Britains figurer - Flyvereskadrillen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Britains figurer - Flyvereskadrillen"

Transkript

1 Britains figurer - Flyvereskadrillen Indledning Inspireret af forarbejdet til mine artikler om Royal Flying Corps i 1914 så jeg på mulighederne for at opstille en "flyvereskadrille" - First World War Style - ved hjælp af diverse Britains figurer. Det følgende giver eksempler på, hvad der kom ud af dette arbejde. RAF Monoplane (katalognummer 433 Royal Air Force Monoplane) Mit eksemplar af denne maskine kom mig i hænde som en gave fra en venlig samler. Det bar tydelige spor af mange luftkampe og var delvist opmalet. For at bringe flyet i en for min samling funktionsduelig stand, havde jeg derfor ingen anden udvej end at fjerne al maling og så bygge det op fra grunden. Jeg konsulterede forskellige billeder af modellen og konstaterede herunder, at vingen tilsyneladende stammede fra den senere todækker udgave af modellen. Diverse huller og andre skader blev lappet, hvorefter maskinen fik sin sølvfarvede bemaling (Humbrol Nr. 11, i spray). Jeg overvejede længe om jeg skulle gå efter den sølvblanke farve eller jeg skulle søge en mere mat udgave, så modellen mere fik "ældre" udseende, men til sidst bestemte jeg mig for sprayløsningen, da det var det letteste - og der var jo ingen grund til at skjule, at der er tale om en opmalet udgave af flyet. Oversiden af vingen fik lidt vel rigelig maling og den løb derfor en smule, men da det hele var tørt, så var det færdige resultat ganske tilfredsstillende.

2 Afmærkningen stammer fra et Airfix byggesæt af et engelsk biplan, jeg tror det sluttede med en R.E. 8, hvis mærker passede fornuftigt i størrelsen. De oprindelige dæk var fremstillet af hvidt gummi, der afgjort havde set bedre dage, så det var ubrugelige. Jeg valgte i stedet at montere sorte dæk, så maskinen fik et udseende á la 1930'ernes militære flyvemaskiner. Dækkene stammer fra en gammel legetøjsbil. Piloten var heldigvis ikke malet op, så figuren krævede ikke anden behandling end en gang møbelpolish, som også er ganske godt til at fjerne støv mv. på tinfigurer. Figuren er lidt mærket af tidens tand, men bibeholder herved rødderne tilbage til maskinens oprindelse. Britains Royal Air Force monoplan, i Version 1. Fra Kilde 1. Og hvilken flytype skal modellen så forestille?

3 Tja, den ligner mest af alt en krydsning mellem et skuldervinget monoplan fra Første Verdenskrig og Lindbergs Spirit of St. Louis. Jeg har søgt efter mulige forlæg i mange år, men er kommet til den konklusion, at der bare er tale om et legetøjsfly. Æsken var så smart indrettet, at den kunne foldes som hangar - et virkelig gennemtænkt stykke legetøj, må man sige. Allerede i 1931, da Britains introducerede sin model, gav det mindelser om Første Verdenskrig, og det var først i 1937 at fabrikken fremstillede et nogenlunde tidssvarende fly - katalognummer 1521 Royal Air Force Biplane. I samme forbindelse blev monoplanet også moderniseret og fik herved stjernemotor og en bredere vinge, med afrundede vingespidser. Monoplanets "tidløse" udseende gør det anvendeligt såvel under Første Verdenskrig som i Mellemkrigsårene og passer således fint sammen med Britains figurerne fra denne periode; det kniber dog lidt mere, når perioden nærmer sig Anden Verdenskrig, hvor den sølvfarvede bemaling blev erstattet af kamuflagemønstre. Jeg har set et eksempel på en sådan mere moderne udgave af monoplanet. Billedet er ikke specielt tydeligt, men det giver alligevel indtryk af et mere tidssvarende fly, der ikke er ulig en Westland Lysander. Monoplane & Hangar (British) No Fra Ray Hardin - Toys of Yesteryear 1). Westland Lysander, ca Fra Aviation Cigarette Cards of the 1930's. Pilot (katalognummer 333 U.S. Aviators in Sidcot Suits)

4 Sidcot flyverdragten blev opfundet af australieren Frederick Sidney Cotton ( ) 2), som i gjorde tjeneste som sekondløjtnant i Royal Naval Air Service. Den direkte årsag til opfindelsen var, at han blev alarmeret, mens han var i gang med vedligeholdelse af sin maskine. Uden tid til at klæde om gik han på vingerne over Kanalen iført sin kedeldragt. Efterfølgende bemærkede han, hvorledes kedeldragten, der næsten var imprægneret af olie, havde bevaret hans kropstemperatur. Under en orlov i London kontaktede han en militærskrædder, som fremstillede et antal dragter. Det førte til videre forsøg med flyverdragter, som blev patenteret af Sidney Cotton, og i marts 1917 kom dragten i handlen 3). I december 1917 blev den en officiel udrustningsgenstand såvel i Royal Flying Corps som Royal Naval Air Service. Dragten var forsynet med lynlåse, således at den var let at tage af og på, foruden en pelskrave og diverse lommer til kort og andre nødvendigheder. Sidcot flyverdragten blev i 1920'erne og 1930'erne standardudstyr i alverdens flyvertropper. Besætningen på Luftskibet C4, To medlemmer er

5 iført flyverdragter af Sidcot model. Fra Kilde 3. Sidcot flyverdragt, Royal Air Force, Billedet er fundet "på nettet". Britains fremstillede figurerne fra som amerikanske piloter. Fra fandtes de som Royal Air Force piloter (katalognummer 2011 indeholdt 1 stk.) og tilsvarende som enkelfigur (katalognummer 66B) fra Yderligere fandtes figuren som enkeltfigur i den billigere P-serie (katalognummer 150P). Denne figur havde dog ikke altid bevægelig arm. Endvidere skal det nævnes, at den siddende pilotfigur, som blev brugt i såvel monoplanet som biplanet, også er iført Sidcot flyverdragt. Pilot (katalognummer 332 U.S. Aviators in Flying Kit, Short Coats)

6 En af de andre pilotfigurer, som Britains fremstillede, var iført en lidt tidligere udgave af en "flyverdragt" - en kort læderjakke, båret over ridebukser og viklers. Figuren er et ganske charmerende eksempel på en tidlig pilot. Jeg har desværre ikke figuren i min samling, men har nu noteret den på min ønskeseddel. Figurerne blev fremstillet fra , kun som amerikanske piloter. Ikke at nationaliteten i denne forbindelse har den store betydning, da påklædningen var universel. Figuren var ikke en del af Britains sortiment fra Royal Air Force, som for alvor tog fat umiddelbart før Anden Verdenskrig, sandsynligvis fordi den da så for gammeldags ud. Billedet stammer fra Kilde 1. Figuren, der gør det ud for flymekaniker, stammer ligeledes fra katalognummer 1289 Gun of The Royal Artillery with Gunners and Officer eller 313 Royal Artillery Gunners, Active Service Order. Man kan vel næsten høre piloten råbe Contact! samtidig med, at mekanikeren drejer på propellen... Propellen er for øvrigt er bevægelig, og monteret i stjernemotoren ved hjælp af et messingsøm. Eskadrillestaben Man må forestille sig, at situationen foregår på en feltflyveplads, hvor eskadrillens kommandotelt er rejst. Teltet er mærket af mange års slid og stammer fra katalognummer 1724 Anti-Aircraft Units of the British Army, som ud over en række glimrende figurer og instrumenter til brug i luftværnsartilleriet, også indeholdt dette telt. Sættet blev fremstillet i perioden , hvilket forklarer teltets lidt medtagne udseende.

7 Et havebord (katalognummer 617 fra Britains haveserie) er taget i anvendelse som kortbord. Herpå ligger et lille kort af eget design, som piloten benytter som udgangspunkt for en rapport om sine observationer. Kortet er gengivet - til behageligt - genbrug her: Britains figurer, tilbehør - Artillerimålebord. Den stående officer med kikkert, der gør det ud for eskadrillechef, stammer fra katalognummer 1289 Gun of The Royal Artillery with Gunners and Officer. Den marcherende officersfigur (som her fungerer som efterretningsofficer) stammer fra katalognummer 160 Territorial Infantry. Forsøg med trådløs telegrafi ved Royal Flying Corps, ca Fra Kilde 4. Signalsektionen Da jeg så dette billede, gav det mig straks en række ideer til, hvorledes en tilsvarende situation kunne genskabes med modeller, og en række - i sig selv ganske uden sammenhængende - elementer blev kombineret.

8 Overdelen fra en luftværnskorrektør (katalognummer 1728 Predictor with Operator), der med lidt god vilje godt kan ligne en "radio", blev placeret oven på et andet havebord. Antennen er et stykke ståltråd, som er monteret i en antennefod - en lille "bøsning" af messing. En mere avanceret antennemast, der involverer et stykke af en antenne fra en gammel transistorradio, er på tegnebrættet; herom senere, hvis projektet bliver fuldført. Figurerne kommer fra katalognummer 1289 Gun of The Royal Artillery with Gunners and Officer eller 313 Royal Artillery Gunners, Active Service Order. En motorordonnans, fra katalognummer 200 Motorcycle Dispatch Riders, holder klar til at bringe pilotens rapport - og eventuelle luftfotos - videre til brigadestaben. Læs mere om motorcyklen og et bud på identifikation her: Britains militære motorcykler. Rullende materiel

9 Eskadrillens rullende materiel er repræsenteret ved lastvognen (katalognummer 1334 Army Lorry, Fourwheeled type (with Driver). Lastvognen blev i denne udførelse (og i forskellige bemalinger) fremstillet i perioden Hjulene på min lastvogn var oprindelig af hvidt gummi, men de led af kraftig forvitring. Jeg anskaffede i 1994 nogle passende erstatninger (á USD 3,00), som blev fremstillet af en driftig amerikansk samler ved navn Tim Oei. Han havde på det tidspunkt et større sortiment af forskellige reservedele; om han stadig er i markedet vides ikke, men han findes stadig omtalt på Toy Soldier Collectors of America's hjemmeside, i sektionen der handler om leverandører af figurer og tilbehør. Selvom O-ringe, der fås i en passende størrelse, naturligvis er/var et meget billigere alternativ, så er de skarpere profilerede kopidæk langt at foretrække. Britains gav sine første lastvognsmodeller følgende ord med på vejen: We are now able to offer a range of Lorries for Army Transport. We are justly proud of these models, in the production of which no pains have been spared to reproduce an exact miniature of standard vehicles, and the "photographs of the models" which follow are proof of our claims, as they could equally well be pictures of full size lorries. (Kilde 4.) Morris Commercial 6x4 3-tons D type lastvogn., ca Fra Kilde 7. Trods disse ambitiøse udtalelser, har samlere over hele verden gennem årene gjort forsøg på at identificere Britains forlæg. Det bedste bud (Kilde 6), jeg er stødt på, er, at lastvognen skal forestille en Morris Commercial D-type, som en engelske hær tog i anvendelse fra Det ser ud til, at denne type

10 har været noget af Britains inspiration, om end der ikke er tale om en tro kopi. Uanset forlæg, så ligner lastvognen periodens (+/-) køretøjer. Den almindeligste udgave var den treakslede udgave, som er vist på billedet. Disse vogne var ofte forsynet med tvillingehjul på bagakslerne. Lastvognene fandtes både med åbent og lukket førerhus, mens Britains alene fremstillede sine modeller (af denne type) med lukket førerhus. Leyland 4x4 3-tons S type lastvogn, ca Fra Kilde 8. I den aktuelle opstilling har jeg skelet til flyvertroppernes lastvogne under Første Verdenskrig, blandt andet dette billede. Disse lastvogne fra Leyland blev populært betegnet "RAF type", da de næsten udelukkende blev anvendt af Royal Air Force og det tidligere Royal Flying Corps. Afslutning Under arbejdet har jeg også ladet mig inspirere af oplysninger om Hærens Flyvertropper, herunder Hærens Flyvertropper - I felten, Del 1. Det skulle glæde mig, om jeg har inspireret andre samlere til lignende opstillinger af deres egne figurer, og jeg hører i givet fald gerne om det. Kilder 1. The Great Book on Britains Years of Britains Toy Soldiers af James Opie, New Cavendish Books, London 1993, ISBN Armies of the World, Britains Ltd. Lead Soldiers af Joe Wallis, Privat udgivelse, 1993, ISBN British Air Forces (2) af Andrew Cormack, Ospey Men-at-Arms Nr. 351, London 2001, ISBN Britains New Lines Genoptryk. 5. The Army and Aviation af Bruce Robertson, Robert Hale Limited, London 1981, ISBN Soft-skinned Military Transport - Britains Trucks af Ed Fitzgerald, Old Toy Soldier, juni 1988 (nr. 2, 12. årgang). 7. The Morris Commercial 6x4 Pre-war Series af Les Freathy, Airfix Magazine, december 1980.

11 8. Workhorses of World War One af Jeff Dorman, Airfix Magazine, september Per Finsted Noter 1) Billedet, der desværre ikke kan blive meget tydeligere, stammer fra Ray Hardins salgskatalog nr. 38 (fra omkring 2001), hvori maskinen blev annonceret til salg for USD ! Man kunne vel næsten få et rigtigt fly for den sum, men det er så vidt teksten, det eneste kendte eksemplar af denne udgave. Originale fly, selv bare i "acceptabel" stand, er temmelig kostbare, og det anbefales at studere mulighederne hos f.eks. Soldier Pac, som sælger afstøbninger af de to maskiner á GBP 23,00, foruden den meget fikse Cierva Autogyro (svarende til det danske Mølleplan M-1 og M-2), som dog koster GBP 32,00. 2) Sidney Cotton var en ren eventyrer, nærmest som hentet ud af en drengebog. Umiddelbart før Anden Verdenskrig var han involveret i forskellige efterretningsopgaver i Tyskland og gjorde under krigen en stor indsats inden for flyrekognoscering og luftfotos. Hans liv er skildret i bogen Aviator Extraordinary - The Sidney Cotton Story, af Ralph Barker, der udkom i 1969 kort før hans død, lyder absolut som spændende læsning. Det siges, at endog Manfred von Richthofen (Den røde Baron) ved sin død 21. april 1918 var iført en flyverdragt af Sidney Cottons design. 3) Engelske officerer var selvbeklædere, og uniformsskrædderne var derfor i stand til at levere alt, hvad en officer havde brug for, tilpasset den enkelte officers smag og/eller enhedsmæssige særpræg.

Inspiration. Britains Lægefigur. I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 "Army Medical Service".

Inspiration. Britains Lægefigur. I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 Army Medical Service. Inspiration Britains Lægefigur I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 "Army Medical Service". Det er specielt de to lægefigurer, der er interessante. Deres titel er: Senior Medical Officer og

Læs mere

Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps

Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps Indledning De engelske erfaringer med kampvogne under Første Verdenskrig førte til, at man indså et blivende behov for kampvogne, under en

Læs mere

Britains figurer - King's African Rifles

Britains figurer - King's African Rifles Britains figurer - King's African Rifles Indledning Figurerne så dagens lys i 1926 og er en ganske vellignende gengivelse af de indfødte afrikanske soldater. Se f.eks. min artikel Om King's African Rifles.

Læs mere

Rejsebrev fra London, december 2004

Rejsebrev fra London, december 2004 Rejsebrev fra London, december 2004 Indledning Siden 1991 har en af Londons mange attraktioner for mig været at besøge de årlige markeder (shows) med gammelt og nyt militærlegetøj. Hovedparten af de handlende

Læs mere

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Indledning Blandt de mere usædvanlige enheder i Det engelske Ekspeditionskorps i Frankrig, 1939-40, var 6 forsyningskompagnier udrustet med muldyr. Kompagniernes

Læs mere

Britains figurer - Om figurer fra Royal Navy

Britains figurer - Om figurer fra Royal Navy Britains figurer - Om figurer fra Royal Navy Indledning Efter engelsk militær tradition er Royal Navy The Senior Service og Britains havde i mange år et særligt afsnit i sine kataloger til flåden. Sortimentet

Læs mere

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Indledning En weekend i embeds medfør bragte mig til Glasgow, og heldigvis gav mit program mig mulighed for at opsøge et antal lokale "bedesteder" af militærhistorisk

Læs mere

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted Anmeldelse Royal Air Force Museum, London (Hendon) Besøgt af Per Finsted Indledning I begyndelsen af december 2004 havde jeg lejlighed til at besøge Royal Air Force museet i Hendon, der ligger ca. 30 minutters

Læs mere

Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3

Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3 Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3 Indledning Som nævnt i indledningen til del 1, så fremstillede Britains sin model af Ambulance Wagon i to forskellige udgaver: 1. Royal Army Medical Corps

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Indledning Del I handlede om virkelighedens materielgenstande, mens temaet i del II er krigsspilsenheder og materiellet, som det eksempelvis kan

Læs mere

Britains figurer - Union of South Africa Defence Force

Britains figurer - Union of South Africa Defence Force Britains figurer - Union of South Africa Defence Force Indledning Den direkte anledning til, at denne artikel ser dagens lys, er mine undersøgelser i forbindelse med artiklen The Battle of Tanga - 1914

Læs mere

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 2

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 2 Om Royal Flying Corps i 1914, Del 2 Ekspeditionskorpsets flyverafdeling I juni 1914 afholdt Royal Flying Corps en større feltøvelse af en måneds varighed, hvorunder eskadrillerne blev samlet Netheravon.

Læs mere

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave.

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave. Pz Kpfw V Panther I fortsættelse af min artikel om SdKfz 251 serien - og dermed billeder af ældre modeller - så er her et par snapshots af mine Panthere. Her er også her tale om Esci modeller i skala 1:72.

