Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage."

Transkript

1 VIDSTE DU Når eleverne arbejder med Agent Footprint, vil de møde et antal pop-ups, som vi har kaldt Vidste du Nedenstående er en samlet oversigt over alle de udsagn, som eleverne møder i denne kategori. Vand Vidste du, at når man vasker en portion tøj i en vaskemaskine, så bruger man lige så meget vand som en person fra Burkina Faso bruger på 2 døgn - nemlig cirka 55 liter. Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage. Vidste du, at hvis du tager brusebad i 1 minut med en almindelig bruser, så bruger du lige så meget vand som en person fra Mozambique bruger på 3 dage - nemlig 12 liter vand. Vidste du, at hvis du tager brusebad i 4 minutter så bruger du mere vand end en person fra Bangladesh bruger på en hel dag. Vidste du, at hvis du tager et karbad, så bruger du lige så meget vand som en person fra Niger bruger på 5 dage - nemlig 180 liter. Vidste du, at hvis du lader vandet løbe, mens du børster tænder, så bruger du nemt lige så meget vand som en person fra Mozambique bruger på 2,5 dag - nemlig 10 liter vand. Vidste du, at hvis du lukker for vandhanen, mens du børster tænder, sparer du op til 10 liter vand hver gang. Hvis du børster tænker to gange om dagen bliver det mere end liter i en gennemsnitlig levetid. Vidste du, at hvis du vasker op under rindende vand så bruger du lige så meget vand som en person fra Mozambique bruger på over 5 uger - nemlig 150 liter vand. Vidste du, at hvis du vasker din bil i en bilvask, så bruger du lige så meget vand som en person i Angola bruger på en uge - nemlig 110 liter vand. Vidste du, at hvis du har et gammelt toilet og trækker en gang, så bruger du lige så meget vand, som en person bruger på en dag i Rwanda, Angola, Etiopien, Haiti, Cambodia og Uganda - nemlig 15 liter vand. Vidste du, at et gammelt toilet kan bruge helt op til 15 liter vand, når du trækker ud. Et vandsparende toilet bruger kun bruger 3-6 liter, når der trækkes ud.

2 Vidste du, at der bruges liter vand, når der fremstilles et par lædersko? Vidste du, at vandets temperatur i de danske søer og åer er steget med ca. 2 grader på 20 år. Vidste du, at mindst 100 millioner mennesker bor på områder, der er under 1 meter over havets overflade. Vidste du, at en halv milliard mennesker ikke har adgang til rent vand på verdensplan. Vidste du, at i Kenya har regeringen det mål at ingen har mere end 1 km til en vandpost med rent vand. I Danmark har vi alle rent vand i vores huse. Vidste du, at definitionen på at have adgang til rent vand betyder, at man har adgang til mindst 20 liter rent vand inden for en afstand af 1 km Vidste du, at det kun er 7 % af somaliere, der bor på landet, der har adgang til rent vand Vidste du, at hvis man drikker urent vand, kan man få dårlig mave og kaste op. Det betyder, at man får brug for mere vand for at dække væsketabet. Hvis man fortsætter med at drikke urent vand, dør man af dehydrering Vidste du, at mange børn og spædbørn dør, fordi de drikker urent vand CO2 drivhusgas Vidste du, at en dansker udleder cirka 11 tons CO2 om året en person fra Ghana udleder 400 kg. Vidste ud, at en ko hver dag udleder op til 500 liter metan, heraf 95 % som bøvser og resten som prutter. Metan er også en drivhusgas og 22 gange mere skadelig end CO2. Vidste ud, at hvis du og din familie vasker og tørrer 5 maskiner om ugen, så udleder I lige så meget CO2 om året, som en person fra Mali udleder på et helt år - nemlig cirka 50 kg CO2 - tallene gælder en vaskemaskine med energimærke A. Vidste ud, at hvis du flyver tur/retur til Bruxelles, så udleder du lige så meget CO2 som en person fra Bangladesh udleder på et år, nemlig cirka 230 kg CO2 Vidste ud, at hvis du flyver tur/retur til San Francisco i USA, udleder du lige så meget CO2 som en person fra Nigeria udleder på to år - nemlig 1064 kg CO2

3 Vidste du, at hvis du har bare 8 almindelige pærer i dit hus, som i gennemsnit er tændt 20 timer om ugen, så udleder du mere CO2 end en person fra Nepal og Mozambique udleder på et år - nemlig 116 kg CO2. Vidste du, at hvis du ser TV mellem 21 og 23 timer om ugen, så udleder du lige så meget CO2 som en person fra Uganda udleder på et helt år fra alle sine aktiviteter - nemlig 64 kg. Vidste du, at hvis du har elektrisk gulvvarme i dit badeværelse (cirka 6 m2), så udleder du lige så meget CO2 fra det som en person fra Eritrea på et helt år - nemlig 166 kg CO2. Vidste du, at en flyvetur over Atlanten udleder CO2 svarende til halvdelen af, hvad en person bruger på lys, varme, el og transport på et helt år. Vidste du, at hvis du tager toget til Rom i stedet for at flyve, sparer du miljøet for mellem 600 og 900 kg CO2. Vidste du, at hvis du dropper en flyvetur til Los Angeles, så sparer du miljøet for mellem 3 og 6 ton CO2. Vidste du, at hver gang du søger på google, bruger du lige så meget CO2 Som på at koge en halv kedel vand en søgning på google svarer til at udlede 7 gram CO2. Vidste du, at Danmark ligger på top-25 listen, når det gælder udslip af CO2 per indbygger? Det skyldes især at halvdelen af den elektricitet, vi bruger i Danmark, kommer fra kræftværker, der brænder kul. Vidste du, at en person fra Qatar udleder 2771 gange så meget CO2 om året, som en person fra Burundi gør. Vidste du, at en person i Danmark udleder 459 gange så meget CO2 som en person fra Burundi gør. Vidste du, at uden drivhuseffekten så ville temperaturen på jorden være 33 grader koldere end den er i dag. Det betyder uden drivhuseffekten ville der ikke kunne leve mennesker på jorden. Elektricitet - energi Vidste ud, at hvis solen var en el-pære skulle der stå watt på den. Vidste du, at Danmark har sol og vind nok til at dække hele vores strømforbrug - hvis vi kunne lagre strømmen.

4 Vidste Vidste du du Vidste du, at hvis en familie lader deres tv stå på standby, så bruger de lige så meget energi som et menneske fra Burundi bruger på et helt år. Så husk at slukke på kontakten. Vidste du, at hvis du glemmer at slukke din PS3, når du ikke bruger den, så kan det koste op til 3000 kr. om året i strømforbrug. Vidste du, at hvis du bruger én almindelig pære i gennemsnit 20 timer hver uge i et år, så udleder du næsten lige så meget CO2 som en person fra Burundi gør på et helt år. Vidste du, at sparerpærer kun bruger 25 % af den strøm almindelige pærer bruger?. Vidste du, at juleudsmykning med lyskæder betyder et merforbrug på 56 millioner kwh i december måned. Det svarer til 30 ton CO2 eller det samme som familier udleder på et år. Vidste du, at julen bliver grønnere i år. Der sælges mange flere lysdiodekæder i år end sidste år. Lysdiodekæderne bruger % mindre strøm end lyskæder med glødepærer. Vidste du, at når du vasker ved 40 grader i stedet for 60, bruger din vaskemaskine 30% mindre energi, og dit tøj vil holde længere. Vidste du, at cirka 1,6 milliarder mennesker i verden lever uden elektricitet. De fleste bor i Afrika syd for Sahara og i Sydasien. Vidste du, at over 72 % af Islands energiforsyning stammer fra vedvarende energikilder. Og at 87 % af alle islandske huse opvarmes via geotermiske kilder (varme kilder). I Danmark er det kun 3 % af energiforsyningen, der stammer fra vedvarende energikilder. Træer, regnskov og dyr Vidste du, at hvis man genbruger et ton papir, betyder det, at 17 træer bliver stående. Vidste du, at regnskoven er et af verdens ældste økosystemer den har eksisteret i millioner år. Vidste du, at der i en regnskov falder mellem 2 og 5 meter regn om året. I Danmark falder der cirka 75 centimeter om året.

5 Vidste du, at i regnskoven lever over halvdelen af verdens dyrearter, selv om regnskoven kun dækker cirka 7 % af jorden. Vidste du, at man på et stykke regnskov, der svarer til 2 fodboldbaner, kan finde op til 473 træarter i en dansk skov findes der som regel højst 30 træarter. At verdens skove fungerer som det største lager af CO 2. Man regner med at der er bundet 610 milliarder tons CO 2 i verdens skove. Vidste du, at selvom verdens regnskove kun dækker 6 % af jordens overflade, så er de levested for ca. halvdelen af jordens dyre- og plantearter. Mange af disse arter kan ikke leve andre steder end i regnskoven. Vidste du, at hornet fra næsehornet er blevet lige så værdifuldt som guld. Det betyder, at næsehornet nu er mere truet end nogensinde før. Vidste du, at Javanæsehornet er udryddet i Vietnam. Det sidste levende voksne eksemplar blev skudt af krybskytter. Nu er der kun en lille bestand tilbage i Indonesien Sundhed Vidste du, at 1,7 millioner mennesker hvert år dør af sygdomme, som de har fået af beskidt vand. (det svarer til 10 jumbojets, der falder ned hver dag 90 % af dem, der dør, er børn). Vidste du at den gennemsnitlige levealder for en mand i Sierra Leone kun er 42 år? I Danmark er den gennemsnitlige levealder for en mand 25 år højere nemlig 77 år. Vidste du, at den gennemsnitlige levealder i Niger er 48 år. Kun cirka 30 % af befolkningen har adgang til sundhedsklinikker, 36 % af alle børn er undervægtige og 191 ud af 1000 børn dør, inden de fylder 1 år. Vidste du, at det kun er 11 % af befolkningen i Burkina Faso, der har adgang til ordentlige sanitære forhold. Det vil sige ordentlige toilet forhold. Gode toiletter og muligheden for at vaske fingre gør risikoen for sygdomme mindre. Vidste du, at kun 9 % af befolkningen i Somalia, der bor i landsbyer, har adgang til rent vand. Med adgang til rent vand menes, at man kan hente minimum 20 liter vand pr dag, og at man højst skal gå 100 meter efter det. Vidste du at det kun er 2 ud af 10 voksne der kan læse i Niger.

6 Vidste du, at hver tredje gravide i Botswana er smitte med HIV? Når man er gravid og har HIV er der stor risiko for, at ens barn bliver smittet med HIV enten under graviditeten eller ved fødslen. Vidste du, at over 80 % af befolkningen i Liberia lever i ekstrem fattigdom? Det vil sige at de lever for under 11/2 dollar om dagen. Vidste du, at 40 % af indbyggerne i Swaziland er smittet med HIV/AIDS? Det er det land i verden, der har den højeste smitteprocent. Vidste du, at en kvinde i Swaziland kun skal regne med at blive 39 år. Vidste du, at der i Zimbabwe dør 3000 mennesker om ugen som følge af HIV/AIDS. Vidste du, at omkring en million børn under 15 år i Zimbabwe er blevet forældreløse, fordi deres forældre er døde som følge af HIV/AIDS Vidste du, at 65 % af befolkningen i Eritrea er underernærede. Vidste du, at 800 millioner mennesker er underernærede på verdensplan. Vidste du, at 60 millioner børn er underernærede på verdensplan. Vidste du, at 19 % af de gravide kvinder i Zimbabwe er smittet med HIV/AIDS. Vidste du, at 15 % af befolkningen i Zimbabwe er smittet med HIV/AIDS. Vidste du, at 68 % af alle HIV/AIDS smittede bor i Afrika syd for Sahara. Vidste du, at det kun er 3 % af landbefolkningen i Togo, der har adgang til gode toiletforhold. Vidste du, at der er børn mellem 0-14 år, der er smittet med HIV/AIDS i Nigeria. Vidste du, at der kun deltager kvalificeret sundhedspersonale ved 6 % af alle fødsler i Etiopien, Vidste du, at 67 % af alle voksne mænd i Kina ryger dagligt Vidste du, at 1,5 millioner kvinder i Indien er smittet med HIV/AIDS. Vidste du, at der i Etiopien kun er 3 læger pr indbyggere, mens vi i Danmark har 366 læger pr indbyggere.

