Irakiske militsenheder i engelsk tjeneste,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Irakiske militsenheder i engelsk tjeneste,"

Transkript

1 Irakiske militsenheder i engelsk tjeneste, Indledning Rolls-Royce panservogn fra en RAF panservognsenhed, Mellemøsten, 1930'erne 2). Første Verdenskrig var for alvor med til at fremme udviklingen af bl.a. flyvemaskiner og motorkøretøjer. Disse nye teknologiske muligheder gjorde Royal Air Force i stand til at udvikle et koncept, hvorved det ved hjælp af flystyrker og mindre enheder (bl.a. panservogne) på landjorden var muligt at kontrollere store geografiske områder. I tiden efter Første Verdenskrig hvor økonomien var trængt, udgjorde konceptet et prisbilligt alternativ til den traditionelle udstationering af landmilitære enheder i kolonierne, og gav derved England mulighed for bl.a. at beherske de store landområder i Mellemøsten, som før krigen havde været en del af Det osmanniske Rige. Kontrol fra luften De Haviland 9A, fra No. 84 Squadron, RAF, Shaiba, Irak, ).

2 Konceptet om "kontrol fra luften" (air control) blev udviklet af Air Marshal Hugh Trenchard 3) som et af midlerne til at bevare Royal Air Force som en del af de væbnede styrker efter krigen. Kampene i Somaliland 4) viste, at konceptet fungerede i praksis, og ikke mindst takket være indsatsen af 12 flyvemaskiner lykkedes det i løbet af tre uger at afslutte 20 års kampe mod en indædt fjende. Som et af resultaterne af fredsforhandlingerne efter Første Verdenskrig overtog England i oktober 1920 mandatområdet Mesopotamien med henblik på at gøre landet selvstændigt; dette skete i oktober 1932, hvor Irak blev et selvstændigt medlem af Folkeforbundet. Det engelske herredømme blev fra starten mødt af modstand fra dele af befolkningen og det viste sig hurtigt, at der var behov for tilstedeværelse af meget store landmilitære enheder fra den engelske og indiske hær, en mulighed som de begrænsede økonomiske midler ikke gave mulighed for. I 1920 var der stationeret engelske og indiske soldater i Irak og denne styrke ønskede man at skære ned til engelske og indiske soldater. Inspireret af hændelserne i Somaliland, bad nu koloniministeren, Winston Churchill, chefen for Royal Air Force, Hugh Trenchard, om at udvikle en plan for, hvorledes Royal Air Force kunne beherske Irak. Under en konference i Cairo blev det i marts 1921 besluttet at overdrage den militære kontrol over Irak til Royal Air Force, og i 1922 blev der udstationeret otte eskadriller i Irak, fordelt på tre flyvepladser. En af de enheder, der fungerede sammen med Royal Air Force, og bl.a. bevogtede de tre flyvepladser fra 1932, var The Iraq Levies. Iraq Levies Regimentsmærke - Iraq Levies. Fra Kilde 7. Oprindelsen til Iraq Levies findes i en række mindre beredne enheder - bl.a. Muntafiq Horse og Arab Scouts - der blev rekrutteret i 1915 og 1916 som spejdere for engelske enheder og livvagter for embedsmænd i det daværende Mesopotamien. I takt med den engelske besættelse af Mesopotamien hverves flere indfødte enheder til sikring af forsyningslinjer mv. og disse enheder samles i 1919, som en slags paramilitær politistyrke, under navnet Iraq Levies 5). Frem til 1932 opererede korpset primært i den urolige nordlige del af det engelske mandatområde Mesopotamien, der i 1932 blev til kongeriget Irak.

3 Herefter ændredes korpsets opgaver til primært at omfatte bevogtning af engelske flyvepladser i Irak, hvilket forblev korpsets hovedopgave indtil nedlæggelsen i Allerede fra 1922 var styrken dog underlagt Royal Air Force, der da havde overtaget kontrollen med Mesopotamien. Indsatsen fra 1915 til 1932 er beskrevet i Kilde 7, der giver et indtryk af periodens mangeartede uroligheder i det nordlige Irak (Kurdistan). Organisation, 1922 I begyndelsen bestod personellet af arabere, men omfattede senere også bl.a. kurdere, assyrere og irakiske turkmenere, for til sidst næsten udelukkende at bestå af assyrere 6). Tabel 1: Iraq Levies, oktober 1922 Antal Bemærkninger 3 kavaleriregimenter (Hvert kavaleriregiment bestod af 457 mand.) og 3. Kavaleriregiment - kurdere og irakiske turkmenere; 2. Kavaleriregiment - kurdere og assyrere. 4 infanteribataljoner (Her infanteribataljon bestod af 701 mand.) 1 maskingeværkompagni (Vickers maskingeværer) Infanteribataljon - marskarabere; 2. og 3. Infanteribataljon - assyrere; 4. Infanteribataljon - kurdere. 1 bjergbatteri 210 Assyrere. Uddannelsesenhed I alt Herudover indgik et sanitetselement og et transportelement.

4 Menig kavalerist, Iraq Levies. Soldaten er en turkmener fra Abil. Menig infanterist, Iraq Levies. Soldaten er en armenier fratkhoma. Illustrationerne stammer fra bogen The Assyrians and their Neighbours af W.A. Wigram, G. Bells & Sons, London 1929, set til salg hos Ctesiphon. I sin storhedstid (maj 1922) omfattede korpset mand, men efterhånden iværksattes en gradvis reduktion, sideløbende med opbygningen af den irakiske hær.

