Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.



Relaterede dokumenter
Adjektiver. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Datid. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges.

Spørgsmål. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

Restaurant Petit. Før du læser bogen

Test din viden om Pronominer

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne

Så fortæller her hvordan situationen er under betingelse af hvis-sætningen.

Min Fars Elsker. [2. draft]

Betingelsen kan også udtrykkes med en imperativ: / / / / / 4c) Kom en plastikpose over sadlen! Så bliver den ikke våd. v s a

Restaurant Petit. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvor er Jacob og Lone henne? 2. Hvad laver de?

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Registreringsskema 3-årige børn

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

Tak, hr Nielsen. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålene: 1. Hvem er hr Nielsen?

Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

Test din viden om Konjunktioner

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Kæreste nej tak- opgaver

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD

Denne dagbog tilhører Max

LIV "Er vi okay efter i lørdags" VICTORIA "Ja det tror jeg da... Hvorfor skulle vi ikke være det?"

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole

Bali. 1. Nu har jeg været på Bali i en uge, 2. og den varme sol skinner dagen lang. 3. Det er dejligt, når der kommer en let brise.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord?

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

Opgaver til:»tak for turen!«

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

ROBERT Må Sally godt lege? MOREN Ikke lige nu Robert. Gå ud og leg med dine venner. Moren kigger på Sally, som smiler til hende og sukker.

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008

Observationer i vuggestuen

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Lærervejledning.

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

Sølystgade 29. Han kan ikke tælle, hvis han står på en rulletrappe.

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster æblerne? 7 kroner 15 kroner 20 kroner. 1. Hvornår kører bussen? Kl. 9 Kl. 10 Kl. 8.

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B

Bilag nr. 9: Interview med Zara

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING

Læsetræning 1A - læs og forstå

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget)

Et år i Paris. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålene: 1. Hvorfor vil Jacob til Paris?

Kusser Himlen Farvel

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Test din viden om Verber

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme.

REVIDERET SPROGVURDERINGSSKEMA

Grammatik Blandet - Opsamling

Børnerapport 3 Juni Opdragelse En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Tryk og melodi, førøvelse

Lærervejledning.

Ulykken. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålene: 1. Hvad sker der på billedet?

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole.

TRISTAN Okay. Så sagde vi, at du mødte min mand. RUNE Hvor er jeg?

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sundhedsdansk Kroppen

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie!

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen.

flertal ubestemt gruppe 1: (e)r gruppe 2: -e gruppe 3:? en altan altanen (1) altaner altanerne et værelse værelset (1) værelser værelserne

Sammen med knive og gafler og strømper og gamle breve ligger en masse penge. Der må være mange tusind kroner. Sjokke tager en seddel og rækker den

Indeholder 34 kort til quiz og byt. Kortene klippes ud, bøjes på midten, bagsiderne limes sammen og de lamineres

Test din viden om Substantiver

Du er klog som en bog, Sofie!

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug

Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. En anden verden

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

storebror til tvillinger

DCUM 2013/2014: Undervisningsmiljøundersøgelse på Horne Efterskole.

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Niveau C marts 2013 Marts 2013 Niveau C Navn: Klasse: PS Forlag ApS

På kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

Far. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far?

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

1) Der havde været nogen, for der var spor i sneen uden for døren. 2) Han nåede kun flyet, fordi han var så heldig, at det var forsinket.

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Retstavning lug ud i dine sprogfejl. Opgaver

Transkript:

Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel i Netto. Du skal købe to kilo kartofler i Netto. De har lige arvet et huse. De har lige arvet et hus. Hvor har du købt din hue? Hvor har du købt din huer? De har fået to drenge. De har fået to dreng. Hvad hedder dine pige? Hvad hedder dine piger? Der er to stole i værelset. Der er to stol i værelset. Hvor er bordene? Hvor er borderne? Jeg har købt to korte til ham. Jeg har købt to kort til ham. Togene kører til tiden. Togerne kører til tiden. Jeg har glemt mine nøgle i skabet. Jeg har glemt mine nøgler i skabet. Brug begge hånder. Brug begge hænder. Og åbn øjene. Og åbn øjnene. 13 Stolen har kun tre ben. Stolen har kun tre bener. www.5emner.dk 1

02 Skriv substantiverne i flertal Eks. Der er mange butikker (butik) i min gade. 01 Bent kan ikke finde sine (sko) i dag. 02 Vi var tre (uge) i Australien. 03 Hvor har du lagt mine (nøgle)? 04 Han kom til Danmark for 10 (år) siden. 05 Han har lånt 3 (bog). 06 Jeg skal bruge 100 (krone) til noget mad. 07 Vi har 2 (fjernsyn). Et i stuen og et i køkkenet. 08 Der bor ca. 5,5 mio. (menneske) i Danmark. 09 Vi får (gæst) i aften. 10 Mange (dansker) tager på ferie sydpå pga. varmen. 11 Kan du ikke lige hente 2 (stol) i stuen? 12 Jeg savner mine (ven). 13 John har lige sendt 4 (ansøgning). 14 Der ligger alt for mange (gratisavis) over det hele. 15 Vi skal bruge et par ekstra (bord) til i aften. 16 Han kom ud for en ulykke og mistede 3 (finger). 17 Deres (barn) går i samme skole som vores barn. 18 Hvor mange (klippekort) skal du bruge? 19 Der bliver stjålet mange (cykel) i København hvert år. 20 De fleste (hus) i min gade er gule. 21 De grønne (gardin) passer ikke til vores blå vinduer. 22 De fleste synes, der er for mange (bil) i byerne. 23 Jeg får besøg af mine (bror) næste uge. 24 Nu skal vi til at købe (julegave) igen. 25 Jeg forstår ikke, hvorfor der er 3 (dør) i vores klasse. 26 Jeg læste om en mand, der drak 40 (kop) kaffe på én dag. 27 Han kunne ikke sove i 3 (dag). www.5emner.dk 2

03 Hvad er der i værelset? Kig på billedet. Skriv, hvad der er i rummet. Eks. Der er en flaske vand på bordet. www.5emner.dk 3

04 Hvad hedder det? Vælg blandt ordene nederst på siden. Der er to ord, du ikke skal bruge. Eks. Man bruger den til at ringe. telefonen 01 Man skal bruge dem for at låse sin dør op. 02 Man bruger dem for at holde hænderne varme. 03 Man har dem på næsen for at se bedre. 04 Man kan tage den for at komme i skole eller på arbejde. 05 Man kan ikke se den, når det er overskyet. 06 Man sidder på den i klassen eller på kontoret. 07 Den hænger i klassen. Den kan være sort eller grøn. 08 Man kan koge kartofler i den. 09 Man lægger sig i den for at sove. 10 Man kigger tit på det, når man er forsinket. 11 Man drikker af det, og det går let i stykker. 12 Man kan se sig selv i det. 13 Dér går man for at låne penge. 14 Man trykker på den, og så kommer der lys. 15 Man skal bruge dem, når man skal sende breve. 16 Man kan bruge den til at klippe et stykke papir over. glasset kontakten gryden tavlen bussen telefonen bordet uret frimærker nøgler stolen spejlet saksen sengen briller banken solen vanter døren www.5emner.dk 4

05 Læs teksten og understreg den rigtige form af substantivet Eks. John plejer altid at tage cyklen /cykel på arbejde. Men ikke i dag. I dag er vejret/vejr ikke til det. Det har regnet i flere dag/dage, og nu er der begyndt at falde sneen/sne. Termometeret/ termometer ved deres altan/altanen viser minus 5. Det er alt for koldt til at cykle, mener John. Så han beslutter sig for at tage bussen/bus. Den næste bussen/bus kører om 10 minut/minutter. Han har lige tid til at pakke sin tasken/taske og skynde sig ud af døren/dør. I dag skal han til et vigtigt møde/møder med sin chef. De skal tale om firmaets/firmas fremtid. Han skal i hvert fald ikke komme for sent i dag/dagen. Han skal også huske at tage sin computer/computeren med. I computer/computeren ligger der en masse fil/filer, som de skal bruge til møde/mødet. Så ringer Johns telefon/telefonen. Det er Maja. Hun har glemt sin pung/punger og sin computertaske hjemme. John skal lige køre forbi hendes skole/skoler for at aflevere pung/pungen og taske/ tasken. Det har John ikke tid til, mener han. Men lige meget hjælper det. Det vil kun tage et par minut/minutter, siger Maja. Skole/skolen ligger ikke så langt fra deres lejlighed/lejligheder. John skynder sig af sted. Han kan måske nå den næste bus/bussen og komme til tiden alligevel. Kort efter ankommer John til Majas skole/skoler. Han løber op ad trappe/trappen til lærerværelset. Dér sidder Maja og drikker en kop kaffe/kaffen med sin kolleger. John bliver en lille smule sur og skuffet over Maja. Det fortæller han hende. Kolleger/kollegerne sniger sig ud af lærerværelse/lærerværelset. De kan lugte skænderi. Maja kunne lige så godt have hentet sin ting/tingene selv, synes John. Men han har ikke tid til at diskutere. Han skal være på sit arbejde/arbejdet om lidt. Heldigvis når han bus/bussen. Han skal nok nå møde/mødet i tide. John går ind på sin chefs kontor/kontoret og lukker døren/døre efter sig. Han sætter sig ned og hilser pænt på chef/chefen. Han virker lidt sur i dag. Det tegner ikke så godt. Men John er ikke nervøs. Han har styr på tingene/ting. Chefen beder om at se, hvad John har arbejdet på indtil videre. John rækker ned efter sin taske/taskerne og finder computer/computeren frem. Så bliver han helt bleg i ansigtet/ansigt. Det er hans kones computer/computeren. Han kom til at lægge den forkerte computer i sin tasken/taske. Maja har også den forkerte computer. Så ringer Johns telefoner/telefon. Det er Maja. Hun prøver at fortælle ham, han har byttet om på deres computer/computere. Det er for sent. Møde/mødet bliver aflyst, og John får en skideballe af sin chef. www.5emner.dk 5