7 Vidste du, at der i Mozambique kun er 2 læger pr indbyggere, mens de i USA har 549 læger pr indbyggere Vidste du, at det kun er 12 % af indbyggerne i Etiopien der har adgang til rene og gode toilet forhold. I Danmark er det 100 % af befolkningen, der har adgang til rene og gode toilet forhold. Levevilkår: Vidste du, at over 57% af befolkningen i Zimbabwe ikke skal regne med at blive over 40 år gamle. Vidste du, at der er 39 års forskel på den forventede levealder for kvinder i Japan (87 år) og i Lesotho (48 år). Vidste du, at der er 30 års forskel på den forventede levealder for mænd i Island (80 år) og i Burundi (50 år). Vidste du, at 28% af befolkningen i Uganda lever i ekstrem fattigdom, det vil sige for under en dollar om dagen. Vidste du, at Danmark (sammen med Finland) regnes for det andet mindst korrupte land i verden, kun overgået af New Zealand. Vidste du, at Somalia regnes for det mest korrupte land i verden. I gruppen med de mest korrupte lande finder man også Nordkorea, Myanmar, Afghanistan og Usbekistan. Vidste du, at det regnes for 100 gange farligere at bo i Honduras end i Danmark. Hver dag bliver 20 mennesker voldeligt dræbt. Honduras har kun lidt flere indbyggere end Danmark. Vidste du, at Den Demokratiske Republik Congo regnes for at være det fattigste land i verden, efterfulgt af Liberia (nr. 2), Zimbabwe (nr.3 ), Burundi (nr. 4) og Eritrea (nr. 5). Vidste du, at hvert 8. barn i Afrika syd for Sahara dør inden det fylder 5 år. Vidste du, at Kenya er det land hvor kvinder og mænds indtjening er mest lige. I Kenya tjener kvinderne i gennemsnit 83 % af det mændene tjener, i Danmark er tallet kun 73 %. Vidste du, at Eritrea bruger over 24 % af deres BNP på militære udgifter, til sammenligning bruger Danmark 1,8 %.

8 Vidste du, at Honduras er et af de lande hvor der begås flest mord, over 60 mord pr indbyggere pr. år. I Danmark er tallet 1,4 pr indbyggere pr. år. Bæredygtighed Vidste du, at hvis hele jordens befolkning havde det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger har i Qatar, så havde vi brug for næsten 6 jordkloder for at dække hele jordklodens ressource behov. Vidste du, at hvis hele jordens befolkning havde det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger har i Frankrig, så havde vi brug for lidt under 3 jordkloder for at dække hele jordklodens ressource behov. Vidste du, at hvis hele jordens befolkning havde det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger har i Burkina Faso, så havde vi kun brug for 0,7 jordkloder for at dække hele jordklodens ressource behov. Vidste du, at hvis hele jordens befolkning havde det samme forbrug som en gennemsnitlig indbygger i USA, så havde vi brug for 4,4 jordkloder for at dække hele jordklodens ressource behov. Fødevarer Vidste ud, at en fjerdedel af den CO2, der udledes i Danmark, stammer fra produktion af madvarer det er især kød + den mad vi smider ud. Vidste ud, at hver gang du spiser et kg oksekød, så udleder du lige så meget CO2, som hvis du kørte 200 km i en bil, der kører på benzin. Vidste du, at hver gang du spiser en bøf, så er der blevet udledt 9 kg CO2. Oksekød forurener, fordi der skal rigtig meget energi til at fede oksen op, slagte den, hakke kødet, pakke det ind og transportere det hen til køledisken i supermarkedet. Vidste du, at det kræver liter vand at producere 1 kg oksekød, mens det kun kræver 1650 liter vand at producere 1 kg sojabønner. Vidste du, at det kræver 75 liter vand at producere en lille fadøl. Affald Vidste du, at vi i Danmark producerer ca ton affald hvert år. 70 % af det bliver genanvendt, 23 % brændt og 7 % deponeret.

9 Vidste du, at lossepladserne i Danmark er konstrueret så affaldet ikke forurener grundvandet og jorden, sådan som det skete i gamle dage. Vidste du, at vi smider ton affald fra emballage ud hvert år 54 % pap og papir, 20 % plastik, 10 % glas, 11 % træ og 4 % metal. Uddannelse: Vidste du, at det kun er halvdelen af børn og unge i Etiopien der kan læse og skrive? Vidste du, at i mange afrikanske lande går der ca. 20 % flere drenge i skole end piger? Vidste du, at andelen af børn der er indskrevet i grundskolen i udviklingslandene er steget med 89% inden for de sidste 10 år. Vidste du, at antallet af børn der ikke går i skole falder. Og det er selvom antallet af børn i skolealderen stiger. Vidste du, at det kun er 24 % af alle over 15 år i Somalia, der kan læse Vidste du, at det kun er 11 % af børnene i Somalia, der tager 1-5 klasse. Vidste du, at det kræver 200 liter vand at producere et glas mælk (200 ml). Vidste du, at det kræver liter vand at producere 1 kg oksekød, mens det kun kræver 500 liter vand at producere 1 kg kartofler. Vidste du, at kildevand på flaske er op til 500 gange så dyrt som almindeligt postevand? Men det er hverken sundere eller bedre. Vidste du, at en pose chips på 250 gram udleder 160 gram CO2 det er lige så meget som en person i Sierra Leone udleder på et helt år. Vidste du, at det er mest klimavenligt at koge vand i en elkedel - også hvis du skal bruge vandet til at koge kartofler, pasta eller lignende i. Det gælder ikke, hvis du har et gaskomfur Vidste du, at en gennemsnitlig dansker spiser over dobbelt så mange kalorier om dagen som en gennemsnitlig person fra Burundi. Vidste du, at hvis alle husstande i Danmark hver dag kogte vand i en elkedel i stedet for på komfuret, kunne vi spare husstandes årlige elforbrug. Det svarer til en udledning på ton CO2.

