Events om rygning. Se et videoklip fra en event her:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Events om rygning. Se et videoklip fra en event her: www.cancer.dk/unge-rygning/frivillige."

Transkript

1 Events om rygning Vejledning Kræftens Bekæmpelse har udviklet en eventpakke, som skal sætte fokus på rygning og motivere unge til at lade være med at ryge. Denne vejledning introducerer dig til de aktiviteter, som du kan lave på en event. Der er udførlige beskrivelser af alle aktiviteterne, en liste over de materialer du skal bruge, og beskrivelse af hvordan du skaffer dem. En event kan både være relevant på ungdomsuddannelser og i grundskolens klasser. På ungdomsuddannelser vil formålet med eventen og de tilhørende aktiviteter være at skabe en dialog om rygning blandt de unge og få dem til at reflektere over deres eget forbrug. Derudover er formålet at skabe kendskab til Kræftens Bekæmpelses app XHALE, som støtter unge i at reducere deres rygning eller helt at stoppe. I grundskolen vil eventen have en forebyggende hensigt, hvor eleverne kommer til at reflektere, få mere viden om og tage stilling til rygning. Se et videoklip fra en event her: Afvikling og materialer Eventene afholdes typisk på en ungdomsuddannelse i frikvarterene. Men de kan også afholdes på temadage, i idrætshallen eller på torvedage. Eventene afvikles primært af sundhedskonsulenter eller uddannede rygestoprådgivere. Når du skal planlægge forløbet, skal du vælge, om du vil benytte en enkelt eller flere af aktiviteterne. Hvis du har plads og hænder nok, kan det sagtens lade sig gøre at køre alle aktiviteter på samme tid. Materialerne, som skal bruges til aktiviteterne, kan du gratis låne hos Kræftens Bekæmpelse. Du finder materialeliste på sidste side. Frivillige sundhedsformidlere Hvis du har behov for hjælp til at afvikle en event, har Kræftens Bekæmpelse unge frivillige sundhedsformidlere, som kan bookes til formålet. De kan varetage både kortere og længere events, og det koster ikke noget at få hjælp af sundhedsformidlere. Hvis du ønsker at booke frivillige til din skole, kan du gå ind på sitet: Her kan du også læse mere om tilbuddet. OBS! Vores sundhedsformidlere er primært lokaliseret i de større byer i Danmark. Der kan derfor forekomme lang ventetid andre steder i landet. Vi gør, hvad vi kan for at imødekomme alle forespørgsler, men kan ikke garantere frivillige til alt. Vejledningens indhold I denne vejledning finder du beskrivelser til en række aktiviteter, og bagerst i mappen er en materialeliste. Alle aktiviteter egner sig til ungdomsuddannelserne, mens kuliltemåling og testene Hvilken type ryger er du? og Hvor motiveret er du? ikke er så relevante i grundskolen, da der ofte er få elever, der ryger dagligt. Aktiviteterne er: Hvad vil du bruge kr. på i år? Tjæreglas Hvilken type ryger er du? Tør du udfordre en ven? Hvor motiveret er du? 5 minutters pause Tip en 13 er Kuliltemåling Sugerørsøvelsen

2 Hvad vil du bruge kroner på i år? Eleverne skal vælge, hvad de vil bruge kroner på. Beløbet svarer til det man betaler for cigaretter, hvis man ryger 15 cigaretter om dagen i et år. Øvelsen skal gøre eleverne opmærksomme på, hvor dyrt det er at ryge. Plakater med hhv. computer, kørekort, cigaretter, garderobe og rejse. (Cirka to meter bred) Plakat, hvor der står Hvad vil du bruge ,- på i år? (60 cm i diamenter) Genbrugelige klistermærker, som skal pakkes sammen igen, når øvelsen er slut. Stærk tape til at sætte plakaterne op på en væg. (Sæt tapen bag på plakaterne) Plakaterne fungerer som blikfang for jeres bod. Eleverne sætter et genbrugeligt klistermærke på den plakat, der repræsenterer det, de vil bruge pengene på. Hvis I ikke har så meget plads, kan I fravælge nogle af de aflange plakater. I vælger selv hvilke, bare den med cigaretter er med. Spørg ind til elevernes valg og start en dialog om udgifterne ved rygning. Er de overraskede over, hvor dyrt det er? Hvorfor tror de, at mange bruger penge på det?

3 Tør du udfordre en ven? Eleverne stiller hinanden udfordringer, som de skal løse inden for en given tidsramme. Det kan være større eller mindre udfordringer, som både kan omhandle tobak og andre ting. Roll-up, postkort med udfordringer og pen. Eleverne udfordrer hinanden to og to. Der er i roll-uppen to huller, hvor eleverne kan tage billeder af dem selv som en slags heltefigurer. Roll-uppen fungerer især som blikfang i jeres bod. På den ene del af postkortene skal udfordreren afkrydse en udfordring til den anden elev, og samtidig sætte en deadline for udførelsen. Eleven der får stillet udfordringen udfylder den anden del af postkortet, hvorved udfordringen accepteres. I samme omgang sender eleven en udfordring retur til den første. De kan også selv finde på nye udfordringer, som kan være hvad som helst. Det vigtigste er, at de får postkortene i hånden og udfordrer hinanden. Kortet rives over på midten, og eleverne kan tage deres udfordring med. Prøv at komme i snak med eleverne om, hvordan de kan støtte hinanden til at ændre vaner. Udfordring og støtte er i denne øvelse to sider af samme sag.

4 5 minutters pause Eleverne skal deltage i forskellige aktiviteter, der er tilpasset 5 minutters pauser. Pointen er, at man kan lave andet end at ryge i sine korte pauser. Materialer til at sætte gang i nogle aktivitetsposter. Disse kan variere, men kan fx være yoyo, hackysack, diablo, mm. Det må gerne være noget aktivt. Hvis I har mulighed for at tilbyde præmier, kan I sige, at man kan vinde ved at holde yoyo en eller hacky sacken kørende et vis antal gange, fx 15. Evt. plakaten 5 minutters pause som du kan lade hænge efterfølgende Øvelsen er en kombination af leg og dialog. Eleverne kan prøve forskellige aktiviteter, som de kan bruge 5 minutters pauserne på i stedet for at ryge. Det vigtige i denne øvelse er at få en snak med eleverne om, hvad de synes er sjovt at bruge de korte pauser til. Spørg dem også, om de synes rygning fylder for meget i pauserne og få dem til at komme med ideer til, hvordan man kan være sammen uden at ryge. Hvis I er flere, kan I opstille aktiviteterne som en slags cirkeltræning, hvor eleverne kan prøve de forskellige stationer. Ved hver station bliver eleven præsenteret for en aktivitet, der ikke tager mere end fem minutter, hvilket giver mulighed for en 5 minutters pause uden rygning. Cirkeltræningen kan eventuelt suppleres med den rygerelaterede øvelse, sugerørsøvelsen. Denne præsenterer ikke eleven for alternativer til rygning, men kan hjælpe med at tiltrække opmærksomhed og få flere elever aktivt involveret. Du finder også en beskrivelse af sugerørsøvelsen i denne vejledning.

5 Kuliltemåling Eleverne blæser i en kuliltemåler, som viser, hvor meget kulilte de har i kroppen. Øvelsen vil ikke have effekt på elever, som ikke ryger. Der kan være forskel på kroppens kulilteindhold afhængigt af færden på trafikerede steder. Kuliltemåler, plastikrør til måleren samt visitkort med forklaring til målerens tal. Spørg eleven: Ved du, hvad det her går ud på? Ved du, hvad kulilte er? Spørg eleven om han eller hun har røget i dag, og hvis ja, hvor meget? Hvor på CO-skalaen på visitkortet regner han eller hun med at være? Tænd kuliltemåleren Sæt et nyt plastikrør på Tryk START, og få eleven til at holde vejret i 15 sek. (Kuliltemåleren tæller ned) Eleven skal puste i røret. Her er det ikke vigtigt at puste hårdt, men i stedet længe nok til, at al luft kommer ud. Afvent svar på måleren Når måleren viser svaret, taler du med eleven om det Spørg eleven: Var det, hvad du havde forventet? Hvad tænker du om tallet? Er det godt? Det er vigtigt, at du taler med eleven om rygestop, og om eleven føler sig motiveret til det. Her kan du nævne XHALE, som en hjælp til rygestop. Fakta Når man ryger, får man dårligere kondition. Det er fordi kulilte binder sig til kroppens røde blodlegemer, så de ikke kan transportere ligeså meget ilt rundt i kroppen som normalt. Når kroppen mangler ilt, bliver ens fysiske præstationer dårligere. Kulilten er kun i kroppen i 48 timer, og allerede efter 8 timer uden rygning vil en stor del af kulilten være forsvundet. Hvis du laver øvelsen til en event om morgenen, vil kuliltetallet derfor være lavere. Fortæl eleven, at tallet vil være højere senere på dagen, når han har røget flere cigaretter.

6 Sugerørsøvelsen Formålet med øvelsen er, at eleverne føler og forholder sig til, hvordan det føles at have rygerlunger, og hvordan det har indflydelse på kroppens funktioner. Sugerør og enten trapper eller et sted hvor der kan løbes. Alternativt kan eleverne lave høje knæløft eller englehop. Afhængigt af hvilken fysisk aktivitet du har valgt, skal eleverne udføre denne af to omgange. Første gang skal de udføre aktiviteten helt almindeligt. Anden gang skal de holde sig for næsen eller bruge næseklemme, mens de trækker vejret gennem et sugerør. OBS: Hvis nogle elever bliver dårlige, skal de stoppe forsøget. Efter øvelsen snakker du med eleverne om, hvordan det føles at trække vejret igennem sugerøret, når de sidder stille, og når de er fysisk aktive. Når de trækker vejret gennem sugerøret, føles det som at have rygerlunger. Herefter kan I snakke videre om, hvad det vil betyde for eleverne, hvis de får rygerlunger. Du kan stille disse spørgsmål: Hvad vil det betyde for din livskvalitet, hvis du får rygerlunger, når du bliver 50 år? Hvad vil du få sværere ved at gøre? Hvilke af de ting, du ikke længere kan gøre, vil du savne mest? Det kan f.eks. være sport, lege med børnebørn, sex, danse, bevæge sig frit uden iltapparat og lignende. Kender I nogen, som har rygerlunger? Hvordan er det for dem?

7 Tjæreglas Formålet er, at de unge konkret ser, hvor meget tjære man inhalerer, hvis man ryger 20 cigaretter om dagen i et år. Fyld en deciliter varmt vand i et tomt syltetøjsglas. Skift eventuelt noget af vandet ud med honning. Tilsæt kulør, indtil vandet er næsten sort. Vis eventuelt en test og et videoklip om rygning og tjære i lungerne. Testen finder du på Tryk på Vi vil gerne snakke om rygning. Videoklippet kommer frem, når man tager testen. Tjæreglasset illustrerer, hvor meget tjære en ryger får gennem lungerne over et år, når han ryger 20 cigaretter om dagen. Dette lægger op til en dialog om cigaretternes indholdsstoffer, og hvad man har lyst til at få ned i lungerne. Du kan supplere øvelsen ved at lade eleverne tage den nævnte test og se videoklippet.

8 Hvilken type ryger er jeg? Eleverne kan via testen Hvilken type ryger er jeg? blive klogere på deres egen rygning. Du kan med fordel kombinere testen med motivationstesten (se næste side). Computer, tablet eller smartphone (eventuelt elevernes egne) Internetadgang Find testen på Tryk på Kom i gang her, Jeg vil teste min rygning og vælg 1) Hvilken type ryger er jeg Hvis du selv medbringer elektronik, kan du have testen parat til eleverne. Ellers kan du guide dem til testen via ovenstående. Når eleven har taget testen, fås en af følgende 13 resultater: Cigaretten som trofast ven Automatisk rygning Cigaretten som belønning Middel til bedre koncentration Rygeudløsere Rygetrang Ukontrolleret rygning Mod ubehagelige følelser Gør det gode endnu bedre Rygning hører til fællesskabet Rygning mod overvægt Mange cigaretter Rygning som sanselig oplevelse Bed eleven læse resultatet igennem. Start en dialog med eleven: Hvilken type ryger er du? Var resultatet som forventet? Hvad synes du om resultatet? Har du nogensinde overvejet et rygestop? Hvorfor/hvorfor ikke? Kender du XHALE?

9 Hvor motiveret er du? Eleverne kan via testen Hvor motiveret er du? finde ud af hvor stor motivation de har til at stoppe med at ryge. Du kan med fordel kombinere testen med Hvilken type ryger er jeg? (se forrige side) Computer, tablet eller smartphone (eventuelt elevernes egne) Internetadgang Find testen på Tryk på Kom i gang her, Jeg vil teste min rygning og vælg 2) Hvor motiveret er du? Hvis du selv medbringer elektronik, kan du have testen parat til eleverne. Ellers kan du guide dem til testen via ovenstående. Start en dialog med eleven: Er du motiveret for et rygestop? Har du nogensinde overvejet et rygestop? Hvorfor/hvorfor ikke? Var resultatet som forventet? Hvad synes du om resultatet? Kender du XHALE? Det vigtige I dialogen er at lytte efter og bide mærke i, om eleven udviser tegn på motivation og få ham eller hende til at uddybe denne, uanset hvor lille motivationen er. Dette kan være med til at forstærke motivationen.

10 Tip en 13 er om tobak Eleverne skal individuelt svare på de 13 spørgsmål og få så mange rigtige som muligt. Der er både spørgsmål om samfund, sundhed og flertalsmisforståelser i forhold til rygning. Eleverne bliver testet og får eventuelt ny viden om rygning. Kopi af spørgsmålsarket til alle elever. Spørgsmålsarket findes på de næste sider. Bemærk, at der både er et svarark til dig og et spørgsmålsark til eleverne. Medbring blyanter eller kuglepenne. Eventuelt en lille præmie. Du kan få de elever, der kommer forbi, til at svare på elevarket og gennemgå svarrene med dem bagefter. Hvis du har præmier med, kan du give dem den, hvis de har 8+ rigtige, eller hvor du nu selv synes grænsen skal være. Du kan også afslutte eventen med en lodtrækning, hvis du har en enkelt lidt større præmie med.

11 Svarark til Tip en 13 er 1. Hvad koster det hvert år, hvis man ryger 15 cigaretter hver dag? En pakke med 20 koster 42,50 kr. o kr. o kr. o kr. 2. Hvad kan påvirke dine rygevaner? o Din uddannelse. o Dit boligmiljø. o Begge ovenstående. o Ingen af de ovenstående. 3. Hvor gammel skal man være for at købe cigaretter? o 15. o 16. o Hvorfor kan det være svært for en mand, der ryger, at få rejsning i forbindelse med sex? o Fordi han har trang til nikotin o Fordi han har et dårligt blodomløb o Fordi hans kondition er lav 5. Er det sundere at ryge vandpibe end at ryge cigaretter? o Ja, det er det. Vandpibetobak er nemlig lavet af frugt. o Nej, Det er lige usundt. Vandpiberøgen indeholder, ligesom cigaretrøgen, cirka 4000 skadelige stoffer. o Nej, det er værre at ryge vandpibe end at ryge cigaretter. 6. Hvorfor får du dårligere kondition af at ryge? o Du præsterer dårligere, fordi du tænker på cigaretter hele tiden. o Dit blod har sværere ved at optage ilt. o Nikotin fra cigaretrøgen gør dine lunger mindre. 7. Hvor mange danskere dør hvert år på grund af rygning? o Cirka o Cirka o Cirka Hvad betyder rygerlunger? o Det betyder, at lungerne er skrumpet til halv størrelse. o Det betyder, at lungevævet er stift, og lungerne fungerer dårligt. o Det er bare noget man siger om folk, der har røget i 50 år og hoster meget. 9. Hvad er XHALE? o En app der hjælper dig med at få styr på dine rygevaner. o Et modemagasin. o En blog om penge. 10. Hvor mange tilfælde af lungekræft opstår på grund af rygning? o Cirka tre ud af ti. o Cirka halvdelen. o Cirka ni ud af ti. 11. Hvilken misforståelse er ofte skyld i, at unge begynder at ryge? o Mange tror, at det er sundt at ryge. o Mange tror, at flertallet ryger, og det derfor er normalt at ryge. o Mange tror, at man får bedre kondition. 12. Hvad sker der med drenges sæd, hvis de ryger? o Det bliver gult. o Det indeholder færre sædceller. o Det indeholder flere sædceller. 13. Hvilke af følgende ting sker, når du ryger? o Du får sort hårbund. o Du får grønne negle. o Du får gule tænder.

12 Skriv dit navn og tlf. her, Tip en 13 er om tobak 1. Hvad koster det hvert år, hvis man ryger 15 cigaretter hver dag? En pakke med 20 koster 42,50 kr. o kr. o kr. o kr. 2. Hvad kan påvirke dine rygevaner? o Din uddannelse. o Dit boligmiljø. o Begge ovenstående. o Ingen af de ovenstående. 3. Hvor gammel skal man være for at købe cigaretter? o 15. o 16. o Hvorfor kan det være svært for en mand, der ryger, at få rejsning i forbindelse med sex? o Fordi han har trang til nikotin o Fordi han har et dårligt blodomløb o Fordi hans kondition er lav 5. Er det sundere at ryge vandpibe end at ryge cigaretter? o Ja, det er det. Vandpibetobak er nemlig lavet af frugt. o Nej, Det er lige usundt. Vandpiberøgen indeholder, ligesom cigaretrøgen, cirka 4000 skadelige stoffer. o Nej, det er værre at ryge vandpibe end at ryge cigaretter. 6. Hvorfor får du dårligere kondition af at ryge? o Du præsterer dårligere, fordi du tænker på cigaretter hele tiden. o Dit blod har sværere ved at optage ilt. o Nikotin fra cigaretrøgen gør dine lunger mindre. 7. Hvor mange danskere dør hvert år på grund af rygning? o Cirka o Cirka o Cirka Hvad betyder rygerlunger? o Det betyder, at lungerne er skrumpet til halv størrelse. o Det betyder, at lungevævet er stift, og lungerne fungerer dårligt. o Det er bare noget man siger om folk, der har røget i 50 år og hoster meget. 9. Hvad er XHALE? o En app der hjælper dig med at få styr på dine rygevaner. o Et modemagasin. o En blog om penge. 10. Hvor mange tilfælde af lungekræft opstår på grund af rygning? o Cirka tre ud af ti. o Cirka halvdelen. o Cirka ni ud af ti. 11. Hvilken misforståelse er ofte skyld i, at unge begynder at ryge? o Mange tror, at det er sundt at ryge. o Mange tror, at flertallet ryger, og det derfor er normalt at ryge. o Mange tror, at man får bedre kondition. 12. Hvad sker der med drenges sæd, hvis de ryger? o Det bliver gult. o Det indeholder færre sædceller. o Det indeholder flere sædceller. 13. Hvilke af følgende ting sker, når du ryger? o Du får sort hårbund. o Du får grønne negle. o Du får gule tænder.

13 Materialeliste Eventpakke (OBS! Først tilgængelig medio december) Du kan gratis låne en eventpakke af Kræftens Bekæmpelse i tre måneder. Pakken indeholder alt, hvad du har brug for til alle eventaktiviteterne på nær sugerør, tjæreglas og tablet/ipad. OBS! Vi har et begrænset antal eventpakker til udlån, så bestil gerne i god tid, da vi ellers ikke kan garantere ledige materialer. Eventpakken bestilles på Søg på eventpakke. Indhold: Forskellige materialer til afvikling af 5 minutters pause (kan variere mellem diabloer, yoyoer, hacky sacky bolde og lignende.) Plakater og klistermærker til afvikling af Hvad vil du bruge ,- på i år? Roll-up til Tør du udfordre en ven? Kuliltemåler Ud over eventpakken skal du huske separat at bestille følgende, som også er gratis: Tør du udfordre en ven? postkort (På postkortet kan man notere hinandens udfordring og dele kortet i to mellem sig) Plakat til 5 minutters pause CO-test visitkort til kuliltemåling Plastikrør til kuliltemåleren De forskellige materialer i eventpakken kan også særskilt købes på (på nær kuliltemåleren). Søg på Cool Uden Røg. Valgfri plakater og postkort Det kan være en god ide at bestille postkort til uddeling og plakater til at hænge op på skolen som en del af initiativet mod røg. Disse kan bestilles på Alle materialerne kommer frem ved at søge på Cool Uden Røg. Kampagnemateriale: Cool Uden Røg plakater (gratis): Plakatpakke bestående af rør med 9 forskellige plakater med kendte ambassadører, der opfordrer til rygestop og brug af appen XHALE. Hver plakat måler 70 x 100 cm. Cool Uden Røg postkort (25 x 12 gratis postkort): Postkortpakke med 12 kendte ambassadører, der opfordrer til rygestop og brug af appen XHALE.. Andre XHALE materialer (søg på XHALE) XHALE postkortserie (25,- for 50 stk.): Farverige postkort, der adresserer problematikker som for eksempel dårlig ånde og potensproblemer. XHALE visitkort (gratis): Visitkort med fakta om rygningens skadelige virkninger og kulilteskema. XHALE app en Du kan gratis hente XHALE-app en i App Store og Google Play. Mere information kan findes på For yderligere spørgsmål eller hjælp vedrørende materialer, kan du kontakte Louise Jespersen God fornøjelse!

VEJLEDNING TIL EVENTS OM RYGNING

VEJLEDNING TIL EVENTS OM RYGNING VEJLEDNING TIL EVENTS OM RYGNING VEJLEDNING Kræftens Bekæmpelse har udviklet en eventpakke, som skal sætte fokus på rygning og motivere unge til at lade være med at ryge. Denne vejledning introducerer

Læs mere

Spørgsmålsark til aktiviteten Spil om tobak

Spørgsmålsark til aktiviteten Spil om tobak Spørgsmålsark til aktiviteten Spil om tobak Find mere inspiration på www.op-i-roeg.dk Note til underviseren: Herunder finder du spørgsmålsark til de faglige udfordringer med spørgsmål om tobak. Der er

Læs mere

Fortæller: Hver eneste cigaret skader. Rygning kan få blodet til at klumpe sig sammen. Det kan give blodpropper i hjernen.

Fortæller: Hver eneste cigaret skader. Rygning kan få blodet til at klumpe sig sammen. Det kan give blodpropper i hjernen. Transskription af Sundhedsstyrelsens TV-spot [En kvinde går ud af huset, bag hende ser man børnene lege, og her tænder hun en cigaret. Cigarettens flammer lyser op, overdrevet lyd fra flammen, man følger

Læs mere

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE?

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? KAPITEL 6: HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? 48 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 49 Kapitel 6: Indhold Dette kapitel beskriver, hvad der sker, når man holder

Læs mere

SAMTALEARK. Udfordringer skab rod i røgen Kroppen får det hurtigt bedre Nikotinens virkning Rygehistorien Kræft og andre sygdomme Fordele og ulemper

SAMTALEARK. Udfordringer skab rod i røgen Kroppen får det hurtigt bedre Nikotinens virkning Rygehistorien Kræft og andre sygdomme Fordele og ulemper SAMTALEARK Udfordringer skab rod i røgen Kroppen får det hurtigt bedre Nikotinens virkning Rygehistorien Kræft og andre sygdomme Fordele og ulemper 46 SAMTALEARK Samtalearkene kan du bruge til at vække

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG

LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG LÆRERVEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSFORLØBET COOL UDEN RØG undervisningsforløbet Cool Uden Røg Formål Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning, identitet og selviscenesættelse. Formålet med forløbet

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og alkohol gør ved kroppen. NYE ORD Rygning Match tekst med billede. Læs sætningen.

Læs mere

GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk. Lærervejledning

GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk. Lærervejledning GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk Lærervejledning LÆRERVEJLEDNING Gå op i Røg er Kræftens Bekæmpelses undervisningstilbud om tobak og rygning

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

Rygestop kursus DIN GENVEJ TIL SUNDHED

Rygestop kursus DIN GENVEJ TIL SUNDHED Rygestop kursus DIN GENVEJ TIL SUNDHED Et bedre helbred dag for dag Efter 20 minutter Blodtryk og puls bliver normalt Efter 1 døgn Risikoen for en blodprop er formindsket Efter 2 døgn Kulilten i blodet

Læs mere

om rygning og rygestop

om rygning og rygestop D A N S K FA K TA O G R Å D om rygning og rygestop FA R L I G R Ø G Når du tager et hiv på din cigaret eller pibe, suger du samtidig 200 skadelige stoffer ind sammen med røgen. Stofferne kommer fra munden

Læs mere

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER?

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? Læs hvad andre rygestoppere fortæller om den hjælp, de fik fra STOPLINIEN. GRATIS RÅDGIVNING 80 31 31 31 t godt ummer til n røgfri remtid: 0 31 31 31 Når du

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

UNDERVISNING OG FOTOKONKURRENCE LÆRERVEJLEDNING

UNDERVISNING OG FOTOKONKURRENCE LÆRERVEJLEDNING UNDERVISNING OG FOTOKONKURRENCE LÆRERVEJLEDNING Cool Uden Røg undervisning og fotokonkurrence Formål Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning og identitet. Formålet med forløbet er, at eleverne

Læs mere

Lærer- vejledning til RØGBOX

Lærer- vejledning til RØGBOX Lærervejledning til RØGBOX Introduktion RØGBOX er et undervisningsværktøj, der har til formål at skabe dialog blandt eleverne om rygning og brug af tobak samt om sundhed og bevægelse. Boxen er målrettet

Læs mere

Cool Uden Røg undervisning og fotokonkurrence

Cool Uden Røg undervisning og fotokonkurrence UNDERVISNING OG FOTOKONKURRENCE LÆRERVEJLEDNING 2018 Cool Uden Røg undervisning og fotokonkurrence Formål Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning og identitet. Forløbets formål er, at eleverne

Læs mere

ø1: Registrering af fremmøde Forløb:

ø1: Registrering af fremmøde Forløb: ø1: Registrering af fremmøde Forløb: DELTAGER 1. MØDEGANG 2. MØDEGANG 3. MØDEGANG 4. MØDEGANG 5. MØDEGANG ø2: Notatskema STARTDATO: FORLØB: DELTAGERNAVN: SMS: 1. 2. 3. 4. 5. DELTAGER NIKOTINERSTATNINGENS

Læs mere

Til skoler i Slagelse Kommune INDSATSKATALOG

Til skoler i Slagelse Kommune INDSATSKATALOG Til skoler i Slagelse Kommune INDSATSKATALOG RØGFRI SKOLETID DEFINITION RØGFRI SKOLETID betyder, at der ikke må ryges i skoletiden, hverken på eller uden for skolens område. Røgfri skoletid omfatter både

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige VEJLEDNING Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE?

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE? 8 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 1: HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE hvorfor er der nogen, der begynder at ryge, hvor mange gør det, og hvad gør rygning ved kroppen www.op-i-røg.dk

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

FORBEREDELSE UNDGÅ VANERYGNING RYGESTOP. opbakning, du har brug for til at fastholde din beslutning.

FORBEREDELSE UNDGÅ VANERYGNING RYGESTOP. opbakning, du har brug for til at fastholde din beslutning. Rygestop RYGESTOP Du har måske røget i mange år, og derfor er rygning blevet en del af dagligdagen. Du har måske også før prøvet at stoppe, men har erfaret, at det kan være svært. For nogle er det lettere

Læs mere

5.1 Kryds og bolle. Det skal du bruge En tavle, flip-over eller lignende og de ni spørgsmålsark, som du finder på de følgende sider.

5.1 Kryds og bolle. Det skal du bruge En tavle, flip-over eller lignende og de ni spørgsmålsark, som du finder på de følgende sider. Øvelser på tværs. Kryds og bolle Kort om øvelsen Eleverne spiller i plenum kryds og bolle, hvor de skal svare rigtigt på spørgsmål om rygning for at kunne lægge en brik. Spillet består af spørgsmål om

Læs mere

Bilag. Feltnoter fra kurset i ung-til-ung rygestopevents og de forskellige events

Bilag. Feltnoter fra kurset i ung-til-ung rygestopevents og de forskellige events Bilag Feltnoter fra kurset i ung-til-ung rygestopevents og de forskellige events Mandag d. 4. marts 2013: Kurset i ung-til-ung rygestopevents På kurset deltog Line (min medpraktikant) og jeg sammen med

Læs mere

På vej mod Røgfri Skoletid

På vej mod Røgfri Skoletid Rammer På vej mod Røgfri Skoletid 1 Røgfri Skoletid Røgfri Skoletid er for jer, der gerne vil sætte røgfrihed på dagsordenen i udskolingen på jeres skole. I dette katalog kan I finde inspiration til tobaksforebyggende

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop Røgfri graviditet Rygestop er en gave til jeres barn TEST: Parat til rygestop Rygestop er den bedste gave En røgfri graviditet er noget af det vigtigste, I kan give jeres barn lige nu... Rygestop er altid

Læs mere

Ungdomsuddannelser og arbejdet med rygning

Ungdomsuddannelser og arbejdet med rygning Ungdomsuddannelser og arbejdet med rygning - Tilbud og materialer fra Kræftens Bekæmpelse Temadag om unge og tobak, København og Kolding, 19.-20. januar 2016 Lene Winther Ringgaard (lener@cancer.dk), Projektleder,

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde

Læs mere

Finalefotos LÆRERVEJLEDNING 2019

Finalefotos LÆRERVEJLEDNING 2019 Finalefotos 2018 UNDERVISNING OG FOTOKONKURRENCE LÆRERVEJLEDNING 2019 COOL UDEN RØG Undervisning og fotokonkurrence Formål Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning og identitet. Forløbets formål

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens

Læs mere

3. Rygestop værd at vide... 3 Fastsæt en stopdag... 3 Bryd vanerne... 3 Bryd vanesmøgen... 3 Modstå fristelserne... 3 Hvad er abstinenser?...

3. Rygestop værd at vide... 3 Fastsæt en stopdag... 3 Bryd vanerne... 3 Bryd vanesmøgen... 3 Modstå fristelserne... 3 Hvad er abstinenser?... 1. Rygestop... 1 2. Er du sikker på, du vil stoppe?... 2 3. Rygestop værd at vide... 3 Fastsæt en stopdag... 3 Bryd vanerne... 3 Bryd vanesmøgen... 3 Modstå fristelserne... 3 Hvad er abstinenser?... 3

Læs mere

Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet.

Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet. Lærerark Hvordan føles det at have KOL? Læringsmål på forløbet Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet. Kort om opgaven Læreren

Læs mere

RYGEAFVÆNNINGSVEJLEDNING

RYGEAFVÆNNINGSVEJLEDNING RYGEAFVÆNNINGSVEJLEDNING Smooff Rygeafvænningsfiltre til rygeafvænning.. 4 Påsætning af filteret............. 6 Opbevaring og rengøring........... 7 Vigtige anbefalinger............. 8 Før din rygeafvænning............

Læs mere

HVAD GØR RØGEN VED KROPPEN?

HVAD GØR RØGEN VED KROPPEN? 42 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 5: HVAD GØR RØGEN VED KROPPEN? www.op-i-røg.dk 43 Kapitel 5: Indhold Dette kapitel tager udgangspunkt i, hvad der sker med røgen i kroppen på

Læs mere

For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids.

For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids. Pilleløb For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids. Formålet med løbet er at virkeliggøre for børnene,

Læs mere

Kære X:IT deltagere. Du kan altid kontakte Kræftens Bekæmpelse eller din kommunale X:IT koordinator i forvaltningen, hvis du har spørgsmål til X:IT.

Kære X:IT deltagere. Du kan altid kontakte Kræftens Bekæmpelse eller din kommunale X:IT koordinator i forvaltningen, hvis du har spørgsmål til X:IT. Kære X:IT deltagere Årets runde af X:IT workshops er nu slut, og du får her en sammenfatning af, hvad der blev diskuteret på møderne. På mange skoler går det rigtig godt med X:IT. Men der er også udfordringer

Læs mere

Dygtige elever holdes nede i skolen

Dygtige elever holdes nede i skolen DI og Danske Skoleelever Maj 2014 Dygtige elever holdes nede i skolen Det er ikke let, at sidde på forreste række i den danske folkeskole. En ny undersøgelse foretaget af Danske Skoleelever og Dansk Industri

Læs mere

Opgavekort til Stjerneløb

Opgavekort til Stjerneløb Opgavekort til Stjerneløb Her finder du otte opgavekort, som kan bruges til et stjerneløb enten i forløbet Fit for fight eller Træk vejret. Til en klasse på 25-30 elever er det en god ide at lave et løb

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

5.1Quiz om rygning. Det skal du bruge En tavle, flip-over eller lignende og de ni spørgsmålsark, som du finder på de følgende sider.

5.1Quiz om rygning. Det skal du bruge En tavle, flip-over eller lignende og de ni spørgsmålsark, som du finder på de følgende sider. .Quiz om rygning Kort om øvelsen Eleverne skal deles op i hold, hvor de skiftes til at vælge en kategori og svare på spørgsmålene. Quizzen består af spørgsmål om både helbred, samfund, økonomi, forskellige

Læs mere

beslutning p l a n f o r s a m ta l e o m 4.1 for samtale om beslutning, og der fastsættes afbryde råd givningen.

beslutning p l a n f o r s a m ta l e o m 4.1 for samtale om beslutning, og der fastsættes afbryde råd givningen. p l a n f o r s a m ta l e o m 4.1 beslutning Denne plan for samtalen vil være relevant, når rådgiver og klient i fællesskab vurderer, at motivationen og kendskabet til egen rygning skal styrkes, før der

Læs mere

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe Projekt Sund Medarbejder Bliv klogere på din sundhed Medarbejderens egen sundhedsmappe I samarbejde med Bliv klogere på din sundhed Navn: Dato: Du har nu mulighed for at komme igennem forskellige målinger,

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

Aktivitetsbeskrivelse til projekt Få hjælp til rygestop

Aktivitetsbeskrivelse til projekt Få hjælp til rygestop Aktivitetsbeskrivelse til projekt Få hjælp til rygestop Denne aktivitetsbeskrivelse er opdateret juli 2016 efter afslutning af runde 1, og er gældende for runde 2. Projektet leverer aktiviteter på væresteder

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE?

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE? 16 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 1: HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE? hvorfor er der nogen, der begynder at ryge, hvor mange gør det, og hvad gør rygning ved kroppen? www.op-i-røg.dk

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Ren luft til ungerne

Ren luft til ungerne Side 1 af 8 Ren luft Beskyt børn mod passiv rygning Februar 2005. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse / Design og grafisk tilrettelægning: Alette Bertelsen, Imperiet / Illustrationer: Tove Krebs Lange

Læs mere

Rygestop. råd og anvisninger. Den forklarer, hvordan du lettest. Denne brochure er ikke bare en række velmenende

Rygestop. råd og anvisninger. Den forklarer, hvordan du lettest. Denne brochure er ikke bare en række velmenende Rygestop Denne brochure er ikke bare en række velmenende råd og anvisninger. Den forklarer, hvordan du lettest kan holde op med at ryge. Og den indeholder viden, som kan hjælpe mere, end du tror. Du har

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30: Venner. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30: Venner. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1 Uge 30: Venner Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1 HIPPY HippHopp uge_30_guidevejl_venner.indd 1 06/07/10 10.41 Denne vejledning er et

Læs mere

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse. Ved Niels Them Kjær, Camilla Freltoft Junge og Karin Mejding

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse. Ved Niels Them Kjær, Camilla Freltoft Junge og Karin Mejding Nyt fra Kræftens Bekæmpelse Ved Niels Them Kjær, Camilla Freltoft Junge og Karin Mejding Røgfri Fremtid Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden lancerer i 2017 partnerskabet Røgfri Fremtid, som skal bidrage

Læs mere

Psykiatri RYGNING ALKOHOL MOTION

Psykiatri RYGNING ALKOHOL MOTION Psykiatri RYGNING ALKOHOL MOTION KRAM RYGNING OG PSYKISK SYGDOM Undersøgelser viser at: Mennesker med psykisk sygdom lever med en større risiko for at udvikle tobaksrelaterede sygdomme som kræft, hjerte-karsygdom

Læs mere

Cool Uden Røg undervisning og fotokonkurrence

Cool Uden Røg undervisning og fotokonkurrence UNDERVISNING OG FOTOKONKURRENCE LÆRERVEJLEDNING 2017 Cool Uden Røg undervisning og fotokonkurrence Formål Cool Uden Røg er et undervisningsforløb om rygning og identitet. Forløbets formål er, at eleverne

Læs mere

Er du rigtig klog lærerark

Er du rigtig klog lærerark Er du rigtig klog lærerark rk På kort bane Når man ryger danner huden mindre collagen hvad betyder det for huden? At den bliver gullig og meget tør At den er mindre elastisk og ældes hurtigere dvs. danner

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 27 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge27_sund_stærk.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 27 l Sund og stærk Hipp har lige

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod passiv rygning

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod passiv rygning Ren luft til ungerne Beskyt børn mod passiv rygning Børn og passiv rygning Man ryger passivt, når man indånder røgen fra andres rygning. I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg Ren luft til ungerne Beskyt børn mod tobaksrøg Børn og tobaksrøg I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Lige efter der er blevet røget, kan man se og lugte

Læs mere

Børn og passiv rygning

Børn og passiv rygning Børn og passiv rygning Det er svært at holde op med at ryge, men hvis du har børn og ryger i hjemmet, er dit barn udsat for passiv rygning. Denne brochure er måske dit første skridt mod et røgfrit liv

Læs mere

2. udgave. 1. oplag. 2007. Foto forside: Scanpix. Øvrige fotos: Nicolai Howalt. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 642

2. udgave. 1. oplag. 2007. Foto forside: Scanpix. Øvrige fotos: Nicolai Howalt. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 642 2. udgave. 1. oplag. 2007. Foto forside: Scanpix. Øvrige fotos: Nicolai Howalt. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 642 RYGNING OG DIT HJERTE Sådan kvitter du tobakken FOR HJERTERNES SKYLD Hver tredje

Læs mere

EKSPERIMENT- KATALOG. Formål

EKSPERIMENT- KATALOG. Formål EKSPERIMENT- KATALOG Formål Anvendelse Indhold Formålet med Eksperimentkataloget er at give inspiration til at afprøve nogle tiltag i en kort periode fx 2-4 uger. Det kan være en måde at skabe dialog på

Læs mere

Y-aksen er dødsfald pr. år, og x-aksen er dødsårsag. Tallene er fra 1990.

Y-aksen er dødsfald pr. år, og x-aksen er dødsårsag. Tallene er fra 1990. Tema: Rygning Rygning er den faktor i samfundet, der har størst indflydelse på folkesundheden. I Danmark er gennemsnitslevealderen lavere end i de andre nordiske lande. Denne forskel skyldes især danskernes

Læs mere

BILAG OVERSIGT OVER ARBEJDSARK

BILAG OVERSIGT OVER ARBEJDSARK BILAG OVERSIGT OVER ARBEJDSARK 1. Fremmøde, kuliltemåling og nikotinprodukter 2. Kvit røgen i seks trin 3. Mine veje til røgfrihed 4. Vigtighed og tiltro 5. Nikotinens virkning 6. Rygehistorien 7. Nikotinabstinenser

Læs mere

Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund

Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund 1. Røgfri skoletid - Folkeskoler To elever fra hver skoleklasse vil senere i livet dø på grund af rygning, hvis vi ikke handler.

Læs mere

Monitorering af danskernes rygevaner, 2009, hele stikprøven Overblik over data: Side 1 af 88. år er du. år er du. år er du

Monitorering af danskernes rygevaner, 2009, hele stikprøven Overblik over data: Side 1 af 88. år er du. år er du. år er du Overblik over data: Side 1 af 88 Kvinde Mand 15-19 år 20-29 år 30-39 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70 år og Abs % Under 15 år 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 15-19 år 395 8 192 8 203 8 395 100 0 0

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen?

Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen? Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen? Morten Grønbæk Formand, Vidensråd for Forebyggelse Direktør, professor, dr. med., Statens Institut for Folkesundhed 26. oktober 2016

Læs mere

Sådan stopper jeg med at ryge

Sådan stopper jeg med at ryge EN INFORMATIONS- FOLDER Fredericia Kommunes Sundhedsguide Sådan stopper jeg med at ryge 1 Baggrund I Fredericia Kommune vil vi gerne hjælpe dig til et sundere liv og et bedre helbred. Derfor har vi udarbejdet

Læs mere

Program dag Forebyggelsesprogrammet X:IT og Cool Uden Røg Rammer, regler og rollemodeller inkl. øvelse

Program dag Forebyggelsesprogrammet X:IT og Cool Uden Røg Rammer, regler og rollemodeller inkl. øvelse Forebyggerkursus Kræftens Bekæmpelse 3.-4. februar 2016, KB, København Undervisere: Louise Wohllebe Program dag 2 08.30 09.00 Kaffe og morgenbrød 09.00 10.30 Forebyggelsesprogrammet X:IT og Cool Uden Røg

Læs mere

Rygning og hjerte-kar-lidelser

Rygning og hjerte-kar-lidelser Rygning og hjerte-kar-lidelser Det er svært at holde op med at ryge. Men hvis du lider af en hjerte-kar-lidelse, er et rygestop særligt vigtigt for dit helbred. Denne brochure er måske dit første skridt

Læs mere

Handle plan for indsatser under budget 2017

Handle plan for indsatser under budget 2017 Handle plan for indsatser under budget 2017 Indsatsområde Daglige rygere i befolkningen Rygestoptilbud Fagområder Sundhed Ældreområdet Arbejdsmarkedsafdelingen -Kompetencecentret Relevante fremtidige samarbejdsområder

Læs mere

Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen?

Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen? Hvorfor ryger de unge, og hvilken rolle spiller ungdomsuddannelsen? Lotus Sofie Bast Post doc, ph.d. folkesundhedsvidenskab Statens Institut for Folkesundhed 26. oktober 2016 Vigtige risikofaktorer Rygning

Læs mere

Storrygere Dagligrygere Lejlighedsrygere

Storrygere Dagligrygere Lejlighedsrygere KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed NOTAT Bilag 1 Fakta om rygning i København Fald i antallet af rygere i København Sundhedsprofilen 13 viser, at 17 % af københavnerne

Læs mere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere 61 Slip kontrollen - Temaaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 61 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Vi lever i et samfund, hvor der er mange muligheder Mange oplever, at der er mange ting at

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere

Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger

Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger Dine lunger bliver aldrig, som de var før. Som tidligere ryger må du leve med den nedsatte lungefunktion, som smøgerne har givet dig Af Line Felholt, november

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne Rygning og diabetes Har du diabetes, er risikoen ved at ryge meget større end for andre. Rygning forværrer nemlig de mange følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne brochure er måske dit første skridt

Læs mere

Selvfølgelig kræver det mere end rygrad

Selvfølgelig kræver det mere end rygrad Selvfølgelig kræver det mere end rygrad Uanset om du vil stoppe med at ryge cigaretter eller pibe, bruge nikotinplaster eller -tyggegummi er vilje sjældent nok. Det ved du, hvis du forgæves har prøvet

Læs mere

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling Floorball Undervisningsmateriale Udarbejdet i samarbejde med Hørsholm Rungsted Floorball Klub 1 Indhold Rammerne... 4 Storytelling... 4 Opvarmning... 4 Fælles øvelser... 4 Stationsbaserede øvelser... 5

Læs mere

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vurder om eleverne i klassen kan læse afsnittet om lungerne, eller om det vil være en fordel, at du læser det højt.

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vurder om eleverne i klassen kan læse afsnittet om lungerne, eller om det vil være en fordel, at du læser det højt. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Biologi 8. klasse Hvad ved du om lungerne? 1. Fælles gennemgang: Vurder om eleverne i klassen kan læse afsnittet om lungerne, eller om det vil være en fordel, at du

Læs mere

Guide: Sådan kvitter du smøgerne

Guide: Sådan kvitter du smøgerne Guide: Sådan kvitter du smøgerne Rygestoppræparater har været udsat for meget kritik, men det er der ingen grund til, mener eksperter Af Lisa Ryberg Pedersen, oktober 2012 03 Udskældte piller virker 05

Læs mere

Internt fokus på rygestop Erfaringer fra Forebyggelsescenter Nørrebro

Internt fokus på rygestop Erfaringer fra Forebyggelsescenter Nørrebro Internt fokus på rygestop Erfaringer fra Forebyggelsescenter Nørrebro Projektleder Kira Baun Temadag om tobaksforebyggelse Knudshoved 22/1-2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Sundhed

Læs mere

Rygevaner, Krydstabeller Alle. Total

Rygevaner, Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Geografi 5. Er du for tiden beskæftiget? Mand Kvinde 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70+ år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland, ansat i privat virksomhed,

Læs mere

Til denne udfordring kan du eksperimentere med forsøg 4.2 i kemilokalet. Forsøg 4.2 handler om kuliltens påvirkning af kroppens blod.

Til denne udfordring kan du eksperimentere med forsøg 4.2 i kemilokalet. Forsøg 4.2 handler om kuliltens påvirkning af kroppens blod. Gå op i røg Hvilke konsekvenser har rygning? Udfordringen Denne udfordring handler om nogle af de skader, der sker på kroppen, hvis man ryger. Du kan arbejde med, hvordan kulilten fra cigaretter påvirker

Læs mere

Røgfri Klasse Inspirationsmateriale til undervisningen

Røgfri Klasse Inspirationsmateriale til undervisningen Røgfri Klasse 2015 Inspirationsmateriale til undervisningen 100% Unge i Grønland der ikke ryger 80% 60% 40% 20% 2006 2010 2014 0% 11 år 12 år 13 år 14 år 15 år 16 år Ikke-rygere 2 Kilde: HBSC Greenland

Læs mere

Nogle elever lærer bedst teori, når de får mulighed for at bruge hele kroppen i undervisningen

Nogle elever lærer bedst teori, når de får mulighed for at bruge hele kroppen i undervisningen Gøre/Røre Kort Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Kender du din lungefunktion?

Kender du din lungefunktion? Kender du din lungefunktion? En pjece fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Kend dine lunger Sundere lunger - livet igennem Danmarks Lungeforening arbejder for, at endnu flere danskere lever med sundere

Læs mere

ØLU Lynpulje til Børn og Unge pilotprojekt 2015

ØLU Lynpulje til Børn og Unge pilotprojekt 2015 ØLU Lynpulje til Børn og Unge pilotprojekt 2015 Formål: At vække interessen hos børn og unge på Østerbro for lokalt demokrati og vise dem deres muligheder for indflydelse herpå, forhåbentlig også i forhold

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere