Gården er den smukt beliggende bondegård, ca. 1 km syd for Sonneruplund mellem Tuse og Svinninge. Las os se lidt nærmere på dens 200-årige historie.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gården er den smukt beliggende bondegård, ca. 1 km syd for Sonneruplund mellem Tuse og Svinninge. Las os se lidt nærmere på dens 200-årige historie."

Transkript

1 En bondegårds endeligt En junidag i det herrens år 1985 falder øjet på en annonce i det lokale dagblad om salg af stuehus med udlænger til en bondegård. Gården er offer for det, man kalder udviklingen, og er ophørt som selvstændigt landbrug. Det kan der formentlig gives mange saglige forklaringer på: Den tekniske udvikling, utidssvarende bygninger, ingen arvtagere osv. Sådan er det gået mangen en landbrugsbedrift, så hvorfor stoppe op ved denne? Det vil fremgå af det følgende, at der ligge indtil flere årsager dertil. Gården er den smukt beliggende bondegård, ca. 1 km syd for Sonneruplund mellem Tuse og Svinninge. Las os se lidt nærmere på dens 200-årige historie. På den tid ejedes de fleste af gårdene omkring Tuse af baroniet Løvenborg, der foruden dette gods også ejede herregården Vognserup, hvortil "vores" bondegård hørte. Gårdene i Tuse by var endnu ikke udflyttede, således som vi i dag ser dem liggende på stribe langs A4 mod Svinninge. Men med markerne vestligst i Tuse sogn var der noget særligt. Ligesom andre godsbesiddere i denne periode havde Løvenskiolderne stor interesse for hesteavl, der kunne opnå Det Kongelige Landhusholdningsselskabs ærespræmier, hvilket da også lykkedes gennem en årrække. Til den ende havde baronen oprettet stutteri, hvis beliggenhed netop var på disse arealer, hvorfor de da også blev benævnt som stutmarken. En anden ejendommelighed var, at den også blev kaldt Manzaljorden, hvilket betød, at udgiften til aflønning af Butterup-Tuse sognes præst hovedsagelig skulle hentes fra disse marker, en ordning, der i øvrigt strakte sig langt ind i det nittende århundrede. Mod slutningen af det 18. århundrede sker der som bekendt store forandringer inden for bondesamfundet, også på vore egne. Således får baron Michael Hermann Løvenskiold af højere myndigheder tilladelse til at nedlægge en lille landsby nær Ugerløse, kaldet Sonnerup. Af disse gårdes jorde oprettedes gården Minneslyst, men på betingelse af, at baronen oprettede en ny bondegård et andet sted inden for sine besiddelser, og det blev på stutmarkerne vest for Tuse. Heraf kommer det navn den har bevaret til vore dage, nemlig Ny Sonnerupgård.

2 Vi er i begyndelsen af året Den 7. februar får bønderne under Vognserup ifølge baronens dagbog besked på at hente egetømmer fra Løvenborg til Niels' gård på stutmarken, og i Holbæk skal der hentes to læs fyrretømmer, formentlig bragt dertil med baronens eget skib fra de norske besiddelser. Senere på foråret, d. 19. april, bliver der "Givet seddel på tømmer til en udlænge til Niels Rolsteds gård". Dagen efter skibes rug med 16 vogne, og der bringes tømmer med tilbage til stutmarkens udlænge. Og nu stiger aktiviteten yderligere. Den 21. april: I morgen skibes med 36 vogne fra forpagteren, de 27 bringer 6 tønder kalk og 4000 mursten til Niels' gård. De øvrige tage 20 tylvter lægter med til Sonnerupgård. Nu gik det ikke helt sådan, for d 22. april står at læse: 36 vogne med hvede til skib og tømmer til stutmarken tilbage, da der ikke kan fås mursten". Gennem hele dette forår kan vi næsten fra dag til dag følge opførelsen af gården gennem baronens dagbog. Murermester Jens Nielsen skulle rejse skorsten og sætte bageovn samt levere en bryggerkedel, for hvilket han modtog 16 rigsdaler. Der blev også opsat en kakkelovn, men denne luksus måtte gårdens første beboer selv betale for. I regnskaberne læser vi: Den 23. februar betalt snedker Anders Hansen i Tudse for vinduer til Niels Rolsteds gård i Ny Sonnerup 33 rigsdaler". Men til en bondegård hører mere og andet end bygninger. Den 10. april købes på Roskilde Marked en 7-årig hoppe for 24 rigsdaler, og en hest på 6 år for 21 rigsdaler, begge til Niels Rolsteds gård, og nogle dage senere købtes Jens Udriders brune hest, 10 år gammel, til samme. Også et par kreaturer indkøbes. Hvem var nu den flere gange nævnte Niels Rolsted, gården første beboer? Her må vi vende os til dennes egen beretning, som den kendes i den slægtsbog, han som gammel mand udarbejdede. "Sommeren 1794 (skal være 1795) blev på Butterup Præstekalds Annexjord på Tudse Mark bygget en ny Bondegaard, denne ville Herskabet, jeg skulle have, thi hr. Baron troede mig duelig dertil, og jeg troede det selv". Niels var kommet fra landsbyen Rolsted mellem Nyborg og Odense og havde i 13 år været herskabets tro tjener, hvilket nu skulle belønnes med en fæstegård. Hans kone, Mette Sophie, var datter af jæger Grønbech i Lodskov, og selv tjente hun som kokkepige på Løvenborg. De var blevet gift allerede i 1788, og brylluppet "stod hos Daniel Leerbech i den saakaldte store gaard i Trønninge", hvor der var grønkål og flæskeskinke på bordet, men det er en anden historie. Nu blev det ikke til nogen lykke for tjeneren og kokkepigen at blive fæstere på Tuse Mark. Sygdom slog for en tid familien ud, og efter 3 år måtte de afstå den til en ny fæster, Anders Ibsen fra Udby på Tuse Næs. Mens Niels Rolsted senere bliver skovfoged og i 1816 skovrider på baroniet indtil år 1832, så går det bedre for Anders Ibsen på Ny Sonnerupgård.

3 I afståelseskontrakten, der er underskrevet d. 9. april 1798, kan vi læse, hvad Anders Ibsen overtager af kreaturer, inventarium og indbo og på hvilke betingelser. Af bæster: En brun hest, en sortebrun hoppe, en brungul hoppe, en mørkebrun ditto, en grå hoppe og en brun hoppeplag. Af køre: 2 køer, 2 kvier og 2 stk. svin. Inventarium: Et par læderseler med halskobbel, hovedstol og strandskeder, 2 par hampesiler, et par stavtræer med puder, et par lærreds-hækker, 3 par høsthækker, en fjellefadning, to beslagne vogne, en ny jernharve og en ældre ditto, en træplov med tilbehør, en jern bagplov og en hakkelskiste med kniv. Vi ser her noget karakteristisk for denne periode i dansk landbrug. Gårdens drift er afhængig af stort hestehold og hvad dertil hører, men kvæg og svin er ret uvæsentlig. Det store antal heste var en nødvendighed, dels af hensyn ti den tunge plov og dels den meget kørsel på marker og veje. Indbo: En del indbo har familien Rolsted formentlig taget med sig, men noget blev stående på gården. I stuen: Et langt bord og en gåsebænk og 2 stole. I køkkenet: Et bord, 2 bryggerkar og en ølfjerding. I karlekammeret: En seng med klæder i, og et sengested til pigen. Af kornvarer er der tilbage: 3 tdr. rug, 12 tdr. byg, 13 tdr. havre. Så følger i næste afsnit den nye fæstebondes vilkår for at overtage gården: "Fra 1. maj svarer Tiltræderen til alle kongelige Skatter og Kontributioner, som enten nu ere eller blive påbudne samt til næste Mortensdag at levere til Butterup Præst 16 Tdr. 6 Skp. Byg og til Herskabet Penge To og Trædive Rigsdaler, som ere de sædvanlige aarlige herskabelige Afgifter. Sædvanlige Emolumenter til Herredsfoged, Sognefoged og Skoleholder og videre saadanne Paabud hos Fæsteren at udrede efter Gaardens Hartkorn, og som deraf herfor ere erlagt". Endelig skal Tiltræderen forrette to Københavnsrejser årligt efter tilsigelse. Herefter bliver Niels Rolsted og Anders Ibsen enige om en afståelsessum på 400 rigsdaler, præcis den samme sum som Niels Rolsted havde skulle skaffe i indfæstningspegne 3 år tidligere og som "Baronessen naadigst laante mig". Så underskrives kontrakten således: Anders A.I.S.Ibsen Løvenborg, den 9. april På Niels Rolsteds Vegne og udi Sygdom efter Instruks og Fuldmagt M.H.Grønbech. Rasmus R.O.S Ovesten

4 Kontrakten er nu underskrevet på forventet aprobation af baron Løvenskiold, som er gårdens egentlige ejermand. Dette finder sted. Så sidder da Anders Ibsen på Ny Sonnerup som fæstebonde. Han er 31 år gammel og hans kone, Kirsten Larsdatter, er 25 år. Ved folketællingen i 1801 havde de en søn, kaldet Lars, formentlig efter morfaderen, samt en pige, Dorthe Pedersdatter, som var 6 år og af familien. Jordtilliggendet var 45 tdr. land ager og ca. 8 tdr. land eng, kaldet gåsefjælleden. Ansat i hartkorn var det 6 tdr. 5skp. 3 fdkr. og 2,5 alb. Såvel avlsbygninger som stuehus var nyopførte. Hvordan de var indrettede og hvilke materialer, får vi et klart billede af ved fæsteafståelsen godt 32 år senere, thi nu skal en synsforretning finde sted: "Anno 1830, d. 2. december indfandt vi undertegnede Sognefogeder Peder Davidsen af Hellestrup og Hans Larsen af Grandløse og i den Gaard på Tudse Mark Nysonnerup kaldet, som beboes af Ole Pedersen, for ifølge Merløse og Tudse Rets-Udmeldelse af 18. f.m. at syne og i fæste overlevere hernævnte gaard til bemeldte Ole Pedersen, der ved Forretningen var nærværende og intet mod Udmeldelsen have at erindre. Paa Baroniet Løvenborgs Vegne var mødt undertegnede Forvalter. Vi besigtigede gaarden og fandt: Stuehus bestaaende af 11 Fag bygget af Ege Under og Fyr overtømmer, hele længden i Syd, murede vægge og Straatag på Lægter, indrettet til to Stuer i 6 Fag, Køkken med Skorsten, Bageovn og Kjøller i 3 Fag og to Kamre i 2 Fag. Loft over hele Længden og dermed forsynet med fornødne Vinduer og Døre, alt med Beslag. Det hele forefandtes i god Stand uden Mangler. I Stuen forefandtes Kakkelovn, som blev ansat at have en værdig af 20 Rigsdaler Sølv. Den vestre Længde bestaaende af 14 Fag, bygge af Ege Under og Fyr Overtømmer, lerklinede Vægge og Straatag på Lægter, indrettet 2 Fag til Karlekammer, 2 Fag til Faarehus, 6 Fag til Koehus, 2 Fag til Foderloen og 2 Fag til Stald med Stald-Indretningen. En Bræddegavl i Søndre Ende og sammenbygget med nordre Længde, forsynet med Døre med Beslag, alt i god Stand og uden Mangler. Den nordre Længde, bestaaende af 16 Fag bygget af samme Materialer som forrige Længde, klinede Vægge og Straatag paa Lægter, forsynet med 2 Bræddegavle og

5 indrettet 5 Fag til Lade, 2 Fag til Loe, 2 Fag til Portrum med Port for, der er beslagen, 2 Fag til Lade, 2 Fag til Loe og 3 Fag til Lade. Længden er forsynet med de fornødne Døre med Beslag, alt fandtes i god Stand uden Mangler. Den østre Længde bestaaende af 14 Fag bygget af samme Materialer som forrige Længder med klinede Vægge og Straatag på Lægter, indrettet 3 Fag til Loe, 2 Fag til Lade, 3 Fag til Portrum med beslagen Port, 2 Fag til Tørvehus, 2 Fag til Huggehus og 2 Fag til Svinehus. En Bræddegavl i søndre Længde og sammenbygget med nordre Længde. Længden er forsynet med de behøvende Døre med Beslag, alt fandtes i god Stand og uden Mangler. Derefter besigtigede vi Besætningen og Inventariet saaledes: en brun Hest 10 aar gammel en rød Hoppe 10 aar gammel en graae Heste 7 aar gammel en sort Hoppe 5 aar gammel en rød Plag 2 aar gammel en graae Hoppe 6 aar gammel en beslagen Vogn med Fjæller, Høstlad med Tilbehør en beslagen Vogn med Tilbehør en Jernplov med Tilbehør tvende Jernharver et Reiseseletøj hvilket Besætning og Inventarium vi skjønnede at være tilstrækkelig til Gaardens Drift. Fæsteren anmeldte, at af Rug er saaet 5 Tdr. og til Foraaret vil kunne saaes 10 Tdr. Byg, 6 Tdr. Havre og 4 Tdr. Bælgsæd og til Fødekorn vil medgaa maanedlig Rug 1 Tønde og Byg 1 tønde og 2 Skp., hvilken saasæd og Fødekorn forefandtes på Stedet og blev Fæsteren overlevert. Saaledes have vi foretaget denne Forretning efter Samvittighed og bedste Skjøn, som nu fæstet er til endelig at afhjemle samme. Peder Davidsen Hans Larsen Imod Forretningen og dens Afhjemling haves intet at erindre. Paa Vognserup Gods Vegne Torst Som Fæster Ole Pederse

Side Skærbækhus

Side Skærbækhus Side. 1 13 Skærbækhus Side. 2 Brandforsikring I meget gammel tid havde man ikke sine ejendomme brandforsikrede. Det var en skik og regel at man ydede hinanden gensidig hjælp til genopførelse af nedbrændte

Læs mere

Side. 28. Side. 1. Skærbækhus. Jogn Rasmussen

Side. 28. Side. 1. Skærbækhus. Jogn Rasmussen Side 28 Side 1 13 Skærbækhus Jogn Rasmussen Side 2 Side 27 Brandforsikring I meget gammel tid havde man ikke sine ejendomme brandforsikrede Det var en skik og regel at man ydede hinanden gensidig hjælp

Læs mere

Avderødvej 32A Dyssegården Avderød, Karlebo Sogn

Avderødvej 32A Dyssegården Avderød, Karlebo Sogn Avderødvej 32A Dyssegården Avderød, Karlebo Sogn Gadekæret i Avderød. Omkring 1910. I baggrunden ses Avderødvej 29 og Avderødvej 31 Matrikelnummer Matr.nr. 4a Avderød by, Karlebo sogn, som er på 18414

Læs mere

Matr.nr. 31-a - V. Egede By

Matr.nr. 31-a - V. Egede By Matr.nr. 31-a - V. Egede By Matr.nr. (1808) Status (1808) Jordareal Bygninger Matr.nr. 31, Vester Egede Fæstehus Ejer: Gisselfeld Kloster 1808: 79.230 Alen2 (5½ td. land) 2015: 3.420 m2 (iflg. BBR) Se

Læs mere

Matr.nr. 13-b - V. Egede By

Matr.nr. 13-b - V. Egede By Matr.nr. 13-b - V. Egede By Matr.nr. (1808) Status (1808) 1808: Matr.nr. 13-b, Vester Egede Fæstehus med jord Ejer: Gisselfeld Kloster Jordareal 1808: 19.640 Alen 2 = 7.700 m 2 1950: Ca. 7 ha. 2015: 1.399

Læs mere

Slægten Rolsted. Vi vender nu tilbage til min tip - oldefar, Eggert Rolsteds, slægt.

Slægten Rolsted. Vi vender nu tilbage til min tip - oldefar, Eggert Rolsteds, slægt. Slægten Rolsted Vi vender nu tilbage til min tip - oldefar, Eggert Rolsteds, slægt. Udgangspunktet er den fynske landsby Rolsted mellem Nyborg og Odense. I en erindringsbog har Eggerts far, Niels Rasmussen,

Læs mere

Matr.nr. 30 / 13-o - V. Egede By

Matr.nr. 30 / 13-o - V. Egede By Matr.nr. 30 / 13-o - V. Egede By Matr.nr. (1808) Status (1808) 1808: Matr.nr. 30, Vester Egede 2015: Matr.nr. 11-o, Vester Egede Fæstehus Ejer: Gisselfeld Kloster Jordareal 1808: 1.830 Alen 2 = 714 m 2

Læs mere

Lindholm Gods, Fæstebreve og lejekontrakter, Lyndby Sogn I, Lille Karleby, 1790-1905.

Lindholm Gods, Fæstebreve og lejekontrakter, Lyndby Sogn I, Lille Karleby, 1790-1905. Lindholm Gods, Fæstebreve og lejekontrakter, Lyndby Sogn I, Lille Karleby, 1790-1905. Syns- og taksationsforretning over Morten Andersens gård i Lille Karleby, Lyndby Sogn, 1792. Johannes Galschiøt Lands

Læs mere

SKOVFOGEDEN OG BONDENS BOLIG

SKOVFOGEDEN OG BONDENS BOLIG SKOVFOGEDEN OG BONDENS BOLIG HØRHAVEGÅRDEN HAR BÅDE FUNGERET SOM BOLIG FOR SKOVFOGEDEN OG SOM AVLSGÅRD, HVORFOR DER KAN FINDES FÆLLES TRÆK MED BÅDE SKOFVOGEDBOLIGEN OG BONDEHUSET. I FØLGENDE AFSNIT UNDERSØGES

Læs mere

Generation X Ane nr. 1322/1323. Indholdsfortegnelse

Generation X Ane nr. 1322/1323. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Rasmus Pedersen og Kirsten -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Rasmus Pedersen & Kirsten -datter Pollerup 1322/1323

Læs mere

Generation IX Ane nr. 688/689 Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane nr. 688/689 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Peder Christensen og Anna Hansdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Hans Rasmussen Krøll & Kirsten Rasmusdatter Ane nr. 1378/1379

Læs mere

2 Overskrift. Tekst spalte. Ord fra - Fæsteprotokoller

2 Overskrift. Tekst spalte. Ord fra - Fæsteprotokoller 2 Overskrift Tekst spalte Ord fra - Fæsteprotokoller Om ord i fæsteprotokoller Fæsteprotokoller er en del af godsarkiverne. Godser kan være ejet af enkeltpersoner - en herremand -men der er også andre

Læs mere

Matr.nr Hus midt i landsbyen

Matr.nr Hus midt i landsbyen Matr.nr. 20 - Hus midt i landsbyen Matr.nr. (1808-1859) Status (1811) Jordareal (1808-1859) Huset (1871) Beliggenhed 20, Vester Egede by og sogn Fæstehus under Gisselfeld Kloster Grund i byen på 2.490

Læs mere

Side. 1. Tavlhøjcenteret

Side. 1. Tavlhøjcenteret Side. 1 9 Tavlhøjcenteret Side. 2 Fæstebonden For de fleste slægtsforskere vil det være relevant at beskæftige sig med fæstere og de hovedgårde, som vore forfædre har været underlagt. Men hvad er det for

Læs mere

Matr.nr. 25 - Vest for smedjen

Matr.nr. 25 - Vest for smedjen Matr.nr. 25 - Vest for smedjen Matr.nr. (1808) Status (1808) Jordareal Bygninger (1859) Beliggenhed 25, Vester Egede by og sogn Fæstehus Ejer: Gisselfeld Kloster 1.880 kvadratalen = 733 m2 + jordlod syd

Læs mere

Grønholtvej 92. Lergården, arvefæstegård. Matrikelnummer:

Grønholtvej 92. Lergården, arvefæstegård. Matrikelnummer: Grønholtvej 92 Lergården, arvefæstegård Matrikelnummer: Matrikel nr. 3, nu 3a, 3k, 3l, 3m og 18 m Lønholt by, Grønholt, Oprindeligt nummer var 10, ved udskiftningen 3a og tre parceller matr.nr. 3b, 3d

Læs mere

Matr.nr. 37 - Skovfogedhus - Denderup Vænge

Matr.nr. 37 - Skovfogedhus - Denderup Vænge Matr.nr. 37 - Skovfogedhus - Denderup Vænge Matr.nr. Status Jordareal Bygninger: 37, Vester Egede by og sogn Skovfogedhus tilhørende Gisselfeld Kloster. Ca. 1840 - Jordlod angivet som matr.nr. 37 - Areal:

Læs mere

Gaard nr. 1. Matr. 5a. Arvefæstegaarden Katholm:

Gaard nr. 1. Matr. 5a. Arvefæstegaarden Katholm: 05 EP-F Gårdejere i Veksø by og sogn Gårdejere i Veksø by og sogn, Frederiksborg Amt 1611 - ca. 1835 Gaard nr. 1. Matr. 5a. Arvefæstegaarden Katholm: 1630. Peder Jensen nævnes på gaarden. 1644. Den 5/2.

Læs mere

Møller Christen Andersen

Møller Christen Andersen Møller Christen Andersen 1 Espe-Vantinge Kirkebog 1744-1804, opslag 25 Samme Dag* (18. Februar 1759) døbt Niels Andersens Datt. Johane, baaren af And. Knudsens Pige Maren, Test. Niels Nielsen, Peder Jensen,

Læs mere

Hus - Nr Egedevej 124

Hus - Nr Egedevej 124 Hus - Nr. 11 - Egedevej 124 Ejendom Matr.nr. Parcelhus 11 og 3-c, Frenderup By Areal Matr.nr. 11 = 610 m 2 Matr.nr. 3-c = 682 m 2 Noter Indtil 1904 lejehus/fæstehus under Jomfruens Egede Gods Bygninger

Læs mere

Personrapport for Jeppe Christensen HA12 Side 1 Jeppe Christensen 1

Personrapport for Jeppe Christensen HA12 Side 1 Jeppe Christensen 1 Personrapport for Jeppe Christensen - 1388 - HA12 Side 1 Jeppe Christensen 1 Navn: Køn: M Også kendt som: Født dato: 1781 Sted: Udby, Tuse, Holbæk 2 Adresse: Udby, landsby i Udby sogn Dåbsdato: 23 dec.

Læs mere

Enghavegaard, Borup, matrikel 7

Enghavegaard, Borup, matrikel 7 https://www.slaegtogdata.dk/kilder/afskrevne-kilder/praestoeamt/enghavegaard-borup-matr-7 Enghavegaard, Borup, matrikel 7 Præstø amt, Fakse herred, Sønder Dalby sogn - kildeafskrift doneret af Arne Hansen,

Læs mere

Generation X Ane nr. 1386/1387

Generation X Ane nr. 1386/1387 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Lauridts Lauridtsen og -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Laurits Uthersen & Anna Nielsdatter Ane nr. 2772/2773 Lauridts Lauridtsen

Læs mere

Generation IX Ane nr. 736/737. Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane nr. 736/737. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Hans Andersen Nordbo og Marie Hansdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Anders Andersen Nordbo & Dorte Pedersdatter Ane nr. 1472/1473

Læs mere

Brandtaxationsprotokollen 1801 1813 fol. 184 opsl. 191 fol. 78 opsl. 81. Opslag 81, fol. 78b f:

Brandtaxationsprotokollen 1801 1813 fol. 184 opsl. 191 fol. 78 opsl. 81. Opslag 81, fol. 78b f: Brandforsikringsprotokollen for Køge 1801 1810: fol 43, forsikring No.66 Matr. No. 43, Vester Gade Nordre Side Vertshuusholder Hans Jørgen Sonne No. i Taxationsprotokollen 22 1 Bygninger: a. Forhuus 1000

Læs mere

Matr.nr. 50 / 11-c - V. Egede By - Jordemoderhuset

Matr.nr. 50 / 11-c - V. Egede By - Jordemoderhuset Matr.nr. 50 / 11-c - V. Egede By - Jordemoderhuset Matr.nr. (1808) Status (1808) 1808: Matr.nr. 50, Vester Egede 2015: Matr.nr. 11-c, Vester Egede Fæstehus/Jordemoderbolig Senere selvejerhus. Jordareal

Læs mere

Generation X Ane nr. 1510/1511

Generation X Ane nr. 1510/1511 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Anders Hansen Tuesen og Mette Andersdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Hans Tuesen & Maren -datter Anders Madsen & Anna Christensdatter

Læs mere

Matr.nr. 4-a - Vester Egede Hovedskole

Matr.nr. 4-a - Vester Egede Hovedskole Matr.nr. 4-a - Vester Egede Hovedskole Matr.nr. Jordareal 1810 Bygninger Beliggenhed 4-a, Vester Egede by og sogn Grund i byen på 3.050 alen 2 = 1190 m 2 Jordlod matr.nr. 4-b sydvest for byen ('Degneembedet')

Læs mere

Generation X Ane nr. 1528/1529

Generation X Ane nr. 1528/1529 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Jens Laursen Skou og -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Laurs Hansen Skou & Bodil -datter Ane nr. 3056/3057 Jens Laursen Skou

Læs mere

"Lindevang" Bolteskovvej 4, 5750 Ringe. "Lindevang"

Lindevang Bolteskovvej 4, 5750 Ringe. Lindevang Bolteskovvej 4, 5750 Ringe - Slægtsgården Lindevang er beliggende på Bolteskovvej 4 - en hyggelig snoet vej i Gestelev. - Lindevangs beboere kan føres helt tilbage til 1764. Det var Rasmus Knudsen og Ingeborg

Læs mere

Helga Poulsens aner. BK 88, HP 52 og HP Lars Pedersen, Søsum [HE84] Kilde Stenløse Lokalarkivs hjemmeside:

Helga Poulsens aner. BK 88, HP 52 og HP Lars Pedersen, Søsum [HE84] Kilde Stenløse Lokalarkivs hjemmeside: BK 88, HP 52 og HP 56-1697 Lars Pedersen, Søsum [HE84] Kilde Stenløse Lokalarkivs hjemmeside: 1724 - Lars Pedersen fæster sin gamle svage fader Peder Jørgensens gaard Hartkorn 7 td. 5 skp. 4o fag husrum,

Læs mere

Generation X Ane nr. 1496/1497

Generation X Ane nr. 1496/1497 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Jeppe Jespersen og Karen -datter Bruun 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Jesper Nielsen & Anna -datter Ane nr. 2992/2993 Jeppe Jespersen

