HISTORIEN OM. HELJANs grundlægger, Niels Christian Nannestad, betragter byggesæt nr. 461 (1967). Arkiv: 1 of 8.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HISTORIEN OM. HELJANs grundlægger, Niels Christian Nannestad, betragter byggesæt nr. 461 (1967). Arkiv: www.danskmodel.dk 1 of 8."

Transkript

1 HISTORIEN OM HELJAN HELJANs grundlægger, Niels Christian Nannestad, betragter byggesæt nr. 461 (1967). Arkiv: 1 of 8.

2 HELJAN FYLDER 50 ÅR I 2007 kan HELJAN fejre 50 års jubilæum som producent af byggesæt, tilbehør og modeller til modeljernbaner. I den anledning vil vi kort redegøre for HELJANs historie med fotos lige fra den spæde start frem til i dag, hvor vi ud over vore husbyggesæt også er kendt vidt og bredt for vort udvalg af rullende materiel i fineste kvalitet. Der var engang en politibetjent, der havde en søn, som brændende ønskede sig en modeljernbane. Han fik den - eller rettere begyndelsen til den, og så var de to om at lege! En modeljernbane er meget godt, men der manglede noget, syntes både far og søn. Omgivelser og atmosfære - noget med huse, træer, bjerge og dale, og hvad gør man så? Man laver det, sagde N. C. Nannestad til sig selv, og så begyndte legen med pap, savsmuld og lim. Sådan begyndte eventyret tilbage i N. C. Nannestad havde med garanti ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, hvad sønnen Jans drøm om en modeljernbane skulle føre til - nemlig en radikal ændring af familiens tilværelse. Jan Nannestad begyndte i 1956 at gå med aviser i sin fritid for at spare op til en modeljernbane. Den blev også anskaffet, men for det første var der ikke meget tilbehør at få dengang, for det andet var det dyrt, og endelig var det meste tysk. Det var derfor far og søn gik i gang med at fremstille forskellige effekter til banen selv. Resultatet var de så stolte af, at de viste tingene for familie og venner. Inden længe begyndte legetøjsforhandlere at opfordre N. C. Nannestad til at sætte en produktion af træer i gang til videresalg. Produkterne lanceredes fra starten under navnet HELJAN, der er sammensat af børnenes navne Helle og Jan. Den allerførste begyndelse: HELJAN MODELTRÆER ca På den måde kom familien i kontakt med mange legetøjs- og hobbyhandlere over det ganske land, men endnu havde man ikke noget større i tankerne end hvad hr. og fru Nannestad selv kunne fabrikere i deres fritid. At opgive stillingen i politiet var for usikkert. Alligevel gik man et skridt videre og begyndte at fremstille typiske danske huse i pap som byggesæt. Arkiv: 2 of 8.

3 De blev godt modtaget af såvel forhandlere som forbrugere. Det gav blod på tanden, så en håndbetjent plastikmaskine til fremstilling af bl.a. Døre og vinduer til papbyggesættene blev anskaffet og opstillet i familiens badeværelse i lejligheden på 5. sal på Frederiksberg. H 220 Bondegård Det hele udviklede sig, og det blev til arbejde om natten og i ferierne. Køb af hus på Gl. Køge Landevej blev nødvendigt for at skaffe plads til produktionen. I 1962 anskaffedes en fuldautomatisk plastikmaskine og kort tid efter endnu én. Alle byggesæt blev fra 1963 lavet i plastik, og de huse, alle der legede med elektrisk tog dengang husker som var det i går, kom nu i en lind strøm: landsbykirken, vindmøllen, bondegården, stationerne, butikstorvet, Den gamle Kro m.m.. Det blev dermed muligt at lave en ægte dansk modeljernbane. Det stod samtidig klart at byggeri af egentlige produktionslokaler måtte til - samt at et farvel til politiet blev uomgængeligt. I 1964 flyttede familien til Næsby, en forstad til Odense, og på Egestubben begyndte en egentlig masseproduktion af plastikbyggesæt. Produktionslokalerne blev imidlertid hurtigt for små, og et nybyggeri på over kvadratmeter blev igangsat. Indvielsen fandt sted 12. Maj HELJAN begyndte nu også at eksportere sine produkter i stigende omfang. Dette skete både ved at de danske byggesæt blev solgt i Sverige, Tyskland og England samt andre markeder verden over, men også ved at fremstille produkter specielt målrettet f.eks. det amerikanske marked. Hidtil havde man kun fremstillet byggesæt i størrelse HO, men nu begyndte man også at lave huse i størrelse N. I 1967 kunne N. C. Nannestad udtale til Fyns Tidende, at eksporten af modelhuse siden indvielsen af den nye fabrik er steget fra en halv procent til femogfirs procent af hele produktionen. 3Fra 1960 erne - og endnu i sortimentet! Arkiv: 3 of 8.

4 Skala Der er sket en rivende udvikling indenfor modelbaneverdenen i de 50 år, HELJAN har eksisteret. I dag betragter man det som en selvfølge, at huse og modeller i HO er en nøjagtig gengivelse af forbilledet i 1:87. Sådan har det bestemt ikke altid været. I 1950 erne og 1960 erne var de fleste huse mindre, gerne i 1:100 (eller endnu mindre). I 1970 erne begyndte fabrikanter af modelartikler at tage modelbaneentusiasternes ønske om skalatro modeller alvorligt. Der herskede i det tyske modelbanemagasin MIBA en heftig strid på ord mellem de tyske virksomheder Faller (der holdt på at modelhuse skulle være mindre end rigtig skala) og Vollmer (der var blandt pionererne blandt dem, der fremstillede huse der nærmede sig 1:87). Også HELJAN forstod hvilken vej, udviklingen var ved at tage. Et fint eksempel på det er Holme-Olstrup station, der kom i midten af 1980 erne. Holme-Olstrup station (HELJAN 157) HELJAN har i alle årene fremstillet byggesæt under eget navn. Udover denne produktion har vi også haft et nært samarbejde med mange store modeljernbanefirmaer i udlandet. Det hele startede med USA, hvor Con Cor var en meget stor kunde. Senere er firmaer som Walthers og mange andre store kommet til på det amerikanske marked. På det europæiske marked er det hovedsageligt Märklin som tælles blandt de store. Alle disse firmaer sælger produkterne under deres eget navn. I 2002 blev United Kingdom invaderet af HELJAN produkter, idet vi siden da målrettet er gået ind på dette marked, som i dag har en stor del af den eksport, vi har i Den nye fabrik i Næsby blev efterhånden også for lille og i 1988 flyttede HELJAN til de eksisterende lokaler i Søndersø på Nordfyn. I slutningen af 1980 erne blev sønnen, Jan Nannestad, administrerende direktør, en stilling han fortsatte i efter faderens død i Og siden er 3. generation, sønnerne Bo og Kim, indtrådt i firmaet, så firmaets arvefølge er sikret. De seneste år - lidt kronologi HELJAN havde fremstillet modeller af rullende materiel, såvel vogne som lokomotiver, allerede inden den første DSB-model kom på markedet i Baggrunden var indsættelsen af IC3-togene, der hurtigt blev populære blandt danskerne. Potentialet for at fremstille en model var til stede. Modellen blev lavet i samarbejde med legetøjsgrossisten K. E. Mathiasen, Århus, hvilket bevirkede, at togsættet skulle kunne sælges til en pris, der betød at den - selv om den var i eksakt 1:87 - ikke helt kunne svinge sig op på det niveau, HELJANs modeller er kendt for i dag. Den blev dog uhyre populær, og er siden blevet lanceret igen i updated version med absolut flot finish og fine køreegenskaber. Det vigtigste var, at et afgørende skridt i retning af den udvikling af talrige danske og udenlandske lokomotiver og vogne, HELJAN siden har lavet, var taget DSB IC-3 (Epoke V) 1994 DSB HD/IA vogne (byggesæt, flere varianter) Arkiv: 4 of 8.

5 DSB Litra MY (Epoke III, HO 2000) 1996 DSB KommuneKemivogne (4 varianter) DSB Carlsberg ølvogne (2 varianter) DSB Tuborg ølvogne (2 varianter) 1997 KommuneKemidepot (HO-byggesæt) Jernbaneværksted (HO-byggesæt) 1998 DSB MS 3-vogns lyntog DSB MX (Epoke III & IV + privatbanevarianter) 1999 DSB Carlsberg ølvogne (3 nye varianter) DSB Tuborg ølvogne (2 nye varianter) DSB Danvin vogne (2 varianter) DSB CP personvogn 2000 DSB Litra P damplokomotiv (2 varianter) DSB IC-3 (revision af gammel model) DSB MY (epoke III & IV) DSB DH postvogn 2001 DSB Bn personvogne NSB Di3 (Nohab) DSB Bns personvogne DSB Litra MO (Epoke III, HO, 2002) Arkiv: 5 of 8.

6 Class 47 (00, 2002) 2002 DSB CPS personvogne DSB MO motorvogne (i første omgang 4 varianter) Med lanceringen af det engelske dieselelektriske lokomotiv Class 47 - i første omgang i 5 varianter - i 2002 indledte HELJAN en offensiv på det britiske marked i skala 00, der siden har ført til utallige modeller og varianter af modeller af Class 26, 27, 33, 33/1, 33/2, 35 etc DSB EG elektrisk godstogslokomotiv (Epoke V, flere varianter) DSB CC personvogn (Epoke III, flere varianter) DSB A UIC personvogn type Y (Epoke III & IV) DSB B UIC personvogn type Y (Epoke III & IV) DSB CC personvogn (HO, 2003) 2004 Pølsevogn (HO-byggesæt) Vogterhus (HO-byggesæt) DSB Frichs MY 1201 & 1202 (Epoke III) DSB Frichs MY (HO, 2004) Arkiv: 6 of 8.

7 Digital Containerterminal (HO/OO, 2006) 2005 DSB CD personvogn (Epoke III) DSB BD personvogn med rejsegodsafdeling (Epoke III & IV) DSB Bk personvogn med kiosk (Epoke IV) DSB AB personvogn UIC type Y (Epoke III & IV) DSB H. C. Andersen MY & IC-3 (Epoke V) DSB IC-3 (Epoke V) DSB Bc-t personvogne DSB PR damplokomotiv (Epoke III, 2 varianter) SJ nittede personvogne (14 varianter) SJ F5 rejsegodsvogn (5 varianter) BR Class 35 (Skala 0 ) 2006 DSB PB åben godsvogn (8 varianter) DSB HD lukket godsvogn (9 varianter) DSB Bn nærtrafikvogn (blå, epoke V, 3 varianter) BR Class 47 (Skala 0 ) Elektronisk drejeskive Digital Containerterminal 2007 DSB MY (Skala 0, Epoke III & IV) DSB HD/IA lukket godsvogn (8 nye varianter) DSB Vandtårn (HO-byggesæt, 2 varianter) Arkiv: 7 of 8.

8 Team Nannestad - Bo, Jan og Kim HELJAN 50 år... I 1957 var der næppe nogen som havde spået, at HELJAN ville udvikle sig til Danmarks, ja, Nordens største producent af byggesæt og rullende materiel til modeljernbaner, kendt verden over. En afgørende grund hertil er, at man hele tiden har forstået betydningen af produktudvikling: ikke mindst lanceringen i 2006 af den digitale containerkran og den elektroniske drejeskive viser at HELJAN for alvor er trådt ind i den højteknologiske verden. Begge produkter er deciderede nyskabelser, som er med til at lægge niveauet for nutidens og fremtidens krav til artikler til modeljernbanen. Kun ved stadig at udvikle sig er det muligt at overleve nutidens hårde konkurrence. Alene ved at højne kvaliteten og tilføre vor kære hobby nye dimensioner kan man sikre sig, at også de nye generationer bliver tiltrukket af modelbaneverdenens fascinerende miniatureverden Arkiv: 8 of ÅR YEARS JAHRE REBSLAGERVEJ 6 DK-5471 SØNDERSØ TLF HELJAN@HELJAN.D

201092 LG 201093 Ja Ny Lima DSB MR+MRD 4052 (Ep. IV) 288573 C Ja Ny Lima Collection DSB MR + MRD 4010+4210 Hvid (Ep.

201092 LG 201093 Ja Ny Lima DSB MR+MRD 4052 (Ep. IV) 288573 C Ja Ny Lima Collection DSB MR + MRD 4010+4210 Hvid (Ep. Mærke Nationalitet Type nr. Embalage Stand Lokomotiver H.C Models DSB MO 1835 (lbn 485) 7 Ja Ny Heljan DSB Litra E 994 (DC Digital) 45403 Ja Ny Heljan DSB Mx 1014 Ep. IV (DC Digital) 43721 Ja NY Heljan

Læs mere

H0 NYHEDER 2014. BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66. OBS: Fotos viser produktionsprøver

H0 NYHEDER 2014. BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66. OBS: Fotos viser produktionsprøver H0 NYHEDER 2014 M O D E L L E R PÅ V E J F R A T E G N E B O R D E T BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66 OBS: Fotos viser produktionsprøver AF med tagrytter AF-vognene

Læs mere

N analysen. Et samarbejde mellem. og

N analysen. Et samarbejde mellem.   og Side 1 af 6 N analysen Et samarbejde mellem www.danskmodel.dk og www.skala-n.dk. Der findes ingen nyere informationer om, hvor mange skala N-kørere der findes i Danmark. Når vi i forskellige sammenhænge

Læs mere

Bryrup Vrads. Thailandsk jernbane truck

Bryrup Vrads. Thailandsk jernbane truck Bryrup Vrads Thailandsk jernbane truck 1 Kære medlemmer i VMJK. Nu står sommeren for døren, dog er der problemer med sommer varmen, der er nok derfor, at vejret fra forårsmånederne genudsendes. I det sidste

Læs mere

- o - DANSKE modeller der IKKE blev lavet af Märklin modeller som Märklin IKKE selv fik øje på og sat i produktion. - o -

- o - DANSKE modeller der IKKE blev lavet af Märklin modeller som Märklin IKKE selv fik øje på og sat i produktion. - o - Torben Ziegler Indholdsfortegnelse Lokomotiver med katalognumre... 5 Vogne med katalognumre... 15 Start/Togsæt m/skinner og transformator... 25 Togsæt u/skinner og transformator... 28 Vognsæt... 33 SÆRmodeller...

Læs mere

Medlemsudflugt til Modeljernbaneklubben H0 Aalborg og Hobbykæden den 27. oktober 2012

Medlemsudflugt til Modeljernbaneklubben H0 Aalborg og Hobbykæden den 27. oktober 2012 Medlemsudflugt til Modeljernbaneklubben H0 Aalborg og Hobbykæden den 27. oktober 2012 Lørdag den 27. oktober var der strålende solskinsvejr, og her mødtes en stor del af medlemmerne fra vores lille klub

Læs mere

Nyhedsbrev marts - 2010. Hej alle gode MJ ere. Generalforsamlingen

Nyhedsbrev marts - 2010. Hej alle gode MJ ere. Generalforsamlingen Nyhedsbrev marts - 2010 Hej alle gode MJ ere Generalforsamlingen Årets generalforsamling forløb stille og roligt. Der skete ingen ændringer i bestyrelsen. Referatet kan ses på forum under informationer

Læs mere

Bolig med karakter 03: Et liv med modeller

Bolig med karakter 03: Et liv med modeller Bolig med karakter 03: Et liv med modeller Erik har en hobby, der for alvor har sat spor i huset. I sin dagligstue har han et kæmpe modeltog-anlæg, hvor nogle af de 125 lokomotiver med vogne kører rundt

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMJU.

Nyhedsbrev fra DMJU. Nyhedsbrev fra DMJU. 2. årgang nr. 6 december 2011 Billedet vises med tilladelse fra my1287 I denne søde juletid: Vi ønsker os nye tog under træet og på skinnerne.. Kontaktperson nyhedsbrev: Gert Frikke

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMJU.

Nyhedsbrev fra DMJU. Nyhedsbrev fra DMJU. 2. årgang nr. 6 december 2011 Billedet vises med tilladelse fra my1287 I denne søde juletid: Vi ønsker os nye tog under træet og på skinnerne.. Kontaktperson nyhedsbrev: Gert Frikke

Læs mere

Forhistorie. Forbillede for mit projekt. HSB personvogne med 8 vinduer. 1 Die Fahrzeuge der Harzer Schmalspurbahnen in Farbe

Forhistorie. Forbillede for mit projekt. HSB personvogne med 8 vinduer. 1 Die Fahrzeuge der Harzer Schmalspurbahnen in Farbe Forhistorie Jeg har altid haft en kærlighed for de store tog, dem man kan tage og føle på, og som ikke bliver væk imellem fingrene på en. Jeg har haft med spor G at gøre siden 1988, og har altid gået og

Læs mere

Stadager Brugsforening. et netblad, en hjemmeside og en mailruppe. MBP netblad nr. 22, vinter 2007

Stadager Brugsforening. et netblad, en hjemmeside og en mailruppe. MBP netblad nr. 22, vinter 2007 et netblad, en hjemmeside og en mailruppe Bag enhver tilfreds modeljernbane mand står en tålmodig kvinde. En mor, en søster, en veninde, en kæreste, en kone eller en datter MBP netblad nr. 22, vinter 2007

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Lb. Nr Fabrikat Type KatNr Litra Embal Kommentarer v055 Buco Ølvogn DSB Albani v067 DSB Lukket Godsvogn DSB Kødvogn v116 DSB Personvogn AT 209 Nej

Lb. Nr Fabrikat Type KatNr Litra Embal Kommentarer v055 Buco Ølvogn DSB Albani v067 DSB Lukket Godsvogn DSB Kødvogn v116 DSB Personvogn AT 209 Nej v055 Buco Ølvogn DSB Albani v067 DSB Lukket Godsvogn DSB Kødvogn v116 DSB Personvogn AT 209 Nej v117 DSB Personvogn CL 1501 Nej v118 DSB Personvogn AT 209 Nej v122 DSB 2 stk. undervogn som ny Nej v123

Læs mere

Danske modeller fra. Prøve. Torben Ziegler

Danske modeller fra. Prøve. Torben Ziegler Danske modeller fra DA Torben Ziegler Forord Idéen med dette katalog er dels at give samleren af PILOT modeller i str. H0 et redskab til at holde rede på modellerne i samlingen, og dels et redskab i jagten

Læs mere

Made in Denmark Made in Denmark

Made in Denmark Made in Denmark DK www.hwam.dk HWEM ER Made in Denmark Made in Denmark HVEM Made ER in HWAM? Denmark Eller Hwem er HWAM?, som vi siger på godt jysk. HWAM er én af Danmarks største producenter af arkitekttegnede og miljøvenlige

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Indledning Et gammelt udklip fra SE og HØR er dukket frem af gemmerne. Det er noget mærket af tidens tand, men desværre ikke dateret. Af historier

Læs mere

Bestil på www.jernbaneklub.dk

Bestil på www.jernbaneklub.dk Færgerne mellem Kalundborg og Samsø (Århus) Forfatter: Preben Jensen Format A4 i stift bind med 246 sider med mange billeder i sort/hvid og farver og mange illustrationer Forlaget: Nautilus (juni 2015)

Læs mere

VMJK har i en periode fået franskbrød/kage til kaffen klokken 21. Det ser ud til at det er faldet positiv ud, så indtil videre fortsættes dette.

VMJK har i en periode fået franskbrød/kage til kaffen klokken 21. Det ser ud til at det er faldet positiv ud, så indtil videre fortsættes dette. Formanden skriver Nu når bladene snart gulnes og falder af, blæsten kommer, altså den kolde blæst er det bedst at være inden dørs. Så er det godt vi har vores model tog og vores klub at mødes i. Der er

Læs mere

K 563. Museumstog Randers Viborg Skive Struer 11. oktober 2014 I anledning af Skivebanens 150 års jubilæum. http://www.museumstog.dk/?

K 563. Museumstog Randers Viborg Skive Struer 11. oktober 2014 I anledning af Skivebanens 150 års jubilæum. http://www.museumstog.dk/? Museumstog Randers Viborg Skive Struer 11. oktober 2014 I anledning af Skivebanens 150 års jubilæum. http://www.museumstog.dk/?p=materiel Veterantog Viborg Skive Struer retur to gange den 11. oktober 2014

Læs mere

SLAGELSE MODEL-JERNBANE KLUB. Nr. 20. Billeder og Tekst kender vi intet til på redaktionen, så vi fralægger os ethvert ansvar!

SLAGELSE MODEL-JERNBANE KLUB. Nr. 20. Billeder og Tekst kender vi intet til på redaktionen, så vi fralægger os ethvert ansvar! SLAGELSE MODEL-JERNBANE KLUB Nr. 20 Billeder og Tekst kender vi intet til på redaktionen, så vi fralægger os ethvert ansvar! Flere og flere jernbane selskaber kører med så ustabilt materiel/ansaldo Breda

Læs mere

Historie og organisation

Historie og organisation Historie og organisation Ferdinand Salling 2 Herman Salling 3 Oms 3,9b føtex Danmarks første supermarked 4 Bilka Danmarks første hypermarked 5 Netto Danmarks første discountmarked Ejerskab 7 Fremtiden

Læs mere

hobby trade Karetmagervej 13 B 7000 Fredericia Tlf.: Fax

hobby trade Karetmagervej 13 B 7000 Fredericia Tlf.: Fax Marts 2007 NYHEDSBREV hobby trade Karetmagervej 13 B 7000 Fredericia Tlf.: 75 94 01 06 Fax 75 94 03 13 www.hobbytrade.dk Forord Af Flemming Ebert Pedersen Med dette nr. 2 nyhedsbrev vil vi gerne informere

Læs mere

HK Modeller HO - Skala 1:87. Hobbykæden Vestergade Nørresundby Telefon

HK Modeller HO - Skala 1:87. Hobbykæden Vestergade Nørresundby Telefon HK Modeller 2011 HO - Skala 1:87 Hobbykæden Vestergade 2 9400 Nørresundby Telefon 98 17 65 55 www.hobbykaeden.dk 2 HK Modeller 2011 Nyhedskatalog HO 6095 1:87 278 mm DC (AC) III-IV DSB B 51 86 20-84 118-0

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen Nyborg Jernstøberi Af Rikke Kristensen Lidt om jernstøbningens historie I Europa er jernstøbning kendt fra midten af 1400-tallet, hvor man støder på støbejernsplader anvendt som foring i ildstederne. Senere

Læs mere

Supplement til. Vers. II. Torben Ziegler

Supplement til. Vers. II. Torben Ziegler Supplement til Vers. II Torben Ziegler Marts 2009. Eget tryk Torben Ziegler Nørrebred 19 2625 Vallensbæk www.danskmodel.dk Lokomotiver med katalognumre 3767001 År: 2008 2008 205 mm. Type: Dieselelektrisk

Læs mere

Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning

Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning Dette er lærervejledningen til det virtuelle virksomhedsbesøg på Brødrene Hartmann A/S (herefter Hartmann), som du finder på. Lærervejledningen er skrevet til undervisere

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMJU.

Nyhedsbrev fra DMJU. Nyhedsbrev fra DMJU. 3. årgang nr. 9 september 2012 Fra sommerferien: toget ankommer til Tamsweg station i Østrig en scene lige til modelbanen Kontaktperson nyhedsbrev: Gert Frikke gf@mjk.limfjorden.dk

Læs mere

D-maskinegruppen gennem 25 år

D-maskinegruppen gennem 25 år 20 2/2003 D-maskinegruppen gennem 25 år Den 8. februar 2003 er det 25 år siden, at DJK oprettede D-maskinegruppen. I denne anledning er D-maskinegruppen emnet for dette nummers fælles tema. Gruppen har

Læs mere

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv U N D E R VISNINGS MATERIALE - opfindelser - Når vi taler om 1800-tallet, taler vi også ofte om industrialiseringen. Det var en tid, hvor der skete en stor udvikling i samfundet. Der kom flere og flere

Læs mere

100 års forretningsjubilæum hos Fischer's Boligmontering Vejen. Fischer's Boligmontering - nu og i fremtiden

100 års forretningsjubilæum hos Fischer's Boligmontering Vejen. Fischer's Boligmontering - nu og i fremtiden Tillæg til Vejen Avis 19. oktober 1982 - siderne 19 til 22 Tirsdag den 19. 0ktober 1982 Vejen Avis 19 100 års forretningsjubilæum hos Fischer's Boligmontering Vejen Fischer's Boligmontering gennem tiden...

Læs mere

Han stiftede derfor i 2014 selskabet Sejlshoppen ApS i Aarhus og begyndte at handle med alle former for tilbehør til både og sejlertøj m.v.

Han stiftede derfor i 2014 selskabet Sejlshoppen ApS i Aarhus og begyndte at handle med alle former for tilbehør til både og sejlertøj m.v. BA. ØKONOMI-STUDERENDE Sommereksamen 2016 Ordinær eksamen Skriftlig prøve: 4621010083 International Handelsret Varighed: 3 timer Hjælpemidler: Alle (Den anførte vægtning af opgaverne er vejledende). Baggrund

Læs mere

Samling af rullende materiel ved Danmarks Jernbanemuseum

Samling af rullende materiel ved Danmarks Jernbanemuseum Samling af rullende materiel ved Danmarks Jernbanemuseum Museumsgenstande: Rekvisitter (veterantog til kørsel): I alt: 159 enheder 44 enheder 203 enheder (Enheder mærket med * er tiltænkt kørsel. For museumsgenstandes

Læs mere

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag.

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 41 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 14. december 2015 [Kun det talte ord gælder] Talepapir ERU alm. del samrådsspørgsmål

Læs mere

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde i Als nordsogn. Denne violin blev siden samlet, og viste

Læs mere

Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe

Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe Den midtjyske tæppeproducent, Fletco Tæpper, deltog i en workshop i Rethink Business projektet om idéer til forretningsudvikling. Fletco Carpet lancerer

Læs mere

Sun & Safe Systems. Alux A/S Sun & Safe Systems Holmbladsvej 4-6 8600 Silkeborg. tel +45 70 26 21 40 fax +45 70 26 29 94 alux@alux.dk www.alux.

Sun & Safe Systems. Alux A/S Sun & Safe Systems Holmbladsvej 4-6 8600 Silkeborg. tel +45 70 26 21 40 fax +45 70 26 29 94 alux@alux.dk www.alux. Sun & Safe Systems Alux A/S Sun & Safe Systems Holmbladsvej 4-6 8600 Silkeborg Sun & Safe Systems tel +45 70 26 21 40 fax +45 70 26 29 94 alux@alux.dk www.alux.dk ALUX er en dansk, veletableret og landsdækkende

Læs mere

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul.

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Torsdag 2. august havde vi besluttet at vi skulle ud at køre i veterantog. Nicklas, Esben, mor, Jan, Pia, morfar

Læs mere

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen!

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Gjerulff a Bonus for blitzen aka er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Brun tricolor mootled, lige som sin mor, men alligevel helt anden farve! Hun har en lækker

Læs mere

Destination Fyn Overnatninger på FYN Januar juli 2015. Kilde: Danmarks Statistik

Destination Fyn Overnatninger på FYN Januar juli 2015. Kilde: Danmarks Statistik Destination Fyn Overnatninger på FYN Januar juli 2015 Kilde: Danmarks Statistik FYN vinder frem på udenlandske overnatninger Destination Fyn i top af danske destinationer tilstrømning af udenlandske turister

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMJU.

Nyhedsbrev fra DMJU. Nyhedsbrev fra DMJU. 3. årgang nr. 8 juni 2012 Sommeren er også til modeltog her er det Live steam på 45 mm spor i haven. Kontaktperson nyhedsbrev: Gert Frikke gf@mjk.limfjorden.dk 21933378 Udgivet af:

Læs mere

Kapitel 62, Vamdrup og modellen af Vamdrup Grænsebanegård:

Kapitel 62, Vamdrup og modellen af Vamdrup Grænsebanegård: Kapitel 62, Vamdrup og modellen af Vamdrup Grænsebanegård: 365 Kongeaamuseet, Jernbanegade 7, der rummer lokalhistorisk Arkiv og Modellen af Vamdrup Grænsebanegård. Bygningen opførtes af Jydsk-Fynske Jernbaneselskab

Læs mere

VL118 VL135 VL15 VL66

VL118 VL135 VL15 VL66 VL118 VL135 VL15 VL66 vermund.eu VL118 design by vermund.eu VI FEJRER 50 ÅR MED VL118 Stolen VL118 blev introduceret i 1964 og var i første omgang en stålindrammet stol med krydsfiner sæde og ryg. Vi har

Læs mere

Hit med Historien

Hit med Historien Hit med Historien 1914-1949 Køge 1914-1924 Læs en kort beskrivelse af Første Verdenskrig. Få din lærer til at hjælpe dig med at finde litteratur. Det kan være svært at sammenligne pengenes værdi gennem

Læs mere

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan Krig i mindre skala Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan For Eric Lerdrup Bourgois, leder af

Læs mere

Danske modeller fra. Torben Z iegler

Danske modeller fra. Torben Z iegler Danske modeller fra Torben Z iegler Indholdsfortegnelse Side De danske modeller fra KLEIN MODELLBAHN... 5 MODEL-oversigt - efter katalognummer... 7 Diverse dele - løse indsatser samt veksellad... 26 Emballage

Læs mere

Struer jernbaneklub. Januar Mh 304 ved Struer MR center vest d samt formanden Egon.

Struer jernbaneklub. Januar Mh 304 ved Struer MR center vest d samt formanden Egon. Struer jernbaneklub Januar 2005 Mh 304 ved Struer MR center vest d.2004-09-18 samt formanden Egon. Bestyrelsen: Formand: Egon Petersen 97407433 Kasserer: Erik Linaa 97840687 Bestyrelsesmedlemmer: Kim Hansen

Læs mere

Katalog 2012. Salg og Service. Sengeløsevej 9. 2630 Taastrup. Tlf. 43 71 42 05. Fax 43 71 42 01. e-mail: rco@citylift.dk.

Katalog 2012. Salg og Service. Sengeløsevej 9. 2630 Taastrup. Tlf. 43 71 42 05. Fax 43 71 42 01. e-mail: rco@citylift.dk. Katalog 2012 Salg og Service Etableret 1964 Etableret 1964 Sengeløsevej 9. 2630 Taastrup. Tlf. 43 71 42 05. Fax 43 71 42 01. e-mail: rco@citylift.dk City Lift A/S Salg og Service Med forbehold for trykfejl

Læs mere

Nyhedsbrev fra unionen.

Nyhedsbrev fra unionen. Nyhedsbrev fra unionen. 2. årgang nr. 3 apr. 2011 MZ 1401 i Randers Kontaktperson nyhedsbrev: Jan-Ole Hansen Jan-o.hansen@youmail.dk 20 25 86 66 1 Indhold. Siden sidst. Nyt fra Nürnberg messen. Ekstraordinærgeneralforsamling.

Læs mere

Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling. Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen

Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling. Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen Layout & Tegninger: Kenneth Nytoft & Terese Skovhus www.teaterbloom.dk Dette materiale

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BAG OM KAY BOJESEN 4 ABE 7 BJØRN 8 HUND 9 KANIN 11 FLODHEST 12 ZEBRA 13 TURDELDUER 15

INDHOLDSFORTEGNELSE BAG OM KAY BOJESEN 4 ABE 7 BJØRN 8 HUND 9 KANIN 11 FLODHEST 12 ZEBRA 13 TURDELDUER 15 INDHOLDSFORTEGNELSE BAG OM KAY BOJESEN 4 ABE 7 BJØRN 8 HUND 9 KANIN 11 FLODHEST 12 ZEBRA 13 TURDELDUER 15 HISTORIEN BAG KAY BOJESEN Sølvsmed og designer Kay Bojesen kunne noget helt særligt. Han kunne

Læs mere

Farvel til de gamle S-tog 3. februar 2007

Farvel til de gamle S-tog 3. februar 2007 Farvel til de gamle S-tog 3. februar 2007 Program for dagen Den 3. februar 2007 kører de gamle S-tog for sidste gang. Køreplanen er: Linie B Linie B+ Høje Taastrup afg 10.00 afg 12.10 København H afg 10.27

Læs mere

NUL INDBRUD OG TYVERI UNDER BYGGERIET!

NUL INDBRUD OG TYVERI UNDER BYGGERIET! PROTECTGLOBAL.DK NUL INDBRUD OG TYVERI UNDER BYGGERIET! EN MOBIL TÅGEKANON SIKRER VÆRDIERNE PROTECT BRAVO: Tågekanon på vogn med alarmsystem bagpå og PROTECT Security Sounder (sirene) foran. Undgå indbrud,

Læs mere

Kapitel 61, Nu bor jeg i Kolding: (Banken sagde ikke noget, men de har sikkert også checket i CPRregisteret).

Kapitel 61, Nu bor jeg i Kolding: (Banken sagde ikke noget, men de har sikkert også checket i CPRregisteret). Kapitel 61, Nu bor jeg i Kolding: (Banken sagde ikke noget, men de har sikkert også checket i CPRregisteret). 360 Egen lejlighed i Kolding: Efter tre uger havde jeg så en adresse, mit personnummer og en

Læs mere

KØRESPORTEN. 2 2008 April. Dansk Køre Forbund. Protektor HKH Prinsesse Benedikte

KØRESPORTEN. 2 2008 April. Dansk Køre Forbund. Protektor HKH Prinsesse Benedikte KØRESPORTEN Dansk Køre Forbund Protektor HKH Prinsesse Benedikte 2 2008 April Endnu en gang har vognrestauratorerne Stolk i Holland restaureret en vogn i fantastisk kvalitet. Denne gang er der tale om

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 1, 2015

Nyhedsbrev nr. 1, 2015 Så er vinteren slut hos MY veterantog. Vi er i fuld gang med at planlægge årets ture og sørge for, at materiellet er køreklart. Så blev det tid til at udsende vores første nyhedsbrev i 2015. Vi regner

Læs mere

1 Modeljernbanen. 2 Graffiti på S-togene. 3 Persontransport

1 Modeljernbanen. 2 Graffiti på S-togene. 3 Persontransport 1 Modeljernbanen Folkeskolens Afgangsprøve Matematisk problemløsning december 2007 2 Graffiti på S-togene 3 Persontransport 4 Godstog Som bilag til dette opgavesæt er vedlagt et svarark Modeljernbanen

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 500 004 1928. Data ZF 500 004 1928-1956. Ejer... : Driftperiode... : 1928-1956. I/S Hansen & Jørgensen, Sydjydsk Damkultur. Oprindelig Litra... : Eva 703. DR. 1924-1928.

Læs mere

Mails afslører Banedanmark-direktør: Nu er han politianmeldt - TV 2

Mails afslører Banedanmark-direktør: Nu er han politianmeldt - TV 2 SAMFUND Mails afslører Banedanmark-direktør: Nu er han politianmeldt 22. jan. 2016, 13:01 Opd. 22. jan. 2016, 13:33 af Niels Lykke Møller, niem@tv2.dk Nye oplysninger i sagen om muligt embedsmisbrug i

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

B&O Play fejler og Jabra vinder på social synlighed!

B&O Play fejler og Jabra vinder på social synlighed! Synlighed på sociale medier: B&O Play fejler og Jabra vinder på social synlighed! En analyse af GN Netcoms Jabra, Libratone og B&O Plays globale synlighed afslører en enkel vej til vækst og global digital

Læs mere

HV2 - Tenderlokomotiv Leverandør: Henschel & Sohn, Kassel Byggeår: 1928

HV2 - Tenderlokomotiv Leverandør: Henschel & Sohn, Kassel Byggeår: 1928 Materiel på Veteranbanen Bryrup Vrads (VBV) Følgende er en liste over det jernbanemateriel, som ejes af VBV, dets forhistorie og materiellets status. Banens materiel er i vid udstrækning repræsentativt

Læs mere

Jan Brünnich-Lyngbye Direktør Dansk Plast Rådgivning ApS Plast teknologisk Rådgiver.

Jan Brünnich-Lyngbye Direktør Dansk Plast Rådgivning ApS Plast teknologisk Rådgiver. CV Jan Brünnich-Lyngbye Direktør Dansk Plast Rådgivning ApS Plast teknologisk Rådgiver. Jan Brünnich-Lyngbye Direktør Dansk Plast Rådgivning ApS Plast teknologisk Rådgiver 21-4-2004 2018-------- Rådgivende

Læs mere

Farfar s jul. Kasper, Christian, Christina, Katrine, Kamilla og Martin. Farfar s jul dengang han var barn. Jul i årene Af John Rasmussen.

Farfar s jul. Kasper, Christian, Christina, Katrine, Kamilla og Martin. Farfar s jul dengang han var barn. Jul i årene Af John Rasmussen. Farfar s jul. Kasper, Christian, Christina, Katrine, Kamilla og Martin. Farfar s jul dengang han var barn. Jul i årene 1939 1950 Af John Rasmussen. Kasper fik en seddel med hjem fra skolen her i november

Læs mere

Overnatningstal (ekskl. Feriehuse) Middelfart

Overnatningstal (ekskl. Feriehuse) Middelfart Overnatningstal 216 (ekskl. Feriehuse) Middelfart Overnatningsstal Middelfart 216 (ekskl. Feriehuse) Middelfart Udv Udv% I alt 39.266 389.251 375.18 371.677 389.743 427.37 428.377 1.7,24 319.315 321.428

Læs mere

Presse meddelelse. GO LOCAL er klar til launch med nyt markedsføringskoncept, ny leveringsstreng og BtB webshop.

Presse meddelelse. GO LOCAL er klar til launch med nyt markedsføringskoncept, ny leveringsstreng og BtB webshop. Presse meddelelse GO LOCAL Direkte: 2616 2655 Mail: bjarne@golocalfood.dk Referencer: www.golocalshop.dk http://www.golocalshop.dk/img/ cms/brochure_web.pdf http://www.baekodanmark.dk/ artikel/smagen-af-lokalthaandvaerk-paa-dine-hylder/

Læs mere

Nyhedsbrev november 2012

Nyhedsbrev november 2012 Nyhedsbrev november 2012 Helsingør station hjemmebygget med murstenspapir på Esbjerg Modeljernbane Klubs anlæg. Virkelig inspirerende! MJK Limfjorden Nyhedsbrev 1 af 7 18/11 2012 Bestyrelsen På bestyrelsesmødet

Læs mere

Destination Fyn Overnatninger på FYN Januar august 2015. Kilde: Danmarks Statistik

Destination Fyn Overnatninger på FYN Januar august 2015. Kilde: Danmarks Statistik Destination Fyn Overnatninger på FYN Januar august 2015 Kilde: Danmarks Statistik FYN vinder frem på udenlandske overnatninger Størst vækst i udenlandske turister Fyn er den landsdel i Danmark, der år

Læs mere

2014 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk. Forside

2014 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk. Forside 2014 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk. Forside Driftsmateriellet Forord 1980 1980 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk Side 0.010 Driftsmateriellet Forord 2014 Genoplivning af et 40 år

Læs mere

Fotos: Lissy Boesen, Heine Pedersen

Fotos: Lissy Boesen, Heine Pedersen Fotos: Lene K LISSY BOESEN Lissy Boesens værker står overalt i det offentlige rum, i ind- og udland, på torve og gågader, i skolegårde, boligområder og parker. Men hvem er kvinden bag de kendte og populære

Læs mere

Internationalisering. Fra iværksætter til global markedsspiller. Amanda Seafoods A/S: et industrieventyr gennem 100 år.

Internationalisering. Fra iværksætter til global markedsspiller. Amanda Seafoods A/S: et industrieventyr gennem 100 år. Internationalisering Fra iværksætter til global markedsspiller Amanda Seafoods A/S: et industrieventyr gennem 100 år. Velkommen til Amanda Seafoods i Frederikshavn. Fabrikken på Constantiavej 29 i Frederikshavn

Læs mere

Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011

Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011 Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011 Problemformulering: Hvilke årsager er der til, at Skt. Klemens har udviklet sig fra en lille landsby til en villaby, og hvordan kan Skt. Klemens fortsat

Læs mere

TIL VIRKELIGHED HER BLIVER DRØMMEN. Familiefirmaet Preben Jørgensen Huse A/S tager udgangspunkt i kundens idéer og ønsker

TIL VIRKELIGHED HER BLIVER DRØMMEN. Familiefirmaet Preben Jørgensen Huse A/S tager udgangspunkt i kundens idéer og ønsker HER BLIVER DRØMMEN TIL VIRKELIGHED Foto: Peter Lindstrom, Inhouse Fotografi Tekst: Lene Tingleff Familiefirmaet Preben Jørgensen Huse A/S tager udgangspunkt i kundens idéer og ønsker Sidst i 60érne købte

Læs mere

Arkiv: www.danskmodel.dk

Arkiv: www.danskmodel.dk DWA Hobby Nyhedsbrev januar 2008 Foto: Olaf Skov TKVJ åben godsvogn K 1710 m/ bremseplatform Lakeret i original brun farve med hvidt tryk. Passer perfekt til Hobbytrade s Q-vogne. Kan kun købes hos DWA

Læs mere

Eksport og produktivitet

Eksport og produktivitet Den 9. januar 13 Eksport og produktivitet Vigtigt med konkurrenceevne Skarp global konkurrence I en markedsøkonomi med effektiv konkurrence er det kun konkurrencedygtige virksomheder, der vil kunne blive

Læs mere

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN HISTORIE ARKITEKTUR NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Historie På Bornholms højeste sted - Rytterknægten, 162 m - inde i den sydvestlige del af statsskoven Almindingen står Kongemindet.

Læs mere

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7 I 1999 hærgede en voldsom orkan i Danmark og Sverige. Store skovarealer blev ødelagt. Det var en katastrofe for mange svenske skovejere, og efterfølgende begik flere af disse mennesker, der havde mistet

Læs mere

VI SIKRER DIN KIOSK MED TÅGE

VI SIKRER DIN KIOSK MED TÅGE PROTECTGLOBAL.COM DAG ELLER NAT VI SIKRER DIN KIOSK MED TÅGE STOP TYVENE PÅ SEKUNDER! Velegnet til mindre butikker og kiosker ALARM AKTIVERET SIKRET PÅ SEKUNDER PROTECT sikkerhedståge er hvid, tør og tæt

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

Jeg har været ansat i DSB i 44 år, først som maskinarbejder på centralværkstedet i Århus, hvor en stor del af DSB s ma-

Jeg har været ansat i DSB i 44 år, først som maskinarbejder på centralværkstedet i Århus, hvor en stor del af DSB s ma- Kalundborg 5 år frem John Højbusk Mødet mellem foreninger og borgere John Højbusk er koordinator og initiativtager til Folkemøde Kalundborg. Grundet sin baggrund på 44 år i DSB og sit nylige arbejde med

Læs mere

Udvikling af bilers teknologi. Informationsteknologi Web integrator Lavet af. Mathilde K. Sørensen

Udvikling af bilers teknologi. Informationsteknologi Web integrator Lavet af. Mathilde K. Sørensen Udvikling af bilers teknologi Informationsteknologi Web integrator Lavet af. Mathilde K. Sørensen Indholdsfortegnelse Nutidens teknologi i biler 3 Bilers teknologi i gamle dage 4 Bilens teknologi for de

Læs mere

Generationsskifte i din virksomhed økonomi eller psykologi?

Generationsskifte i din virksomhed økonomi eller psykologi? Generationsskifte i din virksomhed økonomi eller psykologi? Af Søren Braskov, erhvervspsykolog og partner i HumanAct Hvem skal føre virksomheden videre og hvordan? Generationsskifte i en familieejet virksomhed

Læs mere

DANMARKS STØRSTE UDVALG AF MASSAGESTOLE

DANMARKS STØRSTE UDVALG AF MASSAGESTOLE DANMARKS STØRSTE UDVALG AF MASSAGESTOLE Vælg kvalitet DERFOR CARERELAX har Danmarks største sortiment af massagestole. Vi sælger udelukkende gode kendte produkter som Panasonic, Fuji og Keyton. En mærkevare

Læs mere

23. DECEMBER JULEUNDERHOLDNING

23. DECEMBER JULEUNDERHOLDNING 23. DECEMBER JULEUNDERHOLDNING Vi har osse fru Svendlund til formning, og det kan jeg rigtig godt li. Vi laver noget forskelligt hver gang, og i dag har vi lavet et slags teater. Vi foldede og klippede

Læs mere

Find antikke tæpper på auktioner

Find antikke tæpper på auktioner Find antikke tæpper på auktioner TEKST & foto: JAN ANDERSEN Få tæppeforretninger i Danmark sælger gamle og antikke tæpper. Derfor er auktionshuse i ind- og udland et alternativ for den tæppeinteresserede,

Læs mere

I FORENINGEN - SPOR 0 AFTER DARK

I FORENINGEN - SPOR 0 AFTER DARK I FORENINGEN - SPOR 0 AFTER DARK Billeder og Tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar. Da IC4 nu er begyndt at må køre med passagerer har man endeligt valgt det nye Design

Læs mere

På påskebesøg i Kairos Skraldeby

På påskebesøg i Kairos Skraldeby På påskebesøg i Kairos Skraldeby Forfatter og fotograf: Kirsten Graversen Rejser man til Kairo, bør man besøge den autentiske bydel Mokattam, som betyder Skraldebyen. Trods bynavnet er det ikke slum alt

Læs mere

Fra humanitær tandpleje til konkurrence TANDLÆGEVAGTENS HISTORIE OG NUTIDENS VIRKELIGHED

Fra humanitær tandpleje til konkurrence TANDLÆGEVAGTENS HISTORIE OG NUTIDENS VIRKELIGHED Fra humanitær tandpleje til konkurrence TANDLÆGEVAGTENS HISTORIE OG NUTIDENS VIRKELIGHED Sygekasserne markerer et vendepunkt De fattiges tandlægehjælp over tid 1. Fattige københavnere boede i slum i industrialiseringen

Læs mere

Temadag om outsourcing

Temadag om outsourcing Temadag om outsourcing Outsourcing - brug af underleverandører Min baggrund for at tale om emnet er: Inspektion af udstyr fra leverandører som både har outsourcet produktioner og bruger underleverandører.

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

4.løb/2 Sir Diamond: 5.løb/4 Sir William: 7.løb/2 Viktor B: 6.løb/5 Royal Dream: 7.løb/4:

4.løb/2 Sir Diamond: 5.løb/4 Sir William: 7.løb/2 Viktor B: 6.løb/5 Royal Dream: 7.løb/4: Løbsdag d 26.06.15 Kaj Westergaard seler 3 heste ud fra stalden og med et par spændende chancer: 4.løb/2 Sir Diamond: Gik et helt vildt topløb senest, hvor den sad i dødens hele vejen rundt i toptempo

Læs mere

OVERNATNINGER JAN-JUN 2016 UDV. I %

OVERNATNINGER JAN-JUN 2016 UDV. I % Middelfart er vækstet med knap 6% i årets første 6 måneder. OVERNATNINGER JAN-JUN 2016 UDV. I % Middelfart har oplevet en fremgang på 5,94%. Fremgangen på Fyn og i Hele landet er på hhv. 5,04 og,16%. 5,04

Læs mere

Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer

Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE September 2015 Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer Højindkomstlandene udvikler væsentlig flere upmarket produkter, der kan sælges til højere priser og dermed bære

Læs mere

Ribe Jernindustri Design for funktionalitet

Ribe Jernindustri Design for funktionalitet Ribe Jernindustri Design for funktionalitet Ribe Jernindustri blev grundlagt i 1848 af byens apoteker Frederik von Stöcken. Virksomhedens allerførste produkter var støbeovne; men i 1871 blev produktionen

Læs mere