5 Iraq Levies, Fra Kilde 7. Senere udvikling Maskingeværkompagniet var udrustet med middeltunge maskingeværer af Vickers typen; muldyret på fotografiet bærer et sådant maskingevær. Frem til 1946 kom officererne 7) og dele af underofficerskorpset fra den engelske hær, med et islæt af lokale officerer og underofficerer. I 1946 blev korpset tilknyttet Royal Air Force Regiment, hvorefter officerer og underofficerer kom nu herfra. Styrkemålet pr. 1. april 1933 var mand, og i 1937 omfattede korpset syv kompagnier - fire assyriske, to arabiske og et kurdisk kompagni. Under Anden Verdenskrig udvidedes styrketallet betragteligt og omfattede i hvor korpset officielt blev en del af Royal Air Force - hele 40 kompagnier, indsat i bevogtningen af flyvepladser overalt i Mellemøsten. Yderligere et kompagni var uddannet som faldskærmstropper - 1st Parachute Company. Dette kompagni blev indsat i Albanien (fra Italien) og Grækenland i 1944, om end det dog ikke blev landsat med faldskærm. Kompagniet talte 200 mand, organiseret i tre infanteridelinger og en morterdeling. Læs mere om faldskærmskompagniets indsats i Albanien og Grækenland her: The Battle of Sarande (Albania) og Street fighting in Athens. Begge artikler er en del af Kilde 8. I maj 1955 blev de sidste engelske enheder trukket hjem fra Irak, og en parade med deltagelse af Iraq Levies og soldater fra den irakiske hær den 2. maj 1955 markerede korpsets endeligt. Læs mere om afslutningen på historien i The Assyrian Levies, The Final Chapter (Solomon (Sawa) Solomon). Ca. en tredjedel af personellet indgik efterfølgende i den irakiske hær. Uniformering

6 Iraq Levies, Iraq Levies, Iraq Levies, Fra Kilde 7. En egentlig uniformering blev indført i Som uniformsbukser kunne man vælge mellem ridebukser og shorts, men de arabiske soldater fandt det uværdigt - og mod enhver sædvane - at skulle blotte deres ben på den måde. Som et kompromis blev det bestemt, at soldaterne kunne bære en kjortel over uniformen. I løbet af 1917 vænnede soldaterne sig dog til at bære uniform på mere almindelig måde, og kjortlen gik ud af brug. Hovedbeklædningen ændredes til en opkrammet filthat, sandsynligvis i forbindelse med hvervningen af assyriske soldater. Fotografiet fra 1927 viser også en lav pelshue (den beredne soldat og trænkusken), en hovedbeklædning, der også kendes fra The Trans-Jordan Frontier Force (se Player's cigaretkort nr. 47 i serien Military Uniforms of the British Empire Overseas, 1938) og politienheder i Mellemøsten.

7 Royal Air Force Levies (Iraq), sergent, Ægypten Fra Kilde 10. Da Iraq Levies blev en del af Royal Air Force i 1943 indførtes også flyvevåbnets skuldermærke, en ørn med udbredte vinger. Mærket ses på illustrationen til højre, i den røde udgave, som hørte til Royal Air Force's tropeuniform. Kampene ved Habbaniya, maj 1941 Den begivenhed, som måske i eftertiden har sikret Iraq Levies et varigt minde, er kampene om flyvepladsen Habbaniya (ca. 90 km vest for Bagdad) 8) fra 1. til 6. maj Her forsvarede engelske flyverstyrker og mand fra Iraq Levies samt 364 mand fra 1st Battalion King's Own (Royal Lancaster Regiment) sig mod et angreb fra store styrker af den irakiske hær. Yderligere indgik 18 Rolls-Royce panservogne (tre delinger) fra No. 1 Armoured Car Company Royal Air Force, i forsvarsstyrken. Baggrund (Uddrag af Historiske slag, Habbaniya, Anden Verdenskrig, 1941) De overvældene sejre til Aksemagterne i begyndelsen af krigen frembragte i marts 1941 dannelsen af en pro-tysk regering i Irak under Rashid Ali 9). Den retmæssige irakiske regent, Emir Abdul-Ilah, flygtede til beskyttelse på et britisk krigsskib ved Basra, en havneby ved den Persiske Golf. For at beskytte deres traktatmæssige rettigheder, landsatte briterne en brigade fra Indien 10) ved Basra den 18. april. Derpå angreb Rashid Ali den britiske luftbase ved Habbaniya, 65 km vest for Baghdad, den 2. maj. Angriberne udgjorde omkring mand, udrustet med 50 kanoner 11). Til at forsvare flyvepladsen havde generalmajor (Air Vice-Marshal) Smart kun omkring 250 britiske infanterister, personel fra Royal Air Force og omkring indfødte tropper 12).

8 Flyvepladsen ved Habbaniya, set fra nord 13). Den isolerede garnison havde intet artilleri og blev yderligere hæmmet af behovet for at beskytte civile. Men det afgørende element viste sig at være fly fra Royal Air Force, som holdt irakerne under hyppige angreb og til sidst bragte deres artilleri til total tavshed. Efter fire dages belejring, begyndte Rashid Alis tropper at trække sig tilbage. Den britiske styrke gik straks til modangreb og tog 400 fanger og meget udstyr. Den 7. maj faldt irakerne tilbage til den anden side af Eufrat-floden til Al Falluja. Forsvarerne af Habbaniya, nu forstærket med to motoriserede brigader fra Haifa (nuværende Israel) indledte deres angreb den 19. maj, erobrede Al Falluja og kørte ind i Baghdad den 30. maj. Rashid Ali flygtede ud af landet og regenten genoptog kontrollen med regeringen dagen efter... Iraq Levies Den 30. april 1941 talte Iraq Levies mand: 17 engelske officerer, 5 engelske underofficer, 3 underlæger samt 40 assyriske officerer og mand. Foruden soldaterne befandt også deres familier sig på flyvestationen. Styrken var organiseret i: Stab og stabskompagni, (assyriske) infanterikompagnier, 8. (kurdiske) infanterikompagni samt et sammensat infanterikompagni. Herudover indgik en maskingeværdeling, en morterdeling samt en panserværnsgeværgruppe; sidstnævnte omtales i Kilde 8 i forbindelse med 4. (assyriske) Kompagni. RAF Habbaniya - No. 4 Service Flying Training School Maskinerne på flyvestationen i Habbaniya var langt fra af nyeste type, og ingen havde nok forestillet sig, at de skulle bruges til andet end uddannelsesformål. Flyveskolen rådede over 79 maskiner af forskellige typer før operationerne startede, men kun 35 piloter kunne mønstres til den improviserede flyverafdeling - The Habbaniya Air Striking Force.

9 Type (fra Kilde 11) Antal Hawker Audax Fairey Gordon Airspeed Oxford Gloster Gladiator Bristol Blenheim I I alt Skolechefen, oberst (Group Captain) Saville, førte kommandoen over flyverafdelingens i fire eskadriller, der var organiseret således: A Eskadrille: 10 Hawker Audax; B Eskadrille: 1 Bristol Blenheim, 26 Airspeed Oxfords, 8 Fairey Gordons og 4 Gloster Gladiators samt C og D Eskadrille: hver 10 Hawker Audax. Hawker Audax. Fairey Gordon. Fra Kilde 11. Airspeed Oxford. Gloster Gladiator.

