Titel: Overvågning af birkemus Sicista betulina

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Titel: Overvågning af birkemus Sicista betulina"

Transkript

1 Titel: Overvågning af birkemus Sicista betulina Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard¹ og Julie Dahl Møller² ¹ Institut for Bioscience, Aarhus Universitet ² Julie Dahl Møller Consult TA henvisninger TA. nr.: A03 Version: 1 Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: Ingen 0 Indhold 1 Indledning Metode Tid, sted og periode Undersøgelsesområde Udstyr - Faldfælder Procedure - Overvågning Fældefangst Analyser af sløruglegylp Observationer fra offentligheden Stamdata Overvågningsdata Databehandling Kvalitetssikring Kvalitetssikring af data og dataaflevering Referencer Bilag Feltskema Oversigt over versionsændringer... 10

2 2 1 Indledning Formålet med overvågningen er at indsamle data, der kan danne grundlag for en vurdering af artens bevaringsstatus i henhold til habitatdirektivet. Dette indebærer en i første omgang ekstensiv overvågning af artens forekomst og udbredelse. Den tekniske anvisning skal sikre en ensartet og reproducerbar overvågning. 2 Metode Konceptet for ekstensiv overvågning af arter er overvågning af ændringer i deres udbredelse. Den overordnede metode er derfor at undersøge hvor mange UTM-kvadrater birkemus findes i, forsvinder fra eller indvandrer til. Den konkrete metode baserer sig på fangst i faldfælder, som ikke skader dyrene, og har været anvendt med positivt resultat i Projekt Birkemus i perioden (Møller m.fl. 2011). Metoden suppleres med analyser af sløruglegylp og evt. registrering af oplysninger fra offentligheden. 2.1 Tid, sted og periode Overvågningen af birkemus udføres i perioden 1. maj til 10. juli og 1. august til 15. september. Selve fældefangsten finder sted i 6 dage på hver lokalitet (sammenhængende fældedøgn). Uglegylp indsamles i perioden 1. juni til 1. oktober. Observationer fra offentligheden indsamles hele året Undersøgelsesområde Birkemus eftersøges i Jylland på lokaliteter med egnede levesteder for arten (Møller m.fl. 2011, Møller 2012) i 24 udvalgte UTM-kvadrater (10x10 km). I hvert af de 24 udvalgte UTM-kvadrater - typisk nabokvadrater til kvadrater, hvor arten er registreret i perioden (Figur 1) eftersøges birkemus på to lokaliteter. Kvadraterne udvælges af inventøren på baggrund af en spredningsøkologisk vurdering i forhold til den nuværende kendte udbredelse (Figur 1) og en vurdering af egnede habitater for birkemus i kvadraterne. I udvælgelsen kan desuden indgå nyere eller ældre oplysninger om forekomst af birkemus. Arten overvåges ikke i de viste kvadrater med kendte forekomster af arten i perioden (Figur 1). Eftersøgningen af birkemus foretages over 2 år inden for en programperiode. Antallet af lokaliteter fordeles ligeligt over de to år, hvilket vil sige, at der det enkelte år overvåges 24 lokaliteter fordelt på 12 UTM-kvadrater.

3 3 Figur 1. Kendte forekomster af birkemus i Danmark angivet i UTM-kvadrater på 10x10 km2. Mørkegrønne kvadrater er med forekomst i perioden (Projekt Birkemus). Lysegrønne kvadrater er øvrige forekomster i perioden Grænsen mellem den atlantiske og den kontinentale biogeografiske region er vist på kortet med en sort streg (Søgaard m.fl. 2013). 2.2 Udstyr - Faldfælder Store koniske blomsterspande anvendes som faldfælder. Spandene er ca. 36 cm dybe med en diameter på ca. 28 cm foroven og ca. 19 cm i bunden og blev med succes afprøvet i Projekt Birkemus i perioden (Møller m.fl. 2011). Til hver fælde anvendes et plasticlåg (diameter ca. 32 cm) med fire ben af ståltråd. De fire ben sættes i jorden omkring fælden, så låget svæver over fælden og giver ly for nedbør (Fig. 2). Hver fælde består af to spande sat inden i hinanden, den inderste spand med små huller boret i bunden. Eventuelt regnvand, som løber fra jordoverfladen eller låget ned i fælden, vil nu løbe videre fra den inderste spand ned i den yderste, så dyrene i fælden forbliver nogenlunde tørre. Mellemrummet mellem de to spande skal være ca. 2 cm for at klare de fleste regnskyl mellem fældecheck. Evt. vand fjernes fra den yderste spand med en svamp eller en klud. Da der ingen huller er i den yderste spand, kan vand ikke trænge ind i fælden nedefra. Derudover medbringes GPS, kort eller ortofoto til positionering af observationer, feltskema og skriveredskaber.

