Müritz Nationalparken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Müritz Nationalparken"

Transkript

1 DOF Sønderjyllands tur til Müritz Nationalparken D maj 2004 Af Martin Jessen

2 Müritz 2004 ( maj) Ledere: Martin & Orla Jessen Deltagere: Lisbeth, Inger, Kaj, Anker, Thomas, Gunnar, Flemming, Bjarne. I dagene d maj 2004, afholdt DOF Sønderjylland sin første tur til Müritznationalparken i det forhenværende Østtyskland. Idémand og organisator var især Orla, som kender området aldeles godt, og som afholdt en privatorganiseret tur til samme område i Mandag d. 24. maj: Vi mødtes alle sammen i Kruså kl. 7:30. Efter en kort snak fordelte vi os i de 3 biler som skulle bringe os ned til Müritz. Turen gik dog ikke direkte til Nationalparken, idet vi havde planlagt at tilbringe nogle timer i Lewitz-området. Området er meget fladt, og består af en del fiskedamme, hvoraf nogle er taget ud af drift og lagt ud som reservat. Turen fra grænsen til Lewitz gav allerede de første spændende arter, bla. Rød Glente og Trane. Via internettet havde vi fået kontakt til Klaus Dieter Feige, som meget venligt havde tilbudt at vise os rundt i området. Faktisk tilbød han at guide os i et helt døgn inkl. overnatning, men det tillod vores planer ikke (det vil vi dog helt sikkert overveje en anden gang. Området ligger kun ca. 3 timer fra grænsen, og har sagtens fugle nok til en forlænget weekend.) Da vi ankom til stedet hvor vi skulle mødes med Klaus Dieter, blev vi budt velkommen af en Hvid Stork, som gik midt på vejen og samlede redemateriale, og i krattet langs med vejen sad turens første Sydlige Nattergal og sang. Klaus Dieter ankom og startede med at give os en kort introduktion til området, hvorefter vi kørte bagefter ham ud til den første del af området han ville vise os. Undervejs så vi de første par Havørne, og da vi steg ud af bilerne på vores bestemmelsessted, blev vi næsten helt overvældet af alle de fugle der mødte os. I luften over dammene hang 3 Havørne og 1 Fiskeørn. På engene langs vejen gik der et par Traner, og luften over søerne var mættet med Mursejlere og svaler. Havørn over Lewitz. Klaus Dieter viser området frem.

3 Desværre blæste det lidt, og det var ret koldt. Efter en kort spadseretur fandt vi dog en Pungmejse, som da gav varmen lidt. Mens vi gik rundt om en af dammene fortalte Klaus Dieter meget spændende om området, dets fugle og behovet for at beskytte området. Desuden fik vi snakket en del om forskellene på den danske og (øst)tyske fuglefauna og miljøpolitik. Efter yderligere et par Pungmejser mm. gik turen videre til en sø, hvor han for nylig havde hørt Drosselrørsanger. Den var der stadigvæk, men havde nu fået selskab af yderligere 1-2 syngende hanner. Herfra kørte vi hen til et fugletårn midt i området. Selve tårnet er ikke så godt lavet, men man har alligevel et godt overblik over området, da terrænet er blevet hævet for at lave en bro på stedet. Desuden er området ret varieret, med søer/damme, sump, krat og enge. Det gav bla. endnu en Drosselrørsanger, Pungmejse, Fyrremejse + en del Klokkefrøer, som underholdt os med deres sjove tuden. Madpakken nydes med udsigt over Lewitz området. Vi indtog vores madpakker på diget ved kanalen, hvorefter Klaus Dieter ville vise os nogle af de spændende fugle som findes uden for selve søområdet. Først gik turen til en lille skov (krat), hvor han viste os en Pirolrede. Vi hørte også Pirolerne skælde ud, men de viste sig desværre ikke rigtigt for os. Mens vi stod og kiggede på reden, fik vi et meget omfattende foredrag om Pirolen, idet Klaus Dieter er ekspert på området. Han har brugt adskillige år på studier af denne art, og vi fik en masse spændende viden om arten. Derfra kørte vi ud af en vej hvor der skulle være en del Hortulaner en art som mange af os håbede på. Vejen hed meget passende Ortulanweg, og den levede da også op til sit navn. På trods af koldt og blæsende vejr lykkedes det de fleste af os at se 2 flotte Hortulaner, samt høre sangen og kaldet. Derudover bød vejen bla. på Hvepsevåge, Dværgfalk, Fiskeørn på rede i gammel telefonmast, Rød Glente og Broget Fluesnapper.

4 Tiden nærmede sig til at vi skulle videre mod Müritz. Inden da havde vi dog et enkelt ønske mere, som Klaus Dieter gerne ville forsøge at opfylde for os, så derfor gik turen til byen Parchin, hvor vi meget gerne skulle se Toplærke. Første stop var ved noget industri med nogle gamle lidt forfaldne, bygninger. Det gav ikke rigtigt noget. Klaus Dieter havde dog en overflyvende Gulirisk, som vi andre desværre ikke fangede. Herfra fortsatte turen til et lille indkøbscenter midt i et boligkvarter. Her havde han tidligere set Toplærker løbe rundt mellem benene på de handlende. Vi så dog ingen altså Toplærker. Sidste chance var ved en lille Aldi-butik. Der er altid Toplærker ved Aldi sagde han. Vi så ingen, og var ved at være lidt skuffede. Vi tog dog lige en lille runde om et plejehjem, og kom ind på et græsareal midt imellem nogle boligblokke, og så pludseligt var de der! Vi brugte en halv times tid på de i alt 3 Toplærker, som var meget tillidsfulde, og vi kom ind på ganske få meter af dem. Toplærker i Parchin. Klaus Dieter havde nu vist os alt hvad han havde lovet os, så det var nogle yderst tilfredse turister som sagde farvel til deres guide på P-pladsen ved Aldi, og derefter satte kursen mod Müritz. Det sidste stykke af turen gav bla. 2 Hvide storke, 3 Røde Glenter + 2 Havørne ved Pladsen. Vi ankom til pladsen ved Boeker Mühle kl. 17:55. Det var lige i sidste øjeblik, da man skulle have checket ind senest kl. 18:00, men vi havde haft meget svært at løsrive os fra Lewitz og Klaus Dieters spændende rundvisning! Vi skulle bo i en meget flot hytte, som nærmest var et helt hus, samt i et lille rækkehus. Husene er af meget fin kvalitet, og med masser af plads, så vi faldt meget hurtigt til på stedet. Da vi havde pakket ud, og fået lidt aftensmad, tog nogle af os på en aftentur langs med Bolter Kanal, som ligger lige ved siden af pladsen. Det gav bla. Isfugl, Sydlig Nattergal og ynglende Sjagger. Stien langs med kanalen ender lige ved siden af Boeker Mühle Fischteiche, hvor der er to fugletårne. Vi skulle selvfølgeligt op og kigge, og blev på stedet til det næsten var mørkt. Der var masser af fugle, og en dejlig aftenstemning. Vi blev underholdt af paukende Rørdrum, min. 18 Rødhovede ænder, Fiskeørn, Havørn, 2 jagende Lærkefalke, Isfugl og syngende Savisanger og Drosselrørsanger. En super afslutning på en super dag!

