Kommuners lånoptagelse og garantistillelse ved kontrakter om fast ejendom. Ved Torben Brøgger og Frederik Østergaard Kristiansen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommuners lånoptagelse og garantistillelse ved kontrakter om fast ejendom. Ved Torben Brøgger og Frederik Østergaard Kristiansen"

Transkript

1 Kommuners lånoptagelse og garantistillelse ved kontrakter om fast ejendom Ved Torben Brøgger og Frederik Østergaard Kristiansen

2 2 Dagsorden Velkomst. Introduktion. Regulering af kommunernes låntagning: Lånebekendtgørelsen. Låneadgang og ramme. Lånetyper og lånevilkår. Lån og aftaler, som henregnes til låntagning. Opgørelse af aftalernes værdi. Undtagelser til låneoptagelse.

3 3 Indledning Det almindelige kommunaløkonomiske princip: Hensyn: Kommunerne skal som udgangspunkt finansiere anlægsaktiver uden låneoptagelse. Finanspolitisk hensyn: Behov for fra centralt hold at kunne påvirke kommunernes anlæg og byggeri. Låneoptagelse påvirker de fremtidige kommunalbestyrelsers dispositionsfrihed (nutiden bør ikke vælte byrder over på kommende generationer). Kun adgang til låneoptagelse, hvor der er hjemmel i lånebekendtgørelsen: Kommunerne skal være selvfinansierende, men låneoptagelse kan tillades på visse nærmere afgrænsede områder. Kommunerne kan således kun optage lån, i det omfang der i medfør af lånebekendtgørelsen er tilladelse til lånoptagelse, hvilket er inden for forsyningsområdet og enkelte andre områder. Mulighed for at opnå dispensation til låntagning, blandt andet på grundlag af årlige dispensationspuljer. Den samlede låneadgang udgør kommunernes såkaldte låneramme.

4 4 Baggrund Tidligere kunne kommunerne alene optage lån efter tilsynsmyndighedernes forhåndsgodkendelse: Formål: At sikre, at den enkelte kommunalbestyrelse alene varetog kommunale opgaver. At den enkelte kommunalbestyrelse ikke gennem styrelse af kommunens anliggender uforsvarligt forringede kommunens økonomi. At kommunerne ikke konkurrerede indbyrdes på en uheldig måde. At kommunerne ikke under ét disponerede i strid med samfundets interesser som helhed. Godkendelsesbeføjelsen ændrede karakter: Tilsynsmyndighederne vurderede ikke i så høj grad de enkelte dispositioners hensigtsmæssighed for den pågældende kommune, men ofte alene påså, at dispositionen var forenelig med lovgivningen og i overensstemmelse med ministeriets dagældende retningslinjer. Stort set var der kun låneadgang til investeringer i el, gas, energibesparende foranstaltninger, jordforsyning, sanering af industrihusbyggeri og visse udgifter til boligbyggeri. Traditionelt set er visse forsyningsvirksomheder således blevet holdt uden for lånebegrænsningerne ud fra en betragtning om, at de var fuldt takstfinansieret og derfor måtte have mulighed for på lige fod med private forsyningsvirksomheder at indrette sig på en økonomisk rationel måde. Udmøntede sig i den første lånebekendtgørelse i 1982.

5 5 Formål med lånebegrænsningerne og deponeringsreglerne Lånebegrænsningen: Opmærksomhed om udgifter og forpligtelser - minimering af risiko for gældssætning og hæftelser. Finanspolitisk styring: Samfundsmæssigt hensyn "der tilsiger en regulering af omfanget af kommuners og regioners opførelse af anlæg samt deltagelse i aftaler, herunder leje og leasing af anlæg, der må sidestilles med og opfattes som lån, når aftalerne erstatter en egenfinansieret anlægsudgift." Omfordelingsbegrænsning: Beskyttelse af fremtidig dispositionsfrihed (økonomisk råderum ikke i uhensigtsmæssigt omfang undergives finansielle bindinger). Prioritering på udvalgte områder: Straks finansiering kan undgås, hvor vurderes uhensigtsmæssigt samt mulighed for at fremme investeringer.

6 6 Regulering Lovbekendtgørelse nr. 769 af den 6. september 2015 om kommunernes styrelse, "Kommunestyrelsesloven", 41, 58 og 59. Bekendtgørelse nr af den 17. december 2013 om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier mv. Tilsvarende bekendtgørelse for regionerne (nr af den 17. december 2013). Vejledning nr af den 19. februar 2012 om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier mv. Udkast til vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier mv.

7 7 Låneadgang - og ramme Lånefinansiering efter lånebekendtgørelsen kan, med få undtagelser, alene omfatte anlægsudgifter. Ikke låneadgang til almindelig drift og vedligehold. Den tilladte låneadgang: Summen af regnskabsførte udgifter, ekskl. anlægstilskud: Dvs. kommunernes nettoudgifter til formål nævnt i lånebekendtgørelsens 2, stk. 1 (primært forsyningsområdet) samt eventuel lånedispensation efter 16 og 17. Låneoptagelsen skal ske i samme regnskabsår, som de udgifter låneadgangen er betinget af. 2 udgifterne fastsætter den beløbsmæssige ramme for lånoptagelsen, men ikke formålet hermed: Ikke krav om, at lånebeløb anvendes til betaling af udgifter, som har givet adgang til lånoptagelsen. Lån kan anvendes til udgifter, der ikke er omfattet af 2.

8 8 Lånetyper og lånevilkår Lån kan optages som annuitetslån, serielån, indekslån, stående lån eller lån med en afdragsfriperiode, jf. 10, stk. 1 og 2. Ikke regulering af, om lån skal optages med variabel eller fast rente, eller hvor kommunerne kan optage lån. Efter den 1. januar 2014 kan kommunerne alene stille garanti for låntyper, som kommunen selv kan anvende. For annuitetslån, serielån og indekslån er den maksimale løbetid 25 år. Undtagelse: Lån til opførelse eller erhvervelse af ældreboliger. For andre lån og afdragsfrie lån er den maksimale løbetid 15 år med et afdragsforløb, der højest giver en gennemsnitlig løbetid på 10 år. Lån kan alene optages med sluteksponering i danske kroner eller euro.

9 9 Særlige regler om indfrielse af lån ved salg eller overdragelse af fast ejendom 7 og 8. Ved salg af kommunens faste ejendomme, herunder anlæg, hvori der er optaget lån, skal kommunen indfri lånet. Alternativt skal deponeres et beløb svarende til beløbet, hvormed lånet kan indfries. Ikke begrænset til, hvor der er stillet sikkerhed for lånet i ejendommen. Hensyn: Ikke spekuleres i låneberettigede investeringer.

