Skriftlig orientering om konferencer og møder i efteråret 2013, hvor MKI har deltaget, samt kommende dokumenter af relevans for MKI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skriftlig orientering om konferencer og møder i efteråret 2013, hvor MKI har deltaget, samt kommende dokumenter af relevans for MKI"

Transkript

1 10. december 2013 /elmajo Skriftlig orientering om konferencer og møder i efteråret 2013, hvor MKI har deltaget, samt kommende dokumenter af relevans for MKI 1. Informationsmøder mv. i Danmark CSR Awards den 17. september i Holstebro MKI afholdt i samarbejde med Erhvervsstyrelsen en side event ved CSR Awards i Holstebro den 17. september Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Tlf Fax CVR-nr post@virksomhedsadfaerd.dk Formålet med sideeventen var at præsentere due diligence, og hvordan man omsætter principper til praksis både for offentlige og private. Pernille Blach Hansen (Sustainability direktør i Grundfos) var moderator for side eventen og de øvrige deltagere var Jonas Christoffersen (MKI), Ole Overgård (administrerende direktør i Auluna Group), Anne Blirup (Bestseller), Rikke Haahr (KL), Anette Juhl Winther (indkøbschef for Aarhus Kommune), Jacob Ilsøe Klærke (medlem af Regionsrådet i Midtjylland). Ved CSR Awards blev de to nye/opdaterede it-værktøjer hhv. Den ansvarlige indkøber og CSR-kompasset (relancering) præsenteret, og der blev lagt op til en drøftelse af, hvordan offentlige indkøbere og private leverandører og indkøbere håndterer due diligence i praksis. Jonas holdt et oplæg om due diligence i praksis og CSR-kompasset og herefter var der to oplæg om due diligence i praksis fra virksomhederne. Derefter en præsentation af Den Ansvarlige Indkøber med efterfølgende drøftelse af målsætninger og arbejdet med ansvarlige indkøb i det offentlige. Side eventen var særdeles velbesøgt med mere end 130 deltagere. Efterfølgende har Erhvervsstyrelsen modtaget meget positiv feedback for arrangementet, bl.a. under henvisning til en livlig og inspirerende debat, samt at arrangementet henvendte sig både til deltagere fra det private og det offentlige.

2 2/7 MKI-informationsmøde for NGO er den 1. oktober i København Den 1. oktober 2013 afholdt MKI informationsmøde målrettet NGO er og fagforeningsrepræsentanter. Fokus på informationsmødet var på dokumentationskravet for klager samt offentligheden under behandlingen af en klage. Fra MKI deltog Jens Erik, Julie, Christina og Ellen Marie. Der deltog ca. 20 repræsentanter for NGO er og fagforeninger, herunder Danwatch, HK, CO-industri, International Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA), Clean Clothes Campaign Danmark, Red Barnet, 92- gruppen, 3F, DM - Dansk Magisterforening, Danske Handicaporganisationer og ParagrafPlus Advokatfirma. Jens Erik holdt en generel præsentation af Mæglings- og klageinstitutionen. Herefter gennemgik Julie sagsbehandlingsprocessen trin for trin med særligt fokus på dokumentationskravet og spørgsmålet om mulighed for at dele informationer med offentligheden. Der var mange dybdegående spørgsmål til dette punkt. Det blev søgt at svare så præcist som muligt, men ofte var det nødvendigt at sige, at det er MKI, der må træffe beslutning i forhold til den konkrete sag. Endelig blev MKI s hjemmeside præsenteret. Deltagerne syntes glade for at se, at alt materialet er tilgængeligt på hjemmesiden, særligt sagsbehandlingsvejledningen. Til slut blev det opdaterede CSR-kompas præsenteret med fokus på due diligence i leverandørkæden. Arrangementet var en stor succes med ivrig spørgelyst. Netværksmøde i KPMG den 9. oktober på Frederiksberg Den 9. oktober 2013 holdt MKI et oplæg hos FLSmidth for det professionelle netværk Danish Business Network for Human Rights. Til stede var bl.a. repræsentanter fra Carlsberg, Pandora, A.P. Møller-Mærsk og KPMG. Der var ca. 20 personer til stede. Fra MKI deltog Kim, Rune og Julie. Mødet omhandlede OECD s retningslinjer for multinationale virksomheder, og i første halvdel af mødet deltog via telefon Roel Nieuwenkamp fra OECD og Joseph Wilde fra OECD Watch. Begge holdt et kort oplæg om deres respektive organisationer.

3 3/7 Efterfølgende holdt Rune og Julie oplæg om MKI, og Kim besvarede spørgsmålene fra virksomhederne. Oplægget indeholdt generel information så som baggrunden for etablering af MKI, medlemmerne, sagsbehandlingsprocessen og de unikke karakteristika ved institutionen. Derudover blev præsenteret hvilke erfaringer, MKI har gjort sig i løbet af det første år. Der blev spurgt ind til MKI s erfaringsudveksling og mulige samarbejde med andre NCP er. Medlemmerne stillede også spørgsmål om hvilken type mægling, MKI vil gøre brug af. Til slut blev CSRkompasset kort præsenteret. Virksomhederne havde især spørgsmål til problematikken omkring, hvor meget og hvilken information man skal dele under mæglingen, da der foreligger en risiko for, at den anden part offentliggør materialet senere, eller der søges om aktindsigt i sagen. Virksomhederne havde forskellige holdninger til dette. En ville råde sin ledelse til at være yderst tilbageholdende med at dele information, mens en anden ville råde ledelsen til at lægge alt frem. Generelt var spørgsmålet om fortrolighed grund til bekymring. CSR Konference den november på Århus Universitet Der blev den 12. november afholdt CSR konference ( Implementation of CSR and the law ) på Juridisk Institut på Århus Universitet. Fra MKI deltog Mads, Karin, Marie og Ellen Marie. Mads holdt oplæg om klagers retlige interesse i MKI og sad i panel med formanden for det norske NCP, Hans Petter Gravers, og en sekretariatsrepræsentant UKs NCP, Danish Chopra, der begge holdt et oplæg om arbejdet med og anvendelsen af OECD-retningslinjerne og arbejdet i NCP erne i henholdsvis Norge og i UK. Der var ca. 45 deltagere til konferencen, primært fra den akademiske verden, men også deltagere fra virksomheder og Eksportkreditfonden. Spørgelysten på mødet var stor med et fokus på juridiske snitflader og implikationer. Mødet - og den efterfølgende middag - var en god anledning for NCP erne til erfaringsudveksling. Informationsmøde for virksomheder den 13. november i Kolding Den 13. november 2013 afholdt MKI i samarbejde med Business Kolding informationsmøde på virksomheden Smurfit Kappa i Kolding. Mødet var målrettet erhvervslivet. Fokus på informationsmødet var generel præsentation af MKI og OECD s retningslinjer samt CSR-kompasset. Der var ca. 20 deltagere fra virksomheder, konsulenthuse mm.

4 4/7 Mads præsenterede MKI og OECD-retningslinjerne. Ellen Marie præsenterede CSR-kompasset. Der var generel god spørgelyst fra virksomhederne, særligt problemstillinger i relation til kommunikation af virksomhedernes arbejde med due diligence samt business casen i forbindelse med det generelle arbejde med CSR. 2. Internationale møder af relevans for MKI Møde i OECDs investeringskomité den 14. oktober i Paris Hovedfokus på mødet i OECDs investeringskomité var anvendelsen af due diligence og begrebet forretningsforbindelser i den finansielle sektor samt OECD-retningslinjernes betydning for centralbanker og statslige fonde. Forretningsforbindelser Formanden for investeringskomitéen oplyste, at man i forbindelse med udarbejdelse af proactive agenda, dvs. de initiativer og køreplaner, som udarbejdes med henblik på tilrettelæggelse af komitéen fremtidige arbejde, fandt det overflødigt at angive, at også den finansielle sektor er omfattet af arbejdet, idet alle sektorer er omfattet af OECD retningslinjerne. Idet der som altovervejende hovedregel er overensstemmelse mellem UN Guiding Principles og OECD-retningslinjerne, havde OECD sekretariatet inviteret Lene Wendland (OHCHR) med henblik på en præsentation af OHCHRs rolle i fortolkningen af UNGP samt uddybning af clarity on scope and application of the UNGP. Lene Wendland understregede, at der ikke er undtagelser til UNGP alle sektorer, virksomheder, produkter og tjenesteydelser er omfattet af FNs retningslinjer. OHCHR er enig i OECDs udlægning af business relationship som beskrevet i dokumentet, der var udarbejdet med henblik på dette møde. I forbindelse med dette punkt præciserede Lene Wendland, at det ikke er virksomhedens tilknytning til adverse impact, men hvordan det pågældende adverse impact er linket til virksomheden produkter og services, der er afgørende. En delegation indledte med at understrege, at man var enig i, at den finansielle sektor ikke var undtaget OECD-retningslinjerne. Man ønskede dog yderligere drøftelser i investeringskomitéen om minoritetsaktionærer, og hvilke forpligtelser den finansielle sektor er underlagt. Der blev bl.a. spurgt, om der er forskel på børsnoterede og ikke-børsnoterede selskaber. Der blev stillet en længere række spørgsmål til dokumentet, herunder ønsker om uddybning og yderligere referencer.

5 5/7 EU-Kommissionen oplyste, at man fra EU s side bakker op om en bred fortolkning af retningslinjerne således, at de inkluderer den finansielle sektor. En anden delegation fik ordet og henviste til en for nyligt offentliggjort rapport udfærdiget af Thun-gruppen (en sammenslutning af store banker), hvori bankerne anerkender, at de er omfattet af retningslinjerne. Formanden for arbejdsgruppen understregede, at det ifølge procedurereglerne er NCP erne, der fortolker OECD retningslinjerne, og investeringskomitéen har herefter mulighed for at drøfte NCP ens fortolkning. Der blev henvist til tidligere sager. Formanden understregede, at alle stakeholders inkl. FN anser den finansielle sektor for omfattet af begrebet forretningsforbindelser. Sekretariatet vil uddybe og arbejde videre med dokumentet med henblik på yderligere drøftelse ved det næste møde i arbejdsgruppen. Centralbanker og statslige fonde Centralbanker og statslige fondes kommercielle aktiviteter anses som altovervejende udgangspunkt for omfattet af OECD-retningslinjerne. På foranledning af Danmark oplyste formanden, at statsobligationer (også) er omfattet af OECD-retningslinjerne. Under eventuelt opfordrede en af delegationerne til afholdelse af et uformelt ministermøde i forbindelse med afholdelse af Global Forum Møde i OECDs investeringskomité den 5. december 2013 i Paris Et hovedemne var igen den finansielle sektor i lyset af mødet d. 14. oktober og de netop afgivne FN-udtalelser fsva. UNGP s anvendelsesområde ift. bl.a. minoritetsaktionærer, statsejede investeringsfonde og statsobligationer. Drøftelserne blotlagde, at der stadig blandt enkelte lande er skepsis fsva. retningslinjernes rækkevidde. Formanden anerkendte, at passive investeringer og mindretalsaktionærer er særligt komplekse områder, men mente ikke det burde diskriminere fsva. en definition af forretningsforbindelser. Der var enighed om at fortsætte det videre arbejde som planlagt. Formandens konkluderede, at FN s udtalelser var meget vigtige, men at man måtte erkende, at OECD er en konsensusbaseret organisation med egne procedurer. En delegation fremlagde et meget avanceret værktøj for ansvarlig leverandørstyring for tekstilbranchen med fokus på risikohåndtering og Bangladesh.

6 6/7 Der var status for planlægningen af afholdelsen af Global Forum UN Forum on Business and Human Rights i Geneve den december Dette var det andet forum som blev afholdt efter nedsættelsen af FN s arbejdsgruppe for menneskerettigheder og erhvervsliv. Der var over 1700 tilmeldte, hvoraf størstedelen var stater og NGO er. Fra MKI deltog Karin, Kim, Marie, Ellen Marie og Julie. Derudover var der danske repræsentanter fra Eksportkreditfonden, IFU, Dong, Novo Nordisk, J. Lauritzen, Global CSR og DI. I alt deltog ca. 17 danskere. Der blev i løbet af tre dage afholdt 47 sessioner. Den 2. december blev der bl.a. afholdt tre sessioner for hhv. stater, erhvervsliv og NGO er. Det blev bemærket fra nogle af deltagerne at denne form for session var en god måde at erfaringsudveksle, da det er nødvendigt at skabe større fortrolighed mellem virksomhederne. De følgende to dage blev afholdt sessioner om bl.a. indkøb i det offentlige, hvordan man kan mobilisere advokater til at fremme UNGPs, den finansielle sektor, menneskerettigheder og corporate governance samt kan ikke-juridiske instanser levere en effektiv genoprejsning. Karin var paneldeltager i den sidstnævnte session og repræsenterede MKI. Drøftelserne var af overordnet karakter. Der blev både fra panelet og fra salen stillet gode og relevante spørgsmål, og flere af dem specifikt om den danske NCP-model. 3. Kommende dokumenter af relevans for MKI MKI s årsberetning MKI er forpligtet til at lave en årsberetning, jf. MKI-bekendtgørelsen 17. Der arbejdes i øjeblikket efter en tidsplan, hvor årsberetningen kan præsenteres i Rådet for Samfundsansvar den 5. februar Sekretariatet vil i sit oplæg til indholdet bl.a. fokusere på institutionens informationsarbejde og initiativer, CSR-kompasset, sagsbehandlingsprocessen og mægling. Medlemmerne vil modtage en tidsplan indeholdende deres inddragelse snarest muligt. Dansk National action plan on business and human rights Regeringen lancerede i marts 2012 den generelle handlingsplan for virksomheders samfundsansvar "Ansvarlig vækst ", som bl.a. indeholder en række initiativer, der implementerer UNGP, herunder oprettelse af MKI. Regeringens handlingsplan bygger især på anbefalinger fra

7 7/7 en arbejdsgruppe under Rådet for Samfundsansvar bestående af LO, DI, Rederiforeningen samt 92-gruppen og med Mads som formand. Udkastet til handlingsplan for menneskerettigheder og erhvervsliv indeholder således en status for, hvor langt Danmark er ift. implementeringen af FN's retningslinjer, de initiativer, der allerede indgår i handlingsplanen for virksomheders samfundsansvar med en direkte kobling til FN's retningslinjer. Derudover indeholder handlingsplanen nye initiativer, der er kommet til siden marts 2012, dels fra Erhvervs- og Vækstministeriets område, men også fra Udenrigsministeriet, Eksport Kredit Fonden, Beskæftigelsesministeriet og Justitsministeriet, ligesom IMR har bidraget med væsentlige input og betragtninger. Det har desuden været muligt at følge op på enkelte anbefalinger fra Rådet for Samfundsansvar, som ikke var en del af handlingsplanen for virksomheders samfundsansvar. Det er aftalt, at udkastet til handlingsplanen sættes på MKI-mødet den 14. januar til drøftelse. De næste faste møder i institutionen forventes afholdt: 14. januar 2014, kl marts 2014, kl maj 2014, kl

10. Formandens afsluttende bemærkninger, herunder evaluering af og kommunikation fra mødet samt forventede emner for næste møde.

10. Formandens afsluttende bemærkninger, herunder evaluering af og kommunikation fra mødet samt forventede emner for næste møde. 6. november 2014 /chrska Beslutningsreferat: 14. møde i institutionen den 28. oktober 2014 Til stede: Mads Øvlisen (formand), Jonas Christoffersen, Jens Erik Ohrt, Kim Haggren, Marie Voldby, Christina

Læs mere

a. Evaluering af og kommunikation fra mødet samt forventede emner for næste møde.

a. Evaluering af og kommunikation fra mødet samt forventede emner for næste møde. 5.september 2013 /runsko Beslutningsreferat: 8. møde i institutionen den 4. september 2013 Til stede: Mads Øvlisen (formand), Jonas Christoffersen, Jens Erik Orht, Kim Haggren, Karin Buhmann, Marie Voldby,

Læs mere

Beslutningsreferat for 32. møde i MKI den 8. december 2017.

Beslutningsreferat for 32. møde i MKI den 8. december 2017. 8. december 2017 /chrska Beslutningsreferat for 32. møde i MKI den 8. december 2017. Til stede: Mads Øvlisen (formand), Kim Haggren, Rasmus Raabjerg Nielsen, Karin Buhmann, Ellen Marie Friis Johansen,

Læs mere

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD Ved Mads Øvlisen Formand for Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd Håndværksrådet, 21. maj 2013 Hvad er OECD s

Læs mere

Beslutningsreferat for 29. møde i MKI den 3. marts 2017.

Beslutningsreferat for 29. møde i MKI den 3. marts 2017. 09-03-2017 /marbay Beslutningsreferat for 29. møde i MKI den 3. marts 2017. Til stede: Mads Øvlisen (formand), Kim Haggren, Linda Nielsen, Rasmus Raabjerg Nielsen, Ellen Marie Friis Johansen, Christina

Læs mere

Dagsorden for 38. møde i MKI den 4. oktober 2018

Dagsorden for 38. møde i MKI den 4. oktober 2018 26. oktober 2018 Dagsorden for 38. møde i MKI den 4. oktober 2018 Tilstede: Formand Linda Nielsen, Rasmus Raabjerg Nielsen, Karin Buhmann, Thomas Trier Hansen, Ellen Marie Friis Johansen (sekretariatet),

Læs mere

Tovholderen og sekretariatet gennemgik udkast til tekstilvejledning, som har været sendt til kommentering hos medlemmerne.

Tovholderen og sekretariatet gennemgik udkast til tekstilvejledning, som har været sendt til kommentering hos medlemmerne. 7. november 2018 Dagsorden for 39. møde i MKI den 1. november 2018 Tilstede: Formand Linda Nielsen, Kim Haggren, Karin Buhmann (deltog på telefon), Thomas Trier Hansen, Ellen Marie Friis Johansen (sekretariatet),

Læs mere

MÆGLINGS OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2012/2013

MÆGLINGS OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2012/2013 ÅRSBERETNING MÆGLINGS OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2012/2013 Det danske nationale kontaktpunkt OECD s retningslinjer for multinationale virksomheder Velkommen ved formanden Formandens

Læs mere

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2015

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2015 ÅRSBERETNING MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2015 Det danske nationale kontaktpunkt OECD s retningslinjer for multinationale virksomheder Formandens forord Mæglings- og

Læs mere

- Er din virksomhed klar?

- Er din virksomhed klar? Ansvarlig virksomhedsadfærd i en globaliseret verden - Er din virksomhed klar? OECD s retningslinjer om ansvarlig virksomhedsadfærd Hvor begynder og slutter den enkelte virksomheds ansvar i en global virkelighed?

Læs mere

Anbefalinger til statusanalyse af arbejdet med samfundsansvar

Anbefalinger til statusanalyse af arbejdet med samfundsansvar 3. juni 2013 Anbefalinger til statusanalyse af arbejdet med samfundsansvar i det offentlige 1. Hvorfor er der behov for en statusanalyse? I regeringens handlingsplan for virksomheders samfundsansvar 2012-15

Læs mere

Vejledning om Ansvarlige Investeringer

Vejledning om Ansvarlige Investeringer Vejledning om Ansvarlige Investeringer 1 Baggrund og formål Den danske stat har tilsluttet sig OECD s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder. Den danske stat har dermed forpligtet sig til at udbrede

Læs mere

Referat 6. rådsmøde, den 5. februar 2014 Kl. 9.00-12.00

Referat 6. rådsmøde, den 5. februar 2014 Kl. 9.00-12.00 Referat 6. rådsmøde, den 5. februar 2014 Kl. 9.00-12.00 25. mats 2014 Sted: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø 2. Præsentation af Mæglings- og klageinstitutionens

Læs mere

[Det er aftalt med UM, at begge ministre kort indleder med at sige tak for invitationen til at komme i udvalget.]

[Det er aftalt med UM, at begge ministre kort indleder med at sige tak for invitationen til at komme i udvalget.] Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 12. januar 2017 [Kun det talte ord gælder] Talepapir URU alm. del samrådsspørgsmål N, vedr. børnearbejde

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017

Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017 Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017 Tidsrum: 10-13.00 Sted: Erhvervsstyrelsen, 4. sal Langelinie Allé 17 2100 København Ø Referat 1 Velkomst og gensidig orientering siden sidst Mødet d. 7. december var

Læs mere

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2018

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2018 ÅRSBERETNING MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2018 Det danske nationale kontaktpunkt OECD's retningslinjer for multinationale virksomheder Formandens forord Nye fokusområder

Læs mere

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2017

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2017 ÅRSBERETNING MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2017 Det danske nationale kontaktpunkt OECD's retningslinjer for multinationale virksomheder Formandens forord Virksomhederne

Læs mere

REFERAT. Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder

REFERAT. Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder REFERAT Rundbord d. 10. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder RUNDBORD D. 10. MAJ 2017 Fremme af ansvarlige globale værdikæder Sted: Rambøll, Hannemanns Allé 53, 2300 København S Tidspunkt:

Læs mere

Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00

Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00 Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00 2. december 2013 Sted: Erhvervs- og Vækstministeriet, Mødesal F, Slotsholmsgade 12, 1216 København K 1. Besøg af erhvervs- og vækstministeren: Diskussion

Læs mere

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger.

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger. Ansvarlige investeringer i praksis Ansvarlighed er integreret i pensionskassens arbejde, før og efter investeringer foretages. Hovedparten af pensionskassens portefølje er investeringer foretaget gennem

Læs mere

Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige?

Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige? Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige? Workshop hos KL, 17.1.2012 Hanne Gürtler, Sekretariatsleder Hvad betyder samfundsansvar? samfundsansvarlig virksomhed respekterer menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder

Læs mere

Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 1. november 2012 Forretningsorden Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 1. Institutionens formål... 1 2. Grundlaget for institutionens virke og sagsbehandling... 1 3. Afholdelse

Læs mere

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2014

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2014 ÅRSBERETNING MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2014 Det danske nationale kontaktpunkt OECD s retningslinjer for multinationale virksomheder Formandens forord Vigtige problemstillinger

Læs mere

DIEH strategi 2013-16 Danmarks nationale samlingssted for Etisk Handel

DIEH strategi 2013-16 Danmarks nationale samlingssted for Etisk Handel DIEH strategi 2013-16 Danmarks nationale samlingssted for Etisk Handel Indhold Introduktion... 3 DIEH i dag... 3 DIEH i morgen... 3 DIEHs vision og mission... 4 Strategiske fokusområder... 4 Strategisk

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Høring over udkast til forslag til lov om Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd Erhvervs- og Selskabsstyrelsen cwg@eogs.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK DATO 23. januar 2012 J.NR.

Læs mere

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2016

MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2016 ÅRSBERETNING MÆGLINGS- OG KLAGEINSTITUTIONEN FOR ANSVARLIG VIRKSOMHEDSADFÆRD 2016 Det danske nationale kontaktpunkt OECD s retningslinjer for multinationale virksomheder 2 Formandens forord Et år med fokus

Læs mere

H Ø R I N G V E D R Ø R E N D E U D K A S T T I L F O R S L A G T I L L O V O M Æ N D R I N G A F Å R S R E G N S K A B S L O V E N M. V.

H Ø R I N G V E D R Ø R E N D E U D K A S T T I L F O R S L A G T I L L O V O M Æ N D R I N G A F Å R S R E G N S K A B S L O V E N M. V. Erhvervsstyrelsen carsor@erst.dk miasim@erst.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E + 4 5 3 2 6 9 8 9 5 2 M O B I L + 4 5 3 2 6 9 8 9 5 2 C P H

Læs mere

Vejledning om Ansvarlige Investeringer

Vejledning om Ansvarlige Investeringer Vejledning om Ansvarlige Investeringer Marts 2018 Forord ved erhvervsminister Brian Mikkelsen Danmark har gavn af, at danske virksomheder er godt rustet til at arbejde med samfundsansvar både lokalt og

Læs mere

REFERAT MØDE D. 28. APRIL 2016

REFERAT MØDE D. 28. APRIL 2016 REFERAT MØDE D. 28. APRIL 2016 REFERAT Møde i Dialogforum d. 28. april 2016 kl.12.30-15.30 Sted: Erhvervs- og Vækstministeriet, Slotsholmsgade, 1216 København K 1 OPSUMMERING Formand Dan Boyter bød velkommen

Læs mere

Mægling- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) modtog klagen den 22. oktober 2013.

Mægling- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) modtog klagen den 22. oktober 2013. 14. august 2014 Endelig udtalelse Mæglings- og klageinstitutionen Klager 3F Indklagede - Greenpeas Enterprise ApS Mægling- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) modtog klagen den

Læs mere

Bilag A1: Generelle krav. Bilag 1: Generelle krav 1 INDLEDNING 2 INTERNATIONALT ANERKENDTE RETNINGSLINJER. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK)

Bilag A1: Generelle krav. Bilag 1: Generelle krav 1 INDLEDNING 2 INTERNATIONALT ANERKENDTE RETNINGSLINJER. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) Bilag 1: Generelle krav Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) 1 INDLEDNING Samfundsansvar skal systematisk og konsekvent indgå i den statslige indkøbspolitik. Ved opfyldelsen af Rammeaftalen forpligter

Læs mere

Referat 8. rådsmøde, den 28. august 2014 Kl. 9.00-12.00

Referat 8. rådsmøde, den 28. august 2014 Kl. 9.00-12.00 Referat 8. rådsmøde, den 28. august 2014 Kl. 9.00-12.00 19. september 2014 Sted: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø 1. Siden sidst v/ formanden Lise Kingo bød velkommen

Læs mere

Due diligence og menneskerettigheder - hvad indebærer 'nødvendig omhu' og hvordan gør man det. Kim Haggren, medlem af MKI CSR Awards 7.

Due diligence og menneskerettigheder - hvad indebærer 'nødvendig omhu' og hvordan gør man det. Kim Haggren, medlem af MKI CSR Awards 7. Due diligence og menneskerettigheder - hvad indebærer 'nødvendig omhu' og hvordan gør man det Kim Haggren, medlem af MKI CSR Awards 7. oktober 2015 Hvad er OECD s retningslinjer for multinationale virksomheder?

Læs mere

Etisk Handel og miljøansvarlig leverandørstyring - fokus på de offentlige indkøb. Judith Kyst Bestyrelsesformand Dansk Initiativ for Etisk Handel

Etisk Handel og miljøansvarlig leverandørstyring - fokus på de offentlige indkøb. Judith Kyst Bestyrelsesformand Dansk Initiativ for Etisk Handel Etisk Handel og miljøansvarlig leverandørstyring - fokus på de offentlige indkøb Judith Kyst Bestyrelsesformand Dansk Initiativ for Etisk Handel Den offentlige sektor går ikke ram forbi Clean Clothes

Læs mere

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder REFERAT Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder RUNDBORD D. 15. maj 2017 Fremme af ansvarlige globale værdikæder Sted: DIEH Hub, Overgaden Oven Vandet 10, st. 1415 København

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0681 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0681 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0681 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Meddelelse om en ny EU-strategi 2011-2014 for virksomheders sociale ansvar 1. Resumé Kommissionen

Læs mere

92-gruppen og Globalt Fokus høringssvar vedrører følgende af de foreslåede ændringer til årsregnskabsloven og bemyndigelsesloven:

92-gruppen og Globalt Fokus høringssvar vedrører følgende af de foreslåede ændringer til årsregnskabsloven og bemyndigelsesloven: 12. oktober, 2019 Høringssvar fra 92-gruppen og Globalt Fokus 1 Angående: Udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven, revisorloven og lov om anvendelse af visse af Den Europæiske Unions

Læs mere

Vi skriver til dig i anledning af, at Rådet for Samfundsansvar er blevet nedlagt, hvor også DIEH - Dansk Initiativ for Etisk Handel var repræsenteret.

Vi skriver til dig i anledning af, at Rådet for Samfundsansvar er blevet nedlagt, hvor også DIEH - Dansk Initiativ for Etisk Handel var repræsenteret. 16. december 2015 Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen Erhvervs- og Vækstministeriet min@evm.dk Kære Troels Lund Poulsen Vi skriver til dig i anledning af, at Rådet for Samfundsansvar er blevet

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. HVEM: Virksomheder i regnskabsklasse D med 500 eller flere medarbejdere HVORNÅR: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2016 eller senere November,

Læs mere

Bilag 1A. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) Side 1 af INDLEDNING

Bilag 1A. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) Side 1 af INDLEDNING Bilag 1A Side 1 af 13 Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) 1. INDLEDNING Samfundsansvar skal systematisk og konsekvent indgå i den statslige indkøbspolitik. Ved opfyldelsen af Rammeaftalen forpligter

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. HVEM: Virksomheder i regnskabsklasse D med 500 eller flere medarbejdere HVORNÅR: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2016 eller senere November,

Læs mere

revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D

revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D hvornår: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2018 eller senere Juni, 2018 årsregnskabslovens

Læs mere

Referat 7. rådsmøde, den 28. april 2014 Kl. 13.00-16.30

Referat 7. rådsmøde, den 28. april 2014 Kl. 13.00-16.30 Referat 7. rådsmøde, den 28. april 2014 Kl. 13.00-16.30 25. juni2014 Sted: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinje Allé 17, 2100 København Ø 1. Siden sidst v/ formanden Lise Kingo bød velkommen

Læs mere

Referat 10. rådsmøde den 6. februar 2015 Kl. 9.00-12.00

Referat 10. rådsmøde den 6. februar 2015 Kl. 9.00-12.00 Referat 10. rådsmøde den 6. februar 2015 Kl. 9.00-12.00 12. februar 2015 Sted: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø 1. Siden sidst v/ formanden Lise Kingo åbnede mødet

Læs mere

Coop Danmark A/S Marts, Dokumentkontrol. Filnavn: Coops politik for menneskerettigheder

Coop Danmark A/S Marts, Dokumentkontrol. Filnavn: Coops politik for menneskerettigheder Coops politik for menneskerettigheder Coop Danmark A/S Marts, 2019 Dokumentkontrol Godkendt dato: 25.03.2019 Godkendt af: Coop Danmark Direktion Dokumentejer: Signe Frese (Coop Ansvarlighed) Filnavn: Coops

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om etisk indkøbs- og investeringspolitik for det offentlige

Forslag til folketingsbeslutning om etisk indkøbs- og investeringspolitik for det offentlige 2014/1 BSF 172 (Gældende) Udskriftsdato: 19. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 19. maj 2015 af Finn Sørensen (EL), Stine Brix (EL), Christian Juhl (EL) og Frank Aaen (EL) Forslag

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Referat

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Referat Region Midtjylland Regionssekretariatet Viborg, den 1. juli 2011 /BRIMAD Referat til mødet i Udvalg vedrørende Klimaudfordringer 20. juni 2011 kl. 09:00 i Mødelokale Konference 1, Regionshuset Viborg,

Læs mere

Referat 9. rådsmøde, den 5. november 2014 Kl. 9.00-12.00

Referat 9. rådsmøde, den 5. november 2014 Kl. 9.00-12.00 Referat 9. rådsmøde, den 5. november 2014 Kl. 9.00-12.00 24. november 2014 Sted: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø 1. Siden sidst v/ formanden Næstformanden åbnede

Læs mere

ET FÆLLES MÅL ETISK HANDEL MED RESPEKT FOR MENNESKER OG MILJØ

ET FÆLLES MÅL ETISK HANDEL MED RESPEKT FOR MENNESKER OG MILJØ ET FÆLLES MÅL ETISK HANDEL MED RESPEKT FOR MENNESKER OG MILJØ DIEH DANSK INITIATIV FOR ETISK HANDEL ER DANMARKS FØRENDE ALLIANCE FOR ETISK HANDEL. DIEH STYRKER SINE MEDLEMMER OG STYRKER OPBAKNINGEN TIL

Læs mere

CSR Indledning Det formelle grundlag. Advokat Jesper Laage Kjeldsen

CSR Indledning Det formelle grundlag. Advokat Jesper Laage Kjeldsen CSR Indledning Det formelle grundlag Advokat Jesper Laage Kjeldsen Indledning 2 Stikord/spørgsmål: Samfundsansvar styrke konkurrenceevne forretningsdreven supplerer kerneforretning indsats passer ind i

Læs mere

ET FÆLLES MÅL ETISK HANDEL MED RESPEKT FOR MENNESKER OG MILJØ

ET FÆLLES MÅL ETISK HANDEL MED RESPEKT FOR MENNESKER OG MILJØ ET FÆLLES MÅL ETISK HANDEL MED RESPEKT FOR MENNESKER OG MILJØ DIEH DANSK INITIATIV FOR ETISK HANDEL ER DANMARKS FØRENDE ALLIANCE FOR ETISK HANDEL. DIEH STYRKER SINE MEDLEMMER OG STYRKER OPBAKNINGEN TIL

Læs mere

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland

Den regionale udviklingsplan - en vision for Tel regional udvikling i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Procesbeskrivelse for udarbejdelse af 1. generation af Den regionale udviklingsplan for Region Midtjylland Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728

Læs mere

Seminar Samfundsansvar og Offentlige Indkøb

Seminar Samfundsansvar og Offentlige Indkøb VELKOMMEN Seminar Samfundsansvar og Offentlige Indkøb 3. december 2009 Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) Formålet er: At fremme international handel, der respekterer menneske og arbejdstagerrettigheder

Læs mere

Rammeaftale [indsæt aftalenummer og navn] Delaftale [indsæt delaftalenummer og navn]

Rammeaftale [indsæt aftalenummer og navn] Delaftale [indsæt delaftalenummer og navn] Rammeaftale [indsæt aftalenummer Delaftale [indsæt delaftalenummer Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S Zeppelinerhallen H. C. Hansens Gade 4, 2300 København S Telefon +45 33 42 70 00 CVR 17472437

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger om samfundsansvar i globale værdikæder Introduktion Danske virksomheder møder et stigende forventningspres på området for samfundsansvar i

Læs mere

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer 1. Overordnet politik 1.1. Aarhus Kommunes byråd har den 22. februar 2017 vedtaget en ny politik for aktivt ejerskab og ansvarlige

Læs mere

92-gruppens høringssvar - Udkast til forslag til lov om Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

92-gruppens høringssvar - Udkast til forslag til lov om Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd Til Erhvervs- og Vækstministeriet Slotholmsgade 10-12 1216 København K 92-gruppen c/o CARE Danmark Nørrebrogade 68 B, 2200 KBH N Tlf: 35 245090 ell. 35 245091 e-mail: tdc@92grp.dk Website: www.92grp.dk

Læs mere

Godkendt referat: 4. møde i Rådet for Samfundsansvar 24. februar 2010 kl. 10.00-22.00 på Schæffergården

Godkendt referat: 4. møde i Rådet for Samfundsansvar 24. februar 2010 kl. 10.00-22.00 på Schæffergården Godkendt referat: 4. møde i Rådet for Samfundsansvar 24. februar 2010 kl. 10.00-22.00 på Schæffergården Deltagere: Se bilag 1. Dagsorden 1) Kl. 10.00 Velkomst og introduktion til dagen ved Rådsformand

Læs mere

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer version 1/2019 1. Overordnet politik 1.1. Aarhus Kommunes byråd vedtog den 22. februar 2017 en ny politik for aktivt ejerskab

Læs mere

Spørgsmål/svar. Anbefalinger for god Fondsledelse af erhvervsdrivende fonde. Komitéen for god Fondsledelse November 2014. 25.

Spørgsmål/svar. Anbefalinger for god Fondsledelse af erhvervsdrivende fonde. Komitéen for god Fondsledelse November 2014. 25. 25. november 2014 Spørgsmål/svar om Anbefalinger for god Fondsledelse af erhvervsdrivende fonde SEKRETARIATET: ERHVERVSSTYRELSEN Langelinie Allé 17 2100 København Ø godfondsledelse@erst.dk www.godfondsledelse.dk

Læs mere

Bestyrelseskonference 2016

Bestyrelseskonference 2016 Bestyrelseskonference 2016 INDFLYDELSE. HANDLING. ANSVAR Det sociale ansvar i bestyrelseslokalet På årets konference vil vi helt overordnet sætte fokus på, hvordan man beskæftiger sig med socialt ansvar

Læs mere

REFERAT MØDE I RÅDET FOR MENNESKERETTIGHEDER, 8. MAJ 2019 KL. 13:00-16:00 NORDSKOV: WILDERS PLADS 8K, 1403 KØBENHAVN K

REFERAT MØDE I RÅDET FOR MENNESKERETTIGHEDER, 8. MAJ 2019 KL. 13:00-16:00 NORDSKOV: WILDERS PLADS 8K, 1403 KØBENHAVN K REFERAT MØDE I RÅDET FOR MENNESKERETTIGHEDER, 8. MAJ 2019 KL. 13:00-16:00 NORDSKOV: WILDERS PLADS 8K, 1403 KØBENHAVN K DOK. NR. 19/00980-4 REF. LELI 1. Status på Danmarks arbejde i FN s Menneskerettighedsråd

Læs mere

Dansk Initiativ for Etisk Handel. Forretningsgrundlag

Dansk Initiativ for Etisk Handel. Forretningsgrundlag Dansk Initiativ for Etisk Handel Forretningsgrundlag Initiativets formål Forretningsgrundlag for Medlemsorganisationen Dansk Initiativ for Etisk Handel Dansk Initiativ for Etisk Handel er et ressourcecenter

Læs mere

Bilag [nr.] Arbejdsklausul og CSR

Bilag [nr.] Arbejdsklausul og CSR 7517711 JBH/KRM/CHMJ Bilag [nr.] Arbejdsklausul og CSR København Vester Farimagsgade 23 DK-1606 København V Aarhus Åboulevarden 49, 1. DK-8000 Aarhus Telefon +45 33 15 20 10 Fax +45 33 15 61 15 www.kammeradvokaten.dk

Læs mere

Afbud fra: Sheela Maini Søgaard, Eva Kruse, Sara Krüger Falk (barsel) og Jacob Bjerregaard.

Afbud fra: Sheela Maini Søgaard, Eva Kruse, Sara Krüger Falk (barsel) og Jacob Bjerregaard. Beslutningsreferat 3. møde i Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål Den 2. maj 2019 kl. 12.00-15.00 Deltagere: Medlemmer af Rådet: Thorkil Sonne (fmd.), Kenneth Lindharth Madsen, Simon Boas Hoffmeyer,

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste. Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven

Til interessenterne på vedhæftede liste. Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Til interessenterne på vedhæftede liste 6. april 2016 Sag 2016-1425, 2016-465 og 2016-1158 Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Erhvervsstyrelsen har udarbejdet

Læs mere

herunder offentlige indkøb Sekretariatsleder

herunder offentlige indkøb Sekretariatsleder Leverandørstyring herunder offentlige indkøb Hanne Gürtler Sekretariatsleder Ansvarlig leverandørstyring Behov for en fælles indsats! Folkelige organisationer Fagbevægelsen Offentlige instanser Virksomheder

Læs mere

Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber

Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber Ansvarlige investeringer i 15 pensionsselskaber Afrapportering om undersøgelse & case-beskrivelser om god praksis i due diligence-processen Udarbejdet for Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig

Læs mere

Årets seminar om revisionsudvalg

Årets seminar om revisionsudvalg Årets seminar om revisionsudvalg Revisionsudvalg i danske selskaber praktik, muligheder og udfordringer. Audit Committee Institute Sponsored by KPMG Revisionsudvalg i danske selskaber praktik, muligheder

Læs mere

CSR? Bare rolig - vi hjælper!

CSR? Bare rolig - vi hjælper! CSR? Bare rolig - vi hjælper! Dansk Mode & Textil Dansk Mode & Textil har været branchens naturlige omdrejningspunkt siden 1895, og er i dag en moderne branche- og arbejdsgiverorganisation med indsigt

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk

Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk August 2012 Sag Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Baggrund Virksomhedsportalen Virk.dk blev etableret i 2003, og er jf. den

Læs mere

Hovedpunktnotat fra 10. møde i Frekvensforum den 11. oktober Dagsorden:

Hovedpunktnotat fra 10. møde i Frekvensforum den 11. oktober Dagsorden: 16. november 2012 Sag 12/02019 /pemakn-erst Hovedpunktnotat fra 10. møde i Frekvensforum den 11. oktober 2012 Dagsorden: 1. Velkomst 2. Trådløse mikrofoner (indlæg fra Sennheiser Nordic A/S) 3. Liberalisering

Læs mere

FN s Verdensmål - Hvad betyder de for virksomhederne?

FN s Verdensmål - Hvad betyder de for virksomhederne? FN s - Hvad betyder de for virksomhederne? Agenda Betydningen af SDG-erne for danske virksomheder CSR og hvordan hænger det sammen? Hvad gør DI og Global Compact? 2 Sustainable Development Goals 3 Nye

Læs mere

Bilag 6. Ansvarlig investeringspolitik

Bilag 6. Ansvarlig investeringspolitik Bilag 6 Ansvarlig investeringspolitik Indhold 1. Indledning... 3 2. Begreber... 3 3. Retningslinjer for ansvarlige investeringer... 4 4. Ledelse og rapportering... 6 2 1. Indledning Stiftsmidlerne er den

Læs mere

smart cities rnetdrevet innovation ital demokrati global interne overnanceoutlook rens digitale forretningsmodel Dansk IGF 2013

smart cities rnetdrevet innovation ital demokrati global interne overnanceoutlook rens digitale forretningsmodel Dansk IGF 2013 rnetdrevet innovation ital demokrati global interne overnanceoutlook smart cities rens digitale forretningsmodel Program 9.00 Registrering og morgenkaffe 9.30 Velkomst ved Erhvervsstyrelsens direktør,

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar HVEM: Store virksomheder i regnskabsklasse C og virksomheder i regnskabsklasse D med færre end 500 medarbejdere HVORNÅR:

Læs mere

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 Danida, Eksportrådet og IFU har opstillet følgende overordnede kriterier for tildeling af prisen: Prisen gives til en virksomhed, der har gjort en særlig indsats for

Læs mere

Spørgsmål/svar. Anbefalinger for god Fondsledelse af erhvervsdrivende fonde. Komitéen for god Fondsledelse Juni 2015

Spørgsmål/svar. Anbefalinger for god Fondsledelse af erhvervsdrivende fonde. Komitéen for god Fondsledelse Juni 2015 Spørgsmål/svar om SEKRETARIATET: ERHVERVSSTYRELSEN Langelinie Allé 17 2100 København Ø godfondsledelse@erst.dk www.godfondsledelse.dk Anbefalinger for god Fondsledelse af erhvervsdrivende fonde Komitéen

Læs mere

Konventum, den 8. april 2016 Henning von Hauen Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen

Konventum, den 8. april 2016 Henning von Hauen Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Konventum, den 8. april 2016 Henning von Hauen hvh@carve.dk Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Hvad er dine erfaringer med socialt ansvar og CSR? Hvorfor arbejde med CSR? Drøfter I socialt

Læs mere

CSR i bestyrelsen. Bestyrelseskonference 2015 Konventum 11. april 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, phd, Carve Consulting

CSR i bestyrelsen. Bestyrelseskonference 2015 Konventum 11. april 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, phd, Carve Consulting CSR i bestyrelsen Bestyrelseskonference 2015 Konventum 11. april 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, phd, Carve Consulting Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen CSR i bestyrelsen Hvordan

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar HVEM: Store virksomheder i regnskabsklasse C og virksomheder i regnskabsklasse D med færre end 500 medarbejdere HVORNÅR:

Læs mere

Temagruppe om indkøb og verdensmål - møde 3 d. 29. maj. All rights reserved by DIEH

Temagruppe om indkøb og verdensmål - møde 3 d. 29. maj. All rights reserved by DIEH Temagruppe om indkøb og verdensmål - møde 3 d. 29. maj All rights reserved by DIEH Gruppens formål Få inspiration til arbejdet med at fremme Verdensmålene gennem indkøb. Levere et konkret produkt, der

Læs mere

VIRKSOMHEDSNETVÆRKET. Socialøkonomi i Kolding Kommune. ESBJERGVEJ 84 6000 Kolding TEL: 2530 2292 WWW.VIRKSOMHEDSNETVAERKET.DK

VIRKSOMHEDSNETVÆRKET. Socialøkonomi i Kolding Kommune. ESBJERGVEJ 84 6000 Kolding TEL: 2530 2292 WWW.VIRKSOMHEDSNETVAERKET.DK VIRKSOMHEDSNETVÆRKET Socialøkonomi i Kolding Kommune Virksomheds- Netværket Uafhængigt netværk der består af 135 medlemsvirksomheder/organisationer Private og offentlige virksomheder/organisationer Grundlagt

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Marts 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Marts 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet Marts 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om handicapindsatsen

Læs mere

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder)

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) 7. oktober 2008 Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) Eksp.nr. /ksh-eogs 1. Indledning Udkast til lovforslag har været sendt i høring

Læs mere

FN s Global Compact. Rammeværk til arbejdet med samfundsansvar

FN s Global Compact. Rammeværk til arbejdet med samfundsansvar FN s Global Compact Rammeværk til arbejdet med samfundsansvar Internationale rammeværk UN Global Compact UN Guiding Principles OECD Guidelines for Multinational Enterprises ILO konventionerne ISO26000

Læs mere

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Bedre brug af danske sundhedsdata er afgørende for fremtidens sundhedsvæsen

Læs mere

Komparativt syn på Danmarks og Norges mikrofinans sektor

Komparativt syn på Danmarks og Norges mikrofinans sektor Konklusion Komparativt syn på s og s mikrofinans sektor For både den danske og norske sektor gør de samme tendenser sig gældende, nemlig: 1. Private virksomheders engagement i mikrofinans har været stigende.

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring RESUMÉ Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring Fra april til juli 2015 gennemførte Europa-Kommissionen en åben offentlig høring om fugledirektivet og habitatdirektivet. Høringen

Læs mere

Referat RUNDBORDSAMTALE OM BETYDNINGEN AF DE NYE FN VERDENSMÅL FOR SMÅ OG MELLEMSTORE VIRK- SOMHEDER

Referat RUNDBORDSAMTALE OM BETYDNINGEN AF DE NYE FN VERDENSMÅL FOR SMÅ OG MELLEMSTORE VIRK- SOMHEDER Referat RUNDBORDSAMTALE OM BETYDNINGEN AF DE NYE FN VERDENSMÅL FOR SMÅ OG MELLEMSTORE VIRK- SOMHEDER Baggrund Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst var d. 22. august 2016 vært for en rundbordsamtale

Læs mere

CSR Compliance Lab Vest

CSR Compliance Lab Vest CSR Compliance Lab Vest Vurdere din virksomhed mod FN s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv og identificer din virksomheds udfordringer og muligheder Tilmeld dig CSR Compliance Lab - Vest

Læs mere

Konference. Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år

Konference. Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år Konference Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år MUDPKONFERENCE 2015 Konference: Fremtiden for det miljøteknologiske

Læs mere

Referat fra 1. møde i Rådet for Samfundsansvar den 20. august 2009 kl. 9.30-11.30 i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Deltagere: Se bilag 1.

Referat fra 1. møde i Rådet for Samfundsansvar den 20. august 2009 kl. 9.30-11.30 i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Deltagere: Se bilag 1. Referat fra 1. møde i Rådet for Samfundsansvar den 20. august 2009 kl. 9.30-11.30 i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Deltagere: Se bilag 1. Dagsorden: 1. Velkomst og præsentation af rådets medlemmer v. formanden

Læs mere

Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model

Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model Nedenstående er en oversigt over kerneelementerne i et typisk set-up for ansvarlige investeringer. Grundelementerne i det man i branchen kalder den skandinaviske

Læs mere

Anbefalinger om behov for opdatering af gældende vejledninger om samfundsansvar på Erhvervsministeriets ressort.

Anbefalinger om behov for opdatering af gældende vejledninger om samfundsansvar på Erhvervsministeriets ressort. ARBEJDSGRUPPEN FOR OPDATERING AF GÆLDENDE VEJLEDNINGER OM SAMFUNDSANSVAR Anbefalinger om behov for opdatering af gældende vejledninger om samfundsansvar på Erhvervsministeriets ressort. 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 4. DOKUMENTATION... 3

1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 4. DOKUMENTATION... 3 Bilag 6: Samfundsansvar Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 3.1 Menneskerettigheder... 2 3.2 Arbejdstagerrettigheder... 2 3.3

Læs mere

Vejledning om Ansvarlige Investeringer

Vejledning om Ansvarlige Investeringer Vejledning om Ansvarlige Investeringer Marts 2018 Forord ved erhvervsminister Brian Mikkelsen Danmark har gavn af, at danske virksomheder er godt ru- stet til at arbejde med samfundsansvar både lokalt

Læs mere

sociale samfundsansvar

sociale samfundsansvar (B)CSR Byggebranchens sociale samfundsansvar Byens Netværk 23.2.2010 Tekst og foto: Nanna Jardorf Byens Netværk og Dansk Arkitektur Center sætter skarpt fokus på de betingelser, standarder og problematikker

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere