Studietur til Firenze

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Studietur til Firenze"

Transkript

1 Studietur til Firenze Fra 3. til 10. maj 2014 var jeg på studietur i Firenze. Formålet var at få et indblik i renæssancekunsten. Firenze betragtes som renæssancens vugge, så da det var min første tur til byen, var mine forventninger høje. Som rejseledsager havde jeg min kæreste Eija. Hun deltog i de fleste af museumsbesøgene og i udflugterne til de nærliggende byer. Vi ankom lørdag den 3. maj og indlogerede os i et centralt men roligt beliggende hotel, Hotel Donatello på Piazza Indepenza, og lagde ud med at skimme den gamle by. En vandretur, som førte forbi San Lorenzo kirken, Domkirken Santa Maria del Fiore, Piazza del Mercato Centrale det store marked og den gamle bro Ponte Vecchio. Ponte Vecchio Ponte Vecchio er én af verdens mest kendte broer og måske den smukkeste. Den går over floden Arno på det smalleste sted. Der har været broer på dette sted fra før vores tidsregning. Den nuværende bro, bygget i sten, er fra Bygmesteren hed Taddeo Gaddi, som var en anerkendt arkitekt og maler. Kendetegnende for broen er de mange butikker langs siderne. De blev tidligere brugt af slagtere og andre handlende, som smed deres affald direkte ud i floden. I 1565 blev Georgio Vasari bedt om at lave en overdækket korridor. Bestilleren var Cosimo de Medici, som gerne ville kunne bevæge sig tørskoet og udenom stanken fra butikkerne, fra sit hjem i Palazzo Pitti til sit kontor og videre til Palazzo Vecchio. Vasari konstruerede en korridor, som førte igennem Uffizierne, hen over eller igennem eksisterende bygninger, ovenpå broens butikker og frem til boligen. Der stod dog et tårn i vejen. Det befandt sig for enden af broen og tilhørte Manelli-familien, som gennem tiden havde hjulpet Medicierne. Tårnet fik lov at blive stående, korridoren blev blot ført udenom. Vasari korridoren, som den bliver kaldt, fungerer i dag som kunstgalleri og rummer en række selvportrætter. Der er adgang for offentligheden, men det koster over 500,- og indeholder en guidet tur. Jeg valgte korridoren fra i denne omgang.

2 Palazzo Vecchio Palazzo Vecchio, det gamle palads, ligger for den ene ende af Vasari korridoren. Det er Bygget som og fungerer stadig som Firenzes rådhus. Det blev opført omkring år 1300 og fungerede en kort periode som bolig for Cosimo 1. Medici. Han lod Giorgio Vasari ombygge og udsmykke bygningen. Mest imponerende er striben af slagscener i den store Salone dei Cinquecento, de 500 s sal, hvor de 500 rådsmænd samledes for at styre Firenze. Michelangelo og Leonardo da Vinci havde fået til opgave at lave hver sit maleri. Michelangelo nåede kun at lave en skitse, inden han blev kaldt til det Sixtinske Kapel i Rom for at dekorere det senere så berømte loft. Da Vinci havde for vane at eksperimentere med materialer og blandede efter sigende pigmentet med voks. Det havde svært ved at tørre og havnede i små pytter på gulvet. Et andet rygte fortæller, at Leonardos værk eksisterer inde bag ved det nuværende maleri af Vasari. Giorgio Vasari og hans hjælpere har stået for de nuværende malerier i det gigantiske rum. De er malet i perioden og viser bl.a. militære sejre over nabobyerne Siena og Pisa. Loftet i salen er ligeledes dekoreret af Vasari og co. og består af 39 paneler. Man kan ikke undgå at blive imponeret, når man træder over overdørtærsklen til denne sal. Palazzo Vecchio rummer et hav af rum og sale, som alle er dekorerede. Piazza della Signoria Palazzo Vecchio ligger på Piazza della Signoria, byråds-pladsen. Pladsen har i mange århundreder været det politiske centrum for Firenze og har siden 1400-tallet rummet kunstværker. Indgangen til paladset er flankeret af to store statuer. Den mest berømte er David, som er over 5 meter høj. Den er lavet af Michelangelo, der som kun 26-årig fik opgaven med at lave denne bibelske statue (David og Goliat). Oprindeligt skulle den have stået sammen med 11 andre statuer på taget af domkirken. Da man imidlertid opgav tanken om at løfte den tunge statue så højt, nedsatte man en komite, der besluttede, at den skulle stå på Piazza della Signoria, hvor den erstattede Donatellos Judith og

3 Holofernes. En statue, som også repræsenterede heroisk modstand. Hvor andre kunstnere tidligere havde skildret David efter kampen mod Goliat, viser Michelangelos version en David inden kampen. Hans rynkede pande, spændte nakkemuskler og beslutsomme blik viser en person, der er parat til modstand. Samtidig er han i bevægelse. Den udbredte måde at levendegøre figurer under renæssancen - contrapposto, hvor figuren har hovedvægten på det ene ben foruden drejningen i kroppen, tilfører figuren dynamik. Michelangelos David er én af renæssancens mest berømte skulpturer og kom til at repræsentere republikkens modstand mod indblanding udefra, hvad enten det kom fra Rom eller fra den tidligere fordrevne Medici-slægt. Den nuværende figur er en kopi. I 1873 blev originalen flyttet til Kunstakademiet. Medici erne vendte tilbage til magten i Firenze, efter en priode, hvor byen var blevet styret af Savonarola og hans republikanske tilhængere. For at markere dette, blev der bestilt en skulptur, der kunne modsvare David. Ordren havnede hos Baccio Bandinelli, som ud af en gigantisk marmorblok skabte Herkules og Cacus. Skulpturen fortæller historien om guden Herkules, som opsøger og henretter det ildspyende monster Cacus, efter at denne havde stjålet kvæg. Igen er tidspunktet lige før afstraffelsen valgt, tiden er trukket ud hvor længe vides ikke. Meningen var at demonstrere fysisk styrke overfor psykisk styrke (David). Herkules repræsenterer Medici-slægten, Cacus republikanerne. Og andre kunne man tilføje; Hekules kigger årvågent ud over pladsen som for at sige: er der andre der vil dele skæbne med Cacus? Til højre for paladset er en loggia, som huser en stribe skulpturer, bl.a. Judith og Holofernes af Donatello og Perseus med Medusas hoved af Cellini. Loggiaens tag anvendes som terrasse i forbindelse med Uffizi-museets restaurant. Uffizi-gallerierne Begrundelsen for at søge om en studietur var som sagt ønsket om at studere renæssancekunst. Derfor var Uffizi-gallerierne et must-see. Uffizi betyder kontorer, og det var her Medici erne havde deres administrative lokaler. Gennem de mange år slægten var ved magten, samlede de kunst i stor stil. Kontorerne fungerer i dag som museum, ét af Italiens fornemste. Jeg havde bestilt billetter hjemmefra og dermed fået reserveret ikke bare en besøgsdag, også en besøgstid. Det viste sig at være en god idé. Da vi ankom til museet, var der en kø, der spandt sig så langt øjet rakte. Vi kunne gå lige ind.

4 Man kan leje en audioguide for 6 Euro. For 4 Euro mere kan man få en hovedtelefon med, så to personer kan lytte samtidigt. Dette kan spares, hvis man selv medbringer hovedtelefon. Det er også en god idé at tage gode sko/sandaler på. Hvis man vil se hele udstillingen, kan man let tilbringe det meste af en dag på museet. Vi brugte 5 1/2 time - inklusive 1/2 time i restauranten! Allerede i den første sal, bliver man bevidst om renæssancekunstens store bedrift, nemlig udviklingen af centralperspektivet. Fra starten af 1300-tallet udvikles motiverne fra at være flade todimensionelle til at få mere dybde, mere perspektiv. Det er tydeligt at se, når man sammenligner Duccios (til venstre) og Cimabues (i midten) værker med Giottos (til højre). Alle tre motiver er af Jomfru Maria og Jesusbarnet på tronstolen. Men hvor de to førstnævnte er todimensionelle og med udtryksløse ansigter, har Giottos maleri flere nuancer og en dybde i billedet, der ikke var set før. Perspektivet var ikke teknisk korrekt, men det lagde kimen til fremstilling af malerier med centralperspektiv og forsvindingspunkt, som kunstnere lige siden renæssancen har forholdt sig til. Uffizi-gallerierne er indrettet retrospektivt. Det er derfor interessant at følge udviklingen op igennem renæssancen. Fra de rene religiøse motiver til malerier, hvor mennesket og naturen får mere og mere plads og nuanceres mere og mere. Renæssancen relancerede som bekendt antikkens mytologi og æstetik på bekostning af rene kristne motiver.

5 Det mest kendte fra Uffizi er nok Botticellis "Venus' fødsel" (1486). Kærlighedsgudinden Venus blæses i land stående på en muslingeskal og modtages af frugtbarhedsgudinden Flora, der står parat til at give hende en kappe på den nøgne krop. Allegorien er inspireret af antikken, hvor mennesket mentes at være forbundet til det guddommelige gennem kærligheden. Blandingen af antikkens mytologi og samtidens kristne kultur er måske tydeligst i Michelangelos runde maleri "Den hellige familie", et bestillingsværk til en rig købmand i I forgrunden ses Maria, Joseph og barnet i en utrolig detaljeret og plastisk skildring, som ikke lader én i tvivl om, at én af Michelangelos spidskompetencer var skulpturen. I baggrunden af maleriet ses et antal unge nøgne mænd, i positurer, som har hentet inspiration fra antikken. En halvmur skiller de to verdener, de forhistoriske hedninge fra den nye kristne kultur. Bargello På Uffizi er hovedvægten lagt på malerier. Hvis man vil studere skulpturer er Bargello et besøg værd. Bygningen, som rummer Firenzes nationalmuseum, stammer fra 1255; oprindelig opført som rådhus. Fra 1500-tallet blev det overtaget af politiet og omdannet til fængsel. Bargello betyder politichef. Fra 1865 har bygningen fungeret som museum og rummer keramik, våben, kunsthåndværk og altså skulpturer, som var mit mål med besøget. Michelangelo er repræsenteret her med flere skulpturer. Den mest iøjnefaldende er Bacchus, som var et bestillingsarbejde til den kun 21-årige kunstner. Skulpturen af vinguden har hentet inspiration fra antikken, men er speciel fordi Michelangelo har givet figuren et realistisk drukkent udtryk. Øjnene er slørede og kroppen har en slingrende holdning, som sammen med den lille faun skråt bag ham, giver skulpturen et tredimensionelt drej. Det nærmest inviterer én til at søge hele vejen rundt om skulpturen. Efter sigende var bestilleren ikke tilfreds med resultatet og solgte den videre. Den har måske været for tæt på virkeligheden, hvem ved? Donatello På museet er en hel sal navngivet efter Donatello. Donatello var sin tids starten af 1400-tallet

6 største billedhugger. Han har en stor del af æren for at have hentet antikkens beundring af menneskekroppen ind i renæssancens relieffer og skulpturer. Det får man et ualmindeligt kraftigt indtryk af ved synet af bronzestatuen David. Den er fra omkring 1430 og viser en meget ung David med hat og støvler. Ellers er han nøgen og fremstår på en meget sensuel måde. Denne version af David betragtes som den første nøgenstatue siden antikken. Hvor nøgenheden vel at mærke ikke var beregnet på at sende et religiøst budskab (syndefald m.m.). Perioden er ca. 70 år før Michelangelo gik i gang med sin version. Selvom figuren sandsynligvis har været et bestillingsarbejde til en privatperson, må den have vakt opsigt i sin tid. I forhold til de klassiske forbilleder har Donatello valgt en ret spinkel og drenget figur, uden svulmende muskler. Og så er der hatten og de fornemme støvler. Hvordan skal det tolkes? Jeg fornemmer en distance til myten, og at de få beklædningsgenstande forstærker nøgenheden. Under alle omstændigheder et stærkt udtryk, også den dag i dag. Chianti Classico Midt i ugen havde vi lejet en bil for at se lidt af omegnen i det fortryllende Toscana. Vi besøgte Greve di Chianti, Siena, Montepulciano og Pisa. Chianti-distriktet ligger syd for Firenze. Den kendte vinproduktion baseret på Sangiovese-druen startede i Chianti Classico området, hvor hovedbyen hedder Greve di Chianti. Det er en hyggelig lille by centreret omkring den trekantede Piazza Matteotti. Under svalende buegange ligger et antal delikatessebutikker og restauranter, som har specialiseret sig i Slow Food. Varemærket med en snegle-ikon tilbyder veltilberedt mad af friske råvarer. I loggiaen kan man også smage på områdets stolthed, Chianti vinen. Vi opsøgte dog områdets største vinforretning Cantine di Greve. Her kan man købe et klippekort til 10, 20 eller 30 Euro og så gå rundt og smage på vinene. Flaskerne er anbragt i runde automater, som kan dosere i mængde og kvalitet til mellem 0,50 og 10 Euro pr. glas. Man må klare sig med selvbetjening uden råd og vejledning, men vingalleriet er indrettet i en ret hyggelig kælderhvælving og udvalget er stort. Vi smagte os frem til en Chianti i mellemklassen og drog videre.

7 På vej mod Siena tog vi forbi den vingård, hvor Lisa Gherardini blev født. Det var hende der stod model til Mona Lisa maleriet af Leonardo fra den nærliggende landsby Vinci. Villa Vignamaggio er en historisk vingård fra 1300-tallet. Siena Siena er især kendt for Piazza del Campo, den vifteformede plads fra omkring år 1300 med rådhuset, som har inspireret den danske arkitekt Martin Nyrop til udformningen af Københavns rådhus. Pladsen er beklædt med lodretstillede mursten i et viftemønster bestående af 9 felter. Felterne repræsenterede både de 9 rige famlier, som på anlægstidspunktet ejede byen, og Jomfru Marias folder i sin kjole. Det er én Italiens smukkeste pladser, som den folder sig ud, omkranset af udendørscaféer og med det stolte rådhus i midten. Nævnes må også Sienas katedral, der var udset til at være verdens største. Det blev dog ikke til noget, pesten stoppede de ambitiøse planer i midten af 1300-tallet. Men man kan stadig se ridset af de middelalderlige planer. Søjler og buer til højre for kirken afslører de gigantiske byggeplaner. Hvad der blev realiseret, som altså blot skulle have været det venstre sideskib, er nu ret imponerende. Et antal massive zebrastribede søjler præger interiøret af kirken. Det er det første der fanger øjet inden man får øje på gulvet. Det er nemlig opdelt i 56 kvadrater, som i marmor fortæller hver deres historie fra bl.a. Det Gamle Testamente. Montepulciano Fra Siena gik turen videre sydpå, til Montepulciano, hvor min rejseledsager for år tilbage var på studietur. Hun ville gerne vise mig byen, som i hendes erindring var noget af det smukkeste hun havde oplevet. Erindringens slør havde bestemt ikke lagt sig over byen. Det kan på det kraftigste anbefales at aflægge denne del af Toscana et visit. Montepulciano er én af de højest beliggende byer i området. Den ligger på en 600 meter

8 høj vulkansk bjergryg. Lige så snart man træder ind af porten i den velbevarede bymur og bevæger sig op ad hovedgaden Corso, bliver man slået af stedets charme. Foruden et hav af delikatessebutikker har byen specialiseret sig i at have prøvesmagning af lokalt produceret vin, olie, ost, pølse m.m. Og ikke noget med klippekort. Her er den personlige betjening i højsædet. I den mest besøgte vinbutik Fattoria Pulcino får man stukket et formskåret bræt i hånden. Her er der plads til et vinglas og til smagsprøver på ost og pølse. Vi gik rundt med hver vores palet og fik at vide, at hvis vi skulle smage dén vin, skulle vi spise dén her ost med ahornssirup til. Vi parerede selvfølge ordre! Alt sammen gratis. At det kan betale sig vidner de mange turister om, som slæber vinkartoner med sig, hvis de da ikke laver aftaler med butikkerne om at få de mange flasker tilsendt. Nævnes skal også vinforretningen Cantine Contucci, der ligger lige overfor det højt beliggende rådhus. Her kan man få rundvisning i deres vinkælder, ligesom man kan prøvesmage og få informationer om deres vine. Vi smagte og købte en af deres lokale vine - Vino Nobile di Montepulciano. Pisa Det skæve tårn var naturligvis det primære mål for turen til Pisa. Ingen anden piloteringsfejl i verdenshistorien er gjort til genstand for så meget opmærksomhed som dette klokketårn fra slutningen af 1100-tallet. Vi fulgte den udbredte tradition med at lade os fotografere op ad tårnet, så man efter temperament enten vælter det - eller støtter det. Tårnet begyndte at tilte allerede under opførelsen. Derfor er den øverste etage af det 55 meter høje tårn rettet en smule op. Efter en omfattende og langvarig restaurering, hvor det faktisk lykkedes at rette det 42 cm. op, genåbnede tårnet for besøgende i Det siges at Galileo Galelei, der var født i Pisa, brugte tårnet til at demonstrere sin teori om, at genstande falder lige hurtigt, uanset deres vægt. Tårnet er sammen med den smukke domkirke og det runde dåbskapel placeret i den nordlige del af byen. Modsat de fleste andre kirker og tårne, som befinder sig klemt inde i en bymidte, er der luft omkring de tre

9 bygninger i Pisa. Det får dem til at fremstå meget elegante. At tårnet stadig fungerer efter dets oprindelige hensigt fik vi at høre mens vi kl. 12 endnu befandt os i toppen. De tolv timeslag lød højt og klokkeklart:-). Floden Aldo, som flyder gennem Firenze løber også gennem Pisa, inden den ca. 10 km længere fremme løber ud i havet ved Marina del Pisa. Oprindelig lå Pisa ved havet, men sandaflejringer har gennem Middelalderen flyttet kystlinjen. Foruden Venedig var Pisa omkring år 1000 Middelhavets største sømagt, med deres egen flåde. Velmagtsdagene endte i 1284 med et nederlag til Genova. Firenze erobrede byen i 1406, og med tilsandingen af havnen var byen marginaliseret. Santa Maria del Fiore Det zebrastribede look fra Sienas domkirke går igen når man møder Santa Maria del Fiore, domkirken i Firenze. Her er det bare udvendigt. Om det er kønt kan diskuteres, men det er under alle omstændigheder karakteristisk. Opførelsen af kirken med de mange grønne rektangler blev påbegyndt i Først i 1436 blev den indviet. Det var efter at kronen var blevet lagt på værket. Den tons tunge kuppel var det sidste der kom på plads. I løbet af 16 år lykkedes det arkitekten Brunelleschi at opføre verdens største kuppel (samtidens) uden anvendelse af stillads. Dermed skrev han historie. Han fik bygget et selvbærende loft af mursten, som blev brugt til at støtte den ydre kuppel. Domkirkens indre er langt fra prangende sammenlignet med dens ydre. Bemærkelsesværdigt er dog Vasaris fresker i loftet på kuplen, hvor han har udmalet dommedag i al dens gru. Michelangelo pladsen Turens sidste udflugt gik til Michelangelo pladsen, som ligger et stykke oppe ad bakken syd for Arno floden. Her står et monument til minde om Michelangelo. Det er kopier af hans mest berømte værker i Firenze: David omgivet af fire skulpturer fra Mediciernes mausolæum. Fra pladsen er der en fantastisk udsigt ud over byen. Pladsen er da også fyldt med biler og turistbusser og en masse japanske turister, som

10 knipser billeder i én uendelighed. Lige neden for pladsen ligger en yndig rosenhave, som vi slog os ned i for at hvile de ømme fødder efter 7 dages kulturvandring. Respekt Dette var hvad jeg havde valgt at fokusere på under mit første besøg i Firenze og omegn. Et lille udpluk, nogle få nedslag. Det har været en appetitvækker, jeg må tilbage for at se mere. Mit kendskab til renæssancens mestre har været meget begrænset. Jeg var godt klar over Leonardo da Vincis multitalent. Men det var jo nærmest reglen, at renæssancens aktører mestrede både maleri og arkitektur. Enkelte havde endnu flere evner, som f.eks. Michelangelo, der også var billedhugger, poet og ingeniør. Jeg er efterladt med dyb respekt. Tak for turen! Om Medici-slægten (fra Wikipedia) Familien Medici var i renæssancen en magtfuld og indflydelsesrig familie i Firenze. Familiens rigdom stammede fra tekstilhandel, og bankvirksomhed sikrede familien velstand og politisk indflydelse. I starten af 1400-tallet var familien den rigeste i Europa. Familien fik magten i Firenze, og i de næste mange år blev Firenze styret af den i den "den Mediciske Periode". De mest bemærkelsesværdige var: Giovanni de' Medici ( ), var finansmand og industriherre i Firenze, og i begyndelsen af tallet blev han pavens officielle bankier. Under kirkemødet i Konstanz spillede han en betydelig rolle. Hans forretninger dækkede de vigtige byer i Europa. Cosimo de' Medici ( ) overtog familieimperiet og skabte sig en magtstilling i Firenze, men holdt sig så vidt muligt i baggrunden. I 1433 blev han anklaget og fængslet for højforræderi og slap kun fri ved bestikkelse blev han enevældig i Firenze. Piero de' Medici, ( ), Lorenzo de' Medici (Lorenzo il Magnifico), ( ) Piero de' Medici den yngre ( ). I 1494 kom Frankrigs konge Karl 8. med en hær til Italien. Lige inden hans indtog i Firenze måtte Piero flygte og efterlade sit hus til pøblens plyndring. Medicierne mistede nu magten i Firenze og blev fordrevet. I år efter blev Piero den yngres søn Lorenzo De Medici leder af Firenze. Familiens magt øgedes, da Piero den yngres bror, Giovanni, udnævntes til pave. Han sørgede for, at Lorenzo blev greve af Urbino. Hermed begyndte en ny periode i Mediciernes historie. Tidligere var de rige forretningsfolk med indflydelse i byen. Nu blev de adelet og tildelt hele grevskaber. De blev nu gift ind i det franske kongehus. I 1537 overgik familieformuen til Cosimo 1., som 1569 udnævntes til storhertug af Toscana. Grevskabet beholdt familien til 1737 med Gian Gastone de' Medici ( juli 1737). Med ham uddøde den mandlige linje af familien. Gian Gastones søster Anna Maria Luisa de' Medici ( ) skænkede familieformuen til Firenze.

StevanZZ, Shutterstock

StevanZZ, Shutterstock Michelangelos skulptur af David, Botticellis berømte maleri Forår og Tizians ikoniske Venus fra Urbino. Det er bare nogle af de verdenskendte kunstværker, Firenze har at byde på. For Firenze er et epicenter

Læs mere

StevanZZ, Shutterstock

StevanZZ, Shutterstock Michelangelos skulptur af David, Botticellis berømte maleri Forår og Tizians ikoniske Venus fra Urbino. Det er bare nogle af de verdenskendte kunstværker, Firenze har at byde på. For Firenze er et epicenter

Læs mere

StevanZZ, Shutterstock

StevanZZ, Shutterstock Michelangelos skulptur af David, Botticellis berømte maleri Forår og Tizians ikoniske Venus fra Urbino. Det er bare nogle af de verdenskendte kunstværker, Firenze har at byde på. For Firenze er et epicenter

Læs mere

Toscana - Chiantivinens land

Toscana - Chiantivinens land Toscana - Chiantivinens land Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 5.495,- Højdepunkter Rejsen over Alperne Middelalderbyen Lucca Torvet i Siena Firenze med lokalguide Montecatini

Læs mere

Toscana - Flyv på busrejse

Toscana - Flyv på busrejse Toscana - Flyv på busrejse Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 5.995,- Højdepunkter Direkte fly til Firenze Cypresser og olivenlunde Det Skæve Tårn i Pisa Hyggelige middelalderbyer

Læs mere

Toscana - Flyv på busrejse

Toscana - Flyv på busrejse Toscana - Flyv på busrejse Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 21.07.2020 28.07.2020 5.845,- Højdepunkter Direkte fly til Firenze Cypresser og olivenlunde Det Skæve Tårn i Pisa Hyggelige

Læs mere

StevanZZ, Shutterstock

StevanZZ, Shutterstock Michelangelos skulptur af David, Botticellis berømte maleri Forår og Tizians ikoniske Venus fra Urbino. Det er bare nogle af de verdenskendte kunstværker, Firenze har at byde på. For Firenze er et epicenter

Læs mere

Toscana & Umbrien Kultur, historie og det toskanske køkken

Toscana & Umbrien Kultur, historie og det toskanske køkken Grupperejse Landbosenior Nordsjælland Fra den 2.9-9.9.2017 Toscana & Umbrien Kultur, historie og det toskanske køkken Toscana er balsam for kunst- og naturelskeres sjæle med sine uovertrufne rigdomme af

Læs mere

PUDS FORMEN OP...TÖLT I TOSCANA...!!

PUDS FORMEN OP...TÖLT I TOSCANA...!! PUDS FORMEN OP...TÖLT I TOSCANA...!! Turdatoer med rideture på islandske heste! d. 5.5. - 12.5.2016...Pris ca. 5,900 kr. (indkvartering dobbeltværelser. ) Der kan mod ekstra betaling fås enkeltværelser.

Læs mere

Her begynder historien om Odense

Her begynder historien om Odense Her begynder historien om Odense Mormors fortælling om Odense starter i vikingetiden. Der har dog sneget sig et par dinosaurer ind, der siger Vi var her sgu først. Hvorfor tror I, at Mormor har sat de

Læs mere

Hotel Savona, Hotel Salus & Albergo La Querceta

Hotel Savona, Hotel Salus & Albergo La Querceta Hotel Savona, Hotel Salus & Albergo La Albergo La Introduktion Familien Bertini driver tre hoteller i Montecatini Terme, som alle ligger centralt placeret i byen. I vil få oplyst cirka 14 dage før ankomst,

Læs mere

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og 0 år gammel renoveret bygning med smuk facade og rokoko indretning. Zleep Hotel Roskilde Introduktion Det klassiske hotel i Roskilde byder på en historisk overnatning i elegante omgivelser. Det traditionsrige

Læs mere

Rokokoværker inden for billedkunsten

Rokokoværker inden for billedkunsten Rokokoværker inden for billedkunsten Rokokoens stilmæssige storhedstid ligger fra ca. 1720 1789 (den franske revolution). I Danmark var perioden ikke så lang, men varede ca. fra 1740 1770. Rokokoen kom

Læs mere

Best Western Hotel Mannheim City Oplevelser i naturskønne omgivelser og blandt gamle middelalderlevn.

Best Western Hotel Mannheim City Oplevelser i naturskønne omgivelser og blandt gamle middelalderlevn. Best Western Hotel Mannheim City Hotellet ligger centralt i Mannheim. Introduktion Best Western Hotel Mannheim City ligger i gåafstand fra de fleste attraktioner i byen, hvor havnen, shoppingområdet og

Læs mere

OPERA PUCCINI PUCCINIS UDØDELIGE OPERAER OPLEV PUCCINI FESTIVALEN FAMILIEEJET HOTEL I DEN FINE KURBADEBY MONTECATINI

OPERA PUCCINI PUCCINIS UDØDELIGE OPERAER OPLEV PUCCINI FESTIVALEN FAMILIEEJET HOTEL I DEN FINE KURBADEBY MONTECATINI KULTURREJSER EUROPA» LAND» ITALIEN» OPERA PUCCINI OPERA PUCCINI PUCCINIS UDØDELIGE OPERAER Opera i de store komponisters land, Italien, er en drøm for mange, og denne rejse tilbyder to smukke Puccini-operaer

Læs mere

Doubletree by Hilton Krakow Tag på wellnesshotel i den spændende storby Krakow.

Doubletree by Hilton Krakow Tag på wellnesshotel i den spændende storby Krakow. Doubletree by Hilton Krakow Dette luksuriøse 4-stjernede hotel ligger i hjertet af den smukke polske by Krakow og lige ved siden af den smukke park Lotnikow Polskich. En dejlig byferie og enestående mulighed

Læs mere

Det Musikalske St. Petersburg

Det Musikalske St. Petersburg Det Musikalske St. Petersburg 6 Dage / 5 Natter Dag 1 Ankomst til St. Petersburg. Ved ankomst er det transport til hotellet. Gruppen vil blive mødt af vores lokale quides, der er med under hele turen.

Læs mere

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP FIRENZE

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP FIRENZE BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE AD 10 2 GR ER NEXT STOP FIRENZE Om dit rejsebureau og dette hæfte Formålet med dette hæfte er,

Læs mere

KØBENHAVNS MALERLAUGS REJSEFOND Forårsturen 2014 21.-25. maj DETAILPROGRAM. Rejsearrangør: Profil Grupperejser A/S

KØBENHAVNS MALERLAUGS REJSEFOND Forårsturen 2014 21.-25. maj DETAILPROGRAM. Rejsearrangør: Profil Grupperejser A/S KØBENHAVNS MALERLAUGS REJSEFOND Forårsturen 2014 21.-25. maj DETAILPROGRAM Rejsearrangør: Profil Grupperejser A/S FLYTIDER 21MAJ14 København Milano / Malpensa 0825-1030 25MAJ14 Venedig København 1415-1615

Læs mere

Renæssancen: Kunst og arkitektur

Renæssancen: Kunst og arkitektur Renæssancen: Kunst og arkitektur Renæssancen starter i 1400-tallet i Italien. -Det var tanken om det gamle grækenlands og Roms storheds genfødsel, der lå bag ordet. Disse perioder benævnes antikken. Dengang

Læs mere

Volterra lang, cirkulær vandretur

Volterra lang, cirkulær vandretur Volterra lang, cirkulær vandretur Distance: 12 km Tid: Ca. 3 timer Dette er en længere vandretur fra Volterra, hvor man udforsker de etruskiske vægge og grave lige uden for de middelalderlige mure, og

Læs mere

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Vi er nu i gang med at forberede os til forårets studietur til Tjekkiet. Turen starter fra Nysted Efterskole fredag d. 20/4 2013 med afgang fra skolen kl. 7:45, vi

Læs mere

Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af

Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af Pilgrimsløbet i Rom Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af arkitekten Vignola mens Gaicomo della

Læs mere

Forlænget weekend i Rom

Forlænget weekend i Rom Forlænget weekend i Rom fra den 12. maj til 17. maj 2005 Piazza Bolonga 6, 1. sal. 3 stop med metroen fra centralstationen. Busrute 62 s endestation. Den kørte igennem byen og endte ved Petersk irken.

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT!

USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT! USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT! Ejendommen The Sheffield blev købt af en fremsynet projektudvikler der har valgt at inddrage de øverste 3 etager til fælles-områder. På etage 57, 58 og 59 er

Læs mere

Rejsedagbog for værelse 458

Rejsedagbog for værelse 458 Rejsedagbog for værelse 458 FREDAG - SIDSTE HISTORIETIME INDEN AFREJSE Som intro til vores rejse til Rom, har vi brugt en del historie- og religionsmoduler til at forberede os. Det sidste modul inden vi

Læs mere

Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte

Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte Forkæl dig selv med udsøgte vine, gastronomiske oplevelser og besøg hos små vingårde i Barolo, Babaresco og Roeros bølgende bakker - En sansemæssig

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Postillion Hotel Haren-Groningen

Postillion Hotel Haren-Groningen Postillion Hotel Haren-Groningen Tæt på universitetsbyen Groningen, ligger Postillion Hotel Haren-Groningen. I groningen kan I besøge Martinikirkens grå tårn fra 1400-tallet, spise frokost i guldkontoret

Læs mere

Agriturismo Tenuta Moriano Unik ferieoplevelse på vingård midt i Toscanas smukke landskab.

Agriturismo Tenuta Moriano Unik ferieoplevelse på vingård midt i Toscanas smukke landskab. Agriturismo Tenuta Moriano Vingården Tenuta Moriano ligger ved byen Montespertoli i hjertet af Chianti regionen omgivet af hele 1 hektar jord, som benyttes til at dyrke både kvalitetsvine og oliven til

Læs mere

Velkommen til Hotel San Pietro!

Velkommen til Hotel San Pietro! Hotel San Pietro Velkommen til Hotel San Pietro! Introduktion På den nordlige del af Gardasøen, i Limone, ligger Hotel San Pietro. Herfra er der en fantastisk udsigt over Gardasøen og bjergene rundt om

Læs mere

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt oplev Koldinghus Mødet mellem nyt og gammelt Kæmpetårnet Kirkesalen Riddersalen Bibliotekssalen Christian 3.s Kapel Ruinsalen Facade med moderne træbeklædning Det nye trappetårn INDGANG Kæmpetårnet De

Læs mere

2n s studierejse til Wien forår 2017

2n s studierejse til Wien forår 2017 1 2n s studierejse til Wien forår 2017 Mandag d. 27/3-17 Efter indkvartering på Hotel Mozart stod programmet på kvartersanalyse i grupper: Kend dit kvarter. Om aftenen hørte vi en blueskoncert på (Jazz-)spillestedet

Læs mere

Vandring på Via Francigena - Lucca Til Siena - VF5

Vandring på Via Francigena - Lucca Til Siena - VF5 Vandring på Via Francigena - Lucca Til Siena - VF5 Dette er en legendarisk pilgrimsrute i Toscana og er en perfekt introduktion til regionen. Turen er ideel for de, som elsker museer, gallerier og romersk

Læs mere

Billedserie om Paris - til inspiration eller gensynsglæde - om bl.a.:

Billedserie om Paris - til inspiration eller gensynsglæde - om bl.a.: Billedserie om Paris - til inspiration eller gensynsglæde - om bl.a.: Louvre - Tuilerihaven Concordepladsen Champ Élysée - Napoleons Triumfbue - La Defence 1 P A R I S DEN HISTORISKE AKSE Inspiration Gensynsglæde

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Hotel Campanile Reims Est - Taissy Nyd ferien blandt spændende historie og berømt champagne i Nordfrankrig

Hotel Campanile Reims Est - Taissy Nyd ferien blandt spændende historie og berømt champagne i Nordfrankrig Hotel Campanile Reims Est - Taissy Oplev champagneregionen i Nordfrankrig og smag jer igennem provinsens lækre kulinariske specialiteter, mens det selvfølgelig er et must at smage på den verdensberømte

Læs mere

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder Zleep Hotel Kolding Introduktion Tag på ferie på Zleep Hotel Kolding og bo centralt i Danmark. Hotellet er lyst og hyggeligt indrettet, og ligger centralt i Kolding. Oplev designbyen Kolding eller tag

Læs mere

Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve

Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve Afgangsprojekt - Kroppen udtrykt i kunsten Mira & Andreas Art & performance Flakkebjerg Efterskole Problemstilling og indledning Eksperimentere med at flyve. Kunsten

Læs mere

Studietur til Toscana 24. til 27. oktober 2010

Studietur til Toscana 24. til 27. oktober 2010 Studietur til Toscana 24. til 27. oktober 2010 Besøg hos mikrovirksomheder inden for fødevarer, oplevelseserhverv og kunsthåndværk i Toscana. Turen vil gå til Bjergområdet Garfagnana i det nordvestlige

Læs mere

golddigger Fire hovedværker

golddigger Fire hovedværker Fire hovedværker GOLDdigger tager afsæt i fire af P.C. Skovgaards landskabsmalerier. Disse hovedværker er udgangspunkt for udforskning af tre perspektiver på Skovgaards identitet som menneske: Hans personlige,

Læs mere

Hotel Savona, Hotel Salus & Albergo La Querceta

Hotel Savona, Hotel Salus & Albergo La Querceta Hotel Savona, Hotel Salus & Albergo La Albergo La Introduktion Familien Bertini driver tre hoteller i Montecatini Terme, som alle ligger centralt placeret i byen. I vil få oplyst cirka 14 dage før ankomst,

Læs mere

Hotel Massimo D Azeglio

Hotel Massimo D Azeglio Hotel Massimo D Azeglio Mere italiensk bliver det ikke. Massimo D'Azeglio ligger midt i den smukke by Montecatini Terme og byder på typiske retter fra det toscanske køkken. Der købes friske råvarer på

Læs mere

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition.

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition. Komposition - om at bygge et billede op Hvis du har prøvet at bygge et korthus, ved du, hvor vigtigt det er, at hvert kort bliver anbragt helt præcist i forhold til de andre. Ellers braser det hele sammen.

Læs mere

Kunst og Symboler kort udgave

Kunst og Symboler kort udgave 1 Gravsten som nabo til Rådhuset? Gravsten som nabo til Rådhuset? Den er god nok. Rådhuset og rådhusparken blev anlagt på den gamle Søndre Kirkegård, der havde eksisteret siden 1818. Her blev den sidste

Læs mere

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP FIRENZE

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP FIRENZE BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE AD 10 2 GR ER NEXT STOP FIRENZE Om dit rejsebureau og dette hæfte Formålet med dette hæfte er

Læs mere

Uv-materiale til I bølgen blå klasse

Uv-materiale til I bølgen blå klasse Uv-materiale til I bølgen blå 7.-10. klasse Sol og ungdom en konstruktion En flok børn løber mod havet. Det er sommer, og solen skinner, så man næsten bliver blændet. Børnenes kroppe er stærke, og lyset

Læs mere

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer.

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer. I dyrenes skygge Dyr er fascinerende. Deres levevis og bevægelser kan fange interessen hos både børn og voksne. At fange det fascinerende ved et dyr og overføre det til tegning eller skulptur er til gengæld

Læs mere

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret? Jernbanegade 35 Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad er bygget til senere? Hvor mange tårne er der? Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Læs mere

Grand Hotel Plaza Montecatini Smag på det helbredende vand fra Montecatini Termes kilder

Grand Hotel Plaza Montecatini Smag på det helbredende vand fra Montecatini Termes kilder Grand Hotel Plaza Montecatini Besøg Montecatini Terme og bo på Grand Hotel Plaza Montecatini beliggende lige overfor kirken og springvandet midt i Montecatini Terme. Her er der et utal af kurbade og Toscana

Læs mere

110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen

110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen 110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Egetoft, Egtved. Torsdag formiddag klokken er lidt over halv 10 og foran Egetoft er der samlet efter hånden 110 mennesker, de har

Læs mere

Postillion Hotel Dordrecht

Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht har en rolig beliggenhed i udkanten af den hyggelige kanalby Dordrecht. Introduktion I mellem Rotterdam og Breda i den smukke og historiske by Dordrecht,

Læs mere

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder Hotel Cristina Introduktion Hotel Cristina ligger i Limone, i den nordlige del af Gardasøen og kun 500 meter fra Gardasøen. Hotellet er placeret på en bakke, hvilket giver en smuk udsigt fra hotellet af,

Læs mere

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder Hotel Cristina Introduktion Hotel Cristina ligger i Limone, i den nordlige del af Gardasøen og kun 500 meter fra Gardasøen. Hotellet er placeret på en bakke, hvilket giver en smuk udsigt fra hotellet af,

Læs mere

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE 19.-24. maj 2015 Gastronomi, vin og kulturrejse Barcelona & Catalonien I 1980 erne og 1990 erne kom en række revolutionære unge vinmagere

Læs mere

Se, opdag og SHAPE! af Amalie Mathilde Jacobsen (danseskribent) Foto: Andreas Danø

Se, opdag og SHAPE! af Amalie Mathilde Jacobsen (danseskribent) Foto: Andreas Danø Se, opdag og SHAPE! af Amalie Mathilde Jacobsen (danseskribent) Hej du, tag dig lige et ekstra kig omkring. Måske du får øje på noget nyt. Stop lige op et sekund. Din hverdagsvej vil altid være der, når

Læs mere

Castello delle Forme

Castello delle Forme Castello delle Forme Firenze MARCHE TOSCANA Assisi Perugia UMBRIEN Castello delle Forme Umbrien, Italiens grønne hjerte - centralt beliggende øst for Toscana, nord for Rom og med en masse spændende byer

Læs mere

Hotel Praha. Aktiv ferie ved Erzgebirge bjergkæden på grænsen mellem Tyskland og Tjekkiet. Hotel Praha. Introduktion

Hotel Praha. Aktiv ferie ved Erzgebirge bjergkæden på grænsen mellem Tyskland og Tjekkiet. Hotel Praha. Introduktion Hotel Praha Hotel Praha Introduktion Hotel Praha, som ligger i den lille hyggelige landsby Boží Dar, er indrettet i en charmerende bygning og her vil I opleve en varm og hyggelig atmosfære. Hotellet ligger

Læs mere

BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf

BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf Den 11. okt., 1. dg: Afrejse fra Kastrup den 11. oktober kl. 10.40 med Lufthansa LH 3071- LH 498 til Mexico City via

Læs mere

Billedserie om Paris - Seinen med fotos af bl.a.: Notre Dame Katedralen - Nye kirkeklokker til katedralen - demonstration i kirken - Frihedsgudinden

Billedserie om Paris - Seinen med fotos af bl.a.: Notre Dame Katedralen - Nye kirkeklokker til katedralen - demonstration i kirken - Frihedsgudinden Billedserie om Paris - Seinen med fotos af bl.a.: Notre Dame Katedralen - Nye kirkeklokker til katedralen - demonstration i kirken - Frihedsgudinden på Svaneøen - Maleri med Paris-motiv v. J. F. Willumsen

Læs mere

Egon Hotel Hamburg City

Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City har en central beliggenhed i Hamburg lige ved forlystelsesgaden Reeperbahn. Introduktion Hamburg er en af de mest populære storbyer i Europa. Den moderne

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

Alle kan deltage i kurset! Både begyndere, øvede og erfarne malere er meget velkomne. Der vil være tid til individuel hjælp og vejledning.

Alle kan deltage i kurset! Både begyndere, øvede og erfarne malere er meget velkomne. Der vil være tid til individuel hjælp og vejledning. Georgien (Malerejse) For rejselystne, som elsker at lære, opleve og skabe, lancerer Alt Rejser en grupperejse for kunstelskere vi kalder det et Art Trip. Dette Art Trip er et akvarelmalekursus på en spændende

Læs mere

Klassisk Toscana rundrejse

Klassisk Toscana rundrejse Klassisk Toscana rundrejse Firenze - San Gimignano - Siena - Montepulciano - Volterra - Pisa Lucca - gastronomi og vin Uffizierne - Trasimenersøen Periode 15 22. juni 2011 Toscana er renæssancens fødested

Læs mere

Hamburg. Byens Netværk august 2017 Tekst og foto: Lisbet Fibiger

Hamburg. Byens Netværk august 2017 Tekst og foto: Lisbet Fibiger Hamburg Byens Netværk 25.-26. august 2017 Tekst og foto: Lisbet Fibiger Der Elbphilharmonie - i folkemunde kaldet Der Elbphi - ligner på afstand en mellemting mellem dionysiske bølgetoppe og et futuristisk

Læs mere

Renæssancen i Norditalien

Renæssancen i Norditalien Kulturspillets weekendkurser 2014 Renæssancen i Norditalien Tid: Lørdag den 1. feb. 2014 Sted: Århus, nærmere adresse følger Norditalien blev arnested for den historiske epoke, der trak Europa ud af Middelalderens

Læs mere

Løve s vinrejse til Italien

Løve s vinrejse til Italien Løve s vinrejse til Italien 9 dages rejse fra d. 23. april - 1. maj 2016 Italiens vine: Barolo, Brunello, Amarone, Supertoscaner m.fl. - 6 vinsmagninger - 5 besøg hos vingårde i Alsace, Piemonte, Chianti,

Læs mere

Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014

Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014 Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014 Baggrund for idéoplæg. Vi har, i vores forslag, arbejdet ud fra at, holde fast i den historiske tråd om den smukke gamle by med Danernes kongesæde og Vikingernes

Læs mere

Foreningen GRÆKENLANDS VENNER Οι φίλοι της Ελλάδας

Foreningen GRÆKENLANDS VENNER Οι φίλοι της Ελλάδας Foreningen GRÆKENLANDS VENNER Οι φίλοι της Ελλάδας Formand: Næstformand: Kasserer: Sekretær: Webmaster: Hjemmeside: Hanne Madsen 43 64 10 45 Mågens Kvarter 2B, 2620 Albertslund mobil 31 95 43 48 e-mail:

Læs mere

Augsburg og Ulm. af Mads Vej-Hansen

Augsburg og Ulm. af Mads Vej-Hansen Augsburg og Ulm Efteråret 2009 af Mads Vej-Hansen I starten af oktober 2009 var vi på en forlænget weekend i Augsburg og Ulm. Vi rejste med toget fra Danmark torsdag morgen og var hjemme igen søndag aften.

Læs mere

Højt til loftet hos Vignir

Højt til loftet hos Vignir Højt til loftet hos Vignir Islandske Vignir Jóhannsson bor i Hou, og han er internationalt anerkendt kunstner med højt til loftet på alle måder. Hans kunst er rummelig og generøs som han selv, og nu har

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

CWT MEETINGS & EVENTS

CWT MEETINGS & EVENTS CWT Meetings & Events har fundet to perfekte steder at afholde møder og konferencer i den smukke franske natur 34 35 Af Sidse Rolskov Events med fransk elegance Noblesse oblige adel forpligter. Nogle gange

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

Best Western Nordic Hotel Lübecker Hof Nyd 4-stjernede omgivelser ved den populære hansestad Lübeck

Best Western Nordic Hotel Lübecker Hof Nyd 4-stjernede omgivelser ved den populære hansestad Lübeck Best Western Nordic Hotel Lübecker Hof BW Nordic Hotel Lübecker Hof er perfekt i forhold til at opleve Lübeck Introduktion Det 4-stjernede Nordic Hotel Lübecker Hof ligger lige udenfor den charmerende

Læs mere

Månedens. Galleri Lars Falk

Månedens. Galleri Lars Falk Tekst: Erik S. Christensen, Layout: Poul Erik Dybdal Pedersen Galleri Lars Falk Lars Falks galleri hører til en af byens nye gamle butikker. Konceptet bygger dog på det fællestræk hos os mennesker, at

Læs mere

I Caminoens fodspor 2015

I Caminoens fodspor 2015 I Caminoens fodspor 2015 Moto-Mundo har lavet en motorcykeltur langs Caminoruten (Jakobs vejen) i det nordlige Spanien, med de religiøse seværdigheder i fokus. Turen foregår i september måned, i 17 dage

Læs mere

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler Borgmestergården Håndværk og købmandsliv i renæssancen Tilbud til skoler Borgmestergården Borgmestergården i Nyborg byder på en fortælling om købmandsliv i renæssancen, om de danske købstæder, om søfart

Læs mere

Ved booking af La Tour KongeBroGaarden Kongebrovej 63 5500 Middelfart + 45 63416341 hotel@kongebro.dk

Ved booking af La Tour KongeBroGaarden Kongebrovej 63 5500 Middelfart + 45 63416341 hotel@kongebro.dk Ved booking af La Tour KongeBroGaarden Kongebrovej 63 5500 Middelfart + 45 63416341 hotel@kongebro.dk Vedrørende et La Tour V.I.P medlemskab ring eller mail og få et møde/besøg med La Tours ejer, Peter

Læs mere

Et besøg på Håndværktøjsmuseet

Et besøg på Håndværktøjsmuseet Et besøg på Håndværktøjsmuseet Vi benyttede søndag den 15. juni til et besøg på Håndværktøjsmuseet i Hørsholm. Når det lige blev den dag, er årsagen den, at den 3 søndag i juni er Mølledag overalt i landet,

Læs mere

New York, Columbus Circle

New York, Columbus Circle New York, Columbus Circle Ejendommen The Sheffield blev købt af en fremsynet projektudvikler der har valgt at inddrage de øverste 3 etager til fælles-områder. På etage 57, 58 og 59 er der således skabt

Læs mere

THAILAND Kongernes by Hua Hin, Sam Roi Yod Nationalpark og hovedstaden Bangkok...15 dage og 6 udflugter

THAILAND Kongernes by Hua Hin, Sam Roi Yod Nationalpark og hovedstaden Bangkok...15 dage og 6 udflugter THAILAND Kongernes by Hua Hin, Sam Roi Yod Nationalpark og hovedstaden Bangkok...15 dage og 6 udflugter Grupperejse med dansk rejseleder NYHED - nu bor vi på Hilton THAILAND Grupperejse med dansk rejseleder

Læs mere

til refugium Fra kirke

til refugium Fra kirke Fra kirke til refugium I den historiske by Arles i Sydfrankrig har parret Anne-Laurence og Phillippe Schiepan omdannet en tidligere kirke til et utroligt hjem, hvor de selv bor på toppen. Resten af kirken

Læs mere

Hotel Bursztynowy Palac

Hotel Bursztynowy Palac Hotel Bursztynowy Palac Dette elegante og luksuriøse hotel er perfekt til en romantisk miniferie og I vil blive imponerede over hotellets mange smukke detaljer. Her er alt hvad I har brug for på et hyggeligt

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskolen Kurt Trampedach - Møder i mørket 12/09/2018-06/01/2019 Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kurt Trampedach Møder

Læs mere

Best Western Hotel Bremen East

Best Western Hotel Bremen East Best Western Hotel Bremen East Velkommen til Best Western Hotel Bremen East! Introduktion Hotellet ligger i rolige omgivelser, tæt på grønne områder. Fra hotellet tager det blot 15 minutter med bus ind

Læs mere

Marianne Hesselbjerg

Marianne Hesselbjerg Marianne Hesselbjerg Projektbeskrivelse, Coffee Spot, Tårn G4 Projektet er udarbejdet med respekt for coffee spottets stramme design. Temaet for projektet er tid. Hvad er tid, kan man måle tid, se tid,

Læs mere

CYKEL-, MAD- OG VINTOUR TIL PIEMONTE. Skal du med på bjergetapen?

CYKEL-, MAD- OG VINTOUR TIL PIEMONTE. Skal du med på bjergetapen? CYKEL-, MAD- OG VINTOUR TIL PIEMONTE Skal du med på bjergetapen? Kom til Piemonte i september med food n motion og oplev naturen, maden, vinen, lokalbefolkningen og de bølgende bakker på MTB-cykel. Vi

Læs mere

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Mål Målene med at læse teksten og tage på tur med museet er, at I skal: Lære noget om Fredericias historie Lære at se efter spor efter Fredericias historie

Læs mere

Rejsebrev 5, forår 2015.

Rejsebrev 5, forår 2015. Rejsebrev 5, forår 2015. Påskedag, søndag den 5. april. Vi ligger stadig ved Barragem de Odivelas, og nyder den smukke natur rundt om søen. Lange spadsereture, i det omfang Lissies knæ kan klare strabadserne,

Læs mere

PALADSER I ST. PETERSBURG

PALADSER I ST. PETERSBURG PALADSER I ST. PETERSBURG De Luxe klasse tour 5 dage / 4 nætter DAG 1 Ankomst til lufthavnen Pulkovo. Møde i nærheden af flyet. Eskorte gennem paskontrol. Transfer til hotellet. Vi mødes med en velkommen

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 15-04-2017. Tekst: Markus 16,1-8. På en rejse i Etiopien kom vi til en by ved navn Lalibela. Den er kendt for de helt specielle kirker, som der er mange af i og rundt om byen. Byen blev skabt

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Vikar-Guide. 3. Yderligere information: Svar på rebus: Asterix og Kleopatra

Vikar-Guide. 3. Yderligere information: Svar på rebus: Asterix og Kleopatra Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Geografi 7. - 9. klasse Verdens Syv Underværker 1. Fælles gennemgang: Kan det lade sig gøre, er det en god idé, at der er computere til rådighed til denne opgave, men

Læs mere

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje.

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Aalborg-turen Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Første mål var Aalborghus Slot, der er opført 1539-1555 af

Læs mere

Ukraine 6 dage / 5 nætter

Ukraine 6 dage / 5 nætter Ukraine 6 dage / 5 nætter Dette seks-dages tur byder på et besøg til de vigtigste destinationer i Ukraine: Kiev, Lviv og Odessa perlen af Sortehavet". Kiev, i Oldtiden kaldet Kievan Rus, der nåede sin

Læs mere

Besøg i heltebyen Volgograd

Besøg i heltebyen Volgograd Besøg i heltebyen Volgograd Slaget ved Stalingrad fremstår formodentlig som en af de vigtigste begivenheder i det 20. århundrede, hvis ikke hele verdenshistorien. Slagets omfang, blodighed og betydning

Læs mere