Folkekirkens It s arkitekturprincipper

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Folkekirkens It s arkitekturprincipper"

Transkript

1 Folkekirkens It s arkitekturprincipper Arkitekturprincipperne består af 11 principper, som skal anvendes ved alle nyanskaffelser og større ændringer af eksisterende it systemer. Arkitekturprincipperne skal sikre, at ændringer og nyanskaffelser sker i henhold til den fælles it arkitektur, så der sikres en fælles ramme for alle it tiltag. Principperne skal anvendes ud fra et følg eller forklar princip. I udgangspunktet skal alle tiltag leve op til de krav som de enkelte principper stiller, med mindre der er klare behov for at afvige. I så fald skal det klart beskrives hvordan der afviges fra principperne, og hvad de positive og negative konsekvenser ved dette vil være. Afvigelserne skal godkendes af de ansvarlige for det konkrete tiltag. 1. BEHOV FOR IT UNDERSTØTTELSE VURDERES I FORHOLD TIL EKSISTERENDE SYSTEMER ANVEND STANDARDSYSTEMER OG PLATFORME UDNYT DEN FÆLLESOFFENTLIGE INFRASTRUKTUR DEN ANVENDTE SIKKERHEDSMODEL TILPASSES DATAS KATEGORISERING ALTID FOKUS PÅ DATASIKKERHED ANVEND FÆLLES DATAMODEL FOKUS PÅ BRUGERVENLIGHED UNDERSTØT PLATFORMSUAFGÆNGIGHED MAKSIMAL ÅBENHED I APPLIKATIONERNE FÆLLES SINGLE SIGN ON OG BRUGERADMINISTRATION PERFORMANCEKRAV TIL ALLE SERVICES OG APPLIKATIONER... 14

2 1. BEHOV FOR IT UNDERSTØTTELSE VURDERES I FORHOLD TIL EKSISTERENDE SYSTEMER Ved behov for ny eller forbedret it understøttelse vurderes dette altid i forhold de eksisterende centrale og lokale it løsningers funktionalitet, brugerflader og integrationsmuligheder. Vi ønsker at udnytte de it løsninger vi har mest muligt, fremfor at købe nyt. Samtidig ønsker vi at sikre størst mulig genanvendelighed i de nye løsninger, for løbende at skabe et fleksibelt, sammenhængende og ensartet miljø. Dette muliggør, at Folkekirkens og ministeriets opgaver i stadig stigende grad kan løses mere sammenhængende og samtidig lette drift, administration og vedligehold af løsningerne. Ved identifikationen af nye eller ændrede behov vurderes: Hvilken funktionalitet der ønskes til at imødekomme behovet? I hvilken grad funktionaliteten eller dele af funktionaliteten findes i de eksisterende applikationer og services? Det tilstræbes at nye løsninger er opbygget i moduler da dette giver mindre kompleksitet. Modulopbygning letter testarbejdet ved ændringer da der ikke er så stor afhængighed til den samlede løsning. Ved udarbejdelse af projektoplæg skal det beskrives hvilken funktionalitet der findes i eksisterende moduler. Hvis der sker genanvendelse af eksisterende moduler, bør det sikres at modulerne er tidssvarende, både teknisk og ift. brugeren. Det skal vurderes om videreudvikling eller nyudvikling vil være mest fordelagtigt. Ved nyudvikling opbygges applikationer i moduler, der skaber størst mulig konfigurerbarhed og muliggør genanvendelse.

3 2. ANVEND STANDARDSYSTEMER OG PLATFORME Ved behov for funktionalitet foretrækker vi at basere os på anerkendte og udbredte løsninger. Hvis det ikke er muligt, skal udvikling baseres på anerkendte og udbredte udviklingsværktøjer. Vi ønsker at sikre et robust og ensartet miljø. Dette gøres ved i størst muligt omfang at basere os på velafprøvet teknologi og anvendelse af platforme, der muliggør ensartethed på tværs af løsningerne. Samtidig vil det lette drift, administration og vedligehold af løsningerne. Ved anskaffelser foretrækkes anerkendte og udbredte løsninger. Når disse ikke kan opfylde de væsentligste behov, så udvikling er påkrævet, anvendes anerkendte og udbredte udviklingsværktøjer til levering af nye services og applikationer. Ved anskaffelser stilles krav om, at anerkendte og udbredte løsninger foretrækkes. Når udvikling er nødvendig anvendes anerkendte og udbredte udviklingsværktøjer.

4 3. UDNYT DEN FÆLLESOFFENTLIGE INFRASTRUKTUR Vi udnytter den fælles offentlige infrastruktur til at sikre en effektiv understøttelse af brugerne og borgere, og vi lever op til de fællesoffentlige krav om digitalisering. Ved at anvende fælles kilder og komponenter undgår vi at skulle egenudvikle komponenter på de relevante områder. Anvendelse af fælles datakilder sikrer samtidigt at vi ikke skal vedligeholde og opbevare data der er tilgængelige ved fælles kilder. Anvendelsen af fællesoffentlige komponenter (fx NemID, Digital Post) giver størst mulig genkendelighed for brugerne. Ved at genbruge og udnytte eksisterende offentlig infrastruktur spares ressourcer på nyudvikling og vedligehold. Vi skal leve op til fællesoffentlige krav vedr. digitalisering. Den fælles offentlige infrastruktur, både data og fælleskomponenter, skal anvendes i størst muligt omfang. Ved udvikling af nye systemer eller væsentlige ændringer i eksisterende systemer skal det undersøges, hvilke fællesoffentlige data eller komponenter der kan indgå i løsningen. Ved anskaffelse eller udvikling af nye løsninger, skal der stilles krav om anvendelse af de fællesoffentlige løsninger og infrastrukturkomponenter, herunder NemKonto, NemID, NemLog In, Digital Post, CPR, CVR.

5 4. DEN ANVENDTE SIKKERHEDSMODEL TILPASSES DATAS KATEGORISERING Vi anvender en differentieret sikkerhedsmodel som understøtter den passende sikkerhedsniveau for den konkrete løsning, og balancerer behovet for henholdsvis fleksibel og sikker adgang til applikationer og services på tværs af platforme. [UBK1] Vi vil sikre at der anvendes passende sikkerhedsforanstaltninger til den enkelte løsning. For at kunne understøtte ændret brugeradfærd med anvendelse af applikationer og services på tværs af platforme og deraf øget behov for udveksling af data anvendes en differentieret sikkerhedsmodel. Da datas integritet og tilgængelighed altid er vigtigt, sikres dette uanset sikkerhedsmodel. Sikkerhedskrav tilpasses de data der behandles i det enkelte system, service og applikation. Ved behov for ny eller forbedret it understøttelse gennemføres en vurdering af data i løsningen, hvilket bestemmer niveauet for datasikkerheden, som behandles jf. nedenstående datakategorier Højere sikkerhed Lavere sikkerhed Ministerbetjening Personregistrering Sagsbehandling Journalisering Løn og personaleadministration Bogføring Økonomistyring Generelle dokumenter, regneark og præsentationer m.m. E mails og sms Generel information Det skal sikres, at enhver service eller applikation kan overholde det valgte sikkerhedsniveau.

6 I starten af ethvert projekt laves en vurdering af data i løsningen. Resultatet af vurderingen indarbejdes i projekt set up et. Den systemansvarlige foretager regelmæssigt(baseret på risikobilledet) en vurdering af, om det sikkerhedsmæssige niveau for det enkelte system, service eller applikation er passende.

7 5. ALTID FOKUS PÅ DATASIKKERHED Vi har gennem hele en applikations eller services livscyklus fokus på at sikre den krævede datasikkerhed. Opretholdelse af et tilstrækkeligt niveau for datasikkerhed for at hindre misbrug er afgørende for at overholde gældende lovgivning og sikre tillid til de it services, som vi leverer således, at vi er forberedte til at efterleve nye krav ved lovgivning eller regulering, fx via persondataforordningen. Ved større ændringer i en service eller applikation sikres, at kun nødvendige data indsamles, og kategorien af disse data vurderes. Der skal samtidig altid gennemføres specifik risikovurdering for det enkelte projekt. På baggrund af datas kategori og risikovurderingen vælges det rette niveau for beskyttelse af data. Desuden fastlægges: Hvilke sikkerhedszoner som kan anvendes? Hvilket sikkerhedsniveau for kommunikation og evt. kryptering af data der kræves? Hvilke krav der skal stilles til adgangskontrol? Hvilket niveau af sporbarhed, fx i form af logning, der behøves? Den systemansvarlige foretager regelmæssigt opfølgning på hvilke data, der anvendes i systemet og vurderer på baggrund heraf, om systemet lever op til de nødvendige datasikkerhedsmæssige krav. I starten af ethvert projekt laves en risikovurdering vurdering af løsningen. Resultatet af vurderingen indarbejdes i projekt set up et. Ved indgåelse af aftaler med leverandører der håndterer personhenførbare data, indgås Databehandleraftale. En gang om året går de systemansvarlige alle systemer igennem, herunder eksterne for at se om de er klassificeret rigtigt i forhold til om der er fortrolige data på systemet.

8 Hver 1 år sikrer Folkekirkens It at der laves scanning af alle systemer og services der er tilgængelige uden for Kirkenettet. Alle eksterne leverandører skal gennemgås for valid databehandleraftale hvert år. Alle leverandører skal tiltræde Governance i Kirkenettet

9 6. ANVEND FÆLLES DATAMODEL Vi anvender vores fælles datamodel for at sikre ajourførte og konsistente masterdata på tværs af alle applikationer og services. Ved at sikre ajourførte og konsistente masterdata på tværs af alle applikationer og services, sikres det, at brugere altid har adgang til den korrekte information. Samtidigt tydeliggør den fælles datamodel, hvor masterdata er placeret og dermed, hvor data fødes, samt hvem der har til ansvar at sikre opdatering af data. Den fælles datamodels rammer for indhold og ansvar skal overholdes ved al udvikling af nye systemer eller væsentlige ændringer. Nye løsninger må ikke rumme proprietære masterdata, der allerede findes et andet sted. Folkekirkens It's krav til anvendelse af masterdata skal overholdes.. Ved anskaffelse og udvikling skal datamodellen anvendes så nye applikationer og services overholder krav til anvendelse og vedligehold af masterdata. Ved anskaffelse og udvikling af nye applikationer og services skal datamodellen opdateres, og evt. ændringer skal godkendes af de ansvarlige for den fælles datamodel.

10 7. FOKUS PÅ BRUGERVENLIGHED Vi har altid fokus på at sikre høj brugervenlighed i vores løsninger ved at sikre brugerinvolvering og udvikle brugerflader målrettet den enkelte bruger og sikre sammenhæng og ensartethed på tværs af vores løsninger. Brugerinddragelse giver bedre løsninger slutbrugerne ved løbende at anvende deres viden og respons i it projekterne. Fokus på optimalt design af brugergrænsefladen vil sikre brugeren af systemet en væsentlig bedre oplevelse. For den enkelte bruger vil enkle og ensartede brugerflader på tværs af systemerne betyde mindre oplæring, en lettere arbejdssituation og større effektivitet. Særlig for brugere med begrænset anvendelse er enkelhed og overskuelighed afgørende. Et brugervenligt design vil give færre kilder til fejl ved brug af systemet. Brugergrænsefladen er en mindst lige så væsentlig del af it systemer som selve kodningen. Ved udvikling af nye systemer eller væsentlige ændringer i eksisterende systemer skal det sikres, at brugergrænsefladen får en optimal udformning. Dette sker ved at sikre løbende brugerinddragelse, og ved at overholde de fælles rammer, der eksisterer for brugervenlighed ved Folkekirken It. Brugere skal altid inddrages i behovsafklaring og design af løsninger. For alle websteder og selvbetjeningsløsninger skal Digitaliseringsstyrelsens proceskrav til God selvbetjening anvendes efter følg eller forklar princippet. For øvrige projekter er de til inspiration. Kravene til god selvbetjening findes her: Alt udvikles som udgangspunkt til web.

11 8. UNDERSTØT PLATFORMSUAFGÆNGIGHED Vi foretrækker platformsuafhængige applikationer og løsninger på såvel pc/mac, tablets og smartphones, inden for de it sikkerhedsmæssige rammer. Hvis dette ikke er muligt, skal applikationer og services være tilgængelige på de gængse platforme og i det omfang, det er relevant for brugerne. Vi ønsker at understøtte brugernes behov for adgang til it understøttelse på de enheder, hvor de finder det fordelagtigt og med den funktionalitet der er relevant, og dermed tilbyde en mere fleksibel adgang til it løsningerne. Ved udvikling eller anskaffelse af nye applikationer eller services skal det kortlægges, hvilke brugerbehov der er ift. it understøttelse på forskellige typer af enheder. Der foretrækkes applikationer og services, som kan gøres tilgængelige for brugerne på alle gængse platforme. Ved nyudvikling og anskaffelser har vi en præference for systemer, der har en platformsuafhængig brugergrænseflade. Vi vurderer at webbaserede og responsive brugerflader giver den største platformsuafhængighed. Ved nyudvikling og anskaffelser skal det tydeligt beskrives, hvilken funktionalitet der er tilgængelig og reelt anvendelig på de brugerflader der tilbydes de forskellige enhedstyper, herunder pc/mac, tablet, smartphone. For hvert projekt specificeres en konkret liste over de browsere (inkl. mobil browser) der skal understøttes. Som udgangspunkt understøller vi på PC og mac altid IE i de to sidste versioner, Edge i den nyeste version, Chrome, Safari og Firefox i den nyeste version.

12 9. MAKSIMAL ÅBENHED I APPLIKATIONERNE Vi anvender åbne standarder og adgang til data i vores applikationer via velbeskrevne snitflader. Ved at anvende åbne standarder til kommunikation mellem vores applikationer og sikre adgang til alle data i den enkelte applikation via velbeskrevne snitflader sikres størst mulig fleksibilitet i udviklingen af it understøttelsen, og risikoen for afhængighed til leverandører eller proprietære standarder mindskes. Ved alle nyanskaffelser stilles klare krav til fri adgang til alle data i applikationen via velbeskrevne snitflader og at snitflader og integrationer baseres på åbne standarder, således at vi sikrer maksimal fleksibilitet i forhold til den fremtidige udvikling af vore services Ved anskaffelse og udvikling stilles krav til fri og ubegrænset adgang til alle data i applikationen via velbeskrevne snitflader. Ved anskaffelse og udvikling stilles krav om, at snitflader og integrationer baseres på åbne standarder. Vi benytter grænseflader baseret på REST og SOAP.

13 10. FÆLLES SINGLE SIGN ON OG BRUGERADMINISTRATION Vi anvender fælles single sign on og brugeradministration for alle applikationer. Det er afgørende for brugerne at skulle logge ind færrest mulige gange. For at sikre størst mulig effektivitet for brugerne er det målsætningen, at alle kun skal signe ind én gang på den samme enhed. Fælles brugeradministration gør det mere sikkert og effektivt at administrere de mange tusinde brugere af Folkekirkens og ministeriets systemer. Folkekirkens It stiller en service til rådighed for interne og eksterne leverandører som gør det nemt at implementere ud fra gængse standarder. Alle nye applikationer og services skal kunne anvende den fælles single sign on og fælles brugeradministration. Ved anskaffelse og udvikling stilles krav om anvendelse af Folkekirkens It's service for at sikre understøttelse af single sign on.

14 11. PERFORMANCEKRAV TIL ALLE SERVICES OG APPLIKATIONER Folkekirkens It opstiller individuelle performancekrav til alle sine services og applikationer. Performancekravene som beskrives er: Svartid: Fra brugeren aktiverer funktionen til resultatet er tilgængeligt for brugeren. Driftstid: Det tidsrum på døgnet, hvor servicen eller applikationen er tilgængelig. Oppetid: Den procentdel af åbningstiden, hvor servicen skal svare, og den andel af klienterne, som dette skal gælde for. Retableringstid: Den tid, der må gå, inden servicen eller systemet fungerer igen i tilfælde af nedbrud (katastrofe). Anvendelse af performancekrav sikrer forventningsafstemning mellem it leverandører og it brugere om vigtigheden af den enkelte service eller applikation set i forhold til omkostningerne ved at levere den valgte performance. Dette er for at sikre dels at applikationerne fungerer tilfredsstillende i den daglige drift, dels at der er taget højde for retableringstiden jf. den overordnede risikoanalyse for Kirkenettet. Folkekirkens It s krav for enhver service eller applikation skal overholdes. Krav vedrørende svartider, driftstid (tilgængelighed) og retableringstid skal leve op til risikovurderingen. Det aftales, hvordan der måles og rapporteres på de valgte performancekrav. Baseret på en vurdering af den enkelte applikation eller service defineres kravene til: Svartid, Driftstid, Oppetid og Retableringstid. For alle applikationer og services, både internt og eksternt drevne, fastlægges det hvordan måling vil finde sted, og hvordan og med hvilket interval rapportering skal finde sted.

Arkitekturprincipper for Kirkenettet - Bilag 2 til It-Strategi 2013-2015

Arkitekturprincipper for Kirkenettet - Bilag 2 til It-Strategi 2013-2015 Arkitekturprincipper for Kirkenettet - Bilag 2 til It-Strategi 2013-2015 Arkitekturprincipperne består af 27 principper, som det er obligatorisk at overveje ved nyanskaffelser og større ændringer af eksisterende

Læs mere

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 5 It-arkitekturmål 5 Arkitekturprincipper Følg eller forklar Fælleskommunale arkitekturprincipper og -regler IT-ARKITEKTURMÅL Billigere it Sammenhængende it Mere robust og

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

NOTAT. ITafdelingen. IT og sikkerhedsmæssige udbudskrav ved indkøb af fagsystemer

NOTAT. ITafdelingen. IT og sikkerhedsmæssige udbudskrav ved indkøb af fagsystemer NOTAT Dato Sagsnummer/dokument Fælles- og Kulturforvaltningen ITafdelingen 09-02-2015 2013-17156-10 IT og sikkerhedsmæssige udbudskrav ved indkøb af fagsystemer Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Dette dokument

Læs mere

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Bilag 9. Udvikling, anskaffelse og vedligeholdelse

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Bilag 9. Udvikling, anskaffelse og vedligeholdelse It-sikkerhedspolitik Bilag 9 November 2004 Indholdsfortegnelse 1 Formål...3 2 Ansvar og roller...3 2.1 Byrådet...3 2.2 Kommunaldirektøren/ Direktionen...3 2.3 Ledere, fagchefer mv...3 2.4 It gruppen, It

Læs mere

Oversigt over kriterier for klarmelding af bølge 2-løsninger i 2013

Oversigt over kriterier for klarmelding af bølge 2-løsninger i 2013 Notat Oversigt over kriterier for klarmelding af bølge 2-løsninger i 2013 Baggrund Frem mod 1. december 2013 gennemføresen klarmeldingsproces med tre statusrapporteringer i hhv. maj, oktober og november.

