Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt. Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt. Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse"

Transkript

1 Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse

2 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 2 Indhold 1. Analyse af mulighederne for ændring af reglerne om udbetaling af børne- og ungeydelse Gældende regler for udbetaling af en børne- og ungeydelse Betingelser for berettigelse til ydelsen Indkomstaftrapning Udbetaling af børne- og ungeydelsen Udbetaling af børne- og ungeydelse til vandrende arbejdstagere Svenske og norske udbetalingsregler Udbetaling af barnbidrag i Sverige Udbetaling af norsk barnetrygd Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse Samspil med børnebidrag Indkomstaftrapning Udbetalingsreglerne ved indførelse af et loft over børne- og ungeydelsen Administrative konsekvenser Økonomiske konsekvenser Ikrafttrædelse for nye udbetalingsregler... 24

3 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 3 1. Analyse af mulighederne for ændring af reglerne om udbetaling af børne- og ungeydelse Det er ud fra et ligestillingsmæssigt synspunkt blevet kritiseret, at børne- og ungeydelsen som udgangspunkt udbetales til barnets mor. Det blev på denne baggrund i december 2015 tilkendegivet, at skatteministeren ville undersøge, hvilke muligheder der er for at ændre på udbetalingsreglerne, jf. svar på LIU alm. del spørgsmål 38, (folketingsåret ) af 22. december Det fremgår ligeledes af regeringsgrundlaget, at regeringen vil undersøge, hvordan udbetalingsreglerne for børne- og ungeydelsen kan ændres, så fædre og mødre i højere grad ligestilles. Skatteministeriet igangsatte på den baggrund i starten af 2016 et analysearbejde, hvor følgende ministerier og styrelser mv. har bidraget i teknisk og faglig henseende: Børne- og Socialministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Udenrigsministeriet (ministeren for fiskeri og ligestilling), SKAT samt Udbetaling Danmark. Økonomi- og Indenrigsministeriets CPR-kontor har under arbejdet ydet teknisk bistand i form af oplysninger om registrering af forældremyndighed i CPR. Der er i analysen af udbetalingsreglerne taget udgangspunkt i bl.a. de svenske regler om udbetaling af barnbidrag. Efter de svenske regler udbetales ydelsen som udgangspunkt med halvdelen til hver af forældrene. Reglerne blev i Sverige indført pr. 1. marts 2014 på baggrund af et forudgående udvalgsarbejde. 1 Under analysearbejdet er der opstillet en model, hvorefter ydelsen, tilsvarende de svenske regler, som udgangspunkt udbetales med halvdelen til hver af forældrene. Dette udgangspunkt fraviges dog, hvis kun én af forældrene har forældremyndigheden over barnet, eller hvis barnet overvejende bor hos den ene forældremyndighedsindehaver. Hvis barnet bor 9 eller flere dage ud af 14 dage hos en af forældrene, vil hele ydelsen således skulle udbetales til den af forældrene, hvor barnet bor mest. Det er den forældremyndighedsindehaver, der ønsker ydelsen fuldt ud udbetalt til sig, der skal anmode om, at udbetalingen ændres. Forældremyndighedsindehaveren skal således enten dokumentere, at der af Statsforvaltningen er truffet en afgørelse, eller at der er indgået aftale mellem forældrene om, at barnet bor hos vedkommende i mindst 9 dage ud af 14 dage. Modellens udgangspunkt om ligedeling vil sikre, at forældrene ligestilles i relation til udbetalingen af børne- og ungeydelsen, samt at udbetalingsreglerne i højere grad tager højde for de familiemønstre, der er i dag. 1 Betænkningen Fortsatt föräldrar, SOU 2011:51.

4 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 4 Modellen vil desuden understøtte familier, der kan løse uenigheder selv. For forældre, der ikke længere bor sammen, men som deler de forpligtelser, der følger med et barn, mellem sig, vil udgangspunktet således stadig være en ligedeling af ydelsen. Samtidig tager modellen hensyn til, hvis barnet overvejende bor hos den ene af forældrene. Her kan udbetaling ske til den forælder, hvor barnet bor mest, hvis forældrene er enige eller Statsforvaltningen har truffet afgørelse om, hvor barnet skal bo. På den måde skabes gode forudsætninger for, at forældrene selv tager ansvar for familien, men samtidig tages hensyn til de tilfælde, hvor forældrene ikke kan nå til enighed. Der er endvidere ved udformningen af modellen taget hensyn til, at reglerne skal være enkle og administrerbare, herunder at udbetalingen i videst muligt omfang skal kunne ske automatisk. Hovedelementerne i modellen er beskrevet nedenfor i boks 1 og i afsnit 4 Ny model for udbetaling af børne- og ungeydelse. Boks 1. Ny model for udbetaling af børne- og ungeydelsen Børne- og ungeydelsen deles mellem forældrene. Deler forældrene forældremyndigheden over barnet, bliver børne- og ungeydelsen som udgangspunkt udbetalt med halvdelen til hver af forældremyndighedsindehaverne uanset om forældrene er samlevende eller ej. 1 Ligedeling fraviges, ved eneforældremyndighed. Har en forælder eneforældremyndighed over et barn, skal børne- og ungeydelsen udbetales til denne forældremyndighedsindehaver. Ligedeling fraviges også, hvis barnet overvejende bor hos en af forældrene. Er forældremyndighedsindehaverne ikke samlevende, og bor barnet ifølge aftale eller afgørelse mindst 9 dage ud af 14 dage hos den ene forældremyndighedsindehaver, skal hele ydelsen udbetales til denne forældremyndighedsindehaver. Ydelsen kan udbetales til barnet eller den unge selv, hvis det skønnes bedst for barnet. Individuel indkomstaftrapning. Indkomstaftrapning gennemføres på basis af hver ydelsesmodtagers individuelle indkomstforhold. 1: Ved en ændring af udbetalingsreglerne for børne- og ungeydelsen vil det være nærliggende samtidig at ændre de parallelle regler for udbetaling af den supplerende grønne check, der i dag gives til fortrinsvis mødre med børn, på baggrund af de nugældende udbetalingsregler i lov om en børne- og ungeydelse.

5 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 5

6 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 6 2. Gældende regler for udbetaling af en børneog ungeydelse Børne- og ungeydelsen er en skattefri familieydelse, der udbetales af Udbetaling Danmark efter lov om en børne- og ungeydelse. Sagsbehandlingen sker i flere trin, jf. figur 1. Først vurderes det, om der er ret til ydelsen, hvilket afhænger af, om en række betingelser er opfyldt, jf. boks 2. Derefter vurderes det, hvem ydelsen skal udbetales til, jf. boks 3. Endelig tages der stilling til, om ydelsen skal aftrappes pga. ydelsesmodtagerens årsindkomst, jf. afsnit 2.3. Der er ikke en direkte sammenhæng mellem vurderingen af, om der er ret til ydelsen, og vurderingen af, hvem ydelsen skal udbetales til. Fx kan ydelsen udbetales til en forælder, der ikke opfylder betingelserne for berettigelse til ydelsen, hvis blot barnets anden forælder opfylder betingelserne. Figur 1. De tre trin i en børne- og ungeydelsessag Trin 1 Er betingelserne for berettigelse til ydelsen er opfyldt? Trin 2 Hvem skal ydelsen udbetales til? Trin 3 Skal der ske indkomstaftrapning af ydelsen? Børne- og ungeydelsen er differentieret på fire aldersgrupper og udgør i 2018 følgende beløb: 0-2 årige: kr./år (4.506 kr./kvartal) 3-6 årige: kr./år (3.567 kr./kvartal) 7-14 årige: kr./år (2.808 kr./kvartal) årige: kr./år (936 kr./måned) Børneydelsen til de 0-14 årige udbetales kvartalsvis, mens ungeydelsen til de årige udbetales månedsvis.

7 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse Betingelser for berettigelse til ydelsen Retten til børne- og ungeydelsen er betinget af, at en række krav er opfyldt, jf. boks 2. Boks 2. Betingelser for berettigelse til ydelsen Retten til børne- og ungeydelsen er betinget af, at følgende krav er opfyldt: At forældremyndighedshaveren er fuldt skattepligtig til Danmark. Er barnet taget i pleje med henblik på adoption, er det den person, der har taget barnet i pleje, der skal opfylde denne betingelse. At barnet opholder sig her i landet. Der kan dog udbetales børne- og ungeydelse, hvis barnet fx opholder sig kortvarigt i udlandet. At barnet ikke har indgået ægteskab. At barnet ikke er anbragt uden for hjemmet efter lov om social service, ikke er optaget i en døgnforanstaltning sammen med en forældremyndighedsindehaver eller i øvrigt forsørges af offentlige midler. At kommunalbestyrelsen ikke har truffet afgørelse om, 1) at et forældrepålæg skal have den virkning, at børne- og ungeydelsen ikke skal udbetales, 2) at manglende efterlevelse af pligten til uddannelse, beskæftigelse eller anden aktivitet for årige skal have den virkning, at ydelsen skal standses eller 3) at børneydelsen skal standses efter dagtilbudslovens 12, stk. 2. At mindst en af de personer, der har forsørgelsespligten over for barnet, opfylder optjeningsprincippet. Dvs. at vedkommende har haft bopæl eller beskæftigelse her i landet i mindst 2 år inden for de seneste 10 år forud for den periode, udbetalingen vedrører. 1 1: Med virkning fra 1. januar 2018 hæves optjeningsperioden fra 2 år inden for de seneste 10 år til 6 år inden for de seneste 10 år. Det er en betingelse, at forældremyndighedshaveren er fuldt skattepligtig til Danmark. Er barnet taget i pleje med henblik på adoption, er det den person, der har taget barnet i pleje, der skal opfylde denne betingelse. 2 Barnet skal også som udgangspunkt opholde sig her i landet. 3 Der kan dog udbetales børne- eller ungeydelse, hvis barnet fx opholder sig kortvarigt i udlandet. 4 De to nationale krav for berettigelse til børne- og ungeydelse vedrørende fuld skattepligt og barnets ophold i Danmark er fraveget i sager vedrørende personer omfattet af forordning nr. 883/04 om koordinering af de sociale sikringsordninger. Det betyder, at personer fra EU/EØS-lande eller Schweiz og deres familiemedlemmer mv. 5 er berettiget til børne- og ungeydelsen, når den pågældende person er omfattet af dansk social 2 Lov om børne- og ungeydelse 2, stk. 1, nr Lov om børne- og ungeydelse 2, stk. 1., nr Lov om børne- og ungeydelse 2, stk Forordningen omfatter personer, der er statsborgere i en medlemsstat, samt på statsløse og flygtninge bosat i en medlemsstat, og som er eller har været omfattet af lovgivningen i en eller flere medlemsstater,