10 Fra Kilde 11. Fra Gloster Gladiator (Wikipedia). Maskinerne blev udrustet såldedes, at hver Fairey Gordon og Hawker Audax kunne medføre 2 stk. 125 kg bomber, mens Airspeed Oxford maskinerne kunne medføre 8 stk. 10 kg bomber. De fremmeligste elever på flyverskolen blev indrulleret som piloter, mens observatører og skytter blev hvervet blandt det øvrige mandskab på basen. No. 37 Squadron og No. 70 Squadron, Royal Air Force Vickers Wellesley. Vickers Wellesley (Wikipedia). Som supplement til flyverskolen kom 18 bombemaskiner af typen Vickers Wellesley fra No. 37 Squadron og No. 70 Squadron, der var stationeret i Shaibah., nær Basra. Det samlede antal maskiner kom således op på 97. Kilde 11 og 12 beskriver flyverenhedernes indsats, men ikke alle organisatoriske detaljer stemmer helt overens. Specielt Kilde 11 indeholder en meget detaljeret fremstilling af de enkelte missioner. Irakiske enheder Paradoksalt nok var den irakiske hær og det irakiske flyvevåben uddannet af englænderne og i nogen udstrækning udrustet med engelsk materiel og uniformer af engelsk model. Indtil den pro-tyske magtovertagelse havde en engelsk militærkommission, under ledelse af generalmajor G.G. Waterhouse, været tilknyttet det irakiske forsvar.

11 Irakiske soldater, Fra Cascos del Siglo XX (Joseba Revuelta). De styrker, der belejrede Habbaniya, bestod af: En infanteribrigade og to motoriserede bataljoner To artilleriafdelinger (12 stk. 3,7-tommers haubitser samt 12 stk. 18-pundige feltkanoner og 4 stk. 4,5-tommers haubitser) 12 panservogne (muligvis Crossley) Et motoriseret maskingeværkompagni Et motoriseret telegrafkompagni Et luftværns- og panserværnsbatteri Et antal kampvogne. Periodens iranske hær 14), for slet ikke at tale om dens pansrede enheder hører ikke til de mest velbeskrevne emner. Ansaldo kampvogn. Kilde ukendt. Iraqi Tanks (Tanks!) omtaler, at den irakiske hær rådede over italienske kampvogne af typen Ansaldo (måske 16) og tre-akslede engelske panservogne af typen Crossley 15). Antallet af panservogne kendes ikke, men 10 blev erobret efter kampene ved Habbaniya. En slovakisk hjemmeside indeholder gengivelser af en tjekkisk LT vz 38 kampvogne [Pz 38(t)] i irakisk

12 tjeneste, men de nærmere detaljer kendes ikke. Se Praga LT vz.38 szines profilok. Afslutning Tidligere på året udkom en bog i Ospreys Campaign serie - Iraq The battles for Basra, Habbaniya, Fallujah and Baghdad - der giver et udmærket overblik over begivenhederne i Irak i maj Bogen (Kilde 13) fokuserer af gode grunde på det store billede, men omtaler også de frivillige irakiske enheders indsats. Iraq The battles for Basra, Habbaniya, Fallujah and Baghdad Forfatter: Robert Lyman; illustrationer: Howard Gerrard. Format: Det velkendte fra Ospreys specialserier. 96 sider, 70+ fotografier, kort og tegninger. Forlag: Osprey Campaign No. 165, London ), ISBN Pris: GBP 13,99. (Kan dog fås til ca. halv pris via Abebooks.) Kilder 1. British Air Control: A Model for the Application of Air Power in Low-Intensity Conflict? af kaptajn David Willard Parsons, USAF, Airpower Journal, Summer Air Power in Small Wars - The British air control experience af oberstløjtnant David J. Dean, Air University Review, July-August Royal Air Force History: The Inter-War Years (Royal Air Force). 4. Taking up the White Man's Burden - Airpower and the British Empire, af Robert Craig Johnson. Artiklen var på et tidspunkt tilgængelig via Chandelle - A journal of Aviation History. 5. Armoured Cars of the RAF, Part 1-7 af R.J. Peters, Military Modelling, February-August Iraq Levies (Land Forces of Britain, the Empire and Commonwealth). 7. The Iraq Levies af Brigadier J. Gilbert Browne, Royal United Services Institution, London Et eksemplar af bogen er set til salg på Ctesiphon, og nogle illustrationer herfra er anvendt i dette papir. Bogens fås som genoptryk hos Naval & Military Press, London. Bogens tekst er også en del af Kilde 8.

13 8. Assyrian Levies (Gabriel Kiwarkis). Her findes bl.a. teksten til Kilde 7 - se The Iraq Levies Siden The Battle for Habbaniya 1941 beskriver kamphandlingerne her, set fra Iraq Levies' side. 9. Risings and Rebellions : Interwar Colonial Campaigns in Africa, Asia, and the Americas af Edwin Herbert, Foundry Books Publications, Nottingham 2007, ISBN Marine og luftvåben uniformer af Andrew Mollo, Dansk Militærforlag, Hvidovre (uden år, men cirka 1980), ISBN The Battle for Habbaniya - The forgotten war (Royal Air Force History) Flying Training School (RAF Valley, Anglesey) 13. Iraq The battles for Basra, Habbaniya, Fallujah and Baghdad af Robert Lyman, Osprey Campaign No. 165, London 2006, ISBN Supplerende materiale 1. Despatch on Operations in Iraq, East Syria and Iran, from 10th April, 1941 to 12th January, 1942 by General Sir Archibald P. Wavell, Commander-in-Chief, India, London Gazette, 14. august 1946 (Hyper War). 2. Royal Air Force Volume 1: The Fight at Odds af Dennis Richards, HMSO, London 1953 (Hyper War). Siderne beskriver kamphandlingerne. Per Finsted Noter: 1) Fra Airfix Magazine, April ) Fra Airfix Magazine, Januar Panservognen er His Majesty's Armoured Car (HMAC) Cerebus. 3) Hugh Trenchard ( ) (Wikipedia). 4) Se The Anglo-Somali War af A.B. Aller. 5) Ordet levy har flere betydninger, men oversættes nok bedst som frivillige enheder. 6) Assyrerne var flygtet fra Tyrkiet til bl.a. Mesopotamien efter et folkemord, analogt med det, der overgik den armenske befolkningsgruppe. Begge dele er stadigt stærkt omdiskuteret, se f.eks. debatdelene af Assyrian Genocide (Wikipedia) og Armenian Genocide (Wikipedia). Hvorom alting er, befandt der et stort antal assyrere, der var flygtet til Mesopotamien, og som udgjorde en del af rekrutteringsgrundlaget for de frivillige irakiske enheder. Tilsvarende rekrutterede man fra fransk side enheder blandt armenske flygtninge i Syrien; enhederne deltog bl.a. i kampene i Palæstina under Første Verdenskrig og siden i den fransk-tyrkiske konflikt , se Franco-Turkish War (Wikipedia). 7) En af disse officerer var John Frost, der var chef for 2nd Parachute Battalion under kampene i Arnhem i september I erindringsbogen A Drop Too Many, Sphere Books Limited, London 1980, ISBN , beskriver John Frost sine oplevelser fra 1938 til 1940 som chef for No. 2 Assyrian Company, Iraq Levies. De assyriske soldater omtales som værende ikke ulig gurkhaer, og beskrives i Kilde 11, som de eneste soldaterne, man kunne stole på. 8) Habbaniya rummer i dag (2007) den amerikanske base Al Taqqadum, der er garnison for både amerikanske enheder og enheder af den irakiske hær. Se Habbaniya, Iraq (Wikipedia). 9) Et resume af de politiske begivenheder findes i Iraq, 1941 (Land Forces of Britain, the Empire and Commonwealth). Se også 1941 Iraqi coup d'état (Wikipedia) samt Anglo-Iraqi War (Wikipedia).

14 10) 20th Indian Brigade var forspidsen for 10th Indian Division. John Masters gjorde tjeneste i 2nd battalion 4th Prince of Wales's Own Gurkha Rifles (21st Indian Brigade); han har beskrevet sine oplevelser fra Irak i bogen The Road past Mandalay, Corgi Books, London 1973, ISBN Se også 10th Indian Infantry Division (Wikipedia). 11) Dog blev to 4,5-tommers haubitser, veteraner fra Første Verdenskrig, som hidtil havde prydet pladsen foran kommandantskabet, sat i stand af en engelsk artillerist, der blev fløjet ind fra Basra, sammen med den nødvendige ammunition. 12) Tallene stemmer ikke helt med de øvrige kilder. 13) Fra Royal Wilts - The History of the Royal Wiltshire Yeomanry, af P.W. Pitt, Burrup, Mathieson & Company Ltd., London ) Om den irakiske hær og det irakiske flyvevåben, se Iraq (Armed Forces of World War II (Near East)) og Royal Iraqi Air Force (WW2 Aircraft Profiles). Sidstnævnte omtaler også de tyske flystyrker, der indgik på irakisk side fra 9. maj. 15) Kort nr. 27 i cigaretkortserien A Model Army (ca. 1935) viser en tre-akslet Crossley panservogn, anvendt af RAF. Den irakiske udgave ser dog ud til at have haft en anden type tårn, i stil med periodens engelske lette kampvogne. Se Light Tanks of the UK (Wikipedia). 16) 2006 er anført som udgivelsesår, men bogen kom så vidt vides først i handlen i 2007.

2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment,

2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment, 2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment, 1914-1916 Indledning Denne artikel kan læses i sammenhæng med Senussi Opstanden, og som baggrundsoplysninger for de enheder, der deltog i nedkæmpelsen af Senussi

Læs mere

King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment)

King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment) King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment) Indledning Regimentet blev oprettet i 1901 for at samle forsvarsinteresserede borgere fra kolonierne, primært med bopæl i London. Oprindelig

Læs mere

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Indledning Som supplement til min artikel Om engelsk jernbaneartilleri under Første Verdenskrig kan historien rundes af med en omtale af den engelske

Læs mere

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Indledning Blandt de mere usædvanlige enheder i Det engelske Ekspeditionskorps i Frankrig, 1939-40, var 6 forsyningskompagnier udrustet med muldyr. Kompagniernes

Læs mere

Glimt af den ægyptiske hær under Første Verdenskrig

Glimt af den ægyptiske hær under Første Verdenskrig Glimt af den ægyptiske hær under Første Verdenskrig Indledning Inspireret af arbejdet med mine artikler Glimt af den ægyptiske hær, 1940 og Britains Figures - Sudanese Infantry samt fremkomsten af en artikel

Læs mere

Engelske estandarter og faner

Engelske estandarter og faner Engelske estandarter og faner Indledning Gennem hele historien har militære enheder brugt felttegn af forskellig slags som samlingspunkt på slagmarken. Op gennem tiden har felttegnene udviklet sig, ofte

Læs mere

Honourable Artillery Company,

Honourable Artillery Company, Honourable Artillery Company, 1914-1916 Indledning Honourable Artillery Company indtager på alle måder en særstatus i den engelske hær og regnes som den ældste af alle enheder (oprettet 1537). Enheden

Læs mere

The Malay States Guides,

The Malay States Guides, The Malay States Guides, 1896-1919 Indledning I min artikel Om indiske enheder i Østafrika, 1915-1918 omtales en hændelse i Singapore den 15. februar 1915, hvor størstedelen af den indiske bataljon 5 th

Læs mere

Scotland For Ever! Indledning. Myten opstår

Scotland For Ever! Indledning. Myten opstår Scotland For Ever! Indledning Med næsten 100 år imellem motiverne omtales her en af de myter, som for altid vil knytte sig til det engelske (skotske) rytterregiment Scots Greys. Myten opstår Regimentet

Læs mere

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Indledning Under søgning på Internettet mødte jeg en spændende dokumentation af et stykke grundigt udført slægtsforskning, hvori historien bag et gammelt fotografi

Læs mere

Den engelske Feltuniform Model 1902

Den engelske Feltuniform Model 1902 Den engelske Feltuniform Model 1902 Indledning I mine beskrivelser af eksempler på den engelske hærs uniformer fra 1930 erne og 1940 erne - se eksempelvis Uniformsplanche - Engelske feltuniformer, 1940-41

Læs mere

Slovakiske mobile enheder i Rusland

Slovakiske mobile enheder i Rusland Slovakiske mobile enheder i Rusland Indledning Slovakiske enheder deltog i operation Barbarossa næsten fra starten af felttoget. I Slovakiet begyndte mobiliseringen om morgenen d. 22. juni 1941. Samtidigt

Læs mere

Om 1/6th Battalion, Royal Scots,

Om 1/6th Battalion, Royal Scots, Om 1/6th Battalion, Royal Scots, 1914-1916 Indledning Noget spøgefuldt siges det, at det første af den engelske hærs infanteriregimenter er så gammelt, at det fungerede som livvagt for den romerske statholder

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Indledning Et fælles træk i beretningerne om krigen på Østfronten er russernes imponerende evne til at krydse vandløb ved hjælp af improviserede

Læs mere

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted Anmeldelse Royal Air Force Museum, London (Hendon) Besøgt af Per Finsted Indledning I begyndelsen af december 2004 havde jeg lejlighed til at besøge Royal Air Force museet i Hendon, der ligger ca. 30 minutters

Læs mere

Om den engelske 6-tommers feltkanon

Om den engelske 6-tommers feltkanon Om den engelske 6-tommers feltkanon 1914-1940 Indledning Six-inch Guns, 1916. Tegnet af Fortunino Matania 2). I efterskriften til min artikel QF 4.7-in Field Gun omtales en anden pjece, der - ligeledes

Læs mere

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment.

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment. Ozereika Udgangssituation Vi befinder os ved Sortehavet i februar 1943. Det aktuelle terrænområde er besat af en tysk kystartilleriafdeling (789.) og en rumænsk infanteribataljon (+) (1./38. Infanteriregiment).

Læs mere

Inspiration. Britains Lægefigur. I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 "Army Medical Service".

Inspiration. Britains Lægefigur. I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 Army Medical Service. Inspiration Britains Lægefigur I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 "Army Medical Service". Det er specielt de to lægefigurer, der er interessante. Deres titel er: Senior Medical Officer og

Læs mere

Om belgisk organisation og uniformering 1914

Om belgisk organisation og uniformering 1914 Om belgisk organisation og uniformering 1914 Indledning Denne artikel kan læses som et supplement til Ryttertræfningen ved Haelen, 12. august 1914 og det er hensigten at give et rids af periodens belgiske

Læs mere

Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps

Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps Indledning De engelske erfaringer med kampvogne under Første Verdenskrig førte til, at man indså et blivende behov for kampvogne, under en

Læs mere

Uniformer - Royal Naval Division,

Uniformer - Royal Naval Division, Uniformer - Royal Naval Division, 1914-1918 Indledning Denne artikel kan læses som supplement til min omtale af bogen Command in the Royal Naval Division - A Military Biography of Brigadier General A.M.

Læs mere

Tung selvkørende kanon ISU-152

Tung selvkørende kanon ISU-152 Tung selvkørende kanon Lidt om historien En tung selvkørende kanon med en 152 mm haubits så dagens lys første gang i 1943, hvor køretøjer af type SU-152 blandt andet deltog i Slaget ved Kursk. Grundlaget

Læs mere

Om engelske kampvogne ved Gaza, 1917

Om engelske kampvogne ved Gaza, 1917 Om engelske kampvogne ved Gaza, 1917 Indledning HMLS Ole-Luk-Oie. Fra Kilde 1. Under læsningen af bogen British Mark I Tank 1916 af David Fletcher stødte jeg på nogle ældre artikler, hvori de otte kampvogne,

Læs mere

Britains figurer - King's African Rifles

Britains figurer - King's African Rifles Britains figurer - King's African Rifles Indledning Figurerne så dagens lys i 1926 og er en ganske vellignende gengivelse af de indfødte afrikanske soldater. Se f.eks. min artikel Om King's African Rifles.

Læs mere

Pz Kpfw IV. Indledning. Billeder

Pz Kpfw IV. Indledning. Billeder Pz Kpfw IV Indledning Mit andet kompagni med tyske kampvogne er udrustet med typen Pz IV. Sådanne kamvogne indgik blandt andet i 2. Bataljon i SS-Panserregiment 9 fra "Hohenstaufen" divisionen. Mine modeller

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Indledning Jeg har været heldig at låne at par motiver af danske fly, der hidrører fra tilsyneladende to forskellige udklipsark fra 1930 erne. De kan således

Læs mere

Om den engelske 9,2-tommers haubits

Om den engelske 9,2-tommers haubits Om den engelske 9,2-tommers haubits 1914-1940 Indledning Ved Første Verdenskrig besad den engelske hær kun tungt artilleri i begrænset omfang, hovedsageligt af kaliber 6" udviklet som belejringsartilleri

Læs mere

Tysk organisation og uniformering 1914

Tysk organisation og uniformering 1914 Tysk organisation og uniformering 1914 Udmarchen i 1914. Samtidigt postkort tegnet af A. Roloff, gengivet fra hjemmesiden The Great War in a Different Light. Indledning I forbindelse med læsningen af Walter

Læs mere

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 2

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 2 Om Royal Flying Corps i 1914, Del 2 Ekspeditionskorpsets flyverafdeling I juni 1914 afholdt Royal Flying Corps en større feltøvelse af en måneds varighed, hvorunder eskadrillerne blev samlet Netheravon.

Læs mere

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave.

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave. Pz Kpfw V Panther I fortsættelse af min artikel om SdKfz 251 serien - og dermed billeder af ældre modeller - så er her et par snapshots af mine Panthere. Her er også her tale om Esci modeller i skala 1:72.

Læs mere

Uniformspostkort - The Lancashire Fusiliers, 1918

Uniformspostkort - The Lancashire Fusiliers, 1918 Uniformspostkort - The Lancashire Fusiliers, 1918 Indledning Jeg har tidligere omtalt et postkort fra Royal Flying Corps 1) i Gale & Polden's History and Tradition serie, der gengav alle den engelske hærs

Læs mere

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Indledning En weekend i embeds medfør bragte mig til Glasgow, og heldigvis gav mit program mig mulighed for at opsøge et antal lokale "bedesteder" af militærhistorisk

Læs mere

Britains figurer - Om figurer fra Royal Navy

Britains figurer - Om figurer fra Royal Navy Britains figurer - Om figurer fra Royal Navy Indledning Efter engelsk militær tradition er Royal Navy The Senior Service og Britains havde i mange år et særligt afsnit i sine kataloger til flåden. Sortimentet

Læs mere

Glimt af den ægyptiske hær, 1940

Glimt af den ægyptiske hær, 1940 Glimt af den ægyptiske hær, 1940 Indledning Under et nyligt møde i Chakoten kom jeg i besiddelse af en artikel, der stammer fra Billedbladet, medio 1941. Overskriften er "Ægypten... En neutral Krigsskueplads"

Læs mere

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE Arkæologiske udgravninger Fund fra samlingerne Registrering af fortidsminder Fredede fortidsminder Artikler om arkæologi & historie Søg ARKÆOLOGISKE UDGRAVNINGER Fra hjemmesiden:

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Indledning Del I handlede om virkelighedens materielgenstande, mens temaet i del II er krigsspilsenheder og materiellet, som det eksempelvis kan

Læs mere

Operation OVERLORD-1. Indledning. Spillet. Billedmateriale

Operation OVERLORD-1. Indledning. Spillet. Billedmateriale Operation OVERLORD-1 Indledning I sommeren 2000 blev der i kredsen af krigsspillere talt om, at det kunne være spændende at prøve et spil fra Invasionen i Normandiet, den 6. juni 1944, også kaldet D-Dag.

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 1 Indledning Efter Hærloven af 1932 var skytskompagniet i praksis et morterkompagni (chef med kommandogruppe samt 3 delinger á 2 mortergrupper og 1 ammunitionsdeling),

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

NOTAT. Sagsbehandler: KORSEK02. Notat vedr. beskrivelse af operation GREEN DESERT

NOTAT. Sagsbehandler: KORSEK02. Notat vedr. beskrivelse af operation GREEN DESERT FORSVARSKOMMANDOEN NOTAT Bilag: Bilag 1: Principper for afsøgning Bilag 2: Kommandoforhold Sagsbehandler: KORSEK02 Sag: 2012/002534 Dokument: 559790 Dato: 2012-03-01 Notat vedr. beskrivelse af operation

Læs mere

I N G E N I E R O S M I L I T A R E S HÆRENS INGENIØR

I N G E N I E R O S M I L I T A R E S HÆRENS INGENIØR INGENIEROS MILITARES HÆRENS INGENIØR VESTRE LANDSDELS KOMMANDO (VLK) WEST LAND COMMAND; INGENIØR REGIMENTET (IGR) ENGINEER REGIMENT; INGENIØR REGIMENT (SIR) ZEALAND ENGINEER REGIMENT; JYDSKE INGENIØR REGIMENT

Læs mere

Om engelske enheder under felttoget i Kamerun, Del 1

Om engelske enheder under felttoget i Kamerun, Del 1 Om engelske enheder under felttoget i Kamerun, 1914-1916 - Del 1 Indledning Colonial Troops, Lagos, Nigeria, ca. 1914. Fra et samtidigt postkort, afsendt fra Lagos i 1914. Under Første Verdenskrig deltog

Læs mere

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni Om dansk fodfolk 1932-1941, Regimentets kanonkompagni Indledning Fodfolksregimenternes kanonkompagnier blev oprettet som en del af 1937-ordningen, og udrustet med en - efter datidens forhold - slagkraftig

Læs mere

Hæren. September Hærens Operative Kommandos organisation 2007

Hæren. September Hærens Operative Kommandos organisation 2007 September Hærens Operative Kommandos organisation 2007 En fremragende indsats i Irak Af chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Poul Kiærskou Den danske bataljon i Irak er sammen med en række

Læs mere

D Minus 1 (5 June 1944, D-1, 2300 hours)

D Minus 1 (5 June 1944, D-1, 2300 hours) Steen Villarsen D Minus 1 (5 June 1944, D-1, 2300 hours) D Minus 1 (D-1) var den første Late War bog, som udkom kort efter at FOW havde lanceret 2. udgave af regelbogen og Festung Europa. D-1 er derfor

Læs mere

Tysk luftværnsartilleri

Tysk luftværnsartilleri Tysk luftværnsartilleri Nu er turen så kommet til en lille beskrivelse af mit tyske luftværnsbatteri. Som med mine øvrige tyske krigsspilsenheder er der tale om brug af modeller fra mange forskellige fabrikater

Læs mere

Det ungarske infanteri under Anden Verdenskrig

Det ungarske infanteri under Anden Verdenskrig Det ungarske infanteri under Anden Verdenskrig Indledning Formålet med denne artikel er at give et indtryk af, hvorledes det ungarske infanteri var uniformeret umiddelbart før og under Anden Verdenskrig.

Læs mere

maj, Aarhus Flames of War kampagne. Aroscon Slaget om St. Lô. Tilmelding:

maj, Aarhus Flames of War kampagne. Aroscon Slaget om St. Lô. Tilmelding: 12. -13. maj, Aarhus Flames of War kampagne Aroscon 2018 - Slaget om St. Lô Tilmelding: www.aroscon.dk Al den info du skal bruge I dette dokument får du alle reglerne og info, som du skal bruge som deltager

Læs mere

The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 2

The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 2 The Canadian Motor Machine Gun Brigade, Del 2 Materiellet Canadisk let panservogn af typen Autocar 1). Data 2) Besætning 8 mand (vognkommandør og kører samt 2 x 3 mand) Længde 4,50 m Bredde 1,8 m Højde

Læs mere

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Indledning Det så vidt vides fjerde og sidste udklipsark i serien Danske Soldater (fra cirka 1946), tegnet og/eller udgivet af N.C.W. - se Udklipsark: Danske

Læs mere

QF 4.7-in Field Gun. Indledning. QF 4.7-in Field Gun

QF 4.7-in Field Gun. Indledning. QF 4.7-in Field Gun QF 4.7-in Field Gun Indledning Oprindelsen til denne pjece skal søges i Sydafrika, under Boerkrigen, hvor manglen på langtrækkende og tungt artilleri var et af den engelske hærs mangeartede udfordringer.

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 3

Om dansk rytteri , Del 3 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 3 Panservogne I 1930'erne gennemførtes også i Danmark en række forsøg med pansrede køretøjer. Forsøgene omfattede såvel typer som deres taktiske anvendelse. Hærordningerne

Læs mere

Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3

Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3 Britains figurer - Hestetrukne trænvogne - Del 3 Indledning Som nævnt i indledningen til del 1, så fremstillede Britains sin model af Ambulance Wagon i to forskellige udgaver: 1. Royal Army Medical Corps

Læs mere

Britains figurer - Union of South Africa Defence Force

Britains figurer - Union of South Africa Defence Force Britains figurer - Union of South Africa Defence Force Indledning Den direkte anledning til, at denne artikel ser dagens lys, er mine undersøgelser i forbindelse med artiklen The Battle of Tanga - 1914

Læs mere

Et tysk kampvognsangreb i 1918

Et tysk kampvognsangreb i 1918 Et tysk kampvognsangreb i 1918 Indledning Tysk kampvognskommandør foran en Sturm-Panzerkraftwagen A7V, oktober 1918. Fra Nigel Thomas & Ramiro Bujeiro: The German Army in World War I (3), Osprey Publishing,

Læs mere

Om engelske marineuniformer og HMS IRRESISTIBLE

Om engelske marineuniformer og HMS IRRESISTIBLE Om engelske marineuniformer og HMS IRRESISTIBLE Indledning Erhvervelsen af to nye postkort gav mig anledning til et par studier af engelske marineuniformer før og under Første Verdenskrig samt den maritime

Læs mere

Amerikansk Tunderbolt jagerfly på Karup Flyveplads i 1945.

Amerikansk Tunderbolt jagerfly på Karup Flyveplads i 1945. Grove jagerflyveplads, 1945. Tyske jagerfly uden propeller var opstillet i lange rækker. Senere blev de fleste maskiner systematisk ødelagt og ophugget, hvorefter metallet blev solgt som skrot til egnens

Læs mere

Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division

Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division Indledning Under forstudierne til det, der senere blev til Chakotens krigsspil i april 2000 - Kampene om Seelow- Højderne - stødte jeg for

Læs mere

Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? -

Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? - Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? - Hæren bestod af: Infanteriet Rytteriet Artilleriet Ingeniørkorpset Vejkorpset Indtil ca. 1800 Da havde mange kompagnier navn efter kompagnichefen. Indtil

Læs mere

1864 Lærervejledning og aktiviteter

1864 Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 1

Om Royal Flying Corps i 1914, Del 1 Om Royal Flying Corps i 1914, Del 1 Indledning For nylig var jeg i London heldig at anskaffe et af de mere ualmindelige uniformspostkort fra serien History and Traditions, som blev udgivet af Gale & Polden

Læs mere

Lidt om BT-5 kampvognen

Lidt om BT-5 kampvognen Lidt om BT-5 kampvognen En af fædrene til denne russiske kampvogn er amerikaneren J. Walter Christie. Christie agiterede voldsomt for sine hurtige kampvogne, som kunne bevæge sig såvel med som uden bælter,

Læs mere

Om svenske uniformer - Model 1910 (1906/1903), 1923 og 1939

Om svenske uniformer - Model 1910 (1906/1903), 1923 og 1939 Om svenske uniformer - Model 1910 (1906/1903), 1923 og 1939 Den svenske Model 1910 uniform. Planchen stammer fra Nordisk familjebok (1920), Bind 30 (Wikimedia). Fra venstre ses: 1. Kaptajn, generalstaben,

Læs mere

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864.

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Efter at have set DR-udgaven af 1864-krigen, har jeg lyst til at komme med nogle bemærkninger, der har interesse for uniforms- og militærhistorisk

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Udklipsark: Danmarks hær og flaade

Udklipsark: Danmarks hær og flaade Udklipsark: Danmarks hær og flaade Indledning "Danmarks Hær og Flaade" er titlen på et hæfte med udklipsark, som er udgivet en gang i 1940'erne. Arkene er tegnet af Ove Meier og udgivet på Arthur Jensens

Læs mere

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS Tekst og billeder: Preben Eriksen Lidt tilfældigt kom jeg i kontakt med én i Odense. Jeg spurgte, om han havde Frihedskæmperarmbind, hvortil han svarede:

Læs mere

Om brevduetjenesten i Den danske Hær

Om brevduetjenesten i Den danske Hær Om brevduetjenesten i Den danske Hær Indledning Brevduetjenesten hører ikke til et af hærens mest velbeskrevne kapitler, men ved hjælp af blandt andet to nyere artikler og et ældre reglement er det dog

Læs mere

Gardehusarregimentets Historiske Samling

Gardehusarregimentets Historiske Samling Gardehusarregimentets Historiske Samling Introduktion til Historisk Samling Antvorskov Kaserne Slagelse Information: I Historisk Samling kan du få ny viden om et gammelt regiment, om dets historie og om

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 - Supplement Motorcyklisteskadronen Motorcyklisteskadronen var organiseret således: Stab Stab Kommandodeling (kommandogruppe og forbindelsesgruppe) 4 motorcyklistdelinger

Læs mere

Nogle af de indiske enheder, der deltog i Slaget ved Tanga, november 1914, Del 2

Nogle af de indiske enheder, der deltog i Slaget ved Tanga, november 1914, Del 2 Nogle af de indiske enheder, der deltog i Slaget ved Tanga, november 1914, Del 2 Imperial Service Brigade (Indian Expeditionary Force B) Ved opstillingen af Ekspeditionskorpset var der mangel på enheder

Læs mere

Den danske Hær Veterinærtjenesten

Den danske Hær Veterinærtjenesten Den danske Hær 1932-1941 - Veterinærtjenesten Indledning Hvor Lægekorpset tager sig af sårede og syge soldater, sørger Dyrlægekorpset for sårede og syge heste. Yderligere havde Dyrlægekorpset fra 1932

Læs mere

Grænseenheder fra Italiensk Somaliland, ca. 1935

Grænseenheder fra Italiensk Somaliland, ca. 1935 Grænseenheder fra Italiensk Somaliland, ca. 1935 Indledning En medvirkende årsag til krigen mellem Italien og Etiopien i 1935-36 var en uklar grænsedragning mellem Etiopien og Italiensk Somaliland. Kampe

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2

Om dansk rytteri , Del 2 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 1937-1939 Med 1937-ordningen fortsatte moderniseringen af rytteriet. Et rytterregiment bestod nu af: regimentsstab med forbindelsesdeling, 2 ryttereskadroner, 2 cyklisteskadroner,

Læs mere

The London Regiment, Territorial Force, ca. 1914

The London Regiment, Territorial Force, ca. 1914 The London Regiment, Territorial Force, ca. 1914 Indledning The London Regiment, Territorial Force, blev oprettet den 1. april 1908, da Territorial Forces blev formeret som paraplyorganisation for den

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Uniformer

Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Uniformer PEFINSKIPROD DANMARK Pressemeddelelse Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Uniformer Indledning Det var en omtale i Knud J.V. Jespersens bog om Brigaden (Kilde 2), der førte mig på sporet af det (hedengangne)

Læs mere

2. verdenskrig i Europa

2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet den 5. maj 1945. Krigsudbrud Den 1. september

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK.

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. Tekst og billeder: Dan Obling, fotos N. J. Amorsen Blandt de våbentyper, der især kendetegner 1. verdenskrig, er maskingeværet. Utallige er de overlevende soldaters

Læs mere

Største operative enhed i hjemmeværnet var kompagniet

Største operative enhed i hjemmeværnet var kompagniet 1 Fakta om Hjemmeværnet 1949 1956 Lars Ellgaard Thursday, July 18th, 1957 Af: Søren Østergaard: Træk af Hjemmeværnets historie 2005 Hjemmeværnet var organiseret i 8 regioner. Disse regioner var så opdelt

Læs mere

Ungarsk feltartilleri

Ungarsk feltartilleri Ungarsk feltartilleri Indledning Med denne artikel ønsker jeg at vise billeder af de pjecer, som indgik i det ungarske feltartilleri. Mit håb er, at artiklen dels kan tjene som inspiration ved opstilling

Læs mere

Army Ordnance Corps. Indledning. Postkortet

Army Ordnance Corps. Indledning. Postkortet Army Ordnance Corps Indledning Et interessant postkort, som jeg netop har føjet til min samling, gav mig anledning til at læse op på historien om Army Ordnance Corps, der måske ikke hører til de mest kendte,

Læs mere

Stalin s Europe. Steen Villarsen

Stalin s Europe. Steen Villarsen Steen Villarsen Stalin s Europe Wupti, så er vi tilbage på Ostfronten. Man bliver sku helt svimmel af al denne hoppen rundt mellem de forskellige tidsperioder; man kan kun håbe at Battlefront selv kan

Læs mere

Britains militære motorcykler

Britains militære motorcykler Britains militære motorcykler Indledning Blandt danske samlere af militære legetøjsfigurer forbindes motorcykler nok oftest med modellerne fra Lineol eller Elastolin, idet de blev solgt i stort tal her

Læs mere

Et rytterangreb ved Somme, den 14. juli 1916

Et rytterangreb ved Somme, den 14. juli 1916 Et rytterangreb ved Somme, den 14. juli 1916 Indledning Den 14. juli 1916 ved Somme fik rytteriet langt om længe lejlighed til at udføre det opsiddede angreb, som ikke mindst de selv drømte om, og som

Læs mere

ISLAMISK HISTORIE (TĀRĪKH)

ISLAMISK HISTORIE (TĀRĪKH) 1 ISLAMISK HISTORIE (TĀRĪKH) 8. april 2018 Islamstudier 2 (2018, 1. halvår), al-jāmiʿah al-muḥammadiyyah al-saifiyyah Sarfrāz al-ʿulūm Tlf.: 30 58 30 30 E-mail: info@saifi.dk OVERSIGT OVER DAGENS LEKTION

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

HELGENÆS: RYES SKANSER

HELGENÆS: RYES SKANSER HELGENÆS: RYES SKANSER Ved Dragsmur, ved overgangen fra Mols til Helgenæs, finder vi Ryes Skanser, et imponerende skanseanlæg, der stammer fra Treårskrigen 1848-51. Skanserne stod færdige i 1848 og blev

Læs mere

Oversigt over bilag vedrørende B 42

Oversigt over bilag vedrørende B 42 Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 1 O Oversigt over bilag vedrørende B 42 Bilagsnr. Titel 1 Vurdering af situationen i Afghanistan og Irak 2 Udkast til tidsplan for B 42 3 Revideret udkast til tidplan for

Læs mere

Besættelsen Lærervejledning og aktiviteter

Besættelsen Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter - Undervisningsmateriale 218 Meloni Forfatter: Anni List Kjærby Redaktør: Thomas Meloni Rønn DTP: Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni Havnegade 1F 5 Odense C www.meloni.dk

Læs mere

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Fredag aften kort efter aftensmaden startede vi mod Gilleleje, hvor vi skulle besøge Gilleleje Flugzeugbau I/G. Harly havde fået en aftale i stand med

Læs mere

ANTAL ANSATTE I FORSVARET. HÆREN Ca. 10.200. SØVÆRNET Ca. 3.300. FLYVEVÅBNET Ca. 3.500. FÆLLESVÆRN Ca. 7.300

ANTAL ANSATTE I FORSVARET. HÆREN Ca. 10.200. SØVÆRNET Ca. 3.300. FLYVEVÅBNET Ca. 3.500. FÆLLESVÆRN Ca. 7.300 1 ANTAL ANSATTE I FORSVARET HÆREN Ca. 10.200 SØVÆRNET Ca. 3.300 Ca. 24.300 FLYVEVÅBNET Ca. 3.500 FÆLLESVÆRN Ca. 7.300 Danmarks internationale engagement 1949-2011 Bosnien-Hercegovina Makedonien Kroatien

Læs mere

Russisk feltartilleri indsat som luftværn

Russisk feltartilleri indsat som luftværn Russisk feltartilleri indsat som luftværn Indledning Det følgende er essensen af en russisksproget artikel, som jeg har funder på Internettet. Artiklen ( http://www.weapon.df.ru/ poligon/ contents/ number1/

Læs mere

Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret

Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret 1939-40 Indledning Som kilde til belysning af hvorledes luftværnsartilleriet var organiseret og virkede, har jeg brugt bogen 9. April, som

Læs mere

The Black Watch (Royal Highland Regiment) Af Canada i Operation "forår", 25 JULY 1944

The Black Watch (Royal Highland Regiment) Af Canada i Operation forår, 25 JULY 1944 The Black Watch (Royal Highland Regiment) Af Canada i Operation "forår", 25 JULY 1944 I dette slag omkom Svend Emanuel Moustgaard Jensen, som canadisk soldat. Ministeren for nationalt forsvar udsendt følgende

Læs mere