TEMA. Dennis T.L. Jensen, træner for AGF/Viby U-19 Drenge Mesterrække

Hobro IK Fodbold inviterer til FYRKAT CUP 2015

DM i Fodboldloven Ja, hvis de ikke har brugt tre udskiftningsspillere allerede

Regeltest udarbejdet af DU s kompetencegruppe

Kampreferater Senior

fodboldoktober 2012 Rundt om ti-minuttersregel TEMA: Sejlivet klub nægter at dreje nøglen På besøg i Jyllands eneste døveklub

Måløv Idrætspark Måløv Hovedgade 48, 2760 Måløv

Der er 11 spillere på en fodboldbane. De fordeles i målet, i forsvaret, på midtbanen og i angrebet. Spillernes rolle.

SPILLEREGLER Smurfit Kappa Cup Juleturneringen - små mål (håndbold mål)

DGI Fairfodbold Fair Fodbold er et spil, der kan spilles af alle. Respekt, glæde og fascination er nøgleordene for den særlige form for gadefodbold.

Regelspørgsmål Beach Handball

U14 regler for sæsonen 2015

Ændringer og præciseringer i fodboldloven pr. 1. juli 2017.

Spilleregler for indefodbold

Hvilket af nedenstående kriterier indgår IKKE i vurderingen af en mulig 'bremse et lovende angreb'-forseelse?

FUTSALSTÆVNE Program for Rudbjerg Hallen Rudbjergvej 16 A 4983 Dannemare

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

FUTSALSTÆVNE Program for Nørre Vedby Hallen Vigvej Nørre Alslev

Hvad er betingelserne for at måtte spærre en modspiller vejen til bolden med kroppen?

Regelspørgsmål Beach Handball Test din viden om reglerne i beach handball her. Se spørgsmål, og svar på efterfølgende slide.

DBU JYLLAND INDEFODBOLD. SPILLEREGLER (udsnit) - små mål 2013/2014

Der må ikke skrives på opgavearket

Opvarmning B/C (20 min)

1 spiller over midten. Målmand må tage bold med hænder

Skanderborg nedlagt protest mod udvist spiller der scorer. Tidspunkt 1. halvleg 20 min. Stillingen var 3-9.

Stævnegebyr på 400,- DKK skal være indbetalt på konto

Time Out. Diskvalifikation af RØD 7 og nyt opgiverkast.

Regel 16 Personlige straffe og holdstraffe

Dommerbordskursus. Basket/ kend spillet

Håndbold NM Håndbold NM 2017

INDEFODBOLDLOVEN 2017/2018

I denne menu taster man data på kampen. Dette inkluderer scoringer, advarsler og andre hændelser på kampen.

28. november & 6. december & 13. december 2015

fra leg til landshold

Der må ikke skrives på opgavearket. Regeltest udarbejdet af DU s kompetencegruppe

BLÅ 30 skal udføre et straffekast. Hvad skal du være opmærksom på?

Sådan gør du: Turneringsstruktur Hvad får man? Krav for deltagelse

Dimension: Håndboldbane (minimum 18 x 36 meter). For U10 og yngre spilles på tværs af håndboldbane

Reglement for DGI Midt- og Vestsjælland - indendørs julestævne 2017

KENDELSE. Afsagt den 20. oktober Fodboldens Disciplinærinstans. i sagen. Dino Mikanovic, AGF

Håndbold NM Håndbold NM Adresse ARENA NORD, Rimmens Allé 37, 9900 Frederikshavn

Below water no one can hear you scream...

Disciplinære bestemmelser vedr. Karantæneregler. 1. Spillere

Det er en holdning, han deler med de andre 21 på banen, de seks i udskiftningsboksene, de to trænere og de cirka 100 fremmødte tilskuere.

UNISPORT CUP. Lørdag den 22. august & Søndag den 23. august 2015 STÆVNEPROGRAM

Føtex Food Dragør Cup 2018

Øens Hold Cup - U10 Drenge Arrangeret af Ringe BK & OB

Spire Cup Vi har været nødt til at lave lidt tilføjelser for rækkerne, som fremgår af de enkelte dages stævneprogrammer.

Sct. Jørgens skole fodbold afd. Overtrækstrøjer. Udskiftning. Omklædning. Placering i puljen (gælder U8-U14).

Fraugde Cup Stævneprogram for indefodboldstævnet Weekenden den 1. og 2. december 2018 i Fraugde Hallen. Arrangør: Fraugde G & IF

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opstart 2016/17. Dommeropstartsmøder 2016/17. 3 møder rundt i landet (ca. 70 tilmeldt). Vodskov, Kolding og Hvidovre.

Fremgang trods stort nederlag

Regeltest distriktsforbund, region og kredse august Der må ikke skrives på opgavearket, og spørgsmålene skal indsamles efter brug

Program påske lørdag

ALT OM HÅNDBOLD. Lasse Vejlø, Mathias Nielsen, Jonas Gade og Mick Ørum

Kampprogram. mod. mod. mod. mod. mod. mod. Kampens bold sponsor: Serie 1 Damer. Søndag d. 23. april kl på Lødderup Stadion

Futsal i DGI. Futsalregler for voksne (U13 og op efter) Mere information

SKOLEREGLER VERSION Reglerne er udviklet i samarbejde mellem Dansk Skoleidræt, Mastiff A/S og DR.

Velkommen til Årgang 2003 Træningsstævne 2015

Transkript:

TO MINUTTER OM Vi har spurgt de to ungdomstrænere, Dennis T.L. Jensen og Kurt Svejstrup, om deres holdninger til reglen med tidsbegrænsede udvisninger. Svarene er vidt forskellige læs dem her Dennis T.L. Jensen, træner for AGF/Viby U-19 Drenge Mesterrække Hvad synes du om reglen med ti minutters udvisning for et gult kort? Det største problem med reglen er, at ti minutter i undertal ødelægger ens spilkoncept. Ofte laver vi vores offensive spillestil om til en defensiv, når vi kommer en mand i undertal. Og desuden bliver spillerne ikke udviklet, når de ikke spiller. Der kommer for mange tynde advarsler, og vi har oplevet at spille otte mod ni og det er altså ikke med til at udvikle spillet. Hvorfor tror du, reglen er blevet indført? Puha, det er et svært spørgsmål. Det er vel noget med at bremse dumme advarsler, fx verbale tilsvininger. Mit bedste bud er, at det er for at hjælpe dommerne. Hvad er mest positivt ved reglen? Jeg har meget svært ved at se noget positivt ved reglen. Hvad er mest negativt ved reglen? Når man løber ind i en ti-minutters udvisning, så stopper vi med at spille offensivt fodbold. Det bevirker, at vi spiller resultatfodbold og det er ikke udviklende for spillerne. Derudover er det også et stort problem, at dommerne har så forskellige linjer. Den ene gang får vi lov at gå til vaflerne, mens vi ugen efter får meget nemme gule kort. Hvordan oplever du, at spillerne synes om reglen? Flere af mine spillere er frustrerede over, at de skal ud i ti minutter. For mange gange kommer spillerne ikke ind igen, da de jo har større risiko for at få et rødt kort. Det, synes de, er irriterende. 14

TI MINUTTER Kurt Svejstrup. Træner for U-17 Drenge B i Høst IF Hvad synes du om reglen med ti minutters udvisning for et gult kort? Jeg synes, det er en god regel. Der falder en straf nu og her for den spiller, som får det gule kort. Det går jeg ind for og det er både som træner og spiller. Hvorfor tror du, reglen er blevet indført? Jeg tror netop, det er fordi, at konsekvensen kommer her og nu. Spillerne skal mærke, at der er en konsekvens, når de laver ulovligheder på banen. Desuden kunne jeg også forestille mig, at det er noget lettere at administrere, når de gule kort ikke skal indberettes. Hvad er mest positivt ved reglen? Den største fordel er, at hvis en modstander får et gult kort, så kommer hans handling ikke et andet hold til gode. Der kommer en konstant fordel til det hold, forseelsen er begået imod fordelen tildeles det rigtige hold. Og ikke først når spilleren får x antal karantænepoint. Det er godt, at holdet mærker konsekvensen med det samme. Hvad er mest negativt ved reglen? Jeg har ikke så meget negativt om reglen. Det skulle måske være, at det går ud over holdet altså at der skal laves om i opstillingen. Hvordan oplever du, at spillerne synes om reglen? Det er lidt blandet. Jeg har indtryk af, at de fleste synes godt om reglen. Og der er også spillere, der ikke synes om den. De unge spillere, som ikke synes om den, har aldrig oplevet at få karantæne for de gule kort. Derfor tænker de måske ikke på, at det er værre at få karantæne i en hel kamp. Som spiller har jeg aldrig hørt nogen brokke sig over reglen. JYSK fodbold Oktober 5 / 2012 15

Martin Sønder har været dommer i 17-18 år, og han mener helt bestemt, at reglen med de ti minutters bortvisning for et gult kort er rigtig god. Den giver dommeren mulighed for at tage tempoet ud af spillerne ligesom han mener, at spillerne har en sund respekt for reglen. 16

Se video fra kampen i Birkelse på din mobil Jeg giver de kort, jeg synes, der skal gives. I min første Jyllandsseriekamp gav jeg fire gule kort i løbet af syv minutter. Martin Sønder, fodbolddommer TEKST OG FOTOS: BOB GISSELMANN En regel der giver respekt 10-minutters-udvisningen blev blandt andet indført om en hjælp for dommerne. Vi er taget til en Serie 2-kamp i Birkelse i Nordjylland for at høre, hvad en dommertrio har gjort sig af tanker om reglen Vi befinder os i Birkelse i Nordjylland, hvor dagens dommertrio er ved at gøre sig klar til kamp. Notesblok, gule og røde kort og fløjte bliver pakket i Martin Sønders lommer. Han er dagens dommer. På linjerne har han Erik Veggerby og Niels Christian Simonsen. De to erfarne linjedommere trækker i det nærmest hysterisk gule dommertøj, griber hvert sit flag og begiver sig ud på banen. Martin Sønder bliver siddende i omklædningsrummet og funderer over DBU Jyllands særregel med tidsbegrænsede udvisninger til spillere, som må indkassere et gult kort. - Jeg synes, det er rigtig rart med reglen på det her niveau. For spilleren har en sund respekt for reglen og ved, hvad konsekvenserne er nemlig at man spiller i undertal. I træningskampene vil de somme tider spille med, at man ikke ryger ud, når man får et gult kort. Og i de kampe mærker jeg, at de ikke har respekt for det gule kort, siger han og fortsætter i positive vendinger: - Spillerne er også glade for reglen, for de kan jo godt lide, når modstanderne er reduceret til ti mand. De synes, det er en god måde at få afviklet kampen på, siger Martin Sønder, der har været dommer i 17-18 år. Slipper for at give rødt kort Opgøret i dag er en Serie 2-kamp mellem Birkelse IF og Svenstrup-Godthåb IF. Birkelse IF er tophold, mens Svenstrup-Godthåb IF frister en tilværelse i bunden af rækken. Der er ikke meget tænding på kampen, så indtil videre beholder Martin Sønder kortene i lommen. I kampe hvor tempoet og intensiteten er opskruet er Martin Sønder glad for, at han kan benytte sig af de tidsbegrænsede udvisninger. - Fordelen er, at det taget tempoet ud af den spiller, som er oppe at køre. Han kommer med ti minutter udenfor lidt ned i niveau, så han er klar igen, og vi ikke skal give ham et gult kort mere og dermed et rødt. Det er rigtig rart, synes jeg, siger han og peger på følgende minus ved reglen: - Ulempen er, at det ødelægger spillet lidt, hvis man ser fra tilskuerens side. Et hold kan gå fra at være spilstyrende til at få ens spil ødelagt. Linjedommere helt på linje Udeholdet fra Svenstrup-Godthåb IF bringer sig overraskende foran hurtigt i kampen, men allerede inden pausen har hjemmeholdet sat tingene på plads med scoringer til både 1-1, 2-1, 3-1 og 4-1. Dermed er kampen reelt afgjort, da Martin Sønder puster til pause. Mellem de to halvlege er det så de to linjeløberes tur til at komme med deres mening om ti-minutters-reglen. > JYSK fodbold Oktober 5 / 2012 17

Jesper Bolt Jensen (hvid trøje og blå shorts) modtog et gult kort for at puffe til en modstander i Serie 2-kampen mellem Birkelse IF og Svenstrup-Godthåb IF. Han finder reglen med de tidsbegrænsede udvisninger helt fin. Niels Christian Simonsen (billedet) og Erik Veggerby var på linjerne i Birkelse. Begge de to erfarne dommere peger på den omgående straf som den åbenlyst største fordel ved reglen om ti minutters straf i tilfælde af et gult kort. - Jeg kan ikke finde ret meget negativt omkring den regel. Jeg synes, den er god. For det er her og nu, situationen den er og det er her og nu, straffen falder. Og det, synes jeg, er fantastisk positivt, siger Erik Veggerby og kigger over på sin linjedommerkollega, Niels Christian Simonsen, som så tager ordet: - Jeg er helt enig. Jeg synes, det mest positive er, at hvis et hold forcerer sig med vilje for at bremse en situation, der kunne have skabt en god mulighed, så bliver man altså straffet. Og så har man ti minutter, hvor man kommer til at mærke den straf. Det er en rigtig god ting, påpeger han. Hårdt at være i undertal Midt i anden halvleg opstår pludselig en smule dramatik, da to spillere hidser sig op og begynder at skubbe til hinanden. Dommer Martin Sønder er hurtig til at dysse spillerne ned og tildeler helt fortjent de to kamphaner et gult kort hver. Jesper Bolt Jensen var en af de to syndere. På trods af han netop er blevet udvist i ti minutter, så er han ganske tilfreds med reglen. - Ti minutter i undertal har meget at sige. Det kan hurtigt ændre en kamp meget. Så på den måde er reglen god nok. Den er med til, at spillerne forsøger at undgå at få de her gule kort. Den fremmer Fair Play. Vores træner siger også altid, lad nu være med at få de gule kort, så jeg skylder vist en undskyldning til holdet, siger han en smule brødbetynget. Jesper Bolt Jensens holdkammerat, Mads Andreasen, er til gengæld ikke begejstret for de tidsbegrænsede udvisninger. - Jeg synes, den burde blive afskaffet. Det ødelægger tit kampene, når man kommer i undertal. Hvis man stopper en kontra eller hiver en i trøjen, så giver det modstanderen en stor fordel selv om man selvfølgelig har gjort noget ulovligt. Jeg tror også, at kampene bliver mere seværdige uden reglen, siger forsvarsspilleren. Fire advarsler på syv minutter På nær den lille episode med de to iltre spillere midtvejs i anden halvleg, så forløber kampen i en god og fredelig stemning. Hjemmeholdet kører en storsejr hjem på 5-1 selv om udeholdet brændte flere store tilbud. Dommertrioen havde altså en stille dag på kontoret, hvor der dog blev uddelt to gule kort. Kritikere af særreglen påpeger ofte, at dommerne venter med at give advarslerne, da de udmærket er klar over den store pris, det koster for holdet i undertal. Den kritik preller dog helt aldeles af på Martin Sønder. - Nej. Jeg giver de kort, jeg synes, der skal gives. Sådan er det. I min første Jyllandsseriekamp gav jeg fire gule kort i løbet af syv minutter. Men det er jo ikke mig, der vælger at brokke mig eller sparke bolden væk det er altså spillerne, siger Martin Sønder bestemt. 18