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Indledning Et fælles træk i beretningerne om krigen på Østfronten er russernes imponerende evne til at krydse vandløb ved hjælp af improviserede

Læs mere

Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 1

Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 1 Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 1 Indledning I Britains alsidige sortiment af militært legetøj indgik forskellige hestetrukne trænvogne, hvormed man i rimelig grad kunne vise også denne

Læs mere

Reisler figurer - Om Reislers soldaterserie

Reisler figurer - Om Reislers soldaterserie Reisler figurer - Om Reislers soldaterserie Indledning Tonni Hansens hjemmeside Reisler modelfigurer (Kilde 1) har inspireret mig til at se lidt nærmere på disse danskfremstillede soldaterfigurer, som

Læs mere

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Indledning Som supplement til min artikel Om engelsk jernbaneartilleri under Første Verdenskrig kan historien rundes af med en omtale af den engelske

Læs mere

Om den engelske 6-tommers feltkanon

Om den engelske 6-tommers feltkanon Om den engelske 6-tommers feltkanon 1914-1940 Indledning Six-inch Guns, 1916. Tegnet af Fortunino Matania 2). I efterskriften til min artikel QF 4.7-in Field Gun omtales en anden pjece, der - ligeledes

Læs mere

Britains figurer - Cyklistkompagniet

Britains figurer - Cyklistkompagniet Britains figurer - Cyklistkompagniet Indledning Mine interesser for engelske cyklistenheder har medført, at jeg ved hjælp af Britains figurer kan opstille et cyklistkompagni. Desværre fremstillede Britains

Læs mere

Britains militære motorcykler

Britains militære motorcykler Britains militære motorcykler Indledning Blandt danske samlere af militære legetøjsfigurer forbindes motorcykler nok oftest med modellerne fra Lineol eller Elastolin, idet de blev solgt i stort tal her

Læs mere

Britains' spærreballon

Britains' spærreballon Britains' spærreballon Indledning Efter et besøg på The British Toy Soldier & Figure Show i London den 1. december 2001 har jeg haft lejlighed til at interessere mig for et - for mig - helt nyt emne, nemlig

Læs mere

Udklipsark: Danmarks hær og flaade

Udklipsark: Danmarks hær og flaade Udklipsark: Danmarks hær og flaade Indledning "Danmarks Hær og Flaade" er titlen på et hæfte med udklipsark, som er udgivet en gang i 1940'erne. Arkene er tegnet af Ove Meier og udgivet på Arthur Jensens

Læs mere

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Indledning Jeg har været heldig at låne at par motiver af danske fly, der hidrører fra tilsyneladende to forskellige udklipsark fra 1930 erne. De kan således

Læs mere

King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment)

King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment) King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment) Indledning Regimentet blev oprettet i 1901 for at samle forsvarsinteresserede borgere fra kolonierne, primært med bopæl i London. Oprindelig

Læs mere

Engelske estandarter og faner

Engelske estandarter og faner Engelske estandarter og faner Indledning Gennem hele historien har militære enheder brugt felttegn af forskellig slags som samlingspunkt på slagmarken. Op gennem tiden har felttegnene udviklet sig, ofte

Læs mere

Om den engelske 9,2-tommers haubits

Om den engelske 9,2-tommers haubits Om den engelske 9,2-tommers haubits 1914-1940 Indledning Ved Første Verdenskrig besad den engelske hær kun tungt artilleri i begrænset omfang, hovedsageligt af kaliber 6" udviklet som belejringsartilleri

Læs mere

For nogle år siden havde jeg lejlighed til at gennemgå nogle gamle årgange af Military Modelling.

For nogle år siden havde jeg lejlighed til at gennemgå nogle gamle årgange af Military Modelling. Inspiration Inspirationen For nogle år siden havde jeg lejlighed til at gennemgå nogle gamle årgange af Military Modelling. Her faldt jeg over en artikel, der handler om en "simpel" konvertering af Britains

Læs mere

- man sov tæt på belægningsstuerne

- man sov tæt på belægningsstuerne Præsenteret af: - man sov tæt på belægningsstuerne I belægningsstuen var der plads til 26 soldater: 24 menige soldater i dobbeltmands køjesenge og to befalingsmænd i enkeltmands køjesenge. Der var plads

Læs mere

Sd Kfz 251 "Hanomag" Her er de så, billederne af de udgaver af SdKfz 251, som indgår i mine tyske krigsspilsenheder.

Sd Kfz 251 Hanomag Her er de så, billederne af de udgaver af SdKfz 251, som indgår i mine tyske krigsspilsenheder. Sd Kfz 251 "Hanomag" Niels Blangsted-Jensen bad mig - til inspiration for en række af sine kommende projekter, som vi forhåbentlig kommer til både at se og høre mere om - at lave en serie billeder af mine

Læs mere

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 1

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 1 Om Royal Flying Corps i 1914, Del 1 Indledning For nylig var jeg i London heldig at anskaffe et af de mere ualmindelige uniformspostkort fra serien History and Traditions, som blev udgivet af Gale & Polden

Læs mere

Tysk luftværnsartilleri

Tysk luftværnsartilleri Tysk luftværnsartilleri Nu er turen så kommet til en lille beskrivelse af mit tyske luftværnsbatteri. Som med mine øvrige tyske krigsspilsenheder er der tale om brug af modeller fra mange forskellige fabrikater

Læs mere

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Indledning Et gammelt udklip fra SE og HØR er dukket frem af gemmerne. Det er noget mærket af tidens tand, men desværre ikke dateret. Af historier

Læs mere

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Indledning Det så vidt vides fjerde og sidste udklipsark i serien Danske Soldater (fra cirka 1946), tegnet og/eller udgivet af N.C.W. - se Udklipsark: Danske

Læs mere

Den engelske Feltuniform Model 1902

Den engelske Feltuniform Model 1902 Den engelske Feltuniform Model 1902 Indledning I mine beskrivelser af eksempler på den engelske hærs uniformer fra 1930 erne og 1940 erne - se eksempelvis Uniformsplanche - Engelske feltuniformer, 1940-41

Læs mere

"Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941

Ungarische Reiter in der Ukraine - Ungarske husarer, 1941 "Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941 Indledning Det tyske tidsskrift Die Wehrmacht, Nr. 18/5. årgang, fra 27. august 1941, indeholder en malerisk beretning af krigskorrespondenten

Læs mere

Den danske Hær Veterinærtjenesten

Den danske Hær Veterinærtjenesten Den danske Hær 1932-1941 - Veterinærtjenesten Indledning Hvor Lægekorpset tager sig af sårede og syge soldater, sørger Dyrlægekorpset for sårede og syge heste. Yderligere havde Dyrlægekorpset fra 1932

Læs mere

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Indledning INT: Okay, det er denne her brochure, det handler om. D: Mmm. INT: Og hvad tror du, den handler om? D: Den her brochure? Den handler

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 3

Om dansk rytteri , Del 3 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 3 Panservogne I 1930'erne gennemførtes også i Danmark en række forsøg med pansrede køretøjer. Forsøgene omfattede såvel typer som deres taktiske anvendelse. Hærordningerne

Læs mere

Danske modeller fra. Prøve. Torben Ziegler

Danske modeller fra. Prøve. Torben Ziegler Danske modeller fra DA Torben Ziegler Forord Idéen med dette katalog er dels at give samleren af PILOT modeller i str. H0 et redskab til at holde rede på modellerne i samlingen, og dels et redskab i jagten

Læs mere

En nem UV-lyskasse med LED s.

En nem UV-lyskasse med LED s. En nem UV-lyskasse med LED s. Max Jens Jensen - OZ7AFF En nem UV lyskasse med LED. Max Jens Jensen, OZ7AFF Jeg har gennem en del år været en stor tilhænger af printfremstilling efter strygejernsmetoden

Læs mere

Lidt om BT-5 kampvognen

Lidt om BT-5 kampvognen Lidt om BT-5 kampvognen En af fædrene til denne russiske kampvogn er amerikaneren J. Walter Christie. Christie agiterede voldsomt for sine hurtige kampvogne, som kunne bevæge sig såvel med som uden bælter,

Læs mere

Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben-

Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben- Recensies 163 Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben- 164 TijdSchrift voor Skandinavistiek havn 1998. [Delvist illustreret] ISBN 87-12-03081-3. Stig Toftgaard Andersen: Talemåder

Læs mere

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK.

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. Tekst og billeder: Dan Obling, fotos N. J. Amorsen Blandt de våbentyper, der især kendetegner 1. verdenskrig, er maskingeværet. Utallige er de overlevende soldaters

Læs mere

LESS. LESS er WalkIn Companys første entrémøbelserie - navnet er inspireret af den amerikanske arkitekt Charles W. Moores valgsprog Less is more.

LESS. LESS er WalkIn Companys første entrémøbelserie - navnet er inspireret af den amerikanske arkitekt Charles W. Moores valgsprog Less is more. DESIGN MED MENING WalkIn Company er leverandør af møbler til privat og erhvervsmæssig brug. Firmaets intentioner er at levere produkter i en kvalitet som dansk møbel design er verdenskendt for. WalkIn

Læs mere

Sølvgade v. SMK : 28 meter x 2 = 56 m / 11 pieces à 20 spray = 240 spray à 50 DKK = 11.000 DKK ex. moms

Sølvgade v. SMK : 28 meter x 2 = 56 m / 11 pieces à 20 spray = 240 spray à 50 DKK = 11.000 DKK ex. moms Graffiti & Kunst i det offentlige rum 5 t u n n e l l e r i K ø b e n h a v n : L a n g e b r o / S ø l v g a d e v e d S M K / S ø l v g a d e v e d K g s H a v e / B l e g d a m s v e j / Ø s t e r b

Læs mere

Our activities. Dry sales market. The assortment

Our activities. Dry sales market. The assortment First we like to start to introduce our activities. Kébol B.V., based in the heart of the bulb district since 1989, specialises in importing and exporting bulbs world-wide. Bulbs suitable for dry sale,

Læs mere

Herefter fragtes hjem og lægges på lager hvor det tørres

Herefter fragtes hjem og lægges på lager hvor det tørres Siden først i februar har Christiansmøllens hat med indhold befundet sig på Sjælland hos Møllebygger Michael Jensen. Her skal Christiansmøllens hat renoveres og de nye la Cour patenterede Klapvinger skal

Læs mere

Vi står på skuldrene af andre 51

Vi står på skuldrene af andre 51 Vi står på skuldrene af andre Thomas Bloch Ravn I arbejdet med at udvikle Aarhus Fortæller har vi stået på skuldrene af en række nyskabende museer og udstillinger rundt omkring i verden. Herom fortæller

Læs mere

VERDENS FØRENDE I PROFESIONELLE SKRABERE AQUA PRODUKT KATALOG

VERDENS FØRENDE I PROFESIONELLE SKRABERE AQUA PRODUKT KATALOG VERDENS FØRENDE I PROFESIONELLE SKRABERE AQUA PRODUKT KATALOG T H E M A N U FA C T U R E R O F TH E O N LY S CR AP E R F O R P R O F E S S I O N ALS SCRAPERS Om JBF JBF blev grundlagt omkring 1930, for

Læs mere

1949 annonce. 1951 annonnce

1949 annonce. 1951 annonnce Bobbere,, choppere, e, originalitet og moderniseringer Dette lille indlæg kom jeg på, fordi jeg under oprydning, faldt over nogle gamle chopper-tegninger samt en ret dårlig kopi fra aprilnummeret af Skandinavisk

Læs mere

Kick off. God fornøjelse, og tak til alle der har bidraget med god hjælp og højt humør i Fields!

Kick off. God fornøjelse, og tak til alle der har bidraget med god hjælp og højt humør i Fields! Spring 2013 Kick off Så er Kickoff Spring 2013 skudt i gang. Det er denne gang Fields der har lagt lokale til. På de følgende sider kan I skabe jer et overblik over det visuelle look, som alle jeres butikker

Læs mere

QF 4.7-in Field Gun. Indledning. QF 4.7-in Field Gun

QF 4.7-in Field Gun. Indledning. QF 4.7-in Field Gun QF 4.7-in Field Gun Indledning Oprindelsen til denne pjece skal søges i Sydafrika, under Boerkrigen, hvor manglen på langtrækkende og tungt artilleri var et af den engelske hærs mangeartede udfordringer.

Læs mere

Kort & Matrikelstyrelsen 12. september årgang SØKORTRETTELSER 36 CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN

Kort & Matrikelstyrelsen 12. september årgang SØKORTRETTELSER 36 CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN Kort & Matrikelstyrelsen 12. september 2003 15. årgang SØKORTRETTELSER 36 CHART CORRECTIONS Rettelse nr. / Correction No 237-242 Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Kort / Chart Rettelse nr. / Correction

Læs mere

Tung selvkørende kanon ISU-152

Tung selvkørende kanon ISU-152 Tung selvkørende kanon Lidt om historien En tung selvkørende kanon med en 152 mm haubits så dagens lys første gang i 1943, hvor køretøjer af type SU-152 blandt andet deltog i Slaget ved Kursk. Grundlaget

Læs mere

Kort & Matrikelstyrelsen 19. september årgang SØKORTRETTELSER 37 CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN

Kort & Matrikelstyrelsen 19. september årgang SØKORTRETTELSER 37 CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN Kort & Matrikelstyrelsen 19. september 2003 15. årgang SØKORTRETTELSER 37 CHART CORRECTIONS Rettelse nr. / Correction No 243-247 Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Kort / Chart Rettelse nr. / Correction

Læs mere

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag Chakoten anno 1946 Indledning Jeg har været heldig at låne en artikel, som stammer fra Billedbladet, sandsynligvis en gang i 1946. Her får man et spændende indblik i selskabets tidlige år og de personer,

Læs mere

OPGAVEARK. Cyklen NATUR/ TEKNIK STORM P. MUSEET

OPGAVEARK. Cyklen NATUR/ TEKNIK STORM P. MUSEET 1 Cyklen 1. Lav en optagelse, hvor I viser og forklarer, hvordan cyklens kædetræk virker. Brug illustrationer, billeder fra internettet, cykeldele eller jeres egne cykler. Måske kan I også forklare, hvordan

Læs mere

73 års dagen for flystyrtet ved Karlsminde Søndag 23. april 2017 kl. 10:00

73 års dagen for flystyrtet ved Karlsminde Søndag 23. april 2017 kl. 10:00 73 års dagen for flystyrtet ved Karlsminde Søndag 23. april 2017 kl. 10:00 Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland 20-04-2017 Her kom bombemaskinen fra Basen Elvington Hvor Halifax Mk V, LL235 lettede

Læs mere

Walk the Line. Billedbehandling. Procesbeskrivelse. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg. Kvalitetsvurdering

Walk the Line. Billedbehandling. Procesbeskrivelse. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg. Kvalitetsvurdering Opgaven Der skal laves en plakat, som skal illusterer krig fra den negative side, den skal minde folk om at krig har konsekvenser. Målgruppe og Budskab Målgruppen er alle der er eller overveje karriere

Læs mere

Analyse af PISA data fra 2006.

Analyse af PISA data fra 2006. Analyse af PISA data fra 2006. Svend Kreiner Indledning PISA undersøgelsernes gennemføres for OECD og de har det primære formål er at undersøge, herunder rangordne, en voksende række af lande med hensyn

Læs mere

I krig er det afgørende at få alle enheder i en stor hær til at agere som én samlet organisme. Det kræver effektiv kommunikation.

I krig er det afgørende at få alle enheder i en stor hær til at agere som én samlet organisme. Det kræver effektiv kommunikation. Præsenteret af: I krig er det afgørende at få alle enheder i en stor hær til at agere som én samlet organisme. Det kræver effektiv kommunikation. Der er fx sendt mange livsvigtige beskeder af sted via

Læs mere

KØRESPORTEN. 2 2008 April. Dansk Køre Forbund. Protektor HKH Prinsesse Benedikte

KØRESPORTEN. 2 2008 April. Dansk Køre Forbund. Protektor HKH Prinsesse Benedikte KØRESPORTEN Dansk Køre Forbund Protektor HKH Prinsesse Benedikte 2 2008 April Endnu en gang har vognrestauratorerne Stolk i Holland restaureret en vogn i fantastisk kvalitet. Denne gang er der tale om

Læs mere

2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment,

2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment, 2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment, 1914-1916 Indledning Denne artikel kan læses i sammenhæng med Senussi Opstanden, og som baggrundsoplysninger for de enheder, der deltog i nedkæmpelsen af Senussi

Læs mere

Forhistorie. Forbillede for mit projekt. HSB personvogne med 8 vinduer. 1 Die Fahrzeuge der Harzer Schmalspurbahnen in Farbe

Forhistorie. Forbillede for mit projekt. HSB personvogne med 8 vinduer. 1 Die Fahrzeuge der Harzer Schmalspurbahnen in Farbe Forhistorie Jeg har altid haft en kærlighed for de store tog, dem man kan tage og føle på, og som ikke bliver væk imellem fingrene på en. Jeg har haft med spor G at gøre siden 1988, og har altid gået og

Læs mere

I begyndelsen af tresserne (ca. 1962) fik jeg lyst til at genoptage barndommens tinsoldater på en eller anden måde. Spørgsmålet var hvordan?

I begyndelsen af tresserne (ca. 1962) fik jeg lyst til at genoptage barndommens tinsoldater på en eller anden måde. Spørgsmålet var hvordan? Inspiration Hvordan det startede I begyndelsen af tresserne (ca. 1962) fik jeg lyst til at genoptage barndommens tinsoldater på en eller anden måde. Spørgsmålet var hvordan? Igennem hele min barndom havde

Læs mere

Honourable Artillery Company,

Honourable Artillery Company, Honourable Artillery Company, 1914-1916 Indledning Honourable Artillery Company indtager på alle måder en særstatus i den engelske hær og regnes som den ældste af alle enheder (oprettet 1537). Enheden

Læs mere

Fornuftens tidsalder Første og anden del. Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN

Fornuftens tidsalder Første og anden del. Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN Fornuftens tidsalder Første og anden del af Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN Thomas Paine Fornuftens tidsalder Første og anden del Forlaget Fritanken Originalens titel Age of Reason, Part First Udgivet

Læs mere

Stadager Brugsforening. et netblad, en hjemmeside og en mailruppe. MBP netblad nr. 22, vinter 2007

Stadager Brugsforening. et netblad, en hjemmeside og en mailruppe. MBP netblad nr. 22, vinter 2007 et netblad, en hjemmeside og en mailruppe Bag enhver tilfreds modeljernbane mand står en tålmodig kvinde. En mor, en søster, en veninde, en kæreste, en kone eller en datter MBP netblad nr. 22, vinter 2007

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2

Om dansk rytteri , Del 2 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 1937-1939 Med 1937-ordningen fortsatte moderniseringen af rytteriet. Et rytterregiment bestod nu af: regimentsstab med forbindelsesdeling, 2 ryttereskadroner, 2 cyklisteskadroner,

Læs mere

Naturvidenskab. Hvis man skulle prøve at tegne, hvordan den naturvidenskabelige metode fungerer, vil den se sådan her ud:

Naturvidenskab. Hvis man skulle prøve at tegne, hvordan den naturvidenskabelige metode fungerer, vil den se sådan her ud: Naturvidenskab Videnskab handler om at samle ny viden, så natur-videnskab er det ord, vi bruger om at samle ny viden om naturen. Når vi hører ordene videnskab eller naturvidenskab, er det første, der dukker

Læs mere

Opgave 3) Forestil dig, at du var konge i det gamle Egypten. Beskriv din dag som konge:

Opgave 3) Forestil dig, at du var konge i det gamle Egypten. Beskriv din dag som konge: Tutankhamon For ca. 3300 år siden blev Tutankhamon farao i Egypten. Hans far, der også var farao, var død, og derfor skulle han nu være den nye farao. Tutankhamon var kun ni år gammel, og han skulle nu

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3 English version further down Den første dag i Bornholmerlaks konkurrencen Formanden for Bornholms Trollingklub, Anders Schou Jensen (og meddomer i TMB) fik

Læs mere

SØKORTRETTELSER 50 CHART CORRECTIONS

SØKORTRETTELSER 50 CHART CORRECTIONS Kort & Matrikelstyrelsen 22. december 2000 12. årgang SØKORTRETTELSER 50 CHART CORRECTIONS Rettelse nr. / Correction No 340-343 Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Kort / Chart Rettelse nr. / Correction

Læs mere

Renovering af Handy Campingvogn

Renovering af Handy Campingvogn Renovering af Handy Campingvogn 20141001 Af Simon Marsbøll, bragt i NORMINOR nr 5, 2014 i reduceret udgave Vi har altid haft et godt øje til den sammenklappelige, dansk producerede campingvogn, der bærer

Læs mere

Kort & Matrikelstyrelsen 19. oktober årgang CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN

Kort & Matrikelstyrelsen 19. oktober årgang CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN Kort & Matrikelstyrelsen 19. oktober 2001 13. årgang CHART CORRECTIONS Rettelse nr. / Correction No 341-345 Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Kort / Chart Rettelse nr. / Correction No Kort / Chart

Læs mere

EVALUERING FRA BESØGENDE. Antal besøgende: 7446 Antal besvarelser: 2010 Svarprocent: 26,9%

EVALUERING FRA BESØGENDE. Antal besøgende: 7446 Antal besvarelser: 2010 Svarprocent: 26,9% 2018 EVALUERING FRA BESØGENDE Antal besøgende: 7446 Antal besvarelser: 2010 Svarprocent: 26,9% ALLE BESØGENDE TOTAL: 7446 Studieretning Status 6% 7% 12% 23% 32% Økonomi, Revision, Business & Marketing

Læs mere

BA ØKONOMI - VALGFAG. Vintereksamen 2014-2015. Ordinær eksamen. Skriftlig prøve i: 4620710068 Immaterialret. Varighed: 3 timer. Hjælpemidler: Alle

BA ØKONOMI - VALGFAG. Vintereksamen 2014-2015. Ordinær eksamen. Skriftlig prøve i: 4620710068 Immaterialret. Varighed: 3 timer. Hjælpemidler: Alle BA ØKONOMI - VALGFAG Vintereksamen 2014-2015 Ordinær eksamen Skriftlig prøve i: 4620710068 Immaterialret Varighed: 3 timer Hjælpemidler: Alle OPGAVE 1 Michael Simonsen drev i 1990 erne et firma under navnet

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingen åbner om to uger Mandag den 3. december kl. 8.00 åbner tilmeldingen til Trolling Master Bornholm 2013. Vi har flere tilmeldinger

Læs mere

STORM P. TEKST OG TEGNING

STORM P. TEKST OG TEGNING TEKST OG TEGNING STORM SOM FORFATTER OG TEGNESERIETEGNER Ikke alle ved, at Storm P. var forfatter. Allerede i 1901 fik han udgivet en kriminalroman med titlen Nattens København En Roman om Forbrydelse

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

Den store klub for alle Opel-venner

Den store klub for alle Opel-venner ALT-OPEL Interessengemeinschaft von 1972 e.v. Den store klub for alle Opel-venner ALT-OPEL interessefællesskab fra 1972 e.v. glæder sig over jeres interesse for vores klub. Med denne præsentation vil vi

Læs mere

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Fredag aften kort efter aftensmaden startede vi mod Gilleleje, hvor vi skulle besøge Gilleleje Flugzeugbau I/G. Harly havde fået en aftale i stand med

Læs mere

Kort & Matrikelstyrelsen 13. februar 2009 21. årgang SØKORTRETTELSER 6 CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481

Kort & Matrikelstyrelsen 13. februar 2009 21. årgang SØKORTRETTELSER 6 CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Kort & Matrikelstyrelsen 13. februar 2009 21. årgang SØKORTRETTELSER 6 CHART CORRECTIONS Rettelse nr. / Correction no. 42-43 Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Kort / Chart Rettelse nr. / Correction

Læs mere

Ungarsk feltartilleri

Ungarsk feltartilleri Ungarsk feltartilleri Indledning Med denne artikel ønsker jeg at vise billeder af de pjecer, som indgik i det ungarske feltartilleri. Mit håb er, at artiklen dels kan tjene som inspiration ved opstilling

Læs mere

Anamorphic Widescreen

Anamorphic Widescreen Anamorphic Widescreen Fuldskærm og widescreen For at kunne forklare hvad anamorphic widescreen egentlig er, vælger jeg at starte helt fra begyndelsen af filmhistorien. Som alle nok ved så er billedformatet

Læs mere

Autentisk indianerland

Autentisk indianerland Dagens dagbog (d. 13/3 2006) Autentisk indianerland Dagens ekskursion gik til Capilano Suspension Bridge. Canadas ældste turistattraktion sagde de. Vi vælger at tro på dem. For at komme til Capilano Suspension

Læs mere

SARAH OG HANS med bedstemor og bedstefar på besøg i OLLERUPBUNKEREN

SARAH OG HANS med bedstemor og bedstefar på besøg i OLLERUPBUNKEREN SARAH OG HANS med bedstemor og bedstefar på besøg i OLLERUPBUNKEREN En dag Sarah og Hans var med bedstemor og bedstefar på cykeltur, så de noget meget mærkeligt. Hvad er det? spurgte de. Det er Bunkeren

Læs mere

Montering af Fjernprojektører på EpokeModellers skinnebus. Montering af. Fjernprojektører. EpokeModellers skinnebus

Montering af Fjernprojektører på EpokeModellers skinnebus. Montering af. Fjernprojektører. EpokeModellers skinnebus Montering af Fjernprojektører på EpokeModellers skinnebus Side 1 af 16 EpokeModellers dejlige skinnebus er forsynet med fjernprojektører plast, men desværre uden lys. Den ombyggede udgave af skinnebussen

Læs mere

Bilag. Resume. Side 1 af 12

Bilag. Resume. Side 1 af 12 Bilag Resume I denne opgave, lægges der fokus på unge og ensomhed gennem sociale medier. Vi har i denne opgave valgt at benytte Facebook som det sociale medie vi ligger fokus på, da det er det største

Læs mere

Subject to terms and conditions. WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR

Subject to terms and conditions. WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR ITSO SERVICE OFFICE Weeks for Sale 31/05/2015 m: +34 636 277 307 w: clublasanta-timeshare.com e: roger@clublasanta.com See colour key sheet news: rogercls.blogspot.com Subject to terms and conditions THURSDAY

Læs mere

Mandara. PebbleCreek. Tradition Series. 1,884 sq. ft robson.com. Exterior Design A. Exterior Design B.

Mandara. PebbleCreek. Tradition Series. 1,884 sq. ft robson.com. Exterior Design A. Exterior Design B. Mandara 1,884 sq. ft. Tradition Series Exterior Design A Exterior Design B Exterior Design C Exterior Design D 623.935.6700 robson.com Tradition OPTIONS Series Exterior Design A w/opt. Golf Cart Garage

Læs mere

ORIENTERINGSDAG. ved. 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner

ORIENTERINGSDAG. ved. 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner ORIENTERINGSDAG ved 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner Lørdag d. 21. september 2013 Pårørende til værnepligtige soldater ved Hærens Basisuddannelse/Trænregimentet hold august 2013 indbydes

Læs mere

Kort & Matrikelstyrelsen 27. juli årgang SØKORTRETTELSER 29 CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN

Kort & Matrikelstyrelsen 27. juli årgang SØKORTRETTELSER 29 CHART CORRECTIONS. Kort & Matrikelstyrelsen ISSN Kort & Matrikelstyrelsen 27. juli 2001 13. årgang SØKORTRETTELSER 29 CHART CORRECTIONS Rettelse nr. / Correction No 263 267 Kort & Matrikelstyrelsen ISSN 0905-1481 Kort / Chart Rettelse nr. / Correction

Læs mere

50 år med Kvartalsoversigten

50 år med Kvartalsoversigten 107 50 år med Kvartalsoversigten Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbankens Kvartalsoversigt er et centralt instrument for Nationalbankens kommunikation af penge- og

Læs mere

Inspirations katalog. Innovation i genbrug et nyt innovativt samarbejde om genbrug i materialer

Inspirations katalog. Innovation i genbrug et nyt innovativt samarbejde om genbrug i materialer Inspirations katalog Innovation i genbrug et nyt innovativt samarbejde om genbrug i materialer forestil dig at du står og kigger ud over en mængde af genbrugsmaterialer. Ressourcer, som kan bruges til

Læs mere

Historien om en ikonisk vase

Historien om en ikonisk vase Varekatalog 2016 ...tilbage til de danske hjem Historien om en ikonisk vase Lyngby by Hilfling er en dansk virksomhed, der genopdager og genskaber brugskunst fra vores fælles skandinaviske designarv og

Læs mere

Home institution: Angiv din danske uddannelsesinstitution. Intended Study Abroad Semester: Angiv om du søger til Spring eller Fall semester.

Home institution: Angiv din danske uddannelsesinstitution. Intended Study Abroad Semester: Angiv om du søger til Spring eller Fall semester. Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema Michigan State University Study Abroad Side 1 American Semester Program Application Full name: Angiv dit fulde navn Home institution: Angiv din danske uddannelsesinstitution.

Læs mere

Selvevalueringsrapport 2011

Selvevalueringsrapport 2011 Selvevalueringsrapport 2011 1 Indledning Dette års selvevaluering tager udgangspunkt i følgende spørgsmål: Hvordan gør vi vores elever til bedre studerende? Som oplæg til arbejdet blev personalet i første

Læs mere

STORM P. & TIDEN HISTORIE

STORM P. & TIDEN HISTORIE & TIDEN HISTORIE MASKINALDEREN Man kaldte tiden omkring slutningen af 1800tallet og begyndelsen af 1900tallet for maskinalderen eller industrialiseringen*. Det var en tid, hvor der var fart og tempo på

Læs mere

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov.

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. På dansk/in Danish: Aarhus d. 10. januar 2013/ the 10 th of January 2013 Kære alle Chefer i MUS-regi! Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. Og

Læs mere