10 Vidste ud, at der spildes meget energi, hvis du laver mad i ovnen. Det kræver op til 70 % mere energi at tilberede mad i ovnen frem for på en kogeplade eller et gasblus. Vidste du, at dårlige gryder og for store kogeplader, i forhold til gryden, bruger mere end dobbelt så meget energi som nødvendigt. Vidste du, at du kan spare cirka 100 kg CO2 om året ved at lave mad på et gaskomfur i stedet for et elkomfur. Vidste du, at hver dansker i gennemsnit producerer 7 kg affald om dagen? Affald er dårligt for miljøet. Derfor er det vigtig at genbruge så meget som muligt. Vidste du, at hver dansker smider mellem kg mad ud om året? Og at man kan spare helt op til 4000 kr. ved at tænke sig lidt om, når man køber ind. Transport Vidste du, at hvis man kører 80 km/t i stedet for 110 km/t, giver det 25% bedre benzinøkonomi. Vidste du, at luftfart snart tegner sig for 15 % af alle udslip fra drivhusgasser. Vidste du, at tog udleder 20 gange mindre pr. passager pr. km end fly, og skibe næsten 200 gange mindre. Vidste du, at 1/3 af den CO2, vi udleder, kommer fra transport. Vidste du, at det faktisk er bedre at tage flyet til Paris end bilen, hvis der kun er 1 person i bilen. Vidste du, at fly er det transportmiddel, der forurener mest. Vidste du, at man kan spare miljøet for op til 90% CO2 ved at tage toget i stedet for flyet. Vidste du, at hvis du tager en tur mellem København og Århus, så er det bedst for miljøet at tage toget. Selv hvis I tager en familietur og fylder bilen op, så er det stadigvæk bedre for miljøet, at I tager toget.

Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage.

Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage. Vidste du VIDSTE DU Når eleverne arbejder med Agent Footprint, vil de møde et antal popups, som vi har kaldt Vidste du Nedenstående er en samlet oversigt over alle de udsagn, som eleverne møder i denne

Læs mere

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA Opgaver til Agent Footprint 4. til 6. klasse Nedenstående findes en oversigt over alle opgaver til materialet Agent Footprint primært tiltænkt elever på mellemtrinnet. Opgaverne er samlet under to temaer:

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

GEOS. 1.1 Libyen og vandet (1) DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER

GEOS. 1.1 Libyen og vandet (1) DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER 1.1 Libyen og vandet (1) Formål: At placere Libyen på verdenskortet. Materialer: Atlas og internet. Du skal hente oplysninger om Libyen i et atlas og på internettet.

Læs mere

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat?

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat? Du kan gøre en forskel Du har sikkert allerede hørt om klimaforandringer og drivhuseffekt. Om overforbrug og madspild. Du har sikkert også set billeder af isbjerge, der smelter, af oversvømmelser eller

Læs mere

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang.

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Vi tog udgangspunkt i ideen på den farvede kopi fra kommunens kick-off dag. De mange "vidste du at" og "Gæt" er hængt op i skolens

Læs mere

Sparerøddernes håndbog

Sparerøddernes håndbog Sparerøddernes håndbog Smil til verden og verden smiler igen Denne sparebog er blevet til på baggrund af Druestrup Friskoles fokus på at spare på CO2, hvilket var emnet for Jordens Dag i år. Det bevirkede

Læs mere

November. Udrejseform Skønnet udrejst Påset udrejst Selv udrejst År til dato Måned. Ledsaget udrejst

November. Udrejseform Skønnet udrejst Påset udrejst Selv udrejst År til dato Måned. Ledsaget udrejst fordelt på udrejseform i forbindelse med den seneste registrerede udrejse/udsendelse i perioden ' '` 1 Afghanistan 3 52 26 373 6 103 2 16 37 544 Albanien... 1. 3... 4 Algeriet. 6 4 83 1 46 1 1 6 136 Armenien.

Læs mere

Prutbarometer. Varighed: Ca. en time. Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold. Løbsbeskrivelse:

Prutbarometer. Varighed: Ca. en time. Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold. Løbsbeskrivelse: Prutbarometer Varighed: Ca. en time Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold Løbsbeskrivelse: Løbet er et stjerneløb, der handler om, at pigerne skal producere varer. For at de kan det, skal de ud i

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen 2 Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen Udgiver: Redaktør: Fagkonsulenter: Illustrationer: Produktion: Tryk og reproduktion: Energistyrelsen, opdatering af 2010-udgave fra Center for

Læs mere

BedreBolig TJEK. Test dine energivaner og få en bedre bolig. Spar på energien Spar penge Få et bedre indeklima Nedsæt dit CO 2.

BedreBolig TJEK. Test dine energivaner og få en bedre bolig. Spar på energien Spar penge Få et bedre indeklima Nedsæt dit CO 2. BedreBolig TJEK Test dine energivaner og få en bedre bolig Spar på energien Spar penge Få et bedre indeklima Nedsæt dit CO 2 -aftryk Få hjælp til at spare på energien og få en bedre bolig Spar på energien

Læs mere

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø?

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Sorø Bibliotek 21. september 2011 Idemager: Anne Grete Rasmussen, www.frugrøn.dk Tidligere lektor og pæd. IT-koordinator på Ankerhus 1 Disposition Præsentation FruGrøn

Læs mere

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det?

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det? FAKTAARK Ordforklaring Biomasse hvad er det? Affaldsforbrænding På et forbrændingsanlæg afbrændes det affald, som du smider ud. Varmen herfra opvarmer fjernvarmevand, der pumpes ud til husene via kilometerlange

Læs mere

Flygtningelande 2007

Flygtningelande 2007 Flygtningelande 2007 Dækningsgrad på baggrund Asylprocent Danmarks Statistik har dannet en ny variabel for indvandrere og efterkommere, som det er nærmere beskrevet i i Danmark 2008, kapitel 2. For at

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 11.6.2004 KOM(2004) 424 endelig. Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd Spar på energien Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd varme Udnyt varmen rigtigt JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 15,5 14,5 14 9 3,5 2 2 2 3 8 12 14,5 Årligt

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 1. juli 2014.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 1. juli 2014. Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 6,50 10,00 2,50 100 kr. Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,20 6,00 2,50 60 kr. Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 6,50 10,00 2,50 100 kr. Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,20

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 14.12.2006 KOM(2006) 800 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ SKÅN SKOVPARKENS MILJØ FOR NATUREN OG DIG SELV Med denne brochure i hånden har du et redskab til hurtigt at gøre en forskel for miljøet. Læs den, brug den og søg også gerne selv ny viden. Det er små,

Læs mere

Hvad gør vi ved affald?

Hvad gør vi ved affald? Hvad gør vi ved affald? Affald I Danmark og i resten af verden stiger affaldet år for år. Det gør den fordi, at vi vil leve i vores moderne livsstil. Hvis vi bliver ved med det, bliver vi nødt til at bruge

Læs mere

på Tandslet Friskole

på Tandslet Friskole på Tandslet Friskole ALLE VORES IDEER TIL BEDRE BÆREDYGTIGHED PÅ VORES SKOLE OG I KLASSEN: Klik på tegningerne for at komme til vores forskellige ideer. Til sidst kan I læse mere om vores klasse. PAPIR

Læs mere

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder Uretfærdig middag Befolkning Vand Verdens befolkning har meget forskellige levevilkår. Du mærkede nogle af forskellene på din egen krop ved den uretfærdige

Læs mere

Stop Sult. WFP s støtte til Skolemad i Burkina Faso

Stop Sult. WFP s støtte til Skolemad i Burkina Faso Stop Sult WFP s støtte til Skolemad i Burkina Faso Verdens Bedste Nyheder 2000-2015 Mål: ( ialt 8 mål) Mål 2: Sikre skolegang for alle børn Nogle globale højdepunkter: Antallet af børn i skolealderen,

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 26. september 2016.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 26. september 2016. i et Afghanistan 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Albanien 3,16 7,32 7,32 11,20 4,12 3,20 60,00 Algeriet 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Amerikanske Jomfruøer 3,16 * 9,56 * 9,56 11,20 9,56

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

Libyen. Selvstændighed år 1951 Antal indbyggere Befolkningstilvækst 1,9 % Arealstørrelse km 2. Største by (Tripoli)

Libyen. Selvstændighed år 1951 Antal indbyggere Befolkningstilvækst 1,9 % Arealstørrelse km 2. Største by (Tripoli) Egypten Libyen Tunesien Kairo Tripoli, Tunis Selvstændighed år 1922 Antal indbyggere 97.583.002 Befolkningstilvækst 1,95 % Arealstørrelse 1.001.450 km 2 76.600 kr. 2629 m Største by (Kairo) 7.734.614 72,51

Læs mere

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC Udlandstakster og landezoner og Udlandstakster fra/til Europa Nordamerika verden 1 verden 2 Europa kr. 6,400 kr. 6,400 Nordamerika verden 1 kr. 12,400 kr. 12,400 verden 2 SMS, MMS og i pågældende zone

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019. PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019. Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 2. marts 2017 Kontor: Enheden for Internationalt Politisamarbejde Sagsbeh: Sofie Anne Marner Sagsnr.: 2017-0030-5247

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015. Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00 2,50 60,00 Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2016 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2016 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, herkomst og efterkommere. januar 06 samt religionsfordeling i hjemlande EU Belgien 986.56 3 Majoritet Bulgarien 8.040 8.476 53 84% 7,8% Cypern 08 95 6 94%,8% Estland.4.56 30 9% Finland.670

Læs mere

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC Udlandstakster og landezoner og Udlandstakster fra/til Europa Nordamerika verden 1 verden 2 Europa kr. 6,400 kr. 6,400 Nordamerika verden 1 kr. 12,400 kr. 12,400 verden 2 Den angivne takst for tale, er

Læs mere

AFSKAF FATTIGDOM. HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera

AFSKAF FATTIGDOM. HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera Den demokratiske Congo republik AFSKAF FATTIGDOM HVAD ER DEN INTERNATIONALE FATTIGDOMSGRÆNSE? 1,7 Dollars om dagen 1,9 dollars

Læs mere

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.12.2015 COM(2015) 597 final ANNEXES 1 to 5 BILAG til Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om oplysninger om indvirkningen på budgettet af den årlige

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. februar 2015.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. februar 2015. samtaler Afghanistan 3,16 9,16 9,16 11,20 8,11 8,00 2,00 80,00 Albanien 3,16 6,36 6,36 11,20 3,10 4,80 2,00 48,00 Algeriet 3,16 9,16 9,16 11,20 8,11 8,00 2,00 80,00 Andorra 3,16 6,36 6,36 11,20 3,10 4,80

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 115 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 115 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 115 Offentligt Folketingets Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061

Læs mere

Projektformål Land Budget (DKK) Periode. Støtte til distriktsbaserede handicaporganisationer (fase3) Uganda

Projektformål Land Budget (DKK) Periode. Støtte til distriktsbaserede handicaporganisationer (fase3) Uganda Finansudvalget 2012-13 Aktstk. 59 endeligt svar på 6 spørgsmål 6 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Besvarelse af spørgsmål 6 af 29. januar 2013 om Akt 59 til udviklingsministeren fra Finansudvalget. Aktstk.