4 4 Figur 2. Faldfælde til eftersøgning af birkemus bestående af en yderspand (uden huller i bunden) og en inderspand (med huller i bunden) samt er låg på 4 ben af ståltråd (Foto: Julie Dahl Møller) 2.3 Procedure - Overvågning Fældefangst På lokaliteten udvælges et velegnet levested for birkemus (Møller m.fl. 2011, Møller 2012). Her udlægges en m lang transekt med 15 faldfælder. Fælderne opstilles/nedgraves hvor vegetationen synes bedst for arten, og transekten behøver derfor ikke at være fuldstændig linjeformet. Den enkelte transekt, fastlægges med GPS for transektens midtpunkt. Alle fælder forsynes med hø. Halm har den ulempe at birkemus kan undslippe fælden ved at klatre op ad de kraftige halmstrå, hvis halmstråene er lange og ikke omhyggeligt trykkes ned i bunden af fælden. De tynde græsstrå er sværere at klatre op ad. Ud over hø skal alle fælder forsynes med en håndfuld valset havre og melorm og et stykke æble (1/16 af normal størrelse). Fælderne fanger i 6 sammenhængende dage og røgtes to gange dagligt, om morgenen og om eftermiddagen. Efter regn skal fælderne om nødvendigt tømmes for vand og høet skal udskiftes. Ved fælderøgtning og tjek af evt. fældefangst tages kun den inderste spand op af fælden. Fangne dyr hældes direkte ud på jorden efter registrering, og man undgår derved direkte at håndtere dyrene og unødigt stresse dem.

5 Analyser af sløruglegylp Analyse af sløruglegylp udgør en god og effektiv, omend ikke så geografisk præcis, metode til at få overblik over forekomst af birkemus i et område. Knoglerester fra birkemus er blevet fundet i gylp fra en del uglearter, primært slørugle. Sløruglegylp er bedst egnet til denne form for analyser fordi sløruglen ofte jager i fugtige habitater hvor birkemus også forekommer. Derudover er gylpet fra denne ugle relativt nemt at finde, idet mange danske slørugler holder til i redekasser som er sat op af Slørugleforeningen ( Knoglerester af birkemus kan dog også findes i gylp fra andre ugler, fx skovhornugle (Jensen & Jensen 1998), og er det umuligt at skaffe sløruglegylp fra et relevant område, kan man evt. analysere gylp fra andre ugler. Naturstyrelsens enheder indsamler ikke selv uglegylp, men tager imod uglegylp indsamlet af frivillige (se f.eks. Uglegylpet skal være indsamlet i perioden primo juni til ultimo september, hvor aktiviteten hos birkemus er størst, og der derfor er bedst chance for at finde skeletrester fra dem i gylpet. Uglegylpet udblødes i vand eller i en natriumhydroxidopløsning (Degn, 1978), så skeletresterne kan frasorteres. Birkemus bestemmes udelukkende ud fra kranie- og kæbedele. Dette kræver et indgående kendskab til tand- og kraniekaraktererne på småpattedyr, da specielt birkemusens underkæbe kan forveksles med underkæben fra andre mus. Antallet af birkemus i gylpet fastslås ud fra højeste antal af højre/venstre over- eller underkæber Observationer fra offentligheden Tilfældige observationer har indtil for få år siden dannet hovedgrundlaget for vores viden om forekomst af birkemus i Danmark. Sådanne observationer forekommer stadig, omend tilsyneladende sjældnere end før. Observationerne er stadig vigtige at få fat i, primært som led i kortlægningen af artens forekomst i Danmark. Derudover kan de være medvirkende til at arten registreres i habitattyper, som den er kendt i, men hvor den vanskeligt fanges (fx heder og plantager), og endelig mindsker observationerne naturligvis også risikoen for at arten overses i visse habitattyper. Observationerne indsamles passivt uden opsøgende aktiviteter - som fx annoncering i aviser o. lign Stamdata Stamdata omfatter lokalitetens stednavn, ansvarlig myndighed, inventør og metode ved indsamling af data (bilag 6.1). Der udfyldes separate skemaer for hver af de anvendte overvågnings-/registreringsmetoder Overvågningsdata Fældefangst: Midtpunktet af transekten angives i UTM-koordinater. Start- og slutdato anføres. Antallet af fangede birkemus angives pr. fældedøgn (Bilag 6.1)

6 6 Ved udlægning af transekten angives der oplysninger om karakteren af det omgivende levested fordelt på en række kategorier (Tabel 1). Disse data oplyses både ved fangst og ikke-fangst. 1. Vandløbskant 5. Overdrev 9. Hede 13. Markskel 2. Vældområde 6. Dyrket mark 10. Hegn 14. Andet 3. Mose 7. Ugræsset eng 11. Skovbryn 15. Jorddiger 4. Våd eng 8. Græsset eng 12. Skov Tabel 1. Kategorier af levesteder ved fældefangst af birkemus Analyser af sløruglegylp: Her anføres dato for fund af gylp, og hvor mange birkmus der er fundet i gylp (bilag 6.1). Observationer af birkemus: Her anføres arten af observation (død eller levende birkemus) og om der foreligger dokumentation i form af foto. 3 Databehandling Data fra feltskemaet (Bilag 6.1) overføres til indtastningsfladen for birkemus i Danmarks Naturdata under Danmarks Miljøportal. Her findes også nærmere oplysninger om indtastning og redigering af data samt dataflow under Vejledninger og Brug af systemet. 4 Kvalitetssikring 4.1 Kvalitetssikring af data og dataaflevering I forbindelse med håndtering af naturdata er der defineret en kvalitetssikringsprocedure, der omfatter selve indtastnings- og redigeringsprocessen, men også det videre forløb i forbindelse med godkendelse af data på kommunalt, regionalt og fagdatacenter niveau understøttes af systemet. Se nærmere oplysninger herom på Danmarks Naturdata under Vejledninger og Kvalitetssikrings-flow.

7 7 5 Referencer Degn, H. J. (1978). A new method of analyzing pellets from owls etc. - Dansk Orn. Foren. Tidsskr. 72: 143. Jensen, A, & Jensen, B. (1998). Skovhorneuglens Asio otus vinterføde in Danmark. Dansk Orn. Foren. Tidsskr. 92: Møller, J.D., Asbirk, S., Baagøe, H.J., Håkansson, B. & Jensen, T.S. (2011). Projekt Birkemus. Naturhistorisk Museum, Århus. 76 s. Møller, J.D. (2012). Forvaltningsplan. Beskyttelse og forvaltning af birkemusen, Sicista betulina, og dens levesteder i Danmark. - Miljøministeriet, Naturstyrelsen. 29 s. Søgaard, B., Wind, P., Elmeros, M., Bladt, J., Mikkelsen, P., Wiberg- Larsen, P., Johansson, L.S., Jørgensen, A.G., Sveegaard, S. & Teilmann, J Overvågning af arter NOVANA. Aarhus Universitet, DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, 240 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 50.

8 8 6 Bilag 6.1 Feltskema BILAG 6.1 BIRKEMUS FELTSKEMA NOVANA Version 1 gældende fra Stamdata Stednavn Ansvarlig myndighed Inventør Metode ved indsamling af data (sæt x) Overvågningsdata - Fældefangst Koordinater for midtpunkt af transekt (Dansk Kva- DKN X dratnet) Fældefangst Sløruglegylp Observationer DKN Y Tidsforbrug Startdato: Slutdato Levesteder - Kategori 1-15 (Tabel 1) Sæt x (højs 3 x) Fældedøgn Antal birkemus fanget pr. døgn Overvågningsdata Analyse af sløruglegylp Dato for fund af uglegylp Koordinater for fund af sløruglegylp (Dansk kvadratnet). Antal birkemus fundet DKN X DKN Y Overvågningsdata Observation Dato for observation Koordinater for observation af birkemus (Dansk kvadratnet). Død birkemus (sæt x) DKN X DKN Y Foto (sæt x) Levende birkemus (sæt x) Foto (sæt x)

9 9 Bemærkninger:

10 10 7 Oversigt over versionsændringer Version Dato Emne: Ændring:

Birkemus Sicista betulina teknisk anvisning til ekstensiv overvågning/kortlægning

Birkemus Sicista betulina teknisk anvisning til ekstensiv overvågning/kortlægning Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard, Julie Dahl Møller og Thomas Eske Holm Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr: A3 Version:

Læs mere

Titel: Overvågning af birkemus Sicista betulina

Titel: Overvågning af birkemus Sicista betulina Titel: Overvågning af birkemus Sicista betulina Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Forfattere: Morten Elmeros¹, Julie Dahl Møller², Bjarne Søgaard¹ & Ole Roland Therkildsen¹ ¹ Institut

Læs mere

Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl

Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA.

Læs mere

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018 Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning TA. nr.: A15 Version: 2 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² Gyldig fra:

Læs mere

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² ¹ Institut for Bioscience, Aarhus Universitet ² Amphi Consult

Læs mere

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Titel: Overvågning af vindelsnegle: Sumpvindelsnegl Vertigo moulinsiana, skæv vindelsnegl Vertigo angustior og kildevældsvindelsnegl

Titel: Overvågning af vindelsnegle: Sumpvindelsnegl Vertigo moulinsiana, skæv vindelsnegl Vertigo angustior og kildevældsvindelsnegl NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET Titel: Overvågning af vindelsnegle: Sumpvindelsnegl Vertigo moulinsiana, skæv vindelsnegl Vertigo angustior og kildevældsvindelsnegl Vertigo geyeri

Læs mere

Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis

Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning TA. nr.: A13 Version: 2 Oprettet: 16.11.2018 Forfatter: Ole Roland Therkildsen Institut

Læs mere

Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis

Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Forfatter: Ole Roland Therkildsen Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Henvisning

Læs mere

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A115 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A133 Version: 2

Læs mere

Titel: Overvågning af sangsvane Cygnus cygnus som ynglefugl

Titel: Overvågning af sangsvane Cygnus cygnus som ynglefugl Titel: Overvågning af sangsvane Cygnus cygnus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A107 Version:

Læs mere

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A180 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A112 Version: 2 Oprettet: 20.02.2018

Læs mere

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A139 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A111 Version: 1 Oprettet: 15.03.2018

Læs mere

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A127 Version: 1 Oprettet: 27.02.2017 Gyldig

Læs mere

Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A167 Version: 1 Oprettet: 21.02.2017 Gyldig

Læs mere

Titel: Overvågning af perleugle Aegolius funereus som ynglefugl

Titel: Overvågning af perleugle Aegolius funereus som ynglefugl Titel: Overvågning af perleugle Aegolius funereus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A126 Version:

Læs mere

Titel: Overvågning af hedepletvinge Euphydryas aurinia.

Titel: Overvågning af hedepletvinge Euphydryas aurinia. Titel: Overvågning af hedepletvinge Euphydryas aurinia. Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard¹ og Flemming Helsing² ¹ Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Læs mere

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A175 Version: 1 Oprettet: 14.02.2018

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A166 Version: 1 Oprettet: 26.02.2017

Læs mere

Udgået 1. april Indhold. Titel: Overvågning af rød glente som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1

Udgået 1. april Indhold. Titel: Overvågning af rød glente som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1 Titel: Overvågning af rød glente som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger 0 Indhold TA.

Læs mere

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1 Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A179 Version: 1.1 Oprettet: 31.01.2017 Gyldig fra:

Læs mere

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for vandhulsarter (padder, guldsmede og vandkalve)

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for vandhulsarter (padder, guldsmede og vandkalve) Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr.: TA-OP 5 Titel: Gyldig fra: 27.5 2010 Kortlægning

Læs mere

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A177 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl

Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Titel: Overvågning af havørn Haliaetus albicilla som ynglefugl

Titel: Overvågning af havørn Haliaetus albicilla som ynglefugl Titel: Overvågning af havørn Haliaetus albicilla som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A113

Læs mere

TA. nr.: A14. Gyldig fra: Bjarne Søgaard og Ole Roland Therkildsen,

TA. nr.: A14. Gyldig fra: Bjarne Søgaard og Ole Roland Therkildsen, Titel: Overvågning af bæver Castor fiber Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv/ekstensiv overvågning TA. nr.: A14 Version: 1 Forfattere: Gyldig fra: 01.03.2019 Bjarne Søgaard og Ole Roland Therkildsen,

Læs mere

Titel: Overvågning af markfirben Lacerta agilis. Oprettet: 1.02.2014. TA. nr.: Version:

Titel: Overvågning af markfirben Lacerta agilis. Oprettet: 1.02.2014. TA. nr.: Version: Titel: Overvågning af markfirben Lacerta agilis Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard¹ og Lars Christian Adrados² ¹ Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Læs mere

Danmarks rapportering af bevaringsstatus for naturtyper og arter til EU jf. Habitatdirektivets

Danmarks rapportering af bevaringsstatus for naturtyper og arter til EU jf. Habitatdirektivets Danmarks rapportering af bevaringsstatus for naturtyper og arter til EU jf. Habitatdirektivets Artikel 17 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. juni 2013 Hanne Bach & Jesper Fredshavn

Læs mere

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A103 Version: 2

Læs mere

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1 1 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfremmede stoffer i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere

0 Indhold. Titel: Overvågning af grøn kølleguldsmed

0 Indhold. Titel: Overvågning af grøn kølleguldsmed Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Forfatter: Bjarne Søgaard, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Henvisning til anden relevant TA: TA. nr.: Version: Oprettet: A06 2 09.06.2011

Læs mere

Titel: Overvågning af klyde Recurvirostra avosetta som ynglefugl

Titel: Overvågning af klyde Recurvirostra avosetta som ynglefugl Titel: Overvågning af klyde Recurvirostra avosetta som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert, Bjarne Søgaard & Thomas Bregnballe Aarhus Universitet

Læs mere

0 Indhold. Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1

0 Indhold. Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1 Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A106

Læs mere

Titel: Overvågning af dværgmåge Larus minutus som ynglefugl

Titel: Overvågning af dværgmåge Larus minutus som ynglefugl Titel: Overvågning af dværgmåge Larus minutus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.:

Læs mere

Titel: Overvågning af sortspætte Dryocopus martius som ynglefugl

Titel: Overvågning af sortspætte Dryocopus martius som ynglefugl Titel: Overvågning af sortspætte Dryocopus martius som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A171 Version: 1 Oprettet: 14.12.2017

Læs mere

A128 Overvågning af trane som ynglefugl Versionsnummer: 2

A128 Overvågning af trane som ynglefugl Versionsnummer: 2 Titel: Overvågning af trane Grus grus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A128 2 Gyldig fra: 15.03.2017

Læs mere

Udgået 15. marts 2017

Udgået 15. marts 2017 Titel: Overvågning af trane Grus grus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: Version: Oprettet: A128 1

Læs mere

Titel: Overvågning af mosehornugle Asio flammeus som ynglefugl

Titel: Overvågning af mosehornugle Asio flammeus som ynglefugl Titel: Overvågning af mosehornugle Asio flammeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Titel: Levestedsvurdering for eremit Osmoderma eremita Dokumenttype: Teknisk anvisning

Titel: Levestedsvurdering for eremit Osmoderma eremita Dokumenttype: Teknisk anvisning Titel: Levestedsvurdering for eremit Osmoderma eremita Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Bjarne Søgaard¹ og Jesper Fredshavn² ¹ Aarhus Universitet, Institut for Bioscience ² Aarhus Universitet,

Læs mere

0 Indhold. Titel: Overvågning af mosehornugle Asio flammeus som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning

0 Indhold. Titel: Overvågning af mosehornugle Asio flammeus som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning Titel: Overvågning af mosehornugle Asio flammeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis som ynglefugl

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis som ynglefugl Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Udgået 1. april 2017 og sammenskrevet. i Overvågning af kystnære ternearter TAA Indhold. Titel: Overvågning af fjordterne som ynglefugl

Udgået 1. april 2017 og sammenskrevet. i Overvågning af kystnære ternearter TAA Indhold. Titel: Overvågning af fjordterne som ynglefugl Titel: Overvågning af fjordterne som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert, Bjarne Søgaard & Thomas Bregnballe Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version:

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version: Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson, Fagdatacenter for Ferskvand, Peter Wind, Fagdatacenter for Biodiversitet og terrestrisk natur Institut for Bioscience TA henvisninger

Læs mere

Titel: Overvågning af sortterne som ynglefugl

Titel: Overvågning af sortterne som ynglefugl Titel: Overvågning af sortterne som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA. nr.: A154 Version: 2 Oprettet: 06.03.2017 Gyldig fra:

Læs mere

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹ Titel: Overvågning af engryle som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: A134 Version: 1 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Læs mere

Titel: Overvågning af sortplettet blåfugl Maculinea arion. Udgået 1. maj 2017

Titel: Overvågning af sortplettet blåfugl Maculinea arion. Udgået 1. maj 2017 Maculinea arion Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard, Per Stadel Nielsen & Thomas Eske Holm Danmark Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet Henvisning til

Læs mere

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹ Titel: Overvågning af brushane som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: A135 Version: 1 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Læs mere

Titel: Overvågning af sort stork Ciconia nigra som ynglefugl

Titel: Overvågning af sort stork Ciconia nigra som ynglefugl Titel: Overvågning af sort stork Ciconia nigra som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Reduktioner i overvågningsprogrammet

Reduktioner i overvågningsprogrammet Reduktioner i overvågningsprogrammet NOVANA Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. april 2015 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Antal sider: 5 Faglig

Læs mere

0 Indhold. Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning

0 Indhold. Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Thomas Kjær Christensen, Stefan Pihl, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Fredericia Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Fredericia Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Grøn buxbaumia Buxbaumia viridis teknisk anvisning til ekstensiv overvågning

Grøn buxbaumia Buxbaumia viridis teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard, Erik Aude, Thomas Eske Holm Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr: A40 Version: 1.0

Læs mere

Titel: Overvågning af markpiber Anthus campestrissom ynglefugl

Titel: Overvågning af markpiber Anthus campestrissom ynglefugl Titel: Overvågning af markpiber Anthus campestrissom ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

A131 Overvågning af klyde som ynglefugl Versionsnummer: 2

A131 Overvågning af klyde som ynglefugl Versionsnummer: 2 Titel: Overvågning af klyde som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A131 2 Gyldig fra: 01.04.2017

Læs mere

Titel: Artsovervågning af flodperlemusling (Margaritifera margaritifera)

Titel: Artsovervågning af flodperlemusling (Margaritifera margaritifera) Titel: Artsovervågning af flodperlemusling (Margaritifera margaritifera) Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Peter Wiberg-Larsen Bioscience, AU TA henvisninger 0 Indhold TA. nr.: Version: V12 1

Læs mere

Odder og stopriste/spærreanordninger i fiskeredskaber i visse salte vande

Odder og stopriste/spærreanordninger i fiskeredskaber i visse salte vande Odder og stopriste/spærreanordninger i fiskeredskaber i visse salte vande Supplement til notat af 10. november 2011 vedr. anvendelse af stopriste/spærreanordninger i fiskeredskaber for at undgå drukning

Læs mere

Teknisk anvisning til luftfotoregistrering af tabt 3-natur

Teknisk anvisning til luftfotoregistrering af tabt 3-natur Forfattere: Anders Juel og Bettina Nygaard Sider: 1 af 10 Dokumenttype: Teknisk anvisning Version: 1.4 Oprettet: 22-02-2012 Emne: Luftfotoregistrering af tabt 3-natur Gyldig fra: 01-03-2012 Printindstilling:

Læs mere

Omfanget af bifangster af fugle i nedgarn i fritidsfiskeriet i to NATURA2000- områder Statusrapport, april 2015

Omfanget af bifangster af fugle i nedgarn i fritidsfiskeriet i to NATURA2000- områder Statusrapport, april 2015 Omfanget af bifangster af fugle i nedgarn i fritidsfiskeriet i to NATURA2000- områder Statusrapport, april 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 9. april 2015 Ib Krag Petersen

Læs mere

Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13

Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13 Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. juni 2014 Tommy Asferg Institut for

Læs mere

0 Indhold. Titel: Overvågning af hedepletvinge Euphydryas aurinia

0 Indhold. Titel: Overvågning af hedepletvinge Euphydryas aurinia Titel: Overvågning af hedepletvinge Euphydryas aurinia Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard¹, Toke Thomas Høye¹, Flemming Helsing² og Ole Roland Therkildsen¹

Læs mere

0 Indhold. Titel: Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl

0 Indhold. Titel: Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl Titel: Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: A132 Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Hedensted Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Hedensted Kommune Redaktion: Søren Bagger og Hanne Morthorst Petersen Udgiver:

Læs mere

Titel: Opsætning af kontrolovervågningsstationer Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: V02. Version: 3 Forfattere:

Titel: Opsætning af kontrolovervågningsstationer Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: V02. Version: 3 Forfattere: Titel: Opsætning af kontrolovervågningsstationer Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: V02 Version: 3 Forfattere: Gyldig fra: 1.7.2014 Peter Wiberg-Larsen Sider: 17 FDC for Ferskvand, Bioscience, AU

Læs mere

Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer

Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. maj 2016 Forfatter Liselotte Sander Johansson Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret i klitområderne langs Vesterhavet, på Skovbjerg Bakkeø mod S og omkring Flynder Sø i NØ.

Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret i klitområderne langs Vesterhavet, på Skovbjerg Bakkeø mod S og omkring Flynder Sø i NØ. Bilag Detaljer i sammenligningen af 3 beskyttet natur og FOT i Vordingborg og Holstebro kommuner Udarbejdet af Åge Nielsen, Miljøministeriet, september 2012. Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Silkeborg Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Silkeborg Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer 4 Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Svendborg Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Svendborg Kommune Redaktion: Søren Bagger og Hanne Morthorst Petersen Udgiver:

Læs mere

Dokumenttype: Teknisk anvisning Titel: Kortlægning af levesteder for eremit

Dokumenttype: Teknisk anvisning Titel: Kortlægning af levesteder for eremit Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard, Palle Jørum, Philip Francis Thomsen og Ole Martin Dokumenttype: Teknisk anvisning Titel:

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S03 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Udgået 1. april 2017 Erstattet af version 2

Udgået 1. april 2017 Erstattet af version 2 Titel: Overvågning af sortterne som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert, Bjarne Søgaard & Thomas Bregnballe Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl

Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Bregnballe Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A132 3 Gyldig

Læs mere

0 Indhold. Titel: Levestedsvurdering for sortspætte. Dokumenttype: Teknisk anvisning

0 Indhold. Titel: Levestedsvurdering for sortspætte. Dokumenttype: Teknisk anvisning Titel: Levestedsvurdering for sortspætte Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Kevin Kuhlmann Clausen, Aarhus Universitet, Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: Version:

Læs mere

Danmarks Miljøportal Brugerseminar Aalborg 28. oktober 2014 v/ Eva Christensen, Favrskov kommune

Danmarks Miljøportal Brugerseminar Aalborg 28. oktober 2014 v/ Eva Christensen, Favrskov kommune Danmarks Miljøportal Brugerseminar Aalborg 28. oktober 2014 v/ Eva Christensen, Favrskov kommune 2 Miljøportalens organisationsdiagram Bestyrelsen Udvikling Styregruppe til udviklingsprojekter Styregruppe

Læs mere

Indhold. Titel: Overvågning af liden najade (Najas flexilis) Dokumenttype: Teknisk anvisning. TA. nr.: S11. Oprettet:

Indhold. Titel: Overvågning af liden najade (Najas flexilis) Dokumenttype: Teknisk anvisning. TA. nr.: S11. Oprettet: Titel: Overvågning af liden najade (Najas flexilis) Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson, Fagdatacenter for ferskvand, Peter Wind, Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestrisk

Læs mere

BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK

BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK ANNE ESKILDSEN JENS-CHRISTIAN SVENNING BEVARINGSSTATUS Kritisk truet (CR) i DK ifølge rødlisten En observeret, skønnet, beregnet eller formodet

Læs mere

Natur Naturdatabasen og forvaltningsgrundlag for opgaven efter 1.1.07.

Natur Naturdatabasen og forvaltningsgrundlag for opgaven efter 1.1.07. NOTAT Natur Naturdatabasen og forvaltningsgrundlag for opgaven efter 1.1.07. Af Pia Færch, Chefkonsulent, Kontoret for Teknik og Miljø KL. Data i naturdatabasen Når kommunerne efter 1. januar 2007 får

Læs mere

Liden najade Najas flexilis teknisk anvisning til overvågning

Liden najade Najas flexilis teknisk anvisning til overvågning Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr: A34 Version: 1.0 Oprettet: 31-01-2004 Titel: Overvågning af liden najade

Læs mere

Vurdering af sandsynligheden for at højproduktive og lavproduktive landbrugsarealer

Vurdering af sandsynligheden for at højproduktive og lavproduktive landbrugsarealer Vurdering af sandsynligheden for at højproduktive og lavproduktive landbrugsarealer vil gro til ved ophør af landbrugsmæssig aktivitet Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 18. februar

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov Storstrøms Amt 2006 Kringelhøje Jættestue Trehøje Delbjerg Stubbehøj Strandgård Roshøj Viekærgård Milehøj Skovridergård Knudsbygård Knudsby Oreby Orehøj

Læs mere

Udgået 1. april Indhold. Titel: Overvågning af hedehøg som ynglefugl. Version: Dokumenttype: Teknisk anvisning

Udgået 1. april Indhold. Titel: Overvågning af hedehøg som ynglefugl. Version: Dokumenttype: Teknisk anvisning Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Forfattere: Stefan Pihl, Johnny Kahlert, Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger 0 Indhold TA. nr.: A116 Version: 1 Oprettet: 02.02.2012

Læs mere

Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer

Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 14. oktober 2013 Forfatter Liselotte Sander Johansson Institut for

Læs mere

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde.

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde. Vestsjællandske subrariteter VI Af Lasse Braae I dette nummer er der fokus på skovens fugle, og valget er derfor faldet på nogle arter, der optræder som relativt fåtallige ynglefuglearter i de danske skove.

Læs mere

Arealer, urbanisering og naturindhold i kystnærhedszonen, strandbeskyttelseslinjen og klitfredningslinjen

Arealer, urbanisering og naturindhold i kystnærhedszonen, strandbeskyttelseslinjen og klitfredningslinjen Arealer, urbanisering og naturindhold i, strandbeskyttelseslinjen og klitfredningslinjen Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. september 2015 Gregor Levin Institut for Miljøvidenskab,

Læs mere

Fruesko Cypripedium calceolus teknisk anvisning til intensiv overvågning

Fruesko Cypripedium calceolus teknisk anvisning til intensiv overvågning Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr: A32 Version: 1.0 Oprettet: 29-01-2004 Titel: Overvågning af fruesko Gyldig

Læs mere

Bilag til: TA. Nr.: A17. Oprettet: Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard

Bilag til: TA. Nr.: A17. Oprettet: Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard ne Dokumenttype: Bilag til TA til ekstensiv overvågning af padder Bilag til: TA. Nr.: A17 Version: 1 Oprettet: 9.6.2011 Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard Gyldig fra: 1.5.2011

Læs mere

Indhold. Titel: Overvågning af odder Lutra lutra

Indhold. Titel: Overvågning af odder Lutra lutra Titel: Overvågning af odder Lutra lutra Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard, Morten Elmeros & Aksel Bo Madsen Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Læs mere

AGLAJAs KURSUSTILBUD 2013

AGLAJAs KURSUSTILBUD 2013 AGLAJAs KURSUSTILBUD 2013 Nedenfor finder du de kurser, som AGLAJA tilbyder i foråret og sommeren 2013. I år er der flere nye kurser bl.a. til Småland (sommerfugle- og sphagnumkurser) samt kursus i udarbejdelse

Læs mere

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 30. september 2015 Bettina Nygaard & Jesper Bladt Institut for Bioscience

Læs mere

December 2013, 22. årg, nr. 3. vejleder. Tema: Bynatur

December 2013, 22. årg, nr. 3. vejleder. Tema: Bynatur RNATURVEJLEDE December 2013, 22. årg, nr. 3 F FORENI NGEN vejleder Tema: Bynatur Send smådyrene af sted på en koloniseringsplade og illustrér flere af biodiversitetens basale aspekter. Vær opmærksom på

Læs mere

Titel: Overvågning af kystnære ternearter

Titel: Overvågning af kystnære ternearter Titel: Overvågning af kystnære ternearter Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A181 1 Gyldig fra: 01.04.2017

Læs mere