Side. 1. Skærbækhus Slægtsforskning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Side. 1. Skærbækhus Slægtsforskning"

Transkript

1 Side Skærbækhus Slægtsforskning Riv kun marken let, det er gammel ret, fuglen og den fattige skal også være mæt. De fleste af os kender Adolph Reckes sang Marken er mejet fra 1868 ovenstående linie fra sangen handler om fattigmands ret fra landsbyfællesskabets tid, hvor de fattige måtte samle aks på de høstede kornmarker. I betydeligt omfang var det en ret, der blev udnyttet helt frem til efter den første verdenskrig. Den

2 Side. 2 Fattigvæsnet i Danmark Indholdsfortegnelse: Indledning... 3 Min tipoldemor Ane Christiansen..4 Om fattighuset i Vrold...8 Livet på fattighuset i Vrold...9 Sociallovgivningen i Danmark Antal fattiggårde i Danmark.10 Intentionerne med fattiggårdene...11 Dagligdagen på fattiggård...11 Hvor finde arkivalier om fattigvæsenet?..12 Socialvæsnets udvikling...13 Socialvæsnets arkivalier...14 Onlineregistraturer...16 Der opstod en ny tid, idet landsfaderen, Frederik VI, ved reglement af 5. juli 1803 oprettede sognekommissionerne, der gik under navnet fattigkommissioner, med sognepræsten som født formand.

3 Side. 3 Indledning Vi skal se på fattigvæsnet i Danmark. Det vil jeg fortælle om, ved først at vælge en af mine aner som har været underlagt fattigforsorgen. Derefter kommer der en mere generel fortælling om hvordan fattigvæsnet har været i Danmark, og hvor vi kan finde arkivalier om emnet. Det er et stort område, som ikke kan beskrives på nogle få sider. Der er skrevet flere bøger om området. En bog jeg har haft glæde af er en med titlen Det offentlige fattigvæsens historiske udvikling i Danmark i det 19. aarhundrede skrevet af Harald Jørgensen, den er på godt 400 sider. ISBN nr Ligeledes kan der også findes en del på Internettet om emnet.

4 Side. 4 Min tipoldemor Ane Christiansen Min tipoldemor Ane blev født den 29 september 1822 i et af de små landarbejder huse til Aakjær gods ved Odder. Hendes forældre var arbejdsmand Christian Christensen og Dorthea Jørgensdatter. Ane havde sin barndom her i disse måske nok små kår men i nogle flotte omgivelser. Fra landarbejder boligerne kan man se ud over vejen og lige ned til godset. Ane kom ud og tjene som alle andre piger gjorde den gang. Hun kom til Falling ved Odder derfra til Them så til Skanderborg købstad og til sidst Vrold ved Skanderborg. Det var medens hun var i Skanderborg at hun fandt sin kommende mand. Ane blev gift den 17 december 1850, 28 år gammel med Rasmus Andersen. Hun var da gravid i femte måned med sit første barn, en dreng der senere fik navnet Christian. Hendes mand Rasmus var krøbling i sine ben og arm. Men Rasmus havde arbejde på den store gård Justenborg lidt vest for Skanderborg ved Fuldbro ved Mos sø.

5 Side. 5 Rasmus var en sur opfarende mand der generede folk, han måtte da også i retten, hvor han blev dømt til at betale en erstatning til nabokonen fordi han havde kaldt hende for en ludderknokkel. Ane nåede at få 4 børn med Rasmus inden han døde den 2 januar 1858 efter et uheld i mergelgraven ved Justenborg. Nu fik Ane et problem, hun stod i 1858, 35 år gammel som enlig mor med 4 børn, og uden nogen form for uddannelse. Familien havde boet på gården Justenborg, hendes mands arbejdsplads. Der kunne hun ikke blive boende efter at Rasmus var død. Min tipoldemor Ane Christiansen blev almisselem og kom på fattighuset i Vrold da hendes mand døde efter ulykken i Jeg har følgende fra Sogneforstanderskabets protokold. Hun får ikke fattighjælp til alle sine børn, det skyldes at den ældste dreng er født i 1851 og dermed snart 8 år, så han kan nok selv tjene til føden. Sognepræsten har tildelt hende 2 Skæppe Rug frem til maj måned. Den 10 maj får hun til de øvrige børn anvist 12 skæppe Rug, 12 skæppe Byg, 4 Rigsdaler og 1800 tørv frem til 31 december På sogneforstanderskabets møde i december 1858 får Ane tildelt 3 Tønder Rug, 3 Tønder Byg og 10 Rigsdaler. Til det kommende år. Hun får dog tildelt yderligere 4 Rigsdaler i løbet af året 1859.

6 Side. 6 På sogneforstanderskabets møde i 1859 og 1860 får Ane 3 Tønder Rug, 3 Tønder Byg, 1800 tørv og kun 4 Rigsdaler, hun skal nok selv tjene nogle penge siden hun kun får 4 Rigsdaler. I 1861 passer Ane en gammel kone på 90 år, det får hun tildelt en skive brød for daglig. Ane får de her tildelinger hvert år frem til I de år på fattighuset kæmper Ane en brav kamp for atter at komme ud af fattighuset. Hun får barn med en mand medens hun er på fattighuset nok i håb om at han kan overtage forsørgelsen af hende. Det vil han tilsyneladen ikke. Det lykkedes hende dog i 1871 at flytte sammen med en tredje mand som har et hus i Vrold. Ane levede altså fra 1858 til 1871 i 13 år på fattighuset i Vrold.

7 Side. 7 I 1856 besluttede sogneforstanderskabet, at Vrold skulle have et nyt fattighus, og i september måned samme år blev arbejdet udbudt i licitation. Det skulle være et grundmuret hus og måle 19 x 11 alen "inden vægge". Overslagssummen lød på 664 Rdl. Byggeriet blev påbegyndt den følgende sommer, og i 1858 stod det færdigt (nuværende Vroldgade 8). Samme år solgte fattigvæsenet det gamle hus på Bystævnevej til klodsmager Ole Pedersen. Beboerne af det nye fattighus havde, foruden særskilt lejlighed, også en lille stump havejord, som de kunne dyrke, og det blev udnyttet til langt udover de lovlige grænser. Det er her i det fattighus at vores Rasmus Andersens Enke Ane Christiansdatter med sine børn flytter ind i 1858, da hendes mand og børnenes far døde af en ulykke. Antallet af beboere i det nye fattighus var 5 voksne og 8 mindreårige. Og de repræsenterede hver på sin vis næsten samtlige afskygninger af tidens sociale problemer. I en af lejlighederne boede den 43-årige enke Ane Cathrine Hansdatter og hendes 3 børn. Hun var som 24-årige blevet gift med den 29 år ældre Niels Hagensen, og det har derfor nok været et spørgsmål om forsørgelse for hendes vedkommende. Men sådan skulle det ikke gå. Allerede i 1850 flyttede familien ind i det gamle fattighus med deres 4 børn. Her fødte hun "1 barn, og da manden døde, sad hun i 1860 med børnene, hvoraf den ældste var 14 år. De øvrige 3 var kommet ud at tjene. l en anden lejlighed boede den 38-årige enke Ane Christiansdatter og hendes 5 børn fra 9 til l år.

8 Side. 8 Den ældste af fattighusets beboere var den 92-årige enke Inger Wilhelmine Jensdatter. Hvorfra hun stammede vides ikke, men hun må have været aftægtskone i et af husene i en årrække. I hvert fald boede hun ikke i fattighuset i Hendes nærmeste pårørende må nok være gået bort, og så var der kun fattighuset tilbage for hende som livets endestation. Om fattighuset i Vrold Indenrigsministeriet udsendte et cirkulære til landets Herredskontorer med krav om indberetning vedrørende fattighusene, og Skanderup-Stilling sogneråd indsendte følgende om fattighuset i Vrold: Fattighuset ejes af kommunen, det ligger på tør sandmuld på en åben plads midt i byen. Tilsyn med fattighuset udføres af et dertil udvalgt medlem af sognerådet. Hvert fattiglem har en lejlighed. Adgang til godt drikkevand haves ca. 50 alen fra huset. Fattighusets beboere lever på samme vilkår som den fattige befolkning i egnen. Ingen sygdom og ingen afgået ved døden. Ingen forbrydelse eller større forseelse begået. Mandsperson er lidt drikfældig. Ingen væsentlige mangler, lidt udbedring af mur og kalk var nødvendig og er afhjulpet. Huset er 11,5 m. langt og 7,15 m. bredt, det består af entre, baggang, udhus, køkken, bryggers og 6 rum. Der er 2 udvendige WCer. Taget. Er Stråtag. Væggene. De indvendige vægge i huset bestod af soltørret ler. De udvendige vægge i huset bestod af helsten mursten der var vendt på tværs alle, og som bindemiddel var der anvendt en meget dårlig mørtel, næsten rent sand.

9 Side. 9 Gulvene. Alle gulve er lerklinede, undtagen køkkengulvet, hvor der lå mursten på fladen. Loftet. Afstanden mellem loftsbjælkerne var mellem 1,75 og 2 m., hvilket er mere end normalt ved den tids byggeri. Måske har det været for at spare materiale. På bjælkerne lå nogle brædder af usædvanlig god kvalitet, 25 cm. Brede og 4 1/2 cm. Tykke. Det kunne tyde på, at loftet har været brugt til lager eller værksted, men noget sikkert herom kan ikke siges. Adgangen til loftet var en lem i et rum. Skorstenen. Husets skorsten var meget stor, 1 x 1 m. den var lukket helt ned til gulvet og centralt placeret. Alt hvad der skulle varme huset op, måtte have røgafgang gennem denne skorsten. Den stod på en stor kampesten. Livet på fattighuset i Vrold. Livet på fattighuset i Vrold har ikke altid været lige morsomt, hvilket man kan læse om i en klage fra fattighusene, klagen lød således. Beboerne bruger ikke lommetørklæder, ikke spyttebakker, der fødes børn i disse huse, modervand og blod flyder over gulvene, på dem holdes børn frem. Affaldet fra måltiderne kastes på dem, vejens snavs bringes ind på dem med føderne. Læg dertil: Os og røg fra tællelys og lamper, beboernes egne uddunstninger og stor urenlighed og endnu, at liigstuen staar i forbindelse med stuen og køkkenet, så liglugten blander sig med luften så bliver det indlysende, med hvilke for sundheden ødelæggende stoffer den luft, som beboerne indånder, er svangret.

10 Side. 10 Sociallovgivningen i Danmark Sociallovgivningen i ovenstående periode kunne passende være sat i en parentes, for der var ingen lovgivning af betydning. Forældre tog sig af børnene, der så tog sig af forældrene, når de var blevet gamle. Omsorg for syge/svagelige var et familieanliggende. I 1708 kommer der så en forordning, der afskaffede de fattiges ret til tiggeri fra dette tidspunkt opstod begrebet fattighus hjælp i eget hjem. De fattige gik tit på omgang i sognet, men det har sikkert været mere af pligt end hjertets godhed, at sognets øvrige beboere hjalp de fattige. I 1803 kommer en ny forordning om regulær fattigskat den udmåles efter hartkorn. I den står bl.a.:..de fattige, som ei ved egne Kræfter på lovlig Maade, kunde erhverve sig nødtørtig Underhold, enten gandske, eller for en Deel måttesavne Føde, Klæde, Huuslye, Varme og Pleie i Sygdomstilfælde, som er dem uundværlig til vedligeholde Liv og Helbred. I samme forordning deler man de fattige op i 3 klasser: de ikke erhvervs-dygtige, dvs. gamle og svagelige som skulle have fuld forplejning de forældreløse børn eller dem der var fjernet fra hjemmet/skulle sættes i privat pleje og til sidst var der de personer, der pga. mange børn, svagelighed eller alder ikke kunne underholde sig selv. Antal fattiggårde i Danmark Helt frem til 1840 var der ikke fattiggårde i Danmark, men derimod fattighuse. Forskellen på fattighus og fattiggård er den enkle, at førstnævnte som regel er i ental, dvs. at det var en fattig person, der blev forsørget i eget hjem (som regel vha. naturalier) mens fattiggårde er flertal, dvs. flere fattige personer samlet et sted. Der var også den store forskel, at i fattighuset var der ingen pligt forbundet med hjælpen, mens der i meget høj grad var pligter forbundet med hjælpen på fattiggården. Fra ca og frem til 1860 var antallet af fattiggårde ikke særligt stort, men fra omkring 1870 og frem til ca steg antallet voldsomt helt op til fattiggårde, hvorpå der befandt sig ca.