Læs mere

Spar op til kr. om året. Spareguide. Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten.

Spar op til kr. om året. Spareguide. Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten. Spar op til 5.000 kr. om året Spareguide Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten. Spar på varmen Sørg for at indstille alle radiatorer ens (f.eks. på

Læs mere

Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt

Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 15.6.2001 KOM(2001) 306 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

Priser til udlandet med Lebara Danmark + Norden

Priser til udlandet med Lebara Danmark + Norden AFGHANISTAN 1,29 DKK 2,19 DKK ALBANIEN 0,49 DKK 2,89 DKK ALGERIET 0,79 DKK 3,39 DKK AMERIKANSK SAMOA 6,69 DKK 6,69 DKK ANDORRA 1,99 DKK 1,99 DKK ANGOLA 1,69 DKK 1,99 DKK ANGUILLA 10,09 DKK 10,09 DKK ANTARKTIS

Læs mere

1. Sahara ørkenen har engang været et grønt område? 2. Det koster energi at surfe på nettet. 3. Solen er en planet. 4. Planter bruger CO2.

1. Sahara ørkenen har engang været et grønt område? 2. Det koster energi at surfe på nettet. 3. Solen er en planet. 4. Planter bruger CO2. Når eleverne arbejder med Agent Footprint, vil de møde et antal popups, som vi har kaldt Sandt eller falsk. Når eleverne svarer på udsagnet, får de efterfølgende en forklaring. Nedenstående er en samlet

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 14. september 2017.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 14. september 2017. fra et Bruge data Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra 3,95 9,15

Læs mere

Ann Vikkelsø 40% 26-10-2014. Energibesparelser i boligen. Spar varme og få et godt indeklima. Er energibesparelser i boligen vigtigt?

Ann Vikkelsø 40% 26-10-2014. Energibesparelser i boligen. Spar varme og få et godt indeklima. Er energibesparelser i boligen vigtigt? Energibesparelser i boligen Ann Vikkelsø, energirådgiver. Energitjenesten København Ann Vikkelsø Energitjenesten København Energiingeniør Energirådgiver Energitjek i lejligheder mm. av@energitjenesten.dk

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 24. august 2015.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 24. august 2015. Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 100,00 Angola

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 15.maj 2019.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 15.maj 2019. øvrige i et i et fra et Bruge data i et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00

Læs mere

OPSKRIFTER til. En skoledag om ENERGI Ørstedsvej Hjørring. Telefon: Fax:

OPSKRIFTER til. En skoledag om ENERGI Ørstedsvej Hjørring. Telefon: Fax: OPSKRIFTER til 2012-2013 Ørstedsvej 2-9800 Hjørring Telefon: 99 24 56 56 Fax: 98 90 16 93 www.nordenergi.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Kogning af æg 3 Kogning af pasta 4 Stegning

Læs mere

!" " # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '! """ -&/% / '!""!" "!"".!" " -, 0 %1 2 0!! " # + *! * ) ( &'! " # $! %!

!  # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '!  -&/% / '!! !.!  -, 0 %1 2 0!!  # + *! * ) ( &'!  # $! %! !""#$%&'(#) #!%*'&%&'+,-.%.'!""" -&/%/'!""!""!"".!""-, 0%12 0!!"# &'()*!*+!" # $! %! $%"" & 2008 2009 2010 Antal indvandrere og efterkommere Århus 40.835 42.993 43.933 Region Midtjylland 91.964 97.274

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 1. juli 2014.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 1. juli 2014. fra Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00 2,50 60,00 Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88

Læs mere

Tal om skrald. . Ved at genanvende metaldåser reducerer man altså mængden af affald og brugen af energi og ressourcer.

Tal om skrald. . Ved at genanvende metaldåser reducerer man altså mængden af affald og brugen af energi og ressourcer. 1. Opgavesæt om metal Familien Falk bor her på Frederiksberg og består af mor og far (Camilla og Peter) og deres to børn Caroline og Jonas. Familien Falk elsker dåsemad. I løbet af en uge spiser de 3 dåser

Læs mere

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien:

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien: BYGNINGER SMART ENERGI I private hjem bliver el-forbruget sænket ved at udskifte elektriske apparater til moderne apparater med lavt og intelligent energiforbrug. SMART ENERGI I private hjem bliver der

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlændinges adgang til Danmark på grundlag af visum

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlændinges adgang til Danmark på grundlag af visum BEK nr 202 af 27/02/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2017 Ministerium: Udlændinge- og Integrationsministeriet Journalnummer: Udlændinge- og Integrationsmin., j.nr. 2016-7734 Senere ændringer til

Læs mere

JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS

JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS LEKTION 1B JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet 1 stort syltetøjsglas med låg termometre 1 saks stykker sort karton Ur Skriveredskaber LÆRINGSMÅL 1. I kan forklare drivhuse

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget har i brev af 28. marts 2019 stillet følgende spørgsmål nr. 350 (alm. del), som hermed besvares.

Beskæftigelsesudvalget har i brev af 28. marts 2019 stillet følgende spørgsmål nr. 350 (alm. del), som hermed besvares. Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 350 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg lov@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K T +45 72 20

Læs mere

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden VANDET VI SPISER 2 Hvor meget vand spiser vi? Hvis man ser på, hvor meget vand en person dagligt spiser via sine fødevarer (altså hvor meget vand, der er brugt på at producere maden), så er det et sted

Læs mere

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND Vand er liv brug det med omtanke Renhed Vand er liv Energi Fællesskab Velvære Leg Lyst Ansvar Omtanke Behov For millioner af år siden var hele kloden dækket af vand.

