Svar: Soar~smål nr. 25:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svar: Soar~smål nr. 25:"

Transkript

1 ' Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B biiag 5) (offentiigi) Soar~smål nr. 25: "Er ministeren enig i lederen fra New York Times fra den 8. maj 2003, som siger, at det er foruroligende at USA i mange dfzlde har genudnævnt en lang rzkke hajtplacerede medlemmer af Baath-partiet som ministre og universitetsadministratorer mv?" Som det fremgår af svaret på spargsmål nr. 10, er der ikke udnzvnt "ministre" i Irak. Da medlemskab af Baath-pamet under Saddam Hussein imidlertid var en betingelse for offentlig anszttelse selv på lavere niveau, ville udelukkelse af fhv. Baath-medlemmer reelt gare det umuligt at retablere en blot rimeligt velfungerende administration i Irak. Det er dog koalitionens hensigt at fjerne alvorligt kompromitterede Baath-parihedlemmer fra administrationens hajere lag.

2 Bi!ag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag S) (offentligt) Sp~rgsmal nr. 26: "Mener ministeren, at det er et godt forbiilede for en demokratisk udvikling i Irak, at den arnerikanske administration - uden om.denirakiske befolkning - og - uden om-de eksilirakere, som USA har importeret til Irak - afgm hvem der skal stå for genopbygning af veje, lufthavne, reparation af olieinstaliationef, mv., og aldeler disse koncessioner til amerikanske selskaber. der har ekspertise på de pågældende områder?" Realiteten er, at der endnu ikke findes en irakisk ledelse, der kan styre landet og administrere genopbygningen. Netop af den grund haster det med at bringe landet på fode igen og dermed skabe betingelser for landets fremtidige politiske udvikling under irakisk ejerskab og kontrol.

3 Biiag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B biiag 5) (offentligt) S~aresmål nr. 27: Hvad er ministerens kommentar til at en af det amerikanske forsvarsministenurns tidligere toprådgiver Richard Perle, if~lge Ritzau den 7. maj 2003, kort far krigen i Irak begyndte, og hvor han stadig var toprådgiver for Bush-administrationen, holdt foredrag for investorer om, hvordan de kunne tjene på krigen, baseret på bl.a. hemmeiige oplysninger om næste generations teknologi indenfor militærkommunikation? Jeg er ikke bekendt med indholdet af de omtalte foredrag og har i av~igt ingen kommentarer til Richard Perles optræden i forskellige sammenhænge.

4 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B 165 -bilag 5) (offentligt) S~mr~smål nr. 28: - Hvad er ministeren holdning til om det er demokratisk og med respekt for Iraks nationale selvstzndighed, at den amerikanske regering har nedsat en Task Force som skal finde frem til hvordan Irak skal opbygge en helt ny ekonomisk og finansielt system og ~konomiske institutioner som USA mener de skal se ud? Genopbygningen af et nyt og demokratisk ledet Irak efter det langvarige diktaturs fald er såvel regeringens som koalitionens mål. Denne proces er lige begyndt. I tiden frem til indsættelsen af en demokratisk valgt regering har Irak brug for al mulig bistand til opbygning af nye institutioner og arbejdsformer, som passer til et åbent og frit samfund. Danmark deltager også i denne proces, som er et vigtigt element i genopbygningen af landet. De konkrete initiativer og indsatser vil blive drmftet med den irakiske interimsadministration, som forudses etableret inden for en overskuelig fremtid.

5 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 5) (oirrentligt) Hvad er ministerens kommentar til at det amerikansk h a Halliburton's underafdeling, Kellogg Brown and Root, ifalge den engelske avis The Guardian den 8. maj 2003, allerede er i gang med olieudvinding i Irak, og ikke kun, som tidligere oplyst, var lejet til at bekæmpe evt. oliebrande under selve krigen? Jeg er ikke bekendt med de omtalte virksomheders aktiviteter.

6 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 5) (offentligt) S~~r~srnål nr. 30: Hvad er ministerens kommentar til, at Kellogg Brown and Root har fået en kontrakt om olieudvinding uden andre firmaer var involveret, at denne beslutning har vzret holdt hemmelig for den amerikanske kongres i fem uger, og har ministeren nogen kommentar til den ~konomiske og politiske dobbeltrolle som den amerikanske viceprzsident Dick Cheney er i, når Iceilogg Brown and Root er en underafdeling af Halliburton som samme Dick Cheney var ledende kraft i, og hvor selskabet selv oplyser at Dick Cheny stadig modtager omkring 1 miilion dollars fra dem hvert år? Jeg er ikke umiddelbart bekendt med de omtalte virksomheders aktiviteter og med de i sp~rgsmalet angivne forhold.

7 ' Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B 165 -bilag 5) (offentligt) "Hvordan skal den danske militære styrke forholde sig, hvis den irakiske civilbefolkning ikke har tznkt sig at "efterleve besættelsesmagtens anvisninger" som beskrevet i udenrigsministeriets notat af 28. april 2003?" Hovedsigtet med udsendelse af styrken er ikke at udave de befajelser og forpligtelser, der efter den humanitære folkeret tilkommer en beszttelsesmagt, men derimod at varetage opgaven som sikringsstyrke med henblik på at skabe rammerne for opbygningen af en demokratisk retsstat. Som det fremgår af bemærkningerne til beslutningsforslag B 165, vil siknngsstyrken således efter regeringens opfattelse vzre n~dvendig for at understatte og sikre det internationale nodhjzlpsarbejde, ligesom styrken vil vzre en forudsztning for, at genopbygningen af landet kan indledes. En sikringsstyrke vil også bidrage til opretholdelse af lov og orden i Irak og dermed medvirke til at give den vanskelige politiske overgangsproces de rette sikre rammer. Sikringsstyrken vil således medvirke d at fremskynde etableringen af et fredeligt og stabilt Irak til gavn for hele den irakiske befolluiing, herunder også tilbagevendende flygtninge og internt fordrevne. En sikringsstyrke nl naturligvis ligeledes bidrage til beskyttelsen af Iraks kulturarv og helligdomme. Folkeretten indeholder ingen forpligtelse for civilbefollumgen til at efterleve beszttelsesmagtens anvisninger. Beszttelsesmagten har imidlertid ret til at gennemtvinge efterlevelse af sine ordrer så lznge dette sker inden for rammerne af den 4. Geneve-konvention fra 1949, samt Haager-konventionen fra Som det fremgår af besvarelsen af spargsmål34 vil det vaxe rigtigst imre at anse Danmark som beszttelsesmagt. Der henvises i avrigt til besvarelsen af dette sp0rgsmål og til besvarelsen af sp0rgsmål33.

8 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 5) (offentligt) "Er ministeren enig i, at Iraks nationale ressourcer, ekonomi m.v. er en del af det som man i folkeretten kan betegne som befolkningens liv, ejendom og velfzrd?" Regeringen er enig i, at Iraks ~konomi og nationale ressourcer, herunder landets oliereserver, er omfattet af den humanitære folkerets regler om beskyttelse af befolkningens iiv, ejendom og velfærd. Administrationen heraf skal naturligvis ske med respekt for den humanitære folkerets regler, til gavn for den irakiske befolluiing.

9 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B 165 -bilag 5) (offentligt) "Hvordan vil ministeren opfatte reaktioner - også voldelige - som kommer til udtryk fra den irakiske befolkning over for besættelsesmagtens militære, okonorniske og politiske diktater vedrorende Iraks nationale okonomi, ressourcer, og den måde som besættelsesmagten strukturerer det irakiske samfund på" Det er regeringens opfattelse, at den irakiske befolkning i arbejdet frem mod etableringen af en ny demokratisk retsstat i landet skal inddrages i videst muligt omfang og have mulighed for at fremkomme med meningstilkendegivelser i fuld respekt for den irakiske befolknings nyvundne mulighed for at udove til ytrings-, forsamlings- og foreningsfrihed. Voldelige reaktioner mod udenlandsk rnilitzrt og civilt personel, samt mod den ovrige irakiske civilbefolkning, skal selvsagt bringes til ophor, således at lov og orden kan opretholdes og de ansvarlige retsforfolges. I den forbindelse bemmkes, at det danske styrkebidrag udsendes med et klart mandat ul om nodvendigt at anvende fornoden magt bl.a. til at l0se sine opgaver.

10 X3ilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B 165 -bilag 5) (offentligt) "Er ministeren enig i, at den danske militzre styrke vil blive opfattet på linje med den engelske og amerikanske styrke og deres besættelse af Irak?" Som det fremgår af besvarelsen af sp~rgsmål24 er det regeringens opfattelse, at det forekommer rigtigst at fortolke den humanitzre folkerets regler om besatte områder som gzldende alene for den eller de stater, hvis styrker fysisk og faktisk kontrollerer et geografisk område. Det vd derfor vzre rigtigst at betragte USA og UIC som beszttelsesmagter for de dele af Irak, som de fysisk og faktisk kontrollerer. Danmark kontrollerer på nuvzrende tidspunkt ikke dele af det irakiske territorium og kan allerede af den grund efter regeringens opfattelse ikke anses som beszttelsesmagt. Ved indsættelsen af et dansk bidrag til en sikringsstyrke vil Danmark kunne bidrage til bes~ttelsesmagtens -i det konkrete tilfælde Storbritanniens - udmelse af sine rettigheder og forpligtelser efter den humanitrere folkeret. Så lznge det danske styrkebidrag i realiteten ikke selv får den effektive militzre og administrative kontrol med et geografisk område, vil der nzppe heller vzre folkeretlig belzg for, at Danmark selvstzndigt udnver de befojelser, der tilkommer en beszttelsesmagt. Dette er heller ikke hensigten med udsendelse af det danske militære bidrag til en multinational sikringsstyrke i Irak (jf. svar på sp0rgsmål31). Det er regeringens indtryk, at såvel USA som Storbritannien er enig i denne opfattelse. I udfnrelsen af sine opgaver er de danske styrker selvsagt forpligtet til at respektere den humanitzre foikerets regler om beskyttelse af befolkningens liv, ejendom og velfærd i overensstemmelse med det irakiske folks interesser.

11 Bilag tit udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 5) (offentligt) S~~rnsmål nr. 35: " Er ministeren enig i, at langt hovedparten af de vurderinger og de udtalelser som er kommet fra utallige irakere d aviser, tv-selskaber mv., kort fortalt siger, at der er glade for at slippe af med Saddam Hussein, men selv vil vue herrer i eget hus og derfor vil have at USA forsvinder militært fra landet, og lader den irakiske befolkning selv afgmre deres fremtid? " Koalitionspartnerne har ingen interesse i en tilstedeværelse i Irak længere end h~jst n~dvendigt. På den anden side har Irak og irakerne heller ingen interesse i, at koalitionen forlader landet for tidligt. Hvis koalitionsstyrkerne f.eks. blev trukket ud nu, hvor der fortsat er sporadisk modstand fra vzbnede grupper, ville landet henfalde i totalt kaos.

12 . Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B 165 -bilag 5) (offentligt) S~caresmål nr. 36: "Finder ministeren det ikke lidt absurd, at hovedargumentet som USA og England brugte i må- - - nederne op nl invasionen af Irak, at der er ncadvendigt af hensyn til at cadelægge Saddam Husseins muligheder for at bruge kemisk/baktenologiske våben mod USA og andre vestlige lande, nu er helt forsvundet fra dagsordenen, da det til dato ikke er lykkedes USA at bevise elier finde nogen som helst biologiske elier kemiske våben?" Regeringen deler ikke den opfattelse, at de iraktske massecadelzggelsesvåben er "forsvundet fra dagsordenen". " I takt med. at sikkerhedssituationen i Irak forbedres, intensiveres arbejdet med at lokalisere disse våben eller skaffe dokumentation for, hvad der er sket med dem. Da der iszr hvad angår kemiske eller bakteriologiske våben er tale om relativt små installationer og lagre, består der fortsat en mulighed for, at de er destrueret på et sent tidspunkt, f0rt til andre lande eller simpelt hen gemt godt af vejen, f.eks. ved nedgravning. Der d e helier ikke vzre nogen grund til at gå ind for, at våbeninspekt~rerne vender tilbage, hvis der ikke formodes at vzre noget at vende tilbage efter - eller få skabt klarhed over.

13 9... Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 5) (offentligt) S~~resmål nr. 37: "Er ministeren enig med den engelske udenrigsminister Jack Straw, som i det engelske underhus den 29. april 2003 sagde, at det måske var sådan, at der slet ikke varnogm masse0delzggelsesvåben tilbage?" Der henvises d svar på sp~rgsmål nr. 36

14 *.I., Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B 165 -bilag 5) (offentligt) S~~r~småi nr. 38: "Hvad er ministerens kommentar til en udtalelse fra en h~jtstående amerikansk embedsmand til den engelske avis The Finzncial Times den 3.-4.maj 2003, om at han d e blive "forblmffet", hvis man fandt plutonium eller uran i Irak og det var usandsynligt at man viile opdage st~rre kvanta af kemiske eller biologiske våben nogen steder i Irak?" Der henvises til svaret på sp0rgsmål36

15 ,.',. Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B 165 -bilag 5) (offentligt) S~~r~smål nr. 39: "Finder ministeren det ikke pinligt at i og med det ikke er lykkedes at finde disse våben, at Danmark så har været med til at godkende at FN's våbeninspektarer ikke fik mere ud til at checke Irak, for dermed at kunne konstatere, at der ikke fandtes masse~delæggelsesvåben i Irak, som kunne begrunde en invasion af Irak?" Som chefen for UNMOVIC, Dr. Blix, ofte har understreget, vil det selv under de bedste omstzndigheder have krævet ganske lang tid at bekræfte, hvad der er sket med Iraks massemdelæggelses%ben. Problemet for FN's våbeninspektioner var imidlertid ikke manglende tid, men den gennem 12 år demonstrerede manglende irakiske vilje til at samarbejde, uden hvilken våbeninspekt~rernes opgave var umulig. Havde Irak samarbejdet, havde opgaven været 10st mellem november 2002 og marts 2003.

16 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 12. maj 2003 Forsvarsudvalget (B 165 -bilag 8) (offentligt) S~ornsmål nr. 40: "Ministeren bedes redegore for forhandlingerne med Politiforbundet om afsendelse af 25 mand i den danske militaere delegation til Irak" svar: Justitsministeriet har oplyst folgende: Rigspolitichefen har oplyst, at Politiforbundet i Danmark lobende er blevet orienteret om dansk politis deltagelse i en international humanitær politistyrke i Irak. Som det fremgår af besvarelsen af spargsmål42, forventes hovedvægten i den danske politiindsats i Irak at blive lagt på bistand d en civil irakisk politistyrke. Der er endnu ikke taget endelig stilling d, hvor mange politifolk, det danske bidrag skal omfatte, men det forventes ikke at blive i en stmrelsesorden som nævnt i sporgsmalet.

17 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 12. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 8) (offentligt) S~~rzsrnål nr. 41: "Er det korrekt at de danske politifolk skulle arbejde under militser kommando og vzxe underlagt den militære strafferet!" Justitsministeriet har oplyst fcalgende: Rigspolitichefen har oplyst, at planiægningen af den internationale politistyrke i Irak er i en indledende fase. Rigspolitiet har i denne fase forudsat, at de udsendte polititjenestemznd udpeges af rigspolitichefen, der ligeledes har det ans~ttelsesretlige ansvar m.v. for det udsendte personale, De udsendte danske polititjenestemænd er som udgangspunkt underlagt dansk straffelovgivning, og en eventuel retsforfolgnuig skal forestås af danske myndigheder.

18 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 12. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 8) (offentligt) Sp0rssmåi nr. 42: "Hvilke politifoik/specialister fra politiet er der planer om at udsende tii Irak?" Justitsministeriet har oplyst falgende: Der er forelabig sendt 2 hajtstående danske polititjenestemænd til Irak for sammen med de 0vnge deltagerlande mere konkret at vurdere den mere langsigtede humanitzre politibistand til Irak. Opgaverne for den humanitzre politiindsats er således ikke endelig fastlagt, og bistanden vil kunne variere i takt med, at de konkrete behov biiver afklaret. Indsatsens hovedvægt forventes dog at blive lagt på bistand for en irakisk civil politistyrke, f.eks. ved udsendelse af erfarne instruktorer og rådgivere med tilknytning til politiets virksomhed.

19 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B biiag 8) (offentligt) Sp~rpsmål nr. 43: "Kan regeringen bekrzfte at Præsident Bush har givet ordre om at udskifte en række af de le- - dende diplomater og embedsmznd på centrale poster i Kontoret for Genopbygning og Humanitzr Bistand i Bagdad, herunder diplomaten Barbara Bodine, som havde en de facto stilling som borgmester for Bagdad, fordi de ikke har vzret i stand til at få situationen tilbage til normale forhold?" Som det vil vzre bekendt, er den amerikanske diplomat Paul Bremer blevet udpeget til at lede genopbygnings- og demokratiseringsindsatsen i Irak, når General Garner om få uger forlader sin post. Som General Garner selv har gjort opmærksom på ved flere lejligheder, har det fra starten været tanken, at han skuile forlade posten relativt kort tid efter etableringen af Kontoret for Genopbygning og Hurnanitasr Bistand i Irak. Udsluftningen må ses som led i den gradvise overgang til en mere civilt przget indsats i Irak, i takt med at situationen i landet stabiliseres. Det har i ~vngt fra starten stået fast, at en rzkke af de andre ledende amerikanske medarbejdere i kontoret er ansat på korte kontrakter og kunne ventes at forlade deres poster i lmbet af de kommende måneder.

20 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B 165 -bilag 8) (offentligt) Sw0msmål nr. 44: "Hvad er ministerens kommentar d at den amerikanske specialgmppe som USA sendte til Irak for at finde masse~delæggelsesvåben, nu er ved at nedtrappe deres aktiviteter, uden at have fundet beviser på eksistensen af hemmelige lagre af ulovlige våben?" Ifmlge Udenrigsministeriets oplysninger har den omtalte specialgmppe bestået af et militm kontingent fra 75th Exploitation Task Force. Dele af denne militære task force vil blive trukket hjem eller overfert til andre opgaver i Irak. I stedet er en særlig Irak Overvågning Gruppe, som skal bestå af omkring 1000 våbeneksperter, herunder mange civile, under opbygning. Der er således ikke tale om, at eftersngmngen efter masse0delæggelsesvåben nedtrappes.

21 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 8).(offentligt) Spar~småi nr. 45: "Hvad er ministerens kommentar til udtalelsen fra oberst Richard McPhee - der skal stå for afvikhngen af den amerikanske specialgruppes arbejde - ifalge Politiken den 12. maj 2003 siger, at "Det var ikke for ingenting, at vi gav vores folk beskyttelsesdragter på... hvis Irak overvejede at bruge de våben, må der have været noget at anvende. Og vi har ikke fundet det"?" Det har hele tiden stået klart, at eftersagningen efter irakiske masseadelæggelsesvåben kunne blive en langvarig og besværlig proces. Det forhold, at der endnu ikke er fundet lagre af sådanne våben er ikke bevis for, at de ikke eksisterer eller har eksisteret. Jeg henviser i 0vrigt til svaret på spargsmål44.

22 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 8) (offentligt) Spmrgsmål nr. 46: "Hvordan vii ministeren karakterisere arten af de oplysninger, som den amerikanske udenrigsminister Colin Poweil gav FN's Sikkerhedsråd om eksistensen af flere hundrede tons biologiske og kemiske stoffer, missiler og raketter, og hvor den amerikanske speualgruppe ifmige Politiken den 12. maj 2003, efter snesevis af resultatlose missioner, har mistet troen på, at de finder noget?" Problemet var, som også beskrevet i FN-våbeninspektmrernes rapporter, at den irakiske regering ikke på tilfredsstillende vis kunne eller ville gmre rede for, hvad der var blevet af de store msengder af biologiske og kemiske kampstoffer og fremfmringsrnidler. Jeg henviser i mvrigt til svaret på spmrgsmål nr. 44.

23 '' Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 8) (offentligt) "Er ministeren enig i - med baggrund i de hidtil resultatlase undersagelser af den amerikanske specialgruppe - at for at man kan konstatere hvordan situationen reelt er i Irak m.h.t. eksistensen af masse~delzggelsesvåben, vil det vzre det eneste rigtige at sende FN's trznede og erfarne våbeninspektarer af sted til Irak for at gare arbejdet færdigt, dvs. undersage eksistensen af masseadelzggelsesvåben, og lade denne gruppe få den tid, som er nadvendig UI dette?" FN's våbeninspektarer i UNMOVIC og IAEA blev i sin tid udsendt på baggrund af resolution 1441 fra FN's Sikkerhedsråd. Denne resolution er ikke ophzvet af Sikkerhedsrådet, selvom FN's generalsekretær på egen hånd suspenderede våbeninspektionerne i lyset af sikkerhedssituationen for inspektarerne i forbindelse med iværkszttelsen af den militære aktion. Det er regeringens holdning, at våbeninspektarerne bar afslutte deres arbejde, når situationen igen dader det.

24 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 9. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 8) (offentligt) S~cir~smål nr. 48: "Er ministeren ikke enig i, at det ud fra et neutralt og trovzrdigt synspunkt, må vme FN's våbeninspektcirer der skal g0re arbejdet om eksistensen af massecidelzggelsesvåben fzrdis og ikke specialister fra beszettelsesmagtens lande?" FN's våbeninspektcirer har deres veldefinerede opgave, som beskrevet i de relevante sikkerhedsrådsresolutioner. Der henvises i 0vrigt til besvarelsen af spcirgsmål47.

25 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 12. maj 2003 Forsvarsudvalget (B 165 -bilag 8) (offentligt) S~ar~smål nr. 49: "Er ministeren ikke enig i, at når den danske militaere delegation bliver underlagt en central amerikansk overkommando, så kommer den danske militære delegation til at fungere som et led i besættelsesmagtens magtud~velse?" Som det fremgår af besvarelsen af sp~rgsmål31, er hovedsigtet med udsendelsen af styrken ikke at udme de bef~jelser og forpligtelser, der efter den humanitzre folkeret tilkommer en beszttelsesmagt, men derimod at varetage opgaven som sikringsstyrke med henblik på at skabe rammerne for opbygningen..- af en demokratisk retsstat. Som det fremgår af bemzrkningerne til beslutningsforslag B 16% vil sikringsstyrken således efter regeringens opfattelse vzre nidvendig for at underst~tte og sikre det internationale n~dhjzlpsarbejde, ligesom styrken d vzre en forudsztning for, atugenopbygningen af landet kk indledes. En s-kngss&-ke vil også bidrage til opretholdelse af lov og orden i Irak og dermed medvirke til at give den vanskelige politiske overgangsproces de rette sikre rammer. Sikxingsstyrken vil således medvirke ti at fremskynde etableringen af et fredeligt og stabilt Irak til gavn for hele den irakiske befolkning, herunder også tilbagevendende flypnge og internt fordrevne. En siknngsstyrke vil naturligns ligeledes bidrage til beskyttelsen af Iraks kulturarv og helligdomme. Det forekommer efter regeringens opfattelse rigtigst, jf. besvarelsen af sp~rgsmål24, at fortolke den humanitzre folkerets regler om besatte områder som gældende alene for den eller de stater, hvis styrker militzrt og administrativt effektivt kontrollerer et geografisk område. Som det fremgår af besvarelsen af sp~rgsmål34 vil Danmark ved indszttelsen af et dansk bidrag til en sikringsstyrke kunne bidrage til beszttelsesmagtens -i det konkrete tdfzlde ~Storbritanniens - udavelse af sine rettigheder og forpligtelser efter den humanitzre folkeret. Så lznge det danske styrkebidrag i realiteten ikke selv får den effektive militzre og administrative kontrol med et geografisk område, vil der nzppe heller vzre folkeretligt belzg for, at Danmark selvstzndigt ud~ver de bef~jelser, der tilkommer en beszttelsesmagt. Den omstzndghed, at et dansk bidrag til sikringsstyrken bliver underlagt en central amerikansk overkommando, zndrer ikke i sig selv det danske bidrags status i henhold til den humanitzre folkeret.

26 Bilag til udenrigsministerens skrivelse af 12. maj 2003 Forsvarsudvalget (B bilag 8) (offentligt) "IGn ministeren bekræfte, at regeringens argumentation for at krigen mod Irak var forankret i FN byggede på eksistensen af masse0delæggelsesvåben!" Som det fremgår af bemskningeme til beslutningsforslag B 118 fremsat den 18. marts 2003, er den militære indsats i Irak efter regeringens opfattelse klart forankret i FN, idet den sker på grundlag af Sikkerhedsrådets resolutioner 678 af 29. november 1990, 687 af 3. april 1991 og 1441 af 8. november Disse resolutioner przuserer Iraks nednistningsforpligtelser og indeholder en klar bemyndigelse til magtanvendelse, såfremt Irak ikke efterlever disse forpligtelser, herunder d at samarbejde omgående, betingelsesl0st og aktivt med FNs

27 I P (i Til beslutningsforslag nr. B 165 *Oo2 - O3 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 13. maj 2003 Betænkning over ~orslz$ til folketingsbeslutning om dansk militær deltagelse i en i multinational sikringsstyrke i Irak [af udenrigsministeren (Per Stig Meller)] 1. Udvalgsarbejdet Beslutningsforslaget blev fremsat den 6. maj 2003 og var til 1. behandling den 8. maj Beslutningsforslaget blev efter l. behandling henvist til behandling i Forsvarsudvalget. \ Mgder Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 meder. SpOrgsmål Udvalget har stillet 50 spergsmål til forsvarsministeren og udenrigsministeren til skriftlig besvarelse, som disse har besvaret. Nogle af udvalgets sp~rgsmål og forsvarsministerens og udenrigsministerens svar herpå er optrykt som bilag 2 til betænkningen Indstillinger og politiske bemærkninger Etflertal i udvalget (V, S, DF og KF) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse urendret. Socialdemokratiets medlemmer af udvalget bemærker, at Danmark, med et flertal i Folketinget bag sig, har deltaget militært i krigen i Irak på USA og Englands side. Det var uden et direkte mandat fra FN og ikke med socialdemokratiske stemmer. Når Danmark på denne måde har deltaget, er landet, efter at de egentlige kamphandlinger er opbrt, if~lge den humanitære folkeret en del af en besættelsesmagt. Besættelsesmagten er således ansvarlig for befolkningens velfærd i det besatte område. Der henvises til Udenrigsministeriets notits af 8. april 2003 fra Folkeretskontoret og udenrigsministerens svar på spergsmål24. Det ville herefter være oplagt, at FN efter beslutning i Sikkerhedsrådet ville vedtage en resolution, således at et FN-mandat ville danne grundlaget for den videre indsats med genopbygning af Irak, men et mandat foreligger ikke, og i konsekvens her af finder Socialdemokraterne det vigtigt at medvirke, også med et militærthumanitært bidrag i denne fase af Irak-krisen, for hurtigst muligt at skabe fred, stabilitet og tålelige forhold for det irakiske folk..- Et mindretal i udvalget (SF og EL) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse. Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget bemærker, at der i beslutningsforslaget anvendes en tern, der hedder»det internationale samfund«. Betænker man beslutningsforslagets optagethed

28 af det internationale samfund, star det i stærk kontrast til FN's rolle, idet det jo klart er erkendt i beslutningsforslaget, at FN er koblet ud. At de 16 deltagende lande skulle repræsentere verdenssamfundet kan undre. Om krigen var rimelig, retfærdig, legitim eller ej, handler ogs5 om den efterfelgende fase. Styrkerne sendes ned i en situation, der også i beslutningsforslaget betegnes som spændt, og det omfatter 380 mand. Med forslaget bevæger vi os fra at være en krigsfnrende magt til at være en besætte]- sesmagt. Der er ingen tvivl om, at det store flertal i den irakiske befolkning er oprigtig glade for, at de er sluppet af med Saddam Hussein. Men SF er ikke i tvivl om, at den irakiske befolkning heller ikke nnsker en besættelse udefra. Det tyder langt de fleste tilkendegivelser da ogsa på, selv fra shiamuslimeme, hvis swte man ellers havde regnet med. Der er ingen tvivl om, at den stnrste tilfredshed findes i den kurdiske befolkningsgnippe. Billedet er således ikke entydigt. Det er derfor til et i mere end én forstand konfliktfjddt område, danske styrker skal udsendes. Netop fordi situationen er så kompleks og indeholder så m@e modsætninger og farlige elementer som den gnr, er det afgnrende, at FN placeres i den centrale rolle i forhold til Iraks fremtid. Fra SF's side er vi helt enige i, at det er madvendigt med en militær tilstedeværelse i den nuværende situation - alt andet ville være et fatalt svigt. Men det er ganske afgnrende, at FN er i den centrale position også i forhold til det, der skal ske militært. Det er værd at bemærke, at fremtrædende medlemmer af den amerikanske regering, konsekvent har modarbejdet FN-sporet. Med Rumsfeld og Cheney i spidsen er der blevet gjort store anstrengelser for at forhindre, at FN kom til at spille nogen som helst afgnrende rolle. Det samme har i ~vrigt den danske statsminister. Det finder SF kortsigtet og i modstrid med nnsket om et internationalt forpligtende samarbejde indenfor rammen af»verdenssamfundet«. For dette gælder ikke kun i den militære del af indsatsen - det gælder i langt bjere grad i forhold til de nvrige opgaver der forestar, håndhævelse af lov og orden, beskyiielse af befolkningen, rammerne for landets genopbygning og den politiske overgangsproces, samt hvem skal have adgang til de irakiske rigdomme. Hvis projektet er en demokratisering af Irak er brugen af det forhadte politi, som i årevis har håndhævet undertrykkelsen, så er Insningen ikke en besættelse fra koalitionslandene med brug af f.eks. irakisk politi. Det er nu besættelsesmagterne, der med forskellige motiver, der skal stå for dette. Det bnr være en legitim magt som repræsenterer netop verdenssamfundet, en magt som ikke er behæftet med den modvilje og modstand fra lokalbefolkningen som vil være en besættelsesmagts vilkår. Et er at vinde en krig, noget andet er at vinde den svære fred. Det viser begivenhedsforl~bet indtil nu kun alt for tydeligt. Vi sender danske soldater ud på en farefuld mission med farer for miner og specielt for ueksploderet ammunition, uran-armeret ammunition, ueksploderede klyngebomber etc. Også faren for terrorspionage og andre former for trusler vurderes som bje. Fra SF's side stntter vi geme en genopbygning af Irak, ikke kun geme, vi mener, det er vores pligt, vi anerkender som sagt også madvendigheden af militær tilstedeværelse i Irak i den nuværende situation. Men for os er det helt afgnrende, at FN placeres i den centrale rolle, det sker som bekendt ikke, og derfor kan SF ikke st~tte forslaget. Enhedslistens medlem af udvalget bemærker, at Danmark med udsendelsen af dan& militær til Irak bakker utvetydigt op bag USA og England som besættelsesmagter i Irak. Danmark ind& nu

29 som et militært led i besættelsen af Irak, og bliver en brik i besættelsesmagtens administration og kontrol af Iraks nkonomiske ressourcer og den politiske forvaltning af landet. Danmark bliver medansvarlig for de afgnrelser som de amerikanske embedsmænd og militære, som de hovedansvarlige, trzffer i Irak. Regeringen skriver i svar til Forsvarsudvalget (i svaret på spsrgsmål 34), at»det vil derfor være rigtigst at betragte USA og UK som besættelsesmagter for de dele af Irak, som de fysisk og faktisk kontrollerer. Danmark kontrollerer på nuværende tidspunkt ikke dele af det irakiske temtorium og kan allerede af den grund efter regeringens opfattelse ikke anses som besættelsesmagt«. Samtidig konstaterer regenngen, at»ved indsættelse af et dansk bidrag til en siknngsstyrke vil Danmark kunne bidrage til besættelsesmagtens, i det konkrete tilfælde Storbritanniens, udsvelse af sine rettigheder og forpligtelser efter den humanitære folkeret«. På et spnrgsmål om hvordan regenngen vil opfatte, og reagere på, voldelige reaktioner som kommer til udtryk fra den irakiske befolknings side overfor besættelsesmagtens militære, skonomiske og politiske diktater, skiver regenngen i sit svar at:»voldelige reaktioner mod udenlandske militært og civilt personel, samt mod den svrige irakiske civilbefolkning, skal selvsagt bringes til opbr, således at lov og orden kan opretholdes og de ansvarlige retsforfnlges. I den forbindelse bemærkes, at det danske styrkebidrag udsendes med et klart mandat til om mdvendigt at anvende fowden magt bl.a. til at l ~se sine opgaver«. Vi kan konstatere, at den danske militære delegation i sidste ende er underlagt den centrale amerikanske kommando i Bagdad. Vi kan konstatere at den danske delegation i den provins hvor den skal fungere, er underlagt britisk regional kommando. Dermed er det åbenbart at den danske militære delegation vil fungere som besættelsesmagtens forlængede arm. For den irakiske befolkning vil der ikke være nogen principiel forskel på det amenkanske, engelske og danske militzr. Enhedslisten vil gsre opmærksom på, at regeringen i sit notat af 28. april 2003 om»irak og besættelsesmagten~ forpligtelser over for civilbefolkningen«konstaterer at ifnlge den humanitære folkeret er en besættelsesmagt de facto, ikke de jure myndighed i det besatte område:»det betyder bl.a., at der ikke er en pligt i international ret for civilbefolkningen til at efterleve besættelsesmagtens anvisninger. Besættelsesmagten er ansvarlig for det besatte områdes befolknings velfærd«. Enhedslisten konstaterer samtidig, at regeringen i sit svar på spnrgsmål 32 om ikke Iraks nationale ressourcer, nkonomi m.v. er en del af det som man i folkeretten kan betegne som befollaiingens liv, ejendom og velfærd, skriver at:»regeringen er enig i, at Iraks skonomi og nationale ressourcer, herunder landets oliereserver, er omfattet af den humanitære folkerets regler om beskyttelse af befolkningens liv, ejendom og velfærd. Administrationen heraf skal naturligvis ske med respekt for den humanitære folkerets regler, til gavn for den irakiske befolkning«. Det er klar tale. Men Enhedslisten kan samtidig konstalere, at den amenkanske administration, dels i Washington, dels i Irak allerede er begyndt at disponere over de irakiske olieressourcer, deres administration, aftalt kontrakter med amenkanske firmaer om olie, samt om adskillige andre projekter. Det forekommer ikke usandsynligt, at når konsekvenserne af de amenkanske beslutninger går op for den irakiske befolkning, så vil der komme reaktioner imod disse amenkanske beslutninger. Derfor stillet Enhedslisten bl.a. stillet spnrgsmål om hvordan regenngen vil opfatte reaktioner, herunder voldelige, på disse konkrete beslutninger. Her vælger regeringen desværre at svare med besættelsesmagtens sprog om at»lov og orden kan opretholdes og de ansvarlige retsforfnlges«. Man må

30 sp~rge om det ikke er i modstrid med den holdning som regeringen fremlægger i sit notat fra den 28. april 2003, hvori det konstateres, at der ikke er en pligt for civilbefolkningen til at efterleve besættelsesmagtens anvisninger? Enhedslisten har ikke tillid til at den amerikanske»l~sningsmodel«for Irak, som vi har set den fremstillet og forebbig realiseret, vil fremme demokratiet i Irak og 0ge stabiliteten i området. Tværtimod er det slående, at USA har brugt utrolig mange kræfter på at få den militære sejr over Saddam Hussein, men tilsyneladende ikke har brugt mange kræfter på at overveje den civile situation i Irak efter Saddarn Hussein. Det seneste bevis på denne mangel på interesse eller viden om hvad der sker i Irak, og hvordan dette samfund er skruet sammen, ser vi af beslutningen om at udskifte de to politiske hovedfigurer USA indsatte for få uger siden. Den amerikanske Jay Garner og Barbara Bodine, de facto-borgmester i Bagdad. Til Politiken den 12. maj 2003 siger Barbara Bodine, efter at have faet tre dage til at pakke og forsvinde fra Bagdad, at»vi planlagde og planlagde og tænkte og tænkte, men da det kom til stykket, vidste vi ikke, hvad vi gik ind til. Der har været en konstant revurdering«. FBr selve krigen gik i gang affærdigede den amerikanske og engelske regering at olien skulle spille en rolle i deres overvejelser om Irak. Det samme gjorde den danske regering som sagde at det drejede sig om at få afskaffet de masseadelæggelsesvåben som Saddam Hussein havde. Men det er symptomatisk, at da USA rykkede ind i Bagdad var olierninistenet et af de fa offentlige bygninger, som man sargede for der ikke skete angreb pi eller plyndringer af, mens det samme ikke gjaldt for hospitaler og lignende. Desuden kan vi også konstatere, at f.eks. det amerikanske firma Halliburton og dets underafdeling Kellogg Brown and Root har faet lukrative kontrakter med det amerikanske forsvarsministerium i forhold til den irakiske olieindustris infrastruktur. Kellogg Brown and Root har fået tildelt en kontrakt, som ovenihbet blev holdt hemmelig i fem uger på dette område. Det pudsige er, at netop Halliburton er det firma som den nuværende vicepræsident Dick Cheney spillede en ledende rolle i f~r han blev vicepræsident. Han er åbenbart så vigtig for firmaet, at han, if~lge selskabets egne oplysninger, far tildelt årlige betalinger på op til en million dollars for sine tjenester for Halliburton. Samtidig laber der hele tiden andre oplysninger ind om hvad de forskellige amerikanske ministerier har tildelt af kontrakter til amerikanske firmaer. Det kan man fslge med i ved at abonnere på State Departments nyheds-mailservice, som er gratis. Her kan man få at vide, at USA og Australien er gået sammen om en omstrukturering af den irakiske landbrugssektor. Her oplyses det, at det amerikanske ~konomiministerium har sat en task force til at komme med en plan for en rekonstruktion af de akonomiske mgleinstitutioner i Irak, og at dette vil komme til at inkludere»væsentlige reformer«. Der tegner sig et billede af en amerikansk de facto overtagelse af kontrollen med Irak. Da den danske udviklingskommissær i EU, Poul Nielson, i sidste uge beskyldte USA for at det samme, må man sige, at han i realiteten bare udtrykker det mange tænker. Og med den danske militære delegation kommer Danmark til at indgå som faktor der underbygger og legitimerer denne udvikling, hvad enten vi kan lide det eller ej. Enhedslisten har foreslået, at det i stedet bliver FN som kommer ind i billedet. Det er FN som har de forskellige eksperter i forhold til genopbygning, i forhold til mdhjielp, i forhold til hvordan man ssrger for at igangsætte det mdvendige lokale arbejde, osv. Det er FN som mange gange fsr har været den organisation som skulle ind for at rydde op efter at stormagterne har sluppet deres militære isenkram las. Si når USA nu insisterer på at FN kun skal have en rådgivende rolle og være un-

31 derlagt hvad den amerikanske administration i sidste ende beslutter, er der for Enhedslisten tale om en nkonomisk og politisk udnyttelse af den humanitære situation, man som besættelsesmagt selv har skabt. Dette har allerede fået konsekvenser for Blairs regenng i England. Her er den engelske udviklingsminister, Claire Short, trådte tilbage den 12. maj Hun giver som begrundelse, at hun havde fået garanti fra Blair for at efter Irak-krigen så ville FN komme til at spille en central rolle i genopbygningen af Irak. Med det udspil til FN-resolution som er lagt på bordet må man konstatere at Blair igen, hvis han ellers mente det han lovede Short, og offentligheden igen, er kommet til kort overfor Bush-regeringen. Den fejl begår vores egen statsminister ikke. Man må konstatere, at med statsminister Anders Fogh Rasmussens udtalelser i forbindelse med hans besng i USA, har Danmark entydigt anbragt sig på USA's side, et dårligt valg. Enhedslisten går ind for at FN kommer ind i Irak og i samarbejde med, og med accept fra, den irakiske befolkning og deres organisationer begynder arbejdet på at genopbygge landet. Vi har ingen tillid til den nuværende»koalitions«mål og midler, for at sige det lige ud. Samtidig må man sige, at det spnrgsmål som oprindelig igangsatte det hele, og som har domineret Irak-konflikten i årevis: sp~rgsmålet om massendelæggelsesvåben, efterhånden har nået det absurde niveau. Den danske regenng var med til at godkende at USA og England gik i gang med krigen mod Irak, fordi USA ikke ville give FN's våbeninspektnrer mere tid til at lave deres arbejde færdigt. Det ville USA ikke, og nu må man konstatere, at det hverken under krigen eller i den periode som er gået siden, er lykkedes for den specialgippe som USA sendte til Irak, at finde nogen masse~delæggelsesvåben. I Politiken den 12. maj 2003 siger oberst Richard McPhee fra denne gruppe, at»det var ikke for ingenting, at vi gav vores folk beskyitelsesdragter på, hvis Irak overvejede at bruge de våben, må der have været noget at anvende. Og vi har ikke fundet det«. I samme artikel konstaterer flere af specialgruppens medlemmer, at de har undersngt de snesevis af steder som udenrigsminister Colin Powell gav FN's Sikkerhedsråd om eksistensen af flere hundrede tons biologiske og kemiske stoffer, missiler og raketter, og efter mange misisoner uden resultater, har mistet troen på at de finder noget. For Enhedslisten kan sådanne oplysninger ikke tolkes som andet end at USA simpelthen systematisk har vildledt FN's Sikkerhedsråd og verdensoffentligheden for derigennem at skabe opbakning til en militær invasion, som USA under alle omstændigheder ville have, uanset masse~delæggelsesvåben eller ej. Enhedslisten er godt klar over at man i USA har besluttet at udsende en ny Irak Overvågning Gruppe, som skal bestå af 1.O00 våbeneksperter, som regeringen redegnr for i svar på spnrgsmål44. Vi har også læst artikler i den amerikanske presse om at man i den amerikanske regering overvejer at udvide denne gruppe til eksperter under indtryk af opgavens karakter. Men vi opfatter det som ndelæggende for troværdigheden af dette arbejde, at USA selv vil afgnre hvem der skal afsted, om det skal være dem som USA håndplukker til dette arbejde, eller FN. Den danske regering burde stntte -ja kræve - at FN's våbeninspektnrer på ny far adgang til Irak for at fortsætte deres arbejde. Under Saddam Hussein var det ham som lagde hindringer i vejen og besværliggiorde deres arbejde. Nu burde det jo ikke være nogen sag at komme rundt til at mistænkelige steder og checke dem. Det amerikanske og engelske militær kontrollerer jo området. Så der er alle muligheder for endelig at fa afgjort denne sag.

32 Samtidig burde det også være en vigtig principiel sag for den danske regering, at det skal være FN's vabeninspekbrer som afklarer denne sag. FN's v%beninspektarer har erfaringen efter at have måttet kæmpe og diskutere med det irakiske styres topfolk om adgang til og indsigt i de forskellige steder. Endelig er FN og dets eksperter jo neutrale og upartiske, i modsætning til hvis dette arbejde skal gares af eksperter fra besættelsesmagtens lande, underlagt den amerikanske administration. Regeringens svar på spargsmål 47 siger, at»det er regeringens holdning, at våbeninspektarerne ber afslutte deres arbejde, når situationen igen tillader det«. Jamen det gar den jo netop nu. Der er ikke nogen Saddam Hussein til at forhindre arbejdet. Det er USA som ikke vil tillade det. Men det &r regeringen åbenbart ikke mene, eller også er regenngen helt enig med USA i at det bar være USA's egne eksperter som skal ind. Hvad enten forklaringen er den ene eller den anden, er den ynkelig. Et andet mindretal i udvalget (RV) vil redegme for sin stilling til beslutningsforslaget ved 2. behandling. Et tredje mindretal i udvalget (KRF) vil redegare for sin stilling til beslutningsforslaget ved 2. behandling. Tjódveldisflokkunn, Inuit Ataqatigiit og Siumut var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen. En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen. Kim Andersen (V) S~ren Gade (V) nhd. Ulrik Kragh (V) JensHald Madsen (V) Peter Skaamp (DF) &ren Krarup (DF) Helge Adam Mdler (KF) fmd. Kaj Ikast (KF) Jann Sjursen (Km) Bjarne Laustsen (S) Per Kaalund (S) Poul Andersen (S) Poul Qvist Jgrgensen (S) ViIIy ~ivndal (SU Morten Helveg Petersen (R V) Keld Albrechtsen (EL) Anne Grete Holmsgaard (SF) Tjodveldisflokkunn, Inuit Ataqatigiit og Siumut havde ikke medlemmer i udvalget. Folketingets sammensætning Venstre, Danmarks Liberale Parti (V) 56 * Enhedslisten (EL) 4 Socialdemokratiet (S) 52 Kristeligt Folkeparti (Km) 4 Dansk Folkeparti (DF) 22 Tjo5veldisflokkunn (TF) 1 Det Konservative Folkeparti (KF) 16 Inuit Ataqatigiit (IA) 1 Socialistisk Folkeparti (SF) 12 Siumut (SIU) 1 Det Radikale Venstre (RV) 9 Uden for folketingsgrupperne 1 (WG) Heraf l medlem valg1 pi Fzrseme

33 Bilag 1 Oversigt over bilag vedrerende B 165 Bilagsnr. Titel 1 Forslag til tidsplan for behandling af beslutningsforslaget 2 Spm. 1 om, hvad der menes med formuleringen i bemærkningerne til forslaget om, at terrortruslen vurderes som bj,herunder redegare for, hvordan denne vurdering er fremkommet, samt hvor truslen kommer fra, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 2 om, hvad der menes med formuleringen i bemærkningerne til forslaget om, at spionagetruslen vurderes som bj,til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 3 om, hvad der menes med formuleringen i bemærkningerne til forslaget om at subversionstruslen vurderes som bj,herunder redegare for, hvordan denne vurdering er fremkommet, samt hvor truslen kommer fra, til forsvarsministeren og ude~gsministeren Spm. 4 om, hvilke forudsætninger, der skal være opfyldt far sikringsstyrken forlader Irak, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 5 om, redegarelse for drnftelser blandt de deltagende lande i sikringsstyrken om Geneve-konventionen, særligt om der er enighed om, at denne konvention skal overholdes, og at brud på konventionen skal have konsekvenser, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 6 om vurdering af risikoen for at danske soldater udsættes for påvirkning fra radioaktivt materiale fra våben med formet uran, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 7 om, hvilke forholdsregler, der er truffet for at beskytte danske soldater mod Golfkngssyndromet, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 8 om, hvor stor kapaciteten til rydning af miner, herunder ueksploderede klyngebomber, er i Irak, samt om kapaciteten modsvarer behovet, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 9 om, hvilke politiske gnipperinger i Irak udover Baathpartiet, der ikke har været inviteret til wder med USA's administrator Jay Garner med henblik på diskussion af Iraks fremtid samt af dannelsen af en forelabig irakisk regering, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 10 om, hvilken kompetence den forelabige irakiske regering (Iraqi Interim Govemment) ventes at fa, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 11 om, hvad der menes med, at styrken skal bidrage til beskyttelsen af Iraks kulturarv og helligdomme, heninder oplyse om der også hermed henvises insats for at geninddrive de dele der gik tabt under plyndringen af museer i Bagdad, til forsvarsministeren og udem.gsministeren Spm. 12 om, hvordan den danske regering har arbejdet for, at FN's

34 Bilagsor. Titel våbeninspekt~rer kan genoptage arbejdet i Irak, til forsvarsministeren 09 udenrigsministeren - Spm. 13 om kommandost~kturen for sikringsstyrken, hemnder en beskrivelse af den komuetence CENTCOM far over danske trou~er. L., samt i hvilket omfang, der vil være dansk deltagelse i beslutningerne på hajt niveau, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 14 om vurdering af mulighederne for at få FN's våbeninspektarer ind i Irak for at genoptage arbejdet, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 15 om finansiering af det danske militærbidrag til sikringsstyrken - også hvis udsendelsesperioden kommer til at vare henholdsvis 12 og 18 måneder, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 16 om den polske udenrigsministers tilkendegivelse overfor den amenkanske udenrigsminister at udsendelsen af en stabiliseringsstyrke fonidsætter et FN-mandat, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 17 om, den polske udenrigsminister har sagt at der er behov for en FN-resolution, til forsvarsministem og udenrigsministeren Spm. 18 om, hvilke finanslovskonti der skal finansiere beslutningsforslaget, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 19 om, hvor store forsvarets okonomiske reserver er, til forsvarsministeren og udenrigsministeren - Spm. 20 om, den såkaldte MIFRESTA-ramme på nogen måde bernres... akonomisk af beslutningsforslaget, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 21 om, hvad besparelsen er ved at hjemkalde undervandsbåden Sælen og korvetten Olfert Fischer, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 22 om redegmelse for de aktuelle overvejelser i FN's Sikkerhedsråd, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 23 om redegmelse for hvilke konsekvenser styrkegenereringskonferencen, der har fundet sted i London den 8. maj 2003, har haft for de danske sikringsstyrkers indsættelsesområde, opgavelasning og sammensætning, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 24 om USA's ansvar vedr. sikring af sundhed og velfærd i Irak, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 25 om genudnævnelse af h~ijtplacerede medlemmer af Baathpartiet som ministre mv., til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 26 om tildeling af genopbygningopgaver til amenkanske selskaber uden om den irakiske befollaiing, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 27 om Richard Perle's foredrag for investorer fnr krigen, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 28 om den amerikanske regerings Task Force til opbygning af Iraks ~konomiske og finansielle system, til forsvarsministeren og udenrigsministeren

35 Bilagsnr. Titel Spm. 29 om ministerens kommentar til at det amerikanske firma Kellogg Brown and Root ifelge The Guardian allerede er i gang med olieudvinding og ikke kun bekæmper olie-brandene som de var lejet til, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 30 om ministerens kommentar til at Keilogg Brown and Root har fået en kontrakt om olieudvinding uden andre firmaer var involveret, samt hernmeligholdese af dette for kongressen og vicepræsident Dick Cheneys rolle i dette, til forsvarsministeren og ude~igsministeren Spm. 31 om, hvordan den danske militære styrke skal forholde sig, hvis civilbefolkningen ikke efterlever besættelsesmagtens anvisninger, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 32 om Iraks nationale ressourcer, Bkonomi mv. er en del af befolkningens liv, ejendom og velfærd, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 33 om, hvordan ministeren opfatter den irakiske befoiknings reaktion på den måde besættelsesmagten onsker, at strukturere det irakiske samfund, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 34 om, danske styrker vil blive opfattet på linje med engelske og amerikanske styrker og deres besættelse af Irak, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 35 om, ministerens enighed i at hovedparten af de udtalelser der er kommet fra irakere, siger at de er glade for, at slippe af med Saddam Hussein, men vil gerne selv bestemme over landets fremtid, til forsvarsministeren og udenrigsministeren Spm. 36 om, at hovedargumenterne som USA og England brugte far invasionen nu er forsvundet af dagsordenen nu da man ikke har fundet kemiske eller biologiske våben i Irak, til udenrigsministeren og forsvarsministeren Spm. 37 om, ministeren er enig med Jack Straw, som sagde, at der måske slet ikke var nogen masseedelæggelsesvåben tilbage, til udenrigsministeren og forsvarsministeren Spm. 38 om en amerikansk embedsmand, der ville være forbl~ffet, hvis man fandt plutonium eller Uran i Irak eller kvanta af kemiske eller biologiske våben, til forsvarsministeren og udenrigsministeren - Spm. 39 om, ministeren finder det pinligt, at det ikke er lykkedes at finde kemiske eller biologiske våben, som var med til at begrunde en invasion af Irak, til forsvarsministeren og udenrigsministeren 6 Svar på spm. 1 om, hvad der menes med formuleringen i bemærkningerne til forslaget om at terrortruslen vurderes som haj, herunder redegere for, hvordan denne vurdering er fremkommet, samt hvor truslen kommer fra, fra forsvarsministeren Svar på spm. 2 om, hvad der menes med formulenngen i bemærkningerne til forslaget om at spionagetmslen vurderes som hnj, fra forsvarsministeren Svar på spm. 3 om, hvad der menes med formulenngen i bemærknin- -

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om dansk militær deltagelse i en multinational sikringsstyrke i Irak

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om dansk militær deltagelse i en multinational sikringsstyrke i Irak Til beslutningsforslag nr. B 165 Folketinget 2002 03 Forsvarsudvalget (B 165 - bilag 11) (Offentligt) Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 13. maj 2003 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

over [af Soren Smdergaard (EL) m.fl.]

over [af Soren Smdergaard (EL) m.fl.] Forsvarsudvalget (B 83 - bilag 3) (Offentligt) Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 13. marts 2M)3 over Forslag til folketingsbeslutning om stop for forberedelse af en dansk deltagelse i USA's krig

Læs mere

2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011. Betænkning. over

2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011. Betænkning. over 2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 5 Offentlig. Betænkning afgivet af Folketinget - Forsvarsudvalget den 23. november udkast. Betænkning.

Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 5 Offentlig. Betænkning afgivet af Folketinget - Forsvarsudvalget den 23. november udkast. Betænkning. Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 5 Offentlig Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget 2004-05 Betænkning afgivet af Folketinget - Forsvarsudvalget den 23. november 2004 1. udkast Betænkning over Forslag

Læs mere

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 26. maj 2011. Betænkning. over. [af Martin Henriksen (DF) m.fl.]

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 26. maj 2011. Betænkning. over. [af Martin Henriksen (DF) m.fl.] Til beslutningsforslag nr. B 64 Folketinget 2010-11 Betænkning afgivet af Retsudvalget den 26. maj 2011 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om hurtig lokalisering af bortførte børn ved at

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af navneloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af navneloven 2008/1 BTL 107 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Retsudvalget den 2. april 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring af navneloven

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Til lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Til lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Til lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Socialudvalget den 16. november 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og

Læs mere

Juridisk Tjeneste Til: J.nr.: JT.F, 6.U.591

Juridisk Tjeneste Til: J.nr.: JT.F, 6.U.591 NOTAT Udenrigsministeriet Juridisk Tjeneste Til: J.nr.: JT.F, 6.U.591 CC: Bilag: Fra: Folkeretskontoret Dato: 17. marts 2003 Emne: Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om udbygning af Helsingørmotorvejen mellem Øverødvej og Isterød. Til lovforslag nr. L 135 Folketinget 2009-10

Betænkning. Forslag til lov om udbygning af Helsingørmotorvejen mellem Øverødvej og Isterød. Til lovforslag nr. L 135 Folketinget 2009-10 Til lovforslag nr. L 135 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Trafikudvalget den 6. maj 2010 Betænkning over Forslag til lov om udbygning af Helsingørmotorvejen mellem Øverødvej og Isterød 1. Udvalgsarbejdet

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v.

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Socialudvalget 2009-10 L 35 Bilag 4 Offentligt Til lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Socialudvalget den 0. november 2009 1. udkast Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om et testcenter for store vindmøller ved Østerild

Betænkning. Forslag til lov om et testcenter for store vindmøller ved Østerild Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 L 206 Bilag 32 Offentligt Til lovforslag nr. L 206 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Miljø- og Planlægningsudvalget den 0. maj 2010 1. udkast Betænkning over

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om friplejeboliger, lov om leje og lov om leje af almene boliger

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om friplejeboliger, lov om leje og lov om leje af almene boliger 2007/2 BTL 44 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Boligudvalget den 19. februar 2008 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om ændring af udlændingeloven og lov om aktiv socialpolitik og udlændingeloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om ændring af udlændingeloven og lov om aktiv socialpolitik og udlændingeloven Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10 L 87 Bilag 5 Offentligt Til lovforslag nr. L 87 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 0.

Læs mere

Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003.

Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003. Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003. Udenrigsministeriet om det juridiske grundlag Udgangspunktet for vurderingen af det folkeretlige grundlag er

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. Til lovforslag nr. L 184 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Retsudvalget den 20. maj 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Udvidelse af ordningen

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om hold af slagtekyllinger

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om hold af slagtekyllinger 2009/1 BTL 182 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 26. maj 2010 Betænkning over Forslag

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v.

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. 2010/1 BTL 173 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Trafikudvalget den 26. maj 2011 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af radio- og fjernsynsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af radio- og fjernsynsloven Kulturudvalget L 38 - Bilag 7 Offentlig Til lovforslag nr. L 38 Folketinget 2004-05 Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 1. december 2004 Betænkning over Forslag til lov om ændring af radio- og fjernsynsloven

Læs mere

2012/1 BTB 49 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 15. januar 2013. Betænkning.

2012/1 BTB 49 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 15. januar 2013. Betænkning. 2012/1 BTB 49 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 15. januar 2013 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om indskud på etableringskonto og forskellige

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om indskud på etableringskonto og forskellige Skatteudvalget L 71 - Bilag 7 Offentligt Til lovforslag nr. L 71 Folketinget 2008-09 Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 10. december 2008 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om indskud

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om luftfart

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om luftfart 2010/1 BTL 152 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Trafikudvalget den 12. april 2011 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov

Læs mere

Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget. Retsudvalget 2010-11 B 64 Bilag 1 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B forslagsnummer Folketinget -NaN (x. samling) Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. maj 2011 Udkast til Betænkning over Forslag

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om indfødsrets meddelelse

Betænkning. Forslag til lov om indfødsrets meddelelse 2014/1 BTL 45 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Indfødsretsudvalget den 11. december 2014 Betænkning over Forslag til lov om indfødsrets

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af byggeloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af byggeloven 2009/1 BTL 78 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Boligudvalget den 26. januar 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring af byggeloven

Læs mere

2009/1 BTL 197 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016. Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 27. maj 2010. Betænkning. over

2009/1 BTL 197 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016. Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 27. maj 2010. Betænkning. over 2009/1 BTL 197 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 27. maj 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

1. udkast. Betænkning

1. udkast. Betænkning By- og Boligudvalget 2012-13 L 99 Bilag 5 Offentligt Til lovforslag nr. L 99 Folketinget 2012-13 Betænkning afgivet af By- og Boligudvalget den 00. februar 2013 1. udkast til Betænkning over Forslag til

Læs mere

Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 20. maj 2010. Betænkning. over

Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 20. maj 2010. Betænkning. over Til lovforslag nr. L 205 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 20. maj 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om teknologioverførsel m.v. ved

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om net- og informationssikkerhed

Betænkning. Forslag til lov om net- og informationssikkerhed Til lovforslag nr. L 10 Folketinget 2015-16 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 19. november 2015 Betænkning over Forslag til lov om net- og informationssikkerhed [af forsvarsministeren (Peter Christensen)]

Læs mere

Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. maj 2010. 2. udkast. Betænkning. over

Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. maj 2010. 2. udkast. Betænkning. over Sundhedsudvalget 2009-10 L 197 Bilag 7 Offentligt Til lovforslag nr. L 197 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. maj 2010 2. udkast Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

W S.HUM E! F.KONS. E! Amb. \XJashmgton E! Amb. London

W S.HUM E! F.KONS. E! Amb. \XJashmgton E! Amb. London Vedrorende: Diverse materiale til bmg for fremszttelse for Folketinget af beslutningsforslag om dansk militzr deltagelse i en mul~ational sikringsstyrke i Irak E! Chefen for Nordoguppen H Chefen for Sydgruppen

Læs mere

Avisartiklerne kan findes via Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen twp@c.dk

Avisartiklerne kan findes via Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen twp@c.dk Tekster om Irak efter krigens start TEKSTERNE er overvejende kronologisk ordnet. [Annoteringer ved TWP i skarp parentes. Titler, der forklarer indholdet tilstrækkeligt, er ikke annoteret.] Avisartiklerne

Læs mere

2. udkast til. Betænkning. Forslag til lov om erhvervsdrivende fonde

2. udkast til. Betænkning. Forslag til lov om erhvervsdrivende fonde Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 154 Bilag 8 Offentligt Til lovforslag nr. L 154 Folketinget 2013-14 Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 00. april 2014 2. udkast

Læs mere

2008/1 TBL 37 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016. Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 5. november 2008.

2008/1 TBL 37 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016. Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 5. november 2008. 2008/1 TBL 37 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 5. november 2008 Tillægsbetænkning over Forslag til

Læs mere

Betænkning afgivet af Transportudvalget den 21. maj 2015. Betænkning. over. [af Merete Riisager (LA) m.fl.]

Betænkning afgivet af Transportudvalget den 21. maj 2015. Betænkning. over. [af Merete Riisager (LA) m.fl.] Til beslutningsforslag nr. B 62 Folketinget 2014-15 Betænkning afgivet af Transportudvalget den 21. maj 2015 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om fjernelse af afgiften for biler m.v. på

Læs mere

2008/1 BTL 168 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 6. maj 2009. Betænkning.

2008/1 BTL 168 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 6. maj 2009. Betænkning. 2008/1 BTL 168 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 6. maj 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring af

Læs mere

3. udkast. Betænkning. Forslag til lov om sommerhuse på fremmed grund

3. udkast. Betænkning. Forslag til lov om sommerhuse på fremmed grund By- og Boligudvalget 2013-14 L 34 Bilag 11 Offentligt Til lovforslag nr. L 34 Folketinget 2013-14 Betænkning afgivet af By- og Boligudvalget den 00. december 2013 3. udkast til Betænkning over Forslag

Læs mere

Boligudvalget L 92 - Bilag 11. Betænkning afgivet af Boligudvalget den 0. februar 2009. 2. udkast (Ændringsforslag fra velfærdsministeren) Betænkning

Boligudvalget L 92 - Bilag 11. Betænkning afgivet af Boligudvalget den 0. februar 2009. 2. udkast (Ændringsforslag fra velfærdsministeren) Betænkning Boligudvalget L 92 - Bilag 11 Offentligt OMTRYK Til lovforslag nr. L 92 Folketinget 2008-09 Betænkning afgivet af Boligudvalget den 0. februar 2009 2. udkast (Ændringsforslag fra velfærdsministeren) Betænkning

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af adoptionsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af adoptionsloven 2014/1 BTL 26 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Socialudvalget den 4. december 2014 Betænkning over Forslag til lov om ændring af adoptionsloven

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om social service

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om social service Socialudvalget 2014-15 L 27 Bilag 8 Offentligt Til lovforslag nr. L 27 Folketinget 2014-15 Betænkning afgivet af Socialudvalget den 4. december 2014 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

2010/1 BTL 180 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016. Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 26. maj 2011. Betænkning. over

2010/1 BTL 180 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016. Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 26. maj 2011. Betænkning. over 2010/1 BTL 180 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 26. maj 2011 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om Post Danmark A/S

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om Post Danmark A/S Trafikudvalget 2007-08 (2. samling) L 183 Bilag 10 Offentligt Til lovforslag nr. L 183 Folketinget 2007-08 (2. samling) Betænkning afgivet af Trafikudvalget den 3. juni 2008 Betænkning over Forslag til

Læs mere

Folketinget 2007-08 (2. samling) Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 2. april 2008. Betænkning. over

Folketinget 2007-08 (2. samling) Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 2. april 2008. Betænkning. over Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) B 27 - Bilag 5 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B 27 Folketinget 2007-08 (2. samling) Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 2. april 2008 Betænkning

Læs mere

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af momssatsen for overnatninger på hoteller og lignende etablissementer

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af momssatsen for overnatninger på hoteller og lignende etablissementer Skatteudvalget, Skatteudvalget (2. samling) B 52 - Bilag 5 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B 52 Folketinget 2004-05 (2. samling) Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 24. maj 2005 Betænkning

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 22. maj 2008 Betænkning over Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven (Forhøjelse af beløbsgrænser for regnskabsklasser og ændring af revisors pligter

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. og registreringsafgiftsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. og registreringsafgiftsloven Til lovforslag nr. L 78 Folketinget 2011-12 Betænkning afgivet af Transportudvalget den 29. marts 2012 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. og registreringsafgiftsloven

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om udlodning af overskud fra lotteri og heste- og hundevæddemål

Betænkning. Forslag til lov om udlodning af overskud fra lotteri og heste- og hundevæddemål 2009/1 BTL 193 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 26. maj 2010 Betænkning over Forslag til lov om udlodning af overskud

Læs mere

Betænkning. Til lovforslag nr. L 20 Folketinget 2010-11. Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 25. november 2010. over

Betænkning. Til lovforslag nr. L 20 Folketinget 2010-11. Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 25. november 2010. over Til lovforslag nr. L 20 Folketinget 2010-11 Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 25. november 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om betalingstjenester, lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om den skattemæssige behandling af gevinst og tab ved afståelse

Betænkning. Forslag til lov om den skattemæssige behandling af gevinst og tab ved afståelse Skatteudvalget L 78 - Bilag 5 Offentligt Til lovforslag nr. L 78 Folketinget 2005-06 Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. december 2005 1. udkast Betænkning over Forslag til lov om den skattemæssige

Læs mere

Betænkning. Til lovforslag nr. L 130 Folketinget 2009-10. 1. udkast. over

Betænkning. Til lovforslag nr. L 130 Folketinget 2009-10. 1. udkast. over Sundhedsudvalget 2009-10 L 130 Bilag 17 Offentligt Til lovforslag nr. L 130 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. maj 2010 1. udkast Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget

Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 6 Offentlig Til beslutningsforslag nr. B 42 Folketinget 2004-05 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 23. november 2004 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven Til lovforslag nr. L 69 Folketinget 2015-16 Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 16. december 2015 Betænkning over Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven (Nedsættelse af registreringsafgiftens

Læs mere

Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 24. maj 2011. Betænkning. over. [af Bjarne Laustsen (S) m.fl.]

Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 24. maj 2011. Betænkning. over. [af Bjarne Laustsen (S) m.fl.] Til beslutningsforslag nr. B 120 Folketinget 2010-11 Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 24. maj 2011 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af yderligere studiepladser på

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om forældelse af fordringer (forældelsesloven) [af justitsministeren (Lene Espersen)]

Betænkning. Forslag til lov om forældelse af fordringer (forældelsesloven) [af justitsministeren (Lene Espersen)] Retsudvalget L 165 - Bilag 8 Offentligt Til lovforslag nr. L 165 Folketinget 2006-07 Betænkning afgivet af Retsudvalget den 3. maj 2007 Betænkning over Forslag til lov om forældelse af fordringer (forældelsesloven)

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 154 Bilag 8 Offentligt Til lovforslag nr. L 154 Folketinget 2015-16 Betænkning afgivet af Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget den 19. maj 2016

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om luftfart

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om luftfart 2015/1 BTL 132 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Transport- og Bygningsudvalget den 24. maj 2016 Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

Sundhedsudvalget L Bilag 4 Offentligt. Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 9. maj Betænkning. over

Sundhedsudvalget L Bilag 4 Offentligt. Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 9. maj Betænkning. over Sundhedsudvalget L 169 - Bilag 4 Offentligt Til lovforslag nr. L 169 Folketinget 2006-07 Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 9. maj 2007 Betænkning over Forslag til lov om ændring af sundhedsloven

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove

Betænkning. Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove Skatteudvalget L 121 - Bilag 11 Offentligt Til lovforslag nr. L 121 Folketinget 2005-06 Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 19. april 2006 Betænkning over Forslag til lov om ændring af forskellige

Læs mere

Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 18. maj 2010. Betænkning. over

Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 18. maj 2010. Betænkning. over Til lovforslag nr. L 155 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 18. maj 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven) ((Udlandsstipendium

Læs mere

Socialudvalget 2008-09 L 117 Bilag 10 Offentligt

Socialudvalget 2008-09 L 117 Bilag 10 Offentligt Socialudvalget 2008-09 L 117 Bilag 10 Offentligt Til lovforslag nr. L 117 Folketinget 2008-09 Betænkning afgivet af Socialudvalget den 17. marts 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække. Til lovforslag nr. L 36 Folketinget 2009-10

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække. Til lovforslag nr. L 36 Folketinget 2009-10 Til lovforslag nr. L 36 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 9. december 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om jordbrugets anvendelse

Læs mere

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) Til lovforslag nr. L 223 Folketinget 2009-10

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) Til lovforslag nr. L 223 Folketinget 2009-10 Til lovforslag nr. L 223 Folketinget 2009-10 Tillægsbetænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 14. juni 2010 Tillægsbetænkning over Forslag til lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v.

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v. Til lovforslag nr. L 202 Folketinget 2012-13 Betænkning afgivet af Retsudvalget den 16. maj 2013 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v. (Gennemførelse af omarbejdet

Læs mere

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af sundhedsloven

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af sundhedsloven 2013/1 TBL 102 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Tillægsbetænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 21. januar 2014 Tillægsbetænkning over

Læs mere

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk 19.08.09 Side 1 af 6 'DQVNHUQHXQGHUNHQGHUIO\JWQLQJHSROLWLNNHQ 1RWDWIUD&HYHD Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk XGDIGDQVNHUHHULPRGDW'DQPDUNWURGVHU)1 VDQEHIDOLQJHURJ

Læs mere

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning 8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning En journalist bad Miljøministeriet om aktindsigt i en

Læs mere

L 23 Forslag til lov om ændring af ligningsloven.

L 23 Forslag til lov om ændring af ligningsloven. Page 1 of 12 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 23 Forslag til lov om ændring af ligningsloven. (Skattefrihed for soldaterlegater). Af skatteministeren

Læs mere

Artiklerne kan findes ved hjælp af Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen

Artiklerne kan findes ved hjælp af Infomedia. Eller de kan lånes hos TWP ved henvendelse på mailadressen Tekster om Irak før krigen TEKSTERNE er overvejende kronologisk ordnet. [Annoteringer ved TWP i skarp parentes. Titler, der forklarer indholdet tilstrækkeligt, er ikke annoteret.] Artiklerne kan findes

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Rasmus Nexø Jensen Sagsnr.: 2014-0035-0248 Dok.: 1307903

Læs mere

2014/1 BTL 62 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016. Betænkning. over

2014/1 BTL 62 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016. Betænkning. over 2014/1 BTL 62 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Børne- og Undervisningsudvalget den 9. december 2014 Betænkning over Forslag til lov om

Læs mere

2014/1 BTL 153 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016. Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 7. maj 2015. Betænkning.

2014/1 BTL 153 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016. Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 7. maj 2015. Betænkning. 2014/1 BTL 153 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 7. maj 2015 Betænkning over Forslag til lov

Læs mere

2007/2 BTB 47 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016. Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 20. maj 2008. Betænkning.

2007/2 BTB 47 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016. Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 20. maj 2008. Betænkning. 2007/2 BTB 47 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 20. maj 2008 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

2013/1 BTB 29 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 18. december 2013. Betænkning.

2013/1 BTB 29 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 18. december 2013. Betænkning. 2013/1 BTB 29 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 18. december 2013 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Betænkning. Til lovforslag nr. L 37 Folketinget 2015-16. Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 17. november 2015.

Betænkning. Til lovforslag nr. L 37 Folketinget 2015-16. Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 17. november 2015. Til lovforslag nr. L 37 Folketinget 2015-16 Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 17. november 2015 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov

Læs mere

Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 4. juni Betænkning. over. [af Alex Ahrendtsen (DF), Flemming Damgaard Larsen (V) og Lars Barfoed (KF)]

Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 4. juni Betænkning. over. [af Alex Ahrendtsen (DF), Flemming Damgaard Larsen (V) og Lars Barfoed (KF)] Til beslutningsforslag nr. B 76 Folketinget 2013-14 Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 4. juni 2014 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om understøttelse af bevaring af kulturhistoriske

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om social pension

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om social pension Til lovforslag nr. L 72 Folketinget 2010-11 Betænkning afgivet af Socialudvalget den 9. december 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om social pension (Harmonisering af regler om opgørelse

Læs mere

Folketinget (2. samling) Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 12. maj Betænkning. over

Folketinget (2. samling) Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 12. maj Betænkning. over Erhvervsudvalget (2. samling) L 45 - Bilag 4 Offentligt Til lovforslag nr. L 45 Folketinget 2004-05 (2. samling) Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 12. maj 2005 Betænkning over Forslag til lov

Læs mere

2014/1 BTL 159 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016. Betænkning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 14. april 2015. Betænkning.

2014/1 BTL 159 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016. Betænkning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 14. april 2015. Betænkning. 2014/1 BTL 159 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 14. april 2015 Betænkning over Forslag til lov

Læs mere

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af lov om produktionsskoler

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om ændring af lov om produktionsskoler Til lovforslag nr. L 64 Folketinget 2010-11 Tillægsbetænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 14. december 2010 Tillægsbetænkning over Forslag til lov om ændring af lov om produktionsskoler 1. Udvalgsarbejdet

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om social service

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om social service Til lovforslag nr. L 113 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Socialudvalget den 23. marts 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om social service 1. Ændringsforslag Der er stillet

Læs mere

Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 24. maj 2011. Betænkning. over. [af Karsten Hønge (SF) og Christine Antorini (S) m.fl.

Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 24. maj 2011. Betænkning. over. [af Karsten Hønge (SF) og Christine Antorini (S) m.fl. Til beslutningsforslag nr. B 25 Folketinget 2010-11 Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 24. maj 2011 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om sociale klausuler om lærlinge og elever

Læs mere

Betænkning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 2. april Betænkning. over

Betænkning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 2. april Betænkning. over Til lovforslag nr. L 149 Folketinget 2012-13 Betænkning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 2. april 2013 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene

Læs mere

2008/1 BTB 8 (Gældende) Udskriftsdato: 13. marts Betænkning afgivet af Retsudvalget den 4. december Betænkning. over

2008/1 BTB 8 (Gældende) Udskriftsdato: 13. marts Betænkning afgivet af Retsudvalget den 4. december Betænkning. over 2008/1 BTB 8 (Gældende) Udskriftsdato: 13. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Retsudvalget den 4. december 2008 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven) Til lovforslag nr. L 95 Folketinget 2009-10

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven) Til lovforslag nr. L 95 Folketinget 2009-10 Til lovforslag nr. L 95 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 19. januar 2010 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven) 1. Ændringsforslag

Læs mere

OMTRYK. Til lovforslag nr. L 115 Folketinget 2015-16 OMTRYK Rettelser i indstillinger.

OMTRYK. Til lovforslag nr. L 115 Folketinget 2015-16 OMTRYK Rettelser i indstillinger. Til lovforslag nr. L 115 Folketinget 2015-16 OMTRYK Rettelser i indstillinger. Betænkning afgivet af Sundheds- og Ældreudvalget den 17. maj 2016 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om autorisation

Læs mere

Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 24. marts Betænkning. over

Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 24. marts Betænkning. over Til lovforslag nr. L 115 Folketinget 2014-15 Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 24. marts 2015 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om finansielle rådgivere

Betænkning. Forslag til lov om finansielle rådgivere Til lovforslag nr. L 151 Folketinget 2012-13 Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 16. maj 2013 Betænkning over Forslag til lov om finansielle rådgivere [af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

2015/1 TBL 113 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016. Tillægsbetænkning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 15. marts 2016. Tillægsbetænkning.

2015/1 TBL 113 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016. Tillægsbetænkning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 15. marts 2016. Tillægsbetænkning. 2015/1 TBL 113 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Tillægsbetænkning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 15. marts 2016 Tillægsbetænkning over Forslag til lov

Læs mere

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~ Hændelsesforløb 2001 14. Folketingsbeslutning B37 om bl.a. danske specialoperationsstyrkers deltagelse i Operation december Enduring Freedom i Afghanistan. 2001 2002 9. januar - Tolken var udsendt med

Læs mere

Notat fra Cevea, 03/10/08

Notat fra Cevea, 03/10/08 03.10.08 Danskerne efterspørger globalt demokrati og debat Side 1 af 5 Notat fra Cevea, 03/10/08 Cevea Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 31 64 11 22 cevea@cevea.dk www.cevea.dk Mens politikerne

Læs mere

2012/1 BTL 149 (Gældende) Udskriftsdato: 8. januar Betænkning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 2. april Betænkning.

2012/1 BTL 149 (Gældende) Udskriftsdato: 8. januar Betænkning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 2. april Betænkning. 2012/1 BTL 149 (Gældende) Udskriftsdato: 8. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Udvalget for Landdistrikter og Øer den 2. april 2013 Betænkning over Forslag til lov

Læs mere

2009/1 BTL 65 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 1. december Betænkning.

2009/1 BTL 65 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 1. december Betænkning. 2009/1 BTL 65 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 1. december 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 12 Offentlig. Tillægsbetænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. december udkast. Tillægsbetænkning.

Skatteudvalget L Bilag 12 Offentlig. Tillægsbetænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. december udkast. Tillægsbetænkning. Skatteudvalget L 123 - Bilag 12 Offentlig Til lovforslag nr. L 123 Folketinget 2004-05 Tillægsbetænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. december 2004 2. udkast Tillægsbetænkning over Forslag til lov

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om erhvervsfremme

Betænkning. Forslag til lov om erhvervsfremme Erhvervsudvalget (2. samling) L 47 - Bilag 15 Offentligt Til lovforslag nr. L 47 Folketinget 2004-05 (2. samling) Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. april 2005 2. udkast Betænkning over Forslag

Læs mere

Betænkning afgivet af Boligudvalget den 0. maj 2010. 3. udkast (Ændringsforslag fra S og SF) Betænkning. over

Betænkning afgivet af Boligudvalget den 0. maj 2010. 3. udkast (Ændringsforslag fra S og SF) Betænkning. over Boligudvalget 2009-10 L 200 Bilag 11 Offentligt Til lovforslag nr. L 200 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Boligudvalget den 0. maj 2010 3. udkast (Ændringsforslag fra S og SF) Betænkning over

Læs mere

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af hepatitis B-vaccination i børnevaccinationsprogrammet

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af hepatitis B-vaccination i børnevaccinationsprogrammet Sundhedsudvalget (2. samling) B 29 - Bilag 4 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B 29 Folketinget 2004-05 (2. samling) Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. juni 2005 1. udkast Betænkning over

Læs mere

N.SP. Folketingets Forsvarsudvalg Folketinget Christiansborg. 9. oktober 2003

N.SP. Folketingets Forsvarsudvalg Folketinget Christiansborg. 9. oktober 2003 Folketingets Forsvarsudvalg Folketinget Christiansborg Asiarisk Plads 2 DK-i448 Knbenhavn K Tel. i45 3392 00 O0 Fan i45 32 54 05 33 E-mail: urn@urn.dk Telex 31292 ETR OK Telegi. adr. Errangeres Girokonro

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af retsplejeloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af retsplejeloven 2008/1 BTL 124 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Retsudvalget den 19. maj 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring af retsplejeloven

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven 2008/1 BTL 5 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 27. november 2008 Betænkning over Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven

Læs mere

2. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven

2. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven Skatteudvalget 2015-16 L 69 Bilag 10 Offentligt Til lovforslag nr. L 69 Folketinget 2015-16 Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. december 2015 2. udkast (Ændringsforslag, fra skatteministeren) Betænkning

Læs mere

Betænkning afgivet af Finansudvalget den 26. november Betænkning. over

Betænkning afgivet af Finansudvalget den 26. november Betænkning. over Til lovforslag nr. L 3 Folketinget 2015-16 Betænkning afgivet af Finansudvalget den 26. november 2015 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner

Læs mere