V. FRA ÅRHU DRESSKIFTET TIL I DAG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "V. FRA ÅRHU DRESSKIFTET TIL I DAG"

Transkript

1 V. FRA ÅRHU DRESSKIFTET TIL I DAG 74 Efter århundredskiftet synes der at have været nogle rolige år i Kejlstrup - det gjaldt i hvert fald på byggeområdet, for der blev ikke bygget nye huse igen før i årene Det er ikke en tilfældighed, at der kom gang i byggeriet igen i netop disse år. De sidste år under verdenskrigen og det første par år derefter var økonomiske opgangsår - i hvert fald for dele af befolkningen. Der var gode muligheder for at tjene store formuer ved handel og spekulation, ejendomspriserne steg i himmelflugt. Også i de mindre samfund var der folk, der slog sig op på handel, især med kreaturer og ejendomme. Frederik Legarth, der blev kendt som Røndes store handelsmand, boede en overgang i Kejlstrup - han overtog karetmagerhuset efter Chr. Vester. Vester selv tjente en formue på sin handelsvirksomhed. Niels Foged fra Bjødstrup var også en del med i handelsvirksomhed, og det samme var Marinus V. Sørensen på Justegården. Disse handelsmænd hørte alle til Indre Mission. De holdt sammen, gennemførte ofte handeler sammen, kom sammen privat. Jeg skal lade det være usagt, om den missionske baggrund var en fordel for dem som handelsmænd, om det gav større troværdighed. Derimod tør jeg godt sige, at deres moral som handelsmænd næppe har været anderledes end andre handelsmænds. Det har drejet sig om at tjene penge - det gør handel jo. Den økonomiske højkonjunktur betød også, at der blev gode tider for håndværkere og andre i "de frie erhverv". Derimod kneb det for arbejderne, fordi lønningerne ikke fulgte med i prisudviklingen. Der blev bygget fem nye huse i Kejlstrup i denne periode, og desuden blev der gennemført store moderniseringer og udbygninger på gårdene - mest spektakulær er Justegårdens hovedbygning, der er en pryd for byen den dag i dag. Marinus Sørensen lod simpelt hen en helt ny gård bygge uden om den gamle, hvorefter han rev de gamle stråtækte bindingsværksbygninger ned. Imens boede han og familien på Nøruplund, som han havde handlet sig til og senere solgte. De fem huse er, iden rækkefølge, de opførtes: Kejlstrupvej 24, Stenbjergvej 3 B (1918), Stenbjergvej 4 A (1919) og Kærtoften 6 og 8 (1920). Lad os kikke på husene én for én.

2 Smedehuset, Kejlstrupvej 24 (matr. 9 d og 8 e) Smedehuset er opført i 1916 som aftægtshus til Mette Marie Clemmensen, der havde været gift med Niels Peter Nielsen. Hun flyttede ud fra Clemensgården, da Niels Peter Nielsen var død i 1915 og sønnen Jens Peter overtog gården, først i forpagtning, fire år senere som ejer. Hendes pige fra gården, Kristine Mogensen, flyttede med hende over i det nye aftægtshus, og det var også Kristine, der kørte med hende i jumben, når hun skulle på ærinder eller besøg. Mette Marie døde i 1922, hvorefter huset blev solgt til Svenning Jensen, ham der havde bygget Johs. Nielsens nuværende hus. Mette Maries tjenestepige, Kristine Mogensen, lejede sig i stedet ind i sydlejligheden i det hus på Kærtoften, som Grethe og Johs. Nielsen bor i nu. Herfra tog hun ud og hjalp folk med så at sige alt: vask, rengøring, gilder, slagtning osv. Hun boede stadigvæk i sydenden af huset på Kærtoften, da Johs. Nielsen lejede huset i 1943 og købte det i Derefter flyttede hun op i en nyindrettet lejlighed på Clemensgården, da Johs. Nielsens mor skulle overtage lejligheden i sydenden af huset. Smed Jens Poulsen overtog huset på Kejlstrupvej, da han ophørte som bysmed i Måske har han drevet smedje fra udhuset i en periode, men ca bygger han en ny smedje på Kejlstrupvej 20 ved siden af stuehuset, på jord udstykket fra Clemensgården, hvorfra han så drev smedje og autoværksted. Det var mest sønnen, Jens Jørgen Poulsen, der stod for det med bilerne. De havde også taxa ("lillebil") og bus - måske smittede det af, at en af døtrene (altså Jens Jørgens søster) var gift med en af rutebilkongen Laurits Jørgensens sønner i.

3 I en periode, vist fra 1931 til 1935, overlod Poulsen smedjen til en svigerseøn Rasmus Jensen og rejste selv til Grenaa. Han kom imidlertid tilbage og overtog smedjen igen ii. Sønnen var inde som soldat i begyndelsen af 1950'erne, hvor faderen var død. Imens solgte moderen, Ida Poulsen, der også solgte maskiner og værktøj til Møllerup, smedjen til Johs. Nielsen, der derefter indrettede den til cementstøberi. Da Jens Jørgen Poulsen kom tilbage fra soldatertjenesten, fortsatte han som smed, men nu med base på Møllerup, der hele tiden havde været smedjens største kunde. Imidlertid baksede han stadig videre med biler i udhuset til huset derhjemme på Kejlstrupvej 24, som han overtog helt efter moderens død. I 1963 byggede han nyt værksted og indrettede her et egentligt autoværksted. Da Poulsen var omkring 60 år gammel, lukkede han og blev mekaniker hos Thygesen i Ebeltoft i fem-seks år, før han gik på pension iii. I dag (2009) bor Michael Sloth Jensen i huset. 76 Vesters villa / dyreklinikken, Stenbjergvej 3 B (matr. 9 b) Dette er en af Kejlstrups flotteste og mest særprægede huse. Det er opført af handelsmanden Chr. Vester til enken efter hans eneste søn, Thomas Vester, der var død af den spanske syge i 1919.

4 Der ligger altså en tragedie bag det imponerende hus's historie. Dorthea og Chr. Vester fik ialt 14 børn, men de otte døde. Af de seks levende var de fem piger og én dreng. Til sønnen Thomas Vester og hans hustru Katrine købte Chr. Vester Eriksminde ved Møllerup. Men kort tid efter at Katrine og Thomas havde slået sig ned her, begyndte den spanske syges hærgen, og den unge Thomas Vester blev en af dens første dødsofre. Derefter ville Chr. Vester opføre en standsmæssig bolig til sin efterladte svigerdatter. Resultatet blev villaen på Stenbjergvej. Grunden til den er udstykket fra gård nr. 9, Mosegården. Ældre Kejlstrup-borgere kan fortælle, at Katrine Vester boede i villaen til sin død i Hun giftede sig aldrig igen, og hun gik altid klædt i sort. Med til tragedien hører, at hun var gravid med sit andet barn, da Thomas Vester døde. Barnet så altså aldrig sin far. Katrine Vesters far Søren Nielsen havde været stationsforstander på Lemvig-egnen - af samme grund holdt Katrine Vester stadigvæk "Lemvig Folkeblad". Søren Nielsen købte den midterste af de tre Skaarup-gårde for at bo i nærheden af datteren (der hvor nu Pauline Asingh og Jesper Laursen bor). Efter nogle år flyttede han ind hos datteren og blev en kendt skikkelse i Kejlstrup. Man husker, at han og læreren var de eneste i landsbyen, der sagde "De" til folk, og han huskes også for sammen med læreren at have haft det første "krystalapparat" - altså den første primitive model af en radio - i Kejlstrup. Det vakte naturligt nogen opsigt Da Thomas Vester døde, var hans forældre flyttet fra Kejlstrup. Chr. Vester var først forpagter på Møllerup, derefter købte han godset i solgte han igen godset og flyttede til Rønde, i den villa, hvor Adresseavisen nu har til huse. Denne villa var lige blevet købt af højskolen, efter at læge Ole Albeck, der havde ladet villaen bygge i , med sin familie var rejst til Århus. Vesters forbindelse gennem Indre Mission til højskolens forstander Kr. Herskind kan have spillet en rolle. Dorthea Vester fortæller i sine erindringer, at hun boede på Eriksminde hos Katrine og Thomas Vester den sidste nat, før hun flyttede til Rønde, og at hun holdt meget af spadsereturen fra Møllerup gennem skoven til Eriksminde. Det var Thomas, der kørte hende til Rønde og var med til at indrette det nye hjem der. Hun fortsætter: "I Rønde oplevede vi vor største sorg, da vor kære dreng blev kaldt hjem til Gud den 12. januar 1919 af den spanske syge, som tog så mange unge mænd. Han blev 29 år, havde aldrig gjort os sorg, havde ført et stille ungdomsliv, aldrig været i verdens

5 78 smuds, men blev først omvendt på sit dødsleje, så vi midt i vor sorg havde den glæde at se ham gå glad og frimodig hjem til Gud, fra hustru og barn og et dejligt hjem. En lille datter blev født 12 dage efter han var død. Men Gud byder os igennem - vi syntes bagefter, at vi ikke forstår hvordan, men Gud bar os under sine vingers skygge. Det havde været svært at miste de små, men i sammenligning med at miste vor store dreng... og svært var det for hans hustru og søn, og hans kone og børn flyttede så op til os på villaen i Rønde, mens der blev bygget hus til hende i Kejlstrup, som hun flyttede ind i ved novembers tid..." Lad os benytte lejligheden til at standse op her og fortælle den mærkværdige historie om handelsmanden Chr. Vester. Vi har tidligere hørt om Dortheas og hans ophold i købmandsgården i Kejlstrup, og vi hørte, at det ikke gik godt, og at familien i yderste armod måtte flytte til Krakær. I bogen om Busch fortælles Vesters omvendelseshistorie som en af succeshistorierne i forbindelse med pastor Buschs virke i sognet, og beretningen begynder med beretningen om, hvordan lykken vendte for Vester, mens han var i Krakær: "De var nu så fattige, at de ikke kunne få rugbrød på kredit, og de og deres tre børn var udsatte for den yderste nød. Så en dag kom der ganske uventet en postanvisning til ham ovre fra Amerika. Han havde nogle slægtninge (bl.a. hans brødre), der i sin tid var blevet grebet af mormonismen og var rejst over til Utah (det var brødrenes afrejse til Amerika, der i sin tid havde gjort det nødvendigt for Dorthea og Chr. Vester at overtage købmandsbutikken i Kejlstrup (se afsnit om Købmandsgården i kap. IV). Anvisningen lød på ti dollars, men postbudet havde kun en hundrede-kroner seddel, og den kunne Vester naturligvis ikke give tilbage på. Han løb derfor ind til naboens og fik den vekslet. Den seddel kom til at gøre sin nytte: der kom det rygte ud, at han var blevet arving til en stor arv ovre i Amerika. Naboen kom straks ind til ham og sagde, at han havde en kalv, om han ikke ville købe den, han kunne godt få den på kredit. Fra den dag havde Vester den kredit, han før havde manglet, og han kom snart sådan ovenpå, at han kunne købe sig et hus med jord til ovre i Kejlstrup iv ". Beretningen fortsætter derefter med Vesters omvendelseshistorie. Det berettes, at Vesters kone allerede i Krakær var blevet noget påvirket af Buschs prædikener, som en veninde i Feldballe havde lokket hende med ind og høre. Det lykkedes hende også at lokke sin mand med i missionshuset i Kejlstrup for at høre Busch, men Buschs

6 prædiken havde den modsatte effekt på ham: han blev aldeles rasende "og havde lyst til at gå hen og give præsten en forsvarlig lussing. Men så mistede Dorthea og Chr. Vester et barn. Busch forestod begravelsen, og han spurgte nu forældrene, om de var klar over, hvorfor den lille var kaldt bort? - Det var de jo ikke, så Busch svarede selv: "Det er, fordi den lille skal blive ved at råbe: far, mor, kom!" Siden døde flere af Vesters børn. "De befolker jo Himlen!", sagde Busch til forældrene. Derefter fortælles det, at Vester ved en lejlighed kom op at køre med en af de "bænkevogne", der kørte venner fra Horne til deres trosfæller i Feldballe. Da de kom til præstegården, lykkedes det Busch at lokke Vester indenfor. I de følgende dage var der møder i missionshuset hver aften, og Vester kom med i kredsen. Næste gang der kom besøg af missionske venner fra Horne, var hans hjem en af dem, der var med til at sørge for indkvartering. Beretningen ender med at berette, at Vester en nat, hvor han er med på et genbesøg i Horne, deler værelse med en af sine frelste venner, og denne ser ham midt om natten rejse sig op i sengen og udbryde: "Skidt med det jordiske, det er ikke det, det kommer an på!" Hvorefter beretningen fortsætter således: "Men netop fordi det ikke var det, det nu først og fremmest kom an på for ham, velsignede Herren ham i hans jordiske handel og vandel. Folk fik en ubegrænset tillid til hans handelsdispositioner, langvejs fra kom man til ham med kommissioner, han fandt indgang på herregården - og videre frem". Hvad årsagen var, skal jeg lade være usagt. Men en kendsgerning var det, at Vester både fik gang i handelen og adgang til herregården (Møllerup) - faktisk endte det med, at han blev ejer af selv samme "herregård" Dorthea Vester fortæller noget anderledes om omvendelsen. Hun beretter, at hun mens hun og Vester boede i Krakær fik kørelejlighed med et par gårdmandskoner fra Lyngsbæk, der ville til Feldballe kirke og høre den nye præst, altså pastor Busch, lige efter at han var kommet til Feldballe: "Vi fulgtes ad til Feldballe kirke i måneskin om ad Ulstrup. Det var lang vej frem og tilbage, men vi var så optaget af, hvad vi havde hørt, den oplyste kirke, den nye ivrige pastor Busch. Det var en fastegudstjeneste, der gjorde et vældigt indtryk på mig, det var som jeg havde fundet hjem til min barndomsgud igen." v Efter at de var flyttet til Kejlstrup igen i 1891, fortæller fru Vester: "Far var snart optaget af handel, men vi fik tid til at komme og høre den gode forkyndelse og den 23. september blev missionshuset indviet, og så var der jo hele tiden møder... Peter

7 Kallehave var karl i gården og kom tit ind om aftenen og talte med os. Far skulle jo bombarderes, men han var jo rede til forsvar, indtil Gud fik magt over ham. Det skete ved missionshuset Sarons indvielse i Randers, så var en bænkevogn fra Horne derinde, og mange var med tilbage og blev indkvarteret i Kejlstrup og Feldballe. Vi fik to unge piger fra Horne, og den ene var en smuk og prægtig og udviklet troende pige, som for os fik stor betydning... far var med til nogle af møderne, og det blev årsag til, at han gav sig helt over til Gud". "Jeg mindes, at der kort efter fars omvendelse blev sagt til ham, at nu kunne han ikke handle mere. Han gik så til Ulstrup for at se på en fallitejendom. Imidlertid kom pastor Busch på besøg, og han sagde til mig, om jeg ville hilse min mand og sige, at hver skal blive i den stand, han er kaldet i. Skulle vi mon ikke have en troende handelsmand - det er netop det, vi trænger til." Derefter blev familien boende i Kejlstrup og Vester fortsatte handelslivet Vesters flyttede fra Krakær til Kejlstrup i 1891 og deltog åbenbart snart derefter i livet omkring missionshuset. De boede i Justegården, indtil Marinus V. Sørensen flyttede ind der. Vester købte så Dolmergården (karetmagerhuset). Men de boede der, kom beskeden om, at Busch havde fået kald i Bøvling. "Det var en stor sorg for os", skriver fru Vester. "Jeg husker den sidste aften, han var hos os. Vi var mange samlede, efter et møde i missionshuset, om det lange bord i dagligstuen med bænke omkring. Busch sad ved bordenden og udmalede, hvordan vi skulle have det, hvis vi alle blev troende, og hver af os fik en bestilling. Men der var alvor over dette møde..." Fru Vester fortæller derefter om vækkelsen, der fulgte i efteråret og vinteren efter at Busch havde forladt sognet: "...et stort arbejde med de mange folk, vi efterhånden var blevet, og den megen uro, handelen førte med sig, og også det store røre om vinteren efter at Busch var rejst med masser af møder og mange fremmede og megen nattevågen, men stor åndelig velsignelse over hjem og gerning og samfund, og vi var jo unge dengang, ca. 30 år gamle, så vi kunne nok holde ud til en del." vi 1905 købte Vester Kjellerupgård, og 1908 forpagtede han Møllerup købte han Møllerup - august 1917 solgte han igen med en god fortjeneste. Familien flyttede derefter til villaen i Rønde, og her modtog de beskeden om Thomas Vesters død i januar Den store gule villa i Kejlstrup til Katrine Vester stod færdig i november samme år købte Vester Hannesminde i Følle, men nu var de gode tider forbi, og det begyndte at gå den anden vej kom Hannesminde på tvangsauktion, og familien 80

8 flyttede ud til en af børnene på en gård i Kolindsund. Her var flere af Vesters døtre endt ude - derfor kaldte man i folkemunde Kolindsund "Vesterhavet" Katrine Vester døde i den gule villa i Kejlstrup i Villaen blev købt af professor Hannestad, der restaurerede og moderniserede den. I begyndelsen af 1970'erne flyttede fru Kiss Carl, der i 1967 havde overladt Møllerup til barnebarnet Flemming Lüttichau, ind i den gule villa, og her blev hun boende til sin død i 1981, 97 år gammel. Efter fru Kiss Carl blev villaen overtaget af Anette og Niels Chr. Jørgensen, der var dyrlæge. I dag (2009) bor Lonny & Flemming Hynkemejer i huset. Stenbjergvej 4 A (matr. 11 c) Som matrikelnummeret afslører, er grunden til huset udstykket fra gård nr. 11, Kejlstrup Vestergaard. Denne gård lå oprindelig det sted, hvor nu huset ligger. Imidlertid brændte gården i 1848, og den blev derefter flyttet ud på marken, vest for den oprindelige beliggenhed. Tilbage har ligget forskellige udhuse m.v., og tilsyneladende er det i forbindelse med disse, at ejeren omkring århjundredskiftet, amtsrådsmedlem Jers Sørensen, i 1919 opførte det nuværende stuehus. De gamle stråtækte bygninger på grunden blev ragt ned. Det smukke og harmoniske hus er opført i en stil, der foregriber "Bedre Byggeskik"- stilen. Det har i sin tid været en særdeles præsentabel bolig - og er det for den sags skyld stadigvæk. Jens Sørensen solgte Vestergaard til Svend Aage Baunehøj, der var fra Sjælland (af kulsvierfamilie, oplyser nogle) og gift med en Vester-datter: Johanne. Disse solgte omkring 1958 Vestergaard til Verner Knudsen og Thomas Foged, der havde været i USA sammen. Senere købte Verner Knudsen Thomas ud. Indtil dette år, 1998, ejedes huset af Frede Olsen, der nu har købt en af de nye grunde i byens nordende. I dag (2009) bor Bjarne og Tina i huset.

9 Kærtoften 8 (matr. 19 d, 18 c og 19 h) 82 Den store hvide villa er opført omkring 1920 af Svenning Jensen, der var tømrer og kom fra Århus. Huset blev opført i en stil, der minder meget om Stenbjergvej 4 A, men de er jo næsten også samtidige. Hvor Stenbjergvej 4 A har to runde karnapper i hver side, har Kærtoften 8 i stedet én kantet karnap i midten. Dets oprindelige udtryk er i øvrigt i dag svær at skelne på grund af ombygning i 1970'erne med det nuværende eternittag og det store tagudhæng, som har været nødvendigt, da huset er opført af cementsten (det oprindelige tag var også cementtagsten). Husets basis som grund er matrikel 19 d, der er en af de større parceller, der er blevet resultatet af udstykningen af den oprindelige husmandslod nr. 19 midt i byen, på den oprindelige forte. Senere er matrikel 19 h, en mindre parcel vest for den første grund, kommet til, og det samme er sket med 18 c, der oprindelig har hørt til husmandslod nr. 18 syd for nr. 19. Svenning Jensen, der byggede huset omkring 1920, var en bror til tækkemanden Anton Jensen. Da han var tømrer, blev der indrettet tømrerværksted i husets sydende. Huset blev bygget af nedbrydningstømmer fra Århus. Dette gamle, svære tømmer ses stadigvæk i huset.

10 Svenning Jensen havde også lejere i huset. På et tidspunkt har der været tre lejligheder i huset. Da Jens Svendsen ophørte med at være fodermester på gård nr. 1 og derfor måtte flytte ud af Bækhuset ved siden af tømreren, kom han i en periode til at bo til leje hos tømreren. Senere byggede han selv hus på Lyshøjvej. I den periode, hvor Svenning Jensen havde tømrerværksted i villaen, var der to tømrere i Kejlstrup, og de boede næsten over for hinanden. Det har varet godt en halv snes år. Derefter, først i 1930'erne (det kan have forbindelse med 30'ernes krise) opgav Svenning Jensen tømrervirksomheden og solgte villaen på Kærtoftvej til Mads Holst. Næste ejer var Julius Friis. I 1943 blev huset købt af den nuværende ejer, Johs. Nielsen. Han fortæller, at det gamle tømrerværksted i sydenden på dette tidspunkt var indrettet til lejlighed, og i denne lejlighed boede hans mor fra 1950 (da Grethe og Johs. blev gift) til sin død i Derefter blev lejligheden "stilfærdigt" nedlagt og indrettet til gildesal. Johs. Nielsen købte huset i 1943, fordi han på dette tidspunkt hjalp sin far med cementstøberiet i ejendommen lige sydvest derfor, Kærtoften 10. Han havde indtil da boet hos forældrene på Clemensgården. Fra venstre ses Johs. ielsen og Grethe ielsen, derefter Rudolf og Inger Knudsen, foran købmandsgården, Inger Knudsens fødehjem, sommeren 1997 (foto vfh). Fra disse fire "indfødte" Kejlstrup-borgere stammer en stor del af oplysningerne i dette skrift. Johs. Nielsen overtog cementstøberiet efter faderen og flyttede den i 1949 til hjørnet af Lyshøjvej og Kejlstrupvej, idet det gamle smedeværksted var ledigt her efter den gamle smed Jens Poulsens død. Smedens søn var inde som soldat, og så kunne Johs. Nielsen handle med enken - resultatet var, at da sønnen vendte hjem for at drive

11 smedjen videre, måtte han flytte til Møllerup, hvor alle smederedskaberne var flyttet til. Så det ligner en overenskomst mellem enken og Møllerup (fru Kiss Carl), da Poulsens smedje hele tiden var blevet benyttet af Møllerup. 84 Grethe og Johs. Nielsen er i dag ophørt med cementstøberiet og nyder tilværelsen som pensionister i den hvide villa. Kærtoften 6 (matr. 19 a) Matrikelnummeret kunne godt lade formode, at dette hus i dag ligger på det sted, hvor huset til den oprindelige store husmandslod nr. 19 i sin tid lå. Men det nuværende hus er naturligvis meget yngre - det er opført nogenlunde samtidig med nabohuset, altså omkring Muligvis er huset opført af Justegården eller Fogedgården som bolig til "Moster", Mette Marie Foged, der stammede fra Justegården, men arbejdede med husholdningen på Fogedgården ("Moster" var søster til Justegårdens nuværende ejer Else Sørensens bedstemor - de to søskende stammede fra Mols). Moster var søster til Marinus V. Sørensens kone, og hun flyttede op på Justegården, da søsteren døde omkring 1936 og fik hendes lejlighed. Da Moster var flyttet ned i Justegården, blev huset solgt til Birthe Marie og Peder Laursen fra Kallehaven, der kom fra ejendommen Kallehaven syd for Kejlstrup by. Fra Kallehaven medbragte de deres trofaste tjenestepige Anne Kirstine, der arvede huset efter deres død. Efter hendes død i 1948 eller 1949 blev det solgt til henes søster Mine og hendes mand Peder Jørgensen, der døde i Derefter boede Mine alene i huset nogle år, hvorefter hun kom på plejehjemmet, hvor hun døde Deres datter er Anna Bonde i gård nr. 5. Mine og Peder (som blev kaldt "Pier") havde tidligere haft den midterste af de tre statsejendomme ude ad Feldballe-vejen (den som Gerda Møller har nu) - de er alle tre udstykket fra Bondes gård vii. Mine døde for få år siden, og huset blev overtaget af Inger og Ebbe Christensen. I dag (2009) beboes det af Tom Michelsen. Bitte Meta Før vi forlader denne periode, skal vi nævne en af de karakteristiske skikkelser i Kejlstrup i 20'erne og 30'erne: bitte Meta. Hun blev kaldt sådan, fordi hun var meget lille. Det skulle have sin baggrund i, at hun som barn var blevet angrebet af den spanske syge, der hærgede lige efter Første

12 Verdenskrig, og derfor var blevet sat tilbage i vækst. Hun var en meget godmodig kvinde, der ernærede sig ved at hjælpe folk i forbindelse med fester og andet, hvor der krævedes en ekstra hånd. Når hun vaskede op, skulle hun have en særlig skammel for at kunne nå op til bordet. Når hun gik rundt i byen, strikkede hun mens hun gik, og hun sad ofte på en træstub sydvest for Justegården og strikkede, husker Else Sørensen. På grund af sin lille statur måtte hun tåle mange drillerier. Især var byens drenge og karle skrappe til det. En af de yndede fornøjelser var at gå efter hende på knæ for at komme i samme højde som hende. Naturligt nok kunne hun blive rasende over det. Men hun var en skattet medhjælp i mange situationer og altid god som dagen var lang. Hun boede i det bindeingsværkshus, der lå, hvor Leo Thomsen senere byggede værksted (hjørnet af Kærtoften og Østervej). TREDIVER E Efter opgangsårene under og umiddelbart efter Første Verdenskrig gik udviklingen i stå, også i Kejlstrup. I resten af 1920'erne blev der ikke bygget nyt i landsbyen. Fra ca begyndte den frygtelige økonomiske krise, der betød ruin for mange landmænd. Krisen greb ind overalt i samfundet, for når landmændene ikke havde råd til at købe, gik det også ud over håndværkere og handlende, for ikke at tale om arbejderne, både på landet og i byerne. Det kan derfor forekomme selvmodsigende, at det netop er i begyndelsen af 1930'erne, at det næste hold huse bygges i Kejlstrup. Jeg tør ikke gøre mig klog på, hvordan den sag hænger sammen. Men jeg kan konstatere, at der i årene blev bygget hele fire nye huse i landsbyen, én på Kolkærvej og tre på Lyshøjvej. Hvis vi ser nærmere på de enkelte huses historie, nærmer vi os måske en forklaring: det første hus blev bygget i 1930 på Kolkærvej, simpelt hen fordi Andreas Møller på Møllegården havde brug for et aftægtshus. Hvad angår de tre på Lyshøjvej er der lidt tvivl om opførelsesårene. Muligvis er de alle opført i årene , hvilket ville betyde, at de er opført efter at den økonomiske krise havde toppet. Kolkærvej 2 (matr. 11 d)

13 Matrikelnummeret afslører, hvad der er ganske rigtigt: huset er opført på en grund udstykket fra gård nr Det skete i 1931, da Andreas Møller på Møllergården døde, og huset opførtes som aftægtsbolig for enken, Kirstine. En bror til Andreas Møller, der havde hjulpet til på gården, flyttede med over i huset. Karl Nielsen fortæller, at de selv støbte cementstenene til at opføre huset af. Der hentedes sand og grus fra en grusgrav, og så hjalp folk til, som de nu havde tid til. Det var ikke ualmindeligt dengang - det var hårde tider. Karl Nielsen husker, at den ejendom, der udstykkedes fra Skaarupgaard, da en af karlene blev gift med datteren, blev bygget på samme måde (oppe på Krogryggen). Huset på Kolkærvej er opført i typisk "Bedre Byggeskik"-stil, der netop toppede på dette tidspunkt. Det fremtræder stadigvæk tydeligt i denne stil. Efter Kirstine Møllers død solgtes huset til Ellen og Jens Jensen, der var blevet hjemløse efter at deres tidligere hjem, huset nabo til bageren, var brændt i Med huset fulgte forpligtelsen til at tage sig af Thomas Jensen, Andreas Møllers bror. Det gjorde de også på bedste vis så længe han levede. I dag (2009) beboes det af Sejner & Inge Lise. Lyshøjvej 1 (matr. 8 f.) Lige som de øvrige grunde langs Lyshøjvej er også denne grund udstykket fra Clemensgården. Det er sket omkring 1930, hvor Jens Svendsen lod huset opføre. Jens Svendsen var tidligere fodermester på I. P. Petersens gård (nu Flemming Sloth) og havde derfor boet i denne gårds fodermesterhus, Bækhuset. Da han holdt som fodermester boede han i nogle år til leje hos tømreren i den hvide ville Kærtoften 8. Men i 1933 fandt han åbenbart økonomien og tiden moden til at opføre eget hus. På dette tidspunkt var der ikke andre huse ved den nuværende Lyshøjvej. Jens Svendsen var byens altmuligmand. Han var konditor af uddannelse, men havde som nævnt i flere år været fodermester. Men han kunne mere end dette. Han var dygtig som håndværker af næsten enhver art: murer, tømrer, maler, tapetserer, og alle disse hverv tog han ud til folk og udførte. Særlig kendt blev han dog som "skaffer", den tids festarrangør og tjener. Når han var ude til fester fungerede hans kone Dorthea som opvasker og kogekone. Dermed var det dog ikke slut: i kælderen havde Jens Svendsen indrettet et meget velrenommeret skomagerværksted!

14 Hans hus ejes i dag af Margit og Rikard Knudsen. Lyshøjvej 3 (matr. 8 g og 8 h) Hvorfor huset breder sig over to matrikelnumre er mig ikke bekendt. Men på et matrikelkort ses det, at alle matrikelnumrene 8 f - 8 k er af nogenlunde samme størrelse, så det kan være en udstykning, der er foretaget før der er tænkt på opførelse af huse på grundene. Lyshøjvej 1 er opført på en enkelt af disse parceller, mens både nr. 3 og 5 hver optager to parceller. Huset blev opført af Albert Rasmussen, ifølge lokalplanen i 1930, mens Johs. Nielsen er mere tilbøjelig til at sige For Johs. Nielsens udsagn kunne tale, at huset så naturligt ville være opført året efter Lyshøjvej 1 - på den anden side er dette knap så naturligt, hvis de små parceller allerede var udstykkede, før der tænktes på opførelse af huse på dem. Albert Rasmussen boede på Vandgården. Han var en bror til købmanden og havde to børn, der forblev ugifte. Han havde solgt det senere Lyshøjvej 5 fra til Anders Foged, men i 1948 solgte han Vandgården til Anders Foged og overtog til gengæld selv Lyshøjvej 5. Det var i Albert Rasmussen flyttede til Århus, hvor han drev et pensionat, men beholdt grunden Lyshøjvej 5 indtil 1959, hvor han solgte den til Lise Jensen (fra Hvidkærgård). I dag bebos Lyshøjvej 5 af Bente og Bo Gårdmand. I dag bebos huset Lyshøjvej 3 af Tina og K. A. Hansen. Hun har været på Ebeltoft Slagteri, han er på Tirstrup flyveplads, vist nok ved biludlejning. Kejlstrupvej 20 (matr. 8 d) Også denne ejendom er udstykket fra Clemensgården. Den er opført senere end de hidtil nævnte, nemlig omkring Den gamle bysmed, Jens Poulsen, røg uklar med bymændene i 1925 og måtte ophøre i bysmedjen på Stenbjergvej. Han fungerede derefter som smed for Møllerup og for private kunder fra sit hus på Kejlstrupvej 24 (?), som er opført i I 1928 købte han imidlertid grunden på hjørnet af Kejlstrupvej og Lyshøjvej af Clemensgården, og her opførte han en ny smedje. Der var indrettet værelser til smedesvendene ovenpå.

15 Opførelsen kan hænge sammen med, at han også fungerede som mekaniker og havde to mekanikere ansat. Desuden var hans søn, den senere smed Jens Jørgen Poulsen, uddannet mekaniker. Det er klart, at det var en branche med fremtid i, hvorimod smedehåndværket gik den anden vej. 88 Da den gamle smed døde førte enken med sønnens hjælp virksomheden videre, men da han skulle ind som soldat, solgte moderen i 1949 smedjen til Johs. Nielsen, der derefter flyttede sit cementstøberi derop. Da Jens Jørgen Poulsen vendte hjem efter soldatertjenesten, kunne han konstatere, at smedjen var blevet til et cementstøberi, og at alle smederedskaberne var solgt til Møllerup. Der var ikke meget andet at gøre end at flytte smedevirksomheden til Møllerup, hvilket da også skete. Men Poulsen var meget interesseret i biler, og han oparbejdede efterhånden en lille mekanikervirksomhed i udhuset til privaten derhjemme på Kejlstrupvej 24. Da han holdt som smed på Møllerup, byggede han i 1963 et nyt smedeværksted derhjemme og fortsatte med autoværksted derfra. Han holdt op som 71 årig. Det er hans søn, der har købt missionshuset, til lager for spilleautomater. EFTER 1945 Efter 1935 skulle der gå et kvart århundrede, før det næste nye hus så dagens lys i Kejlstrup. Det var i 1959, hvor endnu et hus føjedes til husrækken ud langs Lyshøjvej. Lyshøjvej 5 (matr. 8 k og 8 i) Dette hus blev opført i 1959 af Lise Jensen. Det er opført som typehus og er temmelig nøjagtig magen til et hus, som hendes bror havde opført på Mols. Huset stod tomt nogle år efter Lises død. Derefter blev det overtaget af Bente og Bo Gårdmand, der i to omgange havde været på Grønland. Han arbejder nu på DMU's afdeling for Flora- og Faunaøkologi på Kalø. De to grunde, huset ligger på, havde ligget udstykket i mange år, da huset opførtes. De ejedes af Albert Rasmussen fra Vandgården (købmandens bror), der også havde opført naboejendommen. Lyshøjvej 7 (matr. 8 o)

16 Huset er det senest opførte i Kejlstrup. Det blev opført i 1974 i tidens typiske parcelhusstil af vognmand Verner Kruse, gift med Karna Kruse. Han købte oprindelig grunde til at have sine lastbiler på, men fik så senere lov til at bygge på grunden. Huset beboes i dag (2009) af Aase og Erik Aude. BILAG 1 er navnene til skolebilledet fra 1902 (se kap. IV: Skolen ) BILAG 2 er navnene til skolebilledet fra 1926 (se kap. IV: Skolen ) BILAG 3 er navnene til skolebilledet fra 1944 (se kap. IV: Skolen ) BILAG 4 er navnene til skolebilledet fra 1955 (se kap. IV: Skolen ) BILAG 5 er navne og tekst til billedet af Feldballe-Nødager sogneråd 1902 (se kap. IV, sidste side) BILAG 6 er et kort over Kejlstrup fra lokalplan nr. 47, Rønde kommune1997 BILAG 7 er et kort over de forskellige bygningers opførelsesår, fra samme lokalplan. Teksterne til alle bilagene foreligger kun hånd- og maskinskrevet, altså ikke på tekstbehandling. De er lånt fra Egnsarkivet, hvor de foreligger på bagsiden af den pågældende billeder. i... Ole Laursen juli I øvrigt går der endnu blandt de ældre mandfolk i Kejlstrup frasagn om smed Poulsens smukke døtre - der var fire eller fem døtre og kun den enkelte søn. "Og sønnen har i øvrigt arvet faderens enorme temperament!" - siger Ole Laursen... Han fortæller også, at Jens Jørgen Poulsen er ivrig jæger. ii... Karl Nielsen 15. juli 1998 iii... Ole Laursen juli iv... side 183 v... sie 12 vi... side 16 vii... Ole Laursen juli 1998.

V. FRA ÅRHUNDRESSKIFTET TIL I DAG

V. FRA ÅRHUNDRESSKIFTET TIL I DAG V. FRA ÅRHUNDRESSKIFTET TIL I DAG Efter århundredskiftet synes der at have været nogle rolige år i Kejlstrup - det gjaldt i hvert fald på byggeområdet, for der blev ikke bygget nye huse igen før i årene

Læs mere

Da Chr. Vester købte Møllerup

Da Chr. Vester købte Møllerup 1 Da Chr. Vester købte Møllerup Vilfred Friborg Hansen (skrevet 2014 til Folk og Liv 2014 ) Fra tiden omkring Første Verdenskrig (1914-18) og frem til den store krise i 1930 erne var der en række handelsmænd

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE Thorsagers gårde blev udskiftet i 1793. De med sort markerede gårde blev liggende i byen, øvrige blev udflyttet. Der kan læses om gårdene i Thorsager i Folk og

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

VESTER EN INDRE-MISSIONSK HANDELSMAND

VESTER EN INDRE-MISSIONSK HANDELSMAND VESTER EN INDRE-MISSIONSK HANDELSMAND Af Vilfred Friborg Hansen Denne artikel handler om en markant personlighed, der stammede fra Mols, men mest virkede i området lidt nord for det egentlige Mols, nærmere

Læs mere

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899 Nymark-familien. Stamfaderen til Nymarks-familien var Thomas Jensen, som blev født d.12.12.1844 i Testrup. Hans far var Jens Thomsen, ejede af stor gård i Testrup og Testrup Teglværk. Han var en fremskridtsmand

Læs mere

Anna Marie Elisabeth Hansen

Anna Marie Elisabeth Hansen Anna Marie Elisabeth Hansen Min faster Anna var født den 27. august 1896 i Brahetrolleborg sogn på Sydfyn, en halv snes km. fra Faaborg. Forældrene var savskærer Hans Hansen Dyrman og hustru Kirsten. Hun

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

III. DE ÆLDSTE HUSE. De 12 gårde er kærnen i det gamle Kejlstrup.

III. DE ÆLDSTE HUSE. De 12 gårde er kærnen i det gamle Kejlstrup. III. DE ÆLDSTE HUSE 40 De 12 gårde er kærnen i det gamle Kejlstrup. Men ud over gårdene var der allerede ved udskiftningen i 1791 flere huse - på udskiftningskortet noteres ialt seks huse, der tilsammen

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

I det følgende vil gårdenes historie blive gennemgået enkeltvis. Rækkefølgen vil følge matrikelnumrene.

I det følgende vil gårdenes historie blive gennemgået enkeltvis. Rækkefølgen vil følge matrikelnumrene. 20 II. DE TOLV GÅRDE De 12 Kejlstrup-gårde har i 1800-tallet set ud, som gårde gjorde dengang: de har været firlængede, med en port i den avlsbygning, der lå over for stuehuset, så man kunne lukke effektivt

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN Thorsager bymidte omkring 1905, forsamlingshuet til venstre, bag det præstegården. Til højre Kr. Jacobsens gård. Thorsager hovedgade ca. 1905, købmandsgården til

Læs mere

Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e Aikevej 7 3d 1868

Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e Aikevej 7 3d 1868 Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e 1946 1946 Magnus Kristensen, husmand 1967 Henning Kristensen, maskinarbejder Asta M. Kristensen 1981 Henning Kristensen (2009) Denne ejendom blev oprettet i 1946, da Magnus

Læs mere

Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge

Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge Udført af Karsten Thorborg, 2009 http://kt.mono.net Introduktion 1 Anders Liisberg var resultat af et møde i Randers mellem dyrlægen Niels Peter

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Astrid og S.P. Jensen

Astrid og S.P. Jensen Astrid og S.P. Jensen Vore erindringer Redigeret af John Lykkegaard Astrid og S.P. Jensen Vore erindringer udgivet 2006 udgivet som e-bog 2011 S. P. Jensen og Forlaget Mine Erindringer Redigeret af John

Læs mere

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans Afsnit 1 Afsnit 1 Marie, Anton og Hans 9 Afsnit 1 10 Karen Marie Jørgensen, født 11. maj 1858 på Tindinge banke i Tjørnelunde, Holbæk amt, datter af husmand Jørgen Madsen (1825-1891) og hustru Juliane

Læs mere

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Gislingegården, som vi skal besøge, her fotograferet i 1905. På trappen står ejeren Johannes Johannesen med hustruen Karen Margrethe,

Læs mere

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård?

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård? Langå Købmandsgård Lidt slægtshistorie om livet i den gamle stråtækte skole, der lå på pladsen inden kirkegårdspladsen, fra tiden sidst i 1700 tallet til livet i købmandsgården med landbrug og korn og

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone)

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Else Jensdatter Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Forældre Børn : nr. 134 Jens Christensen og nr. 135 Anna Nielsdatter. : Anna Andersdatter, Kjiersten Andersdatter,

Læs mere

Bøssehøjgård, arvefæstegård

Bøssehøjgård, arvefæstegård 82 Bøssehøjgård, arvefæstegård Matrikelnummer: Matr.nr. Oprindelig nr. 8, nu 7c og 8 a Lønholt by, Grønholt Matr.nr. 8a er på 12.702 m2, heraf vej 843 m2 matr.nr. 7c er på 46.313 m2, her af vej 792 m2

Læs mere

No. 79. : Anne Christensdatter.

No. 79. : Anne Christensdatter. No. 79 Anne Christensdatter Anne Christensdatter Forældre Børn : nr. 158 Christen Mortensen og nr. 159 Anna Christensdatter : Mette Kirstine Christensen (39), Ane Cathrine Christensen, Maren Christensen

Læs mere

Enghavegaard, Borup, matrikel 7

Enghavegaard, Borup, matrikel 7 https://www.slaegtogdata.dk/kilder/afskrevne-kilder/praestoeamt/enghavegaard-borup-matr-7 Enghavegaard, Borup, matrikel 7 Præstø amt, Fakse herred, Sønder Dalby sogn - kildeafskrift doneret af Arne Hansen,

Læs mere

Viet den 29. okt

Viet den 29. okt Damgade 18 Boel ½ 45 Matr. nr. 43 1596 1607 findes Peder Bugge Peter Bugge 1595 rester han en del af sin tiende. 1600 er hans gæld sat til 5 mark og 10 skilling, som han skal give renter af. 1605 kaldes

Læs mere

Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård

Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård Matrikelnumre: Matrikel nr. 10 Lønholt by, Grønholt sogn, Nu 10a Lønholt By, Grønholt sogn, Det oprindelige nummer: 13. Matr.nr. 10a er

Læs mere

Grønholtvangen 27 Gammel Torp

Grønholtvangen 27 Gammel Torp Grønholtvangen 27 Gammel Torp Matrikelnummer Matr.nr. 6c og 6m Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæste, parcel fra Vennekilde. Matr.nr. 6c er på 4.0407 m2 Matr.nr. 6m er på 4628m2 Ejendommen er vistnok nedbrændt

Læs mere

Matrikel nr. 12a Lønholt by, Grønholt sogn, nu 12 a Lønholt by, Grønholt sogn, Oprindeligt nummer var 2.

Matrikel nr. 12a Lønholt by, Grønholt sogn, nu 12 a Lønholt by, Grønholt sogn, Oprindeligt nummer var 2. Oldvejen 7 Marsletgård, arvefæstegård Matrikelnummer: Matrikel nr. 12a Lønholt by, Grønholt sogn, nu 12 a Lønholt by, Grønholt sogn, Oprindeligt nummer var 2. Matr. 2a er på 207.471 m², heraf vej 1.352

Læs mere

Grønholtvej 12 Skovfogeden hus

Grønholtvej 12 Skovfogeden hus Grønholtvej 12 Skovfogeden hus Matrikelnummer Matr.nr. 10 a, tidligere hus no 1, nr. 21, se Stendalhus, arvefæste. Ejendommen er på 11910m2. Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen 1. Skøde lyst den 30.8.1983

Læs mere

No. 13 Mette Kirstine Pedersen

No. 13 Mette Kirstine Pedersen Mette Kirstine Pedersen Forældre: nr. 26 Søren Dahl Knudsen og nr. 27 Else Dahl Knudsen Børn: Else Pedersen, Niels Dahl Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn Født Døbt Faddere

Læs mere

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie Carl Nielsens mor AJHanne Christensen Carl Nielsens barndomshjem i Nr. Lyndelse er indrettet som et museum, hvor der især er samlet materiale fra komponistens unge år med relation til familien og hjemmet,

Læs mere

Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt

Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt Ifølge matriklen i 1664 hørte gården til Jomfruens Egede, fæsteren var Niels Pedersen, gårdens hartkorn angives til 4 td 5 sk. Ifølge Matriklen i 1680 hørte

Læs mere

Sorten Vennekildegårdsæble nævnes omkring 1885, stammer fra Vennekildegård, Grønholtvej 31

Sorten Vennekildegårdsæble nævnes omkring 1885, stammer fra Vennekildegård, Grønholtvej 31 Grønholtvej 31 Vennekilde Matrikelnummer: Matr.nr. 6a Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæstegård, som er på 189954 m2, heraf vej 8160 m2. Det var oprindelig gård nr. 5. Vennekilde har engang sammen med

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Aner til Karen Jensen

Aner til Karen Jensen 1. generation 1. Karen Jensen, datter af Husmand Jens Jensen og Kirsten Olesen, blev født den 20 Nov. 1885 i Ø. Tørslev sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 2 Dec. 1885 i Hjemmet, og døde efter 1930.

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Jørgen Thorvald Jensen

Jørgen Thorvald Jensen Jørgen Thorvald Jensen I Uffe Jensens erindringer kan bl.a. læses: Forældre: Jens Peter Jensen og Anne Jørgensdatter *23.02.1880(31) Fastrup, Gjellerup FT1890 Bor hos forældrene i Fastrup K01.04.1894(121)

Læs mere

Gårslevbogen Spredte træk af sognets historie. Tekst samlet og skrevet af Preben Mikkelsen

Gårslevbogen Spredte træk af sognets historie. Tekst samlet og skrevet af Preben Mikkelsen Gårslevbogen Spredte træk af sognets historie Tekst samlet og skrevet af Preben Mikkelsen Layout og billedredaktion v. Finn Thybæk Børkop Lokalhistoriske 2005 Arkiv GARDnr.3, "Enghavegård", Nebbegårdsvej

Læs mere

Kristinedalsvej. rejsebranchen. Hun bor nu i Jylland. Kristinedalsvej 2 Foto marts Svend Pedersen og Gerda. Foto maj 2008

Kristinedalsvej. rejsebranchen. Hun bor nu i Jylland. Kristinedalsvej 2 Foto marts Svend Pedersen og Gerda. Foto maj 2008 Side 108 Kristinedalsvej Kristinedalsvej 2 Kristinedalsvej 2 Foto marts 2007 Dette hus er bygget i 1939 af vognmand Osvald Jensen. Garagerne blev bygget først, og her boede Osvald Jensen indtil han flyttede

Læs mere

Aner til Maren Madsen

Aner til Maren Madsen 1. generation 1. Maren Madsen, datter af Gårdmand Mads Christensen og Mette Christensdatter, blev født den 1 Mar. 1851 i Dalbyover Sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt den 13 Mar. 1851 i Hjemmet, døde den

Læs mere

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro er en gammel stedsbetegnelse for overgangen af Skals å, i tidernes

Læs mere

Kongevejen 76. Skræppenborg, arvefæste. Matrikelnummer

Kongevejen 76. Skræppenborg, arvefæste. Matrikelnummer Kongevejen 76 Skræppenborg, arvefæste Matrikelnummer matr.nr. 40 Lønholt by, Grønholt sogn findes ikke længere. Parcel 40b er udstykket den 23.1.1920. og er på 1.586m2. Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Jens Peder Rasmussen

Jens Peder Rasmussen Jens Peder Rasmussen Maren Nielsdatter ældste søn Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave JENS PEDER RASMUSSEN "1 Jens Peder Rasmussen *1786-1834 Marens ældste søn Jens Peder Rasmussen blev født 21. marts

Læs mere

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde i Als nordsogn. Denne violin blev siden samlet, og viste

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1879. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Familiegrupperapport for Hans Poulsen og Bodil Kirstine Pedersen Mand Hans Poulsen 1

Familiegrupperapport for Hans Poulsen og Bodil Kirstine Pedersen Mand Hans Poulsen 1 Mand Hans Poulsen 1 Født 1 Apr. 1873 Stenløse, Ølstykke, Frederiksborg 1 Dåb 27 Maj 1873 Stenløse, Ølstykke, Frederiksborg 1 Død 13 Apr. 1947 Ølstykke, Ølstykke, Frederiksborg 2 Far Ole Poulsen (1834-1875)

Læs mere

Sørupvej 11 Sørup, Fredensborg

Sørupvej 11 Sørup, Fredensborg Sørupvej 11 Sørup, Fredensborg Sørup Vaskeplads set mod Esrum Sø ved indkørslen til Sørupvej 62, 1918. Fotograf ubekendt. Matrikelnummer Ejendommen omfatter i dag arealerne på matr.nr. 1bt, 1bu, 1 eo,

Læs mere

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Knud Pedersen & Maren Rasmusdatter Saaderup 140/141

Læs mere

Han er hjemmedøbt d. 27 maj og fremstillet i Bågø kirke d. 30 juni 1867.

Han er hjemmedøbt d. 27 maj og fremstillet i Bågø kirke d. 30 juni 1867. Ane 10. Hans Chr. Johansen Skrædder. Født 26. maj 1867 Død 1. januar 1930, 62 år gammel Ane 11. Abeline Dorthea Andersen Jordemoder Født 19. okt. 1864 Død 12. maj 1946, 81 år gammel Hans Chr. Johansen

Læs mere

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006 Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup lørdag d. 29. juli 2006 Mit navn er Leif Bruhn Andersen. Jeg er barnebarn af Ane Marie s storebror, bedst kendt som Snedker Peter Andersen Postadresse: Krogshave

Læs mere

Grønholtvej 74, Parcel af Nydamgård. Matrikelnummer:

Grønholtvej 74, Parcel af Nydamgård. Matrikelnummer: Grønholtvej 74, Parcel af Nydamgård Matrikelnummer: matr.nr. 7b Lønholt by, Grønholt var oprindelig et arvefæste, som udgjorde en parcel fra Nydamgården. I dag hører matrikelnumret sammen med matr.nr.

Læs mere

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889.

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Jens Peter Hansen Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Hans forældre var Hans Peter Hansen født den 16. maj 1864 og Sidse Kirstine Hansen født den 14. november 1854. De flyttede lidt rundt

Læs mere

Brønd 11 ( Tinghøjgård ) Halvbol nr.62 Matr. Nr.33

Brønd 11 ( Tinghøjgård ) Halvbol nr.62 Matr. Nr.33 Brønd 11 ( Tinghøjgård ) Halvbol nr.62 Matr. Nr.33 En hellig kilde, hvis vand havde en helbredende kraft, fandtes ved Tinghøj. Allerede for årtusinde var denne kilde bekendt. De syge kom i større skarer,

Læs mere

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gårdens navn Matr.nr. Krinkelkær 2-b m.fl., Frenderup By Selvstændig ejendom fra 1866. Areal - 1866 Matr.nr. 2-b blev udskilt fra matr.nr. 2-a i 1866. Ejeren af

Læs mere

Kongevejen 79. eksisterer ej længere. Matrikel nummer. Parcel af Stenklammegård matr. nr. 2b.

Kongevejen 79. eksisterer ej længere. Matrikel nummer. Parcel af Stenklammegård matr. nr. 2b. Kongevejen 79 eksisterer ej længere Matrikel nummer Parcel af Stenklammegård matr. nr. 2b. Er i dag lagt under Kildegården, Kongevejen 79, 3480 Fredensborg Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen 1. Landmand

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Aner til Anders Peter Andersen

Aner til Anders Peter Andersen 1. generation 1. Anders Peter Andersen, søn af Arbejdsmand Karl Peter Andersson og Karen Marie Larsen, blev født den 29 Jul. 1876 i Gjerning sogn, Houlberg Herred, 1 blev døbt den 30 Jul. 1876 i Hjemmet,

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

Jerslev 11-60. Klæstrup 61-110. Svennum 111-128. Klæstrup 129-130

Jerslev 11-60. Klæstrup 61-110. Svennum 111-128. Klæstrup 129-130 Ejerlav. Side. Jerslev 11-60 Klæstrup 61-110 Svennum 111-128 Klæstrup 129-130 Ejerlav Svennum Folio nr. 111 Løbenr. 84 "Bundgaard" Matr. nr. 1. Lars Mikkelsen, skøde fra Mikkel Christensens enke Karen

Læs mere

Gravsgade 4 (Matr. Nr. 166e)

Gravsgade 4 (Matr. Nr. 166e) Gravsgade 4 (Matr. Nr. 166e) Husrækken Gravsgade nr. 2 til nr. 8, var oprindelig en bygning. Nemlig Ribe by's hospital. Dette blev bygget omkring år 1797 og fungerede som hospital frem til 1873. I årene

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni 2013-2 Siden sidst Onsdag den 16. januar var der foredrag på Ferritslev Friskole. Sognepræst ved Brahetrolleborg, Øster Hæsinge og Krarup Kirker, Ole Buhl Hansen, fortalte om,hvordan vi ved hjælp af humoren

Læs mere

Ane F2 og F3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane F2 og F3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane F2 og F3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen(1859-1917) og hustru Karen Marie

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Anna Kirstine Mathiesen, født Carlsen Født 10. december 1889 i Høve. Død 5. november 1970 i Odense.

Anna Kirstine Mathiesen, født Carlsen Født 10. december 1889 i Høve. Død 5. november 1970 i Odense. Anna Kirstine Mathiesen, født Carlsen Født 10. december 1889 i Høve. Død 5. november 1970 i Odense. Gift med Axel Christian Mathiesen 20/10-1912, Børn: Inger Mathiesen, Født 11/11-1911 (Id 3) Ellen Mathiesen.

Læs mere

Bibelgnask. kasperbergholt.dk/jesus. Bibelgnask. Ruth 3

Bibelgnask. kasperbergholt.dk/jesus. Bibelgnask. Ruth 3 Bibelgnask Ruth 3 Erobringen af Jeriko Erobring af Kana ans land Josva dør Introduktion til Dommerbogen Kana anæernes religion var Israels største fjende Folket vender sig fra Gud Periode med fred +400

Læs mere

Lønsømadevej 7 Vestergård senere Abbilholm Boel 60. Laus Jørgensen. Steg navnet på Vestergård.

Lønsømadevej 7 Vestergård senere Abbilholm Boel 60. Laus Jørgensen. Steg navnet på Vestergård. Lønsømadevej 7 Vestergård senere Abbilholm Boel 60 Laus Jørgensen Steg navnet på Vestergård. 1. Ellen Steg * 1721. 2. Maren ( Marie ) Steg * 1723. 3. Hans Hansen Steg * 1725. 4. Trincke Steg * 1728. 5.

Læs mere

Folketællinger. Fæster i tiden. Ejer i tiden. Navn. Hans Christophersen & Lucia Andersdatter. 11. okt. 1830-1845. Hans Hansen & Johanne Hansdatter

Folketællinger. Fæster i tiden. Ejer i tiden. Navn. Hans Christophersen & Lucia Andersdatter. 11. okt. 1830-1845. Hans Hansen & Johanne Hansdatter Matrikel 5a, Stenagergaard. ***** Matrikelkort 1798: ejer/fæster Hans Christoffersen areal: 494030 /al 42 1/14 tdr. Tidligere hed gården Wingeberggaard og havde matrikelnummer: 2 [Forside] [Skafterup]

Læs mere

115. Claus Ernst Belkin var på Drabæks mølle ved barnets fødsel f. død

115. Claus Ernst Belkin var på Drabæks mølle ved barnets fødsel f. død 24 5. Claus Ernst Belkin var på Drabæks mølle ved barnets fødsel (][) Cathrine Pedersdatter barn: Maria Sophia Belkin 29.5.1803 6. Andreas Jørgensen i Lunderskov Skovhus (][) Kirsten Pedersdatter børn:

Læs mere

Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten

Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten Når man køre fra Hadsten ad den gamle hovedvej nordpå mod Randers kommer man efter et par kilometer til landsbyen (Nørre) Galten. Ved Galten kirke

Læs mere

Grønholtvej 14. Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer

Grønholtvej 14. Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer Grønholtvej 14 Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer Matr. Nr. 3a, 3m og 3n Grønholt by, Grønholt sogn. Ejendommen hed oprindelig Orendrupgård og det gamle nummer var gård nr. 7, men hedder

Læs mere

Grønholtvej 21. Kollerisgård. Matrikelnummer

Grønholtvej 21. Kollerisgård. Matrikelnummer Grønholtvej 21 Kollerisgård Matrikelnummer Matr. Nr. 5a, og 31 Grønholt by, Grønholt sogn. Gården var oprindelig gård nr. 9. Matr.nr. 5 a er på 273.316 m2. Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen 1. Skøde

Læs mere

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen.

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen. 15. februar 2014 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter & Peter Mortensen I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter

Læs mere

No. 71 Ane Cathrine Pedersdatter Veie. En hyrdepige med sit horn. : nr. 35 Maren Brosholm Johannesdatter og Peder Christian Johannesen.

No. 71 Ane Cathrine Pedersdatter Veie. En hyrdepige med sit horn. : nr. 35 Maren Brosholm Johannesdatter og Peder Christian Johannesen. Ane Cathrine Pedersdatter Veie En hyrdepige med sit horn Forældre Børn : nr. 142 Peder Pedersen Veie og nr. 143 Maren Eskilsdatter. : nr. 35 Maren Brosholm Johannesdatter og Peder Christian Johannesen.

Læs mere

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk.

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. Møllegade 82 boel 58 1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. 1590 Står der i opgørelse over Nordborg præstegårds jorde

Læs mere

Else Larsine Cathrine Larsen og Jens Kristian Larsen

Else Larsine Cathrine Larsen og Jens Kristian Larsen 14. maj 2013 Else Larsine Cathrine Larsen og Jens Kristian Larsen Denne fortælling handler om mine oldeforældre på min farmors side Else og Jens Larsen fra Odsherred. Elses fødsel Else blev født i Nørre

Læs mere

Grønholtvej 48 Kirkedal

Grønholtvej 48 Kirkedal Grønholtvej 48 Kirkedal Matrikelnummer Matr.nr. 29 Grønholt by, Grønholt sogn husplads med have. Ejendommen er på 1556 m2. Ejendommen er opført omkring 1900 i 2 plan med stråtag og siden moderniseret.

Læs mere

Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8

Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8 Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8 Viet den 25.04.1750 Hans Christensen ca. 1713. Anna Sophie Christens datter *. Okt. 1727, datter af Christen Poulsen og Mette Petersdatter Lønsømadevej 44 Deres

Læs mere

St. Sjørup om ejendomme, folk og historie. Adresse, matr.nr. mv.:

St. Sjørup om ejendomme, folk og historie. Adresse, matr.nr. mv.: St. Sjørup om ejendomme, folk og historie. Adresse, matr.nr. mv.: Søstien 4, St Sjørup, 8950 Ørsted Egevang Fritliggende enfamilieshus (parcelhus) Matrikelnr.: 9a Ejerlav: ST. SJØRUP BY, ESTRUPLUND samt

Læs mere

Hendes forældre var Niels Jespersen f , mor Maren Østergård f,

Hendes forældre var Niels Jespersen f , mor Maren Østergård f, Skree Sagaen Herefter Sagaen om Maren Jespersen Stensberg f. 1862 i Skree (min Farmor) Hun blev gift med farfar Jens Christensen Stensberg i Ørre kirke 27. nov. 1883 Hendes forældre var Niels Jespersen

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Holme rundt i ældre billeder

Holme rundt i ældre billeder Holme rundt i ældre billeder Den midterste af Bakkegårdene Stuehuset til den miderste af Bakkegårdene: Gården brændte i 1920. Den unge pige var i færd med at bage pandekager. Der gik ild i fedtet på panden,

Læs mere

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707.

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707. Boel 39 Ramsdam 7 Christen Hansen Sandvad, stamfader til efterfølgende slægt, levede i det 17. århundrede, gift før 1663 med N.N. Af deres børn kendes en søn, Peder. Peder Christensen (Sandvej.) Født i

Læs mere

Efterslægt Ole Poulsen

Efterslægt Ole Poulsen Efterslægt Ole Poulsen 1. generation 1. Ole Poulsen, søn af Povel Olsen og Ane Pedersdatter, blev født den 2 Aug. 1834 i Stenløse, Ølstykke, Frederiksborg, døde den 29 Jul. 1875 i Stenløse, Ølstykke, Frederiksborg,

Læs mere

Hans liv i korte træk

Hans liv i korte træk Side. 1 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip oldefar. Hans liv i korte træk Side. 2 Mads Peter Hansen. En historie fortalt til mine børnebørn om deres Tip tip tip

Læs mere

Grønholtvej 60A Lollandsgården eller Laalandsgården

Grønholtvej 60A Lollandsgården eller Laalandsgården Grønholtvej 60A Lollandsgården eller Laalandsgården Matrikelnummer: Matr.nr. 8 a Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæstegård. Matr.nr. 8g blev frasolgt i 1887. Matr.nr. 8a er på 311599 m2, heraf vej 6368

Læs mere

Informationstavlen KRÆ BANKS HYW. KRÆ`BANK HAR ANLAGT DENNE HØJ VED AT BÆRE JORDEN SAMMEN I ET LÆRREDSFORKLÆDE.

Informationstavlen KRÆ BANKS HYW. KRÆ`BANK HAR ANLAGT DENNE HØJ VED AT BÆRE JORDEN SAMMEN I ET LÆRREDSFORKLÆDE. Kræ Banks Hyw Når man kommer kørende med Ølgodvej ved Bounum Smedje og drejer ind med Bounum Skolevej, kommer man lige før den gamle Bounum Skole til denne sten med påskriften Kræ Banks Hyw. Vis man så

Læs mere

Brushøjvej 13 Mat. Nr. 116 Inderste 113.

Brushøjvej 13 Mat. Nr. 116 Inderste 113. Brushøjvej 13 Mat. Nr. 116 Inderste 113. Viet den 26. apr. 1794. Christian Samuelsen * 1768, søn af Samuel Christiansen og Maren Jørgensdatter i Holm. Dorothea Sophie Attesen (Hansen ) * 1768, datter af

Læs mere

Matr.nr Hus midt i landsbyen

Matr.nr Hus midt i landsbyen Matr.nr. 20 - Hus midt i landsbyen Matr.nr. (1808-1859) Status (1811) Jordareal (1808-1859) Huset (1871) Beliggenhed 20, Vester Egede by og sogn Fæstehus under Gisselfeld Kloster Grund i byen på 2.490

Læs mere

Grønholtvej 57, hus med jordlod og vang. Matrikelnummer:

Grønholtvej 57, hus med jordlod og vang. Matrikelnummer: Grønholtvej 57, hus med jordlod og vang Matrikelnummer: Det oprindelige matrikelnummer var matr.nr. 58, men det er nu opdelt i 58a og 58b Lønholt ny, Grønholt sogn. Det ser ud til at det sker omkring 1940.

Læs mere

Grønholtvej 23 hus med grund og haveplads - høkerbutik

Grønholtvej 23 hus med grund og haveplads - høkerbutik Grønholtvej 23 hus med grund og haveplads - høkerbutik Matrikelnummer Matr.nr. 43 Grønholt by, Grønholt sogn, som er på 808 m2. Bygget nyt hus, som ligner et gammelt hus med stråtag. I 1930 var der købmandsforretning

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Gjerndrup Friskoles historie

Gjerndrup Friskoles historie Gjerndrup Friskoles historie For at fortælle om Gjerndrup Friskole, skal vi lidt længere tilbage i tiden. Gjerndrup Skole blev bygget i 1930, men før 1930 var der i Gjerndrup Surhave Skole, hvor de fleste

Læs mere

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden Danmark for 125 a r siden Danmark var for 125 år siden et lille land med 2,5 millioner indbyggere. Langt de fleste boede på landet, men mange var begyndt at flytte til de store byer som København og Århus

Læs mere