Fra faunaspærring til. Faunapassage. En guide til bedre tilstand af vores vandløb. Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fra faunaspærring til. Faunapassage. En guide til bedre tilstand af vores vandløb. Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen"

Transkript

1 Fra faunaspærring til Faunapassage En guide til bedre tilstand af vores vandløb Af Emil Blichfeldt, Flemming Nygaard Madsen og Torben Sune Bojsen

2 Du kan læse om: Styrt Rørunderføringer Stryg Omløbsstryg Fisketrapper Kontraklapper Søer Vandløb påvirket af vandindvinding Lovgivning Rådgivning Et rigere liv i vandløbene Gennem tiden har vi sat mange forhindringer for fisk og dyr i de danske vandløb bygværker, opstemninger, rørlægninger osv. At gøre disse faunaspærringer passable er ofte nødvendigt for at forbedre vandløbenes tilstand. Ofte er det små og overskuelige ændringer, der skal til. Vandløbene skal ifølge miljømålsloven opnå god økologisk tilstand. At gøre faunaspærringerne passable, er et vigtigt skridt på vejen. Samtidig skal vi naturligvis overholde vandløbsloven og sørge for, at beboere og virksomheder i nærheden af vandløb ikke unødigt bliver plaget af oversvømmelser. Når man arbejder med at gøre faunaspærringer passable, er det vigtigt at have både naturhensynet og risici for oversvømmelser for øje. De kommende vandplaner vil formentlig udspecificere kravene. F.eks. bliver det svært at opnå god økologisk kvalitet i et vandløb, hvis laksefisk ikke kan nå deres gydepladser. Vi har nu følgende krav fra regionplanerne: I vandløb, der er skærpet (A) eller generelt målsat (B), skal bygværker, rørlægninger og andre tekniske anlæg, der hindrer den frie passage for vandløbsfaunaen og landlevende dyr med tilknytning til vandløb, så vidt muligt fjernes eller gøres passable for faunaen (Regionplan HUR 2005 s.192). Guiden hér gennemgår de mest udbredte faunaspærringstyper og hvordan de kan gøres faunapassable. Til slut påpeger vi mulige konfliktområder med den gældende lovgivning. Guiden er tænkt som generel inspiration i arbejdet med at gøre faunaspærringer faunapassable.

3 Styrt Styrt er den mest udbredte form for faunaspærring i danske vandløb. Styrt forekommer ved stemmeværker, rørunderføringer og andre bygværker, og her kan fiskene blandt andet ikke komme videre op i vandløbet. Processen til en ny spildevandsplan Udfordringer En dynamisk spildevandsplan En operationel plan Styrt = faunaspærring Stryg = faunapassage Rørunderføringer Styrt i forbindelse med rørunderføringer er meget udbredte. Ved rørets udløb borteroderes bundsedimenter ofte, og det kan skabe et styrt, som spærrer for faunaen. Årsagen kan ofte fjernes ved blot at lægge erosionsstabile sten ved rørets udløb. Laks og ørred stoppes ikke af kortere rørstrækninger, blot vandstanden i røret tillader svømning. Ved lav vandføringshastighed i sommerperioden kan blankål og vandløbsinsekter formentlig passere røret, men mange andre arter må opgive. Vandløb, der er grundsvandsfødte, har ofte høj vandføring året rundt og her bør der monteres ålepas i bunden af røret. Stryg Når man nedlægger stemmeværker, der opdæmmer vandet og spærrer for faunaen, kan man anlægge et stryg, der over en længere strækning udligner faldet. Som grundregel skal stryget have et fald på seks til ti promille, og undervejs skal der være strømlæ i form af større sten, hvor fisk kan finde hvile undervejs. Ved længere stryg kan man med fordel tilføje gydebanker.

4 Omløbsstryg Er det ikke muligt at fjerne stemmeværket, f.eks. hvis opstemningen bruges til vandindtag til dambrug, kan man lave et omløbsstryg, hvor faldet udjævnes over en række åslyngninger, men i øvrigt følger samme regler som normale stryg. Det er vigtigt at sørge for tilstrækkelig vandføring i omløbet i gydeperioden, og at udforme tilløbet til vandløbet, så opgående laksefisk vælger omløbet i stedet for at stå og springe under det stadigt eksisterende styrt. Det er vigtigt at begge slags stryg konstrueres korrekt, idet de ellers vil virke som faunaspærringer. Vi anbefaler at opmåle undervejs og bruge en erfaren entreprenør. Vi udarbejder gerne tilbud på samlet projektering. Serpentinerstryg Et Serpentinerstryg kan sænke vandhastigheden og dermed hæmme erosionen uden at reducere vandføringen. Serpentinerstryget adskiller sig fra det almindelige stryg ved at være udformet som et floddelta, hvor normalvandføring hovedsageligt sker i én strømrende, men ved øget vandføring vil vandbevægelsen ske i hele deltaet. Fisketrapper Hvis stemmeværket ligger i et byområde, eller hvor der ikke er plads til et stryg, er fisketrapper en mulighed. Faunapassageudvalget har påpeget en række problemer med fisketrapper, og mange steder virker de ikke tilfredsstillende. Hovedproblemet er, at lokkestrømmen fra fisketrappen er svagere end lokkestrømmen fra styrtet, hvilket gør, at fiskene ikke finder fisketrappen. I Orbicon har vi erfaring med at projektere og udføre fisketrapper, der tager højde for disse og en række andre problemer. Vi benytter den patentererede zig-zag trappe, der har en lang række fordele frem for modstrømstrapper og bassintrapper.

5 Søer Søer på vandløbsstrækninger kan fungere som faunaspærringer for opgående laksefisk. Laksefiskene har svært ved at finde å-indløbet - især hvis lokkestrømmen fra indløbet er svagt. Derudover reducerer rovfisk og fugle mængden af nedgående yngel. Søer belaster desuden åernes miljø i så kraftig grad, at vandløbenes smådyr påvirkes (reduceret Dansk Vandløbsfauna Indeks). Vandløb tilfører samtidigt ofte store mængder næringsstof til søer. Især tilførslen af fosfor er årsag til at mange søer ikke opfylder målsætningen. Den mest oplagte løsning er at udgrave et nyt vandløbsforløb rundt om søen. Metoden egner sig bedst til mindre søer. For at undgå for store udsving i søens vandstand kan man konstruere en overfaldskant, der sørger for en maksimal vandstand i søen. Vandløb påvirket af vandindvinding Hvis vandføring i et vandløb er så ringe, at fisk ikke kan svømme, udgør det en effektiv faunaspærring for opgående laksefisk. Hvis vandføringen i længere perioder er nul påvirkes også vandløbets smådyr med reduceret DVFI til følge. Løsningen er enten at reducere vandindvindingen eller sikre den nødvendige vandføring ved kompensationsudpumpning (af grundvand eller renset spildevand), eller ved udledning fra reservoirsøer. Hvis vandføringen er påvirket i mindre grad, kan løsningen være at etablere et dobbeltprofil i vandløbsbunden - enten ved hjælp af en gravemaskine eller ved ændret vedligeholdelse. Dobbeltprofil i vandløbet kan hjælpe dyrelivet ved lav vandføring og reducere oversvømmelser ved høj vandføring.

6 Kontraklapper Kontraklapper skal forhindre, at havvand strømmer op i vandløbet ved højvande,og samtidigt tillade udstrømning ved lavvande. Når de fungerer, kan de forhindre oversvømmelser længere oppe i åen. Tophængt = faunaspærring Sidehængt = faunapassage Der findes både top- og sidehængte kontraklapper. Tophængte kontraklapper er nemmere at vedligeholde, men spærrer for at laksefisk kan vandre op i åen. Ved at udskifte de tophængte kontraklapper med sidehængte kontraklapper, får man faunapassage. Det er vigtigt, at de sidehængte kontraklapper ikke indsnævrer vandløbet, da det kan reducere vandføringen. Ved udløb til strand er der ofte store problemer med tilsanding, hvilket reducerer afvandingen af oplandet og kan resultere i oversvømmelser. En vedligeholdelsesstrategi er nødvendigt for at undgå længere perioder med tilsanding. På længere sigt kan det betale sig at investere i et bygværk, der kræver en mindre grad af vedligeholdelse f.eks. kontraklapper med spulesystem.

7 Lovgivning omkring faunaspærringer Der eksisterer ikke en samlet lovgivning omkring faunaspærringer, men området er reguleret af blandt andet vandløbsloven, miljømålsloven og fiskeriloven. Der er derfor mange hensyn at tage, når man planlægger indsatser på området. Vandløbskvaliteten, herunder placering af faunaspærringer, er i offentlige vandløb registreret som et led i amternes recipientkvalitetsplanlægning. Frem til vandplanernes vedtagelse bygger målsætningerne på fiskevandsdirektivet, som blev udmøntet i Vejledning i Recipientkvalitetsplanlægning fra 1983, Del 1, vandløb og søer. I miljømålsloven skal alle vandløb inden 2015 opfylde krav om god tilstand, dvs. både god økologisk tilstand og god kemisk tilstand. Formodentlig vil staten i vandplanerne stille forslag om, at faunaspærringer i videst muligt omfang gøres faunapassable for at medvirke til god økologisk tilstand i vandløbene. Ifølge 43 i fiskeriloven kan vandløbsmyndigheden (efter lov om vandløb) pålægge ejeren af faunaspærringer, såsom stemmeværker, styrt, møller, engvandingsanlæg mv. at etablere og vedligeholde samt fastsætte vilkår for indretning og drift af fiskepassage. Ifølge 44 skal ejeren af de nævnte anlæg anbringe og vedligeholde et eller flere ålepas ved anlægget. Ifølge 48 i vandløbsloven må opstemningsanlæg eller andre anlæg, der kan hindre vandets frie løb eller i øvrigt være til skade for vandløbet ikke anlægges eller ændres, herunder driftsmæssigt, uden vandløbsmyndighedens godkendelse. Ifølge 50 kan vandløbsmyndigheden meddele påbud om, at sådanne anlæg skal ændres eller nedlægges, såfremt anlægget er til væsentlig skade for vandløbskvaliteten. Hvor opstemningsanlæg er til væsentlig skade for vandløbskvaliteten, kan vandløbsmyndigheden Ifølge vandløbslovens 37a gennemføre nødvendige foranstaltninger (restaurering eller regulering) for at genskabe tilfredsstillende naturog miljøkvalitet. Som hovedregel gælder, at foranstaltninger, der ikke ændrer vandløbets skikkelse, dvs. vandløbets forløb, bredde, bundkote og skråningsanlæg kan gennemføres efter vandløbslovens regler for vandløbsrestaurering. Proceduren omfatter bl.a. en 4 ugers offentlighedsperiode og kan gennemføres uden udgiftsfordeling. Dette vil typisk omfatte restaurering af mindre rørstyrt. Større ombygninger af faunaspærringer skal gennemføres efter vandløbslovens regler for vandløbsregulering. Denne procedure omfatter bl.a. 2 gange 4 ugers offentlighedsperiode samt udarbejdelse af udgiftsfordeling. I offentlige vandløb skal vandløbsregulativet efterfølgende revideres.

8 Rådgivning med de rette hensyn Orbicon kan bistå med at udpege faunaspærringer i kommunens vandløb. Vi anbefaler, at kommunen først besigtiger og registrerer forholdene, og på den baggrund opstiller en handlingsplan for en prioriteret indsats overfor faunaspærringerne. Arbejdet kan med fordel kombineres med en vurdering af de fysiske forhold og en samlet handlingsplan for at opnå god økologisk tilstand i vandløbene. Når de nødvendige tiltag er planlagt og prioriteret, kan Orbicon assistere med projektforslag (skitse- og detailprojektering), udbudsmateriale, licitation og med at føre tilsyn med anlægsarbejdet. Vi sikrer den teknisk og økonomisk optimale løsning og har mange års erfaring med at projektere og gennemføre anlægsprojekter i vandløb og søer. Optimale løsninger handler også om at tilgodese så mange interesser som muligt. I mange tilfælde vil der i Orbicons arkiv kunne findes relevant projektmateriale (f.eks. udgiftsfordelinger), som kan danne grundlag for de nye projekter.

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Offentlig høring af restaureringsprojekt i Gammelby Mølleå Fredericia Kommune ønsker at gennemføre restaureringstiltag

Læs mere

Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug

Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. GENNEMFØRTE INDSATSER... 4 2.1 Nedbrydning af opstemning og oprensning af sand... 4 2.2 Lukning af omløbsstryg

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug

INDHOLDSFORTEGNELSE. Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug Etablering af faunapassage ved Høghøj Dambrug under vandområdeplan 2015 2021. // december 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vandområdeplanindsats... 3 2. Status før restaurering... 4 3. Gennemført indsats...

Læs mere

Derfor skal vedligeholdelsen ske på en måde, der sikrer begge formål - benyttelse og beskyttelse.

Derfor skal vedligeholdelsen ske på en måde, der sikrer begge formål - benyttelse og beskyttelse. 1 Vedligehold af offentlige vandløb, Randers Kommunes håndtering af forpligtigelser og opgaver. Vandløb Forvaltningen af overfladevand sker i henhold til bestemmelserne i vandløbsloven. Oprindeligt indeholdt

Læs mere

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker?

Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Naturgenopretning i danske vandløb hvad virker? Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Naturlige vandløbsprojekter skaber de mest naturlige forhold for fisk, dyr og planter! Men hvad er naturligt nok,

Læs mere

Trend Dambrug Fjernelse af spærring

Trend Dambrug Fjernelse af spærring Trend Dambrug Fjernelse af spærring Slutrapport December 2017 1 Indhold Slutrapport... 1 1. BAGGRUND... 3 1.1 Indhold i slutrapport... 3 1.2 Projektlokaliteten... 3 1.2 Vandløbet og den fysiske spærring...

Læs mere

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser

Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Tips og værktøjer til at genskabe naturlige gydestryg og gode økologiske forhold i vandløb - uden at skabe oversvømmelser Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent DTU Aqua startede som Dansk Biologisk Station i

Læs mere

Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014

Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014 Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 Afstrømningsmæssige forhold...

Læs mere

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Jernbanevej 7 7900 Nykøbing Mors Telefon 9970 7000 e-mail: naturogmiljo@morsoe.dk 2 1. Formål....s.3 2. Eksisterende forhold s.4 3. Beskrivelse

Læs mere

Introduktion til danske vandløb og deres økosystem

Introduktion til danske vandløb og deres økosystem Introduktion til danske vandløb og deres økosystem Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643 Bemærk: En del aktive links Hvad kendetegner naturlige vandløb?

Læs mere

Fjernelse af spærring i Henrikebæk

Fjernelse af spærring i Henrikebæk TEKNIK & MILJØ Skovløkken 4 Tejn 3770 Allinge Tlf.: 56 92 00 00 Fax: 56 92 58 16 Marts 2014 Bornholms Regionskommune E-mail: TeknikogMiljoe@brk.dk CVR: 26-69-63-48 www.brk.dk Fjernelse af spærring i Henrikebæk

Læs mere

Vedr. Skitsescenarier for faunapassage ved Bindslev Elværk

Vedr. Skitsescenarier for faunapassage ved Bindslev Elværk NOTAT Dato: 05. maj 2019 Projektnavn: Bindslev Elværk Projekt nr.: 1180793 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen Modtager: Hjørring Kommune Side: 1 af 8 Vedr. Skitsescenarier for faunapassage ved Bindslev

Læs mere

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Foto: Kastkær Bæk nedstrøms for omløbsstryget. Indholdsfortegnelse Formål 3 Baggrund og fysiske forhold 3 Planlagte typer

Læs mere

Projektbeskrivelser Restaurering af Seerdrup Å.

Projektbeskrivelser Restaurering af Seerdrup Å. Miljø og Natur Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf.: 58 57 36 00 thhil@slagelse.dk www.slagelse.dk Projektbeskrivelser Restaurering af Seerdrup Å. Baggrund for projektet Slagelse Kommune er gennem Regionplanen

Læs mere

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr.

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr. SLUTRAPPORT Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune NaturErhvervstyrelsen j. nr.: 15-0282378 Naturstyrelsens j. nr.: NST-4265-00298 Projektet er sammensat

Læs mere

Restaurering af Surbæk (tidligere amtsvandløb nr. 4231) med henblik på etablering af 12 gydestryg Aabenraa Kommune 2013

Restaurering af Surbæk (tidligere amtsvandløb nr. 4231) med henblik på etablering af 12 gydestryg Aabenraa Kommune 2013 Restaurering af Surbæk (tidligere amtsvandløb nr. 4231) med henblik på etablering af 12 gydestryg Aabenraa Kommune 2013 Kultur, Miljø og Erhverv Juni 2013 Byg, Natur & Miljø Journal nr.: 09/48279 Dokument

Læs mere

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å. Del 1: Faunapassage ved Høm Mølle

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å. Del 1: Faunapassage ved Høm Mølle Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å Del 1: Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 1.1 Formål med projektet... 1 1.1.1 Lovgrundlag... 1 1.2 Projektforslag... 2 2. PROJEKTBESKRIVELSE... 4 2.1.1 Matrikler...

Læs mere

Administrationsgrundlag for vandløbsområdet

Administrationsgrundlag for vandløbsområdet Godkendt i Udvalget for Klima og Miljø 20. december 2011 Administrationsgrundlag for vandløbsområdet 1 INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 2 2 LOVGRUNDLAG... 2 3 MÅL... 2 4 MÅLGRUPPE... 2 5 POLITISK

Læs mere

Ringsted Kommune. Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø

Ringsted Kommune. Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø Ringsted Kommune Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 1.1 Baggrund for projektet... 1 1.1.1 Lovgrundlag... 2 1.2 Projektforslag... 2 2. PROJEKTBESKRIVELSE: AFLØB

Læs mere

Restaureringsforslag til Bøgebirkerenden, ROS-398. Statens Vandplan 1

Restaureringsforslag til Bøgebirkerenden, ROS-398. Statens Vandplan 1 Restaureringsforslag til Bøgebirkerenden, ROS-398 Statens Vandplan 1 Indsatsen i Børgebirkerenden er omfattet af Statens Vandplan 1. Bøgebirkerenden udspringer nord for Esbønderup i nordkanten af Lunden,

Læs mere

Spærringen er ligger i Hellerup Å på matriklerne 1a og 1t Hellerup Hgd. Hellerup.

Spærringen er ligger i Hellerup Å på matriklerne 1a og 1t Hellerup Hgd. Hellerup. HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN Projektbeskrivelse for Fjernelse af spærring ODE-708 i Hellerup Å. Faaborg-Midtfyn Kommune har 1. marts 2017 søgt om godkendelse til, at regulere Hellerup Å i st. 5.711

Læs mere

FORUNDERSØGELSE RIB-00212

FORUNDERSØGELSE RIB-00212 FORUNDERSØGELSE RIB-00212 Passage ved Kærbæk Dambrug Juli 2016 Forundersøgelse RIB-00212 Passage ved Kærbæk Dambrug Side 1 Indhold Formål med indsatsen/projektet... 2 Eksisterende forhold... 2 Projektering

Læs mere

Vandløbsrestaurering i Grimstrup Bæk Projektbeskrivelse

Vandløbsrestaurering i Grimstrup Bæk Projektbeskrivelse Indhold Vandløbsrestaurering i Grimstrup Bæk Projektbeskrivelse 1. Projektets formål... 2 2. Projektområde... 2 2.1 Lokalitetsbeskrivelse... 2 3. Nuværende forhold... 4 3.1 Grimstrup Bæk... 4 3.2 Opland

Læs mere

Hvidbog. Gribskov Kommunes vandløbsrestaureringsforslag, vandplan 1.

Hvidbog. Gribskov Kommunes vandløbsrestaureringsforslag, vandplan 1. Hvidbog. Gribskov Kommunes vandløbsrestaureringsforslag, vandplan 1. Dette notat er en gennemgang af høringssvar til vandløbsrestaureringsforslag i forbindelse med vandplan 1 - indsatserne i Gribskov Kommune

Læs mere

FORUNDERSØGELSE AF SUNDBY Å, SPÆRRING AAL-1272

FORUNDERSØGELSE AF SUNDBY Å, SPÆRRING AAL-1272 Thisted Kommune Sundby Å, AAL-1272 FORUNDERSØGELSE AF SUNDBY Å, SPÆRRING AAL-1272 Udarbejdet af Thisted Kommune Teknisk Forvaltning Natur- og Miljøafdelingen Kirkevej 9 7760 Hurup Sagsnummer 121617 Projekt

Læs mere

Udkast til godkendelse efter vandløbsloven af vandløbsrestaureringsprojekt i Hejremose Bæk samt udkast til afgørelse efter Naturbeskyttelseslovens 3.

Udkast til godkendelse efter vandløbsloven af vandløbsrestaureringsprojekt i Hejremose Bæk samt udkast til afgørelse efter Naturbeskyttelseslovens 3. Udkast til godkendelse efter vandløbsloven af vandløbsrestaureringsprojekt i Hejremose Bæk samt udkast til afgørelse efter Naturbeskyttelseslovens 3. Sønderborg Kommune har udarbejdet forslag til et restaureringsprojekt

Læs mere

Vandløbsrestaurering af Præstbjergbæk Projektbeskrivelse

Vandløbsrestaurering af Præstbjergbæk Projektbeskrivelse Vandløbsrestaurering af Præstbjergbæk Projektbeskrivelse Indhold 1. Projektets formål...1 2. Projektområde...2 3. Nuværende forhold...2 3.1 Præstbjergbæk...2 3.3 Natur...3 3.4 Plangrundlag...3 3.5 Ejendomsforhold...3

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1.

TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1. TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1. Dato: 29. januar 2014 Sagsnummer: 13/14267 Forfatter: Allan Dalmark Jensen Emne: Forundersøgelse for Elling Å 1 Knivholt Bæks indløb i rørlægning. Indhold

Læs mere

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Afløb fra Overby

Bilag 1. Redegørelse for vandløbsregulativ for. Afløb fra Overby Bilag 1 Redegørelse for vandløbsregulativ for Afløb fra Overby Odsherred Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Planmateriale...3 2.1 Vandplan... 3 2.2 Anden regionplanlægning m.m.... 3 3. Oplandets

Læs mere

Vejledning i etablering af vadeog vandingssteder ved vandløb.

Vejledning i etablering af vadeog vandingssteder ved vandløb. Vejledning i etablering af vadeog vandingssteder ved vandløb. Vejledning i etablering af vade - og vandingssteder ved vandløb. 1 Titel: Vejledning i etablering af vade- og vandingssteder ved vandløb. Forfatter:

Læs mere

Høringsudkast til projektforslag. Fjernelse af trappestryg og etablering af gydestryg i Surbæk (Kommunevandløb 4231)

Høringsudkast til projektforslag. Fjernelse af trappestryg og etablering af gydestryg i Surbæk (Kommunevandløb 4231) Høringsudkast til projektforslag Fjernelse af trappestryg og etablering af gydestryg i Surbæk (Kommunevandløb 4231) Byg, Natur og Miljø Juli 2018 Journal nr.: 18/21732-1 - Forord Restaureringsprojekt til

Læs mere

Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015

Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015 Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015 Orienteringsmøde for lodsejere Den 19. februar 2015 Udarbejdet af: Christian Vinther Mette Serup Terkel Broe Christensen Dagens program 16.00 Velkomst 16.05 Oplæg

Læs mere

Tinghuse Å med angivelse af restaureringsstrækningerne indsats-220, 227 og 229(markeret med ring).

Tinghuse Å med angivelse af restaureringsstrækningerne indsats-220, 227 og 229(markeret med ring). Restaureringsforslag til Tinghuse Å, Indsats-220, 227 og 229 Vandplan 1 Tinghuse Å er et tilløb til Pøle Å og dermed en del af Arresø Systemet. Tinghuse Å udspringer i Harager Hegn, tæt ved byen Mårum

Læs mere

Restaurering af Lindes Å, Mindelunden

Restaurering af Lindes Å, Mindelunden Teknik og Miljø Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf.: 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Restaurering af Lindes Å, Mindelunden Lindes Å, som løber gennem Mindelunden, er en del af Tude Å systemet. Tude

Læs mere

FORUNDERSØGELSE VANDLØBSRESTAURERING: EJBY Å, FJERNELSE AF FAUNASPÆRRING

FORUNDERSØGELSE VANDLØBSRESTAURERING: EJBY Å, FJERNELSE AF FAUNASPÆRRING EU og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af dette projekt Lejre Kommune Maj 201 4 FORUNDERSØGELSE VANDLØBSRESTAURERING: EJBY Å, FJERNELSE AF FAUNASPÆRRING PROJEKT

Læs mere

1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping:

1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping: 1: Horsens Kommune er projektejer og SKAL skabe kontinuitet (fri passage) i Gudenåen ved Vestbirk Camping: Kravet står i Bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter ( 5 og bilag 1, se

Læs mere

FORUNDERSØGELSE RIB-00259. Fjernelse af stemmeværk ved Linding Møllesø

FORUNDERSØGELSE RIB-00259. Fjernelse af stemmeværk ved Linding Møllesø FORUNDERSØGELSE RIB-00259 Fjernelse af stemmeværk ved Linding Møllesø April 2014 Forundersøgelse RIB-00259 Etablering af passage til Linding Møllesø Side 1 Indhold Formål med indsatsen/projektet... 2 Eksisterende

Læs mere

Projektbeskrivelse for Realisering af 3 vandplansindsatser i Skelbækken

Projektbeskrivelse for Realisering af 3 vandplansindsatser i Skelbækken HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN Projektbeskrivelse for Realisering af 3 vandplansindsatser i Skelbækken Faaborg-Midtfyn Kommune har den 1. oktober 2015 søgt om godkendelse til at skabe fri faunapassage

Læs mere

Fiskenes krav til vandløbene

Fiskenes krav til vandløbene Fiskenes krav til vandløbene Naturlige vandløbsprojekter skaber god natur med gode fiskebestande Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua www.fiskepleje.dk Vandløbene er naturens blodårer Fiskene lever

Læs mere

Revideret projektforslag. til faunapassage ved spærring ved Tange Mølle i Tange Å, Svendborg Kommune

Revideret projektforslag. til faunapassage ved spærring ved Tange Mølle i Tange Å, Svendborg Kommune Revideret projektforslag til faunapassage ved spærring ved Tange Mølle i Tange Å, April 2015 Revideret projektforslag til faunapassage ved spærring ved Tange Mølle i Tange Å, Udarbejdet af: Natur og Klima

Læs mere

Høringsudkast til projektforslag Etablering af sandfang, fjernelse af sand og reetablering af brinker i Hvirlå (Kommunevandløb Rav 38 / 4232)

Høringsudkast til projektforslag Etablering af sandfang, fjernelse af sand og reetablering af brinker i Hvirlå (Kommunevandløb Rav 38 / 4232) Høringsudkast til projektforslag Etablering af sandfang, fjernelse af sand og reetablering af brinker i Hvirlå (Kommunevandløb Rav 38 / 4232) Byg, Natur og Miljø Juli 2018 Journal nr.: 18/22745 Forord

Læs mere

Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle.

Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle. Miljø og Natur Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf.: 58 57 36 00 thhil@slagelse.dk www.slagelse.dk Restaurering af vandløb nedstrøms Halkevad Mølle. Baggrund for projektet Slagelse Kommune er gennem regionplanen

Læs mere

Visby Å, spærring AAL-1198

Visby Å, spærring AAL-1198 Thisted Kommune: Visby Å, spærring AAL-1198 FORUNDERSØGELSE VISBY Å, SPÆRRING AAL-1198, PROJEKT 1 - SYDTHY Rekvirent Rådgiver Thisted Kommune Teknisk Forvaltning Natur- og Miljøafdelingen Kirkevej 9 7760

Læs mere

Høringsudkast til projektforslag. Etablering af omløbsstryg i Hvirlå ved stemmeværket i Ravsted vinterokkersø. (Kommunevandløb 4232)

Høringsudkast til projektforslag. Etablering af omløbsstryg i Hvirlå ved stemmeværket i Ravsted vinterokkersø. (Kommunevandløb 4232) Høringsudkast til projektforslag Etablering af omløbsstryg i Hvirlå ved stemmeværket i Ravsted vinterokkersø. (Kommunevandløb 4232) Byg, Natur og Miljø Juni 2018 Journal nr.: 18/9460-1 - Forord Restaureringsprojekt

Læs mere

Regulering af vandløb i Dyrhave (Løjt 11) med henblik på etablering af sandfang og udlægning af gydegrus

Regulering af vandløb i Dyrhave (Løjt 11) med henblik på etablering af sandfang og udlægning af gydegrus Regulering af vandløb i Dyrhave (Løjt 11) med henblik på etablering af sandfang og udlægning af gydegrus Aabenraa Kommune 2017 Kultur, Miljø og Erhverv Juli 2017 Byg, Natur & Miljø Journal nr.: 17/19610

Læs mere

Vandløbene på nordsiden af. Kolding Fjord. Biologisk og fysisk tilstand,

Vandløbene på nordsiden af. Kolding Fjord. Biologisk og fysisk tilstand, Vandløbene på nordsiden af Kolding Fjord Biologisk og fysisk tilstand, 2010-11 Titel: Vandløbene på nordsiden af Kolding Fjord. Biologisk og fysisk tilstand, 2010-11. Forfatter: Hans-Martin Olsen, By-

Læs mere

Ansøgning om fiskeplejemidler til Lungrenden og Øllemoserenden, Skælskør Kommune

Ansøgning om fiskeplejemidler til Lungrenden og Øllemoserenden, Skælskør Kommune NOTAT Til: Danmarks Fiskeriundersøgelser, Fiskeplejemidlerne Fra: Skælskør Kommune v. Hedeselskabet Miljø og Energi as Dato: 21.02.06 Emne: Ansøgning om fiskeplejemidler til Lungrenden og Øllemoserenden,

Læs mere

Høring af forslag til reguleringsprojekt i vandløbet Maglemoserenden

Høring af forslag til reguleringsprojekt i vandløbet Maglemoserenden Høring Teknik, Erhverv, Beskæftigelse og Kultur Infrastruktur Fredensvej 1 59 Rudkøbing Tlf. 63 51 6 Tlf. 63 51 6 42 direkte Fax 63 51 6 1 E-mail: annjen@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk Dato

Læs mere

Vejledning i etablering af vade- og vandingssteder ved vandløb.

Vejledning i etablering af vade- og vandingssteder ved vandløb. Vejledning i etablering af vade- og vandingssteder ved vandløb. 1 Titel: Vejledning i etablering af vade- og vandingssteder ved vandløb. Forfatter: Lars Sandberg, Biolog. Foto og tegninger: Lars Sandberg

Læs mere

R A P P O R T Etablering af gydebanker i Egebæk samt etablering af omløbsstryg ved Egebæk dambrug.

R A P P O R T Etablering af gydebanker i Egebæk samt etablering af omløbsstryg ved Egebæk dambrug. R A P P O R T Etablering af gydebanker i Egebæk samt etablering af omløbsstryg ved Egebæk dambrug. // maj 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Udført projekt... 3 2. Forventet effekt... 3 3. Forprojektet.... 3

Læs mere

24a HVORSLEV BY, HVORSLEV (790853) 1y HVORSLEV BY, HVORSLEV (790853)

24a HVORSLEV BY, HVORSLEV (790853) 1y HVORSLEV BY, HVORSLEV (790853) Til de høringsberettigede Postadresse: Favrskov Kommune Landbrug og Natur Skovvej 20 8382 Hinnerup Pos Fav Lan Sko 838 Tlf. 8964 1010 Tlf. favrskov@favrskov.dk www.favrskov.dk fav ww Høringsbrev Vandløbsrestaureringsprojekt

Læs mere

Vandløbsrestaurering af Præstegårdsbækken Forslag til projektbeskrivelse

Vandløbsrestaurering af Præstegårdsbækken Forslag til projektbeskrivelse Vandløbsrestaurering af Præstegårdsbækken Forslag til projektbeskrivelse Indhold 1. Projektets formål...1 2. Projektområde...2 3. Nuværende forhold...3 3.1 Præstegårdsbækken...3 3.2 Fysiske og hydrologiske

Læs mere

UDKAST - Tilladelse til restaurering og regulering af N 24

UDKAST - Tilladelse til restaurering og regulering af N 24 Tønder Kommune Wegners Plads 2 6270 Tønder Att. Simon B. Pedersen Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929237 Mail: cws@toender.dk Sags id.: 06.02.03-P19-1-17 Ks: SB Xx april 2018 UDKAST - Tilladelse til

Læs mere

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund Den udpegede indsats, AAL-508, åbning af rørlægning i Sejerslev Bæk, er omfattet af Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021).

Læs mere

Høringsudkast til projektforslag. Etablering af sandfang og udlægning af gydegrus i Surbæk (Kommunevandløb 4231)

Høringsudkast til projektforslag. Etablering af sandfang og udlægning af gydegrus i Surbæk (Kommunevandløb 4231) Høringsudkast til projektforslag Etablering af sandfang og udlægning af gydegrus i Surbæk (Kommunevandløb 4231) Byg, Natur og Miljø Januar 2019 Journal nr.: 18/40827-1 - Forord Restaureringsprojekt til

Læs mere

R E G U L A T I V. for. Stokkeruprenden m. tilløb. Græsted-Gilleleje Kommune Kommunevandløb nr. 17

R E G U L A T I V. for. Stokkeruprenden m. tilløb. Græsted-Gilleleje Kommune Kommunevandløb nr. 17 R E G U L A T I V for Stokkeruprenden m. tilløb Græsted-Gilleleje Kommune Kommunevandløb nr. 17 Regulativ, Stokkeruprenden m. tilløb. Græsted-Gilleleje Kommune, 1997. Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1.

Læs mere

Vandløbsrestaurering ved Gelstrup Dambrug, Binderup Å Indsats nr.: AAL-1066 (spærring ved opstemning)

Vandløbsrestaurering ved Gelstrup Dambrug, Binderup Å Indsats nr.: AAL-1066 (spærring ved opstemning) Vandløbsrestaurering ved Gelstrup Dambrug, Binderup Å Indsats nr.: AAL1066 (spærring ved opstemning) 24. oktober 2017 Aalborg Kommune, VandMiljø Johan Livbjerg Pedersen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Udkast til indsatser i Vandplan 2. Foreslået af Ringsted Kommune

Udkast til indsatser i Vandplan 2. Foreslået af Ringsted Kommune Udkast til indsatser i Vandplan 2. Foreslået af Ringsted Kommune Udarbejdet af Ringsted Kommune, 25. juni 2014 Sammensætning af Lokal arbejdsgruppe Ringsted Kommune har afholdt 2 møder, én besigtigelsestur

Læs mere

Holme Å. Der er i forundersøgelsen regnet på 2 løsninger: Løsning A: Holme Kanal nedlægges og Holme Å tilføjes hele vandføringen.

Holme Å. Der er i forundersøgelsen regnet på 2 løsninger: Løsning A: Holme Kanal nedlægges og Holme Å tilføjes hele vandføringen. Dato 17-04-2015 Dok.nr. 52465-15 Sagsnr. 13-15350 Ref. Jan Pedersen Holme Å Varde Kommune fik i efteråret 2014 udarbejdet en forundersøgelse, der skulle belyse muligheden for at gennemføre en vandløbsrestaurering

Læs mere

Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB Spærringsfjernelse i Ralm Bæk

Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB Spærringsfjernelse i Ralm Bæk Bilag 1 Projektforslag spærring nr. RIB-00913 Spærringsfjernelse i Ralm Bæk Fjernelse af spærring RIB-00913 Formål Omlægning af den spærrende rørbro skal sikre fiskepassage til de opstrøms dele af Ralm

Læs mere

Tranum Å Forundersøgelse, åbning af rørlagte strækninger og fjernelse af spærringer

Tranum Å Forundersøgelse, åbning af rørlagte strækninger og fjernelse af spærringer Jammerbugt Kommune Tranum Å Forundersøgelse, åbning af rørlagte strækninger og fjernelse af spærringer Tranum Å 27. august 2015 Jammerbugt Kommunes j.nr. 06.02.10-P20-3-13 NaturErhvervs j.nr. 32317-F-13-00337

Læs mere

Administration af vandløb i praksis

Administration af vandløb i praksis Administration af vandløb i praksis Omsætning af vandområdeplanernes målsætninger til virkelighed Bjarne Moeslund BMOE@orbicon.dk Lars Sloth larsksloth@gmail.com Vandområdeplanerne Danmarks politisk besluttede

Læs mere

Varde Kommune. Naturcenteret Bytoften Varde

Varde Kommune. Naturcenteret Bytoften Varde Varde Kommune Naturcenteret Bytoften 2 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947418 Dispensation efter Naturbeskyttelsesloven og tilladelse efter Vandløbsloven til etablering af tre gydestryg

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Vandmiljø og Landbrug Grøndalsvej 1C, 8260 Viby J Se udsendelsesliste side 6 Høring af projekt til regulering af Fiskbæk på matrikel nr. 4ae, Malling by, Malling Hermed sendes projekt til regulering af

Læs mere

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Temadag om dræning Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Relevante retsregler Vandløbsloven Okkerloven Miljøbeskyttelsesloven Naturbeskyttelsesloven Habitatbekendtgørelsen Planloven Miljømålsloven

Læs mere

Egedal Kommune Miljøcenteret Egedal Kommune Rådhustorvet Stenløse

Egedal Kommune Miljøcenteret Egedal Kommune Rådhustorvet Stenløse Egedal Kommune Miljøcenteret Egedal Kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Genåbning af rørlagt strækning i Vejlebrorenden - etablering af nyt vandløbstracé på ejendommen matr. nr. 50, Skenkelsø By, Jørlunde.

Læs mere

Nuværende forhold: På bilag 1 ses det nuværende forløb af Tilløb til Gudsø Mølleå, samt projekttiltag.

Nuværende forhold: På bilag 1 ses det nuværende forløb af Tilløb til Gudsø Mølleå, samt projekttiltag. Udsendt til lodsejere og øvrige parter i sagen 01-07-2014 Sags id.: 10/11235 Sagsbehandler: Jørgen Grundvad Nielsen Offentlig høring af forslag til restaurering af Tilløb til Gudsø Mølleå Fredericia og

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Opgave Fase A Tykskallet malermusling formål med naturgenopretning Eksisterende forhold Holløse Mølle Projektforslag Konsekvenser

Læs mere

Thisted Kommune Sundby Å, AAL-1275

Thisted Kommune Sundby Å, AAL-1275 Thisted Kommune Sundby Å, AAL-1275 FORUNDERSØGELSE AF SUNDBY Å, SPÆRRING AAL-1275 Udarbejdet af Thisted Kommune Teknisk Forvaltning Natur- og Miljøafdelingen Kirkevej 9 7760 Hurup Sagsnummer 121617 Projekt

Læs mere

Afgørelse efter VVM-loven og Planloven vedrørende restaurering af Asbæk

Afgørelse efter VVM-loven og Planloven vedrørende restaurering af Asbæk Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62233000 mette.serup@svendborg.dk www.svendborg.dk Afgørelse efter VVM-loven og Planloven vedrørende restaurering

Læs mere

R E G U L A T I V. for. Vandmose å m. tilløb. Græsted-Gilleleje Kommune Kommunevandløb nr. 19

R E G U L A T I V. for. Vandmose å m. tilløb. Græsted-Gilleleje Kommune Kommunevandløb nr. 19 R E G U L A T I V for Vandmose å m. tilløb Græsted-Gilleleje Kommune Kommunevandløb nr. 19 Regulativ, Vandmose å m. tilløb. Græsted-Gilleleje Kommune, 1997. Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. GRUNDLAGET

Læs mere

Tilladelse til etablering af overkørsel over vandløbet Ilsig fra matr. nr. 23e til 16h, Hune By, Hune.

Tilladelse til etablering af overkørsel over vandløbet Ilsig fra matr. nr. 23e til 16h, Hune By, Hune. Jan Sten Jensen Vesterhavsvej 90 9492 Blokhus Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Find selvbetjeningsløsninger og kontaktoplysninger på vores hjemmeside

Læs mere

Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune

Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune Møde med Det Grønne Råd den 11. april 2012 Miljøtekniker Lene Strøm Pedersen Indhold Vandløbsloven Formål Vandløbsregulativ Vandløbsvedligeholdelse Vedligeholdelse,

Læs mere

Sæby Vandmølle projekt

Sæby Vandmølle projekt Sæby Vandmølle projekt Sæby Vandmølle Sæby Vandmølle ligger ved Sæby Å, ca. 700 m opstrøms udløb til Kattegat. Sæby Vandmølle udgør et anlæg med fisketrappen, stemmeværket og en møllesø. Stemmeværket til

Læs mere

Administration af vandløb i praksis

Administration af vandløb i praksis Administration af vandløb i praksis Omsætning af vandområdeplanernes målsætninger til virkelighed Randers 31.08.2016 Bjarne Moeslund BMOE@orbicon.dk Vandområdeplanerne Danmarks politisk besluttede planer

Læs mere

Notat om indsats og målsætninger i høringsudgaven af de statslige vandplaner. Rudersdal Kommune

Notat om indsats og målsætninger i høringsudgaven af de statslige vandplaner. Rudersdal Kommune Notat om indsats og målsætninger i høringsudgaven af de statslige vandplaner Rudersdal Kommune 2011 2015 Udarbejdet af Natur og Miljø, februar 2011 Indholdsfortegnelse 1.0 INDLEDNING...3 2.0 SØER...3 2.1

Læs mere

Vandløbsregulativer - ordbog

Vandløbsregulativer - ordbog Vandløbsregulativer - ordbog Vandløbsregulativ Et vandløbsregulativ danner administrationsgrundlaget for det enkelte vandløb og er et retsgyldigt dokument for vandløbet. Et vandløbsregulativ beskrives

Læs mere

Projektbeskrivelse for Plougslund Bæk

Projektbeskrivelse for Plougslund Bæk Projektbeskrivelse for Plougslund Bæk Formål Plougslund Bæk (o5043_x) er omfattet af vandområdeplanerne for anden planperiode (2015-2021). Formålet er, at de udpegede strækninger skal medvirke til at opfylde

Læs mere

Fremlæggelse af forslag om vandløbsregulering af Hovborg nordre Bæk samt nedlæggelse af stemmeværk ved det nedlagte Krøgebro dambrug.

Fremlæggelse af forslag om vandløbsregulering af Hovborg nordre Bæk samt nedlæggelse af stemmeværk ved det nedlagte Krøgebro dambrug. TEKNIK & MILJØ Vandmiljø Dato: 20. december 2018 Sags nr.: 18/33532 Kontaktperson: Ann Kirstine V. Pedersen Vejen Kommune Team Vandmiljø Rådhuspassagen 3 6600 Vejen Dir. tlf.: 7996 6259 E-mail: akvp@vejen.dk

Læs mere

Frederikshavn Kommune Sæby Å, faunapassage, indsats AAL- 649

Frederikshavn Kommune Sæby Å, faunapassage, indsats AAL- 649 Frederikshavn Kommune Sæby Å, faunapassage, indsats AAL- 649 FORUNDERSØGELSESRAPPORT Rekvirent Rådgiver Frederikshavn Kommune Center for Teknik og Miljø Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Att. Niels-Otto

Læs mere

Der meddeles samtidig godkendelse efter vandløbslovens 47 til etablering to 6 m lange rørbroer.

Der meddeles samtidig godkendelse efter vandløbslovens 47 til etablering to 6 m lange rørbroer. Team Natur & Landbrug 02-09-2010 Sags id.: 10/4469 Sagsbehandler: Jørgen Grundvad Nielsen Godkendelse af reguleringssag i Ullerup Bæk Fredericia Kommune godkender hermed regulering af Ullerup Bæk med henblik

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Grårup Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Grårup Bæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Grårup Bæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur Den

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK

PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK Billund Kommune PROJEKTNUMMER: 27.4500.00 UDARBEJDET AF: DKNIEF KONTROLLERET AF: DKSTES GODKENDT AF: DKKRAI Indholdsfortegnelse 1 Indledning

Læs mere

4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse

4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse 4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse 4.20.1 Formål Sølodsgrøften er nu rørlagt gennem Bårse, men rørledningen er gammel og tilstanden formentlig dårlig. Det er derfor overvejet at lægge en ny

Læs mere

Miljø og Natur. Assens Kommune. Rådhus Allé Assens. Godkendelse vedr. åbning af rørlagt del af Langedilløbet samt fjernelse af styrt.

Miljø og Natur. Assens Kommune. Rådhus Allé Assens. Godkendelse vedr. åbning af rørlagt del af Langedilløbet samt fjernelse af styrt. Assens Kommune Rådhus Allé 5 5610 Assens Godkendelse vedr. åbning af rørlagt del af Langedilløbet samt fjernelse af styrt. Som en del af indsatserne i Statens Vandplan 2009-2015, er en delvis åbning af

Læs mere

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Limfjord Nord FORUNDERSØGELSE Vandløbsrestaurering Limfjord Nord Vandopland: 1.2 Limfjorden Indsatser ref. nr.: Februar 2016 Revideret juni 2016 Spærringer: RIN-00288, RIN-00291, RIN-00293, RIN-00298, RIN-00308, RIN-00309,

Læs mere

Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb

Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb Indledning Bestemmelserne fastlægger, hvordan private vandløb i Silkeborg Kommune skal vedligeholdes på en miljømæssigt forsvarlig måde samtidig med

Læs mere

ABC i vandløbsrestaurering

ABC i vandløbsrestaurering ABC i vandløbsrestaurering Naturlige vandløbsprojekter skaber naturlige forhold for fisk, dyr og planter Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Vandløbene er naturens blodårer Genskab naturlige forhold

Læs mere

REDEGØRELSE OM FÆLLESGRUNDLAGET FOR REGULATIVERNE FOR KOMMUNEVANDLØB I ÅRHUS KOMMUNE

REDEGØRELSE OM FÆLLESGRUNDLAGET FOR REGULATIVERNE FOR KOMMUNEVANDLØB I ÅRHUS KOMMUNE REDEGØRELSE OM FÆLLESGRUNDLAGET FOR REGULATIVERNE FOR KOMMUNEVANDLØB I ÅRHUS KOMMUNE ÅRHUS KOMMUNE. MAGISTRATENS 2. AFDELING Stadsingeniørens Kontor SEPTEMBER 1994 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. LOVGRUNDLAG

Læs mere

Høringsberettigede er berørte bredejere, og enhver der måtte antages at have væsentligt interesse i reguleringen.

Høringsberettigede er berørte bredejere, og enhver der måtte antages at have væsentligt interesse i reguleringen. Sag: 06.02.03-P19-14-18 15. februar 2019 Hørring - Regulering af Essedalsrenden Gribskov Kommunens vandløbsmyndighed sender hermed projekt til regulering af Essedalsrenden st. 1650 - st. 2104, mellem Sodemarksvej

Læs mere

Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune

Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune Forslag til udlægning af sten og gydegrus ved restaurering af Ellebæk i Næstved Kommune Havørred Rapport til Næstved Kommune Udarbejdet 9. oktober 2003 af Biotop v/rådgivende biolog Jan Nielsen Ønsbækvej

Læs mere

Slutrapport. Vandplanprojekt Skårup Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond

Slutrapport. Vandplanprojekt Skårup Møllebæk. Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune. Den Europæiske Fiskerifond Slutrapport Vandplanprojekt Skårup Møllebæk Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og Europa investerer i bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Læs mere

Naturlig og dårlig restaurering grundkursus. Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643

Naturlig og dårlig restaurering grundkursus. Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643 Naturlig og dårlig restaurering grundkursus Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643 Arbejd aktivt med vandløbets fald, så det udnyttes Det skal ikke udlignes.

Læs mere

Brønderslev Kommune: Skovmøllebæk, spærringaal- 399

Brønderslev Kommune: Skovmøllebæk, spærringaal- 399 Brønderslev Kommune: Skovmøllebæk, spærringaal- 399 FORUNDERSØGELSE VEDRØRENDE FJERNELSE AF SPÆRRING I SKOVMØLLEBÆK, ID. AAL-399 Rekvirent Rådgiver Brønderslev Kommune Teknisk Forvaltning Ny Rådhusplads

Læs mere

Hørings - Vandløbsrestaurering Marie Magdalene bæk, Savværksvej 1

Hørings - Vandløbsrestaurering Marie Magdalene bæk, Savværksvej 1 Til Høringsberettigede 28-06-2016 Sagsnummer.: 16/18937 Sagstype: KLE: 06.02.10 Sagsbehandler: Steen Ravn Christensen Tlf.: 87 53 54 10 Hørings - Vandløbsrestaurering Marie Magdalene bæk, Savværksvej 1

Læs mere

Bilag 2A Detailprojekt Vandplanprojekt Kragvad Bæk

Bilag 2A Detailprojekt Vandplanprojekt Kragvad Bæk Bilag 2A Detailprojekt Vandplanprojekt Kragvad Bæk AAL 337 Statens kommentarer: Rørunderføring vej, defekt rør Strækningen er naturbeskyttet. Tilstødende arealer er naturbeskyttet. Ved besigtigelse er

Læs mere

Afløb fra Ejstrup Sø Restaureringsprojekt Etablering af faunapassage mellem Ejstrup Sø og Holtum Å Høring, juli 2019

Afløb fra Ejstrup Sø Restaureringsprojekt Etablering af faunapassage mellem Ejstrup Sø og Holtum Å Høring, juli 2019 Afløb fra Ejstrup Sø Restaureringsprojekt Etablering af faunapassage mellem Ejstrup Sø og Holtum Å Høring, juli 2019 Afløb fra Ejstrup Sø Restaureringsprojekt Etablering af faunapassage mellem Ejstrup

Læs mere

Vandløbsrestaurering af Ginderskov Bæk ved udlægning af gydegrus og fjernelse af rester af gammelt stemmeværk projektforslag

Vandløbsrestaurering af Ginderskov Bæk ved udlægning af gydegrus og fjernelse af rester af gammelt stemmeværk projektforslag TEKNIK OG MILJØ Herning Kommune Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8057 miksn@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer. 06.02.03-P20-6-13 Vandløbsrestaurering af Ginderskov

Læs mere

HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN

HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN Bosætning og Erhverv Mellemgade 15, 5600 Faaborg HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN Projektbeskrivelse for Udlægning af gydegrus og strømkoncentratorer i Lammehavebækken st. 3.200-4.200 m og st. 5.060-7.350

Læs mere

Hørsholm Kommune Center for Teknik

Hørsholm Kommune Center for Teknik Hørsholm Kommune Center for Teknik Dispensation efter Naturbeskyttelseslovens 1 3 samt godkendelse efter Vandløbsloven 2 og Bekendtgørelse om vandløbsregulering og restaurering m.m 3 af restaureringsprojekt

Læs mere