Svanemærkning af Indendørs maling og lak

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svanemærkning af Indendørs maling og lak"

Transkript

1 Svanemærkning af Indendørs maling og lak Version november december 2016 Nordisk Miljømærkning

2 Indhold Hvad indeholder dette dokument? 3 Hvad kan Svanemærkes? 3 Hvordan søger man? 4 Hvad kræves der for at blive Svanemærket? 5 Miljøkrav 5 Markedsføring 5 Svanemærkets udformning 6 Efterkontrol 7 Hvor længe gælder licensen 7 Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 EUs kriterier Ansøgningsvejledning Markedsføring af Svanemærkede Indendørs maling og lak - fjernet bilag Indendørs maling og lak 096, version 2.5, 11. maj 2015 Adresser Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanemærket. Nedenstående organisationer/virksomheder anvender Svanemærkningen efter opgave fra det respektive lands regering. For yderligere oplysninger se hjemmesiderne:. Danmark Miljømærkning Danmark Fonden Dansk Standard Portland Towers Göteborg Plads 1 DK-2150 Nordhavn Telefon Fax E-post: info@ecolabel.dk Sverige Miljömärkning Sverige AB Box SE Stockholm Telefon E-post: svanen@svanen.se Norge Miljømerking Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Telefon Fax E-post: info@svanemerket.no Finland Miljömärkning Finland Box 489 FIN Helsingfors Telefon E-post: joutsen@ecolabel.fi Island Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suðurlandsbraut 24 IS-108 Reykjavik Telefon Fax svanurinn@ust.is Dette dokument må kun kopieres i sin helhed og uden nogen form for ændring. Citater fra dokumentet kan benyttes hvis kilden, Nordisk Miljømærkning, oplyses.

3 Hvad indeholder dette dokument? Dette dokument indeholder kriterier for miljømærkning af indendørs maling og lak med Svanemærket, som bliver administreret af Nordisk Miljømærkning. Kriterierne for indendørs maling og lak er identiske med EU s miljømærkning af indendørs maling og lak i henhold til Kommissionens beslutning K(2008)4453 af 13. august 2008 om opstilling af reviderede miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til indendørs malinger og lakker. Dokumentet er vedhæftet her som bilag 1. Til kriterierne i EU s miljømærkning er udarbejdet en vejledning med færdige skemaer, som kan udfyldes af ansøger og underleverandører: Application pack for the ecolabel. Vejledning er vedhæftet her som bilag 2. Visse dele af Section 1 i vejledningen er kun aktuelt for ansøgning til EU s miljømærke og skal ikke udfyldes ved ansøgning om Svanemærkning. Da kriterierne er identiske med EU s miljømærknings kriterier, indebærer det at producenten, hvis det er ønskeligt, kan søge parallelt om både Svanen og EU-blomsten og dermed få retigheder til at bruge begge miljømærkerne. Hvad kan Svanemærkes? Følgende produkter, som også er omfattet af Blomstens kriterier (se Artikel 2 i EU s kriterier), kan Svanemærkes: Produktgruppen indendørs malinger og lakker omfatter indendørs dekorative malinger og lakker, træbejdse og tilsvarende produkter (jf. stk. 2, som er beregnet til gør-det-selv eller professionelle brugere, og som primært er udviklet til indendørs brug og markedsføres som sådan). Denne omfatter bl.a. gulvlakker og -malinger samt produkter, som tones af detailhandleren efter anmodning fra private kunder eller professionelle dekoratører, dekorative malinger i flydende form eller pastaform, som af fabrikanten er blevet tilpasset, tonet eller forberedt for at opfylde forbrugerens behov, herunder grundmalinger (og mellemstrygningsmalinger) til disse produktsystemer. Maling defineres som et pigmenteret overfladedækkende materiale i flydende form, pastaform eller pulverform, der, når det påføres et underlag, danner en uigennemsigtig film med beskyttende, dekorative eller specifikke tekniske egenskaber. Lak defineres som et ufarvet overfladedækkende materiale, der, når det påføres et underlag, danner en fast, gennemsigtig film med beskyttende, dekorative eller specifikke tekniske egenskaber. Efter påføring tørrer malingen eller lakken til en fast, vedhængende og beskyttende belægning. Dekorative malinger og lakker anvendes i og på bygninger, samt til udsmykningen af og inventaret i disse med henblik på dekorative og beskyttende formål. De benyttes in situ. De benyttes hovedsagelig til dekorative formål, men de har også en beskyttende rolle. Træbejdse (lasurer) er malinger, som giver en transparent eller semitransparent film, der forskønner og beskytter træet mod vejrlig, og som letter vedligeholdelsen. Svanemærkning af Indendørs maling og lak (7)

4 Følgende produkter er ikke omfattet af produktgruppen: l rustbeskyttelsesmidler l antifouling-malinger l træbeskyttelsesprodukter l overfladebelægninger til særlige industrielle og professionelle anvendelsesformål, heriblandt tykfilm-maling (heavy-duty coatings) og to-komponente produkter l specialiserede produkter, herunder specifikke pletforseglere og grundmalinger med høj gennemtrængningsevne l facademalinger og -lakker l alle produkter som hovedsagelig er udviklet til udendørs brug og markedsføres som sådan. Hvordan søger man? Ansøgningen sendes til Nordisk Miljømærkning i det land produktet skal sælges, se adressen på side 2. Ansøgningen består af en ansøgningsblanket og dokumentation som viser, at kravene opfyldes (er specificeret i kravene og vejledningen). Der kan findes yderligere oplysninger og hjælp vedrørende ansøgningen. Gå ind på det pågældende lands hjemmeside for at få oplysninger. Omkostninger Der beregnes en ansøgningsafgift i forbindelse med, at virksomheden søger licens. Ud over dette beregnes der en årsafgift baseret på omsætning af det Svanemærkede produkt. Salg i det øvrige Norden Hvis licensen registreres i et andet nordisk land får man mulighed for at anvende Svanemærket på et større marked. Følgende skal da indsendes til Nordisk Miljømærkning: l Blanket for salg i det aktuelle land Registreringen er omkostningsfri, men der skal betales årsafgifter iht. det respektive lands afgiftsregler. Omkostninger ved brug af både Svanemærket og EU s miljømærke Blomsten Ved ansøgning og brug af både Svanemærket og EU s miljømærke Blomsten på det samme produkt kan der gives rabat, venligst kontakt Nordisk Miljømærkning i det aktuelle land for nærmere information. Spørgsmål Ved spørgsmål kontaktes Nordisk Miljømærkning, se adresse på side 2. Svanemærkning af Indendørs maling og lak (7)

5 Hvad kræves der for at blive Svanemærket? For at få en Svanelicens skal alle krav opfyldes. Gyldig licens i henhold til EU s kriterier for indendørs maling og lak i henhold til Kommissionens beslutning 2002/739/EF af 3. september 2002 udgør tilfredsstillende dokumentation for opfyldelse af Miljøkrav. Udover dette skal punkterne under Markedsføring og Svanemærkeds udforming opfyldes. Miljøkrav Kravene er identiske med EU s kriterier for indendørs maling og lak i henhold til Kommissionens beslutning 2002/739/EF af 3. september 2002 om opstilling af reviderede miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til indendørs malinger og lakker og om ændring af beslutning 1999/10/EF med følgende præcisering: Artikel 3 og Kriterium 8 i EU s kriterier udgår hvis produktet ikke mærkes med EU s miljømærke. Krav vedrørende Svanemærkets udforming skal opfyldes, se nedenfor. Markedsføring Miljømærket Svanen er et varemærke, der nyder meget stor anerkendelse og troværdighed i Norden. Det Svanemærkede produkt/tjeneste må markedsføres med Svanemærket, så længe licensen er gyldig. Mærket skal placeres på en sådan måde, at der ikke opstår tvivl om, hvad der menes med mærkningen og sådan at det fremgår, at produktet er miljømærket. Man kan læse mere om markedsføring i Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. Svanemærkning af Indendørs maling og lak (7)

6 Svanemærkets udformning Svanemærket er udformet på følgende måde: licensnummer Hver licens får et unikt licensnummer, der skal anvendes sammen med mærket. Følgende forklarende tekst skal findes på produktet: Egnet til indendørs brug. Restriktioner for brug af farlige stoffer. Lavt indhold af opløsningsmidler. Der kan læses mere om mærkets udformning i Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. Ved licens og brug af både Svanen og EU Blomsten kan mærkerne placeres sammen på følgende måde: Efterkontrol Nordisk Miljømærkning kan kontrollere, at produktet opfylder Svanens krav også efter, at der bevilges en licens. Det kan f.eks. ske ved besøg på stedet eller stikprøvekontrol. Hvis det viser sig, at produktet ikke opfylder kravene, kan licensen trækkes tilbage. Der kan også tages stikprøver i handlen og disse kan analyseres af et upartisk laboratorium. Hvis kravene ikke opfyldes, kan Nordisk Miljømærkning kræve, at licenshaveren betaler analyseomkostningerne. Svanemærkning af Indendørs maling og lak (7)

7 Hvor længe gælder licensen Nordisk Miljømærkning fastsatte kriterierne for Indendørs maling og lak version 2.0 den 4. november 2008 og de gælder til og med 31. december På sekretariatsledermøde den 13. september 2011 blev det vedtaget at forlænge kriterierne til den 30. juni Den nye version af kriterierne hedder 2.1. På Nordisk Miljømærkningsnævns møde den 15. juni 2012 blev det vedtaget at forlænge kriterierne til den 30. juni Den nye version af kriterierne hedder 2.2. På sekretariatsledermøde den 19. juni 2013 blev det vedtaget at forlænge kriterierne til den 31. marts Den nye version af kriterierne hedder 2.3. På Nordisk Miljømærkningsnævns møde den 19. marts 2014 blev det vedtaget at forlænge kriterierne til den 30. juni Den nye version af kriterierne hedder 2.4. På Nordisk Kriteriegruppes møde den 11. maj 2015 blev det vedtaget at forlænge kriterierne til den 31. december Den nye version af kriterierne hedder 2.5. Miljømærkningslicensen gælder, så længe kriterierne opfyldes og indtil disse kriterier holder op med at gælde. Kriterierne kan forlænges, i sådanne tilfælde forlænges licensen automatisk og licenshaveren får meddelelse. Senest 1 år inden kriterierne holder op med at gælde, skal det meddeles hvilke kriterier, der skal gælde efter kriteriernes sidst gyldighedsdato. Licenshaveren tilbydes så mulighed for at forny licensen. Svanemærkning af Indendørs maling og lak (7)

8 Bilag 1 EUs kriterier Svanemærkning af Indendørs maling og lak - 2

9 KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den K(2008)4453 KOMMISSIONENS BESLUTNING Af om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til indendørs malinger og lakker (EØS-relevant tekst) DA DA

