FSR Business Indikator

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FSR Business Indikator"

Transkript

1 FSR ANALYSE #, / APRIL 2018 FSR Business Indikator Andet halvår 2017 Hovedkonklusioner Der er fortsat et stort flertal på 8 ud af 10 af landets revisorer, som vurderer, at den positive økonomiske udvikling i blandet virksomhederne fortsætter i det kommende halvår, mens kun 1 pct. forventer en negativ udvikling. Det viser FSR Business Indikator, og de stærke forventninger bakkes op af de 6 udvalgte nøgletal, der beskriver virksomhedernes aktivitet, kapacitet og adgang til finansiering og med udviklingen i revisorernes egne forretninger, hvor efterspørgslen igen i 2017 har er steget til nyt rekordniveau. Øjebliksbilledet for aktiviteten hos virksomhederne er en markant vækst i omsætningen på mere end 5 pct. i Det er en flot vækst, som er godt og vel dobbelt så stor som i Ser vi fremad på ordresituationen for det kommende kvartal, er der fremgang i ordresituationen set over det seneste år. Særligt hos leverandørerne i detailbranchen er ordreindikatoren gået betydeligt frem. Virksomhedernes kapacitet afhænger af deres investeringer og af deres mulighed for at rekruttere de rette medarbejdere. Her er billedet positivt, men dog ikke rosenrødt. Virksomhederne øger fortsat deres investeringer, men stigningstakten er på vej ned på trods af, at renten er historisk lav. Det tyder på, at virksomhederne ser positivt på fremtiden, men ikke har smidt forsigtigheden overbord. Øjebliksbilledet i form af private stillingsopslag viser en voldsom stigning på mere end 10 pct. det seneste år, og ligger nu på det højeste niveau siden foråret 2008 umiddelbart før finanskrisen. Det øger risikoen for flaskehalsproblemer, og der er allerede betydeligt udfordringer med mangel på it-folk, ingeniører og andre med tekniske uddannelser. Tom Vile Jensen Erhvervspolitisk direktør mail: tvj@fsr.dk tlf.: Mads Engberg Chefkonsulent mail: mte@fsr.dk tlf.: Thomas Baadsgaard Analytiker mail: tba@fsr.dk tlf.: Charlotte S. Rieck Analytisk student mail: cri@fsr.dk Adgangen til finansiering er et godt mål for, om bankerne deler virksomhedernes egen optimisme. Her er billedet, både når vi kigger på det faktiske udlån og på kreditansøgningerne, at der er en stigning, men ikke i samme grad som det var tilfældet for et år siden, hvilket svarer til udviklingen i erhvervslivets investeringer.

2 FSR ANALYSE #, / APRIL 2018 S. 2 Indikator andet halvår 2017 De danske revisorer forventer, at virksomhederne i de kommende 6 måneder vil fortsætte den positive økonomiske fremgang. Otte ud af 10 revisorer mener, at økonomien hos deres kundevirksomheder vil udvikle sig meget positivt eller positivt. 18 pct. af revisorerne vurderer, at der i det kommende halve år vil være en neutral udvikling. Kun 1 pct. af revisorerne forventer en tilbagegang i det næste halve år. I september 2017 mente revisorerne også, at der ville være en positiv økonomisk fremgang de kommende 6 måneder. Dermed afspejler revisorernes forventninger til det kommende halve år den positive økonomiske udvikling i dansk erhvervsliv generelt. Ifølge revisorerne skyldes den forventede positive økonomiske fremgang hovedsageligt, at virksomhederne oplever en øget efterspørgsel. Derudover vurderer revisorerne også, at virksomhederne investerer mere samt reducerer deres omkostninger, som også er med til, at der forventes en positiv økonomisk fremgang. Figur 1 Hvordan vurderer du samlet set, at økonomien vil udvikle sig hos dine kundevirksomheder over de næste 6 måneder? (n=188) % % 1% Meget positivt Positivt Neutral Negativt Meget negativt Kilde: FSR SURVEY: Hvordan går det hos dine kundevirksomheder?, marts Aktivitet Det positive billede som landets revisorer tegner af kundernes økonomiske tilstand, understøttes delvist af nye tal fra for aktiviteten i landets virksomheder. Som mål for aktiviteten er valgt udviklingen i salg samt ordrebeholdningen. Nøgletal for udvikling i salg og ordrer kan være med til at forklare virksomhedernes nuværende og fremtidige omsætning.

3 FSR ANALYSE #, / APRIL 2018 S. 3 Salg Virksomhederne har oplevet en stigning i omsætningen på 66 mia. kr. i forhold til første halvår Det tyder på, at den positive konjunktur fortsætter. Yderligere er det også en stigning på mere end 5 pct. sammenlignet med året før. Figur 2 Salg i alt (sæsonkorrigeret), mia. DKK % ,4% 5,4% 6% ,5% 4% Andet halvår 2016 Første halvår 2017 Andet halvår 2017 Salg Stigning ift året før Kilde: Danmarks Statistik, Firmaernes køb og salg efter branche (DB07), beløb, sæsonkorrigering og tid (FIKS11) Salgsindikatoren er baseret på Danmarks Statistiks månedlig opgørelse af firmaernes køb og salg, som beregnes ud fra firmaernes momsindberetning til SKAT. Udviklingen i firmaernes salg er med til at belyse konjunktur- og erhvervsudviklingen samt indikere, hvordan det går med omsætningen i erhvervslivet. Ordrer For at bidrage til at få et indtryk af virksomhedernes aktivitet benyttes de seneste tal for virksomhedernes ordrer i både industri, bygge og anlæg samt hos leverandørerne i detailhandel. De nyeste tal giver et blandet indtryk af erhvervslivets sundhedstilstand. På den ene side er der et positivt nettotal for leverandørerne i detailhandel, som er en klar forbedring sammenlignet med sidste halve år. Dette kan tyde på, at driften vil kunne fortsætte på samme niveau eller øges, som kan føre til højere omsætning. Industri samt bygge og anlæg har dog begge negative nettotal i andet halvår Dermed vurderer virksomhederne i industri samt bygge og anlæg, at deres ordrebeholdning ikke er tilstrækkelig under de nuværende forhold for virksomheden, hvilket kan have konsekvenser for omsætningen og beskæftigelsen.

4 FSR ANALYSE #, / APRIL 2018 S. 4 Ofte er nettotallene for ordrebeholdningerne negative, hvilket dog ikke er ensbetydende, at der er økokomisk tilbagegang. Det kan skyldes, at virksomhederne er tilbageholdende i deres vurdering af egne fremtidsudsigter. Figur 3 Ordrebeholdning (kommende tre måneder, ikke sæsonkorrigeret), nettotal Dec Jun Dec Industri Bygge og anlæg Detailhandel (hos leverandører) Kilde: Danmarks Statistik, Sammensat konjunkturindikator for industri (kommende 3 måneder) efter sæsonkorrigering, indikator og tid (BARO8). Danmarks Statistik, Sammensat konjunkturindikator (kommende 3 måneder) efter sæsonkorrigering, indikator og tid (KBYG44). Danmarks Statistik, Konjunkturbarometer for detailhandel efter forløb, bedømmelse, indikator, branche (DB07) og tid (KBD1). Ordreindikatoren er baseret på Danmarks Statistiks konjunkturbarometer for brancherne industri, bygge- og anlæg samt detailhandel. Ordreindikatoren udtrykker i, hvilket omfang virksomhederne vurderer, at deres ordrebeholdning er henholdsvis tilstrækkelig, utilstrækkelig eller mere end tilstrækkelig under de nuværende forhold. Under de nuværende forhold betyder, at produktionen kan fortsætte på samme måde uden at f.eks. ansætte eller fyre medarbejdere. Nettotallet er enhedsløst og dannes ved at trække procentdelen af mere end tilstrækkelig fra procentdelen af utilstrækkelig og kan derfor antage værdier i intervallet -100 til Et negativt nettotal betyder, at ordrebeholdningen ikke er tilstrækkelig under de nuværende forhold for virksomheden. Dette er ikke ensbetydende med, at det nødvendigvis går dårligt for virksomheden, og at fremtidige resultater kommer til at give underskud, men at det går dårligere end forventet. Et positiv nettotal betyder, at ordrebeholdningen er tilstrækkelig, og dermed stor nok til, at virksomheden kan holde en normal aktivitet kørende.

5 FSR ANALYSE #, / APRIL 2018 S. 5 Kapacitet Et yderligere indikatormål er at se på udviklingen i virksomhedernes kapacitet, altså hvor meget virksomhederne kan producere. Som udtryk for kapaciteten er valgt at se på nøgletal for investeringer og stillingsopslag, der udtrykker i hvilket omfang virksomhederne forventes at øge eller indskrænke kapaciteten. Investeringer I andet halvår 2017 blev der foretaget investeringer i ikke-finansielle virksomheder svarede til 128 mia. kr. Sammenlignet med første halvår 2017 er det en stigning på omkring 5 mia. kr. Yderligere er det en relativ stigning på 3,7 pct. sammenlignet med året før. Den relative stigning er faldende, men der er stadig positiv økonomisk. Det tyder på, at virksomhederne har mere tiltro til fremtiden, da niveauet af investeringer i ikkefinansielle virksomheder giver en indikation af, om virksomhederne ser positiv eller negativ på fremtiden. Figur 4 Faste bruttoinvesteringer i alt til ikke-finansielle virksomheder (løbende priser, sæsonkorrigeret), mia. DKK ,1% % 124 5,7% 6% 122 3,7% 4% Andet halvår 2016 Første halvår 2017 Andet halvår 2017 Bruttoinvesteringer Stigning ift. året før Kilde: Danmarks Statistik, Indkomst, forbrug, opsparing og investering (oversigtstabel) efter sektor, transaktion og tid (NKSO2) Investeringer er baseret på Danmarks Statistiks statistik for nationalregnskabet, som er med til at forklare den kortsigtede økonomiske udvikling. Nationalregnskabet opgøres kvartalsvis og udarbejdes på grundlag af næsten alle konjunkturstatistikker, som omhandler økonomi og beskæftigelse.

6 FSR ANALYSE #, / APRIL 2018 S. 6 Faste bruttoinvesteringer omfatter boliginvesteringer samt husholdningernes, selskabers og det offentliges udgifter til opførelse af bygninger og anlæg. Derudover er køb af maskiner, udstyr, inventar og transportmidler mv. til brug i produktionen i mere end et år også en del af bruttoinvesteringer. Denne analyse fokuserer alene på bruttoinvesteringer til ikke-finansielle virksomheder. Stillingsopslag I andet halvår 2017 er antallet af private stillingsopslag steget en hel del, og sammenlignet med første halvår 2017 er det en stigning på mere end stillingsopslag. Den relative stigning sammenlignet med sidste år er på 10,7 pct., som er den højeste stigning i en meget lang periode. Antallet af private jobopslag ligger dermed på det højeste niveau siden første halvår 2008 og har efter større fald i antallet af stillingsopslag oplevet en stor stigning igen. Gennem de seneste år har der været en pæn vækst i antallet af private jobopslag, men andet halvår 2017 har oplevet en relativ stor stigning i forhold til de andre halvår. Det tyder på, at 2018 vil blive et år med endnu mere fremgang i beskæftigelse. Risikoen for flaskehalse øges dog grundet den høje efterspørgsel på arbejdskraft. Der er ikke generel mangel på arbejdskraft endnu, men der kan især i den nærmere fremtid komme mangel på it-folk, ingeniører og andre med tekniske uddannelser. Figur 5 Private stillingsopslag (sæsonkorrigeret), antal ,7% 1 1 8% % ,5% 3,4% 4% Andet halvår 2016 Første halvår 2017 Andet halvår 2017 Private jobs Stigning ift. året før Kilde: Jobindex Private stillingsopslag er baseret på statistik fra Jobindex og består af jobannoncer annonceret på internettet hos jobcentrenes Jobnet, de private jobbørser og firmaernes egne hjemmesider. Data opgøres månedsvis og er sæsonkorrigeret.

7 FSR ANALYSE #, / APRIL 2018 S. 7 Adgang til finansiering og efterspørgsel efter kredit Et sidste element i Business Indikatoren er at se på virksomhedernes adgang til finansiering og deres efterspørgsel efter kredit. Adgangen til finansiering og efterspørgslen efter kredit udtrykkes i tal for udlån samt tal for kreditchefernes vurdering af efterspørgslen på kredit. Øget udlån og øget efterspørgsel efter kredit indikerer, at virksomhederne er i færd med at udvide aktiviteterne. Udlån I andet halvår 2017 havde de ikke-finansielle virksomheder gennemsnitligt lån for 757 mia. kr. hos realkreditinstitutterne og 343 mia. kr. hos pengeinstitutterne. Det er en lille stigning sammenlignet med første halvår 2017, og der er i alt udlånt for 9 mia. kr. mere. I forhold til andet halvår 2016 er det en relativ stigning på 2,8 pct., men mod en stigning på 3,3 pct. i første halvår 2017 sammenlignet med første halvår Den absolutte stigning indikerer, at virksomhederne har fået bedre adgang til finansiering og dermed større muligheder for f.eks. at investere, dog er den relative stigning faldet lidt. Dermed er der fortsat en økonomisk fremgang, men den er ikke lige så kraftig, som den har været. Figur 6 Udlån fra pengeinstitutter og realkreditudlån til ikke-finansielle virksomheder (gennemsnitlig ultimo balance, alle valutaer), mia. DKK % , 3,3% 2,8% 4% 3% % - Andet halvår 2016 Første halvår 2017 Andet halvår 2017 Realkredit Pengeinstitutter Stigning i alt ift. året før Kilde: Danmarks Nationalbank, Indenlandsk udlån fra pengeinstitutter efter løbetid (oprindelig løbetid), valuta, indenlandsk sektor, datatype, instrument og tid (DNPUDDK). Danmarks Nationalbank, Indenlandsk realkreditudlån fra realkreditinstitutter efter instrument, datatype, indenlandsk sektor, valuta, ejendomskategori, variabelt eller fast forrentet og afdrag (DNRUDDKI)

8 FSR ANALYSE #, / APRIL 2018 S. 8 Indikatoren for udlån er baseret på Danmarks Nationalbank statistik omhandlende pengeinstitutternes og realkreditternes balancer, hvor balance- og strømstatistik indsamles fra MFI'er (Monetære Finansielle Institutioner) i Danmark. Undersøgelsen er fortaget blandt danske MFI'ers hovedvirksomhed i Danmark, filialer af udenlandske MFI'er i Danmark samt danske MFI'ers udenlandske enheder. Udlånene gives fra penge- og realkreditinstitutter til alle ikkefinansielle virksomheder. Kreditansøgninger Kreditansøgninger fra både eksisterende og nye kunder er steget det seneste kvartal ifølge kreditcheferne i de største danske penge- og realkreditinstitutter. I fjerde kvartal 2017 var nettotallet 15,7 for eksisterende kunder og 17,2 for nye kunder. Stigningen er dog ikke lige så stor som tredje kvartal 2017, hvor nettotallene var henholdsvis 24,0 og 25,3. De danske virksomheders efterspørgsel efter flere lån og mere kredit bliver større og større. En øget efterspørgsel indikerer, at flere søger efter finansiering til drift og investering. Efterspørgslen efter nye lån hos både eksisterende og nye kunder er nogenlunde det samme i alle kvartaler. Figur 7 Kreditansøgninger (kommenende kvartal, sæsonkorrigeret), nettotal , , , ,2 17,2 15, Q Q Q Q Q Kreditansøgninger (eksisterende) Kreditansøgninger (nye kunder) Kilde: Danmarks Nationalbank, Udlånsundersøgelse, kreditvilkår for erhvervsvirksomheder (Nettotal) efter periode, branche, institutgruppe, spørgsmål og tid (DNUDERHV).

9 FSR ANALYSE #, / APRIL 2018 S. 9 Kreditansøgningerne er baseret på Danmarks Nationalbanks undersøgelse om udlån, hvor kreditcheferne i de største danske penge- og realkreditinstitutter hvert kvartal besvarer spørgsmål vedrørende ændringer i deres kreditpolitik samt efterspørgslen efter nye lån. Kreditcheferne har fem svarmuligheder -100 (faldet en del), -50 (faldet lidt), 0 (uændret), +50 (steget lidt) og +100 (steget en del). Derefter vægtes alle svarene til et nettotal efter institutternes andel af det samlede udlån, hvor nettotallet skal tolkes som en ændring i forhold til forrige kvartal. Et positivt nettotal betyder, at omfanget af kreditansøgninger er steget i forhold til kvartalet før, mens et negativt nettotal indikerer et fald. Jo mere positivt eller negativt nettotallet er, desto større er stigningen eller faldet. Om FSR Business Indikator FSR Business Indikator tager temperaturen på dansk erhvervsliv hvert halve år og giver et indblik i den forventede udvikling i vækst og beskæftigelse i virksomhederne. Indikatoren er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt godkendte revisorer og måler revisorernes forventninger til den økonomiske udvikling hos deres kundevirksomheder. Business Indikatoren underbygges af seks udvalgte nøgletal, der på forskellig vis giver et indblik i erhvervslivets aktuelle sundhedstilstand. Disse nøgletal er inddelt efter tre temaer: virksomhedsaktivitet (salg i virksomheder og ordrebeholdning), virksomhedernes adgang til finansiering (udlån og kreditansøgninger) samt kapacitet i virksomhederne (investeringer og stillingsopslag). OM FSR ANALYSE FSR - danske revisorer udarbejder løbende analyser og survey, som tager udgangspunkt i aktuelle og relevante problemstillinger i revisorbranchen og i erhvervslivet mere generelt. Formålet med undersøgelserne er, at sætte fokus på relevante emner og nyttiggøre den unikke viden som foreningens medlemmer besidder. Det er tilladt at citere fra publikationen med tydelig kildeangivelse og med henvisning til FSR danske revisorer.

Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder

Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder Juni 211 Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder Af økonomisk konsulent Nikolaj Pilgaard Der er sket en gradvis bedring i virksomhedernes oplevelse af finansieringsmulighederne

Læs mere

REVISOR- BRANCHEN 2016

REVISOR- BRANCHEN 2016 REVISOR- BRANCHEN 2016 Nøgletal www.fsr.dk Revisorbranchen: Vækst giver største omsætning nogensinde Med en omsætning på knap 17. mia. kroner i 2016 har revisorbranchen opnået den højeste omsætning målt

Læs mere

Flere små selvstændige kører med underskud

Flere små selvstændige kører med underskud FSR ANALYSE / APRIL 2017 Flere små selvstændige kører med underskud De større selskaber klarer sig fortsat godt 2016 blev det første år siden 2012, hvor andelen af selskaber med underskud er steget. Stigningen

Læs mere

Finansiering hos SMV er

Finansiering hos SMV er FSR SURVEY / JANUAR 2019 Finansiering hos SMV er Adgangen til finansieringen og betydningen af den aktuelle finansieringssituation Denne survey fokuserer på revisorernes vurdering af den aktuelle finansieringssituation

Læs mere

Underskud i detail- og engrosvirksomheder

Underskud i detail- og engrosvirksomheder FSR ANALYSE / JANUAR 19 Underskud i detail- og engrosvirksomheder Detail- og engrosvirksomheder har historisk set haft stor betydning for den danske økonomi, hvor virksomhederne har bidraget med vækst

Læs mere

10 år efter finanskrisen

10 år efter finanskrisen FSR ANALYSE / SEPTEMBER 2018 10 år efter finanskrisen Overskud vs. underskud fordelt på brancher 10 år der gået siden Lehman Brothers krakkede i september 2008 og satte gang i de kædereaktioner, der blev

Læs mere

Økonomisk analyse. Optimismen hos fødevarevirksomhederne når nye højder

Økonomisk analyse. Optimismen hos fødevarevirksomhederne når nye højder Økonomisk analyse 21. december 17 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +4 3339 4 F +4 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Optimismen hos fødevarevirksomhederne når nye højder Konjunkturbarometeret for

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 4 8 For yderligere information David Hedegaard Meyer Danske Advokater Telefon: +45 33 43 7 Email: dhm@danskeadvokater.dk Danske Advokaters Konjunkturbarometer Konjunkturbarometeret

Læs mere

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet SURVEY APRIL 2016 www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 3. kvartal 2017 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det seneste år er beskæftigelsen i Region Midtjylland steget med 8.232 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. Den private

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 1. kvartal 2016 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det går stille og roligt fremad i regionen med stigende beskæftigelse og faldende ledighed. Samtidig er der opadgående

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2017

Status på udvalgte nøgletal januar 2017 Status på udvalgte nøgletal januar 217 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling De seneste nøgletal giver en positiv afslutning på året og peger også på en pæn

Læs mere

NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving

NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving ØKONOMISKE NØGLETAL - UGE 39 NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, ØKONOM JONAS SPENDRUP MEYER OG ØKONOM KRISTIAN SKRI- VER SØRENSEN I den seneste uge har vi fået reviderede

Læs mere

UDLÅNSREDEGØRELSE. Overblik over udviklingen i kreditmulighederne i Danmark

UDLÅNSREDEGØRELSE. Overblik over udviklingen i kreditmulighederne i Danmark UDLÅNSREDEGØRELSE Overblik over udviklingen i kreditmulighederne i Danmark FEBRUAR 217 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Sammenfatning... 2. Udvikling i samlede udlån... 5 3. Bidragssatser og renter på realkreditlån....

Læs mere

Økonomisk analyse. Det globale opsving skaber positive forventninger i agroindustrien

Økonomisk analyse. Det globale opsving skaber positive forventninger i agroindustrien Økonomisk analyse 21. december 17 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Det globale opsving skaber positive forventninger i agroindustrien Virksomhedernes

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 2. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 2. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 2. kvartal 2017 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Beskæftigelsen i Region Midtjylland er steget med 8.850 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere det seneste år. Den private

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 4 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2016

Status på udvalgte nøgletal april 2016 Status på udvalgte nøgletal april 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu et fald i ledigheden i februar,

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 1. kvartal 2018 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det seneste år er beskæftigelsen i Region Midtjylland steget med cirka.00 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere eller

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 4. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 4. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 4. kvartal 2017 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det seneste år er beskæftigelsen i Region Midtjylland steget med cirka.700 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere eller

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 3. kvartal 2016 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Regionens beskæftigelse stiger og ledigheden falder. Omsætningen udvikler sig knap så positivt som tidligere, men

Læs mere

SURVEY. Virksomhedernes adgang til finansiering i

SURVEY. Virksomhedernes adgang til finansiering i - Virksomhedernes adgang til finansiering i 2013 SURVEY www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2016 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 1 2018 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

Virksomhedernes opfattelse af adgangen til lånefinansiering

Virksomhedernes opfattelse af adgangen til lånefinansiering Dansk Industri 04. jun. 14 Virksomhedernes opfattelse af adgangen til lånefinansiering Tine Roed Direktør, Dansk Industri Kreditklemme definition? Direktør Jørgen A. Horwitz, Finansrådet: En kreditklemme

Læs mere

Økonomisk analyse. Fødevarevirksomhedernes konjunkturbarometer sætter igen rekord

Økonomisk analyse. Fødevarevirksomhedernes konjunkturbarometer sætter igen rekord Økonomisk analyse 3. august 217 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +4 3339 4 F +4 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Fødevarevirksomhedernes konjunkturbarometer sætter igen rekord Fødevarevirksomhedernes

Læs mere

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Juni 17 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal september 2016

Status på udvalgte nøgletal september 2016 Status på udvalgte nøgletal september 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Arbejdsmarkedet tog sig en puster i juli med et svagt fald i beskæftigelsen,

Læs mere

Økonomisk analyse. Fødevarevirksomhederne har historisk høje forventninger

Økonomisk analyse. Fødevarevirksomhederne har historisk høje forventninger Økonomisk analyse 19. juni 217 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +4 3339 4 F +4 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Fødevarevirksomhederne har historisk høje forventninger til det kommende år Fødevarevirksomhedernes

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Økonomisk analyse. Opsvinget har for alvor bidt sig fast i agroindustriens forventninger

Økonomisk analyse. Opsvinget har for alvor bidt sig fast i agroindustriens forventninger Økonomisk analyse 28. august 17 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Opsvinget har for alvor bidt sig fast i agroindustriens forventninger Agroindustriens

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 4. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 4. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 4. kvartal 2016 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Beskæftigelsen er steget med 8.000 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere det seneste år, og ledigheden er faldet med

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i august 13 Ugens analyse Ugens tendens I Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Danmark udfordret af den svage vækst

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 1. kvartal 2017 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det seneste år er beskæftigelsen i Region Midtjylland steget med 5.700 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. I den

Læs mere

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 OKTOBER 2018 DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau DI s medlemsvirksomheder ser positivt på årets sidste kvartal. Deres

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jun. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 2 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011 VÆKST BAROMETER 3. KVARTAL 2011 Jobvækst synes sikker Vækstforventningerne hos de syddanske virksomheder har siden udgangen af 2009 peget opad. Men det har indtil videre ikke ført til mange nye job. De

Læs mere

Økonomisk analyse. Fødevarevirksomhederne forventer fortsat et godt 2018

Økonomisk analyse. Fødevarevirksomhederne forventer fortsat et godt 2018 Økonomisk analyse 31. juli 218 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Fødevarevirksomhederne forventer fortsat et godt 218 Forventningerne i fødevarevirksomhederne

Læs mere

Selskabers risiko og kreditværdighed

Selskabers risiko og kreditværdighed Selskabers risiko og kreditværdighed - Analyse af A/S ers og ApS ers reviderede og ikke-reviderede årsregnskaber November 2015 www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2015

Øjebliksbillede 3. kvartal 2015 Øjebliksbillede 3. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2015 Introduktion Generelt må konklusionen være, at det meget omtalte opsving endnu ikke er kommet i gear. Både væksten i BNP, privat-

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 2 2018 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 1 2017 Om konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2016

Status på udvalgte nøgletal august 2016 Status på udvalgte nøgletal august 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsesfremgangen fortsatte i maj, mens ledigheden faldt igen i juni. Flaskehalse

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2016

Status på udvalgte nøgletal januar 2016 Status på udvalgte nøgletal januar 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der var fremgang i økonomien i 215, men det blev vækstmæssigt ikke jubelår. Der

Læs mere

Dårlige finansieringsmuligheder

Dårlige finansieringsmuligheder Januar 213 Dårlige finansieringsmuligheder koster arbejdspladser Af konsulent Nikolaj Pilgaard De sidste to år har cirka en tredjedel af de mindre og mellemstore virksomheder oplevet, at det er blevet

Læs mere

1. Engroshandlen løftede sig i 2016

1. Engroshandlen løftede sig i 2016 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 1. Engroshandlen løftede sig i 20 Engroshandlen har igennem 20 haft en positiv fremgang. Omsætningen i 20 landede en smule over niveauet i 20. Den

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2016

Status på udvalgte nøgletal december 2016 Status på udvalgte nøgletal december 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsen steg igen i september mens ledigheden er stort set uændret. Fortsætter

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2016

Status på udvalgte nøgletal november 2016 Status på udvalgte nøgletal november 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsen steg igen i august mens ledigheden faldt i september efter et

Læs mere

Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr. 2 2016 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts marts 2016

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts marts 2016 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts 30. marts Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 4. KVARTAL 216 13. februar 217 Ifølge det foreløbige nationalregnskab fra Grønlands Statistik voksede den grønlandske økonomi med 1,7% i 215. Dermed

Læs mere

Om Grakoms konjunkturbarometer Grakoms konjunkturbarometer viser de seneste tendenser og udviklingen for den grafiske branche på den korte bane.

Om Grakoms konjunkturbarometer Grakoms konjunkturbarometer viser de seneste tendenser og udviklingen for den grafiske branche på den korte bane. Om Grakoms konjunkturbarometer Grakoms konjunkturbarometer viser de seneste tendenser og udviklingen for den grafiske branche på den korte bane. Konjunkturbarometeret indeholder følgende: Konjunkturindikator

Læs mere

Positive vurderinger af finansieringsklimaet

Positive vurderinger af finansieringsklimaet ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE januar 216 Positive vurderinger af finansieringsklimaet 2 blev året med de mest positive vurderinger af finansieringssituationen. Virksomhederne vurderede finansieringsklimaet

Læs mere

Økonomisk analyse. 17. marts 2017

Økonomisk analyse. 17. marts 2017 Økonomisk analyse 17. marts 17 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Største optimisme i agroindustrien i tre år - Agroindustriens konjunkturbarometer

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 4 2016 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Dansk Erhverv Videnservice

Dansk Erhverv Videnservice dec-06 mar-07 jun-07 sep-07 dec-07 mar-08 jun-08 sep-08 dec-08 mar-09 jun-09 sep-09 dec-09 mar-10 jun-10 sep-10 dec-10 Indeks, dec-06=100 DANSK ERHVERVS VIDENSERVICEBAROMETER FEBRUAR 2011 Dansk Erhverv

Læs mere

Dansk Jobindex. Arbejdsmarkedet er i hopla. Antallet af jobannoncer (sæsonkorrigeret)

Dansk Jobindex. Arbejdsmarkedet er i hopla. Antallet af jobannoncer (sæsonkorrigeret) Dansk Jobindex Arbejdsmarkedet er i hopla København den 24.01.2006 For yderligere information: Steen Bocian, Danske Bank 33 44 21 53, stbo@danskebank.dk Kaare Danielsen, Jobindex 38 32 33 60 kaare@jobindex.dk

Læs mere

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013 Makrokommentar 31. juli 213 Danmark Flere årsager til faldende bankudlån Bankernes udlån er faldet markant siden krisens udbrud. Denne analyse viser, at faldet kan tilskrives både bankernes strammere kreditpolitik

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jan. 16

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jan. 16 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jan. 16 Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

SURVEY. Fokus på finansiering og investering - og brugen af alternativ finansiering. Side 1 af 7.

SURVEY. Fokus på finansiering og investering - og brugen af alternativ finansiering. Side 1 af 7. Fokus på finansiering og investering - og brugen af alternativ finansiering SURVEY www.fsr.dk Side 1 af 7 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen

Læs mere

Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr Danske Advokaters Konjunkturbarometer nr 1 2016 Velkommen til Danske Advokaters Konjunkturbarometer Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks

Læs mere

Økonomisk analyse. Optimisme i agroindustrien

Økonomisk analyse. Optimisme i agroindustrien Økonomisk analyse 12. marts 214 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +4 3339 4 F +4 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Optimisme i agroindustrien Agroindustrien ser optimistisk frem mod de kommende 4

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 33 Indhold: Ugens tema Lille fald i ledigheden i juni 13 Ugens tendens I 16.1 nye jobannoncer i juli 13 Ugens tendens II Internationalt

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2016

Status på udvalgte nøgletal oktober 2016 Status på udvalgte nøgletal oktober 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Ledigheden er nu steget svagt i to måneder i træk, men vi vurderer ikke, at det

Læs mere

Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018

Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018 Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018 Virksomhederne i DI s Virksomhedspanel ser ganske lyst på det kommende

Læs mere

Om konjunkturindikator

Om konjunkturindikator Konjunkturindikatoren steg i august til -10 fra -16 i juli. Således mener et flertal af virksomheder i branchen stadig, at ordrebeholdningen er utilstrækkelig, om end den negative stemning er blevet mindre

Læs mere

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren?

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren? Arbejdsløsheden for de byggefaglærte er begyndt at stige igen efter et lille fald omkring årsskiftet. I juni 1 var hele 13½ pct. af de forsikrede i a-kasserne for byggefaglærte arbejdsløse, når man medregner

Læs mere

Marts Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Marts Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Marts 2017 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 2. KVARTAL 216 4. oktober 216 I deres seneste rapport om Grønlands økonomi forudsiger Økonomisk Råd, at den negative BNP-vækst i 212-214 vendte til en

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Konjunktur for 1. kvartal 2015: Optimismen er blevet lidt mindre. Januar 2015

VÆKST BAROMETER. Konjunktur for 1. kvartal 2015: Optimismen er blevet lidt mindre. Januar 2015 VÆKST BAROMETER Januar Konjunktur for 1. kvartal : Optimismen er blevet lidt mindre Efter halvandet år med spirende optimisme, er der sket et dyk i vækstforventningerne hos Region Syddanmarks Trods faldet

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. November 2016

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. November 2016 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien November 20 Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms

Læs mere

Mistede oplysninger i forbindelse

Mistede oplysninger i forbindelse Mistede oplysninger i forbindelse med fravalg af revision -Analyse af 2014-regnskaberne www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager

Læs mere

Barometeret ligger fortsat på et højt niveau Figur 1: Samlet konjunkturbarometer for agroindustrien

Barometeret ligger fortsat på et højt niveau Figur 1: Samlet konjunkturbarometer for agroindustrien Økonomisk analyse 31. juli 18 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Fald i agroindustriens forventninger dog fortsat højt niveau Konjunkturbarometeret

Læs mere

ANALYSE. Prisudviklingen på HD-uddannelser FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark.

ANALYSE. Prisudviklingen på HD-uddannelser FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. udviklingen på HD-uddannelser - 2013 ANALYSE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt og politisk.

Læs mere

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Nye nationalregnskabstal for 3. kvartal 2010 viser en flot fremgang i dansk økonomi. Stigningen sker dog på et nedrevideret grundlag

Læs mere

feb. 19 Konjunkturbarometer for DI Digital

feb. 19 Konjunkturbarometer for DI Digital Konjunkturbarometer for DI Digital Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex. persontransport) er

Læs mere

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen SMV erne har i den grad lagt krisen bag sig. Beskæftigelsen i de små og

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2016

Status på udvalgte nøgletal marts 2016 Status på udvalgte nøgletal marts 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet er fortsat ind i 216 med endnu et fald i ledigheden,

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Konjunktur for 2. kvartal 2014: Vækstoptimismen fortsætter med at stige. Maj 2014

VÆKST BAROMETER. Konjunktur for 2. kvartal 2014: Vækstoptimismen fortsætter med at stige. Maj 2014 VÆKST BAROMETER Maj 201 Konjunktur for 2. kvartal 201: Vækstoptimismen fortsætter med at stige Den vækstoptimisme, der var tegn på før jul, ser ud til at holde sig fast. Vækstforventningerne i Region Syddanmark

Læs mere

Februar Med kilde i Danmarks Statistik. Konjunkturbarometer for bygge- og anlæg januar 2011

Februar Med kilde i Danmarks Statistik. Konjunkturbarometer for bygge- og anlæg januar 2011 Februar 2 Med kilde i Danmarks Statistik Konjunkturbarometer for bygge- og anlæg januar 2 Byggeriets forventninger forbliver på samme niveau. Den sammensatte konjunkturindikator er -33 i januar mod -32

Læs mere

Om GA s konjunkturbarometer GA s konjunkturbarometer viser de seneste tendenser og udviklingen for den grafiske branche på den korte bane.

Om GA s konjunkturbarometer GA s konjunkturbarometer viser de seneste tendenser og udviklingen for den grafiske branche på den korte bane. Om GA s konjunkturbarometer GA s konjunkturbarometer viser de seneste tendenser og udviklingen for den grafiske branche på den korte bane. Konjunkturbarometeret indeholder følgende: Konjunkturindikator

Læs mere

Realkreditudlånet tilbage på sporet

Realkreditudlånet tilbage på sporet P R E S S E M E D D E L E L S E Realkreditudlånet tilbage på sporet Markant fremgang for fastforrentede lån til boligejerne. Også pæne tal for konverteringsaktiviteten. Nettoudlånet fra realkreditinstitutterne

Læs mere

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal 87% 23% VI udvikler Redegørelsen sammenfatter oplysninger om de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige udviklingstendenser

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY.

Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY. Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY www.fsr.dk FSR survey: Virksomhedernes adgang til finansiering FSR danske revisorer har spurgt godt 400 medlemmer, hvilke barrierer de oplever,

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal juni 2016

Status på udvalgte nøgletal juni 2016 Status på udvalgte nøgletal juni 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsesfremgangen fortsatte i marts, men ledigheden bød i april på første

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 3. KVARTAL 216 16. december 216 Der er mange tegn på, at den grønlandske økonomi er i højkonjunktur. Fiskeriet, byggeriet og servicevirksomhederne har

Læs mere

Om konjunkturindikator

Om konjunkturindikator Konjunkturindikatoren steg i juli til -16 fra -20 i juni. Således har virksomheder i branchen stadig negative forventninger til ordrebeholdningen, om end den negative stemning er blevet mindre i juli.

Læs mere

De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre

De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 15 De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre 15 ser ud til at blive året, hvor væksten i privatforbruget endelig tager fat igen efter krisen. Efter syv magre år,

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Michael Meineche mime@di.dk APRIL 2017 DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Dansk økonomi kommer op i et højere gear i andet kvartal 2017, forudser DI s medlemmer. Forventningerne er steget på

Læs mere

Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 3. kvartal 2015 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S. Oktober 2015.

Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 3. kvartal 2015 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S. Oktober 2015. Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 3. kvartal 2015 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S Oktober 2015 Side 1 af 11 OM FSR ANALYSE FSR - danske revisorer udarbejder løbende analyser

Læs mere

Historisk mange virksomheder finder det nemt at låne penge

Historisk mange virksomheder finder det nemt at låne penge Mar. 11 Jun. 11 Sep. 11 Dec. 11 Mar. 12 Jun. 12 Sep. 12 Dec. 12 Mar. 13 Jun. 13 Sep. 13 Dec. 13 Mar. 14 Jun. 14 Sep. 14 Dec. 14 Mar. 15 Jun. 15 Sep. 15 Dec. 15 Mar. 16 Jun. 16 Sep. 16 Dec. 16 Mar. 17 Thorbjørn

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2015

Status på udvalgte nøgletal januar 2015 Status på udvalgte nøgletal januar 215 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Reviderede tal for væksten i 3. kvartal viser en BNP-stigning på,4 pct. ift.

Læs mere

SURVEY. Årsregnskaberne Hvilke væsentlige fejl retter revisor under revisionen af 2013-årsregnskaberne.

SURVEY. Årsregnskaberne Hvilke væsentlige fejl retter revisor under revisionen af 2013-årsregnskaberne. Årsregnskaberne 2013 - Hvilke væsentlige fejl retter revisor under revisionen af 2013-årsregnskaberne SURVEY www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark.

Læs mere

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Den 9. december 11 Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Overskuddet på betalingsbalancen er rekordhøjt. Det store overskud er dog ikke et resultat af, at det går godt for

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2015

Status på udvalgte nøgletal november 2015 Status på udvalgte nøgletal november 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men ser dog indtil videre

Læs mere