BØRN, UNGE, FORÆLDRE LEDSAGEORDNING FOR BØRN OG UNGE MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP BØRN OG UNGE MED HANDICAP

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRN, UNGE, FORÆLDRE LEDSAGEORDNING FOR BØRN OG UNGE MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP BØRN OG UNGE MED HANDICAP"

Transkript

1 BØRN OG UNGE MED HANDICAP 1 BØRN, UNGE, FORÆLDRE LEDSAGEORDNING FOR BØRN OG UNGE MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP

2 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...3 Hvem kan få en ledsager?...4 Hvad kan du bruge din ledsager til?...5 Hvor mange ledsagertimer kan du få?...7 Hvem betaler for din ledsager?...9 Hvad skal din ledsager kunne?...10 Hvordan søger du en ledsager?...12 Hvis du vil klage?...13 Henvisning...14

3 3 FORORD Sara på 16 år, har haft ledsagelse i 1 ½ år. Sara er spastisk lammet. Sara synes, at hendes forældre nærmest var hendes skygge, og at hun ikke kunne gøre eller sige noget, uden at de var inde over. Og så er det svært at møde nye venner eller bare snakke fortroligt med sine veninder. Hun synes det er meget bedre nu, hvor hun kan tage af sted med sin ledsager. * Er du mellem 12 og 18 år, skal kommunen tilbyde dig en ledsager, hvis du, på grund af fysisk eller psykisk handicap, ikke kan komme uden for hjemmet, uden at bede dine forældre om hjælp. Ledsageordningen skal give dig bedre mulighed for at leve et liv ligesom andre børn og unge og sikre, at du kan være selvstændig og uafhængig af hjælp fra dine forældre. * Både Sara og de andre børn og unge, der omtales i denne pjece, er fiktive personer og de enkelte cases er formuleret af forfatterne. Men casene bygger på erfaringer og virkelige begivenheder fortalt af forskellige unge, der har haft en ledsager.

4 4 HVEM KAN FÅ EN LEDSAGER? Kommunen skal tilbyde dig en ledsager, hvis du er mellem 12 og 18 år og har en betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der gør, at du ikke kan færdes ude alene uden støtte fra en anden person. Det kan du læse mere om i Bekendtgørelse om betingelser for ledsageordningen efter Serviceloven. Se: Du kan få en ledsager, hvis du for eksempel har et synshandicap, et hørehandicap eller et bevægelseshandicap. Det kan også være, hvis du har en hjerneskade, udviklingsforstyrrelser eller udviklingshæmning. Hvis du er i tvivl om du er i målgruppen, så kontakt din kommune Det er din kommune, der afgør, om du opfylder kravene. DET MED SMÅT Du kan ikke få en ledsager, hvis du er anbragt uden for hjemmet på en døgninstitution, på et opholdssted eller i en familiepleje. Du kan ikke få en ledsager, hvis din nedsatte funktionsevne skyldes en sindslidelse eller dine sociale forhold. Du skal også være opmærksom på, at du normalt ikke kan pege på en ledsager fra din nærmeste familie eller med en meget tæt tilknytning til dig, fordi ledsagerordningen går ud på, at du skal være mere uafhængig af familie og venner, når du skal deltage i aktiviteter. Hvis du skal have en ledsager, skal du selv kunne fortælle, hvilke aktiviteter du ønsker, din ledsager skal tage med til.

5 5 HVAD KAN DU BRUGE DIN LEDSAGER TIL? Lasse er 13 år og udviklingshæmmet. Han har under forsøgsordningen haft Jacob som ledsager. Lasse bestemmer, hvad de skal lave, og de tager ofte i svømmehallen. Når ledsageren er med, er Lasse mere modig, end når han er sammen med forældrene. Lasse synes det er sjovt, når Jacob er med i svømmehallen. Han kan især godt lide, når de kører på ruchebanen sammen. Lasses mor har også været utrolig glad for ordningen. Lasses mor synes der er sket rigtig meget efter bare et halvt år, hvor Lasse har været sammen med Jacob. Hun erkender, at hun nok har været lidt pylret og pakket Lasse for meget ind, og kan se, at han har godt af at være sammen med en jævnaldrende. Du bestemmer selv, hvilke aktiviteter du tager din ledsager med til. Du kan for eksempel vælge at tage din ledsager med til sportsarrangementer, til koncerter eller i biografen. Du kan tage din ledsager med til fritidsaktiviteter som svømning, spejder, musik og fodbold, og til at gå ture eller cykle, hvis det er det, du har lyst til. Du kan også tage din ledsager med til fødselsdage eller til at besøge venner og familie. Eller du kan bede ledsageren om at følge med dig ud og handle, købe gaver, shoppe, eller bare hænge ud med vennerne. Din ledsager kan hjælpe dig på forskellige måder alt efter, hvad du har brug for. Er du for eksempel blind eller svagtsynet, kan ledsageren hjælpe dig med indkøb. Du kan få hjælp med kørestolen eller hjælp med overtøjet, hvis du har brug for dét. Du kan også tage din ledsager med i klubben og spille kort. Og din ledsager kan være med, når du har aftalt at læse lektier med en skolekammerat, eller når du skal se DVD film med en ven. Du kan også tage din ledsager med på ture af flere dages varighed for eksempel en weekend eller et kortvarigt ferieophold både i udlandet eller andre steder i Danmark.

