Påvej mod akademisk skrivning - Progression og kvalitet i akademisk skrivning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Påvej mod akademisk skrivning - Progression og kvalitet i akademisk skrivning"

Transkript

1 SeMat, temadag Påvej mod akademisk skrivning - Progression og kvalitet i akademisk skrivning Oplæg af Morten Gandil

2 Oplæg 1. Generelle kvalitetskriterier for akademisk skrivning 2. Progression i akademisk skrivning fra studieprodukter til bachelorprojektet 3. Vejledning og undervisning mod akademisk skrivning i bachelorprojektet

3 1. Generelle kvalitetskriterier for akademisk skrivning

4 Formål med akademisk skrivning Skrive for at tænke og tilegne sig viden Skrive for at dokumentere undersøgelser og deres resultater Skrive for at formidle Skrive for at demonstrere viden Skrive for at opfylde formelle krav

5 Genreskoven (fra Rienecker & Stray Jørgensen 2005) Rapporter feltdagbøger Populariseren de artikler leksikalske tekster lærebøger Afhandlinger beretninger praktikrapporter selvstændige opgaver Faglige essays causerier vejledninger videnskabelige artikler personlige essays/ anmeldelser kronikker Undersøgende tekster Registrerende tekster Formidlende tekster/ lærende tekster Ræsonnerende tekster Vurderende tekster Regulerende tekster

6 Det skriftlige produkt en definition (fra Rienecker & Stray Jørgensen 2005) Dokumentation af en undersøgelse af et fagligt relevant problem ved brug af fagets teorier og metoder med det formål at overbevise en fagfælle om rigtigheden af undersøgelsens resultater og konklusioner i en fremstilling som er acceptabel i det faglige diskursfællesskab.

7 Videnskabelige idealer Målgruppe, fokus og formål er klart. Alle påstande er sandsynliggjorte (dokumentation, eksemplifikation). Ræsonnementet er efterfølgeligtmht. metode, argumentation og struktur. Arbejdet er systematisk, grundigt og metodisk Fremstillingen er konsistent, dvs. tilstræber at ophæve eller forklare indre modsætninger. Demonstreres kendskab til state of the art i det faglige felt. Sproget er entydigt, eksplicit og begrebsmæssigt sprogligt konsekvent. Sproget er korrekt og metakommunikerende. Bearbejdet efter: Rienecker, Stray Jørgensen m.fl. (2005), s. 56 og Andersson & Hein (2002)

8 Standardstruktur i videnskabelige fremstillinger Kilde: Akademisk Skrivecenters overheads Observation af et problem i verden Problemformulering, et relevant fagligt spørgsmål Design/metode, fremgangsmåde til løsning Teori (forklaringsmodel) som kan forklare eller begrunde metode Indsamling af data, beskrivelsen Behandling, analyse af data Resultat(er), løsning(sforsøg), vurdering, diskussion af resultater (løsning) Konklusion i forhold til problemformuleringen, vurdering af egen metode Perspektivering, relevans i faget og i verden.

9 God akademisk skrivning er problemorienteret har udgangspunkt i en undersøgelse af et relevant fagligt problem er struktureret om en god problemformulering er vidensbrugende ikke vidensrefererende

10 Et ægte problem er noget professionen ikke er eller burde være helt færdig med en uforklaret observation, en lille strittende iagttagelse noget endnu ikke katalogiseret og/eller analyseret (med denne systematik, i denne detaljeringsgrad, fra lige denne vinkel osv.) noget der skurrer modsætninger der kan diskuteres noget der kan og bør argumenteres for (og imod, dvs. som ikke alle fagets repræsentanter er bekendt med eller enige i argumentationen for) et lærerfagligt videnshul noget der ikke stemmer med gængs faglig opfattelse noget der skal (om)vurderes, ændres, forandres, konstrueres eller skrives nye handleforskrifter for. (Rienecker 2004, s. 29)

11 Kriterier for den gode problemformulering Er både undersøgelsens og opgavens styrepind (fokuseringsredskab, der rettes til undervejs i processen) Adresserer et relevant fagligt problem Har et tydeligt centralt fokus, men rummer hele opgaven Anvender og nævner fagets teorier og begreber Er sproglig konkret og præcis (Ref. Rienecker 1998, Problemformulering på de samfundsvidenskabelige uddannelser)

12 Problemformulering, vær på vagt over for: Ja/nej-spørgsmål Flere ikke integrerede, sideordnede spørgsmål Manglende sproglig præcision: giv en gennemgang af, tegne et rids, forsøge at belyse, se på, nogle, visse, man, alle, forskellige (Ref. Rienecker 1998, Problemformulering påde samfundsvidenskabelige uddannelser)

13 Fra vidensreferat til vidensbrug Vidensrefererende opgaver - er emneorienterede - er fortællende - fortæller alt hvad man ved - forholder sig kun til overskriften (emnet), ikke til et problem - har kun sammenhæng på internt kapitel-og/eller afsnitsniveau -ikke mellem kapitler/afsnit/elementer indbyrdes - er skriverbaserede Vidensbrugende opgaver - er formålsorienterede -er problemundersøgende, analytiske -udvælger og behandler informationer selektivt - forholder sig til problemet -har sammenhæng mellem tekstens elementer indbyrdes - er læserrettede (Rienecker 2004)

14 Sproghandlinger/fremstillingsformer Videnskabeligt Analysere, Argumentere Begrunde, Beskrive, Bevise Citere Definere, Diskutere Fortolke Kategorisere, Konstruere, Kontekstualisere, Kritisere, Kvalificere Nuancere Parafrasere, Prioritere, Problematisere Reflektere, Relatere, Ræsonnere Sandsynliggøre Undersøge Vurdere (ud fra faglige kriterier) Vælge Uvidenskabeligt Agitere, Anmelde Bekende, Belære Causere Formode, Fortælle, Føle Lovprise Mene, Missionere Nedgøre Opleve Popularisere, Postulere, Plagiere Synes Tro Underholde (Fra: Rienecker 2005)

15 2. Progression i akademisk skrivning fra studieprodukter til bachelorprojektet

16 Hvad er målsætningen for lærerbacheloropgaven? Hvor skal progressionen føre de studerende hen?

17 Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor som lærer folkeskolen 10 1) individuelt, 2) i et selvvalgtog af uddannelsesinstitutionen godkendt emne vedrørende en lærerfaglig problemstilling af relevans for uddannelsens formål, 3) i tilknytning til et af den studerendes igangværende eller gennemførte linjefag, 4) i sammenhæng med uddannelsens pædagogiske fag, 5) med inddragelse af færdigheder og viden erhvervet gennem uddannelsens praktik eller anden erfaring fra praksis og 6) under brug af videnskabelig metode. Stk. 3.Det samlede sæt af kompetencer,som den studerende gennem professionsbachelorprojektet skal demonstrereat have opnået, fremgår af bilag 6.

18 Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor som lærer folkeskolen stk. 3.Det samlede sæt af kompetencer, som den studerende gennem professionsbachelorprojektet skal demonstrere at have opnået, fremgår af bilag 6.

19 Bilag 6: Lærerfaglig undersøgelseskompetencetil at undersøge, afgrænse, beskrive, analysere, reflektereover og vurdere problemstillinger og udviklingsmuligheder, der vedrører lærerens opgaver og skolens virksomhed med anvendelse af relevant teoretisk og praktisk indsigt, at inddrage forskellige positioner, (f.eks. elever, forældre, ledelse) og anlægge relevante perspektiver i analysenaf lærerfaglige temaer og problemstillinger, at fastholde og beskrive dilemmaer, modsætningsforhold, konfliktuerendemål og undertrykkende aspekter i relationer og strukturer og den adfærd og de handlinger det afstedkommer, at indsamle, behandle og anvende relevant empirifra skolevirkeligheden i form af oplevelser, erfaringer og viden fra praktikken og anden praksis, at begrunde og argumentere for lærerfaglige handlingermed professionel indsigt og kritisk distance i et udviklingsperspektiv.

20 Bilag 6: Lærerfaglig formidlingskompetencetil at formidle lærerarbejdets relationelle, kommunikative, paradoksale og mangesidige karakter mundtligt og skriftligt og at redegøre for resultater af analyser gennem systematisk argumentationsom tegn påanvendelse af grundlæggende akademiske arbejdsmetoder, der er forudsætning for adgang til kompetencegivende videreuddannelse påmaster-og kandidatniveau.

21 Bilag 6: Herudover ogsåkompetencer til at opsøge,afgrænse, tilegne sig og vurdereviden med relevans for lærerarbejdet, herunder opsøge og reflektere over ny viden, såvel forsknings-som udviklings-og erfaringsbaseret, at beskrive, planlægge, gennemføre og evaluere undersøgelser i og af lærer- og skolepraksis, beherskelse af forskellige tilgange til at beskrive, analysereog vurdere undervisnings- og anden praksis i skolen, det videnskabeligtundersøgende sprog,det klare, modtagerrettede sprog og det korrekte sprog

22 Progression i akademiske skrivekompetencer Basale kompetencer skaffe sig viden besvare en stillet opgave beskrive stoffet konkret beskrive stoffet i sig selv genfortælle, referere skrive kronologisk og narrativt skrive skriverbaseret (indforstået) argumentere ud fra egne meninger sammenfatte skrive funktionelt have korrekt kildehåndtering Højere kompetencer bruge viden selv problemformulere sætte stoffet påbegreber, kategorisere, generalisere beskrive stoffet i kontekst syntetisere og vurdere strukturere ud fra problemformulering og formål skrive læserbaseret (eksplicit) argumentere ud fra stoffet konkludere skrive korrekt vurdere og kritisere kilder og formalia Efter: Rienecker 1999, s. 94

23 Strukturel progression i de stillede opgaver Opgaver med gradvist øgede krav til de studerendes selvstændighed Opgaver som træner de studerende i at bruge en akademisk fremstillingsform Opgaver som træner de studerende i at skrive med udgangspunkt i en påforhånd fastlagt problemformulering Opgaver som træner de studerende i selv at formulere og skrive ud fra et fagligt problem Opgaver som træner de studerende i at inddrage empiri og anvende fagets metoder. (Praktikrapporter)

24 3. Vejledning og undervisning mod akademisk skrivning

25 Vejledning Oppefra og ned Giv kommentarer ud fra genren, hvis vejleder kun kommenterer pålavere niveauer i forhold til sprog og struktur, får den studerende ikke den nødvendige overordnede forståelse af genren, god vejledning er både proces-og produktorienteret. Efter: Rienecker 1999, s. 301

26 4 eksempler påmuligheder for at vejlede oppefra tidligt i processen Vejledning i vidensbrug Vejledning på problemformuleringer Vejledning i forhold til inddragelse af empiri Struktur-og fokusorienteret vejledning ud fra pentagonen

27 1. Vejledning oppefra: Vejlede i muligheder for vidensbrug Emnets muligheder for videnstransformation Motivation: Hvorfor er netop dette emne valgt, hvad udspringer det af, og hvad håber den studerende at gøre med det? Muligheder for den størst mulige grad af videnstransformation: Hvad kan fagets viden bruges til af analyser, diskussioner, vurderinger og handleforslag? Muligheder for størst mulig grad af selvstændighed: Kan de studerende evt. selv at yde et bidrag til fagets vidensproduktion? (Rienecker 1999, s. 291)

28 Vejledning vidensbrug fortsat Gode spørgsmål Hvor ser du din mulighed for selv at komme ind med analyser, fortolkninger, diskussioner, vurderinger osv.? Hvad vil du gerne argumentere for? Hvad ser du et fagligt problem i? Har du gjort dig nogle iagttagelser og observationer i feltet: Hvad har du set? Har du noget materiale/empiri som du kan sætte fagets begreber og teorier i forhold til? (Rienecker 1999, s. 292)

29 2. Vejledning oppefra: Feedback på udkast til problemformuleringer Hvori ser du det faglige spørgsmål som er hidtil uløst, under-belyst, eller forkert belyst? Afspejler den problemformulering det du helst vil skrive om? (Kilde: Rienecker 1999)

30 Undervisningsaktivitet 1: Kommentering på problemformuleringer Det er altid en givende holdaktivitet at studerende og lærer i fællesskab kommenterer eksempler på problemformuleringer. Både færdige og undervejs-problemformuleringer kan bruges, fx i dette forløb: Instruktion: Kriterierne for en god problemformulering udleveres og diskuteres. Vi spørger om nogen vil tilføje, korrigere eller spørge til punkterne på listen. Eksempler på problemformuleringer uddeles eller vises på overhead. Spørgsmål til hvert eksempel:»kan nogen foreslå forbedringer til denne problemformulering - eller er den i den foreliggende form optimal?«(fra: Rienecker 1999)

31 Undervisningsaktivitet 2: Sammenlign problemformuleringer Det er tit givtigt at sammenligne problemformuleringer fordi både fordele og ulemper ved dem træder tydeligere i relief. Instruktion: Underviseren uddeler 2 eller flere problemformuleringer og spørger:»hvilken vil du helst skrive en opgave ud fra? Hvorfor?«(Fra: Rienecker 1999)

32 3. Vejledning oppefra på empiri-inddragelse FORDELE VED AT HAVE EMPIRI I OPGAVEN Hav empiri -i det mindste bare lidt -i din opgave, det gør det nemmere for dig at skrive en undersøgende og vidensbrugende opgave. Problemorienteringen giver ofte sig selv og bliver konkret. Empirien kan analyseres og diskuteres. Har du selv skaffet den, er den din egen, og så står du stærkere som "undersøgersubjekt" i din egen tekst.

33 FORSLAG TIL MULIG EMPIRI I LÆRERBACHELOROPGAVEN Lærebogsmateriale, undervisningsmateriale faglige kilder, fx fagligt problem i historiebøger interviews egne erfaringer med og observationer af udfordringer/problemer og af pædagog ske metoder i praksis rapporter over pædagogiske forsøg og udviklingsarbejder, eksperimenter internationale undersøgelser egne undervisningsforløb, egne lærererfaringer sociologiske, statistiske eller kvalitative undersøgelser psykologiske undersøgelser (fx læseforståelse/ matematisk forståelse) (Efter: Lærerbacheloropgaven s. 72)

34 4. Pentagonen et vejledningsredskab at fokusere opgaven ved at udrede basiselementerne i undersøgelsen at tjekke om alle den videnskabelige undersøgelses elementer er repræsenteret i afhandlingen at skabe overblik over hvordan de enkelte elementer spiller sammen i afhandlingen

35 Pentagon

36 Oplæg til gruppearbejde kl ) Diskuter hvilke delelementer og kompetencer de enkelte studieopgaver træner, og om progressionen er hensigtsmæssig frem mod bachelorprojektet. 2) Diskuter empiri-inddragelsen, hvilke gode og dårlige erfaringer har I i gruppen med udvælgelse og inddragelse af empiri i opgaver. Opstil de bedste vejledningsråd. 3) Diskuter de særlige matematikfaglige udfordringer ved den akademiske skrivning.

37 Litteratur Rienecker, L. & Jørgensen, P. Stray (2004). Lærerbachelorudgaven - Lærerens bog. Forlaget Samfundslitteratur Rienecker, L. & Jørgensen, P. Stray (2004). Lærerbachelorudgaven - Den studerendes bog. Forlaget Samfundslitteratur. Rienecker, L. & Jørgensen, P. Stray m.fl. (1999). Opgaveskrivning på videregående uddannelser en lærerbog. Forlaget Samfundslitteratur Rienecker, L. & Jørgensen, P. Stray m.fl. (2005, 3. udg.). Den gode opgave håndbog i opgaveskrivning påvideregående uddannelser. Forlaget Samfundslitteratur. Bo Jacobsen (2001). Hvad er god forskning? Psykologiske og sociologiske perspektiver. Reitzels Forlag. Sprog Hansen, E. (1991). Ping- og pampersprog, Reitzels Forlag. Jacobsen, H. G., & Jørgensen P. Stray (2005, 5. udg.). Håndbog i Nudansk. Politikens Forlag. Jørgensen, P. Stray (2003). Klart sprog i opgaver påvideregående uddannelser. Samfundslitteratur.

Mater Thesis Preparation (TI-MTP) Den gode opgave kap.1 + 2.

Mater Thesis Preparation (TI-MTP) Den gode opgave kap.1 + 2. Mater Thesis Preparation (TI-MTP) Den gode opgave kap.1 + 2. Version: 5-2-2009 Den videnskabelige genre en definition (s.21) Dokumentation af en undersøgelse af et fagligt relevant problem ved brug af

Læs mere

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev CV i uddrag 2008: Cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet 2008-2009: Skrivekonsulent

Læs mere

Henrik Jochumsen 2013

Henrik Jochumsen 2013 Henrik Jochumsen 2013 Introduktion Det overordnede og det centrale: Den videnskabelige genre Den gode opgave Den klassiske disposition form og indhold Hvis tid: Vejledning Skriv sammen! Skriveblokering

Læs mere

Lynkursus i problemformulering

Lynkursus i problemformulering Lynkursus i problemformulering TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG. ART. HELLE HVASS, CAND.MAG. kursus lyn OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

Vejledning i bedømmelse af Professionsbachelorprojektet

Vejledning i bedømmelse af Professionsbachelorprojektet Vejledning i bedømmelse af Professionsbachelorprojektet Professionsbachelorprojektet er uddannelsens afsluttende projekt. Der er overordnet to mål med projektet. For det første skal den studerende demonstrere

Læs mere

Lynkursus i problemformulering

Lynkursus i problemformulering EFTERÅR 2014 Lynkursus i problemformulering STINE HEGER kursus lyn VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Vejledning - vi tilbyder individuel og kollektiv vejledning

Læs mere

Workshop om problemformulering

Workshop om problemformulering EFTERÅR 2015 Workshop om problemformulering STINE HEGER, CAND.MAG kursus lyn VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Vejledning - vi tilbyder individuel og kollektiv

Læs mere

Master workshop KOM GODT I MÅL MED MASTEROPGAVEN. Helle Hvass Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier AARHUS UNIVERSITET.

Master workshop KOM GODT I MÅL MED MASTEROPGAVEN. Helle Hvass Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier AARHUS UNIVERSITET. Efterår 2013 KOM GODT I MÅL MED MASTEROPGAVEN Helle Hvass Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Master workshop Tilbud til masterstuderende på IUP Undervisning - vi afholder kurser og workshops

Læs mere

Master workshop KOM GODT I MÅL MED MASTEROPGAVEN. Helle Hvass, cand.mag. AARHUS UNIVERSITET. Efterår 2014

Master workshop KOM GODT I MÅL MED MASTEROPGAVEN. Helle Hvass, cand.mag. AARHUS UNIVERSITET. Efterår 2014 Efterår 2014 KOM GODT I MÅL MED MASTEROPGAVEN Helle Hvass, cand.mag. Master workshop Tilbud til masterstuderende på IUP Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Vejledning

Læs mere

worksho speciale p SPECIALEWORKSHOP 2/3 HELLE HVASS, CAND.MAG. TORSTEN BØGH THOMASEN, MAG.ART. AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP

worksho speciale p SPECIALEWORKSHOP 2/3 HELLE HVASS, CAND.MAG. TORSTEN BØGH THOMASEN, MAG.ART. AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP SPECIALEWORKSHOP 2/3 HELLE HVASS, CAND.MAG. TORSTEN BØGH THOMASEN, MAG.ART. worksho speciale p OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

worksho speciale p SPECIALEWORKSHOP 2/3 STINE HEGER, CAND.MAG. HELLE HVASS, CAND.MAG.

worksho speciale p SPECIALEWORKSHOP 2/3 STINE HEGER, CAND.MAG. HELLE HVASS, CAND.MAG. FORÅR 2014 SPECIALEWORKSHOP 2/3 STINE HEGER, CAND.MAG. HELLE HVASS, CAND.MAG. worksho speciale p VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning

Læs mere

Workshop om problemformulering

Workshop om problemformulering EFTERÅR 2016 Workshop om problemformulering STINE HEGER, CAND.MAG kursus lyn VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Vejledning - vi tilbyder individuel og kollektiv

Læs mere

INTRODUKTION TIL AKADEMISK SKRIVNING

INTRODUKTION TIL AKADEMISK SKRIVNING FORÅR 2014 INTRODUKTION TIL AKADEMISK SKRIVNING STINE HEGER, CAND.MAG. HELLE HVASS, CAND.MAG. worksho opgave p VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende.

Læs mere

Modulbeskrivelse. 7. Semester. Modul 14. Hold ss2010va + ss2010vea. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 7. Semester. Modul 14. Hold ss2010va + ss2010vea. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 7. Semester Modul 14 Hold ss2010va + ss2010vea Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse INDHOLDFORTEGNELSE MODUL

Læs mere

master projek workshop

master projek workshop UNIVERSITET FORÅR 2016 Kom godt fra start med masterprojektrapporten master projek workshop TILBUD TIL MASTERSTUDERENDE PÅ DPU Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Vejledning

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP FORÅR 2017 OPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG.

AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP FORÅR 2017 OPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG. FORÅR 2017 OPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG. worksho opgave p CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER, EMDRUP VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende.

Læs mere

Lærerbacheloropgaven

Lærerbacheloropgaven Lærerbacheloropgaven Lotte Rienecker og Peter Stray Jørgensen Lærerbacheloropgaven DEN STUDERENDES BOG Forlaget Samfundslitteratur Lotte Rienecker og Peter Stray Jørgensen Lærerbacheloropgaven. Den studerendes

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP FORÅR 2015 OPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG.

AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP FORÅR 2015 OPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG. FORÅR 2015 OPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG. worksho opgave p CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER, EMDRUP VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende.

Læs mere

INTRODUKTION TIL AKADEMISK SKRIVNING

INTRODUKTION TIL AKADEMISK SKRIVNING EFTERÅR 2014 INTRODUKTION TIL AKADEMISK SKRIVNING STINE HEGER, CAND.MAG. worksho opgave p CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER, EMDRUP VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for

Læs mere

Kom godt fra start med opgaven

Kom godt fra start med opgaven oktober 2011 Kom godt fra start med opgaven Lis Hemmingsen, mag.art skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi

Læs mere

Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013. BA-opgaven. Kom godt i gang!

Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013. BA-opgaven. Kom godt i gang! Introduktion for 6. semester d. 8. marts 2013 BA-opgaven Kom godt i gang! Agenda 1. Kom godt i gang 2. Studieordningen, formalia og fagligt indhold 3. Sammenhæng på 6. semester 4. Progression og kompetencer

Læs mere

Fra At lære en håndbog i studiekompetence, Samfundslitteratur 2003. Kapitel 6, s. 75-87.

Fra At lære en håndbog i studiekompetence, Samfundslitteratur 2003. Kapitel 6, s. 75-87. Side 1 af 10 Fra At lære en håndbog i studiekompetence, Samfundslitteratur 2003. Kapitel 6, s. 75-87. At skrive At skrive er en væsentlig del af både din uddannelse og eksamen. Når du har bestået din eksamen,

Læs mere

Specialeworkshop 2/3. Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk

Specialeworkshop 2/3. Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk Specialeworkshop 2/3 Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk Om AKADEMISK SKRIVECENTER de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

Nationale Rammer og kriterier for bachelorprojekt Radiografuddannelserne i Danmark Modul 14

Nationale Rammer og kriterier for bachelorprojekt Radiografuddannelserne i Danmark Modul 14 Nationale Rammer og kriterier for bachelorprojekt Radiografuddannelserne i Danmark Modul 14 15. marts 2012 Radiografuddannelsen University College Lillebælt University College ordjylland Professionshøjskolen

Læs mere

Specialeworkshop 2/3

Specialeworkshop 2/3 Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi tilbyder

Læs mere

worksho speciale p SPECIALEWORKSHOP 2/3 HELLE HVASS, CAND.MAG. GITTE HOLTEN INGERSLEV, LEKTOR, PH.D.

worksho speciale p SPECIALEWORKSHOP 2/3 HELLE HVASS, CAND.MAG. GITTE HOLTEN INGERSLEV, LEKTOR, PH.D. SPECIALEWORKSHOP 2/3 HELLE HVASS, CAND.MAG. GITTE HOLTEN INGERSLEV, LEKTOR, PH.D. worksho speciale p OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

Kom godt i mål med masteropgaven

Kom godt i mål med masteropgaven Kom godt i mål med masteropgaven Lis Hemmingsen, mag.art. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi tilbyder

Læs mere

Kom godt fra start med masterprojektrapporten

Kom godt fra start med masterprojektrapporten Kom godt fra start med masterprojektrapporten Stine Heger, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om AKADEMISK SKRIVECENTER de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende.

Læs mere

Kom godt fra start med masterprojektrapporten

Kom godt fra start med masterprojektrapporten Kom godt fra start med masterprojektrapporten Stine Heger, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning -

Læs mere

worksho speciale p SPECIALEWORKSHOP 2/3 STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP

worksho speciale p SPECIALEWORKSHOP 2/3 STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP EFTERÅR 2015 SPECIALEWORKSHOP 2/3 STINE HEGER, CAND.MAG. worksho speciale p VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Vejledning - vi tilbyder individuel og kollektiv

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP FORÅR 2013 LYNKURSUS I ANALYSE HELLE HVASS, CAND. MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART.

AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP FORÅR 2013 LYNKURSUS I ANALYSE HELLE HVASS, CAND. MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART. FORÅR 2013 LYNKURSUS I ANALYSE HELLE HVASS, CAND. MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART lyn kursus OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

worksho opgave p WORKSHOP I ANALYSE VI TILBYDER STINE HEGER, CAND.MAG. Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende.

worksho opgave p WORKSHOP I ANALYSE VI TILBYDER STINE HEGER, CAND.MAG. Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP EFTERÅR 2015 WORKSHOP I ANALYSE STINE HEGER, CAND.MAG. worksho opgave p CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP VI TILBYDER

Læs mere

INTRODUKTION TIL AKADEMISK ARGUMENTATION

INTRODUKTION TIL AKADEMISK ARGUMENTATION EFTERÅR 2015 INTRODUKTION TIL AKADEMISK ARGUMENTATION - ARGUMENTER I OPGAVEN OG OPGAVEN SOM ET ARGUMENT STINE HEGER OG HELLE HVASS workahop argumnet VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for

Læs mere

BACHELORAFHANDLINGEN PÅ HA(JUR.) 27. OKTOBER 2017

BACHELORAFHANDLINGEN PÅ HA(JUR.) 27. OKTOBER 2017 BACHELORAFHANDLINGEN PÅ HA(JUR.) DE FORMELLE KRAV Bachelorafhandlingen skal være tværfaglig Inden for det juridiske fagområde og et andet fagområde, der indgår i studiet Der er fokus på fagområder ikke

Læs mere

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling.

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling. Stine Heger, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig

Læs mere

master projek workshop

master projek workshop Kom godt fra start med masterprojektrapporten master projek workshop OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning

Læs mere

Kom godt fra start med masterprojektrapporten

Kom godt fra start med masterprojektrapporten Kom godt fra start med masterprojektrapporten Helle Hvass, cand.mag. edu.au.dk/skrivecenter Om AKADEMISK SKRIVECENTER de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP EFTERÅR 2016 OPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG.

AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP EFTERÅR 2016 OPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG. EFTERÅR 2016 OPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG. worksho opgave p CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER, EMDRUP VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende.

Læs mere

worksho opgave p WORKSHOP I ANALYSE STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP

worksho opgave p WORKSHOP I ANALYSE STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP EFTERÅR 2016 WORKSHOP I ANALYSE STINE HEGER, CAND.MAG. worksho opgave p CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP VI TILBYDER

Læs mere

master projek workshop

master projek workshop UNIVERSITET Kom godt fra start med masterprojektrapporten master projek workshop TILBUD TIL MASTERSTUDERENDE PÅ IUP Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Vejledning -

Læs mere

master projek workshop

master projek workshop UNIVERSITET FORÅR 2017 Kom godt fra start med masterprojektrapporten master projek workshop TILBUD TIL MASTERSTUDERENDE PÅ DPU Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Vejledning

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN SVENDBORG. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN SVENDBORG. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN SVENDBORG Ekstern teoretisk prøve Bachelorprojekt Titel: Ekstern teoretisk prøve Fag: Sygepleje Opgavetype: Kombineret skriftlig og mundtlig prøve Form og omfang: Prøven består

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE Ekstern teoretisk prøve Bachelorprojekt Titel: Ekstern teoretisk prøve Fag: Sygepleje Opgavetype: Kombineret skriftlig og mundtlig prøve Form og omfang: Prøven består af et

Læs mere

Store skriftlige opgaver

Store skriftlige opgaver Store skriftlige opgaver Gymnasiet Dansk/ historieopgaven i løbet af efteråret i 2.g Studieretningsprojektet mellem 1. november og 1. marts i 3.g ( årsprøve i januar-februar i 2.g) Almen Studieforberedelse

Læs mere

speciale workshop SPECIALEWORKSHOP 1/3 HELLE HVASS, CAND.MAG STINE HEGER, CAND.MAG

speciale workshop SPECIALEWORKSHOP 1/3 HELLE HVASS, CAND.MAG STINE HEGER, CAND.MAG SPECIALEWORKSHOP 1/3 HELLE HVASS, CAND.MAG STINE HEGER, CAND.MAG speciale workshop TILBUD OG AKTIVITETER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi

Læs mere

worksho Modulop. p MODULOPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP

worksho Modulop. p MODULOPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP EFTERÅR 2016 MODULOPGAVEWORKSHOP HELLE HVASS, CAND.MAG. worksho Modulop. p CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER, EMDRUP VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og

Læs mere

KOM GODT FRA START MED MASTEROPGAVEN

KOM GODT FRA START MED MASTEROPGAVEN Efterår 2013 KOM GODT FRA START MED MASTEROPGAVEN Helle Hvass Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Master workshop Tilbud til masterstuderende på IUP Undervisning - vi afholder kurser og

Læs mere

speciale workshop SPECIALEWORKSHOP 1/3 STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER, EMDRUP

speciale workshop SPECIALEWORKSHOP 1/3 STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER, EMDRUP SPECIALEWORKSHOP 1/3 STINE HEGER, CAND.MAG. speciale workshop VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Vejledning - vi tilbyder individuel og kollektiv vejledning

Læs mere

lyn kursus LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG. STINE HEGER, CAND.MAG.

lyn kursus LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG. STINE HEGER, CAND.MAG. FORÅR 2014 LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG. STINE HEGER, CAND.MAG. lyn kursus TILBUD TIL KANDIDATSTUDERENDE PÅ IUP Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE Ekstern teoretisk prøve Bachelorprojekt Titel: Ekstern teoretisk prøve Fag: Sygepleje Opgavetype: Kombineret skriftlig og mundtlig prøve Form og omfang: Prøven består af

Læs mere

Bacheloropgaven årgang 2007

Bacheloropgaven årgang 2007 Bacheloropgaven årgang 2007 Kære bachelorstuderende Denne folder er et bidrag til dit arbejde med bacheloropgaven. Folderen tager udgangspunkt i Uddannelsesbekendtgørelsen og studieordningens beskrivelse

Læs mere

Opgavekriterier Bilag 4

Opgavekriterier Bilag 4 Eksempel på forside Bilag 1 Opgavekriterier Bilag 4 - for afsluttende skriftlig opgave ved Specialuddannelse for sygeplejersker i intensiv sygepleje O p g a v e k r i t e r i e r Udarbejdet af censorformandskabet

Læs mere

Opgaveworkshop for kandidatstuderende

Opgaveworkshop for kandidatstuderende Opgaveworkshop for kandidatstuderende Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk Om AKADEMISK SKRIVECENTER de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave-

Læs mere

worksho speciale p SPECIALEWORKSHOP 2/3 STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP

worksho speciale p SPECIALEWORKSHOP 2/3 STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP FORÅR 2017 SPECIALEWORKSHOP 2/3 STINE HEGER, CAND.MAG. worksho speciale p VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Vejledning - vi tilbyder individuel og kollektiv

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen. Opgavetyper og akademiske fremstillingsformer i opgaveskrivning.

Sygeplejerskeuddannelsen. Opgavetyper og akademiske fremstillingsformer i opgaveskrivning. Sygeplejerskeuddannelsen Opgavetyper og akademiske fremstillingsformer i opgaveskrivning. Teoretisk undervisning. August 2010 1 Indholdsfortegnelse 1.0 Indhold og formål... 3 2.0 Generelt om professionsbacheloruddannelsen...

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN. 7. semester. Hold Februar 07. Gældende for perioden

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN. 7. semester. Hold Februar 07. Gældende for perioden SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN 7. semester Hold Februar 07 Gældende for perioden 01.02.10-30.06.10 Indholdsfortegnelse Forord...3 Semesterets hensigt, mål og tilrettelæggelse...4 Indhold...5

Læs mere

worksho opgave p OPGAVEWORKSHOP FOR KANDIDATSTUDERENDE TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART. HELLE HVASS, CAND.MAG.

worksho opgave p OPGAVEWORKSHOP FOR KANDIDATSTUDERENDE TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART. HELLE HVASS, CAND.MAG. FORÅR 2013 OPGAVEWORKSHOP FOR KANDIDATSTUDERENDE TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART. HELLE HVASS, CAND.MAG. worksho opgave p OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for

Læs mere

Bilag 4: Professionsbachelorprojektet

Bilag 4: Professionsbachelorprojektet Bilag 4: Professionsbachelorprojektet (Lokal modulbeskrivelse for BA-modulet på 8. semester er under udarbejdelse) BA1: At undersøge lærerfaglige problemstillinger i grundskolen... 2 BA1: At undersøge

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: AKADEMISK SKRIVNING GENRE OG SKRIVEPROCES

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: AKADEMISK SKRIVNING GENRE OG SKRIVEPROCES TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: AKADEMISK SKRIVNING GENRE OG SKRIVEPROCES Udviklet af Stine Heger og Helle Hvass, CUDiM Akademisk skrivning - genre og skriveproces

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 14 Sygeplejeprofessionens kundskabsgrundlag og metoder (bachelorprojekt)

Ekstern teoretisk prøve Modul 14 Sygeplejeprofessionens kundskabsgrundlag og metoder (bachelorprojekt) Udfold dit talent VIA University College Dato: 14. januar 2017 Ekstern teoretisk prøve Modul 14 Sygeplejeprofessionens kundskabsgrundlag og metoder (bachelorprojekt) Uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Specialeworkshop 3/3

Specialeworkshop 3/3 Specialeworkshop 3/3 Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende.

Læs mere

Opgaveworkshop for kandidatstuderende

Opgaveworkshop for kandidatstuderende Opgaveworkshop for kandidatstuderende Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

Workshop: Akademisk idegenerering

Workshop: Akademisk idegenerering Workshop: Akademisk idegenerering Humaniora, Arts Anders Hjortskov Larsen (ahlarsen@tdm.au.dk) Præsentation ahlarsen@tdm.au.dk @andershjortskov ANDERS HJORTSKOV LARSEN, Cand. Public Arbejder med: JournalisBk

Læs mere

Kom godt i mål med masterprojektrapporten

Kom godt i mål med masterprojektrapporten Kom godt i mål med masterprojektrapporten Stine Heger, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om AKADEMISK SKRIVECENTER de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende.

Læs mere

Akademisk tænkning en introduktion

Akademisk tænkning en introduktion Akademisk tænkning en introduktion v. Pia Borlund Agenda: Hvad er akademisk tænkning? Skriftlig formidling og formelle krav (jf. Studieordningen) De kritiske spørgsmål Gode råd m.m. 1 Hvad er akademisk

Læs mere

Den skriftlige prøve i tysk læreruddannelsen. Opgaveudvalgets korte oplæg 17.1.2011 Gabriele Wolf

Den skriftlige prøve i tysk læreruddannelsen. Opgaveudvalgets korte oplæg 17.1.2011 Gabriele Wolf Den skriftlige prøve i tysk læreruddannelsen Opgaveudvalgets korte oplæg 17.1.2011 Gabriele Wolf Hvad ønsker vi at evaluere i den skriftlige prøve? Hvordan skruer vi et opgavesæt sammen? Kort opsummering

Læs mere

Bilag 4: Professionsbachelorprojektet

Bilag 4: Professionsbachelorprojektet Bilag 4: Professionsbachelorprojektet BA1: At undersøge lærerfaglige problemstillinger i grundskolen... 2 BA1: At undersøge lærerfaglige problemstillinger i grundskolen (Bornholm ES15)... 5 BA2: At gennemføre

Læs mere

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning 2018

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning 2018 VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning 2018 Den samlede studieordning består af to dele: Almen studieordning, som omfatter de generelle regler for den samlede uddannelse Fag, moduler

Læs mere

Læreruddannelsen i Skive

Læreruddannelsen i Skive Indhold Professionsbachelorprojektet... 1 Modul 1... 1 Modul 2... 3 Krav til udformning af professionsbachelorprojektet... 4 Prøven i professionsbachelorprojektet... 5 Professionsbachelorprojektet BEK,

Læs mere

Vejledning om dataindsamlingsmetoder. praktikken. Læreruddannelsen

Vejledning om dataindsamlingsmetoder. praktikken. Læreruddannelsen Vejledning om dataindsamlingsmetoder i praktikken Læreruddannelsen 0 Professionshøjskolen Absalon / Vejledning om dataindsamlings-metoder i praktikken / Læreruddannelsen 2 / 8 Progression i praktikkens

Læs mere

BACHELORAFHANDLINGEN PÅ HA(JUR.)

BACHELORAFHANDLINGEN PÅ HA(JUR.) 8. OKTOBER 2015 BACHELORAFHANDLINGEN PÅ HA(JUR.) præsen TATION De formelle krav Bachelorafhandlingen skal være tværfaglig Inden for det juridiske fagområde og et andet fagområde, der indgår i studiet Der

Læs mere

Specialeworkshop 1/3

Specialeworkshop 1/3 Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi tilbyder

Læs mere

Ekstern prøve: Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder

Ekstern prøve: Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder Formål Formulere, analysere og bearbejde en klinisk sygeplejefaglig problemstilling med anvendelse af relevant teori og metode. eller Identificere behov for udvikling af et sundhedsteknologisk produkt/en

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 27 år Cand.scient. i nanoscience (2016), Science and Technology,

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH Akademisk Idégenrering Akademisk projekt Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback Præsentation Læge i børne- og ungepsykiatrien Laver aktuelt PhD om tilknytnings

Læs mere

BACHELORPROJEKT FORÅR 2018

BACHELORPROJEKT FORÅR 2018 BACHELORPROJEKT FORÅR 2018 Orienteringsmøde for HA-studerende PROJEKTET Bachelorprojektet er den sidste studieaktivitet på HA-uddannelsen og bygger på den viden samt de færdigheder og kompetencer, den

Læs mere

Vejledning til professionsprojekt. Praktik i MERITlæreruddannelsen

Vejledning til professionsprojekt. Praktik i MERITlæreruddannelsen Vejledning til professionsprojekt Praktik i MERITlæreruddannelsen 2012/2013 Praktikken og professionsprojektet 4 Hvorfor skal du arbejde med et professionsprojekt? 4 Bedømmelse 4 Hvad indgår i professionsprojektet?

Læs mere

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 18. Den videnskabelige artikel

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 18. Den videnskabelige artikel + Forskningsprojekt og akademisk formidling - 18 Den videnskabelige artikel + Læringsmål Definere en videnskabelig artikel Redegøre for de vigtigste indholdselementer i en videnskabelig artikel Vurdere

Læs mere

OPGAVE WORKSHOP OPGAVEWORKSHOP FOR SUPPLERINGSSTUDERENDE HELLE HVASS, CAND. MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG. ART

OPGAVE WORKSHOP OPGAVEWORKSHOP FOR SUPPLERINGSSTUDERENDE HELLE HVASS, CAND. MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG. ART OPGAVEWORKSHOP FOR SUPPLERINGSSTUDERENDE HELLE HVASS, CAND. MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG. ART WORKSHOP OPGAVE OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder kurser og workshops i akademisk

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSE14 Efteråret 2017 Revideret 1/8 2017 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

Specialeworkshop 3/3. Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk AKADEMISK SKRIVECENTER MAJ 2011

Specialeworkshop 3/3. Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk AKADEMISK SKRIVECENTER MAJ 2011 Specialeworkshop 3/3 Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende.

Læs mere

Grundkursus: akademisk skriveproces

Grundkursus: akademisk skriveproces Grundkursus: akademisk skriveproces Gry Sandholm Jensen, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om AKADEMISK SKRIVECENTER de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende.

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP EFTERÅR 2012 SPECIALEWORKSHOP 3/3. speciale workshop

AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP EFTERÅR 2012 SPECIALEWORKSHOP 3/3. speciale workshop SPECIALEWORKSHOP 3/3 speciale workshop OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i sygepleje 1 Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 -

Læs mere

Progressionsplan for skriftlighed

Progressionsplan for skriftlighed Progressionsplan for skriftlighed Årgang Delmål/ opgaver Kompetence / skriftlighedsmål formuleringer fra bekendtgørelsen/ gymnasiets hjemmeside Kompetencer 1. g AT synopsis (i forb. med AT forløb om kroppen,

Læs mere

TEORI OG METODE. Helle Hvass, cand.mag. Gitte Ingerslev, lektor, PhD. Torsten Bøgh Thomsen, mag.art. AARHUS EFTERÅR 2012 UNI VERSITET

TEORI OG METODE. Helle Hvass, cand.mag. Gitte Ingerslev, lektor, PhD. Torsten Bøgh Thomsen, mag.art. AARHUS EFTERÅR 2012 UNI VERSITET TEORI OG METODE Helle Hvass, cand.mag. Gitte Ingerslev, lektor, PhD. Torsten Bøgh Thomsen, mag.art. UNI VERSITET OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder kurser og workshops i

Læs mere

Forskningsprojekt og akademisk formidling Den videnskabelige artikel

Forskningsprojekt og akademisk formidling Den videnskabelige artikel + Forskningsprojekt og akademisk formidling - 18 Den videnskabelige artikel + Læringsmål Definere en videnskabelig artikel Redegøre for de vigtigste indholdselementer i en videnskabelig artikel Vurdere

Læs mere

speciale workshop SPECIALEWORKSHOP 1/3 STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER, EMDRUP

speciale workshop SPECIALEWORKSHOP 1/3 STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER, EMDRUP EFTERÅR 2017 SPECIALEWORKSHOP 1/3 STINE HEGER, CAND.MAG. speciale workshop VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Skrivegruppefacilitering vi instruerer i at

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige

Læs mere

master projek workshop

master projek workshop Kom godt fra start med masterprojektrapporten master projek workshop TILBUD TIL MASTERSTUDERENDE PÅ IUP Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi

Læs mere

Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven

Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven Fra STX bekendtgørelsen Ens for læreplanen til dansk og historie: 3.2. Arbejdsformer [ ] Der udarbejdes i 1.g eller 2.g en opgave i dansk

Læs mere

lyn kursus LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG. STINE HEGER, CAND.MAG.

lyn kursus LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG. STINE HEGER, CAND.MAG. EFTERÅR 2014 LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG. STINE HEGER, CAND.MAG. lyn kursus VI TILBYDER Undervisning - vi afholder workshops for kandidat- og masterstuderende. Vejledning - vi tilbyder

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 - Bachelorprojekt... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

PROBLEMFORMULERING. på videregående uddannelser LOTTE RIENECKER STUDIETEKNIKSERIEN 4. UDGAVE

PROBLEMFORMULERING. på videregående uddannelser LOTTE RIENECKER STUDIETEKNIKSERIEN 4. UDGAVE STUDIETEKNIKSERIEN 4. UDGAVE LOTTE RIENECKER PROBLEMFORMULERING på videregående uddannelser Her er hjælp til at problemformulere en opgave, et projekt eller speciale på en lang eller mellemlang videregående

Læs mere

Skriftlige genrer i fagligt samspil. Fagligt samspil November 2007 Bjørn Grøn og René Bühlmann

Skriftlige genrer i fagligt samspil. Fagligt samspil November 2007 Bjørn Grøn og René Bühlmann Skriftlige genrer i fagligt samspil Fagligt samspil November 2007 Bjørn Grøn og René Bühlmann Skriftlige genrer i fagligt samspil Skrivning som redskab og kommunikation Afsenderen Modtageren Meddelelsen

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSF13 foråret 2016 Revideret 5/2 2016 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

Teori og metode. Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk AKADEMISK SKRIVECENTER APRIL2011

Teori og metode. Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk AKADEMISK SKRIVECENTER APRIL2011 APRIL2011 Teori og metode Stine Heger, cand.mag. Gitte Holten Ingerslev, lektor, ph.d. skrivecenter.dpu.dk Om AKADEMISK SKRIVECENTER de tre søjler Undervisning - vi afholder kurser og workshops i akademisk

Læs mere

master projek workshop

master projek workshop FORÅR 2013 Kom godt i mål med masterprojektrapporten master projek workshop OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning

Læs mere

Workshop: Akademisk idegenerering

Workshop: Akademisk idegenerering Workshop: Akademisk idegenerering Humaniora, Arts Anders Hjortskov Larsen (ahlarsen@tdm.au.dk) ræsentation: Anders Hjortskov ahlarsen@tdm.au.dk @andershjortskov Cand. Pu Arbejder m Journalis6k og sociale

Læs mere