Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. 3. januar Økonomi. Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen"

Transkript

1 Notat Forvaltning: Økonomi Dato: J.nr.: Br.nr.: 3. januar 2011 Udfærdiget af: AlC Vedrørende: Visionspolitikker Proces og indhold Visionspolitikkernes rolle i Randersmodellen Byrådet vedtog i juni 2010 en vision for Randers frem mod Visionen har overskriften Vi vil mulighederne. For at få mere konkrete styringsværktøj, har byrådet besluttet, at der skal udarbejdes 13 visionspolitikker i den nuværende byrådsperiode. En visionspolitik skal med afsæt i visionerne konkretisere de politiske målsætninger og strategien for, hvordan byrådet vil nå målene i visionen. Visionspolitikkernes formål er også at være retningsgivende for beslutninger om indsatsområder, handlinger og prioriteringer indenfor det område, som visionspolitikken dækker og danner også grundlag for budgetmæssige prioriteringer. Visionspolitikkerne skal samtidigt fungere som byrådets kommunikationsplatform til borgerne og medvirke til, at forventninger til kommunens service og aktuelle målsætninger afstemmes. I figur 1 er visionspolitikkens rolle i Randersmodellen illustreret.

2 - 2 - Styringen Visionen Det lange sigt Visionspolitikken Det lidt kortere sigt Resultaterne Visionen Det lange sigt Figur 1 Politikken Det lidt kortere sigt Budgettet Bevilling Indsatsområde kvalitetsmål Budgettet Bevilling Indsatsområde Kvalitetsmål Aftalen Indsatsområder Resultater (bevilling/budget) Aftalen Indsatsområder Resultater (bevilling) Visionen og visionspolitikkerne er styrende for de årlige budgetter, som ud over en bevilling også fastlægger på hvilke områder, der planlægges en særlig indsats for at nå visionspolitikkens mål. Sammen med vedtagelsen af budgettet besluttes også, hvilke kvalitetsmål byrådet vil søge at opnå. Gennem aftaler med ca. 150 aftaleenheder udmøntes beslutninger om politiske mål, prioriteringer, indsatsområder og kvalitetsmål. Det er via aftaleenhederne at borgerne oplever det politiske serviceniveau. Pilene peger også den modsatte vej i styringsmodellen. Om visionspolitikkens mål nås, afhænger af de konkrete indsatser og resultater på aftaleenhederne. Byrådets beslutninger og arbejdet med visionspolitikker I sidste byrådsperiode blev der udarbejdet 19 visionspolitikker. I denne periode har byrådet besluttet at der skal udformes 13 politikker. Dette notat bygger på erfaringerne fra arbejdet med de 19 visionspolitikker og notatet indeholder et forslag til tidsplan, proces og opbygning af de kommende 13 visionspolitikker. Det har været et mål at 2. generation af visionspolitikkerne bliver mere ensartede i deres udformning og at der bliver en klar rød tråd mellem vision, mål, strategi og de efterfølgende indsatsområder. Derudover har det været et mål at tilrettelægge processerne så der opnås stort politisk ejerskab og bliver etableret et tværgående samarbejde om de tværgående politikker både politisk og administrativt. Forslag til indhold/struktur i en visionspolitik Der skal være en vis ensartethed i udformningen af en visionspolitik, som betyder at uanset hvilken visionspolitik læserne får fat i, er strukturen genkendelig og man ved, hvor man får svar

3 - 3 - på hvad. Selvom visionspolitikkerne er forskellige i deres indhold, består de alle af følgende afsnit: 1. Visionen udgangspunktet 2. Afgrænsning - hvad handler visionspolitikken om? 3. Status og udfordringer hvor står vi nu? 4. Mål hvorhen? 5. Strategi hvordan? 6. Opfølgning 7. vv Ad 1 Visionen - udgangspunktet Vision 2017 er udgangspunktet og indleder alle visionspolitikker. Det er dog kun de relevante dele af Vision 2017, som danner indledningen og samtidigt kan dele af Vision 2017 optræde i flere visionspolitikker. Afsnittet om visionen bag politikken udformes, så det er læsevenligt og sammenhængende, hvilket betyder at det ikke nødvendigvis er direkte afskrift af de relevante afsnit i visionen. Ad 2 Afgrænsning - hvad handler visionspolitikken om? Afsnit 2 fastlægger genstandsfeltet, dvs. afgrænser hvad den pågældende politik handler om og eventuelt også hvem den henvender sig til. Det kan være relevant i tilfælde, hvor politikken vedrører forhold og opgaver, som byrådet ikke alene har ansvaret for. Det vil også være i dette afsnit, at særlige temaer, fokusområder eller målgrupper indenfor visionspolitikkens område udpeges. Ad 3 Status og udfordringer hvor står vi nu? Efter at have beskrevet grundlaget for visionspolitikken gennem de politiske visioner, og fået afgrænset visionspolitikken, dvs. fastlagt hvad den handler om, præsenteres status for politikområdet i dette afsnit. Det skal ikke bestå af store mængder data og omfattende analyser det er der ikke plads til. Men afsnittet skal indeholde en beskrivelse af, hvor vi står og hvilke udfordringer, der er på det aktuelle politikområde og beskrivelsen baseres på indsigt og analyser. Ad 4 Mål hvorhen? I dette afsnit opstilles målene for politikområdet. Med udgangspunkt i den langsigtede vision (2017) og den aktuelle status og/eller udfordringer angives de mål på vejen mod visionen, som byrådet vil søge at nå i byrådsperioden. Målene kan både handle om særlige værdier, som byrådet gerne vil fremme, og resultater man vil opnå indenfor politikområdet. I nogle tilfælde vil det være nemt at opstille mål for resultaterne f.eks. så mange skal.., i andre tilfælde er det sværere. Men det er en god ide at gøre målene så konkrete, at det efterfølgende bliver muligt at vurdere, om målene er nået. Hvis de politiske mål består af særlige værdier, som skal fremmes, kan man f.eks. beskrive noget om, hvordan man efterfølgende kan observere om værdierne er fremmet.

4 - 4 - Ad 5. Strategi hvordan? En visionspolitik skal også beskæftige sig med, hvordan byrådet vil nå målene. Derfor fastlægges vejen til at nå de politiske mål samtidigt med politikken. En politik uden efterfølgende handling skaber ingen resultater, men det er modsat ikke hensigten at visionspolitikken skal være en handlings-/implementeringsplan. Visionspolitikkerne gælder for en byrådsperiode, men de konkrete indsatser og bevillinger fastsættes i forbindelse med budgettet, i forbindelse med indgåelse af aftaler eller ved konkrete beslutninger i byrådsperioden. Ad 6 Opfølgning I dette afsnit kan eventuelle beslutninger, om hvordan arbejdet med den pågældende visionspolitik skal foregå, findes. Det kan være f.eks. være aktuelt, hvis politikken udføres i samarbejde med andre organisationer eller offentlige myndigheder. Afsnittet kan også fastlægge kvalitetskrav, kvalitetssystemer eller beslutninger om, hvordan politikken evalueres. Forslag til processen I det følgende er beskrevet en model for, hvordan arbejdet med at udforme en visionspolitik kan tilrettelægges, når målet er at etablere: Stort politisk ejerskab til visionspolitikkerne Tværgående samarbejde om tværgående politikker Ensartet præg i udformning Processen er beskrevet i 7 faser - fra arbejdet med en visionspolitik sættes i gang til den vedtages i byrådet. Figur 2 faser fra start til vedtagelse Fastlægge forløbet Udarbejde debatoplæg Politisk drøftelse og fastlæggelse af overordnede linjer Udarbejde forslag til politik Godkende forslag Høring Vedtagelse Vedr. fase 1 - Fastlægge forløbet Før man kaster sig ud i forberedelserne, er det nødvendigt at udarbejde en plan for forløbet, og på denne måde sikre, at der er taget stilling til hvem, der har det primære ejerskab og ansvar for at udarbejde en politik, hvem der derudover skal involveres og hvordan. Der skal også fastlægges en tidsplan for arbejdet og der skal tages stilling til, hvordan høringsprocessen skal forløbe. En procesplan består både af en politisk og en administrativ del. Den politiske procesplan behandles i de fagudvalg, som skal medvirke til at udarbejde den pågældende visionspolitik. På

5 - 5 - den måde kommitter de involverede fagudvalg sig allerede på dette tidspunkt til at medvirke i processen. Vedr. den administrative procesplan henvises til afsnittet vedr. tværgående politikker. Vedr. fase 2 Udarbejde debatoplæg 2. trin i processen drejer sig om at udarbejde debatoplæg til politiske diskussioner om mål og strategi i visionspolitikken. Formålet med debatoplægget er at bibringe udvalgsmedlemmerne en passende indsigt i politikområdet og dets udfordringer, således at politikerne på grundlag af indsigt kan formulere de politiske mål for byrådsperioden, som de mener bedst kan bidrage til at nå byrådets vision og som ud fra de aktuelle handlemuligheder og udfordringer skal prioriteres. Tidlig inddragelse i processen er en vej til ejerskab for byrådets medlemmer. At inddrage politikerne i processen før der ligger et færdigt forslag til visionspolitisk vil give dem større mulighed for at udvælge og lægge de overordnede linjer at lægge sporene. Debatoplægget kan udformes af forvaltningerne, de faglige miljøer eller andre som kan bibringe udvalget (udvalgene) indsigt i områdets status og udfordringer og den nyeste viden og forskningsresultater. Debatoplæggene må også gerne skabe debat om mål og midler og pege på de faglige og politiske dilemmaer i området. Politikerne i processen Viden om genstandsfeltet Vedr. fase 3 - Politisk drøftelse og fastlæggelse af overordnede linjer På baggrund af debatoplægget foretages en politisk drøftelse af politikkens overordnede linjer. Det kan også være relevant at invitere forskellige parter til at deltage i debatten allerede på dette tidspunkt, det kan f.eks. være de 3 råd, samarbejdspartnere, interesseorganisationer eller? De politiske drøftelser på baggrund af oplæg(gene) skal munde ud i tilkendegivelser fra udvalgsmedlemmerne om hvilke politiske mål den kommende visionspolitik skal indeholde på de overordnede linjer. Det konkrete forslag til visionspolitik skal efterfølgende udarbejdes på dette grundlag.

6 - 6 - Nyeste viden Fagudvalg (ene) Første politiske tilkendegivelser om de politiske mål Fastlægge de overordnede linjer Status og udfordringer Resultater fra hidtidig indsats Dilemmaer Politisk og.. Danne grundlag for oplæg til visionspolitik Vedr. fase 4 Udarbejde forslag til politik På baggrund af tilkendegivelserne fra udvalget/udvalgenes drøftelser udarbejdes et forslag til visionspolitik. Det vil oftest ske i tværforvaltnings sammensatte arbejdsgrupper, men det kan også blive aktuelt at involvere andre interessenter i arbejdet. Der er stor metodefrihed i processen, og den kan derfor tilrettelægges ud fra hvad der er relevant for politikområdet. Vedr. fase 5 - Godkende forslag Når et forslag til visionspolitik er udarbejdet, behandles det i det fagudvalg, som er hovedansvarligt for den pågældende visionspolitik. Hvis flere fagudvalg har stor andel i en visionspolitik, kan det være relevant at behandle forslaget samtidigt i flere udvalg eller på et fælles møde mellem udvalgene (det vil fremgå af den politiske procesplan). Fagudvalget beslutter at sende forslaget i høring Vedr. fase 6 Høring Forslaget til visionspolitik skal nu i høring. Det er allerede fastlagt i den politiske procesplan, hvem der er høringsparter og hvordan høringsfasen skal gennemføres. Det afhænger af politikområdet, hvem der skal høres og hvem man vil høre. Formen kan også være forskellig fra politikområde til politikområde. Høringsfasen har 2 formål: Kommunikationsplatform dvs. at give politikerne mulighed for at fortælle borgere, virksomheder og organisationer om de politiske mål og indlede en dialog herom Indflydelsesadgang, dvs. at give borgere, virksomheder og organisationer mulighed for at øve indflydelse på beslutningerne Beslutningen, om hvilket omfang og hvilken form høringsfasen skal have, skal ses i sammenhæng med hvorledes den samlede proces er tilrettelagt. Har interessenterne været inddraget i de tidlige politiske drøftelser og/eller har de leveret bidrag til udformningsfasen? Skal høringen foregå skriftligt eller på møder? Skal de sociale medier inddrages i en høringsfase.

7 - 7 - Efter høringsfasen samles bidragene sammen, gennemgås og der tages stilling til hvilke argumenter, der giver anledning til at revidere forslaget til visionspolitik. Vedr. fase 7 Vedtagelse Beslutningsprocessen følger de sædvanlige kanaler og visionspolitikken godkendes endeligt i byrådet. Tværgående politikker Samtidigt med beslutningen om Vision 2017 traf Byrådet også beslutning om hvilke visionspolitikker, der skal udarbejdes i den nuværende byrådsperiode. De ses i nedenstående oversigt: Visionspolitikker Bosætningspolitik Uddannelse i bred forstand Frivillighedspolitik Mobilitetspolitik Politik for land- og byudvikling Sundhedspolitik Erhvervspolitik Fritid og idrætspolitik Børn og ungepolitik Kulturpolitik Ældrepolitik Politik for det fælles ansvar overfor borgere med særlige behov Klima, natur og miljøpolitik Ansvarligt udvalg ØU BS SU MT MT SÆ ØU KF BS KF SÆ SU MT Alle 13 politikker har tværgående karakter i den forstand, at politikken har betydning for aktiviteter indenfor flere udvalgsområder. Det kan illustreres med et eksempel: Fritid og idrætspolitikken har betydning for aktiviteter indenfor kultur og fritidsudvalget, men også indenfor miljø og teknik, børn og skole, sundhed og ældre samt socialudvalgets områder. Derfor er det en udfordring at tilrettelægge arbejdet med at udforme visionspolitikkerne, således at de fagudvalg, som har interesse i et politikområde, bliver inddraget ved udformningen og således, at der bliver helhed og overensstemmelse mellem politikområderne. Det tværgående ejerskab til visionspolitikkerne er også betydningsfuldt, når politikkerne efterfølgende skal udmøntes og implementeres. Men det er ikke hensigtsmæssigt at tilrettelægge udformningsprocesserne således at alle udvalg og forvaltninger skal inddrages i alt. I planlægningen af hvordan en politik skal udformes, må det derfor nøje afvejes, hvordan relevante udvalg/forvaltninger bidrager uden at der skal anvendes unødvendigt mange ressourcer på arbejdet. I ovenstående oversigt er der i højre kolonne angivet et forslag til hvilket udvalg, der skal udpeges som hovedansvarligt udvalg for politikken og for udformningen af den.

8 - 8 - Det ansvarlige udvalg har ansvaret for at udarbejde en procesplan, som fastlægger processen jf. afsnittet vedr. fase 1 fastlægge forløbet. Der er skal også udarbejdes en tilsvarende administrativ procesplan, som fastlægger forvaltningernes roller og opgaver. Den tværforvaltningsmæssige koordination sker også ved at den administrative procesplan godkendes i direktionen. Tværgående projektgruppe I hele forløbet koordineres arbejdet med at udforme visionspolitikkerne også i den tværgående projektgruppe. Den tværgående projektgruppes opgaver er at følge arbejdet med henblik på, at: Sikre ensartethed i udformningen Opsamle erfaringer og inspirere på tværs i organisationen Afklare uklarheder med hensyn til de fælles retningslinjer

Sundheds- Politik (anden forvaltning)

Sundheds- Politik (anden forvaltning) Tabel 1: Skabelon for erfaringsopsamling Oversigt over Fritids spørgsmål idrætspolitik Hvordan er arbejdet med visionspolitikker foregået? Politikkens temaer har udover vision 2017 tage afsæt i nationale

Læs mere

Styrings- og politikkoncept for Ringsted Kommune

Styrings- og politikkoncept for Ringsted Kommune Styrings- og politikkoncept for Ringsted Kommune Ringsted Kommunes styrings- og politikkoncept skal grundlæggende bruges til at sikre, at der er en rød tråd fra kommunens vision til den service, som borgere,

Læs mere

Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013

Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013 Den samlede model for plansystemet Revideret oktober 2013 Overordnet beskrivelse Grundidéen i plansystemet er, at der er en lige linje fra vision over politikker, målsætninger og indsatsområder til budget.

Læs mere

Styringskæden i Lemvig Kommune. Dialog, aftaler og værdibaseret ledelse

Styringskæden i Lemvig Kommune. Dialog, aftaler og værdibaseret ledelse Styringskæden i Lemvig Kommune Dialog, aftaler og værdibaseret ledelse Vedtaget af Kommunalbestyrelsen 29. november 2017 Indledning... 3 Mål vi sigter efter og værdier vi handler efter... 3 Dialogens rolle...

Læs mere

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber NOTAT Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød kommunen@alleroed.dk alleroed.dk Morten Knudsen 5. januar 2019 Allerød Kommunes politiske styringsmodel Visionen er det helt overordnede pejlemærke for kommunens

Læs mere

Politisk styringsmodel - Broer til fremtiden

Politisk styringsmodel - Broer til fremtiden Teknik- og Miljøforvaltningens sekretariat Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4798 Fax +45 8888 5501 Dato: 19. oktober 2014 Sagsnr.:

Læs mere

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune 1 of 6 26-11-2015 Sagsnummer.: 14/37310 Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune Indledning Dialogbaseret aftalestyring er et af de centrale styringsværktøjer i Syddjurs Kommune, der er baseret på dialog

Læs mere

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Borgmesterkontoret Sagsnr./Dok.nr. 2018-004065 / 2018-004065-32 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: LBS 22-03-2018

Læs mere

Fredensborg Kommunes styringsfilosofi Central styring decentral ledelse

Fredensborg Kommunes styringsfilosofi Central styring decentral ledelse Fredensborg Kommunes styringsfilosofi Central styring decentral ledelse April 2013 1 Sammenhæng og enkelhed Denne pjece beskriver Fredensborg Kommunes styringsfilosofi. Styringsfilosofien bygger princippet

Læs mere

Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst

Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst 0 Fællesforvaltning Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 29. januar 2017 Sagsid Proces mod ny Vision 2025 for velfærd og vækst Notatet er et oplæg til drøftelse af processen mod en ny Vision 2025 for velfærd

Læs mere

Fritids og idrætspolitik for Kolding Kommune. Proces- og handlingsplan for revision af fritids- idræts og folkeoplysningspolitikken i Kolding Kommune

Fritids og idrætspolitik for Kolding Kommune. Proces- og handlingsplan for revision af fritids- idræts og folkeoplysningspolitikken i Kolding Kommune Fritids og idrætspolitik for Kolding Kommune Proces- og handlingsplan for revision af fritids- idræts og folkeoplysningspolitikken i Kolding Kommune FORMÅL At udarbejde forslag til revision af Kolding

Læs mere

Børn og familie udførerområdet Aftalemål November 2016

Børn og familie udførerområdet Aftalemål November 2016 Børn og familie udførerområdet Aftalemål 2017 November 2016 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere

Vedrørende: Sagsnavn: Sagsnummer: Skrevet af: E-mail: Forvaltning: Dato: Sendes til: Erhvervsudvalget

Vedrørende: Sagsnavn: Sagsnummer: Skrevet af: E-mail: Forvaltning: Dato: Sendes til: Erhvervsudvalget Vedrørende: Erfaringsopsamling på erhvervspolitikken og bosætningspolitikken Sagsnavn: Erfaringsopsamling på erhvervspolitikken Sagsnummer: 24.10.00-A00-5-13 Skrevet af: Hanne Lykke Thonsgaard E-mail:

Læs mere

Udkast - Procesplan udarbejdelse af Frivilligpolitik

Udkast - Procesplan udarbejdelse af Frivilligpolitik Revideret Frivilligpolitik Der er i 1. kvartal 2013 igangsat en proces for at sikre en revidering af frivilligpolitikken i Rebild Kommune. Den reviderede politik skal blive den overordnede holdnings- og

Læs mere

I Udviklingsstrategien i Rammeaftale 2016 har KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden udvalgt følgende særlige tema, som skal behandles i 2016:

I Udviklingsstrategien i Rammeaftale 2016 har KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden udvalgt følgende særlige tema, som skal behandles i 2016: K O M M I S S O R I U M F O R U D A R B E J D E L S E A F M Å L S Æ T N I N G E R F O R D E T T V Æ R G Å E N D E S P E C I A L I S E R E D E S O C I A L O M R Å D E I H O V E D S T A D S R E G I O N E

Læs mere

NOTAT. Politiske pejlemærker. Effekt. Mål. Dialog

NOTAT. Politiske pejlemærker. Effekt. Mål. Dialog Dialogbaseret styringsmodel 2018-2021 Formålet med den dialogbaserede styringsmodel, som blev godkendt i 2015 er, at styringen med afsæt i modellen skal være et værdifuldt redskab for Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Dialogbaseret styring

Dialogbaseret styring Dialogbaseret styring Indledning Furesø er kendetegnet ved aktive, kreative borgere og velfungerende stærke lokalsamfund. Den politiske styring afspejler en tradition og kultur i Furesø, der bygger på

Læs mere

Notatet omfatter forslag til nye procedurer vedrørende aftalemål for følgende aftaleenheder:

Notatet omfatter forslag til nye procedurer vedrørende aftalemål for følgende aftaleenheder: Notat Vedrørende: Aftalemål for aftaleenheder under Børn og skoleforvaltningen Sagsnavn: Aftalemål for Børn og Skole Sagsnummer: 17.01.00-A26-2-16 Skrevet af: Brian Høyer Lorentsen Mail: Brian.Hoyer.Lorentsen@randers.dk

Læs mere

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6 Sundhedsudvalget Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 16:45 MØDEDELTAGERE Jesper Wittenburg (A) Anne-Lise Kuhre (A) Jens Ross Andersen (V) Jørgen Bech (V) Kirsten

Læs mere

Vejledning i udarbejdelse af politikker

Vejledning i udarbejdelse af politikker Vejledning i udarbejdelse af politikker Udarbejdet i januar 2012 1 Indledning Revideringen af styringsfilosofien i efteråret 2011 har haft fokus på at gøre styringsfilosofiens redskaber mere enkle og mere

Læs mere

STYRINGSGRUNDLAG. Rammer og retning for kerneopgave, styringsprincipper, styringshierarki og aftalesystem

STYRINGSGRUNDLAG. Rammer og retning for kerneopgave, styringsprincipper, styringshierarki og aftalesystem STYRINGSGRUNDLAG Rammer og retning for kerneopgave, styringsprincipper, styringshierarki og aftalesystem Resumé Du sidder med Greve Kommunes Styringsgrundlag. Styringsgrundlaget er dit politiske og faglige

Læs mere

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 87 d. 31 januar 2017 Punkt 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. JANUAR 2017 Vedr. Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Læs mere

Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg

Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg VIBORG STORKOMMUNE PROJEKTSEKRETARIATET Beskrivelse af det fremtidige plansystem et diskussionsoplæg A. Overordnet beskrivelse af processen i plansystemet 16. august /HK Grundidéen i plansystemet er, at

Læs mere

Tirsdalens Skole Aftalemål 2017

Tirsdalens Skole Aftalemål 2017 Tirsdalens Skole Aftalemål 2017 November 2016 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med

Læs mere

Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune

Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune Vi vil yde en imødekommende og helhedsorienteret service til borgere og erhvervsliv baseret på et fagligt kvalificeret grundlag. Vi er nemme at komme

Læs mere

Havndal Skole Aftalemål 2017

Havndal Skole Aftalemål 2017 Havndal Skole Aftalemål 2017 November 2016 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med aftalestyringen

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Asferg Skole Aftalemål 2017

Asferg Skole Aftalemål 2017 Asferg Skole Aftalemål 2017 November 2016 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med aftalestyringen

Læs mere

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød.

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød. Realiseringsplan 1 I 2019 får Allerød Kommune en ny vision. Visionen er blevet til gennem en bred involveringsproces. Det er sket i løbet af 2018, hvor byrådet har involveret borgere, børn og unge, foreningslivet,

Læs mere

Principper for aftalestyring

Principper for aftalestyring Principper for aftalestyring 2012 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. FORMÅL HVAD ER FORMÅLET MED AFTALESTYRING... 1 3. HVAD ER EN AFTALEENHED?... 2 4. HVEM INDGÅR AFTALER MED HVEM?... 2 5. ÅRETS

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder Sundhed & Omsorg Ledelse & Udvikling Dato: 04-06-13-2013 Sagsnr.: 13/10181 Dok.nr.: 75441/ Sagsbehandler: LHH/TGS/JCK Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg

Læs mere

Visionskommune. Introduktion til arbejdet med visionskommuner.

Visionskommune. Introduktion til arbejdet med visionskommuner. Visionskommune Introduktion til arbejdet med visionskommuner. VISIONSKOMMUNE Målsætninger En visionskommune er en kommune, der bevidst i hele kommunens virke arbejder for at få flest mulige borgere til

Læs mere

Pixi-udgave SAMDRIFT MELLEM ALMENE BOLIGAFDELINGER. En drejebog for praktikere

Pixi-udgave SAMDRIFT MELLEM ALMENE BOLIGAFDELINGER. En drejebog for praktikere Pixi-udgave SAMDRIFT MELLEM ALMENE BOLIGAFDELINGER En drejebog for praktikere Milepæle 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Forarbejdsfasen Udviklingsfasen Etableringsfasen INDLEDNING Almene Boligorganisationer

Læs mere

Fritidshjemmet Glentevej Aftalemål November 2016

Fritidshjemmet Glentevej Aftalemål November 2016 Fritidshjemmet Glentevej Aftalemål 2017 November 2016 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere

Johnny Damkjær Grenzlikovski, Direktionskonsulent

Johnny Damkjær Grenzlikovski, Direktionskonsulent Direktionssekretariatet Notat Til: Styregruppen Sagsnr.: 2011/06925 Dato: 27-10-2011 Sag: Sagsbehandler: Kommissorium - Servicepolitik Johnny Damkjær Grenzlikovski, Direktionskonsulent 1. Baggrund Byrådet

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 1. JUNI 2018 Vedr. Prioritering af strategi 2023-projekter og det samlede arbejde

Læs mere

Styrket samspil på det samlede børneområde

Styrket samspil på det samlede børneområde Styrket samspil på det samlede børneområde - procesplan Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 29-09-2010 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 1 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 2 1. FORMÅLET

Læs mere

Projektplan for udarbejdelse og implementering af interne faglige retningslinjer. Titel Projekt Interne faglige retningslinjer 2017

Projektplan for udarbejdelse og implementering af interne faglige retningslinjer. Titel Projekt Interne faglige retningslinjer 2017 Projektplan for udarbejdelse og implementering af interne faglige retningslinjer Titel Projekt Interne faglige retningslinjer 2017 Baggrund Sundheds og Ældreministeriet har ultimo 2016 udbudt pulje til

Læs mere

Procesplan for revision af Sundhedspolitik og Kronikerstrategi

Procesplan for revision af Sundhedspolitik og Kronikerstrategi Procesplan for revision af Sundhedspolitik 2011 15 og Kronikerstrategi En sundhedspolitik og en kronikerstrategi sætter fælles rammer og mål for det forebyggende, sundhedsfremmende og rehabiliterende arbejde

Læs mere

NOTAT. Formål med notatet. Baggrund. GLADSAXE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen. Struktur og proces for den kommende sundhedspolitik,

NOTAT. Formål med notatet. Baggrund. GLADSAXE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen. Struktur og proces for den kommende sundhedspolitik, Bilag 1. GLADSAXE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen NOTAT Struktur og proces for den kommende sundhedspolitik, behandling Dato: 19. december 2017 Af: Trine Wulff Larsen og Michael Jensen Formål

Læs mere

Muligheder for udvikling af opgaver og tilvejebringelse af et økonomisk råderum i Syddjurs Kommune

Muligheder for udvikling af opgaver og tilvejebringelse af et økonomisk råderum i Syddjurs Kommune 1 of 6 Muligheder for udvikling af opgaver og tilvejebringelse af et økonomisk råderum i Syddjurs Kommune - Overordnede retningslinjer for analysearbejdet - Skabelon for kommissorie for de enkelte analyser

Læs mere

Vejledning til formidling af ledelsesinformation

Vejledning til formidling af ledelsesinformation Vejledning til formidling af ledelsesinformation Formidlingen betyder meget for at opnå en god og hensigtsmæssig anvendelse af ledelsesinformation. Derfor anbefales det, at formidlingen tilrettelægges

Læs mere

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 14. februar 2018 Budgetprocedure for Budget 2019 1. Resume Indstillingen beskriver budgetlægningen for Budget 2019. Da det er

Læs mere

Til: Magistraten til drøftelse. Mål for Aarhus Oplæg til drøftelse i Byrådet og inddragelsesproces. BORGMESTERENS AFDE- LING Aarhus Kommune

Til: Magistraten til drøftelse. Mål for Aarhus Oplæg til drøftelse i Byrådet og inddragelsesproces. BORGMESTERENS AFDE- LING Aarhus Kommune Til: Magistraten til drøftelse 13. januar 2014 Side 1 af 9 Mål for Aarhus Oplæg til drøftelse i Byrådet og inddragelsesproces i 2014 Byrådet skal i 2014 drøfte og fastsætte målene for Aarhus og herunder

Læs mere

Tids- og procesplan for udarbejdelse af Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningens forebyggelsesstrategi

Tids- og procesplan for udarbejdelse af Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningens forebyggelsesstrategi KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for mål og rammer NOTAT Tids- og procesplan for udarbejdelse af Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningens forebyggelsesstrategi Socialudvalget

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur NOTAT HR-stab Arbejdet med en mere klar og tydelig ledelse er med dette oplæg påbegyndt. Oplægget definerer de generelle rammer i relation

Læs mere

R E F E R A T fra Arbejdsmarkedsudvalgets møde onsdag den 30. maj 2007 kl , lokale 207, 2. sal på Rådhuset i Holstebro

R E F E R A T fra Arbejdsmarkedsudvalgets møde onsdag den 30. maj 2007 kl , lokale 207, 2. sal på Rådhuset i Holstebro R E F E R A T fra Arbejdsmarkedsudvalgets møde onsdag den kl. 13.00, lokale 207, 2. sal på Rådhuset i Holstebro ÅBEN DEL: 1. Vision samt overordnede værdier og mål for beskæftigelsesindsatsen 2. Beskæftigelsesplan

Læs mere

En helhedsorienteret ungeindsats. - ungestrategi for Silkeborg Kommune

En helhedsorienteret ungeindsats. - ungestrategi for Silkeborg Kommune 8. september 2011 En helhedsorienteret ungeindsats - ungestrategi for Silkeborg Kommune Indledning...2 Vision...3 Mission...4 Målgruppen...4 Mål og indsatser...5 Organisering...5 Implementering...7 Niels

Læs mere

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017 SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG Norske gæster den 22. juni 2017 Temadrøftelse i Kommunalbestyrelsen 28. september 2015 Indledende temadrøftelse om strategi for kommuneplanlægningen

Læs mere

Planlægning i Vejle. - En anderledes tilgang til kommuneplan og planstrategi

Planlægning i Vejle. - En anderledes tilgang til kommuneplan og planstrategi Planlægning i Vejle - En anderledes tilgang til kommuneplan og planstrategi Af plan, Teknik & Miljø, oktober 2018 Præsentation I Hvem er jeg Christoffer Aagaard Melson Byrådsmedlem (V) siden 2013 Udvalg:

Læs mere

Budgetstrategi Budget Januar 2018

Budgetstrategi Budget Januar 2018 Budgetstrategi Budget 2019-22 Januar 2018 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2019-22 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Forårsseminar den 20-21. april 2018 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 5

Læs mere

Fælles retning og styring i én Helsingør Kommune. Helsingør Kommunes styringsmodel

Fælles retning og styring i én Helsingør Kommune. Helsingør Kommunes styringsmodel Fælles retning og styring i én Helsingør Kommune Helsingør Kommunes styringsmodel Vedtaget af Byrådet den 17. december 2012 2 INDHOLD 1. Indledning... 4 1.1 Ambitionen med styringsmodellen...4 1.2 Dokumentets

Læs mere

Procesplan for revision af Sundhedspolitik og Kronikerstrategi

Procesplan for revision af Sundhedspolitik og Kronikerstrategi Procesplan for revision af Sundhedspolitik 2011 15 og Kronikerstrategi En sundhedspolitik og en kronikerstrategi sætter fælles rammer og mål for det forebyggende, sundhedsfremmende og rehabiliterende arbejde

Læs mere

Eventsekretariatet AFTALE NOVEMBER 2014

Eventsekretariatet AFTALE NOVEMBER 2014 Eventsekretariatet AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

TG S KVALITETSSYSTEM

TG S KVALITETSSYSTEM November 2018 TG S KVALITETSSYSTEM TG s kvalitetssystem angiver, hvorledes TG opfylder 2017 bekendtgørelsens krav om fastlæggelse og anvendelse af et system til kvalitetsudvikling og resultatvurdering

Læs mere

Indledning. Ældrepolitikken retter sig både

Indledning. Ældrepolitikken retter sig både Ældrepolitik 2 blank Indhold: Indledning...4 Vision Omsorgskommunen Ringsted...6 Dialogmodellen...7 Tryghed og kvalitet...8 Pejlemærkerne Deltagelse, fællesskab og ansvar...9 Forskellige behov...10 Faglighed

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 18-11-2003 via Magistraten Tlf. nr.: 89402185 Jour. nr.: Ref.: LD Forslag om

Læs mere

Randers Krisecenter Aftalemål Januar 2019

Randers Krisecenter Aftalemål Januar 2019 Randers Krisecenter Aftalemål 2019-20 Januar 2019 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune

Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune Kvalitetssikring af folkeskolerne i Aalborg Kommune - på et dialogbaseret grundlag Folkeskolen er en kommunal opgave, og det er således kommunalbestyrelsens opgave at sikre, at kvaliteten af det samlede

Læs mere

Principper for målstyring. et styringsdokument i Bornholms Regionskommune

Principper for målstyring. et styringsdokument i Bornholms Regionskommune Principper for målstyring et styringsdokument i Bornholms Regionskommune Økonomi- og Planudvalget 10. september 2014 2 Indhold Indhold... 3 Principper for målstyring... 4 1. Indledning... 4 2. Målstyring

Læs mere

Styringsmodel for Silkeborg Kommune. Strategiske målsætninger og budgetprocedure

Styringsmodel for Silkeborg Kommune. Strategiske målsætninger og budgetprocedure Styringsmodel for Silkeborg Kommune Strategiske målsætninger og budgetprocedure For alle organisationer er styring et nøgleord. Uden styring ved ingen i organisationen i hvilken retning de skal gå - og

Læs mere

Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune

Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune De senere år har kommunerne fået større fokus på borgerinddragelse. Tidligere var mange borgere medlem af et politisk parti og deltog via partimedlemskabet

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommunes organisationsstruktur. Allerød Kommune

NOTAT. Allerød Kommunes organisationsstruktur. Allerød Kommune NOTAT Allerød Kommune Forvaltningen Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Allerød Kommunes organisationsstruktur Som opfølgning på Økonomiudvalgets møde den 19.

Læs mere

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08 Direktionen Aftale 2008 Rev. 7/1-08 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1.0 INDLEDNING... 2 2.0 DEN POLITISKE RAMME... 3 3.0 DEN FAGLIGE RAMME... 4 4.0 EGEN RAMME... 4 5.0 DEN ADMINISTRATIVE RAMME...

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

Hvordan er KKR Syddanmarks sundhedspolitiske visioner blevet behandlet i kommunen?

Hvordan er KKR Syddanmarks sundhedspolitiske visioner blevet behandlet i kommunen? Kommunernes behandling af KKR Syddanmarks sundhedspolitiske visioner Kommune Sønderborg Esbjerg Fanø Hvordan er KKR Syddanmarks sundhedspolitiske visioner blevet behandlet i kommunen? KKR Syddanmarks sundhedspolitiske

Læs mere

Udviklingssporene for 2018

Udviklingssporene for 2018 Udviklingssporene for 2018 Udviklingskontrakter og aftaler - helt kort: Hvert år i uge 43 fremlægger direktionen den fælles retning for organisationens udvikling. Vi beder alle ledere om, at de tre udviklingsspor

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG 1 EKSEMPEL 03 INDHOLD 04 INDLEDNING 05 SOCIALFAGLIGE OG METODISKE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER I DEN BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSE

Læs mere

Baggrundsnotat vedr. tema 4: Tværgående planer og strategier

Baggrundsnotat vedr. tema 4: Tværgående planer og strategier KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Struktursekretariatet NOTAT Til Strukturudvalget Baggrundsnotat vedr. tema 4: Tværgående planer og strategier København er en by i vækst. Byen vokser med ca. 1000

Læs mere

Mission Børne- og Ungeudvalgets mission er at etablere, vedligeholde og udvikle rammer for et godt børneliv.

Mission Børne- og Ungeudvalgets mission er at etablere, vedligeholde og udvikle rammer for et godt børneliv. Aftale mellem Solbo og Afdelingschef for Handicap- og Psykiatriafdelingen 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem sektionslederen og den budgetansvarlige

Læs mere

Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune

Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune Mål- og effektstyring i Faaborg-Midtfyn Kommune 2017 MÅL- OG EFFEKTAFTALER DIALOGMØDER MÅLOPFØLGNING Forord Mål- og effektstyring er et vigtigt styringsredskab, som har til formål at: Skabe den størst

Læs mere

Fagenhedsaftale. Dialog- og aftalestyring. Kultur og Fritidsområdet. Dialog og aftalestyring Kultur og Fritidsområdet - Fagenhedsaftale

Fagenhedsaftale. Dialog- og aftalestyring. Kultur og Fritidsområdet. Dialog og aftalestyring Kultur og Fritidsområdet - Fagenhedsaftale Dialog- og aftalestyring Kultur og Fritidsområdet Fagenhedsaftale Aftale for 2012 og 2013 Side 1 af 9 Indhold: Kommunens overordnede visioner for indgåede aftaler 3 Fra vision til handling - hierarki 5

Læs mere

Folkeoplysningspolitikken som redskab. Fritidssamrådets Konference 25. okt. 2018

Folkeoplysningspolitikken som redskab. Fritidssamrådets Konference 25. okt. 2018 Folkeoplysningspolitikken som redskab Fritidssamrådets Konference 25. okt. 2018 www.foreningsudviklerne.dk Kommune X Hvad er formålet? Opfylde lovkrav De voksne i Byrådet og ledelsen sætter scenen Afstemme

Læs mere

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Afrapportering af fremdriften. Arbejdsgruppen skal inden årets udgang afrapportere fremdriften til den administrative styregruppe.

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

EFTERRETNINGSNOTAT. DATO : 1. oktober 2007. : Teknik- og Miljøudvalget. : Center for Miljø. EMNE : Agenda 21-plan 2008-2011 Resultat af udvalgshøring

EFTERRETNINGSNOTAT. DATO : 1. oktober 2007. : Teknik- og Miljøudvalget. : Center for Miljø. EMNE : Agenda 21-plan 2008-2011 Resultat af udvalgshøring EFTERRETNINGSNOTAT DATO : 1. oktober 2007 TIL FRA : Teknik- og Miljøudvalget : Center for Miljø EMNE : Agenda 21-plan 2008-2011 Resultat af udvalgshøring RESUMÈ Dette efterretningsnotat beskriver i store

Læs mere

Vejledning til implementering af styringsgrundlaget

Vejledning til implementering af styringsgrundlaget Vejledning til implementering af styringsgrundlaget Indledning Implementering og forankring af styringsgrundlaget er afgørende for, at grundlaget bliver anvendt i praksis. Det er med andre ord centralt

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Kvalitetssystem 2019 TÅRNBY GYMNASIUM & HF. [Dokumentets undertitel]

Kvalitetssystem 2019 TÅRNBY GYMNASIUM & HF. [Dokumentets undertitel] Kvalitetssystem 2019 TÅRNBY GYMNASIUM & HF [Dokumentets undertitel] TG S KVALITETSSYSTEM På TG ønsker vi med vores kvalitetssystem at forbedre kvaliteten gennem systematiske evalueringer. De løbende evalueringer

Læs mere

Borgerbudgettering - i landsbyerne i Randers Kommune

Borgerbudgettering - i landsbyerne i Randers Kommune Borgerbudgettering - i landsbyerne i Randers Kommune Indledning Landdistriktsudvalget i Randers Kommune har besluttet at gennemføre et forsøgsprojekt med borgerbudgettering. Kort fortalt vælges et antal

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger

Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger Skolereformen Den nationale baggrund Den nationale baggrund tager afsæt i Folkeskolereformen af 13. juni 2013. For at understøtte planlægningen

Læs mere

Kommissorium og procesoplæg til kulturpolitik:

Kommissorium og procesoplæg til kulturpolitik: Kommissorium og procesoplæg til kulturpolitik: Baggrund: Kultur- og Sundhedsudvalget vedtog d. 6. november 2014 at udarbejde en kulturpolitik for Skanderborg Kommune, som skal erstatte den nuværende Kultur-,

Læs mere

Principper for aftalestyring

Principper for aftalestyring Principper for aftalestyring 2015 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. FORMÅL HVAD ER FORMÅLET MED AFTALESTYRING... 1 3. HVAD ER EN AFTALEENHED?... 2 4. HVEM INDGÅR AFTALER MED HVEM?... 2 5. ÅRETS

Læs mere

Lejre Kommune Side 1. Økonomiudvalget

Lejre Kommune Side 1. Økonomiudvalget 06-09-2016 Side 1 ØU - Der findes et sted hvor vi er fælles om kerneopgaverne Sagsnr.: 16/10671 Afbud: Lena Holm Jensen Resumé: er den 18. januar og den 21. juni 2016 forelagt status på arbejdet med Vores

Læs mere

Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF Mødebilag til Hovedbestyrelsesmøde

Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF Mødebilag til Hovedbestyrelsesmøde Strategikoncept FDF har fire vigtige styringsredskaber for at sikre landsforbundets daglige drift samt sikre en ordentlig implementering af landsforbundets ambition og udviklingsmål. Disse styringsredskaber

Læs mere

Dagsorden. for. Fællesmøde mellem Kultur- og Fritidsudvalget, Skoleudvalget og Socialudvalget den 3. oktober 2006, Kl i Sollentuna 1 og 2

Dagsorden. for. Fællesmøde mellem Kultur- og Fritidsudvalget, Skoleudvalget og Socialudvalget den 3. oktober 2006, Kl i Sollentuna 1 og 2 Skole og Kulturforvaltningen mdp Dagsorden for Fællesmøde mellem Kultur og Fritidsudvalget, Skoleudvalget og Socialudvalget den 3. oktober 2006, Kl. 16.30 i Sollentuna 1 og 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Pkt.nr.

Læs mere

Kommunikation og Borgerinddragelse. Politik

Kommunikation og Borgerinddragelse. Politik Kommunikation og Borgerinddragelse Politik Kommunikation på baggrund af vision og strategi Ringsted Kommunes kommunikations- og borgerinddragelsespolitik understøtter Byrådets vision for Ringsted Kommune

Læs mere

Dagtilbud Nordvest Aftalemål

Dagtilbud Nordvest Aftalemål Dagtilbud Nordvest Aftalemål 07-08 . Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra. januar 007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med aftalestyringen

Læs mere

Dagtilbud Sydøst Aftalemål

Dagtilbud Sydøst Aftalemål Dagtilbud Sydøst Aftalemål 07-08 . Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra. januar 007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med aftalestyringen er

Læs mere

Dagtilbud Midt Aftalemål November 2016

Dagtilbud Midt Aftalemål November 2016 Dagtilbud Midt Aftalemål 07 November 06 . Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra. januar 007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål med aftalestyringen

Læs mere

Vejledning. høringspligt af Ældrerådet og Handicaprådet

Vejledning. høringspligt af Ældrerådet og Handicaprådet Staben Middelfart Kommune Østergade 11 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 5011 Fax +45 8888 5501 Hanne.Thouber@middelfart.dk Dato: 12. september 2014 Sagsnr.: 2014-011750-1

Læs mere

Socialtilsyn Afrapportering af auditforløb om det økonomiske tilsyn

Socialtilsyn Afrapportering af auditforløb om det økonomiske tilsyn Socialtilsyn Afrapportering af auditforløb om det økonomiske tilsyn Auditforløb 16.d November/december 2016 Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf.: 72 42 37 00

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

15. januar 2018 Udvalget for Tværgående Politik

15. januar 2018 Udvalget for Tværgående Politik 15. januar 2018 Udvalget for Tværgående Politik Afsæt For i bedst mulig grad at kunne møde fremtidens udfordringer og få fuld effekt af arbejdet med Kerneopgaverne, er der behov for en politisk arbejdsform,

Læs mere

Oplæg til forløb for udarbejdelse af kvalitetsstandarder for voksenhandicap-, psykiatriog misbrugsområdet

Oplæg til forløb for udarbejdelse af kvalitetsstandarder for voksenhandicap-, psykiatriog misbrugsområdet Viborg Kommune - Socialforvaltningen Oplæg til forløb for udarbejdelse af kvalitetsstandarder for voksenhandicap-, psykiatriog misbrugsområdet Indledning Hermed foreligger Human House oplæg til et procesforløb

Læs mere

for implementering af den nye borgerinddragelsespolitik. i Assens Kommune

for implementering af den nye borgerinddragelsespolitik. i Assens Kommune Udvikling og Kommunikation Implementering af borgerinddragelsespolitikken i Assens Kommune Implementering af borgerinddragelsespolitikken i Assens Kommune 1. Indledning Det fremgår af Assens Kommunes borgerinddragelsespolitik,

Læs mere

REFERAT SOCIALUDVALGET

REFERAT SOCIALUDVALGET REFERAT SOCIALUDVALGET den 18.01.2011 i Borgmesterens mødelokale SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Masterplan for Social & Tilbud - strategiske sigtelinjer... 4 3 Information, forespørgsler

Læs mere