Sundheds- og Ældreudvalget (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt"

Transkript

1 Sundheds- og Ældreudvalget (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Status på ældremilliarden Enhed: Ældreenheden Sagsbeh.: DEPSSK Sagsnr.: SJ-STD-DEPSSK Dok. nr.: Dato: 18. august 215 I forbindelse med Aftale om Finanslov for 214 blev der afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til et permanent løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Midlerne er i 214 og 215 udmøntet som ansøgningspuljer. Status på ældremilliarden er udarbejdet på baggrund af en gennemgang af kommunernes revisionspåtegnede puljeregnskaber samt kommunernes afrapportering af, om midlerne er anvendt til de forudsatte formål på ældreområdet i 214. Gennemgangen er foretaget i maj 215 af Puljekontoret i det daværende Ministerium for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, og er således foretaget forinden regeringens økonomiaftale med kommunerne for 216. Opfølgning på indsatser og resultater af ældremilliardens løft af den kommunale indsats på ældreområdet Af finanslovsaftalen for 214 fremgår det, at en god ældrepleje skal sikre, at de ældre kan fortsætte med at leve det liv, de ønsker. Det gælder for de ældre, der er så sårbare og udsatte, at de har et stort plejebehov, og det gælder for de ældre, der med en målrettet rehabiliteringsindsats kan hjælpes til at klare sig selv. Midlerne skal løfte ældreplejen, hvor der er størst behov i den enkelte kommune. Det kan eksempelvis være inden for bedre praktisk hjælp og personlig pleje (fx rengøring og bad), bedre forhold på plejehjem eller en styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats. Det fremgår endvidere af finanslovsaftalen, at det har været afgørende for aftaleparterne, at midlerne udmøntes på en måde, så der sikres mest velfærd for pengene. Samtidig har det været et afgørende hensyn, at midlerne kommer de ældre borgere til gavn og anvendes til de indsatser inden for ældreplejen, hvor de mest gavner den enkelte borger i den enkelte kommune. Udmøntning af midlerne til løft af ældreområdet 214 og 215 I 214 og 215 er midlerne udmøntet via en ansøgningspulje Pulje til løft af ældreområdet og fordelt til kommunerne på baggrund af en objektiv fordelingsnøgle for udgiftsbehovet på ældreområdet. I 214 og 215 ansøgte alle kommuner om det reserverede beløb til løft af ældreområdet, hvormed ældremilliarden blev fordelt mellem kommunerne i henhold til fordelingsnøglen. Ministeret for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold vurderede og godkendte kommunernes ansøgninger.

2 De ansøgte beløb fordeler sig i 214 og 215 jævnt over de tre indsatsområder, der i ansøgningsmaterialet blev nævnt som inspiration til fokus i ansøgningen. Den procentvise fordeling i henholdsvis 214 og 215 er angivet i parentes nedenfor. 1. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats (26 pct./29 pct.) 2. Bedre praktisk hjælp og personlig pleje (37 pct./37 pct.) 3. Bedre forhold for de svageste ældre, fx på plejehjem (34 pct./32 pct..) 4. Andet (3 pct./2 pct.) Ad 1 Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats En sammenligning af kommunernes ansøgning og budgettering af midler til en styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats i 214 og 215 viser, at der er sket en lille stigning i det samlede forbrug på rehabilitering og genoptræning. Dog søger færre kommuner i 215 om midler til kompetenceudvikling, jf. figur 1. Figur 1: Ansøgte midler under hovedområdet styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats opgjort i mio. kr. fordelt på de enkelte initiativer i hhv. 214 og Kilde: Kommunernes budgetter for ældremilliarden i 214 og 215 Midlerne, der er ansøgt til Andet som led i en styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats, udgør i 215 en stigende andel og anvendes til fx etablering og drift af rehabiliteringspladser. Ad 2. Bedre praktisk hjælp og personlig pleje Kommunernes anvendelse af midlerne til bl.a. praktisk hjælp og personlig pleje i 214 og 215 viser, at der er sket en stigning i andelen af midler, som kommunerne vil anvende til at styrke den forebyggende og sundhedsfaglige indsats. Til gengæld vælger færre kommuner at afsætte midler til velfærdsteknologi og kompetenceudvikling i 215, hvor udgifterne er halveret, jf. figur 2.

3 Figur 2: Ansøgte midler under hovedområdet bedre praktisk hjælp og person pleje opgjort i mio. kr. fordelt på de enkelte initiativer i hhv. 214 og Kilde: Kommunernes budgetter for ældremilliarden i 214 og 215 Midlerne, der er ansøgt til Andet som led i en bedre praktisk hjælp og person pleje, udgør i 215 en stigende andel, og anvendes til fx til at styrke indsatsen blandt ældre med særlige problemstillinger i form af en opsøgende indsats hos borgere med fx økonomiske og sociale problemer. Ad 3. Bedre forhold for de svageste ældre, fx på plejehjem En sammenligning af kommunernes indsatser over for demente og deres pårørende viser, at der fra 214 til 215 er sket en lille stigning i initiativerne på dette område. Til gengæld er udgifterne til velfærdsteknologi faldet. Dette skyldes primært, at kun halvt så mange kommuner i 215 ansøgte om midler til velfærdsteknologi, jf. figur 3. Figur 3: Ansøgte midler under hovedområdet bedre forhold for de svageste ældre, fx på plejehjem opgjort i mio. kr. fordelt på de enkelte initiativer i hhv. 214 og Kilde: Kommunernes budgetter for ældremilliarden i 214 og 215 Midlerne, der er ansøgt til Andet som led i bedre forhold for de svageste ældre, fx på plejehjem, udgør i både 214 og 215 en stor andel og anvendes

4 primært til lønudgifter i hjemmeplejen og på plejecentre til aktiviteter på tværs af de enkelte initiativer. Kommunernes samlede regnskabsaflæggelse for ældremilliarden til løft af ældreområdet Tildelingen af midlerne følger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds generelle betingelser for tilskudsmodtagere. Den kommunale revision skal derfor påtegne anvendelsen af midlerne til de beskrevne indsatser gennem opstilling af et særskilt puljeregnskab. Såfremt midlerne ikke er anvendt på ældreområdet, vil der blive stillet krav om tilbagebetaling. Adgang til videreførelse af uforbrugte midler fra en tilskudsperiode til den næste gælder hele ministeriets puljeområde og kommer således også til anvendelse i forbindelse med udmøntning af puljen til løft af ældreområdet. Af betingelserne fremgår det, at videreførelse af uforbrugte midler fra en tilskudsperiode til den næste forudsætter en skriftlig ansøgning fra tilskudsmodtager til ministeriet. Såfremt det samlede beløb til videreførelse er mindre end 1. kr. og samtidig udgør mindre end 1 pct. af tilskudsmodtagerens tilskud i det pågældende år, kan midlerne dog overføres uden forudgående godkendelse af ministeriet. Det er endvidere en forudsætning for ministeriets godkendelse af videreførelse af midler fra en periode til den næste, at de videreførte beløb anvendes indenfor formålet med puljen og understøtter den enkelte tilskudsmodtagers indsats, som den er beskrevet i ansøgningen om midler. Økonomisk status for anvendelse af midlerne i 214 Den økonomiske opgørelse over kommunernes anvendelse af ældremilliarden er baseret på opgørelser fra 94 kommuner 1. Gennemgangen viser, at kommunerne samlet set har overført 187 mio. kr. fra 214 til anvendelse på løft af ældreområdet i 215, svarende til 19 pct. af den samlede pulje. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold godkendte løbende kommunernes anmodninger om overførsel til 215, hvor kommunerne har redegjort for, at midlerne fortsat anvendes til løft af ældreområdet i 215. Kommunernes overførsel af tilskudsbeløb fra 214 til 215 skyldes primært forsinkelser i forhold til det forventede i ansættelse af personale samt levering af velfærdsteknologiske løsninger. Det er i den sammenhæng væsentligt, at midlerne i kommunerne anvendes indenfor puljens kriterier og ikke mindst til realiserbare initiativer. 1 Der er rykket for regnskaber fra de resterende fire kommuner.

5 Antal kommuner Kommunernes egne erfaringer med puljen til løft af ældreområdet Foruden regnskabsaflæggelse skal kommunerne i henhold til tilskudsbetingelserne afrapportere om puljemidlernes anvendelse. Kommunerne er derfor forpligtet til at udfylde og indsende en erfaringsopsamling på tværs af puljens tre indsatsområder; styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats, bedre praktisk hjælp og personlig pleje samt bedre forhold for de svageste ældre. Erfaringsopsamlingen bygger på svar fra 88 kommuner 2, der har indsendt afrapportering til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold. I de tilfælde, hvor svarprocenten ikke er baseret på alle 88 kommuner, vil det fremgå særskilt under de enkelte figurer i nedenstående gennemgang. Variation i andelen af kommunernes borgere over 75 år, som har modtaget en eller flere indsatser som følge af ældremilliarden Ifølge kommunernes egne opgørelser oplyser hver tredje kommune, at 76-1 pct. af de ældre i kommunen har modtaget en eller flere indsatser 3 som følge af ældremilliarden, mens det i næsten 2/3 af de adspurgte kommuner er over halvdelen af de ældre, der har modtaget en eller flere indsatser som følge af ældremilliarden, jf. figur 4. Figur 4: Andel af kommunens borgere over 75 år, som har behov for hjælp, som har modtaget en eller flere indsatser som følge af ældremilliarden % 11-25% 26-5% 51-75% 76-1% Kilde: Indsendte erfaringsopsamlinger fra 84 deltagende kommuner En gennemgang af de kommuner, der oplyser, at mindre end halvdelen af de ældre har modtaget en eller flere indsatser som følge af ældremilliarden, viser, at årsagen typisk er en følge af forsinket projektopstart. Ydermere skyldes den mindre målgruppe, at kommunerne her har valgt at rette indsatsen specifikt mod fx demens eller hjerneskadede ældre. 14. borgere har mærket ældremilliarden Ældremilliardens målgruppe er alle personer over 65 år. Den 1. januar 215 var der personer over 65 år. Ifølge kommunernes egne optællinger og tilbagemelding har 14. borgere modtaget hjælp som følge af ældremilliar- 2 Der er rykket for erfaringsopsamlinger fra de resterende ti kommuner. 3 Indsatserne er i vejledningen beskrevet som fx styrket rehabiliteringsindsats, øget praktisk og personlig pleje, fokus på madservice, velfærdsteknologiske løsninger etc.

