Gravide i stofmisbrugs- og alkoholbehandling - karakteristika ved målgruppen og deres børn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gravide i stofmisbrugs- og alkoholbehandling - karakteristika ved målgruppen og deres børn"

Transkript

1 SocialAnalyse Nr Gravide i stofmisbrugs- og alkoholbehandling - karakteristika ved målgruppen og deres børn I perioden påbegyndte kvinder i alderen år stofmisbrugs- eller alkoholbehandling, hvoraf 506 var gravide ved behandlingens start. Det svarer til 3,5 pct. Antallet af børn født af kvinder med stofmisbrug eller alkoholafhængighed er 317 i samme periode. Blandt de børn, der fødes af kvinder, der under graviditeten er i behandling for stofmisbrug eller alkoholafhængighed, modtager 28 pct. forebyggende foranstaltninger efter Serviceloven eller anbringelser i løbet af deres første to leveår. Hvert år fødes børn med alvorlige helbredsproblemer og livsvarige skader, fordi deres mor har haft et problematisk forbrug af alkohol eller stoffer under graviditeten. Der kan blandt andet være risiko for misdannelser, langvarige funktionsforstyrrelser, indlæringsvanskeligheder, nedsat opmærksomhed, svækket hukommelse mv. Denne analyse viser derfor omfanget af gravide kvinder i stofmisbrugs- og alkoholbehandling i alderen år i perioden 2008 til Analysen undersøger, hvilke karakteristika gravide kvinder i misbrugsbehandling har i forhold til alder, uddannelse og forsørgelsesgrundlag. Analysen undersøger også, i hvilket omfang børn, der fødes af kvinder med stofmisbrug eller alkoholafhængighed, modtager en forebyggende foranstaltning eller anbringelse i løbet af de første to leveår 1. Det ses som en indikator på, at moderens misbrug er eller har været (potentielt) skadeligt for barnet. Metode og data Det er vanskeligt at estimere det præcise antal kvinder med et problematisk forbrug af alkohol eller stoffer under graviditeten, da der ikke sker en systematisk registrering af alkohol- og stofforbrug i forbindelse med almindelig svangeromsorg. Kun gravide med et problematisk forbrug af alkohol eller stoffer, som er i behandling for misbrug, registreres. Det er i analysens datagrundlag ikke muligt at skelne mellem fx weekendforbrug og dagligt forbrug af alkohol og stoffer. For så vidt angår alkoholbehandling er det dog muligt at modtage behandling i offentligt regi og samtidig være anonym 2. Kvinder, der ønsker dette, registreres ikke i Det Nationale Alkoholbehandlingsregister (NAB) og indgår derfor ikke i denne analyse. Det samme gælder nogle kvinder i privat alkoholbehandling, da registrering 1 Denne analyse inddrager kun indsatser fra Serviceloven, men det er muligt, at familierne/børnene har modtaget andre ydelser, fx efter Sundhedsloven. 2 Der er ikke samme mulighed for anonymitet i den offentlige stofmisbrugsbehandling i analyseperioden, som går fra 2008 til Fra 2015 er kommunerne forpligtet til at tilbyde anonym ambulant stofmisbrugsbehandling til personer, som ikke har andre problemer end stofmisbrug.

2 Side 2 er frivillig for private behandlingssteder. Der må derfor formodes at være et væsentligt mørketal, fordi nogle kvinder slet ikke er i kontakt med behandlingssystemet, mens andre ikke registreres, fordi de er i privat eller anonym behandling. På stofmisbrugsområdet registreres behandling i Stofmisbrugsdatabasen 3. Kun kvinder, der i forbindelse med opstart i den kommunale misbrugsbehandling oplyser, at de er gravide, registreres som gravide i Stofmisbrugsdatabasen. Dette giver usikkerhed, da nogle kvinder enten ikke ved eller ikke oplyser, at de er gravide ved behandlingsstart. For at overkomme den usikkerhed anvendes variablen for graviditet i Stofmisbrugsdatabasen ikke i denne analyse. For at identificere de personer, der har været gravide på tidspunktet for behandlingsstart, er Stofmisbrugsdatabasen og også Det Nationale Alkoholbehandlingsregister i stedet sammenkoblet med Landspatientregistret og Befolkningsregistret. En detaljeret beskrivelse af opgørelsen af målgruppen findes i Boks 1. Analysepopulationen afgrænses til gravide kvinder i alderen år, der er registreret i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling i perioden , samt de børn, som kvinderne har født under eller i umiddelbar forlængelse af behandlingsforløbet. Antal og andel gravide kvinder i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling Tabel 1 viser antallet af kvinder i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling i perioden 2008 til 2014, som er gravide ved behandlingens start. I alt gravide i alderen år var i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling. Det svarer til 3,5 pct. ud af de i alt kvinder i alderen år med påbegyndt stofmisbrugs- og alkoholbehandling i perioden. Det ses, at antallet af registrerede kvinder, der er gravide ved behandlingsstart, er højest for kvinder med et stofmisbrug. I 2014 er antallet af gravide kvinder med et stofmisbrug 50, hvilket svarer til 6,1 pct. af alle kvinder i stofmisbrugsbehandling i alderen år i samme år. For kvinder i alkoholbehandling er antallet af gravide i personer, hvilket svarer til 1,5 pct. af kvinder i alderen år i alkoholbehandling i Se boks 1 for uddybende information om Stofmisbrugsdatabasen. 4 11,6 pct. af gravide i behandling er registret med to eller flere behandlingsforløb 5 35 pct. af kvinder i alderen år er registreret med to eller flere behandlingsforløb.