5 Dagens obs: Afgang Kruså 7:50-10:40 (inkl. rast) Bla.: Rød Glente 2, Trane 2, Stor Regnspove 1, Kernebider 1 (rastepladsen v. Rehbrook). Lewitz-området; Toppet Lappedykker 2, Gråstrubet Lappedykker 3, Skarv, Fiskehejre, Hvid Stork 4, Knopsvane 20, Knarand 1 par, Gråand 6, Taffeland 2, Troldand 4, Hvinand 2, Havørn 5, Fiskeørn 1, Rød Glente 1, Rørhøg 2 (min), Blishøne, Trane 2, Gøg, Mursejler mange, Sanglærke, Landsvale min 30, Bysvale, Digesvale, Gul Vipstjert 5, Bynkefugl 1, Sydlig Nattergal 1, Sjagger 2, Misteldrossel 1, Gulbug 1, Drosselrørsanger 3, Rørsanger, Kærsanger 1, Sivsanger, Løvsanger, Pungmejse 3-5, Fyrremejse 2, Sumpmejse, Sortkrage, Bogfinke, Gulspurv, Rørspurv + Klokkefrø 1,Grøn frø, Sjælden blå guldsmed. Pirolstedet Gul Vipstjert, Pirol 1 par med rede + Harekilling 1. Ortulanweg, Mutzlow Hvepsevåge, Fiskeørn 1 par, Rød Glente 2, Musvåge 4, Dværgfalk 1, Huldue 4 (Klaus Dieter), Husrødstjert 1, Broget Fluesnapper 1, Ravn 1, Stillits 2, Hortulan 2-4 (Klaus Dieter hørte flere) mm. Parchin -16:35 Toplærke 3, Husrødstjert mange Rest af turen; Hvid Stork 2, Rød Glente 3, Glente sp. 1, Tyrkerdue, Sortmejse, Bomlærke 2. Pladsen: Havørn 2 mm. Aftentur 19:50- Toppet Lappedykker 4, Fiskehejre, Gråand, Rørhøg 1 par, Hættemåge, Fjordterne 2, Gøg, Isfugl 1, Stor Flagspætte, Bysvale, Hvid Vipstjert, Husrødstjert, Gærdesmutte, Nattergal 2, Sydlig Nattergal 1, Rødhals, Solsort, Sjagger (ynglepar), Sangdrossel, Tornsanger, Havesanger, Munk, Rørsanger, Flodsanger 1 sy, Gransanger, Løvsanger, Grå Fluesnapper, Blåmejse, Sumpmejse, Halemejse, Spætmejse, Korttået Træløber 1, Gråkrage, Bogfinke, Stillits, Grønirisk, Gulspurv, Rørspurv + Kanin, Pindsvin, 2 arter Flagermus, Aborre, Skalle. Boeker Mühle Fischteiche 21:10 22:20 Bla. Lille Lappedykker 2, Rørdrum, Gråand, Rødhovedet And min 18, Taffeland, Troldand, Fiskeørn 1, Rørhøg 1, Havørn 1, Lærkefalk 2, Blishøne, Isfugl 1, Sangdrossel, Savisanger 1, Drosselrørsanger 1, Krage 50 + Grøn frø.

6 Tirsdag d. 25. maj: De morgenfriske startede dagen med en morgentur ved pladsen, hvilket bla. gav Rørdrum, Sort Glente (over pladsen) og Isfugl. Kl. 9:00 skulle vi hente vores cykler, som skulle bringe os rundt i området i de kommende dage. Mens vi ventede på at få cyklerne udleveret hørte vi både Lærkefalk, som nok yngler i umiddelbar nærhed af pladsen, samt Pirol. Vi fik cyklerne, og fik pakket alt vores grej på dem, hvorefter vi sad op og kørte ud i nationalparken. Første stop var ved fiskedammene (Boeker Mühle Fischteiche), hvor der var masser af fugle! Vi kørte et par kilometer langs med nordsiden af dammene, og gjorde holdt hver gang der var nogenlunde udsyn over dem. Det gav bla. Fiskeørn, Rød Glente, Sort Glente, Havørn 3, Lærkefalk, Knarand 38, Rødhovedet And 32, Drosselrørsanger og Pungmejse. Der kigges på fugle i Boeker Mühle Fischteiche I skoven og i de åbne områder langs med vejen, var vi også heldige at se og høre Rødtoppet Fuglekonge, Pirol og Hortulan. Sidst nævnte sås ret godt i scopet, og det var mange af os rigtigt glade for, og samtidigt hørte vi sangen meget tydeligt. Det var ret sjovt at finde den selv, efter at vi havde fået dem ved Lewitz vist frem af Klaus Dieter. Alt i alt fik vi nok trænet kaldet og sangen godt nok, til at vi godt kan artsbestemme den næste Hortulan som gæster Sønderjylland Fra dammene kørte vi ind i skoven, som hovedsageligt består af ret artsfattig fyrreskov. Så de mest spændende arter i disse områder er Rødtoppet Fuglekonge og Sortspætte. På et sted i udkanten af skoven, med udsigt over nogle enge, holdt vi en velfortjent middagspause (NØ for Zartwitzer Hütte). Det var ikke noget dårligt sted, og det gav bla. Sort Glente, Rød Glente, Havørn 2, Rødhovedet and, Trane 1, Huldue 2 og Hedelærke. Herfra gik det gennem fyrreskoven mod Boek, og på vejen så vi Sortspætte og Rødtoppet Fuglekonge. Ved Boek blev vi budt velkommen af endnu en Sortspætte, og på torvet sang en Gulirisk. Det var jo ikke så dårligt, og nogle blev nød til at skylle det hele ned med en fadøl eller en is Efter en pause på byens torv gik det tilbage til pladsen, hvor den stod på afslapning resten af eftermiddagen.

7 Efter en udmærket aftensmad, tog vi en tur til det nærliggende Prelitz-område. Et afvekslende område bestående af enge, overdrev, krat, småskove, søer og sump, som ligger umiddelbart syd for Bolter Kanal omkring søen Prelitz See. Vi havde meget gode erfaringer med området fra turen i 2003, hvor der var masser af sangere i området. På denne aften skuffede området dog, og de mest interessante obs. blev Sydlig Nattergal 3 og Drosselrørsanger 1. På vejen hjem stoppede vi ved Boeker Mühle fiskedammene. De fleste kørte hurtigt videre mod de varme hytter, men de tålmodige blev belønnet med Rørdrum, Rødhovedet And 2, en meget flot Fiskeørn som fiskede ret tæt på tilskuerne, Mudderklire, Sydlig Nattergal og Drosselrørsanger. Resten af aftenen stod på aftenhygge hjemme i stuen. Dagens obs: Pladsen, Boeker Mühle 06:20-07:30 Toppet lappedykker 12, Skarv 1, Rørdrum 1, Fiskehejre 2, Gråand 2, Sort glente 1, Hættemåge 2, Fjordterne 2, Ringdue 2, Gøg 1, Isfugl 1 hørt, Stor flagspætte 1, Digesvale 2, Sanglærke 1, Landsvale 30, Bysvale 5, Skovpiber 1, Gærdesmutte 1, Rødhals 1, Husrødstjert 1, Sangdrossel 1, Rørsanger 1, Munk 2, Gransanger 1, Løvsanger 1, Grå fluesnapper, Grønirisk 1, Topmejse 1, Blåmejse 1, Musvit 2, Spætmejse 3, Træløber 1, Korttået træløber 1, Krage sp. 1, Skovskade 1, Husskade 2, Stær 1, Bogfinke 1, Stillits 2. + Egern 1, Hare 1 Pladsen Lærkefalk, Pirol, Dompap. Boeker Mühle Fischteiche 9:15- Lille Lappedykker 2, Toppet Lappedykker 1, Skarv 10, Fiskehejre 2, Fiskeørn 3, Rød Glente 1, Sort Glente 1, Rørhøg 2, Havørn 3, Lærkefalk 1, Knopsvane 43, Grågås 1 par 4 pull, Pibeand 3, Knarand 38, Gråand, Krikand 3, Skeand 2 par, Rødhovedet And 32, Taffeland 10, Troldand 10, Hvinand 2, Trane 1, Hættemåge Koloni, Fjordterne Koloni, Huldue 8, Ringdue, Mursejler, Landsvale, Bysvale, Gærdesmutte, Mistedrossel 1, Tornsanger, Rørsanger, Drosselrørsanger 2, Gransanger, Skovskade, Skovsanger 1, Løvsanger, Fuglekonge 3, Rødtoppet Fuglekonge 1, Sortmejse, Pungmejse 1, Stær, Pirol 1, Rødrygget Tornskade 3, Husskade 1, Gråkrage, Hortulan 1 (2?), Rørspurv + Ræv, Rådyr. Pausestedet Sort Glente 1, Rød Glente 1, Rørhøg 2, Havørn 2, Musvåge 1, Knarand 1, Rødhovedet and 1, Trane 1, Huldue 2, Hedelærke 1, Skovpiber 1, Bynkefugl 1, Græshopper (mange), Skovsanger 1. Turen Sortspætte 1, Skovsanger, Rødtoppet Fuglekonge 1, Topmejse en del, Alm. Træløber 1.

8 Boek Sortspætte 1, Gul Vipstjert 2, Stenpikker 2, Bynkefugl 1, Husrødstjert 2, Gulirisk 1, Kernebider 3. Prelitz-området Lille Lappedykker, Knopsvane, Knarand 2, Gråand, Taffeland, Blishøne, Nattergal 1, Sydlig Nattergal 3, Rørsanger, Drosselrørsanger 2. Boeker Mühle Fischteiche Rørdrum 1, Rødhovedet And 2, Fiskeørn 1 (FLOT), Rørhøg 2, Mudderklire 1, Sydlig Nattergal 1, Drosselrørsanger 1. Onsdag d 26. maj: De morgenfriske (denne morgen kun BN & MJ) tog en morgentur til et gammelt kaserneområde nord for Rechlin. Bygningerne er revet væk, og arealet består nu af et overdrevslignende område, med spredte buske, græs og urter, De gamle veje ses stadigvæk, og overalt ligger der murbrokker. Ideen var, at området måtte være ideelt til Høgesanger. Turen fra hytten til bilen gav allerede Lærkefalk og Pirol, og kaserneområdet (Rechlin Nord) bød også på en masse fugle. De mest opsigtsvækkende var en flot Grønspætte, Bynkefugl, Græshoppesanger, Pirol, Rødrygget Tornskade (en del hanner) og til observatørernes glædelige overraskelse også 2 Karmindompapper. Den ene af disse sad frit fremme og sang, og var meget flot. Desuden overraskede de luskende ornitter en Råbuk, som enten var blind eller dum. Den gik og græssede lige foran dem, og i stedet for at løbe væk, gik den bare tættere og tættere på de 2 kratluskere. Først da tilskuerne var ved at være trætte af at kigge på dyret, og derfor begyndte at larme lidt, valgte bukken at trække sig tilbage. De to morgenfriske ornitter havde fået rigeligt belønning for at stå tidligt op. En super start på dagen! Karmindompap og Råbuk i kasserneområdet Rechlin Nord.

9 Efter morgenmaden, skulle turen gå på cykel til Binnenmüritz. Et stort rørskovsområde, med tilgrænsende skov, som nærmest ligger hen som urskov. Vi kørte ret hurtigt ud til Boek, hvor vi først nød et Fiskeørnepar på rede og et par flotte Brogede Fluesnappere. Ude i Binnenmüritz, som ligger NV for Boek, så vi bla. et par Havørne på rede, Trane 3, Flodsanger og en enkelt Savisanger. Vi havde forventet betydeligt mere af området, da vi i 2003 havde minimum 10 Savisangere langs med vejen, men det kolde blæsende vejr gjorde det ret besværligt at høre fuglestemmerne i rørskoven, og det var ret koldt at opholde sig i de ellers udmærkede fugletårne. På vej ud mod tårnene var en Lille Flagspætte så pludselig skyld i et mindre færdselsuheld! Der blev nok ikke holdt helt korrekt sikkerhedsafstand mellem cyklerne, så da Martin lavede en hård opbremsning pga. spætten, var det næsten resulteret i et harmonikasammenstød. Vi slap dog forholdsvis billigt, uden personskader og kun mindre skader på 2 af cyklerne, og de fleste fik set den lille spætte. Fra Binnenmüritz kørte vi ud til Warener Hauswiesen, hvor der ofte går en hel del Traner. Vi så 11 Traner, mens vi nød en meget velsyngende Hedelærke, og både i skoven før og efter engene var der Rødtoppet Fuglekonge. Herfra kørte vi til Federow, hvor vi både skulle holde middagspause, og havde en aftale med en af guiderne på det lokale naturcenter. På naturcentret så vi life-video fra en Fiskeørnerede, og så bla. hvor ungerne blev fodret. Den lokale guide skulle så give os nogle tips til gode fuglesteder i området. Desværre havde han ikke så mange oplysninger om de mere specielle arter, men mest om ørne og Traner, som vi jo fandt rigeligt af selv. Han var dog meget flink, og efter en lille snak forlod vi centret, og holdt en middagspause i byen. Nogle nød de medbragte madpakker, mens andre tog hen til den lokale imbiss. Turen gik så over Swartzenhof, hvor der var 2 Gulirisker, til Mühlensee. Orla havde opdaget søen på en af sine private ture til området, og det var da også et spændende sted. Søen er genoprettet, og i kanten af søen stod en del udgåede træer, som ikke havde klaret oversvømmelsen. Der var masser af svaler over søen, og det havde 4 meget flotte Lærkefalke også lagt mærke til. De fløj stille og roligt rundt over søen, for ind imellem pludseligt at jage svalerne. De jagtede også Guldsmede, og forsvandt somme tider i et susende tempo ind mellem træerne, så man undrede sig over at de ikke fløj ind i en af stammerne. Et betagende syn, som ikke blev ringere af at en Sortspætte holdt til i skoven langs den ene bred. Turens deltagere kigger ud over Mühlensee.

10 Da vi havde fået nok af de jagende falke, satte vi kursen hjemad. Efter planen skulle vi have kigget lidt i slotsparken ved Speck, men på vejen derhen begyndte det at regne (meget), så turen gik i stedet nonstop tilbage mod pladsen. Ikke alle var heldige (eller kloge) nok til at have regntøj med, så de blev absolut gennemblødte. Til sidst udviklede det hele sig nærmest til en terrængående Tur De France, da alle gerne ville være blandt de første, som kunne komme under den varme bruser hjemme i hytten. Bjarne og Martin havde på et tidspunkt næsten overhalet hele flokken, som efterhånden var spredt ud over et par kilometer, men en Sortspætte kostede dem sejren. Kort inden pladsen kaldte den flere gange inde fra skoven, og lidt letsindige stoppede de og steg af cyklerne, for kort efter at blive overhalet af nogle af de efterfølgende ryttere. Hvilket så betød at badet var optaget da de kom hjem. Det varme bad fik de dog senere, og så havde de jo hørt Sortspættens flotte kald, samt en syngende Rødtoppet Fuglekonge. Det gav også varmen! Aftenen gik igen med afslapning og hygge hjemme i hytten. Enkelte tog dog en tur ud til Rechlin Nord for at se Karmindompappen. Den var der bare ikke, men der dukkede en Gulirisk op i stedet. Inden sengetid hørtes en Natugle fra terrassen, som var ny art på turen. Dagens obs: Pladsen, Boeker Mühle, 05:45-06:00 Toppet lappedykker, Lærkefalk, Fjordterne, Ringdue, Gøg, Bysvale, Hvid vipstjert, Husrødstjert, Solsort, Munk, Gransanger, Grønirisk, Musvit, Spætmejse, Pirol, Krage sp., Gråkrage, Stær, Bogfinke, Stillits + Hare 1. Rechlin Nord, 06:10-07:20 Musvåge 2, Hættemåge, Ringdue 4, Grønspætte 1, Sanglærke, Skovpiber, Hvid vipstjert, Bynkefugl 1, Græshoppesanger 1, Kærsanger, Gærdesanger, Havesanger 1, Løvsanger 1, Halemejse, Musvit, Pirol 1, Rødrygget tornskade 2, Husskade, Gråkrage, Stær, Bogfinke 1, Stillits, Tornirisk, Karmindompap 2, Kernebider 1 + Hare 1, Rådyr 1 buk. Binnenmüritz mm Lille Lappedykker 1, Gråand, Fiskeørn 1 par på rede, Havørn på reder + 1 rede, Rørhøg 3, Trane 3, Stor Flagspætte 2 + 1par med redehul/unger, Lille Flagspætte 1, Gærdesmutte, Jernspurv, Rødhals, Stenpikker 2, Solsort, Gulbug, Flodsanger 1, Savisanger 1!, Græshoppesanger 1, Munk, Havesanger, Gransanger, Skovsanger 1, Rødtoppet Fuglekonge 1, Broget Fluesnapper 2 sy, Spætmejse, Pirol 1, Ravn, Gråkrage, Bogfinke, Rørspurv, Gulspurv. Warener Hauswiesen Musvåge reder m store unger (moppet af krager), Trane 11, Hedelærke 1, Mistedrossel 4, Rødtoppet Fuglekonge 1. Federow Fiskeørn 2 par (1 par på video), Hedelærke 1 sy, Rødtoppet Fuglekonge 2 sy.

11 Swartzenhof Hedelærke 1, Gulirisk 2 (1 par?) Rød Glente Mühlensee Lærkefalk 4 fu, Sortspætte 1, Bysvale 50, Træløber 2, Broget Fluesnapper 1, Grå Fluesnapper 1. Speck-hjem Sortspætte 1, Grønsisken 2 Aftentur Rechlin Nord Husrødstjert 1, Gul Vipstjert 1, Bynkefugl 1, Gulirisk 1. Torsdag d. 27. maj: Bjarne var den første som var (meget tidligt) oppe denne morgen, så han startede med en lille solotur ud til fiskedammene. På vejen derud havde han, ud over Pirol, også 2 Vildsvin, som han jagede op fra krattet ved campingpladsen. Det var mange af de øvrige deltagere ret misundelige på, da mange meget gerne ville have set nogle Vildsvin. Det blev dog de eneste som blev set på turen. Ved dammene var der bla. Rødhovedet And 1 par, Sort Glente, Fiskeørn, Trane, Drosselrørsanger, Pungmejse og en flot Skovmår, som blev set på meget tæt hold, og endda lod sig fotografere. En sjælden oplevelse! Lidt senere på morgenen var Martin og Orla de næste til at stå op, og de tog så ud til Fiskedammene for at mødes med Bjarne, og sammen kørte de så ud for at lytte efter Hortulanen. Den blev også hørt og set meget fint, på samme sted som om tirsdagen. Derud over gav turen også Sort Glente 2, Havørn, Trane, Huldue og en overflyvende Sildemåge. Ret sjovt med en Sildemåge så langt fra havet, hvilket vi absolut ikke havde Drosselrørsanger ved Boeker Mühle Fischteiche forventet! Efter fælles morgenmad gik turen mod Rechlin, med en afstikker over Preslitz-området. Området bød på betydeligt mere denne gang, bla. Sortspætte, Grønspætte, 3 Sydlige Nattergale, Flodsanger og Pirol. På et sted, som vi allerede i 2003 havde udpeget som et godt område for Høgesanger, og som vi også havde tjekket da vi var i området om tirsdagen, hørte Martin en lidt mystisk sylvia-sanger i forbifarten. Vi stoppede op, og gennemsøgte krattet efter sangeren. Denne var dog ikke sådan lige at få øje på, så de fleste cyklede efterhånden videre ned mod søen.

12 Martin havde dog søgt efter netop denne art allerede i 2003, og gav ikke så let op, hvilket var heldigt nok. Da han var sidste mand på stedet fløj den flotteste Høgesanger op i toppen af en busk, hvor den sang en kort strofe inden den igen forsvandt ned i det tætte tjørnekrat. Der spejdes efter Høgesanger i nærheden af Prelitz See De øvrige turdeltagere blev tilkaldt (over medbragt walkie, som er meget praktiske på sådan en cykeltur), og efter nogen venten lykkedes det at se sangeren igen. Det viste sig, at den havde en fast rute igennem krattet, og derfor med jævne mellemrum kom frem på de samme steder i krattet. Arten var absolut et af højdepunkterne på turen, og meget opstemte kørte forsamlingen videre mod Rechlin. Selve Rechlin blev vi heller ikke skuffede over! Ud over 3 Sydlige Nattergale, Gulirisk samt turens til da eneste Rødstjert, så vi også en meget flot Grønspætte, som i længere tid sad frit fremme i nogle allétræer. Udflugten ente ved Rechlin Nord, hvor Bjarne og Martin gerne ville vise alle den smukke Karmindompap. Men så begyndte det desværre at øsregne, så det hele druknede i vand, og gav ikke rigtigt noget. Så lettere irriteret over vejret gik turen tilbage mod hytterne. Herefter blev deltagerne delt lidt op. Bjarne, Lisbeth, Martin og Orla tog ind til Rechlin for at få nogle pølser og en fadøl. Desværre havde de fleste steder lukket, så det blev ikke til den store kulinariske oplevelse (burger fra mikroovn, pommesfritter samme sted fra og ingen øl ), men byen gav dog Sort Glente, Drosselrørsanger, Gulirisk og rigtigt mange Husrødstjerter. Denne art er MEGET almindelig i byerne i området. Vel nok nogenlunde lige så talrig som solsorte herhjemme! Kaj var i mellemtiden taget til Prelitz-området igen. Det gav bla. Havørn, Flodsanger, Pirol og et gensyn med Høgesangeren. Resten af gruppen fik sig en eftermiddagslur hjemme i hytten. Inden aftensmaden smuttede nogle stykker op til fugletårnene ved fiskedammen. Regnen var holdt op, og solen kommet frem, og den stigende temperatur fik rovfuglene på vingerne. 1½ times obs. ved tårnene gav Hvepsevåge 2, Sort Glente, Rød Glente 2, Fiskeørn, Havørn, Rørhøg, Musvåge og Lærkefalk.

13 Sjovt nok sås der ingen Spurvehøge, og vi kom til at snakke om at man faktisk næsten ingen Spurvehøge så i området. Arten er åbenbart ikke så talrig i fyrreskovene, eller også lever den bare mere skjult end i Danmark? Efter aftensmaden stod den endnu engang på aftenhygge. De rigtigt hårde ornitter tog ud på Natlyt i området ved pladsen, Fiskedammene og Bolter Kanal. Det gav en del spændende og flotte oplevelser. En Skovhornugle varslende ved nogle af haverne, en Natugle tudede i nærheden af pladsen, flere smukt syngende Sydlige Nattergale sang langs med vejen og stierne, Savisanger hørtes fra sumpene og tusindvis af Grønne Frøer fyldte natten med deres kvækken. Det var en klar og stille aften, og en dejlig måde at slutte dagen på. Dagens obs: Pladsen, Boeker Mühle 05:15-05:35 Husrødstjert, Rødhals, Solsort, Munk, Gransanger, Løvsanger, Grå fluesnapper, Blåmejse, Musvit, Pirol 1, Skovskade + Vildsvin 2. Boeker Mühle Fischteiche 05:35-06:45 Lille lappedykker 3, Skarv, Fiskehejre, Knopsvane 1 par m. 5 pulle, Knarand 1 par, Gråand, Rødhovedet and 1 par, Taffeland, Hvinand 1, Sort glente 1, Fiskeørn 1, Blishøne, Trane hørt, Dobbeltbekkasin 1, Ringdue, Gøg, Landsvale, Hvid vipstjert, Jernspurv 1, Rørsanger, Drosselrørsanger 1, Løvsanger, Musvit, Pungmejse 1, Stær, Gulspurv + Egern 1, Skovmår 1. Boeker Mühle Fischteiche NØ 06:45-07:30 Gråstrubet lappedykker hørt, Knopsvane, Gråand, Troldand, Sort glente 2, Havørn 1, Musvåge 3, Trane 1 + hørt, Vibe 1, Sildemåge 1, Huldue 1, Ringdue, Gøg, Gærdesanger 1, Tornsanger, Løvsanger, Gråkrage, Ravn 1, Stær, Stillits 2, Hortulan 1. Pladsen-Kanalen Grå Fluesnapper 1, Sydlig Nattergal 3, Nattergal 1. Boeker Mühle Fischteiche Drosselrørsanger Prelitz-området Knarand 1, Gråand m pull, Rørhøg 1, Trane 1, Sortspætte 1, Grønspætte 1, Skovpiber 1, Sydlig Nattergal 3, Sangdrossel, Kærsanger 1, Flodsanger 1, Høgesanger 1, Halemejse 1, Pirol 1, Bomlærke 1 + Ræv 1. Rechlin Grønspætte 1, Rødstjert 1, Sydlig Nattergal 3, Gulirisk 1. Rechlin Nord Græshoppesanger 1

14 Prelitz-området 13:00 15:00 (KA) Lille Lappedykker 2, Fiskehejre 1, Knopsvane 1, Knarand 2, Gråand 5, Havørn 1, Rørhøg 1, Musvåge 2, Blishøne pull, Gøg 1, Bysvale 8, Høgesanger 1, Flodsanger 1, Rødrygget Tornskade 1, Pirol 2, Skovskade 1, Gråkrage 1, Ravn 2. Boeker Mühle Fischteiche (KA) 15:00 16:00 Lille Lappedykker 2, Skarv 6, Knarand 2, Gråand, Troldand 2, Rørhøg 1 par, Blishøne 4, Hættemåge 3, Land/Bysvaler, Hvid Vipstjert 2, Musvit, Stær 24, Husskade 2. Rechlin ( pølsetur ) Sort Glente 1, Husrødstjert mange, Drosselrørsanger 1, Gulirisk 1. Boeker Mühle Fischteiche 16:00-17:30 Lille Lappedykker, Gråand, Hvepsevåge 2, Sort Glente 1, Rød Glente 2, Fiskeørn 1, Havørn 1, Rørhøg 1, Musvåge 2, Lærkefalk 1, Blishøne, Rødrygget Tornskade 1, Stær, Ravn, Gråspurv. Natlyt Natugle 1, Skovhornugle 1 (varslende ad), Sydlig Nattergal ca. 5, Nattergal 1, Savisanger 1 + Grøn Frø. Fredag d. 28. maj: Sidste dag. En kort Morgentur på pladsen gav minimum 2 Traner (hørt). Da vi havde fået morgenmad, og vores ting var blevet pakket i bilerne, tog en lille fortrop ud til fiskedammene, mens vi ventede på at kunne aflevere nøglerne. Stedet gav igen pænt med fugle, bla. Sort Glente, Rød Glente, Fiskeørn, Havørn og Pirol. Da nøglerne var blevet afleveret satte vi kursen mod Danmark. Vi lavede dog et sidste stop ved Rechlin Nord, og denne gang lykkedes det! Karmindompappen sad meget fint og sang i de små træer i det åbne område, og alle fik den set rigtigt godt. Derudover så vi også Rød Glente, Fiskeørn, Bynkefugl 4 og Græshoppesanger 2, samt en flot Grønspætte, som fløj lavt hen over området. Deltagerne på Karmindompapjagt i Rechlin Nord.

15 Tilfredse kørte vi videre, og kl. 9:35 kørte vi ud af nationalparkområdet. På det første stykke af turen så vi Rød Glente 3 og Trane 4. I byen Wittstock skulle vi stoppe for at tanke, og det gav Gulirisk og Toplærke. Klaus Dieter havde faktisk sagt, at hvis vi skulle ind på en tankstation, så skulle vi nok få set Toplærke! Vi var kun på denne ene tankstation, og det gav altså også resultat! Om der så vitterligt er Toplærker ved alle tankstationer, eller om vi bare var heldige, det må fremtidige ekspeditioner vise Herfra kørte vi til Neustadt Glewe, hvor vi ville holde vores middagspause. Turen dertil gav bla. Hvid Stork og 2 Røde Glenter. Nogle af turdeltagerne nyder deres madpakker i parken i Neustadt Glewe. I Neustadt Glewe fik vi Grønbenet Rørhøne på turlisten, og det Smukke sted, med en gammel borgruin, gav også Isfugl, Rødstjert (turens anden), Sydlig Nattergal 2, Gulirisk og masser af mursejlere omkring den gamle ruin. Det hele gav en lækker sydlandsk stemning, og vi nød meget det smukke sted. Resten af turen gik i et rimeligt jævnt tempo, og da de fleste efterhånden var godt trætte, blev det ikke til de helt store obs. på hjemturen. Der blev dog set Hvid Stork, Rød Glente 2 og Spurvehøg blev sidste turart, lige inden Kruså (500m inden grænsen ). Turen fra Müritz til Kruså var på 378km, som dog ikke var foregået af den helt direkte rute. Trætte, glade og tilfredse sagde vi farvel til hinanden, og satte så hver især kursen hjemad herfra. Vi var enige om at det havde været en rigtig god tur, også selvom nogle af lokaliteterne og arterne ikke havde levet helt op til det forventede, men så havde vi jo bare set noget andet.

16 Dagens obs: Pladsen Trane min 2 hørt, Grå Fluesnapper 1. Tårnet: Lille Lappedykker, Knarand 1, Sort Glente 1, Rød Glente 1, Fiskeørn 2, Havørn 1, Rørsanger, Rødrygget Tornskade 1, Pirol 1. Rechlin Nord. Rød Glente 1, Fiskeørn 1, Musvåge 1, Tårnfalk 1, Sanglærke, Gøg, Hedelærke 1, Gul Vipstjert 1, Bynke 4, Græshoppesanger 2 sy, Kærsanger, Tornsanger, Løvsanger, Krage, Grønirisk, Karmindompap 1, Gulspurv, Bomlærke 1. Turen (Afgang 9:35) Rød Glente 3, Musvåge, Trane 4. Wittstock Toplærke 1, Husrødstjert 1 par, Gulirisk 1. Turen: Hvid Stork 1, Rød Glente 2, Musvåge mange, Tårnfalk. Neustadt Glewe Tårnfalk 1, Grønbenet Rørhøne 3, Isfugl 1, Mursejler Mange, Rødstjert 1, Sydlig Nattergal 2, Sjagger 1, Grå Fluesnapper 1, Gulirisk 1. Hjemturen: Hvid Stork 1 (Nordpå), Rød Glente 2 (den ene nord på), Spurvehøg lige inden Kruså sidste art på listen, Musvåge MANGE, Tårnfalk 1.

17 Artsliste : Lille lappedykker Toppet lappedykker Gråstrubet lappedykker Skarv Rørdrum Fiskehejre Hvid stork Knopsvane Grågås Bramgås Pibeand Knarand Krikand Gråand Skeand Rødhovedet and Taffeland Troldand Hvinand Hvepsevåge Sort glente Rød glente Havørn Rørhøg Spurvehøg Musvåge Fiskeørn Tårnfalk Dværgfalk Lærkefalk Grønbenet rørhøne Blishøne Trane Strandskade Vibe Dobbeltbekkasin Stor regnspove Mudderklire Hættemåge Stormmåge Sildemåge Sølvmåge Fjordterne Klippedue Huldue Ringdue Tyrkerdue Gøg Natugle Skovhornugle Mursejler Isfugl Grønspætte Sortspætte Stor flagspætte Lille flagspætte Toplærke Hedelærke Sanglærke Digesvale Landsvale Bysvale Skovpiber Gul vipstjert Hvid vipstjert Gærdesmutte Jernspurv Rødhals Nattergal Sydlig nattergal Husrødstjert Rødstjert Bynkefugl Stenpikker Solsort Sjagger Sangdrossel Misteldrossel Græshoppesanger Flodsanger Savisanger Sivsanger Kærsanger Rørsanger Drosselrørsanger Gulbug Høgesanger Gærdesanger Tornsanger Havesanger Munk Skovsanger Gransanger Løvsanger Fuglekonge Rødtoppet fuglekonge Grå fluesnapper Broget fluesnapper Halemejse Sumpmejse Fyrremejse Topmejse Sortmejse Blåmejse Musvit Spætmejse Træløber Korttået træløber Pungmejse Pirol Rødrygget tornskade Skovskade Husskade Allike Råge Sortkrage Gråkrage Ravn Stær Gråspurv Skovspurv Bogfinke Gulirisk Grønirisk Stillits Grønsisken Tornirisk Karmindompap Dompap Kernebider Gulspurv Hortulan Rørspurv Bomlærke I alt 134 arter Andre dyr : Egern Flagermus - lille Flagermus - stor Hare Kanin Pindsvin Ræv Rådyr Skovmår Vildsvin Grøn frø Klokkefrø Blå guldsmed Blåfugl Stor gedehams

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Turdeltagere: Flemming Olsen, Gunnar Boelsmand Pedersen. Rene Christensen. Turbeskrivelse: Hovedformålet med turen var, at besøge nogle af de lokaliteter

Læs mere

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Torsdag den 25. april Sejltur fra Rønne til Neu Mukran kl. 8.00 11.30. Ederfugl 15 T, Sortand 9 T, Fløjlsand 1 T, Havlit 11 T + 30 R,

Læs mere

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz 10. - 13.6 2019 Nationalpark Müritz ligger i den sydlige del af delstaten Mecklenburg-Vorpommern ca. 125 km. syd for Rostock. Nationalparken er en mosaik af søer,

Læs mere

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen 30. juni Brændegård Sø (12:40-14:00): Toppet Lappedykker 10 R, Skarv 400 R, Fiskehejre 2 R, Knopsvane 12 R, Grågås 180 R, Gravand 8 AD R, Gravand 14 PUL R, Knarand 4 R, Krikand 3 R, Gråand 30 AD R, Gråand

Læs mere

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i 2017 Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen I 2017 blev der planlagt og gennemført hele 3 atlaslejre fra centralt hold. Formålet med lejrene

Læs mere

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag.

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Arterne er primært set indenfor Tarup/Davinde I/S s område. Listen bliver løbende opdateret Rødstrubet Lom Sjælden trækgæst: 1 6/10-14.

Læs mere

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1.

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 30. juni Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 28. Juni Gøg 1, Tårnfalk 2, Musvåge 1, Ravn 1. Rød glente 1 R. Erik Ehmsen. [Snatur] Øster Hæsinge:

Læs mere

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Fugle-, patterdyr- og orkidéliste Foto: Stor Hornugle i Storke-koloni 30/4-15 Fugleliste Alle registrerede arter er nævnt og selvfølgelig ikke set af alle i gruppen.

Læs mere

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1.

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1. 30. september Gransanger 1, Hvid Vipstjert 1, Gråkrage 15, Solsort 7, Grønirisk 5. 29. september Brobyværk (10:30): Grågås 500 SØ. Peder Blommegård 28. september Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse

Læs mere

Müritz. 19. 23. maj 2003 (Af Martin Jessen) Müritztur 19/5 24/5 2003

Müritz. 19. 23. maj 2003 (Af Martin Jessen) Müritztur 19/5 24/5 2003 Müritz 19. 23. maj 2003 (Af Martin Jessen) Müritztur 19/5 24/5 2003 Orla havde længe leget med tanken om en flerdagstur til Müritz, og i maj 2003 var det så vidt. Der var bestilt overnatning, købt proviant

Læs mere

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015.

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Boligbirding i DOF København, 2015 Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Perioden startede 1. januar og sluttede den 15. marts. Der var ingen regler for, hvordan en

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Mandag d. 17. juni: Gråkragetur til Kølsen-Skals Engsø. Bedre vejr til en tur kan man næppe ønske sig, og der var da også møde 30 deltagere frem denne dag, så parkeringspladsen

Læs mere

Oversigt over fuglearter til spillekort

Oversigt over fuglearter til spillekort Oversigt over fuglearter til spillekort 1. Drosselfugle - Smådrosler Rødhals Blåhals Husrødstjert Rødstjert Bynkefugl Sortstrubet bynkefugl Stenpikker - Egentlige drosler Ringdrossel Solsort Sjagger Sangdrossel

Læs mere

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Fugleobservationer 2012 L Heltborg, 6091 Bjert. Dato Art Antal Sted Bemærk 24-02-12 Knopsvane Solkær enge Gråand Do Alm. skarv Do Krikand Do Grågæs Do

Læs mere

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 Vænge Sø blev færdigretableret i løbet af 2013 og vandstanden i søen nåede det planlagte niveau omkring årsskiftet. Fuglene er blevet systematisk optalt gennem hele 2014 bortset

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Tirsdag d. 14. maj: Gråkragetur til Værnengene og Skjern Å. 15 deltagere vart kørt turen over til Værnengene denne flotte morgen og mødtes ved P-Pladsen ved krydset

Læs mere

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland Fugle og blomster 16/6-23/6 2015 Lilly Sørensen og Niels Bomholt Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland ligger lige midt i Østersøen, og er Sveriges største ø. Den har været svensk siden

Læs mere

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017.

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Traner ved Pulken, 7500 traner blev der talt aftenen forinden Tekst: Birgit Winther Foto: Leif Bisschop-Larsen Solen skinnede varmt, og vinden holdt sig væk, da

Læs mere

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005.

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 2: Ejerforhold 4b 3d 5d 4i 8ac 1bc 5a 4ah 3b 1cx 1cu 5d 4ae 2ae 8at 3s 5i 5b 5h 1a 1h

Læs mere

DOF-Travel tur til Polen og Berlin

DOF-Travel tur til Polen og Berlin DOF-Travel tur til Polen og Berlin 8-11. juni 2017 Dansk Ornitologisk Forening Stefan Stürup og Alex Rosendal FORORD Turen blev gennemført med 14 deltagere og to ledere i to minibusser. Fly til Berlin,

Læs mere

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt Fotos: Finn Jensen FREDAG den 4. april var vi en flok på 36 personer, der satte kurs mod Sverige for at opleve bl.a. Tranerne ved Hornborgasjön.

Læs mere

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017 Herunder beskrivelser af specielt fuglelivet i Herlev lokalområde's fugle- og naturområder, nemlig Smør- og Fedtmosen, Sømosen og Kagsmosen, som alle delvis hører ind under Herlev Kommune. Med link til

Læs mere

Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007

Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007 Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007 Turen Vores tur til Østrig Ungarn i de sidste to uger af Maj måned. Var et længe næret ønske om at få et godt kendskab til den midteuropæiske natur typer, speciel at

Læs mere

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm)

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm) Mål og vægt Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane 4,2-8,5 kg 4,1-8,3

Læs mere

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ)

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane

Læs mere

SPANIEN 17/9 5/10 2013

SPANIEN 17/9 5/10 2013 SPANIEN 17/9 5/10 2013 Forord Denne fugle-ferie blev gennemført som en ekstensiv fugle-tur, dvs. vi har ikke nødvendigvis noteret hver eneste fugl fra start til slut, men i stedet nydt fuglene og efterfølgende

Læs mere

Dansk Ornitologisk forening, Københavnsafdelingens Ekskursionsudvalg. Polen Det nordvestlige hjørne 4/6-7/

Dansk Ornitologisk forening, Københavnsafdelingens Ekskursionsudvalg. Polen Det nordvestlige hjørne 4/6-7/ Dansk Ornitologisk forening, Københavnsafdelingens Ekskursionsudvalg. Polen Det nordvestlige hjørne 4/6-7/6 1998. Deltagerliste. Rita Ploug, Amager Lean Jørgensen, Amager Inge Grete Hansen, Lyngby My Størup,

Læs mere

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1.

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1. 30. november Snarup: Musvåge 2. Musvåge 1, Tårnfalk 1. 29. november Sollerup / Arreskov Sø (14:10-16:00): Toppet Lappedykker 8 R, Skarv 2 R, Fiskehejre 4 R, Knopsvane 2 R, Taffeland 1 R, Troldand 70 R,

Læs mere

Required species Denmark Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required

Required species Denmark Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Required species Denmark Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Species Picture Sounds Rødstrubet Lom 2 3 Sortstrubet Lom 2 3 Islom 3 Hvidnæbbet Lom 3 Lille

Læs mere

Rügen. 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Fredag d. 18. oktober. Dagens observationer:

Rügen. 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Fredag d. 18. oktober. Dagens observationer: Rügen 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Orla havde i længere tid snakket om at lave en efterårstur til Rügen, for at se på Traner. Han har tidligere besøgt øen, og ville gerne vise den frem for andre.

Læs mere

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R.

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. 31. januar Silkehale Klik på billede for stor størrelse. 30. januar Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. Sangsvane Klik på billede for stor størrelse.

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

SPANIEN 31/3 16/4 2014

SPANIEN 31/3 16/4 2014 SPANIEN 31/3 16/4 2014 Forord Denne fugle-ferie blev gennemført som en ekstensiv fugle-tur, dvs. vi har ikke nødvendigvis noteret hver eneste fugl fra start til slut, men i stedet nydt fuglene og efterfølgende

Læs mere

Polen 2009 En stortur med DOF-København

Polen 2009 En stortur med DOF-København Polen 2009 En stortur med DOF-København Af Leon Berthou Forord Fra den 23. april til den 3 maj 2009 afholdt DOF Travel forårstur til det nordøstlige Polen. Først besøgte vi Bialowieza skovene og den store

Læs mere

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lokalitet: Selsø Sø Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 14.05.2014 og 9.06.2014 Observatører: Erik Mandrup Jacobsen,

Læs mere

STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm

STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm Indledning. Efter flere års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret

Læs mere

Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS.

Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS. Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS. Af Martin Jessen. I uge 42 skulle vi en tur til Rügen for at se på Traner. Turen var en kombineret DOF. og OAS. tur, og var en gentagelse af en privat tur i

Læs mere

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken Billeddagbog Traner og gravænder ved Pulken Tranetur 31. marts 1. april 2012 med Naturhistorisk Forening for Nordsjælland Milturt ved Forsakarbäcken Lørdag den 31. marts Turen startede fra Hillerød Station

Læs mere

Sønderjylland Nov. - Dec. 2010

Sønderjylland Nov. - Dec. 2010 Sønderjylland Nov. - Dec. 2010 LFR ved Blåvands Huk (foto: Frank Desting) Turrapport fra en Sønderjyllandstur fra tirsdag den 30. november til onsdag den 1. december 2010. Deltagere Leif Frederiksen (LFR).

Læs mere

DOF Storstrøm tur til Øland d /5 2017

DOF Storstrøm tur til Øland d /5 2017 DOF Storstrøm tur til Øland d. 11 14/5 2017 Ved Møcklemosen på det tørre Alvaret. Turen er tilrettelagt af DOF Storstrøms turudvalg og Finn Jensen Turledere Benny Steinmeyer og Finn Jensen Foto: Finn Jensen

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Ynglende fugle ved Storesø-Lyngen Statusopgørelse. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Storesø-Lyngen Statusopgørelse. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Statusopgørelse Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer 3621500038 Projektleder Erik

Læs mere

Tur til Sønderjylland og Nordfriesland maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016

Tur til Sønderjylland og Nordfriesland maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016 Tur til Sønderjylland og Nordfriesland 5. 6. maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016 Bramgæs. Vellykket tur i dejligt solrigt forårsvejr med let til jævn vind fra

Læs mere

U N G A R N OKTOBER 2009

U N G A R N OKTOBER 2009 U N G A R N 17. 24. OKTOBER 2009 Dansk Ornitologisk Forening DOF Travel Leon Berthou og Gerard Gorman 1 Forord Fra den 17. oktober til den 24. oktober 2009 afholdt DOFTravel tur til Ungarn. Først besøgte

Læs mere

Oplevelser på en tur til Müritz See af Bjarne Nielsen

Oplevelser på en tur til Müritz See af Bjarne Nielsen Oplevelser på en tur til Müritz See af Bjarne Nielsen I dagene d. 19.-23. maj 2003 var vi 7 ornitologisk interesserede herrer afsted på tur til området omkring Tysklands største sø, Müritz See. De syv

Læs mere

Bjørnesafari. Finland

Bjørnesafari. Finland Bjørnesafari til Finland Juni 2008 med Politikken Plus Indledning I perioden 13. 17. juni 2008 var jeg så heldig at få lov at lede en naturrejse til Finland for Politiken Plus, arrangementsafdeling i et

Læs mere

28 februar. 27. februar. Espe: Halemejse 1, Spætmjse 1, Rødhals 1, Grågås 8 OF. Sjagger og Solsort i kamp. Klik på billede for stor størrelse.

28 februar. 27. februar. Espe: Halemejse 1, Spætmjse 1, Rødhals 1, Grågås 8 OF. Sjagger og Solsort i kamp. Klik på billede for stor størrelse. 28 februar Halemejse 1, Spætmjse 1, Rødhals 1, Grågås 8 OF. Sjagger og Solsort i kamp. Arreskov Sø: Grågås 17, Gravand 1. Erik Ehmsen. 27. februar Stor Skallesluger - Blishøns - Gråand Stor Flagspætte

Læs mere

Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde)

Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde) Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde) Artsnavn (dansk) Sommerhalvåret (ynglesæsson)* Vinterhalvåret* Føde/Trofiske niveau** Knopsvane Pf/vand-sumpplanter/rodstængler/alger/vinterafgrøder/raps

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011 - det nye vådområdes betydning for ynglende fugle Kunde Rådgiver Egedal kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon: 72 59 73 15 Telefon 46 30 03 10 Telefax 46

Læs mere

Polen sydøst. 19. juni til 28.juni en DOF tur

Polen sydøst. 19. juni til 28.juni en DOF tur Polen sydøst 19. juni til 28.juni 1998 - en DOF tur 1 INDLEDNING. DOF har igennem mange år gennemført ture til Polen/ og især efter at visumtvangen er ophævet er det blevet lettere for os at komme ned

Læs mere

Sønderjylland April 2010

Sønderjylland April 2010 Sønderjylland April 2010 Bramgæs ved Saltvandssøen (foto: Frank Desting) Deltagere: Leif Frederiksen (LFR), Frank Desting (FDE). Turrapport fra en Sønderjyllandstur fra fredag den 16/4 til søndag den 18/4

Læs mere

Sønderjylland April 2011

Sønderjylland April 2011 Sønderjylland April 2011 LFR ved Sønderstrand, Rømø (foto: Frank Desting) Turrapport fra en Sønderjyllandstur fra mandag den 18. april til tirsdag den 19. april 2011. Deltagere Leif Frederiksen (LFR).

Læs mere

UNGARN september 2015

UNGARN september 2015 UNGARN 6. 13. september 2015 Foto s (Gerard Gorman) DOF Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark Leon Berthou 1 Forord Fra den 6. til den 13. september afholdt DOFTravel den 1. sensommertur

Læs mere

Ungarn 4-11 maj-2014.

Ungarn 4-11 maj-2014. DOF-Travel Turrapport Ungarn 4-11 maj-2014. Lille Hortobagy. Lars Mogensen. Forord. Fugleuren til Ungarn gennem DOF-Travel blev afholdt i perioden fra den 4 maj og til den 11 maj 2014. Vi ankom til Budapest

Læs mere

KROATIEN 28.april til 5.maj 2014

KROATIEN 28.april til 5.maj 2014 KROATIEN.april til.maj 0 Fotos: Leon Berthou DOF Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark Leon Berthou Forord Fra den.april til den.maj 0 afholdt DOFTravel den første tur Kroatien på Balkan.

Læs mere

Ynglefuglene på Sprogø i 2018

Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Tekst: Peter Pelle Clausen 2018 Naturkonsulent.dk Udarbejdet for Sund og Bælt A/S 1 Indhold Sammenfatning 3 Ynglepar, kystfugle 4 Oversigt over udviklingen i antallet af kystfugle

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT YNGLEFUGLE I DE FREDEDE JORDBASSINER 2015 Den nyetablerede ø i bassin 15 marts 2015 Vordingborg kommune Afdeling for Land og Miljø Rapport for Vordingborg Kommune v/ Konsulent

Læs mere

Naturhistorisk Forening for Nordsjælland

Naturhistorisk Forening for Nordsjælland Naturhistorisk Forening for Nordsjælland FORÅRSTUR TIL MOLS 25. 28. MAJ 2017 Torsdag den 25. maj Kalø Besøgscenter Første stop med Vipperød Bus efter et kort ophold ved Infoteria Lillebælt var Kalø Besøgscenter,

Læs mere

Turen gik til Müritz, d. 24.-28. maj 2004 - tekst og fotos Bjarne Nielsen

Turen gik til Müritz, d. 24.-28. maj 2004 - tekst og fotos Bjarne Nielsen Turen gik til Müritz, d. 24.-28. maj 2004 - tekst og fotos Bjarne Nielsen Müritz - maj - masser af fugle - mums!!! Hvordan bliver det, når vi nu skal derned igen?? Kan vi gentage sidste års succes?? Er

Læs mere

Polen En stortur med DOF-København. Af Svend Pettersson og Leon Berthou. Foto:Carl-Erik Mabeck

Polen En stortur med DOF-København. Af Svend Pettersson og Leon Berthou. Foto:Carl-Erik Mabeck Polen 2007 Foto:Carl-Erik Mabeck En stortur med DOF-København Af Svend Pettersson og Leon Berthou 1 Polen april-maj 2007 En DOF Travel tur Forord Fra den 26. april til den 6 maj 2007 afholdt DOF Travel

Læs mere

Rapport. Extremadura - Spanien. Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen

Rapport. Extremadura - Spanien. Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen Rapport Extremadura - Spanien Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen 26. april - 3. maj 2013 1 Fredag den 26. april 2013 Vi mødtes - Palle, Mogens og Jens - med afgang fra

Læs mere

Scanbird / Politiken Plus: Marokko

Scanbird / Politiken Plus: Marokko Scanbird / Politiken Plus: Marokko 11.3 18.3 2017 Audouinsmåger, sildemåger og ikke mindst eremitibisser ved Tinkertfloden 12.3. Fugleliste Alle registrerede arter er nævnt og flere af de mest bemærkelsesværdige

Læs mere

UNGARN Oktober 2012

UNGARN Oktober 2012 UNGARN 19. 26. Oktober 2012 Traner (Foto: Torkild Kristensen) DOF Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark Leon Berthou 1 Forord Fra den 19. oktober til den 26. oktober 2012 afholdt DOFTravel

Læs mere

Tirsdag d. 16. januar: Gråkragetur til Skanderborg Søerne

Tirsdag d. 16. januar: Gråkragetur til Skanderborg Søerne Tirsdag d. 16. januar: Gråkragetur til Skanderborg Søerne 16 deltagere var kl. 10.00 mødt frem på arealet bag Skanderborg Festivalklub, hvorfra vi kunne betragte en flok Stillits i træerne oppe ved vejen

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Referat af møde i arbejdsgruppen Sølsted Mose Torsdag den 20. december 2018

Referat af møde i arbejdsgruppen Sølsted Mose Torsdag den 20. december 2018 1 Referat af møde i arbejdsgruppen Sølsted Mose Torsdag den 20. december 2018 Til stede: Peter, Niels Chr., John, Erik, Martin, Per og Søren fra Fugleværnsfondens sekretariat (FVF) Før mødet gik vi en

Læs mere

Letland maj 2005. DOF Travel. Peter Lafrenz Thomas W. Johansen

Letland maj 2005. DOF Travel. Peter Lafrenz Thomas W. Johansen Letland maj 2005 DOF Travel med Peter Lafrenz Thomas W. Johansen Forord DOF-Travel foretog i perioden 21. 29. maj 2005 en fugletur til Letland. Sidst DOF-København havde tur til Letland var i maj 1998.

Læs mere

Hotelejer ville tørlægge Ramten-Dystrup Søer

Hotelejer ville tørlægge Ramten-Dystrup Søer Hotelejer ville tørlægge Ramten-Dystrup Søer Hedeselskabet havde udarbejdet forslaget til kunstig afvanding af Ramten og Dystrup Søer, som blev forelagt for lodsejerne på et møde i marts 1944 i Ramten.

Læs mere

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Sølsted Mose 4. december 2017

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Sølsted Mose 4. december 2017 1 Referat af møde i arbejdsgruppen ved Sølsted Mose 4. december 2017 Til stede: Karen, Peter, Jens L., Jens M., Niels Chr., John, Christian, Hans, Martin og Søren fra sekretariatet (FVF) Før mødet gik

Læs mere

Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016

Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016 1 Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016 Til stede: Arne, Benny, Dines, Helle, Elon, Freddie, Birthe, Hans, Kirsten, Ingelise, Jan, Karin A., Karin B., Lars,

Læs mere

Fugleferie på Mallorca

Fugleferie på Mallorca Fugleferie på Mallorca 23.-30. april 2005 Deltagere: Simon Berg Pedersen, Bo Berg og Kim Berg Fotograf: Simon Berg Pedersen Indledning ved Bo Berg Da jeg har været på Mallorca på kombineret fugle-/familieferie

Læs mere

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Af Per Rasmussen Turen til Kreta var ikke mit første besøg på øen, og som tidligere besøg var dette også lagt an på familieferie. Men som fuglekikker vil man jo gerne

Læs mere

DOF-VESTSJÆLLANDS stortur til UNGARN 26.maj til 6.juni 1993 INET-version

DOF-VESTSJÆLLANDS stortur til UNGARN 26.maj til 6.juni 1993 INET-version DOF-VESTSJÆLLANDS stortur til UNGARN 26.maj til 6.juni 1993 INET-version Af Benth Micho Møller I dagen 26.maj til 6.juni 1993 afholdt DOF-VESTSJÆLLAND en stortur til det østlige Ungarn. Der var 29 deltagere,

Læs mere

AOF Nordsjællands naturvandrerholds tur til Biebrza og Bialowieza, Polen, 2.6-9.6 2012

AOF Nordsjællands naturvandrerholds tur til Biebrza og Bialowieza, Polen, 2.6-9.6 2012 AOF Naturvandringer Ekskursion til Biebrza og Bialowieza, Polen 2.6-9.6. 2012 Deltagere Harry Andersen Kurt Borella Marianne Frandsen Birgitte Garde Ib Bjørn Hansen Niels Henrik Højbjerg Palle R. Jensen

Læs mere

Fuglene på Filsø. Årsrapport 2012. 01-10-2011 til 15-07-2012. Filsøgruppen. Jens Rye Larsen. Foto: Henning Simonsen

Fuglene på Filsø. Årsrapport 2012. 01-10-2011 til 15-07-2012. Filsøgruppen. Jens Rye Larsen. Foto: Henning Simonsen Fuglene på Filsø Foto: Henning Simonsen Årsrapport 2012 01-10-2011 til 15-07-2012 Filsøgruppen Jens Rye Larsen Baggrund Den 1. oktober 2011 blev Filsø overtaget af Aage V. Jensen Naturfond. Formålet var

Læs mere

Natur/teknik som profilområde

Natur/teknik som profilområde Natur/teknik som profilområde Arnborg Skole 2011 / 2012 2 Vi har i det følgende ønsket at beskrive vore mål og ønsker med faget natur/teknik på Arnborg Skole. Initiativet er taget bl.a. på baggrund af,

Læs mere

Fugletur til Østpolen maj DOF Århus

Fugletur til Østpolen maj DOF Århus Fugletur til Østpolen 24. -31. maj 2004 DOF Århus Inspirationen til en stortur til Østpolen kom dels fra medlemmer der kendte området, dels fra Københavns-afdelingens rapporter. Vi blev henvist til Bird

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

TYRKIET. Istanbul og Bursa 17. 24. september 2005. DOF-TRAVEL Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark

TYRKIET. Istanbul og Bursa 17. 24. september 2005. DOF-TRAVEL Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark TYRKIET Istanbul og Bursa 17. 24. september 2005 DOF-TRAVEL Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark Forord I perioden 17. til 24.september 2005 afholdt DOF-Travel atter en tur til det nordvestligetyrkiet.

Læs mere

KROATIEN 28.april til 5.maj 2014

KROATIEN 28.april til 5.maj 2014 KROATIEN 28.il til 5. 2014 Fotos: Leon Berthou DOF Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark Leon Berthou 1 Forord Fra den 28.il til den 5. 2014 afholdt DOFTravel den første tur Kroatien på Balkan.

Læs mere

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018 GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 18 Natura -område nr. 133 Af Per Ekberg, Caretakeransvarlig for Gribskov Figur 1 Rivaliserende sortspætter. Foto Per Ekberg Indholdsfortegnelse Gribskovområdet... 3 Indledning...

Læs mere

Mandag 16. januar: Gråkragetur til Egå Engsø

Mandag 16. januar: Gråkragetur til Egå Engsø Mandag 16. januar: Gråkragetur til Egå Engsø Et fantastisk vejr mødte de 17 fremmødte til denne årets første Gråkragetur. Vi samledes ved parkeringspladsen kl. 13.00 og gik herfra ud mod fugletårnet. Snart

Læs mere

BELARUS (Hviderusland)

BELARUS (Hviderusland) BELARUS (Hviderusland) 7. til 16.maj 2018 Azurmejse (Kudrychy village Bellarus) Lapugle DOF Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark Leon Berthou 1 Forord Fra den 7. til den 16.maj 2018 afholdt

Læs mere

Danske ynglefuglebestande (par) og trækforhold Udvikling (DK) Udbredelse og kommentar til DK forhold Vinterkvarter

Danske ynglefuglebestande (par) og trækforhold Udvikling (DK) Udbredelse og kommentar til DK forhold Vinterkvarter Danske ynglefuglebestande (par) og trækforhold Knopsvane YS/VG 5700-6300 2013 (+/-) Hele landet dog mest på øerne, i spredning Nogle spredes til lidt syd for DK 200-300 Sangsvane YS/VG 3 2012 (+)Indvandring

Læs mere

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat.

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. 19. januar 2016 - Gråkragetur til Hollandsbjerg Holme, Voer og Udbyhøj Syd. Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. Vi samledes ved Aldi i Allingåbro

Læs mere

Bird Life Denmark DOF UNGARN MAJ Leon Berthou

Bird Life Denmark DOF UNGARN MAJ Leon Berthou Bird Life Denmark DOF UNGARN 4. 13. MAJ 2006 Leon Berthou Svend Pettersson Forord Fra den 4. maj til den 13. maj 2006 afholdt DOF Travel forårstur til Ungarn. Først besøgte vi Bükk National Park med et

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

GRIBSKOVOMRÅDETS YNGLEFUGLE Af Per Ekberg, Caretakeransvarlig for Gribskov

GRIBSKOVOMRÅDETS YNGLEFUGLE Af Per Ekberg, Caretakeransvarlig for Gribskov GRIBSKOVOMRÅDETS YNGLEFUGLE 4-17 Af Per Ekberg, Caretakeransvarlig for Gribskov Dansk Ornitologisk Forening Nordsjælland 18 Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Aktivitetsniveau... 4 Beskrivelse af optællingsområdet...

Læs mere

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Rønde Kommune 739040... Troldkær vest for Stubbe Sø 739050... Langsø i Skramsø Plantage 739060, 737065... Øjesø og Lillesø i Skramsø

Læs mere

31. august. 30. august. 29. august. Espe: Landsvale 25. Blodrød Hedelibel

31. august. 30. august. 29. august. Espe: Landsvale 25. Blodrød Hedelibel 31. august Landsvale 25. Blodrød Hedelibel 8. Blodrød Hedelibel 30. august Engpiber 3, Skovskade 1. Det Hvide C 1, Lille Ildfugl 1, Okkergul Randøje 2, Almindeælig Blåfugl 3, Admiral 6, Kålsommerfugl 5,

Læs mere

Trækfugle ved Næsby Strand

Trækfugle ved Næsby Strand Trækfugle ved Næsby Strand Grønsisken Særligt om efteråret kan der være et fint fugletræk ved Næsby Strand. Det er oftest et træk mod vinden. Det vil sige, at jævn vind fra vestlige retninger giver det

Læs mere

Felttræf Bornholm Oktober 2011

Felttræf Bornholm Oktober 2011 Felttræf Bornholm Oktober 2011 Hammerodde/Sandvig, 19-10-2011 (foto: Frank Desting) Turrapport fra en tur til Bornholm fra mandag den 17/10 til torsdag den 20/10 2011 Arrangeret af: Feltud (Feltornitologisk

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2015. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2015. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Ynglefugletællinger 2010

Ynglefugletællinger 2010 Ynglefugletællinger 2010 Borris Skydeterræn og Flyvestation Karup Ole Olesen og Egon Østergaard August 2010. Indhold Baggrund og fokusarter... 2 Optællinger... 3 Artsgennemgang... 5 Flyvestation Karup...

Læs mere

Ringmærkning ved Gedser Odde 2007

Ringmærkning ved Gedser Odde 2007 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 Juli 2018 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. ÅRETS GANG... 3 3. MATERIALER OG METODER... 3 3.1 Materialer...

Læs mere

Punkttælling af ynglefugle i 2001 i eng, by og skov

Punkttælling af ynglefugle i 2001 i eng, by og skov Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Punkttælling af ynglefugle i 2001 i eng, by og skov Naturovervågning Arbejdsrapport fra DMU, nr. 169 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet

Læs mere

TURRAPPORT. Tekst: Henning Skjelborg. Foto: Allan Kruse. DOF-Køge

TURRAPPORT. Tekst: Henning Skjelborg. Foto: Allan Kruse. DOF-Køge TURRAPPORT LITAUEN OG LETLAND 7 19 MAJ 2014 Tekst: Henning Skjelborg. Foto: Allan Kruse. DOF-Køge Vi var 4 deltagere fra DOF-Køge i denne tur. Gitte og Allan Kruse, Marta Grun og Henning Skjelborg. Gitte

Læs mere

Ungarn 4-11 maj 2014.

Ungarn 4-11 maj 2014. Ungarn 4-11 maj 2014. Dag til dag program. Mandag den 5. maj 2014. Morgenmad + madpakker ca. kl. 08.00. Tur fra Farm Lator ad gul rute. Turen er på ca. 6 km. tur/retur. (08.15-14.00.) Vi kommer først gennem

Læs mere