BULLDOG-KLUBBEN RAS FRANSK BULLDOG

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BULLDOG-KLUBBEN RAS FRANSK BULLDOG"

Transkript

1 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE BULLDOG-KLUBBEN RAS FRANSK BULLDOG

2 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side FORORD Dette er den første udgave af racespecifik avls strategi (RAS) for Fransk Bulldog i Danmark. Det er vores håb at alle nuværende og kommende opdrættere vil gøre brug af materialet og tilrettelægge deres opdræt efter de intentioner der har ligget til grund for dette arbejdsredskab. RAS er en handlingsplan, der omfatter racens historie, population, mentalitet, sundhed og eksteriør. Ligeledes kan RAS være nyttig information for alle bulldog-ejere nuværende som kommende. Det er Bulldog-Klubbens bestyrelse og klubbens Sundhedsudvalg, der har sat dette arbejde i gang med håb om, at øge bevidstheden om avlsarbejdet for racen, så opdrætterne arbejder mod samme mål at højne avlen af fysisk og mentalt sunde Franske Bulldogger. Målet er at opdrætte funktionsdygtige, sunde bulldogger, efter FCI-standarden med et typisk temperament for racen. Bulldogger som kan leve et langt og lykkeligt liv til glæde for deres ejere og til gavn for hundene selv. RAS er baseret på frivillighed. Fransk Bulldog er som race blevet mere og mere populær gennem de senere år, men racen har også mange myter knyttet til sig. Mange nye opdrættere er kommet til, og derfor er det vigtigt at klubben har en avlsstrategi, som udgør retningslinjerne for såvel opdrættere som hanhundejere. Dokumentet indeholder anbefalinger og oplysninger om indsatser, som den enkelte opdrætter eller hanhundeejer bør følge. RAS er et dokument, der skal opdateres og tilrettes i årene fremover. Det har ikke været muligt at indsamle alt ønskeligt materiale, da det er begrænset, hvad der findes af materiale og statistik for racen. Der kan være emner, som ikke er belyst i denne første udgave, men der vil så være mulighed for at indføre disse i kommende udgaver. Derfor værdsætter vi tilbagemeldinger, så vi kan øge kvaliteten af RAS og rette fejl og mangler i næste version. Med venlig hilsen Sundhedsudvalget INDHOLD Er Fransk Bulldog en race for mig? Racens historie & oprindelse Eksteriør Racestandarden Eksteriør bedømmelse Population Årlige registreringer Årlige importer Matadoravl Indavlsgrad Mentalitet Racens ønskeprofil Socialisering og opdragelse Sundhed Racens sundhedsproblemer Etiske anbefalinger for opdræt Etiske anbefalinger for salg Et fælles ansvar Valg og fravalg af avlsmateriale Kildeangivelse 1.udgave - august 2010 COPYRIGHT Det er ikke tilladt at kopier eller gengive dette materiale uden tilladelse fra Bulldog-Klubben

3 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE Oprindelse: Frankrig ER FRANSK BULLDOG EN RACE FOR MIG? Racen egner sig til: Selskabshund Størrelse: Skulderhøjde ca. 30 cm. Vægt min. 8- max. 14 kg. Pels: Pelsen er kort, tætliggende, glansfuld og blød. Farver: Fawn: (brindlet eller ikke brindlet): Helfarvet eller med små hvide aftegninger. Brindlet: Brindlet fawn med middelstore eller store, hvide aftegninger. Broget: Brindlet fawn med meget store, hvide aftegninger. Motion: Et par daglige ture i spadseretempo af god længde er nok til at tilfredsstille racen (i sommerperioden bør gåture henlægges til de kølige morgener og aftner). Til gengæld er det vigtigt at prioritere den sociale omgang med hunden. Karakter: Den Franske Bulldog er omgængelig, munter og glad for at lege, sporty og vågen. Den er usædvanlig hengiven over for sine ejere og familiens børn. Somme tider overstadig og stædig. Den holder meget af at være en del af familien og er følsom overfor isolation Den Franske Bulldog er en indehund. Den egner sig ikke til at leve udendørs. Den er ligeledes følsom for stærk varme, hvorfor det altid er vigtig med skygge til den. Ligeledes er den også kuldefølsom. Kræver lederskab af sin ejer. Modning: Den Franske Bulldog er langsom i sin udvikling fra hvalp til voksen. Levealder: Gennemsnitlig 9 år, nogle lever kortere og nogle længere, op til 16 år. Pelspleje: Børstes et par gange ugentligt fri for løse hår. Bades efter behov, men ikke for ofte af hensyn til den naturlige hudfunktion. Folder, rynker og ører kontrolleres dagligt og rengøres. Negle klippes efter behov, men skal holdes korte. Fodring: Anvend et godt foder. Herved kan nogle hud- og pelsproblemer og andre sygdomme forebygges.

4 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 4 HISTORIE & OPRINDELSE Den første race klub for Fransk Bulldog blev dannet i Paris i Den første stambogsføring af racen fandt sted i 1885, og den første standard blev fastlagt i 1898, da den Franske Kennel Klub godkendte racen. Men racens oprindelse må jo gå meget længere tilbage end det. Og det er der mange forskellige teorier om. Ved udgravninger har forskere fundet skeletter, mumier og keramikfigurer, der viser, at der i det gamle Peru, har eksisteret en hund, Chincha Bulldoggen, med mange lighedspunkter med vor tids Franske Bulldog. Efter Amerikas opdagelse tog spaniolerne Chincha Bulldoggen med tilbage til deres hjemland, hvor der blev avlet videre på dem. Afkom herfra kan meget vel være havnet i Paris senere. Spørgsmålet om disse hunde også har indgået i det avlsmateriale, der danner grundlag for nutidens Franske Bulldogger, vides ikke med sikkerhed. Avlsmateriale der stammer fra England, er man lidt mere sikker på. I midten af af det 19. århundrede udvandrede mange arbejdere fra den engelske kniplingsindustri i Nottingham, til Frankrig, og slog sig ned omkring Calais og Paris. Med sig havde de små Bulldogger med tulipanører. Disse miniature Bulldogger, menes at nedstamme fra den Engelske Bulldog. Ved systematisk avl på de mindste Engelske Bulldogger, var der blevet fremavlet en meget mindre hund, som på grund af størrelsen fungerede bedre som selskabshund. Disse små Bulldogger med opretstående ører, blev meget hurtigt populære i Frankrig og især i Paris. Opdrætterne var ikke så nøjagtige i deres målsætning. Ukrontrollerede krydsninger med små Terrier typer, og Mops fandt sted. Men man sørgede dog for hele tiden at fastholde og bevare den muskuløse krop, og det karakteristiske hoved. På dette tidspunkt, tog man sig ikke så meget af ørestillingen, men der begyndte at dukke Bulldogger op, med opretstående ører. Efter noget tid, blev denne type, med disse ører, utrolig populære. Det var denne variant med opretstående ører, der blev grundstammen til vor tids Franske Bulldog, og som i 1898 blev beskrevet i den første standard og hermed anerkendt som en race. En standard, der er blevet revideret i takt med racens udvikling igennem årene. Den nuværende version af racen er fra 1994, hvor farven fawn igen blev godkendt på lige fod med farverne brindle og broget.

5 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 5 Fra at være en hunderace man kun så hos arbejderklassen og hos slagterne i Hallerne i Paris, blev den Franske Bulldog højt respekteret og et kæmpe hit højere oppe i de sociale lag. Demimonderne lod sig ofte se med en Fransk Bulldog på skødet. Kunstnere som Degas og Toulouse Lautres har ofte afbilledet den Franske Bulldog. Forfatterinden Colettes uundværlige følgesvend var en Fransk Bulldog ved navn Toydog. Hermed var vejen banet for den Franske Bulldog. Det danske Kongehuse vides også at have haft Fransk Bulldog på slottet. I 1902 blev en Fransk Bulldog solgt til Amerika for en stor sum penge. Og allerede inden da var der importeret Franske Bulldogger til England. Her dannes den første Franske Bulldog Klub udenfor Frankrig i I 2002 kunne man afholde 100 års jubilæum i England. Det menes, at den første Franske Bulldog blev indført i Danmark i 1905 eller Den Danske Bulldog Klub for Engelsk og Fransk Bulldog blev grundlagt i 1908, og klubben fejrede i 2008 sit 100 års jubilæum med en jubilæumsudstilling og derefter en stor gallamiddag med mange deltagere fra både ind- og udland. Opdræt af Fransk Bulldog i Danmark har gennem årene, haft både op og nedture. Efter Anden Verdenskrig gik det støt og roligt nedad for såvel opdræt som for kvaliteten af racen. Det ændrede sig i 60 erne, da en gruppe meget seriøse opdrættere kom på banen. Den danske bestand af Franske Bulldogger blev forstærket med import fra Sverige og ikke mindst fra England. Engelske opdrættere havde med meget held indarbejdet de bedste tyske blodlinier i deres avlsmateriale. Blodlinier der i stort omfang var gået tabt i Tyskland. Nogle virkelig gode avlshunde blev importeret, og de kom i stort omfang til at sætte deres præg på det danske opdræt. Fra 1929 tog det danske opdræt af Fransk Bulldog for alvor fart. Æren skyldtes først og fremmest en fremsynet opdrætter ved navn Poul Larsen fra Kennel Liliencron. Ikke mindst hans samarbejde med tyske opdrættere resulterede i en meget bedre kvalitet af Franske Bulldogger. Den Franske Bulldog begyndte at gøre sig gældende på udstillinger rundt om i Danmark og i udlandet. I dag er den Franske Bulldog en meget populær hunderace i Danmark, og kvaliteten er ekstrem høj. Dette skyldes en stor skare af seriøse opdrættere her i landet. Racen avles som eksteriørhund, selskabshund og som familiehund. Den er lille, men meget robust, godmodig og med et dejligt temperament. Den er meget ideel som familiehund, da den er meget børnevenlig.

6 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 6 Den første standard blev skrevet Standarden blev revideret i og i Den blev i 1986 omarbejdet af H.F.Reant og R.Triquet (udgivet af FCI 1987) og igen i 1994 af Den Franske Bulldogklubs bestyrelse i samarbejde med R.T.Triquet. FCI standard nr.101: Fransk Bulldog Oprindelsesland: Frankrig Anvendelse: Selskabshund, vagthund & familiehund Klassifikation: FCI gruppe 9 (selskabshunde) Sektion 11 (Molossertypen) Uden brugsprøve Helhedsindtryk: Af type en molosserhund i lille format. Det er en kraftfuld hund af sin størrelse, kort og tætbygget i alle proportioner, glathåret, med kort, fladnæset ansigt, opretstående ører og en medfødt kort hale. Den skal virke aktiv og intelligent, meget muskuløs, af kompakt struktur og med solid knoglebygning. Temperament: Omgængelig, munter og glad for at lege, sporty og vågen. Den er usædvanligt hengiven over for sine ejere og familiens børn. Hoved: Hovedet skal være meget kraftigt, bredt og firskårent, og hovedets hud danner næsten symmetriske rynker og folder. Bulldoggens hoved er karakteristisk ved det tilbagetrukne næseparti; skallepartiet har vundet i bredde, hvad det har mistet i længde. Skalle: Bred næsten flad, med meget hvælvet pande. Øjenbrynsbuerne er fremtrædende, adskilt af en midterfure, der er særligt udviklet mellem øjnene. Denne fure må ikke fortsætte op over panden. Nakkeknuden er meget udviklet. Stop: Dybt og markeret. GÆLDENDE FCI STANDARD 2004 Næse: Bred, meget kort, opadvendt, med godt åbne og symmetriske næsebor, der har retning skråt bagud. Næseborenes stilling, såvel som den skråt opadvendte næse, skal tillade normal vejrtrækning gennem næsen. Næseparti: Meget kort og bred næseryg med koncentriske og symmetriske folder, der strækker sig ned over læberne (næsepartiets længde er 1/6 af hovedets totale længde). Kæber: Brede kantede og kraftfulde. Underkæben beskriver en bred kurve, der afsluttes foran overkæben. Når munden er lukket modereres underbiddet af underkæbens krumning. Denne krumning er nødvendig for at undgå alt for fremskudt underkæbe. Bid: Underkæbens fortænder må aldrig være bag overkæbens fortænder. Rækken af fortænder i underkæben danner en bue. Kæberne må aldrig være forskudt til siden eller drejet/ vredet i forhold til hinanden. Afstanden mellem de to rækker af fortænder (størrelsen af underbiddet) er ikke strengt begrænset; den væsentlige betingelse er, at over- og underlæber mødes og fuldstændig dækker tænderne. Læber: Tykke, en smule løse, og sorte. Overlæben møder underlæben midt på og skjuler tænderne, som aldrig må kunne ses (ved lukket mund). Overlæbens rand er nedhængende og afrundet. Tungen må aldrig kunne ses (ved lukket mund). Kinder: Kindmuskulaturen er veludviklet, men ikke fremtrædende.

7 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 7 Øjne: Med et opvakt udtryk, lavt placerede, ret langt fra næsen og især ørerne. De er mørkfarvede, ganske store, godt runde og let fremtrædende, og det hvide i øjnene må ikke vises, når hunden ser lige fremefter. Øjenrandende skal være sorte Ører: Middelstore, brede ved basis og med afrundet spids. De er ansat højt på hovedet, men ikke for tæt sammen, og bæres opretstående. Øreåbningen vender fremad. Huden på ørerne er fin og føles blød. Hals: Kort let buet, uden løs halshud. Krop: Overlinie: Overlinien stiger gradvis mod lænden og falder derfra hurtigt mod halen. Denne bygning er den ønskelige og skyldes den korte lænd. Ryg: Bred og muskuløs. Lænd: Kort og bred. Kryds: Skrånende. Brystkasse: Cylindrisk og godt dybtstillet, såkaldt tøndeformet, meget hvælvet. Forbryst: Godt bred og åben front. Bug, flanker: Optrukne uden at være myndeagtige. Hale: Kort lavt ansat på krydset og ligger tæt til baglårene. Den er tyk ved basis, medfødt knudret eller med knæk, og løber ud i en spids. Selv under bevægelse skal halen bæres lavere end vandret. En forholdsvis lang hale (ikke længere end til haseleddet), med knæk og tilspidsende, er tilladt men ikke ønskelig. Forpart: Lodrette og parallelle forben, stillet med god bredde. Skulder, overarm: Korte og kraftige, med fast synlig muskulatur. Overarmen skal være kort, og albuerne ligger tæt ind til kroppen. Underarm: Underarmene er korte og bredt stillede, lige og muskuløse. Mellemhånd: Håndrod og mellemhånd solide og korte. Forpoter: Runde, af lille størrelse, såkaldte kattepoter, solidt plantet på jorden og let udaddrejede. Tæerne er kompakte, kløerne korte og tykke og godt adskilt. Trædepuderne er hårde, tykke og sorte. Hos brindlede hunde bør kløerne være sorte. Hos brogede og fawn hunde foretrækkes mørke kløer, men lyse kløer reducerer dog ikke bedømmelsen. Bagpart: Bagbenene er stærke og muskuløse, en smule længere ende forbenene, og hæver således bagparten. Bagstillingen er lodret og parallel set fra siden og bagfra. Lår: Muskuløse og faste, uden at være alt for fyldige. Haseled: Ret lavt ansatte, ikke alt for vinklede, men absolut ikke for stejle.

8 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 8 Mellemfod: Solid og kort. Bulldoggen bør være født uden vildtkløer. Bagpoter:Godt kompakte. Bevægelse: Fri bevægelse, hvor benene føres parallelt med kroppens midterlinie. Pels: Hårlag: Smuk, glathåret pels, tæt tilliggende, glansfuld og blød. Farve: * Fawn: (brindlet eller ikke brindlet): Helfarvet eller med små hvide aftegninger. * Brindlet: Brindlet fawn med middelstore eller store, hvide aftegninger. * Broget: Brindlet fawn med meget store, hvide aftegninger. Alle nuancer af fawn er tilladt, fra rødlig til lys brun ( cafe` au lait). Helt hvide hunde klassificeres som Brogede. Hos en broget hund med meget mørk næse, mørke øjne og mørke øjenrande kan en vis pigmentmangel i ansigtet undtagelsesvis tolereres, når den i øvrigt er meget smuk. Størrelse: Vægten bør ikke være under 8 kg eller over 14 kg for en bulldog i god kondition. Højden skal være proportioneret efter vægten. Fejl: Enhver afvigelse fra de foregående punktet betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang. Næsen sammenklemt eller forsnævret, med kronisk snorken. Læberne når ikke sammen fortil. Lyse øjne. Løs halshud. Haseled stejle eller fremadbøjede(overkodede). Halen højt løftet, for lang eller unormalt kort. Pelsen småplettet. Pelsen for lang. Pigmentmangel på læberne. Ukorrekt bevægelse. Alvorlige fejl: Fortænderne synlige ved lukket mund. Tungen synlig ved lukket mund. Stiv forbensbevægelse. Blege(pigmentsvage)pletter i ansigtet, undtagen ved brogede hunde. Overvægt eller utilstrækkelig vægt. Diskvalificerende fejl: Øjnene af forskellig farve. Næsefarven ikke sort. Hareskår (spaltet overlæbe). Hunde, hvis fortænder i underkæben går op bag overkæbens fortænder. Hunde med permanent synlige hjørnetænder ved lukket mund. Ørerne ikke opretstående. Beskadigelse (indgreb) på ører, hale eller vildtkløer. Vildtkløer på bagbenene.

9 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 9 Pelsfarve black and tan, musegrå eller kastaniebrun. Medfødt haleløshed. Bemærk: Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen. W W W Standarden er udgivet af FCI den 28. April Oversættelsen er godkendt af DKK s Standard Komite Juni Specialklubbens bemærkning: Bulldog-Klubben gør opmærksom på, at hos mange mørkbrindlede bulldogger udvikles den endelige brindling først hen mod 2 års alderen.

10 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 10 EKSTERIØR Vægt Sundhedsudvalget foretog i 2008 en vægtundersøgelse hos Franske Bulldoger for at kunne vurdere, hvor vores Franske Bulldogger lå i forhold til standarden. Sundhedsudvalget foretog vejninger på to af Bulldog-Klubben s udstillinger, hhv. i Århus og i Stepping. Kun hunde over 18 måneder kunne registreres. Sammenlagt fra begge udstillinger deltog 21 hanner og 22 tæver. Hvis alle over 18 mdr. blev vejet kunne der have været 35 hanner og 40 tæver. I standarden for de franske bulldogger er der ikke beskrevet en vægt for hhv. hanner og tæver. I stedet er der angivet et vægtinterval, 8-14 kg for en Fransk Bulldog i god kondition. Højden skal være proportioneret efter vægten. Gennemsnitsvægten for de vejede hanner 14,13 kg og dermed ligger disse 0,95% over det højeste vægtinterval iflg. standarden. På nedenstående grafer kan man se vægten på de enkelte franske hanner, som deltog i vejningen. Franske Hanne r Vægt Anta l

11 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 11 F ran ske tæ ver Vægt An ta l Tæverne vejede i gennemsnit 11,6 kg og holder sig dermed nogenlunde i midten af vægtintervallet. Mål: Det er ønskeligt at vægten på hanner og tæver ligger så tæt på standarden som muligt. Hvordan: Opdrættere og hanhundeejere bør være opmærksom på størrelse, når avlsdyr udvælges, så standardstørrelse bibeholdes.

12 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 12 Eksteriør bedømmelser Antal udstillinger År Udstillede Franske Bulldogger Antallet af tilmeldte Franske Bulldogger på klubbens specialklubudstillinger har været stærkt stigende gennem årene. Kvaliteten af Fransk Bulldog er høj i Danmark, og vi bliver ofte rost af udlandet, men på grund af den store import fra østlandene gennem de senere år er det meget vigtigt, at opdrætterne formår at fastholde den høje kvalitet i fremtiden. Avlsgodkendelse kan opnås ved at opnå minimum prædikatet good i junior-, mellem- eller åben klasse på en DKK-udstilling eller på Bulldog-Klubbens specialklubudstilling. Det er derfor af stor betydning, at dommerne dømmer efter den skrevne standard og følger de skrevne instruktioner, de modtager fra DKK og Bulldog-Klubben, inden de skal dømme vedrørende specielle forhold ved racen, som de bør være ekstra opmærksomme på. Opdrættere og dommere har et medansvar overfor at hundene er normalt fysisk og mentalt velfungerende. Dommeren kan naturligvis kun have et medansvar for de forhold han/hun ved selvsyn kan konstatere. Det er en kendsgerning, at højt præmierede hunde benyttes mere i avlen end andre hunde. Derfor er det vigtig at være opmærksom på, at man ikke kommer til at præmiere hunde med fejl, som påvirker hundens generelle sundhed. I Danmark har man foretaget en vigtig tilføjelse til alle racestandarder. Den lyder: Forhold, som påvirker en hunds sundhed negativt, betragtes som en alvorlig fejl. De specielle forhold dommerne for Fransk Bulldog bliver bedt om at være ekstra opmærksomme på er: For stort hoved For kort næseparti med overdrevne hudfolder Sammentrykkede næsebor Vejrtrækningsbesvær Store udstående øjne Mål: At dommerne, som dømmer racen er velinformerede om standarden og har modtaget uddybende forklaring om ovennævnte punkter. At der foruden de ovennævnte punkter også i højere grad lægges vægt på hundens mentalitet, sunde haler og gode bevægelser. Hvordan: Bulldog-Klubben ønsker at få fremstillet eget informationsmateriale til eksteriørdommerne både på dansk og engelsk, som medsendes DKK s information til eksteriørdommerne inden udstillingerne. Ligeledes bør klubben jævnligt afholde dommerseminar.

13 Registreringer & importer Fransk Bulldog RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 13 POPULATION Antal kuld Fødte hvalpe Stambogsførte Hvalpe dødelighed 22% 13,88% 7,54% Gsn. kuldstørrelse 4,45 4,26 3,90 3,61 3,66 3,50 4,24 3,84 3,77 4,28 Naturlig fødsel 13 (17%) Kejsersnit i forløbet Kejsersnit Population Fransk Bulldog nuværende 5 (6%) 60 (77%) I 2000 fødtes 29 kuld, hvortil der er anvendt 17 forskellige hanner. 12 hanner er far til 1 kuld og 4 hanner er hver far til 2 kuld. En han er far til 9 kuld med i alt 44 hvalpe, dvs. 34 % af årets fødte hvalpe. I 2001 fødtes 23 kuld, hvortil der er anvendt 15 forskellige hanner. 9 hanner er far til et enkelt kuld, 4 hanner er far til 2 kuld og 2 hanner er far til 3 kuld. I 2002 fødtes 32 kuld med i alt 125 hvalpe, hvor til der er anvendt 21 forskellige hanner. De fleste har kun været anvendt til et kuld, flere til 2 kuld og nogle enkelte har været anvendt til 3 kuld. Den han der er far til de fleste hvalpe dette år er far til 21 hvalpe altså %. I 2003 fødtes 36 kuld med i alt 130 hvalpe. Her er anvendt 23 forskellige hanner. En enkelt han er benyttet til 4 kuld med i alt 14 hvalpe. En han er far til 3 kuld med i alt 9 hvalpe og 8 hanner er brugt til 2 kuld. Ingen hanner er far til mere end10 % af hvalpene født i årets løb, så det er som det skal være. I 2004 fødtes 41 kuld med i alt 150 hvalpe. Her er anvendt 27 forskellige hanner. 9 hanner er far til mere end et kuld, men ingen han er far til mere end 3 kuld og højest 16 hvalpe. I 2005 fødtes 39 kuld med i alt 179 hvalpe. Her er anvendt 23 forskellige hanner. 6 hanner er far til mere end et kuld. En enkelt han har været benyttet 6 gange, og er far til 26 hvalpe dette år. Dette er i overkanten af det ønskelige set i forhold til årsproduktionen. 2 hanner har været anvendt 4 gange, 2 hanner har været anvendt 3 gange og 1 han 2 gange. I 2006 fødtes 51 kuld med i alt 252 hvalpe. Her er anvendt 31 forskellige hanner. 1 han er far til 5 kuld, 1 han er far til 4 kuld, 4 hanner er far til 3 kuld og 5 hanner er far til 2 kuld. Og så er 20 hanner brugt til hver 1 kuld. I 2007 fødtes 64 kuld med i alt 246 hvalpe. Her er anvendt 37 forskellige hanner. En enkelt han er far til 5 kuld med i alt 17 hvalpe, 2 andre er fædre til hver 4 kuld med henholdsvis 21 og 16 hvalpe. 5 hanner er far til hver 3 kuld og 6 hanner er far til 2 kuld. I 2008 fødtes 78 kuld med i alt 294 hvalpe. Ganske få hanner har været brugt i avlen til mere end 2 kuld i løbet af året. En enkelt han er far til 6 kuld med i alt 24 hvalpe, og 3 hanner er fædre til hver 5 kuld med henholdsvis 24, 23 og 20 hvalpe. I 2009 fødtes 78 kuld med i alt 334 hvalpe. Der er god spredning af avlshanner på forskellige individer. Opdrætterne har i alt benyttet 45 forskellige avlshanner. De allerfleste er kun blevet far til et enkelt kuld hvalpe, 8 hanner er far til 2 kuld, 5 hanner til tre kuld, 2 hanner til 4 kuld, og en enkelt han har været benyttet til parring af 5 forskellige tæver.

14 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 14 Mål: Bulldog-Klubben ønsker at danne sig et overblik over reproduktionen hos Fransk Bulldog baseret på fakta. Specielt ønsker klubben, at udrede problematikkerne omkring, hvordan hvalpene kommer til verden. Hvordan: Opdrætterne skal indsende informationer for alle sine kuld med oplysninger om parring, fødsels og hvalpe til specialklubben på det dertil udarbejde skema. Bl.a ønskes oplysninger om fødslen er foregået naturligt eller ved kejsersnit. Ved kejsersnit kræves udførende dyrlæges begrundelse. Det er ønskeligt, at klubben modtager et skema for alle DKK- registrerede kuld. Matadoravlsgrænse Matadoravl er avl, hvor enkelte hunde bliver fædre til en meget stor del af hvalpene i racen. Den store spredning af anvendte hanner i avlen og antallet af fødte hvalpe betyder, at kun enkelte af vores Franske Bulldoghanner nærmer sig DKK s matadoravlsgrænse, som for 2009 er på 77 hvalpe. Mål: At hanhundeejere ikke overskrider DKK s angivne matadoravlsgrænse for indeværende år gældende for både dansk registrerede avlshanner og ved anvendelse af udenlandske hanner. Hvordan: På nuværende tidspunkt ses fin spredning i anvendelsen af hanner i Danmark. Det er ønskeligt at den gældende matadoravlsgrænse også respekteres for udenlandske hanner sammenholdt med importeret afkom efter samme. Indavlsgrad Fransk Bulldog Antal opdrættede hvalpekuld Indavlsgrad 0% Indavlsgrad < 6,25% Indavlsgrad > 6,26% (fætter-kusine) Indavlsgrad > 25% (f.eks. far-datter) Outcross er avl mellem dyr, som ikke er genetisk beslægtet. Indavl er avl mellem dyr, som er tættere beslægtet end racens gennemsnit. Linjeavl er parring af dyr, sådan at afkommet bliver stærkt beslægtet med en fælles ane, og falder derfor også ind under definitionen for indavl. Avl af racedyr er et kompliceret område, og man skal huske, at selve det forhold, at vi har skabt forskellige racer, er udtryk for, at vi accepterer en vis grad af indavl - altså at nogle hunde kun parres med hinanden inden for en lukket gruppe, nemlig med de andre hunde af samme race. Begrebet indavlsgrad er et nøglepunkt i forståelsen af avlsarbejde. Hvis nogle få hunde - f.eks. dem, der har klaret sig særlig godt på udstillinger - benyttes meget mere end gennemsnittet af hunde i racen, så vil deres gener - på godt og ondt i løbet af få generationer gennemsyre hele racen.

15 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 15 Kunststykket består i at holde den lukkede gruppe (racen) sund og længe-levende. I DKK s og Bulldog-Klubbens etiske anbefalinger henstilles til at indavlsgraden ikke overstiger 6,25 %. Mål: Bulldog-Klubben anbefaler sine opdrættere, at udregne indavlsgraden inden den påtænkte parring og at alle holde sig under 6,25%. Hvordan: Alle opdrættere bør overholde grænsen på 6,25%. Importer Antal importer Importhunde fordelt på oprindelseslande seneste tre år Land Fransk Fransk Fransk Australien Belgien England 1 Finland 2 Frankrig Holland Hviderusland Island 2 Italien 4 Litauen 1 Norge Polen Portugal Rusland Slovakiet Spanien 1 2 Sverige 1 Tjekkiet 9 6 Tyskland Ungarn Ialt import Som det fremgår af tallene for importer er Ungarn og Polen, de lande der er importeret flest Franske Bulldogger fra i de seneste år. En del af de importerede hunde fra Østlandene fremgår ikke af DKKs importtal, da de ofte ikke registreres i DKK. Imidlertid er antallet af dansk opdrættede hvalpe i Danmark stigende, hvorved udbud og efterspørgsel atter harmonerer. Det vil fortsat være en nødvendighed, at der importeres gode sunde blodlinier, så genpuljen øges. Derfor er det af stor betydning, at opdrætterne eller de, som ønsker at importere en Bulldog med avl for øje sikrer sig, at der er tale om nyt blod til racen med udgangspunkt i linjer der findes god viden omkring - specielt sundhed og farve.

16 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 16 MENTALITET Standarden ifølge FCI beskriver den Franske Bulldog temperament som omgængelig, munter og glad for at lege, sporty og vågen. Den er usædvanlig hengiven overfor sin ejer og familiens børn. Mentalitet: Den franske Bulldog er en selskabshund med alt hvad det indebærer, det er en meget social hund som elsker samvær med mennesker og andre hunde og på den baggrund egner den sig ikke til at være afskåret fra kontakt til sit menneske i længere tid ad gangen. Den elsker at deltage i dagligdagens gøremål og ynder at være centrum for opmærksomhed, og er den ikke det skal den nok sørge for at blive det, på sin helt egen fransk klovne manér. Den er yderst hengiven overfor sin ejer og familie og sætter stor pris på megen kontakt samt kropskontakt. Det er en psykisk robust race, den er ikke nem at ryste, den kan til tider være nærmest frygtløs. Den Franske Bulldog er meget nysgerrig og opsøgende af natur. Det er en meget livlig og glad race, og den har nærmest ingen selverkendelse mht. dens egen størrelse og dens egen formåen. Den nyder at blive mentalt udfordret i form af træning (kontakt og samarbejdsøvelser, problemløsning, næsearbejde osv.) eller anden form for træning. Den franske bulldog kan være yderst samarbejdende, hvis blot ejeren forstår at finde den rette motivation og belønning. Selvom den franske bulldog nyder aktivitet, går den ikke af vejen for at sove til langt op af formiddagen eller at snuppe sig en dag på sofaen. Den Franske Bulldog elsker samvær og leg med andre hunde. Den kan godt lære at omgås andre dyr, hvis blot den vænnes til dem. Bl.a. pga. dens mentale egenskaber egner den sig godt til familie/børnefamiliehund. Mentalbeskrivelse: Der er udarbejdet en ønskeprofil for den Franske Bulldog, hvilket gør at man kan få mentalbeskrevet sin Fransk bulldog igennem DKK. En mentalbeskrivelse kan bruges af opdrætter til at give en pejling om ens hund mentalitet er i overensstemmelse med, hvad der er ønskeligt for racen.

17 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 17 Ønskeprofil for Fransk Bulldog Testmodel Profil Forklaring 1a Kontakt 4 Tager selvstændigt kontakt eller når føreren tager kontakt. Balanceret. 1b Håndtering 4 Følger med uden besvær 1c Håndtering 5 Lader sig villigt håndtere 2a Leg - engagement 3 Leger - starter langsomt. Bliver aktiv 2b Leg - greb 4 Griber med hele munden, tager fat. 2c Leg - træk 3 3a Jagt - fart 1 Starter ikke Holder fast. Trækker en del. Slipper evt. og tager fat igen 3b Jagt - fangst 1 Overser bevidst. Når ikke frem til byttet 4 Aktivitetsniveau 3 Går rundt. Evt. snuser, spiser græs eller bider i pinde under forløbet 5a Bevægelse - skræk 1 Stopper - kort stop. Ingen undvigelser 5b Bevægelse - trusler angreb 1 Ingen trueadfærd 5c Bevægelse - nysgerrighed 5 Går frem uden hjælp, evt. med lav kropsholdning 5d Bevægelse - afreaktion 1 Ingen undvigemanøvre 6a Lyd - skræk 1 Stopper - kort stop. Ingen undvigelser 6b Lyd - nysgerrighed 5 Går frem uden hjælp, evt. med lav kropsholdning 6c Lyd - afreaktion 1 Ingen undvigemanøvre 7a Revir - skræk 1 Viser ingen flugttendenser 7b Revir - trusler/aggressivitet 1 Ingen trueadfærd 7c Revir - afreaktion 5 Går frem til figuranten uden hjælp, evt. med lav kropsholdning 8 Skarp lyd 1 Viser sig ikke berørt. Hurtig kontrol siden uberørt Hvis man ønsker at vide mere om mentalbeskrivelsen og dennes funktion, kan man læse mere om det på DKK hjemmeside. Bulldog-Klubben arrangerer lejlighedsvis mentaltestarrangementer.

18 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 18 Socialisering: Resultatet af hundens færdige mentalitet er summen af mange forskellige faktorer, derfor hviler der et stort ansvar på den enkelte opdrætter i udvælgelsen af avlsdyr samt prægningen (socialisering og miljøtræning) af hvalpen. Når man som ejer får sin hvalp hjem, har man overtaget det ansvar at varetage den videre socialisering, miløjtræning og aktivering af hvalpen, så hvalpen får de bedste forudsætninger for at fungere og begå sig i vores verden. De erfaringer hvalpen gør sig på godt og ondt fra fødsel til og med 16 uge danner grundlag for hundens fremtidige referencesystem. Derfor er det af afgørende betydning at opdrætter og kommende ejer har sat sig grundigt ind i hvalpens udvikling samt dennes behov. Det er vigtigt at hunden bliver præget på så meget så muligt, både hos opdrætteren og den nye ejer. Det kan anbefales at tilmelde sig hvalpemotivation, da dette er meget givende for både hvalp og ejer. Opdragelse, træning osv.: Opdragelse er lidt et temperament spørgsmål. Alle mennesker er forskellige mht. hvor deres grænse går og hvilke regler der skal overholdes og hvilke der ikke skal og det er som det skal være. Nøgleordet i opdragelsen af den Franske Bulldog er konsekvens, det handler om at man som ejer mener hvad man siger og at de regler men vælger at have er ens hver gang. Som ved alle andre racer kommer man længst med opdragelsen af den Franske Bulldog, når dette bliver gjort med respekt for individet. I forhold til indlæringen, både i træningen og i den daglige opdragelse, kommer man længst ved at ignorere eller aflede uønsket adfærd og belønne rigtig adfærd. Den Franske Bulldog har som alle andre racer brug for at blive mentalt stimuleret (indlæring, problemløsning, næsearbejde osv.), det er med til at give dem et indholdsrigt liv og hunden får brugt sin energi hensigtsmæssig, samtidig med kan mentalstimulering have den positive bivirkning at den kan forebygge mange former for problemadfærd. Den Franske Bulldog bliver tidligt kønsmoden, hvilket gør at man bør arbejde koncentreret på renlighedstræningen, for at opnå størst succes. Hanhundene kan udvikle køns aggression efter kønsmodningen, hvilket man skal have i tankerne ved social omgang med andre hunde, samt ved anskaffelse af endnu en Fransk Bulldog/anden race til sit hjem. Den Franske Bulldog har en meget direkte og lidt pågående facon at antaste andre hunde på, hvilket godt kan føre til konflikter med andre hunde. Man skal være opmærksom på dette ved møde med andre. Bulldog-Klubben anbefaler at man følger DKK s etiske anbefalinger for håndtering og træning af hunde.

19 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 19 Mål: Bulldog-Klubben ønsker, at opdrætterne vægter mentalitet på højde med sundhed og eksteriør og fravælger avlsdyr, som ikke udviser sund mentalitet. Opdrætterne bør være velindsatte i prægning og socialisering af hvalpe og voksne bulldogger. Det er opdrætternes ansvar at videreformidle denne viden til de nye ejere. Hvordan: Opdrættere og hanhundeejere bør være særdeles opmærksom på avlshundes mentale sundhed. Hunde med uønsket adfærd og mentalitet skal fravælges i avlen. Ligeledes bør afkommet evalueres. Opdrætterne er ansvarlige for prægning og socialisering indtil hvalpene overdrages til nye hjem. Opdrætterne skal informere hvalpekøberne grundigt om, hvorledes den fortsatte prægning og socialisering skal forgå, således at problemadfærd forebygges. SUNDHED Racens sundhedsproblemer: Demodex Canis: Hårsækmider er en cigarformet mide, der forekommer hos de fleste hunde, men giver kun symptomer hos et mindre antal. Normalt findes der en mindre mængde demodex mider i hårsækkene på helt raske hunde, selv hos raske mennesker findes en variant af mider, demodex folliculorum, som lever i hårsække og talgkirtler. Hos hunde med et godt immunforsvar giver miderne ingen symptomer. Miden bosætter sig i hårsækkene allerede mens hvalpene er små, hvor den tætte kontakt mellem tæven og hvalpe, letter overførslen af smitte. Miden lever af afstødte hudceller, talg o.l. Ved den lokale form er der oftest hårtab i runde pletter på hovedet og/eller på forbenene. Betændelsen er årsagen til hårtab. Der kan være kløe og skældannelse. Ved den generaliserede form, er store dele af kroppen angrebet. Denne form viser sig oftest ved store sammenhængende områder med voldsomme forandringer og skyldes primært arvelige defekter i hundens immumforsvar. Hvis der oven i kommer bakterieinfektion, kan det medføre fortykkelse af huden. Det kan væske så der dannes skorper, af og til kan der forekomme små bylde-dannelser i huden. Hudbetændelser: - Furunkulose er en dyb hudbetændelse i hårsække. Furunkulose ses f.eks. på poterne, på hage og læber samt på næseryggen, ansigts folder og ved indgroet hale.

20 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 20 - Hot spot hvor der lokalt opstår et hårløst væskende område og huden er rød og fortyk ket. Større områder med væskende sår, hårtab og hævelse. Hunden vil endvidere være generelt påvirket i form af feber og nedstemthed. - Bylder mellem tæerne, evt. med betændelse der løber ud. - Hudfoldsbetændelse ved f.eks. næse, hale, skede og poter. Patella Luxation - Løse knæskaller: Er en betegnelse for at knæskallen ikke ligger stabilt på sin plads. Den glider ud af sin normale stilling (Luxerer). Knæskallen kan enten flyttes mod midten (medialt) eller til siden (lateralt). Patella Luxation bruges også, når knæskallen ligger på sin normale plads, men let kan forskydes til siden. Der inddeles i 4 forskellige grader. Der findes forskellige former for Patella Luxation, hvoraf nogle er genetisk betinget, men arvegangen for disse er ikke klarlagt. Brachycephali Syndrom: Forekommer hos racer med flad snude, såsom Engelsk- og Fransk Bulldog, Mops, Pekingesere, King Charles Spaniels. Brachycephali er en betegnelse for forskellige former for nasale deformiteter. En hund som lider af dette, kan have en eller flere af nedennævnte deformiteter. Stenotic esternal nares - snævre næsebor Elongated soft palate for lang blød gane Deformed larynx deformeret strubehoved Laryngeale saccules larynx poser Tracheal hypoplasi forsnævret luftrør. Spondylose: Dannelse af knogle-udvækster mellem ryghvirvlerne på undersiden. Pålejringen af knoglevæv kan enten helt eller delvist være med til, at der dannes en benbro mellem hvirvlerne. Afhængig af graden viser det sig ofte som stivhed i ryg og eventuelt gangbesvær. Hemivertebra: Også kaldet HV - det er en deformitet hvor en eller flere ryg/nakke hvirvler, ikke er udviklet symmetrisk, hvilket gør at de kan presse på nerverne og lamme hunden. Normalt opdages dette, når hvalpen får symptomer, men kan også forekomme hos voksne hunde. Da det ofte er forbundet med store smerter, aflives hunden som oftest. Cherry Eye: Fremfald af tårekirtel, som sidder bagved det tredje øjenlåg ind mod snuden. Lidelsen ses hyppigst hos yngre hunde og kan optræde hos alle racer med kort snude, f.eks. Amerikanske Cocker Spaniels, Boxer, Engelsk og Fransk Bulldog. Det menes til dels at være arvelig betinget, men ydre påvirkning, som grus, grene o.l. i øjet kan fremme dette.

21 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 21 Entropion indadkrængende øjenlåg: Er en smertefuld lidelse, hvor hundens øjenlåg er fejlstillet, så det krænger indad. Hud og hår kommer i direkte berøring med hornhinden i øjet. Nogen gange krænger store dele af øjenlåget indad, andre gange kan det være enkelte hår (øjenvipper) f.eks. i den midterste del af øjenlågets kant. Entropion forkommer både på øverste og nederste øjenlåg. Sundhedsundersøgelsen Sundhedsudvalget afsluttede den 1. marts 2009 sin sundhedsundersøgelse. 127 Franske Bulldogger deltog i undersøgelsen. Det er naturligvis en skuffelse for både Sundhedsudvalget og bestyrelsen, at så få har fundet det vigtigt, at deltage aktivt. Vi kan kun håbe på, at der ved fremtidige undersøgelser vises større interesse, og at man indser vigtigheden af deltagelse. Trods den ringe deltagelse i undersøgelsen er det alligevel muligt at danne sig et billede af, hvor de hyppigst forekommende problemer ligger. Resultatet for Fransk Bulldog 127 deltagere: Emne Ialt pr. kategori ud af 127 deltagere Hud 33 Øjne 27 Øre 30 Infektion 23 Hjerte 2 Vejrtrækning 29 Krampeanfald 3 Skjoldbruskirtlen 0 Livmoder 5 Nyre 0 Skelet & Led 20 Øvrige problemer 19 Ingen sygdom 37 BEMÆRK VENLIGST! Alle tal er endnu uspecificeret!!! 2. del af sundhedsundersøgelsen fortsættes i

22 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 22 Som det fremgår af ovenstående skema er hudproblemer, det hyppigst forekommende problem i denne undersøgelse hos de deltagende Franske Bulldogger, idet 33 bulldogger ud af 127 har haft et mindre eller større problem med huden. Hotspot tegner sig dog kun for 2,36 %. Allergi tegner sig for 12,35 %. Man skal også her huske på, at fodring kan have en meget stor indflydelse, og at alt lige fra en lille plet til større problemer er inkluderet. Ifølge undersøgelsen optræder de fleste hudproblemerne først efter 2 år og derover. Mere specifikke undersøgelser skal foretages. Øreproblemer tegner sig for det næststørste problem og kan f.eks. være øregangsbetændelse på grund af manglende renholdelse af øret. 30 Franske Bulldogger ud af de 127 har på et eller andet tidspunkt haft et problem med sine ører. Der ses ganske få hunde under 2 år med øreproblemer. Efterfølgende er der 29 Franske Bulldogger ud af 127, der har eller har haft vejrtrækningsproblemer. Dette optræder hyppigst, efter de er fyldt 12 mdr. Langt størstedelen af de Franske Bulldogger fodres af ejerne med tørkost. 24 ejere har sygeforsikret deres bulldog og heraf har 10 modtaget erstatning. Resultatskema for de 127 deltagende Franske Bulldogger fordelt på alder Emne 0-12 mdr mdr mdr < 48 mdr. I alt pr. kategori Hud Øjne Øre Infektion Hjerte 2 2 Vejrtrækning Skjoldbruskirtlen 0 Livmoder Nyre 0 Skelet & Led Øvrige problemer Krampeanfald 3 3 Ingen sygdom Tørkost BARF Sygeforsikring ja Fået erstatning Afslutningsvis vil vi naturligvis pointere, at denne undersøgelse ikke har nogen videnskabelig værdi. Den er udelukkende baseret på de 127 Franske Bulldogger der deltog.

23 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 23 Resultatskema af undersøgelsen for rygrelaterede lidelser Diagnose Fransk han 6 md 11 år Fransk tæve 6 md 11 år Problemfri Problem 3 2 Diagnoser fordelt på de 5 hunde Hemivertebrae 3 1 Spina Bifia Spondylose 1 Degeneration i diskus 2 Diskusprolaps 2 Sacrocaudal Dysgenese Aldersbetinget Gigt Andet rygproblem Franske Bulldog har deltaget i undersøgelsen fordelt på 48 hanner og 94 tæver. Her af havde 137 ingen rygrelaterede problemer og 5 havde/har et rygproblem svarende til 3,5 %. 1 Fransk Bulldog han fik stillet diagnosen mistanke om diskusprolaps, da den var ca. 3 år og fik stillet diagnosen Hemivertebrae, da den var 10 år gammel. 1 han fik stillet diagnosen Hemivertebrae, da den var 1½ år gammel. 1 han har pådraget sig en ledskade i ryggen, da han var 4-5 år efter spring over hegn. 1 tæve har i en alder af 4 år fået stillet diagnosen Degeneration i diskus og Diskusprolaps. 1 tæve har i en alder af 4 år fået stillet diagnoserne Hemivertebrae, Spondylose, Degeneration af diskus og 3 diskusprolapser. Undersøgelsen kan ikke anvendes videnskabligt, og atter har antallet af deltagende bulldogger været lavt. Baseret på resultatet af undersøgelsen, må det konstateres, at det ikke er her opdrætternes største fokus skal ligge.

24 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 24 Der findes en række sundhedsmæssige problemer i vores race, som opdrætterne skal forholde sig til. Det er ikke muligt, at eliminere dem alle på en gang og nogle vil tage længere tid at nedbringe end andre. Sundhedsudvalget vil derfor påbegynde 2. del af klubbens sundhedsundersøgelse. Følgende problematikker skal udredes: Fødselsproblemer Hudproblemer Øjne Skelet og led Vejrtrækning Sundhedsudvalget ønsker at specificere de enkelte problemgrupper og tilegne sig langt større viden om hyppighed. Det kræver opdrætternes og bulldogejernes tillid, åbenhed og samarbejdsvillighed. Forsikringsselskaber har været kontaktet for at kunne indhente oplysninger om sundhedstilstanden i racen, men ingen selskab har ført sådanne statestikker og har ikke kunnet være behjælpelige. Nuværende avlsrestriktioner Tidligste alder ved HD og AA fotografering: 12 mdr. for begge køn Racen har følgende avlsrestriktioner: Præmieringskrav: Afkom kan kun stambogsføres dersom hunden før parring er præmieret med mindst Good på en FCI/DKK anerkendt udstilling (tidligere 2. præmie præmieringer opnået indtil ). Gælder for hunde født efter den Generel HD information: Der er ikke krav om HD-fotografering i denne race. Såfremt der i anden anledning konstateres D eller E status, kan disse hunde ikke anvendes i avl. Gælder for alle hunde i racen efter den 1. januar Der henvises herudover til DKKs stambogsføringsregler. Racespecifikke hudsygdomme: Generaliseret demodicosis: Rekvisition til undersøgelse hos dyrlæge og registrering af resultatet i DKK kan købes på www. hundeweb.dk Denne rekvisition skal medbringes til dyrlægen og indsendes derefter til DKK for registrering. Der er ikke for øjeblikket knyttet en avlsrestriktion til denne sygdom, men Bulldog-Klubben anbefaler og opfordrer alle bulldogejere, at foretage registreringen af såvel positive som negative resultater.

25 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 25 Danskejede hunde skal være registreret i Dansk Kennel Klub. Importerede hunde og udenlandske hunde, som skal bruges i avl, skal - før parring - opfylde de til enhver tid gældende danske avlsrestriktioner for racen. (Husk at sikre dig officiel dokumentation herfor inden parring.) Hunde, som er overført til en DKK-stambog fra andre - ikke FCI-godkendte - stambøgsførende klubber, skal - før parring - have opnået min. prædikatet Good på en DKK-anerkendt udstilling og have en skriftlig godkendelse fra Bulldog-Klubben inden avl. Bulldog-Klubben giver pt. ingen avlsgodkendelse til hunde uden FCI-godkendt stamtavle. Mål: Bulldog-Klubben ønsker at forbedre den generelle sundhed for vores race. Hvordan: Bulldog-Klubben ønsker at få faktuel viden om de problemer, der er oftest optræder i racen. Det er nødvendigt at udføre et omfattende undersøgelsesarbejde, hvorefter en handlingsplan skal udarbejdes og tilføjes i opdateringen af RAS. Bulldog-Klubben arbejder med et projekt vedr. DNA-registrering af fremtidige avlshunde og afkom herefter - både som sikker identifikation, farvegenetik og også i høj grad for sundhedsfremmende forskningsmuligheder i fremtiden. Fotograferne Strandløv Krause

26 RAS BULLDOG-KLUBBEN Side 26 Før man påtænker at lave et kuld hvalpe, bør man kende bulldoggens standard og sætte sig ind i racens særpræg samt opdræt af hunde i almindelighed. Både hanhund og tæve skal have en DKK stambog, hvis hunden bor i Danmark. Hvis hanhunden bor i udlandet skal den have en FCI godkendt stambog. Hunde der anvendes i avl skal være avlsgodkendte med mindst præmieringsgraden good på en DKK eller Bulldog-Klub udstilling, og for udenlandske hunde henvises til DKK s regler for anvendelse af disse. Det påhviler både tævens og hanhundens ejer at forsikre sig om, at hundene er avlsgodkendte. Kun fysisk og mentalt sunde individer bør indgå i avl. Hunde der har fået foretaget et operativt indgreb for en arvelig lidelse eller konstateret en arvelig sygdom, må ikke anvendes i avl. Parringer der har givet hvalpe med alvorlige defekter, bør naturligvis ikke gentages. En tæve bør ikke indgå i avlen før den er fuldt udviklet, dog tidligst i 2. løbetid. En tæve bør maksimalt have 4-5 kuld hvalpe i sin levetid ved naturlig fødsel, og ved andet kejsersnit på samme tæve bør denne udgå af avl. Kejsersnit bør kun foregå i samråd med dyrlæge. Matadoravl, hvor enkelte hanhunde dominerer avlen bør undgås. Parringer tættere end fætter/kusine bør undgås. Opdrætter skal oplyse Dansk Kennel Klub om kuldets fulde størrelse, og til Bulldog- Klubben tillige om der er foretaget kejsersnit. Opdrætter skal give hvalpekøberne fyldestgørende oplysninger om forældredyrene, og må ikke fortie viden om eventuelle skavanker. Opdrætter forpligter sig til at aflevere sunde, velplejede og velprægede hvalpe til køberne. Både opdrætter og hanhundeejere bør følge afkommets udvikling og derudfra løbende vurdere kvaliteten af deres opdræt/afkom. Bemærk venligst : BULLDOG-KLUBBENS ETISKE ANBEFALINGER FOR OPDRÆT *** Bulldog-Klubbens Sundhedsudvalg 2008 *** Gentagende og/eller markante tilsidesættelser af Bulldog-Klubbens etiske anbefaling vedr. opdræt af bulldogger kan medføre fortabelse af retten til at stå opført på klubbens opdrætterliste, hvalpeliste, avlshanliste, anden annoncering samt henvisning af hvalpe via klubben og hvalpeformidlingen.

27 RAS BULLDOG-KLUBBEN SIDE 27 BULLDOG-KLUBBENS ETISKE ANBEFALINGER FOR SALG Enhver opdrætter bør ved salg af bulldog være kritisk og nøje overveje sit valg af køber og er forpligtiget til at råde og vejlede ham/hende generelt,om det at være hundejer og om de specielle forhold der vedrører bulldogger både før og efter overdragelsen. Ved salg eller overdragelse af bulldog bør der altid benyttes en skriftlig aftale, som er godkendt og underskrevet af begge parter. Bulldog-Klubben anbefaler at benytte DKKs købekontrakt. Ved salg eller overdragelse af hvalp, bør denne altid ledsages af en dyrlægesundhedsattest, der ikke er ældre end 1 uge. Opdrætter må ikke sælge/overdrage hvalp med en skade, sygdom eller medfødt defekt uden at køber er gjort udtrykkelig opmærksom på forholdet, og dette er angivet i købsaftalen, og reduktion i købsprisen er fastsat. Opdrætter skal ved salg af hvalp og/eller indgåelse af aftale med specielle betingelser, gøre køber udtrykkelig opmærksom på betydningen heraf (avlsret, ejerforhold osv.) skriftligt i overdragelses/salgskontrakten. Hvis der ved salg af tævehvalp eller voksen tæve kræves, at tæven levere et antal afkom til opdrætter/ sælger, skal der være tale om en udstationeringsaftale og ikke et salg. Opdrættere som sælger en bulldoghanhvalp eller en voksen hanhund og ønsker avlsretten opretholdt på sin side bør tydeligt i købekontrakten angive en nedsat købspris, ellers skal der også her være tale om en udstationering og ikke et salg. Betaler køber fuld pris for hunden er avls- og råderetten over hunden alene køberens. Som udgangspunkt bør opdrætterne ikke benytte sig af at opkræve et gebyr for at stå på venteliste. Såfremt en hvalpekøber alligevel har betalt et gebyr, er opdrætter forpligtiget til at tilbagebetale det fulde beløb, såfremt der ingen hvalp bliver til køber eller køber meddeler, at han/hun ikke længere ønsker at stå på ventelisten. Vælger opdrætter at opkræve et depositum fra potentielle hvalpekøbere, kan dette tidligst opkræves, når hvalpene er født. Dette depositum fratrækkes den fulde købspris, når hvalpen overdrages til køber og salgskontrakten udfærdiges. Såfremt opdrætter ikke har en hvalp til køber, tilbagebetales det fulde depositum. Såfremt det er køber, der ønsker at udtræde af aftalen, er opdrætter ikke forpligtiget til at tilbage betale det erlagte depositum med mindre, at køber kan godtgøre, at hvalpen/ hunden har fejl og mangler. *** Bulldog-Klubbens Bestyrelse 2008 *** Bemærk venligst: Gentagende og/eller markante tilsidesættelser af Bulldog-Klubbens etiske anbefaling vedr. salg af bulldogger kan medføre fortabelse af retten til at stå opført på klubbens opdrætter liste, hvalpeliste, avlshanliste, anden annoncering samt henvisning af hvalpe via klubben og

JACK RUSSELL TERRIER Oprindelsesland: Australien

JACK RUSSELL TERRIER Oprindelsesland: Australien FCI Standard Nr. 345 05.12.2012(EN) (ORG 08.10.2012) JACK RUSSELL TERRIER Oprindelsesland: Australien Anvendelse: Klassifikation: Kort historisk oversigt: Terrier FCI Gruppe 3 (Terriers) Sektion 2 (Små

Læs mere

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere

FCI Standard Nr. 8 05.12.2012(EN) (ORG 29.10.2003) Australsk terrier. Oprindelsesland: Australien

FCI Standard Nr. 8 05.12.2012(EN) (ORG 29.10.2003) Australsk terrier. Oprindelsesland: Australien FCI Standard Nr. 8 05.12.2012(EN) (ORG 29.10.2003) Australsk terrier Oprindelsesland: Australien Anvendelse: Klassifikation: Kort historisk oversigt: Terrier. FCI Gruppe 3 (Terriers), Sektion 2 (små terriers)

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) SHIKOKU. Oprindelsesland: Japan

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) SHIKOKU. Oprindelsesland: Japan FCI Standard Nr. 319 10.02.2017 (EN) (ORG 30.10.2016) SHIKOKU Oprindelsesland: Japan Anvendelse: Klassifikation: Jagt- og selskabshund FCI Gruppe 5 (Spidshunde og hunde af oprindelig type) Sektion 5 (Asiatiske

Læs mere

FCI Standard Nr 140 24.06.2014 (EN) (ORG 28.01.2013) BOSTON TERRIER. Oprindelsesland: U. S. A.

FCI Standard Nr 140 24.06.2014 (EN) (ORG 28.01.2013) BOSTON TERRIER. Oprindelsesland: U. S. A. FCI Standard Nr 140 24.06.2014 (EN) (ORG 28.01.2013) BOSTON TERRIER Oprindelsesland: U. S. A. Anvendelse: Klassifikation: Helhedsindtryk: Selskabshund FCI Gruppe 9 (Selskabshunde), Sektion 11 (Små racer

Læs mere

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere

ILLUSTRERET STANDARD SHAR PEI

ILLUSTRERET STANDARD SHAR PEI ILLUSTRERET STANDARD SHAR PEI INDLEDNING TIL ILLUSTRERET STANDARD Forfatter: Merete Rivier copyright. I FCI regi har alle racer en standard. Det er den dommerne dømmer i henhild samt den opdrætterne bør

Læs mere

FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ. Oprindelsesland: Norge

FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ. Oprindelsesland: Norge FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ Oprindelsesland: Norge Anvendelse: Klassifikation: Helhedsindtryk: Proportioner: Jagthund til elgjagt FCI Gruppe 5 (Spidshunde og

Læs mere

Schæferhunden størrelse og bedømmelse

Schæferhunden størrelse og bedømmelse Friis Lara Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Schæferhunden størrelse og bedømmelse Schæferhundens standard, som er

Læs mere

AUSTRALIAN SILKY TERRIER

AUSTRALIAN SILKY TERRIER Side 1 af 4 FCI Standard Nr. 236 05.12.2012(EN) (ORG 08.10.2012) AUSTRALIAN SILKY TERRIER Oprindelsesland: Australien Anvendelse: Klassifikation: Kort historisk oversigt: Toy Terrier/selskabshund FCI Gruppe

Læs mere

FCI Standard Nr 271 28.10.2009 (GB) (ORG 24.06.1987) BEARDED COLLIE. Oprindelsesland: Storbritannien. J.Campin, illustr. KC Picture Library

FCI Standard Nr 271 28.10.2009 (GB) (ORG 24.06.1987) BEARDED COLLIE. Oprindelsesland: Storbritannien. J.Campin, illustr. KC Picture Library FCI Standard Nr 271 28.10.2009 (GB) (ORG 24.06.1987) BEARDED COLLIE Oprindelsesland: Storbritannien J.Campin, illustr. KC Picture Library Illustrationen viser nødvendigvis ikke et ideelt eksemplar af racen.

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) COTON DE TULEAR. Oprindelsesland: Madagascar Protektion: Frankrig

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) COTON DE TULEAR. Oprindelsesland: Madagascar Protektion: Frankrig FCI Standard Nr. 283 04.02.2000 (EN) (ORG 25.11.1999) COTON DE TULEAR Oprindelsesland: Madagascar Protektion: Frankrig Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Selskabshund FCI Gruppe 9 (Selskabshunde),

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) SHAR PEI. Oprindelsesland: Kina Protektion: FCI

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) SHAR PEI. Oprindelsesland: Kina Protektion: FCI FCI Standard Nr 309 09.08.1999 (EN) (ORG. 14.04.1999) SHAR PEI Oprindelsesland: Kina Protektion: FCI Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Jagt- og vagthund FCI Gruppe 2 (Pinschere, Schnauzere,

Læs mere

Basset Bleu de Gascogne

Basset Bleu de Gascogne FCI Standard Nr 35 25.11.1996 (GB) (ORG 24.01.1996) Basset Bleu de Gascogne Oprindelsesland: Frankrig Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Racen anvendes til jagt undertiden parforcejagt

Læs mere

Racespecifik avls strategi for Border-Terrier

Racespecifik avls strategi for Border-Terrier Racespecifik avls strategi for Border-Terrier 1. Racen historiske baggrund og udvikling 2. Beskrivelse af den nuværende situation 3. Målsætning og prioriteringer for fremtiden Historisk Borderterrieren

Læs mere

FCI Standard Nr (EN (ORG ) Bolognese. Oprindelse: Italien. Sektion 1 (Bichon er og beslægtede racer) Uden brugsprøve

FCI Standard Nr (EN (ORG ) Bolognese. Oprindelse: Italien. Sektion 1 (Bichon er og beslægtede racer) Uden brugsprøve FCI Standard Nr 196 17.12.2015 (EN (ORG 13.11.2015) Bolognese Oprindelse: Italien Anvendelse: Selskabshund Klassifikation: Historie: FCI Gruppe 9 (Selskabshunde) Sektion 1 (Bichon er og beslægtede racer)

Læs mere

Kompendium for. Udarbejdet af DTK s racerepræsentanter for Parson Russell Terrier. Susanne Lyngbye og Christina Viuf, juli 2006.

Kompendium for. Udarbejdet af DTK s racerepræsentanter for Parson Russell Terrier. Susanne Lyngbye og Christina Viuf, juli 2006. Kompendium for Udarbejdet af DTK s racerepræsentanter for Parson Russell Terrier. Susanne Lyngbye og Christina Viuf, juli 2006. 2 Standard: Anvendelse: Robust og vedholdende brugsterrier med særlige evner

Læs mere

GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ

GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ Deltagende: Laila Ager (LA) Betina H. Christensen (BC) Marianne Klitgaard (MK) Susanne

Læs mere

En rustik hund, smidig, muskuløs og velproportioneret med et levende og vågent udtryk og ligevægtigt temperament, hverken aggressiv eller frygtsom.

En rustik hund, smidig, muskuløs og velproportioneret med et levende og vågent udtryk og ligevægtigt temperament, hverken aggressiv eller frygtsom. FCI STANDARD NR 113 BRIARD OPRINDELSESLAND: FRANKRIG Helhedsindtryk: En rustik hund, smidig, muskuløs og velproportioneret med et levende og vågent udtryk og ligevægtigt temperament, hverken aggressiv

Læs mere

FCI Standard Nr 117 17.09.2014 (DE) (ORG 10.11.2011) TYSK LANGHÅR. (DEUTSCH LANGHAAR) Oprindelsesland: Tyskland

FCI Standard Nr 117 17.09.2014 (DE) (ORG 10.11.2011) TYSK LANGHÅR. (DEUTSCH LANGHAAR) Oprindelsesland: Tyskland FCI Standard Nr 117 17.09.2014 (DE) (ORG 10.11.2011) TYSK LANGHÅR (DEUTSCH LANGHAAR) Oprindelsesland: Tyskland Anvendelse: Klassifikation: Historie: Alsidig jagtbrugshund og arbejdende jagthund. Svarende

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) Bedlington Terrier. Oprindelsesland: Great Britain

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) Bedlington Terrier. Oprindelsesland: Great Britain Side 1 af 4 FCI Standard Nr. 9 05.01.2011(EN) (ORG 13.10.2010) Bedlington Terrier Oprindelsesland: Great Britain Anvendelse: Klassifikation: Kort historisk oversigt: Terrier. FCI Gruppe 3 (Terriers), Sektion

Læs mere

RUMÆNSK HYRDEHUND MIORITIC

RUMÆNSK HYRDEHUND MIORITIC FCI Standard Nr. 349 18.08.2015 (EN) (ORG 09.06.2015) RUMÆNSK HYRDEHUND MIORITIC (Ciobanesc Romanesc Mioritic) Oprindelsesland: Rumænien Anvendelse: Klassifikation: Historie: En fantastisk kvæghund, en

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) ORG KARELSK BJØRNEHUND. (KARJALANKARHUKOIRA) Oprindelsesland: Finland

FCI Standard Nr (EN) ORG KARELSK BJØRNEHUND. (KARJALANKARHUKOIRA) Oprindelsesland: Finland FCI Standard Nr. 48 27.05.2015 (EN) ORG 03.11.2014 KARELSK BJØRNEHUND (KARJALANKARHUKOIRA) Oprindelsesland: Finland Anvendelse: Klassifikation: En jagende spids hovedsageligt til elg og bjørn. Fastholder

Læs mere

RACESPECIFIKKE ANVISNINGER

RACESPECIFIKKE ANVISNINGER RACESPECIFIKKE ANVISNINGER Listen indeholder et udvalg af racer med specifikke problemer, som DKK ønsker at henlede dommernes opmærksomhed på. De problemer, der er beskrevet, er imidlertid uønskede i alle

Læs mere

FCI Standard Nr 199 03.11.1999 (EN) (ORG 27.11.1989) ETNAHUND. (CIRNECO DELL ETNA) Oprindelsesland: Italien

FCI Standard Nr 199 03.11.1999 (EN) (ORG 27.11.1989) ETNAHUND. (CIRNECO DELL ETNA) Oprindelsesland: Italien FCI Standard Nr 199 03.11.1999 (EN) (ORG 27.11.1989) ETNAHUND (CIRNECO DELL ETNA) Oprindelsesland: Italien Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Jagthund, specielt til jagt på vilde kaniner

Læs mere

SCHÆFERHUND Oprindelsesland: Tyskland

SCHÆFERHUND Oprindelsesland: Tyskland GB kap 2 K, side 1 Februar 2001 FCI standard SCHÆFERHUND Oprindelsesland: Tyskland Klassifikation: FCI gruppe I vogter og drivhunde, sektion 1: Hyrde og tjenestehunde. Anvendelse: Alsidig brugs-, hyrde-

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) TERRIER BRASILEIRO. Oprindelsesland: Brasilien

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) TERRIER BRASILEIRO. Oprindelsesland: Brasilien FCI Standard Nr 341 06.09.2013(EN) (ORG 21.05.2007) TERRIER BRASILEIRO Oprindelsesland: Brasilien Anvendelse: Klassifikation: Jagthund til småvildt, vagthund og selskabshund FCI Gruppe 3 (Terriers) Sektion

Læs mere

BASSET ARTESIEN NORMAND

BASSET ARTESIEN NORMAND FCI Standard Nr 34 14.04.1993 (GB) (ORG 12.12.1991) BASSET ARTESIEN NORMAND Oprindelsesland: Frankrig Anvendelse: En jagthund til drivjagt på mindre vildt. Den jager lige såvel alene som i kobbel og giver

Læs mere

Sundhed og adfærd hos Boxer og Engelsk Bull Terrier

Sundhed og adfærd hos Boxer og Engelsk Bull Terrier Dias 1 Præsentation Baggrund Sundhed og adfærd hos Boxer og Engelsk Bull Terrier June Lykke Thomsen, dyrlæge Metode Udvalgte resultater Boxer Engelsk Bull Terrier (EBT) Temperament/mental tilstand Betydning,

Læs mere

FCI Standard Nr. 89 04.02.2000 (EN) (ORG 26.05.1982) PODENCO IBICENCO. Oprindelsesland: Spanien (Balearerne)

FCI Standard Nr. 89 04.02.2000 (EN) (ORG 26.05.1982) PODENCO IBICENCO. Oprindelsesland: Spanien (Balearerne) FCI Standard Nr. 89 04.02.2000 (EN) (ORG 26.05.1982) PODENCO IBICENCO Oprindelsesland: Spanien (Balearerne) Anvendelse: Klassifikation: Podenco Ibicenco anvendes især til kaninjagt uden skydevåben, ved

Læs mere

WELSH SPRINGER SPANIEL

WELSH SPRINGER SPANIEL FCI Standard Nr 126 28.10.2009 (GB) (ORG 28.07.2009) WELSH SPRINGER SPANIEL Oprindelsesland: Storbritannien Anvendelse: Klassifikation: Helhedsindtryk: Temperament: Stødende jagthund FCI Gruppe 8 (Retrievere,

Læs mere

Bullmastiff Sundhed/Mentalitet 2010

Bullmastiff Sundhed/Mentalitet 2010 Bullmastiff Sundhed/Mentalitet 2010 1. I hvilket område bor du? Sjælland 48,4% 62 Fyn 14,1% 18 Jylland 31,3% 40 Øerne 2,3% 3 Bor ikke i Danmark 3,9% 5 1 of 56 2. Hundens fødselsår 1998 0,0% 0 1999 0,0%

Læs mere

RACESPECIFIKKE ANVISNINGER

RACESPECIFIKKE ANVISNINGER RACESPECIFIKKE ANVISNINGER Listen indeholder et udvalg af racer med specifikke problemer, som DKK ønsker at henlede dommernes opmærksomhed på. De problemer, der er beskrevet, er imidlertid uønskede i alle

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) FINSK SPIDS. (SUOMENPYSTYKORVA) Oprindelsesland: Finland

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) FINSK SPIDS. (SUOMENPYSTYKORVA) Oprindelsesland: Finland FCI Standard Nr 49 27.05.2015 (EN) (ORG 03.11.2014) FINSK SPIDS (SUOMENPYSTYKORVA) Oprindelsesland: Finland Anvendelse: Klassifikation: Jagthund primært for skovfugle, men også til mindre rovvildt, vandfugle

Læs mere

FCI Standard Nr. 329 03.11.1999 (EN) (ORG 24.06.1987) PODENCO CANARIO. Oprindelsesland: Spanien

FCI Standard Nr. 329 03.11.1999 (EN) (ORG 24.06.1987) PODENCO CANARIO. Oprindelsesland: Spanien FCI Standard Nr. 329 03.11.1999 (EN) (ORG 24.06.1987) PODENCO CANARIO Oprindelsesland: Spanien Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Proportioner: Racen bruges til kaninjagt og tilpasser

Læs mere

FCI Standard Nr 310 13.08.2013 (GB) (ORG 08.10.2012) PERUVIANSK HÅRLØS. PERRO SIN PELO DEL PERU Oprindelsesland: Peru

FCI Standard Nr 310 13.08.2013 (GB) (ORG 08.10.2012) PERUVIANSK HÅRLØS. PERRO SIN PELO DEL PERU Oprindelsesland: Peru FCI Standard Nr 310 13.08.2013 (GB) (ORG 08.10.2012) PERUVIANSK HÅRLØS PERRO SIN PELO DEL PERU Oprindelsesland: Peru Anvendelse: Klassifikation: Selskabshund. FCI Gruppe 5 Spidshunde og racer af oprindelig

Læs mere

PETIT BASSET GRIFFON VENDEEN

PETIT BASSET GRIFFON VENDEEN FCI Standard Nr 67 14.02.2001 (GB) (ORG 09.01.1999) PETIT BASSET GRIFFON VENDEEN Oprindelsesland: Frankrig Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: En djævel i marken, en engel hjemme sådan

Læs mere

Pointskema GDS Udgave 2, 2014. Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil.

Pointskema GDS Udgave 2, 2014. Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil. Pointskema GDS Udgave 2, 2014 Hundens Navn: Chip nummer: Født: Ejer: Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil. 1 og 2: Bredt hoved, stramme læber, næseparti for bred. 3 og 4:Ikke

Læs mere

FCI Standard Nr 119 29.11.2000 (D) (ORG 25.10.2000) KORTHÅRET HØNSEHUND. (DEUTSCH KURZHAAR) Oprindelsesland: Tyskland

FCI Standard Nr 119 29.11.2000 (D) (ORG 25.10.2000) KORTHÅRET HØNSEHUND. (DEUTSCH KURZHAAR) Oprindelsesland: Tyskland FCI Standard Nr 119 29.11.2000 (D) (ORG 25.10.2000) KORTHÅRET HØNSEHUND (DEUTSCH KURZHAAR) Oprindelsesland: Tyskland Anvendelse: Klassifikation: Historie: Alsidigt anvendelig jagthund. FCI Gruppe 7 (Stående

Læs mere

Rasekompendium Glathåret Foxterrier

Rasekompendium Glathåret Foxterrier Rasekompendium Glathåret Foxterrier FCI-standard nr. 12 / 28. 11. 2003 / DK - OPRINDELSE: Storbritannien. Klassifikation: FCI Gruppe 3 Terriers. Helhedsindtryk: Aktiv og livlig, med knoglekraft og styrke

Læs mere

Regler for Avlsgodkendelse. Rottweilerklubben Danmark

Regler for Avlsgodkendelse. Rottweilerklubben Danmark Regler for Avlsgodkendelse Rottweilerklubben Danmark Gældende fra 01.04.2017 RKD har en samarbejdsaftale med DKK som er stambogsførende. Der henvises i øvrigt til DKK Stambogsregler Avlsrestriktioner Opnåelse

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) AFFENPINSCHER. Oprindelsesland: Tyskland

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) AFFENPINSCHER. Oprindelsesland: Tyskland FCI Standard Nr 186 02.09.2009 (EN) (ORG 26.03.2009) AFFENPINSCHER Oprindelsesland: Tyskland Oversættelse: Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Proportioner: Mrs C. Seidler Familiehund,

Læs mere

RAS Skotsk Terrier Dansk Terrier Klub/Dansk Kennel Klub

RAS Skotsk Terrier Dansk Terrier Klub/Dansk Kennel Klub 2010 RAS Skotsk Terrier Race nummer 24 FCI Dansk Terrier Klub 23-10-2010 RAS Skotsk terrier..race nr 24 Indholdsfortegnelse: Historisk baggrund side 2 Sundhedsudvalget for Skotsk Terrier (SUS) side 2 Sundhed.

Læs mere

FCI Standard Nr 307 17.04.2015 (EN) (ORG 03.11.2014) AZAWAKH

FCI Standard Nr 307 17.04.2015 (EN) (ORG 03.11.2014) AZAWAKH FCI Standard Nr 307 17.04.2015 (EN) (ORG 03.11.2014) AZAWAKH Oprindelsesland: De nordlige grænser af Mali og Niger; skråningerne af Azawakh dalen. Protektion: Frankrig Anvendelse: Klassifikation: Historie:

Læs mere

FCI Standard Nr 172 18.04.2007 (F) (ORG 06.03.2007) PUDEL. (CANICHE) Oprindelsesland: Frankrig

FCI Standard Nr 172 18.04.2007 (F) (ORG 06.03.2007) PUDEL. (CANICHE) Oprindelsesland: Frankrig FCI Standard Nr 172 18.04.2007 (F) (ORG 06.03.2007) PUDEL (CANICHE) Oprindelsesland: Frankrig Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Temperament: Selskabshund. FCI Gruppe 9 (Selskabshunde),

Læs mere

FCI Standard Nr 95 05.05.2003 (F) (ORG 13.03.2001) BRETON. (EPAGNEUL BRETON) Oprindelsesland: Frankrig

FCI Standard Nr 95 05.05.2003 (F) (ORG 13.03.2001) BRETON. (EPAGNEUL BRETON) Oprindelsesland: Frankrig FCI Standard Nr 95 05.05.2003 (F) (ORG 13.03.2001) BRETON (EPAGNEUL BRETON) Oprindelsesland: Frankrig Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Stående jagthund. FCI Gruppe 7 (Stående jagthunde),

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) KROMFOHRLÄNDER. Oprindelsesland: Tyskland

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) KROMFOHRLÄNDER. Oprindelsesland: Tyskland FCI Standard Nr. 192 12.10.1998 (EN) (ORG 12.10.1998) KROMFOHRLÄNDER Oprindelsesland: Tyskland Anvendelse: Klassifikation: Selskabs- og familiehund FCI Gruppe 9 (Selskabshunde) Sektion 10 (Kromfohrländer)

Læs mere

FCI Standard Nr 153 30.05.2011 (GB) (ORG 13.10.2010) DALMATINER. (DALMATINSKI PAS) Oprindelsesland: Kroatien.

FCI Standard Nr 153 30.05.2011 (GB) (ORG 13.10.2010) DALMATINER. (DALMATINSKI PAS) Oprindelsesland: Kroatien. FCI Standard Nr 153 30.05.2011 (GB) (ORG 13.10.2010) DALMATINER (DALMATINSKI PAS) Oprindelsesland: Kroatien. Anvendelse: Klassifikation: Historie: Jagthund, selskabshund, familiehund. Kan let trænes til

Læs mere

ST. BERNHARDSHUND BERNHARDINER Oprindelsesland: Schweiz

ST. BERNHARDSHUND BERNHARDINER Oprindelsesland: Schweiz FCI Standard. ST. BERNHARDSHUND BERNHARDINER Oprindelsesland: Schweiz Anvendelse: Selskabshund, vagthund, gårdhund. Klassifikation: FCI Gruppe 2 (Pinschere, Schnauzere, Molosser og Schweizer Sennenhunde).

Læs mere

FCI Standard Nr 296 28.10.2009 (GB) (ORG 24.06.1987) Collie, korthåret. Oprindelsesland: Storbritannien

FCI Standard Nr 296 28.10.2009 (GB) (ORG 24.06.1987) Collie, korthåret. Oprindelsesland: Storbritannien FCI Standard Nr 296 28.10.2009 (GB) (ORG 24.06.1987) Collie, korthåret Oprindelsesland: Storbritannien Anvendelse: Klassifikation: Hyrdehunde. FCI Gruppe 1 (Hyrde- og kvæghunde undtagen Schweizer Sennenhunde).

Læs mere

AVLSARBEJDET FREMOVER

AVLSARBEJDET FREMOVER AVLSARBEJDET FREMOVER Kennel Friis E. Friis Mikkelsen El-vej 13, Seest dk 6000 Kolding (45)61 66 83 03 ejfriism@gmail.com 1 Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El - vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf.

Læs mere

Formandsmøde. 5. Januar 2013. Formandsmøde 5. januar 2013. Formandsmøde 2013 Hvorfor har vi ændret stambogsføringsreglerne?

Formandsmøde. 5. Januar 2013. Formandsmøde 5. januar 2013. Formandsmøde 2013 Hvorfor har vi ændret stambogsføringsreglerne? Formandsmøde 5. Januar 2013 Formandsmøde 2013 Hvorfor har vi ændret stambogsføringsreglerne? Repræsentantskabet besluttede i januar 2012 følgende hovedpunkter: Udstillingskravet skal afskaffes for alle

Læs mere

COLLIE, LANGHÅRET COLLIE, ROUGH Oprindelsesland: Storbritannien

COLLIE, LANGHÅRET COLLIE, ROUGH Oprindelsesland: Storbritannien FCI Standard Nr. 156 22.11.2012 (GB) (ORG 08.10.2012) COLLIE, LANGHÅRET COLLIE, ROUGH Oprindelsesland: Storbritannien Anvendelse: Klassifikation: Hyrdehund. FCI Gruppe 1 (Hyrde- og kvæghunde udtagen Schweizer

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) TYSK PINSCHER. (DEUTSCHER PINSCHER) Oprindelsesland: Tyskland

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) TYSK PINSCHER. (DEUTSCHER PINSCHER) Oprindelsesland: Tyskland FCI Standard Nr 184 18.04.2007 (EN) (ORG 06.03.2007) TYSK PINSCHER (DEUTSCHER PINSCHER) Oprindelsesland: Tyskland Anvendelse: Klassifikation: Vagthund, selskabshund FCI Gruppe 2 (Pinschere og Schnauzere,

Læs mere

FCI Standard Nr 61 21.01.2004 (D) (ORG 29.10.2003) SANKT BERNHARDSHUND. ST BERNHARDSHUND - BERNHARDINER Oprindelsesland: Schweiz

FCI Standard Nr 61 21.01.2004 (D) (ORG 29.10.2003) SANKT BERNHARDSHUND. ST BERNHARDSHUND - BERNHARDINER Oprindelsesland: Schweiz FCI Standard Nr 61 21.01.2004 (D) (ORG 29.10.2003) SANKT BERNHARDSHUND ST BERNHARDSHUND - BERNHARDINER Oprindelsesland: Schweiz Anvendelse: Klassifikation: Historie: Selskabshund, vagthund, gårdhund. FCI

Læs mere

FCI Standard Nr. 166 (23.12.2010/DE) (ORG 11.08.2010) SCHÆFERHUND. (Deutscher Schäferhund) Oprindelsesland: Tyskland

FCI Standard Nr. 166 (23.12.2010/DE) (ORG 11.08.2010) SCHÆFERHUND. (Deutscher Schäferhund) Oprindelsesland: Tyskland FCI Standard Nr. 166 (23.12.2010/DE) (ORG 11.08.2010) SCHÆFERHUND (Deutscher Schäferhund) Oprindelsesland: Tyskland Anvendelse: Klassifikation: Historie: Alsidig brugs-, hyrde- og tjenestehund. FCI-gruppe

Læs mere

til rådighed for spørgsmål, drøftelser og vejledning for specialklubberne.

til rådighed for spørgsmål, drøftelser og vejledning for specialklubberne. DKKs MENTALBESKRIVELSE Specialklubben opfordres til at arbejde med og evaluere de indkomne resultater. Flere specialklubber arbejder målrettet med avlsstrategier for racens mentalitet og følger udviklingen

Læs mere

Skal min hund være mor? Læs mere om, hvordan du får din hunhund avlsgodkendt og hvordan du forholder dig ved parring mv.

Skal min hund være mor? Læs mere om, hvordan du får din hunhund avlsgodkendt og hvordan du forholder dig ved parring mv. Skal min hund være mor? Læs mere om, hvordan du får din hunhund avlsgodkendt og hvordan du forholder dig ved parring mv. Kære tæveejer. Dansk Stabyhoun Klub vil gerne med denne lille vejledning - hjælpe

Læs mere

FCI Standard Nr. 172 23.01.2015 (EN) (ORG 03.11.2014) PUDEL. (CANICHE) Oprindelsesland: Frankrig

FCI Standard Nr. 172 23.01.2015 (EN) (ORG 03.11.2014) PUDEL. (CANICHE) Oprindelsesland: Frankrig FCI Standard Nr. 172 23.01.2015 (EN) (ORG 03.11.2014) PUDEL (CANICHE) Oprindelsesland: Frankrig Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Selskabshund FCI Gruppe 9 (Selskabshunde), Sektion

Læs mere

FCI Standard Nr. 222 29.05.2015 (en) (ORG 13.11.2014) STABYHOUN. Oprindelsesland: Holland

FCI Standard Nr. 222 29.05.2015 (en) (ORG 13.11.2014) STABYHOUN. Oprindelsesland: Holland FCI Standard Nr. 222 29.05.2015 (en) (ORG 13.11.2014) STABYHOUN Oprindelsesland: Holland Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Vigtige proportioner: Stående jagthund. En meget alsidig hund.

Læs mere

Ændringsforslag til DKK s Stambogsføringsregler

Ændringsforslag til DKK s Stambogsføringsregler Ændringsforslag til DKK s Stambogsføringsregler Pkt. Nuværende 1. Forældredyr skal inden parringen være optaget i Dansk Hundestambog eller anden anerkendt FCI stambog. Danskejede hunde skal være stambogsført

Læs mere

Opdrætter præsentation BERGMANN S

Opdrætter præsentation BERGMANN S Hvem er vi? 1 Opdrætter præsentation BERGMANN S Vi er Rikke & Michael Bergmann, bosat på Fyn. Vi har i dag 5 hunde i vores husstand, hvoraf de 3 er Miniature Bull Terrier og 2 er Amerikansk Staffordshire

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) VOLPINO ITALIANO. Oprindelsesland: Italien

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) VOLPINO ITALIANO. Oprindelsesland: Italien FCI Standard Nr. 195 17.12.2015 (EN) (ORG 13.11.2015) VOLPINO ITALIANO Oprindelsesland: Italien Anvendelse: Klassifikation: Vagthund, selskabshund. FCI Gruppe 5 (Spidshunde og racer af oprindelig type),

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) TYSK JAGTTERRIER. (DEUTSCHER JAGDTERRIER) Oprindelsesland: Tyskland

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) TYSK JAGTTERRIER. (DEUTSCHER JAGDTERRIER) Oprindelsesland: Tyskland FCI Standard Nr 103 26.05.2015 (EN) (ORG 19.03.2015) TYSK JAGTTERRIER (DEUTSCHER JAGDTERRIER) Oprindelsesland: Tyskland Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: En særdeles alsidig jagthund

Læs mere

SCHÆFERHUNDENS HOVED/ØRER. Schæferhundens hoved/ører

SCHÆFERHUNDENS HOVED/ØRER. Schæferhundens hoved/ører SCHÆFERHUNDENS HOVED/ØRER Kennel Friis E. Friis Mikkelsen, El-vej 13, Seest DK 6000 Kolding (45)61668303 ejfriism@gmail.com 1 Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El - vej 13, Seest, DK 6000 Kolding

Læs mere

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Racens navn: Amerikans Cocker Spaniel Specialklub: Spaniel Klubben Udfyldt af (navn og dato) Michael

Læs mere

Hvalpens udviklingsfaser

Hvalpens udviklingsfaser Hvalpens udviklingsfaser Alle hunde gennemgår de samme udviklingsstadier fra hvalp til gammel, men tempoet afhænger af racen. Generelt udvikler hvalpe af mindre racer sig hurtigere, dvs. bliver hurtigere

Læs mere

Bouvier des Flandres. Dansk Hundedommer Forening August 2013

Bouvier des Flandres. Dansk Hundedommer Forening August 2013 Bouvier des Flandres Dansk Hundedommer Forening August 2013 Ditte Ruud Ejer af Bouvier des Flandres siden 1990. Første kuld i 1997 og har haft i alt 8 kuld bouviers. Fokus på den hele-hund, dvs. en racetypisk

Læs mere

Formål: Formålet med disse regler er at bevare, beskytte og fremme sundheden, karakter, udseende og generelle definition for racen.

Formål: Formålet med disse regler er at bevare, beskytte og fremme sundheden, karakter, udseende og generelle definition for racen. Stabyhoun Formål: Formålet med disse regler er at bevare, beskytte og fremme sundheden, karakter, udseende og generelle definition for racen. Artikel 1 - Definitioner 1.1 DASK Dansk Stabyhoun Klub: den

Læs mere

FCI Standard Nr 148 09.05.2001 (D) (ORG 13.03.2001) GRAVHUND. (DACHSHUND) Oprindelsesland: Tyskland

FCI Standard Nr 148 09.05.2001 (D) (ORG 13.03.2001) GRAVHUND. (DACHSHUND) Oprindelsesland: Tyskland FCI Standard Nr 148 09.05.2001 (D) (ORG 13.03.2001) GRAVHUND (DACHSHUND) Oprindelsesland: Tyskland Anvendelse: Klassifikation: Historie: Jagthund til arbejde over og under jorden. FCI Gruppe 4 (Gravhunde).

Læs mere

HVALPEKØB. Lidt om avl

HVALPEKØB. Lidt om avl Friis Lara Lidt om avl Vil man begynde at opdrætte schæferhunde, er der nogle ting, som man bør være opmærksom på. Det er meget vigtigt at avle på en tæve, hvor sundheden er i orden. En avlstæve bør være

Læs mere

DKKs MENTALBESKRIVELSE

DKKs MENTALBESKRIVELSE DKKs MENTALBESKRIVELSE Afbalanceret og velfungerende En smuk hund er en fryd for øjet, men endnu vigtigere er det, at du deler hverdagen med en hund, der er afbalanceret og som fungerer godt sammen med

Læs mere

r aceportr æt - Nova scotia duck tolling retriever

r aceportr æt - Nova scotia duck tolling retriever Nova scotia duck tolling retriever er en moderne jagt- og familiehunderace. Hundene er fulde af personlighed, charme, sjov og ballade og så er de eminente som jægerens højre hånd ved jagt på ænder og gæs

Læs mere

Tekst Svar Antal. Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 4. Er dette din første pudel? Ja 32,93% Nej 67,07%

Tekst Svar Antal. Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 4. Er dette din første pudel? Ja 32,93% Nej 67,07% Sundhedsundersøgelses i Pudelklubben Tekst Svar Antal 1. Hundens fødselsår: 1988-2009 Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 2. Størrelse på hunden: Ikke oplyst 2,44% Dværg 26,83% Mellem 31,71% Stor 28,05% Toy 10,98%

Læs mere

Avlsrådets avlsanbefalinger 2014

Avlsrådets avlsanbefalinger 2014 Avlsrådets avlsanbefalinger 2014 Schæferhunden som familiehund og brugshund Opdrætterne Det overordnede mål: Skal være at avle schæferhunde, som er i stand til at udføre deres opgaver i nutidens samfund,

Læs mere

FCI STANDARD. dansk version GRAND DANOIS STANDARD. Great Dane National Breed of Denmark

FCI STANDARD. dansk version GRAND DANOIS STANDARD. Great Dane National Breed of Denmark GRAND DANOIS STANDARD HELHEDSINDTRYK Med sin store, kraftige og velsluttede kropsbygning forener en grand danois stolthed, styrke og elegance i sit ædle helhedsindtryk. Ved substans kombineret med adel,

Læs mere

FCI Standard Nr 83 20.01.2010 (EN) (ORG 28.07.2009) SCHIPPERKE. Oprindelsesland: Belgien

FCI Standard Nr 83 20.01.2010 (EN) (ORG 28.07.2009) SCHIPPERKE. Oprindelsesland: Belgien FCI Standard Nr 83 20.01.2010 (EN) (ORG 28.07.2009) SCHIPPERKE Oprindelsesland: Belgien Oversættelse: Anvendelse: Klassifikation: Historie: Pamela Jeans Brown, Raymond Triquet and Dr. Robert Pollet. Revideret

Læs mere

Racekompendium for Karelsk Bjørnehund

Racekompendium for Karelsk Bjørnehund Racekompendium for Karelsk Bjørnehund Eksteriøre avlsmål - For bedre eksteriør standard skal der lægges speciel vægt på følgende. - Kropslængden skal være noget større end mankehøjden. - Udmærket mentalitet.

Læs mere

Mentalbeskrivelse den 15. oktober 2016

Mentalbeskrivelse den 15. oktober 2016 Raceledelsen for Golden Retriever Mentalbeskrivelse den 15. oktober 2016 Horsensvej 45, 8766 Nørre Snede Mødetid: Hold I: 0900 Hold II: 1200 Prøveleder Marlene Birkebæk 26371821 Teamleder: Jan Anderschou

Læs mere

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE VEJLEDNING TIL MEDLEMMER, OPDRÆTTERE VEDRØRENDE PARRING OG HVALPEANVISNING AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE Maj 2013 1 RETNINGSLINIER FOR AVLSUDVALGETS VEJLEDNING

Læs mere

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Racens navn : Engelsk Springer Spaniel Specialklub Spaniel Klubben Udfyldt af Jessie Borregård Madsen..

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) XOLOITZCUINTLE

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) XOLOITZCUINTLE FCI Standard Nr 234 28.01.2014 (EN) (ORG 08.10.2012) XOLOITZCUINTLE To varianter: Xoloitzcuintle sin pelo (uden pels) Xoloitzcuintle con pelo (med pels) Oprindelsesland: Mexico Oversættelse: Anvendelse:

Læs mere

www.cavalierklubben.dk Sundhedsstrategi for den danske Cavalier King Charles Spaniel

www.cavalierklubben.dk Sundhedsstrategi for den danske Cavalier King Charles Spaniel Sundhedsstrategi for den danske Cavalier King Charles Spaniel Generalforsamling i Cavalierklubben den 27. April 2014 27. April 2014 Agenda Hvad er de gældende avlsrestriktioner for Cavalieren i DKK? Hvilke

Læs mere

Felis Danicas generelle avlsanbefalinger

Felis Danicas generelle avlsanbefalinger Felis Danicas generelle avlsanbefalinger Lidelse Regler Anbefaling Hoved Generelt Asymmetriske ansigtstræk, f.eks: - Skæv kæbe - Forskellig størrelse øjne - Øjne som ikke er placeret parallelt i hovedet.

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) MALTESER. (MALTESE) Oprindelsesland: Det centrale Middelhavsområde Protektion: Italien

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) MALTESER. (MALTESE) Oprindelsesland: Det centrale Middelhavsområde Protektion: Italien FCI Standard Nr. 65 17.12.2015 (EN) (ORG 13.11.2015) MALTESER (MALTESE) Oprindelsesland: Det centrale Middelhavsområde Protektion: Italien Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Selskabshund.

Læs mere

Engelsk og Fransk Bulldog

Engelsk og Fransk Bulldog Der findes to bulldogracer, Engelsk Bulldog og Fransk Bulldog. De er meget forskellige i størrelse, men ligner hinanden meget i kropsbygning og temperament. Buldogger er kloge og selvstændige hunde, men

Læs mere

CANE DA PASTORE BERGAMASCO

CANE DA PASTORE BERGAMASCO FCI Standard Nr. 194 17.12.2015(EN) (ORG 13.11.2015) CANE DA PASTORE BERGAMASCO Oprindelsesland: Italien Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Hyrdehund, der bruges for at beskytte flokken

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) RIESENSCHNAUZER. Oprindelsesland: Tyskland

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) RIESENSCHNAUZER. Oprindelsesland: Tyskland FCI Standard Nr. 181 18.04.2007 (EN) (ORG 06.03.2007) RIESENSCHNAUZER Oprindelsesland: Tyskland Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Brugshund, ledsagehund FCI Gruppe 2 (Pinschere, Schnauzere,

Læs mere

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE VEJLEDNING TIL MEDLEMMER, OPDRÆTTERE VEDRØRENDE PARRING OG HVALPEANVISNING AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE Godkendt af bestyrelsen d. 1.11.2007 RETNINGSLINIER

Læs mere

FCI Standard Nr 15 22.06.2001 (F) (ORG 13.03.2001) BELGISK HYRDEHUND

FCI Standard Nr 15 22.06.2001 (F) (ORG 13.03.2001) BELGISK HYRDEHUND FCI Standard Nr 15 22.06.2001 (F) (ORG 13.03.2001) BELGISK HYRDEHUND (BERGER BELGE) GROENENDAEL, TERVUEREN, MALINOIS og LAEKENOIS Oprindelsesland: Belgien Anvendelse: Klassifikation: Historie: Oprindelig

Læs mere

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Racens navn Cocker spaniel Specialklub Spaniel Klubben Udfyldt af (navn og dato) Helle Dan Pålsson 12.september

Læs mere

Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1

Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1 Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1 Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 2 Ruhåren spænder vidt - Typen, den ruhårede hønsehund tilhører, stammer fra Spanien og Italien, fortæller Henning Gregersen,

Læs mere

Irish Softcoated Wheaten Terrier

Irish Softcoated Wheaten Terrier Racekompendium Irish Softcoated Wheaten Terrier Racestandard med kommentarer Oprindelsesland: Irland; FCI-standard 40 Originalstandard: 27.01.2001 FCI-standard: 25.04.2001 (engelsk) DKKs Standard Komité:

Læs mere

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE VEJLEDNING TIL MEDLEMMER, OPDRÆTTERE VEDRØRENDE PARRING OG HVALPEANVISNING AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE April 2008 RETNINGSLINIER FOR AVLSUDVALGETS VEJLEDNING

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

I dette moment beskrives hundens evne til at tage kontakt med fremmede mennesker og bevare denne kontakt.

I dette moment beskrives hundens evne til at tage kontakt med fremmede mennesker og bevare denne kontakt. Mentalbeskrivelsens momenter (1-8) 1. Kontakt håndtering I dette moment beskrives hundens evne til at tage kontakt med fremmede mennesker og bevare denne kontakt. Hundeføreren er instrueret på forhånd

Læs mere

1) I hvilket årstal anskaffede du din første Welsh Corgi. 1) Hvor mange Corgi's har du haft til dato?

1) I hvilket årstal anskaffede du din første Welsh Corgi. 1) Hvor mange Corgi's har du haft til dato? ** 97- ** WCK RAS undersøgelse anno Statistik for Welsh Corgi Ud af ca. medlemmer har vi modtaget 6 () + 9 (Pembroke) i alt 7 besvarede skema er retur, hvilket giver en svarprocent på 9, %. Skemaerne vedr.

Læs mere

RUSSISK-EUROPÆISK LAIKA

RUSSISK-EUROPÆISK LAIKA FCI Standard Nr. 304 02.03.2011 (EN) (ORG 13.10.2010) RUSSISK-EUROPÆISK LAIKA (Russko-Evropeiskaia Laika) Oprindelsesland: Rusland Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Alsidig jagthund

Læs mere

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund.

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund. Før du køber hund 1 Hvis du anskaffer dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste 8-15 år. Du bør derfor grundigt overveje, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Desuden skal

Læs mere

Kommandoer i klikkertræning

Kommandoer i klikkertræning Kommandoer i klikkertræning Klikkertræning af din hvalp Klikkertræning blev udviklet tilbage i 1940 erne af trænere af havpattedyr, idet de blev klar over, at de kunne kommunikere med delfiner og hvaler

Læs mere