Europaudvalget Økofin Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2005 2688 - Økofin Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget Økofin Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor C.2-0 EUK 31. oktober 2005 Med henblik på mødet i Folketingets Europaudvalg den 4. november 2005 dagsordenspunkt rådsmøde (økonomi- og finansministre) den 8. november 2005 vedlægges Finansministeriets notat om de punkter, der forventes optaget på dagsordenen.

2 2 31. oktob F12 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 8. november EU-budget Kommissionens køreplan hen imod en positiv side 2 revisionserklæring (DAS) Rådskonklusioner KOM(2005) Bedre regulering metode til måling af administrative byrder i EU side 6 Rådskonklusioner KOM(2005) EU-statistik opfølgning på ECOFIN konklusioner af 7. juni 2005 side 1 4. Skat: a. Fremskridtsrapport vedr. One Stop Shop mv. side 1 KOM(2004)728 b. Direktiv om nedsat moms side 2 Politisk enighed KOM(2003) Finansielle tjenesteydelser grænseoverskridende fusioner og side 3 virksomhedsopkøb 6. Stabilitets- og Vækstpagten rådsanbefaling til Ungarn under side 3 artikel Rådsanbefaling 7. Budgetmæssige aspekter af sukkerreformen side 4 KOM(2005)263, KOM(2005) Finansielle tjenesteydelser forordning vedr. oplysninger om side 4 indbetaler ved pengeoverførsel (SRVII) KOM(2005) Den Europæiske Revisionsrets særberetning om forvaltningen af Det side 5 Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) (A-punkt) 10. Finansielle tjenesteydelser ændring af direktiv om markeder for finansielle side 5 instrumenter (MiFID) (A-punkt)

3 KOM(2005)253 3

4 4 Dagsordenspunkt 1: EU-budget Kommissionens køreplan hen imod en positiv revisionserklæring (DAS) KOM(2005)252 Resumé: ECOFIN vil formentlig vedtage konklusioner om Kommissionens køreplan for indførelsen af en integreret struktur for intern kontrol med gennemførelsen af EU's budget. Fuldt gennemført skulle køreplanen gerne sætte Revisionsretten i stand til med tiden at afgive en revisionserklæring med færre eller ingen forbehold for gennemførelsen af EU s udgiftsbudget. Fra dansk side hilses Kommissionens køreplan for opnåelsen af en mere positiv revisionserklæring velkommen. Væsentlige dele af køreplanen er dog stødt på betydelig modstand hos et flertal af medlemsstater. Der ventes en drøftelse af den endelige formulering af konklusionerne. Baggrund og indhold På ECOFIN ventes drøftet og formentlig vedtaget konklusioner om Kommissionens køreplan for indførelse af en integreret struktur for intern kontrol (KOM (2005) 252 endelig). På mødet i ECOFIN den 12. juli 2005 præsenterede Kommissionen sin køreplan, hvorefter følgende konklusioner om den fortsatte behandling af sagen blev vedtaget: Rådet noterer sig det britiske formandskabs og Kommissionens ønske om at nedsætte et Ekspertpanel med repræsentation fra alle medlemsstater, der kan drøfte Kommissionens forslag. Endvidere opfordres COREPER til at vurdere Ekspertpanelets arbejde som led i forberedelsen af udkast til konklusioner til brug for ECOFIN s næste møde om sagen. Kommissionens køreplan Indledning Kommissionen fremlagde den 15. juni 2005 en køreplan for opnåelsen af en positiv revisionserklæring (DAS) fra Revisionsretten om gennemførelsen af EU s budget, dvs. en erklæring med færre eller ingen forbehold for budgetforvaltningen. Kommissionens initiativ skal ses på baggrund af, at Revisionsretten gennem de seneste 10 år ikke har kunnet afgive en positiv revisionserklæring for budgetgennemførelsen på de udgiftsområder, hvor forvaltningen er delt mellem Kommission og medlemsstater (landbrugsområdet, strukturfondene og samhørighedsfonden). Kommissionens køreplan tager udgangspunkt i Revisionsrettens udtalelse om indførelse af én enkelt revisionsmodel, der indeholder et forslag til en struktur for intern kontrol i Fællesskabet (Udtalelse nr. 2 af 18. marts 2004). Det bemærkes, at Rettens udtalelse kun i meget begrænset omfang behandler den eksterne kontrol eller revision af EU-budgettet, der foretages af Retten selv og medlemsstaternes overordnede revisionsorganer (i Danmark Rigsrevisionen).

5 5 Køreplanen indeholder forslag til en række foranstaltninger på fællesskabsniveau og nationalt niveau til en styrket intern kontrol med EU-budgettet, der fuldt gennemført gerne skulle sætte Revisionsretten i stand til med tiden at afgive en revisionserklæring med færre eller ingen forbehold for lovligheden og rigtigheden af Fællesskabets betalinger - helt ned til den enkelte støttemodtagers niveau. Forslag til foranstaltninger Kommissionen har gennemført en foreløbig analyse af svaghederne i det nuværende interne kontrolsystem sammenholdt med Revisionsrettens forslag til en struktur for intern kontrol i Fællesskabet. På dette grundlag fremlægges en række forslag til kontrolforanstaltninger, der kan forbedre budgetgennemførelsen og rapporteringen herom. For Kommissionens vedkommende drejer det sig i det væsentlige om følgende forslag: En forbedring af Generaldirektørernes årlige aktivitetsrapporter, der bl.a. indeholder erklæringer om og eventuelle forbehold for de underliggende betalingstransaktioners lovlighed og rigtighed (delvist svarende til Revisionsrettens erklæring om samme emne). Fortsat udvikling af revisionsmetoder og retningslinier herfor (herunder risikovurdering, revisionsstrategier, samplingmetoder og fejldefinitioner). Yderligere udbygning af samarbejdet mellem Kommissionens og medlemsstaternes interne kontrolorganer baseret på brugen af fælles revisionsmetoder. For medlemsstaternes vedkommende drejer det sig i det væsentlige om følgende forslag: De øverste ansvarlige myndigheder (eventuelt på ministerniveau) afgiver årlige erklæringer - såvel ex ante som ex post - om kontrolsystemernes effektivitet og de underliggende betalingstransaktioners lovlighed og rigtighed. Større inddragelse af de nationale rigsrevisioner i den eksterne kontrol med og rapportering om fællesskabsbetalingerne, og herunder de ansvarlige myndigheders håndtering heraf. Forbedring af kontrollen med strukturfondsmidlerne, der som et meget heterogent område giver medlemsstaterne et mere selvstændigt kontrolansvar. Kommissionen vil i øvrigt omkring årsskiftet 2005/2006 fremlægge en mere dybtgående handlingsplan for, hvilke (yderligere) foranstaltninger der findes nødvendige for at etablere den af Revisionsretten anbefalede interne kontrolstruktur. Udkastet til rådskonklusioner Det foreliggende udkast til konklusioner om Kommissionens køreplan for indførelse af en integreret struktur for intern kontrol kan sammenfattes i følgende hovedpunkter:

6 6 Rådet konstaterer, at Revisionsretten gennem alle årene har taget forbehold for størsteparten af de transaktioner, der ligger til grund for Unionens regnskaber. Ikke desto mindre glæder Rådet sig over de fremskridt Kommissionen og medlemsstaterne har fået gennemført i deres kontrolsystemer. Yderligere forbedringer af den finansielle kontrol bør bygge på de eksisterende kontrolsystemer, der skal søges udnyttet så effektivt som muligt. Opnåelsen af en positiv revisionserklæring (DAS) er et ambitiøst mål på mellemlangt sigt. Indførelsen af en integreret struktur for intern kontrol på linje med Rettens udtalelse herom skulle give rimelig sikkerhed for håndteringen af risikoen for fejl i de underliggende transaktioner. Rådet mener ikke, at der er behov for yderligere afgivelse af revisionserklæringer m.v. fra medlemsstatsside. De nuværende nationale erklæringer på operativt niveau kan og bør give Kommissionen og Revisionsretten vigtige oplysninger om sikkerheden i budgetgennem-førelsen. Kommissionen anmodes om at afklare og uddybe en række revisionsfaglige spørgsmål, og herunder mulighederne for forenkling af kontrollerne samt vurdering af kontrolomkostningerne. Specielt på den delte budgetforvaltningsområde opfordres Kommissionen til - sammen med medlemsstaterne - at vurdere de nuværende kontroller på sektorniveau og regionalt niveau og værdien af eksisterende erklæringer. Rådet noterer sig, at nogle medlemsstaters overordnede revisionsorganer er indstillet på at drøfte, hvorledes de kan bidrage til at styrke en integreret struktur for kontrol med EU s tilskudsmidler. Rådet opfordrer bl.a. Revisionsretten til fortsat at præcisere og differentiere sin revisionserklæring (DAS) og tage de nuværende medlemsstatserklæringer i betragtning. Rådet anmoder medlemsstaterne om - i tæt dialog med Revisionsretten - at løse de mangler ved systemerne, som Retten påpeger. Kommissionen opfordres til at udvikle løsninger på problemer, der optræder i flere medlemsstater, og rapportere til Rådet herom. Rådet er af den opfattelse, at medlemsstaterne - på linje med Revisionsrettens udtalelse om indførelse af én enkelt revisionsmodel - bør opnå en forståelse med Europa-Parlamentet om, hvilke risici der kan tolereres i de underliggende transaktioner på de forskellige budgetområder under hensyntagen til omkostningerne og udbyttet ved kontrolindsatsen. Hvad angår det fortsatte arbejde med Kommissionens køreplan - og den kommende mere detaljerede handlingsplan - lægger Rådet op til en drøftelse heraf i tilknytning til behandlingen af Revisionsrettens årsberetning for regnskabsåret 2004 (dechargeproceduren), ligesom Rådet vil vende tilbage til opfølgningen på sine konklusioner i løbet af 2006.

7 7 Nærhedsprincippet Kommissionens handlingsplan for en positiv revisionserklæring er et element i Kommissionens generelle indsats vedrørende sund finansforvaltning af EU s budget. Dette kan kun finde sted på EU-niveau og er derfor i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser Kommissionens handlingsplan har ingen umiddelbare lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har været forelagt for Folketingets Europaudvalg til orientering forud for ECOFIN den 12. juli Holdning Dansk holdning Fra dansk side hilses Kommissionens køreplan for opnåelsen af en positiv revisi- onserklæring (DAS) velkommen. Som tilkendegivet i forbindelse med Rådets behandling af Revisionsrettens årsberetning for 2003 skal der efter dansk opfattelse leveres et langt og sejt træk fra alle involverede parter, førend man kan se en tydelig bevægelse hen imod en revisionserklæring med færre eller ingen forbehold. Et væsentligt element i den forbindelse vil netop være gennemførelsen af en mere ensartet kontrol og revision af Fællesskabets bevillinger som foreslået i Revisionsrettens udtalelse om etableringen af én enkelt revisionsmodel. Fra dansk side er man godt tilfreds med flere af de mere tekniske elementer i konklusionsudkastet og erkendelsen af behovet for supplerende undersøgelser af de eksisterende kontrolsystemers virkemåde. Dertil kommer den positive konstatering af, at visse medlemsstaters overordnede revisionsorganer overvejer, hvorledes de kan bidrage til processen. Denne del af konklusionsudkastet bidrager til en nyttig fokusering af det fortsatte arbejde med Kommissionens køreplan. Fra dansk side havde man imidlertid gerne set, at køreplanens overordnede hensigt om at opnå en positiv revisionserklæring fra Revisionsretten og muligheden for en udvidet brug af erklæringer afgivet på nationalt niveau, var blevet omtalt mere positivt. Andre landes holdninger Drøftelserne af Kommissionens køreplan har vist principiel støtte fra alle sider til Revisionsrettens udtalelse om indførelse af én enkelt revisionsmodel, men betydelig modstand mod væsentlige dele af Kommissionens køreplan hos et flertal af medlemsstater. Dog har et mindretal af medlemsstater - med visse forbehold - kunnet støtte Kommissionens køreplan som helhed.

8 8 Dagsordenspunkt 2: Bedre regulering metode til måling af administrative byrder i EU KOM(2005)518 Resumé: Rådet ventes at vedtage konklusioner, der understreger vigtigheden af bedre regulering i relation til Lissabon-målsætningerne om at styrke vækst og beskæftigelse i EU, og opfordrer Kommissionen til at begynde anvendelsen af en fælles metode til måling af administrative byrder i EU fra januar Baggrund og indhold I marts 2000 i Lissabon pålagde Det Europæiske Råd (DER) Kommissionen, Rådet og medlemsstaterne at udarbejde en fælles EU-strategi for bedre regulering. Strategien skal ses i sammenhæng med Lissabon-strategien, hvis formål er at øge vækst og beskæftigelse i EU. Kommissionen offentliggjorde i 2002 en samlet pakke om bedre regulering, som blev fremlagt på DER Sevilla i juni 2002, og som led i gennemførelsen heraf vedtog Rådet, Kommissionen og Europa-Parlamentet i 2003 en interinstitutionel aftale om bedre regulering. I januar 2004 udarbejdede det daværende samt det foregående og de to kommende EU-formandskabslande (Irland, Nederlandene, Luxembourg og Storbritannien) et fælles initiativpapir om reform af reguleringen. Papiret, som blev opdateret og udvidet med det østrigske og det finske formandskab i december 2004, vedrører bl.a. regelforenkling, konsekvensvurdering og måling af de administrative byrder i EU. ECOFIN vedtog den 21. oktober 2004 følgende konklusioner vedr. en fælles metode til måling af de administrative byrder i EU: Rådet støtter udviklingen af en fælles europæisk metode til at måle den administrative byrde, som EU-lovgivning og - regulering pålægger erhvervslivet, som et af de elementer, der kan anvendes med henblik på mikroøkonomisk vurdering af specifikke nye initiativer eller med henblik på forenkling af gældende lovgivning og for at forbedre evalueringen af politikafgørelser og resultater. Ministrene var enige om, at en fælles europæisk metode bl.a. bør bygge på anbefalinger fra EPC, og at metoden vil kunne følge standardomkostningsmodellen (SCM) uden nødvendigvis at være identisk hermed, afhængigt af resultaterne af fremtidige pilotprojekter. Rådet ser positivt på, at Kommissionen inden længe agter at forelægge en meddelelse herom. Det anmoder Kommissionen om at fortsætte udviklingen af en fælles metode, bl.a. ved iværksættelse af pilotprojekter for at få metodens tekniske karakteristika samt dens anvendelse i konkrete tilfælde, såvel forudgående som efterfølgende, fastlagt nærmere. Pilotfasen og anvendelse af en metode i EU med et positivt resultat vil kræve aktivt samarbejde fra medlemsstaternes side. Ministrene gav tilsagn om at bistå Kommissionen med at give de oplysninger, der er nødvendige for at foretage vurderinger, når Kommissionen anmoder herom. Rådet opfordrer Kommissionen til at forelægge og gennemføre en fælles metode til at måle den administrative byrde så hurtigt som muligt i 2005, når pilotfasen er

9 9 afsluttet. Det opfordrer også Kommissionen og medlemsstaterne til at overveje, hvordan der senere kan udvikles kvantitative mål for nedbringelse af den administrative byrde på bestemte områder inden for erhvervslivet. DER støttede efterfølgende ECOFIN-konklusionerne på et møde den november 2004 og fremhævede især: opbakningen til udviklingen af en fælles metode til måling af de administrative byrder Kommissionens planer om i nær fremtid at fremlægge en meddelelse om dette emne samarbejdet mellem Kommissionen og medlemsstaterne om pilotprojekter med henblik på en nærmere fastlæggelse af en sådan metode, der skal være afsluttet tidligst muligt i Det Europæiske Råd opfordrede Kommissionen til, når pilotprojekterne er afsluttet, at implementere metoden i sine retningslinjer for konsekvensanalyser og arbejdsmetoder med henblik på forenkling. Kommissionen præsenterede i marts 2005 en ny meddelelse om bedre regulering i EU. Meddelelsen udstikker Kommissionens planer for det videre arbejde med bedre regulering og omhandler bl.a. konsekvensvurderinger, regelforenkling og administrative byrder. Meddelelsen blev drøftet på rådsmøderne (ECOFIN og Konkurrenceevne) i april I meddelelsen fra marts lancerede Kommissionen desuden en screening af lovgivningsforslag, der afventer behandling i Rådet og Parlamentet for deres fortsatte relevans og indflydelse på konkurrenceevnen. Som et resultat af denne screening præsenterede Kommissionen den 27. september en meddelelse med 68 forslag, som den agter at trække tilbage. I marts 2005 efterspurgte Kommissionens næstformand, Kommissæren for erhvervs- og virksomhedspolitik, medlemsstaternes forslag til regelforenkling. Som et resultat af en omfattende høring af organisationer og myndigheder sendte Danmark i juni 50 danske regelforenklingsforslag til Kommissionen. Kommissionen ventes at præsentere en ny meddelelse om regelforenkling i løbet oktober Kommissionen iværksatte i april 2005 en række pilotprojekter med henblik på at teste anvendeligheden af en fælles målemetode. EPC drøftede den 27. september 2005 et non-paper, som beskrev resultaterne af pilotprojekterne samt udsigterne til at anvende den fælles metode i EU. Den 20. oktober 2005 præsenterede Kommissionen en meddelelse om den fælles metode til måling af de administrative byrder i EU. Meddelelsen beskriver bl.a. status for arbejdet med byrdemålinger i de respektive medlemsstater, hvoraf minimum 12 inkl. Danmark anvender en SCM-lignende tilgang. Meddelelsen klarlægger visse faste forudsætninger for den fælles metode, herunder definition af administrative byrder,

10 10 afrapporteringsformat mv. Yderligere forudsætninger for den fælles metode er beskrevet i et tilhørende anneks. Meddelelsens overordnede konklusion er, at den fælles metode gennem kvantificering af reguleringens konsekvenser kan bibringe det europæiske samarbejde merværdi. På rådsmødet den 8. november ventes ECOFIN i forlængelse af ovennævnte meddelelse og ECOFIN-konklusionerne fra oktober 2004 at vedtage konklusioner, der understreger vigtigheden af dette emne i relation til Lissabon-målsætningerne om at styrke vækst og beskæftigelse i EU. Rådskonklusionerne ventes at opfordre Kommissionen til at begynde anvendelsen af den fælles metode i konsekvensvurderingssystemet fra januar Derudover ventes konklusionerne at henlede opmærksomheden på, at medlemsstaterne i oktober 2004 gav tilsagn om at ville bistå Kommissionen med implementeringen af metoden, samt at medlemsstaterne indvilger i at levere de nødvendige informationer, som fremtidige målinger måtte kræve. Konklusionerne ventes desuden at hilse Kommissionens seneste meddelelse om regelforenkling velkommen og opfordre Kommissionen til i første halvdel af 2006 at undersøge, hvorledes målemetoden bedst integreres i regelforenklingsarbejdet. Konklusionerne vil formentlig bede om en evaluering af arbejdet med målemetoden inden for et år. Rådskonklusionerne ventes også at gentage ECOFIN s opfordring fra rådsmødet i oktober 2004 til Kommissionen og medlemsstaterne om at overveje at fastsætte kvantitative mål for reduktion af de administrative byrder på udvalgte reguleringsområder i EU. Konklusionerne ventes endelig at henvise til konsekvenserne for små og mellemstore virksomheder, samt præcisere at ECOFIN vil vende tilbage til emnet i december Europa-Parlamentets holdning Europa-Parlamentet har ikke udtalt sig. Nærhedsprincippet Metode til måling af administrative byrder i EU udvikles mest hensigtsmæssigt på fællesskabsniveau. Regeringen finder, at sagen er i overensstemmelse med nærheds- og proportionalitetsprincippet. Gældende dansk ret Der er ingen direkte påvirkning af gældende dansk ret som følge af rådskonklusionerne. Høring Kommissionens meddelelse om den fælles metode til måling af administrative byrder i EU er sendt i høring i Specialudvalget for Konkurrenceevne og Vækst med frist den 28. oktober 2005.

11 11 Lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser Måling af de administrative byrder har ingen umiddelbare lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser for Danmark. Hvis der bliver tale om medfinansiering fra medlemsstaterne til målinger på europæisk niveau, vil dette kunne medføre begrænsede udgifter for Danmark. Samfundsøkonomiske konsekvenser Det er hensigten at forbedre de lovgivningsmæssige rammevilkår i EU med henblik på at fremme vækst og beskæftigelse i Europa. En reduktion af de administrative byrder, som pålægges virksomhederne via EU-regulering vil medføre positive samfundsøkonomiske konsekvenser for Danmark. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Bedre regulering har tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg forud for rådsmødet (Indre Marked, Forbruger, Turisme) den 12. marts 2001 til orientering, forud for rådsmødet (Indre Marked, Forbruger, Turisme) den 26. november 2001 til orientering, forud for rådsmødet (Indre Marked, Forbruger, Turisme) den 21. maj 2002 til orientering, forud for rådsmøde (Generelle anliggender) den 17. juni 2002 til orientering, forud for rådsmødet (Konkurrenceevne) den 30. september 2002 til orientering, forud for rådsmødet (Konkurrenceevne) den november 2002 til orientering, forud for rådsmødet (Konkurrenceevne) den 3. marts 2003 til orientering, forud for rådsmødet (Konkurrenceevne) den maj 2004 til orientering, forud for rådsmødet (ECOFIN) den 21. oktober 2004 til orientering, forud for rådsmødet (Konkurrenceevne) den november 2004 til orientering, forud for rådsmødet (Konkurrenceevne) og (ECOFIN) henholdsvis den 7. og 8. marts 2005, forud for rådsmødet (ECOFIN) og (Konkurrenceevne) henholdsvis den 12. og 18. april 2005 samt forud for Konkurrenceevnerådsmødet d juni Folketingets Europaudvalg har desuden modtaget tre grundnotater om Kommissionens meddelelser (bedre regulerings-pakken) den 8. august 2002 samt et grundnotat vedr. Kommissionens meddelelse om bedre regulering i marts Folketingets Europaudvalg har senest modtaget listen med danske forslag til forenkling af eksisterende EU-regler i juni Holdning Dansk holdning Danmark støtter aktivt arbejdet med bedre regulering i EU, herunder Kommissionens meddelelse og udkastet til rådskonklusioner. Arbejdet i EU ligger i naturlig forlængelse af indsatsen for regelforenkling og administrative lettelser i Danmark. Danmark støtter, at den fælles metode til måling af de administrative byder i EU, tages i anvendelse snarest muligt, da målemetoden er et godt

12 12 udgangspunkt for systematisk regelforenkling og reduktion af administrative byrder. Danmark lægger vægt på, at metoden anvendes til både konsekvensvurdering og regelforenkling. Danmark foreslår, at Kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne udvælger nogle af de mest bebyrdede sektorer/reguleringsområder, hvor den nye målemetode bringes i anvendelse. Danmark arbejder aktivt for, at der på de udvalgte reguleringsområder opstilles kvantitative mål for reduktionen af de administrative byrder i EU. Danmark støtter endelig, at arbejdet sker ud fra en samlet afvejning af økonomiske, sociale og miljømæssige konsekvenser. Andre landes holdninger Der ventes, at kunne opnås enighed om rådskonklusioner vedr. måling af administrative byrder.

13 13 Dagsordenspunkt 3: EU-statistik opfølgning på ECOFIN konklusioner af 7. juni 2005 Resumé: Rådet (ECOFIN) ventes den 8. november 2005 at drøfte og eventuelt opnå politisk enighed om forslag til forordning til ændring af forordning 3605/93 og drage konklusioner herom. Endvidere ventes Rådet at drage konklusioner om prioritering af statistiske behov, Udvalget for Penge- Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik (CMFB), Eurostats uafhængighed og Statusrapport om Informationskravene i ØMUen. Baggrund og indhold For at sikre en tilfredsstillende løbende overvågning af de enkelte medlemsstaters finanspolitik er kvaliteten af statistiske budgetdata afgørende. EU-traktaten angiver, at medlemsstaterne skal indberette data for de offentlige finanser til Kommissionen. De detaljerede forskrifter for denne indberetning er angivet i forordning 3605/93. Der har været eksempler på betydelige revisioner af data for de offentlige finanser, herunder bl.a. i Grækenland i Som opfølgning herpå, samt ECOFINs konklusioner den 2. juni 2004 om overvågningen og kvaliteten af data for offentlige finanser og Kommissionens meddelelse den 3. september 2004 om at styrke implementeringen af Stabilitets- og vækstpagten, offentliggjorde Kommissionen den 22. december 2004 en meddelelse om en europæisk strategi for statistik for offentlige finanser. Strategien indeholder tre indsatsområder: 1) udbygning af regelsættet, 2) styrkelse af ressourcerne i Eurostat og Generaldirektoratet for økonomi og finans og 3) fastsættelse af EU-standarder for nationale statistikinstitutter og Eurostat. ECOFIN hilste på mødet den 17. februar 2005 Kommissionens overordnede strategi velkommen. På baggrund af strategien vedtog Kommissionen den 2. marts 2005 et forslag til forordning til ændring af forordning 3605/93 om statistiske datas kvalitet i sammenhæng med proceduren for uforholdsmæssigt store underskud. Forslaget sigter på at skabe: 1) et retligt grundlag for de eksisterende best pratices vedrørende indsamling og rapportering af data, 2) en mere systematisk fremgangsmåde i overvågningen af datakvalitet ved at tillade dybdegående metodologiske besøg, udover de besøg, der allerede gennemføres regelmæssigt og 3) mere transparens, og dermed ansvarlighed, i hele processen, både på nationalt og Kommissionsniveau, bl.a. ved offentliggørelsen af rapporterede data samt oplysninger om kilder og metoder anvendt i indsamlingen af data. Kommissionen vedtog den 25. maj 2005 en meddelelse til Europa-Parlamentet og Rådet ( Statistikkodeks ) om, hvordan styringen af Eurostat og det europæiske statistiske system kan forbedres, herunder præsentation af minimumsstandarder for produktion og spredning af statistik i Europa, og hvilke principper der skal lægges til grund ved fastlæggelse af de statistiske prioriteringer. Kommissionen forpligter sig til at sikre, at Eurostat efterlever kodeksen. Kommissionen har endvidere vedtaget en henstilling til

14 14 medlemslandene, der anbefaler, at medlemslandene betragter kodeksen som et sæt fælles standarder og sikrer, at principperne i kodeksen overholdes. ECOFIN drøftede den 7. juni 2005 Kommissionens forslag til forordning til ændring af forordning 3605/93 og Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet og Rådet. ECOFIN udtrykte støtte til det foreslåede handlingsforløb og de fleste af de foreslåede enkeltelementer. Flere medlemslande havde dog bemærkninger. ECOFIN ventes den 8. november 2005 at drøfte og eventuelt opnå endelig enighed om udkastet til forordning og drage konklusioner herom. Metodologiske besøg og Eurostats forbehold over for indberettede data ECOFIN konkluderede den 7. juni 2005, at der var grund til en præcisering af de metodologiske besøg som Kommissionen/Eurostat ifølge udkastet til forordning vil kunne gennemføre. Særligt vil besøgene skulle begrænse sig til det statistiske område og sammensætningen af delegationerne bør afspejle dette. Dialogbesøg bør være reglen, mens de metodologiske besøg ifølge ECOFIN kun bør finde sted, når Eurostat konstaterer betydelige risici eller potentielle problemer med medlemslandenes indberettede tal. Vedrørende indberetning af data i forbindelse med proceduren om uforholdsmæssigt store underskud var ECOFIN af den opfattelse, at Eurostat i de tilfælde, hvor Eurostat har forbehold over for medlemsstaternes data bør meddele disse forbehold til medlemsstaterne senest 3 arbejdsdage forud for offentliggørelsen af vurderingen. I Kommissionens udkast til forordning var fristen angivet til 2 arbejdsdage. Kommissionen har præciseret principper og praktisk detaljer omkring de metodologiske besøg. Ønsket om et 3-arbejdsdages varsel fra Eurostat ved forbehold over for medlemsstaternes indberetninger ventes at blive indarbejdet i udkastet til forordning. EFC drøftede strategien for at forbedre kvaliteten og håndteringen af EUstatistikken den oktober EFC lægger op til, at Kommissionen/Eurostats præcisering af rammerne for de metodologiske besøg, herunder kravene til medlemslandene, specificeres som anneks til forordningen. Udvalget for Penge- Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik (CMFB) ECOFIN bad den 7. juni 2005 endvidere om en evaluering af Udvalget for Penge- Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik (CMFB), der omtales i forordningsudkastet. Denne evaluering skal omhandle udvalgets rolle, kompetenceområder og funktionsmåde samt dets samspil med Eurostat. EFC blev anmodet om at aflægge rapport til ECOFIN om resultatet af en sådan vurdering inden udgangen af EFC drøftede den oktober CMFBs rolle og samspil med Eurostat. Det nuværende system, hvor Eurostat konsulterer dette rådgivende udvalg

15 15 bestående af de mest erfarne eksperter fra de nationale statistiske institutioner og nationalbanker, vurderes at have virket tilfredsstillende i mange år, og medvirket til styrke pålideligheden og uafhængigheden af EUstatistikken. Der var i EFC et bredt flertal for at bevare udvalget i dets nuværende rolle. Prioritering af statistiske behov ECOFIN noterede sig også den 7. juni 2005 det igangværende arbejde med at prioritere de nuværende og fremtidige statistiske behov. Relevans i forhold til politiktilrettelæggelse i EU og ØMU bør ifølge ECOFIN være det overordnede kriterium, som statistikbehov vurderes på baggrund af. Fordele og omkostninger i forbindelse med prioriteringen af statistiske behov skal afvejes samt afspejles i anvendt metode og implementering. ECOFIN anmodede om, at prioriteringsarbejdet blev fremskyndet, herunder, at EFC, med bistand fra Eurostat og ECB, inden december 2005 fremlægger en statusrapport om fremskridtene med en omprioritering. Det overvejes at indarbejde arbejdet i Task Force om Improved Priority Setting i Kommissionens statistikprogram for og som pilotprojekt i det årlige arbejdsprogram for Eurostats uafhængighed ECOFIN anerkendte den 7. juni 2005 behovet for at overveje oprettelsen af en høj-niveau rådgivende gruppe, med politisk synlighed og kapacitet til at fremme uafhængighed, integritet og ansvar i Eurostat og det europæiske statistiske system. ECOFIN fandt det imidlertid vigtigt at en sådan gruppes rolle, beføjelser, ansvarsområde og sammensætning samt forbindelse til den rådgivende gruppe CEIES (European Advisory Committee on Statistical Information in the Economic and Social Spheres) blev gjort klar. CEIES medvirker til at koordinere arbejdet med EU's statistiske informationspolitik bl.a. ved at tage inddrage brugernes krav samt omkostningerne for statistikproducenterne. Statusrapport om Informationskravene i ØMUen EFC påregnes at aflægge statusrapport om informationskravene i ØMUen, der omfatter udarbejdelse af statistiske indikatorer, såkaldte Principal European Economic indicators (PEEIs), til brug for økonomisk analyse og monetær politik. For nærværende er 9 ud af disse 19 PEEIs tæt på at opfylde eller opfylder de opstillede krav til rettidighed og dækning. Fremadrettede prioriteter er særligt en forbedret tilgængelighed af indikatorer på service- og arbejdsmarkedsområdet samt en forbedring af offentliggørelseshastigheden af de fleste PEEIs, der trods fremskridt halter efter tilsvarende amerikanske indikatorers offentliggørelseshastighed. EFC har ligeledes udarbejdet rapport om

16 16 de tiltrædende landes og kandidatlandenes fremskridt inden for handlingsplanen for økonomisk, monetær og finansiel statistik. Statsfinansielle og lovgivningsmæssige konsekvenser Ændring af forordning (EC) no. 3605/93 kan medføre udgifter i størrelsesordenen 0,4 mio. kr. for Danmarks Statistik som følge af blandt andet den nye form for kontrolbesøg samt omkostninger til øget dokumentation. Udgifterne afholdes inden for Danmarks Statistiks udgiftsramme. Nærhedsprincippet Sagen vedrører initiativer, der skal styrke troværdigheden af statistikproduktionen i EU. Det er initiativer, der nødvendigvis må tages på EU-niveau, og regeringen skønner på den baggrund, at sagen er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Kommissionens meddelelse om en europæisk strategi for ledelse og ansvar vedrørende statistik har været forelagt Folketingets Europaudvalg til orientering forud for mødet i ECOFIN den 17. februar 2005 og til forhandlingsoplæg forud for mødet i ECOFIN den 7. juni Holdning Dansk holdning Fra dansk side støtter man generelt initiativer, der kan styrke overvågningen og pålideligheden af statistik for offentlige finanser, samt initiativer til nedbringelse af statistikkrav med henblik på frigørelse af ressourcer blandt andet til styrkelse af statistik om offentlige finanser. Andre landes holdninger Det forventes, at Rådet vil kunne nå til enighed om vedtagelse af forordning til ændring af forordning 3605/93.

