Indledning. Af Berit Schelde Christensen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning. Af Berit Schelde Christensen"

Transkript

1 Årsberetning 2005

2 Indledning Af Berit Schelde Christensen I vinterens løb har det med al tydelighed vist sig, at mødet mellem religioner og kulturer i Danmark er et område, hvor der ligger et stort potentiale for konflikt og ødelæggelse. Følgerne af sagen omkring Muhammed-tegningerne i Morgenavisen Jyllandsposten har rystet og overrasket os alle, og det er blevet åbenlyst, at der her er tale om et sprængfyldt stof. Den konkrete sag er løbende blevet mere og mere kompleks, og den har mange aspekter, der ikke er specifikt religiøse. Hvorom alting er, så viser den dog, hvor nødvendigt det er at kunne forholde sig til egen og andres tro og livstydning. At der i såvel islam som i kristendommen er ting, som holdes for sandt og helligt, og som derfor kan krænkes bevidst eller ubevidst af andre. Religiøsitet spiller en rolle i mange menneskers liv, og derfor er det også en faktor, der har betydning for samfundslivet. I en tid, der på den ene side er præget af sekularisering og på den anden side af en øget religiøs mangfoldighed, bliver udfordringen til såvel samfundet, som til de Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger. trossamfund, der er en del af det, endnu større. Det er nu, vi vælger og indretter fremtidens Danmark og Europa, og arbejdet med at skabe forståelse, samtale og respekt mellem mennesker af forskellig tro er en vigtig indsats for fremtiden. I Danmark har folkekirken som det største trossamfund et medansvar for, at denne samtale styrkes. På lokalt plan kan sognekirken og menigheden, hvis den vil, være en vigtig brobygger mellem til den ene side det sekulære Danmark og til den anden muslimer og andre religiøse grupper. I forhold til sekulariseringen kan vi forklare, hvad det vil sige at have en tro, og at man holder noget for sandt og helligt. Og over for muslimerne kan vi vise, at det absolut er muligt at leve sin tro ud som et væsentligt livsgrundlag i et demokratisk samfund. Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes (herefter F&R) formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger. Dette arbejde sker ud fra evangeliets forkyndelse. Bestyrelsen har peget på tre udfordringer, som folkekirken står overfor i religionsmødet nemlig kirkens selvbesindelse; brobygning og mission. Det er vigtigt at fastholde, at arbejdet med religionsmøde og religionsdialog i kirkeligt regi ikke er et spørgsmål om aktivisme eller idealisme. Det er i bund og grund et spørgsmål om teologi. Og der er to tilgange til interreligiøs dialog, der er uhensigtsmæssige. Den ene er at hævde at være eksklusive indehavere af sandheden, og den anden er at miste tilliden til sin egen tro og ende i et verdenssyn, som anser enhver religion for at være lige så god som en anden.

3 På det grundlag ønsker F&R at være med til at styrke samtalen og forståelsen religionerne imellem. I 2006 vil vi fokusere på mulighederne for, at ledere fra muslimske samfund og Den danske Folkekirke kan drøfte fælles problemstillinger. Satsningen på dette område er blevet muligt med støtte fra Integrationsministeriet. Vi véd, at der er lighedspunkter mellem muslimsk tro og kristen tro, men vi véd også, at der er store forskelle. Derfor er dette arbejde ikke et forsøg på at udviske forskellene mellem vores forskellige tro, men F&R anser det for betydningsfuldt, at der skabes mulighed for en øget gensidig åbenhed og forståelse af hinanden og af religionernes fremtidige rolle i det danske samfund. Det andet fokusområde i 2006 er religionspædagogik. Vi glæder os over at have ansat Kristen Skriver Frandsen som religionspædagogisk konsulent fra marts Kultur- og religionsmødet får også konsekvenser for skolens undervisning i religion og kristendom og for kirkens kristendomsundervisning, og det er vigtigt at sætte fokus på de religionspædagogiske problemstillinger, det indebærer. Kristen Skriver Frandsens opgave bliver at gennemføre projekter med religionspædagogisk sigte, der omhandler det at være kristen i et flerkulturelt og flerreligiøst samfund. Berit Schelde Christensen Generalsekretær Årsberetningen 2005 F&R s årsberetning sendes til Kirkeministeriet, biskopperne, stiftskontorerne, stiftsudvalg, samarbejdspartnere i kirkelige institutioner og organisationer og netværkskontakter. Vi ønsker hermed at informere om arbejdet og aktiviteterne i stiftssamarbejdet. Vi vil samtidig benytte lejligheden til at takke for alt godt samarbejde i det forgangne år.

4 Målsætninger for 2006 og 2007 Der er mange opgaver at tage fat på, og arbejdet med religionsmøde har mange facetter og kan gribes an fra vange vinkler. For de kommende to års arbejde, har vi sat os en række mål og pejlemærker: Information F&R skal viderebringe information, oplysning og nyheder om F&R s og andres arbejde med religionsmødet. Dette skal primært ske gennem relancering af hjemmeside, som skal indeholde information, inspiration, ressourcer, nyheder, links, materialer og erfaringsudveksling. Desuden etablering af Nyhedsbrev. Stiftssamarbejde Stiftssamarbejde: F&R skal have kontakt til nøglepersoner i stifterne og være med til at styrke samarbejde og udveksling stifterne imellem med henblik på deres arbejde med religionsmødet. F&R s hjemmeside skal formidle oplysninger om arrangementer og tiltag. Udgivelser F&R skal medvirke til udgivelse af relevant materiale om religionsmødet. Netværk F&R skal have gode kontakter og samarbejdsrelationer med henblik på at styrke arbejdet med F&R s formål. F&R skal formidle kontakter og henvendelser mellem forskellige aktører i menigheder, organisationer, samfundslivet og repræsentanter fra andre religioner. Kurser og seminarer F&R skal arbejde med undervisning og uddannelse af kirkelige medarbejdere og menigheder, så de kan engagere sig i de opgaver og udfordringer, der er relateret til religionsmødet. Formidling og inspiration F&R skal formidle information om national og international religionsmødeerfaring og religionsmødetænkning. Profilering F&R skal være med til at profilere folkekirkens arbejde med religionsmødet i Danmark og være med til at pege på vigtigheden af det kirkelige og teologiske engagement i religions- og kulturmødet.

5 Organisatorisk udvikling 2005 Ved overgangen til 2006 fyldte stiftssamarbejdet fire år. Dermed er også den første bestyrelsesperiode til ende, og biskopperne udpeger bestyrelsen på ny 1. april I 2005 har vi gjort en indsats for at få tilført flere ressourcer til arbejdet med ønsket om at kunne ansætte en religionspædagogisk medarbejder i en 50% stilling. Som resultat af et møde i Kirkeministeriet og samtale mellem biskopperne, er bevillingen til F&R efterfølgende blevet øget. Vi modtog 18 kvalificerede ansøgninger og valgte blandt dem at ansætte Kristen Skriver Frandsen, som kommer fra en stilling som sognepræst i Sthens Sogn, Helsingør. Den nye konsulent tiltræder marts Med ansættelsen ønsker vi at styrke fokus på arbejdet blandt unge. Den nye medarbejder skal udvikle og gennemføre projekter med religionspædagogisk sigte, og derigennem sætte fokus på at fremme den tværreligiøse samtale i sogne og skoler. Berit Schelde Christensen Generalsekretær» Ansatte Berit Schelde Christensens stillingsbetegnelse ændredes pr. 1/ til generalsekretær. Derudover er studentermedarbejder Peter Vittrup ansat til at varetage opgaver vedrørende information og kommunikation. Cand. Theol. Lars Buch Viftrup var ansat som akademisk medarbejder i perioden 1/9 til 31/12. Øvrige medarbejdere Peter Vittrup Studentermedarbejder Mogens S. Mogensen er fortsat tilknyttet F&R som ekstern konsulent. Stud. Theol. Marie Kirketerp har været tilknyttet F&R i efteråret 2005, hvor hun dels har arbejdet med et teologisk feltprojekt om F&R og dels har hjulpet med løsningen af en række opgaver. Sekretariat F&R har til huse på Teologisk Fakultet i Århus på Center for Multireligiøse Studier ledet af professor Viggo Mortensen. Her er der gode rammer for arbejdet rent praktisk og givtige relationer til ansatte og studerende. Lars Buch Viftrup Akademisk medarbejder Økonomi I 2005 bevilligede Kirkeministeriet kr. til F&R. Desuden har Stiftelsen Areopagos ydet et økonomisk tilskud på kr. Dermed har der været grundlag for afholdelse af udgifter til lønninger og årets aktiviteter. Viborg Stiftskontor har varetaget forholdene vedr. lønadministration og bogføring. Der skal lyde en stor tak for denne hjælp til F&R s arbejde.

6 » Målgrupper og samarbejdspartnere F&R s arbejde med at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger består af en række forskellige aktiviteter, projekter og processer. De mange målgrupper og samarbejdspartnere, kan overordnet skitseres således: Menigheder og stifter: Konsulentbistand, information og inspiration, foredrag, undervisning Præster: Uddannelse og inspiration, formidling af kontakter, sparringspartner og information Institutioner og organisationer: Samarbejde om konkrete projekter; dialog og udvikling Kirkedebat og kirkeforståelse på bredere plan: Teologi, kirke og mission i et mangfoldigt samfund Netværk, samarbejde og dialog med muslimer og andre med anden tro Internationale netværk: Erfaringsudveksling, samarbejde Samarbejdspartnere i 2005 (organisationer og institutioner) Areopagos; Det Danske Bibelselskab; Center for Multireligiøse Studier; Danmarks Kirkelige Mediecenter; Danmission; Danske Kirkers Råd; FDF; Folkekirkens Kirke-Skoletjeneste Kbh. Frb.; Folkekirkens Mission; Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense; IKON; Islamisk Kristent Studiecenter; Kirkefaglig Videreuddannelse; Kirkefondet; KIVIK; KFUM og KFUK i Danmark; Landsforeningen af Menighedsråd; Det Mellemkirkelige Råd; Muslimer i Dialog; SamtaleNet; Teologisk Pædagogisk Center; Tværkulturelt Center; Økumenisk Ungdom Udgivelser»Religiøs søgen i og omkring folkekirken«i samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd, har F&R udgivet et hæfte om folkekirkens møde med den nye åndelige søgen. Hæftet indeholder en række artikler til inspiration for samtale i menighedsrådene, samt konkrete arbejdsredskaber, som kan bruges til at evaluere og udvikle det lokale menighedsliv, så man kan komme søgende mennesker i møde. De andre, os og Vorherre Inspirationsmateriale til folkekirkens arbejde med religionsmødet» Dette materiale er udviklet til brug på en række stiftskurser med samme titel. Det er tænkt som et konkret arbejdsredskab til sogne og menigheder og udarbejdet i samarbejdet med Teologisk Pædagogisk Center. Hæftet indeholder idéer til aktiviteter, introduktion af undervisningsmaterialer, oversigt over bøger om religionsmødeproblematikker, vejledning, takt og tone og gode råd i arbejdet med religionsmødet samt en oversigt over organisationer, hvor kan hente materialer, vejledning og inspiration.

7 »Startpakke til kristentro og praksis F&R og Bibelselskabet arbejder sammen om at udvikle en»startpakke«til kristen tro og praksis. Formålet er at formidle basal viden om kristen tro og give konkrete anvisninger om kristen praksis. Pakken vil bestå af forskellige slags materialer og ting, der imødekommer spørgsmålet Hvordan gør man, når man er kristen? Den henvender sig til religiøst søgende og spørgende voksne. Bud på Gud! Undervisningsmaterialet Bud på Gud! handler om gudstro, gudsbilleder og gudsforestillinger i forskellige religioner. Formålet med materialet er at udfordre unge til samtale og diskussion om at tro og gudsbilleder. Materialet består af tre dele. Dels en DVD, hvor seks unge med forskellig tro giver deres personlige bud på Gud. Dels en todelt lærervejledning, hvor første del er rettet mod brug i skolen og anden del mod brug i kirkeligt konfirmands- og ungdomsarbejde. Og dels en undervisningsavis med elevtekster og -materiale. Projektet bygger videre på et pilot-projekt i ti skolekalsser i København, som blev gennemført i september og oktober Det er udviklet og udgives i et samarbejde mellem F&R, Danmarks Kirkelige Mediecenter, Folkekirkens Skole-Kirketjeneste i Kbh. og Frb. Projektet har modtaget støtte fra undervisningsministeriet, Lego-fonden og FKM s støtteforening. Unitas Forlags religionsmødeserie F&R er indgået i et samarbejde mellem Unitas Forlag, Folkekirke og Religionsmøde, Teologisk Pædagogisk Center og Areopagos om at lancere en ny udgivelsesserie, der behandler en række af de vigtige problemstillinger af pastoral/sjælesørgerisk/kateketisk karakter, som rejser sig i forbindelse med religionsmødet mellem kristendom og islam og de øvrige religioner. Målgruppen er præster og andre ansatte i kirken, ledere i kirkeligt arbejde, folk engageret i tværkulturelt arbejde samt pårørende og venner til mennesker i tværreligiøse relationer. Vejledning omkring kirkers kontakt med og evt. dåb af muslimske asylansøgere Denne vejledning er skrevet på basis af erfaringer fra kristne menigheders kontakt med asylansøgere. Den er udarbejdet af et udvalg under stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde på baggrund af et møde med repræsentanter for Udlændingestyrelsen. Formålet er at give et redskab, der kan hjælpe menigheder til at overveje, hvordan de kan forholde sig ansvarligt i mødet med muslimske asylansøgere, der ønsker dåb. Vejledningen er siden blevet drøftet med repræsentanter fra andre kirkesamfund i Danske Kirkers Råd, som har tilsluttet sig dokumentet. Tro och mångfald. Religionsmöten och religionsteoloi i Norden Generalsekretæren har bidraget til denne bog, som er udgivet på baggrund af en konference med samme tema i Finland, september 2004.