Læs mere

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune

It-principper. Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune It-principper Bilag 1 til It- og Digitaliseringsstrategi for Sønderborg Kommune Indledning It-principperne er grundstenene for it-arkitekturen i Sønderborg Kommune. Principperne skal bidrage til, at vi

Læs mere

Dnr FOLKEKIRKENS IT HANDLINGSPLAN V FEBRUAR 2017

Dnr FOLKEKIRKENS IT HANDLINGSPLAN V FEBRUAR 2017 Dnr. 15710-17 FOLKEKIRKENS IT HANDLINGSPLAN V.1 2017-2020 FEBRUAR 2017 1 INDLEDNING Formålet med handlingsplanen vurderet, hvilke kompetencer principperne for brugen af det muligt at gennemføre de er at

Læs mere

Vejman.dk mobile løsninger. Ved. Paul Stühler

Vejman.dk mobile løsninger. Ved. Paul Stühler Vejman.dk mobile løsninger Ved. Paul Stühler Baggrund for opgaven Generelt er der ønsker fra vores brugere om. Øget fleksibilitet gennem adgang til vejman.dk på mobile enheder. Behov for at arbejde målrettet

Læs mere

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Introduktion Danmarks Miljøportal (DMP) har ansvaret for en digital infrastruktur på miljøområdet, der gør det muligt for myndigheder og offentlighed at få nem adgang

Læs mere

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 Regeringen, kommunerne og regionerne arbejder sammen om at skabe et digitalt Danmark, som frigør resurser til bedre kernevelfærd samtidig med at servicen moderniseres

Læs mere

Roadmap for VERA Q Q Q Q Rettighed. Klassifikation. Organisation. Beskedfordeler. Serviceplatform

Roadmap for VERA Q Q Q Q Rettighed. Klassifikation. Organisation. Beskedfordeler. Serviceplatform Roadmap for VERA Q3 2015 Rettighed Q2 2015 Klassifikation Q1 2015 Organisation Beskedfordeler Q4 2014 platform Indledning Kommunerne i Vendssyssel ønsker at etablere en moderne infrastruktur til at understøtte

Læs mere

Brug af digitale medier

Brug af digitale medier Brug af digitale medier Tønder Kommune bruger i vid udstrækning digitale medier både i den interne og den eksterne kommunikation. I de kommende år vil digitale medier få endnu større betydning både eksternt

Læs mere

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Notat 21. februar 2017 Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Dette notat giver en overordnet konceptuel fremstilling af, hvordan erhvervsområdet forventes håndteret samlet

Læs mere

Arkitekturprincipper. Kirkenettet

Arkitekturprincipper. Kirkenettet Bilag til It-Strategi 2010-2012 Arkitekturprincipper for Kirkenettet version 3, feb. 2011 Itk-dnr.: 7755-11 Indholdsfortegnelse 1 It-strategiens arkitekturgrundlag 3 1.1 Grundlaget for arbejdet med arkitektur

Læs mere

Løsningsbeskrivelse. Den fælleskommunale Serviceplatform

Løsningsbeskrivelse. Den fælleskommunale Serviceplatform Løsningsbeskrivelse Den fælleskommunale Serviceplatform Januar 2014 1 Indhold 2 Serviceplatformen... 2 3 Hjemmesiden www.serviceplatformen.dk... 3 3.1 Administrationsmodul... 4 3.2 Servicekatalog... 4

Læs mere

Velkommen til Virk.dk

Velkommen til Virk.dk Velkommen til Virk.dk KL og Virk leverandørmøde om erhvervsrettede løsninger i bølge 3 Agenda Kort om Virk Ny brugergrænseflade på Virk.dk Krav til løsninger der skal på Virk.dk Designmanual for erhvervsrettede

Læs mere

360 eworker. App en, der gør det endnu lettere at arbejde i 360 - Arbejd med sagsbehandlingsopgaver, dokumenter og information fra din ipad

360 eworker. App en, der gør det endnu lettere at arbejde i 360 - Arbejd med sagsbehandlingsopgaver, dokumenter og information fra din ipad 360 eworker App en, der gør det endnu lettere at arbejde i 360 - Arbejd med sagsbehandlingsopgaver, dokumenter og information fra din ipad 360 eworker - App en, der gør det endnu lettere at arbejde i 360

Læs mere

Kravspecifikation tværga ende sundhedsplatform

Kravspecifikation tværga ende sundhedsplatform Kravspecifikation tværga ende sundhedsplatform Kravliste. Høringsversion. Opdateret 21-10-2014 Indhold Indhold... 1 Typer af krav... 4 1. Sprog... 5 Krav [1.1]: Sprog... 5 Krav [1.2]: Sprog - Menusprog...

Læs mere

It-arkitekturprincipper. Version 1.0, april 2009

It-arkitekturprincipper. Version 1.0, april 2009 It-arkitekturprincipper Version 1.0, april 2009 Fælles it-arkitekturprincipper Som offentlig it-chef, projektleder eller professionel, der arbejder med digitalisering, skal du træffe mange valg i en hektisk

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Arkitekturprincipper for Sundhedsområdet

Arkitekturprincipper for Sundhedsområdet Arkitekturprincipper for Sundhedsområdet - Ved anskaffelse af nye systemer Version 0.91 DIGITAL SUNDHED SAMMENHÆNGENDE DIGITAL SUNDHED I DANMARK Nationale principper ved anskaffelse af it-systemer At indføre

Læs mere

Indhold. Grundmodul. Tillægsmoduler. Teknologisk opbygning og indhold. Mulighed for udbygning. Forretningsmæssig funktionalitet

Indhold. Grundmodul. Tillægsmoduler. Teknologisk opbygning og indhold. Mulighed for udbygning. Forretningsmæssig funktionalitet Indhold. Grundmodul Tillægsmoduler Forretningsmæssig funktionalitet Dynamiske skemaer Fleksibel rapportering Digitalpost Digital udvalgsbetjening Teknologisk opbygning og indhold Mulighed for udbygning

Læs mere

Understøttelse af LSS til NemID i organisationen

Understøttelse af LSS til NemID i organisationen Understøttelse af LSS til NemID i organisationen Table of contents 1 Dette dokuments formål og målgruppe... 3 2 Introduktion til LSS til NemID... 4 2.1 Forudsætninger hos organisationen... 5 2.1.1 SSL

Læs mere

Velkomst og dagens formål Stine Hegelund, kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen, præsenterede dagens program.

Velkomst og dagens formål Stine Hegelund, kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen, præsenterede dagens program. Notat 5. oktober 2016 KDK/Peter Hjuler Christensen Leverandørmøde vedr. Næste generation Digital Post 26. september 2016, Hotel Scandic, København Velkomst og dagens formål Stine Hegelund, kontorchef,

Læs mere

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 Indhold 1 Læsevejledning... 3 2 Informationssikkerhedspolitik... 3 2.1 INDLEDNING... 3 2.2 SIKKERHEDSNIVEAU... 4 2.3 HOLDNINGER OG PRINCIPPER... 5 2.4 HOVEDMÅLSÆTNINGER

Læs mere

F remtidens Digital Post

F remtidens Digital Post F remtidens Digital Post Kommunale input til videreudvikling af Digital Post Anvendelse af Digital Post er en central del af udviklingen af den offentlige service. Derfor er det vigtigt, at kravene til

Læs mere

It-delstrategi for administrativ it-anvendelse

It-delstrategi for administrativ it-anvendelse Administrativ DELSTRATEGI 2011-2015 NOTAT It-delstrategi for administrativ it-anvendelse 9. september 2011 Indholdsfortegnelse 1. Formål...2 2. Baggrund...2 3. Vision...3 4. Strategisk retning...3 4.1.

Læs mere

Notat om Single sign-on for kliniske brugere af telemedicinsk sårvurdering i det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk sårvurdering

Notat om Single sign-on for kliniske brugere af telemedicinsk sårvurdering i det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk sårvurdering Notat om Single sign-on for kliniske brugere af telemedicinsk sårvurdering i det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk sårvurdering Baggrund I det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk

Læs mere

Det sikre kommunikationsknudepunkt for tandlægeinformation. Nem og sikker elektronisk kommunikation på tværs af sundhedsvæsenet

Det sikre kommunikationsknudepunkt for tandlægeinformation. Nem og sikker elektronisk kommunikation på tværs af sundhedsvæsenet Det sikre kommunikationsknudepunkt for tandlægeinformation Nem og sikker elektronisk kommunikation på tværs af sundhedsvæsenet Historien bag Sundhedsvæsenet tilbyder en lang række standardiserede kommunikationsformer.

Læs mere

KRAVSPECIFIKATION. Kravspecifikation - blanketsystem. januar DATO 2. januar 2014 SAGS NR Kon takt.

KRAVSPECIFIKATION. Kravspecifikation - blanketsystem. januar DATO 2. januar 2014 SAGS NR Kon takt. specifikation - blanketsystem DATO 2. januar 2014 SAGS NR. 326-2013-59774 januar 2014 Kon takt Sagsansvarlig: Digitalisering og IKT E-mail: Team.digitalisering@kalundborg.dk Kalundborg Kommune Holbækvej

Læs mere

Aftale om digitaliseringsklar lovgivning

Aftale om digitaliseringsklar lovgivning Aftale om digitaliseringsklar lovgivning I lovgivningen er der mange undtagelser og uklare begreber, som både gør det svært for borgerne at gennemskue, hvilke regler der gælder, men også giver lange sagsbehandlingstider

Læs mere

Overordnet Informationssikkerhedsstrategi. for Odder Kommune

Overordnet Informationssikkerhedsstrategi. for Odder Kommune Overordnet Informationssikkerhedsstrategi for Odder Kommune Indhold Indledning...3 Mål for sikkerhedsniveau...3 Holdninger og principper...4 Gyldighed og omfang...5 Organisering, ansvar og godkendelse...5

Læs mere

Bilag 1: Teknisk dialogmøde for udformningen af Digital Post

Bilag 1: Teknisk dialogmøde for udformningen af Digital Post Bilag 1: Teknisk dialogmøde for udformningen af Digital Post Næste generation Digital Post, 2016 Indhold Indledning... 2 Kap. 1 Formelle rammer... 3 Kap. 2 Vision og formål... 3 Kap. 3 Næste generation

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik Ringkøbing-Skjern Kommune Informationssikkerhedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Holdninger og principper... 3 4. Omfang... 3 5. Sikkerhedsniveau...

Læs mere

Overordnet Informationssikkerhedspolitik

Overordnet Informationssikkerhedspolitik Overordnet Informationssikkerhedspolitik Denne politik er godkendt af byrådet d. 4. juni 2018 Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på, at du anvender senest godkendte version. Acadre sagsnr.

Læs mere

OS2faktor. Brugervejledning. Version: Date: Author: BSG

OS2faktor. Brugervejledning. Version: Date: Author: BSG OS2faktor Brugervejledning Version: 1.0.0 Date: 27.01.2019 Author: BSG Indhold 1 Indledning... 3 2 Forskellige OS2faktor klienter... 5 3 Hvor får man en klient?... 6 4 Hvordan registreres min OS2faktor

Læs mere

Integration SF1920 NemLogin / Digital fuldmagt Integrationsbeskrivelse - version 1.0.0

Integration SF1920 NemLogin / Digital fuldmagt Integrationsbeskrivelse - version 1.0.0 Integration Integrationsbeskrivelse - version 1.0.0 Kommunernes Datafællesskab - KDF Versionshistorik Relevans Dato Initialer Version Kommentarer 2015-02-10 MVC 0.1 Første version 2015-03-04 ehe 0.3 Klargjort

Læs mere

Hillerød Kommunes Kanalstrategi 2014-2018

Hillerød Kommunes Kanalstrategi 2014-2018 Hillerød Kommunes Kanalstrategi 2014-2018 Forord Hillerød Kommunes Kanal- og Servicestrategi er en samlet strategi for kommunikation mellem kommune og borgere, virksomheder og foreninger. Service over

Læs mere

Præsentation af Curanets sikringsmiljø

Præsentation af Curanets sikringsmiljø Præsentation af Curanets sikringsmiljø Version: 1.1 Dato: 1. marts 2018 Indholdsfortegnelse Indledning: side 3 Organisering af sikkerhed: side 3 Politikker, procedurer og standarder: side 3 Medarbejdersikkerhed:

Læs mere

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR FDA2017 DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR - FRA VISION TIL PRAKSIS FDA 2017 Agenda Digitaliseringsstrategien og kommunernes udfordringer Rammearkitekturen som et fælles

Læs mere

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice 1. Formål og baggrund Den digitale service skal gøre det lettere at være borger og virksomhed i Danmark. De skal opleve nærhed og sammenhæng i

Læs mere

DIGITALISERINGSSTRATEGI April 2016 BRØNDBY KOMMUNE

DIGITALISERINGSSTRATEGI April 2016 BRØNDBY KOMMUNE DIGITALISERINGSSTRATEGI 2016-2020 April 2016 BRØNDBY KOMMUNE 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Strategisk sammenhæng... 3 3. Strategiske indsatsområder... 3 3.1 Borgerne skal videst muligt mestre

Læs mere

Overordnet informationssikkerhedsstrategi

Overordnet informationssikkerhedsstrategi Overordnet informationssikkerhedsstrategi 1/2018 2 Indhold Indledning...4 Mål for sikkerhedsniveau...5 Holdninger og principper...5 Gyldighed og omfang...6 Organisering, ansvar og godkendelse...7 Sikkerhedsbevidsthed...7

Læs mere

IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST

IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST It-sikkerhedspolitikken tilstræber at understøtte Odsherred Kommunes overordnede vision. It- og øvrig teknologianvendelse, er et af direktionens redskaber til at realisere kommunens

Læs mere

Privatlivs og Persondatapolitik for Evangelisk Luthersk Netværk

Privatlivs og Persondatapolitik for Evangelisk Luthersk Netværk Privatlivs og Persondatapolitik for Evangelisk Luthersk Netværk 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler

Læs mere

Minikonference om Sag og Dokumentstandarder 15. juni 2011, Odense

Minikonference om Sag og Dokumentstandarder 15. juni 2011, Odense CPR Broker version 2.0 Minikonference om Sag og Dokumentstandarder 15. juni 2011, Odense Steen Deth, Chefarkitekt sde@gentofte.dk CPR data hvor svært (og interessant) kan det være? Kommune Borgerservice

Læs mere

Serviceaftale. Serviceaftale vedr. digitale løsninger. mellem. CompanYoung ApS. Vestre Havnepromenade 1B, 3. Sal, 9000 Aalborg. CVR-nr.

Serviceaftale. Serviceaftale vedr. digitale løsninger. mellem. CompanYoung ApS. Vestre Havnepromenade 1B, 3. Sal, 9000 Aalborg. CVR-nr. Serviceaftale Serviceaftale vedr. digitale løsninger mellem CompanYoung ApS Vestre Havnepromenade 1B, 3. Sal, 9000 Aalborg CVR-nr.: 32 44 55 35 (herefter betegnet Leverandøren ) og Kunden 1. Indledning

Læs mere

D e n fælleskommunale digit a- l i s e r i ngsstrategi

D e n fælleskommunale digit a- l i s e r i ngsstrategi D e n fælleskommunale digit a- l i s e r i ngsstrategi Den 20. august 2013 Pejlemærker for digital kommunikation og videndeling i folkeskolen samt dag-, fritids- og klubtilbud Digitale løsninger til kommunikation

Læs mere

Fredericia Kommunes Informationssikkerhedspolitik 1 FREDERICIA KOMMUNE AFDELING TITEL PÅ POWERPOINT

Fredericia Kommunes Informationssikkerhedspolitik 1 FREDERICIA KOMMUNE AFDELING TITEL PÅ POWERPOINT Fredericia Kommunes Informationssikkerhedspolitik 2018 1 FREDERICIA KOMMUNE AFDELING TITEL PÅ POWERPOINT 12-11-2018 Indholdsfortegnelse Indledning Hvad og hvem er omfattet? Ansvar og konsekvens Vision,

Læs mere

Skaber nemt og hurtigt overblik over data fra automatiserede anlæg

Skaber nemt og hurtigt overblik over data fra automatiserede anlæg Skaber nemt og hurtigt overblik over data fra automatiserede anlæg SIA platformen er et unikt og innovativt produkt, der tilbyder data og værktøjer til at give overblikket over automatiserede anlæg En

Læs mere

RX WEB. online og fleksibel adgangskontrol

RX WEB. online og fleksibel adgangskontrol RX WEB online og fleksibel adgangskontrol 2 RX WEB en enkel og effektiv løsning Med RX WEB får man et adgangskontrolsystem, hvor der er taget hensyn til at systemet skal være brugervenligt, og nemt at

Læs mere

Præsentation af Aula. Juni 2018

Præsentation af Aula. Juni 2018 Præsentation af Aula Juni 2018 Indhold af præsentation Hvorfor Aula? Alle kan bruge Aula Den lokale skole Teknologi og tilgængelighed Datasikkerhed Tidsplan for Aula Hvorfor Aula? Fra sommeren 2019 bliver

Læs mere

Databeskyttelsespolitik for DSI Midgård

Databeskyttelsespolitik for DSI Midgård Databeskyttelsespolitik for DSI Midgård Overordnet organisering af personoplysninger DSI Midgård ønsker som hovedregel at anvende databehandlersystemer og opbevaring af personoplysninger hos eksterne leverandører,

Læs mere

UNDGÅ DÅRLIGE IT-LØSNINGER

UNDGÅ DÅRLIGE IT-LØSNINGER UNDGÅ DÅRLIGE IT-LØSNINGER ARKITEKTURPRINCIPPER 1. Skab sammenhængende digitale oplevelser for borgere og virksomheder 2. Forretningens behov skal drive og definere løsningerne 3. Understøt digitalt samarbejde

Læs mere

It arkitektur- og sikkerhedskrav Løn og personalesystemsudbud. Region Midtjylland 2010.

It arkitektur- og sikkerhedskrav Løn og personalesystemsudbud. Region Midtjylland 2010. It arkitektur- og sikkerhedskrav Løn og personalesystemsudbud Region Midtjylland 2010. 1 1 Indledning 1.1 Versionshistorie Version Dato Ansvarlig Status Beskrivelse 1.0 2010-05-04 HENSTI Lukket Definition

Læs mere

IT- og informationssikkerheds- politik (GDPR) For. Kontrapunkt Group

IT- og informationssikkerheds- politik (GDPR) For. Kontrapunkt Group IT- og informationssikkerheds- politik (GDPR) For Kontrapunkt Group Versionshistorik Version Beskrivelse Dato Udarbejdet af V. 0.1 Initiel draft 26 Oktober 2018 Kontrapunkt Group V.0.2 1. Edition 13. November

Læs mere

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015. Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015. Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015 Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen Dagsorden Baggrund Strategi indhold og status Fokus på grunddata Økonomisk modvind

Læs mere

IT-arkitekturstyring i Syddjurs Kommune

IT-arkitekturstyring i Syddjurs Kommune IT-arkitekturstyring i Syddjurs Kommune Arkitekturprincipper 1. Skab sammenhængende digitale oplevelser for borgere og virksomheder 2. Forretningens behov skal drive og definere løsningerne 3. Understøt

Læs mere

Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3

Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3 Introduktion til ændringerne ifm. overgangen til MitID og NemLog-in3 Kontorchef Charlotte Jacoby og it-arkitekt Christian Schmidt- Madsen giver et øjebliksbillede På vegne af Digitaliseringsstyrelsen Charlotte

Læs mere

EasyIQ ConnectAnywhere Release note

EasyIQ ConnectAnywhere Release note EasyIQ ConnectAnywhere Release note Version 2.4 Der er over det sidste år lavet en lang række forbedringer, tiltag og fejlrettelser. Ændringer til forudsætningerne: o Klienten skal ved førstegangs login

Læs mere

Bilag 5: Kundens It-Miljø. Version 0.6 Bilag til dagsordenspunkt 9: Krav til kommunernes it-miljø.

Bilag 5: Kundens It-Miljø. Version 0.6 Bilag til dagsordenspunkt 9: Krav til kommunernes it-miljø. Bilag 5: Kundens It-Miljø Version 0.6 Bilag til dagsordenspunkt 9: Krav til kommunernes it-miljø. Senest opdateret d. 11. Oktober 2013 Indholdfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Kundens IT-miljø - Løsningen...3

Læs mere

For at en virksomheds hovedformål og drift kan fungere optimalt, er der en lang række af underliggende servicefunktioner der skal være på plads.

For at en virksomheds hovedformål og drift kan fungere optimalt, er der en lang række af underliggende servicefunktioner der skal være på plads. Team Mobbis +45 3325 5858 www.mobbis.com info@mobbis.com ALARMS MANAGER HVORFOR ANSKAFFE ALARMS MANAGER? Alle virksomheders eksistensgrundlag er deres kunder. Dette uanset hvilken type virksomhed vi taler

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik Ringkøbing-Skjern Kommune Informationssikkerhedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Holdninger og principper... 3 4. Omfang... 3 5. Sikkerhedsniveau...

Læs mere

WHITEPAPER DokumentBroker

WHITEPAPER DokumentBroker WHITEPAPER DokumentBroker Copyright 2013 DokumentBrokeren er en selvstændig arkitekturkomponent, som uafhængigt af forretningsapplikation og kontorpakke, genererer dokumenter af forskellige typer og formater,

Læs mere

Vi har etableret et brancheledende informationssikkerhedsprogram. vores kunder den bedste beskyttelse og højeste grad af tillid.

Vi har etableret et brancheledende informationssikkerhedsprogram. vores kunder den bedste beskyttelse og højeste grad af tillid. Som hostingleverandør er vores vigtigste sikkerhedsopgave at passe godt på dine data og sørge for, at du til enhver tid lever op til sikkerhedskravene fra dine kunder. Sikkerhed er derfor et område, som

Læs mere

Guide til kravspecifikation

Guide til kravspecifikation Side 1 af 10 10. november 2008 Guide til kravspecifikation Version 1.0. Denne guide indeholder en række råd til brug i kravspecifikationer for IT systemer, der skal anvende NemLog-in løsningen. Hensigten

Læs mere

STRATEGIENS SAMMENHÆNG

STRATEGIENS SAMMENHÆNG Godkendt af kommunalbestyrelsen den. 18.april 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING 3 Modernisering og effektivisering af den kommunale service 3 2. STRATEGIENS SAMMENHÆNG 4 3. STRATEGISKE INDSATSER

Læs mere

Interessentforum for næste generation NemID

Interessentforum for næste generation NemID Klassifikation: C - Til offentlig brug Interessentforum for næste generation NemID 20. januar 2017 Partnerskabet mellem Digitaliseringsstyrelsen og Pengeinstitutterne om tilvejebringelse og drift af næste

Læs mere

Aalborg Kommune IT-arkitetkur i Aalborg - maal

Aalborg Kommune IT-arkitetkur i Aalborg - maal Aalborg Kommune IT-arkitetkur i Aalborg - maal BAGGRUND OG MÅLSÆTNINGER Vers. 0.95 Indholdsfortegnelse Hvad er IT-arkitektur?...2 Hvorfor IT-arkitektur?...2 Digitaliseringsstrategien er vort udgangspunkt...4

Læs mere

Overordnet It-sikkerhedspolitik

Overordnet It-sikkerhedspolitik Overordnet It-sikkerhedspolitik Denne politik er godkendt af byrådet d. x. måned 2014 Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på, at du anvender senest godkendte version. Acadre sags nr. 14-8285

Læs mere

Hjørring Kommune. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune

Hjørring Kommune. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune Hjørring Kommune Sag nr. 85.15.00-P15-1-17 12-03-2018 Side 1. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken (I-sikkerhedspolitikken) udgør den overordnede

Læs mere

Bilag 6: Servicemål. Udbud af løn- og personalesystem. Side 1 af 9

Bilag 6: Servicemål. Udbud af løn- og personalesystem. Side 1 af 9 Bilag 6: Servicemål Udbud af løn- og personalesystem Side 1 af 9 Indhold Bilag 6 Servicemål... 3 6.1 Indledning... 3 6.2 Systemets normale driftstid... 3 6.3 Svartider... 3 6.3.1 Krav til svartider...

Læs mere

Beslutningsstøtte i bløderbehandlingen Arkitektur: Slutprodukter i fase 3

Beslutningsstøtte i bløderbehandlingen Arkitektur: Slutprodukter i fase 3 Indholdsfortegnelse Fase 3: arkitekturforløbet... 2 Variationer fra oprindelig plan... 3 Opstartsmøde 6/4-2017... 4 Arbejdsmøde 20/4-2017... 4 Skitsering af mål-arkitektur... 6 Standarder... 6 Sikkerhedsmodel...

Læs mere

Vejledning om Digitaliseringsklar Lovgivning

Vejledning om Digitaliseringsklar Lovgivning Vejledning om Digitaliseringsklar Lovgivning 2018 Pixi-udgave Ny lovgivning skal indeholde beskrivelser af offentlige implementeringskonsekvenser. Se her hvad du skal huske, når du skal overholde de nye

Læs mere

Privatlivspolitik. 1. Dataansvarlig. 2. Hvordan indsamler vi personoplysninger?

Privatlivspolitik. 1. Dataansvarlig. 2. Hvordan indsamler vi personoplysninger? Privatlivspolitik FIF Marketing, Fjernvarmens Informationsfond ønsker med denne erklæring at kortlægge på klar og overskuelig vis, hvordan vi håndterer dine personoplysninger. 1. Dataansvarlig FIF Marketing

Læs mere

BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE INSTRUKTION TIL BESVARELSE AF BILAGET: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse.

Læs mere

ReportLoq Miljørapportering: når du vil, hvor du vil

ReportLoq Miljørapportering: når du vil, hvor du vil ReportLoq Miljørapportering: når du vil, hvor du vil Airloq gasanalyse 2 REPORTLOQ: MILJØRAPPORTERING - NÅR DU VIL, HVOR DU VIL ReportLoq Miljørapportering: når du vil, hvor du vil FLSmidths webbaserede

Læs mere

Til høringsparterne Se vedlagte liste

Til høringsparterne Se vedlagte liste Til høringsparterne Se vedlagte liste Side 2 af 5 26. juni 2018 Høring i forbindelse med opdatering af National Standard for Identiteters Sikringsniveau til version 2.0. Digitaliseringsstyrelsen har revideret

Læs mere

Kravspecification IdP løsning

Kravspecification IdP løsning Kravspecification IdP løsning Resume IT-Forsyningen, som varetager IT-drift for Ballerup, Egedal og Furesø Kommuner, ønsker at anskaffe en IdP/Føderationsserverløsning, der kan understøtte en række forretningsmæssige

Læs mere

1.3.c. Hjælp at hente: Afprøvning af fælles telefonsupport på obligatorisk selvbetjening

1.3.c. Hjælp at hente: Afprøvning af fælles telefonsupport på obligatorisk selvbetjening 1.3.c. Hjælp at hente: Afprøvning af fælles telefonsupport på obligatorisk selvbetjening Side 1 af 5 Målsætning På de områder, hvor al kommunikation foregår digitalt, skal borgerne kunne få effektiv support

Læs mere

Kulturministeriets it-arkitekturpolitik

Kulturministeriets it-arkitekturpolitik Kulturministeriets Kulturministeriets Januar 2012 Udgivet af Kulturministeriet Udarbejdet af Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V www.kulturstyrelsen.dk post@kulturstyrelsen.dk Kulturministeriets

Læs mere

Bilag 6: Servicemål. Udbud af E-rekrutteringssystem. Side 1 af 9

Bilag 6: Servicemål. Udbud af E-rekrutteringssystem. Side 1 af 9 Bilag 6: Servicemål Udbud af E-rekrutteringssystem Side 1 af 9 Indhold Bilag 6 Servicemål 3 6.1 Indledning 3 6.2 Systemets normale driftstid 3 6.3 Svartider 3 6.3.1 Krav til svartider 3 6.3.2 Måling af

Læs mere

Effektiv sagsbehandling og hurtig borgerservice

Effektiv sagsbehandling og hurtig borgerservice Effektiv sagsbehandling og hurtig borgerservice 360 Kommuneløsning Med udvidet borgerselvbetjening og tværgående digitale arbejdsgange er kommunen efterhånden blevet borgernes primære kontaktpunkt til

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse i offentlige digitale løsninger September 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om brugervenlighed og brugerinddragelse

Læs mere

Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag

Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter med effekt på den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens

Læs mere

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune v. 1.0 22032017 Godkendt i Økonomiudvalget Dette dokument beskriver Brønderslev kommunes 5 overordnede digitaliseringsprincipper: 1.

Læs mere

It-anvendelsen i Langeland Kommune har til formål at understøtte kommunens overordnede visioner.

It-anvendelsen i Langeland Kommune har til formål at understøtte kommunens overordnede visioner. Juni 2011 1 Indhold 1. Indledning 3 2. Formål 4 3. Omfang 5 4. It-sikkerhedsniveau 5 5. It-sikkerhedsbevidsthed 6 6. Overtrædelse af it-sikkerhedspolitikken 6 7. Udarbejdelse og ikrafttrædelse 6 2 1 Indledning

Læs mere

Intro til Client Management

Intro til Client Management Intro til Client Management Den digitale arbejdsplads Neisa Denmark A/S info@neisa.dk Baldersbuen 40 2640 Hedehusene www.neisa.dk Tlf.: +45 4657 0333 CVR nr.: 78731311 1 Digitalisering og Disruption...

Læs mere

Organisering og styring af informationssikkerhed. I Odder Kommune

Organisering og styring af informationssikkerhed. I Odder Kommune Organisering og styring af informationssikkerhed I Odder Kommune Indhold Indledning...3 Organisationens kontekst (ISO kap. 4)...3 Roller, ansvar og beføjelser i organisationen (ISO kap. 5)...4 Risikovurdering

Læs mere

OPTION TIL RM OG RN BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE

OPTION TIL RM OG RN BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE OPTION TIL RM OG RN BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE Bilag 14, IT-sikkerhed og databehandleraftale v.1.0 / Option til RM og RN INSTRUKTION TIL LEVERANDØREN VED UDNYTTELSE

Læs mere

Arbejdsgruppen peger endvidere på, at der er særlig behov for yderligere at analysere arbejdet med faglig progression og it-understøttelsen heraf.

Arbejdsgruppen peger endvidere på, at der er særlig behov for yderligere at analysere arbejdet med faglig progression og it-understøttelsen heraf. Undervisningsministeriet Finansministeriet KL Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Økonomi- og Indenrigsministeriet 28. maj 2014 Koncept for brugerportalsinitiativ Digital

Læs mere

Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT. Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration

Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT. Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration REGIONERNE Selvstyre Egen økonomi Konkurrence = bedre priser Samarbejde Koordinering Udveksling SAMMENHÆNG

Læs mere

Ved aftaleindgåelse drøftes de konkrete behov for specificering af app en med afsæt i nedenstående.

Ved aftaleindgåelse drøftes de konkrete behov for specificering af app en med afsæt i nedenstående. 1 Dette dokument beskriver nogle af de minimumskrav DR har til apps der skal leveres som en del af en entreprise til DR. Kravene er udarbejdet af DR Digitale Produkter. Ved aftaleindgåelse drøftes de konkrete

Læs mere

White paper IMS DigitalPost IMS A/S Oktober Ansvarlig Henrik Rabæk Poulsen IMS A/S Åbogade 25A 8200 Aarhus N

White paper IMS DigitalPost IMS A/S Oktober Ansvarlig Henrik Rabæk Poulsen IMS A/S Åbogade 25A 8200 Aarhus N White paper White paper IMS DigitalPost IMS A/S Oktober 2018 Ansvarlig Henrik Rabæk Poulsen hrp@ims.dk IMS A/S Åbogade 25A 8200 Aarhus N Tlf.: +45 31 74 00 09 Salg: salg@ims.dk Support: support@ims.dk

Læs mere

CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN

CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN WWW.JCD.DK HVAD ER CLOUD COMPUTING? Cloud er en fælles betegnelse for en række netbaserede løsninger løsninger du tidligere har

Læs mere

FÆLLESKOMMUNALE ARKITEKTURMÅL, -PRINCIPPER OG -REGLER

FÆLLESKOMMUNALE ARKITEKTURMÅL, -PRINCIPPER OG -REGLER IT-ARKITEKTURSTYRING FÆLLESKOMMUNALE ARKITEKTURMÅL, -PRINCIPPER OG -REGLER KOMMUNERNES IT-ARKITEKTURRÅD FÆLLESKOMMUNALE ARKITEKTURMÅL, -PRINCIPPER OG -REGLER Version 1.0 24. maj 2018. Godkendt af KL's

Læs mere

Bedre brugeroplevelser! Hvad gør Erhvervsstyrelsen i Danmark? Altinndagen 1.december 2014

Bedre brugeroplevelser! Hvad gør Erhvervsstyrelsen i Danmark? Altinndagen 1.december 2014 Bedre brugeroplevelser! Hvad gør Erhvervsstyrelsen i Danmark? Altinndagen 1.december 2014 Hvad vil vi gerne dele med jer i dag? Kort om os Erhvervsstyrelsen, brugervenlighed og VIRK v. Hanne Vestergaard

Læs mere

Overordnet organisering af personoplysninger

Overordnet organisering af personoplysninger Databeskyttelsespolitik for Friskolen og Idrætsefterskolen UBBY Overordnet organisering af personoplysninger Friskolen og Idrætsefterskolen UBBY ønsker som hovedregel, at anvende digitale databehandlingssystemer

Læs mere

AFSKAF PASSWORDS. - lige så nemt som det lyder.

AFSKAF PASSWORDS. - lige så nemt som det lyder. AFSKAF PASSWORDS - lige så nemt som det lyder www.liga.com/smartsignatur Det sker i 4 enkle trin: OPRET UDSTED ANVEND REVIDÉR Processen er simpel, både for den enkelte bruger, for hele organisationen og

Læs mere