6 6 Rikke er 14 år og har ADHD. Hun har Mette på 19 år, som ledsager. DET MED SMÅT Rikke går til spejder og kender Mette derfra. Det var Rikke selv, der foreslog Mette som ledsager, da hun fik tilbuddet om at være med i forsøgsordningen. De første måneder brugte Rikke stort set kun sine ledsagetimer i forbindelse med spejder, men nu bruger hun også timerne til andre aktiviteter. For nylig kunne Rikke godt tænke sig at holde en fest for sine spejdervenner og det hjalp Mette hende med. Rikke synes det går meget bedre med de andre piger, når Mette er med til spejder. Hun er glad for at have Mette ved sin side. Mette er rigtig god at tale med om alle mulige forskellige ting. Rikke tror, det er fordi, det ikke er så længe siden, Mette selv har været 14 år. Derfor kan Mette godt huske, hvordan det er. Din ledsager kan være et supplement til anden hjælp, du kan få, og ledsageren skal ikke fungere som kontaktperson, besøgsven eller lektiehjælp for dig. Din ledsager skal hverken passe dig eller udføre praktisk hjælp hjemme hos dig. Din ledsager er heller ikke en socialpædagogisk støtte og skal ikke være pædagog for dig. Det betyder, at din ledsager må hjælpe og guide dig, men ikke opdrage dig eller arbejde efter nogle pædagogiske mål. Ledsageren skal normalt heller ikke bruges til nødvendige lægebesøg, undersøgelser eller lignende. Ledsageren er tænkt som en hjælp til, at du kommer ud hjemmefra og skal derfor ikke lave aktiviteter sammen med dig hverken hjemme hos dig selv eller ude.

7 7 HVOR MANGE LEDSAGERTIMER KAN DU FÅ? Du kan få op til 15 timer med en ledsager om måneden. Det vil sige cirka 3½ time om ugen. Planlægningen af timerne skal du aftale med dine forældre, ledsageren og kommunen. Du bør tage en snak med din ledsager om, hvornår og til hvad du ønsker ledsagelse. Der er i udgangspunktet ingen begrænsninger. Hvis du gerne vil have din ledsager med på ferie, weekendtur eller til aktiviteter over flere dage, kan du efter aftale med kommunen spare ledsagetimer op. Du kan maksimalt spare 90 timer op på 6 måneder. Opsparede timer, der ikke er brugt efter 6 måneder, bortfalder. Du kan ikke bruge ledsagetimer forud. Du skal være opmærksom på, at hvis I rejser uden for dit lokalområde, vil ledsagerens timer til hjemrejse, ventetid eller overnatning tælle som ledsagetimer.

8 8

9 9 HVEM BETALER FOR DIN LEDSAGER? Din kommune betaler din ledsagers løn. Men du skal selv betale for både dine egne og ledsagerens øvrige udgifter til de aktiviteter, I laver. Hvis du for eksempel vil tage din ledsager med i biografen, på restaurant eller i svømmehal, betaler du for både dig selv og din ledsagers udgifter til billet, mad og andre ting. Du skal også dække udgifter til transport for både dig og din ledsager, når I er sammen. Du kan få dækket et beløb på op til 797 kr. om året (2012-priser), hvis du kan vise, at du har haft udgifterne. Beløbet bliver udbetalt samlet en gang om året. Du kan finde et ansøgningsskema på Danske Handicaporganisationers brugerservice udsteder et ledsagekort, der dokumenterer, at indehaveren har behov for ledsagelse ved færden i det offentlige rum. Kortet giver adgang til rabat på offentlig transport og på forskellige kulturinstitutioner som museer, teatre og forlystelsesparker. Se mere om ordningen på : ledsagerkort Udover dette beløb kan kommunen i særlige situationer give ekstra hjælp til rimelige udgifter til transport og aktiviteter for din ledsager. Kommunen vil i hver enkelt situation vurdere, om du kan få ekstra hjælp. Det årlige beløb på 797 kr. (2012) skal ikke være opbrugt, før kommunen yder hjælp i forbindelse med enkelte ledsageopgaver.

10 10 HVAD SKAL DIN LEDSAGER KUNNE? Sebastian er 14 år og har Downs Syndrom. Han har i 9 måneder haft Rasmus på 18 år som ledsager. Sebastian har altid været glad for fodbold. Han elsker både selv at spille og se det lokale superligaholds kampe. Sebastian fik kontakt til Rasmus gennem kommunen. Rasmus har selv spillet elitefodbold. Sebastian synes det er godt med Rasmus som ledsager, fordi Rasmus er god til at spille fodbold, og fordi han vil tage med ham ud og se fodbold. De holder med det samme fodboldhold. En gang sad Sebastian og Rasmus og drak en sodavand efter kampen. Så kom en af superligaspillerne, som Rasmus kender, og Sebastian fik både autografer og der blev taget billeder. Hverken Sebastian eller familien kendte Rasmus i forvejen. Men kommunen var både omhyggelig med at finde den rette person og med instruktionen af Rasmus. Sebastians far var i starten noget betænkelig ved at lade Sebastian være alene med så ung en fyr som Rasmus, men da faderen syntes, Rasmus virkede fornuftig og da Sebastian kunne lide Rasmus fra starten, var det jo det vigtigste.

11 11 Din ledsager skal være en person, du har lyst til at være sammen med. Du skal blandt andet tænke over følgende, når du skal søge om at få en ledsager: Har det betydning for dig, om din ledsager har samme køn som dig? Har det betydning for dig, hvor gammel din ledersager er? Har det betydning for dig, hvor fleksibel din ledsager er? Hvis dine aktiviteter ligger på forskellige tidspunkter, er det vigtigt, at du søger en ledsager, der har mulighed for at lave aftaler på forskellige tidspunkter også ind imellem mere spontant dag, aften og weekend. I den forbindelse kan det også betyde noget, at din ledsager ikke bor for langt væk, så det bliver for kompliceret at mødes. Har det betydning for dig, at din ledsager har samme interesser som dig? Det kan være svært at snakke om heste og ridning med en ledsager, der er bange for heste. Og det kan være svært at snakke fodbold med en ledsager, der aldrig har set en fodboldkamp. Du bør overveje, om du har nogle særlige interesser, som det er vigtigt for dig, at din ledsager deler med dig. DET MED SMÅT Kommunen skal sørge for, at din ledsager får den nødvendige instruktion til arbejdet som ledsager. Det skal kommunen, uanset om det er en ledsager, som du selv har ønsket eller en ledsager, som kommunen har fundet til dig. Din ledsager skal blandt andet vide noget om dine særlige behov, og hvordan vedkommende bedst hjælper dig.

12 12 HVORDAN SØGER DU EN LEDSAGER? Du kan søge om at få en ledsager gennem din kommune. Hvis du har ret til at få en ledsager, kan du enten selv vælge ledsageren, eller du kan bede kommunen om at finde en ledsager til dig. Kommunen skal i begge tilfælde godkende og ansætte ledsageren. Du og dine forældre kan henvende jer personligt til din kommune, eller du kan ansøge din kommune om en ledsager via På ansøgningsskemaet skal du blandt andet oplyse, hvilke aktiviteter du ønsker, din ledsager skal med til, hvorfor du har brug for en ledsager, hvilke hjælpemidler du benytter og gerne navnet på en person, du gerne vil have skal være din ledsager.

13 13 HVIS DU VIL KLAGE? Hvis du ikke får den ledsageordning, som du har ansøgt om, kan du klage til kommunen inden 4 uger fra den dag, hvor du modtager afslaget. Derefter sender kommunen din klage med de tilhørende papirer videre til Det Sociale Nævn. Afgørelser fra Det Sociale Nævn kan ankes ved Ankestyrelsen, som vurderer, om en sag har principiel eller generel betydning. Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet, DUKH, kan give dig uvildig rådgivning, hvis din sag er gået i hårdknude, eller du føler dig uretfærdigt behandlet. Se:

14 14 HENVISNING Socialstyrelsen: Søg på: Ledsageordning. Danske Handicaporganisationer Den uvildige konsulentordning på Handicapområdet DUKH Ledsagerkort: Ansøgningsskemaer: Søg på Ledsageordning. Bekendtgørelse om betingelser for ledsageordningen efter Serviceloven. Nr. 235 af 9. marts aspx?id= Vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier (vejledning nr. 3 til Serviceloven) aspx?id=135540

15 Ledsageordning for børn og unge med fysisk eller psykisk handicap Barn, ung, forældre Pjecen er udarbejdet af SPUK for Socialstyrelsen, 2012 Grafisk tilrettelæggelse D-Grafisk, David Lund Nielsen 15

16 16 LEDSAGERORDNING FOR BØRN OG UNGE MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP Er du mellem 12 og 18 år, og kan du ikke tage ud alene på grund af et fysisk eller psykisk handicap, skal kommunen tilbyde dig 15 timer om måneden med en ledsager. Sammen med din ledsager kan du tage til fritidsaktiviteter, i biografen eller hænge ud med vennerne. Ledsageordningen giver dig mulighed for selv at deltage i aktiviteter, uden du skal være afhængig af, at dine forældre eller søskende følger dig. I denne pjece kan du og dine forældre læse mere om: hvem, der kan få en ledsager hvad du kan bruge din ledsager til hvor mange ledsagertimer, du kan få hvem, der betaler for din ledsager hvad din ledsager skal kunne hvordan du søger en ledsager

BØRN, UNGE, FORÆLDRE LEDSAGEORDNING FOR BØRN OG UNGE MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP BØRN OG UNGE MED HANDICAP

BØRN, UNGE, FORÆLDRE LEDSAGEORDNING FOR BØRN OG UNGE MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP BØRN OG UNGE MED HANDICAP BØRN OG UNGE MED HANDICAP 1 BØRN, UNGE, FORÆLDRE LEDSAGEORDNING FOR BØRN OG UNGE MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...3 Hvem kan få en ledsager?...4 Hvad kan du bruge din ledsager

Læs mere

KOMMUNER OG SAGSBEHANDLERE LEDSAGEORDNING- FOR BØRN OG UNGE MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP BØRN OG UNGE MED HANDICAP

KOMMUNER OG SAGSBEHANDLERE LEDSAGEORDNING- FOR BØRN OG UNGE MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP BØRN OG UNGE MED HANDICAP BØRN OG UNGE MED HANDICAP 1 KOMMUNER OG SAGSBEHANDLERE LEDSAGEORDNING- FOR BØRN OG UNGE MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...3 Målgruppe...4 Rekruttering af ledsagere...6 Ledsageordningens

Læs mere

Information om Ledsageordningen

Information om Ledsageordningen Information om Ledsageordningen Indledning Ledsageordningen varetager praktiske ledsageopgaver udenfor hjemmet i henhold til lov om Social Service 97 og 45. Er du mellem 12 og 67 år og kan du ikke færdes

Læs mere

Ledsageordning for 18 67 årige

Ledsageordning for 18 67 årige Ledsageordning for 18 67 årige Ledsageordning Er du mellem 18 og 67 år, og kan du ikke færdes alene uden for hjemmet på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, har du ret til

Læs mere

Information om Ledsageordning

Information om Ledsageordning Information om Ledsageordning Indholdsfortegnelse Hvad er en ledsageordning... 3 Hvordan søges ledsageordning... 3 Hvem er omfattet af ledsageordningen... 3 Hvem er ikke omfattet af ledsageordningen...

Læs mere

Ledsageordning for handicappede

Ledsageordning for handicappede Ledsageordning for handicappede 1 Ledsageordningen medvirker til, at du kan deltage i aktiviteter uden for hjemmet efter eget valg. Har du en betydelig og varigt fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse,

Læs mere

Ledsageordning for handicappede

Ledsageordning for handicappede Ledsageordning for handicappede 1 Har du en betydelig og varigt fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, har du som andre behov for at kunne komme hjemmefra, købe ind, gå til massage eller lignende,

Læs mere

HJÆLP OG STØTTE. til forældre med børn der har fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse

HJÆLP OG STØTTE. til forældre med børn der har fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse HJÆLP OG STØTTE til forældre med børn der har fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse Hjælp og støtte til forældre med børn der har fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse Denne pjece er skrevet til

Læs mere

Ledsagerordning for handicappede

Ledsagerordning for handicappede Relevante links. Socialstyrelsen; www.socialstyrelse.dk Danske Handicaporganisationer; www.handicap.dk Varde Kommune, www.vardekommune.dk Ledsagerordning for handicappede Handicappede, som har brug for

Læs mere

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard For Lov om social service 97 Ledsagerordning Vedtaget af Byrådet d. 22. marts 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Forudsætninger... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2 Personkreds...

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ledsageordningen. Center for Social og Psykiatri Voksenafdelingen-Myndighed

Kvalitetsstandard. Ledsageordningen. Center for Social og Psykiatri Voksenafdelingen-Myndighed Kvalitetsstandard Ledsageordningen Center for Social og Psykiatri Voksenafdelingen-Myndighed Godkendt af Social- og Forebyggelsesudvalget den 13. juni 2018. Ledsageordningen Lovgrundlag Ydelsens art Ydelsens

Læs mere

Information om. Ledsageordningen

Information om. Ledsageordningen Socialforvaltningen Borgercenter Handicap Information om Ledsageordningen Til borgere og ledsagere om hvordan vi tilrettelægger ledsagelse 1 Indholdsfortegnelse Information om... 1 Ledsageordningen...

Læs mere

Støtte når man har et barn med Prader-Willi syndrom

Støtte når man har et barn med Prader-Willi syndrom Støtte når man har et barn med Prader-Willi syndrom Brogården 27. september 2014 Gitte Madsen Socialrådgiver - handicapkonsulent 1 Afgørelser En afgørelse kan gives både mundtligt og skriftligt, den skal

Læs mere

LEDSAGEORDNINGEN GIVER DIG FRIHED MED TRYGHED

LEDSAGEORDNINGEN GIVER DIG FRIHED MED TRYGHED LEDSAGEORDNINGEN GIVER DIG FRIHED MED TRYGHED Læs her i folderen om de muligheder du har som bruger med ledsageordningen hos Bruger - Hjælper Formidlingen DET ER DINE ØNSKER, DER TÆLLER Er du mellem 12

Læs mere

Kvalitetsstandard Ledsageordningen jf. 97 i Lov om Social Service

Kvalitetsstandard Ledsageordningen jf. 97 i Lov om Social Service Kvalitetsstandard Ledsageordningen jf. 97 i Lov om Social Service Myndighed Social - Voksenhandicap Høringsudkast, februar 2019 Ledsageordningen Serviceloven 97 Formål Formålet med ledsageordningen er

Læs mere

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Ledsagelse

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Ledsagelse Allerød Kommune Kvalitetsstandard: Ledsagelse 2016 Brug for ledsagelse? Hvis du eller en pårørende har behov for ledsagelse, kan du kontakte koordinatorerne i Social Indsats: Tlf.: 48 100 100 E-mail: kommunen@alleroed.dk

Læs mere

Retningslinjer Retningslinjer for ledsageordning efter Servicelovens 97 Handicap og Psykiatri

Retningslinjer Retningslinjer for ledsageordning efter Servicelovens 97 Handicap og Psykiatri Retningslinjer Retningslinjer for ledsageordning efter Servicelovens 97 Handicap og Psykiatri // April 2017 Indholdsfortegnelse 1. Formålet med ledsageordning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Hvem kan få en

Læs mere

Sag: 14/ Kvalitetsstandard. Skanderborg Kommune

Sag: 14/ Kvalitetsstandard. Skanderborg Kommune Sag: 14/16471 Kvalitetsstandard Skanderborg Kommune Indhold Forord... 3 Kvalitetsstandard for ledsageordning... 4 2 Forord Kvalitetsstandarderne i Skanderborg Kommune tager afsæt i lov om social service,

Læs mere

Ledsageordning i Hillerød Kommune. Guide om retningslinjer og den praktiske tilrettelæggelse af ledsagelse

Ledsageordning i Hillerød Kommune. Guide om retningslinjer og den praktiske tilrettelæggelse af ledsagelse Ledsageordning i Hillerød Kommune Guide om retningslinjer og den praktiske tilrettelæggelse af ledsagelse 2018 Forord I denne pjece kan du få svar på, hvordan ledsagelse praktisk tilrettelægges, og hvad

Læs mere

INFORMATION TIL BORGERE OG LEDSAGER. Serviceinformation om ledsagerordningen. 97 i Lov om Social Service

INFORMATION TIL BORGERE OG LEDSAGER. Serviceinformation om ledsagerordningen. 97 i Lov om Social Service INFORMATION TIL BORGERE OG LEDSAGER Serviceinformation om ledsagerordningen 97 i Lov om Social Service Oktober 2015 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Lovgivning og personkredsen for 97... 1 3. BORGER...

Læs mere

Kvalitetsstandard for ledsagerordninger. Til Politisk behandling den 22. april 2015

Kvalitetsstandard for ledsagerordninger. Til Politisk behandling den 22. april 2015 17 Kvalitetsstandard for ledsagerordninger Til Politisk behandling den 22. april 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Ledsageordning Vedtaget Hjørring Byråd xx.xx Hvad er indsatsens lovgrundlag? Hvilket behov dækker indsatsen?

KVALITETSSTANDARD. Ledsageordning Vedtaget Hjørring Byråd xx.xx Hvad er indsatsens lovgrundlag? Hvilket behov dækker indsatsen? KVALITETSSTANDARD Ledsageordning Vedtaget Hjørring Byråd xx.xx.2018 Hvad er indsatsens lovgrundlag? Servicelovens 97 Bekendtgørelse nr. 235 af marts 2012, om betingelser for ledsageordningen efter serviceloven.

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv.

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv. Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv. Godkendt 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Formål...

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for ledsagelse Serviceloven 97

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for ledsagelse Serviceloven 97 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for ledsagelse Serviceloven 97 2015 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede serviceniveau,

Læs mere

Kvalitetsstandard. Serviceloven 97. Ledsageordningen

Kvalitetsstandard. Serviceloven 97. Ledsageordningen Kvalitetsstandard Serviceloven 97 Ledsageordningen Godkendt i Byrådet den 26. juni 2012 Værdigrundlag og politiske mål. Formålet med at yde hjælp efter serviceloven er at fremme den enkeltes muligheder

Læs mere

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Mine penge Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk

Læs mere

Handicapledsager i Skive Kommune

Handicapledsager i Skive Kommune Handicapledsager i Skive Kommune (Ledsagerordning, servicelovens 97) Skive det er RENT LIV SKIVE.DK Hvad vil det sige at være ledsager? At være ledsager for et menneske med handicap indebærer: At du er

Læs mere

Standarden er godkendt af Social- og Sundhedsudvalget den Denne kvalitetsstandard revideres en gang i hver byrådsperiode. 1.

Standarden er godkendt af Social- og Sundhedsudvalget den Denne kvalitetsstandard revideres en gang i hver byrådsperiode. 1. Revisionsnr. 0 Side 1/7 Kvalitetsstandard for ledsageordning Standardens godkendelse Standardens indhold Standarden er godkendt af den. Denne kvalitetsstandard revideres en gang i hver byrådsperiode. 1.

Læs mere

12 Kvalitetsstandard for ledsagerordning for voksne

12 Kvalitetsstandard for ledsagerordning for voksne 12 Kvalitetsstandard for ledsagerordning for voksne Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 9 Kvalitetsstandard for ledsagerordning: Hvordan læser jeg denne kvalitetsstandard? På de første sider i kvalitetsstandarden

Læs mere

1. Forord Denne pjece er udarbejdet til dig som forælder, der er bevilliget afløsning i hjemmet efter servicelovens 84, stk. 1, jf. 44.

1. Forord Denne pjece er udarbejdet til dig som forælder, der er bevilliget afløsning i hjemmet efter servicelovens 84, stk. 1, jf. 44. 1. Forord Denne pjece er udarbejdet til dig som forælder, der er bevilliget afløsning i hjemmet efter servicelovens 84, stk. 1, jf. 44. I pjecen finder du information om Aflastningsordningen og svar på

Læs mere

BP Møde Slangerup. Emne: Beboer Pårørende Møde. Formål med mødet: Orientering og udvikling af Bofællesskaberne Møllehaven og Kongshøj Alle.

BP Møde Slangerup. Emne: Beboer Pårørende Møde. Formål med mødet: Orientering og udvikling af Bofællesskaberne Møllehaven og Kongshøj Alle. Emne: Beboer Pårørende Møde. BP Møde Slangerup. Formål med mødet: Orientering og udvikling af Bofællesskaberne Møllehaven og Kongshøj Alle. Data om mødet Dato: Tirsdag den 2. juni 2015. Tid: 17.30.-19.30.

Læs mere

LEDSAGEORDNINGEN KORT FORTALT

LEDSAGEORDNINGEN KORT FORTALT LEDSAGEORDNING Formålet med ledsageordningen er, at du som borger mellem 18 og 67 år med nedsat funktionsevne, kan deltage i aktiviteter efter eget valg uden for dit hjem LEDSAGEORDNINGEN KORT FORTALT

Læs mere

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne Tryg fritid i en gammel gård med sjæl De rette fysiske rammer til personer med specielle behov Skovridergården ligger midt i

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om ledsageordning - personkreds - psykisk nedsat funktionsevne - sindslidelse - botilbud

Ankestyrelsens principafgørelse om ledsageordning - personkreds - psykisk nedsat funktionsevne - sindslidelse - botilbud KEN nr 11119 af 01/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 16. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2134-10164 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Ledsageordningen. I Aalborg Kommune

Ledsageordningen. I Aalborg Kommune Ledsageordningen I Aalborg Kommune Ledsagelse til? Formålet med ordningen Er, at mennesker med varig og betydelig nedsat funktionsevne får mulighed for at deltage i aktiviteter udenfor hjemmet. Med ledsagerordningen

Læs mere

GRANBOHUS Få gode oplevelser med LEDSAGEORDNINGEN

GRANBOHUS Få gode oplevelser med LEDSAGEORDNINGEN GRANBOHUS Få gode oplevelser med LEDSAGEORDNINGEN For mig betyder Ledsageordningen alt. Da jeg hele mit raske liv har været meget aktiv og udadvendt, kunne jeg ikke se mig selv sidde hjemme det meste af

Læs mere

Vigtige valg - Guide til unge med handicap

Vigtige valg - Guide til unge med handicap Vigtige valg - Guide til unge med handicap Bolig Uddannelse Arbejde Fritidsaktiviteter Kolofon Vigtige valg Udgiver: Servicestyrelsen 2009 Tekst og redaktion: Janina Gaarde Rasmussen og Stine Grønbæk Jensen,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Lovforslag nr. L 73 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. januar 2012 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Ledsagelse til børn og unge

Læs mere

Oplæg om DUKH ALFA-1 Danmark 13. Januar 2016

Oplæg om DUKH ALFA-1 Danmark 13. Januar 2016 Oplæg om DUKH ALFA-1 Danmark 13. Januar 2016 Aftenens program: Orientering om DUKH Servicelovens 15 Mål og grundlag Målgruppe Hvad kan DUKH opgaver Henvendelse til DUKH DUKH s erfaringer DUKH s 10 gode

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighed handicap. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighed handicap. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Myndighed handicap Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Myndighed_handicap-Sex.indd 1 15/01/13 11.26 Anna på 12

Læs mere

Velkommen til din logbog!

Velkommen til din logbog! Logbog for: Junior Velkommen til din logbog! Denne bog er til dig, der skal træne med Hukommelsesleg Flex. I logbogen får du information om arbejdshukommelsen. Du får at vide, hvordan træningen foregår,

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

Ledsagerordning i Tønder Kommune

Ledsagerordning i Tønder Kommune Ledsagerordning i Tønder Kommune Hvad er en ledsagerordning? Formålet med en ledsagerordning er, at du som borger med et nedsat funktionsniveau kan deltage i aktiviteter udenfor dit hjem. Aktiviteter

Læs mere

Skanderborg Kommunes kvalitetsstandarder

Skanderborg Kommunes kvalitetsstandarder Skanderborg Kommunes kvalitetsstandarder - Ledsageordning efter servicelovens 97 1 Indhold Kvalitetsstandard Ledsageordning... 4 Klageadgang... 7 Kontaktoplysninger... 7 2 Kvalitetsstandard Skanderborg

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Ledsageordning til børn og unge

Ledsageordning til børn og unge Aarhus Kommunes Ledsageordning Sonnesgade 9 8000 Aarhus C. Telefon 87 13 40 70 Mail: ledsageordning@msb.aarhus.dk Ledsageordning til børn og unge mellem 12 og 17 år Information til forældre og ledsagere

Læs mere

Ledsagerordningen i Haderslev Kommune

Ledsagerordningen i Haderslev Kommune Ledsagerordningen i Haderslev Kommune Hvad er en ledsagerordning? Formålet med ledsageordningen er, at du med nedsat funktionsevne kan deltage i aktiviteter efter eget valg uden for dit hjem. Ifølge Servicelovens

Læs mere

LEDSAGERORDNING JF. SERVICELOVENS 97. Orientering om ledsagerordninger i Guldborgsund kommune.

LEDSAGERORDNING JF. SERVICELOVENS 97. Orientering om ledsagerordninger i Guldborgsund kommune. LEDSAGERORDNING JF. SERVICELOVENS 97. Orientering om ledsagerordninger i Guldborgsund kommune. BETINGELSER FOR AT BLIVE VISITERET TIL EN LEDSAGERORDNING. Kan visiteres til borgere fra det 18 år til folkepensionsalderen.

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

Ledsageordning (Lov om Social Service 97)

Ledsageordning (Lov om Social Service 97) Ledsageordning (Lov om Social Service 97) Introduktion til ledsagere i Ledsageordningen, Gladsaxe Handicapcenter Hvem: Alle borgere mellem 18 og 67 år med betydelig og varigt nedsat funktionsevne, kan

Læs mere

Vejledende serviceniveau for bevilling af aflastning på handicapområdet i. Kolding Kommune: Aflastning i hjemmet (hjemmepassere)

Vejledende serviceniveau for bevilling af aflastning på handicapområdet i. Kolding Kommune: Aflastning i hjemmet (hjemmepassere) Aflastning i hjemmet (hjemmepassere) r Servicelovens 41 og 84. - Barnets behov for praktisk støtte og tilsyn. diagnosen, udtalelser fra familier og skole/institutioner. - Hvorvidt forældrene har frasagt

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 5. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 5. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentarer Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet. Velkommen til undersøgelsen.

Læs mere

Orientering til patienter og pårørende om sociale forhold

Orientering til patienter og pårørende om sociale forhold Orientering til patienter og pårørende om sociale forhold Vi ønsker med denne pjece at give dig et kort overblik over forskellige sociale og økonomiske støttemuligheder, der kan være relevante i forbindelse

Læs mere

Statusnotat: Ledsagelse i Horsens Kommune

Statusnotat: Ledsagelse i Horsens Kommune Sagsnr. 27.48.04-P05-1-18 Dato: 20.12.2018 Statusnotat: Ledsagelse i Horsens Kommune Indhold 1. Indledning: Ledsagelse udenfor hjemmet...2 2. Ledsageordningen...2 2.1 Målgruppen...3 2.2 Omfang og indhold...3

Læs mere

Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn

Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du i en periode ikke skal bo hjemme hos din mor og/eller far. Din sagsbehandler bestemmer,

Læs mere

Ledsagerordningen i Haderslev Kommune

Ledsagerordningen i Haderslev Kommune Ledsagerordningen i Haderslev Kommune Hvad er en ledsagerordning? Formålet med ledsageordningen er, at du med nedsat funktionsevne kan deltage i aktiviteter efter eget valg uden for dit hjem. Ifølge Servicelovens

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Servicelovens 85

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Servicelovens 85 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Servicelovens 85 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Love og standarder for ledsagelse og brugerbetaling til borgere, der modtager ydelser under 85 og 108 i Guldborgsund Kommune.

Love og standarder for ledsagelse og brugerbetaling til borgere, der modtager ydelser under 85 og 108 i Guldborgsund Kommune. 1 LEDSAGELSE OG BRUGERBETALING PÅ 85 OG 108 Love og standarder for ledsagelse og brugerbetaling til borgere, der modtager ydelser under 85 og 108 i Guldborgsund Kommune. RESUMÉ Der er i 2014 sat fokus

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Oplæg. Hjerneskadeforeningen. Lokalafdeling Aarhus/Østjylland. for. d. 3. oktober 2015. v/ socialfaglig konsulent Beth Lander Astrup

Oplæg. Hjerneskadeforeningen. Lokalafdeling Aarhus/Østjylland. for. d. 3. oktober 2015. v/ socialfaglig konsulent Beth Lander Astrup Oplæg for Hjerneskadeforeningen Lokalafdeling Aarhus/Østjylland d. 3. oktober 2015 v/ socialfaglig konsulent Beth Lander Astrup Dagens program Kort præsentation Hvem er DUKH Retssikkerhed Borgeres rettigheder

Læs mere

ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE. Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan?

ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE. Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? Der skal to til et møde Mennesker med handicap er sjældent medlemmer af foreningerne. Det er der mange årsager

Læs mere

Oplæg om DUKH. DH - Sønderborg 9. marts 2015

Oplæg om DUKH. DH - Sønderborg 9. marts 2015 Oplæg om DUKH DH - Sønderborg 9. marts 2015 Dagens program: Kort præsentation af Maria Lausten Orientering om DUKH Retssikkerhed Hvad kan DUKH opgaver Henvendelse til DUKH DUKH s erfaringer DUKH s 10 gode

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om kontant tilskud - udmåling - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om kontant tilskud - udmåling - fradrag KEN nr 10858 af 12/10/2015 Udskriftsdato: 16. juni 2019 Ministerium: Journalnummer: 2014-213-60295 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HBF Landskursus 29.09.2012. Om serviceloven

HBF Landskursus 29.09.2012. Om serviceloven HBF Landskursus 29.09.2012 Om serviceloven Lovgivningen: Retssikkerhedsloven Dagtilbudsloven Beskæftigelseslovgivningen Serviceloven Sundhedsloven Folkeskoleloven UU-loven Familien SPS-loven Voksen specialuv.

Læs mere

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard ledsageordning Servicelovens 97

Myndighedsafdelingen. Kvalitetsstandard ledsageordning Servicelovens 97 Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard ledsageordning Servicelovens 97 Godkendt af Voksen- og Plejeudvalget på møde den 24.01.2013 Godkendt af Kommunalbestyrelsen på møde den 26.02.2013 Acadre dok. 152599-12

Læs mere

Politikerspørgsmål vedr. ledsagelse og støtte i ferier mv. til borgere i sociale botilbud mv.

Politikerspørgsmål vedr. ledsagelse og støtte i ferier mv. til borgere i sociale botilbud mv. Socialforvaltningen Adm. Direktør Henrik Appel Esbensen, MB 31. januar 2014 Sagsnr. 2014-0018483 Dokumentnr. 2014-0018483-7 Kære Henrik Appel Esbensen Tak for din henvendelse af 22. januar 2014, hvor du

Læs mere

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med:

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med: I samarbejde med: Har du brug for en ven, der bare er der? Denne folder er til dig som er barn eller ung Mangler du af og til en forstående voksen at snakke med? Synes du, at de voksne tit har for travlt

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 4. klasse 2018

ELEVUNDERSØGELSE 4. klasse 2018 ELEVUNDERSØGELSE. klasse 08 Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentarer Hvis elevens fødselsdato (-) er et lige tal (fx 0/0), tildeles eleven spørgsmål om dansk, hvis det er et ulige tal (fx /), tildeles

Læs mere

Samarbejdet med kommunen

Samarbejdet med kommunen Alfa1 Danmark Medlemskursus Samarbejdet med kommunen søndag d.25.maj 2014 Byggecentrum, Middelfart Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Opgaven lød Kommunerne er de senere år blevet

Læs mere

Oplæg om DUKH og retssikkerhed

Oplæg om DUKH og retssikkerhed Oplæg om DUKH og retssikkerhed Landsforeningen for Marfan Syndrom Middelfart d. 20. september 2015 Ved socialfaglig konsulent Britta Christensen Dagens program: Orientering om DUKH Servicelovens 15 Mål

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Ny tekst Forslag til ny kvalitetsstandard for ledsagerordning jf. Servicelovens 97

Ny tekst Forslag til ny kvalitetsstandard for ledsagerordning jf. Servicelovens 97 Ny tekst Forslag til ny kvalitetsstandard for ledsagerordning jf. Servicelovens 97 Tidligere tekst Kvalitetsstandard for støttekontaktperson (ledsagerordning) jf. Servicelovens 97 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag?

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Begge mine forældre Den ene af mine forældre Mine forældre på skift Den ene af mine forældre og denne kæreste/mand/kone Andre

Begge mine forældre Den ene af mine forældre Mine forældre på skift Den ene af mine forældre og denne kæreste/mand/kone Andre 1 Kære elev Tak, fordi du vil besvare spørgeskemaet om dine interesser og din fritid. Spørgeskemaet tager ca. 15 min. at udfylde. Din besvarelse vil være anonym. Med venlig hilsen Center for Ungdomsstudier

Læs mere

! Ja! Nej. ! Pige! Dreng. ! Begge mine forældre! Den ene af mine forældre! Mine forældre på skift! Den ene af mine forældre og dennes partner!

! Ja! Nej. ! Pige! Dreng. ! Begge mine forældre! Den ene af mine forældre! Mine forældre på skift! Den ene af mine forældre og dennes partner! Kære elev Tak, fordi du vil besvare spørgeskemaet om din fritid. Spørgeskemaet tager ca. 15 min. at udfylde. Din besvarelse vil være anonym. Med venlig hilsen, Center for Ungdomsstudier Har du adresse

Læs mere

Godt på vej mod voksenlivet. Til unge med handicap og deres forældre

Godt på vej mod voksenlivet. Til unge med handicap og deres forældre Godt på vej mod voksenlivet Til unge med handicap og deres forældre Godt på vej mod voksenlivet 18 år, og hva så? Når du fylder 18 år bliver du myndig. Det betyder, at du har nogle andre muligheder, rettigheder

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

GRANBOHUS HJEMMEPASNINGEN. En fast person aflaster familien i hjemmet

GRANBOHUS HJEMMEPASNINGEN. En fast person aflaster familien i hjemmet GRANBOHUS HJEMMEPASNINGEN En fast person aflaster familien i hjemmet Efter fem år, hvor vi var på uafbrudt, var det en kæmpe, kæmpe frihed at sige, at nu tager vi bare i biografen eller sætter os ned til

Læs mere

Merudgifter til drift af bil servicelovens 100

Merudgifter til drift af bil servicelovens 100 Merudgifter til drift af bil servicelovens 100 Udgifter, der er forbundet med at have handicapbil, f.eks. forsikring, benzin, reparation mv., skal du som udgangspunkt selv afholde, idet personer med nedsat

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

HANDICAP OG PSYKIATRI. Fra barn til voksen. Information til unge med særlige behov

HANDICAP OG PSYKIATRI. Fra barn til voksen. Information til unge med særlige behov HANDICAP OG PSYKIATRI Fra barn til voksen Information til unge med særlige behov Som ung skal du være opmærksom på: I overgangen fra ung til voksen er der rent lovgivningsmæssigt mange ting, som ændrer

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

EFTERVÆRN ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT

EFTERVÆRN ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER EFTERVÆRN Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT EFTERVÆRN 3 NÅR DU FYLDER 18 ÅR 6 FACTS OM EFTERVÆRN 10 CASE: SIMONE FIK HJÆLP, DA HUN VAR FLYTTET

Læs mere

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno?

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno? Mariam på 14 år er anbragt uden for hjemmet. En dag fortæller hun dig, at Sara, som er en 13-årig pige, der også er anbragt på stedet, har fortalt hende, at hendes stedfar piller ved hende, når hun er

Læs mere

Støtte til kropsbårne hjælpemidler

Støtte til kropsbårne hjælpemidler Kvalitetsstandard for Støtte til kropsbårne hjælpemidler Ishøj Kommune 1 Jeg er glad for, at kunne præsentere kommunens kvalitetsstandard på området for kropsbårne hjælpemidler. Kvalitetsstandarden beskriver

Læs mere

Håndbog til ledsager ansat ved Tønder Kommune

Håndbog til ledsager ansat ved Tønder Kommune Håndbog til ledsager ansat ved Tønder Kommune Side 2 af 8 Velkommen til Tønder Kommunes ledsagerkorps. I denne håndbog finder du oplysninger om dine rettigheder og pligter i forhold til den enkelte borgers

Læs mere

DILEMMAKORT FORÆLDRE

DILEMMAKORT FORÆLDRE DILEMMAKORT FORÆLDRE Dilemma #1 Din søns hold er ude at spille kamp. Du står på sidelinjen og kigger på sammen med flere af de andre forældre. Caspers far står der også. Du bemærker, at han råber meget

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for merudgifter Servicelovens 100 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for merudgifter efter Lov om Social Service 100. Du kan

Læs mere

Handicapteamet Fagcenter børn & Familie

Handicapteamet Fagcenter børn & Familie 06.17 Handicapteamet Fagcenter børn & Familie Handicapteamet -en del af Fagcenter Børn & Familie. Teamet består af 7 rådgivere, der sammen dækker hele målgruppen for Handicapteamets indsats: Børn og Unge

Læs mere

Oplæg om DUKH. Netværksmøde for specialister under VISO specialundervisning. Med fokus på henvendelser vedr. specialundervisning. den 9. nov.

Oplæg om DUKH. Netværksmøde for specialister under VISO specialundervisning. Med fokus på henvendelser vedr. specialundervisning. den 9. nov. Oplæg om DUKH Med fokus på henvendelser vedr. specialundervisning Netværksmøde for specialister under VISO specialundervisning den 9. nov. 2016 v/ socialfaglig konsulent Beth Lander Astrup Dagens program

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for aflastning efter Lov om Social Service 84. Du kan søge

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 6. klasse 2018

ELEVUNDERSØGELSE 6. klasse 2018 Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis elevens fødselsdato (1-31) er et lige tal (fx 0/10)tildeles eleven spørgsmål om dansk, hvis det er et ulige tal (fx 3/11), tildeles eleven spørgsmål

Læs mere

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Februar 2010 Til dig som bor hos plejefamilie 6-12 år Februar 2010 Udgivet af: Grønlands Selvstyre 2010 Departementet for Sociale

Læs mere

BØRN I MIDTEN. Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR.

BØRN I MIDTEN. Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR. BØRN I MIDTEN Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR. 1 HVER TIL SIT HVAD MED BØRNENE? Når du og din partner går fra hinanden, er det vigtigt, at I får etableret en samværsordning,

Læs mere

Touretteforeningens Generalforsamling

Touretteforeningens Generalforsamling Touretteforeningens Generalforsamling Udredning og sociale støttemuligheder søndag d.24.marts 2013 Tåstrup Socialrådgiver handicapkonsulent Inge Louv www.ingelouv.dk Dansk lovgivning fælles lovgivning

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere