Svanemærkning af Levende lys

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svanemærkning af Levende lys"

Transkript

1 Svanemærkning af Levende lys Version december oktober 2016 Nordisk Miljømærkning

2 Indhold Hvad er et Svanemærket levende lys? 3 Hvorfor vælge Svanemærket? 3 Hvilke levende lys kan Svanemærkes? 4 Hvordan ansøger man? 4 1 Miljøkrav 6 2 Øvrige krav 11 Markedsføring 12 Miljømærkets udformning 13 Efterkontrol 13 Hvor længe er licensen gældende? 13 Kommende kriterier 14 Bilag 1 Bilag 2 Markedsføring af Svanemærkede levende lys - bilaget fjernet Analyse og test laboratorier 088 Levende lys, version 1.4, 4. februar 2015 Adresser Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanemærket. Nedenstående organisationer/virksomheder anvender Svanemærkningen efter opgave fra det respektive lands regering. For yderligere oplysninger se hjemmesiderne: Danmark Miljømærkning Danmark Fonden Dansk Standard Portland Towers Göteborg Plads 1 DK-2150 Nordhavn Telefon Fax E-post: info@ecolabel.dk Sverige Miljömärkning Sverige AB Box SE Stockholm Telefon Fax E-post: svanen@svanen.se Norge Miljømerking Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Telefon Fax E-post: info@svanemerket.no Finland Miljömärkning Finland Box 489 FIN Helsingfors Telefon E-post: joutsen@ecolabel.fi Island Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suðurlandsbraut 24 IS-108 Reykjavik Telefon Fax E-post: svanurinn@ust.is Dette dokument må kun kopieres i sin helhed og uden nogen form for ændring. Citater fra dokumentet kan benyttes hvis kilden, som er Nordisk Miljømærkning, oplyses..

3 Hvad er et Svanemærket levende lys? Et Svanemærket levende lys er et levende lys, som lever op til en række specifikke kriterier indenfor miljø, sundhed, kvalitet og sikkerhed. Et Svanemærket lys er et lys, som brænder rent, fordi der er grænseværdier for sodafgivelse og indholdet af sundheds- og miljøskadelig kemi. Desuden er mere end 90 % af lysets råvarer fornybar. I dette dokument er et levende lys en lyskilde, som består af en indre væge, omgivet af en masse af fast brændstof. Typisk er brændstoffet en form for voks, olie eller fedt, og de to vigtigste typer er stearin og paraffin. I det følgende vil dette brændstof benævnes råvaren. Hvorfor vælge Svanemærket? l Licenshaveren kan vælge at bruge Svanemærket som varemærke i sin markedsføring. Svanemærket er et meget kendt og meget respekteret varemærke i de nordiske lande. l Svanemærket er en omkostningseffektiv og enkel måde at kommunikere sit miljøarbejde og sin miljøansvarlighed overfor kunder og leverandører. l Reduktion i miljøpåvirkninger medfører ofte reduktion i udgifter, fx ved at spare på energiforbruget og reducere mængden af emballage og affald. l Miljøvenlige løsninger forbereder produktionen af levende lys til fremtidig lovgivning på miljøområdet. l Miljøaspekter er komplekse. Det kan tage lang tid og mange ressourcer at opnå en forståelse for et specifikt miljøområde. Svanemærkning kan ses som en hjælp til dette arbejde. l Svanemærket dækker ikke kun miljøaspekter, men har også krav til kvalitet, fordi miljø og kvalitet ofte hænger sammen. Det betyder, at Svanemærket også kan ses som et kvalitetsstempel. Svanemærkning af Levende lys (14)

4 Hvilke levende lys kan Svanemærkes? Alle levende lys kan Svanemærkes, hvis de efterlever kriterierne i dette dokument. For eksempel kan stagelys, bloklys, fyrfadslys, kirkegårdslys, havelys og levende lys til dekorationer Svanemærkes. Lyset skal bestå af mindst 90 vægt-% fornybare råvarer. Paraffin er pr. definition ikke en fornybar råvare (se K3) og derfor kan levende lys, som består af en høj andel af paraffin, ikke Svanemærkes. Duftlys og aromalys kan heller ikke Svanemærkes, fordi kriterium K12 ikke tillader duftstoffer, da de alle er potentielt allergifremkaldende. Fyrfadslys kan kun Svanemærkes, hvis de sælges uden beholdere eller med beholdere, som enten er bionedbrydelige, eller som kan bruges flere gange. Aluminiumsbeholdere bruges ikke flere gange. Olielamper anses ikke som levende lys i denne forbindelse, og de kan derfor ikke Svanemærkes. Hvordan ansøger man? Hvert krav er markeret med bogstavet K (krav) og et nummer. Alle krav skal efterleves, for at licens kan tildeles. Symboler i teksten For hvert krav er det beskrevet, hvordan kravet skal dokumenteres. Der findes også forskellige symboler, der anvendes for at lette arbejdet. Symbolerne er: ( Fortæller, hvad man skal sende ind som dokumentation. Betyder, at Nordisk Miljømærkning kontrollerer dette krav ved kontrolbesøg. Ansøgning Ansøgningen skal sendes til Nordisk Miljømærkning i det land, hvor de levende lys bliver solgt, eller hvor ansøgeren har sin produktionsaktivitet. Adresser er angivet på side 2. Ansøgningsdokumenterne består af et ansøgningsskema og dokumentation, som viser, at kravene i kriteriedokumentet efterleves. Mere information og assistance kan modtages ved henvendelse til Nordisk Miljømærkning. Besøg hjemmesiden for det nationale organ, der varetager miljømærkningen. Adresser er angivet på side 2. Svanemærkning af Levende lys (14)

5 Salg i andre nordiske lande Registrering af licens i et andet nordisk land tillader, at licenshaveren anvender Svanemærket på et større marked. Følgende skal ved registrering sendes til Nordisk Miljømærkning: l Beskrivelse af salg i andre nordiske lande. l Tekst til forbrugeren på landets eget sprog. l Dokumentation, som viser, at nationale regler, love og eventuelle brancheaftaler om retursystemer for emballage følges. Registrering er gratis, men et årligt brugergebyr skal betales i overensstemmelse med de nationale regler. Kontrol på stedet I forbindelse med tildeling af licens, kontrollerer Nordisk Miljømærkning på stedet, at kravene opfyldes. Ved kontrollen skal man kunne fremvise materiale for beregninger, originale kopier af fremsendte certifikater, testresultater, indkøbsstatistik og lignende, som støtter, at kravene opfyldes. Omkostninger Et ansøgningsgebyr betales, når virksomheden søger licens. Derudover betales et brugergebyr baseret på virksomhedens omsætning af svanemærkede levende lys. Forespørgsler Kontakt venligst Nordisk Miljømærkning, hvis du har spørgsmål eller ønsker yderligere information. Se adresser på side 2. Svanemærkning af Levende lys (14)

6 1 Miljøkrav K1 Beskrivelse af lyset Lyset skal beskrives (tykkelse, vægt, højde, farvet eller ikke-farvet). Råvarer i det levende lys skal beskrives (stearin, paraffin, voks, olie, fedt eller andre råvarer), så det fremgår, hvilke type råvarer, der er tale om, hvor råvarerne stammer fra og i hvor stor en procentdel, de indgår i lyset. Materialet i vægen (bomuld, papir, plastik eller andet) og i vægefoden (metal, plastik eller andet) skal også beskrives. Eventuelle andre materialer (fx bæger/beholder, der omkranser lyset) skal også beskrives, hvis det er en del af det solgte produkt. Producenten skal desuden oplyse lysets brændetid i gram pr. time. Brændetiden skal måles ved rumtemperatur, som er grader celsius i henhold til standard EN punkt 2.2. Desuden skal punkt 9.3 i standard EN for metode til brændetest følges, så lyset brænder i specifikt angivne intervaller med mindst 1 pause. Lyset vejes før og efter brændetesten, og brændetiden beregnes som antal gram forbrugt divideret med det antal timer, som lyset har været tændt. ( Beskrivelse i henhold til ovenstående. Beskrivelsen skal udføres af producenten sammen med eventuelle underleverandører. Sikkerhedsdatablade for alle råmaterialer skal vedlægges ansøgningen. Sikkerhedsdatablade skal være i henhold til EU klassifikationssystem 1999/45/EC med senere ændringer og tilpasninger. Kravet opfyldes? K2 Beskrivelse af kemiske tilsætningsstoffer i og på råvaren Kemiske tilsætningsstoffer i og på råvaren i det levende lys (inklusiv al hjælpekemi, lakker og farver) skal angives på en liste med navn, type og funktion for hvert kemikalie. Sikkerhedsdatablad for alle kemiske tilsætningsstoffer skal vedlægges ansøgningen. Sikkerhedsdatablade skal være i henhold til EU klassifikationssystem 1999/45/EC med senere ændringer og tilpasninger. ( Liste med alle kemiske tilsætningsstoffer (hjælpekemi, lakker og farver inkluderet) og sikkerhedsdatablad med CAS nummer for hvert enkelt kemiske tilsætningsstof. K3 Mængden af råvare produceret fra fornybare råmaterialer Mængden af råvare i det levende lys produceret fra fornybare råmaterialer skal overstige 90 % af lysets totale vægt. Fornybar råmateriale er biologisk materiale, som kontinuerligt reproduceres i naturen. Det inkluderer bionedbrydelige fraktioner af produkter, vegetabilsk eller animalsk affald og restprodukter fra landbruget, bæredygtig skovdrift og lignende industrier og bionedbrydelige fraktioner af industriel og kommunal affald. Paraffin er pr. definition et syntetisk petroleumsprodukt og derfor aldrig fornybar. ( Råmaterialeproducentens beskrivelse af det fornybare råmateriale og erklæring fra producenten af det levende lys, som angiver den procentvise mængde, som råmaterialet indgår i det levende lys med. Svanemærkning af Levende lys (14)

7 K4 Fornybar råmateriale Licensansøgeren skal sikre sig at voks, som stammer fra fornybare råmaterialer af vegetabilsk oprindelse (som fx palmeolie) ikke kommer fra bevaringsværdige skovmiljøer med høje biologiske og/eller sociale værdier. ( Leverandørdata, plantens navn (på latin og et nordisk sprog) og geografisk oprindelse (land/stat og region/provins/kommune) for den type af planter, der bruges til at udvinde det fornybare råmateriale. Nordisk Miljømærkning kan efterspørge mere dokumentation, hvis der er nogen form for tvivl om, hvorvidt råmaterialet kommer fra specielt bevaringsværdige skovmiljøer med høje biologiske og/eller sociale værdier. K5 Kuldioxid balance ved produktion af vegetabilsk råvare. Produktion af den vegetabilske råvare skal ske, så den ikke giver en negativ kuldioxid balance. En negativ kuldioxid balance er når bundet kulstof frigøres, så nettoudslippet af drivhusgasser fra råvarens produktionsområde er større end den mængde kulstof, som bindes i råvaren i løbet af 10 år. Beregning af kuldioxid balancen kan fx udføres ved brug af en såkaldt Carbon Payback Time metode, som er beskrevet i baggrundsdokumentets kilde 19 s Resultat af beregningen skal være verificeret af en tredjeparts uafhængig kompetent instans. ( Redegørelse/beregning, som tilkendegiver, at produktionen af vegetabilsk råvare ikke har givet en negativ kuldioxid balance. Hvis dyrkningen af råvaren finder sted på en plantage, som er etableret inden november 2005, er det tilstrækkeligt, at plantageejeren angiver en dato for, hvornår plantagen er etableret. K6 Sod index Den gennemsnitlige værdi for sod index fra 3 tests (prøver) skal være mindre end 1,0 pr. time. Ingen enkelt test må være over 2,0 pr. time. Dette er i overensstemmelse med kriteriet i EN kapitel 3. ( Test rapport fra test institut, som viser, at dette krav efterleves og at standard EN er fulgt i analysen. Test instituttet skal efterleve kriterierne i bilag 2. K7 Kemikalier, præparater, tilsætningsstoffer, lakker og farver Det er ikke tilladt at tilsætte kemikalier, præparater, tilsætningsstoffer, lakker og farver til lys og væge, som indeholder mere end 0,01 vægt-% af kemiske stoffer, som er tildelt én eller flere af følgende R-sætninger: R40 R42 R43 R45 R46 R49 mulighed for kræftfremkaldende effekt kan give overfølsomhed ved indånding kan give overfølsomhed ved kontakt med huden kan fremkalde kræft kan forårsage arvelige genetiske skader kan fremkalde kræft ved indånding R50/53 meget giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet R51/53 giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet R59 R60 farlig for ozonlaget kan skade forplantningsevnen Svanemærkning af Levende lys (14)

