Temaworkshop Optimeret samspil mellem transportformerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temaworkshop Optimeret samspil mellem transportformerne"

Transkript

1 Temaworkshop Optimeret samspil mellem transportformerne Transportens Innovationsnetværk afholdt onsdag den 30. september en temaworkshop om Optimeret samspil mellem transportformerne. Transportens Innovationsnetværk er et bredt nationalt netværk for land- og søtransport og er støttet af Rådet for Teknologi og Innovation under Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Netværket fokuserer på en række af aktiviteter indenfor transport og logistik. En af disse aktiviteter er Optimeret samspil mellem transportformerne. Hovedformålet med aktiviteten er at fremme alternative internationale transportruter i Europa ved at optimere samspillet mellem transportformerne i de intermodale transportkæder. Workshoppen blev afholdt hos FORCE Technology, Division for Maritim Industri i Lyngby. Målgruppen var transportkøbere, transportører, speditører, danske havne og andre med interesse i intermodal transport. Foruden førnævnte målgrupper var der også deltagelse fra transportministeriet samt branche- og interesseorganisationer. På programmet var der indlæg om bæredygtig transport, transportkøberadfærd, infrastrukturelle udfordringer og havnedesign. Udgangspunktet for dagens indlæg og efterfølgende diskussioner er trængselsproblemet på Europas vejnet. Vejtrafikken forventes at stige med 70 % og vejgodstransport med 50 % frem til Med baggrund i trængsels-, miljø og sikkerhedsaspekter vil der fremover være et øget pres på infrastrukturen, hvilket skærper behovet for et styrket samspil mellem transportformerne. Dette var også indledningen på lektor Jacob Kronbaks indlæg (Syddansk Universitet). Han kunne dog supplere, at vi ikke behøvede at bekymre os om denne stigning, for transportsystemet vil være sandet til i trængsel længe inden, da trafikken vokser hurtigere end udbygningen af infrastrukturen.

2 Figur 1 : Sammenhæng mellem middelhastighed og trafikintensitet (flow) Hvad der sker når infrastrukturen ikke længere kan afvikle trafikken er illustreret i figur 1, hvor flowet (biler/5min) på en given strækning er afbilledet ud af den vandrette akse og middelhastigheden (km/t) op af den lodrette akse. Med få køretøjer på vejen er hastigheden relativ høj og jo flere køretøjer der kommer på strækningen, jo lavere bliver hastigheden. Denne tendens fortsætter indtil strækningens kritiske kapacitet, hvor selv små forstyrrelser vil få trafikken til at bryde sammen og hastigheden til at gå mod nul, hvor alle biler holder stille (flow = nul) Den kritiske kapacitetsgrænse afhænger af flere faktorer, som kan være svære at præcisere. Men der skal gribes ind før det kritiske punkt nås og trafikken bryder helt sammen. For overskrides denne grænse tager det lang tid at bringe transportsystemet tilbage til situationen før overskridelsen af kapacitetsgrænsen. Derfor bør man overveje transportalternativer før vejsystemet bryder sammen, f.eks. i form af intermodal transport. Som Seniorforsker Ole Kveiborg fra DTU Transport kunne berette i sit indlæg, har øget trængsel samfundsøkonomiske konsekvenser gennem ringere konkurrenceevne for erhvervslivet, øgede transportomkostninger i den offentlige sektor og et egentligt velfærdstab. Medarbejderne og varebiler tilbringer mere tid i trafikken, hvilket foruden en ekstra omkostning også påvirker efterspørgslen på arbejdskraft. Infrastrukturudbygning og afgiftsreguleringer har en virkning, men løser ikke alle problemerne. Fra politisk side kommer der også mange forslag, bl.a. i regeringens transportplan fra december 2008 og Godsredegørelsen fra april Regeringens transportplan, trafikpolitiske konklusioner: 10 % trafikvækst giver meget mere end 10 % vækst i trængslen, når infrastrukturens kapacitet er presset Intelligente Trafiksystemer (ITS) vil kunne øge det eksisterende vejnets kapacitet Selv med store infrastrukturinvesteringer i vejnettet kan trafiksystemet ikke imødekomme væksten i efterspørgslen Styrkelse af den kollektive trafiks attraktivitet og kapacitet, med fokus på pendlerne

3 Uden skarpere regulering af trafikvæksten vil trængslen stige pga. økonomiske og tekniske begrænsninger i udbygning af vejnettets kapacitet Et GPS-baseret kørselsafgiftssystem er formentlig den mest hensigtsmæssige regulering på sigt Godsredegørelsen: Give transporterhvervet bedre muligheder gennem effektiv infrastruktur og mindre trængsel: Massive investeringer i jernbanen Målrettede investeringer i vejnettet, fremkommelighed for lastbiler er afgørende for produktiviteten Satsning på intelligente transportsystemer (ITS) Indsats for bedre rastepladser (bedre vilkår for lastbilchaufførerne) Bedre bane- og vejforbindelser til havnene, styrket samspil mellem transportformerne Moderne rammevilkår gennem: Regelforenkling, konkret indsats skal sikre minimale administrative byrder Forskning, uddannelse og innovation Effektiv godstransport til byerne, balance mellem krav til bymiljø og behovet for en effektiv distribution af gods Reduktion af trafikuheld med lastbiler, herunder højresvingsulykker Effektivisering af transportformerne gennem: Fokus på ejerforhold og organisering af kombiterminaler Forlængelse af forsøg med modulvogntog Analyse af gevinster og udgifter ved at tillade højere totalvægt og større akseltryk En offensiv havnepolitik Bæredygtig transport Lektor Jacob Kronbak (SDU) beskrev bæredygtig transport i relation til valg af transportformer. Bæredygtig transport måles typisk på miljøbelastningens negative påvirkning, men set i et samfundsmæssigt perspektiv skal der også tilknyttes et økonomisk perspektiv, således at man kombinerer negative og positive effekter og værdisætter dem. Man kan således beregne den enkelte transportforms totale omkostning som summen af brugeromkostninger (brændstof, forsikringer, afgifter, osv.) plus eksterne omkostninger (forurening, støj, trængsel, osv.). Internalisering af de eksterne transportomkostninger betyder, at man flytter de eksterne transportomkostninger over på brugeren og således gør brugeren mere bevidst om de (totale) omkostninger, som de generer, og tilskynder dem dermed til at ændre adfærd i forbindelse med valg af transportform. Hvordan kan man så værdisætte transportformernes eksterne omkostninger (eksternaliteter)? Der findes forskellige opgørelser over de forskellige transportformers værdisætning. Et af dem er transportøkonomiske enhedspriser til brug for samfundsøkonomiske analyser også kaldet nøgletalskataloget.

4 kr pr. 100 tonkm 14. oktober ,00 60,00 Marginale eksterne omkostninger ,00 40,00 30,00 20,00 10,00 0,00 Infrastruktur Trængsel Uheld Støj Klimaforandringer Luftforurening Figur 2: Værdisætning af transportformernes eksterne omkostninger (eksternaliteter) Der kan dog være visse skævheder i disse beregninger/tal, idet man f.eks. ikke betragter transporten i et kædeperspektiv (søtransport har f.eks. oftest lastbiltransport før og efter selve sejlturen). Det kræver også, at tallene løbene bliver opdateret. Generelt kan det være svært at udforme en retfærdig model, der gælder for alle transportformer. Men et generelt princip for internalisering er: forureneren betaler og brugeren betaler. Transportkøberadfærd Deltagere og indlægsholdere kunne også blive enige om, at reguleringer og infrastrukturelle investeringer ikke alene kan løse trængselsproblemet ved at flytte gods fra vej til bane og sø. Der skal ske en adfærdsændring hos transportkøberne og beslutningstagerne (transportbrugere) En undersøgelse om transportadfærd fra 2001 (Teknologisk Institut) konkluderer i korte træk, at transport kun har en ringe bevågenhed hos virksomhedslederne og at transportkøb derfor overlades til de udførende uden egentlige specifikationer, retningslinjer eller langsigtede aftaler. Det er i praksis transportøren, der bestemmer transportformen. For 20 år siden kørte virksomheder selv deres varer ud med egne lastbiler, i dag har virksomhederne outsourcet denne opgave til transportørerne og dermed vælges oftest landevejstransport uden at alternativer undersøges. De primære kriterier for valg af transportform og transportør er typisk krav om fleksibilitet og god service samt sikkerhed for korrekt levering til tiden. Pris kommer i anden række. Kun hvis kvaliteten er den samme, vælger man den billigste transportør.

5 Er virksomhederne så villige til at benytte bæredygtige transporter? Nej, beretter sektionsleder Finn Zoëga fra Teknologisk Institut, Emballage og Transport. Det er et særsyn, at virksomheder interesserer sig for samfundsøkonomiske eller miljømæssige forhold i forbindelse med valg af transportform. Selvom analysen ligger nogle år tilbage, var der gennemgående enighed om, at den tegnede et billede som i det store hele også er rigtigt i dag. Fokusgrupper Deltagerne havde på forhånd angivet deres interesseområder for dette og fremtidige netværksmøder. Efter frokost og formiddagens indlæg blev de 37 deltagerne opdelt i 3 fokusgrupper: A. Barrierer - hvad skal der til for at flytte gods fra vej til sø og jernbane? Den største barriere for at flytte gods fra vej til bane og sø er holdninger og adfærd hos transportkøberne, ligesom de ikke har adgang eller kendskab til værktøjer, der kan skabe overblik. Infrastrukturen er ikke tilpasset intermodal transport. Virksomhederne er generelt åbne overfor at anvende skib eller tog, men kombiterminalerne i Danmark er alt for små og nedslidte ligesom tidsvinduet, pris og den kvalitet, der tilbydes ved banetransport ikke er konkurrencedygtige. Store interessekonflikter vanskeliggør beslutningerne. Der er mange aktører og det gør udfordringerne ret komplekse. Nogle frygter, at intermodale transporter vil gøre Danmark til et transitland og dermed fjerne godshåndtering fra de små danske havne. Der blev på mødet informeret om, at der kan søges støtte til omlægning af transport fra vej til intermodal transport via Marco Polo programmet (EU-projekter) B. Værktøjer hvad kan fremme skift af transportform (transportadfærd)? Generelt er der ikke beslutningsværktøjer til rådighed for transportkøbere. Der findes modeller/ instrumenter til at beregne f.eks. miljøbelastningen. DB Schenker har et miljøberegningsværktøj og DI Transport har et internetbaseret beregningsværktøj klimakompasset. Danske Speditører informerede om, at de har et værktøj til rådighed, men at der ikke var efterspørgsel på miljørigtig transport fra virksomhederne. Der var ellers enighed om, at speditørerne har en vigtig rolle i forbindelse med transportkøb, da de oftest er beslutningstagere ved valg af transportform. Gennem et forskningsprojekt på Syddansk Universitet har man udviklet en model kaldet CostMap, der bl.a. kan generere kort, der viser konkurrenceforholdet mellem vej- og intermodal transport (sø og bane) under forskellige forudsætninger. CostMap er baseret på et digitalt netværk indeholdende oplysninger om transporttid og afstand kombineret med brugerspecificerede transportomkostninger. Modellen genererer simpelthen den billigste vej på baggrund af de oplysninger brugeren har lagt ind. Ved et casestudie vedr. godstransport fra Billund til Europa, testede man ren lastbiltransport op mod en intermodal løsning via en ro-ro forbindelse fra Esbjerg til Zeebrugge i Belgien. Transportomkostningerne fra Billund til visse dele af Belgien falder med 70 % ved den intermodale løsning. Niels Juel Hansen fra Cargill kunne bekræfte, at de har omlagt deres transport til Belgien fra Danmark via Esbjerg-Zeebrugge og har reduceret deres transportomkostninger og miljøpåvirkning væsentligt.

6 C. Infrastrukturer inkl. havnedesign hvor ligger optimeringspotentialet? I denne gruppe var havnene godt repræsenteret. Hvis der skal flyttes gods fra land til skib vil det betyde, at havnene skal håndtere nye og større skibstyper, ligesom der vil anløbe flere skibe. Udfordringen er så, om de kan komme ind i de eksisterende havne, eller om vi skal til at udbygge eller anlægge nye fleksible havne. Tilkørselsforholdene skal også tilpasses så gods kan transporteres til og fra havneanlæg med lastbil eller tog. Der vil også være et krav om hurtigt losning og lastning af skibe, så skibe og gods tilbringer mindst mulig tid ved kaj. Især tidsfaktoren er en vigtig parameter i det intermodale konkurrenceforhold. Skift i godsmængder og typer sætter også nye krav til fleksible skibstyper og havneanlæg tog til søs kunne være et gammelt koncept der måske kunne blive aktuelt igen. En anden udfordring kunne være, om vi skal have LNG (gas) -terminaler i Danmark, og hvor skal de ligge? Alt i alt mange udfordringer og løsninger, der skal spille sammen og her skal så miljøperspektivet også indgå. På FORCE Technology har man beregningsmodeller og simulatorer, der kan kaste lys over disse problemstillinger. Opsummering Der var bred enighed om, at vi har et trængselsproblem som ikke alene kan løses med infrastrukturelle investeringer. Foruden en generel adfærdsændring og holdning hos transportkøberne, er det nødvendigt med økonomiske instrumenter til at regulere trafikvæksten og fremme alternative transportformer. Der kan søges støtte til alternative transportformer og der er et behov for beslutningsværktøjer i forbindelse med køb af transport. Der findes værktøjer, som primært beregner miljøbelastningen ved den givne transportform. Ved at værdisætte miljøbelastningen og tillægge denne brugeromkostningerne, kan man beregne transportformens totale omkostning. Men pris/omkostninger har ikke nødvendigvis første prioritet ved valg af transportform eller transportør. Leveringstid og sikkerhed er andre vigtige parametre. Der er desværre for få virksomheder der interesserer sig for bæredygtig transport, men der er en begyndende trend for en ændring heraf. Fremtiden det videre forløb Der blev enighed om følgende handlingsplan, der kan tages i brug for at fremme valg af alternativ transportform: Holdnings- og oplysningskampagner rettet mod virksomhedsledere Demonstrationsprojekter med virksomhedscases Udvikling af værktøjer, der skaber overblik Bearbejdning af barrierer for overgang mellem transportformer (Holdninger og praktiske forhold og forsinkende led inkl. kvalitet) Erfa-grupper om transportpolitik og styringsmetoder inden for sammenlignelige virksomheder eller brancher Efteruddannelseskurser i transportstyring for de transportansvarlige Casebeskrivelser om, hvordan de bedste på området bærer sig ad, og hvilke fordele de ser En slags best practice eller benchmarkingprojekter for transport

7 De intermodale transporter udgør ca. 12 % af de samlede godstransporter til og fra Danmark, hvoraf 13 % på bane og 87% ved søtransport (svarende til i alt 11mio. tons). Potentialet vurderes til at være 16,1 mio. tons svarende til 17,5 % af den samlede godsmængde til og fra Danmark. Intermodal lufttransport målt i tons er meget beskeden. Tallene stammer fra Analyserapport om vejtransportbranchen, april Afslutning Dagen blev afsluttet med en rundvisning på FORCE Technology Division for Maritim Industri. FORCE Technology har i alt 9 simulatorer, hvor den nok mest spændende er en 360 simulator af broen på et stort containerskib. Vi fik mulighed for følge med i indsejlingen til en større bro i Danmark. Vi fik også prøvet at sejle med slæbebåde i forskellige havne over hele verden. FORCE Technology har også 4 store vindtunneller, hvor alverdens konstruktioner er testet i en skalamodel for strømningsforhold, vindpåvirkning og egenfrekvenser. Der ligger en stor erfaring bag disse simuleringer og modelforsøg. FORCE Technology har også et kæmpe forsøgsbassin på 250x12x6meter til modelforsøg. Finn Zoëga og Michael Vihlmann Jensen Teknologisk Institut, Emballage og Transport Kontakt: Finn Zoëga, finn.zoega@teknologisk.dk, tlf.: Michael Vihlmann Jensen, michael.vihlmann.jensen@teknologisk.dk, tlf.: John Koch Nielsen, jnn@force.dk, tlf.: Innovationsnetværkets hjemmeside:

Bæredygtige Transporter

Bæredygtige Transporter Institut for Maritim Forskning og Innovation (MFI) Bæredygtige Transporter Jacob Kronbak Institut for Maritim Forskning og Innovation (MFI) Syddansk Univesitet (SDU) Oversigt Hvordan ser fremtiden ud?

Læs mere

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen Perspektiver for udviklingen af den intermodale godstransport med bane i Danmark Kontorchef Tine Lund Jensen Side 2 Hvorfor skal vi overhovedet tale om intermodalitet? Samspillet mellem transportformerne.

Læs mere

Fremtidens godstransport. Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008

Fremtidens godstransport. Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008 Fremtidens godstransport Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008 Godstransportens betydning: Danmark - blandt de bedste til transport og logistik Godstransport forbinder

Læs mere

Nærskibsfartens fremtid og muligheder i Danmark og EU: hvor kan det gøre en forskel?

Nærskibsfartens fremtid og muligheder i Danmark og EU: hvor kan det gøre en forskel? Nærskibsfartens fremtid og muligheder i Danmark og EU: hvor kan det gøre en forskel? Jacob Kronbak Institut for Maritim Forskning og Innovation (MFI) Syddansk Univesitet (SDU) Indhold Intermodal Multimodal

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia

DB Schenker Rail Scandinavia DB Schenker Rail Scandinavia Miljørigtig godstransport og effektivitet på tværs af grænser Sverige Danmark - Tyskland 1 Om DB Schenker Rail Scandinavia er ejet i fællesskab af Deutsche Bahn (D) og Green

Læs mere

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør Railion Scandinavia A/S 1 Status og perspektiv Finanskrise godsmængderne under pres Krisen er også mulighedernes vindue Ledig kapacitet Projekter der ikke tidligere

Læs mere

Vækst og globalisering: Nye muligheder og udfordringer for transportsektoren

Vækst og globalisering: Nye muligheder og udfordringer for transportsektoren : : : : 16. februar 2006 Vækst og globalisering: Nye muligheder og udfordringer for transportsektoren 1 Indledning Transport er en hovedhjørnesten i den handel og produktion, som giver hele grundlaget

Læs mere

Dansk strategi for ITS

Dansk strategi for ITS Dansk strategi for ITS ITS udviklingsforum marts 2011 Indledning Trafikken er de senere årtier steget markant. På de overordnede veje er trafikken fordoblet de seneste 30 år, og den øgede trængsel på vejnettet