Læs mere

Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten

Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten Når man køre fra Hadsten ad den gamle hovedvej nordpå mod Randers kommer man efter et par kilometer til landsbyen (Nørre) Galten. Ved Galten kirke

Læs mere

Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007

Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007 Nr. 43- Persillekræmmeren - 2007 Digteren H. C. Andersen skrev i 1854: Hist, hvor vejen slår en bugt, ligger der et hus så smukt. Væggene lidt skæve stå, ruderne er ganske små, osv. "Stensballehus" Verslinjerne

Læs mere

Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård

Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård Kongevejen 118A Højelsgård, oprindeligt Høeltsgård. arvefæstegård Matrikelnumre: Matrikel nr. 10 Lønholt by, Grønholt sogn, Nu 10a Lønholt By, Grønholt sogn, Det oprindelige nummer: 13. Matr.nr. 10a er

Læs mere

Skifteforrætning efter Michel Lofts hustrue sal. Kirsten Rasmusdatter i Ormslef, begyndt den 6te janu. og slutted den 26te dito 1753.

Skifteforrætning efter Michel Lofts hustrue sal. Kirsten Rasmusdatter i Ormslef, begyndt den 6te janu. og slutted den 26te dito 1753. Michel Lofts hustru Kirsten Rasmusdatter. Constantinsborg gods G 321 4. Fol. 165. Skifteforrætning efter Michel Lofts hustrue sal. Kirsten Rasmusdatter i Ormslef, begyndt den 6te janu. og slutted den 26te

Læs mere

Generation IX Ane nr. 738/739. Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane nr. 738/739. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Jens Pedersen og Karen Pedersdtr. Bilde 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Peder Jensen Seye & Gjertrud Abelsdatter Peder Jensen Bilde

Læs mere

Se kopi af original købekontrakt og skøde 1907 Se kopi af Karen Sofie Hansdatters dødsattest 1914

Se kopi af original købekontrakt og skøde 1907 Se kopi af Karen Sofie Hansdatters dødsattest 1914 Se kopi af original købekontrakt og skøde 1907 Se kopi af Karen Sofie Hansdatters dødsattest 1914 Nærværende Stykke Stempelpapir til I alt 24 Kroner med paaklæbede Stempelmærker til Taxt 29 Kr. 55 Øre

Læs mere

Forsvarlig mod Ildsfare og hos os forsikret for

Forsvarlig mod Ildsfare og hos os forsikret for Gaard nr. 5 - Nedrevet Gårdens navn Matr.nr. (1809) Intet navn fundet 5, Frenderup By Areal (1809) Hovedparcel = 591.500 alen 2 4 moseparceller på tilsammen = 39.460 alen 2 Samlet areal = 630.960 alen

Læs mere

Se kopi af originalt skøde Se matrikelskort. Udskrift. af Bregentved Gisselfeld Birks Skjøde og Panteprotocol Litra L No 345/1866 L.

Se kopi af originalt skøde Se matrikelskort. Udskrift. af Bregentved Gisselfeld Birks Skjøde og Panteprotocol Litra L No 345/1866 L. 1866 d. 7. decbr. blev læst: Se kopi af originalt skøde Se matrikelskort Udskrift af Bregentved Gisselfeld Birks Skjøde og Panteprotocol Litra L No 345/1866 L Skjøde Undertegnede Selveiergaardmand Jørgen

Læs mere

'Den Gamle Smedje' - Nr. 8 - Egedevej 121

'Den Gamle Smedje' - Nr. 8 - Egedevej 121 'Den Gamle Smedje' - Nr. 8 - Egedevej 121 Gårdens navn Matr.nr. (1809) Areal (1809) Noter Gl. Smedje 8 - Frenderup By 166.970 alen 2 = Ca. 12 tdr. land. Landbrugsjorden nu tillagt ejendommen matr.nr. 4.b.

Læs mere

FLINTHOLM GODSARKIV REGISTER TIL SKIFTEPROTOKOL

FLINTHOLM GODSARKIV REGISTER TIL SKIFTEPROTOKOL FLINTHOLM GODSARKIV REGISTER TIL SKIFTEPROTOKOL 1733-1738 Karen Rasmusdatter, Hundstrup, 08.10.1733, I-1 ~ Hans Rasmussen Arving er hendes Søster Mette Rasmusdatter ~ Niels Marqvardsen i Hundstrup Maren

Læs mere

Matr.nr. 54(a) - V. Egede By - Mod vest I byen 2 sammenbyggede huse på grunden

Matr.nr. 54(a) - V. Egede By - Mod vest I byen 2 sammenbyggede huse på grunden Matr.nr. 54(a) - V. Egede By - Mod vest I byen 2 sammenbyggede huse på grunden Matr.nr. (1808) Status (1808) Matr.nr. 54/54-a, Vester Egede (Senere 16-h og 54) Fæstehuse under gården Christianslund med

Læs mere

Kvostedgårdens Historie

Kvostedgårdens Historie Kvostedgårdens Historie Tillæg: Om at bygge et hus Kvostedgårdens historie Kvostedgården som den ser ud på Hjerl Hede er næsten 200 år gammel. Den har navn efter den lille by Kvosted mellem Skive og Viborg,

Læs mere

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Knud Pedersen & Maren Rasmusdatter Saaderup 140/141

Læs mere

Dagligliv omkring baroniet Løvenborg for 200 år siden.

Dagligliv omkring baroniet Løvenborg for 200 år siden. Dagligliv omkring baroniet Løvenborg for 200 år siden. Forord. Denne beretning af Poul Eggert Carlsen, renskrevet af sønnen Carsten Carlsen, findes på dennes side www.famcarlsen.dk Jeg venligst fået lov

Læs mere

Bøssehøjgård, arvefæstegård

Bøssehøjgård, arvefæstegård 82 Bøssehøjgård, arvefæstegård Matrikelnummer: Matr.nr. Oprindelig nr. 8, nu 7c og 8 a Lønholt by, Grønholt Matr.nr. 8a er på 12.702 m2, heraf vej 843 m2 matr.nr. 7c er på 46.313 m2, her af vej 792 m2

Læs mere

Generation X Ane nr. 1358/1359. Indholdsfortegnelse

Generation X Ane nr. 1358/1359. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Olluff Jørgensen og Karen Pedersdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Jørgen Olsen & Anne Nielsdatter Peder Joensen & Kirsten -datter

Læs mere

Aar 1826 den 13. Februar blev af Skovfoged Peder Korse anmeldt at Møller Niels Pedersen af Lamdrup Møllen i dag har hængt sig.