3 Side 3 Tabel 1 Antal gravide kvinder i stofmisbrugs- og alkoholbehandling i , år I alt Stofmisbrugsbehandling 46 (3,6) 66 (6,2) 51 (5,5) 61 (6,8) 59 (6,3) 60 (7,0) 50 (6,1) 393 (5,8) Alkoholbehandling 16 (1,0) 14 (1,0) 19 (1,6) 22 (2,0) 18 (1,8) 13 (1,7) 11 (1,5) 113 (1,4) Figur 1 viser antallet af kvinder i hhv. stofmisbrugs- og alkoholbehandling, som er gravide, når de starter i behandling fordelt på regioner. Det ses i Figur 1, at det højeste antal gravide kvinder med stofmisbrug eller alkoholafhængighed i behandling er at finde i Region Hovedstaden, hvor antallet er 160. Se boks 1 for detaljerede oplysninger om opgørelsesmetode. Figur 1 Regionalt antal gravide kvinder med stof- og alkoholmisbrug i behandling i , år Antal gravide kvinder i stofmisbrugseller alkoholbehandling Region Hovedstaden Region Midtjylland Region Nordjylland Region Sjælland Region Syddanmark Alkoholbehandling Stofmisbrugsbehandling Kilde: Egne beregninger ud fra registerdata (SMDB, NAB, LPR og BEF). Karakteristika for gravide i stofmisbrugs- og alkoholbehandling

4 Side 4 Figur 2 viser aldersfordelingen for det samlede antal kvinder i alderen år i stofmisbrugs- og alkoholbehandling og for gravide kvinder i misbrugsbehandling i hele Danmark. Det ses, at godt 50 pct. af de gravide kvinder i behandling for stofmisbrug eller alkoholafhængighed er under 25 år. Gennemsnitsalderen for gravide i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling er 26,4 år, hvor den er 30,9 år for samtlige fødende kvinder i Danmark. Næsten 60 pct. af alle årige kvinder i behandling er over 40 år. Figur 2 Aldersfordeling (pct.) på kvinder i stofmisbrugs- og alkoholbehandling % 50% 40% 30% 20% 10% 0% Under 20 år år år år år 40+ år Gravide kvinder i behandling årige kvinder i behandling Anm.: Alderen er opgjort samme år som behandlingens start Kilde: Egne beregninger ud fra registerdata (SMDB og NAB) Figur 3 viser uddannelsesniveauet for gravide kvinder i stofmisbrugs- og alkoholbehandling, fordelt på alder. Det ses, at størstedelen af gravide kvinder med stofmisbrug eller alkoholafhængighed har grundskolen som det højeste uddannelsesniveau 6. For kvinder i alderen år og 40 år eller derover, har hhv. 39 og 55 pct. en ungdomsuddannelse som højeste fuldførte uddannelse, opgjort samme år som stofmisbrugs- eller alkoholbehandling er påbegyndt. 6 Til sammenligning havde knap 37 pct. af alle årige kvinder i Danmark grundskole som højest fuldførte uddannelse i 2014 (Statistikbanken).

5 Side 5 Figur 3 Højest fuldførte uddannelse for gravide i misbrugsbehandling i perioden % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 10% 12% 28% 22% 21% 55% 39% 100% 90% 72% 68% 39% 45% < 20 år år år år år 40+ år Grundskole Ungdomsuddannelser Videregående uddannelser Anm.: Alder og uddannelsesniveau er opgjort i året hvor stofmisbrugs- eller alkoholbehandlingen er påbegyndt. Kilde: Egne beregninger ud fra registerdata (UDDAF). UDDAF opgøres årligt pr. 30. september Tabel 2 viser kvindernes primære indtægtskilde i året, hvor misbrugsbehandling er påbegyndt. Det ses, at ca. 59 pct. af de gravide kvinder i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling har kontanthjælp som den primære indtægtskilde i det år, hvor behandlingen er påbegyndt. 14,5 pct. har et lønmodtagerjob som den primære indtægtskilde.

6 Side 6 Tabel 2 Primær indtægtskilde for gravide i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling, Pct. Kontanthjælpsmodtagere 58,7 Lønmodtagere 14,5 Elever min. 15 år, under uddannelse 6,1 Modtagere af sygedagpenge, uddannelsesgodtgørelse, orlovsydelse 5,1 Andre 10,0 Førtidspensionister 4,5 Arbejdsløs mindst halvdelen af året 1,0 Anm.: Socioøkonomisk klassifikation er baseret på den væsentligste indkomstkilde i et givent år. Det er derfor muligt, at den enkelte person tilhører en anden klassifikation på den præcise dato for behandlingens start. Kilde: Egne beregninger ud fra Arbejdsmarkedsmodulet (AKM). AKM opgøres årligt pr. 1. januar. Børn af gravide i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling Af de 506 gravide kvinder med stof- eller alkoholmisbrug, der startede et behandlingsforløb i perioden , føder 310 af kvinderne under eller umiddelbart efter behandlingsforløbet. 196 kvinder gennemfører ikke graviditeten, enten grundet frivillig eller spontan abort eller grundet dødfødsel af barnet 7. Tabel 3 viser antallet af børn født af kvinder, der har været i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling under graviditeten, fordelt på årene Det samlede antal børn født i perioden er 317. Tabel 3 Antal børn født af kvinder i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling i Antal børn Af de kvinder, der har født i perioden 2008 til 2011 og modtaget stofmisbrugs- eller alkoholbehandling, vender 36 kvinder tilbage til behandling inden for 3 år efter fødsel. Det svarer til 21,8 pct. 7 Opgjort på baggrund af Landspatientregistret.

7 Side 7 Sociale foranstaltninger til børn af kvinder i stofmisbrugs- og alkoholbehandling Af de i alt 317 børn, som er født af kvinder, der indgik i et behandlingsforløb i , er antallet af børn født af kvinder i stofmisbrugsbehandling 259, og antallet af børn født af kvinder i alkoholbehandling er 58. Inden for de første to år efter fødsel, har 88 børn modtaget en forebyggende foranstaltning eller været anbragt. Det svarer til, at ca. 28 pct. af de børn, der fødes af kvinder i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling under graviditet, modtager en foranstaltning efter Serviceloven inden for de første to år af deres levetid. De 88 børn har samlet modtaget 122 foranstaltninger efter Serviceloven i perioden 2008 til Antallet af indsatser til børn af kvinder i stofmisbrugsbehandling er 93, hvorimod antallet af indsatser til børn af kvinder i alkoholbehandling er 29. Dette hænger sammen med, at antallet af gravide kvinder i stofmisbrugsbehandling i perioden 2008 til 2014 er større end antallet af kvinder i alkoholbehandling i samme periode og der derfor ikke er så mange børn født af kvinder i alkoholbehandling. I Tabel 3 ses antallet af børn, der ikke har modtaget en indsats inden for de første to leveår (229), antallet af børn der kun har været anbragt (53), antallet af børn der har modtaget mindst én forebyggende foranstaltning men ikke været anbragt (22) og antallet af børn, der har modtaget både forebyggende foranstaltninger og anbringelse (8). Tabel 4 Fordeling af indsatser til børn af kvinder i stofmisbrugs- eller alkoholbehandling i Ingen Anbringelse Forebyggende indsatser 9 foranstaltning Begge typer indsatser Børn af kvinder i stofmisbrugsbehandling Børn af kvinder i alkoholbehandling Total Anm.: Antal børn af kvinder i alkoholbehandling. som modtager forebyggende foranstaltninger eller begge typer af indsatser, er ikke rapporteret pga. for få observationer. 8 Antallet af foranstaltninger er opgjort på baggrund af registrene BUFO og BUA. Opgørelsen indeholder foranstaltninger, hvor startdato for foranstaltning ligger inden for to år efter fødsel. Familierettede forebyggende foranstaltninger indgår ikke i opgørelsen, da disse først er indberettet i registrene fra 2014 og frem. 9 Det er muligt, at børnene/deres familier har modtaget én eller flere indsatser efter Sundhedsloven fx i et Familieambulatorium.

8 Side 8 Andelen af forebyggende foranstaltninger og anbringelser for børn født af kvinder i hhv. stofmisbrugs- og alkoholbehandling ses i Figur 4. For børn af kvinder med et stofmisbrug, er forebyggende foranstaltninger den hyppigste indsats, hvorimod det for børn af kvinder med alkoholafhængighed er anbringelse, der er hyppigst, når der ses på de børn, der har modtaget en indsats inden for de første to leveår. Figur 4 Andel (pct.) af anbringelser og forebyggende foranstaltninger til børn af kvinder med stofmisbrug eller alkoholafhængighed 100% 90% 80% 3% 5% 8% 15% 25% 70% 60% 50% 40% 30% 73% 70% 20% 10% 0% Børn af kvinder i stofmisbrugsbehandling Børn af kvinder i alkoholbehandling Ingen indsats Angringelse Forebyggende foranstaltning Begge indsatser Anm.: Der er ingen signifikant forskel på andelen af børn, der modtager anbringelse, forebyggende foranstaltning eller begge indsatser mellem de to grupper (signifikansniveau 5 pct.) Kilde: Egne beregninger ud fra registerdata (BUA og BUFO). De to registre er løbende registre og opgøres årligt pr. 1. januar. Tabel 5 viser, antallet af indsatser det enkelte barn modtager inden for de første to leveår. Ca. 70 pct. af de 88 børn, der modtager en indsats, modtager én indsats, enten anbringelse eller forebyggende foranstaltning. 24 pct. modtager 2 indsatser, ca. 7 pct. modtager 3 eller flere end 3 indsatser i løbet af de første to leveår.

9 Side 9 Tabel 5 Antal indsatser pr. barn Antal indsatser Antal børn Andel i pct. 1 indsats 61 69,3 2 indsatser 21 23,9 3 indsatser eller flere 6 6,8 Kilde: Egne beregninger ud fra registerdata (BUA og BUFO). De to registre opdateres løbende og opgøres årligt pr. 1. januar.

10 Side 10 Boks 1 Opgørelsesmetode og registerdata Analysen er baseret på Stofmisbrugsdatabasen (VBGS) og Det Nationale Alkoholbehandlingsregister (NAB) fra perioden 2008 til 2014, som er det seneste år med tilgængelige data for begge registre. I VBGS og NAB registreres personer i henholdsvis stofmisbrugs- og alkoholbehandling. Begge registre opdateres løbende og opgøres en gang om året. Oplysningerne i de to registre er selvrapporterede, hvorfor det må forventes, at der er en vis usikkerhed i oplysningerne. I NAB udgøres populationen som minimum af de personer, der visiteres til alkoholbehandling af deres kommune, dvs. personer i offentlig finansieret alkoholbehandling 10. Privatfinansieret behandling indberettes frivilligt, hvorfor der ikke er garanti for, at alle personer i privatfinansieret behandling er registreret. VBGS indeholder en variabel, der angiver, hvorvidt kvinden i behandling er gravid ved behandlingsstart. Denne variabel er ikke at finde i NAB. Variablen for graviditet anvendes ikke i denne analyse, da der er usikkerhed omkring oplysningens korrekthed. Det er muligt, at kvinden ikke er bevidst om en graviditet eller ikke ønsker at oplyse dette. For at identificere de personer, der har været gravide på tidspunktet for behandlingsstart, er VBGS- og NAB-registrene i stedet sammenkoblet med Landspatientregistret (LPR) og Befolkningsregistret (BEF). Ved at anvende LPR er det muligt at identificere de personer, der har været i kontakt med sundhedsvæsenet i forbindelse med abort eller dødfødsel. Sammenkoblingen til BEF gør det muligt at identificere levendefødte børn af kvinder med et alkohol- eller stofmisbrug i den givne periode. Opgørelsen af målgruppen af gravide kvinder i misbrugsbehandling er foretaget på baggrund af oplysninger om startdato for misbrugsbehandling og dato for en evt. abort eller dødfødsel samt fødselsdato for de børn, der bliver født. Kvinder, der har gennemgået en spontan eller fremkaldt abort inden 12. uge, er udeladt af analysen, hvis aborten er sket senere end 12 uger efter start af misbrugsbehandling, dvs. at kvinden formodes ikke at være gravid ved behandlingens start. Kvinder, der har gennemgået abort efter 12. uge, er ligeledes udeladt, hvis aborten er sket senere end 22 uger efter behandlingsstart. Ved 22. uge er der ikke længere tale om en abort, men en dødfødsel. Kvinder, der har født et dødfødt barn inden behandlingsstart og senere end 9 måneder efter behandlingsstart, er ligeledes udeladt af analysen. Kvinder, der har født, er opgjort ved at identificere de børn, der er født efter anmodning om misbrugsbehandling og inden for 40 uger efter anmodning. Resultatet af opgørelsen er antallet af kvinder, der formodes at have været gravide, når misbrugsbehandlingen er startet. 10 For yderligere beskrivelse af registrering i VBGS og NAB, se Sundhedsdatastyrelsen (2014), Alkoholbehandling i Danmark, 2014, og Børne- og Socialministeriet (2017), Udviklingen i den sociale stofmisbrugsbehandling.

11 Side 11 Karakteristika for de gravide kvinder med stof- og alkoholmisbrug er beregnet på baggrund af Arbejdsklassifikationsmodulet (AKM) og Højest fuldførte uddannelse (UDDAF). Fra AKM anvendes variablen Socioøkonomisk klassifikation (SOCIO13), som beregnes af Danmarks Statistik på baggrund af personernes væsentligste indkomstkilde i det år, hvor misbrugsbehandling starter. Variablen Højest fuldførte uddannelse (HFAUDD) fra UDDAF anvendes til kategorisering af undergrupperne af højest fuldførte uddannelse. For de børn, der er født af kvinder med alkohol- eller stofmisbrug, er det undersøgt, i hvilket omfang disse børn modtager en foranstaltning, og de er identificeret ved sammenkobling med Børn og unge anbragte (BUA) og Børn og unge forebyggende foranstaltninger (BUFO). Data for dette er tilgængelig frem til 2016.

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Hvert år anvendes omkring 15 mia. kr. på anbringelser og forebyggende foranstaltninger til udsatte børn og unge. Nogle af indsatserne skal forebygge,

Læs mere

Tabel 1. Elever fra Behandlingsskolerne opdelt efter hvad de laver 1 til 5 år efter endt grundskole.

Tabel 1. Elever fra Behandlingsskolerne opdelt efter hvad de laver 1 til 5 år efter endt grundskole. HVAD FORETAGER DE UNGE SIG EFTER ENDT GRUNDSKOLE? SIDEPAPIR TIL NOTATET Mette Lausten, mel@vive.dk Asger G. Andreasen, aga@vive.dk 24. januar 2018 Dette lille sidepapir er et supplement til notatet Elever

Læs mere

Indikatorer på udsathed blandt inaktive unge

Indikatorer på udsathed blandt inaktive unge SocialAnalyse Nr. 1 09.2017 Indikatorer på udsathed blandt inaktive unge Blandt inaktive unge, dvs. 25-29-årige uden tilknytning til uddannelse eller job i 2013 eller 2014, har 2 ud af 3 en eller flere

Læs mere

Velfærdspolitisk Analyse

Velfærdspolitisk Analyse Velfærdspolitisk Analyse Opholdstiden på forsorgshjem og herberger stiger Borgere i hjemløshed er en meget udsat gruppe af mennesker, som ofte har komplekse problemstillinger. Mange har samtidige problemer

Læs mere

B I L A G. Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 57 Offentligt. 1127 Özlem Sara Cekic (SF)

B I L A G. Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 57 Offentligt. 1127 Özlem Sara Cekic (SF) Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 57 Offentligt B I L A G 1127 Özlem 1128 Özlem 1129 Özlem mange gravide stof- og alkoholmisbrugere der har ønsket frivillig tvangstilbageholdelse

Læs mere

Yngre personer med stofmisbrug i behandling

Yngre personer med stofmisbrug i behandling Yngre personer med stofmisbrug i behandling Velfærdspolitisk Analyse E Et stofmisbrug kan have store fysiske, psykiske og sociale konsekvenser, som udgør en barriere for et aktivt liv med uddannelse og

Læs mere

Sundhedsydelser blandt borgere i misbrugsbehandling

Sundhedsydelser blandt borgere i misbrugsbehandling Sundhedsydelser blandt borgere i misbrugsbehandling Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at undersøge mønsteret i misbrugeres behandling i det somatiske sundhedsvæsen.

Læs mere

Borgere i aktivitets- og samværstilbud

Borgere i aktivitets- og samværstilbud Borgere i aktivitets- og samværstilbud Denne analyse ser nærmere på aktivitets- og samværstilbud efter serviceloven og belyser blandt andet potentialet for, at borgere, der gør brug af tilbuddet, kan komme

Læs mere

Analyse af borgere i misbrugsbehandling

Analyse af borgere i misbrugsbehandling Analyse af borgere i misbrugsbehandling Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at give en karakteristik af misbrugere i behandlingssystemet. Det gøres ved at afdække forekomsten

Læs mere

Børn og unge med handicap

Børn og unge med handicap Kort fortalt 26-04-2019 Børn og unge med handicap Børn og unge med handicap og deres forældre kan modtage hjælp efter serviceloven, fx til dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse af barnet i

Læs mere

Forskel i hvornår man får barn nummer

Forskel i hvornår man får barn nummer Forskel i hvornår man får barn nummer to Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 10 Formålet med dette analysenotat er at belyse, hvornår kvinder får barn nummer 2 set i forhold til

Læs mere

Baggrundsnotat om sociale mål og kommunefordeling

Baggrundsnotat om sociale mål og kommunefordeling Børne- og Socialministeriet Baggrundsnotat om sociale mål og kommunefordeling Regeringen offentligjorde i maj de nye sociale mål med budskabet om, at fremdrift på målene kræver samarbejde og fælles løsninger.

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 AALBORG KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 AALBORG KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 AALBORG KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 RANDERS KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 RANDERS KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 RANDERS KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 VEJLE KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 VEJLE KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 VEJLE KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 KØGE KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 KØGE KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 KØGE KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 ASSENS KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 ASSENS KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 ASSENS KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 GENTOFTE KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 GENTOFTE KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 GENTOFTE KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 HOLBÆK KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 HOLBÆK KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 HOLBÆK KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 GLOSTRUP KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 GLOSTRUP KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 GLOSTRUP KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 VARDE KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 VARDE KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 VARDE KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 VORDINGBORG KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 VORDINGBORG KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 VORDINGBORG KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 KERTEMINDE KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 KERTEMINDE KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 KERTEMINDE KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 NORDFYNS KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 NORDFYNS KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 NORDFYNS KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 JAMMERBUGT KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 JAMMERBUGT KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 JAMMERBUGT KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 IKAST-BRANDE KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 IKAST-BRANDE KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 IKAST-BRANDE KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 ESBJERG OG FANØ KOMMUNER

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 ESBJERG OG FANØ KOMMUNER Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 ESBJERG OG FANØ KOMMUNER 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 FREDERIKSHAVN OG LÆSØ KOMMUNER

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 FREDERIKSHAVN OG LÆSØ KOMMUNER Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 FREDERIKSHAVN OG LÆSØ KOMMUNER 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 ODSHERRED KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 ODSHERRED KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 ODSHERRED KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 FREDERIKSBERG KOMMUNE

Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 FREDERIKSBERG KOMMUNE Kommunerapport OMKOSTNINGER TIL ALKOHOLOVERFORBRUG, NR. 3 FREDERIKSBERG KOMMUNE 2016 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug, nr. 3 Sundhedsstyrelsen 2016 Publikationen kan frit refereres med

Læs mere

Hver tredje på kontanthjælp har haft en børne- og ungesag

Hver tredje på kontanthjælp har haft en børne- og ungesag Hver tredje på kontanthjælp har haft en børne- og ungesag Hver tredje kontanthjælpsmodtager mellem 18 og 37 år har haft mindst en børne- og ungesag om enten en anbringelse eller en forebyggende foranstaltning

Læs mere

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere karakteristika og kortlægning af sociale ydelser

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere karakteristika og kortlægning af sociale ydelser SocialAnalyse Nr. 5 10.2017 Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere karakteristika og kortlægning af sociale ydelser Hver femte aktivitetsparate kontanthjælpsmodtager 30 + år modtager en social ydelse

Læs mere

HVEM ER EUD ELEVERNE?

HVEM ER EUD ELEVERNE? HVEM ER EUD ELEVERNE? Tabelsamling år 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 INTRODUKTION... 2 1.2 TOTAL... 3 1.3 KØN... 3 1.4 GRUNDSKOLE... 4 1.6 REGION (BOPÆL)... 6 1.7 KARAKTERER... 8 1.8 FORÆLDRES UDDANNELSE...

Læs mere

Målgruppe for Integrationsgrunduddannelsen (IGU-målgruppe) juni 2016 maj 2018

Målgruppe for Integrationsgrunduddannelsen (IGU-målgruppe) juni 2016 maj 2018 Målgruppe for Integrationsgrunduddannelsen (IGU-målgruppe) juni 2016 maj 2018 OPSUMMERING 24.000 flygtninge og familiesammenførte til flygtninge har været i IGU-målgruppen i perioden ultimo juni 2016-ultimo

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

Forløbsanalyse af bevægelser mellem ledighedsydelse og fleksjob

Forløbsanalyse af bevægelser mellem ledighedsydelse og fleksjob Forløbsanalyse af bevægelser mellem ledighedsydelse og fleksjob Deskriptiv analyse Kvantitativ analyse af bevægelser mellem ledighedsydelse og fleksjob for personer visiteret til fleksjobordningen før

Læs mere

Jan Christensen og Eskild Klausen Fredslund. Fælles ældre. Opgørelse af 65+ borgere i hjemmeplejen og i hospitalssektoren

Jan Christensen og Eskild Klausen Fredslund. Fælles ældre. Opgørelse af 65+ borgere i hjemmeplejen og i hospitalssektoren Jan Christensen og Eskild Klausen Fredslund Fælles ældre Opgørelse af 65+ borgere i hjemmeplejen og i hospitalssektoren Publikationen Fælles ældre kan hentes fra hjemmesiden www.kora.dk KORA og forfatterne

Læs mere

KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug

KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug 2013 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug Sundhedsstyrelsen 2013 Elektronisk ISBN 978-87-7104-461-4 Analyse og manuskript: Jakob Kjellberg

Læs mere

Teenagefødsler går i arv

Teenagefødsler går i arv Teenagefødsler går i arv En unge kvinde har stor sandsynlighed for at blive teenagemor, hvis hendes egen mor også var det. Sandsynligheden for at blive teenagemor er markant højere for den unge, hvis forældre

Læs mere

Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark

Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark Rapport Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark Malene Rode Larsen Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark VIVE og forfatterne, 2018 e-isbn:

Læs mere

Socialt udsatte og kontanthjælpsreformen

Socialt udsatte og kontanthjælpsreformen Socialt udsatte og kontanthjælpsreformen Velfærdspolitisk Analyse Kontanthjælpsreformen trådte i kraft d. 1. januar 2014 og skal sikre, at unge på kontanthjælp får en uddannelse, og flere får mulighed

Læs mere

Analyse af sammenhæng mellem tandlægebesøg og demografiske og socioøkonomiske forhold

Analyse af sammenhæng mellem tandlægebesøg og demografiske og socioøkonomiske forhold ANALYSE Analyse af sammenhæng mellem tandlægebesøg og demografiske og socioøkonomiske forhold Af Bodil Helbech Hansen Formålet med denne analyse er at undersøge forskelle i hvor mange borgere, der går

Læs mere

Borgere med samtidigt misbrug og psykisk lidelse og deres brug af velfærdssystemets indsatser og ydelser. Lars Benjaminsen

Borgere med samtidigt misbrug og psykisk lidelse og deres brug af velfærdssystemets indsatser og ydelser. Lars Benjaminsen Borgere med samtidigt misbrug og psykisk lidelse og deres brug af velfærdssystemets indsatser og ydelser Lars Benjaminsen Undersøgelsens formål Afdække antallet af borgere med samtidigt stofmisbrug og

Læs mere

HVEM ER EUD ELEVERNE?

HVEM ER EUD ELEVERNE? HVEM ER EUD ELEVERNE? Tabelsamling år 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 INTRODUKTION... 2 1.2 TOTAL... 3 1.3 KØN... 3 1.4 GRUNDSKOLE... 4 1.5 REGION (BOPÆL)... 6 1.6 KARAKTERER... 8 1.7 FORÆLDRES UDDANNELSE...

Læs mere

Inaktive unge og uddannelse Nyt kapitel

Inaktive unge og uddannelse Nyt kapitel Inaktive unge og uddannelse Nyt kapitel De fleste unge er enten i uddannelse eller beskæftigelse. Men der er også et stort antal unge, som ikke er. Næsten 1 pct. i alderen 16-29 år har hverken været i

Læs mere

Overvægt blandt børn i 0. og 1. klasse indvandrere og efterkommere

Overvægt blandt børn i 0. og 1. klasse indvandrere og efterkommere Overvægt blandt børn i. og 1. klasse indvandrere og efterkommere Af Mette Egsdal, meeg@kl.dk, og Signe Frees Nissen Side 1 af KL analysen Overvægt blandt børn i. og 1. klase forekomst viste en overhyppighed

Læs mere

Til Knud Holt Nielsen, MB. 4. juni Sagsnr Dokumentnr Kære Knud Holt Nielsen

Til Knud Holt Nielsen, MB. 4. juni Sagsnr Dokumentnr Kære Knud Holt Nielsen KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- Integrationsforvaltningen Direktionen Til Knud Holt Nielsen, MB E-mail: Knud_Holt_Nielsen@kk.dk Kære Knud Holt Nielsen 4. juni 19 Sagsnr. 19-396 Dokumentnr. 19-396-4

Læs mere

KLYNGEANALYSE. Kvantitativ analyse til gruppering af fastholdelsesfleksjobbere. Viden og Analyse / CCFC

KLYNGEANALYSE. Kvantitativ analyse til gruppering af fastholdelsesfleksjobbere. Viden og Analyse / CCFC Grupper af fastholdelsesfleksjobbere før og efter reformen 2013 KLYNGEANALYSE Kvantitativ analyse til gruppering af fastholdelsesfleksjobbere 13. oktober 2017 Viden og Analyse / CCFC 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Grupper af fleksjobbere før og efter reformen 2013

Grupper af fleksjobbere før og efter reformen 2013 Grupper af fleksjobbere før og efter reformen 2013 Klyngeanalyse Kvantitativ analyse til gruppering af fleksjobbere og ledighedsydelsesmodtagere 02. januar 2018 Viden og Analyse/CCFC 0 Sammenfatning I

Læs mere

Udsatte børn og unges videre vej i uddannelse

Udsatte børn og unges videre vej i uddannelse Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 198 Offentligt Velfærdspolitisk Analyse Udsatte børn og unges videre vej i uddannelse El Mange udsatte børn og unge får en god skolegang og kommer

Læs mere

Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere

Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere Indvandrere og efterkommere bliver i højere grad mønsterbrydere Siden 14 har flere unge med ufaglærte forældre fået en uddannelse. Stigningen skyldes især, at flere indvandrere og efterkommere med ufaglærte

Læs mere

INTEGRATIONSGRUNDUDDANNELSE: DELTAGELSE OG AFGANG. Februar 2018

INTEGRATIONSGRUNDUDDANNELSE: DELTAGELSE OG AFGANG. Februar 2018 INTEGRATIONSGRUNDUDDANNELSE: DELTAGELSE OG AFGANG Februar 2018 Opsummering Antallet af registrerede IGU-forløb stiger fortsat med ca. 70-80 forløb pr. måned. Der er en mindre stigning i andelen af kvindelige

Læs mere

INTEGRATIONSGRUNDUDDANNELSE: DELTAGELSE OG AFGANG. November 2017

INTEGRATIONSGRUNDUDDANNELSE: DELTAGELSE OG AFGANG. November 2017 INTEGRATIONSGRUNDUDDANNELSE: DELTAGELSE OG AFGANG November 2017 Opsummering Antallet af registrerede IGU-forløb stiger kontinuerligt med ca. 80 forløb pr. måned. Der er kommet flere kvindelige IGU-ansatte.

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2018 Forord indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse samt indkomstforhold for beboerne

Læs mere

Tilbagetrækningsalder fra arbejdsmarkedet

Tilbagetrækningsalder fra arbejdsmarkedet Tilbagetrækningsalder fra arbejdsmarkedet Administrative oplysninger Navn: Den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder fra arbejdsmarkedet Emnegruppe: Pension/Tilbagetrækning Kilder: Egne beregninger på registerdata

Læs mere

Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1

Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1 Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1 Af Katja Behrens I skoleåret 2009/10 startede knap 85 pct. af eleverne rettidigt i børnehaveklasse, dvs. de inden udgangen af 2009 fylder 6 år. Kun få elever starter

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2017

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2017 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2017 Forord Beboere i den almene boligsektor 2017 indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse

Læs mere

Bilag S.1: Beskrivelse af beregningen af koefficienten på indvandrerbaggrund

Bilag S.1: Beskrivelse af beregningen af koefficienten på indvandrerbaggrund Bilag S.1: Beskrivelse af beregningen af koefficienten på indvandrerbaggrund Det er kun i model (1) i artiklen, at den gennemsnitlige betydning af at have indvandrerbaggrund (α 1 ) direkte kan estimeres.

Læs mere

Dansk Økonomi, efterår 2018

Dansk Økonomi, efterår 2018 Baggrundsnotat til Beskæftigelseseffekten af en erhvervsuddannelse til ufaglærte Dansk Økonomi, efterår 2018 Formandskabet d. 29.11.2018 Marie Møller Kjeldsen Beskæftigelseseffekten af en erhvervsuddannelse

Læs mere

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet 15.12.2005 Notat 11824 JEHO/MELA Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet Det forlyder ofte, at der i de sidste mange år er sket en stigning i sygefraværet blandt gravide. Til trods herfor er der

Læs mere

Kvalitetsstandard for behandling af alkoholmisbrug efter sundhedsloven 141

Kvalitetsstandard for behandling af alkoholmisbrug efter sundhedsloven 141 Kvalitetsstandard for behandling af alkoholmisbrug efter sundhedsloven 141 Målgruppe Målgruppen for behandling af alkoholmisbrug er alle borgere over 18 år med et problematisk forbrug af alkohol bosat

Læs mere

10. klasse og efterskolers betydning for frafaldstruede unge. Registeranalyse udarbejdet for Efterskoleforeningen, 2018

10. klasse og efterskolers betydning for frafaldstruede unge. Registeranalyse udarbejdet for Efterskoleforeningen, 2018 10. klasse og efterskolers betydning for frafaldstruede unge Registeranalyse udarbejdet for Efterskoleforeningen, 2018 Forord ved Efterskoleforeningen Denne analyse viser, at 10. klasse øger sandsynligheden

Læs mere

KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug

KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug 2013 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug Sundhedsstyrelsen 2013 Elektronisk ISBN 978-87-7104-461-4 Analyse og manuskript: Jakob Kjellberg

Læs mere

Seks ud af ti i stabil beskæftigelse

Seks ud af ti i stabil beskæftigelse 14. juni 2017 2017:9 Seks ud af ti i stabil beskæftigelse Af Pernille Stender Beskæftigelsesfrekvensen er en central indikator, når temperaturen på arbejdsmarkedet skal tages. Beskæftigelsesfrekvensen

Læs mere

OMKOSTNINGSANALYSE PROJEKT ANONYM AMBULANT STOFMIS- BRUGSBEHANDLING

OMKOSTNINGSANALYSE PROJEKT ANONYM AMBULANT STOFMIS- BRUGSBEHANDLING Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 338 Offentligt Til Socialstyrelsen Dokumenttype Notat Dato Juni 2013 OMKOSTNINGSANALYSE PROJEKT ANONYM AMBULANT STOFMIS- BRUGSBEHANDLING OMKOSTNINGSANALYSE PROJEKT

Læs mere

af Forskningschef Mikkel Baadsgaard 12. december 2011

af Forskningschef Mikkel Baadsgaard 12. december 2011 Socialudvalget 211-12 L 22 Bilag 13 Offentligt Analyse udarbejdet i samarbejde med FOA Arbejdsmarkedsanciennitet blandt FOA-medlemmer I lovforslaget L 22 af 21. november 211 fremgår det, at et af kravene

Læs mere

KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug

KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug 2013 KOMMUNERAPPORT Omkostninger til alkoholoverforbrug Sundhedsstyrelsen 2013 Elektronisk ISBN 978-87-7104-461-4 Analyse og manuskript: Jakob Kjellberg

Læs mere

Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Oktober 2017

Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Oktober 2017 Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse Oktober 2017 Hvem af børn af efterkommere? Børn af efterkommere er børn, som er : 1. Født i Danmark 2. Har forældre, hvoraf mindst én er efterkommer 3.

Læs mere

Overgangsanalyse for de udsatte unge i forberedende tilbud - Et selekteringsproblem

Overgangsanalyse for de udsatte unge i forberedende tilbud - Et selekteringsproblem METODENOTAT Overgangsanalyse for de udsatte unge i forberedende tilbud - Et selekteringsproblem I dette notat gennemgås datagrundlaget og metoden, der anvendes til at analysere effekten af de forberedende

Læs mere

Den årlige statistik på de sikrede institutioner

Den årlige statistik på de sikrede institutioner Den årlige statistik på de sikrede institutioner 2018 Indhold Resume... 3 Antal anbringelser... 4 Anbringelser og opholdsdage fordelt på alder og køn... 6 Uledsagede flygtninge... 8 Anbringelsesgrundlag...

Læs mere

Ny analyse af målgruppen for Flere skal med. Identificerer 9 undergrupper af langvarige kontanthjælpsmodtagere

Ny analyse af målgruppen for Flere skal med. Identificerer 9 undergrupper af langvarige kontanthjælpsmodtagere Ny analyse af målgruppen for Flere skal med Identificerer 9 undergrupper af langvarige kontanthjælpsmodtagere Baggrund for analysen FORMÅL: Hvem er de langvarige kontanthjælpsmodtagere? Imødekomme overgeneraliseringer

Læs mere

Bilag 1: Målgruppebeskrivelse Social Støtte i overgang til og fastholdelse i job

Bilag 1: Målgruppebeskrivelse Social Støtte i overgang til og fastholdelse i job Enhed CDAM Sagsnr. 2017-5631 Dato 24-05-2017 Bilag 1: Målgruppebeskrivelse Social Støtte i overgang til og fastholdelse i job Opsummering og baggrund Målgruppenotatet viser, at der på landsplan er et betydeligt

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K T: 72 26 90 00 SIDE 2 AF 145

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K T: 72 26 90 00 SIDE 2 AF 145 AFRAPPORTERING Arbejdsgruppe om gravide med et forbrug og misbrug af rusmidler Udgivet af: Social- og Indenrigsministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet september 2015 KOLOFON Af Social- og Indenrigsministeriet

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2016

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2016 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2016 Forord Beboere i den almene boligsektor 2016 indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse

Læs mere

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2013

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2013 De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2013 UNI C Statistik & Analyse har opgjort årets eksamensresultater for de gymnasiale uddannelser i dette notat. Eksamensresultatgennemsnittene er desuden

Læs mere

Borger- og Socialservice

Borger- og Socialservice 5. januar 2012 Notat: Benchmarking på udgifterne til udsatte og handicappede voksne I en årrække er udgifterne på det specialiserede område steget eksponentielt mere end væksten i bruttonationalproduktet,

Læs mere

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet { CREAT- EDATE \@ 11824 JEHO/MELA Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet Det forlyder ofte, at der i de sidste mange år er sket en stigning i sygefraværet blandt gravide. Til trods herfor er der

Læs mere

Bilag til: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre. Region Sjælland. april 2013

Bilag til: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre. Region Sjælland. april 2013 Bilag til: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre Region Sjælland april 2013 Introduktion Dette notat er et kommunebilag til rapporten: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre, april 2013.

Læs mere

Den årlige statistik på de sikrede institutioner 2017

Den årlige statistik på de sikrede institutioner 2017 Den årlige statistik på de sikrede institutioner 2017 Indholdsfortegnelse Resume... 3 Antal anbringelser... 4 Anbringelser og opholdsdage fordelt på alder og køn... 6 Uledsagede flygtninge... 8 Anbringelsesgrundlag

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2014-15 (2. samling) SOU Alm.del Bilag 45 Offentligt AFRAPPORTERING

Social- og Indenrigsudvalget 2014-15 (2. samling) SOU Alm.del Bilag 45 Offentligt AFRAPPORTERING Social- og Indenrigsudvalget 2014-15 (2. samling) SOU Alm.del Bilag 45 Offentligt AFRAPPORTERING Arbejdsgruppe om gravide med et forbrug og misbrug af rusmidler Udgivet af: Social- og Indenrigsministeriet

Læs mere

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012 De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012 UNI C Statistik & Analyse har opgjort årets eksamensresultater for de gymnasiale uddannelser i dette notat. Eksamensresultatgennemsnittene er desuden

Læs mere

Risikoen for kontanthjælp tidobles uden ungdomsuddannelse

Risikoen for kontanthjælp tidobles uden ungdomsuddannelse Unge uden uddannelse ender uden for arbejdsmarkedet Risikoen for kontanthjælp tidobles uden ungdomsuddannelse De unge, som forlader folkeskolen uden at få en ungdomsuddannelse, har markant større risiko

Læs mere

Hjertekarsygdomme i 2011

Hjertekarsygdomme i 2011 Mette Bjerrum Koch Nina Føns Johnsen Michael Davidsen Knud Juel Statens Institut for Folkesundhed Hjertekarsygdomme i 211 Incidens, prævalens og dødelighed samt udviklingen siden 22 Hjertekarsygdomme i

Læs mere

Ifølge SFI-rapporten Kommuners rammevilkår for beskæftigelsesindsatsen 1 fra 2013 kan man ud fra Aabenraa kommunes rammebetingelser forvente, at borgere i kommunen i gennemsnit er på arbejdsløshedsdagpenge

Læs mere

Kommunale driftsudgifter til sociale indsatser målrettet socialt udsatte

Kommunale driftsudgifter til sociale indsatser målrettet socialt udsatte Kommunale driftsudgifter til sociale indsatser målrettet socialt udsatte Udgifterne til kommunernes sociale indsatser til socialt udsatte efter serviceloven har de seneste år ligget på omkring ca. 6,8

Læs mere

3 DANSKERNES ALKOHOLVANER

3 DANSKERNES ALKOHOLVANER 3 DANSKERNES ALKOHOLVANER Dette afsnit belyser danskernes alkoholvaner, herunder kønsforskelle og sociale forskelle i alkoholforbrug, gravides alkoholforbrug samt danskernes begrundelser for at drikke

Læs mere

Bilag 1: Nøgletal om udsatte børn og unge. Antal anbragte 0-22 år. Andel anbragte i plejefamilier

Bilag 1: Nøgletal om udsatte børn og unge. Antal anbragte 0-22 år. Andel anbragte i plejefamilier Bilag 1: Nøgletal om udsatte børn og unge Nedenfor angives udvalgte nøgletal for Kommune på udsatte børn og ungeområdet inden for anbringelser, forebyggende foranstaltninger, økonomi samt trivsel og skole.

Læs mere

Mette Bjerrum Koch Nina Føns Johnsen Michael Davidsen Knud Juel. Statens Institut for Folkesundhed. Hjertekarsygdomme. i 2011

Mette Bjerrum Koch Nina Føns Johnsen Michael Davidsen Knud Juel. Statens Institut for Folkesundhed. Hjertekarsygdomme. i 2011 Mette Bjerrum Koch Nina Føns Johnsen Michael Davidsen Knud Juel Statens Institut for Folkesundhed Hjertekarsygdomme i 211 Incidens, prævalens og dødelighed samt udviklingen siden 22 Hjertekarsygdomme i

Læs mere

Mange unge har ikke afsluttet folkeskolen

Mange unge har ikke afsluttet folkeskolen Mange unge har ikke afsluttet folkeskolen Hver. ung uden ungdomsuddannelse har ikke fuldført. klasse, og det er seks gange flere end blandt de unge, der har fået en ungdomsuddannelse. Derudover har mere

Læs mere

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data

Læs mere

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 150 Offentligt Sagsnr. 2018-453 Doknr. 540018 Dato 31-01-2018 Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Dette notat viser centrale

Læs mere

HVEM ER GF1 ELEVERNE?

HVEM ER GF1 ELEVERNE? HVEM ER GF1 ELEVERNE? Statistik 2014-2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 DET NYE GRUNDFORLØB... 2 1.2 FÆRRE ELEVER... 4 1.3 DRENGENE DOMINERER... 5 1.4 10. KLASSE TOPPER... 6 1.5 FÆRREST GF1-ELEVER I NORDJYLLAND...

Læs mere

Danske Erhvervsskoler HVEM ER EUD ELEVERNE? Tabelsamling år 2015

Danske Erhvervsskoler HVEM ER EUD ELEVERNE? Tabelsamling år 2015 HVEM ER EUD ELEVERNE? Tabelsamling år 2015 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 3 TOTAL 4 KØN 4 GRUNDSKOLE 5 REGIOn (BOPÆL) 6 KARAKTERER 7 FORÆLDRES UDDANNELSE 9 2 INTRODUKTION I denne rapport præsenteres

Læs mere

Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik

Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik 5. november 18 Omdømmeundersøgelse af Danmarks Statistik I foråret 18 har Epinion gennemført en undersøgelse af den danske befolknings kendskab og tillid til Danmarks Statistik ved at spørge et repræsentativt

Læs mere

Den årlige statistik for de sikrede institutioner 2016

Den årlige statistik for de sikrede institutioner 2016 Den årlige statistik for de sikrede institutioner 2016 Indholdsfortegnelse Resumé... 1 Antal anbringelser... 3 Anbringelser og opholdsdage fordelt på alder og køn... 5 Uledsagede flygtninge... 7 Anbringelsesgrundlag

Læs mere

Hæmsko: 10 sociale faktorer der øger risikoen for at stå uden uddannelse

Hæmsko: 10 sociale faktorer der øger risikoen for at stå uden uddannelse Hæmsko: 1 sociale faktorer der øger risikoen for at stå uden uddannelse AE har undersøgt en lang række sociale og faglige faktorer for at finde frem til barrierer for at få en ungdomsuddannelse. Resultaterne

Læs mere

INDSATSER EFTER SERVICELOVEN TIL VOKSNE MED PYSKISKE LIDELSER

INDSATSER EFTER SERVICELOVEN TIL VOKSNE MED PYSKISKE LIDELSER LIDELSER APRIL 2018 ANALYSE INDSATSER EFTER SERVICELOVEN TIL VOKSNE MED PYSKISKE LIDELSER ANALYSE LIDELSER Side 2 af 33 Indholdsfortegnelse Indledning...3 1.1 Læsevejledning...3 Resumé...4 Modtagere af

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse)

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 5 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Kvinder i Integrationsgrunduddannelsen (IGU) juli 2016 juni 2018

Kvinder i Integrationsgrunduddannelsen (IGU) juli 2016 juni 2018 i Integrationsgrunduddannelsen (IGU) juli 2016 juni 2018 OPSUMMERING - er underrepræsenterede i IGU: 4 pct. af kvinder, som på et tidspunkt siden juli 2016 har været i IGUmålgruppen, har også været registreret

Læs mere

BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE LOLLAND KOMMUNE OKTOBER 2014

BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE LOLLAND KOMMUNE OKTOBER 2014 BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE LOLLAND KOMMUNE OKTOBER 2014 INTRODUKTION Dette notat er et kommunebilag til rapporten: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre, oktober

Læs mere