17 17 Dagsordenspunkt 4a: Fremskridtsrapport vedr. One Stop Shop mv. KOM(2004)728 Resumé: Der ventes på rådsmødet en præsentation af formandskabets fremskridtsrapport vedrørende en direktivpakke om forenklinger af momsregler: 1) Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 77/377/EØF (6. momsdirektiv) med henblik på forenklinger af momsforpligtelser, 2) forslag til Rådets direktiv om ordninger for godtgørelse af moms til afgiftspligtige personer, som ikke er etableret på medlemsstatens område, men er etableret i en anden medlemsstat, samt 3) forslag om Rådets forordning om ændring af Rådets forordning 1798/2003 (forordning om administrativt samarbejde) om administrative samarbejdsordninger, der er nødvendige for funktionen af one-stop systemet og godtgørelse af moms til afgiftspligtige personer, som ikke er etableret på medlemsstatens område, men er etableret i en anden medlemsstat Sagen har tidligere været drøftet på ECOFIN den 16. november Baggrund og indhold Kommissionen har vurderet, at virksomheder med momsforpligtelser i andre medlemslande end deres eget har betydelige administrative byrder. Endvidere er reglerne i 8. momsdirektiv for godtgørelse af købsmoms afholdt i et andet medlemsland så administrativt omfattende, at mange virksomheder ikke anmoder om godtgørelsen. Derfor har Kommissionen fremsat et forslag, der sigter mod at lette de administrative byrder for virksomheder, der ikke er etableret i det medlemsland, hvor de foretager momspligtige aktiviteter. Forslaget indeholder følgende elementer: A. Udvidet brug af omvendt betalingspligt B. Indførsel af et one-stop system C. Indførsel af et godtgørelsessystem til afløsning af 8. momsdirektiv D. Harmonisering af fradragsretten E. Forenkling af fjernsalgsreglerne F. Ændringer i særordningen for små virksomheder. Forslaget indebærer ændringer i 6. momsdirektiv for så vidt angår punkt A, B, D, E og F. Derudover foreslås et nyt direktiv til erstatning af 8. momsdirektiv, punkt C. Endelig vil en gennemførelse af punkt B og C også kræve ændringer i forordningen om administrativt momssamarbejde. Nedenfor præsenteres de enkelte elementer i forslaget.

18 18 Ad. A. Udvidet brug af omvendt betalingspligt, business-to-business (B2B) Der er i dag omvendt betalingspligt ved en del transaktioner mellem afgiftspligtige personer (B2B) i forskellige EU-lande. Det vil sige, at køber i stedet for sælger - skal indbetale moms i købers hjemland (forbrugslandet). Fordelen ved omvendt betalingspligt er, at sælger fritages for at skulle momsregistreres og indbetale momsen i købers hjemland. For visse typer af B2B-transaktioner er det obligatorisk for medlemslandene at anvende omvendt betalingspligt, for andre typer er det frivilligt. Kommissionen foreslår, at udvide den obligatoriske brug af omvendt betalings-pligt til også at omfatte transaktioner med: varer, der installeres/samles af eller på vegne af sælger, ydelser i forbindelse med fast ejendom, art. 9(2)a i 6. momsdirektiv, herunder ydelser fra ejendomsmæglere, ejendomshandlere og sagkyndige, samt ydelser vedrørende forberedelse eller samordning af byggearbejder, transaktioner med en køber, der er en momsregistreret afgiftspligtig person, ydelser angivet i art. 9(2)c i 6. momsdirektiv, som omfatter: a) virksomhed indenfor kulturel aktivitet, sport, kunst, videnskab, undervisning og underholdning, b) virksomhed knyttet til transport, såsom lastning, losning og omladning, c) sagkyndig vurdering af løsøregenstande og arbejde udført på løsøregenstande. Imidlertid medfører omvendt betalingspligt og det forhold, at sælger ikke længere er momsregistreret i købers land, at sælger ikke umiddelbart kan fratrække moms af eventuelle indkøb i dette land men i stedet må søge om godtgørelse efter 8. momsdirektiv. Derfor har Kommissionen foreslået ændrede og forenklede regler for denne godtgørelse, jf. punkt C. Ad B. Indførsel af et one-stop system Efter gældende regler skal en virksomhed, der sælger varer eller ydelser, som momsberigtiges i købers land, momsregistreres m.v. i dette land (forbrugslandet) bortset fra i de tilfælde, hvor der bruges omvendt betalingspligt i B2B-salg. Sælger virksomheden til mange forskellige EUlande vil den skulle registreres i dem alle og leve op til en række forskellige krav i landene. Siden 2003 har det været muligt for virksomheder i 3. lande, der sælger e- handelsydelser til private forbrugere (Business-to-Consumer, B2C) at registrere virksomheden i ét EU-land, hvorefter virksomheden via

19 19 myndighederne i dette land elektronisk kan foretage momsangivelser til alle medlemslande i EU. Dette system med én indgang til alle EU-lande kaldes et one-stop system. Kommissionen foreslår, at one-stop systemet fra medio 2006 udvides til også at omfatte virksomheder i EU-medlemslande, der sælger varer og ydelser, som momsberigtiges i forbrugslandet både for så vidt angår salg til virksomheder og til private, B2B og B2C. Ligesom i det nuværende one-stop system skal momsangivelser foretages hos én myndighed for salg til alle EU-lande, og for virksomheder i EU gælder, at indgangen til systemet er hjemlandets myndighed. For at undgå omfattende pengeoverførsler mellem medlemslandenes myndigheder foreslår Kommissionen, at virksomhederne selv skal foretage momsbetalingerne direkte til de relevante medlemslandes myndigheder. Kombinationen af udvidet omvendt betalingspligt, jf. punkt A, og et nyt onestop system vil betyde, at virksomheder i EU, der foretager momspligtige transaktioner i andre medlemslande end hjemlandet enten vil være omfattet af obligatorisk omvendt betalingspligt, hvor køber er ansvarlig for momsbetalingen, eller have mulighed for at anvende one-stop systemet. Kommissionen foreslår, at brugen af one-stop systemet bliver valgfrit således, at de virksomheder der ønsker at være momsregistreret i flere EUlande kan være det. Kommissionen foreslår endvidere, at regelsættet for angivelser i one-stop systemet harmoniseres, herunder vedr. kvartalsvis angivelse, ensartet angivelsesformular og ensartede regler for betaling og godtgørelser. Kommissionen fremhæver, at de ensartede regler i one-stop systemet ikke nødvendiggør harmonisering af medlemslandenes regler for nationale angivelser m.v. Indførsel af det nye one-stop system kræver ændringer i 6. momsdirektiv samt for så vidt angår informationsudvekslingen m.v. ændringer i forordningen om administrativt samarbejde. Ad C. Indførsel af et godtgørelsessystem til afløsning af 8. momsdirektiv En momspligtig virksomhed, som foretager et indkøb (en momsbelagt omkostning) i et medlemsland, hvor virksomheden ikke er registreret - og derfor ikke har mulighed for at få momsfradrag - kan søge om godtgørelse af momsen på indkøbet i det pågældende land på baggrund af det 8. momsdirektiv. Procedurerne vedr. godtgørelsesanmodninger efter direktivet er imidlertid så administrativt omfattende, at mange virksomheder ikke søger godtgørelserne.

20 20 Kommissionen har tidligere foreslået en grænseoverskridende fradragsret. Der har ikke kunne opnås enighed om forslaget, hovedsagelig fordi det indebar, at fradragsretten skulle gives efter reglerne i det land, hvor virksomheden er etableret, i stedet for efter reglerne i tilbagebetalingslandet. Kommissionens foreslår nu en modernisering af godtgørelsesprocedurerne i 8. momsdirektiv, således at fradragsretten stadig følger reglerne i tilbagebetalingslandet. Herudover foreslår Kommissionen dog indsat en bestemmelse om, at virksomheder med blandet momspligtig og momsfri omsætning kun kan få godtgjort moms svarende til den andel, den momspligtige omsætning udgør af den samlede momspligtige omsætning. Det vil blandt andet få betydning for danske virksomheders leasing af transportmidler. I stedet for fuld momsgodtgørelse vil transportvirksomhederne efter forslaget få begrænset godtgørelsen til den andel, den momspligtige virksomhed udgør af den samlede virksomhed. Teknisk vil godtgørelsessystemet fungere ved, at den involverede virksomhed sender en elektronisk anmodning til myndighederne i hjemlandet, med oplysninger om relevante faktura. Myndighederne verificerer, at virksomheden er momspligtig og videresender anmodningen til tilbagebetalingslandets myndighed, som sender beløbet direkte til virksomheden. Ønsker tilbagebetalingslandets myndighed at foretage yderligere kontrol af anmodningen, herunder kontrol af de originale fakturaer m.v. vil dette skulle ske gennem reglerne for administrativt samarbejde mellem medlemslandene. Moderniseringen kræver ligesom one-stop systemet under punkt B - ændringer i forordningen om administrativt samarbejde (1798/2003), idet der skal laves et system for elektroniske udvekslinger af de relevante dokumenter og informationer. Det elektroniske system går under benævnelsen VIES II. Ad D. Harmonisering af fradragsretten for momsudgifter Der er store forskelle i medlemslandenes regler for fradragsret af momsudgifter i forbindelse med specielt personbiler, hotelophold, bespisning, luksusvarer, underholdning og repræsentation. Dertil kommer, at de lande, der havde begrænsninger i fradragsretten ved vedtagelsen af 6. momsdirektiv med de gældende regler har haft mulighed for at bibeholde dem (stand still). Dog kan landene ikke vedtage yderligere begrænsninger, og hvis et land en gang har lempet en begrænsning (givet mere i fradragsret) kan den begrænsede fradragsretsregel ikke genindføres. Kommissionen har tidligere fremsat forslag til en harmonisering af fradragsretsreglerne i EU, men der har ikke kunnet opnås enighed. Kommissionen anfører, at det i det foreslåede moderniserede godtgørelsessystem, jf. punkt C, ikke er nødvendigt med en harmonisering af

21 21 fradragsretsreglerne. Imidlertid vil det være fordelagtigt at afgrænse de udgiftsområder, hvor fradragsretten kan variere mellem medlemslandene. For alle andre udgifter vil de normale fradragsretsregler i det 6. momsdirektiv, dvs. at momsregistreret virksomhed har fradragsret for købsmoms i det omfang, det indkøbte medgår til de aktiviteter, virksomheden betaler salgsmoms af, gælde i alle EU-lande, og eventuelle stand still bestemmelser vil bortfalde. Kommissionen foreslår, at medlemslandene selv kan fastsætte og ændre fradragsretten for udgifter til: biler, både og fly, rejser, overnatninger, mad og drikke, luksusvarer, underholdning og repræsentation, varer og ydelser, hvor over 90 pct. af den samlede anvendelse af dette gode er privat eller uvedkommende for driften af virksomheden på anden vis. Ad E. Forenkling af fjernsalgsreglerne for salg til private og ikkemomsregistrerede virksomheder (B2C) Med det indre marked i 1993 blev der - for at undgå konkurrenceforvridning som følge af medlemslandenes forskellige momssatser vedtaget særlige fjernsalgsregler. De medfører, at varesalg til privatpersoner og ikkemomsregistrerede virksomheder i et andet EU-land er momspligtigt i købers land (forbrugslandet). Der er dog en undtagelse fra denne hovedregel. Såfremt det årlige varesalg til et andet EU-land er mindre end et nationalt fastlagt beløb på mellem og Euro, kan sælger vælge mellem at momsberigtige salget i oprindelses- eller forbrugslandet. Det bemærkes, at denne fjernsalgsgrænse ikke gælder for punktafgiftspligtige varer, dvs. alkohol, vin mv., idet al moms betales i forbrugslandet fra første krone. Kommissionen vurderer, at virksomheder med salg til en række EU-lande bruger betydelige administrative ressourcer på at overvåge salget til de enkelte lande og sikre, at salget ikke overstiger de nationale fjernsalgsgrænser. Kommissionen foreslår, at der fastsættes én samlet grænse for fjernsalg til andre EU-lande på Euro pr. virksomhed. Overskrides denne grænse skal virksomheden indbetale moms i forbrugslandene af den del, der overskrider grænsen. Kommissionen foreslår endvidere, at virksomhederne fortsat skal have mulighed for at vælge forbrugslandbeskatning uanset salgets størrelse.

22 22 Forslaget indebærer, at hvis virksomheden skal betale moms i forbrugslandet, må virksomheden - som i dag - sørge for indbetaling af moms i de EU-lande, hvor den ikke er etableret, f.eks. ved brug af one-stop systemet, jf. punkt B. Man kunne argumentere for, at introduktionen af et one-stop system kan fjerne behovet for fjernsalgsgrænsen, idet systemet medfører, at der kan gennemføres elektroniske momsbetalinger via eget lands myndighed og dermed kan momsregistrering i forbrugslandene undgås. Kommissionen vurderer, at det er hensigtsmæssigt at bibeholde en grænse af hensyn til de små virksomheder, der kan have begrænset adgang til elektroniske løsninger. De vil dermed kunne fortsætte med kun at betale moms i eget land. Ad F. Ændringer i samordningen for små virksomheder Der findes i dag regler for momsfritagelse af små virksomheder i 6. momsdirektiv. Reglerne for, hvornår en virksomhed anses for lille ses i forhold til virksomhedens samlede årlige omsætning. Der er stor variation i definitionen af en lille virksomhed mellem de forskellige EU-lande. Således har nogle medlemslande en lav omsætningsgrænse, f.eks. Danmark med kr., mens andre lande har en relativ høj omsætningsgrænse, f.eks. UK med knap kr. Dertil kommer, at visse lande kan pristalsregulere deres grænse, mens andre ikke kan. Med de gældende regler, er der ulige vilkår for medlemslandene til at definere størrelsen af en lille virksomhed, der kan momsfritages. Kommissionen foreslår, at der fastsættes en øvre grænse for den årlige omsætning i momsfritagne virksomheder på Euro ( kr.). Medlemslandene vil have mulighed for at fastlægge et lavere niveau og for at fastsætte forskellige grænser for forskellige grupper af afgiftspligtige virksomheder. De ovenfor beskrevne elementer i Kommissionens forslag har været drøftet intensivt under det britiske formandskab. Formandskabet ventes på rådsmødet at fremlægge en fremskridtsrapport, der beskriver, hvorledes formandskabet har grebet arbejdet an samt giver en status for forhandlingerne. I rapporten ventes at fremgå, at formandskabet fortsætter prioriteringen af arbejdet, og at det efterfølgende østrigske formandskab har lovet at gøre det samme i første halvår af Retsgrundlag Alle tre forslag er fremsat i henhold til Traktatens artikel 93, som kræver vedtagelse med enstemmighed.

23 23 Lovgivningsmæssige konsekvenser Forslagene vil kræve ændringer i momslovens regler for godtgørelse af moms til udenlandske virksomheder, i reglerne for fjernsalg af varer og i visse af reglerne for omvendt betalingspligt. Samfundsøkonomiske og statsfinansielle konsekvenser Forslaget skønnes at give staten et varigt provenutab på 120 mio. kr., hvoraf halvdelen stammer fra forslaget om ændrede fjernsalgsregler i delforslag E. Det resterende provenutab relaterer sig hovedsagelig til delforslag C, hvor det skønnes, at flere udenlandske virksomheder vil søge om momsgodtgørelse. For en mere detaljeret redegørelse af de økonomiske konsekvenser af forslaget henvises til den supplerende besvarelse af spørgsmål 118, alm. del., stillet af Skatteudvalget den 12. november For så vidt angår administrative konsekvenser for staten, skønnes, at ToldSkat får engangsudgifter til etablering af one-stop systemet og det tilknyttede informationsudvekslingssystem. Eventuelle merudgifter forventes afholdt inden for de eksisterende rammer. Administrative og økonomiske konsekvenser for erhvervslivet Såvel forslaget om one-stop systemet og nye regler for godtgørelse vurderes at lette virksomhedernes administrative byrder, øge momsfradragene og gøre handel lettere. Nærhedsprincippet Kommissionens forslag har til formål at lette virksomhedernes grænseoverskridende handel og dermed funktionen af det indre marked. Forslagene skønnes ikke at påvirke medlemslandenes afgiftskompetence ud over, hvad der er nødvendigt for det indre markeds funktion. Regeringen skønner derfor, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Høring Forslagene er sendt i høring hos relevante erhvervsorganisationer og de modtagne høringssvar er kort gengivet nedenfor. Dansk Industri (DI) anfører, at forslaget vil lette de administrative byrder for virksomhederne, hvorfor man generelt kan støtte forslaget. Til de enkelte delforslag bemærkes blandt andet følgende: Omkring indførsel af et one-stop system er DI positiv og anfører specielt, at det vigtigt, at systemet skal gælde både for salg til erhvervsdrivende og private. Herudover anfører DI, at forslaget om kvartalsvis afregning med 20 dages angivelses- og betalingsfrist betyder en forkortelse af betalingsfristen for små og mellemstore virksomheder. DI ser derfor gerne en længere betalingsfrist. DI ønsker desuden en harmonisering af også de nationale angivelses- og betalingsfrister. For at lette virksomhedernes administrative byrder, foreslår DI desuden, at man i beregningerne af omsætningsgrænserne i forbindelse med de

24 24 nationale angivelses- og betalingsfrister udelukkende opgør den indenlandske momspligtige omsætning, således at virksomheder med stor eksportandel og en indenlandsk omsætning på under 15 mio. årligt ikke skal lave månedsafregning. DI støtter delforslaget om modernisering af 8. momsdirektiv, men mener dog ikke fradragsretten skal afspejle omfanget af virksomhedens momspligtige aktiviteter i hjemlandet. Til forslaget om udvidet brug af omvendt betalingspligt anbefaler DI, at hæftelsesreglerne præciseres nærmere, således at det fremgår, hvad sælger skal iagttage for ikke af hæfte for en afregning. DI udtrykker betænkelighed ved fastsættelse af én (høj) fjernsalgsgrænse, idet dette vil indebære en betydelig konkurrencemæssig fordel for fjernsalgsvirksomhederne i forhold til lokalt salg. Handel, Transport og Serviceerhvervene (HTS) anfører, at forslaget vil lette de administrative byrder for virksomhederne, hvorfor man generelt kan støtte forslaget. Til forslaget vedrørende etablering af et one-stop system anføres, at det synes uhensigtsmæssigt, at virksomhederne selv skal foretage momsindbetalingen direkte til de relevante myndigheder, da dette giver virksomhederne administrative byrder og undergraver det ellers gode onestop system. HTS stiller sig skeptisk overfor den foreslåede ændring af fjernsalgsreglerne, som man mener kan medføre konkurrenceforvridning i forhold til danske virksomheder. Advokatrådet og Registrerede Revisorer (FRR) har oplyst, at forslaget ikke giver rådet anledning til bemærkninger. Håndværksrådet mener, at forslaget samlet set vil medføre betydelige lettelser for virksomhederne og støtter derfor forslaget. I forbindelse med delforslaget om harmonisering af fradragsretten for momsudgifter foreslås det, at der for at lette virksomhederne udarbejdes en liste over EU-landenes fradragsretsregler. Landbrugsrådet er generelt positiv overfor forslaget, men har følgende bemærkninger til de enkelte delforslag: Landbrugsrådet finder det vigtigt at udvidet brug af omvendt betalingspligt ikke indføres før muligheden for elektronisk tilbagesøgning af købsmoms (forslaget om ændring af 8. direktiv) er gennemført. For så vidt angår one-stop systemet anfører Landbrugsrådet, at systemet skal være fleksibelt og nemt at anvende. Landbrugsrådet mener, at det for at undgå spekulation i likviditet vil være nødvendigt på et tidspunkt at harmonisere de nationale angivelsesfrister. For så vidt angår forslaget om ændring af fjernsalgsgrænsen foreslår Landbrugsrådet forslaget ændret, således at kun virksomheder med manglende adgang til elektronisk anvendelse af one-stop systemet fortsat skal kunne bruge fjernsalgsregler alle andre virksomheder bør kunne momse alt salg i forbrugslandet.

Europaudvalget, Skatteudvalget 2004 KOM (2004) 0728 Bilag 2, SAU Alm.del Bilag 69 Offentligt

Europaudvalget, Skatteudvalget 2004 KOM (2004) 0728 Bilag 2, SAU Alm.del Bilag 69 Offentligt Europaudvalget, Skatteudvalget 2004 KOM (2004) 0728 Bilag 2, SAU Alm.del Bilag 69 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. maj 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 30. september 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 2008 Dagsordenspunkt 3a: Bekæmpelse af momssvig: i) Svigsbekæmpelse Resumé Der ventes en drøftelse af Kommissionens forslag

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Supplerende besvarelse af spørgsmål 118, alm. del, stillet af Folketingets Skatteudvalg den 12. november 2004

Supplerende besvarelse af spørgsmål 118, alm. del, stillet af Folketingets Skatteudvalg den 12. november 2004 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 62 O 8. april 2005 Supplerende besvarelse af spørgsmål 118, alm. del, stillet af Folketingets Skatteudvalg den 12. november 2004 Spørgsmål 118: Ministrene bedes, som

Læs mere

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt 22. maj 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 3. juni 2008 Dagsordenspunkt 6a: Moms på finansielle tjenesteydelser og forsikringstjenesteydelser

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt 29. oktober 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2009 1. (evt.) Opfølgning på G20-Finansministermøde den

Læs mere

1. Den 1. december 2016 vedtog Kommissionen en "pakke om momsregler for e-handel", der består af ændringer til:

1. Den 1. december 2016 vedtog Kommissionen en pakke om momsregler for e-handel, der består af ændringer til: Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. november 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 14769/1/17 REV 1 FISC 299 ECOFIN 998 UD 284 I/A-PUNKTSNOTE

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Europaudvalget transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2004 2629 - transport, tele og energi Bilag 4 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 1. december 2004 Med

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. juni 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 110 Offentligt Notat 8. januar 2019 J.nr. 2018-8540 Kontor: Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 229 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem til fastlæggelse

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt 22. februar 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Dagsordenspunkt 4a: Bekæmpelse af momssvig Resumé Formandskabet ventes

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 2 Offentligt Notat SKATTEMINISTERIET Departementet Skatte- og Afgiftsadministration 17. april 2008 8. april 2008 J.nr. 2008-251-0070 Grundnotat om Europa-Kommissionens

Læs mere

Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v. (Momspakken m.v.

Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v. (Momspakken m.v. Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v.(momspakkenm.v.) Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 99 Offentligt 26. februar 2008 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Foreløbig oversigt over rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 1. Implementering

Læs mere

Grundnotat om. Resumé Kommissionens forslag indeholder ændringer af momsdirektivet for så vidt angår:

Grundnotat om. Resumé Kommissionens forslag indeholder ændringer af momsdirektivet for så vidt angår: Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0677 Bilag 1 Offentligt SKATTEMINISTERIET Departementet Afgift 12. december 2007 Grundnotat om Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF af 28. november

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0546 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0546 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0546 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.10.2015 COM(2015) 546 final 2015/0254 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om tilladelse til Letland til

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt Notat II 12. januar 2017 J.nr 16-1784570 Grund- og nærhedsnotat vedr. Europa-Kommissionens forslag til Rådets forordning om modernisering af momsreglerne

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0021 Bilag 1 Offentligt Notat 6. februar 2018 J.nr. 2017-6413 Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

2. Baggrund Kommissionen har ved KOM(2016) 811 af 21. december 2016 fremsat forslag om ændring

2. Baggrund Kommissionen har ved KOM(2016) 811 af 21. december 2016 fremsat forslag om ændring Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 116 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af momssystemdirektivet (direktiv 2006/112/EF) for så vidt angår midlertidig

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 111 Offentligt Notat 6. januar 2019 J.nr. 2018-8525 Kontor: Moms, Afgiter og Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets forordning

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

I forbindelse med disse ændringer er der i Rådets forordning 282/2011 vedtaget en række gennemførelsesbestemmelser.

I forbindelse med disse ændringer er der i Rådets forordning 282/2011 vedtaget en række gennemførelsesbestemmelser. Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0002 Bilag 1 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Rådets forordning om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 282/2011 for så vidt angår særordninger

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

12852/18 HOU/ks ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12852/18. Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS)

12852/18 HOU/ks ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12852/18. Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 12852/18 FISC 400 ECOFIN 884 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Dato: Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Sanne Renée Stengaard Jensen Sagsnr.: 2014-3051/01-0020 Dok.: 1080691 Supplerende samlenotat

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår varigheden

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 27.12.2018 L 329/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/2057 af 20. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem, for så vidt angår en midlertidig anvendelse af

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for Juni 2007

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for Juni 2007 Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets beslutning om decharge for gennemførelsen af EU s regnskaber for 2005 Juni FAKTUELT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Europa-Parlamentets beslutning om decharge

Læs mere

REVISIONSRETTEN. Artikel i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

REVISIONSRETTEN. Artikel i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). REVISIONSRETTEN Den Europæiske Revisionsret er ansvarlig for revisionen af EU's finanser. Som EU's eksterne revisor bidrager den til at forbedre EU's økonomiske forvaltning og fungerer som den uafhængige

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 7118/17 LIMITE PUBLIC FISC 61 ECOFIN 187 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

Resumé: Der ventes på rådsmødet en præsentation af formandskabets fremskridtsrapport vedrørende en direktivpakke om forenklinger af momsregler:

Resumé: Der ventes på rådsmødet en præsentation af formandskabets fremskridtsrapport vedrørende en direktivpakke om forenklinger af momsregler: Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 23 Offentligt Dagsordenspunkt 4a: Fremskridtsrapport vedr. One Stop Shop mv. KOM(2004)728 Resumé: Der ventes på rådsmødet en præsentation af formandskabets fremskridtsrapport

Læs mere

Spørgsmål 61: Ministeren bedes oversende sit talepapir fra samrådet den 20. oktober 2004 om samrådsspørgsmål A.

Spørgsmål 61: Ministeren bedes oversende sit talepapir fra samrådet den 20. oktober 2004 om samrådsspørgsmål A. 27. oktober 2004 Besvarelse af spørgsmål 61, alm. del, stillet af Folketingets Skatteudvalg den 20. oktober 2004 Spørgsmål 61: Ministeren bedes oversende sit talepapir fra samrådet den 20. oktober 2004

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 29.10.2009 KOM(2009)608 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af Republikken Estland og Republikken Slovenien til at

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2014 COM(2014) 736 final 2014/0352 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Rumænien til at anvende foranstaltninger, der fraviger artikel

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0421 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0421 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0421 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.8.2017 COM(2017) 421 final 2017/0188 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af gennemførelsesafgørelse

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Politienhed for regnskabsåret 2016 med enhedens svar (2017/C 417/36)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Politienhed for regnskabsåret 2016 med enhedens svar (2017/C 417/36) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/223 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Politienhed for regnskabsåret 2016 med enhedens svar (2017/C 417/36) INDLEDNING 1. Den Europæiske Politienhed

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.9.2017 COM(2017) 543 final 2017/0233 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af gennemførelsesafgørelse 2012/232/EU om bemyndigelse af Rumænien

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2018) 666 final.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2018) 666 final. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. november 2018 (OR. en) 14178/18 FISC 473 ECOFIN 1043 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 8. november 2018 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0181 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0181 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0181 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 1. november 2005 Til underretning for

Læs mere

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3324 - Økofin Bilag 3 Offentligt Enhed International Økonomi Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Sagsbehandler DEPTLK Koordineret med 1. Udkast til EU s budget for 2014 - Præsentation

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/28)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/28) C 417/176 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/28) INDLEDNING

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 10. juli 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 23.

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0633 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0633 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0633 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.9.2013 COM(2013) 633 final 2013/0312 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af beslutning 2007/884/EF

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/13)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/13) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/87 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/13) INDLEDNING 1. Den Europæiske

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. december 2014 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. december 2014 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. december 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2014/0352 (NLE) 16989/14 FISC 236 FORSLAG fra: modtaget: 16. december 2014 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave P8_TA-PROV(2018)0496 Fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår en midlertidig anvendelse af en generel ordning for omvendt betalingspligt

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.4.2005 KOM(2005) 154 endelig 2005/0064 (SYN) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1466/97 om styrkelse af

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.9.2016 COM(2016) 598 final 2016/0277 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af beslutning 2007/441/EF om bemyndigelse af Den Italienske Republik

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt J.nr. 2008-251-0070 Dato: Til Folketinget - Europaudvalget og Skatteudvalget Til udvalgenes orientering vedlægges supplerende Grundnotat, høringsskema

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. august 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. august 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. august 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 FORSLAG fra: modtaget: 9. august 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.2.2018 COM(2018) 55 final 2018/0021 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om at give Den Italienske Republik tilladelse til at indføre en særlig foranstaltning,

Læs mere

10044/17 nj/kb/hsm 1 DG G 2B

10044/17 nj/kb/hsm 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. juni 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 10044/17 FISC 131 ECOFIN 505 UD 146 I/A-PUNKTSNOTE fra: til:

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Økonomi- og Valutaudvalget 2018/0006(CNS) 17.5.2018 * UDKAST TIL BETÆNKNING om udkast til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. december 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. december 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. december 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0372 (NLE) 14821/16 FISC 208 ECOFIN 1112 IA 127 FORSLAG fra: modtaget: 1. december 2016 til: Komm. dok.

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 22.4.2010 Den Europæiske Unions Tidende C 103/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 31. marts 2010

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/04)

BERETNING. om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/04) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/37 BERETNING om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/04) INDLEDNING

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. september 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. september 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. september 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0277 (NLE) 12420/16 FISC 137 FORSLAG fra: modtaget: 19. september 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 9. juni 2015 Forslag om bedre lovgivning i EU Europa-Kommissionen fremlagde

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave. Det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår særordningen for små virksomheder *

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave. Det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår særordningen for små virksomheder * Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave P8_TA-PROV(2018)0319 Det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår særordningen for små virksomheder * Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.8.2018 COM(2018) 599 final 2018/0314 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om tilladelse til Ungarn til at indføre en foranstaltning, der fraviger artikel

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/37)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/37) C 417/228 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/37)

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.8.2017 COM(2017) 426 final 2017/0192 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Rumænien til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger

Læs mere

Modernisering af momsreglerne for e-handel mellem virksomheder og forbrugere på tværs af grænserne. Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESFORORDNING

Modernisering af momsreglerne for e-handel mellem virksomheder og forbrugere på tværs af grænserne. Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESFORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.12.2016 COM(2016) 756 final 2016/0372 (NLE) Modernisering af momsreglerne for e-handel mellem virksomheder og forbrugere på tværs af grænserne Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESFORORDNING

Læs mere

Revideret grund- og nærhedsnotat Nyt notat

Revideret grund- og nærhedsnotat Nyt notat Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0721 Bilag 2 Offentligt Notat Til Folketingets Europaudvalg (Kopi til Folketingets Skatteudvalg) J.nr. 13-4936463 Den 16. december 2013 Proces og Administration BL Revideret

Læs mere

Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 7. december 2010

Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 7. december 2010 Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 75 Offentligt 30. november 2010 Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 7. december 2010 Der fremsendes dokumenter vedrørende følgende markerede

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt 8. februar 2015 Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 13. juli 2010 1. Den europæiske finansielle tilsynspakke a) (evt.)

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en) for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en) 12764/16 FISC 145 ECOFIN 861 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/ Udkast

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. november 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generalsekretær for Rådet for Den Europæiske Union

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. november 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generalsekretær for Rådet for Den Europæiske Union Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0375(NLE) 13931/18 FISC 439 ECOFIN 1015 FORSLAG fra: modtaget: 6. november 2018 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 31.10.2018 COM(2018) 721 final 2018/0373 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af gennemførelsesafgørelse (EU) 2015/2429 om tilladelse til Letland

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning af EU s regnskaber for Juni 2010

Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning af EU s regnskaber for Juni 2010 Notat til Statsrevisorerne om Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning af EU s regnskaber for 2008 Juni 2010 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Europa-Parlamentets afgørelse om afslutning

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.6.2018 C(2018) 3568 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 7.6.2018 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2446 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0622 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0622 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0622 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.10.2014 COM(2014) 622 final 2014/0288 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om tilladelse til Republikken

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. august 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. august 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. august 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0192 (NLE) 11696/17 FISC 174 FORSLAG fra: modtaget: 11. august 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.2.2017 COM(2017) 61 final 2017/0018 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Republikken Estland til at anvende en særlig foranstaltning,

Læs mere

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009

Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 124 Offentligt 2. februar 2009 Samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. februar 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 19.-20. marts

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 5. marts 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 18.

Læs mere

Europaudvalget konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 2645 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 24. februar 2005 Med henblik på

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. om at give Ungarn tilladelse til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger artikel

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. om at give Ungarn tilladelse til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger artikel EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.6.2018 COM(2018) 486 final 2018/0260 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om at give Ungarn tilladelse til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger

Læs mere