11 Side personer. Som oftest var fattiggårdene placeret lidt uden for byen (hvis muligt) at være beboer på fattiggården var bestemt ikke ønskværdigt det skulle føles ydmygende! Belægningsprocenten på fattiggårdene var ikke så stor som man måske umiddelbart kunne tro. Den lå ofte omkring 45-50% og selvfølgelig flere om vinteren end om sommeren. Det betød nu ikke, at der ikke var mange fattige, men langt de fleste så fattiggården som den absolut sidste udvej. Intentionerne med fattiggårdene Den helt overordnede ide med fattiggårde fremfor fattighuse er tanken om økonomisk gevinst. Via rationalisering, bedre pleje samt afskrækkelse skulle fattiggårdene være selv-hjulpne og helst hvile i sig selv økonomisk. Dette kom dog sjældent til at holde stik, ganske få fattiggårde gav overskud, og i givet fald kun i kortere perioder. Kongstanken var ellers, ligesom vi også har brugt den i nyere tid, at hvis man rationaliserer: fælles husholdning, bespisning, varme, vask kombineret med arbejdspligt, så giver det en økonomisk gevinst. Men som nævnt holdt det sjældent stik, de fattige på fattiggårdene var sjældent nogen særlig god arbejdskraft, så det var så som så med udbytttet. Dagligdagen på fattiggården Alle fattiggårde skulle have et approberet (godkendt) regulativ med detaljerede bestemmelser for de fattiges liv og færden. Det var helt almindeligt, at kommunerne kopierede fra hinanden sådan at såvel arbejdsplaner som madplaner var identiske. Dagen for de fattige startede allerede kl i sommerhalvåret en halv time senere om vinteren. Herefter blev der spist morgenmad og så blev der arbejdet frem til kl. 12 kun afbrudt af en ½ times mellemmåltidspause. Middagsmaden varede frem til kl , hvorfra der så blev arbejdet igen frem til kl. 19 (igen med en ½ times mellemmåltidspause). Så var der aftensmad og kl. 21 skulle alle fattig-

12 Side. 12 lemmer ligge i deres seng. Kostplanerne på fattiggårdene blev skrevet af embedslægen og som nævnt blev planerne ofte kopieret fra kommune til kommune. Morgenmaden bestod af øllebrød. Middagen var et varmt måltid bestående af flæsk kombineret med enten grød, kål, ærter eller bollemælk. Aftensmaden var brød med enten smør eller fedt. Man drak mælk eller svag øl til alle måltider uanset alder næsten. Den salte mad frembragte tørst og vandet i brøndene var ofte alt for snavset til at man kunne drikke det. Det kan lyde overraskende, men nutidige ernæringseksperter regner faktisk ovenstående gourmetmåltider som værende en tilstrækkelig ernæring! Hvor kan jeg finde arkivalier om fattigvæsenet? Arkivalier om fattigvæsenet kan først og fremmest findes i: pastoratsarkiver, kommunearkiver og amtsarkiver. I pastoratsarkiverne kan man finde bl.a. fattigvæsenets forhandlingsprotokol samt fattigkommissionssager. I kommunerne finder man journaler for fattigvæsenet samt korrespondance fra fattigkommissionen. Sidst men ikke mindst kan man i amtsarkiverne finde fattigregnskaber fra de enkelte sogne. Generelt er det sådan, at jo højere op man kommer i arkiv-systemet des mindre handler det om enkeltpersoner. Derfor vil du også kunne finde mest om enkeltpersoner i pastoratsarkiverne, men det udelukker bestemt ikke, at du kan finde person-materiale i både kommuneog amtsarkiver.

13 Side. 13 SOCIALVÆSENETS UDVIKLING I KORTE TRÆK 1708 Hvert sogn skal tage sig af sine fattige. Overopsyn hos provst og biskop. Indtægter ved bøder, afgifter og gaver Enkekasse for officerer erne Tugt- og manufaktur oprettes på Møn, I Odense og Viborg Forordning at godsejerne skal iværksætte fattighjælpen Den Almindelige Enkekasse for præster, officerer og frivillige indskydere. ( Danske Kancellis åbne brev vedrørende Fattigvæsenets Direktion i Kbhvn Ret til forsørgelse for alle. Tiggerbreve ophører. Løsgængeri og betleri straffes med tugthus. Amtsfattigdirektionen oprettes, overopsyn hos stiftamtmanden. Indberetninger i Danske Kancelli. Bopælskrav: 3 år i sognet Bopælskrav: 5 år i pastoratet. Fødehjemsted ændres til undfangelsessted Sognekommunerne oprettes Opførelse / anskaffelse af fattighuse påbydes. 1848ff. Indberetninger i indenrigsministeriet Lov om De Fattiges Kasse (hjælpekasser) Københavns fattigvæsen henlægges under Magistratens 3. afdeling erne Fattiggårde bliver almindelige Regler for fattiggårdes indretning og mad erne Tjenestemandspensionen indføres Alderdomsunderstøttelse indføres erne Alderdomsafdelinger i forbindelse med fattiggårdene bliver almindelige Sygekasselov. Staten støtter sygekasser for ubemidlede Lov om arbejdsløshedskasser Kommunerne kan splittes op, så hvert sogn udgør en selvstændig kommune Lov om anerkendte sygekasser Socialministeriet oprettes og nedlægges ved regeringsskiftet samme år 1922 Alderdomsunderstøttelse kaldes nu for aldersrente Socialministerium findes Socialministerium oprettes igen Socialreformen. Fattighuse og fattiggårde afskaffes men forsætter som genhus ning eller som anstalter. Amtsfattigkasser ophører vistnok erne Egentlige alderdomshjem bliver almindelige Aldersrente ændres til folkepension Den offentlige sygesikring. Fra 1973 ophører de private sygekasser Bistandsloven. Åbner for kommunens skøn i hver sag Lov om Social Service. Hjælp skal tildeles efter behov 2007 Socialministeriet sammenlægges med indenrigsministeriet til Velfærdsministeriet, fra 2009 Indenrigs- og Socialministeriet..

14 Side. 14 SOCIALVÆSENETS ARKIVALIER Landsarkiverne Pastoratsarkivet Fattigregnskaber Legatsager Provstearkivet Tilsyn med fattigvæsenet Legatsager Bispearkivet Tilsyn med fattigvæsenet Legatsager Landsarkiverne Pastoratsarkivet Fattigkommissionen Fattigregnskaber Forsørgelsesplaner Forhandlingsprotokoller Amtsarkivet Amtsfattigdirektionen Tilsyn med fattigvæsenet Legatsager Lokalarkivet eller Stadsarkivet eller Landsarkivet Sognekommunearkivet Socialvæsen, Forsorg Forhandlingsprotokol Forsørgelsesplaner Fattigkasseregnskaber Materiale fra fattiggården / arbejdsanstalten do. Magistratsarkivet (Rådstuearkivet) Socialvæsen, Forsorg do. Legatsager do. Købstadskommunearkivet Socialvæsen, Forsorg do. Legatsager Rigsarkivet Danske Kancelli - Registre og Registranter med sager - Godkendelse af købstædernes fattiggårde - Forsørgelsesstedssager - Indberetninger do. Indenrigsministeriet - - Godkendelse af planer for fattiggårde - Indbragte sager - Indberetninger fra Socialministeriet Landsarkiverne Fængsler Tugthusene Fangeprotokoller, evt. domme og relationer 1860 erne Landsarkiverne Fængsler Arbejdsanstalter Stambog over fanger, evt. domme og relationer 1850 erneff. Landsarkiverne Statshospitalerne - Patientjournaler, Navnereg. over patienter Hovedbog over patienter SÆRLIGE TING Rigsarkivet Indenrigsministeriets 1. kontor Indberetninger om de til landkommunerne hørende hospitaler og

15 Side. 15 fattighuse (C 1021) Fattigvæsensindberetninger iht. cirk. af (fra ) (PK 73, 74, 75). Regulativ til fattiggårde i købstæderne (er vist godkendte regulativer for fattiggårdene) (PK 70). Understøttelseskasser og hjælp af det offentlige uden for det alm. fattigvæsen (PK 18, 19). Justitsministeriet, 1. Ekspeditionskontor Indberetninger om de hos private indespærrede sindssyge i henhold til cirkulære af (PK290) Danske Kancelli, Rentekammeret Danske Afdeling, Danske Kammerkancelli Fortegnelse over stående pensionister samt kollegieresolutioner på ansøgninger om årlig stående pension af Rentekammerets fattigbøsse (AS: 303, PK ). Danske Kancelli, 2. Departement (Sjællandske Justits- og Politidepartement), : Fattigvæsens-Protokol (AS: 232, AKS: I 62). Københavns Stadsarkiv Hovedregistre til fattigvæsenets hovedprotokoller over fattige, begynder 1799 fra 1881 ff. er de trykte. Efterlyste personer findes i Politiets Efterretninger.

16 Side. 16 ONLINEREGISTRATURER Materiale ved Rigsarkivet og Landsarkiverne Søg således efter materiale i kommune- og pastoratsarkiver: AS: Stednavnet i kommune eller sognenavnet, f.eks. Roskilde eller Brahetrolleborg og AKS: f.eks. fattig. For stifter og amter bruges navnet på stedet, AS: f.eks. Sjælland eller Odense eller Holbæk og AKS: f.eks. fattig eller legat. Indkomne breve, f.eks. For søgning i Danske Kancelli, skriv AS: f.eks. Danske Kancelli, og AKS: register eller registre (indtil 1800, derefter registrant (det er justits- og politidepartementerne)) eller fattig. For søgning i Indenrigsministeriet, skriv AS: Indenrigsmin og AKS: f.eks. Journal eller fattig eller kommunekontor. Søgning efter Statshospitalerne, skriv AS: Statshospital eller stedet, hvor det lå, f.eks. Augustenborg eller Århus. AKS: F.eks. patient. Materiale ved lokal- og stadsarkiver (ikke komplet). Søgning kan ske efter kommune (indretningen ), f.eks. Grenaa, og Titel f.eks. sygekasse, fattig, forhandling (forhandlingsprotokol). Københavns Stadsarkiv Har alt vedr. København, i hvert fald efter 1781 findes det altid på SAK. Da fattigvæsenet hørte under den statslige Fattigdirektion , skal materiale fra denne periode evt. søges på RA ( AS: Søgning ved hjælp af Starbas på ( John Rasmussen

Riv kun marken let, det er gammel ret, fuglen og den fattige skal også være mæt

Riv kun marken let, det er gammel ret, fuglen og den fattige skal også være mæt 1 Riv kun marken let, det er gammel ret, fuglen og den fattige skal også være mæt 2 Vi har tænkt på de fattige helt tilbage til 1708 Men vi vil snakke om tiden efter 1803, hvor vi har forholdsvis nemt

Læs mere

Ane F10 og F11 Jørgen Madsen og Juliane Marie Hansdatter

Ane F10 og F11 Jørgen Madsen og Juliane Marie Hansdatter Ane F10 og F11 Jørgen Madsen og Juliane Marie Hansdatter Jørgen blev født 25 feb 1825 på Fladbjerg i Snøde på Langeland, Svendborg amt, søn af husfæster Mads Christiansen(1773-1829) og hustru Kirsten Rasmusdatter(1794-1832)

Læs mere

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden Danmark for 125 a r siden Danmark var for 125 år siden et lille land med 2,5 millioner indbyggere. Langt de fleste boede på landet, men mange var begyndt at flytte til de store byer som København og Århus

Læs mere

1 Brandforsikring og ildebrand

1 Brandforsikring og ildebrand 1 Brandforsikring og ildebrand Ulrich Alster Klug, 2014 ulrich@dannebrog.biz 1.1 Brandforsikring for Sjælland scannes til AO Brandforsikringsarkivalier, nemlig brandforsikringsprotokoller og brandtaxationsprotokoller

Læs mere

På børnehjem i Uganda

På børnehjem i Uganda På børnehjem i Uganda For Hanne Eriksen gik en gammel drøm i opfyldelse, da hun i september i år rejste til Uganda for at være frivillig på et børnehjem. Her er lidt om det, hun fortalte en grå novemberdag

Læs mere

DAISY eksempler på søgning

DAISY eksempler på søgning side 1 af DAISY eksempler på søgning Ulrich Alster Klug 2011 dannebrog@dk-yeoman.dk www.dannebrog.biz Mange synes, det er svært at søge i DAISY, og derfor vil jeg i denne note give nogle eksempler på,

Læs mere

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans Afsnit 1 Afsnit 1 Marie, Anton og Hans 9 Afsnit 1 10 Karen Marie Jørgensen, født 11. maj 1858 på Tindinge banke i Tjørnelunde, Holbæk amt, datter af husmand Jørgen Madsen (1825-1891) og hustru Juliane

Læs mere

Plejebørn. Børneskæbner og plejeforhold ca

Plejebørn. Børneskæbner og plejeforhold ca Plejebørn Børneskæbner og plejeforhold ca. 1820-1920 Peders historie Fiskbæk Stoholm Viborg Grenå Århus Kerteminde Husby Rynkeby å Folketællingen 1. februar 1880 Birgitte: Ane Marie: København. Bor ellers

Læs mere

Faderskabssager (indtil 1919)

Faderskabssager (indtil 1919) Børn født uden for ægteskab - Hvordan finder vi de udlagte barnefædre? Disposition: 1. Indledning 2. Børn født uden for ægteskab - definition, kirkegangskone og stå åbenbart skrifte 3. Straffe 4. Lovgivning

Læs mere

Fra fattiggård til plejehjem

Fra fattiggård til plejehjem 1 Fra fattiggård til plejehjem Når der skal berettes om fattigvæsenet i almindelighed og Sabro i særdeleshed. Så skal vi nødvendigvis ret langt tilbage i tiden, så langt tilbage, at begrebet fattiggård

Læs mere

Rådstuearkiver og deres brug Indlæg om rådstuer efter pjece af Ole Degn Statens Arkiver 1994

Rådstuearkiver og deres brug Indlæg om rådstuer efter pjece af Ole Degn Statens Arkiver 1994 Rådstuearkiver og deres brug Indlæg om rådstuer efter pjece af Ole Degn Statens Arkiver 1994 Grundlag for købstaden Fra katolicisme til protestantisme Chr.3 1537 Chr. 4 købstadsforordning 1619 Frederik

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Kongelige og familieretslige bevillinger. Find de slibrige detaljer

Kongelige og familieretslige bevillinger. Find de slibrige detaljer Kongelige og familieretslige bevillinger Find de slibrige detaljer Familieretslige bevillinger Adoption, Vielsesbreve, Skilsmisse, Navneforandring. Desuden er følgende af betydning for slægtsforskeren:

Læs mere

Anna Marie Elisabeth Hansen

Anna Marie Elisabeth Hansen Anna Marie Elisabeth Hansen Min faster Anna var født den 27. august 1896 i Brahetrolleborg sogn på Sydfyn, en halv snes km. fra Faaborg. Forældrene var savskærer Hans Hansen Dyrman og hustru Kirsten. Hun

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Parti fra Hudevad 2009/1 Siden sidst. Udflugt til Ladbyskibet d. 13. 9. 2008 En dejlig solrig lørdag i september drog 15 personer til Ladby. Det blev en oplivende

Læs mere

Hans Peter Poulsen, 1

Hans Peter Poulsen, 1 11-04-2018 Slægtshistorisk Forening for Storkøbenhavn 11. April 2018, Hans Peter Poulsen Fødselsstiftelsens døbefont, nu placeret i haven til Amaliegade 23-25 i København. Alle besovede Fruentimmer, som

Læs mere

Side. 1. Skærbækhus Slægtsforskning

Side. 1. Skærbækhus Slægtsforskning Side. 1 Skærbækhus Slægtsforskning Hæfte 26 Den 06 02 2018 Side. 2 Salldata.dk Hjemmesiden www.salldata.dk har en del forskellige arkivalier som vi slægtsforskere kan bruge. I min forskning har jeg mest

Læs mere

Side. 1. Tavlhøjcenteret

Side. 1. Tavlhøjcenteret Side. 1 22 Tavlhøjcenteret Side. 2 Fæster ved godserne Mange af vore forfædre havde fæstet en ejendom ved en godsejer, det være sig ved et privat gods, krongods eller ryttergods. Godserne tog sig af mange

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Dunkehuset. Ved Dronningholm slotsruin, Auderød

Dunkehuset. Ved Dronningholm slotsruin, Auderød Dunkehuset Ved Dronningholm slotsruin, Auderød Forord Ved Larsenske klantræf faldt samtalen ofte på de gamle. Historierne skulle genopfriskes, og min morfar: Lars Svend Larsen var en god fortæller. Han

Læs mere

Den Kongelige Fødselsstiftelse Slægtshistorisk Forening for Storkøbenhavn 11. April 2018, Hans Peter Poulsen

Den Kongelige Fødselsstiftelse Slægtshistorisk Forening for Storkøbenhavn 11. April 2018, Hans Peter Poulsen Den Kongelige Fødselsstiftelse Slægtshistorisk Forening for Storkøbenhavn 11. April 2018, Hans Peter Poulsen Fødselsstiftelsens døbefont, nu placeret i haven til Amaliegade 23-25 i København. 1 / 36 Den

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby

Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby Regn Den Fynske Landsby ud - Et praktisk matematikforløb i Den Fynske Landsby Opgavesæt til Gruppe 2: Jens Rasmussen, den gamle træskomager, er netop afgået ved døden efter et langt godt liv som træskomager.

Læs mere

Generation VIII Ane nr. 330/331. Indholdsfortegnelse

Generation VIII Ane nr. 330/331. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Anders Jensen og Karen Hansdatter 4 Jens Andersen og Karen Hansdatter 5 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Jens Andersen Nordbo & Anna

Læs mere

Danske Kancelli. Med links til de væsentligste arkivserier. Ulrich Alster Klugs hjemmeside.

Danske Kancelli.   Med links til de væsentligste arkivserier.   Ulrich Alster Klugs hjemmeside. Danske Kancelli www.dannebrog.biz/danskekancelli Med links til de væsentligste arkivserier www.dannebrog.biz Ulrich Alster Klugs hjemmeside. Hæfter til salg Kirkebøger og Folketællinger 50,00 Skifte- og

Læs mere

Arbejdet bærer lønnen i sig selv. Erik Kann

Arbejdet bærer lønnen i sig selv. Erik Kann Arbejdet bærer lønnen i sig selv Erik Kann Disposition Hvad handler eftermiddagens foredrag om? Den periode vi beskæftiger os med Hvordan finder vi frem til oplysningerne? Ingen specifik faglig tilknytning

Læs mere

Matr.nr. 13-b - V. Egede By

Matr.nr. 13-b - V. Egede By Matr.nr. 13-b - V. Egede By Matr.nr. (1808) Status (1808) 1808: Matr.nr. 13-b, Vester Egede Fæstehus med jord Ejer: Gisselfeld Kloster Jordareal 1808: 19.640 Alen 2 = 7.700 m 2 1950: Ca. 7 ha. 2015: 1.399

Læs mere

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen.

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen. 15. februar 2014 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter & Peter Mortensen I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter

Læs mere

Peder Nielsen og Maren Christoffers datter

Peder Nielsen og Maren Christoffers datter Peder Nielsen og Christoffers datter Peder Nielsen Født: 15/5-1818 i Magleby Død: 24/3-1846 i Magleby Gift med: Børn: se Christoffers datter. Født: 20/8-1813 i Hyllested Død: Gift med: Peder Børn: 14 Ellen

Læs mere

No : Hans Nielsen.

No : Hans Nielsen. Hans Nielsen Forældre: Børn: Navn Født Døbt Faddere Gift Stilling Død Dødsårsag nr. 208 Niels Knudsen og nr. 209 Anne Knudsen, født Hansdatter. Niels Peter Hansen, Anders Hansen, Ane Hansdatter, Mette

Læs mere

Blandt slagsbrødre, uægte børn og redelige bønder og borgere

Blandt slagsbrødre, uægte børn og redelige bønder og borgere Blandt slagsbrødre, uægte børn og redelige bønder og borgere Om anvendelsen af reviderede regnskaber Erik Kann Disposition Indledning, hvorfor nu reviderede regnskaber? Hvad er et revideret regnskab? Reviderede

Læs mere

Uægte børn og ugifte forældre i 1750-1850

Uægte børn og ugifte forældre i 1750-1850 Uægte børn og ugifte forældre i 1750-1850 v. Asbjørn Romvig Thomsen, seniorforsker og arkivar v. Rigsarkivet, Viborg. Definition af begrebet uægte børn: Danske Lov 1683: Uægte børn er født af forældre,

Læs mere

Afregningsbog. Slutter 1864-31-01

Afregningsbog. Slutter 1864-31-01 Bodil Kristensen 2011 001 side 1 Navn og anenummer: Peter Petersen nr. 8 1839-17-02 fødsel Fødsel, opslag 16 i 1854- palmesøndag Konfirmation 205 i 1861-06-01 Militærtjeneste 3. dragonregiment, underofficer

Læs mere

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone)

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Else Jensdatter Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Forældre Børn : nr. 134 Jens Christensen og nr. 135 Anna Nielsdatter. : Anna Andersdatter, Kjiersten Andersdatter,

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Formålet med denne artikel er at undersøge, hvordan Støvring kommune opstod, og hvorfor den geografisk ser ud, som den gør.

Formålet med denne artikel er at undersøge, hvordan Støvring kommune opstod, og hvorfor den geografisk ser ud, som den gør. Storkommune Støvrings opståen 1803-1970 Skrevet 1983 af Jan Bak Harder og har tidligere været offentliggjort i Støvring kommunes lokalhistoriske Forenings jubilæumsskrift i 1983 Formålet med denne artikel

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Matr.nr Hus midt i landsbyen

Matr.nr Hus midt i landsbyen Matr.nr. 20 - Hus midt i landsbyen Matr.nr. (1808-1859) Status (1811) Jordareal (1808-1859) Huset (1871) Beliggenhed 20, Vester Egede by og sogn Fæstehus under Gisselfeld Kloster Grund i byen på 2.490

Læs mere

Generation VIII Ane nr. 340/341. Indholdsfortegnelse

Generation VIII Ane nr. 340/341. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Peder Nielsen og Maren Hansdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Niels Jespersen & Ludze Pedersdatter Hans Frendesen & Karen Jensdtr.

Læs mere

Side Skærbækhus

Side Skærbækhus Side. 1 13 Skærbækhus Side. 2 Brandforsikring I meget gammel tid havde man ikke sine ejendomme brandforsikrede. Det var en skik og regel at man ydede hinanden gensidig hjælp til genopførelse af nedbrændte

Læs mere

Side. 28. Side. 1. Skærbækhus. Jogn Rasmussen

Side. 28. Side. 1. Skærbækhus. Jogn Rasmussen Side 28 Side 1 13 Skærbækhus Jogn Rasmussen Side 2 Side 27 Brandforsikring I meget gammel tid havde man ikke sine ejendomme brandforsikrede Det var en skik og regel at man ydede hinanden gensidig hjælp

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

Matr.nr. 25 - Vest for smedjen

Matr.nr. 25 - Vest for smedjen Matr.nr. 25 - Vest for smedjen Matr.nr. (1808) Status (1808) Jordareal Bygninger (1859) Beliggenhed 25, Vester Egede by og sogn Fæstehus Ejer: Gisselfeld Kloster 1.880 kvadratalen = 733 m2 + jordlod syd

Læs mere

Grønholtvej 23 hus med grund og haveplads - høkerbutik

Grønholtvej 23 hus med grund og haveplads - høkerbutik Grønholtvej 23 hus med grund og haveplads - høkerbutik Matrikelnummer Matr.nr. 43 Grønholt by, Grønholt sogn, som er på 808 m2. Bygget nyt hus, som ligner et gammelt hus med stråtag. I 1930 var der købmandsforretning

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Disposition. Hvorfor amtsarkiver? Formålet med gennemgangen. Den administrative størrelse. Hvad ligger der under isbjerget? Eksempler på store opgaver

Disposition. Hvorfor amtsarkiver? Formålet med gennemgangen. Den administrative størrelse. Hvad ligger der under isbjerget? Eksempler på store opgaver Disposition Hvorfor amtsarkiver? Formålet med gennemgangen Den administrative størrelse Hvad ligger der under isbjerget? Eksempler på store opgaver Anvendelse Afslutning Nærmere betegnet den 27. juni 1815

Læs mere

Familiegrupperapport for Hans Sørensen og Anne Kirstine Olsdatter Mand Hans Sørensen 1

Familiegrupperapport for Hans Sørensen og Anne Kirstine Olsdatter Mand Hans Sørensen 1 Mand Hans Sørensen 1 Født 4 Aug. 1845 Soderup, Merløse, Holbæk 2 Dåb 12 Okt. 1845 Soderup, Merløse, Holbæk 2 Død 6 Jul. 1913 Nykøbing Sjælland, Ods, Holbæk 3 Begravet 13 Jul. 1913 Nykøbing Sjælland, Ods,

Læs mere

Om at finde personer i 1900-tallet

Om at finde personer i 1900-tallet Om at finde personer i 1900-tallet PER ANDERSEN WWW.FAMILIESOGNING.DK Tiden går med.. Bestyrelsesmedlem, DIS-Danmark DIS-Danmarks bibliotek i Albertslund (bibliotek.dis-danmark.dk) Medredaktør på Slægtsforskeren

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Catherine Jo Jørgensen, FOF Tirsdagshold Rigsarkivet Nov-2012

Catherine Jo Jørgensen, FOF Tirsdagshold Rigsarkivet Nov-2012 1 1833 - Fødes 20.10.1833 uægte barn af Caroline Larsdatter og Jonas (?) Mogensen, udlagte fader 1: i Nyrup By (Tikøb Sogn) ELLER 2: i Horneby (Tikøb Sogn) 1: Kirkebog. Den Danske Folkekirke Tikøb Sogn,

Læs mere

Hus - Nr Egedevej 126

Hus - Nr Egedevej 126 Hus - Nr. 10 - Egedevej 126 Ejendom Matr.nr. Parcelhus 10 & 3-d, Frenderup By Areal Matr.nr. 10 = 985 m 2 Matr.nr. 3-d = 1386 m 2 (udskilt fra matr.nr. 3-a i 1947) Noter Indtil 1866 lejehus/fæstehus under

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Familiegrupperapport for Jens Jørgensen og Mette Rasmusdatter Mand Jens Jørgensen 1

Familiegrupperapport for Jens Jørgensen og Mette Rasmusdatter Mand Jens Jørgensen 1 Mand Jens Jørgensen 1 Født Før 19 Jan. 1744 Lumby, Lunde, Odense 2 Dåb 19 Jan. 1744 Lumby, Lunde, Odense 2 Død 27 Apr. 1803 Lumby, Lunde, Odense 3 Begravet 30 Apr. 1803 Lumby, Lunde, Odense 3 Far Jørgen

Læs mere

Uægte børn. Erik Kann

Uægte børn. Erik Kann Uægte børn Erik Kann Disposition Vanens magt er stor Det skal nu kunne ses før.. Hvad skal vi gøre? Hvad skete der? Helt basale kilder Åbenbart skriftemål Disposition, fortsat Lejermålsbøder Dispensationer

Læs mere

Tragiske omstændigheder ender lykkeligt i Caspers Stiftelse i Frederikshavn

Tragiske omstændigheder ender lykkeligt i Caspers Stiftelse i Frederikshavn Tragiske omstændigheder ender lykkeligt i Caspers Stiftelse i Frederikshavn Da Frederikshavn Stadsarkiv for et års tid siden gik i gang med en større oprydning i kælderen under Frederikshavn Rådhus, dukkede

Læs mere

Arkiver som jeg bruger. John Willy Rasmussen

Arkiver som jeg bruger. John Willy Rasmussen Arkiver som jeg bruger John Willy Rasmussen Program Hvilke arkiver kan vi besøge Hvilke emner søger jeg arkivalier om. Arkiver vi søger i Rigsarkivet, Dansk data arkiv Landsarkiver Erhvervs arkivet Lokalarkiver

Læs mere

KVINDER OG MÆND I FÆNGSEL

KVINDER OG MÆND I FÆNGSEL FANGER Hvem sidder i de danske fængsler? Mønsteret fra 1800-tallet og frem til i dag tegner stort set det samme billede. Fangerne er næsten udelukkende unge mænd, der typisk kommer fra de lavere sociale

Læs mere

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort

www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort www.nødhjælp.dk/testamente Lad livet gå videre når du er gået bort en afgift der ellers tilfalder staten, kan du give videre til verdens fattigste Det vil være en stor støtte for vores arbejde blandt verdens

Læs mere

Familiegrupperapport for Søren Hansen og Ane Jensdatter Side 1 Mand Søren Hansen 1

Familiegrupperapport for Søren Hansen og Ane Jensdatter Side 1 Mand Søren Hansen 1 Familiegrupperapport for Søren Hansen og Ane Jensdatter Side 1 Mand Søren Hansen 1 Født 19 Jun. 1799 Haraldsted, Ringsted, Sorø 2 Dåb 28 Jul. 1799 Haraldsted, Ringsted, Sorø 2 Død 25 Sep. 1875 Soderup,

Læs mere

DET NYE ARKIVALIERONLINE

DET NYE ARKIVALIERONLINE Hurtige tips & tricks til DET NYE ARKIVALIERONLINE - især skifter indtil 1919 Hvorfor nyt AO? Vi har været nødt til at sætte den nye arkivalieronline i drift nu. Grunden er, at systemerne bagved skal opdateres

Læs mere

Familiegrupperapport for Ole Hansen og Inger Kirstine Madsdatter Mand Ole Hansen 1

Familiegrupperapport for Ole Hansen og Inger Kirstine Madsdatter Mand Ole Hansen 1 Mand Ole Hansen 1 Født 17 Okt. 1807 Nykøbing Sjælland, Ods, Holbæk 2 Dåb 15 Nov. 1807 Nykøbing Sjælland, Ods, Holbæk 2 Død 12 Aug. 1880 Nykøbing Sjælland, Ods, Holbæk 3 Begravet 17 Aug. 1880 Nykøbing Sjælland,

Læs mere

Der var mange dagsordener. Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Der var mange dagsordener. Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening Der var mange dagsordener Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening 1971 1974 Af Bjarne Trier Andersen og John Guldager, november 2011 Blå bog Susanne Voldby, født 1943. Uddannet

Læs mere

Familiegrupperapport for Hans Nielsen og Kirstine Andersdatter Mand Hans Nielsen 1

Familiegrupperapport for Hans Nielsen og Kirstine Andersdatter Mand Hans Nielsen 1 Mand Hans Nielsen 1 Født Før 22 Mar. 1772 Rørvig, Ods, Holbæk 2 Dåb 22 Mar. 1772 Rørvig, Ods, Holbæk 2 Død 9 Nov. 1848 Nykøbing Sjælland, Ods, Holbæk 3 Begravet 15 Nov. 1848 Nykøbing Sjælland, Ods, Holbæk

Læs mere

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni 2013-2 Siden sidst Onsdag den 16. januar var der foredrag på Ferritslev Friskole. Sognepræst ved Brahetrolleborg, Øster Hæsinge og Krarup Kirker, Ole Buhl Hansen, fortalte om,hvordan vi ved hjælp af humoren

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

Lønnen bærer arbejdet i sig selv. Erik Kann

Lønnen bærer arbejdet i sig selv. Erik Kann Lønnen bærer arbejdet i sig selv Erik Kann Disposition Hvad handler aftenens foredrag om? Den periode vi beskæftiger os med Hvordan finder vi frem til oplysningerne? Det afhænger af, hvad vi ved Ingen

Læs mere

DET NYE ARKIVALIERONLINE. - inspiration til noget af dét, du måske IKKE har prøvet før

DET NYE ARKIVALIERONLINE. - inspiration til noget af dét, du måske IKKE har prøvet før DET NYE ARKIVALIERONLINE - inspiration til noget af dét, du måske IKKE har prøvet før FIND DIN SLÆGT De bedste kilder til slægtsforskning - udover kirkebøger og folketællinger - finder du samlet her. NYT

Læs mere

Amterne blev opdelt i 1656 lægder. Lægd betyder inddeling og kunne typisk være et sogn

Amterne blev opdelt i 1656 lægder. Lægd betyder inddeling og kunne typisk være et sogn Lægdsruller Med den standsopdelte værnepligt, der indføres 1788 opstår et behov for registrering af dem, der kunne komme på tale som soldater. Ca. 200.000 mand skulle registreres i Lægdsruller. Amterne

Læs mere

Om at finde personer i 1900-tallet

Om at finde personer i 1900-tallet Om at finde personer i 1900-tallet PER ANDERSEN WWW.FAMILIESOGNING.DK Tiden går med.. Bestyrelsesmedlem, DIS-Danmark DIS-Danmarks bibliotek i Albertslund (bibliotek.dis-danmark.dk) Medredaktør på Slægtsforskeren

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gårdens navn Matr.nr. Krinkelkær 2-b m.fl., Frenderup By Selvstændig ejendom fra 1866. Areal - 1866 Matr.nr. 2-b blev udskilt fra matr.nr. 2-a i 1866. Ejeren af

Læs mere

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Knud Pedersen & Maren Rasmusdatter Saaderup 140/141

Læs mere

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen Anne-Sophie Rasmussen P.S. Krøyer - Lysets maler Portræt af P.S. Krøyer, Valdemar Poulsen, ca. 1901, Danmarks Kunstbibliotek. 2 P.S. Krøyer Peder Severin Krøyer er en berømt dansk/norsk kunstner, som

Læs mere

Om at finde personer i 1900-tallet

Om at finde personer i 1900-tallet Om at finde personer i 1900-tallet PER ANDERSEN WWW.FAMILIESOGNING.DK Agenda Hvad er specielt ved 1900-tallet? Folkeregister Folketællinger Aviser og vejvisere Søgemaskiner Lokalarkiver Detektiven og eksempler

Læs mere

Matr.nr. 31-a - V. Egede By

Matr.nr. 31-a - V. Egede By Matr.nr. 31-a - V. Egede By Matr.nr. (1808) Status (1808) Jordareal Bygninger Matr.nr. 31, Vester Egede Fæstehus Ejer: Gisselfeld Kloster 1808: 79.230 Alen2 (5½ td. land) 2015: 3.420 m2 (iflg. BBR) Se

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Christian Bruuns jul 1917.

Christian Bruuns jul 1917. Christian Bruuns jul 1917. Oversat til nudansk og med nutidig retskrivning står der: D. 25./12. 1917. Kære forældre og søster. Vil hurtigt skrive et par ord inden middag. Det var altså den fjerde juleaften

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker Foto: Ajs Nielsen Flere og flere børn vokser op hos deres enlige mor, og de har ingen eller kun en meget sparsom kontakt med deres far.

Læs mere

1.3. Mette Olesdatter. Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter. Eva Kristensen Marts udgave METTE OLESDATTER "1

1.3. Mette Olesdatter. Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter. Eva Kristensen Marts udgave METTE OLESDATTER 1 Mette Olesdatter Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave METTE OLESDATTER "1 METTE OLESDATTER "2 Mette Olesdatter *1789-1880 Mette Olesdatter blev født den 1. november

Læs mere

Enghavegaard, Borup, matrikel 7

Enghavegaard, Borup, matrikel 7 https://www.slaegtogdata.dk/kilder/afskrevne-kilder/praestoeamt/enghavegaard-borup-matr-7 Enghavegaard, Borup, matrikel 7 Præstø amt, Fakse herred, Sønder Dalby sogn - kildeafskrift doneret af Arne Hansen,

Læs mere

Catherine Jo Jørgensen, FOF Tirsdagshold Rigsarkivet Nov-2012

Catherine Jo Jørgensen, FOF Tirsdagshold Rigsarkivet Nov-2012 1 1837 Fødes 25.11.1837 uægte barn af [Ane 50] Ane Johanne Olsdatter og [Ane 49] Ukendt dog påstår familien at det er den danske arveprins Ferdinand, Den kongelige Fødselsstiftelse i 1837 Døbes 05.12.1837

Læs mere

Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge

Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge Udført af Karsten Thorborg, 2009 http://kt.mono.net Introduktion 1 Anders Liisberg var resultat af et møde i Randers mellem dyrlægen Niels Peter

Læs mere

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN 1 RASMUS JENSEN Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1 Rasmus Jensen *1811-1890 Rasmus blev født 8. december 1811 i Lydum. Han bliver ført til

Læs mere

Om at finde personer i 1900-tallet

Om at finde personer i 1900-tallet Om at finde personer i 1900-tallet PER ANDERSEN WWW.FAMILIESOGNING.DK Om mig.. Næstformand, Danske Slægtsforskere Slægtsforskernes Bibliotek i Albertslund (bibliotek.dis-danmark.dk) Medredaktør på Slægtsforskeren

Læs mere

Skriv om dit liv. Ragnhild Bach Ølgaard

Skriv om dit liv. Ragnhild Bach Ølgaard Skriv om dit liv Ragnhild Bach Ølgaard 1 Sådan skriver du dine erindringer Du er en guldgrube af viden Sørg for at give den videre i tide Skriv Skriv Skriv Skriv, hvad du kan huske. Det her er ikke noget

Læs mere

Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt

Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt Ifølge matriklen i 1664 hørte gården til Jomfruens Egede, fæsteren var Niels Pedersen, gårdens hartkorn angives til 4 td 5 sk. Ifølge Matriklen i 1680 hørte

Læs mere

Lars Christian Iver Christensen,

Lars Christian Iver Christensen, Han blev født den 23. september 1890 i hjemmet Freerslev mark, Freerslev sogn, Haslev som den 7. og sidste i en søskendeflok. Forældre Jens Christensen og Mette Pedersdatter Blev døbt i Freerslev kirke

Læs mere

Æ AVIS HUSAVIS LEOS PLEJECENTER

Æ AVIS HUSAVIS LEOS PLEJECENTER Æ AVIS HUSAVIS LEOS PLEJECENTER AUGUST 2016 Redaktionen består af: Bettina G. Lone M. Indlæg til avisen fra beboere, pårørende og personale samt andre interesserede modtages gerne og senest den 20. I hver

Læs mere

www.ao.salldata.dk Kirkebøger, Folketællinger, Borgerlige vielser Sønderjyske personregistre, Fødselsstiftelsen Skifter, Bygningshistorie, Brandforsikringer Lægdsruller, Erindringsmedaljer 1848-1850,1864

Læs mere

Fattiggårds turen af Hjørring Kommunearkiv

Fattiggårds turen af Hjørring Kommunearkiv Fattiggårds turen Side 1 af 7 Downloaded fra HistoriskAtlas.dk/Fattiggårds_turen_(r391) d. 25. juni 2019 Rutens længde: 89 km Punkter på ruten 1. Skjøttrup Fattiggård 2. Vrejlev - Hæstrup Fattiggård 3.

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34

15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34 15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34 Almægtige Gud og skaber. TAK, for at du giver os alt, hvad vi behøver; lær os at søge dit rige. AMEN Han havde dyrket markerne

Læs mere

Generation X Ane nr. 1366/1367

Generation X Ane nr. 1366/1367 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Jens Raa og Ellen Mogensdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Mogens Gjedde & -datter Ane nr. 2732/2733 Jens Raa & Ellen Mogensdatter

Læs mere

Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007

Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007 Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007 Digteren H. C. Andersen skrev i 1854: Hist, hvor vejen slår en bugt, ligger der et hus så smukt. Væggene lidt skæve stå, ruderne er ganske små, osv. "Stensballehus" Verslinjerne

Læs mere

Siden sidst. En lille prøve:

Siden sidst. En lille prøve: Bestyrelsen forespurgte i Nyhedsbrev maj 2008, om nogen havde noget imod, at vi lavede en medlemsliste. Det var ikke tilfældet, så i dette nummer er vedlagt en oversigt over nuværende medlemmer, som måske

Læs mere

Slægtsforskning. Slægt- og Lokalhistorisk forening Djursland Januar/Februar 2017

Slægtsforskning. Slægt- og Lokalhistorisk forening Djursland Januar/Februar 2017 Slægtsforskning Slægt- og Lokalhistorisk forening Djursland Januar/Februar 2017 Foreningens Program Tirsdag 10 jan.: Kursus 1 Tirsdag 17 jan.: Grenaa i 1970 erne Torsdag 24 jan.: Kursus 2 Tirsdag 7 feb.:

Læs mere

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707.

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707. Boel 39 Ramsdam 7 Christen Hansen Sandvad, stamfader til efterfølgende slægt, levede i det 17. århundrede, gift før 1663 med N.N. Af deres børn kendes en søn, Peder. Peder Christensen (Sandvej.) Født i

Læs mere