8 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 8 sikring i kraft af beskæftigelse eller bopæl her i landet. Dette uanset at personen ikke er fuldt skattepligtig til Danmark og/eller barnet ikke opholder sig her i landet. 6 Fravigelsen gælder ikke for udlændige, der kommer fra et tredjeland uden for EU/EØS-området og Schweiz. 7 For sådanne personer gælder de almindelige betingelser for at være berettiget til ydelsen, herunder at der skal være fuld skattepligt til Danmark, og at barnet som udgangspunkt skal opholde sig her i landet. Barnet må heller ikke have indgået ægteskab. 8 Endvidere må barnet ikke være anbragt uden for hjemmet efter lov om social service, ikke være optaget i en døgnforanstaltning sammen med en forældremyndighedsindehaver eller i øvrigt forsørges af offentlige midler. 9 Dertil kommer, at kommunalbestyrelsen ikke må have truffet afgørelse om, - at et forældrepålæg skal have den virkning, at børne- og ungeydelsen ikke skal udbetales, - at manglende efterlevelse af pligten til uddannelse, beskæftigelse eller anden aktivitet for årige skal have den virkning, at ydelsen skal standses, eller - at børneydelsen skal standses efter dagtilbudslovens 12, stk Endelig skal mindst én af de personer, der har forsørgelsespligten over for barnet, opfylde det såkaldte optjeningskrav. Ifølge optjeningsprincippet er retten til den fulde børne- og ungeydelse betinget af, at personerne har haft bopæl eller beskæftigelse i Danmark i 2 år inden for de seneste 10 år forud for den periode, som udbetalingen af børne- og ungeydelse vedrører. Retten til ydelsen optjenes gradvis. Det vil sige, at efter seks måneders bopæl eller beskæftigelse her i riget inden for de seneste 10 år udbetales 25 pct. af ydelsen, efter et år 50 pct. af ydelsen, efter halvandet år 75 pct. af ydelsen, og efter to år udbetales den fulde ydelse. Folketinget har den 30. november 2017 vedtaget Forslag til lov om ændring af straffeloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag. (Initiativer mod rocker- og bandekriminalitet m.v.). (L 35, folketingsåret ). Som følge heraf strammes optjeningsprincippet med virkning fra 1. januar Optjeningsperioden hæves således pr. denne dato fra 2 års bopæl eller beskæftigelse inden for de seneste 10 år til 6 år af de seneste 10 år. Stramningen bidrager til finansieringen af Bandepakke III. 11 samt på disses familiemedlemmer og efterladte. Den finder ligeledes anvendelse på efterladte efter personer, som har været omfattet af lovgivningen i en eller flere medlemsstater, uanset disse personers nationalitet, såfremt deres efterladte er statsborgere i en medlemsstat eller statsløse eller flygtninge bosat i en medlemsstat. 6 Bekendtgørelse om en børne- og ungeydelse nr af 13. december Medmindre der er tale om konventionsflygtninge eller statsløse omfattet af forordning 883/2004, jf. note 6. 8 Lov om børne- og ungeydelse 2, stk. 1, nr Lov om børne- og ungeydelse 2, stk. 1., nr Lov om børne- og ungeydelse 2, stk. 1., nr. 5, 6 og L 35 (FT 2017/2018) Forslag til lov om ændring af straffeloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag (Initiativer mod rocker- og bandekriminalitet m.v.).

9 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 9 Samtidig gælder et sammenlægningsprincip for personer omfattet af forordning 883/2004 om koordinering af sociale sikringsordninger. Det indebærer, at en persons bopæls-, forsikrings- eller beskæftigelsesperioder i en anden medlemsstat medregnes, når der tages stilling til, om optjeningsprincippet er opfyldt. Betingelserne skal være opfyldt den første dag i den periode, som den enkelte udbetaling af børne- og ungeydelse vedrører Indkomstaftrapning Børne- og ungeydelsen indkomstaftrappes. 13 Det vil sige, at ydelsen bliver nedsat med et beløb svarende til 2 pct. af grundlaget for topskat, hvis grundlaget for topskat hos modtageren af ydelsen i det pågældende indkomstår overstiger et bundfradrag på kr. (2018-niveau). 14 For ægtefæller sker aftrapningen på baggrund af begge ægtefællers indkomst. Hvis begge ægtefæller har et topskattegrundlag på over kr., beregnes nedsættelsen derfor på baggrund af summen af beløbene hos hver af ægtefællerne, som overstiger bundgrænsen på kr. Hvis kun den ene ægtefælle har et topskattegrundlag på over kr., beregnes nedsættelsen på baggrund af 2 pct. af den del, der overstiger de kr. 15 Der sker ikke en tilsvarende fælles aftrapning for ugifte samlevende. Indkomstaftrapningen sker i stedet på grundlag af ydelsesmodtagerens indkomst. Hvis modtageren har et topskattegrundlag på over kr., beregnes nedsættelsen således på baggrund af 2 pct. af den del, der overstiger de kr. Har modtageren af børne- og ungeydelsen derimod en indkomst, der ikke overstiger bundfradraget, sker der ikke indkomstaftrapning, uanset at samleverens indkomst overstiger de kr. 2.3 Udbetaling af børne- og ungeydelsen Da ydelsen blev indført i 1986, blev der taget udgangspunkt i udbetalingsreglerne for udbetaling af børnetilskud. Herefter skulle ydelsen udbetales til moren ud fra en betragtning om, at det primært var moren, der varetog indkøb til barnet. I dag er udgangspunktet fortsat, at ydelsen udbetales til moren. 16 Udgangspunktet fraviges, hvis faren har forældremyndigheden, medmindre han bor sammen med moren. 17 Tilkommer forældremyndigheden den ene af forældrene, og kan den anden af forældrene godtgøre, at barnet bor hos den forælder, der ikke har del i forældremyndigheden, kan ydelsen efter Udbetaling Danmarks bestemmelse udbetales til den, 12 Lov om en børne- og ungeydelse 3, stk Lov om en børne- og ungeydelse 1 a blev foreslået ved L194, Forslag til lov om ændring af ligningsloven, lov om en børne- og ungeydelse, personskatteloven m.v., af 14. august Bestemmelsen om indkomstaftrapning havde til formål at finansiere den skattereform, der samtidig blev foreslået. 14 Lov om en børne- og ungeydelse 1 a. 15 L 194 af 14. august 2012, pkt Lov om en børne- og ungeydelse 4, stk Lov om en børne- og ungeydelse 4, stk. 2.

10 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 10 som barnet bor hos. 18 Hvis barnet bor lige meget hos hver af forældrene, er det barnets folkeregisteradresse, der er afgørende. 19 En oversigt over udbetalingsreglerne fremgår af boks 3. Boks 3. Udbetaling af børne- og ungeydelse Børne- og ungeydelsen udbetales til barnets mor, hvis barnets forældre har fælles forældremyndighed og bor sammen. Ydelsen udbetales desuden til barnets mor, hvis barnets far har eneforældremyndighed over barnet, og barnets mor og far bor sammen. Ydelsen udbetales til barnets far, hvis han har eneforældremyndighed over barnet, og han ikke bor sammen med barnets mor. Ydelsen kan udbetales til den af forældrene, som barnet bor hos, selvom den forælder ikke har del i forældremyndigheden. Ydelsen udbetales til den af forældrene, der har barnet hos sig, hvis forældre, der har fælles forældremyndighed, ikke lever sammen. Opholder barnet sig i disse tilfælde lige meget hos begge forældre, udbetales børne- og ungeydelsen til den af forældrene, på hvis adresse barnet er tilmeldt folkeregistret. Ydelsen kan udbetales til den, der har taget barnet i pleje. Er barnet i privat familiepleje, kan ydelsen efter Udbetaling Danmarks bestemmelse udbetales til den, der har taget barnet i pleje. Er barnet i pleje hos et ægtepar, udbetales ydelsen i givet fald til plejemoren. Ydelsen kan udbetales til barnet eller den unge selv. Udbetaling Danmark kan bestemme, at ydelsen skal udbetales til barnet eller den unge selv, hvis det skønnes bedst for barnet. Udbetaling til ægtefællen ved fængselsophold mv. Er den, der har forældremyndigheden over barnet, indsat i institutioner under Kriminalforsorgen ud over 3 måneder, kan ydelsen efter Udbetaling Danmarks bestemmelse udbetales til den indsattes ægtefælle, hvis i den indsattes særbarn opholder sig hos denne. Udbetaling Danmark kan beslutte, at ydelsen skal udbetales til barnet selv, hvis det skønnes bedst for barnet. 20 Derimod kan Udbetaling Danmark ikke bestemme, at ydelsen skal udbetales til en andre personer, end dem, der er specifikt nævnt i lovens Udbetaling af børne- og ungeydelse til vandrende arbejdstagere I tilfælde omfattet af forordning 883/2004 udbetales børne- og ungeydelsen til den person, der efter forordningen er omfattet af dansk social sikring. Det er et krav, at den pågældende person opfylder de danske nationale betingelser for at være berettiget til ydelsen. Som nævnt ovenfor gælder kravene om fuld skattepligt og barnets ophold i Danmark dog ikke i tilfælde omfattet af forordningen. 18 Lov om en børne- og ungeydelse 4, stk Lov om en børne- og ungeydelse 4, stk Lov om en børne- og ungeydelse 4, stk. 6.

11 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 11 Forordning 883/2004 indeholder herudover en udbetalingsregel, hvorefter udbetaling af ydelsen i visse tilfælde skal ske til en anden forælder end den, der efter forordningen er omfattet af dansk social sikring og opfylder de danske nationale betingelser for at være berettiget til ydelsen. Reglen i forordningens artikel 68 a finder anvendelse i tilfælde, hvor ydelsen ikke anvendes til barnets underhold. I så fald kan en myndighed i den medlemsstat, hvor barnet har bopæl, efter anmodning fra den forælder, barnet bor hos, anmode om, at ydelsen udbetales til den, der faktisk forsørger barnet. En eventuel ændring af udbetalingen sker i disse særlige tilfælde efter partshøring af den forælder, der er berettiget til ydelsen, hvorefter udbetalingen sker til den udenlandske myndighed, der videreformidler ydelsen til forsørgeren. Er Danmark primært land efter forordning 883/2004, skal Danmark udbetale den fulde ydelse. Dette vil eksempelvis være tilfældet, når barnet bor i et andet EU/EØS-land eller Schweiz, og den forælder, barnet bor hos, ikke arbejder, mens den anden forælder arbejder i eller får pension fra Danmark. Er Danmark derimod sekundært land, skal Danmark udbetale forskellen mellem det beløb, der eventuelt er ret til i et andet EU/EØS-land eller Schweiz, og den danske ydelse. Det vil være tilfældet, når barnet bor i et andet EU/EØS-land eller Schweiz, og den forælder, barnet bor hos, arbejder i det pågældende land. Dette reguleres efter prioriteringsregler, der er fastsat i forordningens artikel 68.

12 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse Svenske og norske udbetalingsregler 3.1 Udbetaling af barnbidrag i Sverige Pr. 1. marts 2014 er der i Sverige indført nye regler for udbetaling af de tre typer af barnbidrag (herefter ydelsen), der er i Sverige, jf. boks Baggrunden var primært, at de hidtidige regler medvirkede til at skabe konflikter mellem ikke-samlevende forældre. 22 Samtidig var det opfattelsen, at der med den automatiske udbetaling til barnets mor blev opretholdt et gammeldags kønsrollemønster. 23 Boks 4. Svensk barnbidrag tre typer 1 Allmänt barnbidrag bliver udbetalt i perioden fra måneden efter barnets fødsel (inkl.) til det kvartal, hvor barnet fylder 16 år (inkl.). Bidraget er kr. pr. måned. Förlängt barnbidrag bliver udbetalt i perioden fra kvartalet, hvor barnet fylder 16 år (ekskl.) til den måned, hvor barnet afslutter fx gymnasiet (inkl.). Bidraget er kr. pr. måned. Flerbarnstillägg bliver givet til familier med to eller flere børn. Familierne modtager månedligt et beløb for hvert barn udover det første. 1: Socialförsäkringsbalk (2010:110), 15 kap., Efter de nye regler forudsætter udbetaling af ydelsen som udgangspunkt, at ydelsesmodtageren har forældremyndighed over barnet. En forælder, der har eneforældremyndighed over et barn, modtager på den baggrund den fulde ydelse. 24 Hvis forældremyndigheden er delt, bliver ydelsen delt ligeligt mellem forældrene. Anmoder forældrene i fællesskab om, at én af dem skal være ydelsesmodtager, bliver ydelsen udbetalt til den person, der fremgår af anmodningen. 25 Dette medfører, at forældrene får en vis valgfrihed. Samtidig sikres det, at udgangspunktet om ligedeling af ydelsen mellem forældre med delt forældremyndighed alene kan fraviges, såfremt der er enighed om dette mellem forældrene Regeringens proposition 2013/14:6, Utbetaling av barnbidrag och flerbarnstillägg, side Regeringens proposition 2013/14:6, Utbetaling av barnbidrag och flerbarnstillägg, side Regeringens proposition 2013/14:6, Utbetaling av barnbidrag och flerbarnstillägg, side Socialförsäkringsbalk (2010:110), 16 kap. Rätten till barnbidrag, 4, 25 Socialförsäkringsbalk (2010:110), 16 kap. Rätten till barnbidrag, 5, 26 Regeringens proposition 2013/14:6, Utbetaling av barnbidrag och flerbarnstillägg, side 49.

13 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 13 Hvis en forældremyndighedsindehaver som følge af længerevarende fravær, sygdom eller af en anden grund ikke kan varetage de pligter og rettigheder, som er knyttet til forældremyndigheden over barnet, bliver ydelsen udbetalt til den anden forælder. 27 I den forbindelse har det ikke betydning, om ydelsen tidligere har været delt mellem forældrene. 28 Bor barnet permanent sammen med kun den ene af forældrene, mens der er delt forældremyndighed, kan den forælder, som barnet bor hos, anmode om at få hele ydelsen udbetalt til sig. 29 Bor barnet derimod skiftevis hos begge forældre, der deler forældremyndigheden, skal ydelsen deles mellem forældrene. Er ydelsen i et sådant tilfælde hidtil blevet udbetalt til kun den ene af forældrene, kan den forælder, der ikke er ydelsesmodtager, anmode om, at ydelsen deles mellem forældrene. 30 Den forælder, der ønsker, at ydelsen skal deles, skal sandsynliggøre, at barnet bor skiftevis hos forældrene. 31 Det kan eksempelvis gøres ved at fremlægge dokumenter, der angår barnets boligforhold (fx en dom eller en aftale, der er godkendt af rette myndighed) eller gennem en afgørelse om betaling af civilretligt børnebidrag. 32 Hvis den anden forælder er uenig, skal vedkommende sandsynliggøre, at barnet ikke bor skiftevis hos de to forældre. 33 Gør forælderen ikke det, anses barnet for at bo skiftevis hos forældrene, hvis ikke omstændighederne taler imod dette. 34 For så vidt angår tilfælde, hvor der er tale om personer omfattet af forordning nr. 883/04 om koordinering af de sociale sikringsordninger, vil ydelsen efter svensk ret som udgangspunkt blive udbetalt til den person, der er omfattet af forordningen og dermed genererer ret til ydelsen. 27 Socialförsäkringsbalk (2010:110), 16 kap. Rätten till barnbidrag, 6, 28 Regeringens proposition 2013/14:6, Utbetaling av barnbidrag och flerbarnstillägg, side Socialförsäkringsbalk (2010:110), 16 kap. Rätten till barnbidrag, 7, 30 Socialförsäkringsbalk (2010:110), 16 kap. Rätten till barnbidrag, 7, 31 Socialförsäkringsbalk (2010:110), 16 kap. Rätten till barnbidrag, 8, og Regeringens proposition 2013/14:6, Utbetaling av barnbidrag och flerbarnstillägg, side 1 og Regeringens proposition 2013/14:6, Utbetaling av barnbidrag och flerbarnstillägg, side Regeringens proposition 2013/14:6, Utbetaling av barnbidrag och flerbarnstillägg, side Regeringens proposition 2013/14:6, Utbetaling av barnbidrag och flerbarnstillägg, side 50.

14 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse Udbetaling af norsk barnetrygd Efter de gældende norske regler i Barnetrygdloven udbetales ydelsen som udgangspunkt til moren, jf. boks 5. Ydelsen kan dog deles, hvis forældrene ikke er samlevende, og den ene af forældrene godtgør, at barnet har delt bopæl. Boks 5. Norsk barnetrygd gældende regler 1 Barnetrygd udbetales som udgangspunkt til barnets mor, medmindre andet oplyses til den relevante myndighed. Ved skilsmisse udbetales ydelsen enten fuldt ud til bopælsforælderen eller med halvdelen til hver af forældrene, hvis barnet bor fast hos begge. Forældrene behøver ikke være enige om deling af ydelsen. Den udbetales med halvdelen til hver efter anmodning, hvis det i øvrigt kan godtgøres, at der foreligger delt bopæl. Baggrunden for, at ydelsen kan deles, er ifølge lovforslaget, at dette fandtes at stemme bedst overens med den indretning, som forældrene vælger ved samlivsophør. Ydelsen kan ikke skævdeles mellem forældrene. Det har tidligere været muligt, men det gav anledning til både uklarheder og administrative udfordringer fx i forbindelse med indhentelse af oplysninger omkring barnets boligforhold. 1: Norges offentlige utredninger (2017:6), Offentlig støtte til barnefamilierne side Den 19. juni 2015 nedsatte den norske regering et udvalg, der skulle udrede støtten til børnefamilier, herunder barnetrygd. Udvalget kom i marts 2017 med sin udredning, hvoraf bl.a. fremgår, at udvalget anbefaler, at udgangspunktet skal være, at udbetalingen af ydelsen skal ske til begge forældre: Halvdelen til mor og halvdelen til far. På den måde skønnede udvalget, at man kunne ligestille forældreskabet i Norge. Udvalget gav udtryk for, at forældre bør have individuelle rettigheder: Da begge forældre i udgangspunktet har et lige stort økonomisk ansvar for barnet, fandt udvalget, at ydelser til børnefamilier derfor automatisk burde deles ligeligt mellem forældre, som bor sammen. I tilfælde, hvor forældrene ikke bor sammen, fandt udvalget, at ydelsen kun skulle deles ligeligt mellem forældrene, hvis barnet har delt bosted. 35 Efter norsk ret er det bl.a. i tilfælde, hvor retten til barnetrygd skal vurderes efter EØSaftalens regler, et krav, at der ansøges om at modtage barnetrygd. Hovedreglen er i sådanne tilfælde, at der udbetales barnetrygd til den person, der har ansøgt om at modtage barnetrygd, forudsat at denne person er berettiget Norges offentlige utredninger (2017:6), Offentlig støtte til barnefamilierne side Rundskriv: Hovednr Kapittel 33 Barnetrygd

15 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse Model for nye regler om udbetaling af børneog ungeydelse Udbetalingen af børne- og ungeydelsen kan indrettes, så ydelsen som udgangspunkt udbetales med halvdelen til hver af forældrene, hvis de deler forældremyndigheden over barnet. Dette udgangspunkt fraviges, hvis en forælder har eneforældremyndighed. I sådanne tilfælde vil ydelsen skulle udbetales fuldt ud til den ene forælder. Udgangspunktet fraviges ligeledes, hvis forældremyndighedsindehaverne ikke er samlevende, og barnet ifølge aftale eller afgørelse bor mindst 9 dage ud af 14 dage hos den ene forældremyndighedsindehaver. I sådanne tilfælde udbetales hele ydelsen til den forældremyndighedsindehaver, barnet overvejende bor hos. Det er den forældremyndighedsindehaver, der ønsker ydelsen fuldt ud udbetalt til sig, der skal anmode om, at udbetalingen ændres. Forældremyndighedsindehaveren skal således enten dokumentere, at der af Statsforvaltningen er truffet en afgørelse, eller at der er indgået aftale mellem forældrene om, at barnet bor hos vedkommende i mindst 9 dage ud af 14 dage. En afgørelse skal dokumenteres ved at indsende denne til Udbetaling Danmark. Det er alene den indsendte afgørelse, der skal lægges til grund for Udbetaling Danmarks afgørelse om ændring af udbetalingen. En aftale skal dokumenteres ved, at begge forældremyndighedsindehavere ved hjælp af NEM-ID tilkendegiver, at udbetalingen ønskes ændret. Det er alene forældremyndighedsindehavernes tilkendegivelse via NEM-ID, der skal lægges til grund for Udbetaling Danmarks afgørelse om ændring af udbetalingen. Den konkrete udformning af systemløsningen for så vidt angår tilfælde, hvor forældrene vil skulle anmode om ændring af udbetalingen, skal undersøges nærmere. Hovedelementerne i modellen fremgår nedenfor, jf. boks 6, og er illustreret med eksempler i boks 7.

16 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 16 Boks 6. Ny model for udbetaling af en børne- og ungeydelse Børne- og ungeydelsen deles som udgangspunkt mellem forældrene. Deler forældrene forældremyndigheden over barnet, bliver børne- og ungeydelsen som udgangspunkt udbetalt med halvdelen til hver af forældremyndighedsindehaverne uanset om forældrene er samlevende eller ej. Ligedeling fraviges, ved eneforældremyndighed. Har en forælder eneforældremyndighed over et barn, bliver børne- og ungeydelsen udbetalt til denne forældremyndighedsindehaver. Ligedeling fraviges også, hvis barnet overvejende bor hos en af forældrene. Er forældremyndighedsindehaverne ikke samlevende, og bor barnet ifølge aftale eller afgørelse mindst 9 dage ud af 14 dage hos den ene forældremyndighedsindehaver, udbetales hele ydelsen efter anmodning til denne forældremyndighedsindehaver. Indkomstaftrapning gennemføres på basis af hver ydelsesmodtagers individuelle indkomstforhold. Er barnet i privat familiepleje, jf. 78 i lov om social service, kan ydelsen efter Udbetaling Danmarks bestemmelse udbetales til den, der har taget barnet i pleje. Er barnet i pleje hos et ægtepar, udbetales børne- og ungeydelsen med halvdelen til hver af plejeforældrene. Udbetaling Danmark vil som efter de gældende regler kunne bestemme, at børne- eller ungeydelsen skal udbetales til barnet eller den unge selv, hvis det skønnes bedst for barnet. Når den, der har forældremyndigheden over barnet, er indsat i institutioner under Kriminalforsorgen ud over 3 måneder, kan ydelsen desuden som i dag efter Udbetaling Danmarks bestemmelse udbetales til den indsattes ægtefælle, såfremt den indsattes særbarn opholder sig hos denne. Efter gældende regler kan ydelsen udbetales til den forælder, barnet bor hos, selvom denne forælder ikke har del i forældremyndigheden. Det skal undersøges, om der i medfør af den nye model skal være en lignende mulighed for i særlige tilfælde at fravige kravet om forældremyndighed. Med udgangspunkt i gældende praksis for udbetaling af børne- og ungeydelse i sager vedr. personer omfattet af forordning 883/04 (beskrevet ovenfor under afsnit 2.4) vil hele ydelsen skulle udbetales til den person, der efter forordningen har ret til ydelsen. Det er et krav, at denne person er berettiget efter danske regler med den modifikation, der følger af, at kravet om barnets ophold i landet og kravet om fuld skattepligt til Danmark er fraveget som følge af forordningen. Det skal afklares nærmere, om udbetaling af børne- og ungeydelse til vandrende arbejdstagere skal ske efter samme regler, som hvis begge forældre bor i Danmark. Nedenfor følger eksempler på udbetaling af børne- og ungeydelse efter modellen for de nye udbetalingsregler.

17 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 17 Boks 7. Eksempler Ex 1. Samboende forældre med delt forældremyndighed Forældrene deler forældremyndigheden over barnet og bor sammen. Forældrene får hver udbetalt halvdelen af børne- og ungeydelsen. Ex 2. Deleordning og delt forældremyndighed Forældrene deler forældremyndigheden over barnet og bor ikke sammen. Barnet bor lige meget hos begge forældre. Forældrene får hver udbetalt halvdelen af børne- og ungeydelsen. Ex 3. Samvær og delt forældremyndighed Forældrene deler forældremyndigheden over barnet og bor ikke sammen. Barnet bor mindst 9 ud af 14 dage hos den ene forælder. Denne forælder får udbetalt hele børne- og ungeydelsen, hvis det dokumenteres, at der af Statsforvaltningen er truffet en afgørelse, eller at der er indgået aftale mellem forældrene om, at barnet bor hos vedkommende i mindst 9 dage ud af 14 dage. Ex 4. Vandrende arbejdstager Den ene forælder er EU-borger, arbejder i Danmark og opfylder betingelserne for udbetaling af børne- og ungeydelse, mens den anden forælder og barnet bor i hjemlandet. Den forælder, der arbejder i Danmark, får udbetalt hele børne- og ungeydelsen, medmindre ydelsen ikke anvendes til barnets underhold. I så fald kan en myndighed i den medlemsstat, hvor barnet har bopæl, efter anmodning fra den forælder, barnet bor hos, anmode om, at ydelsen udbetales til denne myndighed, der herefter udbetaler pengene til den, der faktisk forsørger barnet. Det er som udgangspunkt registreringen af forældremyndighed i CPR, der skal lægges til grund i forbindelse med fastlæggelsen af, hvem der har forældremyndighed over barnet. Registrering af forældremyndighed i CPR blev påbegyndt den 27. maj Registrering på baggrund af domme dog først fra den 1. juli Er et barn født før disse datoer i 2004, og er der ikke efterfølgende sket en ændring af forældremyndigheden, er der således ikke registreret forældremyndighedsforhold i CPR. Baggrunden for, at der ikke er sket registrering af forældremyndighed i CPR for børn født før de angivne datoer i 2004, er, at det ikke er muligt uden en fornyet egentlig stillingtagen af en offentlig myndighed med sikkerhed at fastlægge forældremyndighedsstatus på børnene. Havde den ene forælder før 2004 forældremyndigheden alene, og har den anden forælder efterfølgende fået del i forældremyndigheden, er der frem til 1. juli 2012 i CPR kun registreret forældremyndighed for denne anden forælder. Er et barn født før de anførte datoer i 2004, og er der efterfølgende frem til den 1. juli 2012 sket registrering af forældremyndighed i CPR for kun den ene forælder, kan det således ikke på baggrund af oplysningerne i CPR lægges til grund, at denne forælder har forældremyndigheden alene. Fra den 1. juli 2012 er praksis for registrering af forældremyndighed i CPR ændret. Er der fra den 1. juli 2012 etableret fælles forældremyndighed over et barn, hvor der ikke er registreret forældremyndighed i CPR, skal der i CPR ske registrering af begge forældre, også uanset om den ene forælder tidligere havde forældremyndigheden

18 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 18 alene. Er der efter den 1. juli 2012 for et barn, som er født før de anførte datoer i 2004, sket registrering af kun den ene forælder som indehaver af forældremyndigheden i CPR, er det herefter udgangspunktet, at denne forælder har forældremyndigheden alene. For børn, der efter den 27. maj 2004 er blevet bopælsregistreret som indrejst fra udlandet, er der registreret oplysninger om forældremyndighed uanset barnets alder. For en del børn født før 2004 vil Udbetaling Danmarks oplysninger om forældremyndighed derfor skulle lægges til grund. Såfremt en eller begge forældre mener, at Udbetaling Danmarks oplysninger om forældremyndighed er misvisende, kan der rettes henvendelse til Udbetaling Danmark med henblik på, at forælderen eller forældrene dokumenterer, at Udbetaling Danmarks forældremyndighedsregistrering bør være anderledes. Det skal afklares nærmere, hvordan Udbetaling Danmark skal forholde sig til fremsendt dokumentation. 4.1 Samspil med børnebidrag Modellen er udformet, så der sikres et hensigtsmæssigt samspil mellem udbetalingsreglerne for børne- og ungeydelse og børnebidrag. En forælder, der ikke opfylder sin forsørgelsespligt over for barnet, kan pålægges at betale børnebidrag til den forælder, barnet bor hos. Når en forælder er pålagt at betale børnebidrag, indebærer det ikke pligt til at deltage i forsørgelsen af barnet ud over bidraget og de almindelige udgifter, der følger med et samvær. En forælder, der er pålagt at betale børnebidrag, ville slippe billigere, hvis vedkommende også fik udbetalt halvdelen af børne- og ungeydelsen og valgte at forbeholde sig retten til ikke at bruge ydelsen til forsørgelse af barnet. Samspil med børnebidraget er sikret ved, at modellen lægger op til, at hele ydelsen kan udbetales til den forældremyndighedsindehaver, hvor barnet ifølge aftale eller afgørelse bor mindst 9 dage ud af 14 dage. 4.2 Indkomstaftrapning Indkomstaftrapningen kan ændres, således at aftrapningen gennemføres på basis af hver af ydelsesmodtagernes individuelle indkomstforhold, jf. eksemplerne i boks 8. Individuel indkomstaftrapning vil indebære, at børne- og ungeydelsen nedsættes, når modtageren af ydelsen har en indkomst, der overstiger grundlaget for topskat på kr. (2018-niveau). Nedsættelsen skal ske med et beløb svarende til 2 pct. af den del af grundlaget for topskat, der overstiger bundfradraget på kr. Det har ingen betydning for nedsættelsen, om modtageren er gift eller deler børne- og ungeydelsen med en anden forældremyndighedsindehaver.

19 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 19 Boks 8. Eksempler Ex 1. Forældrene deler ydelsen Forældrene bor sammen og deler forældremyndigheden over deres barn på 1 år. Den ene forælders indkomst er kr. årligt, og den anden forælders indkomst er kr. årligt. Forældrene skal dele udbetaling af børne- og ungeydelsen, fordi de deler forældremyndigheden og bor sammen. Den ene forælders halvdel af ydelsen skal ikke indkomstaftrappes, fordi dennes årsindkomst ligger under aftrapningsgrænsen på kr. (2018-niveau). Denne forælder får derfor udbetalt kr. årligt. Den anden forælders halvdel af ydelsen skal indkomstaftrappes, fordi vedkommendes årsindtægt overstiger aftrapningsgrænsen på kr. Årsindtægten ligger kr. over aftrapningsgrænsen. Derfor skal denne forælders halvdel af ydelsen nedsættes med 2 pct. af kr. svarende til kr. Den anden forælder får derfor udbetalt kr. årligt. Ex 2. Den ene forælder modtager ydelsen Forældrene deler forældremyndigheden over deres barn på 1 år. De bor ikke sammen. Barnet bor 10 ud af 14 dage ved den ene forælder, der har en indtægt på kr. Den anden forælder har en indtægt på kr. om året. Den ene forælder modtager efter anmodning hele udbetalingen af børne- og ungeydelsen, fordi barnet overvejende bor hos denne. Denne forælders ydelse skal ikke indkomstaftrappes, fordi vedkommendes årsindkomst ligger under aftrapningsgrænsen på kr. Den ene forælder får derfor udbetalt kr. årligt. Individuel indkomstaftrapning vil imødekomme den kritik, der har været af, at ægtefæller og ugifte samlevende ikke behandles ens efter de gældende regler om indkomstaftrapning. Kritikken handler for det første om, at der i aftrapningen bliver gjort forskel på grundlag af civilstatus, fordi ægtefæller indkomstaftrappes sammen, mens samlevende indkomstaftrappes individuelt. Det har samtidig givet anledning til kritik af, at der sker indkomstaftrapning for et ugift samlevende par, hvor kvinden der typisk får børne- og ungeydelsen udbetalt er højtlønnet, mens der normalt ikke vil ske indkomstaftrapning, hvis kun manden har indkomst over topskattegrundlaget, fordi han sjældent er ydelsesmodtager. En løsning med individuel indkomstaftrapning vil have begrænsede provenumæssige konsekvenser. For enlige og samboende vil indkomstaftrapningen blive forøget med ca. 10 mio. kr. Med gældende regler udbetales hele ydelsen typisk til barnets mor, og indkomstaftrapningen sker ud fra morens indkomst. Med modellen deles ydelsen mellem forældrene, således at morens del aftrappes ud fra morens indkomst og farens del ud fra farens indkomst. Da mænd i gennemsnit har en højere indkomst end kvinder, vil det samlet set føre til øget indkomstaftrapning og dermed en reduceret ydelse.

20 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 20 For samlevende vil indkomstaftrapningen blive forøget med ca. 20 mio. kr. af samme årsager som for enlige og samboende. For gifte vil indkomstaftrapningen blive reduceret med ca. 40 mio. kr., hovedsageligt som følge af, at mandens indkomst ikke længere vil indgå i aftrapningen af kvindens ydelse. Gifte vil således samlet få ca. 40 mio. kr. mere i ydelse. Netto skønnes der således at være umiddelbare merudgifter på ca. 10 mio. kr. forbundet med en løsning med individuel indkomstaftrapning. Hvis de gældende regler om indkomstaftrapning, hvor ægtefællens indkomst også indgår i aftrapningen, i stedet videreføres uændret, vil de foreslåede nye regler for udbetaling alene slå igennem for så vidt angår de ovenfor nævnte mindreudgifter til ugifte samlevende og enlige. En sådan løsning skønnes derfor at medføre årlige mindreudgifter på ca. 30 mio. kr. 4.3 Udbetalingsreglerne ved indførelse af et loft over børne- og ungeydelsen Indførelse af et gradueret loft, hvorefter det yngste og det næstyngste barn får fuld børne- og ungeydelse, mens det tredje barn vil få 75 pct. af ydelsen, og der ikke skal udbetales børne- og ungeydelse til det fjerde barn og efterfølgende børn, vil typisk være uafhængigt af, om udbetalingen kun sker til den ene forælder eller til begge forældre med halvdelen til hver. Tabel 1 viser et eksempel, hvor en kvindelig modtager får kr. (2018-niveau) i ydelse for tre børn. Et gradueret loft vil reducere ydelsen for det tredje barn, således at den samlede ydelse bliver kr. Ved en deling af ydelsen på begge forældre vil de fortsat få tilsammen kr. uden loft og kr. ved et gradueret loft. Tabel 1. Eksempel på virkning af gradueret loft Kr niveau Gældende Regler Gældende regler + gradueret loft Udbetaling til begge forældre, intet loft Pr. forælder I alt Udbetaling til begge forældre, gradueret loft Pr. forælder I alt Barn 1 (2 år) Barn 2 (5 år) Barn 3 (8 år) I alt Der vil dog være tilfælde, hvor der ikke er denne neutralitet. Hvis fx kvinden i eksemplet ovenfor har det ældste barn med én mand og de to yngste børn med en anden, vil kvinden fortsat blive berørt af et gradueret loft, mens begge mandlige modtagere ikke berøres, da de modtager ydelse for under tre børn hver. 4.4 Administrative konsekvenser Udbetaling Danmark har indhentet et foreløbigt estimat på udgifter til at udvikle, implementere og drive en løsning, der kan understøtte en ligedeling af børne- og ungeydelsen.

21 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 21 En ændring af udbetalingsreglerne som skitseret vil kræve betydelige ændringer i Udbetaling Danmarks IT-system. Udbetaling Danmark har estimeret de samlede udviklingsomkostninger til at udgøre ca mio. kr. eksklusiv moms. Udbetaling Danmark har vurderet, at en implementering af ligedeling af børne- og ungeydelsen vil kræve 6-9 måneders udviklingstid. Ændringen vil dermed kunne træde i kraft fx den 1. januar 2019, således at de nye regler vil finde anvendelse fra udbetalingen af børne- og ungeydelse i første kvartal Herudover har Udbetaling Danmark estimeret, at der ved implementering af modellen 1. januar 2019 vil være samlede årlige driftsomkostninger i 2018 på ca. 4-6 mio. kr., og at de samlede årlige driftsomkostninger i 2019 vil udgøre ca mio. kr. eksklusiv moms. I de efterfølgende år har Udbetaling Danmark estimeret de samlede årlige driftsomkostninger til ca mio. kr. eksklusiv moms. De løbende administrative omkostninger vedrører primært kundedrift, herunder udsendelse af breve om de ændrede udbetalingsregler samt tilretning af interne arbejdsredskaber, brevskabeloner, intern uddannelse, borger.dk mv. SKAT har desuden vurderet de økonomiske konsekvenser af den skitserede model og påvirkningen på udbetaling af grøn check til 0,5-0,8 mio. kr., der afskrives over fem år. Udgifterne følger af, at der skal oprettes et nyt underliggende felt i forskud- og SLUT-systemet samt foretages tekstændringer. 4.5 Økonomiske konsekvenser Provenumæssige konsekvenser Børne- og ungeydelsen skønnes at udgøre ca. 14,8 mia. kr. i Heraf udbetales de ca. 3,4 mia. kr. til enlige og samboende, ca. 9,2 mia. kr. til gifte personer mv. og ca. 2,2 mia. kr. til ugift samlevende, jf. tabel 2, kolonne (a). 38 Af de 14,8 mia. kr. i samlet ydelse skønnes ca. 5 pct., svarende til 0,7 mia. kr., givet til en modtager, hvor der er eneforældremyndighed, mens de resterende 14,1 mia. kr. udbetales til modtagere med delt forældremyndighed. Med den skitserede model vil ca. halvdelen af dette beløb (godt 7 mia. kr.) skifte modtager. I de fleste tilfælde bor forældre med delt forældremyndighed sammen (gifte, registreret partnerskab eller ugift samlevende), hvorved familiens samlede ydelse er omtrent uændret, jf. dog senere om indkomstaftrapning. I de resterende familier, hvor forældrene ikke bor sammen, vil der samlet blive flyttet ca. 1,7 mia. kr. i børne- og ungeydelse fra de nuværende modtagere til nye modtagere uden for familien, jf. kolonne (d). Tabel 2. Konsekvenser af ligedeling af børne- og ungeydelsen 37 Estimatet afspejler, at Udbetaling Danmark har forudsat, at der indføres et gradueret loft over børne- og ungeydelsen, hvilket øger kompleksiteten og de løbende driftseffekter ved implementering af modellen. 38 Samlevende er ugifte par med fællesbørn. Samboende er ugifte par uden fællesbørn. Børn af samboende er derfor altid særbørn på samme måde som børn af enlige. Disse to grupper er derfor slået sammen i beregningerne.

22 Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 22 Mia. kr. (2018-niveau) (a) Samlet ydelse (gældende regler) (b) Heraf til børn med eneforældremyndighed (c) Heraf til børn med fælles forældremyndighed (d) Overført til anden familie (e) Merudgifter (mio. kr.) Enlige og samboende 3,4 0, ,4-10 Gifte og reg. partnerskab 9,2 0,1 9,1 0,2 40 Ugift samlevende 2,2 0,03 2,2 0,1-20 Alle 14,8 0,7 14,1 1,7 10 Kilde: Lovmodelberegninger. Data fra 2014 fremskrevet til Forslaget om en ligedeling af børne- og ungeydelsen skønnes at have begrænsede umiddelbare provenumæssige konsekvenser, der alle kan henføres til konsekvenserne for indkomstaftrapning af ydelsen, jf. også afsnit 4.3 om indkomstaftrapning og kolonne (e) i tabel 2. Netto skønnes der således umiddelbare merudgifter på ca. 10 mio. kr. Set i relation til, at der sker en omfordeling af ca. 7 mia. kr., og at der er usikkerhed på beregningerne, må omlægningen anses som omtrent provenuneutral målt i umiddelbar virkning. 39 Der kan herudover være en svært kvantificerbar afledt virkning som konsekvens af, at børnebidrag er fradragsberettiget i den skattepligtige indkomst, jf. ligningslovens 10 og 11. Betragtes fx en far til et barn, der bor på skift hos begge forældre (7-7 ordning), vil han med modellen få halvdelen af ydelsen. Vælger han at føre pengene tilbage til barnets mor ved at forhøje børnebidraget, vil det være fradragsberettiget. Børnebidraget er ganske vist skattepligtigt for barnet, men barnet har typisk en indkomst under personfradraget, hvorved der ikke sker beskatning. Der er ikke indregnet en provenuvirkning for så vidt angår vandrende arbejdstagere, idet det forudsættes, at de fortsat kan få den fulde ydelse, selv om kun én af forældrene har ophold eller beskæftigelse i Danmark. Fordelingsmæssige konsekvenser Samlet set vil modellen for nye udbetalingsregler og individuel indkomstaftrapning medføre en relativ beskeden forøgelse af den opgjorte Gini-koefficient med 0,03 pct.- point, jf. tabel Næsten hele virkningen kan henføres til enlige og samboende, mens der ingen nævneværdig virkning er for gifte og samlevende. Sidstnævnte skyldes, at Gini-koefficienten opgøres på familieniveau. Ændringen i Gini-koefficienten er et mål for den umiddelbare omfordeling, men denne omfordeling er ikke nødvendigvis reel, i det omfang forældrene tager højde for fordelingen af børne- og ungeydelsen i deres indbyrdes aftaler om økonomi mv. Skønnet på 0,03 pct.-point er således reelt overvurderet. I det omfang deling af ydelsen medfører højere børnebidrag, vil Gini-koefficienten ikke påvirkes. 39 Hertil kommer en eventuel konsekvensændring af udbetalingsreglerne for den supplerende grønne check, der skønnes at medføre et meget begrænset merprovenu. 40 Gini-koefficienten er senest opgjort til 27,9, jf. Fordeling og Incitamenter, Økonomi- og Indenrigsministeriet, 2017.

Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse

Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse Model for nye regler om udbetaling af børne- og ungeydelse 2 Indhold 1. Analyse af mulighederne for ændring af reglerne om udbetaling af børne-

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om en børne- og ungeydelse

Bekendtgørelse af lov om en børne- og ungeydelse LBK nr 609 af 03/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 15-2907880 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag Lovforslag nr. L 160 Folketinget 2013-14 Fremsat den 25. marts 2014 af Finn Sørensen (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL) Forslag til Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 1 af 25. april Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 1 af 25. april Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF). Skatteudvalget 2018-19 L 224 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt 2. maj 2019 J.nr. 2018-443 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 224 - til Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og

Læs mere

Skatteministeriet J. nr Udkast. 1. I 2, stk. 1, nr. 7, 1. pkt.,indsættesefter vedrører :, jf. dog stk. 4.

Skatteministeriet J. nr Udkast. 1. I 2, stk. 1, nr. 7, 1. pkt.,indsættesefter vedrører :, jf. dog stk. 4. Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 114 Offentligt (02) Skatteministeriet J. nr. 13-0578850 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis

Læs mere

Analyse. Danske børnepenge til udenlandske EUborgere. 08. marts Af Kristine Vasiljeva

Analyse. Danske børnepenge til udenlandske EUborgere. 08. marts Af Kristine Vasiljeva Analyse 08. marts 2016 Danske børnepenge til udenlandske EUborgere Af Kristine Vasiljeva Dette notat opgør, hvor stort et beløb Danmark udbetaler i børnepenge o. lign. til borgere fra andre EU lande. Antallet

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast. Forslag

Skatteministeriet J.nr Udkast. Forslag Skatteministeriet J.nr. 2018-443 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter (Ligedeling og individuel indkomstaftrapning

Læs mere

Fakta om vandrende arbejdstageres ret til børnecheck

Fakta om vandrende arbejdstageres ret til børnecheck Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del Bilag 140 Offentligt (01) Notat J.nr. 14-0062545 Den18. februar 2014 Person og Pension CFB/KHK Fakta om vandrende arbejdstageres ret til børnecheck Der redegøres i afsnit

Læs mere

Udbetalinger af børne- og ungeydelse til danske og udenlandske statsborgere

Udbetalinger af børne- og ungeydelse til danske og udenlandske statsborgere Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 210 Offentligt Notat 26. april 2019 J.nr. 2017-8438 Udbetalinger af børne- og ungeydelse til danske og udenlandske statsborgere 2008-16 I dette notat ses der

Læs mere

Betragtes det samlede antal modtagere (inkl. herboende), har der været følgende tendenser:

Betragtes det samlede antal modtagere (inkl. herboende), har der været følgende tendenser: Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 89 Offentligt Notat 4. december 2015 J.nr. 15-2366409 Person og Pension khk Børnecheck til vandrende arbejdstagere 2008-2013 I det følgende

Læs mere

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande 9. juli 213 Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande Af Esben Anton Schultz I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande. Desuden

Læs mere

Bekendtgørelse om børne- og ungeydelsen

Bekendtgørelse om børne- og ungeydelsen BEK nr 1563 af 13/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 12-0173583 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1015 af 30/08/2015

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter Lovforslag nr. L 224 Folketinget 2018-19 Fremsat den 10. april 2019 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om skattefri kompensation

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 14-3357630 Udkast 7. oktober 2014

Skatteministeriet J. nr. 14-3357630 Udkast 7. oktober 2014 Skatteministeriet J. nr. 14-3357630 Udkast 7. oktober 2014 Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag og lov om en børne- og ungeydelse

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om en børnefamilieydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag

Forslag til Lov om ændring af lov om en børnefamilieydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag SkatteministerietJ. nr. 2010-311-0055 Forslag til Lov om ændring af lov om en børnefamilieydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag (Optjeningsprincip for børnefamilieydelse

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 254 (Alm. del) af 11. december 2018

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 254 (Alm. del) af 11. december 2018 Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 254 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 28. februar 2019 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 254 (Alm. del) af 11. december

Læs mere

REGISTRERING AF DIT BARNS BOPÆL I CPR

REGISTRERING AF DIT BARNS BOPÆL I CPR REGISTRERING AF DIT BARNS BOPÆL I CPR Hvad gør Statsforvaltningen? Hvad gør Folkeregistret? Hvordan er proceduren i sager om registrering af børns bopæl? Hvilke konsekvenser har registreringen af barnets

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 264 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 264 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 264 Offentligt 27. marts 2017 J.nr. 2017-1248 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 264 af 3. marts 2017 (alm.

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav KEN nr 9931 af 16/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-3417-45807 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

2010/1 LSF 79 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni Fremsat den 17. november 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag.

2010/1 LSF 79 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni Fremsat den 17. november 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. 2010/1 LSF 79 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2010-311-0055 Fremsat den 17. november 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen)

Læs mere

Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering af børn i CPR

Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering af børn i CPR Til samtlige kommuner IT og CPR Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 97 35 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2019-1299 Doknr. 85054 Dato 27-03-2019 Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering

Læs mere

Orientering vedrørende folkeregistrering 2012/2. Ændring af CPR-loven med virkning fra den 1. januar 2013

Orientering vedrørende folkeregistrering 2012/2. Ændring af CPR-loven med virkning fra den 1. januar 2013 Til samtlige kommuner Fremsendt pr. e-mail IT og CPR Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Telefon 72 28 24 00 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2012-02975 Orientering vedrørende folkeregistrering 2012/2 Doknr.

Læs mere

REGISTRERING AF DIT BARNS BOPÆL I CPR

REGISTRERING AF DIT BARNS BOPÆL I CPR REGISTRERING AF DIT BARNS BOPÆL I CPR Hvad gør Statsforvaltningen? Hvad gør Folkeregistret? Hvordan er proceduren i sager om registrering af børns bopæl? Hvilke konsekvenser har registreringen af barnets

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 453 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 453 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 453 Offentligt 8. juni 2016 J.nr. 16-0633906 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 453 af 11. maj 2016 (alm. del).

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 17-12-2013 31-01-2013 10-13 5400015-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 17-12-2013 31-01-2013 10-13 5400015-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 17-12-2013 31-01-2013 10-13 5400015-12 Status: Gældende Principafgørelse om: reelt enlig - ægteskabslignende forhold - fælles

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Andreas Steenberg (RV).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Andreas Steenberg (RV). Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 88 Offentligt 6. december 2018 J.nr. 2018-7756 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 127 af 22. november 2018 (alm. del). Karsten Lauritzen / Kristina Astrup Blomquist

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 127 af 22. november 2018 (alm. del). Karsten Lauritzen / Kristina Astrup Blomquist Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 127 Offentligt 4. marts 2019 J.nr. 2018-8050. Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 127 af 22. november

Læs mere

Fylgiskjal 3. Notat. Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne

Fylgiskjal 3. Notat. Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne Fylgiskjal 3 Notat Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne Ved lov nr. 729 af 25. juni 2014 om ændring af lov om dansk indfødsret (Erhvervelse af dansk indfødsret ved fødslen)

Læs mere

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR IT og CPR Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Telefon 72 28 24 00 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2014-11645 Doknr. 134536 Dato 01-06-2015 Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og

Læs mere

Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Registrering af separation og forældremyndighed i CPR begyndte den 27. maj 2004. Registrering af separation og forældremyndighed

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 324 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 324 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 324 Offentligt 19. marts 2015 J.nr. 14-5325303 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 324 af 22. december

Læs mere

2008/1 LSF 57 (Gældende) Udskriftsdato: 14. april Fremsat den 12. november 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag.

2008/1 LSF 57 (Gældende) Udskriftsdato: 14. april Fremsat den 12. november 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag. 2008/1 LSF 57 (Gældende) Udskriftsdato: 14. april 2019 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin. j.nr. 2008-4821 Fremsat den 12. november 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen)

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL). Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 610 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 557 Offentligt 3. oktober 2017 J.nr. 2017-5448 Til Folketinget

Læs mere

Optjeningskrav for børnecheck hvem påvirkes?

Optjeningskrav for børnecheck hvem påvirkes? 8. maj 2014 Optjeningskrav for børnecheck hvem påvirkes? Af Kristian Thor Jakobsen og Neil Gallagher For børne- og ungeydelsen ( børnecheck ) blev der i 2012 indført et generelt optjeningsprincip, således

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af personskatteloven (Kompensation for kommunale skatteforhøjelser)

Læs mere

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR IT og CPR Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 97 35 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2019-584 Doknr. 85659 Dato 29-03-2019 Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en børnefamilieydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om en børnefamilieydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag Lovforslag nr. L 79 Folketinget 2010-11 Fremsat den 17. november 2010 af skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en børnefamilieydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 98 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 20. februar 2008 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og arbejdsmarkedsbidragsloven (Skattefritagelse

Læs mere

Forsvarsudvalget 2014-15 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 105 Offentligt

Forsvarsudvalget 2014-15 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 105 Offentligt Forsvarsudvalget 2014-15 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 105 Offentligt Folketingets Forsvarsudvalg Christiansborg FORSVARSMINISTEREN 8 Maj 2015 Folketingets Forsvarsudvalg har den 18. marts 2015

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning I 2017 blev der vedtaget reformer på området for beregning af boligsikring og børnetilskud. Dette skete på baggrund af, at der igennem

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven Lovforslag nr. L 78 Folketinget 2010-11 Fremsat den 17. november 2010 af Skatteministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Ægtefællerabat for multimediebeskatningen) 1

Læs mere

Uddannelsesbidrag til børn

Uddannelsesbidrag til børn - 1 Uddannelsesbidrag til børn Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Først tak for belysning af mange interessante problemstillinger igennem årene. Jeg er fraskilt for 2 år siden og har 3 børn

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 245 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 245 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 245 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 306 Offentligt

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 306 Offentligt Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 306 Offentligt Folketingets Skatteudvalg. /. Vedlagt fremsendes besvarelse af spørgsmål nr. 306, (Alm. del), som Folketingets Skatteudvalg har stillet til

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2009-311-0025 Udkast 20. marts 2009

Skatteministeriet J. nr. 2009-311-0025 Udkast 20. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 222 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2009-311-0025 Udkast 20. marts 2009 Forslag til lov om en grøn check (Skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter

Læs mere

HØRING af. Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

HØRING af. Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 185 Offentligt HØRING af Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af den øvre grænse for hjælp (loftet) til modtagere af kontanthjælp,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Lovforslag nr. L 72 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. januar 2012 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Forhøjelse af ydelsesloftet

Læs mere

Hvornår skal børne- og hustrubidrag beskattes?

Hvornår skal børne- og hustrubidrag beskattes? - 1 Hvornår skal børne- og hustrubidrag beskattes? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) SKAT vil ændre sin hidtidige praksis om tidspunktet for beskatning af for sent betalte hustru- og børnebidrag.

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af justitsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af justitsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af justitsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om registreret partnerskab, lov om en børnefamilieydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om børns forsørgelse

Bekendtgørelse af lov om børns forsørgelse LBK nr 1815 af 23/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-8224 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

ÆLDRE I TAL Folkepension Ældre Sagen Juli/december 2017

ÆLDRE I TAL Folkepension Ældre Sagen Juli/december 2017 ÆLDRE I TAL 2017 Folkepension - 2017 Ældre Sagen Juli/december 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt 25. februar 2016 J.nr. 16-0111050 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 195 af 28. januar 2016

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt (01)

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt (01) Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt (01) 11. marts 2014 J.nr. 14-0671908 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 311af 3. marts 2014

Læs mere

NOTAT. Notat om tidsubegrænset ophold efter opholdsdirektivet

NOTAT. Notat om tidsubegrænset ophold efter opholdsdirektivet NOTAT Dato: 18. maj 2009 Kontor: Lovkontoret Notat om tidsubegrænset ophold efter opholdsdirektivet Dette notat har til formål at afdække en række problemstillinger i forbindelse med retten til tidsubegrænset

Læs mere

Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg

Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 387 Offentligt Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg Holmens Kanal 22 1060 København K Telefon 33 92 93 00

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 550 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 550 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 550 Offentligt 12. oktober 2016 J.nr. 16-0846323 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 550 af 4. juli 2016 (alm.

Læs mere

Nye optjeningskrav i børne- og ungeydelsen. Forholdet til 883/04

Nye optjeningskrav i børne- og ungeydelsen. Forholdet til 883/04 Nye optjeningskrav i børne- og ungeydelsen. Forholdet til 883/04 lektor, ph.d Stine Jørgensen Dansk social sikring - Generel skattefinansiering - Personkredsregler der sikrer tilknytning til DK - National

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2008-09 Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster

Læs mere

Meddelelser fra CPR-kontoret. om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelser fra CPR-kontoret. om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Registrering af separation og forældremyndighed i CPR begyndte den 27. maj 2004. Registrering af separation og forældrem

Læs mere

Bekendtgørelse om særlig støtte efter 34 i lov om aktiv socialpolitik

Bekendtgørelse om særlig støtte efter 34 i lov om aktiv socialpolitik Bekendtgørelse om særlig støtte efter 34 i lov om aktiv socialpolitik I medfør af 34, stk. 6, og 92, stk. 3, i lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 806 af 1. juli 2015, som ændret ved

Læs mere

Socialudvalget SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt

Socialudvalget SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Socialudvalget 2012-13 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 26. oktober 2012 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Fremsat den xx. april 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Læs mere

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne)

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Analyse 2. juli 2012 Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Jonas Zielke Schaarup, Kraka Denne analyse viser, hvordan regeringens skatteudspil påvirker

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag og lov om en børne- og ungeydelse

Forslag. Lov om ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag og lov om en børne- og ungeydelse Socialudvalget 2012-13 L 84 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 84 Folketinget 2012-13 Fremsat den 16. november 2012 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af

Læs mere

Samrådsspørgsmål A, B og C om optjeningsprincipper og velfærdsydelser til EU-borgere

Samrådsspørgsmål A, B og C om optjeningsprincipper og velfærdsydelser til EU-borgere Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 64 Offentligt 26. oktober 2015 J.nr. 15-2350749 Ejendomme, Boer og Gæld LH Samrådsspørgsmål A, B og C om optjeningsprincipper og velfærdsydelser

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 2 af 22. maj Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 2 af 22. maj Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S). Skatteudvalget 2017-18 L 238 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt 21. maj 2018 J.nr. 2018-3316 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 238 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og personskatteloven

Læs mere

L 146 Forslag 1 3 2 4 5

L 146 Forslag 1 3 2 4 5 Lovforslag nr. L 146 Folketinget 2009-10 Fremsat den 25. februar 2010 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag til Lov om ændring af lov om registreret partnerskab, lov om en børnefamilieydelse og lov

Læs mere

Ændringsforslag til 2. behandling af. Til 1

Ændringsforslag til 2. behandling af. Til 1 Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 224 Bilag 9 Offentligt Beskæftigelsesministeriet Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2013-0005891 Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om aktiv

Læs mere

Notat om grænsependlerproblematikken Beregning af Aabenraa Kommunes socioøkonomiske merudgifter ved finansieringsomlægningen fra 2007 og 2012

Notat om grænsependlerproblematikken Beregning af Aabenraa Kommunes socioøkonomiske merudgifter ved finansieringsomlægningen fra 2007 og 2012 Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 ULØ Alm.del Spørgsmål 35 Offentligt Notat om grænsependlerproblematikken Beregning af Aabenraa Kommunes socioøkonomiske merudgifter ved finansieringsomlægningen

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april /Birgitte Christensen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april /Birgitte Christensen Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 283 Offentligt J.nr. 2006-318-0509 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april 2006. (Alm. del). Kristian

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Socialudvalget 2014-15 L 79 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 79 Folketinget 2014-15 Fremsat den 19. november 2014 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Forslag

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 141 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 141 Offentligt Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 141 Offentligt 28. marts 2014 J.nr. 13-0578850 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Der er to forhold, der afgør, om man opfylder de generelle betingelser for at få folkepension og førtidspension, nemlig indfødsret og bopæl.

Der er to forhold, der afgør, om man opfylder de generelle betingelser for at få folkepension og førtidspension, nemlig indfødsret og bopæl. FOLKEPENSION Folkepensionen skal sikre ældre personer et indtægtsgrundlag, når de har forladt arbejdsmarkedet. Personer, der er født den 30. juni 1939 eller tidligere, får folkepension fra det 67. år.

Læs mere

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Forhøjelse af supplerende pensionsydelse og pensionstillæg til folkepensionister) 1 I lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1005 af

Læs mere

Karsten Lauritzen / Søren Schou

Karsten Lauritzen / Søren Schou Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 463 Offentligt 10. september 2018 J.nr. 2018-4214 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 463 af 12. juni

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget

Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2009-10 L 112 Bilag 9 Offentligt J.nr. 2010-511-0046 Dato: 26. april 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige andre love

Læs mere

Udskrift af L 218: Forslag til lov om ændring af lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem de

Udskrift af L 218: Forslag til lov om ændring af lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem de L 218: Forslag til lov om ændring af lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem de nordiske lande. (Lempelse af dobbeltbeskatning for danske søfolk på skibe indregistreret i Finland, Island,

Læs mere

Jeg vil gerne starte med at sige, at jeg forstår den bekymring, som er baggrunden for dagens samråd.

Jeg vil gerne starte med at sige, at jeg forstår den bekymring, som er baggrunden for dagens samråd. Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 537 Offentligt J.nr. 13-0214847 Den 27. august 2013 Samråd i Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 224 Bilag 1 Offentligt 10. april 2019 J.nr. 2018-443. Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

2008/1 LSF 125 (Gældende) Udskriftsdato: 1. september Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag.

2008/1 LSF 125 (Gældende) Udskriftsdato: 1. september Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag. 2008/1 LSF 125 (Gældende) Udskriftsdato: 1. september 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2009-611-0043 Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen)

Læs mere

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2:

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Garantifond (overdragelse af krav til Lønmodtagernes Garantifond ved tvivl om virksomhedsoverdragelse forud for konkurs m.v.) 1 I lov om Lønmodtagernes

Læs mere

Vejledning om Børnetilskud

Vejledning om Børnetilskud Vejledning om Børnetilskud November 2012 Departementet for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling Indhold 1. Indledning 3 2. Formelle betingelser 3 3. Indkomster der lægges til grund for udbetaling af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag og lov om en børne- og ungeydelse

Forslag. Lov om ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag og lov om en børne- og ungeydelse Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) L 7 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 7 Folketinget 2014-15 (2. samling) Fremsat den 3. juli 2015 af skatteministeren (Karsten Lauritzen) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 L 79 Bilag 3 Offentligt J.nr. 2010-311-0055 Dato: 23. november 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt ikke tidligere oversendte

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 624 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 624 Offentligt Skatteudvalget 016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 64 Offentligt 1. oktober 017 J.nr. 017-649 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 64 14. september 017 (alm. del).

Læs mere

2008/1 LSF 13 (Gældende) Udskriftsdato: 21. december Fremsat den 9. oktober 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag.

2008/1 LSF 13 (Gældende) Udskriftsdato: 21. december Fremsat den 9. oktober 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag. 2008/1 LSF 13 (Gældende) Udskriftsdato: 21. december 2016 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-6386 Fremsat den 9. oktober 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 189 Folketinget 2009-10 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 20. maj 2010 Forslag til Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love (Forenkling af

Læs mere

UDKAST. til. 1. I 5, stk. 4, indsættes efter 54 a, : 68 a, stk. 4, og efter 69, stk. 4 og 5, indsættes: 69 j, stk. 11,.

UDKAST. til. 1. I 5, stk. 4, indsættes efter 54 a, : 68 a, stk. 4, og efter 69, stk. 4 og 5, indsættes: 69 j, stk. 11,. Beskæftigelsesudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Ændret ordlyd) BEU Alm.del Bilag 58 Offentligt UDKAST til Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte

Læs mere

Udkast. 18. november 2013. Ekstern høring J. nr. 2013-0012856

Udkast. 18. november 2013. Ekstern høring J. nr. 2013-0012856 Udkast 18. november 2013 Ekstern høring J. nr. 2013-0012856 Bekendtgørelse om særlig støtte efter 34 i lov om aktiv socialpolitik I medfør af 34, stk. 6, og 92, stk. 3, i lov om aktiv socialpolitik, jf.

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af straffeloven og forskellige andre love (Initiativer mod rocker- og bandekriminalitet

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af straffeloven og forskellige andre love (Initiativer mod rocker- og bandekriminalitet Til Justitsministeriet DANSK FLYGTNINGEHJÆLP Borgergade 10, 3.sal DK-1300 København K Tlf: 3373 5000 www.flygtning.dk 26.9.2017 Høring over udkast til forslag til lov om ændring af straffeloven og forskellige

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 2 Folketinget 2014-15 (2. samling) Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 26. august 2015 Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats,

Læs mere

Indledning Samrådet i dag handler om administrationen og implementeringen af det foreslåede opholdskrav for ret til dagpenge.

Indledning Samrådet i dag handler om administrationen og implementeringen af det foreslåede opholdskrav for ret til dagpenge. Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 13 Bilag 12 Offentligt TALE Samrådstale om opholdskrav for ret til dagpenge - samrådsspørgsmål A-F Indledning Samrådet i dag handler om administrationen og implementeringen

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 72 af 17. november /Birgitte Christensen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 72 af 17. november /Birgitte Christensen Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 72 Offentligt J.nr. 2006-318-0571 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 72 af 17. november 2006. (Alm. del). Kristian

Læs mere

LOV nr 574 af 10/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2017

LOV nr 574 af 10/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2017 LOV nr 574 af 10/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, j. nr. 2012 2572

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1), som ændret ved lov nr. 311 af 5. maj 2004.

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1), som ændret ved lov nr. 311 af 5. maj 2004. Nr. 113 20. februar 2003 Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1), som ændret ved lov nr. 311 af 5. maj 2004. Herved bekendtgøres lov om dansk indfødsret, jf. lovbekendtgørelse nr. 28 af 15. januar

Læs mere

20. maj 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

20. maj 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 20. maj 2015 EM 2015/XX Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx om alderspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Pensionsalderen er 65 år, jf. dog stk. 2-4. Stk. 2. Pensionsalderen forhøjes

Læs mere

Herudover er der en række forudsætninger vedrørende eventuel partnerens indkomst og antallet af børn:

Herudover er der en række forudsætninger vedrørende eventuel partnerens indkomst og antallet af børn: Økonomisk Råd Teknisk baggrundsnotat 218-1 Sammensatte marginalskatter Oktober 218 Indledning Det sociale sikkerhedsnet består af en række offentlige ordninger i form af offentlig hjælp, boligsikring,

Læs mere

Skilsmissebarnets økonomi Et værktøj til forældres samarbejde

Skilsmissebarnets økonomi Et værktøj til forældres samarbejde Skilsmissebarnets økonomi Et værktøj til forældres samarbejde DetHeleBarn.dk Foto: Billeder af børn er taget af Simone Langsted Lüdeking Ophavsret: Alle rettigheder til materialet i denne e-guide tilhører

Læs mere

Notat om besparelser på boligydelsen, integrationsydelsen og (gen)indførslen af et kontanthjælpsloft

Notat om besparelser på boligydelsen, integrationsydelsen og (gen)indførslen af et kontanthjælpsloft Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk Bestyrelsesmøde 17. november 2015 November 2015 Ad pkt. 2 a Notat om besparelser på boligydelsen, integrationsydelsen

Læs mere

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller Forældreansvarslov Kapitel 1 Indledende bestemmelser 1. Børn og unge under 18 år er under forældremyndighed, medmindre de har indgået ægteskab. 2. Forældremyndighedens indehaver skal drage omsorg for barnet

Læs mere