Aar 1826 den 13. Februar blev af Skovfoged Peder Korse anmeldt at Møller Niels Pedersen af Lamdrup Møllen i dag har hængt sig. Aar 1826 den 1. Februar blev af Skovfoged Peder Korse anmeldt at Møller Niels Pedersen af Lamdrup Møllen i dag har hængt sig. I Vedege 1 Aar 1826 den 28. December blev Skiftet efter afgangne Møller Niels

Læs mere

Kroen / Krogaarden / Krogaardshuset i Kongsted-Borup

Kroen / Krogaarden / Krogaardshuset i Kongsted-Borup Optegnelser om Kroen / Krogaarden / Krogaardshuset i Kongsted-Borup Matr.nr. 2, Kongsted-Borup by, Kongsted sogn, Præstø amt Hvis man fra Rønnede kører mod vest ad Ny Næstvedvej, møder man efter ca. 2,5

Læs mere

Generation X Ane nr. 1380/1381

Generation X Ane nr. 1380/1381 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Poffuel Nielsen og Bodel Hansdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Hans Hansen & Tyre Hansdatter Ane nr. 2760/2761 Poffuel Nielsen

Læs mere

Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt

Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt Matrikel 7 i Babberup by Dalby sogn Præstø amt Ifølge matriklen i 1664 hørte gården til Jomfruens Egede, fæsteren var Niels Pedersen, gårdens hartkorn angives til 4 td 5 sk. Ifølge Matriklen i 1680 hørte

Læs mere

Roskilde Adelige Jomfruklosters gods i Vindinge: Tornagergård og Stålmosegård

Roskilde Adelige Jomfruklosters gods i Vindinge: Tornagergård og Stålmosegård Roskilde Adelige Jomfruklosters gods i Vindinge: Tornagergård og Stålmosegård Roskilde Adelige Jomfrukloster blev oprettet i 1699, men gårdenes historie går meget længere tilbage. I 1200-tallet kom dominikanermunkene

Læs mere

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen.

I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter Mortensen. 15. februar 2014 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter & Peter Mortensen I dette notat har jeg sammenstykket, hvad jeg på nuværende tidspunkt ved om mine 2 x tipoldeforældre Anna Pedersdatter og Peter

Læs mere

Generation XI Ane nr. 2772/2773

Generation XI Ane nr. 2772/2773 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Laurits Uthersen og Anna Nielsdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Laurits Uthersen og Anna Nielsdatter Æbelnæs Ane nr. 2772/2773

Læs mere

Side 442. No. 4 Skifte efter afdøde Gaardmand Christen Hansen i Elmue Fra Rosendahl Gods Ane nr. 66

Side 442. No. 4 Skifte efter afdøde Gaardmand Christen Hansen i Elmue Fra Rosendahl Gods Ane nr. 66 1 Side 442 No. 4 Skifte efter afdøde Gaardmand Christen Hansen i Elmue Fra Rosendahl Gods Ane nr. 66 Anno 1761 Den 24de Februari er efter foregaaende skedte tillysning under Stevens ex Faxøe Herreders

Læs mere

Grønholtvej 21. Kollerisgård. Matrikelnummer

Grønholtvej 21. Kollerisgård. Matrikelnummer Grønholtvej 21 Kollerisgård Matrikelnummer Matr. Nr. 5a, og 31 Grønholt by, Grønholt sogn. Gården var oprindelig gård nr. 9. Matr.nr. 5 a er på 273.316 m2. Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen 1. Skøde

Læs mere

Hans Anders Harald Sørensen

Hans Anders Harald Sørensen TH-70 Tønne Larsen 1700-1770 Født: ca 1700 KB Store Tåstrup 1771 op 77 (1764-1803) Tønne Larsen begravet 21/12 Tønne Larsen af Hauborup 69 aar 9 maaneder KB Store Tåstrup 1770 op 175 (1765-1800) Tønne

Læs mere

Generation VIII Ane nr. 330/331. Indholdsfortegnelse

Generation VIII Ane nr. 330/331. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Anders Jensen og Karen Hansdatter 4 Jens Andersen og Karen Hansdatter 5 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Jens Andersen Nordbo & Anna

Læs mere

Sorten Vennekildegårdsæble nævnes omkring 1885, stammer fra Vennekildegård, Grønholtvej 31

Sorten Vennekildegårdsæble nævnes omkring 1885, stammer fra Vennekildegård, Grønholtvej 31 Grønholtvej 31 Vennekilde Matrikelnummer: Matr.nr. 6a Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæstegård, som er på 189954 m2, heraf vej 8160 m2. Det var oprindelig gård nr. 5. Vennekilde har engang sammen med

Læs mere

Matr. nr 9 d Aalsbo by, Rørup

Matr. nr 9 d Aalsbo by, Rørup Matr. nr 9 d Aalsbo by, Rørup Skøde 5/10 1918 + Niels Egelykke Rasch Anina Johanne Rasch f. 9/2 1880 f. 8/3 1893 d. 3/5 1957 d. 10/5 1981 Skøde 21/6 1962 + Anina Johanne Rasch f. 8/3 1893 d. 10/5 1981

Læs mere

Generation XI Ane nr. 2958/2959

Generation XI Ane nr. 2958/2959 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 1 Tidsbillede 2 Mogens Lauridsen Tordsen og Kirsten Søffrensdtr. 3 Oversigt over kildemateriale 5 Kildemateriale 6 Laur. Nielsen Tordsen & Margrete -datter Søffren

Læs mere

Generation VII Ane nr. 164/165. Indholdsfortegnelse

Generation VII Ane nr. 164/165. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Jens Larsen og Margrethe Andersdatter 4 Jens Knudsen og Margrethe Andersdatter 5 Oversigt over kildemateriale 8 Kildemateriale 10 Ane nr. Lauritz

Læs mere

SYNSFORRETNING ang. bøndernes og husmændenes tilstand i Kronborg amt 1717 (LA)

SYNSFORRETNING ang. bøndernes og husmændenes tilstand i Kronborg amt 1717 (LA) SYNSFORRETNING ang. bøndernes og husmændenes tilstand i Kronborg amt 1717 (LA) Asminderød 1 gårdmand Søren Rasmussen 5-4-0-0 39 0 9 2 4 6 15 M 1/4 kedel præsten Præstegården 2 gårdmand Thomas Hansen 5-4-0-0

Læs mere

Skærbækhus 29. jan 2019

Skærbækhus 29. jan 2019 Side. 20 Side. 1 Dagens opgaver i fæstebreve: 1. Find fæstebreve under Frijsenborg på AO 2. Søge efter fæste-breve fra Hagsholm under 3. AO 4. Daisy 5. FamilySearch.org I skal finde fæstebrevet hvor Peder

Læs mere

Familiegrupperapport for Mathias Hansen og Karen Nielsdatter - F828 - LY32 Mand

Familiegrupperapport for Mathias Hansen og Karen Nielsdatter - F828 - LY32 Mand Mand Mathias Hansen Født Omkr 1764 1 Død 11 Okt. 1828 Tullebølle, Langeland Nørre, Svendborg 1 Adresse Frellesvig, landsby i Tullebølle sogn Begravet 16 Okt. 1828 Tullebølle, Langeland Nørre, Svendborg

Læs mere

Generation XI Ane nr. 3020/3021

Generation XI Ane nr. 3020/3021 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Hans Tuesen og Maren -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Thue Hansen &? -datter Ane nr. 6040/6041 Hans Tuesen og Maren -datter

Læs mere

Helga Poulsens aner. BK 88, HP 52 og HP Lars Pedersen, Søsum. Kilde Stenløse Lokalarkivs hjemmeside:

Helga Poulsens aner. BK 88, HP 52 og HP Lars Pedersen, Søsum. Kilde Stenløse Lokalarkivs hjemmeside: BK 88, HP 52 og HP 56-1697 Lars Pedersen, Søsum Kilde Stenløse Lokalarkivs hjemmeside: 1724 - Lars Pedersen fæster sin gamle svage fader Peder Jørgensens gaard Hartkorn 7 td. 5 skp. 4o fag husrum, temmelig

Læs mere

Generation VIII Ane nr. 382/383. Indholdsfortegnelse

Generation VIII Ane nr. 382/383. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Niels Pedersen Skou og Bodild Nielsdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Peder Jensen Skouf & Maren Lauridsdatter Niels Pedersen

Læs mere

Kjøbecontract. Vilkaar:

Kjøbecontract. Vilkaar: Kjøbekontrakt dateret 11. januar 1866 - 'Oversættelse' Skjøde dateret 23. november 1866 - 'Oversættelse' Se kopi af original købekontrakt dateret 11. januar 1866 Se kopi af originalt skøde dateret 23.

Læs mere

Generation IX Ane nr. 644/645. Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane nr. 644/645. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Laurs Michelsen pg Zidsele Pedersdatter 4 Oversigt over kildemateriale 8 Kildemateriale 10 Ane nr. Laurs Michelsen & Zidsele Pedersdatter Ålebæk 644/645

Læs mere

Generation IX Ane nr. 750/751. Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane nr. 750/751. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Jørgen Hansen og Margrete Andersdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Hans Mortensen & Citsele Jørgensdatter Anders Hansen & Maren

Læs mere

Grønholtvej 14. Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer

Grønholtvej 14. Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer Grønholtvej 14 Bakkegård, tidligere Orendrupgård? Matrikelnummer Matr. Nr. 3a, 3m og 3n Grønholt by, Grønholt sogn. Ejendommen hed oprindelig Orendrupgård og det gamle nummer var gård nr. 7, men hedder

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

Hvedholm skifteprotokol I, 1719-1740

Hvedholm skifteprotokol I, 1719-1740 1 Hvedholm skifteprotokol I, 1719-1740 Knud Jørgensen, Horne, 06-06-1719, I-1 ~ Anne Pedersdatter Niels Knudsen, myndig Peder Knudsen, myndig Karen Knudsdatter ~ Knud Jørgensen Anne Knudsdatter ~ Rasmus

Læs mere

Generation IX Ane nr. 646/647. Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane nr. 646/647. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Jens Nielsen Eyesen og Ellen -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Niels Rasmussen Eiesen & Bodil Bagers Ane nr. 1292/1293 Jens

Læs mere

Brandforsikringer. Oplysninger om ejendomme fra 1731 og 1792 til ca. 1872

Brandforsikringer. Oplysninger om ejendomme fra 1731 og 1792 til ca. 1872 Brandforsikringer Oplysninger om ejendomme fra 1731 og 1792 til ca. 1872 Københavns Brand 1728 Arkivalier Brandforsikringsprotokoller Brandtaksationsprotokoller Brandforhørsprotokoller Brandforsikringsprotokol,

Læs mere

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau.

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. af Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm er på 309 ha. Selsø-Lindholm Godser: Lindholm

Læs mere

Flintholm fæsteprotokol 1776-1896, bemærk side 10 fæstere fra Kirkeby, Lunde, Stenstrup, Vester Skerninge

Flintholm fæsteprotokol 1776-1896, bemærk side 10 fæstere fra Kirkeby, Lunde, Stenstrup, Vester Skerninge fæsteprotokol 1776-1896, bemærk side 10 fæstere fra Kirkeby, Lunde, Stenstrup, Vester Skerninge Ny fæster navn Fra, * Gl. fæster Stednavn Sogn ejendom Dato År Fol Diverse. Hans Mogensen Galtegård Gård

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Hans Anders Harald Sørensen

Hans Anders Harald Sørensen TH-114 og 122 Hans Nielsen 1711-1773 KB Hagested (Holbæk) 1711 op 96 Hans Nielsen døbt 16/9 D 16 blef Niels Hansens Gaardmands i Gurede Søn Hans Christnet, Birgitte Hr Arnoldi bar ham. Fadderne vare En

Læs mere

Matrikel nr. 12a Lønholt by, Grønholt sogn, nu 12 a Lønholt by, Grønholt sogn, Oprindeligt nummer var 2.

Matrikel nr. 12a Lønholt by, Grønholt sogn, nu 12 a Lønholt by, Grønholt sogn, Oprindeligt nummer var 2. Oldvejen 7 Marsletgård, arvefæstegård Matrikelnummer: Matrikel nr. 12a Lønholt by, Grønholt sogn, nu 12 a Lønholt by, Grønholt sogn, Oprindeligt nummer var 2. Matr. 2a er på 207.471 m², heraf vej 1.352

Læs mere

Ny fæster navn Fra, * G!. fæster Stednavn Sogn Hans Mogensen Galtegård Hundstrup

Ny fæster navn Fra, * G!. fæster Stednavn Sogn Hans Mogensen Galtegård Hundstrup Ny fæster navn Fra, * G!. fæster Stednavn Sogn Hans Mogensen Galtegård Marqvar Nielsens enke Hønnegård Marqvar Nielsens enke Hønnegård Anders Andersen Degn Anders Hansen Degns enke Anders NaMew degn Anders

Læs mere

For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V.

For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V. For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V. Den 20. juni 2005 var vi to fra arkivet, der var på besøg hos brødrene Henry og Gunnar Olesen. Vi blev vist rundt

Læs mere

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gårdens navn Matr.nr. Krinkelkær 2-b m.fl., Frenderup By Selvstændig ejendom fra 1866. Areal - 1866 Matr.nr. 2-b blev udskilt fra matr.nr. 2-a i 1866. Ejeren af

Læs mere

Et hus i Svendborg, Kyseborgstræde nr. 2. Ulrich Alster Klug - 2007.

Et hus i Svendborg, Kyseborgstræde nr. 2. Ulrich Alster Klug - 2007. Et hus i Svendborg, Kyseborgstræde nr. 2. Ulrich Alster Klug - 2007. Jeg vil undersøge en ejendom i Svendborg, som min familie havde, ifølge skifterne var det fra ca. 1760 til 1849. 1: Kyseborgstræde no.

Læs mere

(foto 21) Øster og Vester Hanherred Skøde og panteprotokol 11. 10/8 1839 21/10 1843 1842 20 rigsdaler sølv Skifteattest Christen Jensen

(foto 21) Øster og Vester Hanherred Skøde og panteprotokol 11. 10/8 1839 21/10 1843 1842 20 rigsdaler sølv Skifteattest Christen Jensen (foto 21) Øster og Vester Hanherred Skøde og panteprotokol 11. 10/8 1839 21/10 1843 1842 20 rigsdaler sølv Skifteattest Christen Jensen At boet efter selveiergaardmand Christen Jensen af Sønderøxe under

Læs mere

Hans Anders Harald Sørensen

Hans Anders Harald Sørensen 1801-1851 KB Hagested (Holbæk) 1801 op 207 Jens Nielsen døbt 4/10 18. Sønd: efter Trin: den 4. Octobr havde huusmand i Gurede Niels Pedersen en Søn, som blev kaldet Jens, til Daaben i Hagested Kirke. Faderens

Læs mere

Helga Poulsens aner. Udskiftning i Stenløse 1782 i alt 25 gårde + præstegården heraf udflyttet 17 gårde

Helga Poulsens aner. Udskiftning i Stenløse 1782 i alt 25 gårde + præstegården heraf udflyttet 17 gårde HP 124-1703 Hans Jensen, Svestrup / Stenløse 1741. Hans Jensen husmand fra Svestrup fæster Hans Madsens ved dom frasadte gaard. no. 7. Hartkorn 5 td. 4 skp, 3 fj. 1 al. 25 fag husrum. 1763. 22/2. Jens

Læs mere

Generation X Ane nr. 1310/1311. Indholdsfortegnelse

Generation X Ane nr. 1310/1311. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Poffuel Caspersen og Birgete Hansdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Poffuel Caspersen & Birgete Hansdatter Borre 1310/1311

Læs mere

Gudbjerg Kirkebog 1813-1824 1

Gudbjerg Kirkebog 1813-1824 1 Kirkebog 1813-1 1. Rasmus Kristensen, 40 Aar, Tjenestekarl i. Johanne Kirstine Kristensdatter, 32 Aar, hos sin Moder, Enken Maren Kristens paa Skov. 2. Hans Rasmussen, 50 Aar, Hmd. og Hjulmand i Lakkendrup

Læs mere

1.3. Mette Olesdatter. Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter. Eva Kristensen Marts udgave METTE OLESDATTER "1

1.3. Mette Olesdatter. Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter. Eva Kristensen Marts udgave METTE OLESDATTER 1 Mette Olesdatter Aner Maren Nielsdatter - Mette Olesdatter Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave METTE OLESDATTER "1 METTE OLESDATTER "2 Mette Olesdatter *1789-1880 Mette Olesdatter blev født den 1. november

Læs mere

Aner til Mette Pedersdatter HA115-HA123

Aner til Mette Pedersdatter HA115-HA123 Aner til Mette Pedersdatter HA115-HA123 Indholdsfortegnelse Aner til Mette Pedersdatter HA115-HA123 1. generation Navneindeks 1 1 4 Udskrift fra Legacy Aner til Mette Pedersdatter HA115-HA123 1. generation

Læs mere

Hans Anders Harald Sørensen

Hans Anders Harald Sørensen TH-114 og 122 Hans Nielsen 1711-1773 KB Hagested (Holbæk) 1711 op 73 Hans Nielsen døbt 16/9 D 16 blef Niels Hansens Gaardmands i Gurede Søn Hans Christnet, Birgitte Hr Arnoldi bar ham. Fadderne vare En

Læs mere

Generation IX Ane Nr. 686/687. Indholdsfortegnelse

Generation IX Ane Nr. 686/687. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Rasmus Hansen og Karen Pedersdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Hans Clemmingsen & -datter Peder Lauridsen & Ellen Hansdatter

Læs mere

Folketælling 1801 Øksendrup Sogn. Gudme Herred. Svendborg Amt NAVN ALDER CIVILSTAND STILLING 1. FAMILIE 1. Lars Steen 69 Gift 1x Skoleholder i Sognet

Folketælling 1801 Øksendrup Sogn. Gudme Herred. Svendborg Amt NAVN ALDER CIVILSTAND STILLING 1. FAMILIE 1. Lars Steen 69 Gift 1x Skoleholder i Sognet Folketælling 1801 Øksendrup Sogn. Gudme Herred. Svendborg Amt NAVN ALDER CIVILSTAND STILLING 1. FAMILIE 1. Lars Steen 69 Gift 1x Skoleholder i Sognet 2. Anne Marie Nielsdatter 69 Gift 1x Hans Kone 3. Anne

Læs mere

Historien om Bækgaard.

Historien om Bækgaard. Historien om Bækgaard. Navnet Bækgaard/Bekgaard/Bechgaard møder man overalt i dokumenterne i mordsagen fra Vrensted. Bækgaard er ikke bare et personnavn men også navnet på en gård i Vrensted. Ved nærmere

Læs mere

Mosegårdsvej 4 Pilehøj

Mosegårdsvej 4 Pilehøj Mosegårdsvej 4 Pilehøj Matrikelnummer Matr.nr. 16 Grønholt by, Grønholt sogn, huslod, ved udskiftningen nr 4, 4 skp. Bevokset med underskov, Matr.rn.12 Grønholt by, Grønholt sogn er på 3.9642m2 Matr.nr.

Læs mere

Viborg Amt, Fjends-Nørlyng Herredsfoged, Udskrift fra skøde- og panteprotokollen, pagina , (AO-opslag )

Viborg Amt, Fjends-Nørlyng Herredsfoged, Udskrift fra skøde- og panteprotokollen, pagina , (AO-opslag ) Viborg Amt, Fjends-Nørlyng Herredsfoged, 1797 Udskrift fra skøde- og panteprotokollen, pagina 286-87, (AO-opslag 289-90) N o 6 C7 2½ rdr D o Dato 286 1797. Jeg underskrevne Selvejer Christen Pedersen Overgaard

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere