Persondataforordningen og ISO 27001

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Persondataforordningen og ISO 27001"

Transkript

1 Persondataforordningen og ISO Hans Chr. Spies, 5/ ISO beskriver en internationalt anerkendt metode til at implementere informationssikkerhed i en organisation. Det er derfor nærliggende at undersøge, om det ligger inden for rammerne af standarden at implementere kravene i persondataforordningen 1, og hvordan dette i givet fald kan gøres i praksis. I artiklen argumenteres der for, at det er i god overensstemmelse med tankegodset bag ISO at implementere kravene i persondataforordningen inden for standarden. Herefter argumenteres der for, at såfremt der skal foretages en implementering af persondataforordningen, bør der foretages en præjudiciel analyse af hvilke krav i forordningen, der i det konkrete tilfælde skal implementeres, og at disse krav herefter så vidt muligt bør håndteres på grundlag af den opdeling, der er foretaget i forordningen for at gøre det enklest muligt at udføre revision og vedligeholdelse. ISO ISO beskriver en metode, efter hvilken en organisation kan sikre information af betydning for organisationen. 3 ISO er en international standard, og fordelen ved at anvende denne standard fremfor at gå sine egne veje er særligt hensynet til følgende: Kvalitet ISO indeholder en opregning af egnede tiltag til at sikre informationssikkerheden. 4 Implementerer man ISO 27001, sikres det derfor, at man i hvert fald har overvejet tiltag, der i best practice betragtes som væsentlige. Dokumentation ISO stiller krav om udfærdigelse af dokumentation for de tiltag, der tænkes sat i værk. 5 Herved sikres et godt grundlag for, dels at der efterfølgende kan foretages en kontrol af, at de nødvendige sikkerhedstiltag rent faktisk er foretaget, dels et godt grundlag for revision og for den efterfølgende vedligeholdelse, når ændrede forhold i eller uden for organisationen gør dette nødvendigt. 1 Forordning 2016/ ISO 27001: Se hertil Georg Disterer: ISO/IEC 27000, and for Information Security Management, Journal of Information Security, 2013, 4, Se hertil Annex A. 5 Se hertil eksempelvis 6.1.3, litra d.

2 ISO og persondataforordningen ISO forholder sig til helt grundlæggende IT-sikkerhedsmæssige risici, som f.eks. risikoen for at uvedkommende får adgang til fortrolig information gennem uautoriseret adgang til organisationens netværk. 6 En organisation kan imidlertid ikke nøjes med at forholde sig til de udfordringer, som udspringer af at sådanne IT-sikkerhedsmæssige risici. En organisation må også forholde sig til de udfordringer, der udspringer af lovgivningsmæssige krav, såsom eksempelvis de krav, der stilles i persondataforordningen. 7 ISO har øje for denne problematik. Således fremgår det eksplicit af standarden, at der skal tages højde for Compliance with legal and contractual requirements. 8 Som udgangspunkt synes ISO derfor at være tænkt som en ramme, inden for hvilken en organisation kan implementere retlige krav. Følgelig burde persondataforordningen også kunne implementeres inden for denne ramme, hvorved specielt bemærkes, at beskyttelse af personoplysninger eksplicit nævnes i Annex A. 9 Udfordringen er blot, at mens ISO forholder sig meget detaljeret til generelle sikkerhedsmæssige risici, forholder standarden sig mere overfladisk til, hvordan man nærmere skal forholde sig til de retlige krav. Således hedder det i Annex A alene, for så vidt angår Privacy and protection of personally identifiable information, at Privacy and protection of personally identifiable information shall be ensured as required in relevant legislation and regulation where applicable. 10 Skitse til en løsning Kravene i persondataforordningen kan oversigtsmæssigt rubriceres som følger: Grundlæggende principper Eksempelvis formålsbestemthedsprincippet, art. 5, stk. 1, litra b, og proportionalitetsprincippet, art. 5, stk. 1, litra c. Behandlingsbetingelser Eksempelvis samtykke, art. 6, stk. 1, litra a. Rettigheder for den registrerede Eksempelvis adgang til indsigt, art. 15, og ret til dataportabilitet, art. 20. Sikkerhedsmæssige krav Eksempelvis pseudonymisering og kryptering af oplysninger, art. 32, stk. 1, litra a. 6 Se hertil Annex A, A Se hertil Peter Blume og Hans Christian Spies: Ret og Digital forvaltning, Jurist- og Økonomforbundets Forlag Se hertil Annex A, A Annex A, A Annex A, A

3 Organisatoriske og proceduremæssige krav Eksempelvis krav om udpegelse af en databeskyttelsesrådgiver, art. 37, og krav om udarbejdelse af en fortegnelse over behandlingsaktiviteter, art. 30, og krav om at foretage en konsekvensanalyse vedrørende databeskyttelse, art. 35. Disse krav har form som andre retsregler retsfaktum retsfølge hvor retsfaktum typisk vil have karakter af hensyn, der skal afvejes. Eksempelvis kan det sikkerhedsmæssige krav i art. 32, stk. 1, litra a, beskrives som følger: afvejning {tekniske og økonomiske hensyn mv.} krav om pseudonymisering/kryptering Hvis dette krav skal indgå i en ISO ramme, kan tiltaget A i Annex A udgøre en inspirationskilde: Policy on the use of cryptographic controls A policy on the use of cryptographic controls for protection of information shall be developed and implemented. Dette tiltag rummer i sig et krav om udarbejdelse af en politik for brugen af kryptering. En politik har meget lighed med en retsregel, og lader sig beskrive på lignende vis: 11 Politik betingelser handling Retsregel retsfaktum retsfølge Politikken adskiller sig dog fra retsreglen ved, at politikken ikke har nogen retlig hjemmel. Men tilføjes en retlig hjemmel, lader kravet fra retsreglen sig indpasse i den beskrivelse af tiltag, som anvendes i ISO 27001: 12 Retningslinjer for brug af kryptering og pseudonymisering Der skal udarbejdes retningslinjer for brug af kryptering og pseudonymisering, jf. forordning 2016/679, art. 32, stk. 1, litra a. 11 Se hertil Preben Stuer Lauridsen: Studier i retspolitisk argumentation, Juristforbundets Forlag En tilsvarende tilgang anvendes i Henning Mortensen (red.): Vejledning. Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder, DI Digital

4 En sådan tilgang synes at være helt i overensstemmelse med ISO 27001, da standarden netop stiller krav om, at man om muligt skal opstille egne tiltag. 13 Risikovurderingen ISO bygger på den filosofi, at man skal identificere potentielle risici, for hver af disse risici vurdere niveauet som en funktion af konsekvens/hyppighed og herefter foranstalte tiltag for at gardere sig mod de risici, der overskrider et på forhånd fastsat niveau. Grænsen for hvornår risici skal give anledning til foranstaltning af tiltag fastlægger man selv. 14 Herved adskiller situationen sig fra de tilfælde, hvor der er fastsat retsregler. Her er det lovgiver, der har bestemt, hvornår der skal ageres. Derfor synes det rigtigst, når det gælder retsregler, at undlade den risikovurdering, som foreskrives i ISO 27001, men altid foranstalte de tiltag, som er egnede til at håndhæve retsreglerne. En sådan løsning synes også at være i overensstemmelse med ISO 27001, da det efter standarden er et krav, at man identificerer alle relevante retsregler, og da den naturlige konsekvens herefter må underforstås at være, at man overholder disse retsregler. 15 Fastlæggelse af tiltagene Kravene i persondataforordningen er fastlagt i den publicerede tekst. Når de enkelte tiltag skal fastsættes, kunne en mulig tilgang derfor være, at lade denne tekst i sin helhed udgøre et tiltag. Et sådan tilgang ville være i overensstemmelse med ISO 27001, men vil skille sig ud fra den måde tiltagene beskrives i ISO allerede fordi forordningsteksten fylder 88 sider, mens et tiltag beskrevet i Annex A typisk fylder et par linier. Det synes derfor bedre i harmoni med ISO at dele forordningen op i mindre dele, som man hver især lader udgøre fundamentet for et tiltag. Denne opdeling ville eksempelvis kunne foretages på artikelniveau eller ved en yderligere opdeling af de enkelte artikler. 16 Med udgangspunkt i det ovenfor nævnte eksempel ville tiltagene eksempelvis kunne formuleres således: Art. 32, stk. 1, litra a Art. 32, stk. 1, litra b pseudonymisering og kryptering af personoplysninger evne til at sikre vedvarende fortrolighed, integritet, tilgængelighed og robusthed af behandlingssystemer og -tjenester En sådan strategi kan være hensigtsmæssig, idet det sikres, at der ikke overses nogle retlige krav i persondataforordningen. 17 Strategien lider dog af den svaghed, at den giver anledning til udarbejdelse af ganske mange tiltag. Også sådanne som det kan forekomme unødvendigt at skulle 13 Jf , litra b. 14 Jf , litra a, nr Jf. Annex A, A Denne strategi anvendes i Henning Mortensen (2016). 17 Strategien synes at harmonere meget godt med den tankegang, der synes at ligge bag kravet i 6.1.3, litra c, om at man skal forholde sig til samtlige tiltag gengivet i Annex A. 4

5 medtage. Eksempelvis synes det overflødigt at forholde sig til kravene i persondataforordningens kapitel V, hvis organisationen slet ikke overfører persondata til tredjelande eller internationale organisationer. En bedre strategi synes derfor at være at foretage en præjudiciel analyse af, hvilke retlige krav i persondataforordningen, der kan være relevante. Herefter kan man nøjes med at udarbejde tiltag for disse krav. En sådan strategi er også overordnet set i god harmoni med ISO ISO stiller således krav om, at der foretages en analyse af, hvilket område der skal dækkes, hvilket i sagens natur typisk vil indsnævre kredsen af relevante tiltag. 18 Yderligere bearbejdning af tiltagene? Spørgsmålet er herefter, om der kan være behov for yderligere bearbejdning af tiltagene, således at et tiltag kan have fundament i stof sammenstykket på tværs af den opdeling, der er foretaget i forordningen. Af forordningens art. 6, stk. 1, nr. 1, fremgår det eksempelvis, at der lovligt vil kunne foretages behandling af personoplysninger, såfremt der foreligger et samtykke. Kravene til dette samtykke er imidlertid ikke beskrevet i art. 6, stk. 1, nr. 1, men derimod i art. 7 og 8. Det kan derfor diskuteres, om det ikke ville være hensigtsmæssigt, at lade teksten i art. 6, stk. 1, nr. 1, udgøre grundlaget for et tiltag sammen med teksten i art. 7 og 8. Umiddelbart virker det som en selvfølgelig løsning, men det er måske alligevel ikke en god løsning, når det haves for øje, at der også stilles et samtykkekrav i art. 9, stk. 2, litra a. Der kan formentlig ikke gives noget endegyldigt svar på, om man bør kaste sig ud i en egen opdeling af forordningens krav. Mest hensigtsmæssigt er det nok så vidt muligt at følge forordningens opdeling. For dette taler især, at jo tættere man lægger sig op ad den opdeling af kravene, som forordningen anviser, des enklere vil det være at foretage nødvendige ændringer i tiltagene, hvis reglerne eller fortolkningen af disse ændrer sig. I den forbindelse er det også relevant, at kommenterede love i deres opdeling af stoffet traditionelt følger lovteksten. Sammenfatning og konklusion At implementere persondataforordningen inden for rammerne af ISO synes at harmonere godt med tankegodset bag standarden. I praksis vil en implementering overordnet set kunne foretages ved at lade kravene i persondataforordningen udgøre grundlaget for tiltag på linje med de tiltag, der er opremset i Annex A i ISO Når det gælder detaljen, foreslås det, at der indledningsvist foretages en præjudiciel analyse af, hvilke krav i forordningen der i det hele taget er relevante i den pågældende sammenhæng. Dernæst opdeles kravene på grundlag af den opdeling, der er foretaget i forordningen, og hvert af disse brudstykker udgør herefter fundamentet for et tiltag. Efter omstændighederne kan man lade et tiltag forholde sig til krav i forordningen på tværs af den opdeling, som forordningen anviser. Det bør dog være vægtige grunde til dette for at tilgodese hensynet til, at det skal være enkelt at foretage revision af implementeringen og at foretage vedligeholdelse, såfremt reglerne eller fortolkningen af disse ændrer sig. 18 Se hertil A.3 sammenholdt med 6.1.3, litra b. 5

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del Bilag 21 Offentligt Retsudvalgets høring om myndigheders behandling af personoplysninger Sikkerheden i den outsourcede it-drift Christiansborg,

Læs mere

Persondataforordningen. Konsekvenser for virksomheder

Persondataforordningen. Konsekvenser for virksomheder Persondataforordningen Konsekvenser for virksomheder Sikkerhedsforanstaltninger (A32) Sikkerhedsforanstaltninger Der skal iværksættes passende tekniske og organisatoriske sikkerhedstiltag Psedonymisering

Læs mere

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse EU s persondataforordning Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse Disposition Kort om forordningen Implementering - Processen i Justitsministeriet og UVM i forhold

Læs mere

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED Privacy og brugen af data Sikkerhed & Revision 5. september 2014 Birgitte Kofod Olsen, Formand,RfDS, Partner, Carve Counsulting Rådet for Digital Sikkerhed RfDS blev stiftet

Læs mere

Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv. Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017

Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv. Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017 Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017 Brancheorganisationen Mathilde Øelund Jensen Konsulent cand. Jur. Direkte: 35 300 422 msj@danskenergi.dk Agenda

Læs mere

Persondataforordningen & kommuner. Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall. Baseret på persondatadirektivet (fra 1995)

Persondataforordningen & kommuner. Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall. Baseret på persondatadirektivet (fra 1995) Persondataforordningen & kommuner Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall Forordningen I dag Persondataloven (fra 2000) Baseret på persondatadirektivet (fra 1995) Forskelle i implementering

Læs mere

Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard

Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard www.pwc.dk Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard September 2017 Revision. Skat. Rådgivning. Personsdataforordningen igen. Udkast til erklæring i høring hos revisorer, advokater, databehandlere,

Læs mere

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning Danske Vandværker Praktiske spørgsmål vi modtog Hvem har ansvaret for beskyttelse af forbrugernes persondata? Er medlemslister i ringbindsmapper

Læs mere

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed Forslag til Vordingborg Kommunes Overordnede bestemmelser om IT- informationssikkerhed Rev. 12. januar 2015 Hvad der er markeret med rød skrift er tilføjelser til den vedtagne politik af 24. februar 2011.

Læs mere

Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017

Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017 Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017 Gældende regler i persondataloven I dag er det den danske persondatalov, der beskriver reglerne for, hvordan personoplysninger må indsamles, opbevares

Læs mere

Håndtering af Persondataforordningen. Aarhus den 22. august 2017 Advokat Kamilla Mondrup

Håndtering af Persondataforordningen. Aarhus den 22. august 2017 Advokat Kamilla Mondrup Håndtering af Persondataforordningen Aarhus den 22. august 2017 Advokat Kamilla Mondrup Overblik Persondatalovgivningen i dag og i fremtiden Særlige emner under Persondataforordningen Personoplysninger

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Uddannelses- og Forskningsudvalget og Retsudvalget EU-konsulenterne EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer

Læs mere

Agenda. Introduktion: Rasmus & CyberPilot. Eksempler fra det virkelig verden. Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001)

Agenda. Introduktion: Rasmus & CyberPilot. Eksempler fra det virkelig verden. Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001) IT-sikkerhed med Agenda Introduktion: Rasmus & CyberPilot Eksempler fra det virkelig verden Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001) Risikovurdering som værktøj til at vælge tiltag Tiltag

Læs mere

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT DATABEHANDLERAFTALE Aftale omkring behandling af persondata Udarbejdet af: Mentor IT Aftalen Denne databehandleraftale (Aftalen) er er et tillæg til den indgåede kontrakt mellem kunden (Dataansvarlig)

Læs mere

EU GDPR og IT-sikkerhedsløsninger v/jørgen Hartig

EU GDPR og IT-sikkerhedsløsninger v/jørgen Hartig EU GDPR og IT-sikkerhedsløsninger v/jørgen Hartig Baggrund og idé EU GDPR (General Data Protection Regulation) er nok det varmeste emne for tiden. Bagkanten er den 25. maj 2018. Størstedelen af EU GDPRs

Læs mere

Persondataforordningen. Henrik Aslund Pedersen Partner

Persondataforordningen. Henrik Aslund Pedersen Partner www.pwc.dk Persondataforordningen Morgenmøde Henrik Aslund Pedersen Partner Revision. Skat. Rådgivning. Hvorfor en ny Persondataforordning? EU persondataforordning - Morgenmøde Hillerød 2 Hvorfor en ny

Læs mere

Forstå de nye krav til databehandling og lær at afkræfte myter om persondata

Forstå de nye krav til databehandling og lær at afkræfte myter om persondata Forstå de nye krav til databehandling og lær at afkræfte myter om persondata Birgitte Kofod Olsen, Partner, Cand.jur., PhD, Carve Consulting Medstifter af DataEthics Vi skaber muligheder & realiserer potentialet

Læs mere

General Data Protection Regulation

General Data Protection Regulation General Data Protection Regulation Agenda Overblik over forordningen Kamstrup Security Organisation Dataansvarlig/Databehandler Produkt design Kamstrup GDPR fremadrettet 2 General Data Protection Regulation

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Pia Conradsen, 25. april 2017 Finder anvendelse pr. d. 25. maj 2018 i Danmark Baggrund, formål og anvendelse Interessenter Databehandler Persondata Sonlincs aktiviteter og overordnet plan Anbefalinger

Læs mere

Persondataforordningen

Persondataforordningen Persondataforordningen - Et øjebliksbillede Om oplægsholderen Uddannelse - Cand. Scient. Pol., BA Oecon, Enkeltfag på ITU og Ålborg Universitet, Exam ESL Job - CISO/CPO, Brødrene A&O Johansen - Medlem

Læs mere

EU-dataforordningen hvad er formålet og hvad skal du gøre?

EU-dataforordningen hvad er formålet og hvad skal du gøre? EU-dataforordningen hvad er formålet og hvad skal du gøre? IDA Driving IT 4. november 2016 Birgitte Kofod Olsen, partner, Ph.d., Carve Consulting Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Præsentation

Læs mere

Hvorfor er informationssikkerhed et ledelsesansvar?

Hvorfor er informationssikkerhed et ledelsesansvar? Hvorfor er informationssikkerhed et ledelsesansvar? - EU-persondataforordningens konsekvenser Persondataspecialist, ph.d., Charlotte Bagger Tranberg Informationssikkerhed er et ledelsesansvar Arbejdet

Læs mere

Persondatareguleringen. Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018

Persondatareguleringen. Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018 Persondatareguleringen Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018 Hvorfor? I er så meget i et brændpunkt for persondataretten, at vi er nødt til at stige op i helikopteren. Hvad tænker EU? Hvad tænker

Læs mere

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen Persondataforordningen Data Protection Officer Advokat, Marie Albæk Jacobsen 2 Data Protection Officer - DPO Data Protection Officer (DPO) Databeskyttelsesrådgiver Ny bestemmelse - har ikke tidligere været

Læs mere

Persondataforordningen. Overblik over initiativer og ansvar. Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016

Persondataforordningen. Overblik over initiativer og ansvar. Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016 Persondataforordningen Overblik over initiativer og ansvar Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016 Rasmus Lund Advokat, partner Leder af persondata team Agenda Henning Mortensen, DI har givet overblik

Læs mere

INTRO TIL PERSONDATAFORORDNINGEN. Væsentligste nyskabelser af relevans for IT-leverandører 8. juni 2016

INTRO TIL PERSONDATAFORORDNINGEN. Væsentligste nyskabelser af relevans for IT-leverandører 8. juni 2016 INTRO TIL PERSONDATAFORORDNINGEN Væsentligste nyskabelser af relevans for IT-leverandører 8. juni 2016 DAGENS PROGRAM 1. Introduktion Dagens emne Dagens indlægsholder Persondataforordningen 2. Persondata

Læs mere

Vejledning om informationssikkerhed

Vejledning om informationssikkerhed Vejledning om informationssikkerhed Birgitte Drewes, afdelingschef, Sundhedsdatastyrelsen Marchen Lyngby, fuldmægtig, Sundhedsdatastyrelsen Vejledningen kan downloades her: http://sundhedsdatastyrelsen.dk/da/rammer-og-retningslinjer/om-informationssikkerhed

Læs mere

BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS IT-SIKKERHED OG DATABEHANDLERAFTALE INSTRUKTION TIL BESVARELSE AF BILAGET: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse.

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Spørgsmål 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende L 68 og L 69: Vil ministeren overveje

Læs mere

EU S PERSONDATAFORORDNING & CLOUD COMPUTING

EU S PERSONDATAFORORDNING & CLOUD COMPUTING EU S PERSONDATAFORORDNING & CLOUD COMPUTING Kan man ifølge EU s Persondataforordning bruge Cloud Computing til personhenførbare data? JA, naturligvis forordningen afgør ikke, hvilken arkitektur eller teknologi,

Læs mere

TEMAMØDE 16. MARTS 2016

TEMAMØDE 16. MARTS 2016 TEMAMØDE 16. MARTS 2016 INFORMATIONSSIKKERHED Henrik Rask / AAU DAGENS PROGRAM ISO27001 m.fl., kort beskrivelse af hvad det er for noget Informationssikkerhed.aau.dk Stil gerne spørgsmål undervejs Sikkerhedshåndbog

Læs mere

Er I klar til den nye persondataforordning?

Er I klar til den nye persondataforordning? Er I klar til den nye persondataforordning? Nye regler om persondata på vej I december 2015 blev der opnået enighed om en ny persondataforordning. Forordningen indeholder en række nye og ændrede regler

Læs mere

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 Indhold 1 Læsevejledning... 3 2 Informationssikkerhedspolitik... 3 2.1 INDLEDNING... 3 2.2 SIKKERHEDSNIVEAU... 4 2.3 HOLDNINGER OG PRINCIPPER... 5 2.4 HOVEDMÅLSÆTNINGER

Læs mere

PERSONDATAFORORDNINGEN STATUS???? OG ER DER NOGET NYT I DEN?

PERSONDATAFORORDNINGEN STATUS???? OG ER DER NOGET NYT I DEN? PERSONDATAFORORDNINGEN STATUS???? OG ER DER NOGET NYT I DEN? Jacob Bjørnsholm Madsen, BL, Juridisk Konsulent 3. Maj Hotel Nyborg Strand, EBF Seminar Hvorfor en persondatalov? Persondataloven af 1. juli

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik Ringkøbing-Skjern Kommune Informationssikkerhedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Holdninger og principper... 3 4. Omfang... 3 5. Sikkerhedsniveau...

Læs mere

Erfaringer med implementering af persondataforordningen hos Kulturministeriet

Erfaringer med implementering af persondataforordningen hos Kulturministeriet Erfaringer med implementering af persondataforordningen hos Kulturministeriet Ole Holm DPO, Det Kgl. Bibliotek Rigsarkivets konference - Kvalitet i offentlige forvaltningsdata 8. Rammerne: Det Kgl. Bibliotek

Læs mere

IT-sikkerhedspanelets anbefalinger vedrørende privacy

IT-sikkerhedspanelets anbefalinger vedrørende privacy Anbefalinger vedr. privacy IT-sikkerhedspanelet under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har i løbet af de seneste møder drøftet nødvendigheden af at forbedre borgere og virksomheders privacy

Læs mere

Det skal du have styr pa inden 2018

Det skal du have styr pa inden 2018 Det skal du have styr pa inden 2018 Nedenfor kan du få et overblik over, hvad din virksomhed skal have styr på inden den ny persondataforordning træder i kraft. Dataansvarlig eller databehandler I persondatalovens

Læs mere

Deloitte, Finansagenda 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, Ph.D., Carve Consulting. Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen

Deloitte, Finansagenda 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, Ph.D., Carve Consulting. Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Deloitte, Finansagenda 2015 Birgitte Kofod Olsen, partner, Ph.D., Carve Consulting Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Et højt niveau af it-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse er med til

Læs mere

Få en globalt anerkendt persondatacertificering

Få en globalt anerkendt persondatacertificering Få en globalt anerkendt persondatacertificering CIPP/E, CIPM, CIPT eller DPO DPO READY 1 BLIV SPECIALIST I PERSONDATA OG DATABESKYTTELSE 25. maj 2018 og den nye databeskyttelsesforordning nærmer sig! Du

Læs mere

Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017

Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017 Økonomiforvaltningen NOTAT Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017 Udtalelse om databeskyttelsesrådgiverens opgaver er forenelige med chefen for Intern Revisions opgaver. Københavns Kommune

Læs mere

Hvilke forberedelser kræver EUpersondataforordningen? Klaus Kongsted, kka@dubex.dk Dubex A/S, 11. juni 2015

Hvilke forberedelser kræver EUpersondataforordningen? Klaus Kongsted, kka@dubex.dk Dubex A/S, 11. juni 2015 Hvilke forberedelser kræver EUpersondataforordningen? Klaus Kongsted, kka@dubex.dk Dubex A/S, 11. juni 2015 Agenda Hvordan ser det ud i dag? Hvem vedrører forordningen? Skal min organisation gøre noget?

Læs mere

NY PERSONDATALOV (GDPR) HVAD BETYDER DET FOR DIN VIRKSOMHED?

NY PERSONDATALOV (GDPR) HVAD BETYDER DET FOR DIN VIRKSOMHED? NY PERSONDATALOV (GDPR) HVAD BETYDER DET FOR DIN VIRKSOMHED? WEBCRM, SEPTEMBER 2017 Indholdsfortegnelse Overblik 3 Hvad indebærer GDPR? 4 Hvorfor er GDPR så vigtigt for alle virksomheder? 7 Hvordan skal

Læs mere

Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle

Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle Databeskyttelsesforordningen og lidt om den ny markedsføringslov Temadag for dækbranchen Dækbranchen Danmark, onsdag den. 20. september 2017 Birgitte Toxværd, advokat Fra

Læs mere

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formål og omfang... 5 2. Databehandlers opgave... 5 3. Instruks... 5 4. Brug af ekstern Databehandler eller underleverandør... 5 5. Behandling i udlandet...

Læs mere

Struktur på privatlivsimplikationsrapporten

Struktur på privatlivsimplikationsrapporten Struktur på privatlivsimplikationsrapporten Appendiks 6 Håndbog i: Privatlivsimplikationsanalyse IT og Telestyrelsen INDHOLDSFORTEGNELSE Struktur på rapport over privatlivsimplikationsanalysen... 3 Introduktion...

Læs mere

Rigsarkivets konference 2. november 2016

Rigsarkivets konference 2. november 2016 Pligten til at huske retten til at blive glemt Rigsarkivets konference 2. november 2016 Birgit Kleis, kommitteret i Datatilsynet Persondatabeskyttelse: afvejning af hensyn Privatlivets fred Informations-

Læs mere

BILAG 3: PRIVATLIVSFREMMENDE TEKNOLOGIER

BILAG 3: PRIVATLIVSFREMMENDE TEKNOLOGIER BILAG 3: PRIVATLIVSFREMMENDE TEKNOLOGIER Beskyttelsen af personoplysninger kan forbedres ved at designe sin teknologi således, at den reducerer graden af indgriben i de registreredes privatliv. Dette kaldes

Læs mere

Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen

Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen www.pwc.dk Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen Juni 2017 Indhold Indledning 03 Overblik over regulering 04 Justitsministeriets betænkning

Læs mere

Backup, sletning og genskabelse af personoplysninger

Backup, sletning og genskabelse af personoplysninger Backup, sletning og genskabelse af personoplysninger Teknologier der understøtter persondataforordningen Henrik Andersen Country Manager Agenda Uheld (hvis bare vi vidste alt)! Falsifikationisme (lidt

Læs mere

KONKRET HÅNDTERING AF PERSONDATAFORORDNINGEN

KONKRET HÅNDTERING AF PERSONDATAFORORDNINGEN KONKRET HÅNDTERING AF PERSONDATAFORORDNINGEN Torsdag den 2. februar 2017 PERSONDATARETTEN PÅ 60 SEKUNDER PERSONDATA PÅ 60 SEKUNDER DATA Persondata Enhver form for data Regulering alt efter type, f.eks.

Læs mere

Data protection impact assessment

Data protection impact assessment Data protection impact assessment Data protection impact assessment DPIA Den dataansvarlige skal gennemføres en DPIA under forudsætning af: Anvendelse af nye teknologier Betydeligt omfang, formålets karakter,

Læs mere

Dispensation fra lov om kommunernes styrelse

Dispensation fra lov om kommunernes styrelse Københavns Kommune Borgerrepræsentationens Sekretariat Att.: Sekretariatschef Flemming Dubgaard Hansen FDH@okf.kk.dk Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2017-4111

Læs mere

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale Kontraktbilag 3 Databehandleraftale 1. DATABEHANDLERAFTALENS OMFANG OG FORMÅL Formålet med behandlingen af personoplysninger er overordnet set at drive en iværksætterpilotordning som nærmere fastlagt i

Læs mere

Nye regler på vej Status på arbejdet med databeskyttelsesforordningen. 8. november 2017

Nye regler på vej Status på arbejdet med databeskyttelsesforordningen. 8. november 2017 Nye regler på vej Status på arbejdet med databeskyttelsesforordningen 8. november 2017 Program Baggrunden for betænkningen Betænkningens hovedkonklusioner og konkrete nedslag Det kommende lovforslag Vejledninger

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik. Frederiksberg Kommune

Informationssikkerhedspolitik. Frederiksberg Kommune Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken er den overordnede ramme for beskyttelse af information i Frederiksberg Kommune. Kommunen behandler oplysninger

Læs mere

FRA PERSONDATALOV TIL PERSONDATAFORORDNING

FRA PERSONDATALOV TIL PERSONDATAFORORDNING 1 2 FRA PERSONDATALOV TIL PERSONDATAFORORDNING KORT OG GODT: Indtil nu? Beskedent fokus på persondatalovgivning Næsten ingen håndhævelse, ligegyldigt bødeniveau Primært fokus på informationssikkerhed Hvad

Læs mere

Privatlivspolitik for Zieglersoft.

Privatlivspolitik for Zieglersoft. Privatlivspolitik for Zieglersoft. Dataansvar Vi tager din databeskyttelse alvorligt Vi behandler persondata og har derfor vedtaget denne privatlivsbeskyttelsespolitik, der fortæller dig, hvordan vi behandler

Læs mere

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre Kommunaludvalget, Retsudvalget L 72 - Bilag 2,REU alm. del - Bilag 60 Offentlig Folketingets Administration Lovsekretariatet 15. marts 2005 J.nr. 17 OMTRYKT (15/3 2005) (rettelse af eksempel markeret med

Læs mere

September Indledning

September Indledning September 2016 Eksempel fra KOMBIT: Vejledning til gennemførelse af indledende overordnet kortlægning af it-løsningers parathed i forhold til efterlevelse af kendte krav i Databeskyttelsesforordningen

Læs mere

Roadmap til håndtering af EU-persondataforordningen. Klaus Kongsted, Vejle, den 21. maj 2015

Roadmap til håndtering af EU-persondataforordningen. Klaus Kongsted, Vejle, den 21. maj 2015 Roadmap til håndtering af EU-persondataforordningen Klaus Kongsted, kka@dubex.dk Vejle, den 21. maj 2015 DUBEX SECURITY & RISK MANAGEMENT UPDATE 2015 Agenda Hvordan ser det ud i dag? Hvem vedrører forordningen?

Læs mere

EU Persondataforordningen, ISO/IEC og de nye privacy-standarder. ItSMF-konferencen, oktober 2017

EU Persondataforordningen, ISO/IEC og de nye privacy-standarder. ItSMF-konferencen, oktober 2017 EU Persondataforordningen, ISO/IEC 27001 - og de nye privacy-standarder ItSMF-konferencen, 25.-26. oktober 2017 It s gonna cost you! 25. Maj 2018 En revolution af nye krav til persondatabeskyttelse? Databeskyttelsesrådgivere

Læs mere

Udvalgte persondataretlige udfordringer og hvordan de kan håndteres. 12. maj 2016

Udvalgte persondataretlige udfordringer og hvordan de kan håndteres. 12. maj 2016 Udvalgte persondataretlige udfordringer og hvordan de kan håndteres 12. maj 2016 Emner 1. mhealth og sociale medier 2. Introduktion hvordan reguleres helbredsoplysninger efter persondataforordningen 3.

Læs mere

SISCON GDPR I revisionsmæssigt perspektiv incl. præcisering vedrørned DPIA

SISCON GDPR I revisionsmæssigt perspektiv incl. præcisering vedrørned DPIA SISCON GDPR I revisionsmæssigt perspektiv incl. præcisering vedrørned DPIA Peter Kold, EY 15. September 2016 Præcisering vedr. DPIA - Konsekvensanalyse Til konferencedeltagerne: Spørgsmålet fra salen vedrørende

Læs mere

Undervisningsplan for certifikat i persondataret

Undervisningsplan for certifikat i persondataret Indhold Om undervisningen... 2 Dag 1: 29. april 2017... 3 Dag 1: Introduktion til persondataretten... 3 Dag 1: Forberedelse Introduktion til persondataretten... 3 Dag 1: Grundlæggende persondataret, første

Læs mere

Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016

Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016 Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016 Introduktion 2016 Deloitte 2 Introduktion: Den nye EU-persondataforordning Rationale Forskelle i hastigheden af lovgivningsmæssige

Læs mere

Få en globalt anerkendt persondata-certificering

Få en globalt anerkendt persondata-certificering Få en globalt anerkendt persondata-certificering CIPP/E, CIPM, CIPT eller DPO DPO READY 1 BLIV KLAR TIL DEN NYE DATABESKYTTELSESFORORDNING JUC har flere forskellige tilbud, der gør dig klar til databeskyttelsesforordningen

Læs mere

Workshop om persondataforordningen

Workshop om persondataforordningen ARBEJDET MED PERSONDATA Workshop om persondataforordningen Den 14. november 2016 Af Birthe Boisen, Juridisk konsulent ARBEJDET MED FORORDNINGEN 25. maj 2018 Forordningen træder i kraft i hele EU 1.kvartal

Læs mere

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse Bilag 8 Databehandleraftale [Vejledning til Tilbudsgiverne: Bilaget skal ikke udfyldes af Tilbudsgiver i forbindelse med afgivelse af tilbud. Bilag udfyldes i fællesskab med FMI, hvis det er nødvendigt.

Læs mere

Persondata fra en it-vinkel. Dansk Fjernvarme

Persondata fra en it-vinkel. Dansk Fjernvarme Persondata fra en it-vinkel Dansk Fjernvarme Indarbejdelse i it-systemer Forordningen stiller ikke konkrete krav til it-systemer men it kan understøtte efterlevelsen af forordningens krav på nogle områder

Læs mere

EU Persondataforordningen, skærpet krav til sikkerheden om data

EU Persondataforordningen, skærpet krav til sikkerheden om data EU Persondataforordningen, skærpet krav til sikkerheden om data Her er de væsentligste hovedpunkter i aftalen Den 15. december blev EU s lovgivende institutioner enige om udformningen af EU Persondataforordningen.

Læs mere

It-anvendelsen i Langeland Kommune har til formål at understøtte kommunens overordnede visioner.

It-anvendelsen i Langeland Kommune har til formål at understøtte kommunens overordnede visioner. Juni 2011 1 Indhold 1. Indledning 3 2. Formål 4 3. Omfang 5 4. It-sikkerhedsniveau 5 5. It-sikkerhedsbevidsthed 6 6. Overtrædelse af it-sikkerhedspolitikken 6 7. Udarbejdelse og ikrafttrædelse 6 2 1 Indledning

Læs mere

7. NOVEMBER Side 1. Udbud og persondata. Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen

7. NOVEMBER Side 1. Udbud og persondata. Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen Side 1 Udbud og persondata Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen Side 2 Det nye retlige landskab forordningen Persondataloven (og bekendtgørelserne udstedt i medfør af den) ophæves Forordningen

Læs mere

Finanstilsynet har modtaget K s brev af 2. juni 2003, vedrørende stillingen som udsteder i henhold til lov om udstedere af elektroniske penge 1.

Finanstilsynet har modtaget K s brev af 2. juni 2003, vedrørende stillingen som udsteder i henhold til lov om udstedere af elektroniske penge 1. Kendelse af 7. oktober 2004. J.nr. 03-176.255. Tiltrådt, at elektroniske penge kun kan udstedes af pengeinstitutter eller af virksomheder, der har tilladelse i henhold til lov om elektroniske penge. Lov

Læs mere

DUBEX SECURITY & RISK MANAGEMENT SUMMIT Søren Kromann, Forvaltningsdirektør, KOMBIT

DUBEX SECURITY & RISK MANAGEMENT SUMMIT Søren Kromann, Forvaltningsdirektør, KOMBIT DUBEX SECURITY & RISK MANAGEMENT SUMMIT 2016 Søren Kromann, Forvaltningsdirektør, KOMBIT Om KOMBIT KOMBIT er et aktieselskab, som er 100% ejet af KL (kommunerne) Finansielt skal KOMBIT hvile i sig selv

Læs mere

ISO/IEC 27001:2013. Ledelsessystem for informationssikkerhed (ISMS) Niels Madelung, Chefkonsulent nm@ds.dk 4121 8304

ISO/IEC 27001:2013. Ledelsessystem for informationssikkerhed (ISMS) Niels Madelung, Chefkonsulent nm@ds.dk 4121 8304 1 ISO/IEC 27001:2013 Ledelsessystem for informationssikkerhed (ISMS) Niels Madelung, Chefkonsulent nm@ds.dk 4121 8304 Deltaget i det internationale arbejde omkring revisionen af ISO/IEC 27001 og 27002,

Læs mere

Handleplan for informationssikkerhed 2017 i Region Midtjylland - oversigt over initiativer/faser som forventes afsluttet i 2017

Handleplan for informationssikkerhed 2017 i Region Midtjylland - oversigt over initiativer/faser som forventes afsluttet i 2017 Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Handleplan for informationssikkerhed 2017 i Region Midtjylland - oversigt over

Læs mere

Advokat (H), partner Anders Aagaard. Ledelsesansvar for IT-sikkerhed

Advokat (H), partner Anders Aagaard. Ledelsesansvar for IT-sikkerhed Advokat (H), partner Anders Aagaard Ledelsesansvar for IT-sikkerhed 1 AGENDA Ledelsens opgaver og ansvar Persondataforordningen Cases 2 Ledelsens opgaver og ansvar Selskabsloven hard law: SL 115: I kapitalselskaber,

Læs mere

Den nye persondataforordning Indlæg den Ejendomsforeningen Fyn. A focused subheading Date

Den nye persondataforordning Indlæg den Ejendomsforeningen Fyn. A focused subheading Date Den nye persondataforordning Indlæg den 24.10.2016 Ejendomsforeningen Fyn v/jesper POWERPOINT Løffler Nielsen TEMPLATE TITLE A focused subheading Date Emner 1. Kort introduktion til forordningen 2. Hvordan

Læs mere

PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN

PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN PRÆSENTATION DAN B. LARSEN Advokat (H), Partner hos DAHL Advokatfirma Udvalgte beskæftigelsesområder: Forsyningsselskaber

Læs mere

Ny persondataforordning

Ny persondataforordning Ny persondataforordning GUIDE Hvorfor? Ny persondataforordning Den eksisterende persondatalov gennemfører direktiver fra 1995 en tid, som digitaliseringen for længst har overhalet. En ny persondataforordning

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Danmark Att.: sum@sum.dk med kopi til cea@sum.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 A N P E @

Læs mere

GDPR En praktisk tilgang

GDPR En praktisk tilgang 1 Disposition GDPR En praktisk tilgang 2 Om AO Grundlagt i 1914 Grossist i byggebranchen 49 håndværkerbutikker i Danmark, 5 i Sverige og 1 i Estland Salg til private gennem billigvvs.dk og greenline Ca.

Læs mere

Rollen som DPO. September 2016

Rollen som DPO. September 2016 Rollen som September 2016 2 Udpegning af Hvilke organisationer (både dataansvarlige og databehandlere) skal have en (artikel 37)? Offentlige myndigheder (undtagen domstole) Private virksomheder, hvis kerneaktivitet

Læs mere

OVERORDNET IT-SIKKERHEDSPOLITIK

OVERORDNET IT-SIKKERHEDSPOLITIK OVERORDNET IT-SIKKERHEDSPOLITIK Indholdsfortegnelse 1. Indledning....3 2. Formål...3 3. Sikkerhedspolitik...3 4. Dækningsormåde...4 5. Sikkerhedsniveau....4 6. Organisation og ansvar...4 7. Opfølgning...5

Læs mere

1 Informationssikkerhedspolitik Hvorfor vil vi sikre vores informationer? Hvad dækker begrebet "informationer"? 2

1 Informationssikkerhedspolitik Hvorfor vil vi sikre vores informationer? Hvad dækker begrebet informationer? 2 Indhold 1 Informationssikkerhedspolitik 2 1.1 Hvorfor vil vi sikre vores informationer? 2 1.2 Hvad dækker begrebet "informationer"? 2 2 Principper 4 2.1 Styret af KU's strategiske behov 4 2.2 Implementering

Læs mere

VEJLEDNING Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder

VEJLEDNING Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder VEJLEDNING Persondataforordningen - Implementering i danske virksomheder DI Digital 1787 København V. 3377 3377 digital.di.dk digital@di.dk DI Digital et branchefællesskab i Dansk Industri for virksomheder

Læs mere

Sådan bliver din virksomhed klar til at håndtere PERSONDATA. efter de nye regler!

Sådan bliver din virksomhed klar til at håndtere PERSONDATA. efter de nye regler! Sådan bliver din virksomhed klar til at håndtere PERSONDATA efter de nye regler! 2 Det er de færreste virksomheder, der kender EU-forordningens nye krav til behandling af personoplysninger. Vi håber derfor,

Læs mere

Fællesmøde for flis- og brændselspillegruppen samt halmgruppen

Fællesmøde for flis- og brændselspillegruppen samt halmgruppen ARBEJDET MED PERSONDATA Fællesmøde for flis- og brændselspillegruppen samt halmgruppen Den 10. november 2016 Af Birthe Boisen, Juridisk konsulent ARBEJDET MED FORORDNINGEN 25. maj 2018 Forordningen træder

Læs mere

Overordnet Informationssikkerhedsstrategi. for Odder Kommune

Overordnet Informationssikkerhedsstrategi. for Odder Kommune Overordnet Informationssikkerhedsstrategi for Odder Kommune Indhold Indledning...3 Mål for sikkerhedsniveau...3 Holdninger og principper...4 Gyldighed og omfang...5 Organisering, ansvar og godkendelse...5

Læs mere

IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST

IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST It-sikkerhedspolitikken tilstræber at understøtte Odsherred Kommunes overordnede vision. It- og øvrig teknologianvendelse, er et af direktionens redskaber til at realisere kommunens

Læs mere

ertifikat i ersondataret

ertifikat i ersondataret ertifikat i ersondataret Kursus for dig, der arbejder med databeskyttelse Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet 2 Rust din organisation til de nye dataregler Nye EU-regler

Læs mere

Proces til vurdering af cloud løsning og risici

Proces til vurdering af cloud løsning og risici Proces til vurdering af cloud løsning og risici John Wiingaard, GRC konsulent, Dubex Bygholm Park, Horsens, den 12. maj 2016 Agenda 1. Definition af Cloud 2. Inspiration til procestrin 3. Indledende betragtninger

Læs mere

Den nye persondataforordning. 2. februar 2017

Den nye persondataforordning. 2. februar 2017 Den nye persondataforordning 2. februar 2017 Vores persondata compliance team er forankret i afdelingen for Corporate Compliance & Investigations Det største advokatkontor i Danmark* Retsområder Arbejdsret

Læs mere

ISO27001 som ledelsesværktøj en pragmatisk tilgang. Lars Boye, lab@dubex.dk Søborg, den 6. november 2014

ISO27001 som ledelsesværktøj en pragmatisk tilgang. Lars Boye, lab@dubex.dk Søborg, den 6. november 2014 ISO27001 som ledelsesværktøj en pragmatisk tilgang Lars Boye, lab@dubex.dk Søborg, den 6. november 2014 DUBEX SECURITY & RISK MANAGEMENT SUMMIT 2014 Informationssikkerhed på dagsordenen Det seneste års

Læs mere

Bilag 11 - Databehandleraftale

Bilag 11 - Databehandleraftale Bilag 11 - Databehandleraftale [Vejledning til tilbudsgiver: Bilaget skal ikke udfyldes af tilbudsgiver. Bilaget er i sin helhed at betragte som et mindstekrav (MK), jf. udbudsbetingelsernes punkt 3.2.3.2

Læs mere

Sikkerhed i en digitaliseret sundhedssektor. Sikkerhed og Revision 8. September 2017

Sikkerhed i en digitaliseret sundhedssektor. Sikkerhed og Revision 8. September 2017 Sikkerhed i en digitaliseret sundhedssektor Sikkerhed og Revision 8. September 2017 Pia Jespersen Chefkonsulent, CISM, ESL Præsentation Sundhedsdatastyrelsen Pia Jespersen Intern driftsfunktion i Sundheds-

Læs mere

Høringssvar vedr. Serviceinterface for Person

Høringssvar vedr. Serviceinterface for Person Høringssvar vedr. Serviceinterface for Person 1. Indledning... 3 1.1 Arkitekturmæssige overvejelser... 3 2. Konkrete ændringsforslag... 5 2.1 Variable attributnavne... 5 2.2 Registeroplysninger fra akkreditiv...

Læs mere

Tjekliste til databehandleraftaler

Tjekliste til databehandleraftaler Tjekliste til databehandleraftaler Bruun & Hjejle har i november 2017 udarbejdet denne tjekliste til brug for gennemgang af databehandleraftaler modtaget fra samarbejdspartnere. Tjeklistens pkt. 1 indeholder

Læs mere