Danske realkreditobligationer under den finansielle uro

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danske realkreditobligationer under den finansielle uro"

Transkript

1 Kvartalsoversigt - 3. kvartal Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Carsten Andersen, Handelsafdelingen og Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I mange europæiske lande betød den finansielle uro i efteråret 28, at likviditeten forsvandt fra markedet for dækkede obligationer, såkaldte Covered Bonds. Det var pludselig ikke muligt eller attraktivt at udstede denne type obligationer, og det var heller ikke muligt at handle allerede udstedte obligationer. Det danske realkreditmarked var i vid udstrækning en undtagelse. Sammenlignet med de fleste andre europæiske markeder forblev det danske realkreditmarked relativt likvidt, og der blev fortsat udstedt danske realkreditobligationer. Dette skyldes bl.a. en stor og stabil indenlandsk investorbase. Samtidig udgør dækkede obligtioner i andre lande ét finansieringsinstrument i en palet af muligheder. Prismæssigt blev danske realkreditobligationer dog ramt hårdere af den finansielle uro end tilsvarende tyske obligationer. Dette skyldtes en kombination af et indenlandsk salgspres samt udenlandske investorers salg af kronedenominerede obligationer som følge af, at det danske marked i forhold til andre markeder fortsat var likvidt. Det indenlandske salgspres blev håndteret med pensionspakken 1 ultimo oktober, mens den udenlandske ejerandel af danske realkreditobligationer fortsat er lavere end før den finansielle uro i efteråret 28. Den stejlere rentekurve som følge af de lave pengepolitiske renter har medført, at langt hovedparten af nyudstedelser er af typen rentetilpasningsobligationer. Det danske realkreditmarked består som følge heraf af en stigende andel af korte rentetilpasningsobligationer, der skal refinansieres hvert år, og de kommende rentetilpasningsauktioner i november og december 29 bliver de hidtil største. 1 Økonomi- og Erhvervsministeriet (28).

2 52 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 DET DANSKE REALKREDITMARKED SAMMENLIGNET MED DET EUROPÆISKE MARKED FOR DÆKKEDE OBLIGATIONER I 29 er stigningen i udeståendet på det danske realkreditmarked kommet fra et øget udestående i rentetilpasningsobligationer. Denne type obligationer har siden indførelsen af rentetilpasningslån i 1996 udgjort en stigende andel af det samlede realkreditmarked. Omvendt har udeståendet i fastforrentede konverterbare obligationer udgjort en nogenlunde fast størrelse og en faldende andel af det samlede marked, jf. figur 1. Kombinationen af et faldende renteniveau siden medio 28 og en stigende andel af rentetilpasningsobligationer i det danske realkreditmarked har betydet, at den gennemsnitlige rentebindingstid, udtrykt ved varigheden på realkreditmarkedet, er faldet, jf. figur 2. Det europæiske marked for dækkede obligationer har udviklet sig fra at omfatte Tyskland (Pfandbriefe) og Danmark (realkreditobligationer) til nu at omfatte over 2 europæiske lande. 1 Udstedelserne i Europa er dog koncentreret på få lande. Således udgjorde udeståendet i dækkede obligationer i Tyskland, Danmark, Spanien og Frankrig omkring 81 pct. af det samlede udstående i EU pr. ultimo 28, jf. figur 3. Udestående i Danmark ultimo 28 udgjorde 16 pct. af bruttonationalproduktet, BNP, mens udestående i Tyskland og Spanien udgjorde henholdsvis 32 og 3 pct. af BNP. Udstedelsesomfang under den finansielle uro I euroområdet betød den finansielle uro, at udstedelsesomfanget af dækkede obligationer i form af jumbo-udstedelser 2 blev mindsket ganske betydeligt. I 4. kvartal 28 var der så godt som ingen udstedelser af denne obligationstype i euroområdet. I modsætning hertil blev der gennem 4. kvartal 28 fortsat udstedt realkreditobligationer i Danmark, og det samlede udstedelsesomfang af danske realkreditobligationer i 2. halvår 28 var kun en anelse lavere end udstedelsesomfanget i 2. halvår 27, jf. figur 4. Siden 4. kvartal 28 har danske realkreditudstedelser været koncentreret på fastforrentede konverterbare obligationer samt rentetilpasningsobligationer, jf. figur BIS (27). Se boks 1 for definition af dækkede obligationer. Jumbo-udstedelser har typisk et minimumsudestående på 1 mia.euro, og der er market making i obligationen fra mindst fem deltagere. For nærmere beskrivelse, se evt. European Covered Bond Council (28).

3 Kvartalsoversigt - 3. kvartal DET DANSKE REALKREDITMARKED Figur 1 Mia.kr Fastforrentede, konverterbare obligationer Rentegarantiobligationer Rentetilpasningsobligationer Andre, fx variabelt forrentede obligationer Anm.: Der er foretaget korrektion for højere udestående i december hvert år. Realkreditinstitutters beholdning af egne udstedelser er ikke medregnet. Kilde: Nationalbankens værdipapirstatistik. GENNEMSNITLIG VARIGHED PÅ DET DANSKE REALKREDITMARKED Figur 2 År Anm.: Varigheden er beregnet som den vægtede gennemsnitlige optionsjusterede varighed på udestående danske realkreditobligationer. Kilde: Scanrate Financial Systems A/S.

4 54 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 UDESTÅENDE AF DÆKKEDE OBLIGATIONER, ULTIMO 28 Figur 3 Mia.euro Tyskland Danmark Spanien Frankrig Øvrige lande i EU Anm.: For Danmark indgår både nyudstedte og udløbne obligationer ved RTL-refinansiering. Uden denne effekt er udestående 48 mia.euro mindre. Kilde: European Covered Bond Council, Provisional statistics for 28. UDSTEDELSER AF DÆKKEDE OBLIGATIONER I EUROOMRÅDET OG I DANMARK Figur 4 Mia.euro 25 Mia.kr jan 7 apr 7 jul 7 okt 7 jan 8 apr 8 jul 8 okt 8 jan 9 apr 9 Euroområdet Danmark (højre akse) Anm.: For euroområdet er der medtaget jumbo-udstedelser. For danske udstedelser er der ikke medtaget refinansieringsauktioner i december hvert år. Kilde: Dresdner Kleinwort Research og Nykredit Markets.

5 Kvartalsoversigt - 3. kvartal DEFINITION AF DÆKKEDE OBLIGATIONER Boks 1 Der eksisterer ikke nogen universel anerkendt definition af begrebet dækkede obligationer. Den Europæiske Centralbank, ECB (28) har dog opstillet en række karakteristika ved dækkede obligationer: Investor i en dækket obligation har et krav på det udstedende institut, og udsteder skal være underlagt offentlig overvågning og regulering. Investor i en dækket obligation har et krav i en cover pool af finansielle aktiver. Udsteder har en forpligtelse til at sikre tilstrækkelige aktiver i cover poolen til, at kravene fra investor er dækket på alle tidspunkter. Udsteders forpligtelser i forbindelse med cover pool overvåges af en offentlig eller anden uafhængig instans. Investorer i dækkede obligationer har således både sikkerhed i det udstedende institut og i den bagvedliggende cover pool. 1 Kilde: ECB (28). Der er en række grunde til, at udstedelserne fortsatte i Danmark. Udstedere substituerede ikke, som i andre europæiske lande, over i andre udstedelsesformer som fx statsgaranterede bankudstedelser og private UDSTEDELSER AF DANSKE REALKREDITOBLIGATIONER Figur 5 Mia.kr jun 7 sep 7 dec 7 mar 8 jun 8 sep 8 dec 8 mar 9 jun 9 Fastforrentede, konverterbare obligationer Rentetilpasningsobligationer Rentegarantiobligationer Andre Anm.: Finansieringsauktionerne i december 27 og 28 er ikke medregnet. Disse var 345 mia.kr. i 27 og 359 mia.kr. i 28. Kilde: Nykredit Markets.

6 Kvartalsoversigt - 3. kvartal UDLANDETS EJERANDEL I DANSKE REALKREDITOBLIGATIONER Figur 6 Pct Kilde: Nationalbankens værdipapirstatistik. placements. 1 Derudover ejer udlændinge kun en lille del af de danske realkreditobligationer, jf. figur 6, hvilket medførte en relativt begrænset efterspørgselseffekt, da udenlandske investorer søgte væk fra det danske realkreditmarked. Svarende til hvad der gælder i andre lande, er det muligt for danske pengepolitiske modparter ubegrænset at benytte realkreditobligationer som sikkerhed til at skaffe likviditet gennem Nationalbankens markedsoperationer, jf. nedenstående afsnit. Medlemmer af den danske børsmæglerforening har etableret en frivillig market maker-ordning for handel mellem medlemmerne i en række realkreditobligationer. Denne har været suspenderet siden 4. kvartal 28, men handlen med realkreditobligationer er fortsat på trods heraf, dog inden for større spænd mellem bud- og udbudspriser end før den finansielle uro. SIKKERHEDSSTILLELSE I NATIONALBANKEN Den finansielle uro i efteråret 28 betød, at de pengepolitiske modparter lånte betydelige beløb i Nationalbanken. Denne type udlån sker 1 Se Jobst mfl. (29). Private placements er udstedelser, der er udstedt til en enkelt eller en mindre kreds af investorer.

7 Kvartalsoversigt - 3. kvartal PANTSATTE OBLIGATIONER I NATIONALBANKEN Figur 7 Mia.kr jan 7 apr 7 jul 7 okt 7 jan 8 apr 8 jul 8 okt 8 jan 9 apr 9 jul 9 Fastforrentet konverterbar obligation Rentetilpasningsobligation Øvrige Rentegarantiobligation Statspapir Anm.: Nominelle værdier. mod sikkerhed. Frem til primo december 28 kom over halvdelen af den forøgede sikkerhedsstillelse via pantsætning af fastforrentede, konverterbare obligationer samt rentetilpasningsobligationer, jf. figur 7. Udlån mod sikkerhed fortsatte med at stige gennem december 28. Stigningen afspejler især, at Nationalbanken formidlede udlån i valuta jf. artiklen Nationalbankens euro- og dollarauktioner, side 47. De pengepolitiske modparter valgte i høj grad at lægge rentetilpasningsobligationer som sikkerhed. Selv om realkreditobligationer udgør langt størstedelen af sikkerhedsstillelsen i Nationalbanken, udgør de deponerede realkreditobligationer blot omkring 13 pct. af det samlede realkreditmarked medio 29. Rentetilpasningsobligationer har gennem 29 udgjort en stadig større andel af den stillede sikkerhed i Nationalbanken. En stigning der mere end modsvarer den generelle stigning af denne type obligationer i realkreditmarkedet, jf. figur 8. At rentetilpasningsobligationer udgør en stigende andel af sikkerhedsstillelsen, skyldes formentlig, at mange pengepolitiske modparter placerer en del af deres korte midler i disse obligationer, og at der er en begrænset renterisiko forbundet med at finansiere dem med pengepolitiske lån.

8 58 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 RENTETILPASNINGSOBLIGATIONERS ANDEL AF REALKREDITMARKEDET OG AF SIKKERHEDSSTILLELSEN I NATIONALBANKEN Figur 8 Pct jan 7 apr 7 jul 7 okt 7 jan 8 apr 8 jul 8 okt 8 jan 9 apr 9 jul 9 Rentetilpasningsobligationers andel af realkreditmarkedet Rentetilpasningsobligationers andel af samtlige realkreditobligationer deponeret i Nationalbanken Anm.: Nominelle værdier. RENTETILPASNINGSAUKTIONERNE I NOVEMBER OG DECEMBER 29 Det store udstedelsesomfang i rentetilpasningsobligationer i 29 har bevirket, at de kommende rentetilpasningsauktioner i november og december bliver de hidtil største. Ved udgangen af august tegner disse auktioner til at blive op til 3 mia.kr. større end auktionerne i december 28, jf. figur 9. En vurdering af, hvor store auktionerne præcist bliver, afhænger af, i hvilket omfang låntagere fortsat vil efterspørge rentetilpasningslån, samt i hvilket omfang låntagere vælger at fastlåse deres rente før auktionerne. Der vil under alle omstændigheder være tale om en meget stor koncentration af salg af obligationer. Der er tillige herved et potentielt betydeligt element af variation i låntagernes renteudgifter. UDVIKLINGEN I KREDITSPÆND UNDER DEN FINANSIELLE URO Renteforskellen mellem realkreditobligationer og statsobligationer i Danmark har typisk fulgt det tilsvarende tyske rentespænd tæt, jf. figur 1. Til illustration heraf er for Danmark valgt en 5 pct. konverterbar realkreditobligation med udløb i 238, og for Tyskland er valgt en stor såkaldt jumbo-udstedelse med nogenlunde samme varighed som den

9 Kvartalsoversigt - 3. kvartal STØRRELSE PÅ RENTETILPASNINGSAUKTIONER Figur 9 Mia.kr DKK - kendte udstedelser DKK - forventede udstedelser EUR - kendte udstedelser Anm.: Data for 29 er fra ultimo august. For 24-8 er størrelsen opgjort som de udstedte mængder, mens opgørelsen for 29 er baseret på udeståender i obligationer med udløb primo januar 21. Kilde: Fondsbørsmeddelelser samt Nykredit Markets. OPTIONSJUSTERET RENTESPÆND MELLEM REALKREDITOBLIGATION OG STATSOBLIGATION Figur 1 Basispoint jan 7 apr 7 jul 7 okt 7 jan 8 apr 8 jul 8 okt 8 jan 9 apr 9 jul 9 Danmark Tyskland Anm.: For Danmark er benyttet 5 pct. 238, og for Tyskland er benyttet DGHYP 4 1/16. Kilde: Bloomberg samt Nordea Analytics.

10 6 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 danske realkreditobligation. For den danske realkreditobligation benyttes det optionsjusterede rentespænd, hvorved der korrigeres for det optionselement, der er i den danske realkreditobligation, men som ikke er i den tyske udstedelse. Merrente ved investering i realkreditobligationer frem for statsobligationer er et udtryk for, at realkreditobligationen har højere likviditets-, kredit- og eventuelt volatilitetsrisiko. I perioden fra januar 27 til ultimo september 28 var korrelationen mellem de to rentespænd,96. I oktober 28 skete en afkobling mellem de to markeder, og korrelationen målt over de syv måneder fra oktober 28 til april 29 blev negativ i takt med, at det danske rentespænd steg væsentligt. Forklaringen skal findes i en kombination af en række forskellige faktorer. Generelt var der i perioden et salgspres af danske realkreditobligationer, fordi investorer søgte at mindske deres balance og mindske deres kreditrisiko. Desuden betød den finansielle uro, at nogle investorer blev tvunget til at sælge danske realkreditobligationer. Stigningen i rentespændet til statsobligationer var ikke kun noget, der skete i Danmark. Det skete i større eller mindre omfang på alle de europæiske markeder. For mange markeder blev spændudvidelsen efterfulgt af, at likviditeten forsvandt fra markedet. Det var ikke længere muligt at få skarpe priser eller at foretage større handler på de pågældende markeder. Som tidligere beskrevet blev den danske market maker-ordning for realkreditobligationer suspenderet. Dette skete også med tilsvarende market maker-ordninger for dækkede obligationer i det øvrige Europa. I samme periode skete også en afkobling mellem realkreditrenten og den rente, der bruges til at beregne værdien af forsikrings- og pensionsvirksomheders fremtidige forpligtelser. Afkoblingen betød, at realkreditobligationer ikke i så høj grad kunne afdække forsikrings- og pensionsvirksomheders forpligtelser. Det betød mindre efterspørgsel efter realkreditobligationer og en fare for, at forsikrings- og pensionssektoren ville afhænde betydelige mængder af realkreditobligationer. Ultimo oktober 28 blev Aftale om finansiel stabilitet på pensionsområdet (Pensionspakken) indgået. Aftalen indebærer bl.a., at renten på realkreditobligationer midlertidigt indgår i den rentekurve, som pensionsselskaberne skal bruge til at beregne deres forpligtelser med. Aftalen havde en meget tydelig og umiddelbar effekt på det danske realkreditmarked. Spændet mellem stats- og realkreditrenterne faldt kraftigt i kølvandet på aftalen. Ultimo august 29 var det danske kreditspænd fortsat udvidet i forhold til det tilsvarende tyske spænd, men samtidig på niveau med kreditspændet i Frankrig og Spanien, jf. figur 11. Den særligt store priseffekt af den finansielle uro på danske realkreditpriser synes således at have fortaget sig.

11 Kvartalsoversigt - 3. kvartal SPÆND MELLEM DÆKKEDE OBLIGATIONER OG STATSOBLIGATIONER ULTIMO AUGUST 29 Figur 11 Danmark Frankrig Spanien Tyskland Basispoint Anm.: Danmark: 5 pct. 238, Tyskland: DGHYP 4 1/16, Frankrig: CFF 3,75 1/17, Spanien: CAIXAB 4,25 1/17. Spænd til en estimeret statsrentekurve. Kilde: Nordea Analytics. LITTERATUR BIS (27), The covered bond market, BIS Quarterly Review, September 27. ECB (28), Covered Bonds in the EU Financial system. European Covered Bond Council (28), European Covered Bond Fact Book. Jobst, Andreas, John Kiff og Carolyne Spackman (29), The Covered Bond Squeeze Play, VoxEU.org. Økonomi- og Erhvervsministeriet (28), Aftale om finansiel stabilitet på pensionsområdet.

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer 59 Konverteringer af 3-årige realkreditobligationer gennem de sidste 1 år Ulrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det generelle rentefald siden begyndelsen af 199'erne har sammen med

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 14. DECEMBER 218 NR. 24 Ny finansiering af almene boliger styrker statspapirmarkedet I 218 har staten opkøbt alle de udbudte statsgaranterede realkreditobligationer til finansiering

Læs mere

Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer

Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer 155 Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer Birgitte Vølund Buchholst, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Artiklen er et resume af Nationalbankens analyser af likviditeten

Læs mere

Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma

Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma 6 Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen og Elena Kabatchenko Nielsen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Det danske marked for realkreditobligationer har

Læs mere

Mulighederne for at finansiere den fremtidige produktion og bedriftsudvikling

Mulighederne for at finansiere den fremtidige produktion og bedriftsudvikling Mulighederne for at finansiere den fremtidige produktion og bedriftsudvikling Set i lyset af den aktuelle Økonomiske situation og nye regler for finansielle virksomheder Hvad bringer fremtiden? Mere regulering

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2015 Offentliggjort 16. december 2014 HOVEDPUNKTER FOR STRATEGIEN 2015 INDENLANDSK LÅNTAGNING I 2015 er sigtepunktet for udstedelser af indenlandske

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007 HP Hedge april 2010 HP Hedge gav et afkast på 1,29% i april. Det er ensbetydende med et samlet afkast for 2010 på 9,18%. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det var målsætningen minimum at matche

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Afkast rapportering - oktober 2008

Afkast rapportering - oktober 2008 HP Hedge Ultimo oktober 2008 I oktober gav afdelingen et afkast på -13,50%. Det betyder, at afkast Å-t-d er -30,37% mens afkastet siden afdelingens start, medio marts 2007, har været -27,39%. Index 100

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker

Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker arr@danskebank.dk +45 4512 8532 September 2016 Det kan være svært at få øje på væksten i Dansk BNP Kilde: Macrobond 1 Beskæftigelsen stiger

Læs mere

udsteder særligt dækkede obligationer (SDO er) til finansiering af realkreditudlån

udsteder særligt dækkede obligationer (SDO er) til finansiering af realkreditudlån Til OMX Den Nordiske Børs, København Luxembourg Stock Exchange og pressen 15. november 2007 Nykredit og Totalkredit udsteder særligt dækkede obligationer Nykredit og Totalkredit udsteder særligt dækkede

Læs mere

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør DANMARKS NATIONALBANK Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør Fastkurspolitik og historik Fastkurspolitik siden 1982 Kroner per euro 9.0 8.5

Læs mere

40 pct. har afdragsfrit lån med variabel rente

40 pct. har afdragsfrit lån med variabel rente NR. 5 MAJ 2010 40 pct. har afdragsfrit lån med variabel rente Et variabelt forrentet lån med afdragsfrihed er danskernes mest benyttede låneform i dag. Et sådant lån har 40 pct. af boligejerne, hvilket

Læs mere

Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen

Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen NR. 8 OKTOBER 2010 Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen En halv million boligejere står over for en rentetilpasning af deres lån i december måned - og de har udsigt til lave renter. Men det er

Læs mere

Internationale stresstest

Internationale stresstest 147 Internationale stresstest INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den 23. juli 2010 offentliggjorde Det Europæiske Banktilsynsudvalg, CEBS, resultaterne af en stresstest af den europæiske banksektor. Testen omfattede

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2012 2012 Offentliggjort 21. juni 2012 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2012 Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj i 1. halvår 2012. Det

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

Aftale mellem Økonomi- og Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension om finansiel stabilitet på pensionsområdet

Aftale mellem Økonomi- og Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension om finansiel stabilitet på pensionsområdet 31. oktober 2008 Aftale mellem Økonomi- og Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension om finansiel stabilitet på pensionsområdet Økonomi- og Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension er enige om en

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007 2008 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2008, 18. december 2007 2 Statsgældspolitikken i de kommende år I lyset af den faldende statsgæld har statsgældspolitikken i de seneste år været

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. I januar opnåede afdelingen et afkast på 0,87%.

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. I januar opnåede afdelingen et afkast på 0,87%. HP Hedge ultimo januar 2012 I januar opnåede afdelingen et afkast på 0,87%. Benchmark er cibor+5% kilde: Egen produktion Afkastet skyldes flot performance i det gamle højtforrentede segment, som dels har

Læs mere

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015 ULTIMO JULI 2015 Foreningens formål Foreningens formål er fra offentligheden at modtage midler, som under iagttagelse af et princip om absolut afkast anbringes i danske stats og realkreditobligationer,

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48 HP Hedge august 2009 I august sluttede indre værdi 104,48, hvilket er all time high, og det betyder at afkastet i august var 3,82%. Siden årets start har afdelingen genereret et afkast på 38,26%, hvilket

Læs mere

Udviklingen inden for realkredit: Markedet og markedsdeltagerne

Udviklingen inden for realkredit: Markedet og markedsdeltagerne 21 Udviklingen inden for realkredit: Markedet og markedsdeltagerne Lars Jul Hansen, Handelsafdelingen, og Jesper Ulriksen Thuesen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske realkreditmarked

Læs mere

Udviklingstendenser på det danske obligationsmarked siden 1970

Udviklingstendenser på det danske obligationsmarked siden 1970 35 Udviklingstendenser på det danske obligationsmarked siden 97 Ulrik Knudsen og Michael Sand, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske obligationsmarked er ændret markant siden 97. Dengang

Læs mere

Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005

Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005 Pressemeddelelse nr. 1 19. januar 2006 Rekordhøjt realkreditudlån i 2005 i alt 748 mia. kr. Realkreditrådets pressemeddelelse om realkreditaktiviteten i 2005 Realkreditinstitutterne har igen i 2005 ydet

Læs mere

Rettens sagsnummer VL B-1458

Rettens sagsnummer VL B-1458 Rettens sagsnummer VL B-1458 Rettens navn Vestre Landsret Besvaret af marts 2017 1 Spørgsmål nr. 1 2 Svar til spørgsmål 1-1 I den omtalte periode er det min grundlæggende opfattelse, at den finansielle

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2. halvår 2014 Offentliggjort 24. juni 2014 HOVEDPUNKTER 2. HALVÅR 2014 Strategien for statsgældspolitikken i 2. halvår 2014 kan opsummeres i følgende

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Sæsonkorrigeret finansiel statistik 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving.

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Indhold Lejre Kommunes finansielle situation i hovedtal 3 Låntagning 2016 4 Fordeling af aktiver og afkast 5 Markedsudvikling 6 Ændringer

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

Dansk realkredit er billig

Dansk realkredit er billig København, 7. april 2015 Dansk realkredit er billig Dansk realkredit har klaret sig flot gennem krisen. Men i efterdønningerne af den finansielle krise er alle europæiske kreditinstitutter blevet stillet

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Kvartalsoversigt, 4. kvartal 2011, Del 1. Poul Gundersen, Handelsafdelingen, Stig Secher Hesselberg og Sean Hove, Kapitalmarkedsafdelingen

Kvartalsoversigt, 4. kvartal 2011, Del 1. Poul Gundersen, Handelsafdelingen, Stig Secher Hesselberg og Sean Hove, Kapitalmarkedsafdelingen 59 Dansk realkredit Poul Gundersen, Handelsafdelingen, Stig Secher Hesselberg og Sean Hove, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danske realkreditobligationer har klaret sig godt både under

Læs mere

REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE Torsdag den 23. april 2009 Ingeniørforeningens Mødecenter

REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE Torsdag den 23. april 2009 Ingeniørforeningens Mødecenter REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE 2009 Torsdag den 23. april 2009 Ingeniørforeningens Mødecenter 2 HOVEDDISPOSITION DEL 1.: FINANSKRISENS ANATOMI DEL 2.: DANSK REALKREDIT I DET FINANSIELLE STORMVEJR DEL 3.: DET

Læs mere

Hvad er en obligation?

Hvad er en obligation? Hvad er en obligation? Obligationer er relevante for dig, der ønsker en forholdsvis pålidelig investering med et relativt sikkert og stabilt afkast. En obligation er i princippet et lån til den, der udsteder

Læs mere

Afdragsfrihed er oftest midlertidig

Afdragsfrihed er oftest midlertidig NR. 9 DECEMBER 2013 Afdragsfrihed er oftest midlertidig Godt 40 pct. af låntagere med afdragsfrihed planlægger at betale afdrag når 10-årsperioden udløber. Ny undersøgelse foretaget for Realkreditforeningen

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge ultimo november 2011 I november opnåede afdelingen et afkast på -0,12% og har dermed givet et afkast i 2011 på 6,66 %. Benchmark er cibor+5% kilde: Egen produktion November har som sagt været

Læs mere

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2012 med følgende overskrifter:

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2012 med følgende overskrifter: København, 30. januar 2013 Til: NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nordea Kredit Realkreditaktieselskab Årsregnskabsmeddelelse 2012 Selskabsmeddelelse nr. 10, 2013 Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag

Læs mere

Statens nye inflationsindekserede obligation

Statens nye inflationsindekserede obligation 1 Danmarks Nationalbank Statsgældsforvaltningen Statens nye inflationsindekserede obligation Offentliggjort 22. maj 2012 2 Indhold HVAD ER EN INFLATIONSINDEKSERET OBLIGATION?...3 UDVIKLINGEN PÅ MARKEDET

Læs mere

Rudersdal Kommune. Status på låne- og placeringsportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 12. august. 2015.

Rudersdal Kommune. Status på låne- og placeringsportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 12. august. 2015. Rudersdal Kommune Status på låne- og placeringsportefølje Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 12. august. 2015. Indhold Kommentarer til risiko side 2 Nøgletal til risikostyring side

Læs mere

Den Danske Finansanalytiker Forening. Fremtidssikring af dansk realkredit!

Den Danske Finansanalytiker Forening. Fremtidssikring af dansk realkredit! Den Danske Finansanalytiker Forening Torsdag den 12. december 2013 Fremtidssikring af dansk realkredit! Vicedirektør Kristian Vie Madsen Finanstilsynet 1 Lovforslag L 89 fremsat 28. november 2013. Forventes

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 10. december 2003 PRESSEMEDDELELSE Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 Den Europæiske Centralbank (ECB) offentliggør i dag en ny, harmoniseret rentestatistik. Fra

Læs mere

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter 9 Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter INDLEDNING Nationalbankens praktiske udførelse af pengepolitikken sker gennem de pengepolitiske instrumenter. Begrebet dækker over de faciliteter, centralbanker

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

I dette notat regnes på de samfundsøkonomiske og familieøkonomiske konsekvenser af det øgede rentespænd.

I dette notat regnes på de samfundsøkonomiske og familieøkonomiske konsekvenser af det øgede rentespænd. 30.oktober 2008 Af Mie Dalskov, Signe Hansen og Frederik I. Pedersen, direkte tlf. 33557712 EFFEKT AF HØJERE RENTESPÆND TIL EUROOMRÅDET Det danske rentespænd til euroområdet er udvidet betragteligt i forbindelse

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort:

Renteprognose. Renterne kort: RTL Rente 23.12.2015 Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Vi forventer, at Nationalbanken selvstændigt vil hæve renten snart og formentligt i løbet af 1. kvartal. Det vil få de korte renter som

Læs mere

Renteprognose august 2015

Renteprognose august 2015 .8.15 Renteprognose august 15 Konklusion: Vi forventer, at den danske og tyske 1-årige rente om et år ligger - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse Første rentestigning fra Nationalbanken

Læs mere

Danske realkreditobligationer uskadt gennem europæisk

Danske realkreditobligationer uskadt gennem europæisk NR. 6 JUNI 2010 Danske realkreditobligationer uskadt gennem europæisk tumult I den senere tid har usikkerheden omkring den græske gældssituation skabt uro på mange finansielle markeder, men danske realkreditobligationer

Læs mere

Det peger op for renten

Det peger op for renten Det peger op for renten Renterekorderne lever på lånt tid. Siden finanskrisen har den europæiske centralbank, ECB, holdt de europæiske renter, herunder danske boligrenter, rekordlave. Formålet har været

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

realkreditobligationer

realkreditobligationer Løbetidsforlængelse af realkreditobligationer indledning Nationalbanken ser med tilfredshed på, at Folketinget 11. marts 2014 vedtog en lovændring 1, der indfører betinget løbetidsforlængelse for de realkreditobligationer,

Læs mere

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Dagsorden Hvorfor er vi her i dag? Nye EU-regler om handelsgennemsigtighed Finanstilsynet kan give fritagelser Målet

Læs mere

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 01.12.2017 Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 Nøgletal i kr. Restgæld pr. 30.12.17 658.925.532 Kursværdi af gæld pr. 30.12.17 770.331.253 Vægtet rente 2,51% Vægtet varighed

Læs mere

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013 Makrokommentar 31. juli 213 Danmark Flere årsager til faldende bankudlån Bankernes udlån er faldet markant siden krisens udbrud. Denne analyse viser, at faldet kan tilskrives både bankernes strammere kreditpolitik

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 5

KonjunkturNYT - uge 5 KonjunkturNYT - uge. januar. januar Danmark Lille stigning i bruttoledigheden i december Lille stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i november Stigning i konjunkturbarometrene for industri og serviceerhvervene

Læs mere

REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE

REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE 26-09-2012 14:47 REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE 2012 26. september 2012 Ingeniørforeningens Mødecenter VELKOMMEN DISPOSITION 1. KRISEN HVOR STÅR VI NU? 2. DANSK REALKREDIT 2011 STATUS 3. UDFORDRINGER - I DANMARK

Læs mere

Likviditetsbuffere i penge- og realkreditinstitutter

Likviditetsbuffere i penge- og realkreditinstitutter Finanstilsynet 12. marts 2018 Redegørelse om temaundersøgelse: Likviditetsbuffere i penge- og realkreditinstitutter I efteråret 2017 gennemførte Finanstilsynet en temaundersøgelse af de aktiver, der indgår

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

Velkommen til temamøde om: Rentetilpasning december 2012. Ved Senior Erhvervsrådgiver Rasmus Østergaard

Velkommen til temamøde om: Rentetilpasning december 2012. Ved Senior Erhvervsrådgiver Rasmus Østergaard Velkommen til temamøde om: Rentetilpasning december 2012 Ved Senior Erhvervsrådgiver Rasmus Østergaard Konceptrådgivning 24-10-2012 1 Agenda Status på økonomien og lav rente Nykredits forventninger til

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK UDFORDRINGER FOR DEN DANSKE PENSIONSSEKTOR Nationalbankdirektør Lars Rohde, præsentation for Den Danske Aktuarforening 6. februar 2019 Disposition af dagens præsentation 1.) Lavere

Læs mere

Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv

Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv Jesper Berg, Bankdirektør, Nykredit Bank 21.april, 2015. Trust me, I m a banker 2 21-04-2015 Game plan 1. Modeller for finansiel intermediering

Læs mere

Låntagerne vælger fastforrentede realkreditlån

Låntagerne vælger fastforrentede realkreditlån Pressemeddelelse 18. oktober 2007 Låntagerne vælger fastforrentede realkreditlån Realkreditinstitutternes udlån var større i 3. kvartal 2007 end kvartalet før. Låntagere vælger fastforrentede lån og andelen

Læs mere

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2011 med følgende overskrifter:

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2011 med følgende overskrifter: København, 24. januar 2012 Til: NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nordea Kredit Realkreditaktieselskab Årsregnskabsmeddelelse 2011 Selskabsmeddelelse nr. 9, 2012 Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag

Læs mere

Renteprognose september 2015

Renteprognose september 2015 07.09.2015 Renteprognose september 2015 Konklusion: Vi ser pt. to store emner for de danske renter: For de korte renters vedkommende peger pilen opad, da Nationalbanken nu må være tæt på at begynde deres

Læs mere

Kvartalsrapportering KAB 3. kvartal 2013. 3. kvartal 2013 SEBINVEST A/S INVESTERINGSFORVALTNINGSSELSKABET

Kvartalsrapportering KAB 3. kvartal 2013. 3. kvartal 2013 SEBINVEST A/S INVESTERINGSFORVALTNINGSSELSKABET Kvartalsrapportering KAB Rapportering fra KAB investeringsforeninger Kvartalskommentar September måned er overstået og ud over at markere afslutningen på 3. kvartal, som må siges at være et volatilt kvartal,

Læs mere

F5 har klaret sig pænt begrænset upside på kort sigt: Vi vil placere terminspengene i 20-årige (1,5% 2037): Stigningen i US libor fortsætter:

F5 har klaret sig pænt begrænset upside på kort sigt: Vi vil placere terminspengene i 20-årige (1,5% 2037): Stigningen i US libor fortsætter: Hovedpunkter F5 har klaret sig pænt begrænset upside på kort sigt: RD skal sandsynligvis sælge op mod 3-4 mia. i F5 ere frem mod terminen. F4/F5-obligationerne er steget 10-15 øre mere end hvad swap kan

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007

Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007 Til OMX Københavns Fondsbørs 25. oktober 2007 Meddelelse nr. 46/2007 5 sider i alt Tillæg nr. 6 til BRFkredits prospekt BRFkredit offentliggør hermed tillæg nr. 6 til BRFkredits prospekt for realkreditobligationer,

Læs mere

Kvartalsrapportering KAB 2. kvartal 2012. 2. kvartal 2012 SEBINVEST A/S INVESTERINGSFORVALTNINGSSELSKABET

Kvartalsrapportering KAB 2. kvartal 2012. 2. kvartal 2012 SEBINVEST A/S INVESTERINGSFORVALTNINGSSELSKABET Kvartalsrapportering KAB Rapportering fra KAB investeringsforeninger Kvartalskommentar Obligationsrenterne faldt i. Hvor der tidligere har været stor forskel på renteudviklingen landene imellem, var udviklingen

Læs mere

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 ØKONOMI, PERSONALE OG BORGERSERVICE Dato: 28. april 2013 NOTAT Sagsbehandler: Niels F.K. Madsen Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 Indledning Økonomi- og Erhvervsudvalget skal

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 215 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med det store rentefald de seneste kvartaler,

Læs mere

Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik. Statistisk Forening 8. september 2009

Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik. Statistisk Forening 8. september 2009 Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik Statistisk Forening 8. september 29 Oversigt Nationalbankens udlånsundersøgelse - Fakta om udlånsundersøgelser - Population

Læs mere

Økonomiudvalget til orientering

Økonomiudvalget til orientering Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 14. maj 2012 Sags id 2009-10185 Login fnj Sagsbehandler Frank Nybo Jensen Telefon direkte 76 16 24 93 Økonomiudvalget til orientering E-mail fnj@esbjergkommune.dk Finansiel

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen

Læs mere

AFRAPPORTERING FRA ARBEJDSGRUPPEN OM LIGE KONKURRENCEVILKÅR MELLEM PENGE- OG REALKREDIT- INSTITUTTER

AFRAPPORTERING FRA ARBEJDSGRUPPEN OM LIGE KONKURRENCEVILKÅR MELLEM PENGE- OG REALKREDIT- INSTITUTTER AFRAPPORTERING FRA ARBEJDSGRUPPEN OM LIGE KONKURRENCEVILKÅR MELLEM PENGE- OG REALKREDIT- INSTITUTTER JANUAR 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning og baggrund... 4 2. Fundingstrukturer og konkurrencevilkår...

Læs mere

Ny prognose for Fed og lavere USD-renter

Ny prognose for Fed og lavere USD-renter Rekordlave renter i Danmark og øvrige Europa Vi har ændret prognosen for ECB og Nationalbanken, som ventes at nedsætte renten med i alt 20 bp i år. Fed-prognosen er nedjusteret, så vi venter rentenedsættelser

Læs mere

Markedsudvikling i 2008 for realkreditinstitutter

Markedsudvikling i 2008 for realkreditinstitutter Markedsudvikling i 2008 for realkreditinstitutter 1. Konklusioner Realkreditinstitutterne er på den SDO baserede långivning forpligtet til stille supplerende sikkerhed, såfremt værdien af den belånte ejendom

Læs mere

Q Nykredit KOBRA

Q Nykredit KOBRA Q2 2018 Nykredit KOBRA Om strategien KOBRA er ikke en traditionel investering i obligationer, men en specialiseret, kompliceret og avanceret investering med betydelig større risici end en traditionel investering

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Dansk Landbrug 25. august 2008 Sektionen for økonomi, statistik og analyse Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Sammendrag dansk Landbrug foretager hvert år en opgørelse af realkreditinstitutternes

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Risk & Cash Management. 6. januar Finansiel strategi. - rapportering pr. 31. december 2009

Risk & Cash Management. 6. januar Finansiel strategi. - rapportering pr. 31. december 2009 6. januar 2010 Finansiel strategi - rapportering pr. 31. december 2009 Indhold Nøgletal til risikostyring -side 3- Kommentarer til risikooverblik -side 4- Låneporteføljen -side 5- Placeringsporteføljen

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. I januar fortsatte den tilfredsstillende udvikling fra sidste år med et afkast på 1,19% Investeringsrådgiver

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. I januar fortsatte den tilfredsstillende udvikling fra sidste år med et afkast på 1,19% Investeringsrådgiver Status for HP Hedge ultimo januar 2011 I januar fortsatte den tilfredsstillende udvikling fra sidste år med et afkast på 1,19% Kilde: Egen produktion Afdelingen har i januar haft kurstab på sine lange

Læs mere

Onsdag den 13. november blev der fremlagt et lovforslag til ny realkreditlov.

Onsdag den 13. november blev der fremlagt et lovforslag til ny realkreditlov. Erhvervs- og Vækstministeriet Att. Jacob Thomassen Slotholmsgade 12 1216 København K 20. november 2013 PEM Høring over forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og Onsdag den 13. november blev

Læs mere

Statistikken for realkreditudlånet udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab.

Statistikken for realkreditudlånet udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab. Realkreditudlånet 3. kvartal 2009 23. oktober 2009 Statistikken for realkreditudlånet udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab. Realkreditinstitutternes udlån steg igen i 3. kvartal

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente

Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente 31 Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente Søren Schrøder og Esben Humble Slotsbjerg, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I kølvandet på den finansielle krise befinder

Læs mere

Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko

Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko Nyhedsbrev Kbh. 1.sep 2014 Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko August måned blev en særdeles god måned for både aktier og obligationer med afkast

Læs mere