6 Udgifter pr. borger (kr.) den. Som det fremgår ovenfor, er indsatsen primært rettet mod borgere over 75 år, som vurderes at have gavn af indsatserne. Til sammenligning var der i 214 i Danmark hjemmehjælpsmodtagere over 65 år. Merforbruget pr. ældre varierer i kommunerne En beregning af kommunernes merforbrug pr. ældre baseret på kommunernes egne indberetninger af, hvor mange ældre, der har behov for en eller flere indsatser, og som har modtaget en indsats som følge af ældremilliarden, viser store variationer. Beløbet pr. borger er et skøn og udregnet ved at sammenholde kommunens samlede bevilling med det antal ældre med behov, som kommunen selv har oplyst, har modtaget hjælp som følge af ældremilliarden, jf. figur 5. Figur 5: Udgiften pr. borger i de enkelte kommuner, som har modtaget en eller flere indsatser Kilde: Indsendte erfaringsopsamlinger fra 86 deltagende kommuner En gennemgang af de kommuner, hvor der er noteret flest midler pr. borger, viser, at der typisk er et stort fokus på praktisk hjælp til de ældre gennem fx ekstra normering. I de kommuner, hvor der er brugt færrest midler, har der været et større fokus på fx kompetenceudvikling af medarbejdere. Overordnet set har ældremilliarden i gennemsnit tilført kommunerne kr. ekstra pr. involveret borger. Erfaringer på tværs af puljens tre indsatsområder På tværs af puljens tre indsatsområder; styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats, bedre praktisk hjælp og personlig pleje samt bedre forhold for de svageste ældre, oplyser de fleste kommuner, at de i høj grad eller i nogen grad har opnået de forventede resultater. Kommunerne har som en del af afrapporteringen kort beskrevet, de resultater kommunen har opnået som følge af ældremilliarden. Kommunernes beskrivelser peger på, at resultaterne især kommer til udtryk i form af øget livskvalitet hos borgeren, hvor der i indsatsen er fokus på både psykiske og fysiske forbedringer. Psykiske forbedringer omhandler typisk en indsats mod ensomhed blandt de ældre. Her har kommuner bl.a. lagt vægt på kommunalt og frivilligt oprettede netværk til de ældre. Fysiske forbedringer spænder fra ekstra fokus

7 Antal kommuner på kostvaner til øget funktionsdygtighed via træning, cykelture eller drivhuspasning. Desuden nævner et flertal af kommunerne, at ældremilliarden har medvirket til at hæve serviceniveauet i form af ekstra hjælp til de ældre og flere ansatte pr. borger. Endvidere peger flere kommuner på, at tværfaglighed, i form af øget samarbejde og nye faglige profiler og kompetenceudvikling i form af efteruddannelse og nye arbejdsgangsmetoder, er blevet prioriteret internt. Puljen har således flere steder været afsæt for både opkvalificering af medarbejderne og udvikling af organisationen. Erfaringer med styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Blandt de kommuner, der har indsendt erfaringsopsamling, har 9 pct. af kommunerne anvendt midler fra ældremilliarden til en styrket rehabiliteringsog genoptræningsindsats. En gennemgang af kommunernes beskrivelser af indsatsen viser, at 96 pct. af kommunerne oplyser, at de i høj grad eller nogen grad har opnået de forventede resultater som følge af en styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats, jf. figur 6. Figur 6: Opnåede kommunerne de forventede resultater ved en styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Høj grad Nogen grad Ringe grad Nej Kilde: Indsendte erfaringsopsamlinger fra 79 deltagende kommuner På baggrund af kommunernes egne beskrivelser af de resultater, der er opnået vedr. en styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats, har ældremilliarden, ifølge 6 pct. af kommunerne, forbedret borgerens livskvalitet som en direkte og mærkbar forandring samt et højnet serviceniveauet i kommunen. Endvidere oplyser ca. 4 pct. af kommunerne, at de rent organisatorisk har opnået resultater i form af øget tværfagligt samarbejde og kompetenceudvikling af medarbejderne, jf. figur 7.

8 Antal kommuner Andel kommuner Figur 7: Opnåede resultater fordelt på udvalgte indsatsområder ved en styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Kilde: Indsendte erfaringsopsamlinger fra 79 deltagende kommuner 6.2. Erfaringer med bedre praktisk hjælp og personlig pleje I alt 93 pct. af de kommuner, der har indsendt erfaringsopsamling, har anvendt midler fra ældremilliarden til bedre praktisk hjælp og personlig pleje. En gennemgang af kommunernes beskrivelser af indsatsen, viser, at 95 pct. af kommunerne oplyser, at de i høj grad eller nogen grad har opnået de forventede resultater som følge af en bedre praktisk hjælp og personlig pleje, jf. figur 8. Figur 8: Opnåede kommunerne de forventede resultater ved en bedre praktisk hjælp og personlig pleje Høj grad Nogen grad Ringe grad Nej Kilde: Indsendte erfaringsopsamlinger fra 82 deltagende kommuner På baggrund af kommunernes egne beskrivelser af de resultater, der er opnået vedr. en bedre praktisk hjælp og personlig pleje, tegner der sig et billede af, at ældremilliarden, ifølge 71 pct. af kommunerne, har styrket kommunernes serviceniveau med betydning for borgerens livskvalitet fx i form af ekstra hjælp til de ældre og flere ansatte pr. borger, og dermed mere tid til at yde hjælp til den enkelte borger, jf. figur 9.

9 Antal kommuner Andel kommuner Figur 9: Antal kommuner der opnåede resultater på udvalgte områder ved en bedre praktisk hjælp og personlig pleje Kilde: Indsendte erfaringsopsamlinger fra 82 deltagende kommuner Erfaringer med bedre forhold for de svageste ældre. 93 pct. af de kommuner, der har indsendt erfaringsopsamling, har anvendt midler fra ældremilliarden til bedre forhold for de svageste ældre, fx på plejehjem. En gennemgang af kommunernes beskrivelser af indsatsen, viser, at 99 pct. af kommunerne oplyser, at de i høj grad eller nogen grad har opnået de forventede resultater som følge af bedre forhold for de svageste ældre, fx på plejehjem, jf. figur 1. Figur 1: Opnåede kommunerne de forventede resultater for de svageste ældre, fx på plejehjem Høj grad Nogen grad Ringe grad Nej Kilde: Erfaringsopsamling fra de 82 deltagende kommuner På baggrund af kommunernes egne beskrivelser af de resultater, der er opnået vedr. bedre forhold for de svageste ældre, tegner der sig et billede af, at ældremilliarden, ifølge 74 pct. af kommunerne, har styrket kommunernes serviceniveau med betydning for borgerens livskvalitet fx i form af ekstra hjælp til de ældre og flere ansatte pr. borger, og dermed mere tid til den enkelte til fx ekstra bade, jf. figur 11.

10 Andel kommuner Figur 11: Antal kommuner der opnåede resultater på udvalgte indsatsområder ved en bedre forhold for de svageste ældre, fx på plejehjem Kilde: Erfaringsopsamling fra 82 deltagende kommuner Gode og dårlige erfaringer med ældremilliarden som ansøgningspulje Flere kommuner har i erfaringsopsamlingen peget på, at ældremilliarden har skabt grundlag for ny faglighed i kommunerne eksemplificeret ved introduktionen af ergoterapeuter, fysioterapeuter og neuropsykologer. Der er blevet oprettet task-forces med fokus på at øge helhedsbehandlingen af borgerne gennem større tværfaglighed, og endelig har ældremilliarden været med til at give et kompetenceløft i kommunerne gennem efteruddannelse og kurser til enten alle eller dele af medarbejderstaben. På den anden side oplyser kommunerne, at ansøgningsprocessen har været ressourcekrævende og besværlig. Desuden har kommunerne været udfordret af ansøgningspuljens tidsfrister og det faktum, at ældremilliarden for 214 først blev udmøntet i marts, hvilket har forsinket ansættelser af nyt personale i 214 og dermed udmøntningen af midlerne i 214.

Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ældremilliarden 2015 Ansøgningsfrist d. 26.

Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ældremilliarden 2015 Ansøgningsfrist d. 26. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ældremilliarden 2015 Ansøgningsfrist d. 26. september

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ansøgningsfrist d. 14. februar 2014

Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ansøgningsfrist d. 14. februar 2014 Social-, Børne- og Integrationsministeriet Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet 15.75.05.10 Ansøgningsfrist d. 14. februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning og baggrund

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til øget livskvalitet for de svageste hjemmehjælpsmodtagere Klippekortmodellen 15.75.01.10

Læs mere

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Som led i udmøntningen af ældremilliarden til løft af ældreområdet er det besluttet, at der efter et år skal gennemføres en erfaringsopsamling. Som det fremgår af tilsagnsbrevet, er det et krav til alle

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Bekendtgørelse om Pulje til bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem, plejecentre og friplejeboliger

Bekendtgørelse om Pulje til bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem, plejecentre og friplejeboliger BEK nr 174 af 05/03/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 7. marts 2018 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j. nr. 1800133 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

AALBORG KOMMUNE. Ældrerådet. Mødet den 28.01.2014, kl. 13:30. Mødelokale 1, 2. sal, Danmarksgade 17

AALBORG KOMMUNE. Ældrerådet. Mødet den 28.01.2014, kl. 13:30. Mødelokale 1, 2. sal, Danmarksgade 17 AALBORG KOMMUNE Mødet den 28.01.2014, Mødelokale 1, 2. sal, Danmarksgade 17 1. Ansøgning om støtte fra puljen til løft af ældreområdet (finanslovsaftalen 2014) - høring.... 2 AALBORG KOMMUNE Tid Mødet

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Vesthimmerlands Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.064.000 kr.

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet 8.198.000 kr. Indsatser Ansøgt 2014 Forventet forbrug 2014 Ressourcebehov

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Albertslund Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.356.000 Tilskud bedre

Læs mere

Tilskud fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold vedr. puljen Løft af Ældreområdet FL

Tilskud fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold vedr. puljen Løft af Ældreområdet FL Varde Kommune Erik Buhl Nielsen Bytoften 2 6800 Varde Tilskud fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold vedr. puljen Løft af Ældreområdet FL 15.75.05.10 Ansøgningen om støtte

Læs mere

Midler til løft af ældreområdet

Midler til løft af ældreområdet Midler til løft af ældreområdet 1. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Formålet med indsatsen Planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe Økonomi Styrke rehabilieringsindsatsen Forbedring

Læs mere

Puljeopslag: Patientforeninger iværksætter initiativer til støtte for pårørende til mennesker med erhvervet hjerneskade

