Notat om barrierer og status for udvalgte restprodukter.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat om barrierer og status for udvalgte restprodukter."

Transkript

1 Notat om barrierer og status for udvalgte restprodukter. Af Michael Tersbøl, Økologisk Landsforening 17. december Resumé I Danmark er der en lang række restprodukter, der recirkuleres og bruges som gødning i landbruget. Økologisk landbrug reguleres af den fælles EU-forordning, hvor restprodukter og gødning af ikke-økologisk oprindelse skal være opført på forordningens bilag 1, for at være tilladt at bruge. Af de restprodukter, som der er størst volumener af, er det kun haveparkaffald, som kan bruges umiddelbart. KOD er et andet muligt restprodukt, men brugen af det afhænger af, om der bliver etableret biogasanlæg til at aftage KOD, hvor økologer kan bruge det afgassede biomasse, herunder også de andre biomasser, der er tilført anlæggene. De øvrige større mængder af restprodukter i Danmark kan ikke bruges, sådan som bilag 1 bruges i dag i reguleringen af økologisk landbrug. Den økologiske branche ønsker en øget adgang til recirkulering af restprodukter. EU s økologi-forordning lægger også op til, at recirkulering er målet for den økologiske praksis. Der er imidlertid en række barrierer, som især skyldes, at de restprodukter, som er til rådighed i Danmark ikke er på en form, der kan findes eller indfortolkes på bilag 1 i Økologiforordningen Desuden er der en række interessante restprodukter, som ikke på bilag 1, og derfor bør man blive enige om i Danmark, at arbejde for, at de kan komme på listen, f.eks. spildevandsslam fra kommunale rensningsanlæg, som er evt. behandlet og blandet med andre biomasser i kompostering eller biogasproduktion. I Danmark bliver bilag 1 over ikke-økologiske gødningsstoffer m.v. fortolket restriktivt. F.eks. kan man ikke indplacere eluat i nogen af kategorierne og derfor ikke tillade det. En generelt barriere er også, at en række produkter, som er tilladte hos økologer, bliver blandet sammen med andre ikke-tilladte produkter (via biogas- eller kompostproduktion), og derfor bliver adgangen til de tilladte produkter blokeret. F.eks. gærfløde og Novogro 30, der begge har haft GMO-materiale i den oprindelige råvare. Et andet eksempel er flotationsslam fra slagterier og mejerier. I det følgende beskrives kort de største grupper af restprodukter, og hvor der opstår barrierer for at bruge dem i økologisk landbrug.

2 Have- og parkaffald Dette er et restprodukt, som økologer må bruge. Der er skønsmæssigt tons om året i Danmark. Brugen af det er imidlertid ikke særlig udbredt i økologisk landbrug, sandsynligvis pga. ukendskab til muligheden. Restproduktet er fortrinsvis anvendelig til jordforbedring og som P- og K-kilde. KOD kildesorteret organisk dagrenovation Dette produkt forventer man, der kommer mere af i fremtiden. Måske op til tons pr. år. Produktet skal komposteres eller bioafgasses før det kan bruges i økologisk landbrug. Det vil være en interessant næringsstofkilde mht. både N, P og K. Der er pt. adgang til dette produkt lokalt, hvor der er behandlet i komposteringsanlæg. Men det forventes, at biogasanlæg fremover vil aftage produktet, og der er pt. ikke etableret økologiske biogasanlæg eller økologiske biogas-linier, der kan aftage KOD. Ved indblanding i konventionelle biogasanlæg, vil restproduktet som hovedregel ikke kunne bruges af økologiske landmænd, da disse anlæg også bruger produkter, der ikke er på bilag 1. Madaffald fra servicesektoren Dette restprodukt er ikke på bilag 1, men det forventes at kunne forstås som kildesorteret husholdningsaffald, idet der sker en kildesortering i butikker, restauranter og storkøkkener. Der forventes at være tons om året. Tilgængeligheden for dette produkt afhænger på samme måde som for KOD af hvilke stofstrømme der bliver etablere til biogasanlæg m.v. (se ovenfor) Eluat - restprodukt fra produktion af mælkesyrebakterier Mælkesyrebakterier produceres i et substrat af vand, vallepulver, mælkepulver, sukker, gærekstrakter og næringssalte. Under dyrkningen tilsættes der ammoniak for at neutralisere mælkesyren. Alle råvarerne er af levnedsmiddelkvalitet. Desuden er eluat ifølge Miljøstyrelsen reguleret i henhold til slambekendtgørelsen og omfattet af kategorien slam og spildevand fra mejerier. Vedr. næringssaltene, så er er der tale om magnesium sulfat og Calcium chlorid. De samme salte fjernes fra byvandet ved blødgøring af vandet, da koncentrationen her er for høj. De tilførte mængder af Magnesium sulfate og Calcium chlorid som råvare vil være i eluaten i ion-form. Der skønnes at være en årlig produktion af tons eluat, indeholdende især kvælstof. Eluat tolkes af NaturErhvervsstyrelsen som hverken et animalsk eller vegetabilsk produkt og kan derfor ikke indplaceres i bilag 1. og det kan derfor ikke tillades til økologisk produktion. En mulighed er at tolke eluat som et mælkeprodukt, da vallepulver og mælkepulver er hovedingredienserne. Fertigro Fertigro er et gødningsprodukt, hvor udgangsmaterialet kommer fra animalsk biprodukter, hvoraf nogle er listet på bilag 1. Hovedproduktionen er Heparin, til medicinks brug, og det udvindes af svinetarme, med

