Miljøregulering af virksomheder. Advokat (H), Partner Håkun Djurhuus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljøregulering af virksomheder. Advokat (H), Partner Håkun Djurhuus"

Transkript

1 Miljøregulering af virksomheder Advokat (H), Partner Håkun Djurhuus

2 Kategorisering 1. Godkendelsespligtige a) Bilag 1-virksomheder ( de store ) a1) IPPC a2) Få andre typer b) Bilag 2 ( de forenklede ) c) Bilag 5-virksomheder ( standardvilkår ) 2. Ikke godkendelsespligtige virksomheder a) Branchebekendtgørelsesvirksomheder b) Alle andre

3 Hvem er myndighed? Staten har kompetence i relation til ca. 200 listevirksomheder (smærkede). For alle andre er det kommunen der er myndighed. Staten kan efter anmodning fra virksomhed og/eller kommune overtage kompetencen i væsentlige sager (MBL 82, stk. 2)

4 Miljøbeskyttelseslovens 33, stk. 1 listevirksomheder må ikke anlægges eller påbegyndes, før der er meddelt godkendelse. Listevirksomhed må heller ikke udvides eller ændres bygningsmæssigt eller driftsmæssigt, herunder med hensyn til affaldsfrembringelsen på en måde, som indebærer forøget forurening, før udvidelsen eller ændringen er godkendt.

5 Miljøbeskyttelseslovens 33, stk. 2 Den godkendende myndighed kan dog tillade, at bygge- og anlægsarbejder til anden listevirksomhed end anlæg for deponering af affald påbegyndes, før der er givet godkendelse, hvis de anlægges i overensstemmelse med godkendt lokalplan eller byplanvedtægt. Bygge- og anlægsarbejder sker på bygherrens ansvar.

6 Godkendelsespligt bagatelgrænse? MKN-citat (KFE ): Selv om miljøbeskyttelseslovens 33, stk. 1, nr. 2 ikke fastsætter nogen nedre grænse for den forureningsforøgelse, der kan begrunde en godkendelsespligt, finder Nævnet ikke, at det i nærværende sag oplyste forøgede paraffinforbrug medfører en sådan forureningsforøgelse, at den efter sin karakter og omfang i sig selv kan bevirke godkendelsespligt. MBL 85, stk. 1: Tilsynsmyndigheden kan undlade at behandle forhold, som den anser for at være af underordnet betydning for miljøbeskyttelsen.

7 Godkendelsens ramme MBL 5, stk. 1 og 2: Den, der fremstiller eller importerer varer eller produkter, skal i videst muligt omfang sikre, at varen eller produktet ikke giver anledning til forurening eller spild af materialer og energimæssige ressourcer. Stk. 2. Der skal herunder lægges vægt på, at varen eller produktet har en sådan sammensætning og udformning, at varen eller produktet 1) sikres den længst mulige levetid, 2) i videst muligt omfang lader sig genanvende og 3) ved den endelige bortskaffelse som affald ikke giver anledning til forurening eller anden miljøbelastning.

8 Godkendelsens ramme Citat fra den kommenterede miljøbeskyttelseslov: Bestemmelsen har karakter af en programerklæring Eksempelvis kan det ikke være en følge af bestemmelsen, at miljømyndighederne ved meddelelse af miljøgodkendelse skal påse, at vedkommende listevirksomhed lever op til principperne i 5, og i benægtende fald fastsætte konkrete vilkår, der stiller krav til virksomhedens produkter.

9 Hvad er hjemlen til at kræve vilkår? MBL 34, stk. 1: Godkendelsen efter dette kapitel skal fastsætte vilkår for listevirksomhedens etablering, drift,...

10 Hvilke vilkår kan stilles? Betingelser: 1) Skal som hovedregel fremgå af vilkårskataloget i godkendelsesbkg. 14, stk. 1. og 2) må ikke være i strid med de forvaltningsretlige principper (magtfordrejning mv.)

11 Klarhed Den Kommenterede Miljøbeskyttelseslov: Vilkårenes indhold skal være af en vis bestemthed, idet vilkår der savner den nødvendige, bestemte karakter, må anses for ugyldige.

12 Retsbeskyttelse Miljøbeskyttelseslovens 41a, stk. 1: Indtil der er forløbet 8 år efter meddelelsen af en godkendelse efter dette kapitel, må tilsynsmyndigheden ikke meddele påbud eller forbud efter 41.

13 Indbrudsmuligheder (MBL 41a, stk. 2) Nye oplysninger om forureningen Uforudsete skadevirkninger Forureningen større end lagt til grund Væsentlige ændringer i BAT Hensyn til driftssikkerhed Risikoforhold

14 Revurdering Miljøbeskyttelseslovens 41b, stk. 1: Når der er forløbet 8 år efter meddelelsen af en godkendelse efter dette kapitel, kan tilsynsmyndigheden ændre vilkårene heri ved påbud eller nedlægge forbud imod fortsat drift, jf. 41. Ministeren fastsætter regler om, at tilsynsmyndigheden regelmæssigt skal tage godkendelser af bestemte listevirksomheder op til revurdering og om nødvendigt meddele påbud eller forbud efter 41.

15 Revurdering (i)-mærkede regelmæssig revurdering Godkendelsesbekendtgørelsens 18, stk. 1: Godkendelser af listevirksomheder, der er (i)-mærkede på listen i bilag 1, skal regelmæssigt og mindst hvert 10. år tages op til revurdering og om nødvendigt ajourføres i lyset af den teknologiske udvikling. Tilsynsmyndigheden foretager den første regelmæssige revurdering, når der er forløbet 8 år fra det tidspunkt, hvor virksomheden første gang blev godkendt.

16 Revurdering (i)-mærkede offentlighed Godkendelsesbekendtgørelsens 12, stk. 1 og 2: I sager om revurdering af godkendelser af listevirksomheder, der er (i)- mærkede på listen i bilag 1, må tilsynsmyndigheden ikke træffe afgørelse efter lovens 41, jf. 41 b, før offentligheden har haft lejlighed til at udtale sig om tilsynsmyndighedens udkast til afgørelse. Stk. 2. For at give offentligheden lejlighed til at udtale sig skal tilsynsmyndigheden foretage offentlig annoncering, når den indleder en revurdering efter 18. Annonceringen skal som minimum indeholde følgende

17 Revurdering (i)-mærkede opstart Godkendelsesbekendtgørelsens 18, stk. 2: Som indledning til revurderingen sender tilsynsmyndigheden et oplæg til virksomheden om myndighedens foreløbige overvejelser om revurderingen.

18 Revurdering (i)-mærkede afslutning Godkendelsesbekendtgørelsens 18, stk. 3: På baggrund af revurderingen træffer tilsynsmyndigheden afgørelse om, enten at vilkårene skal ændres, eller at revurderingen ikke medfører ændringer i virksomhedens godkendelse. Afgørelsen træffes med hjemmel i lovens 41, jf. 41 b. I afgørelsen fastsættes også tidspunktet for den næste regelmæssige revurdering. Afgørelsen skal tillige indeholde oplysning om den i 12 gennemførte procedure, herunder en redegørelse for myndighedens overvejelser på baggrund af de synspunkter, som offentligheden har givet udtryk for.

19 Revurdering IKKE (i)-mærkede Godkendelsesbekendtgørelsens 19: Når der er forløbet 8 år efter meddelelsen af en godkendelse, kan tilsynsmyndigheden revurdere godkendelser af listevirksomheder, der ikke er (i)-mærkede, jf. lovens 41 b. Hvis revurderingen vedrører en bilag 2-virksomhed, som er omfattet af et eller flere afsnit i bilag 5, finder bestemmelserne i 15 tilsvarende anvendelse.

20 Kort om IE-direktivet Industrial Emissions Directive (IE-direktivet) er en sammenskrivning af 7 eksisterende industridirektivet Direktivet trådte i kraft den 6. januar 2011, mens implementeringsfristen er 7. januar Loven indeholder en række bemyndigelser, som vil blive udmøntet ved bekendtgørelser i efteråret. Formålet er at reducere udledninger fra industrien i hele EU. Miljøministeriet anslår, at det bl.a. vil medføre renere luft i Danmark, der medfører mio. kr. i årlige besparelser i sundhedsrelaterede udgifter.

21 De omfattede virksomheder I Danmark vil ca. 800 industrivirksomheder og 1200 husdyrbrug være omfattet af reglerne Der er navnlig tale om store fjerkræ- og svinebrug, store mejerier, slagterier, bryggerier, cementfabrikker, kemiske fabrikker og store kraftog varmeværker

22 Krav om basistilstandsrapport Implementeringen af IE-direktivet indebærer, at (i)-mærkede listevirksomheder, hvor der bruges, fremstilles eller frigives relevante, farlige stoffer skal udarbejde en såkaldt basistilstandsrapport, jf. miljøbeskyttelseslovens 35c, stk. 1 (bemyndigelse). Denne basistilstandsrapport skal danne grundlaget for de foranstaltninger, som skal gennemføres ved virksomhedens ophør. Der gælder dog en række relevante skæringsdatoer, som har betydning for virksomhedens forpligtelser til at udarbejde en basistilstandsrapport

23 Efter den 7. januar 2013 Nye virksomheder skal udarbejde og indsende en basistilstandsrapport, inden aktiviteten påbegyndes Eksisterende virksomheder, som ikke har været omfattet af reglerne hidtil, skal tilsvarende udarbejde og indsende en basistilstandsrapport, hvis de påbegynder aktiviteter omfattet af reglerne Eksisterende virksomheder, som ikke hidtil har brugt, fremstillet eller frigivet relevante, farlige stoffer, skal tilsvarende udarbejde og indsende en basistilstandsrapport, hvis de påbegynder sådanne aktiviteter Virksomheder, der har udarbejdet en basistilstandsrapport, som foretager udvidelser eller ændringer, som indebærer, at der bruges, fremstilles eller frigives yderligere relevante, farlige stoffer, skal udarbejde en supplerende basistilstandsrapport.

24 Efter den 7. januar 2014 Eksisterende IPPC-virksomheder, der er i drift den 7. januar 2013, bliver først omfattet af IE-reglerne fra 7. januar 2014 Ansøgning om miljøgodkendelse inden den 7. januar 2013 til virksomhed omfattet af IPPC-reglerne, som kan være i drift inden 7. januar 2014, bliver først omfattet af IE-reglerne fra 7. januar 2014 Efter den 7. juli 2015 Visse eksisterende virksomheder, som ikke er omfattet af IPPC-direktivet, der er i drift den 7. januar 2013, bliver først omfattet af IE-reglerne fra den 7. juli Eksempelvis fremstilling af simple kulbrinter, syntetisk gummi eller sprængstoffer

25 Foranstaltninger ved ophørt drift Implementeringen af IE-direktivet indebærer som et centralt element, at en driftsherre skal vurdere jordens og grundvandets forureningstilstand som følge af de af virksomhedens aktiviteter, som er omfattet af miljøbeskyttelseslovens 35, og de husdyrbrug, der er omfattet af 12, stk. 1, nr. 1-3, i lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug. Denne vurdering skal sammen med basistilstandsrapporten danne grundlaget for de foranstaltninger, der skal gennemføres i forbindelse med driftsophøret. Efter den vedtagne 38 k i jordforureningsloven skal driftsherren ved driftsophør vurdere jordens og grundvandets forureningstilstand. Der kan være tale om totalt ophør, ophør af de omfattede aktiviteter eller nedskæring af de omfattede aktiviteter til et niveau, hvor de ikke længere er omfattet.

26 Betydning af basistilstandsrapporten Hvis der er udarbejdet en basistilstandsrapport, skal der gennemføres foranstaltninger, der bringer ejendommen tilbage til den tilstand, som fremgår af basistilstandsrapporten. Dette er det klare udgangspunkt i den vedtagne 38 l, stk. 1, i jordforureningsloven. Hvis der konstateres forurening, som ikke fremgår af basistilstandsrapporten, er udgangspunktet, at det er opstået efter basistilstandsrapportens tilblivelse, medmindre andet kan bevises.

27 Hvis der ikke er basistilstandsrapport Hvis der ikke er udarbejdet en basistilstandsrapport, og det på baggrund af vurderingen efter den vedtagne 38 k fastslås, at der som følge af de omfattede aktiviteter er sket en væsentlig forurening af ejendommen, som udgør en risiko for menneskers sundhed eller miljøet, så skal driftsherren foretage foranstaltninger, som sikrer, at de forurenede arealer ikke længere udgør en sådan risiko.

28 Overvågning af forureningstilstanden Alle industrivirksomheder og husdyrbrug omfattet af IE-direktivet er omfattet af krav om overvågning af de foranstaltninger, der skal forebygge emissioner til jord og grundvand samt overvågning af jordbund og grundvand af relevante farlige stoffer, der kan tænkes at forekomme på området med tanke på en mulig forurening af jordbund og grundvand på virksomhedens område, jf. artikel 14, stk. 1, litra e. Som udgangspunkt skal overvågningen ske mindst hvert 5. år for grundvand og hvert 10. år for jord, jf. artikel 16, stk. 2, 2. afsnit.

29 Overvågning af forureningstilstanden Disse krav vil skulle fremgå som vilkår i godkendelserne og regler herom vil blive fastsat i godkendelses- og husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen med hjemmel i miljøbeskyttelseslovens 35, stk. 2, og husdyrgodkendelseslovens 34. Det kan således være en betydelig fordel at have de fornødne miljøgodkendelser, herunder i forhold til udvidelser og ændringer, på plads inden den 7. januar 2013, hvorved vilkår om overvågning undgås

30 Pligten påhviler driftsherre ved driftsophør Det er virksomhedens eller husdyrbrugets driftsherre på tidspunktet for driftsophør, som er forpligtet til at gennemføre vurderingen af jordens og grundvandets tilstand samt de nødvendige foranstaltninger som følge af virksomhedens påvirkning af arealerne. Dette gælder uanset, om en eventuel forurening er sket i den periode, hvor den pågældende drev virksomheden. Det fremgår af forarbejderne, at en senere driftsherre dermed kan gøres ansvarlig for tidligere driftsherrers forureninger, og at det ikke er en forudsætning, at den seneste driftsherre vidste eller burde vide, at der var en forurening på ejendommen.

31 Pligten påhviler driftsherre ved driftsophør Pligten påhviler således entydigt driftsherren, som efter lovens forarbejder er den, som er adressat for miljøgodkendelsen, og som udnytter miljøgodkendelsen på ophørstidspunktet. Dette er et opgør med den danske forståelse af forureneren betalerprincippet, som det er kodificeret i jordforureningslovens kapitel 5, idet forureneren herefter som udgangspunkt ikke vil kunne overdrage ansvaret for en forurening. De nye regler kan således efter omstændighederne indebære et objektivt driftsherreansvar.

32 Kort om kommunens rolle IE-loven ændrer ikke på kommunernes rolle som godkendelses- og tilsynsmyndighed Det anslås, at kommunerne samlet set skal anvende timer årligt til BAT Det anslås, at det vil koste kr. 2,2 mio. årligt de fire første år at gennemføre ekstra revurderinger. Herefter forventes årligt 0,5 mio. kr. Det vurderes, at der på landsplan vil komme fire sager om året om ophør af virksomhed, og at det årligt vil koste kr

Miljøudvalget L 88 Bilag 2 Offentligt. Industrial Emissions Directive implementering. Karsten B. Nielsen

Miljøudvalget L 88 Bilag 2 Offentligt. Industrial Emissions Directive implementering. Karsten B. Nielsen Miljøudvalget 2011-12 L 88 Bilag 2 Offentligt Industrial Emissions Directive implementering Karsten B. Nielsen IE-direktivet implementering i Danmark Industrial Emissions Directive (IE-direktivet) er en

Læs mere

IE's betydning for virksomhederne

IE's betydning for virksomhederne BTR 06. 03 13 IE's betydning for virksomhederne 2 Overgangen fra IPPC til IED BATS centrale betydning Den større offentlighed omkring virksomhedsdata Den risikobaserede prioritering i tilsynsarbejdet Indførelse

Læs mere

5.1 Godkendelsespligt

5.1 Godkendelsespligt 5.1 Godkendelsespligt Bilag 1- og bilag 2-virksomheder Bilag 1 og 2 er lister over de virksomheder, der er omfattet af godkendelsespligt. Bilag 1 indeholder virksomheder, der reguleres efter et regelsæt

Læs mere

Det danske godkendelsessystem i retlig belysning (revurdering)

Det danske godkendelsessystem i retlig belysning (revurdering) AARHUS UNIVERSITET Det danske godkendelsessystem i retlig belysning (revurdering) Gå-hjem-møde i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling, Ålborg den 23. maj 2017 Professor, dr.jur. Ellen Margrethe Basse,

Læs mere

Administrationsgrundlag for miljøbeskyttelseslovens. for Fagcenter Teknik, Miljø og Drift i Sorø Kommune

Administrationsgrundlag for miljøbeskyttelseslovens. for Fagcenter Teknik, Miljø og Drift i Sorø Kommune miljøbeskyttelseslovens listevirksomheder Side 1 af 11 miljøbeskyttelseslovens listevirksomheder for Fagcenter Teknik, Miljø og Drift i Sorø Kommune miljøbeskyttelseslovens listevirksomheder Side 2 af

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) I medfør af 3, stk. 3, 7 b, 35, 35 c, 37, stk. 2, 39, stk. 3 og 4, 40, 41 a, stk. 3 og 4, 41 b, stk. 1 og 3, 67, 73, stk. 3, 74, stk. 2, 78 a, stk. 2,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) Udkast af 12. september 2018 med forbehold for lovtekniske ændringer m.v. Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) I medfør af 3, stk. 3, 7 b, 35, 35 c, 37, stk. 2, 39, stk. 3 og 4, 40, 41 a,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) BEK nr 1517 af 07/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-1210-00145 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) BEK nr 1458 af 12/12/2017 Udskriftsdato: 21. februar 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-1200-00155 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. Slagtesvin Lønnerupvej 3, 7700 Thisted 12. februar 2016

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. Slagtesvin Lønnerupvej 3, 7700 Thisted 12. februar 2016 TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE Slagtesvin Lønnerupvej 3, 7700 Thisted 12. februar 2016 1. Baggrund for tillægget Ejendommen Lønnerupvej 3, 7700 Thisted blev miljøgodkendt den 3. november 2006 til en årsproduktion

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) BEK nr 1317 af 20/11/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 1. maj 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen j.nr. MST-12-00003 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) BEK nr 669 af 18/06/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 8. oktober 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-1210-00045 Senere ændringer til forskriften BEK nr

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. Kapitel 1 Definitioner

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. Kapitel 1 Definitioner Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. I medfør af 7, 16, stk. 2 og stk. 3 og kapitel 5, 46 og 47 i landstingsforordning nr.

Læs mere

ATV-møde Juridiske aspekter ved basistilstandsrapporten. Schæffergården, den 17. Juni 2015 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

ATV-møde Juridiske aspekter ved basistilstandsrapporten. Schæffergården, den 17. Juni 2015 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus ATV-møde Juridiske aspekter ved basistilstandsrapporten Schæffergården, den 17. Juni 2015 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus 2 De væsentligste juridiske forhold i oversigtsform 1. BAT-konklusioner afløser

Læs mere

GODKENDELSESPLIGT FOR ANLÆG AF JORD D. 9. APRIL 2019

GODKENDELSESPLIGT FOR ANLÆG AF JORD D. 9. APRIL 2019 SIDE 1 GODKENDELSESPLIGT FOR ANLÆG AF JORD D. v/advokat Britta Moll Bown Dette billede efter Ukendt forfatter er licenseret under CC BY-SA-NC SIDE 2 GODKENDELSESPLIGT Oplægget fastslår på baggrund af Miljø-

Læs mere

5. Godkendelsespligtige landbrug

5. Godkendelsespligtige landbrug 5. Godkendelsespligtige landbrug Indledning Godkendelsespligtige landbrug har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljøet. Landbrugene

Læs mere

Skanderborg Kommune 3. maj 2016 Advokat Mads Kobberø

Skanderborg Kommune 3. maj 2016 Advokat Mads Kobberø Skanderborg Kommune 3. maj 2016 Advokat Mads Kobberø Virksomhedstyper 1. Godkendelsespligtige Reguleres af miljøgodkendelser med vilkår. Dvs. upfront regulering 2. Ikke-godkendelsespligtige virksomheder

Læs mere

HØRINGSUDGAVE 13. august 2012

HØRINGSUDGAVE 13. august 2012 HØRINGSUDGAVE 13. august 2012 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug 1 (Implementering af dele af direktivet om industrielle emissioner) 1 I bekendtgørelse

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 501 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 501 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 501 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 21. juni 2017 Sagsnummer: 2017-439./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat til

Læs mere

BAT og revurdering af miljøgodkendelser for biomasseanlæg. www.energiogmiljo.dk

BAT og revurdering af miljøgodkendelser for biomasseanlæg. www.energiogmiljo.dk BAT og revurdering af miljøgodkendelser for biomasseanlæg 1 BAT og revurdering af miljøgodkendelser for biomasseanlæg Problemstillingen: Hvornår skal kommunen revidere en eksisterende miljøgodkendelse,

Læs mere

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug 2. Listevirksomheder ekskl. landbrug Indledning Særligt forurenende virksomheder har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljø og sundhed.

Læs mere

REVURDERINGER ENVINA DEN 16. MAJ 2013

REVURDERINGER ENVINA DEN 16. MAJ 2013 REVURDERINGER ENVINA DEN 16. MAJ 2013 v/advokat Mai-Britt Bruun dk.linkedin.com/in/maibrittbruun/ OVERGANGSREGEL HBL 103, stk. 3: Reglerne i denne lov og regler udstedt i medfør af loven finder endvidere

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed

Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed Til høringsparterne på vedlagt liste Cirkulær Økonomi & Affald J.nr. MST-7719-00073 BENTH/PBR Den 5. oktober 2017 Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse

Læs mere

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Tilsyn med eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Kommunenavn Haderslev Indledning (max 1500 Kommunen skal årligt afgive en beretning om

Læs mere

Hvad skal basistilstandsrapporten indeholde?

Hvad skal basistilstandsrapporten indeholde? Hvad skal basistilstandsrapporten indeholde? Katrine Wisgaard Senior projektleder, COWI kwje@cowi.dk 1 Dagsorden 1. Hvad er det overordnede formål med basistilstandsrapporten? 2. Sagsforløb for basistilstandsrapporter

Læs mere

MILJØGODKENDELSE. Godkendelsen omfatter et naboareal til hovedejendommen til opbevaring af miljøbehandlede biler.

MILJØGODKENDELSE. Godkendelsen omfatter et naboareal til hovedejendommen til opbevaring af miljøbehandlede biler. MILJØGODKENDELSE Østjysk Autoophug Godkendelsen omfatter et naboareal til hovedejendommen til opbevaring af miljøbehandlede biler. Dato: 11. August 2017 Godkendt: Per Eriksen Ingeniør Miljøgodkendelse

Læs mere

NTRODUKTION TIL IED ndringer i love og bekendtgørelser - et forkromede overblik. v/partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

NTRODUKTION TIL IED ndringer i love og bekendtgørelser - et forkromede overblik. v/partner, advokat (H) Håkun Djurhuus NTRODUKTION TIL IED ndringer i love og bekendtgørelser - et forkromede overblik v/partner, advokat (H) Håkun Djurhuus IE-DIREKTIVET - OVERBLIK IE Direktivet omfatter primært godkendelse af og tilsyn med

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lov om forurenet jord og forskellige andre love 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lov om forurenet jord og forskellige andre love 1) Til lovforslag nr. L 88 Folketinget 2011-12 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. maj 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug,

Læs mere

EnviNa temadag 10. november 2016 Advokat Mads Kobberø

EnviNa temadag 10. november 2016 Advokat Mads Kobberø EnviNa temadag 10. november 2016 Advokat Mads Kobberø Struktur 1. En godkendelse er varig (ikke tidsbegrænset) 2. Retsbeskyttelse 3. Indbrudsmulighed 4. Revurdering 2 En godkendelse er varig - Men det

Læs mere

Jordforureningsloven Simpel eller kompliceret? Session 3C, 30. maj 2013 Ulla Højsholt, Jord & Affald, Miljøstyrelsen

Jordforureningsloven Simpel eller kompliceret? Session 3C, 30. maj 2013 Ulla Højsholt, Jord & Affald, Miljøstyrelsen Jordforureningsloven Simpel eller kompliceret? Session 3C, 30. maj 2013 Ulla Højsholt, Jord & Affald, Miljøstyrelsen Disposition 1. Hvad er forenkling? 2. Kan myndighedsadministrationen gøres lettere?

Læs mere

Skifergas. Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område

Skifergas. Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 233 Offentligt Skifergas Miljøregulering og miljøaspekter i relation til efterforskning og indvinding af skifergas Miljøministeriets område

Læs mere

Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lov om forurenet jord og forskellige andre love 1)

Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lov om forurenet jord og forskellige andre love 1) LOV nr 446 af 23/05/2012 Udskriftsdato: 7. april 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-1214-00004 Senere ændringer til forskriften LBK nr 963

Læs mere

Høringsnotat. Miljøudvalget L 88 Bilag 1 Offentligt

Høringsnotat. Miljøudvalget L 88 Bilag 1 Offentligt Miljøudvalget 2011-12 L 88 Bilag 1 Offentligt Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lov om jordforurening og forskellige

Læs mere

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Kommunenavn Billund Indledning (evt.) Hermed tilsynsindberetning for landbrug og pelsdyrfarme for 2012 i Billund Kommune. 1.1 Anmeldelser, tilladelser

Læs mere

HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014

HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014 HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014 Advokat (H) Alex Puggaard og advokat Vibeke Westergaard (H) Onsdag den 21. maj 2014 Håndhævelse Udfordringer ved håndhævelsen - som eksempel ulovlig opfyld af råstofgrave

Læs mere

Hvad omfatter en basistilstandsrapport, tilhørende undersøgelse sig fra traditionelle forureningsundersøgelser?

Hvad omfatter en basistilstandsrapport, tilhørende undersøgelse sig fra traditionelle forureningsundersøgelser? Hvad omfatter en basistilstandsrapport, og adskiller den tilhørende undersøgelse sig fra traditionelle forureningsundersøgelser? Kontorleder, cand. scient. Astrid Zeuthen Jeppesen NIRAS A/S asje@niras.dk

Læs mere

Tillæg til Miljøgodkendelse

Tillæg til Miljøgodkendelse Tillæg til Miljøgodkendelse Godkendelse i medfør af miljøbeskyttelseslovens kapitel 5 til Dansk Genbrugsisolering A/S Knastvej 4 7860 Spøttrup Skive Kommune Forvaltningen for Teknisk, Miljø & Udvikling

Læs mere

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013 Ishøj Kommune Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013 Plan-, Bygge- og Miljøcenter Februar 2014 Indledning Plan-, Bygge- og Miljøcenter i Ishøj Kommune varetager Ishøj og Vallensbæk Kommuners

Læs mere

Notat. Skema 1.1 Godkendelser af listevirksomheder (Del 1 i Miljøtilsyn via Miljøportalen) Lodrette kolonner. Antal godkendelser i tilsynsåret

Notat. Skema 1.1 Godkendelser af listevirksomheder (Del 1 i Miljøtilsyn via Miljøportalen) Lodrette kolonner. Antal godkendelser i tilsynsåret Notat Vejledning i udfyldelse af skemaet til indberetning af kommunernes miljøindsats vedrørende virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i perioden 1. jan. - 22. maj 2013 Skema 1.1 Godkendelser

Læs mere

Ansøgning om miljøgodkendelse

Ansøgning om miljøgodkendelse Sendes til: Sønderborg Kommune Miljøafdelingen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg Ansøgning om miljøgodkendelse Du må ikke anlægge eller påbegynde etableringen af en virksomhed, anlæg eller en indretning,

Læs mere

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3 Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3 Kommunenavn Billund Indledning (evt.) Tilsynsindberetning for 2011 1.1 Anmeldelser, tilladelser og godkendelser *med loven menes Lov om miljøgodkendelse

Læs mere

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Kommunenavn Frederikssund Indledning (evt.) Indberetning af tilsyn og godkendelse for husdyrbrug i Frederikssund Kommune i 2012 i henhold til Miljøministeriets

Læs mere

Antal godkendte virksomheder i alt ultimo 2013

Antal godkendte virksomheder i alt ultimo 2013 Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Kommunenavn Syddjurs Kommune Indledning (evt.) Miljøministeriet offentliggjorde en ny tilsynsbekendtgørelse

Læs mere

Forslag. til. 1 Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU af 24.

Forslag. til. 1 Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU af 24. Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lov om jordforurening, lov om undersøgelse, forebyggelse og afhjælpning af miljøskader (miljøskadeloven)

Læs mere

Det nye IE-Direktiv. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

Det nye IE-Direktiv. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Det nye IE-Direktiv Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Introduktion til IED Ændringer i love og bekendtgørelser - det forkromede overblik v/partner,

Læs mere

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Kommunenavn Roskilde Indledning (max 1500 Roskilde Kommune har frem til den

Læs mere

VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé

VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé Del 1: Forslag til kommuneplantillæg Del 2: VVM-redegørelse Del 3:Ikke

Læs mere

Tillæg til miljøgodkendelse af smågriseproduktion Odensevej 156, 5400 Bogense. Ændring af bygninger. CVR.nr 29806071

Tillæg til miljøgodkendelse af smågriseproduktion Odensevej 156, 5400 Bogense. Ændring af bygninger. CVR.nr 29806071 Tillæg til miljøgodkendelse af smågriseproduktion Odensevej 156, 5400 Bogense. Ændring af bygninger CVR.nr 29806071 30. maj 2013 Miljøgodkendelse Baggrund Enghavegård ApS har den 21. september 2010 fået

Læs mere

Bekendtgørelse om indsatsprogrammer

Bekendtgørelse om indsatsprogrammer NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4200-00035 Ref. maric/bho/spe Den 18. december 2014 Udkast til Bekendtgørelse om indsatsprogrammer Bilag 5 Grundlæggende foranstaltninger Indsatsprogrammernes grundlæggende

Læs mere

ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver - Det store overblik 17. juni 2008 - Schæffergården, Gentofte. Advokat (H) Håkun Djurhuus

ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver - Det store overblik 17. juni 2008 - Schæffergården, Gentofte. Advokat (H) Håkun Djurhuus ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver - Det store overblik 17. juni 2008 - Schæffergården, Gentofte Advokat (H) Håkun Djurhuus Det store overblik en ambitiøs titel Arrangørernes mål: At alle tilstedeværende

Læs mere

Vejledning til revurdering af miljøgodkendelser

Vejledning til revurdering af miljøgodkendelser Vejledning til revurdering af miljøgodkendelser Nedenstående tabel er en oversigt over mulige emner, der skal vurderes i forbindelse med en revurdering som foretages, fordi der er forløbet 8 år ( tvungen

Læs mere

Silkeborg Kommunalbestyrelse Søvej 1 8600 Silkeborg. Vedrørende henvendelse om Silkeborg Kommunes tilsynspligt efter miljøbeskyttelsesloven

Silkeborg Kommunalbestyrelse Søvej 1 8600 Silkeborg. Vedrørende henvendelse om Silkeborg Kommunes tilsynspligt efter miljøbeskyttelsesloven Silkeborg Kommunalbestyrelse Søvej 1 8600 Silkeborg 17-03- 2011 TILSYNET Vedrørende henvendelse om Silkeborg Kommunes tilsynspligt efter miljøbeskyttelsesloven A har ved mail af 26. oktober 2010 rettet

Læs mere

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Kommunenavn Randers Indledning (evt.) Kommunen har i henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 99 af 11. januar 2011 udarbejdet opgørelse om miljøtilsyn

Læs mere

TM Miljøgodkendelse og regulering af forurenende aktiviteter. Miljøjuridisk grunduddannelse Modul II

TM Miljøgodkendelse og regulering af forurenende aktiviteter. Miljøjuridisk grunduddannelse Modul II TM 13010 Miljøgodkendelse og regulering af forurenende aktiviteter Miljøjuridisk grunduddannelse Modul II Formål: EnviNa og Bech-Bruun fortsætter i 2018 med at sætte fokus på jura i den kommunale natur-,

Læs mere

Oplysninger. Hedegaard A/S Caspar Müllers Gade Kolding CVR nr Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 2

Oplysninger. Hedegaard A/S Caspar Müllers Gade Kolding CVR nr Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 2 Hedegaard A/S Caspar Müllers Gade 13 6000 Kolding CVR nr. 34728712 By- og Udviklingsforvaltningen Industri Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 79 79 79 79 Telefax 79 79 13 70 EAN 5798005310464 E-mail byogudvikling@kolding.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1 J. nr. MST-52100-00002 UDKAST 13. august 2012 Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1 I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 2, 6 og 8, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, 39, stk.

Læs mere

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Kommunenavn Randers Indledning (evt.) Kommunen har i henhold til Miljøministeriets bekendtgørele

Læs mere

Oplægsholder. Vibeke Vestergaard Nielsen. Miljøstyrelsen. Cand. scient. funktionsleder. Kommunernes værktøjskasse og sanktionsmuligheder

Oplægsholder. Vibeke Vestergaard Nielsen. Miljøstyrelsen. Cand. scient. funktionsleder. Kommunernes værktøjskasse og sanktionsmuligheder Kommunernes værktøjskasse og sanktionsmuligheder Det Økologiske Råds konference om brændefyring og alternative løsninger 15. marts 2010 på Christiansborg Oplægsholder Cand. scient. funktionsleder Vibeke

Læs mere

Forskrift for midlertidig bygge- og anlægsaktivitet

Forskrift for midlertidig bygge- og anlægsaktivitet Forskrift for midlertidig bygge- og anlægsaktivitet Indhold Bestemmelser... 2 Formål... 3 Gyldigheds- og anvendelsesområde... 3 Arbejdstider... 3 Forureningsbegrænsende foranstaltninger... 3 Naboorientering...

Læs mere

Hundehold Advokat Mads Kobberø

Hundehold Advokat Mads Kobberø Hundehold Advokat Mads Kobberø Mille 2 Disposition 1. Landzonetilladelse 2. Husdyrgødningsbekendtgørelsen 3. Miljøaktivitetsbekendtgørelsen 4. Generelt om klagesager, håndhævelse 3 Landzonetilladelse bagatelgrænse

Læs mere

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Kommunenavn Skanderborg Kommune Indledning (max 1500 Skanderborg Kommune

Læs mere

Høring over 12 bekendtgørelser vedrørende miljøregulering af virksomheder og husdyrbrug (IED-implementering)

Høring over 12 bekendtgørelser vedrørende miljøregulering af virksomheder og husdyrbrug (IED-implementering) Miljøstyrelsen Jord og Affald Strandgade 29 1401 København K erhverv@mst.dk 10. oktober 2012 Høring over 12 bekendtgørelser vedrørende miljøregulering af virksomheder og husdyrbrug (IED-implementering)

Læs mere

Miljøtilsynsplan. For miljøtilsyn med virksomheder og landbrug

Miljøtilsynsplan. For miljøtilsyn med virksomheder og landbrug Miljøtilsynsplan For miljøtilsyn med virksomheder og landbrug Indledning Haderslev Kommune, Teknik og Miljø, har på baggrund af den nye Miljøtilsynsbekendtgørelse nr. 497 af 15. maj 2013, udarbejdet en

Læs mere

Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD

Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD 1. Formål Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejer og virksomheder i Tønder Kommune. Regulativet

Læs mere

Tillæg til MILJØGODKENDELSE. af husdyrbruget Kalundborgvej Vils

Tillæg til MILJØGODKENDELSE. af husdyrbruget Kalundborgvej Vils Tillæg til MILJØGODKENDELSE af husdyrbruget Kalundborgvej 22 7980 Vils 22. juni 2016 Indholdsfortegnelse 1 2 3 4 5 6 7 Registreringsblad... 3 Baggrund for tillæg... 4 Afgørelse om tillæg til miljøgodkendelse...

Læs mere

Jura. J.nr. M DBH. Status på anvendelsen af håndhævelsespakken Den 24. maj 2005

Jura. J.nr. M DBH. Status på anvendelsen af håndhævelsespakken Den 24. maj 2005 Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 294 Offentligt N O T A T MILJØSTYRELSEN Jura J.nr. M 1034-0389 DBH Status på anvendelsen af håndhævelsespakken Den 24. maj 2005 Håndhævelsespakken

Læs mere

NOTAT. December 2018

NOTAT. December 2018 NOTAT December 2018 Sammenfattende redegørelse af strategisk miljøvurdering for dele af bekendtgørelse om godkendelse og tilladelse m.v. af husdyrbrug inklusive forslag til ændringer Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Allerød Kommunes tilsynsindsats på miljøområdet i 2011

Allerød Kommunes tilsynsindsats på miljøområdet i 2011 Allerød Kommunes tilsynsindsats på miljøområdet i 2011 Natur- og Miljøafdelingen udarbejder hvert år en beretning om tilsynsindsatsen på virksomheder og landbrug. Beretningen skal indberettes til Miljøstyrelsen

Læs mere

Nyttiggørelse af jord i en krydsild af tilladelseskrav. Partner, advokat (L) Jacob Brandt

Nyttiggørelse af jord i en krydsild af tilladelseskrav. Partner, advokat (L) Jacob Brandt Nyttiggørelse af jord i en krydsild af tilladelseskrav Partner, advokat (L) Jacob Brandt 2 Udvalgte spørgsmål om nyttiggørelse af jord Hvornår skal man have en miljøgodkendelse? Hvornår er jord affald?

Læs mere

Bekendtgørelse om miljøkrav til affaldshåndtering

Bekendtgørelse om miljøkrav til affaldshåndtering Bekendtgørelse om miljøkrav til affaldshåndtering maj 2019 Miljøstyrelsen Erhverv Dagsorden Hvorfor en branchebekendtgørelse? Om processen Bekendtgørelsens anvendelsesområde Anmeldemodellen Sagsbehandling

Læs mere

minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3

minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Kommunenavn Svendborg Indledning (max 1500 Tilsyn foretaget frem til 23.

Læs mere

Frafald af krav om revurdering af 11 miljøgodkendelsen for

Frafald af krav om revurdering af 11 miljøgodkendelsen for POSTBOKS 19 ØSTERGADE 11-15 7600 STRUER T: 96 84 84 84 F: 96 84 81 09 E: STRUER@STRUER.DK WWW.STRUER.DK Frafald af krav om revurdering af 11 miljøgodkendelsen for Sønderskov Marendal 2, Jegindø, 7790 Thyholm

Læs mere

Eksisterende såvel som nye tanke skal mindst med et interval på 10 år kontrolleres for utætheder og korrosion.

Eksisterende såvel som nye tanke skal mindst med et interval på 10 år kontrolleres for utætheder og korrosion. Returadresse: Teknik og Miljø - Team Natur og Miljø Postboks 50, 4400 Kalundborg BRENNTAG NORDIC A/S Borupvang 5 B 2750 Ballerup DATO 1. april 2014 SAGS NR. 326-2014-3955 BETJE N D IG SELV www.kalundborg.dk

Læs mere

Årsmøde 5. oktober 2017 Advokat Mads Kobberø

Årsmøde 5. oktober 2017 Advokat Mads Kobberø Årsmøde 5. oktober 2017 Advokat Mads Kobberø Disposition 1. 2 8-landsretsdomme 2. Holbæk II (påbud til flere adressater + overtagelse af påbud) 3. Horsens II (officialprincippet ved ikke-påbud) 4. 2 højesteretsdomme

Læs mere

Frafald af krav om revurdering af miljøgodkendelse

Frafald af krav om revurdering af miljøgodkendelse Plan, Byg og Miljø 25. september 2017 Frafald af krav om revurdering af miljøgodkendelse Husdyrproduktionen på Asnæs Skovvej 38, 4400 Kalundborg. Revurderingen vedr.: Mineslund Asnæs Skovvej 38 4400 Kalundborg

Læs mere

MILJØRETTEN VED KØB OG SALG AF ERHVERVSEJENDOMME. Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus og specialistadvokat Anne Sophie K.

MILJØRETTEN VED KØB OG SALG AF ERHVERVSEJENDOMME. Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus og specialistadvokat Anne Sophie K. MILJØRETTEN VED KØB OG SALG AF ERHVERVSEJENDOMME Ved partner, advokat (H) Håkun Djurhuus og specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll DISPOSITION 1. Sondringen mellem: Offentligretligt påbudsansvar Kortlægning

Læs mere

Netværksmøde for deponi Den 11. september 2018

Netværksmøde for deponi Den 11. september 2018 Netværksmøde for deponi Den 11. september 2018 Hvad er standardvilkår? Langt størstedelen, godt 5.000, af de godkendelsespligtige virksomheder blev fra 1. januar 2005 overført til et nyt forenklet godkendelsessystem

Læs mere

Tillæg til miljøgodkendelse for Bøstrupvej 86, 7840 Højslev

Tillæg til miljøgodkendelse for Bøstrupvej 86, 7840 Højslev Tillæg til miljøgodkendelse for Bøstrupvej 86, 7840 Højslev efter 12, stk. 3 i Lovbekendtgørelse nr. 1486 af 4. december 2009 om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug. Meddelt d. 23. juli 2013 Tillægget

Læs mere

Miljøtilsynsberetning. Landbrug og Pelsdyrfarme

Miljøtilsynsberetning. Landbrug og Pelsdyrfarme Miljøtilsynsberetning 2010 Landbrug og Pelsdyrfarme Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2010, side 1/3 Kommunenavn Skive Indledning Skive Kommune skal hvert år indberette og offentliggøre oplysninger

Læs mere

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2010, side 1/3

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2010, side 1/3 Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2010, side 1/3 Kommunenavn Syddjurs Indledning (evt.) Nærværende tilsynsberetning omhandler Syddjurs Kommunes indsats i 2010 indenfor tilsyn, kortlægning og planlægning

Læs mere

Skema 1. Indberetning af godkendelser, tilladelser og anmeldelser jf. tilsynsbekendtgørelsens 12 stk. 1, nr. 1,3,4 og 9.

Skema 1. Indberetning af godkendelser, tilladelser og anmeldelser jf. tilsynsbekendtgørelsens 12 stk. 1, nr. 1,3,4 og 9. Del 1/3. Indberetning af godkendelses - og sindsatsen med virksomheder og husdyrbrug i 2016, for perioden 1. jan. 1. april 2016 efter sbekendtgørelsens (nr. 497 af 15. maj 2013) kapitel 4 og bek. nr. 1519

Læs mere

Hvornår er jord affald? april 2019

Hvornår er jord affald? april 2019 Hvornår er jord affald? april 2019 Affaldsdefinitionen 2 Affaldsbekendtgørelsens 2, stk. 1: Ved affald forstås i denne bekendtgørelse ethvert stof eller enhver genstand, som indehaveren skiller sig af

Læs mere

EnviNa årsmøde Jord og grundvand den 4. oktober 2018 Advokat Mads Kobberø

EnviNa årsmøde Jord og grundvand den 4. oktober 2018 Advokat Mads Kobberø EnviNa årsmøde Jord og grundvand den 4. oktober 2018 Advokat Mads Kobberø 1 Disposition 1. Genoptagelse 2. Påbud til flere ( 43) 3. Datering 4. 19 ctr. 33 2 2 Genoptagelse 3 Genoptagelse kriterier NMK-132-00742

Læs mere

Afslaget gives i henhold til forbuddet i husdyrgodkendelseslovens 6, stk. 1, nr. 4 samt husdyrgodkendelseslovens 31.

Afslaget gives i henhold til forbuddet i husdyrgodkendelseslovens 6, stk. 1, nr. 4 samt husdyrgodkendelseslovens 31. Returadresse: Plan Byg og Miljø Postboks 50, 4400 Kalundborg Ornestation Mors Gl. Møllevej 97 7970 Redsted M. Afslag på ansøgning om udvidelse af dyreholdet på Bækkevej 4, 4470 Høng Kalundborg Kommune

Læs mere

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Kommunenavn Guldborgsund Indledning (evt.) Alle ansøgninger indkommet via Husdyrgodkendelse.dk er nu i behandling. Sagspuklen er således afviklet endeligt

Læs mere

Frafald af krav om revurdering af 11 miljøgodkendelsen for

Frafald af krav om revurdering af 11 miljøgodkendelsen for POSTBOKS 10 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Frafald af krav om revurdering af 11 miljøgodkendelsen for Engholm Dalagervej 1, Vejrum 7600 Struer

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1)

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1) Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som indsamlingsvirksomhed 1) I medfør af 7 b, 44, stk. 1, 4 og 5, 45 d, 73, 79 b, stk. 1, 80, stk. 1 og 2, 88, 89 b, 92 og 110, stk. 3, i

Læs mere

Nyere afgørelser efter jordforureningsloven.

Nyere afgørelser efter jordforureningsloven. Nyere afgørelser efter jordforureningsloven https://naevneneshus.dk/ ORGANISATION Miljø- og fødevareklagenævnet er et uafhængigt klagenævn. Nævnenes Hus er en styrelse under erhvervsministeriet, som fungerer

Læs mere

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3

Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Tilsyn med landbrug og pelsdyrfarme i 2012, Del 1/3 Kommunenavn Aabenraa Indledning (evt.) Kultur, Miljø & Erhverv har igen i 2012 fulgt aftalen mellem KL og Miljøstyrelsen om minimumsfrekvenser på landbrugstilsyn.

Læs mere

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Kommunenavn Guldborgsund Indledning (max 1500 tegn) I.b. (ad. 1.1) Godkendelser

Læs mere

Lov om miljøbeskyttelse nr. 358 af 6. juni 1991, jf. lovbekendtgørelse nr. 879 af 26. juni

Lov om miljøbeskyttelse nr. 358 af 6. juni 1991, jf. lovbekendtgørelse nr. 879 af 26. juni TEKNIK OG MILJØ Albæk Sandblæsning ApS Fasterholtvej 3 7400 Herning Att.: Flemming Pedersen [flemming@albaek-sb.dk] CVR-nr.: 26144264 P-nr.: 1008563426 Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.:

Læs mere

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme efter aftalen om minimumsfrekvenser, frem til 23. maj 2013, Del 1/3 Kommunenavn Rudersdal Indledning (max 1500 tegn) Rudersdal Kommune overholder

Læs mere

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3

Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3 Åben i Word Tilsyn med virksomheder eksklusive landbrug og pelsdyrfarme i 2011, Del 1/3 Kommunenavn Høje-Tåstrup Indledning (max 1500 Kommunen overholder tilsynsfrekvenserne med undtagelse af to listevirksomheder.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lov om jordforurening og forskellige andre love 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lov om jordforurening og forskellige andre love 1) Lovforslag nr. L 88 Folketinget 2011-12 Fremsat den 22. februar 2012 af miljøministeren (Ida Auken) Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lov

Læs mere

BARRIERER FOR GENANVENDELSE AF BYGGEMATERIALER OG RESTPRODUKTER. v/specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech Bruun Advokatfirma

BARRIERER FOR GENANVENDELSE AF BYGGEMATERIALER OG RESTPRODUKTER. v/specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech Bruun Advokatfirma BARRIERER FOR GENANVENDELSE AF BYGGEMATERIALER OG RESTPRODUKTER v/specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech Bruun Advokatfirma Barrierer for genanvendelse af byggematerialer og restprodukter Emnet

Læs mere

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. Kvægbruget Nedre Nesgård Nesgårdsvej 39, 9460 Brovst

TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE. Kvægbruget Nedre Nesgård Nesgårdsvej 39, 9460 Brovst TILLÆG TIL MILJØGODKENDELSE Kvægbruget Nedre Nesgård Nesgårdsvej 39, 9460 Brovst Godkendelsesdato / offentliggørelse: 8/11 2013 Indhold... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Jammerbugt Kommunes afgørelse...

Læs mere

DE JURIDISKE RAMMER FOR KLASSIFICERING AF AFFALD OG AFFALDSTILSYNET

DE JURIDISKE RAMMER FOR KLASSIFICERING AF AFFALD OG AFFALDSTILSYNET DE JURIDISKE RAMMER FOR KLASSIFICERING AF AFFALD OG AFFALDSTILSYNET DAKOFA 11. december 2018 Advokat Henriette Soja 1 DE JURIDISKE RAMMER FOR KLASSIFICERING AF AFFALD Advokat Henriette Soja 2 AFFALDSBEBEGREBET

Læs mere

Allerød Kommunes tilsynsindsats på miljøområdet i 2012

Allerød Kommunes tilsynsindsats på miljøområdet i 2012 Allerød Kommunes tilsynsindsats på miljøområdet i 2012 Natur- og Miljøafdelingen udarbejder hvert år en beretning om tilsynsindsatsen på virksomheder og landbrug. Beretningen skal indberettes til Miljøstyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed 1) 21. Vilkårene skal sikre, at kravene i 18 opfyldes, og skal i relevant omfang fastsætte følgende: 1) Emissionsgrænseværdier, maksimal luftmængde og afkasthøjde

Læs mere

NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE. Side 1 af 8

NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE. Side 1 af 8 NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE Side 1 af 8 Side 2 af 8 Indledning I Gentofte Kommune, Natur og Miljø, fører vi tilsyn med, at virksomheder og erhvervsmæssige dyrehold overholder

Læs mere