Puljeopslag: Patientforeninger iværksætter initiativer til støtte for pårørende til mennesker med erhvervet hjerneskade Dato 08-12-2017 Sagsnr. 4-1214-393/1 Puljeopslag: Patientforeninger iværksætter initiativer til støtte for pårørende til mennesker med erhvervet hjerneskade Hermed inviteres patientforeninger på hjerneskadeområdet

Læs mere

Referat fra ekstraordinært møde i. Udvalget for Social og Sundhed

Referat fra ekstraordinært møde i. Udvalget for Social og Sundhed Referat fra ekstraordinært møde i Udvalget for Social og Sundhed Mødedato: Mandag den 10. februar 2014 Mødetidspunkt: 14:00-16:00 Mødested: Jobs 3 Deltagere: Fraværende: Referent: Thyge Nielsen, Ingvard

Læs mere

Jeg er rigtig glad for her på samrådet at få mulighed for igen at tilkendegive min holdning til vakuumpakket mad til ældre.

Jeg er rigtig glad for her på samrådet at få mulighed for igen at tilkendegive min holdning til vakuumpakket mad til ældre. Socialudvalget 2014-15 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 59 Offentligt Samrådstale om ældremad og ældremilliarden Den 4. november 2014 Jeg er rigtig glad for her på samrådet at få mulighed for igen

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER PÅ ÆLDREOMRÅDET

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET! FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER! HVOR KOMMER

Læs mere

Dato Sagsnr /1 og /1

Dato Sagsnr /1 og /1 Dato 23-11-2017 Sagsnr. 4-1214-391/1 og 4-1214-392/1 Puljeopslag: Udmøntning af midler til understøttelse af udarbejdelse af genoptræningsplaner og metoder til patientinddragelse for patienter med erhvervet

Læs mere

OBS! Data kan kun indtastes i de gule felter. Ansøgers CVR-nr. og kontaktdata indtastes på fanen "samlet oversigt".

OBS! Data kan kun indtastes i de gule felter. Ansøgers CVR-nr. og kontaktdata indtastes på fanen samlet oversigt. Der skal benyttes samme udgiftsposter som i det godkendte budget. De enkelte indsatsers specificerede Udgiftsposter tastes på de respektive faner. Regnskabsperiode: 05.03.14-31.12.14 Samlet regnskab for

Læs mere

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Vejledning til ansøgning om støtte til etablering af hjemmeside med aktivitets- og foreningstilbud til ældre 15.75.40.10 Ansøgningsfrist

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Social-,Børne-og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal vedhæftes elektronisk til ansøgningen via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1413 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPSSK Koordineret med: Sagsnr.: 1806225 Dok. nr.: 681970

Læs mere

En anstændig hjemmepleje

En anstændig hjemmepleje Enhedslistens folketingsgruppe Tel. +45 33 37 50 50 Pressetjeneste: +45 33 37 50 80 En anstændig hjemmepleje Enhedslistens forslag om hjemmehjælp til Finansloven for 2015 På trods af at kommunerne i finansloven

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen Kommune: Varde Kommune

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen Kommune: Varde Kommune Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Varde Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 10.560.000 Tilskud bedre

Læs mere

From:Anne-Marie Gregersen To:Social og Sundhed Subject:VS: Ansøgning om støtte til løft af ældreområdet

From:Anne-Marie Gregersen To:Social og Sundhed Subject:VS: Ansøgning om støtte til løft af ældreområdet From:Anne-Marie Gregersen To:Social og Sundhed Subject:VS: Ansøgning om støtte til løft af ældreområdet Venlig hilsen Anne-Marie Gregersen Overassistent Svendborg Kommune Direktionssekretariatet Ramsherred

Læs mere

Opslag: Klippekort til beboere på plejecentre

Opslag: Klippekort til beboere på plejecentre Opslag: Klippekort til beboere på plejecentre Ansøgningsfrist den 3. marts 2017 kl. 12.00 Indhold 1. Indledning... 2 2. Puljens formål... 2 3. Puljens anvendelsesområde... 3 4. Ansøgerkreds... 3 5. Projektperiode...

Læs mere

Vejledning til. Pulje til bedre og mere fleksibel hjemmehjælp

Vejledning til. Pulje til bedre og mere fleksibel hjemmehjælp Vejledning til Pulje til bedre og mere fleksibel hjemmehjælp Indledning I forbindelse med aftalen om finansloven for 2006 mellem regeringen og Dansk Folkeparti er der opnået enighed om at afsætte midler

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sorø Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 5.700.000 kr. Tilskud

Læs mere

Budgetperiode: 05.03.2014-31.12.2014. Samlet budget for alle indsatser. Kommunens CVR-nr.: 29189676

Budgetperiode: 05.03.2014-31.12.2014. Samlet budget for alle indsatser. Kommunens CVR-nr.: 29189676 Skemaet her er en samlet oversigt over udgifterne til indsatserne, som skal anvendes til udarbejdelse af budgetskemaet i portalen. Samlet budget for alle indsatser Kommunen skal budgettere alle udgifter

Læs mere

Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes

Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes Dato 07-03-2018 Sagsnr. 4-1611-128/9 Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes Hermed inviteres patientforeninger og andre organisationer

Læs mere

Pulje til løft af ældreområdet

Pulje til løft af ældreområdet Pulje til løft af ældreområdet Aftale om finanslov for 2014 Fordeling af ansøgningspunkter samlet ansøgning 2014-2015 Øge serviceniveau personlig pleje på plejecentrene Styrke den sociale dimension Velfærdsteknologiske

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Sundheds- og Omsorgsudvalget Mødedato: Mandag den 3. november 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 214, Mødelokale Camilla Schwalbe, Allan S. Andersen,

Læs mere

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe Oversigt over mulige indsatser under puljen til løft af det kommunale ældreområde Hovedområde 1: Bedre forhold for de svageste ældre (prædefineret) Bemærk at udgiftsposter markeret med * kan op- eller

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet Indsatser Ressourcebehov 214 Ressourcebehov 215 Ressourcebehov 216 Styrket rehabiliterings-

Læs mere

Til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold

Til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomisekretariatet NOTAT Til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgning om overførsel af uforbrugte midler ifm.

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S). Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 86 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 19. november 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober

Læs mere

Nærværende notat beskriver de mulige potentialer på fagområdet Pleje og Træning, som svarer til en samlet årlig besparelse på 14,1 mio. kr.

Nærværende notat beskriver de mulige potentialer på fagområdet Pleje og Træning, som svarer til en samlet årlig besparelse på 14,1 mio. kr. Sagsnr. 274223 Brevid. 2242773 NOTAT: Temaanalyse på ældre- og træningsområdet 11. december 2015 Konklusion Som en del af budgetforliget for 2016 indgår, at der skal frembringes et grundlag for en vurdering

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats

Ansøgte midler til løft af ældreområdet. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Ansøgte midler til løft af ældreområdet Resumé af de samlede indsatser: Den rehabiliterende indsats i hjemmeplejen styrkes fortsat ved at fastholde ansættelsen af flere ergoterapeuter. Besparelse på tid

Læs mere

Udmøntning af midler på ældreområdet

Udmøntning af midler på ældreområdet Sundheds- og Ældreministeriet Udmøntning af midler på ældreområdet Chefkonsulent Søren Svane Kristensen Ældreområdet og det Nære, Sammenhængende Sundhedsvæsen Disposition Fakta om ældreområdet Hvor kommer

Læs mere

Baggrundsnotat Ældremilliard gavner mennesker med en demenssygdom

Baggrundsnotat Ældremilliard gavner mennesker med en demenssygdom Baggrundsnotat Ældremilliard gavner mennesker med en demenssygdom Folketinget bevilgede i forbindelse med vedtagelsen af Finansloven for 2014 en milliard kroner ekstra til løft af kommunernes indsats på

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015)

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015) SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Bilag vedr. sag om støtte fra puljen til løft af ældreområdet Byrådet Dato: 28.01.14 Sagsbeh.: DOSA Sagsnr.: 14/574 Nedenstående er en uddybning af de 6 foreslåede indsatser,

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet.

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Dagsordener og referater Ballerup Kommune Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Mødetidspunkt 27-01-2015 kl. 13:00

Læs mere

Budgetperiode: Samlet budget for alle indsatser. Kommunens CVR-nr.: Kommunens navn Adresse Postnr. By Telefonnr.

Budgetperiode: Samlet budget for alle indsatser. Kommunens CVR-nr.: Kommunens navn Adresse Postnr. By Telefonnr. Skemaet her er en samlet oversigt over udgifterne til indsatserne, som skal anvendes til udarbejdelse af budgetskemaet i portalen. Samlet budget for alle indsatser Kommunens CVR-nr.: Kommunens navn Adresse

Læs mere

7-BY MØDE. København 17. marts 2015

7-BY MØDE. København 17. marts 2015 7-BY MØDE København 17. marts 2015 Program Den ældre medicinske patient Udviklingen i sundhedsvæsnet det nære sundhedsvæsen Ældremilliarden 275 250 225 Den demografiske udfordring i forhold til 2012 200

Læs mere

Puljeopslag: Fællesskabspulje: Ensomme hjemmehjælpsmodtagere skal have mulighed for civilsamfundsdeltagelse

Puljeopslag: Fællesskabspulje: Ensomme hjemmehjælpsmodtagere skal have mulighed for civilsamfundsdeltagelse Dato 21-02-2018 Sagsnr. 7-2214-3/2 stsm stsm@sst.dk Puljeopslag: Fællesskabspulje: Ensomme hjemmehjælpsmodtagere skal have mulighed for civilsamfundsdeltagelse Regeringen og satspuljepartierne har som

Læs mere

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget NOTAT 18. maj 2011 Ældreudvalget Ældreudvalget har ansvaret for træning, personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp), hjemmesygepleje, ældreboliger, plejeboliger, hjælpemidler, omsorgsarbejde samt pensioner.

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra Puljen til Styrket uddannelsesindsats på sikrede institutioner 15.75.18.60

Vejledning til ansøgning om støtte fra Puljen til Styrket uddannelsesindsats på sikrede institutioner 15.75.18.60 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Vejledning til ansøgning om støtte fra Puljen til Styrket uddannelsesindsats på sikrede institutioner 15.75.18.60 Ansøgningsfrist d. 23.

Læs mere

Notat om værdighedspuljen til budgetforhandlinger 2017

Notat om værdighedspuljen til budgetforhandlinger 2017 SOCIAL OG SUNDHED Dato: 16. september 2016 Sagsid: 27.00.00-Ø00-1-16 Notat om værdighedspuljen til budgetforhandlinger 2017 Grundlag for ydelse af tilskud til gennemførslen af en mere værdig ældrepleje

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge Ansøgningsfrist den 6.

Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge Ansøgningsfrist den 6. Styrelsen for International Rekruttering og Integration December 2016 Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42 Ansøgningsfrist den 6. februar

Læs mere

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Dato 24-02-2017 Sagsnr. 4-1613-205/1 bpse bpse@sst.dk Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Hermed inviteres regioner til at søge om midler

Læs mere

Notat. Anbefalinger vedrørende ansøgning af Puljen til løft af ældreområdet

Notat. Anbefalinger vedrørende ansøgning af Puljen til løft af ældreområdet SOCIAL OG SUNDHED Dato: 20. januar 2014 Tlf. dir.: 4477 2894 E-mail: trr@balk.dk Kontakt: Trine Rosdahl Sagsnr: 2013-29811 Dok.nr: 2014-12249 Notat Anbefalinger vedrørende ansøgning af Puljen til løft

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder. Vejledningsmateriale

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder. Vejledningsmateriale Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder Vejledningsmateriale 8. december 2015 3 Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder Indhold Pulje til forbedring af den kollektive

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Bilag 1 Forslag til ansøgninger fra puljen til løft af ældreområdet Forslag 1 Etablering af tværfagligt akutteam NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet Indsatser Ressourcebehov 214 Ressourcebehov 215 Ressourcebehov 216 Styrket rehabiliterings-

Læs mere

Økonomiske konsekvenser vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet

Økonomiske konsekvenser vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet Notat Sekretariatet Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Tlf. E-mail: Sagsnr. 450-2014-711 06-02-2014 Økonomiske er vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Lemvig Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.728.000 kr. Tilskud

Læs mere

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Svar på ofte stillede spørgsmål DISPENSATION FRA ANSØGNINGSFRISTEN... 2 KAN KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTAGE ÆNDRINGER I TAKSTER OG TILSKUD FØR KOMMUNEN HAR

Læs mere

Godkendelse af status på støtte til frivilligt socialt arbejde i 2016

Godkendelse af status på støtte til frivilligt socialt arbejde i 2016 Punkt 12. Godkendelse af status på støtte til frivilligt socialt arbejde i 2016 2016-021340 Sundheds- Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- Kulturudvalget godkender status på støtte til frivilligt

Læs mere

Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering. Samlet vejledningsmateriale

Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering. Samlet vejledningsmateriale Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering Samlet vejledningsmateriale 3. september 2014 1 Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering Indhold Pulje til supercykelstier

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Roskilde Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 15.396.000 kr. Tilskud

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal vedhæftes elektronisk til ansøgningen via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal vedhæftes elektronisk til ansøgningen via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Vejledning om pulje til. Kompetenceudvikling af nye ledere i folkeskolen

Vejledning om pulje til. Kompetenceudvikling af nye ledere i folkeskolen Vejledning om pulje til Kompetenceudvikling af nye ledere i folkeskolen December 2017 Indhold 1. Generel information om puljen... 3 1.1. Formål... 3 1.2. Hvem kan deltage?... 4 1.3. Rammen for tilskud...

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra Ansøgningspuljen til uddeling af julehjælp Finanslovens

Vejledning til ansøgning om støtte fra Ansøgningspuljen til uddeling af julehjælp Finanslovens Vejledning til ansøgning om støtte fra Ansøgningspuljen til uddeling af julehjælp 2016 Finanslovens 15.75.78.10. Ansøgningsfrist den 8. august 2016 kl. 12:00 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Ansøgningspuljens

Læs mere

Politikområdet består af 4 distrikter Nord, Øst, Vest og Syd samt et fællesområde. Desuden indeholder området Ældrerådet, tomgangsleje og projekter.

Politikområdet består af 4 distrikter Nord, Øst, Vest og Syd samt et fællesområde. Desuden indeholder området Ældrerådet, tomgangsleje og projekter. Bemærkninger til budget 2017 politikområde Ældre Politikområdet består af 4 distrikter Nord, Øst, Vest og Syd samt et fællesområde. Desuden indeholder området Ældrerådet, tomgangsleje og projekter. I 1.000

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

På den baggrund indkaldte Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse ved brev af 15. juni 2011 ansøgninger med ansøgningsfrist den 31. august 2011.

På den baggrund indkaldte Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse ved brev af 15. juni 2011 ansøgninger med ansøgningsfrist den 31. august 2011. Tilsagnsskrivelse vedrørende ansøgninger om statsligt tilskud fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden

Læs mere

1 Udmøntning af Ældrepuljen Brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet 4 3 Orientering om forventet lovænding vedr. hjemmepleje ( 83a) 5

1 Udmøntning af Ældrepuljen Brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet 4 3 Orientering om forventet lovænding vedr. hjemmepleje ( 83a) 5 Referat Ældrerådet Mødedato: 16. september 2014 Mødetid: 13:00 Mødested: Ikke angivet Indholdsfortegnelse: 1 Udmøntning af Ældrepuljen 2015 2 2 Brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet 4 3 Orientering

Læs mere

Puljen til forbedring af den kollektive trafik i yderområder. Samlet ansøgningsmateriale

Puljen til forbedring af den kollektive trafik i yderområder. Samlet ansøgningsmateriale Puljen til forbedring af den kollektive trafik i yderområder Samlet ansøgningsmateriale 24. januar 2014 3 Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder Indhold Puljen til forbedring af den

Læs mere

Pulje til indsatser i partnerskaber om at styrke anbragte børns undervisning

Pulje til indsatser i partnerskaber om at styrke anbragte børns undervisning Vejledning om Pulje til indsatser i partnerskaber om at styrke anbragte børns undervisning Ansøgningsfrist: 14. november 2017, kl. 12.00 Indhold 1. Generel information om puljen... 3 1.1. Puljens baggrund

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden

1. Godkendelse af dagsorden Referat Social- og Sundhedsudvalget Tid Onsdag den 8. januar 2014 kl. 16:00 Sted Mødelokale 3 Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsorden...1 2. 13/30939 Overordnet introduktion til

Læs mere

Notat Vedrørende Status og disponering af ældrepuljen 2015

Notat Vedrørende Status og disponering af ældrepuljen 2015 Vedrørende Status og disponering af ældrepuljen 2015 Status og disponering af ældrepuljen 2015 Baggrund Der er i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til et varigt

Læs mere

Ansøgning pulje til løft af ældreområdet

Ansøgning pulje til løft af ældreområdet Ansøgning pulje til løft af ældreområdet Indledning Frederikssund Kommune har på baggrund af inspirationsmaterialet fra ansøgningspuljens anvendelsesområder og med inspiration fra Ældrekommissionens og

Læs mere

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt DANSKE ÆLDRE I dette notat beskrives i korte træk den demografiske udvikling i Danmark og den danske ældrepleje. Notatet er inddelt i tre afsnit:

Læs mere

Ansøgning I har ansøgt om midler fra ansøgningspuljen til understøttelse af omlægning

Ansøgning I har ansøgt om midler fra ansøgningspuljen til understøttelse af omlægning Eigil Jensen Lemvig Kommune Vasen 10 7620 Lemvig Tilskud fra Socialstyrelsens ansøgningspulje til understøttelse af omlægning til en tidlig og forebyggende indsats på området for udsatte børn og unge og

Læs mere

Tildelte midler i Til rådighed i Tidligere. Løn Løn

Tildelte midler i Til rådighed i Tidligere. Løn Løn PERSONALE/LØNUDGIFTER 1 Livskvalitet - Ansætte faste aktivitetsmedarbejdere på alle plejecentrene 2 Livskvalitet - Ansætte frivillighedskonsulent 3 Livskvalitet - Ansætte sundhedskonsulent til projekt

Læs mere

27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU

27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU Status på pulje til løft af ældreområdet 27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU Sagsfremstilling Norddjurs Kommune har modtaget midler fra den statslige pulje til løft af ældreområdet på 8,1 mio.

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Informationsmøde for frivillige organisationer mv. om ansøgningspuljer i Mandag den 5. februar 2018 kl. 10:00 12:00 Odense

Informationsmøde for frivillige organisationer mv. om ansøgningspuljer i Mandag den 5. februar 2018 kl. 10:00 12:00 Odense Informationsmøde for frivillige organisationer mv. om ansøgningspuljer i 2018 Mandag den kl. 10:00 12:00 Odense Dagsorden 1. Center for Økonomi og Tilskudsforvaltning hvem er vi? 2. Udmelding og udmøntning

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Assens Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.832.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Som led i finanslovsaftalen for 2012 er der afsat i alt 100 mio. kr. i perioden til styrket indsats for unge med hjerneskade

Som led i finanslovsaftalen for 2012 er der afsat i alt 100 mio. kr. i perioden til styrket indsats for unge med hjerneskade Tilsagnsskrivelse vedrørende ansøgninger om statsligt tilskud fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses pulje til styrket indsats for unge med hjerneskade i perioden 2012-2015. I. Indledning Som led

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats

Ansøgte midler til løft af ældreområdet. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Ansøgte midler til løft af ældreområdet Resumé af de samlede indsatser: Den rehabiliterende indsats i hjemmeplejen styrkes gennem ansættelse af flere ergoterapeuter og gennem kompetenceudvikling af medarbejderne.

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sønderborg Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 16.932.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Fredericia Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Assens Kommune. Tilskud 2018:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Assens Kommune. Tilskud 2018: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Kommune: Assens Kommune Tilskud 2018: Tabel 1. Budget for 2018 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet 2.116.00

Læs mere

At der indsendes en underskrevet og politisk godkendt partnerskabsaftale.

At der indsendes en underskrevet og politisk godkendt partnerskabsaftale. Region Hovedstaden Louise Holm Psykiatrisk Center Glostrup Nordre Ringvej 67-69 2600 Glostrup Tilsagn fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds pulje Forsøg med ansættelse

Læs mere

Indenrigs og socialministeriet Tilskud til Det Fælles Ansvar II

Indenrigs og socialministeriet Tilskud til Det Fælles Ansvar II Indenrigs og socialministeriet Tilskud til Det Fælles Ansvar II Karakteristik Nye ansøgningspuljer og andre tilskud på Socialministeriets område afsættes på de årlige finanslove oftest i aftalen om satspuljen.

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Svendborg Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 12.660.000 Tilskud

Læs mere

Viborg Ældreråd. Viborg Ældreråd. Dagsorden

Viborg Ældreråd. Viborg Ældreråd. Dagsorden Dagsorden Mødedato: Onsdag den 5. februar 2014 Mødetidspunkt: 9:00 Sluttidspunkt: 12:00 Mødelokale: Medlemmer: Fraværende: M.1.17/rådhuset Rådhuset Prinsens Alle 5 8800 Viborg Leo Larsen, Jette Norup,

Læs mere