Formidling på reservaterne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Formidling på reservaterne"

Transkript

1 Formidling på reservaterne Af Allan Gudio Nielsen, naturvejleder i Fugleværnsfonden At spærre spændende naturområder af for nysgerrige for at beskytte fuglelivet er ikke vejen frem, hvis man vil have folk til at interessere sig for fuglene og naturen og nære et ønske om at beskytte den. De skal tværtimod ud og opleve det selv vel og mærke på fuglenes og naturens præmisser. Dette gøres ved en gennemtænkt adgangsregulering, således at fuglene forstyrres mindst muligt, men på samme tid giver publikum rigtig gode oplevelsesmuligheder. Det er i grove træk filosofien bag Fugleværnsfondens formidling på reservaterne. Det var først i 1988, at fonden for alvor tog fat på at åbne reservaterne for det brede publikum og gjorde formidlingen til et sideordnet formål med arbejdet i Fugleværnsfonden. Året efter kom der virkelig gang i den indirekte formidling på reservaterne. Med en millionbevilling fra Aage V. Jensens Fonde blev der i årene efter opført fire store fugletårne og tre store fugleskjul, der blev anlagt stier og p-pladser, sat skilte op og udarbejdet reservatfoldere, informations- og fugleplancher til tårne og skjul. I 1989 var det vigtigt for fonden, at den indirekte formidling ikke måtte være prangende. Plancher, kortborde, foldere og anden information blev trykt i sort/ hvid og ofte på billigt og meget kornet genbrugspapir. Helt som i 80ernes tidsånd. Filosofien bag formidlingen var, at den ikke måtte tage fokus fra fugleoplevelsen, og at bidragsyderne ikke måtte få den opfattelse, at fonden ødslede med pengene. Målgruppen for formidlingen var ikke de mest aktive fuglekikkere, som kan selv, men ganske almindelige danskere med en almen interesse for natur og fugle. Målgruppen er den samme i dag, men den sort/hvide og noget trist udseende formidling er heldigvis blevet udskiftet med noget mere tidssvarende. Bevillingen fra Aage V. Jensens Fonde betød, at Fugleværnsfonden i 1989 pludselig blev synlig i det danske landskab, og det blev tydeligt for fonden, at der var behov for en fremadrettet formidling på reservaterne, både den indirekte i form af foldere, plancher og publikumsfaciliteter og den direkte i form af guidede ture. Samme år blev fondens første naturvejleder derfor ansat via løntilskud fra Friluftsrådet. Der var fra start fokus på, at naturvejlederens rolle ikke kun var bag skrivebordet, men at det var vigtigt at møde publikum ude i reservaterne. Efterhånden som antallet af reservater voksede, blev de nystartede frivillige arbejdsgrupper mere og mere involveret i den direkte formidling, og antallet af ture på reservaterne har været støt stigende i Skoleklasse i felten med Fugleværnsfondens naturvejleder Allan Gudio Nielsen. Foto: Allan Gudio Nielsen. Dansk Orn. Foren. Tidsskr. 110 (2016):

2 Formidling 143 mange år. Arbejdsgrupperne står nu for over halvdelen af turene på reservaterne (se artiklen om Fugleværnsfondens arbejdsgrupper). De mange ture på reservaterne Dansk Ornitologisk Forening og Fugleværnsfonden afholder tilsammen ca. 600 årlige fugleture herhjemme. Med ca. 100 årlige ture på reservaterne står Fugleværnsfonden således for hver sjette fugletur i DOFs medlemsblad Fugle og Natur. Medlemmerne har hermed gode muligheder for at lære reservaterne godt at kende. Turene henvender sig dog langtfra kun til DOFs medlemmer. Fugleværnsfonden udgiver hvert år en folder, hvor alle årets ture på reservaterne er samlet. Folderen kan findes på reservaterne, i Naturbutikken, lokale turistkontorer, biblioteker m.m. Turene rammer dermed et meget bredt publikum, og deltagerantallet er ofte højt med et gennemsnit de sidste 15 år på 35 på naturvejlederens ture. Bladrer man folderen igennem, vil man hurtigt bemærke, at der er stor variation på turene i reservaterne. Der er klassikerne som fx arbejdsgruppens månedlige fugletælleture ved Gundsømagle Sø, der har været fast på turprogrammet i mere end 25 år. Åbent hus-arrangementerne er et andet tilbud, som ligeledes har været fast på programmet i mange år. Åbent hus-arrangementerne startede oprindelig i fugletårnet på Nyord Enge med en månedlig bemanding i fugletårnet. Ideen har siden spredt sig til andre arbejdsgrupper, og der er nu fast åbent hus i fugletårnet ved Gulstav Mose og Nivå Bugt Strandenge. I Vaserne og ved Ravnstrup Sø har der i en lang årrække hvert forår været ugentlige fuglestemmeture. Turene er særdeles velbesøgte og trækker ofte over 50 deltagere. Igennem årene er der også blevet plads til nye typer ture. Et eksempel er de såkaldte kun for bedsteforældre og børnebørn -ture, hvor der er adgang forbudt for forældre. Hvepsevågens Dag ved Hyllekrog er et andet tilbud, som henvender sig til både feltornitologer og almindelige fuglekikkere, og som desuden har fungeret som uofficiel landskamp i hvepsevågetræk mod Sverige/Falsterbo. Stillingen er pt uafgjort! Bioblitz er det nyeste skud på stammen. Her undersøger et hold natureksperter et reservats biodiversitet over 24 timer i selskab med helt almindelige naturinteresserede, som gerne vil lære mere om den danske natur. Læs mere om bioblitz i artiklen Ej blot til fugl. Adopter et reservat Udover de officielle ture bliver der hvert år afholdt en del ture for private og skoleklasser i reservaterne. I 2003 startede projektet Adopter et reservat. Lokale skoleklasser nær reservaterne blev inviteret til at deltage aktivt i naturplejen og naturovervågningen i reservatet. Ikke kun som en enkelt sjov og lærerig dag med naturvejlederen, men som en tilbagevendende aktivitet mindst fire gange om året og med et krav om, at klassen skal Tre seje piger, der allerede har erfaringer med praktisk naturpleje fra klassens adoption af reservatet ved Ravnstrup Sø. Foto: Allan Gudio Nielsen.

3 144 Fugleværnsfonden 50 år binde sig for en længere årrække. Hermed oplever eleverne ansvarlighed og tilknytning til et stykke natur i deres nærområde. Flere klasser har således været tilknyttet projektet siden børnehaveklassen og frem til klasse. I den periode lærer de reservatet grundigt at kende, og der er aldrig brok eller sure miner, når dagens program fremlægges. Adoptivklasserne har bl.a. lært at slå med le, bygget skægmejsereder, bygget insekt-hoteller og registreret hvilke arter, der har bosat sig, optaget fuglestemmer med professionelt udstyr og meget, meget mere. Flere af de aktiviteter, som adoptivklasserne igennem årene har udført i reservaterne, har inspireret de lokale frivillige arbejdsgrupper. Et eksempel er de såkaldte snogehøje, som er store kompostbunker, hvor der dannes varme fra nedbrydningen af plantedele. Her kan snogene godt lide at lægge æg, og undertiden kan man opleve, at snoge også overvintrer i snogehøjen. Det var en adoptivklasse ved Gundsømagle Sø, der anlagde den første snogehøj, som siden er blevet kopieret af adoptivklasser og arbejdsgrupper på mange af de andre reservater. De første kunstige skægmejsereder på reservaterne blev ligeledes bygget af en adoptivklasse ved Ravnstrup Sø. Fugle For Folket I 2003 blev Fugleværnsfonden begunstiget af endnu en stor milliondonation fra Åge V. Jensens Fonde til formidling på reservaterne. Hermed tog formidlingen endnu et stort skridt fremad. Projektet blev meget rammende kaldt Fugle For Folket, og formålet med formidlingen var at give publikum endnu bedre adgang til reservaterne, vel og mærke som altid på fuglenes præmisser. I løbet af de næste seks år var der livlig aktivitet på reservaterne, hvor der bl.a. blev opført seks nye skjul og fugletårne med handicapfaciliteter. Der blev sat nye skilte op og etableret nye trampestier, p-pladser og gangbroer, ligesom der blev opsat borde/bænkesæt og shelters, udgivet nye foldere og foretaget formidling i børnehøjde mv. Ved Tryggelev Nor, Bøjden Nor, Nyord Enge og Søgård Mose blev der via donationen mulighed for, at også handicappede, gangbesværede og børnefamilier med klapvogn kunne opleve fuglene på nært hold. Ved ovennævnte reservater er der også anlagt stier, som snor sig gennem landskabet, så kørestolsbrugere ubesværet kan nå frem til skjul og tårne. Ved Tryggelev Nor blev den oprindelige sti ud til fugleskjulet udvidet og ombygget i 2005, så kørestolsbrugere kan nyde den flotte Vignet fra folderen Vaserne, sommer. Tegning: Carl Christian Tofte. På flere af reservaterne er der adgang for kørestolsbrugere.

4 Formidling 145 Hvepsevågens Dag 2010 ved basis af Hyllekrog. udsigt over noret. Også børnefamilier har glæde af det nye skjul, hvor selv de yngste besøgende kan nå op og kikke ud. I England og Sverige har man en lang tradition for at lede publikum ud til svært tilgængelige naturområder via såkaldte boardwalks gangbroer. Herhjemme er især gangbroen ved Han Vejle i Vejlerne kendt for sine Skægmejser og mange andre nære naturoplevelser. I forbindelse med Fugle For Folket-projektet blev der opført en gangbro ved Gundsømagle Sø, hvor den som en slange snor sig 300 meter igennem rørskoven. Som besøgende får man hurtigt fornemmelsen af at blive væk, når man træder ud på gangbroen. Også gangbroen ved Ravnstrup Sø er bygget efter dette princip. Dog ledes man ikke her igennem rørskov, men tæt elle- og pilesump, hvilket bestemt ikke gør oplevelsen mindre interessant. Ved Ravnstrup Sø lever en stor bestand af vandspidsmus, og der findes vel ingen andre steder i landet, hvor man kan komme så tæt på de normalt meget sky dyr som her. Formidling i børnehøjde Som nævnt tidligere, forsøger Fugleværnsfonden at ramme bredt med sin formidling. De klassiske fugleplancher findes på alle reservaterne, men de henvender sig sjældent til børnefamilier. Da formidlingsbygningen i Vaserne blev opført i 2001, blev formidlingen også rettet mod de yngste gæster, således at formidlingen blev delt i to niveauer. Der er fakta for den naturinteresserede, der besøger reservatet alene, men plancherne henvender sig også til børnefamilier, hvor der er lagt op til en dialog mellem børn og forældre. Fælles for begge niveauer er, at de pirrer til nysgerrigheden og opfordrer gæsterne til selv at gå på opdagelse. Det er ikke kun plancherne i Vaserne og flere af de andre reservater, som henvender sig til børnefamilier og andre som har lyst til selv at gå på opdagelse i naturen. Også reservatfolderne er udformet på denne måde. Ved Ravnstrup Sø er der opført et stort shelter, som kan rumme en hel skoleklasse på tur. Shelteret er desuden et godt samlingssted for den lokale adoptivklasse, når klassen er på besøg i reservatet. Ravnstrup Sø huser desuden hele to Naturbaser; små træbygninger, hvor skoleklasser kan låne feltgrej. Også Vaserne er forsynet med en Naturbase, og begge reservater har bålhuse med plads til en hel skoleklasse. Der er desuden anlagt bålpladser på en lang række af reservaterne. Tivolisering af naturen? Tivolisering af naturen er der sikkert nogen, der tænker;

5 146 Fugleværnsfonden 50 år et udtryk man som naturformidler indimellem støder på, når der etableres gangbroer i rørskoven, planeres stier til kørestolsbrugere eller anlægges fugleøer nær fugleskjul, så den besøgende ikke behøver medbringe teleskop. Det er en svær balance, hvor vi på den ene side gerne vil bevare så meget autenticitet som muligt, men også give besøgende og fuglene gode vilkår. Som nævnt i indledningen er reservaterne først og fremmest fristeder for fuglene, men med en gennemtænkt formidling kan der også anlægges publikumsfaciliteter og foretages guidede ture i reservaterne, uden at fuglene og naturen lider overlast og som bidrager til en større forståelse og beskyttelse af naturen og en lyst til at komme igen. Et eksempel er gangbroen i rørskoven ved Gundsømagle Sø. Rørskoven her er Østdanmarks største, og gangbroen berører kun en ganske lille del af fuglelivet; arter som Rørsanger, Sivsanger og Skægmejse næppe overhovedet. De yngler i hvert fald alle lige op og ned af gangbroen, hvor der dagligt færdes mennesker. Man kan sagtens få fine oplevelser af Skægmejserne og de andre rørskovsfugle gennem sit medbragte teleskop fra Vesttårnet ved Gundsømagle Sø, og det skal der naturligvis også være plads til. Men at opleve de smukke fugle på en meters afstand i en flere meter høj og brusende rørskov, hvor man normalt sjældent eller aldrig færdes, er for de fleste en anderledes naturoplevelse end at stå 50 m væk i et fugletårn. Fugleværnsfonden er ikke færdig med at udvikle formidlingen. I foråret 2016 står vores første fuglefotoskjul færdig i Vaserne. Skjulet er forsynet med såkaldte envejsruder, hvor den besøgende kan nyde fuglene på tæt hold, uden at fuglene kan se den besøgende. Ofte kommer fuglene så tæt på skjulet, at en håndkikkert ikke er nødvendig. Der planlægges flere sådanne skjul på reservaterne. En stor drøm for Fugleværnsfonden er et byreservat i en af vore større byer. Inspirationen til et byreservat stammer fra England, hvor især den store engelske fuglebeskyttelsesorganisation, RSPB med held har formået at oprette byreservater med spændende fugleformidling og mange fugle. En af Englands største havternekolonier kan fx nydes på nært hold i RSPB s nye byreservat midt i Middlesbrough. Der er andre spændende formidlingstiltag på tegnebrættet, og vi glæder os til i årene fremover at byde publikum velkommen til vores reservater. Adoptivklassen ved Tryggelev Nor med færdig skægmejserede. Gangbroen gennem rørskoven ved Gundsømagle Sø.

Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø

Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø 1 Til Syddjurs Kommune, Natur, Miljø og Klima Byg og Miljø Ansøgning om tilladelse til opsætning af formidlingsskjul i skoven ved Stubbe Sø Ansøgningen gælder matr.nr. 12b, Gravlev By, Fuglslev Adresse:

Læs mere

Præsentation af Fugleværnsfonden

Præsentation af Fugleværnsfonden Præsentation af Fugleværnsfonden Formål Fugleværnsfonden er en privat fond med det formål: at værne om Danmarks vilde fugle ved at medvirke til at bevare eller skabe vigtige fuglelokaliteter, navnlig for

Læs mere

Fugleværnsfondens arbejdsgrupper er uundværlige

Fugleværnsfondens arbejdsgrupper er uundværlige Fugleværnsfondens arbejdsgrupper er uundværlige Jonna Odgaard, journalist og bestyrelsesmedlem i Fugleværnsfonden Uden arbejdsgrupperne går det ikke. Det er Fugleværnsfondens bestyrelse meget bevidst om.

Læs mere

Bilag til strategi for Fugleværnsfonden Strategiske og operationelle mål samt påtænkte initiativer

Bilag til strategi for Fugleværnsfonden Strategiske og operationelle mål samt påtænkte initiativer Bilag til strategi for Fugleværnsfonden Strategiske og operationelle mål samt påtænkte initiativer Indsatsområder Strategisk mål Operationelle mål Påtænkte initiativer Tid 1. Arealerhvervelser og driftsarealer

Læs mere

Aage V: Jensen Naturfond ansøger om dispensation til opførelse af

Aage V: Jensen Naturfond ansøger om dispensation til opførelse af Fredningsnævnet for København Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby kobenhavn@fredningsnaevn.dk København d. 28. januar 2015 Kampmannsgade 1 1604 København V natur@avjf.dk Telefon 33 13 21 45 www.avjf.dk

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Referencenummer: 101014 Navn naturvejleder: Allan Gudio Nielsen Navn nærmeste leder: Elise Frydensberg Arbejdssted: Fugleværnsfonden Adresse: Vesterbrogade 140 Postnummer/By:

Læs mere

Fugleværnsfondens start og udvikling

Fugleværnsfondens start og udvikling Fugleværnsfondens start og udvikling Henrik Knuth-Winterfeldt, bestyrelsesmedlem, og Martin Iversen, formand for Fugleværnsfonden Fugleværnsfonden blev stiftet i en periode, hvor angrebene på naturen havde

Læs mere

TURE I FUGLEVÆRNSFONDENS RESERVATER 2018

TURE I FUGLEVÆRNSFONDENS RESERVATER 2018 TURE 2018 2X X TURE I FUGLEVÆRNSFONDENS RESERVATER 2018 Jagende havørn og vandrefalk på tætteste hold, rørdrummens hule pauken fra rørskovens dyb, nattergal for fuld udblæsning, vilde heste og maj-gøgeurt,

Læs mere

NYT FRA FUGLEVÆRNSFONDEN

NYT FRA FUGLEVÆRNSFONDEN D A N S K O R N I T O L O G I S K F O R E N I N G NYT FRA FUGLEVÆRNSFONDEN November 2005 FORMANDEN HAR ORDET 2006 - FUGLEÅR - JUBELÅR Snart begynder dagene at blive længere, og vi nærmer os hastigt nytår

Læs mere

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø onsdag den 29. august 2018

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø onsdag den 29. august 2018 1 Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø onsdag den 29. august 2018 Til stede: Henrik, Jens, Sten, Bent, Ulla B, Britta, John, Kim, Kirsten, Ulla S., Boye og Emilie Nicoline Schmidt (FVF sekretariat)

Læs mere

Natur ture i Fugleværnsfondens. reservater

Natur ture i Fugleværnsfondens. reservater Natur ture 2016 i Fugleværnsfondens reservater 1 2 Ture i Fugleværnsfondens reservater 2016 Jagende havørn og vandrefalk på tætteste hold, rørdrummens hule pauken fra rørskovens dyb, nattergal for fuld

Læs mere

TURE I FUGLEVÆRNSFONDENS NATURRESERVATER 2019

TURE I FUGLEVÆRNSFONDENS NATURRESERVATER 2019 TURE 2019 2X X TURE I FUGLEVÆRNSFONDENS NATURRESERVATER 2019 Jagende havørn og vandrefalk på tætteste hold, rørdrummens hule pauken fra rørskovens dyb, nattergal for fuld udblæsning, vilde heste og maj-gøgeurt,

Læs mere

Strategi for Fugleværnsfonden

Strategi for Fugleværnsfonden Strategi for Fugleværnsfonden 2017 2020 1. Indledning Fugleværnsfonden blev stiftet af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i 1966. I 2006 blev Fugleværnsfonden en selvstændig fond i juridisk og administrativ

Læs mere

Naturoplevelser i Fredericia Kommune 2017

Naturoplevelser i Fredericia Kommune 2017 Foto: Ole Klottrup Ørnens Dag ved Rands Fjord Søndag den 26. februar kl. 10-14 Vi står klar med teleskoper i og ved tårnet og vil fortælle om ørnenes spændende adfærd og biologi. Reden kan ses fra fugletårnet

Læs mere

Æbelø den 13-15 Juni 2008

Æbelø den 13-15 Juni 2008 Æbelø den 13-15 Juni 2008 Dansk Ornitologisk Forening & Fugleværnsfonden Kursus Dette kursus henvender sig til alle drevene turguider i DOF og Fugleværnsfonden og til dig som gerne vil i gang med at guide

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Fugleværnsfonden som pionér

Fugleværnsfonden som pionér Fugleværnsfonden som pionér Pionér 147 Leif Skov, advokat, bestyrelsesformand for Aage V. Jensen Naturfond Med oprettelsen af Fugleværnsfonden opstod i Danmark nye måder at kombinere beskyttelse af naturen

Læs mere

Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september

Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet. Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser

Læs mere

Inviter borgerne på NATURENS DAG

Inviter borgerne på NATURENS DAG Inviter borgerne på NATURENS DAG Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 10. september 2017 Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet Naturens Dag for

Læs mere

Aftale om Vaserne. Aftalens parter: Aage V. Jensen Naturfond Kampmannsgade København

Aftale om Vaserne. Aftalens parter: Aage V. Jensen Naturfond Kampmannsgade København 6. september 2013 Rev. 21. oktober 2013 Aftale om Vaserne Teknik og Miljø Teknik og Miljø Sagsbehandler: Allan Carstensen Tlf. 46 11 24 50 ALCA@rudersdal.dk Aftalens parter: Aage V. Jensen Naturfond Kampmannsgade

Læs mere

Nyt fra Fugleværnsfonden

Nyt fra Fugleværnsfonden Nyt fra Fugleværnsfonden DECEMBER 2011 FUGLEVÆRNSFONDEN Fugleværnsfonden er en almennyttig erhvervsdrivende fond stiftet af Dansk Ornitologisk Forening. Fonden har siden 1966 købt og administreret naturreservater

Læs mere

Dark Sky Møn & Nyord. Møn Biosfæreområdets værktøjskasse. Foto Thomas IX RO OG FORDYBELSE VÆRKTØJSKASSE 1

Dark Sky Møn & Nyord. Møn Biosfæreområdets værktøjskasse. Foto Thomas IX RO OG FORDYBELSE VÆRKTØJSKASSE 1 Fordybelse og Dark Sky Møn & Nyord Møn Biosfæreområdets værktøjskasse Foto Thomas IX RO OG FORDYBELSE VÆRKTØJSKASSE 1 Introduktion Denne artikel hjælper dig med at fremme Møn Biosfæreområdet som et sted,

Læs mere

NYT FRA FUGLEVÆRNSFONDEN

NYT FRA FUGLEVÆRNSFONDEN d a n s k o r n i t o l o g i s k f o r e n i n g NYT FRA FUGLEVÆRNSFONDEN December 2006 FORMANDEN HAR ORDET 2006 - FEST FOR FUGLENE Så rundede Dansk Ornitologisk Forening de første 100 år. Det blev markeret

Læs mere

NYT FRA FUGLEVÆRNSFONDEN

NYT FRA FUGLEVÆRNSFONDEN d a n s k o r n i t o l o g i s k f o r e n i n g NYT FRA FUGLEVÆRNSFONDEN December 2007 FORMANDEN HAR ORDET 2007 - FugleværnsFOND Vel har 2007 været et vigtigt år for Fugleværnsfonden. Vel blev 2007 året,

Læs mere

Nyt fra Fugleværnsfonden DECEMBER 2010

Nyt fra Fugleværnsfonden DECEMBER 2010 Nyt fra Fugleværnsfonden DECEMBER 2010 NYT FRA FUGLEVÆRNSFONDEN 1 FUGLEVÆRNSFONDEN Fugleværnsfonden er en almennyttig erhvervsdrivende fond stiftet af Dansk Ornitologisk Forening. Fonden har siden 1966

Læs mere

Referat af møde i arbejdsgruppen i Vaserne Onsdag den 12. december 2018

Referat af møde i arbejdsgruppen i Vaserne Onsdag den 12. december 2018 1 Referat af møde i arbejdsgruppen i Vaserne Onsdag den 12. december 2018 Til stede: Freddie, Torben, Keith, Leif, Mette, Peter, Arne, Erik P., Ole, Erik C., Christian og Emilie (EBS fra sekretariatet)

Læs mere

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012 Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012 Friluftsrådet mere natur - mere friluftsliv Tips- og Lottomidler fra Danske Spil Tips- og Lottomidler til Friluftslivet er en del af overskuddet

Læs mere

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø mandag den 8. april 2019

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø mandag den 8. april 2019 1 Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø mandag den 8. april 2019 Til stede: Bent, John, Stig, Peter Bo, Jens, Lisbeth, Henrik og Emilie Nicoline Berg Schmidt (ENS) fra Fugleværnsfondens sekretariat.

