Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 8. december 2006

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007115 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 8. december 2006"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 8. december 2006 K E N D E L S E Nethleas B.V. (advokat Camilla Bonde, København) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Morten Uhrskov Christensen) Ved udbudsbekendtgørelse af 8. juli 2006 udbød Økonomistyrelsen som konkurrencepræget dialog efter direktiv 2004/18/EF om samordning af fremgangsmåderne ved indgåelse af offentlige vareindkøbskontakter, offentlige tjenesteydelseskontrakter og offentlige bygge- og anlægskontrakter, (Udbudsdirektivet) en offentlig kontrakt om tilslutning til og brug af et landsdækkende radiobaseret telekommunikationsnet (benævnt»nettet«). Det er i udbudsbekendtgørelsen oplyst, at der stiles mod en 10-årig kontraktperiode. Fristen for modtagelse af ansøgninger om deltagelse (prækvalifikation) er i udbudsbekendtgørelsen fastsat til 10. juli 2006 kl , og fristen for afsendelsen af opfordringer til at afgive bud eller at deltage er fastsat til 9. august 2006 med angivelse af, at det var en anslået dato. Tildelingskriteriet er i udbudsbekendtgørelsen oplyst som»det økonomisk mest fordelagtig bud vurderet på grundlag af de kriterier, der er anført i specifikationerne, opfordringen til at afgive bud eller til at forhandle eller i det beskrivende dokument«ved udløbet af fristen for anmodning om prækvalifikation den 10. juli 2006 havde følgende 5 virksomheder/konsortier anmodet om prækvalifikation:

2 2. 1. TDC Totalløsninger A/S 2. Eads Secure Networks Oy 3. Damm Cellular System / Mærsk Data Defence / Saab AB / Eltel Networks Telecom A/S 4. Dansk Beredskabskommunikation A/S 5. Nordisk Mobiltelefon AB Den 10. august 2006 besluttede indklagede at prækvalificere følgende virksomheder: nr. 1, 2 og 3. Udbudsbetingelserne blev udsendt den 14. august 2006, og ved udløbet af fristen for afgivelse af tilbud havde alle de 3 prækvalificerede virksomheder afgivet tilbud. Udbudet er endnu ikke afsluttet. Den 6. juli 2006 indgav klageren, Nethleas B.V., klage til Klagenævnet for Udbud over indklagede, Økonomistyrelsen. Klageren fremsatte ved klagens indgivelse anmodning om, at Klagenævnet i medfør af lov om Klagenævnet for Udbud 6, stk. 2, skulle beslutte, at klagen skal have opsættende virkning. Den 11. august 2006 besluttede Klagenævnet ikke at tillægge klagen opsættende virkning. Klagen har været behandlet på et møde den 27. oktober Klageren har nedlagt følgende påstande: Påstand 1 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i Udbudsdirektivets artikel 2 og forbudet mod diskrimination i EF-traktatens artikel 49 ved i udbudsbekendtgørelsen af 8. juni 2006 i afsnit»iii.2.3) Teknisk kapacitet«under nr. 5 at have fastsat følgende betingelse, som virksomheder, der ønsker at blive prækvalificeret, skal opfylde:»oplysninger og formaliteter, som er nødvendige for at vurdere, om kravene er opfyldt: 5) En erklæring om, hvilket materiel og teknisk udstyr, herunder frekvensadgang, jf. lov om radiofrekvenser, tjenesteyderen disponerer over til opfyldelse af kontrakten«, uagtet denne betingelse for så vidt angår»frekvensadgang«tilgodeser dels virksomheder, der allerede har fået tildelt frekvensadgang, dels

3 virksomheder, der ikke selv har fået tildelt frekvensadgangn, men som allerede har indgået aftale med virksomheder, der har fået tildelt frekvensadgang, hvilket for begge gruppers vedkommende overvejende er danske virksomheder. 3. Påstand 2 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i Udbudsdirektivets artikel 2 og forbudet mod diskrimination i EF-traktatens artikel 49 ved i udbudsbekendtgørelsen af 8. juni 2006 i afsnit»iv.1.2) Begrænsning af det antal økonomiske aktører, som vil blive opfordret til at deltage«under nr. 4 at have fastsat følgende:»objektive kriterier for valg af det begrænsede antal kandidater: 4) Karakteren af det materiel og teknisk udstyr, som tjenesteyderen disponerer over og som tjenesteyderen planlægger at anvende.«, uagtet at dette udvælgelseskriterium for så vidt angår»frekvensadgang«tilgodeser dels virksomheder, der allerede har fået tildelt frekvensadgang, dels virksomheder, der ikke selv har fået tildelt frekvensadgang, men som allerede har indgået aftale med virksomheder, der har fået tildelt frekvensadgang, hvilket for begge grupperes vedkommende overvejende er danske virksomheder. Påstand 3 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i Udbudsdirektivets artikel 2 og forbudet mod diskrimination i EF-traktatens artikel 49 ved i udbudsbekendtgørelsen af 8. juni 2006 i afsnit»vi.3) Yderligere oplysninger«under nr. 4 at have fastsat følgende:»4) Tjenesteydere der ikke afgiver alle de punkt III.2 udbedte oplysninger kan ikke forvente at blive udvalgt til at deltage i udbudsforretningen. Ved sammenslutninger af tjenesteydere (konsortier) skal oplysningerne, der udbudes i punkt III.2, afgives for samtlige tjensteydere«uagtet at dette udvælgelseskriterium for så vidt angår»frekvensadgang«tilgodeser dels virksomheder, der allerede har fået tildelt frekvensadgang, dels virksomheder, der ikke selv har fået tildelt frekvensadgang, men som allerede har indgået aftale med virksomheder, der har fået tildelt frekvensadgang, hvilket for begge grupperes vedkommende overvejende er danske virksomheder.

4 4. Påstand 4 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i Udbudsdirektivets artikel 2 og forbudet mod diskrimination i EF-traktatens artikel 49 ved i udbudsbekendtgørelsen af 8. juni 2006 i afsnit»vi.3) Yderligere oplysninger«under nr. 7 at have fastsat følgende:»7) Det vil være en betingelse for tildeling af ordren, at tjenesteyder besidder den efter lov om radiofrekvenser (lovbekendtgørelse nr. 680 af 23. juni 2004) for udførelsen af tjenestydelserne påkrævede tilladelse. Tilladelsen skal foreligge senest 7 dage efter udløbet af fristen for afgivelse af endeligt tilbud«uagtet at dette udvælgelseskriterium for så vidt angår»frekvensadgang«tilgodeser dels virksomheder, der allerede har fået tildelt frekvensadgang, dels virksomheder, der ikke selv har fået tildelt frekvensadgang, men som allerede har indgået aftale med virksomheder, der har fået tildelt frekvensadgang, hvilket for begge grupperes vedkommende overvejende er danske virksomheder. Påstand 5 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i Udbudsdirektivets artikel 2 og forbudet mod diskrimination i EF-traktatens artikel 49 ved i udbudsbekendtgørelsen af 8. juni 2006 i afsnit»ii.1.5.) Kortfattet beskrivelse af kontrakten eller indkøbet/ene«under nr. 2 at have fastsat følgende:»af hensyn til nettets væsentlighed for nød- og bereskabsbrugerne vil Økonomistyrelsen i udbudet, der gennemføres som en konkurrencepræget dialog, sikre: 2) at nettet kan integreres med Danmarks nabolandes nød- og beredskabsnet. Dette med henblik på at muliggøre kommunikation mellem bereskabsmyndigheder på tværs af grænser; uagtet denne betingelse for så vidt angår»frekvensadgang«tilgodeser dels virksomheder, der allerede har fået tildelt frekvensadgang, dels virksomheder, der ikke selv har fået tildelt frekvensadgang, men som allerede har indgået aftale med virksomheder, der har fået tildelt frekvensadgang, hvilket for begge grupperes vedkommende overvejende er danske virksomheder.

5 5. Påstand 6 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med gennemsigtighedsprincippet i Udbudsdirektivets artikel 2 ved ikke i udbudsbekendtgørelsen af 8. juni 2006 i relation til bestemmelsen i afsnit III, 2, 3) beskrevet i påstand 1 at have stillet krav om, at virksomheder, der ønsker at blive prækvalificeret, med ansøgningen om prækvalifikation skal fremsende en offentlig erklæring om, at virksomheden har opnået frekvensadgang. Påstand 7 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid Udbudsdirektivets artikel 29, stk. 1, bestemmelsen om konkurrencepræget dialog, ved i udbudsbekendtgørelsen af 8. juni 2006 i afsnit»iv.1.1)»type procedure«, at have valgt proceduren»konkurrencepræget dialog«, idet indklagede hverken oprindeligt eller efterfølgende har godtgjort behovet herfor. Påstand 8 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med princippet i Udbudsdirektivets artikel 44, stk. 3, 5. pkt., ved under det iværksatte udbud i form af en konkurrencepræget dialog, hvor der kun blev prækvalificeret 3 virksomheder, at have prækvalificeret 2 virksomheder, som har et tæt indbyrdes samarbejde, og som derfor ved opfyldelsen af kontrakten må forventes at ville fungere som underleverandører for hinanden, hvorved indklagede ikke har sikret sig, at der under den konkurrenceprægede dialog vil være tilstrækkelig konkurrence. Påstand 9 Klagenævnet skal annullere indklagedes udbud (konkurrencepræget dialog) iværksat ved udbudsbekendtgørelsen af 8. juni Påstand 10 (subsidiær i forhold til påstand 9) Klagenævnet skal annullere indklagedes beslutning af 14. august 2006 om prækvalifikation af 3 virksomheder.

6 Klageren har tilkendegivet senere at ville nedlægge påstand om erstatning. 6. Indklagede har vedrørende påstand 1-8 nedlagt påstand om, at klagen ikke tages til følge. Udbudsbekendtgørelsen af 8. juni 2006 indeholder følgende:» II.1.5.) Kortfattet beskrivelse af kontrakten eller indkøbet/ene«økonomistyrelsen ønsker på vegne af staten, og under forudsætning af opnåelse af fornøden mandat, ligeledes for amter/regioner og landets kommuner, at indgå en kontrakt om tilslutning til og brug af et landsdækkende radiobaseret telekommunikationsnet (herefter benævnt nettet). Nettet skal benyttes af nød- og beredskabsmyndigheder indenfor stat, regioner, og kommuner, samt af privat retsssubjekter, der har eller måtte indgå aftale om løsning af beredskabpligter elller udførelse af opgaver af betydning for beredskabet. Endvidere skal nettet kunne benyttes af forsyningsvirksomheder og anden samfundsvigtig infrastruktur. Det er ydermere tanken, at nettet skal kunne anvendes af landets hjemmepleje, hjemmehjælp og lignende, såfremt priser og øvrig vilkår for adgangen til nettet også i forhold til de alternative løsninger (f.eks. anvendelse af almindeligt udbredte mobilteletjeneste), der består for disse, er økonomisk fordelagtig. Af hensyn til nettets væsentlighed for nød- og bereskabsbrugerne vil Økonomistyrelsen i udbudet, der gennemføres som en konkurrencepræget dialog, sikre: 1) at nettet, når det er fuldt udbygget, udgør et sammenhængende net, der giver fuld geografisk dækning af Danmark (ekskl. Færøerne og Grønland), forstået som indendørs håndholdt dækning i byer og udendørs håndholdt dækning i landområder; 2) at nettet kan integreres med Danmarks nabolandes nød- og beredskabsnet. Dette med henblik på at muliggøre kommunikation mellem bereskabsmyndigheder på tværs af grænser; 3) at nettet og tjenestyders organisation overholder en række sikkerhedsmæssige mindstekrav, der vil blive specificeret i de bekrivende dokumenter (udbudsmaterialet); 4) at driften af nettet lever op til en række mindstekrav til stabilitet og tilgængelighed, der vil blive specificeret i de beskrivende dokumenter; 5) at der er adgang til et testnetværk parallelt med udrulningen og i forbindelse med migrering fra gamle systemer. Nettet skal understøtte anvendelsen af udstyr baseret på digital og trunkeret teknologi. Nettet skal opfylde en række af beredskabernes tekniske krav og funktionelle behov. Disse omfatter blandt andet: a) Tale;

7 7. b) Nødopkald; c) Gruppeopkald; d) Prioritering af opkald; e) Kryptering; f) Hurtig opsætning af opkald; g) Understøttelse af datakommunikation. I den konkurrenceprægede dialog vil navnlig de tekniske behov, funktionalitet, sikkerhed og stabilitet, særlige vilkår og varighed, driftsorganissation og test, og de økonomiske forhold blive drøftet. Ligeledes vil tidspunktet for åbning af nettet for beredskabernes tilslutning og eventuelle planer for udrulning af nettet til opfyldelse af krav til dækninggrad og kapacitet såfremt nettet ikke allerede måtte opfylde disse blive drøftet med tilbudsgiverne i den konkurrenceprægede dialog. II.2.1) Samlet mængde eller omfang (i givet fald inkl. alle delaftaler og optioner) Nettet vil efter implementering skulle benyttes som et primært medium til kommunikation i det danske beredskab. Politiet, det statslige, regionale og kommunale beredskab vil anvende nettet til både daglige indsatser og i forbindelse med større hændelser, svarende til ca terminaler i tilknytning til det daglige beredskab (blå-blink). Såfremt forsyningsvirksomheder og anden samfundsvigtig infrastruktur sluttes til nettet vil dette forøge antallet af terminaler med op til ca stk. Endvidere er der potentiale for op mod yderligere terminaler, såfremt brugerkredsen også kommer til at omfatte landets hjemmepleje, hjemmehjælp og lignende. Herudover forventes tilkobling af ca. 200 kontrolrumspladser for de danske beredskab, samt yderligere et mindre antal kontrolrumspladser ved eventuel tilslutning af forsyningsvirksomheder m.v. DEL III. Juridiske, økonomiske, finansielle og tekniske oplysninger III.2) Betingelser for deltagelse III.2. 3) Teknisk kapacitet Oplysninger og formaliteter, som er nødvendig for at vurdere om kravene er opfyldt: 1) Liste over de betydeligste relevante ydelser, som tjenesteyderen har præsteret indenfor de seneste tre år indenfor services på telekommunikationsområdet. 2) Oplysning om de faglige kvalifikationer hos tjenestyderen. 3) Oplysning om, hvor stor en del af kontrakten tjenesteyderen eventuelt agter at give i underentreprise til underleverandører. 4) Beskrivelse af det tekniske udstyr som tjenestyderen planlægger at

8 anvende. 5) En erklæring om, hvilket materiel og teknisk udstyr, herunder frekvensadgang, jf. lov om radiofrekvenser, tjenesteyderen disponerer over til opfyldelse af kontrakten.... IV.1.2) Begrænsning af det antal økonomiske aktører, som vil blive opfordret til at afgive tilbud eller deltage Planlagt antal økonomiske aktører 3 Objektive kriterier for valg af det begrænsede antal kandidater: 1) Tjenesteyderens økonomiske soliditet og omsætning, herunder særligt omsætningen inden for de ydelser, som kontrakten vedrører. 2) Tjenesteyderens erfaringer med leverancer, der er sammenlignelige med de udbudte. 3) Tjenestyderens faglige kvalifikationer. 4) Karakteren af det materiel og teknisk udstyr, som tjenesteyderen disponerer over og som tjenesteyderen planlægger at anvende. VI.3) yderligere oplysninger 4) Tjenesteydere der ikke afgiver alle de punkt III.2 udbedte oplysninger kan ikke forvente at blive udvalgt til at deltage i udbudsforretningen. Ved sammenslutninger af tjenesteydere (konsortier) skal oplysningerne, der udbedes i punkt III.2, afgives for samtlige tjensteydere 7) Det vil være en betingelse for tildeling af ordren, at tjenesteyder besidder den efter lov om radiofrekvenser (lovbekendtgørelse nr. 680 af 23. juni 2004) for udførelsen af tjenestydelserne påkrævede tilladelse. Tilladelsen skal foreligge senest 7 dage efter udløbet af fristen for afgivelse af endeligt tilbud.«vicedirektør Henrik Pinholt, Økonomistyrelsen, har i en skrivelse af 12. oktober 2006 redegjort for baggrunden for udbudet: 8.»Baggrund Det danske nød- og redningsberedskab består af både statslige, kommunale, amtskommunale og private aktører som råder over mere end 100 forskellige kommunikationssystemer. De kommunikationssystemer, der i dag anvendes af de danske beredskabsmyndigheder, er gennemsnitligt omkring 15 år gamle og er kendetegnet ved, at de primært kan anvendes

9 til intern kommunikation - og kun i mindre grad til kommunikation på tværs af beredskabsmyndighederne. Siden 11. september 2001 er der, som følge af det ændrede trusselsbillede mod samfundsvigtige danske interesser, kommet et øget nationalt og internationalt pres for at etablere sikre og effektive kommunikationssystemer for de danske beredskaber. Det ændrede trusselsbillede er på europæisk plan blandt andet aktualiseret ved terrorhandlingerne i Madrid og Londons metro. Optakten til igangsættelsen af arbejdet i Danmark med etablering af fælles radiokommunikation for beredskaberne er sket via arbejde i en række forskellige udvalg, samt gennem udarbejdelse af en række betænkninger og rapporter. Det seneste udvalg var et tværministerielt udvalg i regi af Rigspolitiet, også kaldet Radioudvalget. Radioudvalget har på baggrund af sit arbejde vurderet, at der er et behov for, at beredskabsmyndighederne råder over egnede tværsektorielle kommunikationsmidler til løsning af myndighedernes sektoropgaver i forbindelse med større ulykker og hændelser, herunder terroranslag på dansk grund. Radioudvalget afsluttede sit arbejde i marts 2006 og har bl.a. konkluderet, at de eksisterende radiokommunikationssystemer fungerer tilfredsstillende i tilfælde af mindre ulykker, hvor en tværgående radiokommunikation ikke er af afgørende betydning for opgaveløsningen. Beredskaberne kan dog i dag ikke kommunikere på tværs af organisatoriske skel. Udvalget har således anbefalet, at der anskaffes og etableres et fælles radiokommunikationssystem for det samlede beredskab. Det vurderes i den forbindelse, at etablering af et nyt landsdækkende digitalt radiokommunikationssystem vil medføre en styrkelse af det danske samfunds beredskab i tilfælde af en terroraktion. Etableringen af et fælles radiokommunikationssystem fremgår endvidere af regeringsgrundlaget:»nye mål«af 17. februar 2005, hvori det blandt andet fremgår:»at for at sikre effektiv radiokommunikation i forbindelse med ekstraordinære indsatser som følge af terrorisme, naturkatastrofer eller ulykker vil regeringen, inden for rammerne af forsvarsforliget sikre etablering af et effektivt radiokommunikationsnet og anskaffelse af radioudstyr.«i finanslovsaftalen for 2006 fremgår det endvidere i afsnittet om»styrket indsats mod terror«, at et nyt radiokommunikationssystem til beredskabet skal fremmes. 9.

10 10. Der er således fra politisk side et stærkt ønske om, så hurtigt som muligt, at forbedre de danske beredskabers muligheder for at kunne koordinere større indsatser på tværs af organisatoriske skel, såfremt Danmark skulle blive ramt af et terroranslag, eller en større ulykke, også selvom etableringen af et fælles radiokommunikationssystem, som anslået i Radioudvalgets rapport, vil udgøre en betragtelig investering på op mod 2,1 mia. kr. På ovenstående baggrund fik Økonomistyrelsen ved beslutning i regeringens Økonomiudvalg i marts 2006 mandat til oprettelse af et forhandlingssekretariat, som skulle forestå indgåelse af en fælles aftale med en privat operatør om etablering og drift af et fælles beredskabsnetværk. Derudover fik styrelsen mandat til at forestå et fælles indkøb af terminaler og andet udstyr til brug for beredskabsnetværket. Ved aktstykke nr. 168 af 22. maj 2006 tiltrådte Folketingets finansudvalg organiseringen og sikrede finansieringen af det videre arbejde med indgåelse af kontrakt om et fælles radiokommunikationssystem. Ved etablering af et fælles radiosystem for nød- og beredskaber følger Danmark en række af sine nabolande, der enten har taget et fællessystem i brug eller er ved at etablere et sådant net. Dette gælder eksempelvis: Norge, Sverige, England og Tyskland. Overvejelser om udbud Ved opstart af Økonomistyrelsens arbejde var der udstedt to licenser hos IT- og Telestyrelsen, som kunne være relevante ved etablering af det fælles radiokommunikationssystem til beredskaberne. En licens i Mhz-frekvensbåndet med titlen»særligt til nød - og beredskabskommunikation«, og en licens i Mhz-frekvensbåndet, med titlen»civilbåndet«. Begge licenser er baseret på brug af Tetrateknologi. Økonomistyrelsen var umiddelbart af den opfattelse, at styrelsen var forpligtet til at indlede forhandlinger med indehaveren af licensen i Mhz- frekvensbåndet, som bar titlen»særligt til nød- og beredskabskommunikation«. En nærmere analyse foretaget af styrelsens juridiske rådgivere af denne licenstilladelse førte imidlertid til den konklusion, at Økonomistyrelsen ikke var retligt forpligtet til at indgå aftale med denne licenshaver. Som beskrevet i duplik af 22. september 2006 til Klagenævnet havde IT- og Telestyrelsen i forarbejderne til licenstilladelserne og i selve licenstilladelserne netop tilstræbt konkurrence om alle kundesegmenter mellem de to licenshavere.

11 11. Økonomistyrelsen undersøgte herefter, om styrelsen var forpligtet til [at] indgå aftale med en af de to indehavere af licenserne i ovennævnte frekvensbånd. En analyse heraf førte imidlertid til, at styrelsen hverken var forpligtet til at indgå aftale med indehaveren af Mhzfrekvensbåndet, ej heller med indehaveren af Mhzfrekvensbåndet. På samme måde gennemførte styrelsens juridiske rådgivere en nøje gennemgang af mulige internationale forpligtelser på området for beredskabskommunikation. Som behandlet i duplik af 22. september 2006 til Klagenævnet har Danmark ingen internationale forpligtigelser om anvendelse af et særligt frekvensområde, endsige særlig teknologi, til at løse beredskabernes behov for kommunikation. En teknisk analyse af markedet for nød- og beredskabskommunikation førte til den konklusion, at det ikke kunne udelukkes, at opgaven med at etablere og drive et fælles beredskabsnetværk kunne løses i andre frekvensbånd, end de allerede udstedte frekvensbånd i Mhz- og Mhz-frekvensbåndet, samt af andre teknologier end Tetra. Endelig undersøgte Økonomistyrelsen muligheden for at reservere ledige frekvenser til brug for en kommende operatør af det fælles radiokommunikationssystem. Styrelsen måtte imidlertid konstatere, at en operatør må ansøge om tilladelser hos IT- og Telestyrelsen, uafhængigt af Økonomistyrelsens udbud, idet IT- og Telestyrelsen er ressortmyndighed i relation til lov om radiofrekvenser. Opsamlende kunne Økonomistyrelsen derfor konstatere at: 1. Trods titlen på licensen for frekvensområde i Mhz frekvensbåndet, var der ikke tale om, at den pågældende virksomhed havde monopol på salg af radiokommunikationsydelser til beredskaberne, ligesom Økonomistyrelsen ej heller var forpligtet til at indgå aftale med indehaveren af licensen i Mhzfrekvensbåndet. 2. Danmark ikke internationalt var forpligtet til at anvende en særlig teknologi eller et særligt frekvensområde for beredskabernes radiokommunikation. 3. Hverken de tekniske rådgivere, forudgående rapporter eller internationale erfaringer kunne udelukke, at andre teknologier end Tetra ville kunne opfylde beredskabernes behov. Tværtimod blev der i Radioudvalgets rapport peget på en række teknologier, som muligvis ville kunne opfylde beredskabernes behov. 4. Styrelsen ikke har haft nogen mulighed for at reservere et særligt frekvensbånd til brug for en kommende operatør af de fælles radiokommunikationssystem.

12 12. På den baggrund vurderede Økonomistyrelsen, at det var bedst stemmende med udbudsreglerne, at gennemføre et udbud, jf. udbudsbekendtgørelse nr. 2006/S , som definerede de overordnede behov, som beredskaberne i Danmark ville have til et fælles radiokommunikationssystem. Økonomistyrelsen præciserede i udbudsbekendtgørelsen, at Økonomistyrelsen ønskede at indgå kontrakt om tilslutning til og brug af et landsdækkende radiobaseret telekommunikationsnet, jf. bekendtgørelsens pkt. II.1.5. Herved ønskede Økonomistyrelsen at sikre, at både økonomiske aktører med et etableret netværk og økonomiske aktører uden et etableret netværk, ville have mulighed for at stille deres tjenesteydelser til rådighed for beredskabsmyndighederne. Ligeledes vurderede Økonomistyrelsen, at det var bedst stemmende med udbudsreglerne at gennemføre udbudet teknologineutralt, således at økonomiske aktører med andre teknologier end Tetra ville have mulighed for at tilbyde deres løsning. Endelig valgte Økonomistyrelsen, selvom licenserne i Mhz- og Mhz-frekvensbåndet blev udstedt af IT- og Telestyrelsen i oktober 2001, med en varighed på henholdsvis 10 og 15 år, at forsøge at imødekomme løsninger i andre frekvensbånd og andre teknologier ved at fastsætte en frist for dokumentation af frekvensbånd til 7 dage efter afgivelse af endeligt tilbud, således at dokumentationen ikke skulle foreligge allerede ved ansøgning om prækvalifikation. Denne frist blev sat ud fra en afvejning af to hensyn: - at der fra regeringens side er et stort ønske om, at afslutningen af arbejdet med adgang til et landsdækkende radiobaseret telekommunikationsnet sker så hurtigt som muligt, under hensyn til nettets kvalitet og fremtidssikring, og - at en evt. tilbudsgiver uden licens skal have en rimelig frist til at erhverve relevante frekvenser. Valg af udbudsform Selve udbudsformen, konkurrencepræget dialog, blev valgt ud fra den betragtning, at kontrakten ville være så kompleks, både teknisk, juridisk og økonomisk, at der ville være behov for en drøftelse af løsningsmulighederne med de enkelte tilbudsgivere. Desuden vil nettet være af stor national og samfundsmæssig betydning.

13 Kompleksiteten understreges af, at Økonomistyrelsen ved udbuddets start eksempelvis ikke havde viden om: - hvilke teknologier markedet ville tilbyde - med hvilke radiofrekvenser markedet ville byde - om der ville blive tilbudt adgang til et net, der allerede helt eller delvist var etableret - i hvilket omfang nettet ville blive brugt til radiokommunikation af andre - fra hvilket tidspunkt nettet ville kunne være klar til idriftssættelse. Hertil kommer - at nettet skal anvendes af mange forskellige brugere (politiet, de statslige, regionale og kommunale beredskaber, Falck og lignende private virksomheder) samt eventuelt af forsyningsvirksomheder og anden samfundsvigtig infrastruktur m.v. - at der skal tages hensyn til alle disse brugere og deres eksisterende (gamle) systemer ved udrulningen af nettet - at der ikke kan opstilles absolutte krav om, at et radiokommunikationsnet skal give dækning på et givet sted til enhver tid; dækning kan kun udtrykkes ved en sandsynlighed for dækning, men kan optimeres gennem en iterativ proces mellem brugere og potentielle tjenesteydere - at aftestning af om nettet opfylder krav til dækning m.v. er vanskeligt - at omkostningerne til nettet skønnes at kunne beløbe sig til et milliard beløb, og at den mest hensigtsmæssige finansiering heraf bør drøftes med de potentielle tjenesteydere - at Økonomistyrelsen skal være varsom med at stille mindstekrav, som kan være uforholdsmæssigt dyre at opfylde for enkelte potentielle tjenesteydere på grund af disses teknologivalg eller lignende. Endelig er det komplicerende - at nettets betydning for den nationale sikkerhed stiller særlige krav til hemmeligholdelse og fortrolighed - at nettet i en længere årrække skal udgøre en sikker og tidssvarende facilitet for beredskabet - at kontrakten må sikre, at tjenesteyderes eventuelle fremtidige økonomiske problemer ikke truer adgangen til nettet. Hvorledes dette bedst opnås beror på den enkelte potentielle tjenesteyders konkrete økonomiske forhold m.m. - at kontrakten må sikre, at kontrollen over nettet og tjenesteyderen (f.eks. gennem salg af aktier) ikke overgår til ejerkredse, der vil kompromittere den nationale sikkerhed. Hvorledes dette bedst opnås beror på den enkelte potentielle tjenesteyders konkrete ejerfor- 13.

14 hold m.m. - at det i særlig grad er vigtigt, at nettet også fungerer i situationer, der normalt betragtes som force majeure, og at det må bero på en konkret drøftelse med hver enkelt tilbudsgiver, i hvilket omfang det er nødvendigt, at politi og forsvar bistår med at beskytte den pågældendes infrastruktur m.v. 14. Ovennævnte førte til, at Økonomistyrelsen ved udbud nr. 2006/S offentliggjorde udbudet, som konkurrencepræget dialog, den 8. juni 2006, med frist for anmodning om prækvalifikation den 10. juli 2006.«Indklagede har i et afsluttende processkrift af 21. november 2006 bl.a. anført følgende:»kontraktens udførelse nødvendiggør anvendelse af radiofrekvenser i Danmark, og det følger af lov om radiofrekvenser, at tjenesteyderen kun må anvende frekvenser her i landet, såfremt tjenesteyderen er i besiddelse af en tilladelse. Radiofrekevenser er en knap ressource, og der består et samfundsmæssigt behov for at planlægge anvendelsen af de tilgængelige frekvenser. Navnlig på denne baggrund er frekvensanvendelse baseret på det i lov om radiofrekvenser indeholdte princip om, at anvendelse alene må ske i henhold til tilladelse udstedt af IT- og Telestyrelsen, og hvor der i loven anvises procedurer til fordelingen af frekvenser til enkelte operatører, herunder i tilfælde af frekvensknaphed. Dette indebærer, at den økonomisk aktør, der ikke allerede besidder en frekvenstilladelse i Danmark, ikke har et retskrav på tildeling af frekvenser. En tilbudsgiver uden rådighed over en relevant frekvenstilladelse har m.a.o. en risiko for, at vedkommende ikke opnår fornøden tilladelese hos IT- og Telestyrelsen i henhold til lov om radiofrekvenser til udførelse af de udbudte teleydelser. Dette ville kunne føre til at tilbudsgiverens endelige tilbud måtte forkastes som uanvendeligt, da tilbudsgiveren ikke ville kunne udføre de udbudte teleydelser lovligt. Derfor må økonomiske aktører uden relevant tilladelse i forbindelse med en prækvalifikation på dette punkt vurderes at være mindre egnede til at udføre de udbudte ydelser end aktører, der allerede disponerer over en relevant tilladelse. Det gøres på denne baggrund videre gældende, at det har været sagligt begrundet og relevant i forhold til den udbudte kontrakt at tillægge besiddelse af relevant frekvenstilladelse positiv betydning ved

15 udvælgelsen af det begrænsede antal deltagere i den konkurrenceprægede dialog.«15. Klageren har - uden at have nedlagt en påstand herom - under sagens behandling for Klagenævnet gjort gældende, at indklagede har handlet i strid med EU-udbudsreglerne ved i forbindelse med iværksættelsen af EUudbudet om indkøb af tjenesteydelsen»et landsdækkende radiobaseret telekommunikationssystem til nød- og beredskabsmyndighederne«at udforme udbudsbekendtgørelsen således, at indkøbet af tjenesteydelsen er teknisk neutralt, idet det ikke i udbudsbekendtgørelsen er fastsat, at en bestemt teknik og et bestemt sendeområde skal anvendes. Klageren har til støtte for dette anbringende gjort gældende, at der for tiden ikke på markedet findes andre systemer end TETRA-systemet, der kan anvendes til den udbudte tjenesteydelse, bl.a. fordi det i udbudsbekendtgørelsens afsnit ), nr. 5, er bestemt, at kommunikationsnettet skal kunne integreres med Danmarks nabolandes nød- og beredskabsnet, at de virksomheder på markedet, som anmoder om at blive prækvalificeret, derfor alle vil anvende TETRA-systemet og dermed TETRA frekvenserne i båndet MHz, samt at de tilbud, som de prækvalificerede virksomheder efterfølgende vil afgive, alle vil være tilbud på grundlag af dette system. Klageren har videre anført, at indklagede på denne baggrund var forpligtet til at udforme udbudsbekendtgørelsen og udbudsbetingelserne således, at det klart fremgik, at den ønskede tjenesteydelse skulle bygge på disse tekniske løsninger. Klageren har til støtte for sit udsagn om, at der ikke er andre systemer end TETRA-systemet, der kan anvendes til løsning at opgaven, indhentet 4 sagkyndige erklæringer fra eksterne personer, som er teknisk sagkyndige på dette område, og som har lang erhvervserfaring på området. De 4 sagkyndige erklæringer konkluderer alle, at der ikke findes andre anvendelige tekniske systemer end TETRA-systemet. Indklagede har heroverfor gjort gældende, at indklagede har foretaget de nødvendige undersøgelser af, om TETRA-systemet er det eneste system, som kan anvendes til den udbudte tjenesteydelse, herunder bl.a. ved at indhente en sagkyndig erklæring herom fra sin tekniske rådgiver under udbudet, Rovsing Management A/S, og at indklagede på det tilvejebragte grundlag kunne konstatere, at der eksisterer andre tekniske løsninger end TE- TRA-systemet, som tilbudsgivere vil kunne anvende ved afgivelsen af deres tilbud.

16 16. Klagenævnet udtaler: Det påhviler efter lov om Klagenævnet for Udbud Klagenævnet at tage stilling til de indklagede ordregiveres handlemåde, og Klagenævnet har som følge at de synspunkter, som klageren har gjort gældende, besluttet at foretage en vurdering af indklagedes udformning af udbudsbekendtgørelsen på det anførte punkt. Dette indebærer, at Klagenævnet i første omgang tager stilling til, om indklagede efter det oplyste forud for iværksættelsen af udbudet har tilvejebragt et tilstrækkeligt og forsvarligt teknisk grundlag for at kunne vurdere, om den udbudte tjenesteydelse - som anført at klageren - kun kan leveres under anvendelsen af TETRA-systemet og ved anvendelse af frekvenser i båndet MHz, eller om tjenesteydelsen kan leveres under anvendelse at andre systemer, eller det i hvert fald ikke kan udelukkes, at den udbudte tjenesteydelse kan leveres på grundlag af andre systemer. Det indebærer endvidere, at Klagenævnet, hvis Klagenævnet finder, at indklagede har tilvejebragt et tilstrækkeligt og forsvarligt teknisk grundlag for den pågældende afgørelse, i anden omgang skal tage stilling til, om indklagede på det tilvejebragte grundlag har truffet en forsvarlig afgørelse. Det bemærkes herved, at Klagenævnet alene skal tage stilling til, om indklagede ordregivere har handlet i strid med EU-udbudsreglerne, mens det ligger uden for Klagenævnets kompetence at tage stilling til, om en indklaget ordregiver i relation til den kontrakt, som skal indgås på grundlag at EUudbudet, har handlet mere eller mindre hensigtsmæssigt. Det bemærkes, at det for Klagenævnets stillingtagen til disse 2 spørgsmål ikke er nødvendigt, at Klagenævnet tager stilling til, om den udbudte tjenesteydelse - som klageren gør gældende - kun kan udføres af anlæg som anvender TETRA-systemet, eller om den også kan udføres på grundlag af andre systemer. På grundlag af de oplysninger, som er forelagt Klagenævnet, er det Klagenævnets vurdering, at indklagede har tilvejebragt et fuldt forsvarligt teknisk grundlag for sin beslutning om, hvordan den udbudte ydelse skulle beskrives i udbudsbetingelserne, og Klagenævnet har endvidere ikke grundlag for at fastslå, at det ikke var fuldt forsvarligt, at indklagede på det tilvejebragte tekniske grundlag vurderede, at der må antages at findes andre anvendelige tekniske systemer end TETRA-systemet. Som oplyst af indklagede har da også 2 af de virksomheder, der anmodede om prækvalifikation, oplyst, at de ikke anvender TETRA-systemet, ligesom en af de 3 prækvalificerede virk-

17 17. somheder har afgivet tilbud på et system, som ikke anvender TETRAsystemet. Det er endvidere oplyst, at alle 3 tilbudsgivere i deres tilbud har oplyst, at det tilbudte system vil kunne integreres med nabolandenes nødog beredskabsnet. På denne baggrund tager Klagen herefter stilling til de påstande, som Klageren har nedlagt. Ad påstand 1, 2 og 3 Påstand 1 og 3 vedrører betingelserne for at deltage i prækvalifikationen. Påstand 2 vedrører udvælgelseskriterierne. Det fremgår af udbudsbekendtgørelsen, at den pågældende tjenesteydelse udbydes»teknologi-neutralt«, og på denne baggrund er det ikke i strid med EU-udbudsreglerne, at indklagede i udbudsbekendtgørelsen har fastsat, at anmodningen fra de virksomheder, der ønsker at blive prækvalificeret, skal indeholde oplysning om»materiel og teknisk udstyr, herunder frekvensadgang«, som virksomheden»disponerer over til opfyldelse at kontrakten«. Det bemærkes herved, at formuleringen»disponerer over til opfyldelse af kontrakten«naturligt må forstås både som»disponerer over på tidspunktet for indgivelse af anmodningen om prækvalifikation«, og som»disponerer over på tidspunktet for afgivelsen af tilbud«(påstand 1). På den anførte baggrund er det endvidere ikke i strid med EUudbudsreglerne, at indklagede i sammenhæng med de netop omtalte bestemmelser i udbudsbekendtgørelsen har fastsat, at virksomheder, der ikke afgiver»alle de i punkt III.2 udbedte oplysninger«, ikke kan forvente at blive prækvalificeret (påstand 3). På den anførte baggrund er det endelig ikke i strid med EU-udbudsreglerne, at indklagede i sammenhæng med de netop omtalte bestemmelser i udbudsbekendtgørelsen har fastsat, at indklagede ved afgørelsen af, hvem der skal prækvalificeres, lægger vægt på disse oplysninger, jf. herved tilføjelsen i afsnit IV.1.2), nr. 4»planlægger at anvende«(påstand 2). Klagenævnet tager derfor ikke disse påstande til følge.

18 18. Ad påstand 4 Den omhandlede bestemmelse i udbudsbekendtgørelsen vedrører ikke krav, som de virksomheder, der ønsker at blive prækvalificeret, skal opfylde. Bestemmelsen vedrører heller ikke krav, som de tilbud, som de prækvalificerede virksomheder efterfølgende afgiver under den tekniske dialog, skal opfylde. Bestemmelsen indeholder derimod en oplysning om, at den tilbudsgiver, hvis»endelige«tilbud indklagede under den tekniske dialog til sin tid beslutter at indgå kontrakt på grundlag af, skal have sikret sig senest 7 dage efter afgivelsen af dette»endelige«tilbud at være i besiddelse af den fornødne radiosendetilladelse, idet indklagede - uanset sin beslutning om indgåelse af kontrakt - i modsat fald alligevel ikke agter at indgå kontrakt på grundlag af dette tilbud. Efter det oplyste om den forventede varighed af den tekniske dialog under udbudet og om sagsbehandlingstiden hos de relevante myndigheder vedrørende tildeling af radiosendetilladelser, har Klagenævnet ikke grundlag for at konstatere, at den pågældende bestemmelse, der alene vedrører en betingelse for, at indklagede vil indgå den udbudte kontrakt med den valgte tilbudsgiver, er i strid med EU-udbudsreglerne. Klagenævnet tager derfor ikke denne påstand til følge. Ad påstand 5 Denne påstand vedrører beskrivelsen af den udbudte tjenesteydelse. Efter det oplyste om den udbudte tjenesteydelse er det pågældende krav et sagligt og nødvendigt krav. Under henvisning til det, som Klagenævnet har anført indledningsvis og til det, der er anført ad påstand 1, 2 og 3, tager Klagenævnet ikke denne påstand til følge. Det bemærkes særligt, at indklagede har oplyst, at alle 3 tilbudsgivere - således også det tilbud, der ikke anvender TETRA-systemet - i deres tilbud har anført, at det tilbudte anlæg kan integreres med nød- og beredskabsnettene i Danmarks nabolande. Ad påstand 6 Denne påstand vedrører en mangel ved den fastsatte procedure for prækvalifikation. Udbudsdirektivet indeholder i artikel 44 sammenholdt med artikel regler for fremgangsmåden ved prækvalifikation af virksomheder bl.a. i forbindelse med iværksættelse af en konkurrencepræget dialog ef-

19 19. ter artikel 29. Disse regler udelukker som anført ad påstand 1, 2 og 3 ikke, at en udbyder under hensyn til beskaffenheden af den kontrakt, som skal indgås, ved gennemførelsen af den konkurrenceprægede dialog i udbudsbekendtgørelsen anmoder de virksomheder, der ønsker at blive prækvalificeret, om at fremkomme med nærmere angivne oplysninger om virksomheden. Der kan imidlertid ikke af Udbudsdirektivet eller EU-udbudsreglerne i øvrigt udledes noget krav om, at ordregiveren, som beslutter at afkræve ansøgerne sådanne oplysninger, tillige i udbudsbekendtgørelsen skal stille krav om, at virksomhederne samtidig fremsender en nærmere angiven dokumentation for rigtigheden af disse oplysninger. Ordregiveren er således berettiget til at tilrettelægge proceduren ved en prækvalifikation således, at der ikke vedrørende sådanne oplysninger skal fremsendes særlig dokumentation, men at ordregiveren anser det for tilstrækkeligt, at virksomhederne i deres anmodning om prækvalifikation fremkommer med de ønskede oplysninger. Klagenævnet tager derfor ikke denne påstand til følge. Påstand 7 og 8 Klageskriftet, der blev indgivet den 6. juli 2006, indeholdt ikke påstande, som beskriver de overtrædelser af EU-udbudsreglerne, som klageren ønsker Klagenævnets stillingtagen til, og Klagenævnet har derfor under sagens forberedelse forud for mødet den 27. oktober 2006, nemlig ved skrivelser af henholdsvis 11. august 2006 og 9. oktober 2006, henstillet til klageren at nedlægge påstande, som præcist beskriver alle de overtrædelser, som klageren ønsker Klagenævnets stillingtagen til. Da påstand 7 og 8 først er nedlagt i et processkrift af 13. november 2006, d.v.s. mere end 4 måneder efter klagens indgivelse og efter, at der den 27. oktober 2006 var afholdt møde, har Klagenævnet besluttet at afvise disse påstande, som Klagenævnet ikke vil kunne tage stilling til på grundlag af de oplysninger, der på nuværende tidspunkt er forelagt Klagenævnet. Ad påstand 9 Det følger af det, der er anført under påstand 1-6, at der ikke er grundlag for at annullere udbudet.

20 20. Ad påstand 10 Det følger af det, der er anført under påstand 1-6 sammenholdt med Klagenævnets beslutning om at afvise påstand 8 og 9, at der ikke er grundlag for at annullere de indklagedes beslutning om at prækvalificere de 3 virksomheder, der foran er anført som nr. 1, 2 og 3. Herefter bestemmes: Klagen tages ikke til følge. Indklagede skal ikke betale sagsomkostninger til klageren. Klagegebyret tilbagebetales ikke. Carsten Haubek Genpartens rigtighed bekræftes. Joan Bach kontorfuldmægtig

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 K E N D E L S E Damm Cellular Systems A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Økonomistyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 21. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 21. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 21. december 2007 K E N D E L S E Damm Cellular Systems A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Økonomistyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 K E N D E L S E ISS Facility Services A/S (advokat Mette Willemoe Wang, København) mod Skive

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 K E N D E L S E Konsortiet Rindum Skole (advokat Jonas Valhøj Kleffel Nielsen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 K E N D E L S E Tensid Danmark ApS (advokat Nicolai A. Clausen, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 K E N D E L S E Totalrådgivergruppen bestående af 1. Cubo Arkitekter A/S 2. Søren Jensen Rådgivende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011 K E N D E L S E HSS Engineering ApS med konsortium (advokat Henrik Holtse, Aarhus) mod Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009 K E N D E L S E Neupart A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 27. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 27. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 27. april 2010 K E N D E L S E Damm Cellular Systems A/S (advokat Niels Christian Ellegaard, København) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016028 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 K E N D E L S E Informi GIS A/S (advokat Vagn Blindkilde, København) mod Kulturarvsstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 K E N D E L S E Tabulex ApS (advokat Jesper Fabricius, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Ringkjøbing Amt (advokat Erik Hørlyck, Århus) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023658 (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 K E N D E L S E Finn Frogne A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Region Nordjylland, Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009 K E N D E L S E Danske Kroer & Hoteller (selv) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021953 (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 K E N D E L S E Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet (selv) mod By- og Landskabsstyrelsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025471 (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 K E N D E L S E Noe Net A/S (selv) mod Sikkerhedsstyrelsen (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 157-261409 af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 K E N D E L S E Atea A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 K E N D E L S E Løgten Murer- og Entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik Steffensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0023440 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 27. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Maritime ApS (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 K E N D E L S E Landsorganisationen i Danmark (selv) mod Københavns Universitet (advokat Kurt Bardeleben, København)

Læs mere

Danmark-København: Rådgivning i forbindelse med energiudnyttelsesgrad 2015/S 047-081641. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser

Danmark-København: Rådgivning i forbindelse med energiudnyttelsesgrad 2015/S 047-081641. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:81641-2015:text:da:html Danmark-København: Rådgivning i forbindelse med energiudnyttelsesgrad 2015/S 047-081641 Udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Kaj Kjærsgaard, Niels Henriksen) 19. december 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Kaj Kjærsgaard, Niels Henriksen) 19. december 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2005-0003146 (Carsten Haubek, Kaj Kjærsgaard, Niels Henriksen) 19. december 2005 K E N D E L S E Kirkebjerg A/S (selv) mod Hovedstadens Sygehusfælleskab (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017059 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 2. februar 2009 K E N D E L S E Konsortiet Damm Cellular A/S og Pallas Informatik A/S (advokat Niels Christian Ellegaard,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 K E N D E L S E Eurofins Miljø A/S (advokat Henrik Holtse, Århus) mod Aalborg Kommune (advokat

Læs mere

DK-København: Hjælpemidler til handicappede 2011/S 23-037224 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Varer

DK-København: Hjælpemidler til handicappede 2011/S 23-037224 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:37224-2011:text:da:html DK-København: Hjælpemidler til handicappede 2011/S 23-037224 UDBUDSBEKENDTGØRELSE Varer DEL I:

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2008-0016463 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 17. september 2008 K E N D E L S E Bien-Air Dental SA (advokat Lars Cort Hansen, København) mod 1. Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 K E N D E L S E Telenor A/S (selv) mod Region Nordjylland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 K E N D E L S E Rengøringsgrossisten ved Erik Mortensen (advokat H.P.Grønborg-Pedersen, Skive)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 K E N D E L S E Murerfirmaet Bent Klausen ApS (advokat Peter Zacher Sørensen, Grenaa) mod

Læs mere

DK-Herlev: Hoved- eller fagentrepriser i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder 2011/S 38-062082 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Bygge- og anlægsarbejde

DK-Herlev: Hoved- eller fagentrepriser i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder 2011/S 38-062082 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Bygge- og anlægsarbejde 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:62082-2011:text:da:html DK-Herlev: Hoved- eller fagentrepriser i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder 2011/S 38-062082

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 14. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 14. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014452 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 14. januar 2008 K E N D E L S E LSI Metro Gruppen (advokat Andreas Christensen, København) mod Metroselskabet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 K E N D E L S E Hounisens Laboratorieudstyr A/S (advokat Niels Lomborg, Århus) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 K E N D E L S E XO Care A/S (advokat Simon Hauch, København) mod 1. Århus Universitet,

Læs mere

DK-Randers: Solcellemoduler 2013/S 086-145996. Udbudsbekendtgørelse. Varer

DK-Randers: Solcellemoduler 2013/S 086-145996. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:145996-2013:text:da:html DK-Randers: Solcellemoduler 2013/S 086-145996 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv 2004/18/EF

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 K E N D E L S E Akupunktør og massør Thomas Borgå (advokat Ole Lund, Skive) mod Skive Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 K E N D E L S E Dansk Høreteknik A/S (advokat Roberto Panada, København) mod Københavns Kommune

Læs mere

Danmark-Aarhus: Skabe 2014/S 049-081164. Udbudsbekendtgørelse. Varer

Danmark-Aarhus: Skabe 2014/S 049-081164. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/6 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:81164-2014:text:da:html Danmark-Aarhus: Skabe 2014/S 049-081164 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv 2004/18/EF Del I:

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 96-88.443

Klagenævnet for Udbud 96-88.443 Klagenævnet for Udbud 96-88.443 (Carsten Haubek, Flemming Lethan, Kaj Kjærsgaard) 9. oktober 1996 K E N D E L S E Elinstallatørernes Landsforening ELFO og Dansk VVS (advokat Peter Gjørtler) mod Københavns

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 K E N D E L S E 1. Kontech A/S og 2. ES Stålindustri ApS (advokat Morten Hove, Rødovre) mod Boligorganisationen Tårnbyhuse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 K E N D E L S E Clear Channel Danmark A/S (advokat Dan Terkildsen, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 K E N D E L S E Konsortiet Rosendahls, Schultz Grafisk A/S og Rosendahls A/S print-design-media

Læs mere

Danmark-Aarhus: Rengørings- og sanitetstjenester 2015/S 054-094645. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser

Danmark-Aarhus: Rengørings- og sanitetstjenester 2015/S 054-094645. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:94645-2015:text:da:html Danmark-Aarhus: Rengørings- og sanitetstjenester 2015/S 054-094645 Udbudsbekendtgørelse Tjenesteydelser

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2007-0012908 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Niels Henriksen) 19. september 2007 K E N D E L S E Råstof og Genanvendelse Selskabet af 1990 A/S (selv) mod Århus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025100 (Katja Høegh, Lars Tolstrup) 24. oktober 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025100 (Katja Høegh, Lars Tolstrup) 24. oktober 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025100 (Katja Høegh, Lars Tolstrup) 24. oktober 2011 K E N D E L S E Kinnarps A/S (advokat Povl Nick Bronstein, København) mod VUC Sønderjylland (advokat Erik Hørlyck,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 21. juli 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 21. juli 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024199 (Poul Holm, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 21. juli 2011 K E N D E L S E Graphic Wave ApS (advokat Michael Thiesen, København) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Begrænset udbud. DK-København: Ingeniørarbejder i forbindelse med jernbaner

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Begrænset udbud. DK-København: Ingeniørarbejder i forbindelse med jernbaner 1/6 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:121633-2010:text:da:html DK-København: Ingeniørarbejder i forbindelse med jernbaner 2010/S 81-121633 UDBUDSBEKENDTGØRELSE

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Gorm K. Elikofer)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Gorm K. Elikofer) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0009366 (Niels Feilberg Jørgensen, Suzanne Helsteen, Gorm K. Elikofer) 19. december 2007 K E N D E L S E HIQ Wise A/S (advokat Philip Nyholm, København) mod Danske Spil

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 2. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 2. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020248 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 2. december 2009 K E N D E L S E Løgten Murer- og Entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik Steffensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008 MT Højgaard A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod K E N D E L S E 1. Slots- og Ejendomsstyrelsen 2. Helsingør

Læs mere

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Begrænset udbud

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Begrænset udbud 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:269665-2011:text:da:html DK-Aarhus: Rådgivning i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder 2011/S 163-269665 UDBUDSBEKENDTGØRELSE

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 K E N D E L S E Best Western Hotel Prinds Frederik A/S (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Århus Amt (selv) Ved udbudsbekendtgørelse af 1. maj 2003

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032761

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032761 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032761 (Mette Langborg, Sidse Buch) 15. januar 2013 K E N D E L S E Kongsvang Rengøringsservice A/S (advokat Per Q. Ovesen, Århus) mod Vejen Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011 K E N D E L S E IBM Danmark ApS (selv) mod Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S (cand. merc.

Læs mere

Danmark-Kastrup: Lavtgulvsbusser 2015/S 149-276304. Udbudsbekendtgørelse forsyningsvirksomhed. Varer

Danmark-Kastrup: Lavtgulvsbusser 2015/S 149-276304. Udbudsbekendtgørelse forsyningsvirksomhed. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:276304-2015:text:da:html Danmark-Kastrup: Lavtgulvsbusser 2015/S 149-276304 Udbudsbekendtgørelse forsyningsvirksomhed

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021423 (Katja Høegh, Vibeke Steenberg, Kent Petersen) 6. april 2010 K E N D E L S E Triona AB (advokat Stig Evers Kalsmose-Hjelmborg, København) mod Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003 K E N D E L S E KK-Ventilation A/S (selv) mod Vejle Amt (advokat Mads Danielsen, Vejle) Den 31.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 K E N D E L S E Tandlægerne Anne Lise Goth Erik Jensen og Jens Vollbrecht (selv) mod Frederikshavn Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 K E N D E L S E Jydsk Planteservice A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod 12-by Gruppens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 K E N D E L S E CLS Communication A/S (selv) mod Miljøstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) 14. februar 2008 K E N D E L S E Jysk Erhvervsbeklædning ApS (advokat Mogens Pahl Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 K E N D E L S E Krüger A/S (advokat John Adamsen, Surrey, England) mod Sorø Vand A/S (advokat Martin

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Dansk Scanning A/S (selv) mod Helsingør Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 131-217701 af 7. juli 2011 udbød indklagede,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 K E N D E L S E Forenede Service A/S (selv) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 K E N D E L S E Sammenslutningen af Glatførebekæmpende Vognmænd i Nordjyllands Amt ApS (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022255 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 K E N D E L S E HMN A/S (selv) mod K-17 Indkøbsfællesskabet (advokat Peter Lund Meyer, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Helle Bøjen Larsen) 23. februar 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Helle Bøjen Larsen) 23. februar 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-212.415 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Helle Bøjen Larsen) 23. februar 2001 K E N D E L S E Kæmpes Taxi og Nordfyns Busser ved Hans Kæmpe (advokat Jørn Frøhlich ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Offentligt udbud

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Offentligt udbud 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:278689-2011:text:da:html DK-Aarhus: Reparation og vedligeholdelse af elektriske og mekaniske installationer i bygninger

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 K E N D E L S E OSK Konsortiet: OSK-SHIPTECH A/S, BK Engineering A/S og Logimatic Engineering A/S (advokat

Læs mere

DK-Aarhus: Medicinsk udstyr 2011/S Udbudsbekendtgørelse. Varer

DK-Aarhus: Medicinsk udstyr 2011/S Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:319439-2011:text:da:html DK-Aarhus: Medicinsk udstyr 2011/S 196-319439 Udbudsbekendtgørelse Varer Del I: Ordregivende

Læs mere

DK-Søborg: Engangsbleer 2011/S UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Varer

DK-Søborg: Engangsbleer 2011/S UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:38687-2011:text:da:html DK-Søborg: Engangsbleer 2011/S 24-038687 UDBUDSBEKENDTGØRELSE Varer DEL I: ORDREGIVENDE MYNDIGHED

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 K E N D E L S E Vognmandsforretningen Ordrupgaard af 2009 SMBA (selv) mod Vejdirektoratet. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Michael Kistrup, Kaj Kjærsgaard og Trine Garde) 15. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Michael Kistrup, Kaj Kjærsgaard og Trine Garde) 15. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Michael Kistrup, Kaj Kjærsgaard og Trine Garde) 15. januar 2008 K E N D E L S E Arkitektfirmaet C. F. Møller A/S (advokat Holger Schöer, Århus) mod Universitets-

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Michael Jacobsen) 28. februar 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Michael Jacobsen) 28. februar 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2005-0003934 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Michael Jacobsen) 28. februar 2006 K E N D E L S E S-Card A/S (advokat Andreas Christensen, København) mod Rigspolitiet (Kammeradvokaten

Læs mere

Udkast d. 23. december Udkast til

Udkast d. 23. december Udkast til Udkast d. 23. december 2010 Udkast til Bekendtgørelse om fremgangsmåderne ved indgåelse af offentlige vareindkøbskontrakter, offentlige tjenesteydelseskontrakter og offentlige bygge- og anlægskontrakter

Læs mere

Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser

Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:251123-2012:text:da:html DK-København: Reparation og vedligeholdelse af elektriske og mekaniske installationer i bygninger

Læs mere

DK-Århus: Hjerteklapper 2009/S UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Vareindkøbsaftale

DK-Århus: Hjerteklapper 2009/S UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Vareindkøbsaftale 1/5 DK-Århus: Hjerteklapper 2009/S 175-252308 UDBUDSBEKENDTGØRELSE Vareindkøbsaftale DEL I: ORDREGIVENDE MYNDIGHED I.1) NAVN, ADRESSER OG KONTAKT(ER): Region Midtjylland, indkøb og Logistik, Olof Palmes

Læs mere

DK-Aarhus: It-tjenester: rådgivning, programmeludvikling, internet og support 2011/S 171-281336 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Varer

DK-Aarhus: It-tjenester: rådgivning, programmeludvikling, internet og support 2011/S 171-281336 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:281336-2011:text:da:html DK-Aarhus: It-tjenester: rådgivning, programmeludvikling, internet og support 2011/S 171-281336

Læs mere

Danmark-Viborg: Elektronisk sikkerhedslås 2015/S 094-168797. Udbudsbekendtgørelse. Varer

Danmark-Viborg: Elektronisk sikkerhedslås 2015/S 094-168797. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/6 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:168797-2015:text:da:html Danmark-Viborg: Elektronisk sikkerhedslås 2015/S 094-168797 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER

UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER Dato: 15. august 2013 J. nr.: 102794 UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER 1. Indledning og beskrivelse Boligorganisationen Tårnbyhuse ønsker at indgå rammeaftale

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-11998 (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017 K E N D E L S E Cale Danmark A/S (selv) mod Køge Kommune (advokat Lars Korterman) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 K E N D E L S E Møbeltransport Danmark (advokat Gorm Himmer, Aarhus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Kontrakt vedr. oversættelse af materialer til»de utrolige år tumlinge«og»de utrolige år børnehave & skole«.

Kontrakt vedr. oversættelse af materialer til»de utrolige år tumlinge«og»de utrolige år børnehave & skole«. Kontrakt vedr. oversættelse af materialer til»de utrolige år tumlinge«og»de utrolige år børnehave & skole«. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/47027098.aspx Ekstern udbuds ID 335357-2014

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002 K E N D E L S E Lyngby-Taarbæk Kommune (advokat Simon Evers Hjelmborg ved advokatfuldmægtig Henrik Holtse,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 24. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 24. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018443 (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 24. marts 2009 K E N D E L S E FMT A/S (selv) mod Vestforbrænding (advokat Jesper Kaltoft, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Danmark-Faaborg: Saltspredere 2017/S Udbudsbekendtgørelse. Varer

Danmark-Faaborg: Saltspredere 2017/S Udbudsbekendtgørelse. Varer 1 / 5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:298056-2017:text:da:html -Faaborg: Saltspredere 2017/S 144-298056 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv 2004/18/EF Del

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014 K E N D E L S E Sønderborg Affald A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Affaldsregion Nord I/S v/dansk Affald

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 K E N D E L S E Grusterminalen.DK ApS (advokat Niels Tiedemann, København) mod Fredericia Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 K E N D E L S E Nykøbing Dag og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jesper Svenning,

Læs mere

Medlemsstater - Vareindkøbskontrakter - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling. DK-Fredericia: Værktøj 2011/S 208-339199

Medlemsstater - Vareindkøbskontrakter - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling. DK-Fredericia: Værktøj 2011/S 208-339199 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:339199-2011:text:da:html DK-Fredericia: Værktøj 2011/S 208-339199 Udbudsbekendtgørelse forsyningsvirksomhed Varer Del

Læs mere

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde den 14. september 2010. Advokat Andreas Christensen

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde den 14. september 2010. Advokat Andreas Christensen Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde den 14. september 2010 Advokat Andreas Christensen side 2 Prækvalifikation Prækvalifikation Underretning af ansøgere Ordregivers begrundelse vedrørende manglende

Læs mere