8 R61 R62 R63 R68 kan skade barnet under graviditeten mulighed for skade på forplantningsevnen mulighed for skade på barnet under graviditeten mulighed for varig skade på helbred R-sætningerne er fastsat i Rådsdirektivet 67/548/EEC af 27. juni 1967 ved tilnærmelse af love, regulativer og administrative regler relateret til klassifikation, indpakning og mærkning af farlige stoffer, med senere ændringer og tilpasninger. ( Erklæring fra licensansøger og producenter af kemikalier, præparater, tilsætningsstoffer, lakker, farver og væge, som tilkendegiver, at kravet efterleves. K8 Azofarver og azolakker Azofarver og azolakker, som kan spaltes til én af følgende aromatiske aminer i en koncentration på mere end 30 ppm, er det ikke tilladt at anvende: 4-aminodiphenyl ( ) Benzidine ( ) 4-chloro-o-toluidine ( ) 2-naphthylamine ( ) o-amino-azotoluene ( ) 2-amino-4-nitrotoluene ( ) p-chloroaniline ( ,4-diaminoanisol ( ) 4,4 -diaminodiphenylmethane ( ) 3,3 -dichlorobenzidine ( ) 3,3 -dimethoxybenzidine ( ) 3,3 -dimethylbenzidine ( ) 3,3 -dimethyl-4,4 -diaminodiphenylmethane ( ) p-cresidine ( ) 4,4 -methylene-bis-(2-chloraniline) ( ) 4,4 -oxydianiline ( ) 4,4 -thiodianiline ( ) o-toluidine ( ) 2,4-diaminotoluene ( ) 2,4,5-trimethylaniline ( ) 4-aminoazobenzene ( ) o-anisidine ( ) Denne liste er i henhold til Europa-parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1906/2006 af 18. december 2006 (REACH) tillæg 8, punkt 43. ( Erklæring fra producent af farver og lakker, som tilkendegiver, at kravet efterleves, såfremt brug og dossering af farvestof følger producentens egne anbefalinger. Svanemærkning af Levende lys (14)

9 K9 Tungmetaller Ingen af de følgende tungmetaller må tilsættes nogen dele af det levende lys: l Kviksølv (Hg) l Bly (Pb) l Cadmium (Cd) l Zink (Zn) l Kobber (Cu) l Nikkel (Ni) l Kobolt (Co) l Antimon (Sb) l Krom (Cr). Dette krav dækker også anvendelsen af farver, lakker og andre kemiske produkter. ( Erklæring fra lysproducent og producenter af råvare, væge, vægefod, farve, lak og andre kemiske produkter, som tilkendegiver, at kravet efterleves. K10 Aromatiske opløsningsmidler Aromatiske opløsningsmidler må ikke anvendes i produktionen af det levende lys. En undtagelse er indholdet i den mulige paraffin fraktion. ( Erklæring fra lysproducent og producenter af råvare, væge, farve, lak og andre kemiske produkter, som tilkendegiver, at kravet efterleves. K11 Halogenerede opløsningsmidler Halogenerede opløsningsmidler må ikke anvendes i produktionen af det levende lys. ( Erklæring fra lysproducent og producenter af råvare, væge, farve, lak og andre kemiske produkter, som tilkendegiver, at kravet efterleves. K12 Total mængde af organiske opløsningsmidler Indholdet af organiske opløsningsmidler må ikke overstige 1,0 vægt-% af det levende lys samlede vægt. Alternativ reference kan henvise til test resultater, som viser, at TVOC (Total Volatile Organic Compounds) i det levende lys er mindre end 1200µg/m3 luft målt med testkammermetoden over 24 timer og med anvendelse af gas chromatografi/masse spectrometri (gc/ms). Ved test skal ISO :2004 anvendes. Organiske opløsningsmidler defineres som organiske produkter med et damptryk på mere end 0.01 kpa ved 293,12 K i overensstemmelse med EU s VOC direktiv. ( Erklæring fra lysproducent, som tilkendegiver, at kravet efterleves. Alternativt vedlægges en testrapport, som viser, at TVOC er mindre end 1200µg/m3 luft ved anvendelse af ISO :2004. K13 Duftstoffer Det levende lys må ikke tilsættes nogen form for duftstof eller aroma med det formål at give lyset en bestemt duft. ( Erklæring fra lysproducent og producenter af råvare, væge, farve, lak og andre kemiske produkter, som tilkendegiver, at kravet efterleves. Svanemærkning af Levende lys (14)

10 K14 Phtalater Det levende lys må ikke indeholde nogen form for phtalater. ( Erklæring fra lysproducent og producenter af råvare, væge, farve, lak og andre kemiske produkter, som tilkendegiver, at kravet efterleves. K15 Andre materialer Alle andre materialer, såsom bægre og beholdere, der omkranser det levende lys, og som sælges sammen med lyset, skal være bionedbrydelige. Hvis dette ikke er tilfældet, skal materialer være til at genbruge direkte til samme formål. Materialer, som kun anvendes én gang tillades ikke fx aluminiumsbeholdere til fyrfadslys (norsk: teljus, svenska: värmeljus). ( Erklæring fra producenten af det levende lys, som tilkendegiver, at kravet efterleves. K16 Vægen Vægen må ikke indeholde nogen form for metal, og bomulden i vægen skal være öko-tex 100 certificeret. ( Erklæring fra producenten af vægen, som tilkendegiver, at kravet efterleves, samt kopi af öko-tex 100 certifikatet. K17 Produkt- og transportemballage Produkt- og transportemballage (inklusiv labels), som indeholder PVC, eller anden plastik, som indeholder materiale med chlor, må ikke anvendes. Produktemballagen ved salg må ikke overstige 5 % af lysenes vægt. Undtagelse for tynde lys: For lys som har et længde/diameter forhold større end 8, og som salges i pakker med fem eller færre lys, må emballagen ikke overstige 9 % af lysenes vægt. ( Erklæring fra producent af de levende lys, som tilkendegiver, at kravet efterleves, samt beregning af produktemballagens vægt i forhold til lysenes vægt. Licenshaver er forpligtet til at videregive information om dette krav til sine kunder i detailhandelen. Dokumentation, der viser, at emballagen ikke indeholder PVC, skal også vedlægges. K18 Information til forbrugerne Forbrugeren skal oplyses om lysets brændetid (hvor lang tid ét lys brænder) enten på lysets emballage eller med en tekst placeret ved lysene, hvor de sælges. Licensansøger skal følge standard EN vedrørende produktets sikkerhedsmærkning og advarsler. Sikkerhedsinformation i standard EN Annex A, figur A1, A4 og A6, skal også følges, selvom dette er en valgfri supplerende sikkerhedsinformation i standarden. ( Kopi af emballage-tekst og eksempel på tekst om lysets brændetid, hvis dette ikke fremgår af emballagen. Licenshaver er forpligtet til at videregive information om dette krav til sine kunder (detailhandlere). Eksempel på sikkerhedsmærkning og advarsler, som viser, at dette krav efterleves, og at standard EN er fulgt, vedlægges ansøgningen. Svanemærkning af Levende lys (14)

11 K19 Brandsikkerhed Licensansøger skal følge standard EN vedrørende brandsikkerhed. Hvis andre materialer (se K15) følger det levende lys, skal det dokumenteres, at sådanne materialer ikke udgør en risiko i forhold til brandsikkerhed. ( l Test rapport fra test institut, som viser, at dette krav efterleves og at standard EN er fulgt i analysen. Test instituttet skal efterleve kriterierne i bilag 2. l Dokumentation for eventuelle andre materialers brandsikkerhed. 2 Øvrige krav Kravet opfyldes? For at sikre, at Svanemærkets krav opfyldes, skal følgende rutiner være implementeret. Hvis licenshavers miljøstyringssystem er certificeret i henhold til ISO eller EMAS, og følgende rutiner er implementeret, er det tilfredsstillende dokumentation. K20 Lovgivning og myndighedskrav Ansøger skal sikre, at gældende lovgivning, herunder bestemmelser, vedrørende sikkerhed, arbejdsmiljø, ydre miljø og eventuelle myndighedstilladelser for produktionen og håndteringen af levende lys overalt i produktionen, overholdes. K21 Svanemærkningsansvarlig Virksomheden skal udpege en ansvarlig for licensen til Svanemærket, som skal sikre, at kravene efterleves, og som skal varetage kontakten med Nordisk Miljømærkning. ( Et diagram over virksomhedens organisering, hvoraf det fremgår, hvem der har ansvaret for licensen til Svanemærket. K22 Dokumentation Licensansøgeren skal være i stand til at kunne fremvise en kopi af ansøgningen indeholdende faktuelle og beregnede data, som understøtter dokumenterne fremsendt med ansøgningen (inklusiv test rapporter, dokumenter fra underleverandører og lignende). Kontrolleres på stedet. K23 Planlagte ændringer Nordisk Miljømærkning skal have besked om planlagte ændringer, som kan have en indflydelse på efterlevelsen af kravene i Svanemærket. ( Procedure, som beskriver, hvordan planlagte ændringer håndteres. Svanemærkning af Levende lys (14)

12 K24 Ikke-planlagte afvigelser Afvigelser, som kan have en indflydelse på efterlevelse af kravene i Svanemærket, skal rapporteres til Nordisk Miljømærkning skriftligt og skal herefter journaliseres. ( Procedure, som beskriver, hvordan afvigelser håndteres. K25 Sporbarhed Licensansøger skal have et sporbarhedssystem til produktionen af svanemærkede levende lys. ( Beskrivelse af/procedure for, hvordan kravet efterleves. K26 Uddannelse Alle som deltager i den daglige drift skal modtage den nødvendige viden, som skal til for at sikre, at svanemærkets krav efterleves. ( Procedure, der beskriver, hvordan uddannelsen finder sted. K27 Retursystem Relevante nationale regler, love og aftaler i branchen om genanvendelsesog retursystemer for produkter og emballage skal efterleves i de nordiske lande, hvor de svanemærkede levende lys bliver markedsført. ( Erklæring fra ansøger om eventuel tilknytning til eksisterende genanvendelses- og retursystemer. K28 Markedsføring Kravet er fjernet efter beslutning af Foreningens bestyrelse den 17. november Markedsføring Svanemærket er et meget kendt og respekteret varemærke i de nordiske lande. Svanemærkede produkter og tjenester kan markedsføres med Svanemærket, så længe licensen er gældende. Svanemærkets logo skal vises, så der ikke kan opstå tvivl om, hvilket produkt der er Svanemærket. Mere information om markedsføring med Svanemærket findes i Regler for Nordisk Miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. Svanemærkning af Levende lys (14)

13 Miljømærkets udformning Svanemærkets logo: Licensnummer Hver licens har et unikt licensnummer, som altid skal vises sammen med mærket. Mere information om Svanemærkets udformning findes i Regler for Nordisk Miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. Efterkontrol Nordisk Miljømærkning kan kontrollere, at produktet opfylder Svanens krav, mens licensen er gældende. Det kan fx ske ved besøg på produktionen eller ved stikprøvekontrol. Hvis det viser sig, at produktet ikke opfylder kravene, kan licensen trækkes tilbage. Der kan også tages stikprøver i detailhandelen og udføres analyser af et upartisk laboratorium. Hvis kravene ikke opfyldes, kan Nordisk Miljømærkning kræve, at licensindehaveren betaler analyseomkostningerne. Hvor længe er licensen gældende? Nordisk Miljømærkning vedtog kriterierne for levende lys den 13. december Kriterierne er gældende indtil den 31. december På sekretariatsledermødet den 16. december 2009 blev det vedtaget at ændre på kravet K17. Ændringen medførte kriterieversion 1.1. På sekretariatsledermødet den 9. november 2010 blev det vedtaget at forlænge kriterierne til 31. december Den nye version hedder 1.2. På sekretariatsledermødet den 15. november 2012 blev det vedtaget at forlænge kriterierne til 30. juni Den nye version hedder 1.3. Nordisk Kriteriechefgruppe besluttede den 4. februar 2015 at forlænge kriteriernes gyldighedstid med 16 måneder. Den 17. november 2014 besluttede Foreningens bestyrelse at fjerne K28 Markedsføring. Den nye versionen hedder 1.4.og er gyldig til den 31. oktober Svanemærkning af Levende lys (14)

14 Licensen er gyldig så længe kravene i kriteriedokumentet efterleves og indtil kriteriedokumentet udløber. Kriteriernes gyldighedsperiode kan forlænges eller justeres. Ved forlængelser informeres alle licenshavere. Senest 1 år før kriterierne udløber, skal Nordisk Miljømærkningsnævn meddele, hvilke kriterier, som gælder efter kriteriernes sidste gyldighedsdato. Licenshaveren vil da få mulighed for at forny licensen. Kommende kriterier I kommende kriterier vil Nordisk Miljømærkning blandt andet: l Vurdere om kravet til procentindholdet af fornybare råvarer (se definition i K3) i de levende lys skal øges til mere end 90 %. l Vurdere, om der skal være et krav til, hvordan emballering og pakning af levende lys kan understøtte en højere transporteffektivitet, når de levende lys skal transporteres. l Vurdere om vægen skal være ubleget og i økologisk bomuld. l Vurdere om yderligere krav til arbejdsforhold skal medtages. Svanemærkning af Levende lys (14)

15 Bilag 1 Markedsføring af Svanemærkede levende lys Bilaget er fjernet efter beslutning af Foreningens bestyrelse den 17. november Svanemærkning af Levende lys 1.4

16 Bilag 2 Analyse og test laboratorier Krav til analyse laboratorium Testlaboratoriet skal opfylde de almene krav i standarden DS/EN ISO/IEC eller være et officielt GLP-godkendt laboratorium. Producentens eget laboratorium kan godkendes til at udføre disse analyser, hvis l indsamling og analyse overvåges af myndigheder, eller l producentens eget kvalitetsstyringssystem dækker indsamling og analyse, og er certificeret i henhold til ISO 9001 eller ISO 9002, eller l producenten kan påvise en overensstemmelse mellem first-time -test udført i producentens eget laboratorium, og test udført parallelt i et uafhængigt institut, hvor testproceduren finder sted i henhold til et standardiseret forløb. Svanemærkning af Levende lys 1.4

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016 Gebyrregler for Svanemærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket på vegne

Læs mere

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Retningslinier for brug af Svanemærket Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 2.1 5. november 2015-30. juni 2019 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket levende lys? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan svanemærkes? 4 Hvordan

Læs mere

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN 12. 11. 98 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 302/31 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS BESLUTNING af 2. oktober 1998 om fastlæggelse af miljøkriterierne

Læs mere

Svanemærkning af Tømiddel

Svanemærkning af Tømiddel Svanemærkning af Tømiddel Version 2.1 18. Marts 2004 31. December 2011 Nordisk Miljømærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig og positiv miljømærkning i Norden. Virksomheden

Læs mere

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning Vejledning til ansøgning om Svanemærkning For at få tildelt en Svanelicens er der en række krav i et kriteriedokument, der skal opfyldes. Miljømærkning Danmark kontrollerer, at den indsendte dokumentation

Læs mere

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Primærbatterier Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket Primærbatteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes? 3 Hvordan

Læs mere

Kontrolrapporten for 2016

Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Miljømærkning skaber tillid. Med vores kontrol sikrer vi, at miljømærkede produkter lever op til kriterierne for

Læs mere

Regler for Svanemærkning af produkter. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Regler for Svanemærkning af produkter. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Regler for Svanemærkning af produkter Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder

Læs mere

Kontrolrapporten for 2018

Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Kontrol er en af Miljømærkning Danmarks vigtigste opgaver. Certificerede produkter og serviceydelser skal leve

Læs mere

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk Energiledelse hos Formula A/S Beregningsmetodefor CO 2 udslip www.formula.dk Energi og Miljøledelse forankret i EMAS Certficering Licens til Svanemærkning af tryksager Licens til FSC mærkede tryksager

Læs mere

Svanemærkning af Genopladelige batterier

Svanemærkning af Genopladelige batterier Svanemærkning af Genopladelige batterier Version 4.3 7. december 2010 30. juni 2016 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket genopladeligt batteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan

Læs mere

Kontrolrapporten for 2017

Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Svanemærket og EU-Blomsten er i sig selv bevis for, at et produkt eller en service er blandt de mest miljøvenlige

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 2.2 5. november 2015-30. juni 2019 Indhold Hvad er et Svanemærket levende lys? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan svanemærkes? 4 Hvordan søger man? 5 Hvad kræves

Læs mere

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen? Kontrolrapporten for 2012 Kontrol af den europæiske Blomst og den nordiske Svane Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes, at det er

Læs mere

Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter

Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Version 1.8 29. maj 2008 30. juni 2015 Nordisk Miljømærkning Inhold Hvad er et Svanemærket kemisk byggeprodukt? 3 Hvorfor vælge Svanemærket? 3 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten? Kontrolrapporten for 2011 Kontrol af den nordiske Svane og EU Blomsten Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes at det er vigtigt for

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 2.4 5. november 2015-30. juni 2022 Indhold Hvad er et Svanemærket levende lys? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan svanemærkes? 4 Hvordan søger man? 5 Hvad kræves

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING

KOMMISSIONENS BESLUTNING 5. 3. 1999 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 57/31 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 17. februar 1999 om miljøkriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til fodtøj (meddelt under nummer K(1999)

Læs mere

Miljømærkning. Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016

Miljømærkning. Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016 Miljømærkning Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016 Danmarks officielle miljømærker Svanemærket Nordens officielle miljømærke Stiftet af Nordisk Ministerråd i 1989

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Hensyn til sundhed Blomsten og Svanen er din garanti, når det gælder kemikalier og sundhed. Med miljømærker er der tjek på det, der

Læs mere

Vejledning til elektronisk ansøgning

Vejledning til elektronisk ansøgning Vejledning til elektronisk ansøgning Miljømærkning Danmark er gået over til elektronisk arkivering, og derfor ønsker vi fremover at modtage materiale elektronisk både når det gælder, nye ansøgninger, fornyelser,

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Vil du gerne bidrage til et bedre miljø? Er du træt af at bekymre dig om kemikalier? Og går du efter kvalitet? Så se efter Blomsten

Læs mere

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Industrielle rengøringsog affedtningsmidler Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016 Nordisk Miljømærkning Innehåll Adresser 2 Hvad er et Svanemærket industrielt rengøringsmiddel/affedtningsmiddel?

Læs mere

Sådan bruges vejledningen

Sådan bruges vejledningen Sådan bruges vejledningen Denne vejledning forklarer, hvordan du ansøger om en EU-miljømærkelicens i overensstemmelse med de gældende krav i kriterierne. Følgende symboler bruges i vejledningen: = Bemærk

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 2.0 20. november 2014 23. januar 2015 Høringsdokument Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket Levende lys? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Hvem er Miljømærkning Danmark? Svanemærket og EU-Blomsten Danmarks officielle miljømærker 1) YouGov kendskabsmåling, jan.

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter / Lene Møldrup Svanen og Blomsten

Læs mere

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn Beskrivelse af Hvorfor en komplet grøn løsning? Delux har nu eksisteret siden 2002, og vi har løbende forbedret vores ydelser. Det har resulteret i et højt og stabilt kvalitetsniveau, et godt arbejdsmiljø

Læs mere

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN 28.3.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 82/3 II (Retsakter vedtaget i henhold til traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab/Euratom, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) AFGØRELSER

Læs mere

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Version 3.0 31. januar 2014-31. marts 2014 Høringsforslag Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en Svanemærket Kedel? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad

Læs mere

Rens af væskeskadet elektronik

Rens af væskeskadet elektronik Svanemærkning af Rens af væskeskadet elektronik Version 1.0 datum datum Udkast til brug for høring Indhold Hvad er Svanemærket rens af væskeskadet elektronik?... 3 Hvorfor vælge Svanemærkning?... 3 Hvad

Læs mere

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Version 3.0 11. juni 2014-30. juni 2019 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en Svanemærket Kedel? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes? 5

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Svanen og Blomsten Etableret i 1989.

Læs mere

Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien

Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien Svanemærkning af Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien Version 1.5 13. oktober 2005 30. juni 2014 Nordisk Miljømærkning Innehåll Hvad er et Svanemærket rengøringsmiddel til levnedsmiddelindustrien?

Læs mere

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet Grønne offentlige indkøb (Green Public Procurement GPP) er et frivilligt instrument. Dette dokument indeholder de kriterier for grønne offentlige

Læs mere

EC O? BÆREDYGTIGHED? 1

EC O? BÆREDYGTIGHED? 1 EC O? BÆREDYGTIGHED? 1 Økologisk bomuld er ikke nok for os. Vi vil hellere tale om bæredygtighed. Hvordan træffer du et godt valg for miljøet, når det gælder bomuldstekstiler? Som privatperson er miljømærkninger

Læs mere

Svanemærkning af Tømiddel. Version marts juni 2020

Svanemærkning af Tømiddel. Version marts juni 2020 Svanemærkning af Tømiddel Version 2.7 18. marts 2004 30. juni 2020 Side 2 af 13 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærket tømiddel?... 3 Hvorfor vælge Svanemærket?... 3 Hvad kan Svanemærkes?...

Læs mere

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONM VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE...VI LÅNER DEN AF VORES BØRN DET GØR VI... HÅG har en gennemgribende idé om, at alle virksomheder har et ansvar ud over

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker

KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker 9. 1. 1999 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 5/77 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker (meddelt

Læs mere

FULL SCREEN: CTR+L LUK FULL SCREEN: ESC

FULL SCREEN: CTR+L LUK FULL SCREEN: ESC Kvalitets- og miljøhåndbog Introduktion Denne præsentation informerer om Crysbergs forretningsområde, kvalitetscertificeringer og kvalitetspolitik. Endvidere giver den overordnet indsigt i Crysbergs kvalitetsværktøjer

Læs mere

Bilagsrapport 7: Analyse af malingaffald fra husholdninger i Århus Kommune

Bilagsrapport 7: Analyse af malingaffald fra husholdninger i Århus Kommune Bilagsrapport 7: Analyse af malingaffald fra husholdninger i Århus Kommune 16. juli, 2007 Lotte Fjelsted Institut for Miljø & Ressourcer Danmarks Tekniske Universitet Indhold 1 BAGGRUND... 2 2 SORTERING

Læs mere

Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007. Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Kolding Kommune

Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007. Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Kolding Kommune Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007 Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Organisation Indkøbsafd. Miljøafdelingen Erfa-gruppe Brugergrupper 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indkøbsansvarlige

Læs mere

Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund

Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund 4. marts 2013 LICW/TS Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund I DI mener vi, at det forslag til kriterier for Svanemærkning af bagerier og brød, der er sendt

Læs mere

EUROPÆSIK UNDERSØGELSE AF SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER OG MILJØET

EUROPÆSIK UNDERSØGELSE AF SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER OG MILJØET EUROPÆSIK UNDERSØGELSE AF SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER OG MILJØET Velkommen til den europæiske undersøgelse af små og mellemstore virksomheder og miljøet. Det tager 5-10 minutter at besvare spørgeskemaet.

Læs mere

Inventar Produktblad for miljørigtige offentlige indkøb (GPP)

Inventar Produktblad for miljørigtige offentlige indkøb (GPP) Inventar Produktblad for miljørigtige offentlige indkøb (GPP) 1 Anvendelsesområde Inventar er en bred produktgruppe, som omfatter meget forskellig former for inventar (stole, borde, garderobeskabe, hylder,

Læs mere

SNEHOLT & NILSEN A/S

SNEHOLT & NILSEN A/S EU Sikkerheds Data Blad Dato/Reference 20.11.2008 Erstatter version af 10.06.2008 Blad nr. 2089 Version 1 Selskab Felco SA, CH-2206 Les Geneveys-sur-Coffrane 1 Kommercielt produkt navn og leverandør 1.1

Læs mere

Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug

Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug Version 1.5 13. december 2007 31. december 2017 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærkede engangsprodukter til medicinsk

Læs mere

Dig og de andre fordele

Dig og de andre fordele Indkøb med omtanke Skal vi passe på miljøet samm en? Dig, mig & miljøet Vi har alle et fælles ansvar for at passe på naturen, miljøet og ressourcerne, og derfor har vi udviklet konceptet Indkøb med omtanke.

Læs mere

Høringssammenstilling for. Levende Lys. Dato: 20. september 2007. Nordisk Miljømærkning

Høringssammenstilling for. Levende Lys. Dato: 20. september 2007. Nordisk Miljømærkning Høringssammenstilling for Levende Lys Dato: Nordisk Miljømærkning Svanemærkede Levende Lys - Høringssammenstilling 088/ 1 Sammenfatning...1 2 Om høringen...1 3 Sammenstilling af indkomne svar... 2 4 Kommentarer

Læs mere

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH EU s kemikaliereform og den grafiske branche ansvar, kommunikation og dokumentation REACH

Læs mere

- for naturen og mennesker

- for naturen og mennesker - for naturen og mennesker Det skal være NEMT at dømme indholdet ud fra indpakningen Efterspørgslen på økologiske madvarer, drikkevarer og færdigretter er steget markant de senere år, mellem 30 og flere

Læs mere

DONG ENERGY POWER A/S. Grønt regnskab for 2010

DONG ENERGY POWER A/S. Grønt regnskab for 2010 DONG ENERGY POWER A/S Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 04 05 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger,

Læs mere

Temadag om spildevandsslam. Slam. Værdifuld gødning eller potentiel forureningskilde?? Miljøfaglig konsulent Erik E. Olesen. Viborg d. 18.

Temadag om spildevandsslam. Slam. Værdifuld gødning eller potentiel forureningskilde?? Miljøfaglig konsulent Erik E. Olesen. Viborg d. 18. Temadag om spildevandsslam Slam Værdifuld gødning eller potentiel forureningskilde?? V., HedeDanmark Viborg d. 18. maj 2010 1 Hvad vil jeg fortælle om: Præsentation af mig selv Tungmetaller Miljøfremmende

Læs mere

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret

Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Information om Notificering som bemyndiget organ i henhold til Byggevareforordningen, baseret på akkrediteret Certificering af kvalitetsstyringssystemer Certificering af produkter Prøvning Forløbet trin

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1986L0278 DA 05.06.2003 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 12. juni 1986 om beskyttelse af miljøet, navnlig jorden,

Læs mere

Skovkrav i Svanens kriterier

Skovkrav i Svanens kriterier Skovkrav i Svanens kriterier Version 3 - Høringsdokument Høring: 9 marts 2015-5 juni 2015 Nordisk Miljømærkning Indhold 1 Sammenfatning 3 2 Indledning 3 3 Baggrund til skovkrav 4 4 Forslag til fremtidige

Læs mere

KOMMISSIONEN. KOMMISSIONENS BESLUTNING af 4. maj 2001. miljøkriterier for tildeling af miljømærket til tissue-papirprodukter,

KOMMISSIONEN. KOMMISSIONENS BESLUTNING af 4. maj 2001. miljøkriterier for tildeling af miljømærket til tissue-papirprodukter, L 142/10 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende 29.5.2001 KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS BESLUTNING af 4. maj 2001 om miljøkriterier for tildelingaf EF-miljømærke til tissue-papirprodukter (meddelt under nummer

Læs mere

Efterlevelse af retningslinjer for Type 1 miljømærker

Efterlevelse af retningslinjer for Type 1 miljømærker Efterlevelse af retningslinjer for Type 1 miljømærker Green Key ønsker at følge principper og procedure for type 1 miljømærker, som er opstillet i Dansk Standards DS/EN ISO 14.024 vedr. principper og procedure

Læs mere

Bekendtgørelse om det europæiske og det nordiske miljømærke 1)

Bekendtgørelse om det europæiske og det nordiske miljømærke 1) BEK nr 447 af 23/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-147-00038 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

I dette dokument beskrives Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbsmål for tekstiler og tekstilservice.

I dette dokument beskrives Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbsmål for tekstiler og tekstilservice. INDKØBSMÅL Partnerskabet medlemmer har forpligtet sig til: At følge de fælles konkrete indkøbsmål At have en indkøbspolitik, hvoraf det fremgår, at miljøhensyn er en væsentlig parameter i forbindelse med

Læs mere

De nye emballagestandarder. Jesper Møller Larsen

De nye emballagestandarder. Jesper Møller Larsen De nye emballagestandarder Jesper Møller Larsen JEML@ramboll.dk Emballagedirektivet Emballagedirektivet 94/62/EC med ændring 2004/12/EC Formål at harmonisere krav i EU, herunder garantere det indre marked

Læs mere

Samspillet mellem kemilovgivningen og den cirkulære økonomi

Samspillet mellem kemilovgivningen og den cirkulære økonomi Samspillet mellem kemilovgivningen og den cirkulære økonomi Kontorchef Henrik Søren Larsen Miljøstyrelsen Kemikalier REACH Affaldslovgivning Anden lovgivning De gode eksempler og de dårlige Hindringer?

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING

KOMMISSIONENS BESLUTNING L 13/22 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 16. december 1999 om miljøkriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til kølemøbler (meddelt under nummer K(1999) 4522) (EØS-relevant tekst) (2000/40/EF)

Læs mere

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande ved import til Danmark fra ikke-eu lande Seminar Eigtveds Pakhus 3. oktober 2012 Anne Rathmann Pedersen arp@dhigroup.com Senior konsulent, Miljø og Toksikologi Agenda Import? REACH Importør? Kemikalielovgivningen

Læs mere

Din Miljømærkning Trin for Trin.

Din Miljømærkning Trin for Trin. Din Miljømærkning Trin for Trin. Bedre Bundlinje gennem Mere Miljø. Hvorfor miljømærke Fordi en dokumenteret miljøindsats er en fremtidssikring af din virksomhed. Så kort kan det siges. Fordi uanset hvilke

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter DANAK),

Læs mere

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar d. 26 juni 2019 1 Fareegenskaber - HP HP HP 1 HP 2 HP 3 HP 4 HP 5 HP 6 HP 7 HP 8 HP 9 HP 10

Læs mere

Puri-Line. Din vej til svanemærket rengøring

Puri-Line. Din vej til svanemærket rengøring Puri-Line Din vej til svanemærket rengøring Svanemærket hele Nordens superbrand Siden 1989 har Svanemærket guidet den nordiske forbruger i at vælge miljøstærke løsninger. Svanemærkets formål er at mindske

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Sandspartel Varenummer: 3527454, 2184554 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den:

Læs mere

Bæredygtighedsanprisninger. Rikke Dreyer 3. November 2015

Bæredygtighedsanprisninger. Rikke Dreyer 3. November 2015 Rikke Dreyer 3. November 2015 NGO erklæringer Deklarationer Mærker Bæredygtighedsstandarder Egenerklæring Donationer Bæredygtighedspris Virksomhedsrapportering Klassificeringer - eksempler Mængden af bæredygtige

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Det anbefales, at du læser denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Folie, ÅT-remsa Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den: 17-04-2015 Varenummer: 101058, 101072, 101089, 101102, 101065,

Læs mere

Årlig ISO-rapport til gronet for 2016 (perioden 2015/16) ISO-rapport 2015/16. ISOrapport

Årlig ISO-rapport til gronet for 2016 (perioden 2015/16) ISO-rapport 2015/16. ISOrapport Årlig ISO-rapport til gronet for 216 (perioden 215/16) ISO-rapport 215/16 Kopi af certifikat (ISO 141:24) Årlig ISO-rapport til gronet for 216 (perioden 215/16) Basisoplysninger Virksomhedens navn Adresse

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 228 Gulvspartelmasse Varenummer: 100310 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den:

Læs mere

Aftale om tilslutning til ordningen

Aftale om tilslutning til ordningen MELLEM ANSØGER/FORHANDLER (i det følgende kaldet virksomheden) Navn på virksomhed (står på certifikatet) CVR nr. for virksomhed Adresse på virksomhed Postnr. By, land Kontaktperson Tlf./ mobil nr. Mail

Læs mere

Svanemærkning af Lukkede ildsteder

Svanemærkning af Lukkede ildsteder Svanemærkning af Lukkede ildsteder Version 4.0 31. januar 2014-31. marts 2014 Høringsforslag Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket lukket ildsted? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU) L 164/74 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 28. maj 2014 om ændring af afgørelse 2011/263/EU, 2011/264/EU, 2011/382/EU, 2011/383/EU, 2012/720/EU og 2012/721/EU af hensyn til udviklingen i klassificeringen af stoffer

Læs mere

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI DIT BÆREDYGTIGE VASKERI BÆREDYGTIGE LØSNINGER Vi har fokus på bæredygtige løsninger. Vores produktionsanlæg er optimeret, tekstilerne er nøje udvalgt og vaskeprocessen skånsom og PH-neutral. Vi vil gerne

Læs mere

Fremgangsmåden ved produktcertificering og mærkning i henhold til Oeko-Tex Standard 100

Fremgangsmåden ved produktcertificering og mærkning i henhold til Oeko-Tex Standard 100 Fremgangsmåden ved produktcertificering og mærkning i henhold til Oeko-Tex Standard 100 Ansøgning Ansøgning om tilladelse til mærkning af produkter med "TILTRO TIL TEKSTILER" - Testet for sundhedsskadelige

Læs mere

modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale

modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale Vejledning for leverandører af genetisk modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale Oktober 2016 Vejledning for leverandører af genetisk modificeret frø og -vegetativt formeringsmateriale Oktober

Læs mere

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4:

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4: Bilag 5 Kontrolleret papir (P1) Bilag 5 skal bruges af papirproducenter for at ansøge Nordisk Miljømærkning om at få kontrolleret papiret, til brug som trykmateriale i Svanemærkede trykkerier. Bilag 5A

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 235 Hurtig Cement Varenummer: 4411864 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Vandtætningsbinder Varenummer: 4019642, 4019659 Dokument-ID Varegruppe: Lim Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

Regler for nordisk miljømærkning af produkter. 22. juni Nordisk Miljømærkning

Regler for nordisk miljømærkning af produkter. 22. juni Nordisk Miljømærkning Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 Nordisk Miljømærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder

Læs mere

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version oktober oktober Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version oktober oktober Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Industrielle rengøringsog affedtningsmidler Version 2.1 13. oktober 2005 31. oktober 2010 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket industrielt rengøringsmiddel/affedtningsmiddel?

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Håndspartel Let Varenummer: 30037 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den: 29-01-2016

Læs mere

Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet. Adresser

Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet. Adresser Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet Adresser Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet Som en større produktionsvirksomhed, er det vores pligt og ansvar at forholde os til miljøet. Vi arbejder derfor i Damgaard-Jensen

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 197/26/EF, Artikel 31 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Svanemærkning af Genopladelige batterier. Version december juni Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Genopladelige batterier. Version december juni Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Genopladelige batterier Version 4.5 7. december 2010-30. juni 2018 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket genopladeligt batteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan

Læs mere

Trykkerier, tryksager, kuverter og andre forædlede papirprodukter

Trykkerier, tryksager, kuverter og andre forædlede papirprodukter Svanemærkning af Trykkerier, tryksager, kuverter og andre forædlede papirprodukter Version 5.9 15. december 2011 31. december 2017 Nordisk Miljømærkning Hvad er et svanemærket trykkeri/tryksag?... 1 Hvorfor

Læs mere

Retningslinjer for gravide medarbejderes arbejdsforhold

Retningslinjer for gravide medarbejderes arbejdsforhold Retningslinjer for gravide medarbejderes arbejdsforhold 1. Baggrund og formål Gravide medarbejdere skal have sikre og gode arbejdsforhold på KU. Universitetet lægger vægt på at skabe et arbejdsmiljø med

Læs mere

Svanemærkning af Lukkede ildsteder

Svanemærkning af Lukkede ildsteder Svanemærkning af Lukkede ildsteder Version 4.0 11. juni 2014-30. juni 2019 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket lukket ildsted? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes? 5

Læs mere

Sølvlegerede speciallod

Sølvlegerede speciallod Juni 15 (MSDB) : Sølvlegerede speciallod Metalli as (MSDB) @ Copyright, Metalli as, 2015 Side 1 af 5 INDEX OG REVISIONSSTATUS MSDB TYPER MATERIALER REVIDERET 1-1 SØLVSLAGLOD (METALLI-SERIEN) JUNI 15 1-2

Læs mere

Bekendtgørelse om import og salg samt eksport af batterier og akkumulatorer 1)

Bekendtgørelse om import og salg samt eksport af batterier og akkumulatorer 1) Bekendtgørelse om import og salg samt eksport af batterier og akkumulatorer 1) I medfør af 8, stk. 1, 22, stk. 4, 30, stk. 2, 45, stk. 1, og 59, stk. 4, i lov om kemikalier, jf. lovbekendtgørelse nr. 878

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP VS 30 Vandtætningsmembran Varenummer: 80049, 80032 Dokument-ID Varegruppe: Vandtætning Ny Deklaration Ændret declaration Oprettet/ændret

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PRnummer: Ikke anmeldelsespligtig Revideret den: 02062003 / JR Erstatter den: 28052002 Anvendelse: Rensning og rengøring af overflader

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende

De Europæiske Fællesskabers Tidende L 236/10 DA 4.9.2002 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 3. september 2002 om opstilling af reviderede miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til madrasser og om ændring af beslutning 98/634/EF

Læs mere