Læs mere

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Nivå Bugt Strandenge mandag den 8. september 2018

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Nivå Bugt Strandenge mandag den 8. september 2018 1 Referat af møde i arbejdsgruppen ved Nivå Bugt Strandenge mandag den 8. september 2018 Til stede: Lise, Uffe, Anders, Walter, Birgitte, Michael, Dorthe, Bo, Peter, Lene og Emilie Nicoline Schmidt (FVF

Læs mere

Fem spændende valgmuligheder til dig

Fem spændende valgmuligheder til dig Valgholdskatalog Fem spændende valgmuligheder til dig Kære elev i 7. klasse I denne folder får du en introduktion til fem spændende undervisningsforløb på NEXT Uddannelse København, som du kan vælge mellem

Læs mere

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Herning d. 15. marts 2012

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Herning d. 15. marts 2012 Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Herning d. 15. marts 2012 Friluftsrådet mere natur - mere friluftsliv Tips- og Lottomidler fra Danske Spil Tips- og Lottomidler til Friluftslivet er en del af overskuddet

Læs mere

SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli.

SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli. SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli. DU 1 mandage, tirsdage & onsdage DU 2 onsdage, torsdage & fredage Program for Sommerugerne 29 & 30 2019. Kolding Kommune har igen i år besluttet at der

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Vi tillader os hermed at indstille følgende 2 kunstbøger til Den fynske Kulturpris 2011:

Vi tillader os hermed at indstille følgende 2 kunstbøger til Den fynske Kulturpris 2011: Faaborg-Midtfyn Kommune Tinghøj Allé 2 5750 Ringe Att. Peter Stenstrup Holm Faaborg d. 15. august 2011 Vi tillader os hermed at indstille følgende 2 kunstbøger til Den fynske Kulturpris 2011: KUNSTBILLEDBOG

Læs mere

NATURPARK LILLEBÆLT. Møde Grønt Råd Kolding 11. okt. 2018

NATURPARK LILLEBÆLT. Møde Grønt Råd Kolding 11. okt. 2018 NATURPARK LILLEBÆLT Møde Grønt Råd Kolding 11. okt. 2018 VELKOMMEN I NATURPARK LILLEBÆLT Naturpark Lillebælt er Danmarks største naturpark. En marin naturpark med det strømmende bælt som kerne, omkranset

Læs mere

Godkendelse af anlægstilskud til Lille Vildmose. Tillægsbevilling 2019

Godkendelse af anlægstilskud til Lille Vildmose. Tillægsbevilling 2019 Punkt 3. Godkendelse af anlægstilskud til Lille Vildmose. Tillægsbevilling 2019 2019-009045 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at der ydes et anlægstilskud på 3.000.000 kr.

Læs mere

Fremtidens tilbageblik Fugleværnsfonden 2030

Fremtidens tilbageblik Fugleværnsfonden 2030 Fremtidens tilbageblik Fugleværnsfonden 2030 Martin Iversen, formand for Fugleværnsfonden, og Egon Østergaard, formand for DOF Langt om længe er det blevet tid til den årlige status for Fugleværnsfondens

Læs mere

Fredagsbrev d uge 33.

Fredagsbrev d uge 33. Fredagsbrev d.18-8-2017 uge 33. Der var lige nogle friske elever, der hjalp med at rydde op, og så fandt vi en pose med stænger og presenning. Det var de lige nød til at få sat skik på. Og det lykkedes

Læs mere

dansk ornitologisk forening Nyt fra fugleværnsfonden

dansk ornitologisk forening Nyt fra fugleværnsfonden dansk ornitologisk forening Nyt fra fugleværnsfonden December 2004 FORMANDEN HAR ORDET MANGFOLDIGHED - ET NATURLIGT TRÆK Du har det sikkert som jeg. Det er en fornøjelse at gå rundt i Vaserne en aften

Læs mere

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af.

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af. Fra Vibeke Nielsen [vibeke@bikat.dk] Til!De tekniske områder [teknisk@struer.dk] CC BCC Emne Vindmølleplan. "Hindsels" på Thyholm Afsendt 07-02-2015 20:05:24 Modtaget 07-02-2015 20:05:24 indmøllesagen.odt

Læs mere

Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter: Maj - september, 2019

Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter: Maj - september, 2019 Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter: Maj - september, 2019 Samsø Kommune, Naturafdelingen Langørevej 12, 8305 Samsø, Tlf. 86 59 64 54 Samsø Kommunes Naturafdeling byder velkommen

Læs mere

Kirkegårdsdiget ved Veggerby Kirke, hvorfra der er en vid udsigt over det bakkede landskab ved Binderup Å. Velkommen til landsbyerne VEGGERBY

Kirkegårdsdiget ved Veggerby Kirke, hvorfra der er en vid udsigt over det bakkede landskab ved Binderup Å. Velkommen til landsbyerne VEGGERBY Kirkegårdsdiget ved Veggerby Kirke, hvorfra der er en vid udsigt over det bakkede landskab ved Binderup Å. Velkommen til landsbyerne VEGGERBY Med den ensomt beliggende kirke Himmerland er så rig på prægtige

Læs mere

Ungdom. spot på sporten // JANUAR 2012. Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12. Hovedsponsor:

Ungdom. spot på sporten // JANUAR 2012. Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12. Hovedsponsor: Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12 spot på sporten // JANUAR 2012 Hovedsponsor: GODT NYTÅR TIL ALLE... Selv om vi snart skriver medio januar, vil vi gerne benytte lejligheden til at ønske alle

Læs mere

VISUALISERING AF SKITSEPROJEKT Åmosen fra fortid til fremtid Udarbejdet af COWI for Skov- og Naturstyrelsen samt Kulturarvsstyrelsen September

VISUALISERING AF SKITSEPROJEKT Åmosen fra fortid til fremtid Udarbejdet af COWI for Skov- og Naturstyrelsen samt Kulturarvsstyrelsen September VISUALISERING AF SKITSEPROJEKT Åmosen fra fortid til fremtid Udarbejdet af COWI for Skov- og Naturstyrelsen samt Kulturarvsstyrelsen September 2006 1 Et åndehul for natur og mennesker Midt mellem Kalundborg,

Læs mere

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø mandag den 3. december 2018

Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø mandag den 3. december 2018 1 Referat af møde i arbejdsgruppen ved Gundsømagle Sø mandag den 3. december 2018 Til stede: Bent, John, Erik, Henrik, Lisbeth, Boye, Sten, Mary Ann, Ulla S., Kirsten, Søren, Ulla B., Kim, Britta, Peter

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 21954 Navn naturvejleder: Kasper Kollerup Nielsen / Carsten Enemark Navn arbejdsgiver: Fjordcentret Arbejdssted: Voer Færgested og hele Norddjurs

Læs mere

Holbæk ruten. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne

Holbæk ruten. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Holbæk ruten Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Gislinge Ruterne Oversigtskort Om Gislinge Ruterne Idéen bag Gislinge Ruterne opstod på et Dialogmøde i Gislinge, hvor

Læs mere

NYHEDSBREV Røde Kors Odense

NYHEDSBREV Røde Kors Odense Røde Kors Odense August 2014 HUSK: Har du lyst til at modtage nyhedsbrevet per mail fremover? Så skriv til odense @rodekors.dk Send dine gode historier og billeder til os på odense @rodekors.dk. Formanden

Læs mere

LIFE Nature projekt Forbedring af status i kystlagunen Tryggelev Nor i Danmark Lægmandsrapport

LIFE Nature projekt Forbedring af status i kystlagunen Tryggelev Nor i Danmark Lægmandsrapport LIFE Nature projekt Forbedring af status i kystlagunen Tryggelev Nor i Danmark Lægmandsrapport Natur- og Vandmiljøafdelingen, Fyns Amt, Danmark i samarbejde med Fugleværnsfonden under Dansk Ornitologisk

Læs mere

Nyhedsbrev. Nyhedsbrev for

Nyhedsbrev. Nyhedsbrev for Nyhedsbrev Gårslev Skole Skoleåret 2012-2013 Udgave: Marts Nyhedsbrev for Gårslev skole udsendes fem gange årligt: August: I forbindelse med skolestart Marts: Op til påskeferien Oktober: Op til efterårsferien

Læs mere

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser UDKAST Strategi for øget adgang til naturoplevelser Baggrund for strategien Adgang til natur og til gode naturoplevelser, har en stor værdi for både bosætning, sundhed, læringsmiljøer og friluftsliv. Det

Læs mere

Lær skak træk for træk

Lær skak træk for træk Lær skak træk for træk 1 Forlaget Bedre til skak Indhold Velkommen til Skak for sjov!... 6 Kapitel 1: Bondeskak.. 9 Kapitel 2: Tapre riddere 11 Kapitel 3: Tårnskak 13 Kapitel 4: Listige løbere. 15 Kapitel

Læs mere

Referat af møde i Arbejdsgruppen Nivå Bugt Strandenge mandag den 25. august 2014

Referat af møde i Arbejdsgruppen Nivå Bugt Strandenge mandag den 25. august 2014 1 Referat af møde i Arbejdsgruppen Nivå Bugt Strandenge mandag den 25. august 2014 Deltagere: Anders, Birgitte, Bo, Carsten, Finn, Ivan, Jan, Lene, Lise, Peter, Stine, Uffe, Uve, Walther, Marie- Louise

Læs mere

ÅRETS LOKALOMRÅDE 2014

ÅRETS LOKALOMRÅDE 2014 Lokalområde der søger Rødkærsbro Ansøger Forening/Gruppe/råd: Kontaktperson: Adresse: Telefon: Mail: Rødkærsbro Borger- og Handelsstandsforening Fmd. Kurt Madsen Bjerrevej 77 8840 Rødkærsbro Tlf. 20 33

Læs mere

Natur, sundhed & livskvalitet

Natur, sundhed & livskvalitet Natur, sundhed & livskvalitet Hvordan naturvejledning og natur kan fremme sundhed og livskvalitet Samarbejdet mellem SNS og Vordingborg Kommunes Sundhedscenter i Stege Styrker og muligheder Skovrider,

Læs mere

Jeg kan mærke hvordan du har det

Jeg kan mærke hvordan du har det OM UNDERRETNING Jeg kan mærke hvordan du har det Børn, der er i klemme, bør i alle tilfælde være i den heldige situation, at du er lige i nærheden. Alle børn har ret til en god og tryg opvækst Desværre

Læs mere

oplev SOrgenfri VED mølleåen

oplev SOrgenfri VED mølleåen oplev SOrgenfri slotshave LANDSKABSHAVEN VED mølleåen Skovbrynet FUGLEVAD STATION N MØLLEÅEN Kongevejen SORGENFRI SLOT Lyngby Hovedgade LYNGBY SØ sorgenfri SLOT Den gamle køkkenhave MØLLEÅEN DRONNINGEKILDEN

Læs mere

Giv naturen en hånd - Danmarks Fredede områder

Giv naturen en hånd - Danmarks Fredede områder Giv naturen en hånd - Danmarks Fredede områder DN s fredningsskilte i fredede områder - Arbejdsplan Som led i projektet Fredninger i Danmark arbejder DN med formidlingsprojekter i en række af vores fredede

Læs mere

En rundtur i Lyset på godt og ondt

En rundtur i Lyset på godt og ondt En rundtur i Lyset på godt og ondt Inden for de seneste 5-7 år er der sket en kolossal udvikling i Lyset. Der er blevet solgt rigtig mange huse, og det har blandt andet betydet at nye ejere er gået i gang

Læs mere

Nyhedsbrev. Nyhedsbrev for

Nyhedsbrev. Nyhedsbrev for Nyhedsbrev Gårslev Skole Skoleåret 2015-2016 Udgave: December Nyhedsbrev for Gårslev skole udsendes fem gange årligt: August: I forbindelse med skolestart Marts: Op til påskeferien Oktober: Op til efterårsferien

Læs mere

Nyhedsbrevet GLORIA. Marts Så er der snart. Datingfest

Nyhedsbrevet GLORIA. Marts Så er der snart. Datingfest Nyhedsbrevet GLORIA Marts 2-2014 Så er der snart Datingfest Redaktør: Ansvarshavende redaktør: Jacob Schelde Søren Christian Østerby Kontaktinfo: Telefon: 4048 6204 Mail: vn62@sof kk dk De indsendte bidrag

Læs mere

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark De store vingesus - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark Flere havørne yngler i Danmark Havørnen er en majestætisk flyver. Som Europas største rovfugl og sidste led i fødekæden

Læs mere

Mejeriet et stykke med grønt!

Mejeriet et stykke med grønt! Mejeriet et stykke med grønt! Mejeriet - et stykke med grønt Et multifunktions område, et stykke af en sløjfe, en sti, en skolehave, et vindue for lokale producenter, en åbning mod landet, men også en

Læs mere

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune Friluftsliv i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune 1 Antal Spørgeskema om friluftsliv Respondenter 43 personer, 29 mænd,

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse Få et forløb til jeres by Forløbet er lavet i Juelsminde, men kan let tilpasses jeres by - kontakt Jens Kjær, Glud Museum, E-mail:

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

Gedser Fuglestation. Hvordan arbejder vi?

Gedser Fuglestation. Hvordan arbejder vi? Gedser Fuglestation Hvordan arbejder vi? Gedser Fuglestation (GFU) Det går godt for GFU! (betydning) Et par udsagn Hvorfor går det godt for GFU? Håndtering af kriser og muligheder Hvad laver GFU? Hvem

Læs mere

SMG Medlemsseminar februar Renskrift fra gruppearbejdet De vigtigste fokusemner

SMG Medlemsseminar februar Renskrift fra gruppearbejdet De vigtigste fokusemner SMG Medlemsseminar 2017 25. februar 2017 - Renskrift fra gruppearbejdet De vigtigste fokusemner Gruppe: 1 Væsentligt emne: Fællesskab og oplevelse social involvering både gamle og nye medlemmer. Åben klub/klubhus/havn

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Referat fra møde i Arbejdsgruppen ved Sydlangeland tirsdag den 10. maj 2005

Referat fra møde i Arbejdsgruppen ved Sydlangeland tirsdag den 10. maj 2005 Referat fra møde i Arbejdsgruppen ved Sydlangeland tirsdag den 10. maj 2005 Tilstede: Allan, Kirsten, Aksel, Jørgen L, Jane, Birte, Hanne, Jørgen R, Poul, Erik, Christina, Per og Børge. Der var afbud fra:

Læs mere

Kommunikation om letbanen - inspiration fra Angers

Kommunikation om letbanen - inspiration fra Angers Kommunikation om letbanen - inspiration fra Angers 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Kommunikation om letbanen - inspiration fra Angers November 2010 Udgivelsesdato 05.11.2010 Kommunikation om letbanen

Læs mere

En dejlig dag for hele familien i Zoologisk Have

En dejlig dag for hele familien i Zoologisk Have Invitation: En dejlig dag for hele familien i Zoologisk Have Lørdag den 20. oktober får hele familien en dejlig oplevelse, når Familier med kræftramte børn og Annie & Otto Johs. Detlefs Fonde inviterer

Læs mere

Sti over Bagges Dæmning

Sti over Bagges Dæmning Sti over Bagges Dæmning Projektbeskrivelse 17. september 2010 En sti over Bagges Dæmning vil skabe en enestående mulighed for at færdes tæt på Ringkøbing Fjord og opleve landskabet og naturen uden at forstyrre

Læs mere

NYHEDSBREV FRA ESPE SKOLE & BØRNEHAVE September 2018

NYHEDSBREV FRA ESPE SKOLE & BØRNEHAVE September 2018 NYHEDSBREV FRA ESPE SKOLE & BØRNEHAVE September 2018 Kære forældre Så er efteråret over os med skiftende sol og regn, efter en dejlig solrig sommer. Vi var heldige, at det holdt tørvejr torsdag d. 6.september,

Læs mere

Referat af møde i Arbejdsgruppen Bøjden Nor 28. maj 2015 i Bjergandeskjulet

Referat af møde i Arbejdsgruppen Bøjden Nor 28. maj 2015 i Bjergandeskjulet 1 Referat af møde i Arbejdsgruppen Bøjden Nor 28. maj 2015 i Bjergandeskjulet Tilstede: Finn, Inge, Per H., Gunnar, Børge og så Søren fra Fugleværnsfondens sekretariat (FVF) Dagsorden Siden sidst udførte

Læs mere

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Tema: Temaemne: Fokus: Alsidig personlig udvikling, Sociale kompetencer eller

Læs mere

På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose

På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose Om brochuren Dette lille hæfte er lavet af Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Lyngby- Taarbæk Kommune. Vi håber, at det vil kunne give jer en ekstra

Læs mere

Det nye fugleatlas - følg med online. Atlas III - Dansk Ornitologisk Forening

Det nye fugleatlas - følg med online. Atlas III - Dansk Ornitologisk Forening Det nye fugleatlas - følg med online Atlas III - Dansk Ornitologisk Forening Fugleatlasset registrerer alle ynglefugle i hele Danmark Det nye fugleatlas (Atlas III) er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF)

Læs mere

Vi samler børn og unge, der vil udvikle sig og have det sjovt i et fællesskab som både er rummeligt og forpligter til ansvar for sig selv, andre og

Vi samler børn og unge, der vil udvikle sig og have det sjovt i et fællesskab som både er rummeligt og forpligter til ansvar for sig selv, andre og Velkommen hos KFUM-spejderne Vi samler børn og unge, der vil udvikle sig og have det sjovt i et fællesskab som både er rummeligt og forpligter til ansvar for sig selv, andre og naturen. Sammen rykker vi

Læs mere

viden giver sejlglæde //

viden giver sejlglæde // øyvind bordal // magne klann viden giver sejlglæde // Kapsejlads - opgavefordeling, kommunikation, boathandling //Viden giver sejlglæde Blue Ocean Media FORFATTERE Øyvind Bordal, Magne Klann FOTO Forsidefoto:

Læs mere

ÅRSSKRIFT 2017 For fugle, f or folk, for fremtiden

ÅRSSKRIFT 2017 For fugle, f or folk, for fremtiden ÅRSSKRIFT 2017 For fugle, for folk, ÅRSSKRIFT for - fremtiden FUGLEVÆRNSFONDEN 1 HVEM ER VI? Fugleværnsfonden er en almennyttig, erhvervsdrivende fond stiftet af Dansk Ornitologisk Forening i 1966, og

Læs mere

Nyhedsbrev fra Vejlerne

Nyhedsbrev fra Vejlerne Maj 2017 Nyhedsbrev fra Vejlerne Mange af ynglefuglene er nu ankommet og igen kan der ses klyder, kobbersnepper (foto), brushøns m.fl. på Vejlerne. Foråret er den travleste tid på Vejlerne. 70 km kreaturhegn

Læs mere

Nyt fra Fugleværnsfonden. - for fugle, for folk og for fremtiden

Nyt fra Fugleværnsfonden. - for fugle, for folk og for fremtiden Nyt fra Fugleværnsfonden - for fugle, for folk og for fremtiden DECEMBER 2013 FUGLEVÆRNSFONDEN Fugleværnsfonden er en almennyttig erhvervsdrivende fond stiftet af Dansk Ornitologisk Forening. Fonden har

Læs mere

Program November 2015 April 2016

Program November 2015 April 2016 Program November 2015 April 2016 "Formanden har ordet..." Kære naturven, du står nu med foreningens program for vintersæsonen i hånden. Og selv om det er vinter med ikke mange planter i naturen, så går

Læs mere

Referat af møde i Arbejdsgruppen Bøjden Nor Torsdag den 3. juni 2013 i Klydeskjulet

Referat af møde i Arbejdsgruppen Bøjden Nor Torsdag den 3. juni 2013 i Klydeskjulet 1 Referat af møde i Arbejdsgruppen Bøjden Nor Torsdag den 3. juni 2013 i Klydeskjulet Til stede: Mine noter er desværre usikre her efter 8 uger, så jeg husker ikke alle, der var tilstede. Undskyld mange

Læs mere

Strategi for Gedser Fuglestation

Strategi for Gedser Fuglestation Et notat fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 April 2018 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. TILBAGEBLIK... 3 3. VISION, MÅL OG MIDLER 2019-24... 4 3.1

Læs mere

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING arbejder for at beskytte vilde dyr, natur og landskaber, for at bevare naturoplevelser for alle og for

Læs mere

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker.

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Skolelederens beretning 2015 For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Jeg har været af sted på utallige lejrskoler i både udland og KBH. Hver eneste gang

Læs mere

Dansk Sejlunion - Klubkonference. 21. november 2015

Dansk Sejlunion - Klubkonference. 21. november 2015 Dansk Sejlunion - Klubkonference 21. november 2015 Vi vil fortælle om Baggrunden for projekt Vild med Vand Status for projektet Hvad består projektet af Hvad leverer projektsekretariatet Hvordan kommer

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen En sikker vej til gode naturoplevelser hvad du kan og må i naturen Gode råd om færdsel Naturen skal opleves! Og det er der heldigvis rigtig gode muligheder for i Danmark. Både fordi vi har en masse spændende

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Uddannelse & Job klasse

Uddannelse & Job klasse Uddannelse & Job 0. 3. klasse UU Bornholm har i dette kompendie et forslag til undervisningsforløb i det obligatoriske emne uddannelse og job til brug i indskolingen Uddannelse og job i indskolingen På

Læs mere

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Baggrund Formål Få børn og andre ud i naturen, Børn er i dag halvt så meget i naturen som deres bedste forældre var, da de var børn (Gallup-undersøgelse 09)

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Frivillighed i naturen

Frivillighed i naturen Frivillighed i naturen Nordre Fælled Nuværende brug: -Gåture x9 - Løbeture x6 - Orienteringsløb - Hunde luftning x4 - Foto- naturbilleder - er glad for 5 km ruten - Teltlager - Bord og bænke - Ser på rådyr

Læs mere

OPLEV NATUREN I BALLERUP

OPLEV NATUREN I BALLERUP Me at v Kra 01 OPLEV NATUREN I BALLERUP Naturvejlederen forår 2015 Oplev Ballerups natur på 8 forskellige ture og arrangementer med naturvejlederen. Arrangementerne er gratis, men enkelte kræver tilmelding.

Læs mere

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal Stråmosen naturgenopretning i Ølstykke i Egedal 18. april 2016 extern Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt, placering, og ejerskab... 4 3. Tidligere initiativer og status...

Læs mere

Velkommen til Birkerød Skole

Velkommen til Birkerød Skole Infomøde 8. dec. 2015 Velkommen til Birkerød Skole Information om start i Førskole-SFO og børnehaveklasse INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...... 3 Organisering... 4 Mantra... 4 Førskole-SFO....... 6 Børnehaveklasser....

Læs mere

ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE. Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan?

ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE. Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? ET MEDLEM SOM ALLE ANDRE Kan handicappede være med i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? Der skal to til et møde Mennesker med handicap er sjældent medlemmer af foreningerne. Det er der mange årsager

Læs mere