10 KOMMISSIONENS BESLUTNING Af om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til indendørs malinger og lakker (EØS-relevant tekst) KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1980/2000 af 17. juli 2000 om en revideret ordning for tildeling af et EF-miljømærke 1, særlig artikel 6, stk. 1, andet afsnit, og ud fra følgende betragtninger: (1) I forordning (EF) nr. 1980/2000 fastsættes det, at Fællesskabets miljømærke kan tildeles et produkt, som besidder egenskaber, der giver det mulighed for i væsentlig grad at bidrage til forbedringer i forbindelse med vigtige miljøforhold. (2) Forordning (EF) nr. 1980/2000 foreskriver, at der for hver produktgruppe fastsættes specifikke miljømærkekriterier på grundlag af kriterier udarbejdet af Den Europæiske Unions Miljømærkenævn. (3) Den foreskriver endvidere, at miljømærkekriterierne og de krav til vurdering og verifikation, der er knyttet til kriterierne, skal gennemgås i god tid inden udløbet af gyldighedsperioden for de kriterier, der er specificeret for hver produktgruppe. (4) Der er i medfør af forordning (EF) nr. 1980/2000 foretaget en gennemgang af miljøkriterierne og de tilhørende krav til vurdering og verifikation, som er fastsat ved beslutning 2002/739/EF af 3. september 2002 om opstilling af reviderede miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til indendørs malinger og lakker og om ændring af beslutning 1999/10/EF 2. Miljøkriterierne og de tilhørende krav til vurdering og verifikation gælder til den 28. februar (5) På baggrund af gennemgangen er det hensigtsmæssigt at tage hensyn til den videnskabelige udvikling og udviklingen på markedet ved at ændre definitionen af produktgruppen og fastsætte nye miljøkriterier. (6) Beslutning 2002/739/EF bør derfor erstattes. (7) Miljøkriterierne og de tilhørende krav til vurdering og verifikation bør gælde til den [fire år efter meddelelse af denne beslutning]. (8) Der bør gælde en overgangsperiode for producenter, hvis produkter har fået tildelt miljømærket for indendøres malinger og lakker inden den [datoen for meddelelse af denne beslutning], eller som har ansøgt om tildeling af et sådant miljømærke inden 1 2 EFT L 237 af , s. 1. EFT L 236 af , s. 4. Ændret ved beslutning 2007/457/EF (EUT L 173 af , s. 29). DA DA

11 den [datoen for meddelelse af denne beslutning], således at de får tid nok til at tilpasse deres produkter til at opfylde de reviderede kriterier og krav. Af hensyn til sikkerheden om retstilstanden bør det tillades producenter at indgive ansøgninger i henhold til kriterierne i beslutning 2002/739/EF eller kriterierne i nærværende beslutning indtil den 28. februar Efter den dato bør kun kriterierne i nærværende beslutning anvendes. (9) Foranstaltningerne i denne beslutning er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 17 i forordning (EF) nr. 1980/2000 VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING: Artikel 1 1. Produktgruppen "indendørs malinger og lakker" omfatter indendørs dekorative malinger og lakker, træbejdse og tilsvarende produkter, jf. stk. 2, som er beregnet til gør-det-selv eller professionelle brugere, og som primært er udviklet til indendørs brug og i omsætning som sådanne. Den omfatter bl.a. gulvlakker og -malinger; produkter, som tones af detailhandleren efter anmodning fra private kunder eller professionelle dekoratører; tonesystemer; dekorative malinger i flydende form eller pastaform, som af fabrikanten eventuelt er blevet tilpasset, tonet eller forberedt for at opfylde forbrugerens behov, herunder grundmalinger og mellemstrygningsmalinger til disse produktsystemer. 2. Ved "maling" forstås et pigmenteret overfladedækkende materiale i flydende form, pastaform eller pulverform, der, når det påføres et underlag, danner en uigennemsigtig film med beskyttende, dekorative eller specifikke tekniske egenskaber. Ved "lak" forstås et ufarvet overfladedækkende materiale, der, når det påføres et underlag, danner en sammenhængende gennemsigtig film med beskyttende, dekorative eller specifikke tekniske egenskaber. Ved "dekorative malinger og lakker" forstås malinger og lakker, der anvendes i og på bygninger, synligt træværk og bygningsaptering til dekorativt og beskyttende formål. De påføres på stedet. Deres formål er hovedsagelig dekorativt, men de har også en beskyttende funktion. Ved "træbejdse (lasur)" forstås et overfladebehandlingsmiddel, som giver en transparent eller semitransparent film, der forskønner træværk og beskytter det mod vejrliget, og som er let at vedligeholde. Ved "tonesystemer" forstås en metode til fremstilling af farvet maling ud fra en "base" og kulørte tonefarver. 3. Produktgruppen omfatter ikke a) rustbeskyttelsesmidler b) antifouling-malinger c) træbeskyttelsesprodukter d) overfladebelægninger til særlige industrielle og professionelle anvendelsesformål, herunder tykfilmmaling (heavy-duty coatings) e) facademalinger DA DA

12 f) produkter, som hovedsagelig er udviklet til udendørs brug og i omsætning som sådanne. Artikel 2 1. For at få tildelt et miljømærke i medfør af forordning (EF) nr. 1980/2000 skal malinger og lakker tilhøre produktgruppen "indendørs malinger og lakker" som defineret i artikel 1 og opfylde miljøkriterierne i bilaget, jf. dog stk. 2 og Tokomponentprodukter til særlige formål skal opfylde følgende betingelser: a) begge komponenter skal hver for sig opfylde miljøkriterierne i bilaget (undtagen kravet til flygtige organiske forbindelser) b) de skal ledsages af en oplysning om, at de enkelte komponenter hverken må bruges hver for sig eller blandes med andre produkter c) det færdigblandede produkt skal også opfylde miljøkriterierne, herunder kravet til flygtige organiske forbindelser. 3. Overfladebehandlingsmidler, der bringes i omsætning til såvel indendørs som udendørs brug, skal opfylde både denne beslutnings kriterier for indendørs malinger og lakker og kriterierne i beslutning [beslutningens nummer indsættes her] for udendørs malinger og lakker. Artikel 3 Miljøkriterierne for produktgruppen "indendørs malinger og lakker" og de krav til vurdering og verifikation, der er knyttet til disse kriterier, gælder til den [fire år efter datoen for denne beslutnings ikrafttræden]. Artikel 4 Til administrative formål tildeles kodenummeret "32" til produktgruppen "indendørs malinger og lakker". Beslutning 2002/739/EF ophæves. Artikel 5 Artikel 6 1. Et miljømærke, der er tildelt produkter i produktgruppen "indendørs malinger og lakker" før den [datoen for meddelelse af denne beslutning], må fortsat benyttes til den 28. februar Er der indgivet en ansøgning om tildeling af miljømærket til produkter i produktgruppen "indendørs malinger og lakker" før den [datoen for meddelelse af denne beslutning], kan sådanne produkter få tildelt miljømærket i henhold til kriterierne i beslutning 2002/739/EF. I disse tilfælde må miljømærket benyttes til den 28. februar Ansøgninger om tildeling af miljømærket til produkter i produktgruppen "indendørs malinger og lakker", som indgives efter den [datoen for meddelelse af denne DA DA

13 beslutning], men før den 1. marts 2009, kan bygge på enten kriterierne i beslutning 2002/739/EF eller kriterierne i nærværende beslutning. Bygger ansøgningen på kriterierne i beslutning 2002/739/EF, må miljømærket benyttes til den 28. februar Artikel 7 Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne. Udfærdiget i Bruxelles, På Kommissionens vegne Stavros Dimas Medlem af Kommissionen DA DA

14 BILAG A. GENERELLE FORHOLD Sigtet med kriterierne Disse kriterier tager især sigte på: at fremme effektiv anvendelse af produktet og reducere affaldsmængden til et minimum at mindske miljørisikoen og andre risici (som f.eks. ozon i troposfæren) ved at mindske emissionerne af opløsningsmidler at mindske udledninger af giftige og på anden måde forurenende stoffer til vandområder. Kriterierne er fastsat på niveauer, der fremmer mærkning af indendørs malinger og lakker med en lavere miljøbelastning. Vurderings- og verifikationskrav Der er ved hvert kriterium anført specifikke vurderings- og verifikationskrav. Når ansøgeren skal fremlægge erklæringer, dokumentation, analyse- og testresultater eller andet belæg for, at kriterierne er opfyldt, menes der, at materialet kan stamme fra ansøgeren og/eller dennes leverandør(er) og/eller deres leverandør(er) osv., alt efter omstændighederne. Der kan eventuelt anvendes andre testmetoder end dem, der er anført ved de enkelte kriterier, hvis disse accepteres som ligeværdige af det ansvarlige organ, der skal vurdere ansøgningen. De ansvarlige organer kan om nødvendigt kræve supplerende dokumentation og foretage uafhængig verifikation. Det anbefales de ansvarlige organer at tage hensyn til, om der anvendes anerkendte miljøledelsesordninger, f.eks. EMAS eller EN ISO 14001, når de bedømmer ansøgningerne og kontrollerer, om kriterierne overholdes (NB: der er ikke krav om anvendelse af sådanne ledelsesordninger). Når der i kriterierne henvises til ingredienser, omfatter dette både stoffer og kemiske produkter. Definitionerne af "stof" og "kemisk produkt" findes i REACH-forordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/ ). Produktets nøjagtige formulering skal oplyses til det ansvarlige organ for så vidt angår alle de stoffer, ansøgeren benytter deri. Alle stoffer, herunder urenheder, der forekommer i en koncentration på mere end 0,01% (m/m), skal anføres, medmindre der i kriterierne er angivet en lavere koncentration. B. MILJØKRITERIER Alle kriterier undtagen kriterium 3, der vedrører indholdet af flygtige organiske forbindelser (VOC), gælder for malingen eller lakken, som den forefindes i emballagen. I overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/42/EF 4 anvendes grænsen for VOC-indholdet på produktet i brugsklar tilstand, således at det maksimale VOCindhold beregnes under hensyntagen til den anbefalede tilsætning af farvestof og/eller fortynder. Til beregningen er der brug for data fra råvareleverandører om tørstofindhold, VOC-indhold og densitet. 3 4 EUT L 396 af , s. 1. Ændret ved Rådets forordning (EF) nr. 1354/2007 (EUT L 304 af , s. 1). EUT L 143 af , s. 87. DA 6 DA

15 Kriterium 1 og 2 anvendes kun på hvide og lyse malinger (færdigmalinger, grundmalinger, mellemstrygningsmalinger m.v.). For tonesystemer anvendes kriterium 1 og 2 kun på den hvide base (den base, der har størst indhold af TiO 2 ). Hvis der med den hvide base ikke kan opnås den rækkeevne på 8 m 2 pr. liter ved en dækkeevne på 98%, som kræves i kriterium 7.a), skal kriteriet være opfyldt efter toning til standardfarven RAL Kriterium 1 og 2 anvendes ikke på transparente overfladebehandlingsmidler. 1. Hvide pigmenter Indhold af hvide pigmenter (hvide uorganiske pigmenter med et brydningsindeks på over 1,8): Malinger skal have et indhold af hvide pigmenter på 36 g eller derunder pr. m 2 tør film med 98 % opacitet. Dette krav gælder ikke lakker og træbejdse. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal enten fremlægge en erklæring om ingen brug eller dokumentation for indholdet af hvide pigmenter og rækkeevnen samt en udførlig beregning, der viser, at dette kriterium er opfyldt. 2. Titandioxid Titandioxid: Emissioner og udledning af affald fra fremstillingen af det anvendte titandioxidpigment må ikke overskride følgende værdier (jf. referencedokumentet om bedste tilgængelige teknik (BREF) om uorganiske kemikalier i storskalaproduktion, august 2007): SO x -emissioner (udtrykt som SO 2 ): 252 mg pr. m 2 tør film (98 % opacitet) sulfataffald: 18 g pr. m 2 tør film (98 % opacitet) chloridaffald: 3,7, 6,4 og 11,9 g m² tør film (98 % opacitet) for henholdsvis naturlig rutil, syntetisk rutil og slagge. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal enten fremlægge en erklæring om ingen brug eller dokumentation for henholdsvis emissionsniveauerne og udledningen af affald for så vidt angår disse parametre, produktets titandioxidindhold, rækkeevnen samt en udførlig beregning, der viser, at dette kriterium er opfyldt. 3. Flygtige organiske forbindelser (VOC) VOC-indholdet må ikke overstige: Produktkategori (2004/42/EF) VOC-grænse (g/l inkl. vand) Indendørs mat (vægge og lofter) (glans <25@60º) 15 Indendørs blank (vægge og lofter) (glans >25@60º) 60 Maling til indendørs træværk og beklædning (træ og metal), inkl. grunder og mellemstrygning 90 Indendørs lak og træbejdse, inkl. dækkende træbejdse 75 Indendørs træbejdse med minimal lagtykkelse 75 Grundere 15 DA 7 DA

16 Hæftegrundere 15 Enkomponent specialoverfladebehandlingsmidler 100 Tokomponent specialoverfladebehandlingsmidler, f.eks. til gulve 100 Effektmalinger 90 I denne forbindelse forstås der ved flygtige organiske forbindelser (VOC) alle organiske forbindelser med et begyndelseskogepunkt ikke over 250 C målt ved normaltryk på 101,3 kpa, jf. definitionen i direktiv 2004/42/EF. Underkategorierne af maling og lak i direktivet benyttes til definering af VOC-grænser. Kun de kategorier, der er relevante for indendørs overfladebehandlingsmidler, er vist her. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt. Ansøgeren skal angive VOC-indholdet for alle produkter. 4. Flygtige aromatiske kulbrinter (VAH) Flygtige aromatiske kulbrinter må ikke tilsættes direkte til produktet før eller ved toning (når det er relevant); der kan dog tilsættes VAH-holdige ingredienser, så længe VAHindholdet i slutproduktet bliver højst 0,1% (m/m). I denne forbindelse forstås der ved flygtige aromatiske kulbrinter (VAH) alle organiske forbindelser, jf. definitionen i direktiv 2004/42/EF, med et begyndelseskogepunkt ikke over 250 C målt ved normaltryk på 101,3 kpa, hvis strukturformel indeholder mindst én aromatisk ring. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt, og hvoraf det fremgår, at VAH kun er tilsat med præfabrikerede ingredienser, og, hvis det er relevant, erklæringer fra leverandører af ingredienser om deres VAH-indhold. 5. Tungmetaller Følgende tungmetaller og forbindelser heraf må ikke anvendes som ingredienser i produktet eller en eventuel tonefarve (hverken som stof eller som del af et anvendt kemisk produkt): cadmium, bly, chrom(vi), kviksølv, arsen, barium (undtagen bariumsulfat), selen og antimon. Heller ikke cobalt må være tilsat som ingrediens, bortset fra cobaltsalte, der anvendes som sikkativ i alkydmalinger. De må anvendes i en koncentration på op til 0,05% (m/m) i slutproduktet, målt som Co. Cobalt i pigmenter er også undtaget fra dette krav. Det accepteres, at ingredienserne kan indeholde spor af disse metaller på op til 0,01% (m/m), som stammer fra urenheder i råmaterialerne. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt, og, hvis det er relevant, erklæringer fra leverandører af ingredienser. 6. Farlige stoffer a) Produktet: Produktet må ikke været klassificeret som meget giftigt, giftigt, miljøfarligt, kræftfremkaldende, reproduktionstoksisk, sundhedsskadeligt, ætsende, mutagent eller lokalirriterende (kun hvis det skyldes en ingrediens, som skal mærkes DA 8 DA

17 med R 43) i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/45/EF 5, hverken før eller efter eventuel toning. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt, og et sikkerhedsdatablad for produktet, som opfylder kravene i bilag II til REACH-forordningen. b) Ingredienser (meget giftige, giftige, kræftfremkaldende, mutagene, reproduktionstoksiske): Der må ikke anvendes ingredienser, herunder ingredienser, der anvendes ved en eventuel toning, som på ansøgningstidspunktet opfylder kriterierne for klassificering med en af følgende risikosætninger (eller en kombination heraf): R23 (giftig ved indånding) R24 (giftig ved hudkontakt) R25 (giftig ved indtagelse) R26 (meget giftig ved indånding) R27 (meget giftig ved hudkontakt) R28 (meget giftig ved indtagelse) R33 (kan ophobes i kroppen efter gentagen brug) R39 (fare for varig alvorlig skade på helbred) R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt) R42 (kan give overfølsomhed ved indånding) R45 (kan fremkalde kræft) R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader) R48 (alvorlig sundhedsfare ved længere tids påvirkning) R49 (kan fremkalde kræft ved indånding) R60 (kan skade forplantningsevnen) R61 (kan skade barnet under graviditeten) R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen) R63 (mulighed for skade på barnet under graviditeten) R68 (mulighed for varig skade på helbred) som fastsat i Rådets direktiv 67/548/EØF 6 eller direktiv 1999/45/EF. Aktive ingredienser, der anvendes som konserveringsmiddel i formuleringen, og som er forsynet med risikosætning R23, R24, R25, R26, R27, R28, R39, R40 eller R48 (eller en kombination deraf), må dog anvendes op til en grænse på 0,1% (m/m) af det færdige produkt. 5 6 EFT L 200 af , s. 1. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1907/2006 (EUT L 396 af , s. 1). EFT 196 af , s. 1. Senest ændret ved direktiv 2006/102/EF (EUT L 363 af , s. 241). DA 9 DA

18 Som alternativ kan det globale harmoniserede system for klassificering og mærkning af kemikalier (GHS) 7 tages i anvendelse. I så fald må der ikke anvendes ingredienser, herunder ingredienser, der anvendes ved en eventuel toning, som er klassificeret i følgende kategorier (eller kombinationer deraf): akut toksicitet (oral) kategori I, II, III akut toksicitet (dermal) kategori I, II, III akut toksicitet (indånding) kategori I, II, III sensibilisering åndedrætssystemet, kategori I mutagener kategori I, II carcinogener kategori I, II reproduktionstoksicitet kategori I, II specifik målorgantoksicitet (enkelt eksponering) kategori I, II specifik målorgantoksicitet (gentagen eksponering) kategori I, II som fastsat i ST/SG/AC.10/30 8 og revideret ved ST/SG/AC.10/34/Add.3 om det globale harmoniserede system for klassificering og mærkning af kemikalier. Aktive ingredienser, der benyttes som konserveringsmidler i formuleringen og er klassificeret i en af nedenstående GHS-kategorier, må dog anvendes op til en grænse på 0,1 % (m/m) af det færdige produkt: akut toksicitet (oral, dermal, indånding) I, II, III (kun oral og dermal) specifik målorgantoksicitet (enkelt og/eller gentagen eksponering) kategori I, II (eller kombinationer heraf) carcinogen, kategori II. Methylethylketoxim kan anvendes i alkydmalinger med op til 0,3 % (m/m). Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt, og et sikkerhedsdatablad for produktet, som opfylder kravene i bilag II til REACH-forordningen. c) Ingredienser (miljøfarlige): Indholdet af en ingrediens, herunder ingredienser, der anvendes ved en eventuel toning, som på ansøgningstidspunktet opfylder kriterierne for klassificering med en af følgende risikosætninger (eller en kombination heraf), må ikke være højere end 2 % (m/m): N R50 (meget giftig for organismer, der lever i vand) N R50/53 (meget giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet) 7 8 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om klassificering, mærkning og emballering af stoffer og blandinger og om ændring af direktiv 67/548/EØF og forordning (EF) nr. 1907/2006 (KOM(2007) 355 endelig). Der er yderligere oplysninger om overlapningen mellem det eksisterende system og GHS i Bind III, bilag VII, i det færdige forslag: FN's Committee of Experts on the Transport of Dangerous Goods and on the Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals: DA 10 DA

19 N R51/53 (giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet) N R52/53 (skadelig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet) R51 (giftig for organismer, der lever i vand) R52 (skadelig for organismer, der lever i vand) R53 (kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet) som fastsat i Rådets direktiv 67/548/EØF eller direktiv 1999/45/EF. Som alternativ kan det globale harmoniserede system for klassificering og mærkning af kemikalier (GHS) 9 tages i anvendelse. I så fald må indholdet af en ingrediens, herunder ingredienser, der anvendes ved en eventuel toning, som på ansøgningstidspunktet er klassificeret eller muligvis skal klassificeres i en af følgende kategorier, ikke være højere end 2 % (m/m): Toksicitetskategorier for vandmiljøet (og kombinationer heraf): akut I, II, III kronisk I, II, III, IV som fastsat i ST/SG/AC.10/30 og revideret ved ST/SG/AC.10/34/Add.3 om det globale harmoniserede system for klassificering og mærkning af kemikalier. I ingen af tilfældene må det samlede indhold af alle ingredienser, som på ansøgningstidspunktet er klassificeret eller muligvis skal klassificeres med en af ovenstående risikosætninger (eller en kombination heraf) eller i ovenstående GHSkategorier, ikke overstige 4 % (m/m). Dette krav gælder ikke ammoniak og alkylammoniak. Dette krav berører ikke pligten til at opfylde kravet i kriterium 6.a). Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt, en ingrediensliste og et sikkerhedsdatablad for hver ingrediens, som opfylder kravene i bilag II til REACH-forordningen. d) Alkylphenolethoxylater (APEO): APEO må ikke anvendes i produktet, hverken før eller ved en eventuel toning. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt. e) Isothiazolinonforbindelser: Indholdet af isothiazolinonforbindelser i produktet må ikke overstige 0,05 % (m/m), hverken før eller efter en eventuel toning. Ligeledes må indholdet af blandingen af 5-chlor-2-methyl-2H-isothiazol-3-on (EF-nr ) og 2-methyl-2H-isothiazol-3-on (EF-nr ) (3:1) ikke overstige 0,0015% (m/m). 9 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om klassificering, mærkning og emballering af stoffer og blandinger og om ændring af direktiv 67/548/EØF og forordning (EF) nr. 1907/2006 (KOM(2007) 355 endelig). Der er yderligere oplysninger om overlapningen mellem det eksisterende system og GHS i Bind III, Bilag VII, i det færdige forslag: DA 11 DA

20 Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt, og angive en eventuelt anvendt mængde. f) Perfluorerede alkylsulfonater (PFAS), perfluorerede carboxylsyrer (PFCA), inkl. perfluoroctansyre (PFOA), og hermed beslægtede stoffer, der er opført på listen i OECD's "Preliminary lists of PFOS, PFAS, PFOA, PFCA, related compounds and chemicals that may degrade to PFCA (as revised in 2007)", er ikke tilladt i produktet. OECD-listen er anført i bilaget til dette kriteriedokument. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt. g) Formaldehyd: Der må ikke tilsættes fri formaldehyd. Formaldehyddannende forbindelser må kun anvendes i en sådan mængde, at det samlede indhold af fri formaldehyd efter en eventuel toning ikke overstiger 0,001% (m/m). Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt. Derudover skal ansøgeren forelægge testresultater, som råvareleverandører har opnået ved anvendelse af testmetode VdL-RL 03 (VdL Guide-line03) "In-can concentration of formaldehyde determined by the acetylacetone method", og beregninger, som ud fra testdataene viser, at den endelige koncentration af formaldehyd fra formaldehyddannende forbindelser i det endelige produkt højst kan blive 0,001% (m/m). Alternativt kan formaldehyd, der stammer fra formaldehyddannende forbindelser, måles i det endelige produkt efter en HPLCbaseret standard. h) Halogenerede organiske opløsningsmidler: Uanset kriterium 6.a), 6.b) og 6.c) må kun halogenerede forbindelser, der på ansøgningstidspunktet er risikovurderet og ikke er klassificeret med en af følgende risikosætninger (eller kombinationer heraf), R26/27, R45, R48/20/22, R50, R51, R52, R53, R50/53, R51/53, R52/53 og R59 ifølge direktiv 67/548/EØF og 1999/45/EF, anvendes i produktet før eller under en eventuel toning. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt. i) Phthalater: Uanset kriterium 6.a), 6.b) og 6.c) må kun phthalater, der på ansøgningstidspunktet er risikovurderet og ikke er klassificeret med en af følgende risikosætninger (eller kombinationer heraf), R60, R61, R62, R50, R51, R52, R53, R50/53, R51/53 og R52/53 ifølge direktiv 67/548/EØF som ændret, anvendes i produktet før eller under en eventuel toning. Derudover er DNOP (di-noctylphthalat), DINP (di-isononylphthalat), DIDP (di-isodecylphthalat) ikke tilladt i produktet. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt. 7. Brugsegnethed a) Rækkeevne: Hvide og lyse malinger (færdigmalinger, grundmalinger, mellemstrygningsmalinger m.v.) skal have en rækkeevne (ved en dækkeevne på 98 %) på mindst 8 m 2 pr. liter af produktet. For tonesystemer anvendes dette kriterium kun på den hvide base (den base, der har størst indhold af TiO 2 ). Hvis der med den hvide base ikke kan opnås den krævede rækkeevne på 8 m 2 pr. liter ved en dækkeevne på 98%, skal kriteriet være opfyldt DA 12 DA

21 efter toning af den hvide base til standardfarven RAL For alle andre baser, der bruges til tonede produkter, dvs. baser, der som hovedregel har mindre indhold af TiO 2 og ikke kan opfylde kravet om mindst 8 m 2 pr. liter ved en dækkeevne på 98%, anvendes kriteriet ikke. For malinger, der indgår i et tonesystem, skal ansøgeren på produktemballagen og/eller salgsstedet oplyse slutbrugeren om, hvilken farve grunder/mellemstrygning (eventuelt med EF-miljømærke) der bør benyttes som underlag for en mørk maling. Grundere med særlige standsende/forseglende egenskaber eller indtrængnings/bindingsegenskaber og grundere med særlig vedhæftning på aluminium og galvaniserede overflader skal have en rækkeevne (ved en dækkeevne på 98%) på mindst 6 m 2 pr. liter af produktet. Alternativt skal tykke, dekorative overfladebehandlinger (malinger, som er specielt udviklet til at give en tredimensional, dekorativ effekt, og som derfor er karakteriseret ved et meget tykt lag) have en rækkeevne på 1m 2 pr. kg af produktet. Dette krav gælder ikke for lakker, træbejdse, gulvlakker og -malinger, mellemstrygningsmalinger, hæftegrundere og andre transparente overfladebehandlingsmidler. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en testrapport, hvori følgende metode er anvendt: ISO 6504/1 (Malinger og lakker - Bestemmelse af dækkeevne - Del 1: Kubelka-Munk-metode til hvide og lyse malinger) eller 6504/3 (Del 3: Bestemmelse af kontrastforhold (opacitet) af lyse malinger ved en bestemt rækkeevne) eller for så vidt angår malinger, der er udviklet med henblik på en tredimensional, dekorativ effekt, og som er karakteriseret ved et meget tykt lag, NF T metoden (eller tilsvarende). For baser, der bruges til tonede produkter og ikke er vurderet efter ovenstående krav, skal ansøgeren godtgøre, hvordan slutbrugeren bliver rådet til at benytte en grunder og/eller en grå (eller en anden relevant farve) mellemstrygning, inden påføring af produktet. b) Skuremodstandsdygtighed i våd tilstand: Vægmalinger (jf. EN 13300), hvorom det hævdes (uanset om det er på produktet eller i materiale til markedsføringen af produktet), at de kan vaskes, renses eller børstes, skal have en skuremodstandsdygtighed målt efter EN og EN ISO svarende til klasse 2 eller bedre (ikke over 20 µm efter 200 cykler). På grund af det store antal farver, der kan opnås ved toning, anvendes dette kriterium kun på tonebaser. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport i henhold til EN 13300, hvor metoden i EN ISO (Bestemmelse af belægningers rensbarhed og modstandsevne mod vådskuring) er anvendt, og bevis for (på produktemballagen eller i markedsføringsmateriale), at slutbrugeren får oplyst, at produktet ikke er testet for modstandsdygtighed mod vådskuring, når der er tale om loftsmalinger. c) Modstandsdygtighed over for vand: Lakkers, gulvlakkers og gulvmalingers modstandsdygtighed over for vand skal bestemmes efter ISO , således at der efter 24 timers eksponering og 16 timers restitution ikke kan konstateres nogen ændring i glans eller farve. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport i henhold til ISO (Malinger og lakker - Bestemmelse af modstandsevne mod væsker - Del 3: Metode med absorberende medium). DA 13 DA

22 d) Vedhæftning: Gulvlakker, gulvmalinger, mellemstrygninger til gulve og mellemstrygninger til metal og træ skal opnå en pointsum på mindst 2 i vedhæftningstesten i EN Pigmenterede grundere til murværk skal bestå afrivningstesten i EN (ISO 4624), når underlagets sammenhængskraft er mindre end malingens vedhæftning, og i andre tilfælde skal malingens vedhæftning mindst bestå testen med en værdi på 1,5 MPa. Transparente grundere er ikke omfattet af dette krav. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport i henhold til EN ISO 2409 eller EN (ISO 4624), alt efter tilfældet. e) Slidstyrke: Gulvlakker og -malinger skal have en slidstyrke svarende til et vægttab på ikke over 70 mg efter 1000 testcyklusser med en belastning på 1000 g og CS10- hjul efter EN ISO :2006. Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, der viser, at kriteriet er opfyldt i henhold til metoden i EN ISO : Forbrugeroplysninger Følgende oplysninger skal påføres emballagen eller vedlægges denne: Hvilket formål, underlag og anvendelsesbetingelser produktet er beregnet til. Dette skal omfatte rådgivning om forberedende arbejde osv. som f.eks. korrekt forberedelse af underlaget, indendørs anvendelse (hvis dette er relevant) eller temperatur. Henstillinger til, hvordan malerværktøj renses, og hvordan affaldet bortskaffes mest hensigtsmæssigt (for at begrænse vandforurening). Disse henstillinger skal tilpasses de pågældende produkttyper og anvendelsesområder, og der anvendes piktogrammer, hvor dette er hensigtsmæssigt. Henstillinger til, hvordan produktet opbevares efter åbningen (for at mindske mængden af fast affald), herunder sikkerhedsanvisninger, hvis dette er relevant. Henstillinger til, hvilken grunder eller mellemstrygning (eventuelt med EFmiljømærke) det er korrekt at bruge til mørke malinger, som kriterium 7.a) ikke anvendes på. For tykke, dekorative overfladebehandlinger oplysning om, at disse malinger er specielt udviklet til at give en tredimensional, dekorativ effekt. En advarsel om, at miljørigtig bortskaffelse af malingrester kræver specialiseret håndtering, at rester derfor ikke bør smides ud sammen med husholdningsaffald, og at de lokale myndigheder bør spørges til råds om bortskaffelse og afhentning. Henstillinger om forebyggende beskyttelsesforanstaltninger for maleren. Følgende (eller tilsvarende) tekst skal anføres på produktets emballage eller vedlægges denne: "Der er yderligere oplysninger om, hvorfor dette produkt har fået tildelt Blomsten, på webstedet Vurdering og verifikation: Sammen med ansøgningen skal der indleveres et eksemplar af produktemballagen og en erklæring om, at produktet opfylder dette kriterium. 9. Oplysninger på miljømærket Miljømærkets kasse 2 skal indeholde følgende tekst: DA 14 DA

23 Egnet til indendørs brug Begrænset brug af farlige stoffer Lavt indhold af opløsningsmidler Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal indlevere en prøve af produktemballagen, hvor mærket er vist, samt en erklæring om, at produktet opfylder dette kriterium. DA 15 DA

24 Bilag 2 Ansøgningsvejledning Svanemærkning af Indendørs maling og lak - 2

25 APPLICATION PACK FOR THE ECOLABEL Application pack for indoor and/or outdoor paints and varnishes This application pack has been prepared by CREM - working on sustainability James Sumner A: Spuistraat 104d, 1012 VA Amsterdam, The Netherlands T:+ 31 (0) F:+ 31 (0) E: sumner.j@crem.nl W: and SMK Dutch Competent Body Demi Theodori A:Eisenhowerlaan 150, 2517 KP s Gravenhage, The Netherlands T: +31 (0) F: +31 (0) E: dtheodori@smk.nl W: Date of issue: 2 September 2008

26 Introduction 1. This document contains the application form for applicants for the Community Ecolabel for indoor and/or outdoor paints and varnishes, the criteria for indoor and outdoor paint and varnish as established by Commission Decision( / / ) and ( / / ) of. (in Annex 1) and an indicative list of approved test centres (in Annex 2). Before filling in the application form, please read carefully the criteria as established in the formal Commission Decisions. Paints and varnishes aimed for indoor as well as for outdoor use have to fulfil the criteria for both product groups. Product group definition 2. Product group definition: decorative paints and varnishes, woodstains and related products, for use by do-it-yourself and professional users. Examples: floor coatings and floor paints; products which are tinted by distributors at the request of amateur or professional decorators; tinting systems; decorative paints in liquid or paste formulas which may have been pre-conditioned, tinted or prepared by the manufacturer to meet consumers needs, including wood paints, wood and decking stains, masonry coatings and metal finishes as well as primers and undercoats of such product systems. The following products are excluded from the product group indoor paints: (a) anti-corrosion coatings; (b) anti-fouling coatings; (c) wood preservation products; (d) coatings for particular industrial and professional uses, including heavy-duty coatings; (e) facade coatings; (f) any product primarily developed for outdoor use and marketed as such. The following products are excluded from the product group outdoor paints: (a) anti-corrosion coatings; (b) anti-fouling coatings; (c) wood preservation products; (d) coatings for particular industrial and professional uses, including heavy-duty coatings; (e) any product primarily developed for indoor use and marketed as such. Scope and aims of the criteria 3. Criteria for the Ecolabel for indoor and outdoor paints and varnishes have been agreed by taking into account various impacts at each step of the product s life. They are listed in the formal Commission Decision of [insert date] (see Annex 1). 4. The criteria are set at levels that promote the labelling of paints and varnishes which have a lower environmental impact. The criteria aim at promoting efficient use of the product and the minimisation of waste

27 reducing the environmental and other risks (such as tropospheric ozone development) by reducing solvent emissions reducing the emission of toxic or otherwise polluting substances into water. 6. The criteria will be valid until [insert date]. During the period leading up to the revision, due attention will be given to the following issues: The total exclusion of phthalates and halogenated organic compounds; Further investigation on the inclusion and conditions for thick decorative coatings, including a definition of such products; Consideration of nano-particles; Investigate the level of isothiazolinone compounds in wood coatings; Consideration of the reduction of biocide levels allowed; Investigation on criteria for packaging; Further consideration of VOC levels to aim the ecolabel at the top 10% of products on the market. General provisions regarding health, safety and other environmental requirements 7. Products awarded the Community Ecolabel must also comply with the general provisions of the Regulation and particularly article 2 stating that the label may not be awarded to substances or preparations classified as very toxic, toxic, dangerous to the environment, carcinogenic, toxic for reproduction, or mutagenic in accordance with Council Directive 67/548/EEC or Directive 1999/45/EC, or to goods manufactured by processes which are likely to significantly harm humans and / or the environment, or which in their normal application could be harmful to the consumer.

28 Application form Applicants should complete this form (in black, either typescript or manuscript) and submit it as a paper or electronic copy (scanned paper copy)- to the Competent Body. Applicants should also provide a technical dossier of laboratory test reports and send this in duplicate to the Competent Body, and keep an up-to-date file on their premises showing continuing compliance with the criteria. Equivalent test methods, others than the ones indicated by the formal Commission Decision may be used provided the test methods have been approved by the awarding Competent Body. Applicants should also provide an illustration of how applicants intend to use the Ecolabel logo. Section 1 information and documents to be filled in and/or provided by the applicant Please complete or type in black, and submit in duplicate (as a paper copy, not by ) to the Competent Body For official use A. The applicant Full name of applicant company: Address: Contact name, and function: Tel N o and fax N o : Website: address: In what capacity are you applying for the Eco-label? (manufacturer, importer, service provider, trader or retailer)

29 B. The product Registered trade name of product or product range, and any trademarks: Model or internal reference number(s): Please describe the type of product: INDOOR OUTDOOR INDOOR and OUTDOOR Name and address of manufacturing site (if different as stated in A.): Other countries in which this product is manufactured in the same form: Estimated value of annual sales, excluding VAT, in the European Community, of the product at ex-factory prices (in Euros): i.e. before transport to the purchaser s premises or where there is a wholesaler s or retailer s profit so excluding the cost of carriage, carriage insurance, and settlement discounts, but including any bulk discount (which is where the customer is offered a percentage reduction in the total price when ordering large quantities of goods). Estimated annual number of articles produced (e.g. 200,000 cans of eco-labelled indoor paint):

30 C. This application Is this the first application for the European Eco-label for this product? (if not, when and where was the first application made, and with what outcome?) Is this an application to add a new product (i.e. with a technical formulation not covered by an existing Eco-label that you hold) to a licence for a product range already covered by an Eco-label? (if so, please give details of the existing Eco-label) Please name any other environmental labelling schemes under which the product has already been registered, such as the Nordic Swan: Does the laboratory where the tests were conducted meet the general requirements expressed in standard EN ISO 17025: The Competent Body will invoice applicants for a non-returnable application fee on receipt of the application. If the application is successful, the Competent Body will invoice the licensee for an annual fee, as explained in paragraph 21 of Part 1 of this pack. The Competent Body will apply all relevant reductions/discounts. 1. Do you wish to claim a fee reduction as an SME? If so, please provide proof of this status. 2. Do you wish to claim a fee reduction for EMAS registration or ISO certification? If so, please provide proof of this status. 3. Where the product uses components for which an Ecolabel fee has already been paid, the annual fee will be based on the annual sales of the products after deduction of the cost value of the components. Do you wish to claim a reduction on these grounds? Please provide details if relevant.

31 D. Applicant s undertaking (all applicants must sign and date this undertaking: Regulation EC No 1980 / 2000 is shown in Part 3 of this application pack) As the applicant for a European Eco-label, I hereby declare that: I understand and accept the provisions of Regulation EC No 1980 / 2000 on the European Eco-label scheme, and in particular Article 2, which states that the Ecolabel may not be awarded to goods manufactured by processes which are likely to significantly harm humans and / or the environment, or which in their normal application could be harmful to the consumer; I understand and accept the standard assessment and contract procedures proposed by the Competent Body, and accept its terms during the duration of the contract; I undertake to ensure that the product complies with the Ecolabel criteria at all times and to notify the Competent Body immediately of any significant modification to it or to the production processes; I take responsibility for the correct and proper use of the Community Ecolabel. Signed: Name in capitals: Position in company: Date:

32 E - TiO 2 Producer s undertaking (to be signed by the TiO producer) 2 As the supplier of TiO 2 for paints and varnishes that comply with the Community Ecolabel, I hereby declare that: I the undersigned,... (1), undertake to formally respect the following values now and in the future, concerning the production of Titanium dioxide on the following site(s) (2) : SO x emissions (expressed as SO 2 ) =... mg/kg of TiO 2 produced. Sulphate wastes =... g/kg of TiO 2 produced. In case of use of (3) : Natural rutile: Chloride wastes =...g/kg of TiO produced. 2 Synthetic rutile: Chloride wastes =...g/kg of TiO produced. 2 Slag ores: Chloride wastes =...g/kg of TiO produced. 2 These values are expressed as annual average values. Reference or name of the white pigment: For each reference, the typical TiO 2 content (%): Signed: Name of the titanium dioxide producer(s) in capitals: Date: Company Stamp or Seal: (1) person bearing the legal responsibility

33 F. Retailer s undertaking not to modify the product (applicable in cases where the applicant s product is marketed under the retailer s trade-mark) As retailer of the product.as specified in section 1B which has been awarded with the Community Ecolabel, I hereby declare that: I, the undersigned,., Acting in the capacity of (1) Whose head office is situated in Chamber of Commerce number: Identification of the product(s) applicant : Manufactured by : on.. Recognise that the substitution of my trademark on products mentioned above for the trademark of the applicant means that I am responsible for all matters relating to the certification of the product by the Community Ecolabel. In particular, I undertake to market the product for which this application is being completed without modifying the product. Signed: Company Stamp or Seal: Date: (1) person bearing the legal responsibility

34 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and Section 2 Compliance undertakings: 1. DESCRIPTION OF THE PRODUCT Name of the product Manufactured at Reference N o The product is a formulated end-product tinting system The exact formulation of the product should be provided for all ingoing substances used by the applicant. Any substance, including impurities, present in concentrations greater than 0.01% (m/m) should be reported unless a lower concentration is specified elsewhere in the criteria. 2. PRODUCT FORMULATION (can be delivered as a separate excel file)_ Extend this table to the number of rows necessary Trade name ingredient Function ingredient Chemical Composition Ingredient CAS nr/ EINECS Nr Contaminant (yes/no) 10 /26

35 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and 2. FITNESS FOR USE Indoor & outdoor Criterion N o 7A - Spreading rate Testing requirements apply only to white paints and light-coloured paints and in the case of tinting systems only to the white base. Where the white base is unable to satisfy the requirement as stated under this criterion, the criterion shall be met after tinting to form the standard colour RAL For all other bases used to produce tinted products these are bases which as a rule contain less TiO2 - the criterion shall not apply. For paints, other than bases, that are a part of a tinting system, the applicant must advise the end-user on the product packaging and/or POS which shade or primer/undercoat (if possible bearing the Community Ecolabel) should be used as a basecoat before applying the darker shade. The applicant shall in this case provide evidence that the end-user is accordingly informed. requirement test result (test report to be attached) test method Indoor paints ( 8 m²/l) Outdoor paints ( 6 m²/l) Indoor thick decorative coatings ( 2 m²/kg) Primers (indoor & outdoor) with specific blocking/sealing, penetrating/binding properties or special adhesion properties ( 6 m²/l) Outdoor elastomeric paints ( 6 m²/l)...m²/l ISO 6504/1 or ISO 6504/3 or equivalent (indicate method)...m²/kg NF T or equivalent (indicate method)...m²/l ISO 6504/1 or ISO 6504/3 or equivalent (indicate method)...m²/l ISO 6504/1 or ISO 6504/3 or equivalent (indicate method) Indoor Criterion N o 7B- Wet scrub resistance Applicable only if there is a claim on this criterion. In case indoor tinting systems are assessed, only the tinting bases will be tested. requirement test result (test report to be attached) test method Wet scrub resistance of class 2 (< 20 microns after 200 cycles) Class : Number of microns after 200 cycles: EN and EN ISO or equivalent (indicate method) 11 /26

36 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and Indoor & outdoor Criterion N o 7C (indoor) and 7B (outdoor) - Resistance to water requirement test result (test report to be attached) test method After 24 hours exposure and 16 hours recovery no change of gloss or of colour Yes/No ISO or equivalent (indicate method) Indoor & outdoor Criterion N o 7D (indoor) and N o 7C (outdoor) -Adhesion requirement Floor coatings, floor paints and undercoats for concrete, wood and metal coatings: 2 Masonry paints (pigmented wall primers) excluding transparent primers: a pass*, or an adhesive strength above 1.5 MPa test result (test report to be attached). test method EN 2409 or equivalent EN24624 (ISO4624) or equivalent (indicate method) *A coating is deemed to have gained a pass where its adhesive strength is greater than the cohesive strength of the substrate Indoor & outdoor Criterion N 7E (indoor) and N o 7D (outdoor) - Abrasion Applicable for floor coatings and floor paints requirement test result (test report to be attached) test method Abrasion resistance not exceeding 70 mg weight loss after 1000 cycles with a 1000 g load and a CS10 wheel... mg weight loss EN ISO or equivalent (indicate method) 12 /26

37 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and Outdoor Criterion N o 7E - Weathering The impact of weathering on masonry finish paints and wood and metal finishes (including varnishes) shall be measured according to test method ISO 11507:2007 (evaluation report to be attached). For coatings designed only for use on wood, then measurements should be taken according to test method EN (evaluation report to be attached). Due to the large possible number of colours in tinting systems these tests are restricted to base paints in case tinting systems are evaluated. Further requirements concerning colour change and gloss change should be measured according to test method ISO2813, chalking according to ISO :2007 flaking according to ISO :2003, cracking according to ISO :2003, blistering according to ISO :2003 requirements test result test method Colour change shall not exceed ΔE*=4 Gloss decrease shall not exceed 30% of the initial value *Chalking score shall be 1.5 *Flaking score shall be: a flake density of 2 a flake size of 2 *Cracking score shall be: a crack quantity of 2 a crack size of 3 *Blistering score shall be: a blister density of 3 a blister size of ISO2813 or equivalent (indicate method) ISO :2007 or equivalent (indicate method) ISO :2003 or equivalent (indicate method) ISO :2003 or equivalent (indicate method) ISO :2003 or equivalent (indicate method) 13 /26

38 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and Outdoor Due to the large possible number of colours in tinting systems these tests are restricted to base paints in case tinting systems are evaluated. Criterion N o 7F Water vapour permeability for masonry and concrete paints requirement test result (test report to be attached) test method Water vapour permeability of Class II or better *. EN or equivalent (indicate method) Criterion N o 7G - Liquid water permeability for masonry and concrete paints Liquid water permeability of Class II Liquid water permeability of Class III*. DIN EN :1999 or equivalent (indicate method) Criterion N o 7H - Fungal resistance for masonry coatings Fungal resistance score of 2 or better *.. BS 3900:G6 or equivalent (indicate method) Criterion N o 7I - Crack bridging for masonry or concrete paint Crack bridging classification of A1 at 23 C*.. DIN EN :2004 or equivalent (indicate method) Criterion N o 7J Alkali resistance for masonry paints and primers No noticeable damage when the coating is spotted for 24 hours with 10% NaOH solution *only applicable only if there is a claim on this criterion!. ISO :2007 or equivalent (indicate method) 14 /26

39 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and 3. ECOLOGICAL CRITERIA Where the white base does not have sufficient white pigment to satisfy this criterion on its own, this criterion may be tested after tinting with standard colour RAL 9010 Criterion N o 1: White pigment content (attach declaration of non-use or supporting documentation and detailed calculations) Requirement (indoor) Requirement (outdoor) result result (A) content 36 g/m² (*) content 38 g/m² (*)... g/l...g/m² (*) Indicate if this criterion has been satisfied after tinting with standard colour RAL 9010 Indicate if this criterion is not applicable to the product together with the reason why. Yes/No Yes/No (*) m² of dry film with 98% opacity measured In cases where the white pigment is based on TiO 2, the two following tables have to be filled, according to figures provided by the TiO 2 supplier (see model E): Typical TiO content 2 in the white pigment (B)...% Criterion N o 2: Titanium dioxide production requirement (indoor) requirement (outdoor) results/kg of titanium dioxide produced (C ) results/m² (*) (A. B.C ) SO x emissions 252 mg/m² SOx emissions 266 mg/m²... mg of SO 2... mg of SO 2 /m² Sulphate wastes 18 g/m 2 Sulphate wastes 19 g/m 2... g...g of sulphate Chloride wastes (**) : 3.7 g/m² (natural rutile) 3.9 g/m² (natural rutile)... g... g/m² 6.4 g/m² (synthetic rutile) 6.8 g/m² (synthetic rutile)... g... g/m² 11.9 g/m² (slag ores) 12.5 g/m² (slag ores) (*) m 2 of dry film with 98% opacity measured (**) Fill where appropriate... g... g/m² 15 /26

40 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and Criterion N o 3: VOC content applicable to all products (attach declaration of compliance) Category (indoor) requirement result* Interior matt (walls/ceiling) (Gloss <25@60 ) VOC 15 g/l... g/l Interior glossy (walls/ceiling) (Gloss >25@60 ) VOC 60 g/l...g/l Interior/exterior trim and cladding paints for wood and metal Interior/exterior trim varnishes and woodstains, including opaque woodstainsincluding undercoats VOC 90 g/l VOC 75 g/l...g/l...g/l Interior/exterior minimum build woodstains VOC 75 g/l...g/l Primers VOC 15 g/l...g/l Binding primers VOC 15 g/l...g/l 1-pack performance coatings VOC 100 g/l...g/l 2-pack reactive performance coatings for specific end uses such as floors VOC 100 g/l...g/l Decorative effect coatings* VOC 90 g/l...g/l Category (outdoor) requirement result* Coatings for exterior walls of mineral substrate Interior/exterior trim and cladding paints for wood and metal including undercoats Interior/exterior trim varnishes and woodstains, including opaque woodstains VOC 40 g/l VOC 90 g/l VOC 90 g/l... g/l...g/l...g/l Interior/exterior minimum build woodstains VOC 75 g/l...g/l Primers (for exterior use) VOC 15 g/l...g/l Binding primers (for exterior use) VOC 15 g/l...g/l 1-pack performance coatings VOC 100 g/l...g/l 2-pack reactive performance coatings for specific end uses such as floors VOC 100 g/l...g/l *All values are measured and should be given including water at ready to use concentration 16 /26

41 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and Criterion N o 4: Volatile aromatic hydrocarbons (indoor & outdoor) (attach declaration of compliance) requirement result Shall not be directly added to the product before or during tinting Total concentration of VAH in product from ingredients 0.1% m/m Not added / added...% (m/m) Criterion N o 5: Heavy metals (indoor & outdoor) (attach declaration of compliance) requirement No use of the following heavy metals or their compounds: cadmium, lead, chromium VI, mercury, arsenic, barium (excluding barium sulphate), selenium and antimony Cobalt is not permitted apart from cobalt salts used as siccatives in alkyd paints which has a limit of 0.05% m/m* result......% (m/m) *Cobalt as a pigment is excluded from this requirements Criteria N o 6: Dangerous substances (indoor & outdoor) (attach declaration of compliance, material safety data sheets, as well as test report for criterion 6g) requirement 6a) Product shall not be classified as very toxic, toxic, dangerous to the environment, carcinogenic, mutagenic, harmful, corrosive, toxic for reproduction, or irritant (where this is caused by the presence of ingredients labelled with R43) (Directive 1999/45/EC) before or after tinting. result /26

42 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and 6b) No ingredient shall be used (substance o preparation) with following risk phrases (o combinations of risk phrases) according to Directive 67/548/EEC or 1999/45/EC: R23 R24 R25 R26 R27 R28 R33 R39 R40 R42 R45 R46 R48 R49 R60 R61 R62 R63 R68 Active ingredients used as preservatives in the formula with the following risk phrases may be used up to a limit of 0,1% (m/m) of the total paint formulation: R23 R24 R25 R26 R27 R28 R39 R40 or R48 Alternatively The Globally Harmonised System (GHS) o Classification may be used where no ingredient shal be used (substance or preparation) with following labels according to STSG/AC.10/30 and revised in ST/SG/AC.10/34/Add.3: Acute Toxicity (oral) Cat. I, II, III Acute Toxicity (dermal) Cat. I, II, III Acute Toxicity (inhalation) Cat. I, II, III Respiratory Sensitisation Cat. I Mutagenic Substances Cat. I, II Carcinogenic Substances Cat. I, II Substance Toxic for Reproduction Cat. I, II Specific Target Organ Systematic Toxicity (single exposure) Cat. I, II Specific Target Organ Systematic Toxicity (repeated exposure) Cat. I, II or... Active ingredients used as preservatives in the formula with the following labels may be used up to a limit of 0,1% (m/m) of the total paint formulation: Acute Toxicity (oral, dermal, inhalation) Cat. I, II, III (oral and dermal only) Specific Target Organ Systematic Toxicity (single and/or repeated exposure) Cat. I, II (or combinations thereof) Carcinogenicity Cat. II Methyl Ethyl Ketoxime may be used in alkyd paints up to a limit of 0.3% (m/m). 18 /26

43 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and 6c) Ingredients dangerous for the environment with the following risk phrases (or combinations therefore) according to Directives 67/548/EEC or 1999/45/EC shall not exceed 2% (m/m), sum total of all ingredients shall not exceed 4% (m/m): N R50, N R50/53, N R51/53, N R52/53, R51, R52, R53... Alternatively The Globally Harmonised System (GHS) of Classification may be used where ingredients with the following labels according to STSG/AC.10/30 and revised in ST/SG/AC.10/34/Add.3 shall not exceed 2% (m/m), sum total of all ingredients shall not exceed 4% (m/m), Aquatic Toxicity Categories (and combinations thereof): Acute Cat. I, II, III Chronic Cat. I, II, III, IV or... This requirement does not apply to ammonia and akyl ammonia 6d) Alkylphenolethoxylates (APEOs) shall not be used in the product before or during tinting 6e) Isothiazolinone compounds shall not exceed 0.05% (m/m) before or after tinting. For wood coating isothiazolineone compounds shall not exceed 0.2% (m/m). The content of the mixture of 5-chloro-2- methyl- 2H-isothiazol-3-one and 2-methyl-2H-isothiazol-3- one shall not exceed % (m/m) 6f) Perfluorinated alkyl sulfonates (PFAS), perfluorinated carboxylic acids (PFCA) including Perfluorooctanoic Acid and related substances listed in the OECD Preliminary lists of PFOS. PFAS, PFOA, PFCA, related compounds and chemicals that may degrade to PFCA (as revised in 2007) are not permitted in the product 6g) Formaldehyde: Free formaldehyde shall not be added. Formaldehyde donators may only be added in such quantities that the final total content of free formaldehyde after tinting (if applicable) does not exceed 0.001% (m/m) 6h) Notwithstanding 6a, 6b and 6c, only halogenated compounds that at the time of application have been risk assessed and have not been classified with the risk phrases (or combinations thereof): R26/27, R45, R48/20/22, /26

44 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and R50, R51, R52, R53, R50/53, R51/53, R52/53 and R59 in accordance with Directives 67/548/EEC, 1999/45/EC may be used in the product before or during tinting (if applicable). 6i) Notwithstanding 6a, 6b and 6c, only phthalates that at the time of application have been risk assessed and have not been classified with the phrases (or combinations thereof): R60, R61, R62, R50, R51, R52, R53, R50/53, R51/53, R52/53, in accordance with Directive 67/548/EEC and its amendments, may be used in the product before or during tinting (if applicable). Additionally DNOP (di-n-octyl phthalate), DINP (di-isononyl phthalate), DIDP (di-isodecyl phthalate) are not permitted in the product PACKAGING (please attach sample) requirement Information on the use, substrate, conditions of use shall appear on packaging or attached to the packaging. Recommendations for cleaning tools and appropriate waste management shall appear on the packaging. Recommendations concerning product storage conditions after opening shall appear on the packaging Where criterion 7a is not applicable advice should be given on selection of primers (preferably carrying the Community Ecolabel). Recommendations on preventive protection measures for the painter shall appear on the packaging. The following text shall appear on the packaging: For more information as to why this product has been awarded the Flower please visit the web-site: or information on packaging The information is required to show compliance with each of the criteria is as follows; Indoor Outdoor Test report Declaration and supporting documentation Criterion 1 Criterion 1 Criterion 2 Criterion 2 Criterion 3 Criterion 3 Criterion 4 Criterion 4 Criterion 5 Criterion 5 20 /26

45 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and Criterion 6a Criterion 6a Criterion 6b Criterion 6b Criterion 6c Criterion 6c Criterion 6d Criterion 6d Criterion 6e Criterion 6e Criterion 6f Criterion 6f Criterion 6g Criterion 6g Criterion 6h Criterion 6h Criterion 6i Criterion 6i Criterion 7a Criterion 7a Criterion 7b Criterion 7c Criterion 7d Criterion 7e Criterion 7b Criterion 7c Criterion 7d Criterion 7e Criterion 7f Criterion 7g Criterion 7h Criterion 7i Criterion 7j 21 /26

46 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and SUMMARY MATRI OF DOCUMENTATION TO PROVIDE TO COMPETENT BODY First application Other application for new product Letter of application and undertaking Model A Model B Model C Model D Model E TIO 2 Producer s undertaking Model F Distributor s undertaking Model G Technical file Prolongation application for a new brand Material data sheet White pigment content (criterion 1) Titanium dioxide production values (criterion 2) Data on VOC value (criterion 3) Data on VAH value (criterion 4) Fitness for use tests results (criterion 7) Applicant s undertaking on honour (criteria 5 and 6) Model of packaging This information must be collated in a dossier to demonstrate that the product complies with the criteria. If the application is successful, the applicant will be expected to retain the dossier and keep it up to date for the duration of the licence. Two copies of the form and dossier must be signed where shown, and submitted by post (not ) with the application forms to the Competent Body at the address on the cover of this pack. 22 /26

47 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and Annex 1 Commission Decision of [insert date] establishing the ecological criteria for the award of the Community Eco-label to Indoor Paints and Varnishes (./ /EC) and Commission Decision of [insert date] establishing the ecological criteria for the award of the Community Eco-label to Indoor Paints and Varnishes (./ /EC) * This annex is provided by a hyperlink where the application pack is sent out by or as a paper copy when the application form is sent by post. 23 /26

48 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and Annex 2 Approved test centres This Appendix shows approved test centres in Europe and it is a non-exhaustive indicative list. Further centres will be added as these are approved: the Competent Body welcomes suggestions. Information showing that all tests have been conducted in a laboratory which meets the general requirements expressed in standard EN ISO or works on the same basis must be attached FRANCE Centre de recherche et de valorisation des produits de consommation (CERVAC) Monsieur BLUMET Division non alimentaire Parc club du Golf batiment 8 ZAC de Pichaury AI EN PROVENCE Telephone : LABORATOIRES POURQUERY Madame BAYARD 93 Boulevard du Parc d Artillerie BP LYON CEDE 07 Telephone : SWEDEN Sveriges Provnings-och Forskningsinstitut (Swedish National Testing and Research Institute) Box 857 S BORAS Telephone : (operator) Fax : IRELAND Surface Coatings Department, Materials Technology, Forbairt, Glasnevin, Dublin 9 Telephone : Fax : /26

49 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and SPAIN Laboratorio oficial para ensayos de materiales de construccion "Loemco" Cl.Alenza,1 y MADRID Telephone : Fax : Contact person : Mr Mariano ECHEVARRIA Oficina Tecnica de Estudios y Controles Paseo Bonanova, 11- Bajos BARCELONA Telephone : Fax : Contact person : Mr Jordi TEIIDO Laboratorio Quimico de Ensayos y control de calidad (LQECC) Cl Jose Gutierrez Abascal, MADRID Telephone : Fax : Contact person : Ms Alicia LARENA Laboratori General d'assaigs I Investigacions Apartat de Correus, Bellaterra Telephone : Fax : Contact person : Mr Ramon Capellades UNITED KINGDOM Paint Research Association 8 Waldegrave Road Teddington Middlesex TW11 8LD Telephone : Fax : Contact person: Mr Norman Falla n.falla@pra.org.uk Website: FINLAND VTT/Building Technology P.O. Box 1806 FIN VTT Telephone : (0) /26

50 CONCEPT Application for an eco-label Part 2: application form for indoor & outdoor paints and PORTUGAL Instituto Nacional de Engenharia e Tecnologia Industrial Azinhaga Dos Lameiros A Estrada Do Paço Do Lumiar 1699 Lisboa codex Telephone : Fax : Laboratorio Nacional de Engenharia Civil Avenida do Brasil, Lisboa codex Telephone : Fax : DANEMARK Dansk Teknologisk Institut Majken NISSEN Sekt. for Overfladeteknik Gregersensvej Postboks Taastrup Fax : (45) EnPro Aps Eva WALLSTROM Lers? Park Alle 42, 5., 2100 K?benhavn? Fax : (45) BELGIUM Institut de recherche des revêtements, peintures et encres CORI Avenue Pierre Holoffe 1342 Limelette Telephone : Fax : /26

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. Af 13.8.2008

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. Af 13.8.2008 KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 13.8.2008 K(2008)4453 KOMMISSIONENS BESLUTNING Af 13.8.2008 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til indendørs

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING

KOMMISSIONENS BESLUTNING 14.7.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 181/27 KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS BESLUTNING af 13. august 2008 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til udendørs malinger

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. Af 13.8.2008

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. Af 13.8.2008 KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 13.8.2008 K(2008)4452 KOMMISSIONENS BESLUTNING Af 13.8.2008 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til udendørs

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker

KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker 9. 1. 1999 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 5/77 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker (meddelt

Læs mere

Svanemærkning af Indendørs maling og lak

Svanemærkning af Indendørs maling og lak Svanemærkning af Indendørs maling og lak Version 2.3 4. november 2008 31. marts 2015 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad indeholder dette dokument? 3 Hvad kan Svanemærkes? 3 Hvordan søger man? 4 Hvad kræves

Læs mere

Svanemærkning af Indendørs maling og lak

Svanemærkning af Indendørs maling og lak Svanemærkning af Indendørs maling og lak Version 2.0 4. november 2008 31. december 2012 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad indeholder dette dokument? 3 Hvad kan Svanemærkes? 3 Hvordan søger man? 4 Hvad

Læs mere

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst)

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst) L 144/12 AFGØRELSER KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2015/886 af 8. juni 2015 om ændring af afgørelse 2014/312/EU opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til indendørs og udendørs malinger

Læs mere

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Retningslinier for brug af Svanemærket Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D038234/02 - Bilag.

Hermed følger til delegationerne dokument - D038234/02 - Bilag. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. marts 2015 (OR. en) 6685/15 ADD 1 ENV 138 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 27. februar 2015 til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016 Gebyrregler for Svanemærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket på vegne

Læs mere

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN 28.3.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 82/3 II (Retsakter vedtaget i henhold til traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab/Euratom, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) AFGØRELSER

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juli 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juli 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juli 2015 (OR. en) 10866/15 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 10. juli 2015 til: Komm. dok. nr.: D039821/02 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/312/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/312/EU) 3.6.2014 L 164/45 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 28. maj 2014 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til indendørs og udendørs malinger og lakker (meddelt under nummer C(2014) 3429)

Læs mere

Sådan bruges vejledningen

Sådan bruges vejledningen Sådan bruges vejledningen Denne vejledning forklarer, hvordan du ansøger om en EU-miljømærkelicens i overensstemmelse med de gældende krav i kriterierne. Følgende symboler bruges i vejledningen: = Bemærk

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF for så vidt

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06.

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. juli 2017 (OR. en) 11470/17 AGRILEG 145 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 20. juli 2017 til: Komm. dok. nr.: D048947/06 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 25/48 DA 2.2.2016 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/131 af 1. februar 2016 om godkendelse af CMIT/MIT (3:1) som et eksisterende aktivstof til anvendelse i biocidholdige produkter af produkttype

Læs mere

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning Vejledning til ansøgning om Svanemærkning For at få tildelt en Svanelicens er der en række krav i et kriteriedokument, der skal opfyldes. Miljømærkning Danmark kontrollerer, at den indsendte dokumentation

Læs mere

ATEX direktivet. Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet.

ATEX direktivet. Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet. ATEX direktivet Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet.dk tlf: 7220 2693 Vedligeholdelse af Certifikater / tekniske dossier / overensstemmelseserklæringen.

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande,

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU) L 164/74 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 28. maj 2014 om ændring af afgørelse 2011/263/EU, 2011/264/EU, 2011/382/EU, 2011/383/EU, 2012/720/EU og 2012/721/EU af hensyn til udviklingen i klassificeringen af stoffer

Læs mere

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 79 Offentligt

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 79 Offentligt Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 79 Offentligt Miljøstyrelsen J. nr. MST-133-00002//00042 Miljøteknologi san//7. november 2013 GRUNDNOTAT Kommissionens forslag om opstilling af miljømærkekriterier

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8874 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til ansøgninger, jf. artikel 10 i

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU)

KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) L 73/100 KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2016/397 af 16. marts 2016 om ændring af afgørelse 2014/312/EU om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til indendørs og udendørs malinger og

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 21.3.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 79/7 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 254/2013 af 20. marts 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 340/2008 om gebyrer og afgifter til Det Europæiske

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.10.2013 COM(2013) 704 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Rapport om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/42/EF

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2018 C(2018) 8876 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 18.12.2018 om særlige regler om den procedure, der skal følges for at udarbejde den risikovurdering

Læs mere

SEPA Direct Debit. Mandat Vejledning 2013.03.15. Nets Lautrupbjerg 10 DK-2750 Ballerup

SEPA Direct Debit. Mandat Vejledning 2013.03.15. Nets Lautrupbjerg 10 DK-2750 Ballerup SEPA Direct Debit Mandat Vejledning 2013.03.15 Nets Lautrupbjerg 10 DK-2750 Ballerup Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Tilknyttet dokumentation... 3 1.2 Kontakt til Nets... 3 2. Krav til SEPA

Læs mere

Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter

Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Version 1.8 29. maj 2008 30. juni 2015 Nordisk Miljømærkning Inhold Hvad er et Svanemærket kemisk byggeprodukt? 3 Hvorfor vælge Svanemærket? 3 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.3.2018 C(2018) 1558 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 19.3.2018 om de proceduremæssige skridt for høringsprocessen med henblik på fastlæggelse

Læs mere

(Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER

(Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER 5.3.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 65/1 I (Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/27/EU af 26. februar 2014 om ændring af Rådets direktiv 92/58/EØF,

Læs mere

Dokumentation af produktionsudstyr til fødevarer

Dokumentation af produktionsudstyr til fødevarer Dokumentation af produktionsudstyr til fødevarer Fødevarekontaktmaterialer (og maskinsikkerhed) IDA 21. marts 2017 Chefkonsulent Jens Sinding Dokumentation i forhold til hvad? Relevante materialer med

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER L 146/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/879 af 2. juni 2016 om fastsættelse i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

(Text with EEA relevance)

(Text with EEA relevance) 24.4.2015 EN Official Journal of the European Union L 106/79 COMMISSION IMPLEMENTING DECISION (EU) 2015/646 of 23 April 2015 pursuant to Article 3(3) of Regulation (EU) No 528/2012 of the European Parliament

Læs mere

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/121/EF. af 18. december 2006

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/121/EF. af 18. december 2006 30.12.2006 DA Den Europæiske Unions Tidende L 396/853 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/121/EF af 18. december 2006 om ændring af Rådets direktiv 67/548/EØF om tilnærmelse af lovgivning om klassificering,

Læs mere

Leverandørdialog. R2 Group A/S. R2 Group A/S. Nøglen til at være REACH parat V. Jan Skov Nørby

Leverandørdialog. R2 Group A/S. R2 Group A/S. Nøglen til at være REACH parat V. Jan Skov Nørby Leverandørdialog Nøglen til at være REACH parat V. Jan Skov Nørby R2 Group A/S Slide 1 Leverandørdialog 30-01-2008 R2 Group A/S Handels- og distributions-virksomhed (80%) Produktion (20%) Foder og fødevarer

Læs mere

Side 1 af 9. SEPA Direct Debit Betalingsaftaler Vejledning

Side 1 af 9. SEPA Direct Debit Betalingsaftaler Vejledning Side 1 af 9 SEPA Direct Debit Betalingsaftaler Vejledning 23.11.2015 1. Indledning Denne guide kan anvendes af kreditorer, som ønsker at gøre brug af SEPA Direct Debit til opkrævninger i euro. Guiden kan

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D038860/02.

Hermed følger til delegationerne dokument - D038860/02. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. juli 2015 (OR. en) 10889/15 ENV 485 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 10. juli 2015 til: Komm. dok. nr.: D038860/02 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen.

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen. 30.12.2017 L 351/55 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/2468 af 20. december 2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande, jf. Europa- Parlamentets

Læs mere

L 86/6 Den Europæiske Unions Tidende (Retsakter, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN

L 86/6 Den Europæiske Unions Tidende (Retsakter, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN L 86/6 Den Europæiske Unions Tidende 5.4.2005 II (Retsakter, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS BESLUTNING af 22. marts 2005 om fastlæggelse af de skemaer, der i henhold

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 1.4 13. december 2007 31. oktober 2016 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket levende lys? 3 Hvorfor vælge Svanemærket? 3 Hvilke levende lys kan Svanemærkes?

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.9.2017 C(2017) 5467 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.9.2017 om videnskabelige kriterier til bestemmelse af hormonforstyrrende egenskaber, jf.

Læs mere

United Nations Secretariat Procurement Division

United Nations Secretariat Procurement Division United Nations Secretariat Procurement Division Vendor Registration Overview Higher Standards, Better Solutions The United Nations Global Marketplace (UNGM) Why Register? On-line registration Free of charge

Læs mere

Den Europæiske Unions Tidende L 277/23

Den Europæiske Unions Tidende L 277/23 18.10.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 277/23 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1024/2008 af 17. oktober 2008 om fastsættelse af gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 2173/2005

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING. af 15. december 2006

KOMMISSIONENS BESLUTNING. af 15. december 2006 6.2.2007 DA Den Europæiske Unions Tidende L 32/137 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 15. december 2006 om opstilling af reviderede miljøkriterier og tilhørende krav til vurdering og verifikation for tildeling

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Svanen og Blomsten Etableret i 1989.

Læs mere

KALK- OG TEGLVÆRKSFORENINGEN. CPR Sustainable Construction

KALK- OG TEGLVÆRKSFORENINGEN. CPR Sustainable Construction CPR Sustainable Construction 1 Tommy Bisgaard - Direktør i Kalk- og Teglværksforeningen - Formand for DS 417 (CEN TC350 & 351) - Formand for miljøkomiteen i TBE & CU (keramiske industrier i Europa) - Medlem

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (1) Bilag III til direktiv 2008/98/EF indeholder en liste over egenskaber, der gør affald farligt.

(EØS-relevant tekst) (1) Bilag III til direktiv 2008/98/EF indeholder en liste over egenskaber, der gør affald farligt. 19.12.2014 L 365/89 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1357/2014 af 18. december 2014 om afløsning af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF om affald og om ophævelse af visse direktiver

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2018 C(2018) 3120 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 28.5.2018 om regler for anvendelsen af artikel 26, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

User Manual for LTC IGNOU

User Manual for LTC IGNOU User Manual for LTC IGNOU 1 LTC (Leave Travel Concession) Navigation: Portal Launch HCM Application Self Service LTC Self Service 1. LTC Advance/Intimation Navigation: Launch HCM Application Self Service

Læs mere

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande ved import til Danmark fra ikke-eu lande Seminar Eigtveds Pakhus 3. oktober 2012 Anne Rathmann Pedersen arp@dhigroup.com Senior konsulent, Miljø og Toksikologi Agenda Import? REACH Importør? Kemikalielovgivningen

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 30.5.2013 2013/0062(COD) ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

FAST FORRETNINGSSTED FAST FORRETNINGSSTED I DANSK PRAKSIS

FAST FORRETNINGSSTED FAST FORRETNINGSSTED I DANSK PRAKSIS FAST FORRETNINGSSTED FAST FORRETNINGSSTED I DANSK PRAKSIS SKM2012.64.SR FORRETNINGSSTED I LUXEMBOURG En dansk udbyder af internet-spil ønsker at etablere et fast forretningssted i Luxembourg: Scenarier:

Læs mere

FORORDNINGER. (EØS-relevant tekst)

FORORDNINGER. (EØS-relevant tekst) L 78/2 DA FORORDNINGER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2018/460 af 20. marts 2018 om tilladelse til markedsføring af phlorotanniner fra Ecklonia cava som en ny fødevare i henhold til Europa-Parlamentets

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0055 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: fischer Termoz CN 8 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Nylondübel til anvendelse i beton og murværk Anvendelsesområde/r Til anvendelse

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende

De Europæiske Fællesskabers Tidende 12.9.2001 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 242/11 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 28. august 2001 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til bærbare computere (meddelt

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0072 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: Injektionssystem FIS V 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Limanker til brug i beton Anvendelsesområde/r Til fastgørelse og understøttelse

Læs mere

Portal Registration. Check Junk Mail for activation . 1 Click the hyperlink to take you back to the portal to confirm your registration

Portal Registration. Check Junk Mail for activation  . 1 Click the hyperlink to take you back to the portal to confirm your registration Portal Registration Step 1 Provide the necessary information to create your user. Note: First Name, Last Name and Email have to match exactly to your profile in the Membership system. Step 2 Click on the

Læs mere

Biocidforordning Gå hjem møde. Februar 2011

Biocidforordning Gå hjem møde. Februar 2011 Biocidforordning Gå hjem møde Februar 2011 Program 1. Velkomst og indledning v/ Lea Frimann Hansen 2. Status for forhandlingerne V/ Jørgen Larsen og Michael Bjørnsen 3. Spørgsmål 4. EVT. EU Lovgivningsproces

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 5.2.2015 L 29/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/171 af 4. februar 2015 om visse aspekter af proceduren for udstedelse af licenser til jernbanevirksomheder (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. april 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. april 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. april 2017 (OR. en) 8318/17 AGRILEG 82 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 19. april 2017 til: Komm. dok. nr.: D046260/03 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

FØDEVARE EGNEDE PLASTPOSER, SAMT EMBALLAGE FOLIER.

FØDEVARE EGNEDE PLASTPOSER, SAMT EMBALLAGE FOLIER. FØDEVARE EGNEDE PLASTPOSER, SAMT EMBALLAGE FOLIER. N.H. Emballage A/S fremstiller plastposer samt emballagefolier til emballering af fødevarer. Den primære produktion af plastposer bestemt til direkte

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 14. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) Forordning (EF) nr. 1907/2006 bør derfor ændres i overensstemmelse

(EØS-relevant tekst) (6) Forordning (EF) nr. 1907/2006 bør derfor ændres i overensstemmelse 1.4.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 86/7 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 276/2010 af 31. marts 2010 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen.

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen. L 351/64 30.12.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/2469 af 20. december 2017 om administrative og videnskabelige krav til ansøgninger, jf. artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter / Lene Møldrup Svanen og Blomsten

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende

De Europæiske Fællesskabers Tidende L 236/10 DA 4.9.2002 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 3. september 2002 om opstilling af reviderede miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til madrasser og om ændring af beslutning 98/634/EF

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) DA 11.7.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 179/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 618/2012 af 10. juli 2012 om ændring med henblik på tilpasning til den tekniske og videnskabelige udvikling af Europa-

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 12.2.2019 om skabelonerne for "EF"-erklæringer og attester for jernbaneinteroperabilitetskomponenter

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0003 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: fischer slaganker EA II 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Metalanker til brug i beton (let befæstigelse) Anvendelsesområde/r Anvendes

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING

KOMMISSIONENS BESLUTNING L 13/22 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 16. december 1999 om miljøkriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til kølemøbler (meddelt under nummer K(1999) 4522) (EØS-relevant tekst) (2000/40/EF)

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.4.2019 C(2019) 2962 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 25.4.2019 om sikring af, at det elektroniske kvoteregister for markedsføring af hydrofluorcarboner

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0088 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: fischer Injektionssystem FIS EM 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Limanker til anvendelse i beton Anvendelsesområde/r Post-installeret

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (9) Ansøgeren fik mulighed for at fremsætte bemærkninger til udkastet til vurderingsrapport vedrørende fornyelse.

(EØS-relevant tekst) (9) Ansøgeren fik mulighed for at fremsætte bemærkninger til udkastet til vurderingsrapport vedrørende fornyelse. 21.9.2018 DA L 238/71 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2018/1264 af 20. september 2018 om fornyelse af af aktivstoffet pethoxamid, jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0100 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: Injektionssystem fischer Powerbond 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Limanker til brug i beton Anvendelsesområde/r Til fastgørelse

Læs mere

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN 12. 11. 98 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 302/31 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS BESLUTNING af 2. oktober 1998 om fastlæggelse af miljøkriterierne

Læs mere

Tork Aftørringspapir Standard, M1. Fordel. Produktspecifikation. Beskrivelse. Farve: Hvid Type: Mini Centerfeed Rulle

Tork Aftørringspapir Standard, M1. Fordel. Produktspecifikation. Beskrivelse. Farve: Hvid Type: Mini Centerfeed Rulle Fordel Allround aftørringspapir Ideel til rengøring af glas Velegnet til håndaftørring Godkendt til kontakt med fødevarer Tork Easy Handling, emballage som er let at løfte, åbne og folde sammen, når du

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 14. marts 2014 (OR. en) 2012/0184 (COD) 2012/0185 (COD) 2012/0186 (COD) PE-CONS 11/14 TRANS 18 CODEC 113 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF SYSTEMUNDERSTØTTELSE AF GEODANMARK PRÆKVALIFIKATIONSFASEN

SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF SYSTEMUNDERSTØTTELSE AF GEODANMARK PRÆKVALIFIKATIONSFASEN SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF SYSTEMUNDERSTØTTELSE AF GEODANMARK PRÆKVALIFIKATIONSFASEN EU-UDBUD NR. 2016/S 089-156404 (Version 5 af 1. juni 2016) Page 1 of 6 1 ESPD, Teknisk og faglig formåen I ESPD punkt IV,

Læs mere

Ansøgning om godkendelse af pesticider. Gælder fra 1. januar 2014.

Ansøgning om godkendelse af pesticider. Gælder fra 1. januar 2014. TABLE 1. Plant protection s: Chemical Category Product (new or renewal) Produktansøgni nger (nye eller forny) Type type 1. DK is the examining member state (E.g. Zonal RMS, new as in Dk, me-too or renewal

Læs mere

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov.

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. På dansk/in Danish: Aarhus d. 10. januar 2013/ the 10 th of January 2013 Kære alle Chefer i MUS-regi! Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. Og

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0081 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: fischer boltanker FAZ II 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Moment-kontrolleret ekspansionsanker Anvendelsesområde/r Post-installeret

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 24.11.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 326/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 1097/2012 af 23. november 2012 om ændring af forordning (EU) nr. 142/2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0046/295. Ændringsforslag. Martin Häusling for Verts/ALE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0046/295. Ændringsforslag. Martin Häusling for Verts/ALE-Gruppen 7.3.2016 A8-0046/295 295 Betragtning 65 65. Det er yderst vigtigt, at det kontrolleres, om de retlige krav efterleves, for at sikre, at målene for forordningen gennemføres effektivt i hele Unionen. Medlemsstaternes

Læs mere

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D022200/02.

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D022200/02. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 29. oktober 2012 (OR. en) 15606/12 ENV 823 ENT 277 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 26. oktober 2012 til: Generalsekretariatet for Rådet for

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0016 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: fischer betonskrue FBS 5 og FBS 6 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Metalanker til brug i beton (let befæstigelse) Anvendelsesområde/r

Læs mere

L 27/12 Den Europæiske Unions Tidende DIREKTIVER

L 27/12 Den Europæiske Unions Tidende DIREKTIVER L 27/12 Den Europæiske Unions Tidende 31.1.2008 DIREKTIVER KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/5/EF af 30. januar 2008 om angivelse på mærkningen af bestemte levnedsmidler af andre obligatoriske oplysninger end

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 30.11.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 313/3 FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1103/2010 af 29. november 2010 om regler for mærkning af kapaciteten af bærbare genopladelige batterier og

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende L 208/43

De Europæiske Fællesskabers Tidende L 208/43 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 208/43 KOMMISSIONENS DIREKTIV 98/51/EF af 9. juli 1998 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets direktiv 95/69/EF om betingelser og bestemmelser for godkendelse

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 26.7.2017 DA L 194/51 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/1383 af 25. juli 2017 om fornyelse af godkendelsen af flocoumafen som et aktivstof til anvendelse i biocidholdige produkter af produkttype

Læs mere

Forslag til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. /

Forslag til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. / Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. / af [ ] om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 2042/2003 af 20. november 2003 om vedvarende luftdygtighed af luftfartøjer og luftfartøjsmateriel,

Læs mere

GUIDE TIL BREVSKRIVNING

GUIDE TIL BREVSKRIVNING GUIDE TIL BREVSKRIVNING APPELBREVE Formålet med at skrive et appelbrev er at få modtageren til at overholde menneskerettighederne. Det er en god idé at lægge vægt på modtagerens forpligtelser over for

Læs mere

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/40/EF

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/40/EF L 126/34 22.5.2003 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/40/EF af 16. maj 2003 om listen over, grænserne for koncentrationer af og angivelse i mærkningen af bestanddele i naturligt mineralvand samt om betingelserne

Læs mere

Sagsnr Udbud af indkøb af Automatiseret 24-7 laboratorium

Sagsnr Udbud af indkøb af Automatiseret 24-7 laboratorium Spørgsmål og svar nr. 2 til Prækvalifikationsmaterialet Spørgsmål modtaget til med den 3. april 2014 er medtaget. 1 Er det muligt, at der i stedet for årlig nettoomsætning kan angives antal processerede

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument EUROPA-PARLAMENTET 1999 Mødedokument 2004 C5-0638/2001 2001/0018(COD) DA 10/12/2001 Fælles holdning vedtaget af Rådet den 6. december 2001 med henblik på vedtagelse af Europa- Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Our activities. Dry sales market. The assortment

Our activities. Dry sales market. The assortment First we like to start to introduce our activities. Kébol B.V., based in the heart of the bulb district since 1989, specialises in importing and exporting bulbs world-wide. Bulbs suitable for dry sale,

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 16. januar 2014 (OR. da) 5362/14 ADD 1 ENV 36

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 16. januar 2014 (OR. da) 5362/14 ADD 1 ENV 36 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 16. januar 2014 (OR. da) 5362/14 ADD 1 ENV 36 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 13. januar 2014 til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

Regler for Svanemærkning af produkter. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Regler for Svanemærkning af produkter. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Regler for Svanemærkning af produkter Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA. Anvendelsesområde/r Post-installeret befæstigelse i ikke-revnet beton, Se appendiks, specifikt appendiks B 1 - B 3

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA. Anvendelsesområde/r Post-installeret befæstigelse i ikke-revnet beton, Se appendiks, specifikt appendiks B 1 - B 3 YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0015 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: fischer ankerbolt FBN II, FBN II A4 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Moment-kontrolleret ekspansionsanker Anvendelsesområde/r Post-installeret

Læs mere