Få besøg af en FDDB konsulent Erfagruppen stedet man mødes. FDDBungdom. Informatørtjenesten. Kontaktpersonordningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Få besøg af en FDDB konsulent Erfagruppen stedet man mødes. FDDBungdom. Informatørtjenesten. Kontaktpersonordningen"

Transkript

1 Få besøg af en FDDB konsulent Erfagruppen stedet man mødes FDDBungdom Informatørtjenesten Kontaktpersonordningen Kommunikation Hjælpemidler Medlemsskab Vil du støtte FDDB?

2 Foreningen af Danske DøvBlinde Hvad er døvblindhed? Døvblindhed er et kombineret handicap med en alvorlig grad af syns- og hørenedsættelse. Nogle er helt døve og blinde, mens andre har en syns- og hørerest, som kan bruges i de rette omgivelser. Nogle kommunikerer via tegnsprog eller taktilt tegnsprog, hvor man føler tegn med hænderne. Andre kan klare sig med høre- og synshjælpemidler. Det dobbelte handicap betyder, at mange med nedsat syn og hørelse lever et isoleret liv. FDDB Kløverprisvej 10 B 2650 Hvidovre Tlf Txt fddb@fddb.dk synshørehæmmede Foreningen af Danske DøvBlinde synshørehæmmede er en interesseorganisation for personer med nedsat syn og hørelse, døvblinde. Foreningen ledes af døvblinde og har til formål at bryde isolationen for personer, der har en kombineret syns- og hørenedsættelse. Vi fungerer samtidig som et stærkt handicappolitisk organ i Danmark. Vi arbejder for bedre vilkår for døvblinde / synshørehæmmede og søger aktiv indflydelse på den samfundspolitik, der føres. Vi tilbyder råd og vejledning, uddannelse og støttemuligheder og står for en lang række aktiviteter, bl.a. udlandsrejse, kurser, studieophold, sommerstævne, højskoleophold og skakstævner. På lokalt plan findes klubber og erfagrupper (selvhjælpsgrupper), som er med til at skabe netværk for synshørehæmmede og døvblinde. Hvor kommer pengene fra? Vi har brug for al den støtte, vi kan få. Vi søger fondsmidler og puljer til foreningens aktiviteter, og FDDB er berettiget til at modtage donationer og testamentariske gaver. Det er også muligt at blive støttemedlem af foreningen. Vis denne pjece til andre og vær med til at udbrede kendskabet til døvblindhed i Danmark.

3 Få besøg af en FDDB-konsulent de kender selv til alle problematikkerne omkring nedsat syn og hørelse. FDDBs konsulenter tilbyder at komme på besøg hos alle, der har en kombineret høre- og synsnedsættelse. Tilbuddet gælder i hele landet for både tegnsprogede og talebrugere. Konsulenterne er selv døvblinde og synshørehæmmede, og de kender til netop de problematikker, der opstår, når man mangler de to vigtigste fjernsanser. De er klar til at lytte, give gode råd til, hvordan man klarer dagligdagen som døvblind / synshørehæmmet, og de kan støtte, motivere og hjælpe dig videre med tilværelsen, når hverdagen er svær. Konsulenterne kan også hjælpe dig i gang med nogle af foreningens mange tilbud om aktiviteter, kurser og rejser. Er der noget, der ligger udenfor konsulentens område, henviser de til de relevante instanser, så du kan komme videre i systemet. Kontakt FDDB og bestil et besøg af en FDDB-konsulent. Vi er her for dig...

4 Erfagruppen stedet man mødes Alle, som har en kombineret syns- og hørenedsættelse er velkomne i en af FDDBs lokale erfagrupper gerne med kontaktperson eller ledsager. Du er velkommen til at se, om en erfagruppe er noget for dig også før du bliver medlem i FDDB. Erfagruppen er stedet, hvor personer med nedsat syn og hørelse mødes for at udveksle erfaringer fra hverdagen og for at hygge sig. Formålet er at bryde den isolation, som døvblinde / synshørehæmmede let havner i. På erfamøderne tages forskellige emner op til debat efter deltagernes ønsker, og foredragsholdere fortæller om relevante emner. Erfagrupperne ledes af døvblinde / synshørehæmmede. Møderne afvikles i rolig og afslappet atmosfære med gode lys- og lydforhold og med forstærkerudstyr som teleslynge. Der kan bruges skrive- eller tegnsprogstolke. Man er altid lidt anderledes, når man er både syns- og hørehæmmet. Det er befriende at komme i en erfagruppe, hvor man faktisk er normal. Oplysning om nærmeste erfagruppe fås ved henvendelse til FDDB FDDB-Ungdom Ungdomsprojektet er for unge mellem 15 og 35 år med syns- og hørenedsættelser både erhvervs- og studieaktive og unge, der ikke er aktive i job eller studie. Ungdomsprojektet tilbyder: Weekend-ungdomskurser Ungdomstræf Netværkskurser/ møder for unge i beskæftigelse eller under uddannelse Erfagruppe-møder Mange unge ved ikke selv, at de tilhører gruppen af døvblinde, da syns- og hørenedsættelsen langsomt ændrer sig. Nogle er velfungerende, mens andre lever en mere beskyttet tilværelse uden beskæftigelsesmuligheder. Ungdomsprojektet tilbyder en aktiv holdning til det at være ung med syns- og hørenedsættelser. Målet er, at de unge lærer at forholde sig til det dobbelte handicap og til deres fremtidsmuligheder. Ungdomsprojektet svarer på spørgsmål og modtager henvendelser vedrørende unge med syns- og hørenedsættelse. tlf eller mail ungdom@fddb.dk Måske er det noget for dig... eller en du kender?

5 Informatører fortæller om døvblindhed Mange døvblinde / synshørehæmmede lever en isoleret tilværelse i eget hjem eller på plejehjem uden at kende betegnelsen synshørehæmmet eller døvblind. Ofte får de ikke den støtte og rådgivning, de har behov for. Gennem foredrag udbreder foreningens informatører kendskabet til handicappet og de særlige livsvilkår, det medfører. Informatørerne er selv døvblinde / synshørehæmmede og fortæller ud fra egne erfaringer om at leve et liv uden de to vigtige sanser. Informatørerne holder foredrag på skoler, uddannelsesinstitutioner, plejehjem, ældrecentre, indenfor hjemmeplejen, i klubber, frivilligforeninger og mange andre steder. De giver gode råd om samvær og kommunikation med døvblinde, fortæller om forskellige kommunikationsformer, kompenserende metoder og viser nyttige hjælpemidler. Et foredrag kan også skræddersys til det, du gerne vil vide om døvblindhed. Bestil en informatør hos FDDB og få indblik i en helt anden verden. Vi ved hvad døvblindhed vil sige

6 Kontaktpersonordningen Ifølge servicelovens 98 kan døvblinde og synshørehæmmede i nødvendigt omfang søge hjemkommunen om at få bevilget en kontaktperson. En kontaktperson kan hjælpe med at: Være bindeled mellem dig og dine omgivelser Orientere dig om hverdagen, fx ved avislæsning Hjælpe med post, meddelelser og regninger Ledsage ved indkøb, besøg, møder, kurser, aktiviteter, rejser i ind- og udland, kontakt med myndigheder m.m. Besøg og kommunikation En kontaktperson ansættes og aflønnes af kommunen. I de fleste tilfælde hjælper en døvblindekonsulent kommunen med at få kontaktpersonordningen til at fungere og med at finde egnede kontaktpersoner. Nogle kommuner klarer det selv. En gang årligt vurderes det sammen med dig, hvilke opgaver, du har brug for hjælp til og i hvor mange timer ugentligt. En kontaktperson må ikke udføre hjemmehjælpsopgaver. Kommunen kan ansøges om dækning af de ekstraudgifter, der er forbundet med fx at have kontaktpersonen med på rejse. Du kan få flere oplysninger hos din kommune, din lokale døvblindekonsulent eller hos FDDB.

7 Kommunikation Døvblindhed er først og fremmest et kommunikationshandicap. Med forstærkerudstyr som teleslynge eller microlink kan primært blinde med hørerest ofte klare sig. Med punktskrift og højtlæsningsprogram på PC kan information sendes og modtages. Primært døve kan med tegnsprog, taktilt tegnsprog og forstørrelsesprogrammer kompensere for den manglende hørelse. Taktilt tegnsprog I taktilt tegnsprog lægger modtageren sine hænder på de kommunikerende hænder og mærker tegnene. LORM Bogstaveringssystemet LORM egner sig især til ældre døvblindblevne, der ikke er i stand til at lære tegnsprog, når de mister syn og hørelse i en sen alder. Med fingerspidserne tegner man prikker og streger på modtagerens hånd. Hver prik eller streg indikerer et bogstav og danner tilsammen hele sætninger. LORM kan også bruges fx i støjende omgivelser, der umuliggør anden kommunikation. Materiale om LORM kan fås hos FDDB. Din lokale FDDBkonsulent kan også være behjælpelig i instruktion af LORM. Haptisk kommunikation Haptisk kommunikation og taktile signaler er en ny form for kommunikation. Med haptisk kommunikation og taktile signaler kan man modtage informationer på sin ryg, arm eller lår ved hjælp af bestemte tegn, mens man taler. Nogle

8 af tegnene er lånt fra tegnsprog, andre er specielt udviklet til haptisk brug. Via taktile tegn fra kontaktperson eller tolk kan man fx få orientering om samtalepartnerens ansigtsudtryk, hvad der sker omkring én, hvilket punkt, man er nået til på en dagsorden eller hvordan et rum er indrettet. Udgivelser FDDB: Taktile signaler (video, 2000) Taktile signaler i forbindelse med computerarbejde (dvd 2006) Teksttelefonen Teksttelefonen er en computer med kommunikationsprogram, som giver døvblinde og synshørehæmmede mulighed for kontakt med omverdenen. IT- og Telestyrelsen sørger for, at den stilles til rådighed for døvblinde, som ikke kan telefonere via almindelig telefon med forstærker. Computeren udstyres enten med et brailledisplay (punktlæseliste) eller med Zoomtekst, et forstørrelsesprogram. Med teksttelefonen kan man både ringe til andre teksttelefoner, til andre computere, der har WebTekst eller til almindelige telefoner via Formidlingscentralen (FC). Man kan også tilslutte sig databasen I-Deksy på hvor man bl.a. kan sende elektronisk post, debattere, læse nyhedsgrupper, tekst-tv og linke til andre websider. FDDB yder råd og vejledning om oprettelse af abonnement og valg af teksttelefon. Foreningen har uddannede instruktører, der giver gratis instruktion i programmerne.

9 Hjælpemidler Der findes tusindvis af hjælpemidler til døvblinde / synshørehæmmede. FDDB råder over en mindre samling hjælpemidler, som er optegnet i et hjælpemiddelkatalog, der opdateres hvert andet år. Hjælpemidlerne kan ses på FDDBs sekretariat. Vi følger markedet for hjælpemidler, som er specielt egnede til døvblinde for eksempel produkter der kan kobles sammen med en vibrator, der kan indikere om en telefon ringer, et barn græder eller lignende. Du kan få mere information om hjælpemidler ved at henvende dig til FDDB. SÆLGES IGENNEM FDDB: Kommunikations-kort, fx med teksten: Emblemer og labels med teksten:»vil du prikke mig på skulderen, når bus nr. kommer?«hospitalskort med gode råd om kommunikation ved indlæggelse: O B S! Jeg er SYNS- OG HØREHANDICAPPET - derfor vil jeg bede om lidt ekstra assistance O B S! Jeg er SYNS- OG HØREHANDICAPPET - derfor vil jeg bede om lidt ekstra assistance ÆHvis du vil i kontakt med mig, så læg en hånd på min arm eller skulder. ÆTal tydeligt og direkte til mig, og brug mine høretekniske hjælpemidler. ÆStå ved siden af sengen, og sørg for at lyset rammer dig forfra. Kommer lyset bagfra, kan jeg ikke se dig. ÆDu kan også skrive i min håndflade med min pegefinger. Skriv med store bogstaver. ÆSkriv dit navn først. Skriv også, om du er sygeplejer eller læge. ÆGør mig opmærksom på, når der er serveret mad, eller hvis der sker andre ting på stuen. ÆGør mig opmærksom på, når der er medicin. Fortæl mig, hvor mange piller eller forskellige typer medicin, der er. ÆHvis jeg ringer efter dig med klokken, så gør opmærksom på, at du er kommet. ÆVis mig vej til toilet og badeværelse. Vis mig, hvor de forskellige ting er. ÆGiv mig tid til at melde tilbage, at jeg har forstået dig. ÆHvis du vil i kontakt med mig, så læg en hånd på min arm eller skulder. ÆTal tydeligt og direkte til mig, og brug mine høretekniske hjælpemidler. ÆStå ved siden af sengen, og sørg for at lyset rammer dig forfra. Kommer lyset bagfra, kan jeg ikke se dig. ÆDu kan også skrive i min håndflade med min pegefinger. Skriv med store bogstaver. ÆSkriv dit navn først. Skriv også, om du er sygeplejer eller læge. ÆGør mig opmærksom på, når der er serveret mad, eller hvis der sker andre ting på stuen. ÆGør mig opmærksom på, når der er medicin. Fortæl mig, hvor mange piller eller forskellige typer medicin, der er. ÆHvis jeg ringer efter dig med klokken, så gør opmærksom på, at du er kommet. ÆVis mig vej til toilet og badeværelse. Vis mig, hvor de forskellige ting er. ÆGiv mig tid til at melde tilbage, at jeg har forstået dig. TAK - fordi du følger disse anvisninger! TAK - fordi du følger disse anvisninger! Udarbejdet af Foreningen af Danske DøvBlinde & VidensCentret for DøvBlindBlevne Udarbejdet af Foreningen af Danske DøvBlinde & VidensCentret for DøvBlindBlevne

Foreningen Danske DøvBlinde. For dig med nedsat syn og hørelse

Foreningen Danske DøvBlinde. For dig med nedsat syn og hørelse Foreningen Danske DøvBlinde For dig med nedsat syn og hørelse Hvad er døvblindhed? Døvblindhed er et kombineret handicap, der består af alvorlig syns- og hørenedsættelse. Nogle døvblinde har en synsrest,

Læs mere

K U R S U S T I L B U D 2011

K U R S U S T I L B U D 2011 K U R S U S T I L B U D 2011 fra døvblindekonsulenterne At leve med et alvorligt syns og hørehandicap Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 For pårørende: At

Læs mere

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... 5 Døvblindhed og kompenserende

Læs mere

Foreningen Danske DøvBlinde. Veje til kommunikation med nedsat syn & hørelse

Foreningen Danske DøvBlinde. Veje til kommunikation med nedsat syn & hørelse Foreningen Danske DøvBlinde Veje til kommunikation med nedsat syn & hørelse Veje til kommunikation At have nedsat syn og hørelse er et dobbelt sansetab, som gør det svært at orientere sig og svært at følge

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER 2 Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER _ 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

K U R S U S T I L B U D 2011

K U R S U S T I L B U D 2011 K U R S U S T I L B U D 2011 fra døvblindekonsulenterne At leve med et alvorligt syns og hørehandicap Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 For pårørende: At

Læs mere

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER _ 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og

Læs mere

IKT og Telekommunikation. digitale muligheder for dig med nedsat syn og hørelse

IKT og Telekommunikation. digitale muligheder for dig med nedsat syn og hørelse IKT og Telekommunikation digitale muligheder for dig med nedsat syn og hørelse Når man har nedsat syn og hørelse, kan det at kommunikere med omgivelserne give store udfordringer. Der findes i dag mange

Læs mere

I dette nummer Mere brugerinddragelse. Et helt års ventetid på høreapparater. 2006 September

I dette nummer Mere brugerinddragelse. Et helt års ventetid på høreapparater. 2006 September I dette nummer Mere brugerinddragelse tak! Et helt års ventetid på høreapparater 2006 September 3 ISSN: 1600 1494 7. årgang udgives af FDDB fire gange årligt og udsendes til politiske partier, sociale

Læs mere

I dette nummer Aktivitetskonsulent ordningen i fare LORM en tredje vej. 2006 Maj

I dette nummer Aktivitetskonsulent ordningen i fare LORM en tredje vej. 2006 Maj I dette nummer Aktivitetskonsulent ordningen i fare LORM en tredje vej 2006 Maj 2 ISSN: 1600 1494 7. årgang udgives af FDDB fire gange årligt og udsendes til politiske partier, sociale myndigheder, institutioner

Læs mere

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER INDHOLDSFORTEGNELSE Målgrupper... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2018 Midt-Nord

Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2018 Midt-Nord Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2018 Midt-Nord KURSUSKATALOG 2017 2 Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER _ INDHOLDSFORTEGNELSE Målgrupper... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2017 _ KURSUSKATALOG 2017 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig

Læs mere

Døvblindekonsulenternes kursuskatalog 2018 Østdanmark

Døvblindekonsulenternes kursuskatalog 2018 Østdanmark Døvblindekonsulenternes kursuskatalog 2018 Østdanmark INDHOLDSFORTEGNELSE Målgrupper... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

teknologi December 4 2007 teknologi Bluetooth mini-punktudstyr Ny teknologi Teksttelefon I-deksy

teknologi December 4 2007 teknologi Bluetooth mini-punktudstyr Ny teknologi Teksttelefon I-deksy Mød FDDBs politiske bagland Kommunesammenlægningens omkostninger for døvblinde December 4 2007 I oktober holdt FDDB brugerdage for døvblinde teksttelefon-brugere på Fuglsangscentret i Fredericia. Deltagerne

Læs mere

om erhvervet døvblindhed

om erhvervet døvblindhed om erhvervet døvblindhed Indhold 3 Indledning 5 Om døvblindhed 6 Årsager til døvblindhed 6 Konsekvenser af døvblindhed 9 Kommunikation med døvblinde 10 Landsdækkende døvblindekonsulentordning 13 Tilbud

Læs mere

LORM-let. Et kommunikationssystem. og streger

LORM-let. Et kommunikationssystem. og streger LORM er en alternativ vej til at modtage kommunikation. Det er et taktilt system af prikker og streger, som angiver bogstaver i håndfladen. LORM er udviklet til kommunikation med ældre personer, der har

Læs mere

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2017 _ INDHOLDSFORTEGNELSE r... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... 5 Personale

Læs mere

Døvblindekonsulenter. Rådgivning til mennesker med erhvervet døvblindhed samt svært syns- og hørehæmmede

Døvblindekonsulenter. Rådgivning til mennesker med erhvervet døvblindhed samt svært syns- og hørehæmmede Døvblindekonsulenter Rådgivning til mennesker med erhvervet døvblindhed samt svært syns- og hørehæmmede Til kommunale rådgivere, sagsbehandlere og andre professionelle Hvem er døvblindekonsulenterne? Døvblindekonsulenterne

Læs mere

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER Jagtvej 223,1. 2100 København Ø Fax: 4439 1639 Rugårdsvej 48 5000 Odense C Tlf.: 4439 1200 Fax: 4439 1208 E-mail: odense@cfd.dk Søren Frichs Vej 38L, st. tv 8230

Læs mere

Det Sociale Tolkeprojekt FDDBs medlemsstyrede aktiviteter. Maj 1 2008. Udgivelse om psykologiske problemstillinger hos døvblindblevne

Det Sociale Tolkeprojekt FDDBs medlemsstyrede aktiviteter. Maj 1 2008. Udgivelse om psykologiske problemstillinger hos døvblindblevne Det Sociale Tolkeprojekt FDDBs medlemsstyrede aktiviteter Maj 1 2008 Udgivelse om psykologiske problemstillinger hos døvblindblevne ISSN: 1600 1494 9. årgang udgives af FDDB to gange årligt og udsendes

Læs mere

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Særlig kontaktperson til døvblinde Servicelovens 98

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Særlig kontaktperson til døvblinde Servicelovens 98 Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Særlig kontaktperson til døvblinde Servicelovens 98 Acadre dok. 35098-13 Godkendt af Voksen- og Plejeudvalget på møde den 20.12.2012 Godkendt af Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Når syn og hørelse svigter

Når syn og hørelse svigter Når syn og hørelse svigter Råd til hjemmehjælpere, hjemmesygeplejersker og andet personale, der arbejder med ældre. Copyright 1996, 3. oplag 2001: Videncenter for Synshandicap, VidensCentret for DøvBlindBlevne

Læs mere

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Greve Kommune bevilger ud fra en konkret, individuel vurdering i fornødent omfang støtte i form af en særlig kontaktperson

Læs mere

DØVBLINDHEDENS ANSIGT

DØVBLINDHEDENS ANSIGT DØVBLINDHEDENS ANSIGT Med 12 sort-hvide portrætter af døvblinde / synshørehæmmede hylder vi mangfoldigheden indenfor døvblindhed og viser, at såvel unge som ældre kan trodse det dobbelte sansetab og bevare

Læs mere

Når syn og hørelse svigter samtidigt!

Når syn og hørelse svigter samtidigt! Når syn og hørelse svigter samtidigt! Ole E. Mortensen centerleder Videncentret for Døvblindblevne Bettina U. Møller Informationsmedarbejder Videncentret for Døvblindblevne Syns- og høreproblemer er i

Læs mere

Vejledende retningslinjer for KONTAKT- PERSONER

Vejledende retningslinjer for KONTAKT- PERSONER Vejledende retningslinjer for KONTAKT- PERSONER 2012 Døvblindekonsulenterne 2 Indledning...4 Definition på døvblindhed... 4 Den nordiske definition om døvblindhed... 4 Formål med kontaktpersonordningen

Læs mere

Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE

Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE 2015 Vejledende retningslinjer - kontaktpersoner for døvblinde er revideret januar 2015 i samarbejde mellem: CFD Rådgivning, Foreningen Danske Døvblinde,

Læs mere

Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE

Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE 2015 1 Vejledende retningslinjer - kontaktpersoner for døvblinde er revideret januar 2015 i samarbejde mellem: CFD Rådgivning, Foreningen Danske

Læs mere

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Introduktion Greve Kommune bevilger kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98. Kvalitetsstandarden for

Læs mere

Trivselsanalyse - ældre døvblindes virkelighed

Trivselsanalyse - ældre døvblindes virkelighed Trivselsanalyse - ældre døvblindes virkelighed Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Baggrund... 2 Deltagerne i undersøgelsen... 2 Metode... 3 Den digitale virkelighed... 4 Den sociale virkelighed... 5 Den

Læs mere

I dette nummer Kunst til fingerspidserne Stil ikke spanden midt på gulvet. 2006 Marts

I dette nummer Kunst til fingerspidserne Stil ikke spanden midt på gulvet. 2006 Marts I dette nummer Kunst til fingerspidserne Stil ikke spanden midt på gulvet 2006 Marts 1 ISSN: 1600 1494 7. årgang udgives af FDDB fire gange årligt og udsendes til politiske partier, sociale myndigheder,

Læs mere

God kommunikation med ældre... - med syns- og/eller hørenedsættelse. Indholdsfortegnelse:

God kommunikation med ældre... - med syns- og/eller hørenedsættelse. Indholdsfortegnelse: God kommunikation med ældre... - med syns- og/eller hørenedsættelse Indholdsfortegnelse: Forord Når man hverken kan høre eller se! Specielt om høreproblemer hos ældre Specielt om synsforandringer hos ældre

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Kontrakt mellem kommunerne og CFD ÆLDREVEJLEDNINGEN Statistik Ældrevejledningen... 18

INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Kontrakt mellem kommunerne og CFD ÆLDREVEJLEDNINGEN Statistik Ældrevejledningen... 18 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 DØVBLINDEKONSULENTERNE... 4 Statistik døvblindekonsulenterne... 4 1. borgere med erhvervet døvblindhed, som konsulenterne har været i kontakt med... 4 2. Kommunikationsform...

Læs mere

Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE

Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE 2019 1 Vejledende retningslinjer - kontaktpersoner for døvblinde er revideret januar 2019 i et samarbejde mellem CFD Rådgivning, Foreningen Danske

Læs mere

DØV- BLIND- FØDT. Hvordan sikrer vi mennesker med medfødt døvblindhed menneskerettigheder, frihedsrettigheder og naturlig værdighed?

DØV- BLIND- FØDT. Hvordan sikrer vi mennesker med medfødt døvblindhed menneskerettigheder, frihedsrettigheder og naturlig værdighed? DØV- BLIND- FØDT INDENFOR RAMMERNE AF HANDICAPKONVENTIONENS ARTIKEL 3 Hvordan sikrer vi mennesker med medfødt døvblindhed menneskerettigheder, frihedsrettigheder og naturlig værdighed? Udgivet af Netværk

Læs mere

Haptiske signaler. en opslagsbog. Bemærk: Aktiver sidespalten»bogmærker«i Acrobat Reader for at navigere i denne elektroniske version.

Haptiske signaler. en opslagsbog. Bemærk: Aktiver sidespalten»bogmærker«i Acrobat Reader for at navigere i denne elektroniske version. 103 Haptiske signaler en opslagsbog Bemærk: Aktiver sidespalten»bogmærker«i Acrobat Reader for at navigere i denne elektroniske version. Vælg indstillingen»stor tekst«hvis du har synshandicap. Vælg»vis

Læs mere

20 år kan vi nu. se tilbage p* i. Foreningen af. Danske D[vBlinde. Det har været 20. *r med mange. kampe, mange. lange seje tr>k.

20 år kan vi nu. se tilbage p* i. Foreningen af. Danske D[vBlinde. Det har været 20. *r med mange. kampe, mange. lange seje tr>k. Jubilæumsudgave 1987 1990 1997 20 år kan vi nu #bj *r kan vi nu se tilbage på i se tilbage p* i Foreningen af Foreningen af Danske DøvBlinde. Danske D[vBlinde. Det har været 20 Det har v>ret #bj år med

Læs mere

Nøgle-tegn... og et par gode råd... 2. Vokaler A E I O U... 4 Å Æ Ø... 5

Nøgle-tegn... og et par gode råd... 2. Vokaler A E I O U... 4 Å Æ Ø... 5 Indhold Nøgle-tegn... og et par gode råd... 2 Vokaler A E I O U... 4 Å Æ Ø... 5 Konsonanter T B D G H... 6 F J... 6 L P Q... 7 S R K... 8 C V W N M... 9 X Y Z... 10 Tegnsprogs-lån... 11 Udbyg dit LORM...

Læs mere

Tolkeløsning med store mangler Portræt af en FDDB-konsulent:»Hvis jeg ikke havde været der, var der ikke sket noget...«

Tolkeløsning med store mangler Portræt af en FDDB-konsulent:»Hvis jeg ikke havde været der, var der ikke sket noget...« Tolkeløsning med store mangler Portræt af en FDDB-konsulent:»Hvis jeg ikke havde været der, var der ikke sket noget...«november April 2 2009 ISSN: 1600 1494 10. årgang udgives af FDDB to gange årligt og

Læs mere

Læseafdelingen. Høretekniske hjælpemidler. Information og vejledning

Læseafdelingen. Høretekniske hjælpemidler. Information og vejledning Ungdomsuddannelse (STU) STU-Erhverv STU-Ungdom Klubtilbud ASK Ungdomsvejledningen Læse Ordblindeundervisning It-hjælpemidler AVU-hold Hjælp til uddannelsen Høre Cochlear implant Hørelse på jobbet Lydoverfølsomhed

Læs mere

ÆLDRE OG DØV. Information til fagfolk, der er i kontakt med ældre døve

ÆLDRE OG DØV. Information til fagfolk, der er i kontakt med ældre døve ÆLDRE OG DØV Information til fagfolk, der er i kontakt med ældre døve FORORD FAKTA OM ÆLDRE DØVE Ældre døve oplever ofte, at der blandt fagfolk mangler viden om det at leve som ældre døv tegnsprogsbruger

Læs mere

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Greve Kommune bevilger ud fra en konkret, individuel vurdering i fornødent omfang støtte i form af en særlig kontaktperson

Læs mere

Kvalitetsstandard for nødkald. Samsø Kommune

Kvalitetsstandard for nødkald. Samsø Kommune Kvalitetsstandard for nødkald Samsø Kommune Hjemmeplejen Oktober 2014 Kvalitetsstandard for nødkald Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Samsø Kommunes tilbud om nødkald. Kvalitetsstandarden

Læs mere

FAKTUELLE OPLYSNINGER. Virksomhedsleder Hanne Steen Tlf. 25363231 Mail: hst@cfd.dk. Stedfortræder Karina Milton Tlf. 51315343 Mail: kbn@cfd.

FAKTUELLE OPLYSNINGER. Virksomhedsleder Hanne Steen Tlf. 25363231 Mail: hst@cfd.dk. Stedfortræder Karina Milton Tlf. 51315343 Mail: kbn@cfd. Lovgrundlag: Serviceloven 85 FAKTUELLE OPLYSNINGER Kontaktoplysninger Støttecenter Hovedstaden Jernbanevej 10-12 2600 Glostrup Tlf. 44391310 Fax: 44391311 Mail: hst@cfd.dk Virksomhedsleder Hanne Steen

Læs mere

DET GODE MØDE. - gode råd om kommunikation med handicappede. Center for Ligebehandling af Handicappede

DET GODE MØDE. - gode råd om kommunikation med handicappede. Center for Ligebehandling af Handicappede DET GODE MØDE - gode råd om kommunikation med handicappede Center for Ligebehandling af Handicappede Udgiver Center for Ligebehandling af Handicappede Bredgade 25, Skt. Annæ Passage, opg. F, 4. sal 1260

Læs mere

Formål Indsatsen skal sikre, at borgeren med sine høreapparater bliver kompenseret bedst muligt for høretabet.

Formål Indsatsen skal sikre, at borgeren med sine høreapparater bliver kompenseret bedst muligt for høretabet. Åben træffetid (TT) Borgere, der efter afsluttet tilpasning af høreapparat oplever problemer med apparat eller øreprop. Borgere, der har behov for rådgivning og vejledning i forbindelse med hørenedsættelse.

Læs mere

Hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86. Kvalitetsstandard

Hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86. Kvalitetsstandard Hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86 Kvalitetsstandard 2 Kvalitetsstandard for hverdagsrehabilitering efter servicelovens 86 Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes

Læs mere

Lov og ret. Mulighed for hjælp og støtte til et barn med cerebral parese

Lov og ret. Mulighed for hjælp og støtte til et barn med cerebral parese Lov og ret Mulighed for hjælp og støtte til et barn med cerebral parese Indhold Den vigtige lov: Serviceloven... 4 Den særlige familievejlederordning... 4 Træning og behandling... 4 Merudgifter... 4 Tabt

Læs mere

HAPTISKE SIGNALER. 139 nye og kendte signaler. Rum & omgivelser. Farver. Computer & skærme

HAPTISKE SIGNALER. 139 nye og kendte signaler. Rum & omgivelser. Farver. Computer & skærme HAPTISKE SIGNALER 139 nye og kendte signaler Person Pleje Rum & omgivelser Mad & drikke Computer & skærme Farver Øvrige HAPTISKE SIGNALER 139 nye og kendte signaler Haptiske signaler 139 nye og kendte

Læs mere

Taksten for 25, stk. 1 er pr. 1. januar 2011 549,70 kr. pr. uge. Taksten reguleres årligt pr. 1. januar.

Taksten for 25, stk. 1 er pr. 1. januar 2011 549,70 kr. pr. uge. Taksten reguleres årligt pr. 1. januar. Tilskud til specialundervisning 25, stk. 1: Staten yder tilskud til specialundervining med en takst pr. årselev. Eleven er generelt velfungerende, men har behov for lidt støtte. Eksempelvis lettere indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

Læseafdelingen. Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it. Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende.

Læseafdelingen. Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it. Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende. Læseafdelingen Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende. Høreafdelingen Dette hæfte er udviklet af Høreafdelingen, CSU-Slagelse.

Læs mere

Forsyningspligten halter. April 1 2009. VISO undersøgelse overser ukendte døvblinde Informatørtjenesten for åben skærm

Forsyningspligten halter. April 1 2009. VISO undersøgelse overser ukendte døvblinde Informatørtjenesten for åben skærm Forsyningspligten halter April 1 2009 VISO undersøgelse overser ukendte døvblinde Informatørtjenesten for åben skærm ISSN: 1600 1494 10. årgang udgives af FDDB to gange årligt og udsendes til politiske

Læs mere

Center for Familie, Social & Beskæftigelse

Center for Familie, Social & Beskæftigelse Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Servicelovens 98 Kontaktperson til døvblinde. Om Kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk

Læs mere

GRANBOHUS Få gode oplevelser med LEDSAGEORDNINGEN

GRANBOHUS Få gode oplevelser med LEDSAGEORDNINGEN GRANBOHUS Få gode oplevelser med LEDSAGEORDNINGEN For mig betyder Ledsageordningen alt. Da jeg hele mit raske liv har været meget aktiv og udadvendt, kunne jeg ikke se mig selv sidde hjemme det meste af

Læs mere

Psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandard

Psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandard Psykisk pleje og omsorg Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for psykisk pleje og omsorg Denne pjece indeholder Kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold

Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold Lovgivning og eksempler 2011 Tilskud til specialundervisning 25, stk. 1: Staten yder tilskud til specialundervisning med en takst pr. årselev. Eleven

Læs mere

I 2009 er vores samling på ca. 23.000 titler. Vi har bøger for både børn, unge og voksne.

I 2009 er vores samling på ca. 23.000 titler. Vi har bøger for både børn, unge og voksne. Velkommen til Nota INGEN KØ OG DU BEHOLDER BOGEN Nota er et nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder. Når du er meldt ind som bruger på Nota, kan du bestille lydbøger, e-bøger, bøger på punktskrift

Læs mere

FDDBs INSPIRATIONSKATALOG

FDDBs INSPIRATIONSKATALOG FDDBs INSPIRATIONSKATALOG Indholdsfortegnelse Side 3: Indledning Side 3: Hjælpemiddeludstillinger Side 4: Råd og vejledning Side 5: Kort og godt om kontaktpersonordning for døvblinde Side 6: Vejledning

Læs mere

CENTER FOR KOMMUNIKATIONS TILBUD TIL VOKSNE SYNSHANDICAPPEDE

CENTER FOR KOMMUNIKATIONS TILBUD TIL VOKSNE SYNSHANDICAPPEDE CENTER FOR KOMMUNIKATIONS TILBUD TIL VOKSNE SYNSHANDICAPPEDE Synsafdelingen CENTER FOR KOMMUNIKATION Center for Kommunikation drives af Herning Kommune, og er et tilbud til borgere i Lemvig Kommune, Struer

Læs mere

Vi har skiftet navn til. konsulenterne. Ydelses

Vi har skiftet navn til. konsulenterne. Ydelses Vi har skiftet navn til konsulenterne Ydelses k a t a l o g 2 0 1 1 Center for Døve l Ydelseskatalog 2011 l Konsulenterne 3 Indledning 4 Mennesker med hørehandicap 4 Mennesker med erhvervet døvblindhed

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Hjælpemidler og forbrugsgoder

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Hjælpemidler og forbrugsgoder ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Hjælpemidler og forbrugsgoder Indhold 1.0 Formål... 2 1.1 Formålet med hjælpemidler og forbrugsgoder... 2 2.0 Lovgrundlag... 2 3.0 Indsatsen... 2 3.1 Hvilket behov dækker

Læs mere

Håb om bedre VISO rådgivning Tillykke til Danmarks første døvblindetolke Havkajak, snorkling og hestekræfter på døvblindes teenagetræf

Håb om bedre VISO rådgivning Tillykke til Danmarks første døvblindetolke Havkajak, snorkling og hestekræfter på døvblindes teenagetræf Oktober 2 2008 Håb om bedre VISO rådgivning Tillykke til Danmarks første døvblindetolke Havkajak, snorkling og hestekræfter på døvblindes teenagetræf ISSN: 1600 1494 9. årgang udgives af FDDB to gange

Læs mere

Trivsel og uddannelse blandt CI-unge. September 2013

Trivsel og uddannelse blandt CI-unge. September 2013 Trivsel og uddannelse blandt CI-unge September 2013 Formål og opdrag Undersøge trivsel og uddannelse blandt første generation af danske CI-unge (13-25 år) Finansieret af Sygekassernes Helsefond Gennemført

Læs mere

Døvblindfødte menneskers Værdighedsrum

Døvblindfødte menneskers Værdighedsrum Døvblindfødte menneskers Værdighedsrum En beskrivelse af det døvblindespecifikke ud fra FN s Handicap Konventions Kapitel 3, som omhandler de generelle principper. Special tilbud Partnerkompetence Værdighedsrum

Læs mere

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab I denne pjece kan du læse en

Læs mere

Herning Kommune FUNKTIONS- NEDSÆTTELSE OG ERHVERV. Center for Kommunikation

Herning Kommune FUNKTIONS- NEDSÆTTELSE OG ERHVERV. Center for Kommunikation Herning Kommune FUNKTIONS- NEDSÆTTELSE OG ERHVERV Center for Kommunikation 1 Center for Kommunikation CENTER FOR KOMMUNIKATION Centret består af: Synsafdelingen Handicapteknologiafdelingen Høreafdelingen

Læs mere

FRA UNG TIL VOKSEN - MED HANDICAP

FRA UNG TIL VOKSEN - MED HANDICAP EN FOLDER TIL DIG, DER HAR ET FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP, SOM MEDFØRER, AT DU HAR ET SAMARBEJDE MED ASSENS KOMMUNE 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 At blive voksen...5 Uddannelse...6 Arbejde og

Læs mere

Forslag Kvalitetsstandard for bostøtte i henhold til Servicelovens 85 for støtte til hjemmeboende borgere indenfor handicap- og psykiatriområdet

Forslag Kvalitetsstandard for bostøtte i henhold til Servicelovens 85 for støtte til hjemmeboende borgere indenfor handicap- og psykiatriområdet Forslag Kvalitetsstandard for bostøtte i henhold til Servicelovens 85 for støtte til hjemmeboende borgere indenfor handicap- og psykiatriområdet Februar 2009 mtm Kvalitetsstandard Pædagogisk støtte og

Læs mere

Haptisk kommunikation Adgang til info er tilgængeligheden i orden i DK? Kontaktpersoner i uddannelse. 2006 December

Haptisk kommunikation Adgang til info er tilgængeligheden i orden i DK? Kontaktpersoner i uddannelse. 2006 December Haptisk kommunikation Adgang til info er tilgængeligheden i orden i DK? Kontaktpersoner i uddannelse 2006 December 4 ISSN: 1600 1494 7. årgang udgives af FDDB fire gange årligt og udsendes til politiske

Læs mere

TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE

TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE Hvad er THS? CSK Center for specialundervisning og kommunikation Haderslev Tale THS er en forkortelse for Tale Høre Syn CSK er et fælles center, der rummer STU, Særlig

Læs mere

Døvblinde unge på action-øen FDDBs 20 år blev fejret Arnoldi illustrerer døvblindhed. September 2007

Døvblinde unge på action-øen FDDBs 20 år blev fejret Arnoldi illustrerer døvblindhed. September 2007 Døvblinde unge på action-øen FDDBs 20 år blev fejret Arnoldi illustrerer døvblindhed September 2007 ISSN: 1600 1494 8. årgang udgives af FDDB fire gange årligt og udsendes til politiske partier, sociale

Læs mere

Ansøgning om rehabiliteringsophold - vejledning

Ansøgning om rehabiliteringsophold - vejledning Ansøgning om rehabiliteringsophold - vejledning Via dette skema kan du som borger ansøge om et rehabiliteringsophold eller forløb ved kommunens rehabiliteringscenter (jf. bestemmelserne i Serviceloven

Læs mere

Visioner for tolkeområdet 1

Visioner for tolkeområdet 1 Visioner for tolkeområdet 1 Introduktion:... 1 Vision 1: Ret til inddragelse... 2 Vision 2: Ret til tolk... 2 Vision 3: En indgang og udbud med frit valg af tolk... 3 Vision 4: Fri tolkning på det sociale

Læs mere

PROJEKT: DØVE TEGNSPROGSTOLKE. Tolkerådet 21. november 2014

PROJEKT: DØVE TEGNSPROGSTOLKE. Tolkerådet 21. november 2014 PROJEKT: DØVE TEGNSPROGSTOLKE Tolkerådet 21. november 2014 BAGGRUND FOR PROJEKTET Hvorfor døve tolke Døve tolke i udlandet Døve tolke i Danmark HVORDAN FUNGERER DET? PROJEKTET Budget på 2,5 mio. kr. Støttet

Læs mere

Demens. - Når hukommelsen svigter. Ishøj Kommune

Demens. - Når hukommelsen svigter. Ishøj Kommune Demens - Når hukommelsen svigter Ishøj Kommune 1 Demens, den snigende sygdom - der berører alle Det er oftest en ægtefælle eller andre nære familiemedlemmer, der opdager, at deres kære er begyndt at glemme,

Læs mere

Elevarbejdet. profil 2000. Velkommen i klubben

Elevarbejdet. profil 2000. Velkommen i klubben Elevarbejdet profil 2000 Velkommen i klubben Velkommen i klubben er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte. Folderen retter sig mod eleverne på social- og sundhedsskolerne, så de kan få et indblik

Læs mere

ALZHEIMER. Hjernens hukommelsescenter hedder hippocampus (latin for 'søhest').

ALZHEIMER. Hjernens hukommelsescenter hedder hippocampus (latin for 'søhest'). ALZHEIMER Hjernens hukommelsescenter hedder hippocampus (latin for 'søhest'). Denne pjece indeholder information om døve og døvblinde borgere med en demenslidelse af Alzheimertypen (ALZ). Den henvender

Læs mere

ALZHEIMER. Links til tolkning og tegnsprog på. Kontaktpersoner på Egebækhus. CFD s tolkeadministration, København

ALZHEIMER. Links til tolkning og tegnsprog på. Kontaktpersoner på Egebækhus. CFD s tolkeadministration, København Links til tolkning og tegnsprog på CFD s tolkeadministration, København Tlf. 4439 1375 www.cfd.dk/tolke www.tolkebooking.dk ALZHEIMER Ved akut behov for tolkning (nat/weekend) Tlf.: 7592 3434 Ordbog over

Læs mere

TILBUD TIL BRUGERE AF SOCIALPSYKIATRIEN PÅ ÆRØ

TILBUD TIL BRUGERE AF SOCIALPSYKIATRIEN PÅ ÆRØ TILBUD TIL BRUGERE AF SOCIALPSYKIATRIEN PÅ ÆRØ Juli 2015 Idegrundlag Det kommunale tilbud, til mennesker med en psykisk lidelse på Ærø, bygger på den opfattelse, at enhver har ret til at være og blive

Læs mere

FAKTUELLE OPLYSNINGER. Lov om Social Service 107/108 og døgnstøttet 85. Skaboeshusevej 105 og 107 5800 Nyborg

FAKTUELLE OPLYSNINGER. Lov om Social Service 107/108 og døgnstøttet 85. Skaboeshusevej 105 og 107 5800 Nyborg FAKTUELLE OPLYSNINGER Tilbuddets ydelser efter lov og Kontaktoplysninger Lov om Social Service 107/108 og døgnstøttet 85 Skaboeshus Skaboeshusevej 105 og 107 5800 Nyborg Tlf.: 44391330/27282519 e-mail:nyborg@cfd.dk

Læs mere

Årsberetning. Døvblindekonsulenterne. Døvekonsulenterne. Familiekonsulenterne. Ældrevejlederne

Årsberetning. Døvblindekonsulenterne. Døvekonsulenterne. Familiekonsulenterne. Ældrevejlederne Årsberetning Døvblindekonsulenterne Døvekonsulenterne Familiekonsulenterne Ældrevejlederne 2007 Indhold Indledning 3 Et tilbageblik med fremtidsperspektiver 4 Døvblindekonsulenterne Generelt om døvblindekonsulentordningen

Læs mere

Vigtige valg - Guide til unge med handicap

Vigtige valg - Guide til unge med handicap Vigtige valg - Guide til unge med handicap Bolig Uddannelse Arbejde Fritidsaktiviteter Kolofon Vigtige valg Udgiver: Servicestyrelsen 2009 Tekst og redaktion: Janina Gaarde Rasmussen og Stine Grønbæk Jensen,

Læs mere

HØJT SPECIALISEREDE RÅDGIVNINGSTILBUD TIL PERSONER MED HØRETAB SAMT PERSONER MED KOMBINERET SYNS- OG HØRETAB

HØJT SPECIALISEREDE RÅDGIVNINGSTILBUD TIL PERSONER MED HØRETAB SAMT PERSONER MED KOMBINERET SYNS- OG HØRETAB HØJT SPECIALISEREDE RÅDGIVNINGSTILBUD TIL PERSONER MED HØRETAB SAMT PERSONER MED KOMBINERET SYNS- OG HØRETAB YDELSESKATALOG 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 5 INDLEDNING 6 DØVE OG PERSONER MED HØRETAB 7 MENNESKER

Læs mere

Personlig hjælp og pleje. Kvalitetsstandard

Personlig hjælp og pleje. Kvalitetsstandard Personlig hjælp og pleje Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om personlig hjælp og pleje. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Bemærkninger: Hjemmeplejens Døgnafsnit. Velkommen. Hjemmeplejens Døgnafsnit, tlf. 96848710 Voldgade 14C, 7600 Struer. Januar 2014

Bemærkninger: Hjemmeplejens Døgnafsnit. Velkommen. Hjemmeplejens Døgnafsnit, tlf. 96848710 Voldgade 14C, 7600 Struer. Januar 2014 Bemærkninger: Hjemmeplejens Døgnafsnit Velkommen Hjemmeplejens Døgnafsnit, tlf. 96848710 Voldgade 14C, 7600 Struer 12 Januar 2014 Indhold Velkommen...4 Inden du starter..5 Personalets vagtskifte...6 Opholdet.7

Læs mere

Den menneskelige vej til god, stabil og lønsom arbejdskraft

Den menneskelige vej til god, stabil og lønsom arbejdskraft Den menneskelige vej til god, stabil og lønsom arbejdskraft I en moderne industrivirksomhed skal der være plads til medarbejdere, der har et handicap hvis de selv er interesserede og motiverede. Der kan

Læs mere

FRONTOTEMPORAL DEMENS

FRONTOTEMPORAL DEMENS Links til tolkning og tegnsprog på CFD s tolkeadministration, København Tlf. 4439 1375 www.cfd.dk/tolke www.tolkebooking.dk FRONTOTEMPORAL DEMENS Ved akut behov for tolkning (nat/weekend) Tlf.: 7592 3434

Læs mere

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for StøtteKontaktPerson

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for StøtteKontaktPerson Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for StøtteKontaktPerson ordning efter Servicelovens 99 Servicelovens 99 paragraffens ordlyd Kommunen sørger for tilbud om en støtte- og kontaktperson til personer med

Læs mere

Procesbeskrivelser på social-, psykiatri- og handicapområdet for voksne

Procesbeskrivelser på social-, psykiatri- og handicapområdet for voksne Procesbeskrivelser på social-, psykiatri- og handicapområdet for voksne Nedenfor kan du læse beskrivelser af det typiske forløb for sager på social-, psykiatriog handicapområdet, hvor der er fastsat frister

Læs mere

Serviceloven - sagsbehandlingstider

Serviceloven - sagsbehandlingstider Serviceloven - sagsbehandlingstider Område/paragraf Beskrivelse af lovkrav Sagsbehandlingstid (tidsfrist for afgørelse) Udrednings- og rehabiliteringsforløb 83 a Personlig pleje og praktisk bistand 83,

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv.

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv. Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv. Godkendt 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Formål...

Læs mere

STU. Linie. estegnen. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Unge med fysiske, sansemæssige og kognitive hjælpebehov JOB & AKTIVITETSCENTER

STU. Linie. estegnen. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Unge med fysiske, sansemæssige og kognitive hjælpebehov JOB & AKTIVITETSCENTER STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse K Linie Unge med fysiske, sansemæssige og kognitive hjælpebehov estegnen JOB & AKTIVITETSCENTER Center for socialt samvær, job og udvikling Velkommen Hos os kan

Læs mere

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Socialstyrelsen udgav i 2016 en forløbsbeskrivelse med en række anbefalinger til kommunerne om, hvordan de bedst muligt

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. Hjælpemidler & forbrugsgoder i Ærø Kommune

ÆRØ KOMMUNE. Hjælpemidler & forbrugsgoder i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE Hjælpemidler & forbrugsgoder i Ærø Kommune Hjælpemidler og forbrugsgoder Du har mulighed for at ansøge om bevilling af hjælpemidler og forbrugsgoder. Hjælpemidler og forbrugsgoder kan bevilges,

Læs mere

Odense Kommune. Ydelseskatalog Hørerådgivningen. Hørerådgivningen

Odense Kommune. Ydelseskatalog Hørerådgivningen. Hørerådgivningen Odense Kommune Ydelseskatalog 2018 Hørerådgivningen Hørerådgivningen HØRERÅDGIVNINGEN Ydelser (Hørerådgivningen) pr. 1.1.2018 Indledning Indledende bemærkninger: Der er i ydelseskataloget ingen betydende

Læs mere

Kom med i PROPA ET GODT LIV. selv med prostatakræft. www.propa.dk

Kom med i PROPA ET GODT LIV. selv med prostatakræft. www.propa.dk Kom med i ET GODT LIV selv med prostatakræft www.propa.dk Få et godt liv selv med prostatakræft Velkommen i s fællesskab 3 ud af 4 mænd over 75 år har kræftceller i prostata, men kun ganske få dør af den

Læs mere

Kvalitetsstandard for genbrugshjæpemidler

Kvalitetsstandard for genbrugshjæpemidler Kvalitetsstandard for genbrugshjæpemidler Udarbejdet af: Sten Dokkedahl Dato: 10-10-2013 Sagsid.: 11578 Version nr.: 1 Kvalitetsstandard for genbrugshjælpemidler og forbrugsgoder jf. 112 og 113. Område

Læs mere