Læs mere

Internationale priser med Lebara STANDARD Destination Fastnet, kr. pr. min Mobil, kr. pr. min.

Internationale priser med Lebara STANDARD Destination Fastnet, kr. pr. min Mobil, kr. pr. min. Afghanistan 0.59 kr. 1.49 kr. Albanien 0.49 kr. 1.79 kr. Algeriet 0.29 kr. 2.49 kr. Amerikansk Samoa 6.69 kr. 6.69 kr. Andorra 0.01 kr. 1.59 kr. Angola 1.50 kr. 1.85 kr. Anguilla 10.09 kr. 10.09 kr. Antarktis

Læs mere

J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I G A Ø Y T C B X S N O W J I I M Z I B A W A J B L Æ V B S U Y

J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I G A Ø Y T C B X S N O W J I I M Z I B A W A J B L Æ V B S U Y Navn: Klasse: A: B: C: R E H A Æ W G Q O R V E N I S X J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I W Å G A T U Y G J M K X F S O D: E: F: Å J T H A Z P Q N L O K E D U K I G A Ø Y T C B X S N O W J I I S Å F Æ Ø

Læs mere

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSENS MÆRKESAGER AFSKAF BØRNEFATTIGDOM FLERE HÆNDER TIL VORES BØRN, UNGE, UDSATTE OG ÆLDRE INVESTERINGER I UDDANNELSER

Læs mere

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det?

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det? 1. Opgavesæt om metal Peter) og deres to børn Caroline og Jonas. Familien Falk elsker dåsemad. I løbet af en uge spiser de 3 dåser flåede tomater, 1 dåse majs, 1 dåse søde ærter, 2 dåser med bønner, 1

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, alle af herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande EU Belgien 1.042 1.200 107 Majoritet Bulgarien 7.222 7.516 447 84% 12% 4% Cypern 80 177 26 78% 18%

Læs mere

Energivejleder-forløb

Energivejleder-forløb Energivejleder-forløb Energivejleder Inden forløbet skal du udlevere hjemmeopgaven. Du kan understrege over for dem at det er vigtigt at de sørger for at udfylde skemaet, fordi de to næste moduler bygger

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 15. juni 2017.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 15. juni 2017. Bruge data Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 26. september 2016.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 26. september 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 11,95 11,95 14,00

Læs mere

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika Danmarks Indsamling 2011 Det nye Afrika Fremtiden er de unges. Unge repræsenterer håb og mod. Men på et kontinent, hvor uddannelse er svær at få, arbejdsløsheden ekstrem og dødeligheden høj, har Afrikas

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 22. august 2016.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 22. august 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 11,95 11,95 14,00

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste

Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste Tellio Free - Gruppe 2 - A-E Afghanistan Albanien Algeriet Andorra Angola Anguilla Antigua &

Læs mere

Global Opvarmning. Af: Jacob, Lucas & Peter. Vejleder: Thanja

Global Opvarmning. Af: Jacob, Lucas & Peter. Vejleder: Thanja Af: Jacob, Lucas & Peter Vejleder: Thanja Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Problemformulering... 2 Vores problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt dette emne?... 3 Afgrænsning... 3 Definition...

Læs mere

Internationale priser med Lebara NATIONAL & Lebara STANDARD Destination Fastnet /min Mobil /min

Internationale priser med Lebara NATIONAL & Lebara STANDARD Destination Fastnet /min Mobil /min ÆKVATORIAL GUINEA 1.99 kr. 1.99 kr. AFGHANISTAN 59 øre 1.49 kr. ALBANIEN 49 øre 1.79 kr. ALGERIET 29 øre 2.49 kr. AMERIKANSK SAMOA 6.69 kr. 6.69 kr. ANDORRA 1 øre 1.59 kr. ANGOLA 1.50 kr. 1.85 kr. ANGUILLA

Læs mere

Energiforbrug og klimaforandringer. Lærervejledning

Energiforbrug og klimaforandringer. Lærervejledning Energiforbrug og klimaforandringer Lærervejledning Generelle oplysninger Forløbets varighed: Fra kl. 9.00 til kl.12.00. Målgruppe: Forløbet er for 3. klasse til 6. klasse. Pris: Besøget er gratis for folkeskoler

Læs mere

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik. April 2015. Etnicitet og statsborgerskab

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik. April 2015. Etnicitet og statsborgerskab Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik April 2015 Etnicitet og statsborgerskab Dette notat indeholder to forskellige opgørelser, én om etnisk

Læs mere

Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet

Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet Priserne er gældende fra 1. juli 2013 Alle priser i danske kroner inklusiv moms. * Visse operatører tager en ekstra afgift for samtaler i deres net i udlandet.

Læs mere

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand Af: Tobias Clausen, Policy Assistant, IBIS og Oliver Graner Sæbye, Policy & Research Officer, IBIS, November 2012 Hvert år forsvinder hundredvis

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil

1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil 1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil Afrika Algeriet 0,39 1,99 Afrika Sydafrika 0,39 1,09 Afrika Kenya 0,56 0,69 Afrika Nigeria 0,59 0,59 Afrika Swaziland

Læs mere

Fastnet til UDLAND. Land Opkaldsafgift Minutpris. Gælder fra 1. september 2015 Priser i kr. og inkl. moms

Fastnet til UDLAND. Land Opkaldsafgift Minutpris. Gælder fra 1. september 2015 Priser i kr. og inkl. moms Gælder fra 1. september 2015 Land Opkaldsafgift Minutpris Afghanistan 0,20 14,74 Albanien 0,20 3,93 Albanien Mobil 0,20 5,53 Algeriet 0,20 5,24 Algeriet Mobil 0,20 6,84 Andorra 0,20 2,34 Andorra Mobil

Læs mere

BILAG. Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

BILAG. Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2018 COM(2018) 139 final ANNEXES 1 to 4 BILAG Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af listen over de tredjelande, hvis statsborgere

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. maj 2016.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. maj 2016. i et Afghanistan 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Albanien 3,16 7,32 7,32 11,20 4,12 3,20 60,00 Algeriet 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Amerikanske Jomfruøer 3,16 * 9,56 * 9,56 11,20 9,56

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 23. maj 2016.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 23. maj 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 * 11,95 * 11,95

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

Eksemplets titel: Analyse af befolkningsudvikling- og befolkningssammensætning. Kategori: Analyse. Kommune: Faxe. Kontaktperson: Brian Sørensen

Eksemplets titel: Analyse af befolkningsudvikling- og befolkningssammensætning. Kategori: Analyse. Kommune: Faxe. Kontaktperson: Brian Sørensen Eksemplets titel: Analyse af befolkningsudvikling- og befolkningssammensætning Kategori: Analyse Kommune: Faxe Kontaktperson: Brian Sørensen Beskrivelse: Faxe Kommune har lavet en analyse over befolkningsudviklingen

Læs mere

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet Så skåner du også miljøet Vi har tidligere været vant til, at der var vand nok, og at vand er næsten gratis. Sådan er det ikke mere. I denne folder får du en række gode råd, som kan hjælpe dig til at bruge

Læs mere

DOMEAS 10 VANDSPARERÅD

DOMEAS 10 VANDSPARERÅD DOMEAS 10 VANDSPARERÅD 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Montér en spareperlator på din vandhane. Den blander vandet med luft, så strålen virker større og du kan spare over 40% på dit vandforbrug. Køb en vandbesparende

Læs mere

Undervisning i brugen af Cornell-noten

Undervisning i brugen af Cornell-noten Undervisning i brugen af Cornell-noten I denne lektion arbejder I med at skrive for at lære Målet for denne lektion: Du lærer at bruge Cornell-noten til at Eleverne får et Cornell-noteark og udfylder det

Læs mere

TAG KLIMAUDFORDRINGEN OP. Preben Buhl Forbrugeraften i Lillerød Brugsforening 6. maj 2010

TAG KLIMAUDFORDRINGEN OP. Preben Buhl Forbrugeraften i Lillerød Brugsforening 6. maj 2010 TAG KLIMAUDFORDRINGEN OP Preben Buhl Forbrugeraften i Lillerød Brugsforening 6. maj 2010 KLIMAET I NYHEDERNE Torsdag d. 10.9. 2009 FN S KLIMAPANEL (IPCC) DEN NATURLIGE DRIVHUSEFFEKT Sollys Drivhusgasserne

Læs mere

En skoledag om ENERGI

En skoledag om ENERGI Nord Energi forsyner ca. 93.180 forbrugere med el. nord energi Ørstedsvej 2-9800 Hjørring OPSKRIFTER En skoledag om ENERGI 2015-2016 Telefon: 99 24 56 56 www.nordenergi.dk E-mail: info@nordenergi.dk Side

Læs mere

Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste

Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste Her kan du hurtigt få et overblik over Tellio s gældende priser for Tellio Free og Tellio Plenty. Prisliste Månedsabonnement Oprettelse Telefonadapter Opkald Danmark fastnet Danmark mobil Skandinavien,

Læs mere

Energibesparelser i boligen

Energibesparelser i boligen Energibesparelser i boligen Boligkontoret Danmark åbent hus Helsingør 17.4.2010. Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Ingeniør (energi) Energivejleder

Læs mere

Polen. Beskrivelse af Polen: Indbyggertal Erhvervsfordeling Primære erhverv: 2,6% Sekundære erhverv: 20,3% Tertiære erhverv: 77,1%

Polen. Beskrivelse af Polen: Indbyggertal Erhvervsfordeling Primære erhverv: 2,6% Sekundære erhverv: 20,3% Tertiære erhverv: 77,1% Polen Opgave: I skal udarbejde en præsentation af jeres land, som I skal præsentere for de andre deltagere på øen Engia. Præsentationen skal max. tage 5 min. Opgaven skal indeholde følgende: 1. Præsentation

Læs mere

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2 Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids ➋ Graviditet ➌ Sult Svar: 2 MED LIVET SPIL Hvor mange piger mellem 15 og 19 år bliver årligt gravide i Afrika syd for

Læs mere

Global udbredelse af voksenovervægt og -fedme efter region

Global udbredelse af voksenovervægt og -fedme efter region Glob udbredelse af voksovervægt og -fedme efter region D europæiske Albani 2008-9 Nation 10302 15-49 44.8 8.5 29.6 9.7 DHS Armi 2005 Nation 6016 15-49 26.9 15.5 DHS Østrig 2005/6 Nation 1054 30-74 42.3

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.6.2010 KOM(2010)342 endelig 2010/0189 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr..../... om fastsættelsen af de justeringskoefficienter,

Læs mere

Klimaet er tempereret og regnfuldt i N, og subtropisk ved Middelhavet.

Klimaet er tempereret og regnfuldt i N, og subtropisk ved Middelhavet. Frankrig Opgave: I skal udarbejde en præsentation af jeres land, som I skal præsentere for de andre deltagere på øen Engia. Præsentationen skal max. tage 5 min. Opgaven skal indeholde følgende: 1. Præsentation

Læs mere

plastik Hvor er væk?

plastik Hvor er væk? plastik Når du afleverer plastflasker til genanvendelse, bliver de fx kørt i store læs til fabrikker, som først sorterer dem i farver og typer. Flaskerne bliver vasket og bliver hakket i små stykker i

Læs mere

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år?

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år? Eksempler på spørgsmål til Miljørevision Svarene på spørgsmålene kan findes i et samarbejde med det tekniske personale, ved at spørge elever og lærere og ved selv at undersøge forholdene. Vand Hvor mange

Læs mere