Albertslund Kommune. Netværksanalyse og anbefalinger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Albertslund Kommune. Netværksanalyse og anbefalinger"

Transkript

1 Albertslund Kommune Netværksanalyse og anbefalinger

2 Side 2 Indhold Versionsstyring... 3 Indledning... 3 Forord af konsulenten... 4 Gennemgang af ADM-net switche (HP 5406ZL)... 4 Hvilken betydning har de identificerede mangler?... 5 Anbefaling... 8 Fase Fase Fase Redesign af Rådhus/Serverrum Det administrative trådløse netværk Anbefalinger til et nyt trådløst netværk: Konklusion... 17

3 Side 3 Versionsstyring Dato Version Ændring Af 12/ HKR/ haackt 26/ Wifi analyse og anbefalinger er tilføjet sidst i dokumentet HKR CLTH haackt 9/ Rettelser og konklusion er tilføjet JKT/ haackt Indledning I forbindelse med Albertslund Kommunes arbejde med omstilling og modernisering af kommunen som helhed, ønsker kommunen at etablere et agilt fundament, der kan understøtte den hastige udvikling og de fremtidige innovative initiativer således at Kommunen vil kunne indfri ambitionerne om at blive en Smart By. Kommunens eksisterende netværk og dets topologi svarer ikke til de moderne krav hvilket giver store udfordringer i kommunens administration og i skolerne. I den forbindelse er TDC blevet bedt om at gennemføre en teknisk analyse, der skal give et billede af situationen samt komme med anbefalinger til hvordan kommunen adresserer de aktuelle og ikke mindst fremtidige udfordringer. Vores anbefalinger operationaliserer det Strategiske IT roadmap (SITR), og giver TDC s perspektiv på hvordan IT infrastrukturen i Kommunen moderniseres på den mest hensigtsmæssige måde såvel forretningsmæssigt som økonomisk. Den overordnede anbefaling i rapporten er, at Albertslund Kommune i en prioriteret rækkefølge påbegynder en modernisering af infrastrukturen. Indledningsvist bør de af elementerne i netværket, der forårsager de største problemer, blive udskiftet i stedet for at reparere og bruge yderligere ressourcer på et netværk baseret på ældre teknologi. Dette vil reducere risici og samtidigt være det første spadestik i forhold til at løfte Kommunen over på en mere agil og fremtidssikret infrastruktur.

4 Side 4 Forord af konsulenten Albertslund har i gennem længere tid haft et meget ustabilt netværk. I februar 2016 var det så ustabilt, at noget udstyr måtte frakobles og andet direkte slukkes. Med i udgangspunkt i ovenstående, har jeg gennemgået netværket og identificeret generelle forbedringer til netværket, samt et redesign af fiberringen. Min gennemgang er afgrænset til alle 5406ZL switche og satellit-switche på Hyldagerskolen og Herstedøster Skole. Wifi er efter Kommunens eget ønske ikke medtaget da kommunens teknikere allerede har igangsat initiativer til afhjælpning af oplevede driftsproblemer. Det fremkomne design er ikke detaljeret beskrevet, men vil kunne give et overordnet indblik. Gennemgang af ADM-net switche (HP 5406ZL) Det var ikke muligt at finde en forklaring i logfiler i forbindelse med nedbrud i februar Dette kan være forårsaget af at switchene har været slukket og/eller at loggen har været overskrevet. Jeg har ved gennemgang gået ud fra HP Best Practice på Procurve switche. Ved gennemgang har jeg identificeret følgende: Manglende spanning tree på moderparten af switche Manglende BPDU guard på access-porte Manglende spanning tree root guard UDLD (Link-keep-alive) på fiber-link ikke slået til VLAN segmentering centralt. Store domæner Manglende redundans En distribution switch router for hele fiberringen Manglende fiber redundans. Defekt optik/kabel fører til nedbrud Firmware bør være af nyeste version.

5 Side 5 Hvilken betydning har de identificerede mangler? Manglende spanning tree på moderparten af switche. (Se bilag) Ved brug af spanning tree, kan man sikre at et netværk med en eller flere redundante link ikke skaber loop. Spanning er baseret på at alle switch-porte sender såkaldte BPDU-pakker, og ud fra de sendte/modtagne BPDU-pakker lukkes/åbnes redundante link. Ved spanning tree er det god praksis at have roden i træet på de kraftigste switche, og så tæt på routeren som muligt. Optimal brug af link kan også styres ved at lægge roden korrekt. HP llo-protection er slået til, og vil I de fleste tilfælde fange en loopet port (2 porte forbundet på samme switch). Dette er ikke altid tilfældet og det er derfor praksis at slå både loopprotection og spanning tree til. Manglende BPDU guard på access-porte BPDU guard er en funktionalitet i spanning tree, der sikrer at der ikke sættes switche på uønskede porte. Hvis en uønsket switch bliver rod i netværket, vil dette kunne påvirke netværket negativt. Manglende spanning tree root guard Root guard sikrer at en switch ved fejlkonfiguration ikke bliver rod i spanning tree. Dette sker ved at en port der modtager BPDU-pakker med en bedre rod-værdi bliver blokeret/lukkes. Man kan konfigurere root guard således at den automatisk åbner porten igen efter 5 min. (Lukkes igen hvis BPDU md bedre rod-værdi), eller manuelt ved at lukke åbne porten. UDLD (Link-keep-alive) på fiber-link ikke slået til

6 Side 6 Sikrer at en defekt fiber i et fiberpar ikke skaber loop. Dette gøres ved at UDLD lukker port skulle porte ikke modtage ekko på en speciel sendt pakke. Et fiberpar der sender men ikke modtager kan skabe tab af netværkspakker, og som det værste kan det resultere i netværksloop. VLAN segmentering centralt. Store Selv om skoler/institutioner i stor udstrækning har fået deres eget vlan, skaber fiberring et stort l2-domæne. Det er ønskeligt at have routning så tæt på brugerne som muligt. Manglende redundans En distribution switch router for hele fiberring Det er ønskeligt og best practice at bruge en First Hop redundancy Protokol (FHRP) såsom VRRP. VRRP sørger for at en gateway kan deles imellem 2 enheder (routere). Skulle den ene router gå ned overtager backup routeren. Dette kræver selvfølgelig at fiberring sluttes, og det derfor er en dårlig ide at have spredt i en ring. (Dette er nok årsag til valg af hestesko fiberring.) Manglende fiber redundans. Defekt optik/kabel fører til nedbrud Det er ønskeligt at have redundante uplinks, og når der kun er en enkelt ring (switch) bør der laves port-channel ved brug af LACP. LACP brugs til at bundle 2 eller flere link som et link med større båndbredde. Ydermere forhindrer brug af LACP at trafik risikere at blive sendt i et hul.

7 Side 7 Firmware bør være af nyeste version Firmware kan være fejlbehæftet, og ikke være patchet med de seneste sikkerhedsopdatering. Ved at sørge for at bruge den seneste firmware, kan man minimere risiko for at udstyr går ned pga. af fejl i Firmware.

8 Side 8 Anbefaling Det anbefales at ovenstående funktioner bliver aktiveret og at der samtidigt sker et redesign af fiberringen som ikke bør være baseret på. I en overgangsfase kan der laves en mellemting Dette kan være nødvendigt da der pt. kun er et voice-vlan. MST slås til på alle switche og der laves en instans for fiberring og en instans for Rådhus med serverrum. Det er meget vigtigt at der i det nye serverrum slås MST til, da det kun er loop-protection der forhindrer loops på server switchene. En router i nyt serverrum har MST slået til, men dette er ikke tilfældet for de 2 switche hvortil servere er tilsluttet. Det vil være muligt at begrænse udbredelse i fiberringen, ved at slå L3/rutning til på alle knudepunkter (HP-5406) i fiberringen. På denne måde vil en fejl på et knudepunkt eller udstyr tilsluttet dette knudepunkt, ikke kunne sprede sig til resten af fiberringen og rådhuset. Det eneste der forhindrer et rent L3-knudepunkt er voice-vlan Der er kun ét voice-vlan som, hvis dette ikke ændres, vil spanne ud over alle knudepunkter i fiberringen. Det anbefales at voice-vlan segmenteres, således der som minimum er ét voice-vlan per knudepunkt. Ud fra en økonomisk og strategisk betragtning vil den tid og økonomi der er relateret til at rette op på ovenstående, med fordel kunne bruges til gøre netværket klar til den fremtidige infrastruktur, og samtidigt løse nuværende problematik. Med udgangspunkt i Cisco SITR initiativet er jeg kommet op med et design, hvor det er muligt at udskifte den nuværende fiberring og satellit switche i etaper. Dette er muligt ved at opbygge en ny L3 fiberring, hvortil den eksisterende fiberring med satellitswitche tilsluttes.

9 Side 9 En ny fiberring vil blive designet således at den kan transportere mange logisk adskilte data trafiktyper på samme fælles fibernetværk. Det vil således fremadrettet være muligt også at tilslutte skolenet på de samme switche. Kravet til logisk adskillelse af skolenet er opfyldt ved dette design. Sikkerheden i netværket er baseret på microsegmentering ved brug af TrustSec. Pakker bliver markeret allerede ved switch-port, således at der senere i en firewall og/eller access-liste på switchen kan åbnes/lukkes for adgang til hele eller dele af netværket. I designet er der indbygget redundans ved at have dublerede switche i hvert knudepunkt i fiberringen. Fiberringen vil i modsætning til i dag være en sluttet ring Dette kan ske uden fare for loop, da fiberringen er baseret på L3 (routning). Forudsætningen for at etablere en ny fiberring, er at der er ledig fiber mellem lokationerne. For at kunne adskille netværk i VRF er, og for at undgå at skulle lave adskillige mellemnet (VRF-lite) hver gang der laves en ny VRF, benyttes MPLS. I modsætning til VRF-lite skal der minimal konfiguration til for at oprette et nyt VRF. I hvert knudepunkt sættes 2 stk. Catalyst 3850 med udvidet feature-set, således at alle de ønskede krav i Cisco SITR iniativet opfyldes.

10 Side 10 WAN Designet er opbygget i 3 faser: Fase 1. Ny fiberring router for hvert enkelt knudepunkt. -vlan transporteres i overgangsfase i nuværende fiberring (hestesko), ved at kun at tillade voice-vlan på link imellem fiber-switche. (Det anbefales at voice-vlan bliver segmenteret, allerede i Fase 1.) WS-C XS-E FX-VR-ADM FX-DAM-ADM FX-OST-ADM FX-PCA-ADM Nye fiberring Kun routning FX-STA-ADM FX-HY-ADM FX-EG-ADM FX-VEST-ADM WS-C XS-E Rådhus Resten af ADM 1G & 10G fiber 10G fiber Stack HP router i fiberring Catalyst 3650 HP Satellit Switch HP Fiber ring switch Fig.1 Fase 1

11 Side 11 Fase 2. -vlan er blevet segmenteret i forbindelse med at access-switche udskiftes med Catalyst 3650 POE switche. WS-C XS-E FX-VR-ADM FX-DAM-ADM FX-OST-ADM FX-PCA-ADM Nye fiberring Kun routning FX-STA-ADM FX-HY-ADM FX-EG-ADM FX-VEST-ADM WS-C XS-E Rådhus Resten af ADM 1G & 10G fiber 10G fiber Stack HP router i fiberring Catalyst 3650 HP Satellit Switch HP Fiber ring switch Fig. 2 Fase 2

12 Side 12 Fase 3. Alle nuværende HP-switche er udskiftet og al trafik kører på redundante tilkoblede Catalyst 3650-switche. Catalyst 3650 switche vil kunne stackes hvis nødvendigt. Der er ikke længere behov for HP 5407ZL i fiberringen og disse kan derfor nedtages. Ved at opbygge design i minimum 3 faser er det muligt allerede nu, at realisere en stabil fiberring og samtidigt forsætte med nuværende HP-switche Det bliver derved muligt at lave en glidende overgang til et nyt netværk bestående af Cisco komponenter. Fig.3 Fase 3

13 Side 13 Antal Beskrivelse Varenummer 2 FX-PCA WS-C XS-E 2 FX-VR WS-C XS-E 2 FX-DAM WS-C XS-E 2 FX-OST WS-C XS-E 2 FX-STA WS-C XS-E 2 FX-VEST WS-C XS-E 2 FX-EG WS-C XS-E 2 FX-HY WS-C XS-E 32 Mellemlink 3850/3850 SFP-10G-LR 16 Mellemlink 3850/HP5406ZL SFP-10G-SR 16 Mellemlink 3850/HP5406ZL HP 10G Mini GBIC 16 Fiber SM LC/LC Fiber MM LC/LC Cisco Prime Infrastructor R-MGMT3X-N-K9 2 Servere til prime UCSC-C220-M4S 1 Cisco APIC EM Controller Appliance APIC-EM-APL-R-K9 Tabel 1: Stykliste til ny Fiberring I fase 1 tilføres en Management platform i form af Cisco Prime og en Cisco APIC EM Controller til udrulning nu og i fremtiden. Disse værktøjer vil give overblik og bidrage med at reducere den administrative tid til softwareændringer og -opsætninger samt give en sikker og ensartet styring af netværket.

14 Side 14 Redesign af Rådhus/Serverrum Det anbefales at der laves en særskilt server distribution (SD), der er adskilt fra resten af rådhusets netværk. Denne serverdistribution skal have en redundant router, således at der ikke er single-point-of-failure. SD skal køre VRRP således at subnet gateway automatisk fejler over ved nedbrud af en switch. Server access-switche (SA) skal tilsluttes redundant til de 2 Server distribution-switche. Det anbefales ikke at forbinde de 2 SA direkte til hinanden. Ligeledes bør der være en særskilt bruger distribution(ud) til klienter på rådhuset. Dette skal være en kopi af SD, hvor access-switchene (UX) er de enkelte switch i underkrydsfelterne. Hver enkelt UX (UX er) bør have sin eget subnet til telefoni, PC/printer og alt efter trafikmængde også separat segment til AP er. Ønskeligt ville være en separat WAN distribution Men hvis dette ikke er muligt, bør WAN/Internet etc. være tilsluttet SD. Ved mit besøg hos Alberslund Kommune fik jeg indtryk at ovenstående design kan laves med eksisterende udstyr. Udstyret er dog af ældre dato, så ved redesign bør nyt udstyr under alle omstændigheder blive taget i betragtning. Igen anbefaler jeg at SITR initiativer fra Cisco bruges som reference, således at designet lever op til de krav SITR har opstillet til netværket.

15 Side 15 Det administrative trådløse netværk Analyse af Claus Thomassen, Network System Engineer, CCIE Det eksisterende trådløse netværk for administrationen består af følgende komponenter: 4 stk. HP MSM765 controller i cluster (op til 600 AP er med N+1 redundans) 250 AP er model MSM 466, MSM 460 og en del ældre modeller. Langt de fleste switche kan kun levere 15,4W PoE til AP erne. Endvidere har et stort antal af disse switche kun 100Mbit/s porte. Der er trukket fiber med 1Gbit/s forbindelse mellem interne switche. AP erne er fordelt på få store lokationer og flere små lokationer med kun 1 eller 2 AP er. Der er normalt omkring 800 klienter på det trådløse netværk, i nogle situationer kan der være flere. Der tilbydes kun 2 SSID er. Et gæstenet, som bliver kaldt borgernet. Et admin net med 802.1x og Microsoft NPS, som authentication server (radius). Al trådløst bruger data trafik leveres fra central side både i form af internet og interne servere. HP MSM serie E wireless (Colubris), som er kunden eksisterende wireless administrative trådløse netværk, er meldt end of life fra HP s side. HP har aldrig lykkedes med af få dette produkt til at virke optimalt. Under alle omstændigheder er det nødvendigt med en udskiftning for, at sikre fremtiden og dennes krav. Anbefalinger til et nyt trådløst netværk: Et nyt trådløst net efter dagens standard indeholder den nyeste ac wave 2 standard på access points.

16 Side 16 Alle ac wave 2 access points har et maksimalt strømforbrug på typisk mellem 20 og 27 W. Det betyder at switch skal kunne levere PoE+ 30W standard for at levere tilstrækkelig effekt for wave 2 access points. Såfremt der kun leveres PoE 15,4W vil access point slukke for både features og transmittere, nogle access points vil helt slukke for radioerne. Det er derfor et krav, at stort set alle eksisterende switch skiftes til modeller med PoE+ 30W standard. Access point top modellen fra Cisco leveres nu med den nye multigigabit standard. Hermed kan et ethernet kabel (min. cat 5e) bruges til 2,5/5 Gbit/s forbindelse. Der er dog endnu ikke så mange switche på markedet med denne standard. Langt de fleste ac wave 2 access point kan benyttes med 2 stk. 1Gbit/s forbindelse i en ether channel, såfremt en enkelt 1Gbit/s forbindelse ikke er tilstrækkeligt. Ud fra det eksisterende behov, ses en enkelt 1Gbit/s, som værende tilstrækkeligt. Kablet mellem switche og access points skal minimum være cat 5e. Da al bruger data trafik termineres centralt, anbefales 2 trådløse controllere i redundant opkobling. Disse placeres centralt i datacenteret. Systemet kan udvides til både flere SSID er og flere access points hvilket understøtter Albertslund Kommunes ønske om at kunne skalere når nye Smartcity initiativer skal realiseres. Følgende set af komponenter fra Cisco kan anbefales: Access points: 2800 og 3800 Controller: 5520 WLC (op til 1500 AP er) Ident/access: ISE Management: Prime

17 Side 17 Konklusion I figur 1 er netværks-områderne, som vi ser dem i en totalløsning skitseret. Vores anbefaling er at indlede med fiberringen og management hvorefter de resterende elementer kan tilføjes i overensstemmelse med den udrulningsplan der ønskes. Der vil dog være nogle afhængigheder der skal tages højde for som det fremgår af illustrationen. Figur 1 Fiberringen skal være etableret inden det resterende netværk implementeres og netværket skal ligeledes være på plads inden wireless kan implementeres. Det er herudover vigtigt at sikkerheden (ISE og firewall funktioner) tænkes ind allerede i den indledende fase. Det optimale er at implementere alle netværks- og sikkerhedselementer på en gang og i stedet følge en udrulningsplan på afdelinger og områder. Således ville man kunne få gavn af alle elementer fra begyndelsen og dermed følge den strategi der er valgt for Kommunens infrastruktur.

Albertslund Kommune. Albertslund Kommune. Kontrakt om udvikling, levering og drift af netværk til Kommunen Tidligere publiceret materiale

Albertslund Kommune. Albertslund Kommune. Kontrakt om udvikling, levering og drift af netværk til Kommunen Tidligere publiceret materiale I forbindelse med gennemførelse af en SKI02.07 markedsafklaring i december 2016 offentliggjorde Albertslund Kommune dels en netværksanalyse med anbefalinger og dels en strategisk løsningsbeskrivelse for

Læs mere

EU-udbud af WAN infrastruktur

EU-udbud af WAN infrastruktur EU-udbud af WAN infrastruktur Bilag 2 Kundens IT-Miljø Side 1 af 6 Indhold 1.1 Formål... 3 1.2 Driftscentre i Kundens IT-Miljø... 3 1.3 Specifikation af Kundens netværksopbygning... 3 1.4 Arkitektur...

Læs mere

Managed LAN: Produktspecifikationer Version: 2.1

Managed LAN: Produktspecifikationer Version: 2.1 Generelt Lokalnettet er i stigende grad blevet et følsomt forretningskritisk område. Kunder forventer i større grad samme høje grad af stabilitet og sikkerhed på deres LAN (Local Area Network) løsning,

Læs mere

Datatekniker med infrastruktur som speciale

Datatekniker med infrastruktur som speciale Datatekniker med infrastruktur som speciale H4 infrastruktur indledning H4 varer ni uger. Alle fag er uddannelsesspecifikke fag. Opbygning Alle fag i hovedforløbet afvikles i selvstændige moduler. Eventuelle

Læs mere

NETVÆRKSKURSUS Oktober November 2014. jmt 07-11-2014

NETVÆRKSKURSUS Oktober November 2014. jmt 07-11-2014 1 NETVÆRKSKURSUS Oktober November 2014 jmt 07-11-2014 2 Netværkskursus 14 17 Oktober 2014 ETHERNET 99% af al datatrafik er på ETH standard http://standards.ieee.org/ https://www.ieee.org/ 802.3 er ETH

Læs mere

Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net

Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 2 3. PRODUKTBESKRIVELSE... 3 3.1 Kundeinstallation... 3 3.2 Provisionering / aktivering...

Læs mere

Infrastruktur i hjemmet og begreber

Infrastruktur i hjemmet og begreber Infrastruktur i hjemmet og begreber Indholdsfortegnelse Ordliste... 2 Accesspoint... 2 DHCP... 2 DSL... 2 Ethernet... 2 Firewall... 2 Flatrate... 2 Hub... 3 IP... 3 IP-adresse... 3 IP-filtrering... 3 IP-forwarding...

Læs mere

Netværkstopologi. Netteknik 1. Netteknik 1 (AMU 44947) Mercantec Den logiske og den fysiske! Netværkstopologi

Netværkstopologi. Netteknik 1. Netteknik 1 (AMU 44947) Mercantec Den logiske og den fysiske! Netværkstopologi Netværkstopologi - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1 Netværkstopologi Topologi betyder geometri, dvs. netværkets udseende En introduktion til netværkets grundbegreber! 1 Et firmanetværk LAN, baseret

Læs mere

Spanning Tree. - mulighed for redundans på Ethernet! Netteknik 1

Spanning Tree. - mulighed for redundans på Ethernet! Netteknik 1 Spanning Tree - mulighed for redundans på Ethernet! Netteknik 1 Hvorfor Spanning Tree? Driftsikkerhed & redundans! Moderne firmanetværk kræver en større og større grad af stabilitet og driftsikkerhed,

Læs mere

VLAN. VLAN og Trunks. Region Syd Grundlæggende netværk

VLAN. VLAN og Trunks. Region Syd Grundlæggende netværk VLAN VLAN og Trunks Region Syd Grundlæggende netværk VLAN: Virtual Local-Area-Network VLAN s er en logisk opdeling af enheder eller brugere VLAN s fungerer på OSI lag 2 ( og 3 ) Opbygget af Switche ( og

Læs mere

VLAN - Virtual Local Area Network

VLAN - Virtual Local Area Network VLAN - Virtual Local Area Network - opdeling af LAN i mindre broadcast zoner Hvad er et VLAN? Virtuel switch, bestående af port 2, 5, 8 og 11 på fysisk switch VLAN s er en logisk opdeling af enheder eller

Læs mere

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 VLAN - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 Hvad er et VLAN? Virtual Local Area Network s er en logisk opdeling af enheder eller brugere og teknikken resulterer i et system der minder om IP adressering;

Læs mere

Specifikation for Regionsnetværk (WAN) i Region Syddanmark

Specifikation for Regionsnetværk (WAN) i Region Syddanmark Specifikation for Regionsnetværk (WAN) i Region Syddanmark Introduktion Formålet med denne netværksspecifikation er at beskrive den netværksydelse, som regionen stiller til rådighed for brugere og applikationer.

Læs mere

Kravspecifikation Lan udskiftning, KL

Kravspecifikation Lan udskiftning, KL Lan skiftning, KL Vejledning I dette dokument har KL angivet kravene til ydelserne omfattet af leverancen. Tilbsgiver supplerer denne ved, at fylde de tomme felter i kravstabellerne i henhold til denne

Læs mere

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 2 3. INFRASTRUKTUR - TEKNISK SET UP... 3 3.1 Fremføring af Slutkundens datatrafik... 3 3.2 Transport af trafik...

Læs mere

Network. Netværks design. Region Syd Grundlæggende netværk

Network. Netværks design. Region Syd Grundlæggende netværk Network Netværks design Region Syd Grundlæggende netværk Emner Design Principper 3 lags modellen Core Distribution Access Netværks typer Egenskaber ved et netværk Design Principer Design Principer Hierarki

Læs mere

Netværkstopologi. - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1

Netværkstopologi. - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1 Netværkstopologi - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1 Netværkstopologi Topologi betyder geometri, dvs. netværkets udseende En introduktion til netværkets grundbegreber! Et firmanetværk LAN, baseret

Læs mere

Hvordan griber du moderniseringsprocessen an? Peter Janum Sode Senior Security Consultant pso@dubex.dk

Hvordan griber du moderniseringsprocessen an? Peter Janum Sode Senior Security Consultant pso@dubex.dk Hvordan griber du moderniseringsprocessen an? Peter Janum Sode Senior Security Consultant pso@dubex.dk Overordnet fremgangsmåde Identificér områder der hører under fundamental sikkerhed i risikovurderingen.

Læs mere

PRODUKTDOKUMENTATION FLEXFONE INTERNET

PRODUKTDOKUMENTATION FLEXFONE INTERNET PRODUKTDOKUMENTATION FLEXFONE INTERNET xdsl og Fiber fra Flexfone Flexfone Internet Internet fra Flexfone er lynhurtigt og sikkert for din virksomhed at bruge. I kan altid kommunikere med omverdenen igennem

Læs mere

Bilag 10 Nuværende IT-installation

Bilag 10 Nuværende IT-installation Bilag 10 Nuværende IT-installation Ikast-Brande Kommunes serverpark er i høj grad virtualiseret på VMware ESX 4.0 platform, baseret på HP SAN/storage og HP BladeSystem c7000 Enclosure med i alt 13 ProLiant

Læs mere

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 VLAN - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 Hvad er et VLAN? Virtual Local Area Network s er en logisk opdeling af enheder eller brugere og teknikken resulterer i et system der minder om IP adressering;

Læs mere

Projektopgave Operativsystemer I

Projektopgave Operativsystemer I Velkommen til projekt på Data faget 6222 Operativsystemer I! Udarbejdet af: Anders Dahl Valgreen, mail adva@mercantec.dk, mobil 23 43 41 30 I dette projekt skal din gruppe i tæt samarbejde med resten af

Læs mere

TDC MultiBase Fiber. Godt i gang guide

TDC MultiBase Fiber. Godt i gang guide TDC MultiBase Fiber Godt i gang guide Februar 2014 Indhold Velkommen på TDC MultiBase Fiber...3 Service og support...3 Service...3 Fejlklassificering...3 Overvågning...4 QoS Quality of Service... 4 Erhvervssupport...4

Læs mere

OMKnet trådløs. Overblik. Gode ting ved trådløs. Dårlige ting ved trådløs 3/12/2012

OMKnet trådløs. Overblik. Gode ting ved trådløs. Dårlige ting ved trådløs 3/12/2012 OMKnet trådløs Dette dokument er udarbejdet ud fra egen viden, informationssøgning og testning på kollegiet. En længere og større testning og undersøgelse vil være nødvendig før en præcis pris og endelig

Læs mere

Bilag 1b Infrastruktur & Kapacitet

Bilag 1b Infrastruktur & Kapacitet 6. marts 2012 Bilag 1b Infrastruktur & Kapacitet Til Produkttillæg BSA Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 3 2. DEFINITIONER... 3 3. INFRASTRUKTUR - TEKNISK SET UP... 4 3.1 FREMFØRING AF SLUTKUNDENS DATATRAFIK...

Læs mere

IP opsætning på DLB bridge enheder

IP opsætning på DLB bridge enheder IP opsætning på DLB bridge enheder Et DLB master AP vil automatisk få tildelt sin IP adresse fra en DHCP server, hvis enheden er tilsluttet til virksomhedens infrastruktur. Er der ikke en DHCP server på

Læs mere

Underbilag Specifikation af Regionsnetværk

Underbilag Specifikation af Regionsnetværk Udbud nr. 2016/S 199-358626 EU-udbud af Cisco UCC i Region Syddanmark Underbilag 02.1 - Specifikation af Regionsnetværk Side 1/7 Indholdsfortegnelse 1. INTRODUKTION... 3 2. ARKITEKTUR... 3 3. HASTIGHED

Læs mere

Routeren. - og lag 3 switchen! Netteknik 1

Routeren. - og lag 3 switchen! Netteknik 1 Routeren - og lag 3 switchen! Netteknik 1 Routeren en introduktion NETVÆRK 10.0.0.0 NETVÆRK 192.168.1.0 E1 Router E0 S0 NETVÆRK 194.182.2.0 Grundlæggende LAN teknologi består af Ethernet switche der flytter

Læs mere

G. SHDSL Bridge Modem Installation af CPE

G. SHDSL Bridge Modem Installation af CPE G. SHDSL Bridge Modem Indholdsfortegnelse: Indledning:... 2 Beskrivelse:... 2 Emballagens indhold:... 2 Udstyr:... 3 G.SHDSL modem kable:... 3 Installation af modem:... 4 Kontrol af modemmet:... 5 Forskel

Læs mere

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.7

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.7 Side 1 af 6 1. INTRODUKTION TIL PRIVATE CLOUD... 3 2. TEKNISK OPBYGNING... 3 2.1. LØSNINGEN... 3 2.2. SPECIFIKATIONER... 4 2.3. NETVÆRK... 4 2.4. STORAGE-INFRASTRUKTUR... 4 3. TILLÆGSYDELSER... 5 4. FORUDSÆTNINGER...

Læs mere

Bilag 1 Produktspecifikation

Bilag 1 Produktspecifikation 2. marts 2012 Bilag 1 Produktspecifikation Til Produkttillæg IP Transmission kabel-tv net Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 3 2. DEFINITIONER... 3 3. PRODUKTBESKRIVELSE... 3 3.1 OVERORDNET KONFIGURATION...

Læs mere

VLAN, Trunk & VTP. VLAN: Virtual Local Area Network

VLAN, Trunk & VTP. VLAN: Virtual Local Area Network (C) EC MID 2005 VLAN, runk & VP 2003 EC MID, Heh 1 VLAN: Virtual Local Area Network VLAN s er en logisk opdeling af enheder eller brugere VLAN s fungerer på OI lag 2 ( og 3 ) Opbygget af witche ( og Routere

Læs mere

Introduktion til computernetværk

Introduktion til computernetværk Introduktion til computernetværk 24. oktober 2011 Mads Pedersen, OZ6HR mads@oz6hr.dk Slide 1 Plan i dag Netværk generelt Lokalnet Internet Router Kabel/trådløs Firewall Lokal server (forward) Warriors

Læs mere

Service Level Agreement (SLA)

Service Level Agreement (SLA) Service Level Agreement (SLA) vedrørende IT-Backend mellem Gymnasiefællesskabet og Allerød Gymnasium Roskilde Katedralskole Roskilde Gymnasium Himmelev Gymnasium Greve Gymnasium Solrød Gymnasium Køge Gymnasium

Læs mere

Kom godt i gang DRG 703 med mediekonverter Fordelerboks

Kom godt i gang DRG 703 med mediekonverter Fordelerboks Kom godt i gang DRG 703 med mediekonverter Fordelerboks Juni 2014 02 Indhold Fibernet fra SEAS-NVE 3 Tilslutning af fordelerboks 4 Introduktion til fordelerboksen 5 Sådan får du den bedste oplevelse 6

Læs mere

Datatekniker med infrastruktur som speciale

Datatekniker med infrastruktur som speciale Datatekniker med infrastruktur som speciale H3 infrastruktur indledning H3 varer ni uger. Alle fag er uddannelsesspecifikke fag. Opbygning Alle fag i hovedforløbet afvikles i selvstændige moduler. Eventuelle

Læs mere

Kontraktbilag 8 Kundens it-miljø. Indholdsfortegnelse

Kontraktbilag 8 Kundens it-miljø. Indholdsfortegnelse Kontraktbilag 8 Kundens it-miljø Indholdsfortegnelse 8. Kundens it-miljø... 2 8.1 Oversigt over eksisterende anlæg... 2 8.2 Hvor skal udstyrets placeres... 5 8.3 LAN på lokationerne... 5 8.4 WiFi på lokationerne...

Læs mere

Hvis du ønsker at tilgå Internet trådløst, skal du selv anskaffe dette udstyr. Det kaldes ofte et access point eller en trådløs router.!

Hvis du ønsker at tilgå Internet trådløst, skal du selv anskaffe dette udstyr. Det kaldes ofte et access point eller en trådløs router.! Internetopkobling Afd. 45 Som beboer på Afd 45, har du mulighed for at opnå Internetforbindelse gennem et stik i lejemålet. Denne vejledning gennemgår, hvordan du sørger for din PC eller Mac er korrekt

Læs mere

IP Telefoni. Modul 3

IP Telefoni. Modul 3 IP Telefoni Modul 3 Modul 3 Fastnet telefoni udvikling i DK Unified Communcations System IP telefon boot process Konfiguration af switch Aktivering af licens Konfiguration af router Packet Tracer IPT2

Læs mere

Netværkstopologi. - dvs. hvordan ser netværket ud? Netteknik 1

Netværkstopologi. - dvs. hvordan ser netværket ud? Netteknik 1 Netværkstopologi - dvs. hvordan ser netværket ud? Netteknik 1 Netværkstopologi Topologi betyder geometri, dvs. netværkets udseende En introduktion til netværkets grundbegreber! Et firmanetværk LAN, baseret

Læs mere

Produktspecifikationer Managed WiFi Version 2.3. Managed WiFi. Side 1 af 7

Produktspecifikationer Managed WiFi Version 2.3. Managed WiFi. Side 1 af 7 Managed WiFi Side 1 af 7 1. INTRODUKTION TIL MANAGED WIFI... 3 2. TEKNISK OPBYGNING... 3 2.1. SPECIFIKATIONER... 3 2.2. LØSNINGSMULIGHEDER... 4 2.2.1. Internet Pro med en router... 4 2.2.2. Internet Pro

Læs mere

Hub & Lag 2 Switch. - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1

Hub & Lag 2 Switch. - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1 Hub & Lag 2 Switch - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1 Ethernet enhederne Ethernet Lag 2 Switch eller Ethernet HUB - det ka da være lige meget! Eller ka det nu også det??? ;-) HUB De ser meget

Læs mere

Hvad er Cisco Meraki?

Hvad er Cisco Meraki? http://meraki.com Hvad er Cisco Meraki? Cisco Meraki er fremtidens netværksinfrastruktur, der gør op med netværksdrift som en kompleks størrelse, og administreres direkte fra din browser. Du har kontrollen

Læs mere

Netværksdesign I. Rasmus Elmholt Netværksdesign I Side 1 af 6 RaEl@mercantec.dk

Netværksdesign I. Rasmus Elmholt Netværksdesign I Side 1 af 6 RaEl@mercantec.dk Netværksdesign I Rasmus Elmholt Netværksdesign I Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse Målpinde...2 Undervisningsform...2 Aflevering...3 Skema...3 Tidsplan...3 Netværksdesign I...4 Indledning...4 Generel beskrivelse...4

Læs mere

Standardserverkonfiguration i Statens It s standarddriftsplatform. Aftalekompleksets bilag 11 Statens It s standarddriftsplatform Underbilag B

Standardserverkonfiguration i Statens It s standarddriftsplatform. Aftalekompleksets bilag 11 Statens It s standarddriftsplatform Underbilag B Standardserverkonfiguration i Statens It s standarddriftsplatform Aftalekompleksets bilag 11 Statens It s standarddriftsplatform Underbilag B Indhold 1 Servere 3 1.1 Standarder for serverkonfigurationer

Læs mere

Netværk, WAN teknik. Introduktion til VPN. Afdeling A Odense. WAN kredsløb. Hovedkontor Viborg. Afdeling B Roskilde

Netværk, WAN teknik. Introduktion til VPN. Afdeling A Odense. WAN kredsløb. Hovedkontor Viborg. Afdeling B Roskilde Netværk, WAN teknik Introduktion til VPN WAN kredsløb Viborg A Odense B Roskilde Indhold Forudsætninger... 3 Introduktion til VPN... 3 VPN tunnel... 3 Site-to-site VPN tunnel... 4 Site-to-site VPN tunnel

Læs mere

DAU REMOTE ACCESS LØSNINGSMULIGHEDER OG TEKNOLOGIER MED REMOTE ACCESS JOHN AMMENTORP

DAU REMOTE ACCESS LØSNINGSMULIGHEDER OG TEKNOLOGIER MED REMOTE ACCESS JOHN AMMENTORP DAU REMOTE ACCESS LØSNINGSMULIGHEDER OG TEKNOLOGIER MED REMOTE ACCESS JOHN AMMENTORP AGENDA 01 Kort præsentation 02 Behov i forbindelse med de 4 dimensioner 03 Koncept for sikker forbindelser 04 Netværkssikkerhed

Læs mere

LAB ØVELSE KONFIGURATION AF DHCP PÅ DANSK AF KIM DONNERBORG / RTS

LAB ØVELSE KONFIGURATION AF DHCP PÅ DANSK AF KIM DONNERBORG / RTS LAB ØVELSE KONFIGURATION AF DHCP PÅ DANSK AF KIM DONNERBORG / RTS INDHOLDSFORTEGNELSE Lab øvelse Konfiguration af DHCP på router...2 Topologi...2 Adresse Tabel...2 Formål...2 Baggrund...2 Udstyrs specifikation:...2

Læs mere

KOM GODT I GANG MED TILGIN HG 2381

KOM GODT I GANG MED TILGIN HG 2381 KOM GODT I GANG MED TILGIN HG 2381 Tillykke med din nye router Du har valgt at tilslutte en router til din fiberboks. Det er en rigtig god idé! Routeren giver dig nemlig mulighed for at have mere end en

Læs mere

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet

Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Bilag 1c. Infrastruktur & Kapacitet Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 2 3. INFRASTRUKTUR - TEKNISK SET UP... 3 3.1 Fremføring af Slutkundens datatrafik... 3 3.2 Decentral adgang...

Læs mere

Tilslutningsguide KOM GODT I GANG

Tilslutningsguide KOM GODT I GANG Tilslutningsguide KOM GODT I GANG UNDERSØGELSE BESLUTNING PLANLÆGNING ETABLERING DRIFT VI ER NÆSTEN I MÅL - DER ER KUN TILSLUTNINGEN TILBAGE KÆRE KUNDE Vi har her samlet en vejledning for tilslutning af

Læs mere

Introduktion til BGP 4 Border Gateway Protocol version 4

Introduktion til BGP 4 Border Gateway Protocol version 4 Introduktion til BGP 4 Border Gateway Protocol version 4 Emner Hvad er BGP Autonome Systemer (AS) BGP grundlæggende Overvågning af BGP Hvad er BGP? Border Gateway Protocol BGP er beskrevet i to RFC er

Læs mere

AFN2208N+ Wi-Fi forstærker 300mBit op til 2500 meters rækkevidde vandtæt.

AFN2208N+ Wi-Fi forstærker 300mBit op til 2500 meters rækkevidde vandtæt. AFN2208N+ Wi-Fi forstærker 300mBit op til 2500 meters rækkevidde vandtæt. WiFi forstærker/router med op til 2500 meters rækkevidde og med DANSK quick guide/installationsvejledning. Denne WiFi forstærker

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI KÆRE KUNDE Med dette sæt trådløse access points får du et af markedets bedste produkter til at sikre optimal WiFi-dækning i dit hjem.

Læs mere

Bilag 1b. Infrastruktur & Kapacitet

Bilag 1b. Infrastruktur & Kapacitet Bilag 1b. Infrastruktur & Kapacitet Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 3 3. INFRASTRUKTUR - TEKNISK SET UP... 3 3.1 Fremføring af Slutkundens datatrafik... 3 3.2 Transport af trafik...

Læs mere

Netværksanbefalinger i forbindelse med Netprøver.dk - IT-drift.

Netværksanbefalinger i forbindelse med Netprøver.dk - IT-drift. Netværksanbefalinger i forbindelse med Netprøver.dk - IT-drift. Indholdsfortegnelse 1. orord... 3 2. Om dette dokument... 3 3. Netværk... 3 3.1 Redundans... 4 3.2 Wi-i... 4 3.3 Klienterne... 5 3.4 LAN...

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI KÆRE KUNDE Med dette sæt trådløse access points får du et af markedets bedste produkter til at sikre optimal WiFi-dækning i dit hjem.

Læs mere

Dato: 6. februar Gældende. Ansvarlig Tanja Stauning

Dato: 6. februar Gældende. Ansvarlig Tanja Stauning Netværksanbefalinger i forbindelse med digital distribution i forbindelse med afvikling af dansk skriftlig fremstilling i FP9 og FP10 ved sommerterminen 2017 Dato: 6. februar 2017 Version Status 1 Gældende

Læs mere

NOVAX One. Overlad ansvaret til os

NOVAX One. Overlad ansvaret til os NOVAX One Overlad ansvaret til os NOVAX One vi tager ansvaret for jeres datasikkerhed Undgå tidskrævende og besværlig planlægning Med NOVAX One, en browserbaseret løsning fra NOVAX, slipper I for arbejdet

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Waoo Smart WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI KÆRE KUNDE Med dette sæt trådløse access points får du et af markedets bedste produkter til at sikre optimal WiFi-dækning i dit hjem.

Læs mere

Projektoplæg - AMU kursus 44953 - Netteknik - Server - Videregående

Projektoplæg - AMU kursus 44953 - Netteknik - Server - Videregående Velkommen til projektforløbet på Netteknik - Server - Videregående! Udarbejdet af: Anders Dahl Valgreen, mail adva@mercantec.dk, mobil 23 43 41 30 I dette projekt skal din gruppe i tæt samarbejde med resten

Læs mere

Spørgsmål: Hvorfor åbner min app ikke, den hænger og kan ikke skabe forbindelse til enhederne.

Spørgsmål: Hvorfor åbner min app ikke, den hænger og kan ikke skabe forbindelse til enhederne. Kan jeg anvende samme SSID Wi-Fi navnsom min router? Vi anbefaler at du laver et nyt SSID, eventuel kalder det _mesh. Du kan dog godt genbruge det gamle SSID og password, men så skal du slukke for

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo Smart WiFi FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Waoo Smart WiFi FIBERBREDBÅND TV TELEFONI PAKKENS INDHOLD Tjek, at det hele er der, før du går i gang med installationen. 2 x trådløse enheder 2 x strømforsyninger 2 x netværkskabler

Læs mere

Sikkerhed i trådløst netværk

Sikkerhed i trådløst netværk Sikkerhed i trådløst netværk Når du opsætter et trådløst netværk betyder det at du kan benytte dit netværk uden at være forbundet med kabler, men det betyder også at andre kan gøre det samme, hvis du ikke

Læs mere

Bredbånd. Vejledning til opsætning af bredbåndsmodem Pace V5500

Bredbånd. Vejledning til opsætning af bredbåndsmodem Pace V5500 Bredbånd Vejledning til opsætning af bredbåndsmodem Pace V5500 120911 Indhold Kapitel 1 Kom godt i gang Introduktion Klargør udstyr til installation Find en passende placering Kapitel 2 Installer dit bredbåndsmodem

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point. Waoo leveres af dit lokale energiselskab

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point. Waoo leveres af dit lokale energiselskab INSTALLATIONS GUIDE Air 4920 Trådløst access point Waoo leveres af dit lokale energiselskab KÆRE KUNDE Med dette sæt trådløse access points får du et af markedets bedste produkter til at sikre optimal

Læs mere

Bilag 3.1 til samarbejdsaftalen IT backend-samarbejdet. Service Level Agreement (SLA) vedrørende IT-Backend. mellem Gymnasiefællesskabet

Bilag 3.1 til samarbejdsaftalen IT backend-samarbejdet. Service Level Agreement (SLA) vedrørende IT-Backend. mellem Gymnasiefællesskabet Bilag 3.1 til samarbejdsaftalen IT backend-samarbejdet Service Level Agreement (SLA) vedrørende IT-Backend mellem Gymnasiefællesskabet og IT partnerskolerne Deltagende parter Denne SLA er indgået som en

Læs mere

Tilbud på etablering af netværk på Ørsted skolen

Tilbud på etablering af netværk på Ørsted skolen Tilbud på etablering af netværk på Ørsted skolen Netværksløsning til Ørsted skolen Side 1 af 5 24-09-2009 Indholdsfortegnelse 1 Beskrivelse af løsningen... 3 1.1 NetDesigns arbejdsopgaver... 3 1.2 Forudsætninger

Læs mere

IT og økonomi. Lektionens emner. Hvorfor netværk? Lektion: N: Netværk

IT og økonomi. Lektionens emner. Hvorfor netværk? Lektion: N: Netværk IT og økonomi Lektion: N: Netværk Lektionens emner Hvorfor netværk? Typer af netværk Fysisk opbygning Netværksoperativsystemer Protokoller Internet baggrundsteknologi Basistjenester Sikkerhed Hvorfor netværk?

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI KÆRE KUNDE Med dette sæt trådløse access points får du et af markedets bedste produkter til at sikre optimal WiFi-dækning i

Læs mere

Netteknik 1. AMU kursus nr. 44947. Netteknik 1 (AMU 44947) - anvendelse af teknologier og begreber. Formålet med kursus

Netteknik 1. AMU kursus nr. 44947. Netteknik 1 (AMU 44947) - anvendelse af teknologier og begreber. Formålet med kursus Netteknik 1 - anvendelse af teknologier og begreber AMU kursus nr. 44947 Formålet med kursus Overblik over Internet teknologier Sammenhængen mellem TCP/IP net og Pc en Ethernet-teknologi Ethernet switches

Læs mere

Det Danske Filminstitut byder velkommen til vores UDP Server. Pligtaflevering - Version 2.0

Det Danske Filminstitut byder velkommen til vores UDP Server. Pligtaflevering - Version 2.0 Det Danske Filminstitut byder velkommen til vores UDP Server. Pligtaflevering - Version 2.0 Denne vejledning viser dig punkt for punkt, hvordan du forbinder, samt starter en overførelse til og fra vores

Læs mere

ADSL i TDC koncernen

ADSL i TDC koncernen i TDC koncernen Tor Ottens Product Manager TDC Internet www.zillion.dk (erhvervs produkter) www.opasia.dk (privat produkter) tjenester - Asymetric Digital Subscriber Line Teknologien tillader op til 800

Læs mere

Introduktion til MPLS

Introduktion til MPLS Introduktion til MPLS Henrik Thomsen/EUC MIDT 2005 VPN -Traffic Engineering 1 Datasikkerhed Kryptering Data sikkerheds begreber Confidentiality - Fortrolighed Kun tiltænkte modtagere ser indhold Authentication

Læs mere

Projektopgave. Byg et netværk til gruppens nye firma!

Projektopgave. Byg et netværk til gruppens nye firma! Projektopgave Byg et netværk til gruppens nye firma! Hver gruppe skal selvstændigt opbygge et fysisk netværk som skal bruges i det videre Data H1 forløb til bl.a. fagene Serverteknologi I, Databaser og

Læs mere

Ceragon FibeAir. Cloud Routers Ultimative Radiokæde

Ceragon FibeAir. Cloud Routers Ultimative Radiokæde Ceragon FibeAir Cloud Routers Ultimative Radiokæde 1 Ceragon Radiokæde 5GHz Punkt-til-punkt 1. Halv-dupleks forbindelse med utrolig langsomme og svingende responstider 2. Svingende hastigheder ved belastning,

Læs mere

Brugermanual. Wolfgang Wi-Fi Repeater

Brugermanual. Wolfgang Wi-Fi Repeater Brugermanual Wolfgang Wi-Fi Repeater Tak fordi du har valgt at købe en Wolfgang Wi-Fi Repeater. Vi opfordrer dig til at læse denne manual igennem inden produktet tages I brug. Information I denne brugervejledning

Læs mere

Tilslutningsguide KOM GODT I GANG

Tilslutningsguide KOM GODT I GANG Tilslutningsguide KOM GODT I GANG UNDERSØGELSE BESLUTNING PLANLÆGNING ETABLERING DRIFT VI ER NÆSTEN I MÅL - DER ER KUN TILSLUTNINGEN TILBAGE KÆRE KUNDE Vi har her samlet en vejledning for tilslutning af

Læs mere

Quick Guide Powerline Netværkssæt 1278

Quick Guide Powerline Netværkssæt 1278 Quick Guide Powerline Netværkssæt 1278 Denne guide beskriver hvordan man hurtigt kan lave opsætning på Powerline Netværkssæt. Ønskes der en mere detaljeret beskrivelse af opsætningen se manual: www.accessionx.com/download/documents_downloads/1278_-_danish_manual.pdf

Læs mere

Basal TCP/IP fejlfinding

Basal TCP/IP fejlfinding Basal TCP/IP fejlfinding Dette notat beskriver en række enkle metoder til fejlfinding på TCP/IP problemer. Metoderne er baseret på kommandoer, som er en fast bestanddel af Windows. Notatet er opbygget

Læs mere

Sikkerhedspolitik Version 4.0506 d. 6. maj 2014

Sikkerhedspolitik Version 4.0506 d. 6. maj 2014 Nærværende dokument beskriver de sikkerhedsforanstaltninger, som leverandøren har opstillet til den interne fysiske sikkerhed, datasikkerhed, logisk sikkerhed og sikkerhed i forbindelse med netværk, firewall

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Waoo WiFi Air 4920 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI PAKKENS INDHOLD Tjek, at det hele er der, før du går i gang med installationen. 1 x trådløs enhed 1 x strømforsyning 2 x netværkskabler

Læs mere

Kampagnetilbud. Spar op til 50% Læg frisk LAN på

Kampagnetilbud. Spar op til 50% Læg frisk LAN på Kampagnetilbud Læg frisk LAN på Spar op til 50% Beskyt dit LAN effektivt med UTM Førende ethernet switches og fi rewalls til stærkt nedsatte priser Køb samlet eller hver for sig Kampagnetilbud Hold dit

Læs mere

Revision af firewall. Jesper B. S. Christensen. Sikkerhed og Revision 6/7 September 2018

Revision af firewall. Jesper B. S. Christensen. Sikkerhed og Revision 6/7 September 2018 Revision af firewall Jesper B. S. Christensen Sikkerhed og Revision 6/7 September 2018 Jesper B. S. Christensen Senior Consultant Deloitte, Risk Advisory, Cyber Secure (dem I ikke har hørt om før) IT-Ingeniør,

Læs mere

PacketFront fiberboks

PacketFront fiberboks Kom godt i gang med PacketFront fiberboks med indbygget router 27-10-2011 08:42:06 Tillykke med din nye fiberboks Inden du får glæde af fiberbredbåndet, skal du have tilsluttet computer, TV og telefon

Læs mere

Unispeed Blue Shield. Hotel Cafe' Camping plads Boligforening BRUGERVENLIGT FLEXIBELT SKALERBART. Hosted Lognings løsning til Netværk

Unispeed Blue Shield. Hotel Cafe' Camping plads Boligforening BRUGERVENLIGT FLEXIBELT SKALERBART. Hosted Lognings løsning til Netværk Unispeed Blue Shield Hosted Lognings løsning til Netværk Hotel Cafe' Camping plads Boligforening ETSI compliant CALEA compliant BRUGERVENLIGT FLEXIBELT SKALERBART OVERBLIK 3 SKALERBAR, MODULERET OG FREMTIDSSIKRET

Læs mere

Produktspecifikationer Hosted Firewall Version 2.5

Produktspecifikationer Hosted Firewall Version 2.5 Side 1 af 7 1. INTRODUKTION TIL HOSTED FIREWALL... 3 2. TEKNISK OPBYGNING... 3 3. FIREWALL MODELLER... 4 3.1. LILLE FIREWALL... 4 3.2. MELLEM FIREWALL... 5 3.3. STOR FIREWALL... 5 4. KONFIGURATIONER FOR

Læs mere

KOM GODT I GANG MED DIN ICOTERA FIBERBOKS MED INDBYGGET ROUTER

KOM GODT I GANG MED DIN ICOTERA FIBERBOKS MED INDBYGGET ROUTER KOM GODT I GANG MED DIN ICOTERA FIBERBOKS MED INDBYGGET ROUTER TILLYKKE MED DIN NYE FIBERBOKS Inden du får glæde af fiberbredbåndet, skal du have tilsluttet computer, TV og telefon til fiberboksen. Med

Læs mere

LAN typer. 1. Ethernet (CSMA/CD - ISO 8802.3) Indholdsfortegnelse

LAN typer. 1. Ethernet (CSMA/CD - ISO 8802.3) Indholdsfortegnelse LAN typer Indholdsfortegnelse 1. ETHERNET (CSMA/CD - ISO 8802.3)... 1 2. TOKENRING (ISO 8802.5)... 3 3. ANDRE LAN TYPER... 6 1. Ethernet (CSMA/CD - ISO 8802.3) Ethernet blev først i 70 erne udviklet i

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI KÆRE KUNDE Med dette sæt trådløse access points får du et af markedets bedste produkter til at sikre optimal WiFi-dækning i

Læs mere

BILAG 2. Notat. Vedrørende: Forslag til prioritering af it-investeringer på folkeskoleområdet. Skoleafdelingen og it-afdelingen.

BILAG 2. Notat. Vedrørende: Forslag til prioritering af it-investeringer på folkeskoleområdet. Skoleafdelingen og it-afdelingen. BILAG 2 Notat Vedrørende: Forslag til prioritering af it-investeringer på folkeskoleområdet Skrevet af: Skoleafdelingen og it-afdelingen Dato: 12-01-2016 Forslag til prioritering af it-investeringer på

Læs mere

Statens Intranet. Koncern

Statens Intranet. Koncern CSC Proprietary 6360/6419 SDN Statens Intranet 12/03 1 Koncern Infrastruktur Lokation 1 Lokation 2 Fast linie MPLS Koncern IT Statens Intranet CSC/SDN FWA Fiber VMData KMD Andre Lokation 3 Lokation 4 CSC

Læs mere

Kom godt i gang DRG 716 og 717 Fiberboks

Kom godt i gang DRG 716 og 717 Fiberboks Kom godt i gang DRG 716 og 717 Fiberboks Februar 2014 02 Indhold Fibernet fra SEAS-NVE 03 Introduktion til din fiberboks 04 Sådan får du den bedste forbindelse 05 Din verden af muligheder 06 Ofte stillede

Læs mere

Kom godt i gang med Trådløst internet

Kom godt i gang med Trådløst internet VI GI R DIG Kom godt i gang med Trådløst internet FIBERBREDBÅND TRÅ DLØ ST N ETVÆ RK Læs, hvordan du kommer på trådløst netværk. 02 03 Indhold Fibernet fra Fibia 3 Hvordan vil du på fibernet? 4 Din sikkerhed

Læs mere

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.5

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.5 Side 1 af 11 1. INTRODUKTION TIL PRIVATE CLOUD... 3 2. TEKNISK OPBYGNING... 4 2.1. LØSNINGEN... 4 2.2. SPECIFIKATIONER... 4 2.3. BLADE-SERVERNE... 5 2.4. NETVÆRK... 5 2.5. SAN-INFRASTRUKTUR... 5 2.6. VCENTER...

Læs mere

EU-udbud af WAN infrastruktur

EU-udbud af WAN infrastruktur EU-udbud af WAN infrastruktur Bilag 05 - Prøver og dokumentation Bilag 5 - Prøver og dokumentation Side 1 af 6 Indhold 1. FORMÅLET MED NÆRVÆRENDE BILAG... 3 2. OVERTAGELSESPRØVE... 3 2.1 Krav til Overtagelsesprøven...

Læs mere

Grundopsætning af router.

Grundopsætning af router. Opsætning af Edgerouter Lite (ERL3), til brug som router 1. Tilslut router med følgende forbindelser. eth0: Lokalt LAN (Din netværk) eth1: Global WAN (Internettet. Det store WWW) eth2: ikke tilsluttet

Læs mere

Softwareløsninger til dit netværk

Softwareløsninger til dit netværk www.draware.dk Softwareløsninger til dit netværk Overvågning Side 4 Analyse Side 11 Sikkerhed Side 14 Administration Side 21 Asset management Side 27 Dokumentation Side 30 Kundecitater Side 35 Bedre overblik

Læs mere

3940 Modem med WIFI. Med dette blad beskrive lidt om Technicolor 3940 modem, specielt med hensyn til brug af WIFI.

3940 Modem med WIFI. Med dette blad beskrive lidt om Technicolor 3940 modem, specielt med hensyn til brug af WIFI. 3940 Modem med WIFI Med dette blad beskrive lidt om Technicolor 3940 modem, specielt med hensyn til brug af WIFI. Placer modem rigtigt? Vi har i store træk følgende anbefalinger med hensyn til placering

Læs mere

Det danske sundhedsdatanet - nu med flere slags redundans

Det danske sundhedsdatanet - nu med flere slags redundans Det danske sundhedsdatanet - nu med flere slags redundans SDN temadag 30/9-08 Divisionsdirektør Martin Bech, UNI C Kommunikation mellem sundhedssektorens mange dele LAN LAN FW FW Sundhedsdatanettet FW

Læs mere