10 10 Lån og aftaler, som henregnes til låntagning Lån og aftaler omfattet af 3, stk. 1, nr Nr. 5: Indestående prioriteter, der overtages og sælgerpantebreve i forbindelse med erhvervelse af fast ejendom. Nr. 6 og 7: Aftaler om benyttelse af ejendomme, lokaler mv., hvis etablering kan sidestilles med en kommunal anlægsopgave (leje og leasing mv.). Leasing/leje af materiel, inventar mv. erstatter normalt ikke en anlægsudgift, men en driftsudgift. Nr. 8: Lån og aftaler, hvor kommunen meddeler garanti eller anden sikkerhed til finansiering af anlægsprojekter mv. (undtagelser hertil i 3, stk. 2).

11 11 Leje- og leasing (OPP-projekter) - deponering Indgåelse af aftaler, herunder leje- og leasingaftaler, opfattes som lån, hvis indgåelsen af aftalen erstatter en offentlig anlægsopgave. OPP-projekter med privat ejerskab, hvor den private part mod betaling af et fastsat vederlag stiller aktivet til rådighed for den offentlige part i driftsfasen, sidestilles i relation til lånereglerne med en leje- eller leasingaftale. 3, stk. 1, nr. 6: 3 Til en kommunes låntagning henregnes: 6) Indgåelse af aftaler, herunder leje- og leasingaftaler, om benyttelse af ejendomme, lokaler m.v., eller aftale om drift af institutioner, hvis etablering kan sidestilles med en kommunal anlægsopgave. Deponering: Indgåelsen af leje-/leasingaftalen (OPP-kontrakt) henregnes dog ikke til den offentlige myndigheds låntagning, hvis myndigheden samtidig deponerer et beløb på en særskilt konto i et pengeinstitut eller deponerer obligationer med en tilsvarende kursværdi i et pengeinstitut, et realkreditinstitut eller i KommuneKredit, jf. hhv. 6, stk. 1. Med andre ord: Ved indgåelse af leje-/leasingaftale eller OPP-kontrakt skal der enten benyttes en ledig låneramme eller deponeres.

12 12 Leje- og Leasing (OPP-projekter) - Deponering Aftaler, herunder leje- og leasingaftaler med en maksimal løbetid på 3 år, 3, stk. 4, henregnes ikke til den kommunale låntagning. Der skal ikke deponeres.

13 13 Deponering Formål: Neutralisere den likviditetsgevinst, som kommunen kan opnå ved at indgå en aftale om benyttelse af anlægsaktivet i stedet for at købe anlægsaktivet, således at kommunen ligestilles med kommuner, som vælger at opføre eller købe et tilsvarende anlægsaktiv. Opgørelse af deponeringsbeløbet: Højeste værdi af enten 1) opførelses-/anskaffelsesomkostningerne eller 2) værdien af de benyttede ejendomme ifølge den senest foretagne offentlige vurdering, jf. hhv. 5, stk. 1. Deponeringsbeløbet opgøres ekskl. moms, hvis der er mulighed for kommunal momsrefusion, og inkl. moms, hvis der ikke er, jf. hhv. 5, stk. 2. Dermed sidestilles sådanne aftaler også i relation til momsspørgsmålet med myndighedens egen opførelse eller køb af et tilsvarende anlægsaktiv. Deponering foretages efterhånden, som byggeriet opføres, således at det deponerede beløb svarer til opførelsesomkostningerne, der afholdes i det pågældende år, jf. 5, stk. 6.

14 14 Deponering (fortsat) Frigivelse: (For aftaler indgået efter den 1. januar 2014) Binding i et år og frigives herefter med 1/25 del årligt over 25 år eller ved aftalens ophør, 5, stk. 6. Tilskrevne renter til de deponerede beløb kan løbende hæves. Hvis kommunen i årene efter, at deponeringen er foretaget, har ledig låneramme, kan det deponerede beløb nedbringes (frigives) med et beløb svarende til den ledige låneramme.

15 15 Deponering - delvis offentlig benyttelse Delvis offentlig benyttelse: Deponering, der svarer forholdsmæssigt til den kommunale benyttelse af ejendommen. Vejledning om kommunernes låntagning, meddelelse af garantier mv. (Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning nr af den19. februar 2012), pkt. 7.3: "Såfremt en kommune indgår en aftale om delvis benyttelse af en ejendom, således at ejendommen benyttes delvist af andre til ikke-kommunale formål, skal kommunen kun deponere et beløb, der svarer forholdsmæssigt til den kommunale benyttelse af ejendommen." Ved opgørelsen af benyttelsen til kommunalt formål tages udgangspunkt i den ikke-kommunale benyttelse af ejendommen. Praksis: Svømmehalsprojekter. P-huse (regionerne). Delvis videreudlejning af kommunale lejemål: "Hensigtsmæssighedsårsager".

16 16 Deponering - nettoficering Lånebekendtgørelsen 5, stk. 5: "Når en kommune opsiger en lejeaftale og indgår en ny lejeaftale inden for det samme regnskabsår eller senest den 31. marts i det efterfølgende regnskabsår, reduceres beløbet opgjort efter stk. 1 med værdien af det opsagte lejemål ligeledes opgjort efter stk. 1." Formål af skabe større fleksibilitet inden for den lokale myndigheds forvaltning i relation til indgåelse af nye lejemål, uden at myndigheden herved får adgang til at udvide sin samlede mængde af lejemål uden deponering. Eksisterende lejemål opgøres efter stk. 1 - kan være en væsentlig lempelse.

17 17 Særligt om garantistillelse 3, stk. 2, nr. 8: "Lån eller aftaler, herunder leje- eller leasingaftaler, der ikke er omfattet af nr. 1-7, i det omfang kommunen meddeler garanti eller anden sikkerhed for lånet eller aftalen, og lånet anvendes til finansiering af anlægsprojekter eller udgifter, der kan sidestilles med en kommunal anlægsopgave." Garanti for lån eller aftaler, herunder leje- og leasingaftaler, kan stilles med den fornødne hjemmel. Ikke en generel regulering af garanti- og sikkerhedsstillelse. Kommercielle aktiviteter ikke omfattet af lånebekendtgørelsen. Kommunen kan som udgangspunkt kun stille garanti for lånetyper, som kommunen selv kan anvende, jf. 12, stk. 1.

18 18 Øvrige bestemmelser Sale- and leaseback kræver Social- og Indenrigsministeriets godkendelse, 11: Hvis andre forhold end rent finansielle har været bestemmende. En betingelse at deponeres et beløb svarende til lejemålets værdi. En betingelse at arrangementet ikke indeholder en kommunal købspligt. Godkendelse hvis maksimal løbetid på 3 år uden adgang til forlængelse. Dispensationsadgang i særlige tilfælde,

19 19 Puljer Økonomiaftalen mellem Regeringen og KL om kommunernes økonomiske rammer for 2016: Siden 2003 har der været afsat en låne- og deponeringsfritagelsespulje på kr. 100 mio. til fremme af offentlige private samarbejdsprojekter med effektiviseringsaspekter (OPP-puljen). OPP-puljen er ikke videreført for Der afsættes lånepuljer på i alt kr. 0,8 mia. målrettet små kommuner med behov for større strukturelle investeringer (fx på borgernære områder) samt til investeringer med et effektiviseringspotentiale. Halvdelen finansieres af Staten. For regionerne er forsat afsat en OPP-deponeringsfritagelsespulje på kr. 300 mio.

20 20 Kvalitetsfonden Med henblik på at løfte de fysiske rammer på de borgernære serviceområder for børn og unge på dagtilbudsområdet, i folkeskolen og vedrørende idrætsfaciliteter samt på ældreområdet er der etableret en kvalitetsfond på i alt kr. 22 mia. til statslig medfinansiering af kommunale investeringer i perioden I 2009 er udmøntet kr. 1 mia., i 2010 kr. 4 mia. og i perioden hvert år kr. 2 mia. fra kvalitetsfonden. I 2016 udmøntes ligeledes kr. 2 mia. Fra 2014 fordeles kvalitetsfondsmidlerne som en del af bloktilskuddet, og de hidtidige krav om kommunal medfinansiering samt deponering af uforbrugte midler er ophævet.

21 21 Opsummering Eventuelle spørgsmål.

22 22 Kontakt Torben Brøgger Frederik Østergaard Kristiansen Partner Aarhus Advokat Aarhus Fast ejendom & Entreprise Fast ejendom & Entreprise T M E tb@bechbruun.com T M E fkr@bechbruun.com København Danmark Aarhus Danmark Shanghai Kina T

Kommuners lånoptagelse og garantistillelse ved kontrakter om fast ejendom. Ved Cecilie Rust og Torben Schøn

Kommuners lånoptagelse og garantistillelse ved kontrakter om fast ejendom. Ved Cecilie Rust og Torben Schøn Kommuners lånoptagelse og garantistillelse ved kontrakter om fast ejendom Ved Cecilie Rust og Torben Schøn 2 Dagsorden Velkomst Introduktion Regulering af kommunernes låntagning Lånebekendtgørelsen Låneadgang

Læs mere

En ny lånevejledning er under udarbejdelse og forventes udsendt i løbet af foråret.

En ny lånevejledning er under udarbejdelse og forventes udsendt i løbet af foråret. Til samtlige kommuner, KL og det kommunale tilsyn Ny bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. samt orientering om muligheden for at søge om lånedispensation fra to lånepuljer

Læs mere

Bekendtgørelse om regionernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.

Bekendtgørelse om regionernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. BEK nr 1581 af 17/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., sagsnr. 2013-10323 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune

Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune Notatet beskriver kort reglerne og overvejelser omkring kommunal lånoptagelse, hvad kommunerne har mulighed for at låne til, samt hvilke hensyn

Læs mere

b) Lånedispensationer til investeringer med dokumenteret effektiviseringspotentiale

b) Lånedispensationer til investeringer med dokumenteret effektiviseringspotentiale Hjørring Kommune 15. marts 2017 Låneramme- og deponeringsopgørelse for 2016 Rulning fra 2015 til 2016 af lånedispensationer: a) Lånedispensation på det borgernære område Byrådet besluttede på møde den

Læs mere

Om kommunernes fremtidige anvendelse af valutalån og finansielle instrumenter (derivater)

Om kommunernes fremtidige anvendelse af valutalån og finansielle instrumenter (derivater) PRIMO seminar den 24. november 2011, Odense Rådhus Om kommunernes fremtidige anvendelse af valutalån og finansielle instrumenter (derivater) Kontorchef Søren H. Thomsen Økonomi- og Indenrigsministeriet

Læs mere

Der vil endvidere være mulighed for at rulle og disponere en uudnyttet låneadgang

Der vil endvidere være mulighed for at rulle og disponere en uudnyttet låneadgang Hjørring Kommune Notat Økonomiområdet Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring den 19-02-2016 Sagsnr.: 00.30.06-A00-1-14 Låneramme-

Læs mere

Juridiske problemstillinger og tendenser. PRIMO-seminar 26. oktober 2011 Advokat, partner Johan Weihe

Juridiske problemstillinger og tendenser. PRIMO-seminar 26. oktober 2011 Advokat, partner Johan Weihe Juridiske problemstillinger og tendenser PRIMO-seminar 26. oktober 2011 Advokat, partner Johan Weihe Juridiske problemstillinger Kommunale og regionale låneregler Offentligretlige problemstillinger Udbud

Læs mere

Der har i 2017 været afholdt anlægsudgifter højere end 28,117 mio. kr., og denne lånedispensation på 6,466 mio. kr. kan derfor disponeres fuldt ud.

Der har i 2017 været afholdt anlægsudgifter højere end 28,117 mio. kr., og denne lånedispensation på 6,466 mio. kr. kan derfor disponeres fuldt ud. Hjørring Kommune marts 2018 Låneramme- og deponeringsopgørelse for 2017 Rulning fra 2016 til 2017 af lånedispensationer: a) Lånedispensation på det borgernære område Byrådet besluttede på møde den 29.

Læs mere

Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning nr.

Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning nr. Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning nr. Indhold 1. Indledning... 1 1.1. Formålet med lånevejledningen... 1 1.2. De retlige

Læs mere

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013 Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 21-213 Baggrund I forbindelse med budgetlægningen for 214 har der været en række politiske drøftelser om udviklingen i den kommunale gæld samt

Læs mere

Balanceforskydninger. 80.84 Afdrag på lån 80.85 Optagelse af lån 80.86 Øvrige balanceforskydninger 80.88 Beholdningsbevægelse

Balanceforskydninger. 80.84 Afdrag på lån 80.85 Optagelse af lån 80.86 Øvrige balanceforskydninger 80.88 Beholdningsbevægelse Balanceforskydninger 80.84 Afdrag på lån 80.85 Optagelse af lån 80.86 Øvrige balanceforskydninger 80.88 Beholdningsbevægelse BEVILLINGSOMRÅDE 80.84 Bevillingsområde 80.84 Afdrag på lån Udvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 28. april 2008 til en borger

Statsforvaltningens brev af 28. april 2008 til en borger Statsforvaltningens brev af 28. april 2008 til en borger De har den 10. oktober 2005 rettet henvendelse til Statsamtet Århus, det kommunale tilsyn, vedrørende Kolding Kommunes optagelse af et lån på 30

Læs mere

GRØNNE FINANSIERINGSMODELLER. Mandag Morgen - Klimaworkshop

GRØNNE FINANSIERINGSMODELLER. Mandag Morgen - Klimaworkshop GRØNNE FINANSIERINGSMODELLER Mandag Morgen - Klimaworkshop Kort om KommuneKredit Medlemsejet forening siden 1899 Medlemmer: 98 Kommuner og 5 Regioner Medlemmerne hæfter solidarisk. KommuneKredits kreditvurdering

Læs mere

Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning nr. 9097 af 19. februar 2012.

Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning nr. 9097 af 19. februar 2012. Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning nr. 9097 af 19. februar 2012. Indhold 1. Indledning... 1 1.1. Formålet med lånevejledningen...

Læs mere

Der fremsendes publikationen Generelle tilskud til regionerne for 2014.

Der fremsendes publikationen Generelle tilskud til regionerne for 2014. Samtlige regioner Sagsnr. 2013-07243 Doknr. 115097 Dato 28. juni 2013 Budgetlægningen for 2014 Til brug for regionernes budgetlægning for 2014 udmeldes hermed fordelingen af bloktilskuddet fra staten.

Læs mere

Det Nye Svømmecenter i Skanderborg

Det Nye Svømmecenter i Skanderborg Det Nye Svømmecenter i Skanderborg Muligheder for finansiering Forudsætninger Anlægsudgiften er beregnet til ca. 68 mio. kr. inkl. moms Heraf byggelånsrenter for ca. 5 mio. kr. og moms udgør 13 mio. kr.

Læs mere

Arbejdsgrupperapport om modernisering af kommunernes og regionernes låne- og deponeringsregler

Arbejdsgrupperapport om modernisering af kommunernes og regionernes låne- og deponeringsregler Arbejdsgrupperapport om modernisering af kommunernes og regionernes låne- og deponeringsregler Maj 2013 Arbejdsgrupperapport om modernisering af kommunernes og regionernes låne- og deponeringsregler I

Læs mere

Favrskov Kommunalbestyrelse Skovvej 20 8382 Hinnerup. Vedr. Favrskov Kommunes sagsnr. 710-2010-38569

Favrskov Kommunalbestyrelse Skovvej 20 8382 Hinnerup. Vedr. Favrskov Kommunes sagsnr. 710-2010-38569 Favrskov Kommunalbestyrelse Skovvej 20 8382 Hinnerup 1 7-12- 2010 TILSYNET Vedr. Favrskov Kommunes sagsnr. 710-2010-38569 Favrskov Kommune har ved brev af 30. august 2010 anmodet statsforvaltningen om

Læs mere

10.4 Kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.

10.4 Kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Budget- og regnskabssystem 10.4 - side 1 10.4 Kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. 10.4.1 Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. (Indenrigsministeriets

Læs mere

Notat til Økonomiudvalget. Målsætning for gældsudvikling

Notat til Økonomiudvalget. Målsætning for gældsudvikling Notat til Økonomiudvalget Målsætning for gældsudvikling Finansielle strategi I kommunens finansielle strategi fastlægges generelle retningsliner i forbindelse med låneoptagelse og pleje af kommunens låneportefølje.

Læs mere

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi.

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi. Hjørring Kommune Hjørring kommunes finansielle strategi gældende fra 1. juli 2013 Udkast Formål: Formålet med en finansiel strategi er at fastlægge rammerne for en aktiv styring af Hjørring kommunes finansielle

Læs mere

åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 24. maj 2012 kl. 14:00 i Aars 1

åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 24. maj 2012 kl. 14:00 i Aars 1 åbent møde for Økonomiudvalgets møde den 24. maj 2012 kl. 14:00 i Aars 1 Indholdsfortegnelse 132. Lokaler 10. klasse centret 246 133. Aalestrup Varme - Kommunegaranti 7,0 mio. kr. 249 134. Aalestrup Vand

Læs mere

NOTAT. Finansiel politik i relation til langfristet gæld

NOTAT. Finansiel politik i relation til langfristet gæld Finansiel politik i relation til langfristet gæld 1. marts 2012 I dette notat oplistes nogle af de emner og overvejelser, som det kan være relevant at beskrive, når kommunen skal udarbejde afsnittene i

Læs mere

FINANSIERING AF VANDSELSKABERS ANLÆGSINVESTERINGER. Nem og billig låntagning med kommunal garanti

FINANSIERING AF VANDSELSKABERS ANLÆGSINVESTERINGER. Nem og billig låntagning med kommunal garanti FINANSIERING AF VANDSELSKABERS ANLÆGSINVESTERINGER Nem og billig låntagning med kommunal garanti KommuneKredit 1. Medlemsejet forening siden 1899. 2. Medlemmer: 98 Kommuner og 5 Regioner 3. Non profit

Læs mere

Samtlige regioner. Budgetlægningen for 2012

Samtlige regioner. Budgetlægningen for 2012 Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K Samtlige regioner T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M im@im.dk W www.im.dk Dato: 30. juni 2011 Enhed: Kommunaløkonomi Sagsbeh.: BS Sags nr.: 1103617 Dok. nr.: 568367

Læs mere

Skatter Budget 2011-2014. Beløb i 1.000 kr. R2009 B2010 B2011 BO2012 BO2013 BO2014

Skatter Budget 2011-2014. Beløb i 1.000 kr. R2009 B2010 B2011 BO2012 BO2013 BO2014 Skatter Budget 2011-2014 Skatter De kommunale skatter udgøres for langt hovedpartens vedkommende af personskatter med 91,2 pct. af de samlede skatter. Den næststørste skattekilde er ejendomsskat med 7,6

Læs mere

1. Sammenfatning og overvejelser

1. Sammenfatning og overvejelser Velfærdsministeriet Rapport om Offentlige-Private-Partnerskaber (OPP) og de kommunale låneregler samt visse øvrige spørgsmål i relation til lånebekendtgørelsen Maj 2008 2 3 1. Sammenfatning og overvejelser

Læs mere

Finansiering af Biogasinvesteringer. Nem og Billig låntagning med kommunal garanti

Finansiering af Biogasinvesteringer. Nem og Billig låntagning med kommunal garanti Finansiering af Biogasinvesteringer Nem og Billig låntagning med kommunal garanti Kommuners Låntagning Kommuner kan som udgangspunkt ikke lånefinansiere kommunens udgifter, alt skal skattefinansieres.

Læs mere

Assens Kommune gælden og dens betydning

Assens Kommune gælden og dens betydning Assens Kommune gælden og dens betydning Assens Kommune Økonomi Juli 2013 1 Indledning Denne rapport omhandler Assens Kommunes gæld fra kommunesammenlægningen til i dag. Herudover indgår den nuværende afviklingsprofil

Læs mere

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi.

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi. Hjørring Kommune Hjørring kommunes finansielle strategi Oktober 2017 Formål: Formålet med en finansiel strategi er at fastlægge rammerne for en aktiv styring af Hjørring kommunes finansielle portefølje,

Læs mere

Investerings- og lånepolitik. for. Spildevandscenter Avedøre I/S. Oplæg

Investerings- og lånepolitik. for. Spildevandscenter Avedøre I/S. Oplæg Investerings- og lånepolitik for Oplæg Politikker for optagning af lån og anbringelse af likvider Side 2 af 6 Oktober 2010 Oplæg til investeringspolitik Side 3 af 5 1. INDLEDNING J.nr. ØK-0178-0100 5.

Læs mere

Visionsseminar 2018 Bramslevgaard :: marts 2018

Visionsseminar 2018 Bramslevgaard :: marts 2018 Visionsseminar 2018 Bramslevgaard :: 15.-16. marts 2018 Den økonomiske politik - Formål 1. At fastlægge de overordnede rammer for Rebild Kommunes økonomiske og finansielle styring. 2. At sikre at være

Læs mere

Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Social- og Indenrigsministeriets vejledning nr. 11256 af 7. december 2015.

Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Social- og Indenrigsministeriets vejledning nr. 11256 af 7. december 2015. Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Social- og Indenrigsministeriets vejledning nr. 11256 af 7. december 2015. Indhold 1. Indledning... 1 1.1. Formålet med lånevejledningen...

Læs mere

Kommunen skal på ethvert tidspunkt være i stand til at overholde sine betalingsforpligtelser.

Kommunen skal på ethvert tidspunkt være i stand til at overholde sine betalingsforpligtelser. 11 ØKONOMISK POLITIK 2019-2022 INDLEDNING Formålet med Odder Kommunes økonomisk politik er at fastlægge de overordnede politiske mål og rammer for budgetterne i perioden 2019-2022 og den løbende økonomistyring.

Læs mere

Udvalg Økonomiudvalget. Bevillingsområdet omfatter afdrag på kommunens langfristede gæld. Budget Tillægsbevilling Regnskab Afvigelse

Udvalg Økonomiudvalget. Bevillingsområdet omfatter afdrag på kommunens langfristede gæld. Budget Tillægsbevilling Regnskab Afvigelse REGNSKAB 2008 Bevillingsområde 80.84. Afdrag på lån Udvalg Økonomiudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter afdrag på kommunens langfristede gæld. Resultater Årets samlede resultat

Læs mere

I bilag 2 kan man se udviklingen i lånerammen fra 2007 til 2016, herunder fordelingen af udgifter vedr. lånedispensationer.

I bilag 2 kan man se udviklingen i lånerammen fra 2007 til 2016, herunder fordelingen af udgifter vedr. lånedispensationer. Gældsudvikling i Svendborg Kommune I forbindelse med at kommunens nettogæld afdrages ganske betydeligt, specielt fra 2019 og frem, gives her et kort overblik over lånemuligheder samt udviklingen i kommunens

Læs mere

Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning nr af 19. februar 2012.

Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning nr af 19. februar 2012. Vejledning om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning nr. 9097 af 19. februar 2012. Indhold 1. Indledning... 1 1.1. Formålet med lånevejledningen...

Læs mere

1 Indledning Retningslinjer for aktiver Retningslinjer for passiver Retningslinjer for leasing...4

1 Indledning Retningslinjer for aktiver Retningslinjer for passiver Retningslinjer for leasing...4 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...1 2 Retningslinjer for aktiver...2 3 Retningslinjer for passiver...4 4 Retningslinjer for leasing...4 1 Indledning Finansstrategien indeholder retningslinjer for styring

Læs mere

1 Indledning Retningslinjer for aktiver Retningslinjer for passiver Retningslinjer for leasing...4

1 Indledning Retningslinjer for aktiver Retningslinjer for passiver Retningslinjer for leasing...4 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...1 2 Retningslinjer for aktiver...2 3. Retningslinjer for passiver.. 3 4 Retningslinjer for leasing...4 1 Indledning Finansstrategien indeholder retningslinjer for styring

Læs mere

ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG. Mødedato: 1. december 2009. Gl. Byrådssal, Torvet, Skive. Mødetidspunkt: 16:00. Mødet hævet:

ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG. Mødedato: 1. december 2009. Gl. Byrådssal, Torvet, Skive. Mødetidspunkt: 16:00. Mødet hævet: ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG Mødedato: 1. december 2009 Mødested: Gl. Byrådssal, Torvet, Skive Mødetidspunkt: 16:00 Mødet hævet: Deltagere: Flemming Eskildsen, Peder Chr. Kirkegaard, Per Jeppesen, Frede

Læs mere

Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for for Hjørring Kommune

Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for for Hjørring Kommune Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for 2018-2021 for Hjørring Kommune 1) Statsgaranti I det foreliggende budgetmateriale er der foreløbigt valgt det statsgaranterede udskrivningsgrundlag

Læs mere

Finansiering af vandsektorens anlægsinvesteringer Nem og Billig låntagning med kommunal garanti

Finansiering af vandsektorens anlægsinvesteringer Nem og Billig låntagning med kommunal garanti Finansiering af vandsektorens anlægsinvesteringer Nem og Billig låntagning med kommunal garanti KommuneKredit 1. Medlemsejet forening siden 1899. 2. Medlemmer: 98 Kommuner og 5 Regioner 3. Non profit 4.

Læs mere

Der fremsendes publikationen Generelle tilskud til regionerne for 2015.

Der fremsendes publikationen Generelle tilskud til regionerne for 2015. Samtlige regioner Sagsnr. 2014-7428 Doknr. Dato 30. juni 2014 Budgetlægningen for 2015 Til brug for regionernes budgetlægning for 2015 udmeldes hermed fordelingen af bloktilskuddet fra staten. Endvidere

Læs mere

10.3 Kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder

10.3 Kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder Budget- og regnskabssystem 10.3 - side 1 10.3 Kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder 10.3.1 Bekendtgørelse om kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder

Læs mere

Af vedhæftede oversigt fremgår Social- og Indenrigsministeriets kontaktpersoner.

Af vedhæftede oversigt fremgår Social- og Indenrigsministeriets kontaktpersoner. Samtlige regioner Sagsnr. Doknr. Dato 03-09-2015 Budgetlægningen for 2016 Til brug for regionernes budgetlægning for 2016 udmeldes hermed fordelingen af bloktilskuddet fra staten. Endvidere beskrives muligheden

Læs mere

Introduktion til økonomi og tværgående udfordringer. 2013 www.ikast-brande.dk

Introduktion til økonomi og tværgående udfordringer. 2013 www.ikast-brande.dk Introduktion til økonomi og tværgående udfordringer Ikast-Brande kommune... ikke nogen bolsjebutik Bruttodriftsudgifter ca.: 3,5 mia. kr. - driftsindtægter ca.: 1,2 mia. kr. Nettodriftsudgifter ca.: 2,3

Læs mere

Retningslinier for styring af de finansielle dispositioner

Retningslinier for styring af de finansielle dispositioner Retningslinier for styring af de finansielle dispositioner Indholdsfortegnelse 1. Formål 2. Udførelse og kompetence 3. Aktivsiden 4. Passivsiden 5. Leasing 6. Rapportering Ligevægt mellem faktisk og ønsket

Læs mere

Hovedkonto 8. Balanceforskydninger

Hovedkonto 8. Balanceforskydninger Hovedkonto 8. Balanceforskydninger - 306-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Hovedkonto 8 indeholder dels årets forskydninger i beholdningen af aktiver og passiver og dels hele

Læs mere

Godkendelse af lånoptagelse for 2018 og tillægsbevillinger for anlæg og finansiering i 2018 og 2019

Godkendelse af lånoptagelse for 2018 og tillægsbevillinger for anlæg og finansiering i 2018 og 2019 Punkt 19. Godkendelse af lånoptagelse for 2018 og tillægsbevillinger for anlæg og finansiering i 2018 og 2019 2018-091036 Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at der optages lån på 150,1 mio.

Læs mere

OPP HVORNÅR OG HVORDAN. Økonomidirektørforeningens Årsmøde 2013

OPP HVORNÅR OG HVORDAN. Økonomidirektørforeningens Årsmøde 2013 OPP HVORNÅR OG HVORDAN Økonomidirektørforeningens Årsmøde 2013 OPP undervejs i mere end 10 år Regeringens handlingsplan, 2004: Det offentlige skal blive bedre til at bruge markedet, når det leverer service

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

Finansiel strategi. 1. Indledning og grundlag for finansiel strategi 2. 2. Den finansielle strategi omfatter 2

Finansiel strategi. 1. Indledning og grundlag for finansiel strategi 2. 2. Den finansielle strategi omfatter 2 Indholdsfortegnelse Finansiel strategi 1. Indledning og grundlag for finansiel strategi 2 2. Den finansielle strategi omfatter 2 3. Formålet med den finansielle strategi 2 4. Placering af overskudslikviditet

Læs mere

Etablering af nyt dobbeltsporet letbanetracé fra Tarup til Hjallese herunder samtlige arealerhvervelser og ledningsomlægninger

Etablering af nyt dobbeltsporet letbanetracé fra Tarup til Hjallese herunder samtlige arealerhvervelser og ledningsomlægninger Principaftale for Odense Letbane Staten, Odense Kommune og Region Syddanmark og er enige om at styrke den kollektive trafik med etablering af Odense Letbane. Odense Letbane vil sikre sammenhængen på tværs

Læs mere

Finansiel politik for Region Syddanmark

Finansiel politik for Region Syddanmark Bilag 13 til Regler for Økonomistyring og Registreringspraksis om finansiel strategi Finansiel politik for Region Syddanmark 1. Formål Region Syddanmarks finansielle politik, som formuleret i dette notat,

Læs mere

1. Formål... 2 Overordnet målsætning for formue- og gældspleje... 2

1. Formål... 2 Overordnet målsætning for formue- og gældspleje... 2 Intern Service BF/HBL Telefon: 7996 6020 bf@vejenkom.dk UDKAST Dato: 10. april 2015 Finansiel politik Indhold 1. Formål... 2 Overordnet målsætning for formue- og gældspleje... 2 2. Formuepleje - likviditetsstyring...

Læs mere

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Kommunaludvalget 2012-13 KOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Åbent samrådsspørgsmålj stillet

Læs mere

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Godkendt i Byrådet den 24.06.2014 Indledning Af aftalen om den kommunale økonomi for 2014 fremgår, at KL og regeringen er enige om, at det fremover skal være obligatorisk

Læs mere

Kasse- og regnskabsregulativ

Kasse- og regnskabsregulativ Kasse- og regnskabsregulativ Bilag nr. 9.1 Finansiel strategi Udarbejdet af: Økonomistaben Dato: 27-05-2010 Sagsid.: Version nr.: 1 Ikrafttrædelses dato: 1. oktober 2009 OVERORDNET MÅLSÆTNING...3 FINANSIERING...4

Læs mere

Renovering/udbygning af Hillerød Svømmehal Ejerskab

Renovering/udbygning af Hillerød Svømmehal Ejerskab Hillerød Kommune Notat Renovering/udbygning af Hillerød Svømmehal Ejerskab INDLEDNING Direktionen besluttede 6. februar 2018, at der i generelle termer skal laves en beskrivelse af tre modeller for ejerskab

Læs mere

På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget.

På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget. På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget. Da de specifikke finansieringsforslag kan virke meget tekniske har vi for overskuelighedens skyld, sammenfattet

Læs mere

Af Odder Kommunes vision for 2014-2018 fremgår det, at der i Odder Kommune

Af Odder Kommunes vision for 2014-2018 fremgår det, at der i Odder Kommune Økonomisk politik og finansiel styring 17 1. Indledning. Som en del af Økonomiaftalen mellem Regeringen og KL for 2014, blev det besluttet, at kommunerne skal udarbejde langsigtede økonomiske målsætninger.

Læs mere

Vordingborg Kommune. Finansiel Politik. Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1

Vordingborg Kommune. Finansiel Politik. Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1 Vordingborg Kommune Finansiel Politik Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1 Finansiel Politik Vordingborg Kommune Indholdsfortegnelse Formål...3 Vordingborg Kommunes likviditet (aktivsiden)...3

Læs mere

Økonomiske konsekvenser for kommunen af selskabsdannelsen på forsyningsområdet

Økonomiske konsekvenser for kommunen af selskabsdannelsen på forsyningsområdet Regnskab Notat Til: Byrådet Sagsnr.: 2010/06561 Dato: 08.07.2010 Sag: Sagsbehandler: Økonomiske konsekvenser for kommunen af selskabsdannelsen på forsyningsområdet Snorre Brink-Pedersen Leder af Regnskab

Læs mere

Sorø Kommune Notat. Bilag 2: Økonomi og handlemuligheder. Sagens baggrund

Sorø Kommune Notat. Bilag 2: Økonomi og handlemuligheder. Sagens baggrund Sorø Kommune Notat Økonomi og Personale J.nr. 340-2018-8617 Den 18. april 2018 Sag vedr.: Bilag 2: Økonomi og handlemuligheder Sagens baggrund Det hidtidige samarbejde mellem de tidligere kommuner Stenlille,

Læs mere

Arbejdsgrupperapport om modernisering af kommunernes og regionernes låne- og deponeringsregler

Arbejdsgrupperapport om modernisering af kommunernes og regionernes låne- og deponeringsregler Kommunaludvalget 2012-13 KOU Alm.del Bilag 103 Offentligt Arbejdsgrupperapport om modernisering af kommunernes og regionernes låne- og deponeringsregler Maj 2013 Arbejdsgrupperapport om modernisering af

Læs mere

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 20. december 2011. Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 20. december 2011. Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Lovtidende A 2011 Udgivet den 20. december 2011 15. december 2011. Nr. 1238. Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. I medfør af 41, 58 og 59 i lov om kommunernes styrelse,

Læs mere

N OTAT. Juridiske rammer for etablering af beredsk a- ber

N OTAT. Juridiske rammer for etablering af beredsk a- ber N OTAT Juridiske rammer for etablering af beredsk a- ber Den 20. september 2014 Sags ID: 1909639 Dok.ID: 1909639 Indledning I aftalen om kommunernes økonomi for 2015 har KL aftalt med regeringen, at kommunerne

Læs mere

Almene boliger i et byudviklingsperspektiv

Almene boliger i et byudviklingsperspektiv Almene boliger i et byudviklingsperspektiv København, den 9. november 2016 2 Program 1 Offentligt grundsalg 2 Blandet byggeri (salg af byggeretter) 3 Privat grundsalg (delegeret bygherremodel) 1 Offentligt

Læs mere

OPP/OPS. status og perspektiver. Ved Torben Brøgger

OPP/OPS. status og perspektiver. Ved Torben Brøgger OPP/OPS status og perspektiver Ved Torben Brøgger 2 Status Analyse Økonomisk fordelagtighed ved offentligprivate partnerskaber: Udarbejdet af en tværministeriel arbejdsgruppe bestående af Finansministeriet,

Læs mere

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre.

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre. Dato: 7. april 2014 Til: Økonomiudvalg og byråd Vedrørende: i Holbæk Kommune Indledning Holbæk Kommune havde efter kommunesammenlægningen i 2007 en gæld på 700 mio. kr. ved udgangen af 2013 var gælden

Læs mere

Balanceforskydninger

Balanceforskydninger - 201 - Balanceforskydninger 1. Grundlag og beskrivelse af ydelser Hovedkonto 8 indeholder årets forskydninger i beholdningerne af aktiver og passiver, og herunder hører forbrug af likvide aktiver og optagelse

Læs mere

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning 10. september 2014 Afsættet for budgetlægningen

Læs mere

KOMMUNEKREDIT LÅNEPRODUKTER

KOMMUNEKREDIT LÅNEPRODUKTER OM KommuneKredit er en forening, der har til formål at yde lån til kommuner, regioner, kommunale interessentskaber, samt til selskaber og institutioner med 100 pct. kommunegaranti. KommuneKredits mission

Læs mere

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 21. december 2013. Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 21. december 2013. Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Lovtidende A 2013 Udgivet den 21. december 2013 17. december 2013. Nr. 1580. Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. I medfør af 41, 58 og 59 i lov om kommunernes styrelse,

Læs mere

Budget 2013 samt budgetoverslagsårene 2014-2016

Budget 2013 samt budgetoverslagsårene 2014-2016 Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger i likvider Forskydninger i kirkeskat Afdrag på lån Optagelse af lån

Læs mere

Finansiel strategi. for

Finansiel strategi. for Finansiel strategi for Vedtaget i bestyrelsen 25.2.2013 Indledning Formål Formålet med den finansielle strategi er At fastlægge de finansielle rammer for gennemførelse af selskabets strategi At fastlægge

Læs mere

Baggrundsnotat om OPP input til arbejde med ressourcepolitik

Baggrundsnotat om OPP input til arbejde med ressourcepolitik Opgang Blok C Afsnit 1. sal Center for Økonomi Budget og Analyse Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Telefon 38 66 50 00 Mail oekonomi@regionh.dk Web www.regionh.dk CVR/SE-nr: 30113721 Ref.: Kristina Arnov

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 14 Bilag 4 Kommunaløkonomiske problemstillinger 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 3113427 1. Sammenfatning

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering vedr. status på lånedispensationer og låneoptag i Region Midtjylland i relation til budget 2007 og 2008

Bilag. Region Midtjylland. Orientering vedr. status på lånedispensationer og låneoptag i Region Midtjylland i relation til budget 2007 og 2008 Region Midtjylland Orientering vedr. status på lånedispensationer og låneoptag i Region Midtjylland i relation til budget 2007 og 2008 Bilag til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 19 Regionshuset

Læs mere

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden Notat Vedrørende: Salgsindtægter, baseline Indledning I forbindelse med aftale om budget 2019-2022 blev Investeringsplan2028 også vedtaget. Med Investeringsplan2028 afsættes samlet 1.160 mio. kr. over

Læs mere

Lynettefællesskabet I/S

Lynettefællesskabet I/S Bilag til pkt. 3 Lynettefællesskabet I/S 31. januar 2010 Forslag til ny lånepolitik Indstilling Det indstilles til bestyrelsen, at forslag til ny lånepolitik godkendes. Baggrund Den nuværende lånepolitik

Læs mere

BUDGET Direktionens budgetforslag

BUDGET Direktionens budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg BUDGET 2015-18 Direktionens budgetforslag Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning 21. august 2014 Afsættet for budgetlægningen for 2015

Læs mere

Til brug for regionernes budgetlægning for 2017 udmeldes hermed fordelingen af bloktilskuddet

Til brug for regionernes budgetlægning for 2017 udmeldes hermed fordelingen af bloktilskuddet Til samtlige regioner Sagsnr. 2016-3314 Doknr. 371462 Dato 30-06-2016 Regionernes budgetlægning for 2017 Til brug for regionernes budgetlægning for 2017 udmeldes hermed fordelingen af bloktilskuddet fra

Læs mere

Budget 2019 Regional Udvikling

Budget 2019 Regional Udvikling Afdeling: Regional Udvikling/Økonomi Journal nr.: Dato: 08. august 2018 Budget 2019 Regional Udvikling Sidepapir til brug for 1. behandlingen, august 2018 1. Indledning Regional Udvikling omfatter i henhold

Læs mere

Prisindikation. Forslag til finansiering

Prisindikation. Forslag til finansiering Prisindikation Forslag til finansiering Under henvisning til aftale med Allan, Haslev Fjernvarme om optagelse af lån på DKK 24.000.000,00 til finansiering af Solfanger, fremsendes hermed KommuneKredits

Læs mere

Alternative samarbejdsmodeller. mellem KommuneKredit kommuner/regioner og private partnere. kommunekredit 1

Alternative samarbejdsmodeller. mellem KommuneKredit kommuner/regioner og private partnere. kommunekredit 1 Alternative samarbejdsmodeller mellem KommuneKredit kommuner/regioner og private partnere kommunekredit 1 2 kommunekredit Anvendelse af offentlige - private partner skaber (OPP) i kommuner og regioner

Læs mere

Balanceforskydninger. 80.84 Afdrag på lån 80.85 Optagelse af lån 80.86 Øvrige balanceforskydninger 80.88 Beholdningsbevægelse

Balanceforskydninger. 80.84 Afdrag på lån 80.85 Optagelse af lån 80.86 Øvrige balanceforskydninger 80.88 Beholdningsbevægelse Balanceforskydninger 80.84 Afdrag på lån 80.85 Optagelse af lån 80.86 Øvrige balanceforskydninger 80.88 Beholdningsbevægelse BEVILLINGSOMRÅDE 80.84 MÅL OG RAMMEBESKRIVELSER Bevillingsområde 80.84 Afdrag

Læs mere

Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.

Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. Bekendtgørelse nr. 0 Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. I medfør af 41, 58 og 59 i lov om kommunernes styrelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 1060 af 24. oktober 2006,

Læs mere

Finansiel strategi. Godkendt i Økonomiudvalget 18. maj 2015

Finansiel strategi. Godkendt i Økonomiudvalget 18. maj 2015 Finansiel strategi Godkendt i Økonomiudvalget 18. maj 2015 Lolland Kommunes finansielle strategi Formål Formålet med en finansiel strategi er, at fastlægge rammerne for en aktiv styring af Lolland Kommunes

Læs mere

Lån, renter og balanceforskydninger

Lån, renter og balanceforskydninger 15. Lån, renter og balanceforskydninger 15. Forventet låneoptagelse i 2012-2016 Pensionister, førtidspensionister og efterlønsmodtagere kan indefryse deres ejendomsskatter. Dette indebærer, at de kan

Læs mere

5. februar Målopfyldelse. Økonomisk politik

5. februar Målopfyldelse. Økonomisk politik 5. februar Målopfyldelse Økonomisk politik Indledning Den økonomiske politik indeholder en række overordnede økonomiske målsætninger for den kommunale budgetlægning. Dette notat indeholder en status på

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2011 Udsendt juni 2011

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2011 Udsendt juni 2011 Aftale om regionernes økonomi i 2012 Regeringen og Danske Regioner indgik torsdag den 2. juni 2011 aftale om regionernes økonomi for 2012. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under økonomi. Aftalen

Læs mere

Hornsyld Idrætscenter Nørremarksvej 3 8783 Hornsyld. Forslag til finansiering

Hornsyld Idrætscenter Nørremarksvej 3 8783 Hornsyld. Forslag til finansiering Hornsyld Idrætscenter Nørremarksvej 3 8783 Hornsyld Forslag til finansiering Under henvisning til aftale med Grethe Riber Dam om optagelse af lån på DKK 4.000.000,00 til finansiering af tilbygning til

Læs mere

Notat om Region Midtjyllands langfristede gæld og renteudgifter i

Notat om Region Midtjyllands langfristede gæld og renteudgifter i Notat om Midtjyllands langfristede gæld og renteudgifter i 2013-2016 1.1 Indledning Ved indgangen til 2013 vil Midtjylland have en langfristet gæld på 4,6 mia. kr., jf. tabel 1. Den langfristede gæld bliver

Læs mere

Notat vedr. forventninger til ekstra deponering og likviditet

Notat vedr. forventninger til ekstra deponering og likviditet Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Notat vedr. forventninger til ekstra deponering og likviditet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk 0. Formål I forbindelse

Læs mere

Dagsorden Social- og Sundhedsudvalget

Dagsorden Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Social- og Sundhedsudvalget Dato: 22. august 2017 Starttidspunkt: 21:00 Sted: A.1.01 Medlemmer: Ruth Lauridsen, Robert Terkelsen, Simon Nicolajsen Jørgensen, Jeyarajah Rasiah, Ole Marcussen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Nordby Fjernvarme^ A,m>b>a,

Nordby Fjernvarme^ A,m>b>a, Bavnebjerg 44 6720 Fanø Fanø Byråd Fanø Kommune Skolevej 5-7 6720 Fanø Att. Borgmesteren MODTAGET Nordby Fjernvarme^ A,m>b>a, 3 O SEP. 2015 FAN«KOMMUNE TIf. 75 16 27 24 SE nr. 16 93 46 90 E-mail nf@fanonet.dk

Læs mere

Nyvest Centret. Forslag til finansiering

Nyvest Centret. Forslag til finansiering Nyvest Centret 23. maj 2017 J.nr. G793/TFT Forslag til finansiering Under henvisning til aftale med Jesper Tranberg om optagelse af lån på DKK 1.100.00 til finansiering af skydebane, fremsendes hermed

Læs mere

Balanceforskydninger

Balanceforskydninger Balanceforskydninger 80.84 Afdrag på lån 80.85 Optagelse af lån 80.86 Øvrige balanceforskydninger 80.88 Beholdningsbevægelse BEVILLINGSOMRÅDE 80.84 MÅL OG RAMMEBESKRIVELSER Bevillingsområde 80.84 Afdrag

Læs mere