Europaudvalget 2016 Rådsmøde transport mv. Bilag 4 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2016 Rådsmøde transport mv. Bilag 4 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2016 Rådsmøde transport mv. Bilag 4 Offentligt SAMLENOTAT 1. november / tda-dep Passagerskibssikkerhedspakken 1. Resume Passagerskibssikkerhedspakken skal forenkle reglerne og lette de administrative byrder for de danske og europæiske færgerederier, som er en integreret del af infrastrukturen i Danmark og EU. Den efterfølgende implementering i Danmark vil betyde regelændringer for de ca. 65 danske færgeruter, der årligt transporterer ca. 30 mio. passagerer rundt i Danmark. Formålet med forslagene i passagerskibssikkerhedspakken er at opdatere og ajourføre regler for konstruktion af passagerskibe, regler for inspektion af visse passagerskibe og reglerne for registrering af de ombordværende på passagerskibe, således af disse bliver lettere at gennemføre, overvåge og håndhæve, hvorved det samlede sikkerhedsniveau for passagerskibe øges. Passagerskibsdirektivet betyder, at passagerskibe under 24 meter, traditionelle skibe og skibe, der transporterer vindmøllearbejdere, overgår til national regulering, og det præciseres, at direktivet kun omfatter skibe bygget i ikke-brændbare materialer. Inspektionsdirektivet vil opretholde det eksisterende sikkerhedsniveau samtidig med, at overlap mellem de forskellige former for tilsyn reduceres. Herudover fjernes det forældede koncept vedrørende værtsstat, og det tydeliggøres, at de to årlige inspektioner skal finde sted med regelmæssige, halvårlige mellemrum. Passagerregistreringsdirektivet har til formål at harmonisere EU's retlige ramme for registrering af de ombordværende på passagerskibe. Herudover søger direktivet at digitalisere rapporteringsprocessen. Der forventes behov for tilpasning af de danske regler på området, som er gennemført i dansk ret. Pakken skønnes samlet set ikke at have væsentlige økonomiske konsekvenser. Forslaget vurderes primært at have positive administrative og erhvervsøkonomiske konsekvenser for erhvervslivet.

2 2/14 Der forventes mindre statsfinansielle konsekvenser forbundet med at tilpasse den danske rapporteringsplatform i forbindelse med registrering af passagerer, ligesom rederierne skal tilpasse eller etablere tilsvarende ITsystemer. Pakken vurderes desuden at medføre en højere grad af gennemsigtighed i reglerne for passagersejlads. Regeringen stiller sig positiv over for passagerskibssikkerhedspakken og støtter tiltag, som vil fastholde et højt sikkerhedsniveau, forenkle gældende EU-regler og styrke et indre marked for passagersejlads. 2. Baggrund Kommissionen har den 6. juni fremsendt forslag til passagerskibssikkerhedspakken. Pakken består af: - Forslag om ændring af Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om sikkerhedsregler og standarder for passagerskibe 2009/45/EF. - Forslag om et nyt direktiv til afløsning af det eksisterende direktiv 1999/35/EF, samt overførsel af en række bestemmelser fra det eksisterende direktiv til havnestatskontrol 2009/16/EF. - Forslag om ændring af Rådets direktiv 98/41/EF om registrering af de ombordværende på passagerskibe, som sejler til og fra havne i Fællesskabets medlemsstater og om ændring af Europa- Parlamentets og Rådets direktiv 2010/65/EU om meldeformaliteter for skibe, der ankommer til eller afgår fra havne i medlemsstaterne. Udover direktiverne tilsigtes der konsekvensrettelser i Meldepligtsdirektivet og Havnestatskontroldirektivet. Passagerskibssikkerhedspakken er oversendt til Rådet den 6. juni 2016 i dansk sprogversion. Forslagene er fremsat med hjemmel i TEUF artikel 100, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, hvori der fastlægges foranstaltninger på søtransportområdet, og skal behandles efter den almindelige lovgivningsprocedure i TEUF artikel 294. Rådet træffer afgørelse med kvalificeret flertal. Passagerskibssikkerhedspakken er en opfølgning på kvalitetskontrollen (REFIT) af EU's lovgivning om sikkerhed for passagerskibe, som blev gennemført i perioden , og som har afdækket et potentiale for opdatering og forenkling af reguleringen på området for sikkerhed for passagerskibe. Passagerskibsdirektivet har til formål at revidere direktiv 2009/45/EF af 6. maj 2009 om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe.

3 3/14 Inspektionsdirektivet har til formål at udarbejde et nyt direktiv om en inspektionsordning med henblik på sikker drift af bil- og jernbanefærger og højhastighedspassagerfartøjer til afløsning af det eksisterende direktiv 1999/35/EF. Passagerregistreringsdirektivet har til formål at revidere direktiv 98/41/EF om registrering af de ombordværende på passagerskibe. Kommissionen ønsker overordnet at levere en tydelig, enkel og ajourført retlig ramme, der giver bedre adgang til oplysningerne, og som er lettere at overvåge og håndhæve, hvorved det samlede sikkerhedsniveau øges. 3. Formål og indhold Formålet med passagerskibssikkerhedspakken er at forenkle og strømline EU's retlige ramme for passagerskibssikkerhed med henblik på at; a. fastholde EU-reglerne, hvor det er hensigtsmæssigt og proportionelt, b. sikre, at reglerne gennemføres korrekt og c. fjerne potentielt overlappende forpligtelser og uoverensstemmelser mellem indbyrdes beslægtede retsakter. Der er tale om den væsentligste ændring af reglerne for passagerskibe siden Ændringerne har som hovedformål at lette de administrative byrder for de danske og europæiske færgerederier, som er en integreret del af infrastrukturen i Danmark og EU. Den efterfølgende implementering i Danmark vil betyde regelændringer for de ca. 65 danske færgeruter, der årligt transporterer ca. 30 mio. passagerer rundt i Danmark. Der er således tale om væsentlige ændringer for de danske færgerederier og reglerne for en integreret del af Danmarks infrastruktur. De danske færgeselskaber er p.t. Danske Færger, Mols-Linien, Scandlines, HH Ferries, Færgeselskabet Læsø K/S, Småøernes Færgeselskab. Derudover sejler bl.a. DFDS færger i andre europæiske lande. Desuden vil der efterfølgende skulle tages stilling til, hvordan mindre passagerskibe under 24 meter skal reguleres i Danmark, da passagerskibssikkerhedspakken overlader det til medlemslandene selv at fastsætte reglerne herfor fremadrettet. Passagerskibsdirektivet Direktivet har sin oprindelse i 1998 og blev gennemført for at opnå et højt sikkerhedsniveau og for at styrke det indre marked for handel med passagerskibe og passagersejlads ved at fastsætte harmoniserede sikkerhedsstandarder på et hensigtsmæssigt niveau for passagerskibe og - fartøjer i indenrigsfart.

4 4/14 Ved dette direktiv blev bestemmelserne i den internationale konvention for sikkerhed til søs (SOLAS-konventionen), som fastlægger de detaljerede tekniske krav for bygning af fartøjer, stabilitet, brandsikring og redningsudstyr, indarbejdet til at gælde for indenrigsfart i EU. Reglerne finder anvendelse på skibe bygget af stål og tilsvarende materialer og på højhastighedsfartøjer. Det indeholder desuden specifikke krav vedrørende adgang for og offentlig information til bevægelseshæmmede personer. Kommissionens review af direktivet viste, at det har ført til et fælles, højt sikkerhedsniveau i hele EU. Kommissionen finder imidlertid, at gennemførelsen af det foregående direktiv fra 1998 har givet anledning til en række spørgsmål vedrørende tydeligheden og hensigtsmæssigheden af visse af dets definitioner, anvendelsesområde og procedurer. Derudover er vigtige sikkerhedsaspekter for små skibe med en længde på under 24 meter ikke blevet harmoniseret i det oprindelige direktiv fra Begrundelsen er, at disse skibe er mere følsomme over for lokale driftsforhold, og derfor har det været et ønske om at regulere dem nationalt. Reviewet viste også, at en række medlemsstater certificerer aluminiumsskibe i henhold til dette direktiv, mens nogle få andre ikke gør det. Dette skaber ifølge Kommissionen en uensartet situation, der underminerer målet om at opnå et fælles, højt sikkerhedsniveau for passagerer, der sejler indenrigs i EU-medlemsstater. Ved forslaget ændres og præciseres anvendelsen af direktiv 2009/45/EF. Passagerskibe med en længde på under 24 meter, offshore-servicefartøjer, sejlskibe, samt traditionelle skibe, som f.eks. vikingeskibe og bevaringsværdige skibe, udelukkes fra anvendelsesområdet for direktivet. Herefter vil disse udelukkende være underlagt national regulering. Desuden præciseres det, at aluminium er et materiale, der svarer til stål, når det er korrekt brandisoleret. Endvidere præciseres og forenkles definitionen af havområder i direktivet. Endelig indebærer forslaget, at direktivet kan tilpasses til de ændringer, der følger af Lissabontraktaten, for så vidt angår de beføjelser, der tillægges Kommissionen til at vedtage delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter. Herunder indgår forslag om, at internationalt vedtagne ændringer til den skibstekniske del af direktivet (bilag til direktivet) kan implementeres ved brug af delegerede retsakter.

5 5/14 Inspektionsdirektivet Direktivet fastsætter en række typer af inspektioner vedrørende særlige sikkerhedsmæssige egenskaber for ro-ro-færger (bil- og jernbanefærger) og højhastighedsfartøjer (HSC). Kommissionen finder, at selv om den særlige inspektionsordning for disse fartøjer fortsat er nødvendig, er kravene i dette direktiv ikke længere tidssvarende. Derudover er havnestatskontrollen blevet styrket, især efter ikrafttrædelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om havnestatskontrol, der indførte en risikobaseret tilsynsordning og fastsætter, at medlemsstaterne skal foretage et minimum antal inspektioner af skibe i højrisikogruppen. Den retlige ramme giver mulighed for, at en havnestatskontrolinspektion erstattes af et syn i medfør af det eksisterende direktiv. I dag er der ifølge Kommissionen et stort flertal af medlemsstater, som kombinerer eller erstatter nogle af de inspektioner, der kræves i henhold til det eksisterende direktiv med enten flagstatssyn og havnestatskontrolinspektioner. Denne praksis gør gennemførelsen og håndhævelsen af direktivet problematisk blandt andet på grund af, at der er forskelligt omfang af disse inspektioner og forskriftsmæssige overlap. Kommissionen foreslår derfor at opdatere, tydeliggøre og forenkle de nuværende krav til syn for ro-ro færger og HSC, samtidig med at der opretholdes samme grad af sikkerhed og centrale gennemførelsesmekanismer. Dette er i tråd med indsatsen for smartere regulering i EU og sigter mod yderligere at rationalisere de nationale myndigheders kontrolindsats og mod at maksimere den tid, som skibet kan udnyttes kommercielt. Direktivets vigtigste indhold er at fastsætte, at skibe, der er omfattet af direktivets anvendelsesområde, inspiceres to gange om året med et vist tidsinterval mellem inspektioner, og at en af disse inspektioner skal være en inspektion under drift på en fast rute. Det bliver desuden fastsat, at medlemsstaterne, hvis de ønsker det, kan kombinere inspektionen med et flagstatssyn, der vil skulle udføres for et fartøj hvert år. Herudover bringes bestemmelserne om inspektionsrapporter, forbud mod sejlads, klageadgang, omkostninger, inspektionsdatabasen og sanktioner i overensstemmelse med dem, der er fastsat i direktivet om havnestatskontrol. I den forbindelse fjerner man det forældede koncept vedrørende værtsstat.

6 6/14 Endelig gennemføres der supplerende ændringer af direktivet om havnestatskontrol for at sikre, at det nuværende indhold og inspektionshyppigheden for ro-ro-færger og højhastighedspassagerfartøjer bibeholdes. Passagerregistreringsdirektivet Direktivet er fra 1998 og indeholder bestemmelser om optælling og registrering af passagerer og besætning om bord på passagerskibe, som sejler til og fra havne i EU. Det har til formål at sikre, at passagernes sikkerhed ikke bringes i fare som følge af, at det højst antal tilladte personer om bord overskrides, og at der kan sættes effektivt ind med eftersøgnings- og redningsaktioner i tilfælde af en ulykke. Siden 1998 er der imidlertid andre EU-retsakter og internationale konventioner, som omhandler lignende spørgsmål, der er trådt i kraft, og der er også udviklet nye teknologier og løsninger. Det har medført stadigt mere komplekse og overlappende lovbestemmelser vedrørende optælling og registrering af de ombordværende samt meddelelse af oplysningerne herom. Selv om en effektiv eftersøgnings- og redningsaktion forudsætter, at der straks er adgang til præcise oplysninger om de ombordværende, har det ifølge Kommissionen i praksis ikke altid været tilfældet. Ifølge de gældende krav skal oplysningerne opbevares i rederiets system og skal til enhver tid straks kunne videregives til den kompetente myndighed med ansvar for eftersøgnings- og redningsaktionen. I Danmark er samtlige færgeruter omfattet af de nuværende regler om passagerregistrering. Flertallet af skibene er omfattet af de forenklede regler, hvor der alene skal ske registrering af antallet af ombordværende passagerer. 3-4 rederier og 6-7 færgeruter er omfattet af reglerne om udvidede oplysninger. Reglerne har ikke taget højde for udviklingen af fælles maritime meldesystemer som SafeSeaNet og Single National Window, og den forsinkelse der kan ligge i, at den nationale kompetente myndighed skal kontakte rederiet i tilfælde af en nødsituation. Endvidere indeholder de registrerede data ikke altid oplysning om nationalitet (dvs. udover oplysninger om navn, alder og køn), hvilket kan gøre det vanskeligere at yde bistand til ofrene og deres pårørende.

7 7/14 Operatører, som allerede videregiver sådanne oplysninger til National Single Window, kan herudover blive udsat for dobbelte meldesystemer. Dette er blevet påpeget af flere medlemsstater. Endvidere viser erfaringer fra gennemførelsen, at der er en række tvetydige definitioner og temmeligt indviklede krav, hvilket gør det vanskeligt at overvåge og håndhæve nogle af bestemmelserne. Direktivet foreslås derfor ajourført, præciseret og harmoniseret fsva. optælling og registrering af passagerer og besætning om bord på passagerskibe, samtidig med at det sikkerhedsniveau, som kravene tilstræber, fastholdes. Forslaget ændrer de tilhørende definitioner og krav. Det drejer sig konkret om følgende: at fjerne krav om dobbeltmeddelelse af krævede passageroplysninger og justere meldekravene for alle operatører, at undgå overlapninger og for sejladser over 20 sømil kræve, at passagerernes nationalitet registreres og videregives til den kompetente myndighed, idet der bruges samme midler og kriterier som dem, der gælder for registrering og videregivelse af allerede krævede oplysninger om navn, alder osv., at præcisere definitionerne af kravene om registrering af passagerer, såsom sejladsens længde, at fjerne kravet om godkendelse af passagerregistreringssystemer, samt at strømline mekanismen til meddelelse af fritagelser/tilsvarende krav. De skærpede krav, som er indeholdt i direktivforslaget, kan medføre, at yderligere et antal indenrigs-færgeruter vil blive omfattet af de udvidede registreringskrav. Forslaget vil medføre en konsekvensrettelse i Meldepligtsdirektivet og dermed ændringer til den danske implementering af National Single Window-systemet, som varetages af Forsvarsministeriet. For længere ruter tilføjes oplysningerne om de ombordværendes nationalitet. Direktivet skal føres ajour i overensstemmelse med den juridiske udvikling inden for beskyttelse af personoplysninger, navnlig forordningen om databeskyttelse, da det er de nugældende regler ikke fremgår, hvor længe rederierne skal opbevare de personfølsomme oplysninger.

8 8/14 Kommissionens erfaringer fra gennemførelsen har vist, at den periode, oplysningerne opbevares i, er meget forskellig fra medlemsstat til medlemsstat fra timer til uger til måneder efter rejsen er (vel) tilendebragt. Det foreslås derfor at fastlægge opbevaringsperioden i dette direktiv. Selv om det fastsættes i direktivet, at rederiernes registreringssystemer skal beskyttes mod tilfældig eller ulovlig tilintetgørelse eller bortkomst og mod ubeføjet ændring, udlevering eller adgang, henvises der ikke til EUlovgivning om beskyttelse af personoplysninger, og der gives ingen garanti for, at personoplysningerne er tilgængelige. Forslaget vil derfor være en forbedring i beskyttelsen af personoplysninger. Derudover erstatter forslaget kravet om, at rederier skal opbevare oplysningerne med et krav om, at de skal videregive sådanne oplysninger til National Single Window. På anmodning kan eftersøgnings- og redningsmyndighederne i tilfælde af en nødsituation eller efter en ulykke få øjeblikkelig adgang til oplysningerne. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal inddrages i henhold til TEUF artikel 100, stk. 2, hvori der fastlægges foranstaltninger på søtransportområdet, og skal behandles efter den almindelige lovgivningsprocedure i TEUF artikel 294. Transportudvalget i Europa-Parlamentet er udpeget, men de har endnu ikke udtalt sig om forslaget. Passagerskibsdirektivet og inspektionsdirektivet ventes sat på transportudvalgets dagsorden i februar Nærhedsprincippet Regeringen vurderer, at nærhedsprincippet er overholdt, da et fælles sikkerhedsniveau ikke kan nås udelukkende med en indsats på medlemsstatsniveau. Passagerskibssikkerhedspakken er primært udarbejdet på grundlag af internationale krav og motiveret af et antal ulykker med passagerskibe, hvor menneskeliv er gået tabt. Passagerer, der rejser inden for EU, har ret til at forvente det samme sikkerhedsniveau, uanset hvilken type skib eller tjeneste de anvender. Passagerskibssikkerhedspakken vil desuden være med til at sikre, at der fortsat er lige konkurrencevilkår i EU-farvande for alle operatører uanset deres nationalitet, uanset skibets og fartøjets flag, og uden at der skelnes mellem internationale ruter og indenrigsruter. 6. Gældende dansk ret Passagerskibsdirektivet

9 9/14 Området er i dag reguleret under lov om sikkerhed til søs (lovbekendtgørelse nr. 72 af 17. januar 2014). Det nugældende direktiv er gennemført i dansk ret i en række bekendtgørelser under fællestitlen Bekendtgørelse om Meddelelser fra Søfartsstyrelsen D, teknisk forskrift for skibes bygning og udstyr m.v., passagerskibe i national fart, hvor den centrale er bekendtgørelse nr. 556 af 26. maj Inspektionsdirektivet Området er i dag reguleret under lov om sikkerhed til søs og det nugældende direktiv er gennemført i dansk ret ved bekendtgørelse nr af 27. oktober 2003 om en ordning med obligatoriske syn med henblik på sikker drift af ro-ro færger og højhastighedspassagerfartøjer. Passagerregistreringsdirektivet Området er i dag reguleret under lov om sikkerhed til søs og det nugældende direktiv er gennemført i dansk ret ved bekendtgørelse nr om optælling og registrering af de ombordværende i passagerskibe af 15/12/ Konsekvenser Lovgivningsmæssige konsekvenser Passagerskibsdirektivet En vedtagelse af forslaget vil kræve at Søfartsstyrelsen tilpasser Søfartsstyrelsens bekendtgørelse om meddelelser D særligt med hensyn til sikkerhedsstandarder for passagerskibe under 24 meter i længde. Inspektionsdirektivet En vedtagelse af forslaget ventes at give behov for at udarbejde en ny bekendtgørelse til afløsning af bekendtgørelse nr af 27. oktober 2003 om en ordning med obligatoriske syn med henblik på sikker drift af ro-ro færger og højhastighedspassagerfartøjer, samt behov for at foretage konsekvensrettelser i bekendtgørelse nr af 12. november 2014 om havnestatskontrol af skibe. Passagerregistreringsdirektivet En vedtagelse af forslaget ventes at give behov for at foretage en revision af bekendtgørelse nr af 15. december 1998 om optælling og registrering af de ombordværende i passagerskibe. Herudover forventes en mindre konsekvensrettelse i bekendtgørelse nr af 12. december 2014 om havnestatskontrol af skibe. Økonomiske konsekvenser

10 10/14 Passagerskibssikkerhedspakken skønnes umiddelbart ikke at have væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser for det offentlige eller konsekvenser for EU s budget. For passagerregistreringsdirektivet forventes mindre statsfinansielle konsekvenser for at implementere de nødvendige ændringer i National Single Window. Forsvarsministeriet, som driver og finansierer dette ITsystem, har på det foreliggende grundlag skønnet omkostningerne til omtrent 0,5 mio. kr. Passagerskibssikkerhedspakken skønnes ikke at have væsentlige samfundsøkonomiske konsekvenser. Erhvervsstyrelsen har vurderet, at de enkelte lovforslag hver for sig medfører administrative konsekvenser under 4. mio. kr. årligt. De bliver derfor ikke kvantificeret yderligere. Pakken vurderes samlet at indeholde positive konsekvenser for erhvervslivet. Inspektionsdirektivet fordi tilsynet med de berørte skibe forventes at kunne afvikles mere effektivt ved den forudsete reduktion af overlap mellem individuelle inspektioner. For registreringsdirektivet er det på det foreliggende grundlag ikke muligt at vurdere de samlede konsekvenser for erhvervslivet nærmere. Forslaget forudses at medføre omstillingsomkostninger for erhvervet på ITområdet. Andre konsekvenser og beskyttelsesniveauet Passagerskibssikkerhedspakken indeholder en række forenklinger, såsom retlig klarhed, retssikkerhed og enkelhed, bl.a. som resultat af præciseringen af de enkelte direktivers anvendelsesområde og den enklere definition af havområder, som vurderes at være til fordel for erhvervet, idet det vil medføre større gennemsigtighed i reglerne på området for sikkerhed på passagerskibe. Derudover vurderes passagerregistreringsdirektivet at medføre en forbedring af beskyttelsen af personoplysninger. Passagerskibssikkerhedspakken skønnes at have positiv indvirkning for beskyttelsesniveauet i Danmark og i Europa. 8. Høring Passagerskibssikkerhedspakken er sendt i høring i EU Skibsfartspolitisk Specialudvalg den 8. juni 2016 med frist den 22. juni Passagerskibsdirektivet

11 11/14 Der er modtaget høringssvar fra Dansk Erhverv, som ikke har nogen kommentarer, samt fra Skibsmæglerforeningen som ser nogle gråzoner til afklaring om de såkaldte workboats, der benyttes til at bringe personer til og fra havvindmøller eller bringer passagerer og personale til og fra krydstogtskibe på reden. Endelig finder Rederiforeningerne det positivt, at EU har iværksat processen med at se på passagerskibsdirektiverne for at vurdere behovet for evt. opdateringer. Med hensyn til erhvervsøkonomiske konsekvenser har det ikke på nuværende tidspunkt været muligt for Rederiforeningerne at kvantificere det. De i direktivet foreslåede ændringer giver ikke umiddelbart anledning til bemærkninger, ud over at Rederiforeningerne finder det positivt, at det præciseres, at offshore-servicefartøjer for vindmølleparker falder uden for direktivets anvendelsesområde, samt at der sker en forenkling af havområderne. Inspektionsdirektivet Der er modtaget høringssvar fra Dansk Erhverv og Skibsmæglerforeningen, som ikke har nogen kommentarer. Endelig finder Rederiforeningerne det positivt, at EU har iværksat processen med at se på passagerskibsdirektiverne for at vurdere behovet for evt. opdateringer. Med hensyn til erhvervsøkonomiske konsekvenser har det ikke på nuværende tidspunkt været muligt for Rederiforeningerne at kvantificere det. De i dette direktiv foreslåede ændringer giver ikke umiddelbart anledning til bemærkninger, og Rederiforeningerne finder, at ændringerne synes at være en naturlig konsekvens af den udvikling, der har været siden implementeringen af det oprindelige direktiv, og de vil være med til at gøre regelsættet mere overskueligt. Passagerregistreringsdirektivet Der er modtaget høringssvar fra Dansk Erhverv som ikke har nogen kommentarer, samt fra Skibsmæglerforeningen som ønsker at gøre opmærksom på de udfordringer, systemet vil få, hvis der med korte varsler skal indrapporteres passagerer ombord, da der er tale om mange passagerer på årsbasis. Rederiforeningerne finder det positivt, at EU har iværksat processen med at se på passagerskibsdirektiverne for at vurdere behovet for evt. opdateringer. Med hensyn til erhvervsøkonomiske konsekvenser har det ikke på nuværende tidspunkt været muligt for Rederiforeningerne at kvantificere det.

12 12/14 Specielt med hensyn til dette passagerregistreringsdirektivet savner Rederiforeningerne dokumentation for, at den øgede sikkerhed forslaget vil skabe for passagerne i tilfælde af en ulykke, tilsvarer de omkostninger og administrative byrder forslaget vil påføre rederierne. Endvidere mener Rederiforeningerne, at forslaget vil besværliggøre rejsen for passagerne, særligt for de ruter, som er lige over 20 sømils-grænsen. Rederiforeningerne har også svært ved at se værdien i, at passagerantallet skal indrapporteres til National Single Window/SafeSeaNet, det såkaldte digitaliseringspotentiale. Rederierne har allerede investeret i systemer til registrering af passagerne. Endelig er det også værd at nævne, at rederierne ikke umiddelbart har de bedste erfaringer med National Single Window, så det kan være svært at se dette som en administrativ lettelse for rederierne. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Der har i forhandlingerne generelt været opbakning til passagerskibssikkerhedspakken, og der har været enighed om de generelle principper. Det drøftes, hvorvidt aluminium kan siges at være ækvivalent med stål eller ej. Størstedelen af medlemslandene ønsker materialet omfattet af direktivet, således at reglerne for skibssikkerhed gælder for alle passagerskibe, uagtet hvilket materiale det er fremstillet af. Desuden ønsker et overvejende flertallet af medlemslandene, at sejlskibe og offshore-servicefartøjer undtages fra direktivet. I forhold til forslaget om passagerregistrering drøftes det, hvorvidt forslaget giver tilstrækkelig beskyttelse af personoplysninger, og om behovet for at inddrage specielt mindre passagerskibe, som ikke tidligere har været pålagt elektronisk indberetning til myndighederne. Endvidere er der rejst tvivl om de foreslåede rapporteringsplatforme er egnede til formålet, herunder er tilstrækkeligt robuste. De centrale punkter i forhandlingerne er: at fastlægge omfanget af skibe, som skal inddrages i passagerregistreringen, at fastlægge en nem og robust registreringsordning, at balancere den administrative byrde, så den er håndterbar også for mindre passagerskibe, at fastholde skibets adgang til oplysningerne, så længe der er behov herfor, at beslutte om eventuelle fritagelser sker ud fra en sikkerhedsmæssig afvejning alene, eller om der også skal tage hensyn til konkurrencesituationen,

13 13/14 at finde en afpasset tilgang til håndhævelsen af det reviderede direktiv, og at finde en hensigtsmæssig implementeringsperiode, så erhvervet får en reel mulighed for at tilpasse sig ændringerne. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen støtter generelt tiltag vedrørende reglerne for passagersejlads, som bidrager til fastholdelsen af et højt sikkerhedsniveau, til forenkling af gældende EU regulering, og herunder lette administrative byrder, samt til gennemførelsen af et velfungerende indre marked. Herudover støttes generelt en global regulering af sikkerheden til søs. For passagerskibsdirektivet vil regeringen arbejde for, at der er samme sikkerhedsniveau ved passagersejlads, uanset hvilket materiale et passagerskib er lavet af samt for, at det nuværende sikkerhedsniveau for eksisterende passagerskibe kan opretholdes. Regeringen stiller sig derfor positiv over for direktivudkastet og vil kunne støtte en tiltrædelse, såfremt sikkerhedsniveauet ved passagersejlads fastholdes. Rederingen mener principielt, at alle passagerskibe burde omfattes. Praksis har dog vist, at passagerskibe under 24 meter hovedsageligt reguleres under nationale regler, da små passagerskibe er mere følsomme over for de lokale driftsforhold, som de sejler under. Med hensyn til sejlskibe så vil disse, ligesom i dag, falde under national regulering og dermed også under den nationale vurdering af, hvad der er et ægte sejlskib, og hvad der er et passagerskib udstyret med sejl. Regeringen kan derfor acceptere, at sejlskibe, samt passagerskibe under 24 meter ikke bliver omfattet af direktivet, da denne justering i praksis bevarer status quo, og endvidere holdes offshore-servicefartøjer ude af direktivet, da passagerskibsreglerne ikke tilvejebringer optimal sikkerhed for det operationsmønster sådanne skibe har, hvor de bl.a. anløber vindmøller på åbent hav. For inspektionsdirektivet finder regeringen det positivt at undgå overlap af inspektioner, hvilket kan reducere de administrative byrder for de berørte virksomheder og lægger samtidig vægt på, at det nuværende sikkerhedsniveau opretholdes. Regeringen stiller sig derfor positiv over for direktivudkastet og vil kunne støtte en tiltrædelse, såfremt de udestående tekniske knaster bliver løst tilfredsstillende. For passagerregistreringsdirektivet stiller regeringen sig positiv over for direktivudkastet og vil arbejde for at afklare konsekvenserne af den øgede

14 14/14 anvendelse af National Single Window for derved at kunne sikre erhvervet imod unødvendige administrative konsekvenser for rederierne. Der vil i forlængelse heraf blive arbejdet for at finde hensigtsmæssige løsninger for mindre passagerskibe, som alene opererer på korte ruter i beskyttede farvande. Regeringen arbejder i øvrigt for at opretholde det samme sikkerhedsniveau ved passagersejlads overalt i Europa, samtidig med at inspektionsindsatsen optimeres med henblik på at lette de administrative byrder for erhvervslivet. Regeringen vil arbejde for et robust rapporteringssystem, som indeholder en hensigtsmæssig rapporteringsplatform også for mindre passagerskibe, og som ikke medfører væsentligt øgede administrative byrder for de involverede. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg.

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ændring af passagerregistreringsdirektivet, KOM(2016) 370 1. Resumé Formålet med forslaget er

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0369 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 13. juli 2016 Ændring af direktiv om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe, KOM(2016)

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Registrering af de ombordværende på passagerskibe, som sejler til og fra havne i medlemsstaterne

Registrering af de ombordværende på passagerskibe, som sejler til og fra havne i medlemsstaterne 27.9.2017 A8-0168/ 001-029 ÆNDRINGSFORSLAG 001-029 af Transport- og Turismeudvalget Betænkning Izaskun Bilbao Barandica A8-0168/2017 Registrering af de ombordværende på passagerskibe, som sejler til og

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. februar 2006 /DAL Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rederes erstatningsansvar

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2987 - Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 26. november 2009 Rådsmøde (transport, telekommunikation og energi søtransport) den 17. december

Læs mere

Forslag til direktiv (COM(2016)0369 C8-0208/ /0170(COD))

Forslag til direktiv (COM(2016)0369 C8-0208/ /0170(COD)) 27.9.2017 A8-0167/ 001-026 ÆNDRINGSFORSLAG 001-026 af Transport- og Turismeudvalget Betænkning Daniela Aiuto Sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe A8-0167/2017 (COM(2016)0369 C8-0208/2016 2016/0170(COD))

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Notat Dato 13. september 2012 J.nr. TS2060503-68 Nærheds- og Grundnotat om Europa-Kommissionens udkast til forordning om periodisk syn af køretøjer

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.6.2016 COM(2016) 370 final 2016/0171 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af Rådets direktiv 98/41/EF om registrering af de ombordværende

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0567 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. august 2018 Forordningsforslag vedr. fælles regler og standarder for organisationer, der

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 30. november 2017 Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 100, stk. 2,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 100, stk. 2, L 315/52 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV (EU) 2017/2109 af 15. november 2017 om ændring af Rådets direktiv 98/41/EF om registrering af de ombordværende på passagerskibe, som sejler til og fra havne

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0171 (COD) 9964/16 MAR 161 CODEC 847 FORSLAG fra: modtaget: 7. juni 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3536 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-33 Center for Europa og Nordamerika Den 26. april 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0590 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. marts 2006 /jlo Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om de grundlæggende

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0159 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0159 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0159 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.4.2015 COM(2015) 159 final 2015/0081 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 37 Offentligt Journalnummer: 12-0213090 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0212 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0212 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0212 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. maj 2013 Forslag til Rådets afgørelse om fastlæggelse af EU medlemsstaternes holdning med

Læs mere

NOTAT. J.nr. MST-719-00054 Ref. ANNSC/SORNM Den 13. april 2012. GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGET

NOTAT. J.nr. MST-719-00054 Ref. ANNSC/SORNM Den 13. april 2012. GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGET Europaudvalget 2011 KOM (2012) 0118 Bilag 1, KOM (2012) 0120 Bilag 1 Offentligt NOTAT J.nr. MST-719-00054 Ref. ANNSC/SORNM Den 13. april 2012 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGET Kommissionens forslag

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPDPT Koordineret med: Sagsnr.: 1602936 Dok. nr.: 215934 Dato:

Læs mere

Komiténotat til Folketingets Europaudvalg

Komiténotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 258 Offentligt Komiténotat til Folketingets Europaudvalg Dato 18. december 2018 Kommissionens forslag til revideret forordning som gennemfører Europa-Parlamentets

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 14. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 137 Offentligt Grund og nærhedsnotat 3. marts 2016 J.nr. 16-0115195 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration Forslag til Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, den 24. oktober 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til direktiv om visse

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt N O T AT T I L FOLKE TI NGE TS EUROP AU D V AL G Klima-, Energi- og Bygnings ministeriet 31. oktober 2014 Kommissionens forslag til Rådets direktiv

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår varigheden

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 28. september 2016 2016-4471 Grund- og nærhedsnotat om Kommissionens forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0234 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 17. maj 2018 KAKRI/JIF J.nr. 2018-1780 Revision af PSI-direktivet 2018 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

5394/1/13 REV 1 ADD 1 la/cos/kb/alp/bb/pj/hsm 1 DQPG

5394/1/13 REV 1 ADD 1 la/cos/kb/alp/bb/pj/hsm 1 DQPG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 23. april 2013 (29.04) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0156(COD) 5394/1/13 REV 1 ADD 1 DENLEG 4 AGRI 20 SAN 17 CODEC 94 PARLNAT 98 RÅDETS BEGRUNDELSE

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 97 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 97 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 97 Offentligt Notat 1. februar 2016 J.nr. 16-0025905 Grund- og nærhedsnotat om rapport fra Kommissionen til Rådet om Refit-evaluering af direktiv 2011/64/EU og

Læs mere

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Kemikalier J.nr. 001-05574 Ref. Jukof/beand Dep/kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 22.2.2014 Den Europæiske Unions Tidende C 51/3 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 19. november 2013 om et forslag til Europa-Parlamentets og

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 26. oktober 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-221-02063/Dep sagsnr: 24109 Den 31. januar 2014 FVM 229 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 235 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 7. april 2014 Forslag til Rådets afgørelse om Den Europæiske Unions holdning

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0311 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0311 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0311 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. juni 2008 Sag 08/01433 jgm/mdy/ejj-ebst Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådets forordning

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 127 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 127 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 127 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om EU-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kontrol med likvide midler, der føres ind

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 26 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 7. december 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes

Læs mere

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. juni 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 9901/17 NOTE fra: til: Formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 9641/17 + ADD 1 Komm. dok. nr.: 15251/15

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt 5. november 2010 Supplement til samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. november 2010 1) Administrativt samarbejde på skatteområdet

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 9. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2018 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2018 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0117 (NLE) 8534/18 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 2. maj 2018 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: AELE 25 EEE 22 N

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt KOMITÉNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. juni 2015 Europa-Kommissionens forslag af 11. juni 2015 om gennemførelsesretsakt vedrørende

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0667 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. februar 2016 Click here to enter text. Click here to enter text. Ændring af EMSA-forordningen,

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 27. november 2009 Dok.id J. nr. 120-29 Internationalt Kontor Grundnotat Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 84, stk. 2,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 84, stk. 2, L 188/35 RÅDETS DIREKTIV 98/41/EF af 18. juni 1998 om registrering af de ombordværende på passagerskibe, som sejler til og fra havne i Fællesskabets medlemsstater RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR under

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.11.2017 C(2017) 7477 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 15.11.2017 om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1238 for så vidt angår

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.12.2017 COM(2017) 769 final 2017/0347 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr.

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 119 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 119 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 119 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. January 17 Xx/xxxx-x Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 27.3.2015 2014/0256(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter til Udvalget om Miljø,

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3096 - RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3096 - RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3096 - RIA Bilag 3 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområde, der forventes behandlet på

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 14. marts 2014 (OR. en) 2012/0184 (COD) 2012/0185 (COD) 2012/0186 (COD) PE-CONS 11/14 TRANS 18 CODEC 113 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

Forslag til direktiv om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår.

Forslag til direktiv om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår. Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0797 Bilag 1 Offentligt G R U N D - O G N Æ R H E D S N O T A T 22. januar 2018 Forslag til direktiv om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår. J.nr. 2018-184 CAL/CAIJ

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.6.2016 COM(2016) 371 final 2016/0172 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om en inspektionsordning med henblik på sikker drift af ro-ro-færger

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.4.2012 COM(2012) 155 final 2012/0077 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 24.-25. september 2012

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 24.-25. september 2012 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enheden for EU og internationale forhold Den 18. september 2012 FVM 069 SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 24.-25. september 2012 8.

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0402 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0402 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0402 Bilag 2 Offentligt MILJØstyrelsen Erhverv J.nr. MST-140-00019 Ref UR 22. august 2008 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG OG MILJØ- OG PLAN- LÆGNINGSUDVALGET Kommissionens

Læs mere

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 111 Offentligt Notat 6. januar 2019 J.nr. 2018-8525 Kontor: Moms, Afgiter og Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets forordning

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.3.2019 C(2019) 1616 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.3.2019 om ændring af bilag VIII og IX til direktiv 2012/27/EU om indholdet af de omfattende

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. marts 2006 JR/JEV Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indførelse af bestemmelser om

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91, 29.4.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 127/129 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/46/EU af 3. april 2014 om ændring af Rådets direktiv 1999/37/EF om registreringsdokumenter for motorkøretøjer

Læs mere

Notat om forslaget har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg

Notat om forslaget har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg MILJØstyrelsen Jord & Affald MST/dokca 9. juli 2008 GRUNDNOTAT til FOLKETINGET Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa- Parlamentets og Rådets direktiv 2006/66/EF

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE Europaudvalget 2019 KOM (2019) 0241 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.5.2019 COM(2019) 241 final 2019/0115 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske

Læs mere

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark.

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark. Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 613 Offentligt Notat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. april 2019 Europa-Kommissionens delegerede retsakt om fastlæggelse af kriterier for biobrændstoffer

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0386 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0386 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0386 Bilag 1 Offentligt Kulturministeriet, 26. september 2017 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på vegne af Den

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 23.11.2012 2012/0202(COD) ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om ændring

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt NOTAT Den 7. juni 2013 GRUND- og NÆRHEDSNOTAT til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Miljøudvalg Kommissionens forslag til rådsbeslutning om

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.7.2015 C(2015) 4359 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 1.7.2015 om de gældende systemer til vurdering og kontrol af konstansen af spildevandstekniske

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 4. kt./dep 3.1/2.1 Sagsnr. 2010-20-221-00773 /Dep sagsnr.: 8990 Den 9. marts 2011 FVM 875 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens

Læs mere