3 brug af bl.a. natriumklorid. Restproduktet, der tidligere hed Mucosa, bruges som gødning og udbringes på samme måde som gylle. Der producere omkring tons om året. Fertigo er udvundet af svinetarme og er ikke på bilag 1, ligesom svinetarme i sig selv heller ikke fremgår direkte. Imidlertid kan svinetarme tolkes som et biprodukt i kategori 3, og det ville derfor være tilladt til økologiske landbrug efter det er afgasset i et biogasanlæg. Træ-aske Træaske er tilladt som gødningsmiddel i økologisk landbrug. Der skønnes at være tons til rådighed om året, og er særlig rig på fosfor og kalium. Mængden forventes at stige som følge af, at flere kraftværker planlægger at bruge træ som biomasse-kilde i fremtiden. Indsamling af træaske foretages sammen med indsamling af halmaske, som nogle kraft- og fjernvarmeværker også bruger. Halmaske er ikke på bilag 1. Aske fra halm og træ er altså i praksis blandet. I fremtiden forventes det, at træaske kan indsamles separat og dermed muliggøre anvendelse i økologisk landbrug. Der er imidlertid også en anden barriere i, at indholdet af cadmium er for højt til, at træaske kan overholde bioaskebekendtgørelsen, som har en lavere grænseværdi for cadmium end økologiforordningens bilag 1. TASP TASP er en forkortelse af Tørt Af-Svovlings Produkt. Det er et restprodukt fra rensning af røg fra kraft- og kraftvarmeværker. Det består hovedsagligt af kalsiumsulfat og kalciumkarbonat. Det er i mange år anvendt som kalk- og svovltilskud i landbruget og er et meget veldokumenteret svovlgødningsprodukt. Økologiske afgrøder mangler i stigende grad svovl, men her er der andre muligheder f.eks. at bruge vinasse, gips og patentkali. TASP indeholder ikke fosfor eller kalium. Selvom både kalsiumcarbonat og calsiumsulfat er tilladt at bruge som hhv kalkningsmiddel og gødningsmiddel hver for sig, er samleproduktet TASP ikke tilladt at bruge, da det ikke står i bilag 1. TASP indeholder desuden en lille mængde Calsiumhydroxid, natriumclorid og flyveaske. Novogro 30 NovoGro30 er et restprodukt fra produktion af enzymer og medicin. Der er brugt genmodificerede mikroorganismer til at omdanne biomassen til enzymer og medicin. Der produceres tons Novogro30 om året, som spredes på landbrugsarealer. Det indeholder især kvælstof og fosfor, men også i mindre grad kalium og magnesium.

4 Der må ikke anvendes biomasse som gødning hos økologer, hvor der indgår genmodificerede organismer. Også selvom der ikke kan genfindes gmo-gener i biomassen pga. den forbehandling biomasse har fået inden udbringning (tryk-kogning). Spildevandslam / biogødning Spildevandslam / Biogødning udgør en meget stor potentiel fosforkilde til økologisk jordbrug. Det er samtidig en kilde som opfylder økologiens dogme om at skabe et kredsløb med forbrugerne. Spildevandslam eller det afledte fosforprodukt Struvit er ikke optaget på bilag 1 og derfor ikke tilladt. Et andet afledt produkt er asken fra afbrændt slam. BioFos i København producerer tons aske pr. år og har desuden tons aske i deponi. Det planlægges at omdanne det til fosforsyre, der kan bruges som en meget ren gødning i landbruget (uden tungmetaller). Dette produkt er heller ikke på bilag 1. Flotationsfedt /-slam, mejerislam m.v. Disse typer biomasse bruges i stor grad i konventionelle biogasanlæg og tilføres konventionelle landbrugsarealer som gødning. Ingen typer af slam er på bilag 1, og der er ikke mulighed for at bruge det i økologisk produktion. For at kunne bruge disse restprodukter vil det være nødvendigt at trække de mere rene restprodukter ud så det ikke er et affalds-/slamprodukt, men et ensartet biprodukt. F.eks. ved på slagteriet at kunne udsortere biomasse mellem en rist med 6 mm sigte og en rist med 2 mm sigte. Før 6 mm er det biprodukt kategori 2 affald og efter 2 mm er det slam. Udsorteringen mellem 6 og 2 mm vil være et biprodukt af animalsk oprindelse, som kan indtolkes i bilag 1. Potentialet for recirkulering på kort og lang sigt I nedenstående tabel ses potentialet for recirkulering af N, P og K i de aktuelt tilladte restprodukter (markeret med grønt) og potentialet i et ikke-tilladt produkt (spildevandslam). Det fremgår at spildevandsslam vil øge potentialet for at gøde kvælstof og fosfor og kun i ringe grad bidrage med kalium.

5 Potentiale for næringsstofforsyning i økologisk jordbrug fra øget recirkulering af samfundets affaldsstrømme. N P K tons pr. år Organisk husholdningsaffald Servicesektoren (kantiner, butikker m.v.) Haveparkaffald Slam fra rensningsanlæg I alt Med ha. økologisk areal og alle restprodukter til økologiske arealer: Kg pr. ha. med tilladte restprodukter Kg pr. ha. med alle restprodukter Kilde: RoCo-projektet (Oloefse, Jensen og Magid, 2012) Notatet er en del af projektet Næringsstoffer retur til markerne køreplan og aktion, som har fået tilskud fra EU s landdistriktsprogram og Miljø- og Fødevareministeriet.

Margrethe Askegaard SEGES, Økologi MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS

Margrethe Askegaard SEGES, Økologi MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS Madaffald, seminar og møde, Dansk Affaldsforening Silkeborg, 8. juni 2016 Margrethe Askegaard SEGES, Økologi mga@seges.dk MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS ØKOLOGIEN I DANMARK VOKSER Det økologiske areal i Danmark

Læs mere

ER BIOGAS IKKE GODT FOR MILJØET LÆNGERE? Hvorfor er afgasning godt for miljøet og hvorfor er der nogen der betvivler det?

ER BIOGAS IKKE GODT FOR MILJØET LÆNGERE? Hvorfor er afgasning godt for miljøet og hvorfor er der nogen der betvivler det? ER BIOGAS IKKE GODT FOR MILJØET LÆNGERE? Hvorfor er afgasning godt for miljøet og hvorfor er der nogen der betvivler det? Torben Ravn Pedersen Landsdækkende specialrådgiver Biogas og Gylleseparering trp@landbo-limfjord.dk

Læs mere

Kort om GB. 33 virksomhedsmedlemmer både offentlige og private Offentligt ejede affalds-, spildevands- og forsyningsselskaber

Kort om GB. 33 virksomhedsmedlemmer både offentlige og private Offentligt ejede affalds-, spildevands- og forsyningsselskaber Julie Lykke Jacobsen, sekretariatsleder 28. september 2018 Kort om GB Foreningen har til formål at favne faglige såvel som politiske spørgsmål og problemstillinger, i relation til fremme af sikker nyttiggørelse

Læs mere

Organisk Affald vejen mod en bedre udnyttelse af vores ressourcer

Organisk Affald vejen mod en bedre udnyttelse af vores ressourcer Organisk Affald vejen mod en bedre udnyttelse af vores ressourcer kommer med syv anbefalinger til, hvordan vi bedre udnytter det ressourcepotentiale, der er i vores organiske affald. Organisk husholdningsaffald

Læs mere

Tænk økologi, når der recirkuleres næringsstoffer fra by til land. Sybille Kyed. Fagpolitisk Chefkonsulent Økologisk Landsforening

Tænk økologi, når der recirkuleres næringsstoffer fra by til land. Sybille Kyed. Fagpolitisk Chefkonsulent Økologisk Landsforening Tænk økologi, når der recirkuleres næringsstoffer fra by til land Sybille Kyed Fagpolitisk Chefkonsulent Økologisk Landsforening Tre hovedkilder til næringsstofforsyning Sædskiftet med N fikserende afgrøder

Læs mere

Hvad har økologerne brug for og hvad må de? Lars Holdensen, Økologi, L&F

Hvad har økologerne brug for og hvad må de? Lars Holdensen, Økologi, L&F Hvad har økologerne brug for og hvad må de? Lars Holdensen, Økologi, L&F Næringsstofforsyningen skal forbedres Økologerne vil have flere recirkulerede næringsstoffer og mindre traditionel brug af konventionel

Læs mere

DN s skærpede politik for biogas

DN s skærpede politik for biogas BILAG X-1 Dato: 16. januar 2011 Til: Sagsbehandler: Janne Wichard Henriksen, 31 19 32 46, jwh@dn.dk Vedtagelse af: DN s skærpede politik for biogas DN mener, at sol, vind og geotermi skal være hovedkilderne

Læs mere

Mere gødning til planteavlen

Mere gødning til planteavlen Mere gødning til planteavlen (Nye) recirkulerede produkter og introduktion til biomassekatalog for økologer, ved Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark Projektet Demonstration af nye økologiske løsninger

Læs mere

Kildesorteret affalds betydning for økologisk landbrug

Kildesorteret affalds betydning for økologisk landbrug argrethe Askegaard Kildesorteret affalds betydning for økologisk landbrug Margrethe Askegaard Økologikongres 29.-30. november 2017 Kolding Gå-hjem-budskab Økologisk landbrug har behov for flere næringsstoffer

Læs mere

Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik

Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik 25. oktober 2013 Sags id: 190-2011-9871 Dok. nr.: 190-2013-138807 Center for Drift og Teknik Stiager 2 3500 Værløse

Læs mere

Græs til biogas: Business case i Danmark?

Græs til biogas: Business case i Danmark? Græs til biogas: Business case i Danmark? Græs-til-biogas II seminar 2/3-2016 på SDU Odense Campus Kurt Hjort-Gregersen, AgroTech, Teknologisk Institut Beklager, men jeg er altså ret pessimistisk ifht.

Læs mere

[A] Jord og affald. Klage over tilladelse til udbringning af spildevandsslam i Birkebæk Plantage

[A] Jord og affald. Klage over tilladelse til udbringning af spildevandsslam i Birkebæk Plantage [A] Jord og affald Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 331-0021 Ref.: IW/PLN Den 30. marts 2006 Klage over tilladelse til udbringning af spildevandsslam i Birkebæk Plantage Miljøstyrelsen har

Læs mere

UDBRINGNING AF RESTPRODUKTER OG GØDNINGSANVENDELSE

UDBRINGNING AF RESTPRODUKTER OG GØDNINGSANVENDELSE Landbrugsafdelingen i ØL Biogaskonference 2017 UDBRINGNING AF RESTPRODUKTER OG GØDNINGSANVENDELSE Afsætningsmuligheder hos økologiske landbrug muligheder og fremtidige perspektiver Annette V. Vestergaard,

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Sagsnr.: 13-60111-000009/Dep sagsnr: 24552 Den 11. februar 2014 FVM 237 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af Kommissionens

Læs mere

Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Ressourcer 6l Jordbrugsformål

Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Ressourcer 6l Jordbrugsformål FLOWET AF RECIRKULEREDE NÆRINGSSTOFFER I DANMARK -Mængder, veje og frem6d? V. Sune Aagot Sckerl Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Ressourcer 6l Jordbrugsformål Agenda Hvem og hvad er BGORJ?

Læs mere

Kortlægning af biogas- og forbehandlingskapacitet til organisk affald fra husholdninger og servicevirksomheder

Kortlægning af biogas- og forbehandlingskapacitet til organisk affald fra husholdninger og servicevirksomheder Kortlægning af biogas- og forbehandlingskapacitet til organisk affald fra husholdninger og servicevirksomheder Oplæggets fokuspunkter Kort om PlanEnergi Formål med projektet Baggrund og metodebeskrivelse

Læs mere

Gødningsforsyning og recirkulering til fremtidens økologisk planteavl

Gødningsforsyning og recirkulering til fremtidens økologisk planteavl Gødningsforsyning og recirkulering til fremtidens økologisk planteavl Anton Rasmussen, Økologi konsulent, Økologisk Landsforening ØRD; Next step, 9 og 10 januar 2019 Projektet Næringsstoffer for fremtidens

Læs mere

Bionaturgas Danmark Energiplan Fyn kick-off konference

Bionaturgas Danmark Energiplan Fyn kick-off konference Bionaturgas Danmark Energiplan Fyn kick-off konference KONCERNDIAGRAM OG EJERFORHOLD Naturgas Fyn I/S Naturgas Fyn Holding A/S Naturgas Fyn Distribution A/S Naturgas Fyn A/S Bionaturgas Danmark A/S Naturgas

Læs mere

Det biobaserede samfund

Det biobaserede samfund Europaudvalget 2010 KOM (2010) 2020 Bilag 4 Offentligt Det biobaserede samfund - bæredygtige veje til vækst Landbrug & Fødevarer Det biobaserede samfund Verdens befolkning forventes at stige med 50 pct.

Læs mere

Biogas Taskforce og kommende bæredygtighedskrav til biogasproduktion

Biogas Taskforce og kommende bæredygtighedskrav til biogasproduktion Energistyrelsens arbejde med biogas Biogas Taskforce og kommende bæredygtighedskrav til biogasproduktion Odense 3. september 2014 Bodil Harder, projektleder, Energistyrelsen BIOGAS TASKFORCE Energiaftalen

Læs mere

Billund Vand A/S. Facts om Billund Vand A/S 11-12-2012. Leverer rent drikkevand, Renser spildevand Laver strøm og varme

Billund Vand A/S. Facts om Billund Vand A/S 11-12-2012. Leverer rent drikkevand, Renser spildevand Laver strøm og varme Billund Vand A/S Leverer rent drikkevand, Renser spildevand Laver strøm og varme 3 selskaber pr. 1. november 2012 Direktør, Ole Pedersen Johnsen opj@billundvand.dk 1 Facts om Billund Vand A/S Forsyningsselskab

Læs mere

Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne. Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23.

Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne. Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23. Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23. januar 2018 Vi arbejder for at få flere nye næringsstoffer på markedet Kildesorteret

Læs mere

Miljøstyrelsen udtaler sig normalt ikke om konkrete og/eller verserende sager, men kan dog udtale sig vejledende om principielle spørgsmål.

Miljøstyrelsen udtaler sig normalt ikke om konkrete og/eller verserende sager, men kan dog udtale sig vejledende om principielle spørgsmål. Jord & Affald J.nr. MST-7545-00010 Ref. Thfru m.fl. Den 23. november 2015 Vejledende udtalelse fra Miljøstyrelsen vedr. håndtering af gipsaffald Miljøstyrelsen udtaler sig normalt ikke om konkrete og/eller

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt RESSOURCE Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt AFFALD RESSO Store udfordringer kræver handling 2 En betydelig sektor Affaldsbranchen er én af de største sektorer

Læs mere

Biogas Taskforce - aktørgruppe. 2. oktober 2014, Energistyrelsen

Biogas Taskforce - aktørgruppe. 2. oktober 2014, Energistyrelsen Biogas Taskforce - aktørgruppe 2. oktober 2014, Energistyrelsen Dagsorden 1. Præsentationsrunde 2. Siden sidst 3. Den politiske drøftelse om biogas i 2014 4. Aktørgruppens fremtid 5. Statsstøttegodkendelse

Læs mere

Udnyttelse af ressourcerne i affaldet - hvor går grænsen? Alan Sørensen AC-Specialkonsulent Jord og Affald +45 72 54 41 80 +45 91 47 29 alsoe@mst.

Udnyttelse af ressourcerne i affaldet - hvor går grænsen? Alan Sørensen AC-Specialkonsulent Jord og Affald +45 72 54 41 80 +45 91 47 29 alsoe@mst. Udnyttelse af ressourcerne i affaldet - hvor går grænsen? Alan Sørensen AC-Specialkonsulent Jord og Affald +45 72 54 41 80 +45 91 47 29 alsoe@mst.dk - DEN Ja 8. JUNI Johannes, - NATUR & MILJØ lige 2016

Læs mere

Disposition: 1. Hvordan laves reglerne i EU (og i Danmark) 2. Hvad siger EU Forordningerne om bæredygtighed?

Disposition: 1. Hvordan laves reglerne i EU (og i Danmark) 2. Hvad siger EU Forordningerne om bæredygtighed? Disposition: 1. Hvordan laves reglerne i EU (og i Danmark) 2. Hvad siger EU Forordningerne om bæredygtighed? 3. Hvad siger IFOAM? 4. Hvad siger de private standarder? 5. Økologiske initiativer til at bringe

Læs mere

Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald

Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald v/suzanne Arup Veltzé, DAKOFA Konference Fossil frit Thy den 21. juni 2012 Disposition Ressourceeffektivt Europa Ressourceeffektivitet og organisk affald

Læs mere

Definitionsgymnastik

Definitionsgymnastik Opsummering og perspektivering EPU s høring om organisk affald som ressource Henrik Wejdling, DAKOFA Definitionsgymnastik Biomasse ( Alt, hvad der kan brænde uden fossilt CO2-udslip ) Bionedbrydeligt affald

Læs mere

Informationssamarbejde til fremme af ressourceeffektiv håndtering af bioaffald

Informationssamarbejde til fremme af ressourceeffektiv håndtering af bioaffald Informationssamarbejde til fremme af ressourceeffektiv håndtering af bioaffald DAKOFAs netværk vedr. biologisk affaldsbehandling har i samarbejde med DAKOFAs Vugge til Vugge netværk og i forlængelse af

Læs mere

Levering til biogas: - betydning for ejendommens miljøgodkendelse - langsigtede fordele

Levering til biogas: - betydning for ejendommens miljøgodkendelse - langsigtede fordele Levering til biogas: - betydning for ejendommens miljøgodkendelse - langsigtede fordele Miljørådgiver Peder Chr. Thomsen Jysk Landbrugsrådgivning Juni 2013 Levering til biogasanlæg betydning for godkendelser

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Redegørelse vedrørende miljøfremmede stoffer i gyllen. Den 3. marts 2003

Redegørelse vedrørende miljøfremmede stoffer i gyllen. Den 3. marts 2003 Til ministeren via departementschefen DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER Direktionen J.nr. Ref. TMI Redegørelse vedrørende miljøfremmede stoffer i gyllen. Den 3. marts 2003 Danmarks Miljøundersøgelser offentliggjorde

Læs mere

Anvendelse af affald til jordbrugsformål

Anvendelse af affald til jordbrugsformål Anvendelse af affald til jordbrugsformål Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 1 2010 Indhold FORORD 7 1 INDLEDNING 9 1.1 BAGGRUND 9 1.2 FORMÅL 9 1.3 AFGRÆNSNING TIL ANDEN REGULERING 10 2 DEFINITIONER OG

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2007/2008

Danmarks forbrug af handelsgødning 2007/2008 Danmarks forbrug af handelsgødning 2007/2008 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Kolofon Danmarks forbrug af handelsgødning 2007/2008 Denne vejledning er udarbejdet af Troels

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Såfremt der ikke returneres Afgasset Husdyrgødning, betales der i tillæg til ovenstående yderligere DKK 0,55 pr. ton pr. km. ud over 20 km.

Såfremt der ikke returneres Afgasset Husdyrgødning, betales der i tillæg til ovenstående yderligere DKK 0,55 pr. ton pr. km. ud over 20 km. Bilag 1 Priser og gebyrer for afhentning, transport og returnering Nærværende priser og gebyrer gælder for transport af hele læs. Størrelsen af et helt læs fastsættes af Biogasselskabet på baggrund af

Læs mere

Høring om affald som ressource. Optimal ressourceudnyttelse af husdyrgødning / gylle.

Høring om affald som ressource. Optimal ressourceudnyttelse af husdyrgødning / gylle. Høring om affald som ressource Optimal ressourceudnyttelse af husdyrgødning / gylle. Indlæg ved: Jørgen Udby, Adm. dir. Maabjerg BioEnergy Drift A/S Medforfattere: Allan Lunde Direktør Maabjerg BioEnergy

Læs mere

Velkommen til debatmøde om Gødning til fremtidens økologiske planteproduktion Den 7. december 2017 v. Agro Business Park

Velkommen til debatmøde om Gødning til fremtidens økologiske planteproduktion Den 7. december 2017 v. Agro Business Park Velkommen til debatmøde om Gødning til fremtidens økologiske planteproduktion Den 7. december 2017 v. Agro Business Park Projekter støttet af Promilleafgiftsfonden og Fonden for Økologisk Landbrug Program

Læs mere

Transport og slutdisponering af spildevandsslam

Transport og slutdisponering af spildevandsslam AUGUST 2012 TØNDER SPILDEVAND A/S EU udbud Transport og slutdisponering af spildevandsslam SVARSKRIVELSE NO. 1 VEDR.: SLAMKVALITET M.M. 1.1 Indledning Dette rettelsesbrev no. 1 er offentliggjort den 10.

Læs mere

BioVækst - Aikan Technology. Teknologichef Morten Brøgger Kristensen mb@solum.com

BioVækst - Aikan Technology. Teknologichef Morten Brøgger Kristensen mb@solum.com BioVækst - Aikan Technology Teknologichef Morten Brøgger Kristensen mb@solum.com Aikan karakteristika: Designet til stabil og fleksibel affaldsbehandling Anvendt til at opnå stort udbytte af kildesorteret

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 25.11.2014 DA L 337/53 KMMISSINENS FRRDNING (EU) Nr. 1257/2014 af 24. november 2014 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2003/2003 om gødninger med henblik på tilpasning af bilag

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste kommentarer, der er grupperet i forhold til de ovennævnte punkter og Miljøstyrelsens bemærkninger hertil.

I det følgende gennemgås de væsentligste kommentarer, der er grupperet i forhold til de ovennævnte punkter og Miljøstyrelsens bemærkninger hertil. J.nr. MST-1240-00710 Bilag til høringsnotat om: Ændring af bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål Høringssvarene har berørt følgende punkter: 1. Generelle bemærkninger 2. Sondringen

Læs mere

Tillæg til arealgodkendelse iht. 16 i lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lbk. 1486 af 4/12-2009 for driftsarealer under:

Tillæg til arealgodkendelse iht. 16 i lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lbk. 1486 af 4/12-2009 for driftsarealer under: Dato: 16. juni 2014 Teknik & Miljøforvaltning Natur og Miljø Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Tlf. 7972 7200 www.billund.dk Tillæg til arealgodkendelse iht. 16 i lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug,

Læs mere

Orientering efter Husdyrgødningsbekendtgørelsens 28

Orientering efter Husdyrgødningsbekendtgørelsens 28 Orientering efter Husdyrgødningsbekendtgørelsens 28 Orientering om brug af teknologier til erstatning af nedfældning Anvendelse af undtagelsesbestemmelser i relation til brug af teknikker/teknologier i

Læs mere

https://www.landbrugsinfo.dk/oekologi/biogas/sider/regler_for_biomasser_til_bioga...

https://www.landbrugsinfo.dk/oekologi/biogas/sider/regler_for_biomasser_til_bioga... Page 1 of 5 Du er her: LandbrugsInfo > Økologi > Biogas > Regler for anvendelse af gødning, afgrøder og affald til biogas Oprettet: 02-12-2015 Regler for anvendelse af gødning, afgrøder og affald til biogas

Læs mere

Fosforgenvinding fra spildevand - hvor langt er vi?

Fosforgenvinding fra spildevand - hvor langt er vi? Fosforgenvinding fra spildevand - hvor langt er vi? IDA-møde Nyttiggørelse af værdistoffer i fremtidens renseanlæg. Aarhus 14. maj 2014 v. Morten Rebsdorf/Peter Balslev, Norconsult Danmark Disposition

Læs mere

Effektivisering af biogasproduktion og introduktion af nye biomasser Projekt af Energistyrelsen, Biogas Taskforce Økonomiseminar 7. dec.

Effektivisering af biogasproduktion og introduktion af nye biomasser Projekt af Energistyrelsen, Biogas Taskforce Økonomiseminar 7. dec. Effektivisering af biogasproduktion og introduktion af nye biomasser Projekt af Energistyrelsen, Biogas Taskforce Økonomiseminar 7. dec. 2015 Karl Jørgen Nielsen, PlanEnergi Email: kjn@planenergi.dk Thorsø

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

FAKTAARK Organisk affald mængder og ressourcer

FAKTAARK Organisk affald mængder og ressourcer 13. marts, 2015 IW FAKTAARK Organisk affald mængder og ressourcer Faktaboks om organisk affald Der genereres ca. 784.000 tons organisk dagrenovation årligt, hvoraf ca. 59.000 tons i dag kildesorteres eller

Læs mere

Vurdering af tilstanden af Springdammen

Vurdering af tilstanden af Springdammen Vurdering af tilstanden af Springdammen Af Thomas Aabling Den 23. december 2014 Tilsyn den 2. december 2014 Springdammen ligger dybt i terrænet og består af et stor åbent bassin og en mindre smal bugt

Læs mere

ERFA-gruppen for grundvandsbeskyttelse. Bo Vægter Århus Vand og Spildevand. Vand og Spildevand Teknik og Miljø Århus Kommune

ERFA-gruppen for grundvandsbeskyttelse. Bo Vægter Århus Vand og Spildevand. Vand og Spildevand Teknik og Miljø Århus Kommune ERFA-gruppen for grundvandsbeskyttelse Bo Vægter Århus Vand og Spildevand Vand og Spildevand Teknik og Miljø Århus Kommune Vand og Spildevand Teknik og Miljø Århus Kommune Indvindingsboringer uden fund

Læs mere

Kortlægning og prognoser for Ishøj Kommune 2013-2018

Kortlægning og prognoser for Ishøj Kommune 2013-2018 Kortlægning og prognoser for Ishøj Kommune 2013-2018 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Prognose 2013-2024... 4 3.2.1 Udvikling

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Vedr. bestillingen: Ressourcekredsløbet i dansk landbrug

AARHUS UNIVERSITET. Til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Vedr. bestillingen: Ressourcekredsløbet i dansk landbrug AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen Vedr. bestillingen: Ressourcekredsløbet i dansk landbrug Fødevarestyrelsen har i bestilling dateret

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi På Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi blev der i efteråret 2009 udbudt undervisning på følgende fem moduler:,, Viden og dannelse i pædagogisk-filosofisk

Læs mere

Få nye frø til landbrugsdebatten og vær med til at give erhvervet et bedre image. Bliv ambassadør for Nordic Farming

Få nye frø til landbrugsdebatten og vær med til at give erhvervet et bedre image. Bliv ambassadør for Nordic Farming Få nye frø til landbrugsdebatten og vær med til at give erhvervet et bedre image Bliv ambassadør for Nordic Farming Landbrugsdebatten har brug for fakta om landbruget Det overordnede formål med Nordic

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Mod nye normer. Mod nye normer. Hvordan anvendes de nye kvælstofnormer optimalt? Og hvad kan vi ellers gøre? Vagn Lundsteen, AgroPro

Mod nye normer. Mod nye normer. Hvordan anvendes de nye kvælstofnormer optimalt? Og hvad kan vi ellers gøre? Vagn Lundsteen, AgroPro Mod nye normer Hvordan anvendes de nye kvælstofnormer optimalt? Og hvad kan vi ellers gøre? Vagn Lundsteen, AgroPro De nye kvælstofnormer Vintersæd og raps Frøgræs Kartofler og roer Kvælstofnorm N/ha Før

Læs mere

DET ØKOLOGISKE BIOMASSEKATALOG

DET ØKOLOGISKE BIOMASSEKATALOG DET ØKOLOGISKE BIOMASSEKATALOG INDHOLD PRODUKTER TIL BIOGASANLÆG TIL ØKOLOGISKE LANDMÆND...3 GØDNINGS- OG JORDFORBEDRINGSMIDLER PÅ ØKOLOGISKE BEDRIFTER...5 AFFALDSPRODUKTER...5 BRANCHEREGLER...5 BIPRODUKTER...6

Læs mere

Anvendelse af gylle og dybstrøelse - værdien af næringsstoffer. Torkild Birkmose

Anvendelse af gylle og dybstrøelse - værdien af næringsstoffer. Torkild Birkmose Anvendelse af gylle og dybstrøelse - værdien af næringsstoffer Torkild Birkmose Næringsstofværdi, kr. pr. ton Næringsstofværdien af husdyrgødning 300 250 200 150 100 50 0 Kvæggylle Slagtesvinegylle Sogylle

Læs mere

NaturErhvervsstyrelsen har d. 31. marts 2016 sendt ovennævnte forordningsforslag i høring.

NaturErhvervsstyrelsen har d. 31. marts 2016 sendt ovennævnte forordningsforslag i høring. Dato 13. april 2016 Side 1 af 5 NaturErhvervsstyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V Email miljobio@naturerhverv.dk Vedr. sagsnr 16-8099-000002 Landbrug & Fødevarers kommentar til Kommissionens forslag

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Anklægskoncepter og råvaresammensætning

Anklægskoncepter og råvaresammensætning 2017 Anklægskoncepter og råvaresammensætning Tyge Kjær - tk@ruc.dk Roskilde Universitet Introduktion Tre emner Organisk affald: - KOD - Organisk affald fra produktion og distribution Biogas på KOD - Tre

Læs mere

REnescience enzymatisk behandling af husholdningsaffald

REnescience enzymatisk behandling af husholdningsaffald REnescience enzymatisk behandling af husholdningsaffald - Nye råvarer til biogasproduktion DONG Energy Department of Forest & Landscape, Copenhagen University Jacob Wagner Jensen, Agronom, PhD. studerende

Læs mere

Biogas og naturgas til tung trafik

Biogas og naturgas til tung trafik , sekretariatsleder Biogas og naturgas til tung trafik Falkoner, 29. februar 2012 The Danish Ecological Council Photo: Copyright Lemvigbiogas.com >Titel< I, formand 25.1.2006 Flere benefits fra biogas

Læs mere

Notat. Regulering af fosfor og ammoniak. Jacob Sterup 09.00.00-P21-4-07. Udarbejdet af: Dato: 07-04-2014. Sagsnummer.: Version nr.

Notat. Regulering af fosfor og ammoniak. Jacob Sterup 09.00.00-P21-4-07. Udarbejdet af: Dato: 07-04-2014. Sagsnummer.: Version nr. Notat Regulering af fosfor og ammoniak Udarbejdet af: Sagsnummer.: Jacob Sterup Dato: 07-04-2014 Version nr.: 1 09.00.00-P21-4-07 Fosfor I forhold til husdyrlovens generelle beskyttelsesniveau stiller

Læs mere

Halmpotentialet i Danmark

Halmpotentialet i Danmark Halmpotentialet i Danmark En geografisk analyse viser halmoverskuddet i Danmark Kasper Jessen Side 1 Dato: 04.02.2016 Udarbejdet af: Kasper Jessen Kontrolleret af: Kim Clausen Beskrivelse: Denne analyse

Læs mere

Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas

Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas N O T AT 21. december 2011 J.nr. 3401/1001-3680 Ref. Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas Spørgsmål 1: Hvor stor en årlig energimængde i TJ kan med Vores energi opnås yderligere via biogas i år

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål (Affald til jord bekendtgørelsen) 1)

Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål (Affald til jord bekendtgørelsen) 1) Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål (Affald til jord bekendtgørelsen) 1) I medfør af 7, stk. 1, nr. 8 og nr. 11, 7 a, stk. 1, 13, stk. 1, 16, stk. 1 og 2, 19, stk. 5, 44, stk. 1,

Læs mere

Tillæg for 2011 til Baggrundsrapport for 2007

Tillæg for 2011 til Baggrundsrapport for 2007 Halsnæs Kommune Opgørelse af CO 2 og energi til Klimakommune for året 2011 Ændringsbladet for 2011 Tillæg for 2011 til Baggrundsrapport for 2007 Dato: 3.juni 2012 DISUD Institut for Bæredygtig Udvikling

Læs mere

FJERNVARMEINDUSTRIENS ÅRSMØDE 2014

FJERNVARMEINDUSTRIENS ÅRSMØDE 2014 FJERNVARMEINDUSTRIENS ÅRSMØDE 2014 den 11.09.2014 Her kommer en kort referat af turen til fjervarmeindustriens årsmøde første del af dagen forløb med følgende program. ÅRSMØDE PART I 09.30-10.00 Morgenkaffe

Læs mere

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok?

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Vicedirektør Claus Torp MILJØSTYRELSEN DAKOFA konference 4. april 2011 Disposition for oplæg Dagsordnen i EU Affaldsforebyggelse og madspild Organisk affald/bioaffald:

Læs mere

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Jord & Affald J.nr. MST-7547-00102 Ref. kalie/asn Den 16. februar 2016 Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Miljøstyrelsen skal vejledende udtale, at det er Miljøstyrelsens

Læs mere

København, oktober 2012. Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE. www.fsr.

København, oktober 2012. Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE. www.fsr. København, oktober 2012 Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE www.fsr.dk 1 Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser

Læs mere

Nærværende aftaleformular er udarbejdet til brug ved indgåelse af sådanne aftaler.

Nærværende aftaleformular er udarbejdet til brug ved indgåelse af sådanne aftaler. Vejledning om opbevaring I henhold til 8, stk. 5 i bekendtgørelse nr. 604 af 15. juli 2002 om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v. kan kravet om for husdyrgødning opfyldes ved, at der

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF Alm.del Bilag 266 Offentligt EN DANSK ELITE VIRKSOMHED

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF Alm.del Bilag 266 Offentligt EN DANSK ELITE VIRKSOMHED Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF Alm.del Bilag 266 Offentligt EN DANSK ELITE VIRKSOMHED BARMARKSPROJEKT TIL PRODUKTION AF FRITGÅENDE SLAGTEKYLLINGER Gråsten Fjerkræ s barmarksprojekt

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sydvestjysk Sygehus

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sydvestjysk Sygehus Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sydvestjysk Sygehus 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø)

Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Anlægsspecifik beskrivelse af milekompostering (KomTek Miljø) Krav til affaldet Hvilke typer affald kan anlægget håndtere? Har affaldets beskaffenhed nogen betydning (f.eks. tørt, vådt, urenheder, sammenblanding,

Læs mere

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion 1. Bioenergi i energipolitik Bioenergi udgør en del af den vedvarende energiforsyning,

Læs mere

Biogas. Fælles mål. Strategi

Biogas. Fælles mål. Strategi Udkast til strategi 17.03.2015 Biogas Fælles mål I 2025 udnyttes optil 75 % af al husdyrgødning til biogasproduktion. Biogassen producers primært på eksisterende biogasanlæg samt nye større biogasanlæg.

Læs mere

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL

PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIKKEN SAT I SPIL 114659_Manual_250x250 17/10/03 13:38 Side 1 Kunde & Co. Frederiksholms Kanal 6 1220 København K Tlf: 33 92 40 49 perst@perst.dk www.perst.dk Løngangstræde 25, 4. 1468 København K Tlf: 38 17 81 00 cfu@cfu-net.dk

Læs mere

CO 2 -opgørelse. for Svendborg Kommune som virksomhed 2014. Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 V. Skerninge

CO 2 -opgørelse. for Svendborg Kommune som virksomhed 2014. Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 V. Skerninge CO 2 -opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed 2014 Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 V. Skerninge Sagsnr. 15/31180 Udgivet januar 2016 CO 2 -opgørelse for Svendborg Kommune som virksomhed 2014

Læs mere

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv Økonomisk analyse 22. maj 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Arbejdstiden øges ikke af sig selv T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Med den netop offentliggjorte 2020-plan

Læs mere

Indlæg ved; Dansk Bioenergi konference 2019

Indlæg ved; Dansk Bioenergi konference 2019 Indlæg ved; Dansk Bioenergi konference 2019 Nye råvarer: Organisk affald Husholdningsaffald kan det komme på marken Hvordan udvikler markedet sig ved Forenings formand Sune Aagot Sckerl Indhold Kort præsentation

Læs mere

Affald og ressourcer - Christian Ege, sekretariatsleder Det Økologiske Råd HTX-Slagelse 13. marts 2014

Affald og ressourcer - Christian Ege, sekretariatsleder Det Økologiske Råd HTX-Slagelse 13. marts 2014 Affald og ressourcer - Christian Ege, sekretariatsleder Det Økologiske Råd HTX-Slagelse 13. marts 2014 Hvad er affald? Hvad er ressourcer? Affald er det der ikke har økonomisk værdi Affald er det vi ikke

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 1. juli 2014 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Økonomisk analyse. Jyder vælger dansk Københavnere økologi

Økonomisk analyse. Jyder vælger dansk Københavnere økologi Økonomisk analyse. januar 213 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +4 3339 4 F +4 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Jyder vælger dansk Københavnere økologi Landbrug & Fødevarer har gennemført en analyse

Læs mere

BIOGØDNING ER SUND FORNUFT

BIOGØDNING ER SUND FORNUFT BIOGØDNING ER SUND FORNUFT ORGANISKE RESSOURCER... VI TAGER IKKE MILJØET FOR GIVET...bør recirkuleres i det biologiske kredsløb, for at udnytte næringsstofferne og bevare jordens kulstofindhold ANVENDELSE

Læs mere

PRODUKTER TIL BIOGASANLÆG, DER LEVERER AFGASSET MATERIALE TIL ØKOLOGISKE LANDMÆND

PRODUKTER TIL BIOGASANLÆG, DER LEVERER AFGASSET MATERIALE TIL ØKOLOGISKE LANDMÆND BIOMASSEKATALOG PRODUKTER TIL BIOGASANLÆG, DER LEVERER AFGASSET MATERIALE TIL ØKOLOGISKE LANDMÆND Den økologiske branche ønsker en øget adgang til recirkulering af restprodukter, da recirkulering generelt

Læs mere

Status for biogasanlæg i Danmark og udlandet

Status for biogasanlæg i Danmark og udlandet Biogas og gylleseparation, DØR/SDU 13. oktober 2010 Status for biogasanlæg i Danmark og udlandet Sekretariatsleder Bruno Sander Nielsen Rådgivere leverandører Biogasfællesog gårdanlæg Energisektoren Forsknings--

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013.

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Biomasse.Dok.2.5 København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand, Cristina C. Landt og Tyge Kjær,

Læs mere

Biogasanlægget. - vejen til fuld recirkulering af næringsstofferne. Bruno Sander Nielsen. Økologikongres 2013 C5: Recirkulering af næringsstoffer

Biogasanlægget. - vejen til fuld recirkulering af næringsstofferne. Bruno Sander Nielsen. Økologikongres 2013 C5: Recirkulering af næringsstoffer Økologikongres 2013 C5: Recirkulering af næringsstoffer Biogasanlægget - vejen til fuld recirkulering af næringsstofferne Bruno Sander Nielsen Sekretariatsleder Brancheforeningen for Biogas Hvem er Brancheforeningen?

Læs mere

Miljøpotentialer ved gylleforsuring

Miljøpotentialer ved gylleforsuring Miljøpotentialer ved gylleforsuring Indlæg v. Allan Skovgaard, administrerende direktør i Infarm A/S Infarm A/S, grundlagt i 2004. Hjemsted i Aalborg Beskæftiger i DK pt. 25 personer med udvikling, salg,

Læs mere

økonomiske resultater I dyrkningsåret 2009 startede

økonomiske resultater I dyrkningsåret 2009 startede Registrering af omkostninger giver bedre økonomiske resultater Registrering af omkostninger giver bedre økonomiske resultater i salgsafgrøder såvel som i grovfoderproduktionen Tema > > Konsulent Tina Tind

Læs mere

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse Høringsnotat Notat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@trafik- og Byggestyrelsen.dk www.trafik- og Byggestyrelsen.dk Dato 27. maj 2016 Høringsnotat vedrørende høring af udkast

Læs mere

DRIFTSØKONOMI Et godt år for økonomien

DRIFTSØKONOMI Et godt år for økonomien I 2013 var driftsresultatet på bedrifter med frilandsgrønsager i gennemsnit på 960.000 kroner mod 379.000 kroner året før. Der er stor variation mellem bedrifterne: Den bedste fjerdedel lå i 2013 i gennemsnit

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i generel pædagogik

Evaluering af Kandidatuddannelsen i generel pædagogik Evaluering af Kandidatuddannelsen i generel pædagogik På Kandidatuddannelsen i generel pædagogik blev der i efteråret 2009 udbudt undervisning på fem moduler:,,, Daginstitutions- og skolestartspædagogik

Læs mere

Fjernvarme eller hvad?

Fjernvarme eller hvad? Fjernvarme eller hvad? Søren Dyck-Madsen Tre spørgsmål 1. Skal vi rulle fjernvarmen ud i hele kommunen og hvad er det langsigtede perspektiv, hvis vi gør det? 2. Hvordan kan vi sikre, at energiforsyningen

Læs mere

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren Billund Spildevand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Dato: 1. marts 2013 Sag: Vand-12/04924-10 Sagsbehandler: /LTK Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om

Læs mere