NOTAT. Sygeplejerskestuderendes ansvar & kompetence i forhold til medicingivning og behandling med blodkomponenter. Resumé.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Sygeplejerskestuderendes ansvar & kompetence i forhold til medicingivning og behandling med blodkomponenter. Resumé."

Transkript

1 VIA University College Sygeplejerskestuderendes ansvar & kompetence i forhold til medicingivning og behandling med blodkomponenter Resumé Instruksen vedrører sygeplejestuderende ved VIA University College Sygeplejerskeuddannelsen i Randers under uddannelse efter Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor i sygepleje BEK nr 29 af 24/01/2008. Indhold NOTAT Udarbejdet af: Sygeplejerskeuddannelsen i Randers E: T: Oprettet: April 2009 Senest revideret: /7 1. Generelt om ansvar og kompetence Generelt om medicingivning Forudsætninger og ansvar for medicingivning i uddannelsesforløbet Generelt om behandling med blodkomponenter Studerendes forudsætninger for at være kontrollant Skematisk oversigt over de studerendes kompetencer i uddannelsen Baggrundsmateriale... 6

2 1. Generelt om ansvar og kompetence 2/7 Dette dokument omhandler sygeplejestuderendes ansvar og kompetence vedrørende medicingivning og behandling med blodkomponenter, og er udarbejdet ud fra gældende love og vejledninger. Formålet med denne instruks er at beskytte de sygeplejestuderende mod for store krav, samt at præcisere, hvornår hvilke krav bør kunne stilles til studerende på forskellige uddannelsestrin. Desuden præciseres den enkelte sygeplejestuderendes personlige ansvar i forhold til de handlinger der udføres i forbindelse med medicingivning og behandling med blodkomponenter. 2. Generelt om medicingivning Udgangspunktet for dokumentet er Sundhedsstyrelsens Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler Vej nr af 12/02/2015. I vejledningen defineres begreber vedrørende medicingivning således: Medicingivning: af medicin : De processer hvorved personalet optæller eller tilbereder ordineret medicin til indgift, dvs. afmåler, ophælder eller optrækker i anden beholder, samt eventuelt tilsætter middel til opløsning eller blanding : Personalets omdeling og hjælp til patientens indtagelse af medicin, herunder den fornødne observation af patienten. Ved patienters administration af egen medicin forstås at patienten selv har ansvaret for at indtage medicinen Pligter og ansvar knyttet til medicingivning: Ledelsen på de forskellige kliniske uddannelsessteder skal udarbejde instrukser om sygeplejestuderendes håndtering af medicin. Der kan således gælde forskellige instrukser for sygeplejestuderende på samme uddannelsestrin, afhængig af institutionen, hvor de studerende afvikler klinisk undervisning (forskellige sygehusafdelinger, hjemmeplejeområder, døgninstitutioner). Al medicin skal være lægeordineret, og der skal foreligge en formel og tilgængelig beskrivelse af præparaterne på det kliniske uddannelsessted. af medicin består af to arbejdsopgaver, der ikke nødvendigvis udføres af den samme person. af medicin medfører ansvar for, at dispenseringen sker i overensstemmelse med det ordinerede, samt at den dispenserede medicin er mærket med patientens navn og personnummer. medfører ansvar for at sikre, at identifikation af patienten som modtager medicinen svarer til identifikationen på den dispenserede medicin.

3 Når studerende modtager klinisk undervisning planlagt af uddannelsesinstitutionen, er den studerendes virksomhed ikke omfattet af autorisationslovgivningen, men derimod af de instrukser, der er fastlagt af ledelsen det pågældende kliniske uddannelsessted, samt nærværende instruks udarbejdet af VIA University College Sygeplejerskeuddannelsen i Randers. 3/7 Når en sygeplejerske delegerer dispensering af medicin og/eller medicinadministration til en studerende er sygeplejersken ansvarlig for, at den studerende får den fornødne instruktion. Sygeplejersken har derfor både ret og pligt til at kontrollere den studerendes viden og færdigheder, uanset om den studerende har udført tilsvarende sygeplejehandlinger tidligere i uddannelsen. Når en studerende påtager sig at udføre en delegeret opgave vedrørende dispensering af medicin og/eller medicinadministration, påtager hun/han sig et personligt ansvar. Sygeplejestuderende er selv ansvarlige for, at de ikke selvstændigt udfører medicingivning, som hun/han ikke har teoretisk viden og praktisk erfaring i forhold til. Det er den studerendes ansvar at tilegne sig specifik viden om det enkelte præparat. Det er vigtigt at delegationen fra sygeplejerske til studerende er tydelig og afgrænset. Sygeplejersken skal sikre sig, at den studerende har den fornødne viden og færdigheder forud for delegationen. Det omfatter viden om udførelse af opgaven, identifikation af patienter, evne til at udføre opgaven samt forudsætninger for at kunne foretage et fagligt skøn i situationen. Medicingivning omfatter: A: Alle administrationsformer, undtaget injektioner, ikkeisotone infusioner og infusion af medicin B: Subcutan, intramuskulær, intravenøs og epidural injektion C: Infusionsterapi D: P.N. medicin E: Projektmedicin F: Naturmedicin Sygeplejestuderende bør kun oplæres i medicingivning af hyppigt anvendte præparater. Den studerende må ikke give medicin, hvor der kræves specielle teoretiske/praktiske forudsætninger af en færdiguddannet sygeplejerske. Sygeplejestuderende bliver oplært i medicingivning beskrevet under punkterne A, B og C. Oplæringen og tilegnelse af kompetencerne til medicinadministration sker i den kliniske undervisning. Sygeplejestuderende må i samråd med en sygeplejerske give p.n. medicin, når dette er en skriftlig lægeordination (D). Den studerende må kun give medicin, som er optaget i lægemiddelkataloget ( Som konsekvens heraf bør sygeplejestuderende ikke pålægges at administrere projekt- og naturmedicin (E og F). Undtaget herfra er projektmedicin, som indgår i projekter, der er godkendt af Videnskabsetisk Komité.

4 Igennem uddannelsesforløbet er der forventning om, at den studerende kan påtage sig stadig flere dele af medicingivningen. Afhængig af praksis på de kliniske uddannelsessteder er det forskelligt, hvilke administrationsformer den enkelte studerende har erfaring med. Nedenstående beskrivelse viser, hvornår hvilke krav kan stilles til den studerende. 4/7 3. Forudsætninger og ansvar for medicingivning i uddannelsesforløbet Den studerende er ikke undervist i farmakologi i den teoretiske undervisning, og den studerende er ikke oplært i medicinadministration. Den studerende må ud fra lokale retningslinier oplæres i administration af medicin, med undtagelse af intravenøse injektioner, infusion af ikkeisotone væsker samt infusion af medicin. Den studerende har ikke forudsætninger for at dispensere medicin. Når den studerende er undervist, oplært og kontrolleret teoretisk og praktisk i afdelingen, må vedkommende varetage medicinadministration til de patienter, hun/han plejer. Modul 5-8: Den studerende modtager undervisning i farmakologi, svarende til 2 ECTS point på modul 7 og 1 ECTS point på modul 8. På modul 7 undervises der i generel farmakologi og på Modul 8 i psykofarmaka. På Modul 6, 7 og 8 er der i sygeplejefaget undervisning i medicingivning og vejledning af patienter i medicinadministration. Alle studerende, der kommer i klinisk undervisning på Modul 6 og 8, har modtaget undervisning i generel farmakologi. Studerende, der skal i klinisk undervisning i psykiatrien på Modul 8, vil altid forud have modtaget teoretisk undervisning i psykofarmaka. Når den studerende er undervist, oplært og kontrolleret teoretisk og praktisk i afdelingen, må vedkommende varetage medicingivning til de patienter, hun/han plejer. Studerende må ikke pålægges at udføre tvangsmedicinering. Modul 9-12: Den studerende modtager undervisning i farmakologi, svarende til 2 ECTS point på Modul 10. Der undervises i specifik farmakologi samt lægemiddelregning. Der indgår ikke specifik undervisning i medicingivning i den teoretiske undervisning på Modul 9 og 10, men i forbindelse med undervisning i sygepleje til akut og kritisk syge patienter/borgere på Modul 10 inddrages farmakologiske aspekter. Når den studerende er undervist, oplært og kontrolleret teoretisk og praktisk i afdelingen, må hun/han varetage medicingivning til grupper af patienter. Den studerende må administrere intravenøs og epidural injektion, når hun/hane er undervist, oplært og kontrolleret teoretisk og praktisk i afdelingen. Det er en forudsætning, at disse administrationsformer varetages af afdelingens sygeplejersker.

5 Studerende må ikke pålægges at udføre tvangsmedicinering. 5/7 4. Generelt om behandling med blodkomponenter Udgangspunktet er Vejledning om blodtransfusion fra Sundhedsstyrelsen 2015, Transfusion af blodkomponenter. Vejledninger til de kliniske afdelinger. Århus Amts Blodbankvirksomhed. Internetudgave, samt Vejledning om udfærdigelse af instrukser, udsendt af Sundhedsstyrelsen Behandling med blod må kun ske efter forudgående lægelig ordination. I afdelingen skal foreligge en instruks fra blodbanken, som omfatter opsætning og tilkobling af blodkomponent. 1) Benyttes manuel eller elektronisk opsætningskontrol (interinfo), skal transfusionsansvarlig (person 1) være sygeplejerske, jordemoder eller læge. 2) Benyttes manuel opsætningskontrol, skal person 2 have modtaget undervisning i udførelse af transfusion og kontrolforanstaltning. 5. Studerendes forudsætninger for at være kontrollant Modul 4-14: Den studerende har modtaget undervisning vedrørende tranfusion af blodkomponenter og kontrolforanstaltninger knyttet hertil. Den studerende har forudsætninger for at varetage sygeplejeopgaver relateret til blodtransfusion. 6. Skematisk oversigt over de studerendes kompetencer i uddannelsen Skemaet viser den højest mulige kompetence i forbindelse med medicingivning og behandling med blodkomponenter, som den studerende kan opnå i de forskellige moduler: Semester Modul 4 Modul 5-8 Modul Afgrænsning: Enkelte, egne patienter En gruppe patienter A Alle administrationsformer, undtaget injektioner, ikke-isotone infusioner og infusion af medicin B Intravenøs Injektion B Subcutan og intramuskulær injektion og medicin-

6 B Epidural Injektion administration 6/7 C Infusionsterapi isotone væsker og dispensering D P.N. medicin i samråd med sygeplejerske I samråd med sygeplejerske i samråd med sygeplejerske E Projektmedicin Forudsætter godkendelse, Videnskabsetisk Komite F Naturmedicin Indgift af Blodkomponenter med manuel opsætningskontrol Indgift af Blodkomponenter med elektronisk opsætningskontrol Være kontrollant (person 2) Være observatør Være kontrollant (person 2) Være observatør Skemaets indhold er uddybet i den foranstående tekst. Være kontrollant (person 2) Være observatør 7. Baggrundsmateriale Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed. LBK nr 877 af 04/08/2011 Bekendtgørelse af sundhedsloven. LBK nr 1202 af 14/11/2014 Bekendtgørelse om rapportering af utilsigtede hændelser i sygehusvæsenet. BEK nr 1 af 03/01/2011 Bekendtgørelse om sikkerhed i forbindelse med bloddonation. BEK nr 366 af 23/04/2012 Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalisering, opbevaring, videregivelse og overdragelse mv.) BEK nr 3 af 02/01/2013

7 Kristensen, K. 2014, Sundhedsjura, 5.edn. Gad, Kbh. 7/7 Sundhedsstyrelsen 2014, National klinisk retningslinje om INDIKATION FOR TRANSFUSION MED BLODKOMPONENTER, Kbh , Blodtransfusion, procedurer - oversigtsdokument Vejledning om blodtransfusion. VEJ nr 9038 af 15/01/2015 Vejledning om identifikation af patienter og anden sikring mod forvekslinger i sundhedsvæsenet. VEJ nr 9808 af 13/12/2013 Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler. VEJ nr 9079 af 12/02/2015 Vejledning om rapportering af utilsigtede hændelser i sygehusvæsenet. VEJ nr 1 af 03/01/2011 Vejledning om sygeplejefaglige optegnelser. VEJ nr 9019 af 15/01/2013 Vejledning om udfærdigelse af instrukser. VEJ nr 9001 af 20/11/2000

SYGEPLEJESTUDERENDES ANSVAR & KOMPETENCE I FORHOLD TIL MEDICINGIVNING OG BEHANDLING MED BLODKOMPONENTER

SYGEPLEJESTUDERENDES ANSVAR & KOMPETENCE I FORHOLD TIL MEDICINGIVNING OG BEHANDLING MED BLODKOMPONENTER Instruksen vedrører sygeplejestuderende ved VIA University College Sygeplejerskeuddannelsen i Randers under uddannelse efter Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor i sygepleje BEK nr 29 af

Læs mere

SYGEPLEJESTUDERENDES ANSVAR & KOMPETENCE I FORHOLD TIL MEDICINGIVNING OG BEHANDLING MED BLODKOMPONENTER

SYGEPLEJESTUDERENDES ANSVAR & KOMPETENCE I FORHOLD TIL MEDICINGIVNING OG BEHANDLING MED BLODKOMPONENTER SYGEPLEJESTUDERENDES ANSVAR & (rev. 201 ) Instruksen vedrører sygeplejestuderende ved VIA University College Sygeplejerskeuddannelsen i Randers under uddannelse efter Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

SYGEPLEJESTUDERENDES ANSVAR & KOMPETENCE HÅNDTERING AF LÆGEMIDLER OG BLODKOMPONENTER

SYGEPLEJESTUDERENDES ANSVAR & KOMPETENCE HÅNDTERING AF LÆGEMIDLER OG BLODKOMPONENTER SYGEPLEJESTUDERENDES ANSVAR & KOMPETENCE HÅNDTERING AF LÆGEMIDLER OG BLODKOMPONENTER Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse 1. Generelt om ansvar og kompetence... 3 2. Generelt om håndtering af lægemidler...

Læs mere

SYGEPLEJESTUDERENDES ANSVAR & KOMPETENCE MEDICINGIVNING BLODKOMPONENTER

SYGEPLEJESTUDERENDES ANSVAR & KOMPETENCE MEDICINGIVNING BLODKOMPONENTER SYGEPLEJESTUDERENDES MEDICINGIVNING BLODKOMPONENTER Gældende for studerende uddannet efter: Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor i sygepleje BEK nr. 29 af 24/01/2008 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejledning Sygeplejestuderendes deltagelse i medicingivning Gældende for studieordningen 2008

Vejledning Sygeplejestuderendes deltagelse i medicingivning Gældende for studieordningen 2008 Vejledning Sygeplejestuderendes deltagelse i medicingivning Gældende for studieordningen 2008 Revideret April 2015 Dokumentnummer: 512584 INDHOLD Indledning... - 3 - Ansvar i forbindelse med sygeplejestuderendes

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG Retningslinjer for sygeplejestuderendes medvirken ved medicinhåndtering Indhold 1.0 Indledning... 3 2.0 Ansvarsfordeling i klinikken... 4 3.0 Delegering af medicingivning...

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG Retningslinjer for sygeplejestuderendes medvirken ved lægemiddelhåndtering for 2008 uddannelsen og det første år af 2016 uddannelsen Indhold 1.0 Indledning...

Læs mere

Retningslinjer for sygeplejestuderende og medicindispensering

Retningslinjer for sygeplejestuderende og medicindispensering Retningslinjer for sygeplejestuderende og medicindispensering Generelt Følgende referencer danner baggrund for Retningslinjer for sygeplejestuderendes deltagelse i medicindispensering og administration

Læs mere

Sygeplejestuderendes uddannelse i administration af medicin og intravenøs væske og ernæring

Sygeplejestuderendes uddannelse i administration af medicin og intravenøs væske og ernæring Sygeplejestuderendes uddannelse i administration af medicin og intravenøs væske og ernæring Revideret oktober 2005 Den studerende udfører sygeplejeopgaver i forbindelse med medicingivning, parenteralernæring

Læs mere

Sygeplejestuderendes uddannelse i administration af Medicin, Intravenøs Væske & Ernæring.

Sygeplejestuderendes uddannelse i administration af Medicin, Intravenøs Væske & Ernæring. Sygeplejestuderendes uddannelse i administration af Medicin, Intravenøs Væske & Ernæring. Sygeplejestuderendes uddannelse i administration af medicin og intravenøs væske og ernæring Indholdsfortegnelse

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG Retningslinjer for sygeplejestuderendes medvirken ved lægemiddelhåndtering for 2016 uddannelsen. Gældende fra efteråret 2017 Indhold 1.0 Indledning... 3 2.0

Læs mere

Medicinhåndtering - retningslinjer for sygeplejestuderende

Medicinhåndtering - retningslinjer for sygeplejestuderende Medicinhåndtering - retningslinjer for sygeplejestuderende Følgende referencer danner baggrund for Retningslinjer for sygeplejestuderendes deltagelse i medicindispensering og administration : Bekendtgørelse

Læs mere

Regler for ansvar for medicinering og forebyggelse af medicineringsfejl. Anne Mette Dons Chef for Tilsyn Sundhedsstyrelsen

Regler for ansvar for medicinering og forebyggelse af medicineringsfejl. Anne Mette Dons Chef for Tilsyn Sundhedsstyrelsen Regler for ansvar for medicinering og forebyggelse af medicineringsfejl Anne Mette Dons Chef for Tilsyn Sundhedsstyrelsen Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler Vejl. nr. 9429 af 30/06/2006

Læs mere

Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer til forskriften Forskriftens fulde tekst

Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer til forskriften Forskriftens fulde tekst Side 1 af 6 Vejledning om medicinadministration og patienters selvadministration af medicin mv. VEJ nr 15005 af 06/02/1998 (Gældende) LBK Nr. 759 af 14/11/1990 LBK Nr. 272 af 19/04/2001 Vejledning om medicinadministration

Læs mere

Sygeplejestuderendes ansvars- og kompetenceområde i forhold til håndtering af lægemidler

Sygeplejestuderendes ansvars- og kompetenceområde i forhold til håndtering af lægemidler UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Sygeplejestuderendes ansvars- og kompetenceområde i forhold til håndtering af lægemidler Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle Gældende for studieordningen 2016 samt for overgangsordningen

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Standardprogrammet - Standardhæftet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Standardprogrammet - Standardhæftet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Standardprogrammet - Standardhæftet 1 Standardbetegnelse 1.1 Kommunikation 2 Standard Den enkeltes kommunikative ressourcer skal afdækkes. Vejledning: Begrebet

Læs mere

Sødisbakkes instruks for medicinhåndtering

Sødisbakkes instruks for medicinhåndtering 1 Sødisbakkes instruks for medicinhåndtering Dokumentoverblik Dokumenttype: Lokal instruks for medicinhåndtering ved Sødisbakke. Instruksen er formuleret med udgangspunkt i Specialsektorens regionale retningslinjer

Læs mere

Til brug i klinisk undervisnning på sygeplejerskeuddannelsen. i Region hovedstaden. Januar 2015

Til brug i klinisk undervisnning på sygeplejerskeuddannelsen. i Region hovedstaden. Januar 2015 Til brug i klinisk undervisnning på sygeplejerskeuddannelsen i Region hovedstaden. Januar 2015 Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Generel Introduktion... 3 Opbygning... 3 Begrebsafklaring...

Læs mere

Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler

Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler (Til læger, plejepersonale på sygehuse, i plejeboliger og i hjemmeplejen samt andet personale, der medvirker ved medicinhåndtering) 1 Indledning 3 2

Læs mere

Center for Børn og Unge, Egelys retningsgivende dokument for medicinhåndtering

Center for Børn og Unge, Egelys retningsgivende dokument for medicinhåndtering Center for Børn og Unge, Egelys retningsgivende dokument for medicinhåndtering Marts 2013 Revideret 10. marts, 2014 (Per) Dokumenttype: Regionalt retningsgivende dokument Anvendelsesområde: Alle centre

Læs mere

Fælles retningslinjer for medicinhåndtering på socialområdet

Fælles retningslinjer for medicinhåndtering på socialområdet Fælles retningslinjer for medicinhåndtering på socialområdet ------------------------------------------------------------- Fælles retningslinjer på socialområdet På det sociale område i Randers Kommune

Læs mere

Modul 10 Akut og kritisk syge patienter/borgere

Modul 10 Akut og kritisk syge patienter/borgere Uddannelse til professionsbachelor i sygepleje - et særligt tilrettelagt forløb med fritagelse af 60 ECTS-point Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Januar 2014 Modulets tema

Læs mere

Vejledning om medicinadministration og patienters selvadministration af medicin mv.

Vejledning om medicinadministration og patienters selvadministration af medicin mv. Sundhedsstyrelsen 6. februar 1998 Vejledning om medicinadministration og patienters selvadministration af medicin mv. (Til læger, sygehuse, plejehjem og lignende institutioner samt hjemmepleje) 1. INDLEDNING

Læs mere

Sundhedsstyrelsens standarder for plejehjemstilsyn

Sundhedsstyrelsens standarder for plejehjemstilsyn Sundhedsstyrelsens standarder for plejehjemstilsyn Formålet med embedslægernes tilsyn med plejehjem er at medvirke til at sikre den sundhedsfaglige indsats over for de svage ældre i plejehjem. For at opnå

Læs mere

Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler

Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler Side 1 af 10 VEJ nr 9429 af 30/06/2006 Gældende Offentliggørelsesdato: 10-07-2006 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Accession C20060942960 Entydig dokumentidentifikation AI002273 Dato for førstegangsindlæggelse

Læs mere

Lokal instruks for håndtering af medicin:

Lokal instruks for håndtering af medicin: Lokal instruks for håndtering af medicin: August 2012. Medicinordination: Ordinationen foretages af en læge. Den kan både være skriftligt, elektronisk og mundligt. Ordination registreres i Bosted i dagbog

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.4 medicinhåndtering

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.4 medicinhåndtering Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.4 medicinhåndtering Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område Dansk kvalitetsmodel på det sociale område

Læs mere

Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler

Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler Formålet med denne vejledning er at sikre en ensartet og høj patientsikkerhed ved ordination og håndtering af lægemidler. Vejledningen fastlægger ansvarsfordelingen

Læs mere

Overførelse af ordination samt dispensering og administration

Overførelse af ordination samt dispensering og administration Vejledning Medicinhåndtering Dokumenttype: Regional vejledning Anvendelsesområde: Alle sociale tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Målgruppe: Ledelse og medarbejdere på sociale tilbud i Region Hovedstadens

Læs mere

Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed

Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed Sundhedsfaglige Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Januar 2011 Kompleks klinisk virksomhed Modulbetegnelse, tema og læringsudbytte Tema: Sygepleje og kompleks klinisk virksomhed Modulet retter

Læs mere

Vejledninger / Instrukser

Vejledninger / Instrukser Vejledninger / Instrukser Dagens Mål At få viden om sundhedsstyrelsens vejledninger på medicinhåndteringsområdet for derigennem forstå egen rolle i medicinhåndtering i Kommunen. At kende og anvende Kommunes

Læs mere

Instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation

Instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation Instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation Ansvarlig: Forstander Målgruppe: Alle medarbejdere, der udfører sundhedsfaglige opgaver og behandling Udarbejdet af: Ad hoc arbejdsgruppe

Læs mere

Samsø Kommune. Instruks for delegation og videredelegering

Samsø Kommune. Instruks for delegation og videredelegering Samsø Kommune Instruks for delegation og Sundhedsfaglige instrukser for autoriserede sundhedspersoner, ledere og medarbejdere i hjemmesygeplejen, hjemmeplejen og på plejehjem i Samsø Kommune. Formål At

Læs mere

E-læringskursus i Medicinhåndtering for sygeplejestuderende på OUH, RSD

E-læringskursus i Medicinhåndtering for sygeplejestuderende på OUH, RSD E-læringskursus i Medicinhåndtering for sygeplejestuderende på OUH, RSD 21-11-2016 1 E-læringskursus i Medicinhåndtering for sygeplejestuderende på OUH, RSD - Et tjek af forudsætninger: Hvem kender ikke

Læs mere

KORREKT HÅNDTERING AF MEDICIN

KORREKT HÅNDTERING AF MEDICIN KORREKT HÅNDTERING AF MEDICIN ET VÆRKTØJ FOR PLEJEHJEM, HJEMMEPLEJEN OG BOSTEDER - ansvar, sikkerhed og opgaver LÆSEVEJLEDNING Denne pjece er et værktøj for personalet på plejehjem, i hjemmeplejen og på

Læs mere

Medicinkompetencekort for Social- og sundhedsassistentelever

Medicinkompetencekort for Social- og sundhedsassistentelever Medicinhåndtering i social- og sundhedsuddannelserne. Medicinkompetencekort for Social- og sundhedsassistentelever Et lærings- og arbejdsredskab i uddannelsen. Navn: Holdnummer: Praktiksteder: Praktik

Læs mere

Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012. Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen

Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012. Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012 Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen Kommunale ydelser Den sociale vinkel: Ifølge hviken lovgivning er ydelsen givet?

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 04/2016 - Modul 11 Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige forhold...

Læs mere

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune.

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune. 2 Sygeplejerskeprofil Roskilde Kommune. i Sygeplejerskeprofilen beskriver de udfordringer, forventninger og krav, der er til hjemmesygeplejersker i Roskilde Kommunes hjemmepleje. Sygeplejerskeprofilen

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 10. Akut og kritisk syge patienter/borgere. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 10. Akut og kritisk syge patienter/borgere. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 10 Akut og kritisk syge patienter/borgere Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 10 beskrivelsen... 3 Modul 10 Akut

Læs mere

LOGBOG I MEDICIN- HÅNDTERING Studie- og dokumentationsredskab i klinisk undervisning på sygeplejerskeuddannelsen i Region Hovedstaden

LOGBOG I MEDICIN- HÅNDTERING Studie- og dokumentationsredskab i klinisk undervisning på sygeplejerskeuddannelsen i Region Hovedstaden LOGBOG I MEDICIN- HÅNDTERING Studie- og dokumentationsredskab i klinisk undervisning på sygeplejerskeuddannelsen i Region Hovedstaden Revideret august 2019 Revideret af: Nana Heftye, uddannelseskonsulent

Læs mere

Lokal instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation

Lokal instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation Lokal instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation Ansvarlig: Forstander Målgruppe: Alle medarbejdere, der udfører sundhedsfaglige opgaver og behandling Udarbejdet af: Forstander, viceforstander,

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

Vejledning i medicinhåndtering for elever og studerende i SUF. VEJLEDNING: Medicinhåndtering for elever og studerende i SUF.

Vejledning i medicinhåndtering for elever og studerende i SUF. VEJLEDNING: Medicinhåndtering for elever og studerende i SUF. VEJLEDNING: Medicinhåndtering for elever og studerende i SUF. 1 Indledning... 3 Medicinhåndtering i medicinkæden... 3 Hvorfor skal man kende denne vejledning... 3 Ansvar ved uddannelsesopgaven i medicinhåndtering...

Læs mere

DELEGATION AF FORBEHOLDT SUNDHEDSFAGLIG VIRKSOMHED. Karen Marie Myrndorff Chefkonsulent KL

DELEGATION AF FORBEHOLDT SUNDHEDSFAGLIG VIRKSOMHED. Karen Marie Myrndorff Chefkonsulent KL DELEGATION AF FORBEHOLDT SUNDHEDSFAGLIG VIRKSOMHED Karen Marie Myrndorff Chefkonsulent KL Agenda Sundhedsfaglig virksomhed Hvad er en sundhedsindsats? Delegering af indsatser efter Sundhedsloven Krav til

Læs mere

Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler

Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler BILAG 3 Formålet med denne vejledning er at sikre en ensartet og høj patientsikkerhed ved ordination og håndtering af lægemidler. Vejledningen beskriver

Læs mere

Vejledning om håndtering af parakliniske undersøgelser

Vejledning om håndtering af parakliniske undersøgelser VEJ nr 9207 af 31/05/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 9. april 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundhedsstyrelsen, j.nr. 7-703-10-21/1 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed. Karen Marie Myrndorff Chefkonsulent KL

Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed. Karen Marie Myrndorff Chefkonsulent KL Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed Karen Marie Myrndorff Chefkonsulent KL Sundhedsfaglig virksomhed Opgaver der er forbeholdt læger, kan med få undtagelser delegeres til andre personer.

Læs mere

SOPU Dag 5 03.12.2014

SOPU Dag 5 03.12.2014 Irene Werner Carlsen- AMU Medicinadministration 5 dage Hillerød d. 17-18/11 og 1-2-3/12 2014 Irene Werner Carlsen- AMU Medicinadministration 5 dage Hillerød d. 17-18/11 og 1-2-3/12 2014 Opsamling fra I

Læs mere

Retningslinjer for sygeplejestuderendes indsamling af patientdata til brug i interne opgaver og udviklingsprojekter

Retningslinjer for sygeplejestuderendes indsamling af patientdata til brug i interne opgaver og udviklingsprojekter Sygeplejerskeuddannelsen Retningslinjer for sygeplejestuderendes indsamling af patientdata til brug i interne opgaver og udviklingsprojekter Februar 2018 Disse retningslinjer gælder interne opgaver og

Læs mere

Modulbeskrivelse. 6. semester - modul 11. Hold ss2011s. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 6. semester - modul 11. Hold ss2011s. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 6. semester - modul 11 Hold ss2011s Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse INDHOLDSFORTEGNELSE MODUL 11 KOMPLEKS

Læs mere

Titel: Generelt om medicinhåndtering. Standard: Medicinhåndtering. Udarbejdet af: Kvalitets- og Udviklingsafdelingen i Region. Hovedstadens Psykiatri.

Titel: Generelt om medicinhåndtering. Standard: Medicinhåndtering. Udarbejdet af: Kvalitets- og Udviklingsafdelingen i Region. Hovedstadens Psykiatri. Vejledning Medicinhåndtering Dokumenttype: Regional vejledning Anvendelsesområde: Sociale tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri. Titel: Generelt om medicinhåndtering Standard: Medicinhåndtering Godkendt

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i. Helsingør Kommune

Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i. Helsingør Kommune Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i 19. januar 2015 Sagsnr. 5-2910-5/1 Helsingør Kommune 2014 Tilsynene i Helsingør Kommune Sundhedsstyrelsen har gennemført i alt otte tilsynsbesøg på følgende botilbud

Læs mere

Overordnet konklusion på tilsynet. Opfølgning på tidligere tilsyn. Krav. Tilsynet har ikke fundet anledning til bemærkninger

Overordnet konklusion på tilsynet. Opfølgning på tidligere tilsyn. Krav. Tilsynet har ikke fundet anledning til bemærkninger Overordnet konklusion på tilsynet Tilsynet har ikke fundet anledning til bemærkninger Tilsynet har fundet fejl og mangler, som samlet kun indebærer meget ringe risiko for patientsikkerheden Tilsynet har

Læs mere

Til brug i klinisk undervisnning på sygeplejerskeuddannelsen. i Region hovedstaden. Juni 2017

Til brug i klinisk undervisnning på sygeplejerskeuddannelsen. i Region hovedstaden. Juni 2017 Til brug i klinisk undervisnning på sygeplejerskeuddannelsen i Region hovedstaden. Juni 2017 Side 1 af 17 Indhold Introduktion... 3 Samarbejdet om logbogen... 3 Opbygning... 3 Hvordan anvendes studie-

Læs mere

Medicinkompetencekort for Social- og sundhedsassistentelever

Medicinkompetencekort for Social- og sundhedsassistentelever Medicinhåndtering i social- og sundhedsuddannelserne. Medicinkompetencekort for Social- og sundhedsassistentelever Et lærings- og arbejdsredskab i uddannelsen. Navn: Holdnummer: Praktiksteder: Praktik

Læs mere

Boform Skovvængets lokale instruks for medicinhåndtering

Boform Skovvængets lokale instruks for medicinhåndtering Juli 2012 Boform Skovvængets lokale instruks for medicinhåndtering Dokumentoverblik Dokumenttype: Lokal instruks Skovvængets lokale instruks for: Hvordan medicinhåndtering skal foregå Hvordan det skal

Læs mere

Kvalitetsstandard for klinisk undervisning af studerende på uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje

Kvalitetsstandard for klinisk undervisning af studerende på uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje Kvalitetsstandard for klinisk undervisning af studerende på uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje Formål med klinisk undervisning Tilbyde studerende på modul 6, 11 og 12 på uddannelsen til professionsbachelor

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 10. Akut og kritisk syge patienter/borgere. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 10. Akut og kritisk syge patienter/borgere. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 10 Akut og kritisk syge patienter/borgere Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 10 beskrivelsen... 3 Modul 10 Akut

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 11. Kompleks klinisk virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 11. Kompleks klinisk virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelse Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed Professionsbachelor i sygepleje 1 Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 11 beskrivelsen... 3 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed 15 ECTS-point...

Læs mere

MODUL 8 teoretisk del Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper

MODUL 8 teoretisk del Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper Uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje MODUL 8 teoretisk del Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper 4. semester Hold September 2012 X Lektionsplan Modul 8 Teoretisk del 25. marts 2014

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med private. Behandlingssted:

Sundhedsstyrelsens tilsyn med private. Behandlingssted: Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder hvor der udføres lægelig patientbehandling Endelig tilsynsrapport Overordnet ansvarlig/ virksomhedsansvarlig læge: Lian Tving Behandlingssted: TVING.NET

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 2 og 3 Den komplekse kliniske virksomhed og selvstændige professionsudøvelse.

Modulbeskrivelse for modul 2 og 3 Den komplekse kliniske virksomhed og selvstændige professionsudøvelse. Sygeplejerskeuddannelsen Metropol Modulbeskrivelse for modul 2 og 3 Den komplekse kliniske virksomhed og selvstændige professionsudøvelse. Kvalificeringsuddannelsen Supplerende forløb 1. maj 30. november

Læs mere

Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd. Sundhedsjura hvor langt kan vi gå?

Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd. Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? 02.10.2013 Oplæg Kort præsentation Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Nord Autorisationsloven vedrørende forbeholdt virksomhedsområde,

Læs mere

Medlemsmøde - Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå?

Medlemsmøde - Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? Medlemsmøde - Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? Karen Marie Dencker Oversygeplejerske, cand.scient.san. 23.05.2013 Oplæg Kort præsentation Sundhedsstyrelsens Embedslægeinstitutionen

Læs mere

SYGEPLEJESTUDERENDE MODUL 8

SYGEPLEJESTUDERENDE MODUL 8 SYGEPLEJESTUDERENDE MODUL 8 PSYKISK SYGE PATIENTER/BORGERE OG UDSATTE GRUPPER Indhold 1. PRÆSENTATION AF ÆLDRE OG HANDICAPFORVALTNINGEN (ÆHF) 2 1.1 REHABILITERINGSFORLØB I ÆHF 3 1.2 FORLØB SINDSLIDELSE

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse 07/2016 modul 12 Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige

Læs mere

MEDICINRETNINGSLINJER i PLEJEN

MEDICINRETNINGSLINJER i PLEJEN MEDICINRETNINGSLINJER i PLEJEN Formålet med instruksen er at sikre: Den rigtige borger får den rigtige medicin, i den rigtige dosis, på det rigtige tidspunkt og på rette måde Den rehabiliterende tankegang

Læs mere

Overordnet konklusion på tilsynet. Opfølgning på tidligere tilsyn. Krav

Overordnet konklusion på tilsynet. Opfølgning på tidligere tilsyn. Krav Overordnet konklusion på tilsynet Tilsynet har ikke fundet anledning til bemærkninger Tilsynet har fundet mindre fejl og mangler, som samlet kun indebærer meget ringe risiko for patientsikkerheden Tilsynet

Læs mere

Birthe Margrethe Pedersen. Plejehjemmet Bøgehøjgård HELSINGØR KOMMUNE

Birthe Margrethe Pedersen. Plejehjemmet Bøgehøjgård HELSINGØR KOMMUNE Jr. nr.: 5-2211-705/1 P-nr.: 1003279764 SST-id: PHJSYN-00003604 Tilsynsførende: Birthe Margrethe Pedersen Ansvarlig embedslæge: Elisabet Tornberg Hansen Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 11. Kompleks klinisk virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 11. Kompleks klinisk virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 11 beskrivelsen... 3 Modul 11 Kompleks klinisk

Læs mere

Delegation. Indhold. Den 11.maj Jnr G60 Sagsid Ref JJC/KMM/MSH Dir 3370

Delegation. Indhold. Den 11.maj Jnr G60 Sagsid Ref JJC/KMM/MSH Dir 3370 N OTAT Delegation Indhold Forord... 2 Begrebsafklaring... 2 Baggrund... 4 Rettigheder og pligter i forhold til Autorisationsloven... 4 Regler om delegation... 5 Konkret delegation... 5 Rammedelegation...

Læs mere

Temadage November 2008. www.regionmidtjylland.dk

Temadage November 2008. www.regionmidtjylland.dk Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik Temadage November 2008 www.regionmidtjylland.dk Baggrund Jyllandsposten: Forældre frygter for deres børns liv. JP

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

Modul 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper

Modul 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Januar 2012 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper Modulets tema og læringsudbytte Tema: Psykisk syge patienter/borgere og udsatte

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med private behandlingssteder

Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med private behandlingssteder Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med private behandlingssteder hvor der udføres lægelig patientbehandling Endelig tilsynsrapport Overordnet ansvarlig/ virksomhedsansvarlig læge: Merete Graakjær Nielsen

Læs mere

Birthe Margrethe Pedersen. Seniorcenter Kildegården

Birthe Margrethe Pedersen. Seniorcenter Kildegården Jr. nr.: 5-2211-940/1 P-nr.: 1003263992 SST-id: PHJSYN-00003899 Tilsynsførende: Birthe Margrethe Pedersen Ansvarlig embedslæge: Elisabet Tornberg Hansen Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen

Læs mere

Rammer og retningslinjer for klinisk undervisning i Sygeplejerskeuddannelsen

Rammer og retningslinjer for klinisk undervisning i Sygeplejerskeuddannelsen Rammer og retningslinjer for klinisk undervisning i Sygeplejerskeuddannelsen Godkendt i Regionalt klinisk udvalg den 12. juni 2012. Rev. 9. juli 2014 1 Indholdsfortegnelse 1. Aktiviteter der skal dokumenteres

Læs mere

Birthe Margrethe Pedersen. Plejehjemmet Tagenshus

Birthe Margrethe Pedersen. Plejehjemmet Tagenshus Jr.nr.: 5-2211-121/1 P-nr.: 1017009210 SST-id: PHJSYN-00003608 Tilsynsførende: Birthe Margrethe Pedersen Ansvarlig embedslæge: Elisabet Tornberg Hansen Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen

Læs mere

Hanne Juhl Pedersen. Hiort Lorenzen Center. 6100 Haderslev. Syddanmark. Haderslev kommune. dikmiv@haderslev.dk

Hanne Juhl Pedersen. Hiort Lorenzen Center. 6100 Haderslev. Syddanmark. Haderslev kommune. dikmiv@haderslev.dk Jr. nr.: 5-2211-1250/1 P-nr.: 1009677824 SST-id: PHJSYN-00003987 Tilsynsførende: Hanne Juhl Pedersen Ansvarlig embedslæge: Henrik Kirkeby Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen

Læs mere

Kommunerapport Hedensted kommune 2 / 14

Kommunerapport Hedensted kommune 2 / 14 Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med plejehjem i Hedensted Kommune 2015 Titel Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med plejehjem i Hedensted Kommune 2015 Styrelsen for Patientsikkerhed, 2016. Publikationen

Læs mere

sikkerpost@frederikshavn.dk

sikkerpost@frederikshavn.dk Jr. nr.: 5-2211-2023/1 P-nr.: 1013556683 SST-id: PHJSYN-00004261 Tilsynsførende: Henrik Bøggild Ansvarlig embedslæge: Henrik Trykker Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Nord

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper - gældende indtil 05.02.2012 Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte

Læs mere

i Region hovedstaden.

i Region hovedstaden. Til brug i klinisk undervisning på sygeplejerskeuddannelsen i Region hovedstaden. Revideret udgave august 2018 Indhold Introduktion... 3 Hvordan anvendes studie- og læringsredskabet?... 3 Dokumentationsark

Læs mere

Uddannelsesprogram. 2. semester på intensivafdelingen, Kolding sygehus

Uddannelsesprogram. 2. semester på intensivafdelingen, Kolding sygehus Uddannelsesprogram 2. semester på intensivafdelingen, Kolding sygehus Sygepleje - klinisk beslutningstagen i stabile og komplekse pleje- og behandlingsforløb Gældende for studieordningen 2016 Temabeskrivelse

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med private. Behandlingssted:

Sundhedsstyrelsens tilsyn med private. Behandlingssted: Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder hvor der udføres lægelig patientbehandling Foreløbig tilsynsrapport Overordnet ansvarlig/ virksomhedsansvarlig læge: Jørgen Boris Velander Behandlingssted:

Læs mere

Karen Marie Dencker. Kaas Plejecenter Pandrup. Nordjylland. Jammerbugt kommune. P-nr.: SST-id: PHJSYN

Karen Marie Dencker. Kaas Plejecenter Pandrup. Nordjylland. Jammerbugt kommune. P-nr.: SST-id: PHJSYN P-nr.: 1010330536 SST-id: PHJSYN-00002227 Tilsynsførende: Karen Marie Dencker Ansvarlig embedslæge: Henrik Bøggild Embedslægeinstitution: Embedslægerne Nordjylland Besøgsdato: 22. november 2012 Plejehjem:

Læs mere

Farmakologi 1. semester

Farmakologi 1. semester Farmakologi 1. semester 1 ECTS Semestrets overordnede tema: Observation og vurdering af patient og borgers sundhedsudfordringer og sygdomssammenhænge Mål for faget: Farmakologi Der skal i første omgang

Læs mere

Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 12. - Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Sygeplejerskeuddannelsen Hold H09S April 2012

Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 12. - Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Sygeplejerskeuddannelsen Hold H09S April 2012 Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 12 - Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Sygeplejerskeuddannelsen Hold H09S April 2012 Indholdsfortegnelse 1 Tema og læringsudbytte for modul 12...

Læs mere

Medicinstandarder frivillige. Indholdsfortegnelse

Medicinstandarder frivillige. Indholdsfortegnelse Medicinstandarder frivillige Indholdsfortegnelse Overdragelse af medicin fra forældre og pårørendetil dagtilbud...2 Opgave- og ansvarsfordeling mellem døgntilbud og dagtilbud vedr. medicinskema, transport

Læs mere

Ledelsens værktøjskasse. Fra jura til praksis

Ledelsens værktøjskasse. Fra jura til praksis Ledelsens værktøjskasse Fra jura til praksis Hvad er værktøjskassen? Værktøjskassen er et redskab til, hvordan der kan arbejdes med delegation i praksis. Værktøjskassen består bl.a. af en række reflekterende

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med private. Behandlingssted:

Sundhedsstyrelsens tilsyn med private. Behandlingssted: Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder hvor der udføres lægelig patientbehandling Endelig tilsynsrapport Overordnet ansvarlig/ virksomhedsansvarlig læge: Carl Johan Fasting Erichsen Behandlingssted:

Læs mere

Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse

Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse Sundhedsfaglige Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Januar 2012 Modulets tema og læringsudbytte Selvstændig professionsudøvelse Tema: Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Modulet retter

Læs mere

Jr. nr.: 5-2211-4449/1 P-nr.: 1003422724 SST-id: PHJSYN-00004449 Tilsynsførende: Ellen Breddam Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Syd Besøgsdato: 09. december 2013 Plejehjem:

Læs mere

Elisabeth Tornberg Hansen. Embedslægerne Hovedstaden. Fredensborg kommune

Elisabeth Tornberg Hansen. Embedslægerne Hovedstaden. Fredensborg kommune Jr. nr.: 5-2211-809/1 P-nr.: 1003257099 SST-id: PHJSYN-00002524 Tilsynsførende: Ansvarlig embedslæge: Embedslægeinstitution: Sonja Aasted Elisabeth Tornberg Hansen Embedslægerne Hovedstaden Besøgsdato:

Læs mere

Plejecenter Solbakken

Plejecenter Solbakken Jr. nr.: 5-2211-1062/1 P-nr.: 1004354521 SST-id: PHJSYN-00002155 Tilsynsførende: Lotte Petersen Ansvarlig embedslæge: Claus Iversen Embedslægeinstitution: Embedslægerne Sjælland Besøgsdato: 15. februar

Læs mere

sikkerpost@silkeborg.dk

sikkerpost@silkeborg.dk Jr. nr.: 5-2211-528/1 P-nr.: 1013525095 SST-id: PHJSYN-00003155 Tilsynsførende: Heidi Aagaard Ansvarlig embedslæge: Henrik Trykker Embedslægeinstitution: Embedslægerne Midtjylland Besøgsdato: 08. april

Læs mere

Regionale sygehusdokumenter - Lægemiddelgivning, ver. 5

Regionale sygehusdokumenter - Lægemiddelgivning, ver. 5 Side 1 af 6 Sygehusvæsen - Regionale sygehusdokumenter - Generelle/tværgående patientforløbstemaer - Medicinering Regionale sygehusdokumenter Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret. Dokumentbrugere:

Læs mere

Kommunal Praktik, del 1B

Kommunal Praktik, del 1B Farmakologiopgave i praktik 1B Farmakologi og medicinhåndtering for social- og sundhedsassistentelever i praktikuddannelsen Hensigten med opgaverne i farmakologi og medicinhåndtering Hensigten med opgaverne

Læs mere