8 Studieprojekt Religiøs mangfoldighed som folkekirkelig udfordring F&R er initiativtager til et studieprojekt i folkekirken som foretages i samarbejde med stifterne, Center for Multireligiøse Studier og Areopagos. Projektet skal undersøge hvilke udfordringer præster i folkekirken oplever at stå med pga. religionsmødet og det religiøst mangfoldige samfund og beskrive praktiske, pastorale og teologiske perspektiver. Projektet har tre formål: Dels at engagere flere i teologisk og pastoral refleksion omkring kirkens møde med andre religioner og livstydninger. Dels at give en indsigt i præster og sognes reaktion på situationen og nogle folkekirkelige udsagn om de nye udfordringer. Dels at udvikle materialer som stifter og provstier kan tilbyde bruge i praksis, til studiebrug, i konventer m.m. Spørgeskemaundersøgelsen»Religiøs mangfoldighed som folkekirkelig udfordring«som første skridt i studieprojektet blev der i 2005 iværksat en spørgeskemaundersøgelse blandt 525 tilfældigt udvalgte præster i alle stifterne. Formålet er at få et sagligt kvalificeret indblik i, hvori udfordringerne består. Ofte er vi henvist til et flimrende billede fra medierne omtale af diverse tematikker, og vi ønsker derfor at få et mere substantielt grundlag for vurderingen af udfordringerne. Spørgeskemaundersøgelsen blev iværksat på initiativ af F&R og gennemføres af Cand.Theol. Lars Buch Viftrup. Undersøgelsen er muliggjort via en samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd, der har stillet konsulent Steen Marqvard Rasmussen til rådighed til at lede analysearbejdet og via økonomisk tilskud fra Areopagos. Undersøgelsens resultat vil blive offentliggjort i 2006, dels i en bogudgivelse, dels i en mindre og lettere tilgængelig udgivelse med kommenterende artikler og dels på en konference. Kurser På SamtaleNet kan religiøst søgende ringe og snakke med en præst Stiftskurser:»De andre og os og Vorherre om folkekirken og religionsmødet«i samarbejde med Teologisk Pædagogisk Center afholder F&R tolv stiftskurser af to dages varighed i februar og marts Undervisere på kurserne er F&R s generalsekretær og lektor Marie Monrad. På kurserne vil vi arbejde med religionsteologiske, religionspædagogiske og praktiske aspekter af folkekirkens engagement i mødet med mennesker med en anden tro. Kurserne henvender sig til præster, sognemedhjælpere, lærere og andre interesserede.» SamtaleNet F&R er med i samarbejdet om SamtaleNet. SamtaleNet er et netværk af 70 præster i folkekirken, som via en telefontjeneste stiller sig frivilligt til rådighed til samtaler med religiøst søgende mennesker, herunder mennesker med alternativ religiøs baggrund. Netværket henvender sig til søgende mennesker med behov for at tale om tro og eksistens. Formålet er at etablere kontakt mellem søgende mennesker og sjælesørgere, som har særlige forudsætninger for og villighed til at hjælpe mennesker med erfaringer og religiøse forestillinger, som er hentet i nyåndelige sammenhænge m.v.

9 Studieture Religionsmøde og integration - Studietur for unge til Leicester, marts 2005 Deltagerne i studieturen var 21 unge mellem 20 og 25 år, som er engageret i kirkeligt ungdomsarbejde og aktiviteter med religions- og kulturmøde. Formålet med studieturen var at give indsigt, redskaber og inspiration til at arbejde med integration og religionsdialog i Danmark. Turen blev til i et samarbejde mellem fem forskellige organisationer: Folkekirke og Religionsmøde, KFUM og KFUK i Danmark, Økumenisk Ungdom, IKON Århus og Danmission.» Kirken og religionsmødet Studietur for præster til Indien, januar 2006 Første led af studieturen var et forberedelseskursus på Præstehøjskolen i Løgumkloster, hvor deltagerne fik en systematisk teologisk og praktisk indføring i kirkens møde med andre religioner, livstydninger, trosforestillinger og religiøs praksis. I januar rejste de 10 præster til det Sydlige Indien, hvor de arbejdede med religionsmødet i praksis bl.a. gennem besøg i hinduistiske ashrams, på Arcotkirkens dialogcenter, i kirkelige uddannelsesinstitutioner og på et præstekonvent med Arcotkirkens præster. Rejsen var arrangeret i samarbejde med Danmissions dialogsekretær Agnete Holm og med TPC. 10 præster var på studietur til Indien Studietur for biskopper og F&R s bestyrelse til Leicester, april 2006 På studieturen til England vil 8 biskopper og 11 af F&R s bestyrelsesmedlemmer undersøge, hvordan den anglikanske kirke forholder sig til det multireligiøse samfund. Turen vil byde på besøg og samtaler med menigheder, der udgør minoritetsreligionen i deres eget sogn, ledere af andre trossamfund, skoler, et islamisk uddannelsesinstitut og møder med borgmesteren, biskopper og religiøse ledere. Desuden er der afsat tid til fælles praktiske og teologiske drøftelser og overvejelser set i lyset af den danske kontekst. Islam-kursus med ekskursion til Libanon og Syrien, april 2007 F&R har indledt et samarbejde med TPC og Jakob Skovgaard-Petersen, direktør for Danskegyptisk Dialoginstitut i Cairo omkring et islam-kursus og en studierejse for præster og andre interesserede til Mellemøsten i foråret Grundet kristen omkring Muhammedtegningerne er det dog uvist, om projektet vil kunne gennemføres som planlagt.

10 Studiedag Religionernes rolle i samfundet På F&R s studiedag i marts 2006 lagde Prof. Dr. Theol. Svende Andersen og Prof. Ph.D. Ole Wæver op til diskussion af religionernes rolle i samfundet. Det blev til en spændende drøftelse af, om det er nødvendigt at fastholde religionerne som en privatsag for at samfundet kan fungere hensigtsmæssigt, eller om religionerne tværtimod noget at bidrage med til samfundets udvikling? Og hvilken mening giver to-regimente-læren i dag i spørgsmålet om forholdet mellem religion og politik? 50 deltagere deltog i studiedagen. Fora Islam-forum Formålet med Islam-forum er at skabe et fællesskab og et netværk mellem de grupper, præster, lægfolk, organisationer og institutioner, som arbejder med kirkens møde med muslimer i Danmark. Møderne arrangeres og indkaldes af F&R med henblik på samarbejde og koordinering og formidling af viden og indsigt. I 2005 havde F&R i samarbejde med Danmission inviteret to englændere til at give oplæg til drøftelser. Dr. Ataullah Siddiqui bidrog med foredraget : Muslim Christian Relations og Rev. Dr. Andrew Wingate med : Contemporary Challenges for Christians post September 11 and the London Bombings. Religionsteologisk forum F&R faciliterer møderne for en gruppe teologer, præster og organisationsansatte, der er specialiserede i religionsteologi og arbejder med religionsmøde i praksis. Formålet er fælles studier og udveksling og udvikling af tanker, erfaringer og idéer. National kontaktgruppe for kristne og muslimer Igennem flere år har F&R været engageret i et arbejde med at etablere en Samtale- og samarbejdsgruppe for kristne og muslimer på nationalt plan. Formålet har været at have møder mellem kristne og muslimer, der er engageret i arbejdet med dialog, og at have et forum for samtale og drøftelse af emner, der er oppe i samfundsdebatten. Det har dog vist sig vanskeligt at konsolidere gruppen og arbejdet, og man er i fællesskab blevet enige om en nyorientering i arbejdet for 2006, hvor målet er at sætte større fokus på regionale samtaler. Inspirationsdage i Viborg om spiritualitet og kristentro Konferencer» Inspirationsdage spiritualitet og kristentro Dette arrangement bød på tre dage med fokus på spiritualitet og kristentro gennem foredrag og workshops mm. 115 deltagere var samlet i Viborg til fælles refleksion og praktisk arbejde med emnet kristen spiritualitet. Hvad er det, hvordan arbejder man med det og hvordan rodfæstets den i kirken og dens ritualer? Hovedforedraget under inspirationsdagene blev givet af Joachim Grün, Norge, der talte om emnet Kristen

11 spiritualitet. Kilderne, den lutherske tradition og fremtiden. Inspirationsdagene henvendte sig til lægfolk og ansatte i kirken der arbejder med eller planlægger at arbejde med emnet hjemme i sognet. Arrangementet blev til i et samarbejde mellem Folkekirke og Religionsmøde, Folkekirkens Mission, IKON, Kirkefaglig Videreuddannelse, Kirkefondet og Danske Kirkers Råd i samarbejde med domprovst og stiftsudvalg i Viborg Stift. Alle stifterne bakkede desuden op om arrangementet. Transformation Shifts in Church, Mission, Culture & Society - Nordisk Missionskonference, Uppsala marts Generalsekretæren deltog i denne konference for ledere og repræsentanter fra de nordiske missionsselskaber samt kirkeledere.» Verdensmissionskonference, Athen, maj 2005 Generalsekretæren deltog i den 13. verdensmissionskonference i Grækenland. Undervisning og foredrag»kristent muslimsk samarbejde Hvad kan vi lære fra England?«I november 2005 havde F&R i samarbejde med Danmission inviteret Dr. Ataullah Siddiqui og præsten Dr. Andrew Wingate fra Leicester til at besøge Danmark. Formålet var at formidle inspiration fra arbejdet med kristne-muslimske relationer i England. Men ud over at»lære fra England«, blev det også til en overraskende synliggørelse og manifestation af alle de gode initiativer, der eksisterer i Danmark, og af den velvilje, der er til stede blandt kristne og muslimer i særdeleshed blandt unge. Der blev afholdt ti forskellige arrangementer i København, Odense og Århus i form af offentlige debatmøder, møder med særlige grupper og forelæsninger. Arrangementerne gav inspiration og foranledning til møder, samtaler og refleksion kristne og muslimer imellem. Generalsekretæren har desuden holdt en række foredrag, oplæg m.v. i forbindelse med arrangementer landet over.

12 Relationer til stifterne Stifterne har forskellige udvalg og strukturer, der varetager arbejdet relateret til Folkekirke og Religionsmøde. Generalsekretæren deltager i møder med udvalgene med henblik på at sikre løbende kommunikation og samarbejde mellem F&R og stifterne. I den forbindelse har hun i 2005 deltaget i følgende møder og arrangementer: Møder med stiftsudvalg Ålborg Stift: Årsmøde i Udvalget for Folkekirke og Religionsmøde med arbejdsgruppen om Islam og arbejdsgruppen om Åndelig Søgen. Fyens Stift: Møde med biskoppen Helsinggør Stift: Møde med biskoppen og stiftsudvalget for Mellemkirkeligt arbejde, Stiftsudvalget for Ydre Mission og Stifstudvalget for flygtninge og indvandrere. Århus Stift: Inspirationsmøde om religionsmødet med stiftsudvalget for Islam og Kristendom; stiftsudvalget for Diakoni og Sjælesorg; Stiftsudvalget for Mission og Det Mellemkirkelige Stiftsudvalg. Viborg Stift: Møde i Stiftsforum for Folkekirke og Religionsmøde med biskoppen og stiftsudvalgene for ny religiøsitet, folkekirkens mission, undervisning og mellemkirkeligt arbejde. Arrangementer i de enkelte stifter Haderslev Stift: På tværs af kultur og tro, idédag, august Lolland-Falsters Stift: Religionsmødet i hverdagen, stiftsdag, oktober 2005 Ribe: Mødet mellem religionerne mødet mellem menneskene, stiftsstævne, oktober 2005 Folkekirke og Reliigonsmødes hjemmeside Århus: Kristent-Muslimsk møde med henblik netværksmøder for muslimske og kristne ledere i Århus, november 2005 København Stift: Godt naboskab, stiftsdag, januar 2006 Profilering og information» Religionsmoede.dk F&R s hjemmeside Religionsmoede.dk er blevet videreudviklet og blev relanceret i marts Det er blevet en meget flot, funktionel og indholdsrig hjemmeside, hvor man finder information, nyheder, inspirationsmateriale og information om aktiviteter på religionsmødeområdet. Religionsmoede.dk blev nomineret blandt de ti bedste i Kristeligt Dagblads konkurrence for kirkelige hjemmesider.

13 » Magasin om religionsmøde -»Religionsmøde i sognet«magasinet på 12 sider udsendes sammen med Landsforeningen af Menighedsråds Blad i et oplag på eksemplarer med martsnummeret Det er målrettet menighedsrådsmedlemmer og desuden beregnet til fremlæggelse i sognegårde og våbenhuse. Formålet er at give inspiration og baggrundsviden til arbejdet med religionsmøde i sognet. Magasinet giver et indblik i forskellige aspekter i religionsmødet. Der er historier om, hvem»de andre«egentlig er. Der er konkrete fortællinger om, hvordan møder og forståelse kan blive til på trods af forskelle. Og vi bringer eksempler på, hvordan man i landets sogne og menigheder helt konkret griber udfordringen til at arbejde med religionsmødet an. Magasinet er bygget op over to temaer. Det første handler om religionsmødet mellem kristne og muslimer. Det andet beskæftiger sig med mødet med den nye åndelige søgen. Internetbaseret foredragsholderliste F&R arbejder på at etablere en internetbaseret interaktiv foredragsholderliste i samarbejde med en gruppe studerende fra informationsvidenskab ved Århus Universitet. Internationalt netværk Leicester, England F&R har fortsat et godt samarbejde med kirkelige ledere i England, der arbejder med interfaith relations. Vi samarbejder bl.a. med Leicester St. Philips Centre, som er et kirkeligt uddannelsescenter, der træner såvel kristne som folk med anden religiøs baggrund og fra det offentlige i at arbejde med religionsmødet og det multireligiøse samfund. CEC-CCEE Committee for Relations with Muslims in Europe Berit Schelde Christensen deltager som rådgiver i arbejdet i denne komité, som er nedsat i fællesskab af Kirkernes Europæiske Konference og den Katolske Bispekonference i Europa og har medlemmer fra Malta, Tyrkiet, Norge, England, Irland, Italien, Rumænien, Tyskland, Portugal, Belgien, Frankrig, Rusland og Danmark. Norden Vi har gode relationer til personer og instanser, der er involveret i arbejdet med religionsmøde og religionsteologi i Norge, Sverige og Finland. Fællesnordisk kommunikation og samarbejde på dette område er særdeles relevant.

14 F&R s bestyrelse Bestyrelsen har holdt fem bestyrelsesmøder i På møderne har der været afsat tid til generelle drøftelser omkring religionsmødeproblematikker med temaerne»hvad kan religionerne bidrage fælles med til samfundet?«;»spørgsmålet om struktur, samarbejde og mål i kirken og det frivillige kirkelige arbejde«og»temadrøftelse med udgangspunkt i den standende debat i medierne«. Bestyrelsesmedlemmer Leif Vestergaard, sognepræst, (formand, Århus Stift) Niels Underbjerg, stiftspræst, (næstformand, København Stift) Folkekirke og Religionsmødes logo Leif Munksgaard, pastor, (kasserer 1/1-28/9, Fyens Stift) Jørgen Vindvad, forh. forstander, (kasserer, 28/9 31/12, Viborg Stift) Lone Hvejsel, sognepræst, (sekretær, Aalborg Stift) Carl Hertz-Jensen, sognepræst, (Aalborg Stift) Christian Bach Iversen, forh. lærer (Viborg Stift) Børge Terp, provst, (Århus Stift) Kirsten Münster, sognepræst, (Haderslev Stift) Mogens Lützen, skoleinspektør, (Haderslev Stift) Chr. Dickmeiss, domprovst, (Fyens Stift) Henrik Jul Petersen, sognepræst, (Helsingør Stift) Jan Ulrik Dyrkjøb, sognepræst, (Helsingør Stift) Palle Thordal, provst, (København Stift) Nils Christensen Roland, provst, (Lolland-Falster Stift) Lauritz Hvidt, stiftsamtmand, (Lolland-Falster Stift) Mogens Thams, sognepræst, (Ribe Stift) Karl Lund, sognepræst, (Ribe Stift) Karsten Nissen, biskop over Viborg stift, repræsentant for biskopperne

15 BILAG Pressemeddelelse fra F&R s bestyrelses vedr. sagen omkring Muhammed-tegningerne Ytringsfrihed og respekt. Bestyrelsen for Folkekirke og Religionsmøde har på sit møde den 2. februar i Odense drøftet sagen om Morgenavisen Jyllandspostens tegninger af profeten Muhammed og den efterfølgende reaktion både herhjemme og i en række muslimske lande. Igennem mere end 150 år har vi i Danmark udviklet en kultur og et samfund, der bygger på demokrati med religionsfrihed og ytringsfrihed. Denne kultur bygger på en respekt for det enkelte menneske, som vi bl.a. har lært igennem det kristne evangelium. Derfor udelukker ytringsfriheden ikke at vise respekt for det enkelte menneskes tro, tværtimod er respekten for det enkelte menneske selve forudsætningen for, at vi har ytringsfrihed i Danmark. Med ytringsfrihed følger respekt for andre. Samtidig med at vi har udviklet de demokratiske frihedsrettigheder, er der imidlertid også sket en sekularisering, hvor fortroligheden med og kendskabet til kristendommen er blevet svagere. I den offentlige debat savner man ofte en forståelse af, hvad der er helligt, og hvad der kan krænke det enkelte menneske, hvilken religion han eller hun end måtte tilhøre.. At provokere og krænke den enkeltes tro for provokationens egen skyld tjener intet formål. Vi opfordrer til, at vi i denne ophedede diskussion i Danmark besinder os på sammenhængen mellem respekt og ytringsfrihed. For at skabe et forum, hvor religiøse ledere kan drøfte fælles problemstillinger, vil vi tage initiativ til at etablere et samtaleforum, hvor denne samtale kan finde sted. Folkekirke og Religionsmøde er et samarbejde imellem ni af folkekirkens ti stifter med det formål med udgangspunkt i evangeliets forkyndelse at styrke og koordinere den danske folkekirkes møde med andre religioner og livstydninger i Danmark. De tilstedeværende bestyrelsesmedlemmer: Niels Underbjerg, Københavns stift Palle Thordal, Københavns stift Henrik Jul Petersen, Helsingør stift Jan Ulrik Dyrkjøb, Helsingør stift Christian Dickmeiss, Fyens stift Leif Munksgaard, Fyens stift Carl Hertz-Jensen, Aalborg stift Jørgen Vindvad, Viborg stift Christian Bach Iversen, Viborg stift Leif Vstergaad (formand), Aarhus stift Børge Terp, Aarhus stift Mogens Thams, Ribe stift Kirsten Münster, Haderslev stift Mogens Lützen, Haderslev stift Karsten Nissen, Viborg stift (repræsentant for biskopperne)

16 Det Teologiske Fakultet Tåsingegade Århus C bsc@religionsmoede.dk Generalsekretær: Pastor Berit Schelde Christensen

Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor?

Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor? Årsberetning 2004 Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor? Af Berit Schelde Christensen Formålet med stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes arbejde er at styrke folkekirkens møde med

Læs mere

FORORD. Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger.

FORORD. Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger. Rapport 2002-2006 FORORD Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde har nu eksisteret i fem år. I den forbindelse har forretningsudvalget og biskopperne haft et evaluerende møde af stiftssamarbejdets

Læs mere

Indledning Af Berit Schelde Christensen

Indledning Af Berit Schelde Christensen Årsberetning 2007 Indledning Af Berit Schelde Christensen Hvad er den største udfordring til folkekirken? Islam? Blandingsreligiøsitet blandt folkekirkens medlemmer? Sekularisering? Det var ét af spørgsmålene

Læs mere

Handlingsplan for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde

Handlingsplan for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Handlingsplan 2015 2016 for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Indledning a. Overordnet mål: Handlingsplanen er forankret i: F&R s formålsparagraf: F&R s formål er med udgangspunkt i evangeliets

Læs mere

Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2008 Indledning Af Kåre Schelde Christensen Religionsmøde kalder på selvbesindelse. Det bliver tydeligt gennem to lytterunderapporter Tro i tiden og Tro i lære som Folkekirke og Religionsmøde

Læs mere

Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d august 2006

Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d august 2006 Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d. 19.-20. august 2006 LØRDAG D. 19. AUGUST Velkomst og introduktion ved Biskop Karsten Nissen Biskop Karsten Nissen (KN) understregede

Læs mere

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Formål: Det er tværkulturelt udvalgs mål at skabe et klart ansættelsesforhold og derved gode arbejdsbetingelser for den tværkulturelle kirke- og

Læs mere

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Tid: 28. 30. august 2012 Sted: København, Vartov Tema: Udfordringer og muligheder i det multikulturelle samfund

Læs mere

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSSYN BAGGRUND EN PRÆSTS DANNELSE RUMMER MANGE FACETTER Præster er under stadig dannelse. Man lærer sig færdigheder, får

Læs mere

Referat fra konference den 4. september 2018 kl i Landemodesalen i Bispegården

Referat fra konference den 4. september 2018 kl i Landemodesalen i Bispegården Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Referat fra konference den 4. september 2018 kl. 15.30-18.30 i Landemodesalen i Bispegården Fraværende: Vilhelm Værge, Else Højvang. 1. Valg af dirigent

Læs mere

Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården

Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården VIBORG STIFT Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde September 2013 Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Forår 2019 Fire moduler Uddannelsen består af en række fag, som kan tages enkeltvis eller som et samlet

Læs mere

Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue

Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue Indledning ved Christian Bach Iversen 1. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Kirkens Liv & Vækst. Diakoni i sognet. Lørdag den 7. marts på Diakonhøjskolen i Århus

Kirkens Liv & Vækst. Diakoni i sognet. Lørdag den 7. marts på Diakonhøjskolen i Århus Kirkens Liv & Vækst Diakoni i sognet Lørdag den 7. marts 2009 på Diakonhøjskolen i Århus et stiftsarrangement til inspiration for menighedsråd, præster, ansatte og frivillige i Århus Stift første lejlighed

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 1 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk Annette B. Bennedsgaard Formand REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Torsdag d. 15.

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00 Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00 Mødedeltagere: Ester Larsen, Erik Vind, Inger Lund, Rasmus Kr. Rasmussen, Inge Dalsgaard, Jens Rønn Sørensen, Henrik Wigh-Poulsen, Eva

Læs mere

Plan for mødet: Herefter behandling af dagsorden.

Plan for mødet: Herefter behandling af dagsorden. Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 29. maj 2018 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Torsdag d. 28. februar 2018 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Referat fra møde den 20/11-15 kl 9-13 hos Birgit Urd Andersen, Bramdrupdam Tilstede: Birgit Urd Andersen Søren Due Peter Glistrup Margaret Hammer

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

Tovholder for kirkeligt samarbejdsnetværk

Tovholder for kirkeligt samarbejdsnetværk Tovholder for kirkeligt samarbejdsnetværk opgaver og ansvar Koordinering styrker integrationen Mange kirker vil gerne gøre mere for at hjælpe de mange flygtninge, der i disse år kommer til vores land.

Læs mere

Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018 i Aarhus Bispegård

Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018 i Aarhus Bispegård Aarhus Stift Dalgas Avenue 46 8000 Aarhus C Den 30. august 2018 Akt.id.: 172429 Sagsbehandler: PEEL/uga 13104 Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018

Læs mere

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Økonomi Ans Nr. Dok. nr. Ansøger Projekttitel Ansøgt beløb Tildelt beløb Bemærkninger 4 95929/11 Flemming Chr.

Læs mere

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 3/08

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 3/08 Det mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 23.april, 2008 J.nr. 013 JSS/ka MKR 3/08 Protokol fra møde i Det mellemkirkelige

Læs mere

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS NÆSTEKÆRLIGHED I PRAKSIS Du skal elske din næste som dig selv! Det er kristendommens rettesnor for, hvordan vi skal opføre os over for vores medmennesker.

Læs mere

Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2010 Indledning Af Kåre Schelde Christensen I Holland uddanner man morgendagens religiøse ledere For nyligt vendte seks biskopper samt 11 medlemmer af Folkekirke og Religionsmødes bestyrelse

Læs mere

Fra sekretariatet: Søren Dalsgaard, Susanne Bak Knudsen (punkt 4), Birger Nygaard, Thorsten Rørbæk og Rebekka Højmark Svenningsen.

Fra sekretariatet: Søren Dalsgaard, Susanne Bak Knudsen (punkt 4), Birger Nygaard, Thorsten Rørbæk og Rebekka Højmark Svenningsen. Peter Bangs Vej 1 DK-2000 Frederiksberg T: +45 33 11 44 88 interchurch@interchurch.dk www.interchurch.dk Frederiksberg, den 28. april 2016 J.nr. 013 BN/rhs Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Peter, 46 år, der beskriver sig selv som mystiker og tidligere buddhist. HVAD BETYDER FRIHED FOR DIG? I forhold til det åndelige

Læs mere

Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift. Møder i løbet af 2018:

Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift. Møder i løbet af 2018: -- AKT 370672 -- BILAG 1 -- [ Årsrapport for 2018_ ] -- Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift Møder i løbet af 2018: Udvalget har haft 4 ordinære udvalgsmøder. Referater

Læs mere

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Baggrund: På MR mødet d. 26. april blev Berit og Simon givet opgaven med at udarbejde oplæg til høringssvar på Kirkeministeriets

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Efterår 2019 Fire moduler Uddannelsen består af en række fag, som kan tages enkeltvis eller som et

Læs mere

Indledning. F&R fejrer 10 års jubilæum. Nye sognelæringsnetværk om kirkens møde med muslimer. Af Kåre Schelde Christensen

Indledning. F&R fejrer 10 års jubilæum. Nye sognelæringsnetværk om kirkens møde med muslimer. Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2011 Indledning Af Kåre Schelde Christensen F&R s årsberetning sendes til Kirkeministeriet, biskopper, stiftsråd, stiftskontorer, provster, stiftsudvalg, samarbejdspartnere i kirkelige institutioner

Læs mere

Beretning - Fyens Stift Menighedsrådsforening for året 2006-07.

Beretning - Fyens Stift Menighedsrådsforening for året 2006-07. Beretning - Fyens Stift Menighedsrådsforening for året 2006-07. Velkommen til Fyens Stifts Menighedsrådsforenings forårsmøde. Det er altid med glæde, at bestyrelsen indkalder til forårsmøde. Vi glæder

Læs mere

Annette Bennedsgaard og Birthe Jacobsen deltog i første halvdel af mødet.

Annette Bennedsgaard og Birthe Jacobsen deltog i første halvdel af mødet. Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 1 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 29. november 2016 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Temaet for Vestjysk Kirkehøjskole i 2012 Kristendommens billedsprog Formiddagene er åbne for alle og kræver ingen andre forudsætninger end nysgerrighed på livet.

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Indledning I 2009 blev der blandt andet på foranledning af Rigsrevisionen indgået

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Middelfart, d. 5. februar 2010 J.nr. 013 JSS/jn MKR 1/10 Protokol fra møde i Folkekirkens

Læs mere

.. AT VEDKENDE SIG DEN PLIGT, DER FØLGER MED ENHVER RET.. TO ACKNOWLEDGE THE DUTY THAT ACCOMPANIES EVERY RIGHT

.. AT VEDKENDE SIG DEN PLIGT, DER FØLGER MED ENHVER RET.. TO ACKNOWLEDGE THE DUTY THAT ACCOMPANIES EVERY RIGHT 1 REPRÆSENTATIONER I BESTYRELSER M.V. Y s Men er repræsenteret i en række bestyrelser og beklæder mange tillidsposter. Det kan være på såvel regionalt, som distrikts og klubplan. Denne fortegnelse søger

Læs mere

Et trossamfund i Luthersk Mission

Et trossamfund i Luthersk Mission Et trossamfund i Luthersk Mission Flere og flere medlemmer af Luthersk Mission (LM) overvejer af samvittighedsmæssige, teologiske, missionale og kirkelige grunde deres medlemskab af folkekirken. Baggrunden

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS TRO OG TVIVL»Tro er fast tillid til det, der håbes på, overbevisning om det, der ikke ses«, står der i Bibelen (Hebræerbrevet 11,1). Troen på Gud forhindrer

Læs mere

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti Vedtægt For samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 42a (lovbekendtgørelse nr. 9 af 03.01.2007) om Ungdomspræst- & Kirke-skole-samarbejde i Undertegnede menighedsråd i,

Læs mere

EFTERÅRSPROGRAM 2014

EFTERÅRSPROGRAM 2014 EFTERÅRSPROGRAM 2014 DEN NYE GUD EN STEN I SKOEN? Foredrag med valgmenighedspræst, dr. theol., Niels Grønkjær og Sognepræst emeritus, Thorkild Grosbøll Siden Thorkild Grosbøll i 2003 med bogen En sten

Læs mere

Arbejdsplan 2011-2013 DANSKE KIRKERS RÅD

Arbejdsplan 2011-2013 DANSKE KIRKERS RÅD Arbejdsplan 2011-2013 DANSKE KIRKERS RÅD 2 Indhold 1. Indledning 4 1.1 Vores formål 4 1.2 Vores vision for 2011-13 4 1.3 Arbejdsplan 2011-13 5 2. Råd og fora 7 2.1 Rådet 7 2.1.1 Forretningsudvalget 7 2.2

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Snoghøj, d. 4. februar 2011 J.nr. 013 JSS/jn Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Efterår 2017 Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet

Læs mere

EFTERÅRSPROGRAM Find os og følg med på

EFTERÅRSPROGRAM Find os og følg med på EFTERÅRSPROGRAM 2017 Find os og følg med på www.facebook.com/teologiskforening Skabelsesteologi i Aarhus: Vigtig historie aktuel berettigelse? Seminar i anledning 75-årsjubileet for Teologi ved Aarhus

Læs mere

Referat fra møde torsdag den 28. august 2014 kl. 15.30 18.30 i Søndermarkskirken, Koldingvej 79 8800 Viborg

Referat fra møde torsdag den 28. august 2014 kl. 15.30 18.30 i Søndermarkskirken, Koldingvej 79 8800 Viborg Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Referat fra møde torsdag den 28. august 2014 kl. 15.30 18.30 i Søndermarkskirken, Koldingvej 79 8800 Viborg Afbud fra Christian Bach Iversen Indledning

Læs mere

Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2009 Indledning Af Kåre Schelde Christensen Den 30. januar 2010 indkaldte biskoppernes og Landsforeningen af Menighedsråds fællesudvalg til konference om Kirkeliv og de kirkelige reformer/bloktilskud

Læs mere

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg 2018-2019 Velkommen til et nyt initiativ! Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg er et tilbud til dem, der gerne vil gå i dybden med den kristne tro. Det er teologi for

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 3. december 2014 J.nr. 013 JSS/-- Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Vejle, den 31. januar 2014 J.nr. 013 JSS/dlv Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Præsteroller og præsteuddannelse i et postkristenhedssamfund

Præsteroller og præsteuddannelse i et postkristenhedssamfund 50 Lasse Iversen Præsteroller og præsteuddannelse i et postkristenhedssamfund Konsulent, ph.d. cand.theol. Mogens S. Mogensen Præsteroller i et kristenhedssamfundet I det traditionelle kristenhedssamfund,

Læs mere

Folkekirken og Porvoo

Folkekirken og Porvoo Folkekirken og Porvoo Den 3. oktober 2010 tilslutter Den danske Folkekirke sig Porvoo Fællesskabet. Porvoo Fællesskabet består af lutherske og anglikanske kirker i Norden, Baltikum samt Storbritannien

Læs mere

DIVERSE STATISTIKKER OVER TPC S KURSUSVIRKSOMHED 2002-2008 INDHOLD:

DIVERSE STATISTIKKER OVER TPC S KURSUSVIRKSOMHED 2002-2008 INDHOLD: DIVERSE STATISTIKKER OVER TPC S KURSUSVIRKSOMHED 2002-2008 INDHOLD: I. Samlet opgørelse over perioden 2004-2008 1. Fordelingen af de 2060 forskellige præsters kursusaktivitet beregnet ud fra antal dage

Læs mere

INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR

INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR KONFERENCE INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR Kirkens Korshær i Aarhus, Jysk børneforsorg/fredehjem og Diakonhøjskolen indbyder til en årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen

Læs mere

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER FORÅR 2018 Teologisk Salon: Hvad brænder troen for? Vi har lige fejret 500 året for Martin Luther og Reformationen, der satte spor ned i alle led af samfundet,

Læs mere

Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn

Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn August 2015 Juni 2016 August Program for Nicolaifællesskabet 26.08 Bibelundervisning ApG. 1,1-14 Optakt til den åndelige krig! Gudsriget

Læs mere

Vedtægter for Danske Kirkers Råd

Vedtægter for Danske Kirkers Råd Vedtægter for Danske Kirkers Råd 1. Grundlag Stk. 1. Danske Kirkers Råd er et fællesskab af kristne kirker, trossamfund og menigheder i Danmark, som tilbeder og bekender én Gud - Faderen, Sønnen og Helligånden

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 4. juni kl. 11.00-15.30 Gellerup Kirke,

Læs mere

3. Evaluering af årsplan samt input til årsplan (Best.Skr Best.Skr )

3. Evaluering af årsplan samt input til årsplan (Best.Skr Best.Skr ) Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk Micahel Krogstrup Nissen Formand REFERAT FRA BESTYRELSESMØDE Torsdag d. 28.

Læs mere

Orientering om udbud af IT-systemet KAS og GIAS. Hans-Henrik Nielsen, formand for Økonomi- og Kirkegårdsudvalget

Orientering om udbud af IT-systemet KAS og GIAS. Hans-Henrik Nielsen, formand for Økonomi- og Kirkegårdsudvalget Aktuelle emner 1 Orientering om udbud af IT-systemet KAS og GIAS Hans-Henrik Nielsen, formand for Økonomi- og Kirkegårdsudvalget 2 Baggrund Videre proces KAS og GIAS IT-systemerne skal i udbud Hovedformålet

Læs mere

FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Gerda, 60 år, der beskriver sig selv som alternativ behandler. HVOR HENTER DU FRED? I naturen, ved skov og strand, og når jeg arbejder

Læs mere

Kirkehøjskole i Aalborg

Kirkehøjskole i Aalborg Kirkehøjskole i Aalborg 2019-2020 Velkommen til Kirkehøjskole Aalborg 2019-20 I dybden med den kristne tro Kirkehøjskole i Aalborg er et tilbud til alle, der gerne vil fordybe sig i den kristne tro. Det

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS Dåb og nadver er hellige handlinger, og de er synlige tegn på, at Gud kommer os i møde og rører ved os. DÅB Både børn og voksne kan blive døbt.

Læs mere

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 Til Ikast-Brande Kommune Vi tillader os at sende denne ansøgning med håbet om, at Byrådet vil se positiv på den. Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 På vegne af Danske Kirkers Råd (se beskrivelse

Læs mere

Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne. BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd

Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne. BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd Vi begyndte mødet med at synge salme nr. 370 Menneske, din egen magt. Som afslutning sang vi salme

Læs mere

TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT

TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT 8 lørdage med»viden om tro «Kursusår 2015 Velkommen til Teologi for voksne! Dette nye tilbud om gedigen teologisk undervisning for alle interesserede er Haderslev Stifts

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 20. ordinære møde den 26. august 2014 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 20. ordinære møde den 26. august 2014 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 94590/14 HREJ Referat af Stiftsrådets 20. ordinære møde den 26. august 2014 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti), Ole Dørum Jensen (Aalborg Nordre provsti),

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, fredag den 5. februar 2016 kl. 15-17

Læs mere

Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus

Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus REPRÆSENTANTSKAB ( 1 gang årligt i begyndelsen af oktober) (Vælger bestyrelse, vedtægtsændringer). Alle kirker og skoler, der aktivt har tilmeldt sig har én

Læs mere

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag Menighedsfakultetets tilbud om foredrag 1 Bestil en taler fra Menighedsfakultetet Menighedsfakultetet uddanner teologer for kirkens skyld. Derfor stiller vore lærere, så langt tid og ressourcer rækker,

Læs mere

LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Poul Erik, 55 år, der beskriver sig selv som åndeligt søgende. HVAD LÆNGES DU EFTER HOS GUD? Tryghed og omsorgsfuldhed. At Gud

Læs mere

Vi elsker alle muslimer. En kort guide til Mahabba. En kort guide til Mahabba

Vi elsker alle muslimer. En kort guide til Mahabba. En kort guide til Mahabba En kort guide til Mahabba At hjælpe lokale kirker med at ruste deres medlemmer til at forkynde det kristne budskab for muslimer. For mere information, kontakt: Vi elsker alle muslimer En kort guide til

Læs mere

ÅRHUS STIFTSCENTRAL SKT.MARKUS KIRKEPLADS 1, 1. 8000 ÅRHUS C WWW.AARHUSSTIFT.DK

ÅRHUS STIFTSCENTRAL SKT.MARKUS KIRKEPLADS 1, 1. 8000 ÅRHUS C WWW.AARHUSSTIFT.DK ÅRHUS STIFTSCENTRAL SKT.MARKUS KIRKEPLADS 1, 1. 8000 ÅRHUS C WWW.AARHUSSTIFT.DK NYHEDSBREV FORÅR 2015 MEDARBEJDERE: Tina Brixtofte Andersen Skrydstrupvej 11 2.tv. 8200 Århus N tlf 25 30 23 73 e-mail TIBA@km.dk

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 2. december 2015 J.nr. 013 BN/rhs Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Torsdag den 12. november 2015 kl. 16.30-20.00 i Københavns Bispegård, Nørregade 11, 1165 København K. For mødet var fastsat følgende dagsorden: Der forelå afbud

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Forår 2018 Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet

Læs mere

Dagsorden og referat

Dagsorden og referat Stiftsrådet Dagsorden og referat Dato: Den 21. oktober 2015 Kl.: 17:00 Sted: Roskilde Stiftskontor, Stændertorvet 3 A, 4000 Roskilde Følgende deltog i mødet: Biskop Peter Fischer-Møller, domprovst Jens

Læs mere

EFTERÅRSPROGRAM 2016

EFTERÅRSPROGRAM 2016 EFTERÅRSPROGRAM 2016 Når reformationen fortolker sig selv. Fejringer gennem 400 år. Foredrag v. Carsten Bach-Nielsen, lektor kirkehistorie, AU Da det første hundrede år var gået, siden reformationen tog

Læs mere

Dagsorden og referat

Dagsorden og referat Dagsorden og referat Stiftsrådet Dato: 12. september 2018 Kl. 17.00-20.30: Stiftsrådsmøde Sted: Roskilde Stiftskontor, Stændertorvet 3 A, 4000 Roskilde Følgende deltog i mødet: Konstitueret biskop og domprovst

Læs mere

STIFTSPRÆSTEMØDE 2019

STIFTSPRÆSTEMØDE 2019 Præst i det 2100 århundrede Embedets autoritet i en forhandlet virkelighed Sted: Hotel Fjordgården Vester Kær 28 6950 Ringkøbing Deltagere: Præster, emeriti og ægtefæller Salmebogen bedes medbragt STIFTSPRÆSTEMØDE

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 8. ordinære møde den 23. august 2011 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 8. ordinære møde den 23. august 2011 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 76404/11 MJOH Referat af Stiftsrådets 8. ordinære møde den 23. august 2011 i Aalborg Bispegård Til stede: Ole Dørum Jensen (Aalborg Nordre provsti), Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti),

Læs mere

Beslutningsreferat fra møde i Stiftsrådet den 20. november 2014

Beslutningsreferat fra møde i Stiftsrådet den 20. november 2014 Dok.nr. 132982/14 Beslutningsreferat fra møde i Stiftsrådet den 20. november 2014 Sted Mødedeltagere Afbud Indkaldt stedfortræder Fraværende uden afbud Fra stiftsadministrationen Vor Frue Kloster, Hestemøllestræde

Læs mere

International strategi for Det Danske Spejderkorps

International strategi for Det Danske Spejderkorps International strategi for Det Danske Spejderkorps Strategien skal give et overblik over de prioriteter, DDS har som del af den globale spejderbevægelse og som medlemmer af de internationale spejderorganisationer

Læs mere

Tilbud: Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti

Tilbud: Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti Tilbud: Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti 2 Kompetenceudviklingsforløb om ledelse i Bispebjerg-Brønshøj Provsti Baggrund Bispebjerg-Brønshøj Provsti ønsker med initiativet

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 22. september 2010 J.nr. 013 JSS/jn MKR 4/10 Protokol fra møde i Folkekirkens

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 18. ordinære møde den 24. februar 2014 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 18. ordinære møde den 24. februar 2014 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 25493/14 MJOH Referat af Stiftsrådets 18. ordinære møde den 24. februar 2014 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti), Ole Dørum Jensen (Aalborg Nordre provsti),

Læs mere

KORT OM PROJEKTET. kirke. Og vi vil skabe anerkendelse af det kirkelige arbejde i forhold til børn og deres

KORT OM PROJEKTET. kirke. Og vi vil skabe anerkendelse af det kirkelige arbejde i forhold til børn og deres STØTTEFORENINGEN FOR DANMARKS KIRKELIGE MEDIECENTER INVITERER JER TIL AT VÆRE EN DEL AF VORES ÅRSPROJEKT OG FEJRINGEN AF DKM S 25 ÅRS JUBILÆUM I 2013 Sigurd Barrett og Danmarks Kirkelige Mediecenter fortsætter

Læs mere

Ribe Stift, marts 2014. Kære præster og menighedsråd.

Ribe Stift, marts 2014. Kære præster og menighedsråd. Ribe Stift, marts 2014 Kære præster og menighedsråd. Her følger en lille opdatering på det religionspædagogiske arbejde i stiftet. I det sidste halve år er der sket nogle ændringer på personalefronten.

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Torsdag den 15. september 2016 kl. 16.30 20.00 i Helligåndshuset, Valkendorfsgade 23, 1151 København K Afbud fra: Margrethe Winther-Nielsen Ole Pagels Anders

Læs mere

Protokol fra MKR møde i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Torsdag, den 27. september 2018, kl til Bispegården, København

Protokol fra MKR møde i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Torsdag, den 27. september 2018, kl til Bispegården, København Frederiksberg, den 27. september 2018 J.nr. 01.30 Protokol fra MKR 2018-3 møde i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Torsdag, den 27. september 2018, kl. 14.00 til 17.00 Bispegården, København Til stede:

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd

Folkekirkens mellemkirkelige Råd Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 2. september 2009 J.nr. 013 JSS/jn MKR 3/09 Protokol fra møde i Det mellemkirkelige

Læs mere