DBBF C-dommerkursus. Registrering Program. Velkomst

MANUAL TIL DOMMERBORDET - De vigtigste regler & tips, du skal kende.

Canal Digital Ligaens guide til statistiktageren

Ung Rejs GymnasiumFutsal Regelsæt

LinusPro Beach Handball Cup 2018

Dansk Håndbold Forbund

1.2 Modspillernes/egen kurv Den kurv, der angribes, er modspillernes kurv, og den kurv, som et hold forsvarer, er holdets egen kurv.

DANSK HÅNDBOLD FORBUND

Danmarks Basketball Forbund Børneregler fortolkninger, præciseringer og gode råd

Time Out. Diskvalifikation af RØD 7 og nyt opgiverkast.

DBBF basistrænerkursus. Basistrænerkursus Svendborg, November 2012

SKOLEREGLER VERSION Reglerne er udviklet i samarbejde mellem Dansk Skoleidræt, Mastiff A/S og DR.

Danmarks Basketball Forbund Børneregler Fortolkninger, præciseringer og gode råd

Scoring Et hold scorer mål, ved at en spiller kaster disc en til en medspiller, som griber den i modstandernes målzone.

100 spørgsmål om spilleregler i håndbold Ja Nej

Basistrænerkursus Næstved SUW 2015

Below water no one can hear you scream... Dommerkursus

Futsal i DGI. Futsalregler for voksne (U13 og op efter) Mere information

Below water no one can hear you scream...

Der må ikke skrives på opgavearket. Regeltest udarbejdet af DU s kompetencegruppe

Regelspørgsmål Beach Handball Test din viden om reglerne i beach handball her. Se spørgsmål, og svar på efterfølgende slide.

Hobro IK Fodbold inviterer til FYRKAT CUP 2015

SPILLEREGLER Smurfit Kappa Cup Juleturneringen - små mål (håndbold mål)

Der må ikke skrives på opgavearket

Internationale Flag Football Regler 2003 EFAF. Dansk udgave

Program Momenti Beach Cup

Spilleregler for indefodbold

Regelspørgsmål Beach Handball

Regeltest C Nye spilleregler pr. 1. juni 2010 udarbejdet af DU s kompetencegruppe - regelansvarlig Johnny Tauman

BSF FAIRPLAY FODBOLD FITNESS STÆVNE

INDEFODBOLDLOVEN 2017/2018

Stævnegebyr på 400,- DKK skal være indbetalt på konto

DBU JYLLAND INDEFODBOLD. SPILLEREGLER (udsnit) - små mål 2013/2014

Fraugde Cup Stævneprogram for indefodboldstævnet Weekenden den 1. og 2. december 2018 i Fraugde Hallen. Arrangør: Fraugde G & IF

R 1 Banen

FINA VANDPOLOREGLER August 2013

MINIBASKET FESTIVAL 2014

Dimension: Håndboldbane (minimum 18 x 36 meter). For U10 og yngre spilles på tværs af håndboldbane

Der er 11 spillere på en fodboldbane. De fordeles i målet, i forsvaret, på midtbanen og i angrebet. Spillernes rolle.

Futsal regler for Oplandsturneringen Opdateret den Side 1 af 5

1 spiller over midten. Målmand må tage bold med hænder

I denne test kan der godt være mere end et rigtigt svar i hvert spørgsmål

Firma Cup Indendørs fodboldstævne. Med bander, en mand over midt og målmanden må ikke bruge hænderne. Borgerskolen. Søndag 16/

Spilleregler for FLU Futsal. 1 Banen

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Blok og Rebound (Defensive Boards) Blokere og Afholde (Close out and Contain)

SKOLEREGLER VERSION 2014

DBU Lolland-Falster. Spilleregler m. v.

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC

Regeltest distriktsforbund, region og kredse august Der må ikke skrives på opgavearket, og spørgsmålene skal indsamles efter brug

Til Dommere og Observatører

BLÅ 30 skal udføre et straffekast. Hvad skal du være opmærksom på?

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Internationale BASKETBALL LOVE. 16. Udgave

Regler for UV- Rugby

Spire Cup Vi har været nødt til at lave lidt tilføjelser for rækkerne, som fremgår af de enkelte dages stævneprogrammer.

Futsal placeringer ved 2 og 3 dommere.

Kampleder 7- og11 mands

ELITE-regeltest A og B samt Regeltest C til Styregrupperne samt kredse og distriktsforbund august 2010

Regler for UV-Rugby i Danmark Oversat fra CMAS Internationale Regler, som sidst er ændret september 1997.

SKOLEREGLER. Reglerne er udviklet af Mastiff A/S i samarbejde med Dansk Skoleidræt og DR.

DBU Lolland-Falsters retningslinjer for Futsal,

Teknisk træning. Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub

Stævneprogram. Søndag den 13. januar Rødovre Hallen Rødovre Parkvej Rødovre

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil

Teknisk træning. inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub

Transkript:

Basket/ kend spillet Kampafvikling Officialrollen Praktik Eventuelt spillets ide hvordan bolden spilles forseelser, fej og særlige situationer børneregler Internationale regler (seniorregler) dommerbord tidtagning 24-sek protokollen

Spillets regler Spillets ide Hvert hold består af 5 spillere og indtil 7 udskiftningsspillere En kamp består af 4 perioder à 10 minutter Er en spiller skyld i personlig kontakt med en modspiller, dommes personlig fejl For at imødegå "nøl" skal et hold forsøge scoring inden 24 sekunder Ligeledes skal et hold spille bolden frem til modspillernes banehalvdel inden 8 sekunder bolden må da ikke spilles tilbage til egen banehalvdel Alle indkast tages fra nærmeste sted ved nærmeste sidelinie eller baglinie -efter scoring bag baglinien Kampen starter med dommerkast på banemidten (tip-off) Hvis to modspillere under kampen begge får så fast tag i bolden, at ingen af dam kan erobre den alene uden unødigt hårdt spil (holdt bold). Bolden går da til det hold der ikke fik den ved tip-off eller seneste holdt bold Det er tilladt at drible med een hånd ad gangen og så langt og så længe man vil at gribe bolden, drible og igen fastholde bolden for derefter at spille den videre til en medspiller eller søge at score at pivotere, d.v.s. at spilleren med bolden bevæger den ene fod i flere retninger, så Iænge mindst en del af den anden fod rører samme sted på banen at score fra ethvert sted på banen. Skydes der uden for 3-points buen, giver det 3 points, scoring indenfor buen giver 2 points» medens scoring på straffekast gu/er 1 point

Spillets regler Det er forbudt at bevæge sig mere end ét skridt med bolden uden dribling at drible videre, når man én gang har standset sin dribling ved at røre bolden samtidig med begge hænder eller lade den hvile i sin hånd at opholde sig i 3 sekunder med eller uden bolden i modstanderholdets felt at spille bolden tilbage på egen banehalvdel forsætligt at sparke til bolden under spil eller slå til bolden med knyttet hånd at spille bolden uden for banen, så den rører noget eller nogen på eller uden for grænse-linierne eller bagsiden af målpladen Straf for ovenstående er indkast til modstanderen Personlige fejl Er at dække så tæt, at sammenstød medmodspilleren er uundgåelig Er at armspærre for, skubbe til eller slå en modspiller, uanset om denne har bolden Straffen for ovenstående er altid indkast eller straffekast såfremt fejlen bliver begået mod en spiller i scoringsforsøg. Ved femte fejl udvises spilleren for resten af kampen Ved holdets femte og efterfølgende fejl i samme periode medfører en fejl automatisk to straffekast til modstanderen (undtaget herfra er fejl begået af holdet med boldbesiddelse)

Teknisk fejl / usportslig optræden Spillets regler Er når man overtræder intentionerne om fair-play ved fx Tale grimt om med og modspillere, officials o. lign. Unødig hårdt spil, voldsomt sparken til bolden Usportslig optræden i øvrigt Diskvalificerende fejl Grov forseelse der medfører umiddelbar og øjeblikkelig bortvisning fra hallen Begge ovenstående fejltyper straffes med to straffekast til modstanderen, hvorefter modstanderen får bolden udfor midten til indkast

Børnereglerne U8 U10 U12 U14 EASY/mikro Yngstemini Ældstemini Drenge-piger Børnereglerne er lavet med det formål at lette legen, højne glæden, prioritere de sociale aspekter og fremme fair play. Dette også med sigte på, at forældre kan hjælpe med ved afvikling af en kamp som protokolførere, tidtagere, dommere (eller som sportsligt korrekte tilskuere )

Tidtager Kampur Time-out stopur Scoringstavle Holdt bold pil Fejlskilte Holdfejl skilte + flag Lyd ved timeouts Protokolfører Noterer i protokollen: Indsætninger Point per spiller Fejl per spiller Løbende scoring Time outs Dommerbord 0 0 0 0 1 2 3 4 5 00 GÆSTER 00 HJEMME 00:00 TID Begge Følger kamp og ser hvem der scorer Ser på dommeren Dobbeltchecker stilling Hjælper hinanden 24 (ikke mini)

Protokolfører: Inden kamp Før kamp: Fold pap ind bag 3 protokolark Udfyld kampinfo (jvf næste slide) Navn på hjemme/ude hold Kampnummer, række, sted og dato Navne på dommere Trænerne skriver holdopstilling i protokollen Indsætning noteres før hver periode sæt X ud for hver spiller, som er på banen (ved indskiftning sættes et ekstra X) Øjenkontakt med dommer før kampstart

Holdt Bold Pil Pilen peger i den retning, hvor det hold, der skal have bolden næste gang angriber i (peger mod den kurv, hvor de skal score) Ved kampstart: Pilen vendes modsat angrebsretningen for det hold, som får boldkontrol efter tip-off Pilen vendes Hver gang et hold har haft indspil fra siden efter holdt bold og periodestart. i halvlegen NB! I U8 og U10 anvendes pilen ikke!

Registrering af fejl Personlige fejl: Registreres i protokollen (se senere) Fejlskilte 1 til 5 vises, når fejlen er registreret Ved 5. personlige fejl, udvises spilleren Holdfejl: Registreres i protokollen (se senere) Holdfejl skiltet føres udfor holdets bænk (ikke angrebsretning) Holdfejl tælles indenfor den enkelte periode og nulstilles efter hver periode Flaget rejses, når spillet starter efter 4. holdfejl Ved 5. holdfejl og derefter skydes straffe ved de efterfølgende fejl (dog ikke angrebsfejl)

MINIProtokol: udfyldning inden kamp Hjemmeholds info Gæstende holds info Kampinfo Dommere

Protokolfører: Under kamp Personlige fejl noteres (sæt X) (eller X T, X U eller X D ) Scoringer noteres ud for spilleren 2 points scoringer: 2-tal 3-points scoringer: 3 -tal med ring om MINI: Straffekast start med et/to nul( er). Streg over hvis der scores SENIOR: Tuborg løbende scoring (streg over) Time outs noteres (sæt X) Pr. hold: højst 2 time-outs i 1. halvleg og 3 time-outs i 2. halvleg Ved panik : Ingen panik! Kontakt dommeren

Eksempel på udfyldt mini protokol 14 6

Seniorprotokollen

Dommerbordet Tidtager Uret stoppes kun, hvis Uret startes, når Dommeren fløjter, eller Ved scoringer i løbet af 4. periodes sidste to minutter Bolden berøres af en spiller på banen. Dommeren viser det med håndsignal

Dommerbordet 24-sek 24 sek uret kun nulstilles når bolden i et skudforsøg rammer (eller går gennem) ringen der bliver begået fejl (ikke dobbeltfejl) der er "fod på nyt hold får boldkontrol Ny regel fra 2010 når bolden er på modstanderens banehalvdel Under 14 sekunder tilbage uret nulstilles til 14 sekunder 14 eller flere sekunder tilbage tiden bliver hvor den er At uret ikke nulstilles når: der er almindelig udebold samme hold får bolden ved dommerkast/dobbeltfejl et skudforsøg ikke rammer ringen Uret startes, når Bolden berøres af en spiller på med håndsignal banen. Dommeren viser det

1. Periode starter: Indsætning 24 23 12 4 8 4 9 99 6 10

#99 scorer lay-up

#23 scorer 3 point skud Hint: Er det 23 eller????

#12 laver skubbe fejl på SISU #10 Slam! 12 10

SISU s træner tager Time-Out Kom igen! 9 Coach SISU 6 4 10 8

De nye regler Banen

De nye regler 3-p linjen 3-sek felt No-charge område

De nye regler No-charge-området The purpose of the no-charge semi-circle rule is not to reward a defensive player who has taken a position under his own basket in order to draw a charging foul against an offensive player who is in control of the ball and is penetrating towards the basket. Kort fortalt: der kan ikke dømmes angrebsfejl i dette område

Forseelser (kap 6) Bold/Spiller uden for banen Driblereglen Skridtreglen 3-5-8-24 sekunder Tilbagespil Goaltending

Personlige fejl Kropspærring Kropskub Ulovlig opdækning bagfra Fastholden Ulovlig screening Ulovlig brug af hænder Skub

Fejl Scoringsforsøg Diskvalificerende Usportslig Tekniske fejl Spiller Coach

Børnereglerne Lette spillet for alle Fokus på det sjove Udvikling vigtigst Progression fra begynder til øvet Spillederrollen Samarbejde med coaches

Børneregler U8 (mikro) 4-4 (stævner) 4 x 6 minutter (alle spiller lige meget) Minus holdt bold Minus straffekast Personlig opdækning (max ½ bane) Ingen tidsregler Dobbeltdribling og skridt findes ikke Ingen fejl

Børneregler U10 (yngste-mini) 4-4 (stævner) 4 x 6 minutter (alle spiller lige meget) Minus holdt bold Minus straffekast fejl i scoringsforsøg 1 point og bold i siden Personlig opdækning (max ½ bane) Ingen tidsregler Fejl dømmes, men noteres ikke

Børneregler U12 (ældste-mini) 4 x 10 minutter (alle spiller lige meget) Straffekast (4m) Personlig opdækning (20 pts reglen) Ingen tidsregler Dobbeltdribling og skridt gradueres efter niveau