Læs mere

Godspolitiske initiativer

Godspolitiske initiativer Godspolitiske initiativer Banegodstransport 1. Styrkelse af de centrale banegodskorridorer Ny fremtidssikret jernbanekorridor mellem Øresundsregionen og 2018 Tyskland via Femern a) Fast forbindelse over

Læs mere

Udviklingen i godstransporten i Danmark og EU

Udviklingen i godstransporten i Danmark og EU Udviklingen i godstransporten i Danmark og EU Af cheføkonom Ove Holm, Dansk Transport og Logistik (DTL), oho@dtl.eu Der er vækst og der vil følge mere vækst i godstransporten og dermed i behovet for kapacitet

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia

DB Schenker Rail Scandinavia DB Schenker Rail Scandinavia Totalt ansvar og effektivitet på tværs af grænser Sverige Danmark - Tyskland 1 Om DB Schenker Rail Scandinavia er ejet i fællesskab af Deutsche Bahn (D) og Green Cargo (S)

Læs mere

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009 Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik Aalborg trafikdage 25. august 2009 Transportaftalen, januar 2009 - Principper for en grøn transportpolitik Transportens CO2-udledning

Læs mere

Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund

Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund - Transportformernes samarbejde v/cheføkonom Ove Holm Dansk Transport og Logistik Medlemmer 2.900 Lastbiler 17.000 Godslokomotiver 50 Ansatte 20.000 11-05-2010

Læs mere

Godstransport i Danmark

Godstransport i Danmark Godstransport i Danmark Jernbanen som alternativ hvad kan den tilbyde? Stig Kyster-Hansen DB Schenker Rail Scandinavia A/S 1 Jernbanen kan tage en stor del her og nu Meget af det nuværende gods via Mols-linien

Læs mere

Transportministeriet. Danske havnes rolle i fremtidens infrastruktur. TØFs havnekonference den 10. september 2009 Specialkonsulent Søren Clausen

Transportministeriet. Danske havnes rolle i fremtidens infrastruktur. TØFs havnekonference den 10. september 2009 Specialkonsulent Søren Clausen Danske havnes rolle i fremtidens infrastruktur TØFs havnekonference den 10. september 2009 Specialkonsulent Søren Clausen Side 1 Den nationale transportpolitik En grøn transportpolitik Fremtidens godstransport

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

Hvad gør lastbiltransporten for klimaet og miljøet? - Læs det i vedlagte nye pjece fra ITD

Hvad gør lastbiltransporten for klimaet og miljøet? - Læs det i vedlagte nye pjece fra ITD Trafikudvalget, Miljø- og Planlægningsudvalget, Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 TRU alm. del Bilag 105, MPU alm. del Bilag 131Bilag 131, EPU alm. del Bilag 63Bilag 63 Offentligt International Transport

Læs mere

Frederikshavn Havn - Et eksempel på hvad den maritime forskning kan bruges til ved tæt samarbejde mellem havn og maritim forskningsenhed

Frederikshavn Havn - Et eksempel på hvad den maritime forskning kan bruges til ved tæt samarbejde mellem havn og maritim forskningsenhed Institut for Maritim Forskning og Innovation (MFI) Frederikshavn Havn - Et eksempel på hvad den maritime forskning kan bruges til ved tæt samarbejde mellem havn og maritim forskningsenhed Jacob Kronbak

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

BESTUFS WORKSHOP. Resultater og løsninger til forbedring af citylogistik i mindre og mellemstore byer. Michael Stie Laugesen Projekt Konsulent ved NTU

BESTUFS WORKSHOP. Resultater og løsninger til forbedring af citylogistik i mindre og mellemstore byer. Michael Stie Laugesen Projekt Konsulent ved NTU BESTUFS WORKSHOP Resultater og løsninger til forbedring af citylogistik i mindre og mellemstore byer Michael Stie Laugesen Projekt Konsulent ved NTU BESTUFS workshop i Aalborg 22. januar 2008 1 Formålet

Læs mere

Citydistribution i ydertimerne. Finn Zoëga, sektionsleder, logistik

Citydistribution i ydertimerne. Finn Zoëga, sektionsleder, logistik Citydistribution i ydertimerne Finn Zoëga, sektionsleder, logistik Transport og Logistik Citydistribution i ydertimerne København, Aarhus, Odense og Aalborg Et projekt, delvis finansieret af Center for

Læs mere

Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til?

Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til? 24. september 2015 Netværk for Transport og Miljø Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til? Susanne Krawack Vi står foran enorme ressourceudfordringer Udfordring:

Læs mere

Forsøg med energieffektive transportløsninger Spred trafikken - varekørsel i aften-, nat- og morgentimerne

Forsøg med energieffektive transportløsninger Spred trafikken - varekørsel i aften-, nat- og morgentimerne Forsøg med energieffektive transportløsninger Spred trafikken - varekørsel i aften-, nat- og Trængsel og CO 2 Bedre udnyttelse af infrastruktur og køretøjer kræver medspil fra myndigheder og transportkunder

Læs mere

Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte

Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte Organisation for erhvervslivet oktober 2009 Væksten forsvandt men trængslerne fortsatte AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Hvis den økonomiske vækst fremover ikke skal gå i stå i trafikken,

Læs mere

Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren. Hans Kirk, formand UdviklingsRåd Sønderjylland

Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren. Hans Kirk, formand UdviklingsRåd Sønderjylland Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren Hans Kirk, formand UdviklingsRåd Sønderjylland TØF Godskonference 2011 Porten til Europa - perspektiver for Jyllands Korridoren Krav til fremtidens

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen Fremtidsmulighederne for containertransport i dansk og nordeuropæisk perspektiv 1. marts 2012 Om DB Schenker Rail Scandinavia

Læs mere

Analyse af beskatningsmodeller for lastbiler til understøttelse af Grøn Roadmap 2030

Analyse af beskatningsmodeller for lastbiler til understøttelse af Grøn Roadmap 2030 19-11-2015 Anders Kofoed-Wiuff Arbejdspapir Analyse af beskatningsmodeller for lastbiler til understøttelse af Grøn Roadmap 2030 Dette notat beskriver principper for beskatning af lastbiltransport og kommer

Læs mere

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at:

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at: NOTAT Dato J. nr. 15. august 2012 2012-2131 Beskrivelse af fælles projektbeskrivelser og vurderinger af løsningsforslag Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af

Læs mere

Debat INFRASTRUKTUR VEJE TIL REGIONAL UDVIKLING

Debat INFRASTRUKTUR VEJE TIL REGIONAL UDVIKLING Debat INFRASTRUKTUR VEJE TIL REGIONAL UDVIKLING FORORD Med kommunalreformen fik regionerne en helt ny rolle som formidler af samarbejde mellem de forskellige regionale og lokale parter i forhold til at

Læs mere

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af:

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af: Udspil fra Danske Regioner 14-12-2007 Danmark har brug for en mobilitetsplan Danske Regioner opfordrer infrastrukturkommissionen til at anbefale, at der udarbejdes en mobilitetsplan efter hollandsk forbillede.

Læs mere

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur 8. december 2008 Bæredygtig transport - bedre infrastruktur Det vil regeringen Mindre CO 2 Grønnere biltrafik Mere kollektiv transport og cyklisme En bedre jernbane Bedre veje Nye grønne teknologier Styrket

Læs mere

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien December 2011 Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Den planlagte betalingsring om København har en negativ samfundsøkonomisk virkning

Læs mere

Digitalt vejnet. Godstransport er livsnerven i et moderne samfund. anvendelse indenfor godstransport v/adm. direktør Erik Østergaard, DTL

Digitalt vejnet. Godstransport er livsnerven i et moderne samfund. anvendelse indenfor godstransport v/adm. direktør Erik Østergaard, DTL Digitalt vejnet anvendelse indenfor godstransport v/adm. direktør Erik Østergaard, DTL Godstransport er livsnerven i et moderne samfund - forudsætningen for fyldte køleskabe og tømte skraldespande Workshop

Læs mere

5HGXNWLRQDIPLOM EHODVWQLQJYHGIO\WQLQJDIJRGVWUDQVSRUWIUDODQGWLO V DI 7RP:LVPDQQGN7(.1,.

5HGXNWLRQDIPLOM EHODVWQLQJYHGIO\WQLQJDIJRGVWUDQVSRUWIUDODQGWLO V DI 7RP:LVPDQQGN7(.1,. 5HGXNWLRQDIPLOM EHODVWQLQJYHGIO\WQLQJDIJRGVWUDQVSRUWIUDODQGWLO V DI 7RP:LVPDQQGN7(.1,.,QGOHGQLQJ dk-teknik har for Miljøstyrelsen udført et projekt vedrørende Reduktion af miljøbelastning ved flytning

Læs mere

Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport. Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transportministeriet

Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport. Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transportministeriet Fra miljø til million - De politiske rammer for arbejdet med miljø og godstransport Af Tine Lund Jensen, Kontorchef, Transport og økonomisk vækst følges ad Mobilitet er afgørende for det moderne samfund

Læs mere

Kundens betydning for en stor godsoperatør - udfordringer og løsninger

Kundens betydning for en stor godsoperatør - udfordringer og løsninger Kundens betydning for en stor godsoperatør - udfordringer og løsninger DB Schenker Scandinavia DB Schenker Scandinavia Thomas Vestergaard Head of Sales København, 13 maj 2014 DB Schenker s udvikling 2000-2014

Læs mere

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning Pressemødet kl. 16.00 Havreholm den 10. januar 2007 Infrastrukturkommissionen Det talte ord gælder Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Læs mere

Sjællandsprojektet. Møde 16. juni 2009

Sjællandsprojektet. Møde 16. juni 2009 Sjællandsprojektet Møde 16. juni 2009 60.000 30.000 0-2.000 2-5.000 5-30.000 Hovedpointer fra borgmester-interviewene Regional udvikling Del af en stærk Metropol med regionale forskelle Nye regionale konkurrenceparametre

Læs mere

17. Infrastruktur digitalisering og transport

17. Infrastruktur digitalisering og transport 17. 17. Infrastruktur digitalisering og transport Infrastruktur Infrastruktur er en samlet betegnelse for de netværk, der binder samfundet sammen. En velfungerende infrastruktur er et vigtigt fundament

Læs mere

Restriktioner i byerne øger co2-udslippet

Restriktioner i byerne øger co2-udslippet Organisation for erhvervslivet Maj 2010 Restriktioner i byerne øger co2-udslippet AF ERHVERVSPOLITISK KONSULENT RUNE NOACK, RUN@DI.DK En række af de største kommuner har indført restriktioner på levering

Læs mere

transeco 2 Demonstrationsprojekter: Miljømæssige og økonomiske benefits ved miljøstyring i godstransport. En samling af Best Practice eksempler.

transeco 2 Demonstrationsprojekter: Miljømæssige og økonomiske benefits ved miljøstyring i godstransport. En samling af Best Practice eksempler. transeco 2 Demonstrationsprojekter: Miljømæssige og økonomiske benefits ved miljøstyring i godstransport. En samling af Best Practice eksempler. v. Sektionsleder Erik Boeshave, Institut for Transportstudier

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Danmark som døgnsamfund Nye distributionsformer, grøn omstilling og øget ressourceeffektivitet

Danmark som døgnsamfund Nye distributionsformer, grøn omstilling og øget ressourceeffektivitet Danmark som døgnsamfund Nye distributionsformer, grøn omstilling og øget ressourceeffektivitet Dansk Industri og Transportministeriet, 15. januar 2013 Incentive Holte Stationsvej 14, 1. DK-2840 Holte Incentive.dk

Læs mere

Temadag nr. 73. Beslutningsstøtteværktøjer genvejen til logistikoptimering og effektivisering. 6. maj Arrangør:

Temadag nr. 73. Beslutningsstøtteværktøjer genvejen til logistikoptimering og effektivisering. 6. maj Arrangør: Temadag nr. 73 Beslutningsstøtteværktøjer genvejen til logistikoptimering og effektivisering 6. maj 2010 Arrangør: Forum for Logistik og E handel i samarbejde med Beslutningsstøtteværktøjer genvejen til

Læs mere

DTU Transport. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje. Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn.

DTU Transport. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje. Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn. Copyright DTU Transport 2008 Hvad er DTU Transport CTT = Center for Trafik og Transport på DTU DTF = Danmarks TransportForskning

Læs mere

i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet

i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet Forsinkelser og regularitet i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet Trafikdage, 23. august 2011 Henrik Nejst Jensen Vejdirektoratet SIDE 2 Tidsbesparelser Er normalt sammen

Læs mere

- hvordan styrkes produktiviteten i de internationale godstransporter?

- hvordan styrkes produktiviteten i de internationale godstransporter? Produktiviteten i det danske samfund skal øges REGERINGEN Februar 2010 - hvordan styrkes produktiviteten i de internationale godstransporter? /underdirektør Poul Bruun Produktiviteten i logistik og godstransport

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Regionsanalyse Nordjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse Nordjydernes trafikale trængsler November 12, 2010 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI lancerer i efteråret 2010 vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Dansk havnestrategi 2025 Belyst i relation til mindre og mellemstore havne. Middelfart 18. september 2025 Fuldmægtig Jess Nørgaaard

Dansk havnestrategi 2025 Belyst i relation til mindre og mellemstore havne. Middelfart 18. september 2025 Fuldmægtig Jess Nørgaaard Dansk havnestrategi 2025 Belyst i relation til mindre og mellemstore havne Middelfart 18. september 2025 Fuldmægtig Jess Nørgaaard Hvor ligger de danske havne (121 havne og de 25 største) Side 2 Fakta

Læs mere

Vejdirektoratets planer for ITS

Vejdirektoratets planer for ITS Vejdirektoratets planer for ITS Vej- og trafikchef Charlotte Vithen Udvikling i trafikken Motorvejsnettet afvikler en stadig større andel af trafikken Stigende trafik har ført til trængsel og fremkommelighedsproblemer

Læs mere

Transportens dag 2011 Havnenes rolle i transportsystemet Orla Grøn Pedersen, formand for Havnelovudvalget

Transportens dag 2011 Havnenes rolle i transportsystemet Orla Grøn Pedersen, formand for Havnelovudvalget Transportens dag 2011 Havnenes rolle i transportsystemet Orla Grøn Pedersen, formand for Havnelovudvalget Disposition: Havnenes rolle i transportsystemet Havnenes udvikling siden år 2000 Havneloven i dag

Læs mere

Den Sjællandske Tværforbindelse

Den Sjællandske Tværforbindelse CVR 48233511 Udgivelsesdato : 8. juni 2015 Vores reference : 22.2758.02 Udarbejdet : Sara Elisabeth Svantesson; Martin Elmegaard Mortensen Kontrolleret : Brian Gardner Mogensen Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu For en bæredygtig transport CO 2 -tiltag her og nu Citylogistik og grøn transport v/dorte Kubel, civilingeniør Agenda Hvad er grøn transport? Grøn Transportvision DK CO2 og luftforurening i byer Virkemidler

Læs mere

Femern Bælt forbindelsen. Konsekvenser for jernbanegodstransporten

Femern Bælt forbindelsen. Konsekvenser for jernbanegodstransporten Femern Bælt forbindelsen Konsekvenser for jernbanegodstransporten efter 2018 2009 1 Femern Bælt forbindelsen Konsekvenser for jernbanegodstransporten efter 2018 2019 2 Så drastisk bliver det nok ikke Men

Læs mere

4. møde. 10. oktober 2012 kl

4. møde. 10. oktober 2012 kl 4. møde 10. oktober 2012 kl. 13-16 5.Kort status for de enkelte arbejdsgrupper 1 Incitamenter for mere miljørigtige transportvaner 2 Alternativ finansiering af projekter til reduktion af trængsel 3 Bedre

Læs mere

OMKOSTNINGER VED FORSINKELSER AF GODSTRANSPORTEN ANNETTE CHRISTENSEN, SENIORCHEFKONSULENT, DI JAKOB ROSENBERG NIELSEN, CHEFØKONOM, RAMBØLL

OMKOSTNINGER VED FORSINKELSER AF GODSTRANSPORTEN ANNETTE CHRISTENSEN, SENIORCHEFKONSULENT, DI JAKOB ROSENBERG NIELSEN, CHEFØKONOM, RAMBØLL OMKOSTNINGER VED FORSINKELSER AF GODSTRANSPORTEN ANNETTE CHRISTENSEN, SENIORCHEFKONSULENT, DI JAKOB ROSENBERG NIELSEN, CHEFØKONOM, RAMBØLL 1 INDHOLD 1 Baggrund 2 Data og metode 3 Resultater 4 Perspektivering

Læs mere

Præsentation og Emne

Præsentation og Emne Præsentation og Emne Jeg er: Michael Wengel-Nielsen (Sekretariatschef) (færger) og (fragtskibe) Jeg skal tale om : Konkurrence på fremtidens godstransport Afgrænsning og konkurrence Ser alene på markedet

Læs mere

Mobilitetsråd i Syddanmark

Mobilitetsråd i Syddanmark Område: Regionssekretariatet Udarbejdet af: Ebbe Jensen/Ulrich Jensen Afdeling: Regionssekretariatet E-mail: Journal nr.: 08/7009 Telefon: Dato: 7. maj 2008 Notat Mobilitetsråd i Syddanmark 1. Baggrund

Læs mere

Temadag nr. 72. Kombilogistik Optimeret samspil mellem transportformerne

Temadag nr. 72. Kombilogistik Optimeret samspil mellem transportformerne Temadag nr. 72 Kombilogistik Optimeret samspil mellem transportformerne 3 besøg i knudepunkter for godstransport 11. marts, 24. marts og 14. april 2010 Arrangør: Forum for Logistik og E handel i samarbejde

Læs mere

Handlemuligheder for at fremme intermodale transporter til - og fra Danmark. Trafikdage 28/

Handlemuligheder for at fremme intermodale transporter til - og fra Danmark. Trafikdage 28/ Handlemuligheder for at fremme intermodale transporter til - og fra Danmark Bedre samspil mellem vej og søtransport: Havne med intermodalitet Trafikdage 28/29.08.06 Nr. 1/MH/26-2-98 Fokusområder Fokus

Læs mere

Transportforskning og virksomhederne to verdener eller een? To (2) Tak for opmærksomheden!

Transportforskning og virksomhederne to verdener eller een? To (2) Tak for opmærksomheden! Institut for Maritim Forskning og Innovation (MFI) Transportforskning og virksomhederne to verdener eller een? To virksomhedsrepræsentanter giver deres syn på behovet for transportforskning - men de havde

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Perspektiv nr. 14, 2008. Kan GIS bruges til visualisering af konkurrence mellem transportmidler? Jacob Kronbak

Perspektiv nr. 14, 2008. Kan GIS bruges til visualisering af konkurrence mellem transportmidler? Jacob Kronbak Kan GIS bruges til visualisering af konkurrence mellem transportmidler? Jacob Kronbak Denne artikel præsenterer en model, der kan beregne konkurrenceforholdet mellem rene vejtransporter og multimodale

Læs mere

HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien, Rambøll

HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien, Rambøll HVORFOR ER DEN INDENLANDSKE GODSTRAFIK PÅ JERNBANE STORT SET FORSVUNDET? Ole Kien, Rambøll Udviklingen er synlig for enhver. Den hektiske aktivitet, der var for bare 10 år siden på mange af landets større

Læs mere

MORSØ KOMMUNE. A26 og RUTE 34 VEJEN MOD EUROPA

MORSØ KOMMUNE. A26 og RUTE 34 VEJEN MOD EUROPA A26 og RUTE 34 VEJEN MOD EUROPA 17 del-etaper skal imødekomme behovet for en bedre trafikafvikling på A26 og rute 34. RUTE 34 Del-etape 1: Fordelerring ved Midtjyske Motorvej Del-etape 2: Midtjyske Motorvej

Læs mere

Transportministeriet. Havneinfrastruktur. Trafikdage - den 24. august 2010 Specialkonsulent Søren Clausen

Transportministeriet. Havneinfrastruktur. Trafikdage - den 24. august 2010 Specialkonsulent Søren Clausen Havneinfrastruktur Trafikdage - den 24. august 2010 Specialkonsulent Søren Clausen Side 1 Organiseringen af infrastruktur i Danmark Hvem investerer i anlæg Infrastruktur Hvem foretager regulering af infrastrukturen?

Læs mere

Tale til Transportens dag 2010. Peder Holdgaard kørte i 1870 erne som fragtmand på en del af den tværjyske landevej mellem Herning og Silkeborg.

Tale til Transportens dag 2010. Peder Holdgaard kørte i 1870 erne som fragtmand på en del af den tværjyske landevej mellem Herning og Silkeborg. Tale til Transportens dag 2010 Indledning Peder Holdgaard kørte i 1870 erne som fragtmand på en del af den tværjyske landevej mellem Herning og Silkeborg. Vognen var ofte lastet med svin til slagteriet

Læs mere

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010

Mikkel Sune Smith, Transportministeriet. BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Mere gods på banen Mikkel Sune Smith, BaneBranchen & JETRA, 17. maj 2010 Grundlaget: Transportpolitiske aftaler og strategier Med aftale om En grøn transportpolitik af 29. januar 2009 blev der afsat 97

Læs mere

Effektivisering af godstransport i byer

Effektivisering af godstransport i byer Effektivisering af godstransport i byer Ved Henrik Køster & Erling Hvid, COWI Baggrund Der har i de seneste år været stigende opmærksomhed om godstransport i centrale byområder og den deraf følgende miljøbelastning.

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

transportplaner I NTN-korridoren

transportplaner I NTN-korridoren Sammenhænge mellem nationale transportplaner I NTN-korridoren Nordisk Transportpolitisk Netværk Seminar 29. september 2009 COWI Thomas Thume Majken Kobbelgaard Andersen 1 Præsentation Gennemgang af landenes

Læs mere

Energibesparelse i godstransportens kæder

Energibesparelse i godstransportens kæder Hvordan skal den bæredygtige trasosektor fungere? Energibesparelse i godstransportens kæder Susanne Krawack www.concito.dk Projektets baggrund Godstransport udgør ca. 40% af transportsektorens energiforbrug

Læs mere

Justeret bilag til Regional UdviklingsPlan

Justeret bilag til Regional UdviklingsPlan Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Michael Kavin Afdeling: Strategi og analyse E-mail: Michael.Kavin@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/9590 Telefon: 76631958 Dato: 28. august 2008 Justeret bilag

Læs mere

TRAFIK OG INFRASTRUKTUR - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN

TRAFIK OG INFRASTRUKTUR - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN TRAFIK OG INFRASTRUKTUR - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN Analysegrundlaget er udarbejdet af Region Midtjylland April 2007 Trafik og Infrastruktur I et regionalt udviklingsperspektiv

Læs mere

Trafikken bliver værre - det har konsekvenser

Trafikken bliver værre - det har konsekvenser Af Seniorchefkonsulent Annette Christensen Anch@di.dk SEPTEMBER 2017 Trafikken bliver værre - det har konsekvenser Mere end hver tredje virksomhed har det seneste år måttet stoppe produktionen på grund

Læs mere

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen Investeringer KKR HOVEDSTADEN i fremtiden Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen 21. april 2008

Læs mere

Danske Havne. Fremtidige konkurrencemuligheder

Danske Havne. Fremtidige konkurrencemuligheder Danske Havne Fremtidige konkurrencemuligheder Den Danske Banekonference 2015 5. maj 2015 Danske Havne Brancheorganisation, etableret i 1917 Organiserer de danske erhvervshavne og har 68 medlemmer Foreningen

Læs mere

Omlægning af bilafgifterne

Omlægning af bilafgifterne Fremtidens transport II Session 3: Road pricing Ingeniørhuset 18. januar 2010 Omlægning af bilafgifterne hvorfor og hvordan? En grøn transportpolitik 2 side 7 Transportsektorens afgifter 3 Kilde: Nøgletal

Læs mere

Temadag nr. 74. Citylogistik Godstransport og trængsel i byerne. 27. maj 2010

Temadag nr. 74. Citylogistik Godstransport og trængsel i byerne. 27. maj 2010 Temadag nr. 74 Citylogistik Godstransport og trængsel i byerne 27. maj 2010 Arrangør: Forum for Logistik og E-handel i samarbejde med Citylogistik - Godstransport og trængsel i byerne Introduktion Alle

Læs mere

Maritime aktiviteter

Maritime aktiviteter Introduktion til Maritime aktiviteter i Transportens Innovationsnetværk Maritim Forskerdag d. 4. maj 2010 Katrine Bjerregaard TINV / EMUC & John Koch Nielsen TINV / FORCE Technology FORMÅL Transportens

Læs mere

Den alternative trængselskommission. .. eller et bud på hvordan vi også kan løse trængselsproblemerne. Vibeke Forsting, COWI Economics

Den alternative trængselskommission. .. eller et bud på hvordan vi også kan løse trængselsproblemerne. Vibeke Forsting, COWI Economics Den alternative trængselskommission.. eller et bud på hvordan vi også kan løse trængselsproblemerne Vibeke Forsting, COWI Economics 1 Disposition Agenda 1. Definitioner og fakta om trængsel 2. Et tanke-eksperiment

Læs mere

PERSPEKTIVANALYSER OG LANGSIGTEDE UDFORDRINGER I TRANSPORTSEKTOREN HENRIK BACKTEMAN LARSEN, PROJEKTLEDER

PERSPEKTIVANALYSER OG LANGSIGTEDE UDFORDRINGER I TRANSPORTSEKTOREN HENRIK BACKTEMAN LARSEN, PROJEKTLEDER PERSPEKTIVANALYSER OG LANGSIGTEDE UDFORDRINGER I TRANSPORTSEKTOREN HENRIK BACKTEMAN LARSEN, PROJEKTLEDER HOVEDPUNKTER Noget om statsvejnettet i Danmark Noget om perspektiv/omverdens analyse Problemstillinger

Læs mere

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Definition af trængsel Fra DTU Transport 7. oktober 2012 CAB En definition af trængsel skal sikre en ensartet forståelse af, hvad der menes med trængsel, hvad enten

Læs mere

Trafikdage 2011 Aalborg Universitet 23. august Hvad er mobilitet? Niels Buus Kristensen

Trafikdage 2011 Aalborg Universitet 23. august Hvad er mobilitet? Niels Buus Kristensen Trafikdage 2011 Aalborg Universitet 23. august 2011 1 Hvad er mobilitet? Forskellige opfattelser af mobilitet 1. Mobilitet er transport Wikipedia: Mobility is being in motion (former) EU Whitebook, 2001:

Læs mere

Talepunkter til indlæg ved Udviklingsråd Sønderjyllands infrastrukturkonference mandag den 15. december 2008 i Flensborg

Talepunkter til indlæg ved Udviklingsråd Sønderjyllands infrastrukturkonference mandag den 15. december 2008 i Flensborg Talepunkter til indlæg ved Udviklingsråd Sønderjyllands infrastrukturkonference mandag den 15. december 2008 i Flensborg Fremtidens infrastruktur politiske mål og prioriteringer Tak for invitationen. Jeg

Læs mere

Design og indkøb af transportydelser Hvordan indgår miljøhensyn? Projektmedarbejder, Jesper Kronborg Jensen Kohberg Bakery Group A/S jkj@kohberg.

Design og indkøb af transportydelser Hvordan indgår miljøhensyn? Projektmedarbejder, Jesper Kronborg Jensen Kohberg Bakery Group A/S jkj@kohberg. Design og indkøb af transportydelser Hvordan indgår miljøhensyn? Projektmedarbejder, Jesper Kronborg Jensen Kohberg Bakery Group A/S jkj@kohberg.com Kort om Kohberg Bakery Group A/S Producent og leverandør

Læs mere

Gods på Bane. Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren

Gods på Bane. Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren Gods på Bane Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren NTN møde i Vejle, 08.11.2016 Præsentation ved Michael Stie Laugesen Afdelingsleder NTU 1 EU s målsætning for gods på bane Senest

Læs mere

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage.

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. Teknologisk Institut, september 2011 Indhold Projektets indhold... 3 Indledning... 4 Sammenligning af

Læs mere

Trængsel gør det svært at være pendler

Trængsel gør det svært at være pendler Af seniorchefkonsulent Annette Christensen, anch@di.dk Juni 2017 Trængsel gør det svært at være pendler Mere end hver tredje pendler oplever dagligt trængsel og forsinkelser, viser ny undersøgelse. Den

Læs mere

Motorvej på 3. etape af Rute 23 -En forbindelse til vækst

Motorvej på 3. etape af Rute 23 -En forbindelse til vækst Motorvej på 3. etape af Rute 23 -En forbindelse til vækst CVR 48233511 Udgivelsesdato : Juli 2015 Udarbejdet af : Martin Elmegaard Mortensen, Sara Elisabeth Svantesson Godkendt af : Brian Gardner Mogensen

Læs mere

Dry Port på Sjælland? TØF København, 21. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland

Dry Port på Sjælland? TØF København, 21. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland Dry Port på Sjælland? TØF København, 21. august 2012 Leif Gjesing Hansen, Region Sjælland Studiets baggrund Mulighederne for en dry port terminal i Høje Tåstrup for containertransport til europæiske containerhavne

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i hovedstadsområdet 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Præsentation af Infrastrukturkommissionens anbefalinger 10. januar 2008 Birgit Aagaard-Svendsen Formand for Infrastrukturkommissionen

Præsentation af Infrastrukturkommissionens anbefalinger 10. januar 2008 Birgit Aagaard-Svendsen Formand for Infrastrukturkommissionen Trafikudvalget 2007-08 (2. samling) TRU alm. del Bilag 107 Offentligt Præsentation af Infrastrukturkommissionens anbefalinger 10. januar 2008 Birgit Aagaard-Svendsen Formand for Infrastrukturkommissionen

Læs mere

Transportøkonomiske enhedspriser. Camilla Riff Brems ModelCenter Danmarks TransportForskning DTU

Transportøkonomiske enhedspriser. Camilla Riff Brems ModelCenter Danmarks TransportForskning DTU Transportøkonomiske enhedspriser Camilla Riff Brems ModelCenter Danmarks TransportForskning DTU Nøgletalskatalog i ny form Regneark Udgør en konsistent ramme Effektiviserer opdatering Oprydning Gennemgang

Læs mere

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08 Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen Regeringens pejlemærke Transportsektorens CO 2 udslip skal

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

TRANSPORTENS INNOVATIONSNETVÆRK. AALBORG TRAFIKDAGE 23. august 2010

TRANSPORTENS INNOVATIONSNETVÆRK. AALBORG TRAFIKDAGE 23. august 2010 TRANSPORTENS INNOVATIONSNETVÆRK AALBORG TRAFIKDAGE 23. august 2010 Hvad skal vi med innovationsnetværk? Innovationsnetværk udgør en platform for samarbejde mellem virksomheder, videninstitutioner og godkendte

Læs mere

Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen

Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Præsentation af hovedkonklusioner i Produktivitetskommissionens analyserapport nr. 5 på pressemøde den 8. januar 2014 En velfungerende infrastruktur

Læs mere

Regionsanalyse: Østjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse: Østjydernes trafikale trængsler January 27, 2011 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI har lanceret vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere