Til Normandiet fra 7. april til 21. april 2013.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til Normandiet fra 7. april til 21. april 2013."

Transkript

1 Til Normandiet fra 7. april til 21. april Vi skulle lige til et storslået bryllup for sønnen 6. april 2013 på Røj Gammelgård, en herregård, der ligger lidt udenfor Kolding, inden vi efter morgenmaden søndag morgen, kørte sydover med endemålet Camping Cote de Nacre i St. Aubin Sur Mer i Normandiet Vi havde fra Kjellerup 127 km til Røj Gammelgård med frem og tilbage til kirke og fest. Vi kører med en campingvogn, Cabby 620 med enkeltsenge, vi er Henning og Sonja, vi er pensionister, og lille Simba, som er en dejlig papillon, der elsker at køre i bil, og er en rigtig campinghund. Og Sonja er pennefører på ferieberetningen. På det meste af turen brugte vi ACSI kortet. Søndag den 7. april. Første stop var på Familiepark Steller See, ved Bremen, en ganske fin plads for sådan en enkelt overnatning. Det pudsige var, at vi den nat var 3 danskere, der bare var på gennemrejse. Fastliggerne var ikke begyndt campingsæsonen endnu. Pladsen kostede 16 euro. Første dag i alt 360 Km.

2 Mandag 8. april. Afgang kl. 8 mod Belgien, troede vi. Manden ville ikke have den campingplads i Belgien, jeg havde fundet, han mente det var en naturist plads, det var jeg sikker på, det ikke var, men enden blev, at vi ville finde en anden undervejs. Vi havde sat GPS på St. Aubin Sur Mer, og vi troede den tog over Belgien. Men nej, det var over Holland, og det var jeg egentligt lidt sen om at opdage, og det var da ikke så smart, for vores GPS er fra 2011, og den kendte åbenbart ikke alle de nye motorveje ved Eidhoven, og der kørte vi bare i ring, det tog næsten en time, inden vi kom ud af det igen, og så valgte vi den manuelle indkodning af den oprindelige campingplads i Belgien, det var 5 km fra den tyske grænse, og den hed Naturblink, og var en ganske almindelig plads, ikke en naturistplads. Det var en smuk plads under udvikling, på den måde, at det så ud til, at der var et ungt par, der havde overtaget pladsen og restaurationen. De var i gang med at planere, og rydde op. Men der var sprit ny toiletbygning, køkken m.m. Når de er færdige, skal det nok blive en dejlig plads. Vi gav 14,55 euro for overnatningen. I alt kørt 497 km. Tirsdag 9. april. Afgang kl. 8 mod St. Aubin Sur Mer i Frankrig. Indtil vi mødte motorvejen, kørte vi på de mest forfærdelige veje, smalle, skæve og med masser af rigtige store huller. Det var heldigvis kun km. Igennem Belgien var der rimelig tæt trafik, og motorvejene var ikke gode, der er mange ujævnheder, og de fleste er kun tosporede. Da vi kom til Frankrig, var der ikke mange på vejene. Det var en dejlig tur uden problemer. Vi ankom til kl Der var sol og 12,5 grader. I alt kørt 597 km. I alt har vi med omvejen kørt 1581 km. Campingpladsen var 4-stjernet, og var en super plads, med venlige personer overalt. Vi fik plads nummer 156. En normal stor plads efter franske forhold, men ikke efter danske, men vi kunne sagtens være der, og vi havde bilen holdende i et lille rum ved siden af, det er nok en plads, der er beregnet til et telt eller lignende. Vi tjekkede ind til foreløbigt 10 dage til 169 euro (16 euro pr. nat plus turist-tarif). Så ser vi om det er nok, men det kan bare forlænges, som vi har lyst til. Der var faktisk flere campister, end vi lige havde regnet med. Den vej vi lå på, var fyldt i den ene side, og på bagsiden lå lige så mange.

3 Og der var mange i hytterne. Bl. a. mødte vi ved en hytte 5 danske mænd, der var på mandetur, de fik sig nogle øller. Vi fik også tilbudt, men takkede nej tak. De skulle være her i 5 dage, og se alt hvad de kunne nå. Vi kunne bare sige til, hvis vi skulle have hjælp til noget. Vi var enorm trætte, og efter at jeg havde hentet to lækre pizzaer, valgte vi at gå tidligt i seng, og så vente med at slå forteltet op, og pakke bilen ud til onsdag morgen. Onsdag 10. april. Vi stod op kl. 7.15, og efter morgenmaden fik vi sat forteltet op, og pakket det hele ud af bilen. Da vejret var til pløre i Danmark og undervejs, lignede gulvet i campingvognen noget der var løgn, så der skulle lige fejes gulve, og bankes tæpper, så der så lidt normalt ud igen. Onsdag formiddag fik vi handlet i en kæmpe stor Carrefour supermarked i Caen. Jeg syntes alt var meget dyrt, mindst lige så dyrt som i Danmark. Efter frokosten kørte vi en tur, ikke noget planlagt bare langs med strandvejen, og så på det, der faldt for. Det var desværre blevet regnvejr, men temperaturen var 11 grader alligevel. Så blev det til en sen eftermiddagskaffe med en god 15 års Calvados, og lidt hjemmehygge, og så var vi klar til tur i morgen. Simba har valgt at hygge sig, han mente at sofaen var til at sove i, så det var næsten ikke til at få en plads. Nå, det må vi vist til at have lavet om på. Aftensmaden blev det lækre franske brød, og gode franske oste. Torsdag den 11. april. Så gik turen til Juno Beach og byen Corseullet-sur-mer, videre til Gold Beach og byen Arromanches-les Bains. Første stop var mindesmærkerne på Juno Beach.

4 Et kæmpe kors med Jesus på. Og Sonja og Simba på molen.

5 Næste stop på Juno Beach, var det canadiske museum, et imponerende bygningsværk, og et fantastisk flot museum. Vi købte et Normandiet pas til 1 euro pr. person, og det vil give rabat på en række museer og andre seværdigheder. Museet kostede 7 euro pr. person.

6 Canadierne mistede mand, og det tager 13,5 time at læse alle navnene på mindesøjlerne, der står her til højre for museet.

7 Så mange steder, er der museer. I det følgende, vil jeg ikke skrive en masse historiske udredninger, det må man selv læse sig til. Næste stop på turen var Arromanches-les Bains. Det første vi kom til på højre side, var p-pladsen til biografen, der viste film i 360 grader, om krigen og D- dagen. P-pladsen kostede 3 euro, og filmen 4,40 euro pr. mand. Der er en kæmpe statue som mindesmærke.

8 Det var en stor oplevelse at se filmen, nok lidt overvældende med voldsom film hele vejen rundt. Jeg valgte at stå forholdsvist stille, og koncentrere mig om 5 lærreder. Filmen varede 20 minutter, og den vises hver halve time. Så gik turen ind i byen. Vi parkerede, da vi så en p-plads, og gik så ned til centrum og til marinaen, det skulle vi ikke have gjort, parkeret altså, for der var masser af gratis pladser ved marinaen. Der var 14,5 grader og solskin, så vi tog jakkerne af. Nu var klokken blevet 13, og vi var sultne. Vi købte på marinaen, en sandwich til Henning, og en cheeseburger til mig, og to dåsesodavand. Det var helt klart et sted der bare skulle tjene penge, der var hverken tomater eller salat i noget af det. Det var faktisk dyrt nok. Her er billeder fra byen og marinaen, og en enkelt sænkekasse ude i vandet.

9

10 Her prøvede vi at finde bilen igen, Henning mente lige, at vi kunne lave en smutvej, pøj det var hårdt at gå op af bakker, og bilen stod ikke, hvor han troede, men vi fandt den da. Så gik turen hjemad over Bayeux. Vi ville gerne have fundet den canadiske kirkegård, men der var vejarbejde, og dermed var vejen total spærret, så vi måtte via strandvejen igen, og gennem Courseulles-sur- Mer, og hjem til St. Aubin-sur-Mer. Vi var hjemme kl , og vi havde kørt i alt 71 km. Vejret artede sig fint til turen, 14,5 grader og solskin med lidt skyer. Men eftermiddag mellem 16 og 17 styrt regnede det. Efter en god oksebøf, og et par glas rødvin, kunne vi sagtens finde vores senge. Der er jo tur hver dag i 8 dage, og vi skal være friske til morgendagens program. Fredag den 12. april. Vi kørte hjemmefra kl. 10 mod Caen. Og første stop skulle være katedralen Eglise St. Etienne. Vi var heldige, at finde en p-plads lige udenfor kirken, der var P-afgift.

11 Den var stor og smuk udefra, inde var vi nok lidt skuffede, der var ikke så meget udsmykning. Der gik tre damer og pyntede med blomster oppe i koret. Der blev spillet mega højt på orgelet, og det var noget voldsom musik, det var faktisk ikke til at holde ud at høre på, så vi gik hurtigt igen. Caen er ikke en by der er nem at køre i, tætte smalle gader, og man kører som en brækket arm, og det er med at komme først, og der er en trutten i horn uden lige. Nu var det også markedsdag, det gjorde det ikke bedre. Vi opgav at se på klosteret, men til gengæld kørte vi op mod borgen og parkerede, og så gik vi ned i den historiske lille gade, med hyggelige huse og små cafeer og restaurationer.

12

13 Så gik turen videre til Pegasus broen i Benouville.

14 Vi spiste frokost på Cafe Gondree, og det var fruen selv der serverede for os. Vi fik en lækker suppe, af nogle enorme store suppekopper. Det var ikke dyrt, 2 supper med flutes og smør, og 2 små øl 18,80 euro. Så gik turen videre til Museum memorial Pegasus lige over broen. Et spændende museum, der beskriver krigen omkring broen. Udenfor var der bl.a. en kopi af Pegasus broen.

15 Det kostede 5,5 euro pr. mand.

16 Dagens næste stop var Ranville, hvor vi var på en krigs kirkegård Ranville War Cemetery. Der lå omkring 2700, hvoraf de ca var britiske soldater.

17 Derefter gik turen til et bunkermuseum i Merville- Franceville. Det kostede 5 euro pr. stk. Vi måtte indrømme, at nu, var vi ved at være trætte, og vi så et par bunkers, og så kunne det ikke fængsle os mere. Der var ingen sol, og en heftig vind, så det var faktisk hunde koldt.

18 Herefter gik turen hjem til St. Aubin-Sur-Mer. Vejret var sol og skyer, og blæste en del, og grader. Vi var hjemme kl. 16. I alt kørt 74 km. Aftensmaden blev med et lækkert fransk brød, og vores gode oste, og et par glas rødvin. Al den friske luft gjorde os trætte, så vi kunne finde vores senge omkring kl. 22.

19 Lørdag den 13. april. Nu gik turen til Bayeux. Der er marked om lørdagen, og vi skulle også se katedralen, og det lange tapet, og hvad vi ellers mødte på vejen. Vejret var desværre til dagsregn, og selv om temperaturen kom op på 12,5 grader, var det hundekoldt, men vi var pakket godt ind, så det gik. I Reviers besøgte vi den canadiske krigs kirkegård. Der ligger personer begravet.

20 I Bayeux var vi heldige, at finde en P-plads ved markedspladsen. Trods vejret, var der enormt med mennesker. Der var en duft af alverdens grill-stegt mad, og mange andre spiselige ting, min næse kunne ikke lide alle lugte. Der var kaniner, høns, ællinger og mange andre ting som der nu er på et marked. Henning kom i snak med en ung mand, der solgte ost lavet i alperne, og vi skulle have smagsprøver. Jeg havde set prisen var 29,95 euro pr. kg. Henning kunne ikke leve uden et stykke af en meget stærk ost, og jeg skulle jo også have en, der var knap så stærk. Prisen blev 33 euro for de to stykker. Henning var noget chokeret, men det var der jo ikke noget at gøre ved. Så bestemte vi os for, at vi skulle have noget frokost, og det fik vi, i en lille hyggelig restauration lige overfor katedralen. Le Petit Normand hed den.

21 Vi sad ved bordet helt nede i enden af lokalet. Vi fik en spændende fransk salat salatblade i bunden med noget syrligt dressing på, og garneret med kvarte æg og krydrede kvarte tomater, 4 stk. bacon og 4 bittesmå toastbrød med gratineret ost. Så gik turen videre til Katedralen, den var fantastisk flot, og var et besøg værd. Der spilles dæmpet fint orgelmusik.

22

23

24

25

26

27 Derefter gik turen til Bayeux-tapetet, et billedtæppe der var 70 meter lang og broderet i 1000 tallet om normannerfyrsten Vilhelms togt til England.

28 Billetten kostede 10 euro pr. mand. Vi fik udleveret noget der lignede en telefon, og ved at starte den, og tage den op til øret, fik vi forklaringen på dansk. Det var en god oplevelse. Stemningsbillede fra byen, der var ikke mange, som ville ud i regnen. Der var mennesketomt. På hjemturen ville vi lige se et par kirkegårde. Vi gjorde holdt ved Tilly-sur-Seulles, en engelsk kirkegård. Der lå 1122 begravet.

29 Kirkegården i Hottet-Les-Bagues kørte vi bare forbi, det regnede simpelthen for meget. Der lå 1137 personer begravet. Vi kom forbi en LIDL supermarked, og fik handlet lidt ind. Vi var hjemme kl Ialt kørt 88 km. Hjemme fik vi melon, brød, og Hennings dyre oste fra markedet. Aftensmaden blev tomatsuppe med fiskeboller og brød. Søndag den 14. april. I anledning af, at det var søndag, sov vi længe helt til kl Vi kørte kl Turen skulle gå til Longues-Sur-Mer, Omaha Beach, museum og tysk kirkegård i La Cambe. Nu har vi sukket sådan efter solen og varmen. Søndag blev det forår, inden middag var det 23 grader. og det blev 24,5 grader om eftermiddagen. Minus ved varmen var, at Simba ikke kunne sidde alene i bilen, det var for varmt. Der var marked i St. Aubin, så det måtte vi lige se på, inden turen gik videre til bilvask og diesel på i næste by, det er også der, der er et Intermarked. Første rigtige stop var Longues-Sur-Mer. Der har været 4 kanonstillinger, og en bunker med maskingeværstilling nede ved vandet.

30 Her lå de og skød på skibene, men de gjorde aldrig særlig stor skade, og ved invasionen måtte tyskerne overgive sig. Vi havde frokosten med, den spiste vi på p-pladsen ved stranden. Der var lige ankommet nogle krigsveteraner eller bare nogle gamle soldater. Vi nåede lige at få et billede af dem og deres biler.

31 Så gik det videre mod Omaha Beach, og den amerikanske kirkegård. Den var fantastisk storslået, og lå på et enormt stort areal. Man kan komme ind i bygningen ved indgangen, men der stod 4 vagter, og vi skulle igennem en detekter. Da jeg har pacemaker, slog de noget fra, så jeg kunne komme igennem. Inde i bygningen sad der to damer ved en skranke. Man kan skrive på en skærm, hvem man søger, og så kommer det frem, hvor vedkommende ligger på kirkegården. Der ligger personer begravet. I kælderen var der film, og der var også et museum. Vi så ingen af delene, fordi vi havde Simba siddende ude i bilen, og der var 23 grader udenfor, så det var varmt nok for ham.

32 Og arealet var enormt, så vi skulle gå langt, for at komme ind på selve kirkegården.

33

34 Det er ved at være en træt mand, der sidder her. Vi går mange skridt hver dag. Og den amerikanske kirkegård var enorm stor. Så gik turen til Museum Memorial D Omaha. Temperaturen var 24,5 grad, så Sonja valgte at blive udenfor med Simba. Det gjorde mig ingen ting, vi har set mange museer. Det kostede 5,70 Euro. Henning fortalte, det var spændende.

35 Så gik turen mod Pont de Hoc. Det var her Engelske Rangers gik i land. Der er nogle mindesmærker m.m. på standen.

36 Så var det søndagens sidste stop, den tyske kirkegård i La Cambe, der ligger personer. Det var en helt anden type kirkegård. De engelske og amerikanske har hvide sten eller kors, her var der sorte kors, og navneplader i græsplænen. Det var selvfølgelig stemningsfuldt, fordi det var en kirkegård, men ikke så smukt kun med græs, og slet ingen blomster.

37

38 Vi kørte hurtigste vej hjem, og var hjemme kl I alt kørt 119 km. Mandag den 15. april. Det var en lang tur vi skulle på. Til Mont Saint Michael, en lille klippeø, der skyder op i vandet. Den ligger lidt syd på ved Courtils. Der er kloster helt oppe i toppen. Vi kørte hjemmefra kl. 10, og vi tog den hurtigste vej, vi var der kl Der var sol og 22 grader, så det blev også en varm dag. Der var heldigvis nogle skyer, så det var til at holde ud. Det var et betagende syn, første gang man ser klippeøen dukke op.

39 Turen til klippeøen er bestemt ikke for gangbesværede. Der er tvungen p-plads, og da vi ikke kendte vejen, fik vi holdt for langt væk, det var en gigantisk p-plads, måske biler var der. Vi gik mindst 500 meter, før vi var oppe ved vejen. Der var gratis bus til klippeøen, men der var fra p-pladsen 400 meter til bussen, så allerede der, blev der gået meget. Selve øen er et stort cirkus af soveniers butikker, restaurationer og barer. Jeg var noget stolt over, at jeg klarede den kæmpestigning der var på hovedvejen, hvis man kunne kalde det det, en meget smal vej med butikker og restaurationer på hver side, tæt side om side. Der kom enormt mange selskaber af japanere med guider. Og ellers var der jo bare i hundrede vis af folk der.

40

41 Vi spiste frokost på en restauration med fin udsigt, den lå højt oppe. Henning fik et fad med alt godt fra havet, og jeg fik muslinger og pommes frites.

42 Her kan man godt fornemme, at der er folk i den smalle gade. Det var slet ikke noget for Simba. Da vi kom til alle trapperne øverst oppe, vendte vi om. Selv om jeg fint klarede de stejle gader, og også nogle trapper, var det lige lidt for meget. Jeg kan heldigvis mærke, at jeg har det bedre med pacemakeren, men kan ikke klare alt.

43 Det var udsigten fra terrassen ved vores restauration. Da vi havde gået lidt rundt, og fået frokosten til at lægge sig lidt i maven, var det tid til turens første crepe med nutella. Den smagte da godt nok, var noget sød, men jeg syntes ikke, den var så fantastisk, som man siger. Vi gav 3 euro pr. stk. Inden vi var på hjem igen til bussen ville Henning lige have en is det fik han, to bitte små kugler til 5 euro. På vejen hen til bussen så vi en rendegraver med en redningskrans. Det er fordi der var høj- og lavvande. Når vandet er højest, er der vand rundt om hele øen. Vi kan konstatere, at det var tudsedyrt det hele på øen, der var ikke noget, der var billigt. Tilbage med bussen, og så skulle vi gå den lange vej én gang til, benene slæbte altså noget. Det blev en lang dag, og der blev gået meget. Vi skulle lige handle lidt på vejen hjem. Vi var hjemme kl. 19. Og kørt i alt 273 km.

44 Vi skulle have haft millionbøf med nye kartofler, men fruen var for træt, så det bliver i morgen i stedet for. Så aftensmaden blev brød, ost og rødvin. Og tidligt i seng. Henning tog lige et billede af vores plads. Tirsdag den 16. april. Så gik turens sidste dag med D-Dag-ruten til Ste-Mere-Eglise. Vi tog hurtigste vej, og det var D613, der blev til N13 mod Cherbourg. Der var kun 13,5 grader, og småregn. Kl. 12 var vi ved kirken i Ste-Mere-Eglise, og det regnede rigtig meget. Vi kunne se dukken på kirketårnet. Det skulle illustrere soldaten John Steel, der blev fanget i tårnet i hans falskærm, og han spillede død, og overlevede derved. Han kunne se hans kammerater blive skudt ned af tyskerne. Der blev kastet 2500 ud i falskærme, og de fleste blev skudt ned.

45

46

47 Kirken så gammel ud, men havde denne smukke udsmykning. Så gik turen til Air Borne Museet. Det lå lige overfor kirken. Det kostede 5,5 euro pr. stk. Det var et meget spændende museum. Det forklarede vældig godt kampene i området. Der var også en rigtig god film om D-dagen.

48

49 Vi havde egentligt planlagt, at køre til Orlandes og se en kirkegård, men vejret var ikke indbydende til noget som helst. Nu skulle vi videre til Utah Beach, og det var egentligt frokosttid, men det regnede rigtig meget, så vi havde ingen lyst til at komme ud nogen steder. Vi kørte mod Utah Beach, og kom forbi et stort monument Leclers 3 km før Utah Beach. Vi kunne se, at der var bunkers langs kysten. Ved Utah Beach sprang vi museet over, det regnede voldsomt, og vi har set flere, så det var ok. Vi var hjemme kl I alt kørt 182 km. Frokosten blev brød og ost. Aftensmaden kl. 20 var millionbøf, og nye kartofler. Onsdag den 17. april. Turen skulle have gået til Deauville, Trouville og Honfleur. Vi nåede lidt udenfor Deauville, så blev manden dårlig. Efter en lille pause forsøgte vi at nå Deauville og Trouville. De to byer var forbundet med en bro, så man kørte direkte fra Deauville og ind i Trouville. Der var marked, men inden vi fandt en p-plads, var de i gang med at pakke sammen. Vi gik en tur langs kajen, og på promenaden. Manden havde det ikke bedre, så vi gjorde os hurtigt færdig med de to byer.

50 Der var fiskerestaurationer, med fisk liggende udenfor, og så sad man på mega høje stole, og spiste ved et bord udenfor restaurationen. Der var vel 4-5 restaurationer ved siden af hinanden. Byerne var meget idylliske, med smukke huse, og nede ved lystbådehavnen lå Casino, med det mægtige pariserhjul foran bygningen.

51

52

53

54 Det sidste stemnings billede, promenaden med restaurationer, og så gik turen hjemad. Vi var hjemme kl I alt kørt 103 km. I morgen torsdag, skal vi have pakket sammen, og så må vi se hvad dagen ellers bringer, om manden er blevet så rask, at vi kan køre en tur til Bayeux. Vi har talt om, at vi lader Simba blive hjemme, så vi kan gå lidt for os selv. Simba er en dejlig hund, men også anstrengende, at have med på byferie hele tiden. Så det er ligesom med børn, det er rart med lidt voksen alene tid. Jeg fik en pizza til aftensmad, og manden ingenting, han gik i seng.

55 Torsdag, den 18. april. Vi kom op, og i gang med at pakke det hele ned. Vi vil tage hjem i morgen fredag, manden var stadig ikke helt på toppen, og vi har set det meste, der er at se. Ved 13 tiden kørte vi herefter til Bayeux, og uden Simba. Det var fint vejr til at gå rundt. Der er flere i gaderne nu, hvor det ikke regner. Her er svalereder på husgavlen. Så skulle vi have lidt frokost, og den fik vi på den her cafe-braserie. Den var nyåbnet, og der lugtede endnu af maling fra væggene. Og et særsyn i Frankrig, fruen kunne tale og forstå engelsk. Ellers vil alle helst tale fransk.

56 sådan så frokosten ud, og til dessert creme boule.

57 Den smukke hest ville gerne trække os rundt i byen, men vi valgte nu at tage med det lille tog. Turen tog ¾ time, og vi blev godt rystede rundt, der var mange huller og sten på vejene. Det var en god tur, og vi kom da også forbi noget, vi ikke havde set, bl.a. et museum. Vi kunne godt have stået af toget, men valgte det fra. Vi kom også forbi en stor engelsk kirkegård, den så vi også fra toget. Hjemme igen 17,20. Kørt i alt 55 km. Aftensmaden var brasede kartofler og millionbøf. Fredag den 19. april Vi skulle have været på vej hjem, men om natten var det min tur til roskildesygen, og jeg var så dårlig, at jeg ikke var i stand til at køre hjemad. Så vi måtte tage en dag til på pladsen, hvor jeg bare sov fra det hele. Lørdag den 20. april. Jeg havde det sådan, at vi godt kunne køre hjemad. Vi havde besluttet, at vi kun ville have én overnatning. Vi havde nu konstateret, at der i vores GPS kunne sættes mellemstationer ind, så vi sikrede os, at vi kom over Belgien hjem. Vi overnattede på en meget smuk plads, lige ned til Rhinen, Rheincamping Meerbusch i Langst/Kierst. En fin plads til et par dage, der er ingen luksus, men den er smuk. Det kostede 24,40 euro, og acsi kortet tog de ikke før 6. maj. I alt kørt 690 km.

58 Søndag 21. april. Vi har den tradition, at vi altid får pølser ved Kolding, når vi har været ude at rejse, så det fik vi også denne gang. Vi var hjemme kl i alt kørt 805 km. i alt hjemturen 1495 km. Udgifter m.m.: Passat 2,0 TDI, 170 hk, automat gear. Vi har kørt gennemsnitligt med 74 km/t. Hele turen kørt km. Vi har kørt 9,01 pr. liter. Vej- og broafgifter 95 euro Diesel 570,72 euro camping på ud- og hjemturen 54,95 euro camping Frankrig 185,90 euro Museer 71,70 euro Biograf plus p-pladsen 11,80 euro i alt 990,07 euro omregnet kurs til 7,58 i alt kr ,73 Efterskrift: Rejsebeskrivelsen her er, udover til glæde for os selv, også tænkt som en inspiration for andre, og man kan bytte om på dagene, eller slå nogen sammen. Ruten er lige til at køre efter i detaljer. Set i bakspejlet, ville vi nok have taget turen til Ste-Mere-Eglise som den første rute, derefter Omaha Beach dagen og sluttet af med Juno Beach, for ikke at køre de samme kilometre flere gange. Da vi planlagde ruten, var det med det for øje, at der skulle være masser af tid til de forskellige ting, og vi skulle ikke stresse. Samtidig skulle der også være tid til fordybelse. At se museer og kirkegårde, vidste vi godt, var en stor psykisk oplevelse, så vi ville gerne have sjælen med i det hele. Og vi har følt, at der hele tiden var tid, også til impulsive seværdigheder. Vi var ikke gode til i starten, at komme ind til turistbureauer, og få brochurer, men det blev vi bedre til. Vi kan anbefale, at man fra starten får de gode brochurer at gå efter.

59 f.eks. Espace Historique de la Bataille de Normadie det er med beskrivelse af museer og kirkegårde, og deres beliggenhed. Brochuren Bessin Bayeux D-Day landing Beaches the Normandy er rigtig god, der er bykort over Bayeux, og kort over byerne med historiske steder. Hjemmefra, havde jeg taget et kort med over Normandiet. Intermarked eller LIDL er klart det billigste at handle i. Campingvognen var bare en drøm at køre med. Og alt ting fungerede godt. De højeste temperaturer vi havde var 24,4 grader, og køleskabet havde ingen problemer med at følge med. Vi håber I har nydt at læse vores beretning. Sonja og Henning.

Cuba rejsen 2012 - Rejsedagbog nr. 2

Cuba rejsen 2012 - Rejsedagbog nr. 2 Cuba rejsen 2012 - Rejsedagbog nr. 2 Lørdag d. 3. marts 2012. Kjesten: Morgenmaden i vort Casa Particulare (B&B) var flot anrettet med friskpresset juice, lækker frugtcocktail, te/kaffe/kakao, omelet og

Læs mere

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Australien Rundt 11. september 27. november 2008 Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Hanne og Heinz Rettig drog midt i september til Australien. Foran venter tre måneder med først bilferie,

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz

Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz 5 10 15 20 25 1. Historien om Mala Mala var en belgisk fange af polsk afstamning, og fordi hun talte flydende tysk og polsk, havde hun fået arbejde i den

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til Bilagshæfte til Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier Side 2 Side 6 Side 8 Side 9 Side 19 Side 28 Side 29 Side 47 Side 49 Side 50 Side 62 Side 71 Side 72 Side

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Rejsen til Berlin 8. august 2008 15. august 2008

Rejsen til Berlin 8. august 2008 15. august 2008 Rejsen til Berlin 8. august 2008 15. august 2008 Punkt... Side Fredag den 8. august 2008...3 Lørdag den 9. august 2008...4 Søndag den 10. august 2008...6 Mandag den 11. august 2008...7 Tirsdag den 12.

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

Min livs healings rejse til John of God i Brasilien af Lene & Lone

Min livs healings rejse til John of God i Brasilien af Lene & Lone 1 Min livs healings rejse til John of God i Brasilien af Lene & Lone Lene Rantzau, 45 år, Storvorde (tarmcancer marts 2012 og svulst i bækken jan. 2013) Jeg fik i januar 2013 besked af lægerne, at jeg

Læs mere

MEDLEMSBLAD FOR FOA-PSYKIATRI. De mange tilskuere gør klar til at se Cirkus Benneweis i parken. Udkommer i månederne januar - april - juli - oktober

MEDLEMSBLAD FOR FOA-PSYKIATRI. De mange tilskuere gør klar til at se Cirkus Benneweis i parken. Udkommer i månederne januar - april - juli - oktober MEDLEMSBLAD FOR FOA-PSYKIATRI Hjemmesiden: www.foa-psykiatri.dk NUMMER 3 - JULI 2012 De mange tilskuere gør klar til at se Cirkus Benneweis i parken. Udkommer i månederne januar - april - juli - oktober

Læs mere

De fleste tror, at døden er enden på alt. Enden på livet, på alt det sjove. Enden på ja, stort set det hele. Men de tager fejl. Dødmeget.

De fleste tror, at døden er enden på alt. Enden på livet, på alt det sjove. Enden på ja, stort set det hele. Men de tager fejl. Dødmeget. 1 De fleste tror, at døden er enden på alt. Enden på livet, på alt det sjove. Enden på ja, stort set det hele. Men de tager fejl. Dødmeget. Og jeg burde vide det. Jeg døde for næsten et år siden. 13 2

Læs mere

Mallorca træningstur 9-16. maj.

Mallorca træningstur 9-16. maj. Mallorca træningstur 9-16. maj. Referent: Claus og Bjørn. Onsdag d 9. maj. var dagen hvor vi endelig skulle af sted til forårets træningstur på Mallorca. Vi dvs. Niels og Poul fra Dragør Cykelmotion samt

Læs mere

TORNEROSE var et vakkert barn

TORNEROSE var et vakkert barn TORNEROSE var et vakkert barn - en beretning om angst og forvandling HANNE BOM 1 Indholdsfortegnelse. 1. Når livet bryder samen 3 2. Et barndoms-eventyr 7 3. Voksen i Danmark 30 4. 3 måneder på Montebello

Læs mere

VALBORG BANK JONASEN. Erindringer. Let redigeret af Viggo Jonasen, 2011.

VALBORG BANK JONASEN. Erindringer. Let redigeret af Viggo Jonasen, 2011. VALBORG BANK JONASEN Erindringer 1984 Let redigeret af Viggo Jonasen, 2011. Min adresseliste: Fra 21. 6.1914 til foråret 1919: Faster Kirkeby pr. Skjern Fra forår 1919 til 1.11.1929: Klap Mølle, Velling

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Videre mod dansk trin for trin Rettenøgle - Forslag til løsninger på nogle af bogens øvelser

Videre mod dansk trin for trin Rettenøgle - Forslag til løsninger på nogle af bogens øvelser Invitationer, gæster og fester Side 5, øvelse 2. Faste udtryk. 1. Velkommen / Kom indenfor. 2. A.: Tusind tak. (Hvor er de smukke). B: Det var så lidt. 3. Må jeg bede om saltet? 4. A: Tak for mad. Det

Læs mere

KAPITEL 3 (16. ØVELSE)

KAPITEL 3 (16. ØVELSE) KAPITEL 3 (16. ØVELSE) TEKST De manglende verber indsættes i datid (se listen næste side): Sidste år 1) jeg på sprogkursus i Frankrig i 4 uger. Jeg 2) til fransk fem gange om ugen, og vi 3) 16 elever i

Læs mere

CAT-A-LOG. Danmark. Danmark. Nauticat Club. Cat-A-Log Danmark 1. www.nauticat.dk

CAT-A-LOG. Danmark. Danmark. Nauticat Club. Cat-A-Log Danmark 1. www.nauticat.dk CAT-A-LOG Cat-A-Log Danmark 1 Danmark www.nauticat.dk Nauticat Club Danmark ÅRGANG 2012-3. UDGAVE - SEPTEMBER 2012 2 Cat-A-Log Danmark Formanden har ordet Sommeren kom til Danmark. Bedst som vi alle troede,

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Gravid igen eller ej?

Gravid igen eller ej? DETTE NUMMERS TEMA Gravid igen eller ej? For forældre, der har mistet deres barn, vil spørgsmålet om ny graviditet oftest melde sig før eller senere. Nogle af de spørgsmål, der typisk dukker op, er, om

Læs mere

Bjert får en helt ny Dagli Brugs

Bjert får en helt ny Dagli Brugs Nummer 8, 16. årgang, september 2010 Uddeles gratis til samtlige husstande i 6091 Bjert og 6092 Sdr. Stenderup Bjert får en helt ny Dagli Brugs Læs side 3 Nu kommer der en ungdomsklub i Bjert Læs side

Læs mere

Brudstykker af et kældermenneskes dagbog

Brudstykker af et kældermenneskes dagbog Brudstykker af et kældermenneskes dagbog Spredte dagbogsoptegnelser og nedskrevne tanker fra Grønland 1977-1996 2 Til Jens, Troels, Ida og Jakob Mig, mig, mig Jeg fortæller det bare, som det er Det følgende

Læs mere

Videre mod dansk repetitionskort

Videre mod dansk repetitionskort Videre mod dansk repetitionskort Generel vejledning Kortene på de følgende sider kan bruges i forbindelse med repetition af grammatik og dialoger tll de forskellige kapitler i bogen. Kortene til det enkelte

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

JDK 207 B26 Agnes Ruben

JDK 207 B26 Agnes Ruben Jeg vil gerne prøve at starte med at spørge dig noget omkring din egen og familiens baggrund. Hvornår kom familien til Danmark? Altså min fars familie, de har boet i Danmark siden syttenhundrede et eller

Læs mere

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere.

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Den perfekte jul Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Ordet Fangers store julekonkurrence "Skriv om din perfekte jul" blev en stor succes Ca. 400 skoleelever sendte i julen 2012

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere