Tyske enheder ved Antwerpen i 1914, Del 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tyske enheder ved Antwerpen i 1914, Del 3"

Transkript

1 Tyske enheder ved Antwerpen i 1914, Del 3 Indledning Beskrivelser af den tyske indsats ved Antwerpen fremhæver det gode samarbejde mellem de tre våbenarter - infanteri, artilleri og pionerer - som en af grundende til, at operationerne kronedes med succes. Mens infanteriet og artilleriet er omtalt i Del 1 og Del 2, følger her en omtale af de selvstændige pionerenheder, altså de, der ikke indgik i de tidligere omtalte divisioner og brigader. Det har desværre ikke været muligt at tilvejebringe illustrationer, der viser de direkte involverede enheder, hvorfor andre billeder, der blot ligner, er anvendt i stedet. Pionerenheder En opgave som indtagelsen af Antwerpen krævede med byens omfattende befæstningsanlæg også en omfattende indsats af ingeniørtropper. Blandt ingeniørtroppernes opgaver hørte anlæggelsen af stillinger til belejringsartilleriet men ikke mindst en aktiv deltagelse sammen med infanteriets angrebskolonner var i højsædet. De belgiske forter var omgivet af våde grave, der skylle krydses, ligesom der i dele af terrænet var udført eller opstået oversvømmelser. Befæstningsanlæggene og de feltbefæstninger, der var anlagt mellem de permanente anlæg, var omgivet af pigtrådsspærringer, der skulle gennembrydes. Magdeburgisches Pionier-Bataillon Nr. 4. Tegnet af Bryan Fosten. Fra Kilde 3. Stab General der Pioniere: Generalmajor Friemel 1) Stabschef: Oberst Schulz

2 Pionier-Regiment 24 (Oberst Quentin) I. Pionier-Bataillon II. Pionier-Bataillon Pionier-Belagerungs-Train Train-Kolonne Park-Kompanie-Kommando 1. Scheinwerfer-Zug Pionier-Regiment 25 (Oberst Breisig) I. Pionier-Bataillon II. Pionier-Bataillon Pionier-Belagerungs-Train Train-Kolonne Park-Kompanie-Kommando 2. schwere Festungs-Scheinwerfer-Züge Øvrige pionerenheder 1. Kompanie/Pionier-Bataillon Landsturm-Pionier-Kompanie, VII. Armee-Korps 1. Landsturm-Pionier-Kompanie, IX. Armee-Korps 2. Landsturm-Pionier-Kompanie, XI. Armee-Korps Festungs-Scheinwerfer-Züge Pionier-Regiment 24 blev oprettet i 1908 som 2. Westfälische (Festungs-) Pionier-Bataillon Nr. 24, og bestod i fredstid af 4 pionerkompagnier. Ved mobiliseringen blev bataljonen forstærket med 2 kompagnier 2) og formeret som et regiment, med 1. og 2. Bataljon (á 3 kompagnier). Regimentet førte bataljonens nummer. Pionier-Regiment 25 blev oprettet i 1909 som 2. Nassauisches (Festungs-) Pionier-Bataillon Nr.25. Situationen ved mobiliseringen har været analog med 24. Pionerregiments, idet alle pionerbataljoner dannede to bataljoner. Der blev dog kun formeret regimenter af de 10 fæstningspionerbataljoner. 18. Pionerbataljon - Samländisches (Festungs-) Pionier-Bataillon Nr.18 - stammede fra Königsberg i Preussen. Bataljonen blev oprettet i De øvrige pionerkompagnier hørte til blandt de 30 pionerkompagnier af landstormen, der blev oprettet ved mobiliseringen Organisation Kilderne oplyser ikke detaljer om de forskellige kompagniers bemanding, udrustning og materiel, men det nævnes at de nogenlunde fulgte standardorganisationen (bl.a. fra Kilde 5), som er vist her. De to fæstningspionerregimenter rådede også over et særligt belejringstræn med redskaber og materialer til konstruktion af feltbefæstninger samt til angreb på samme. Parkkompagniet stod for fremskaffelse og fordeling af redskaber og materialer bl.a. til brug ved konstruktion af feltbefæstninger, mens trænkolonnens pionervogne transporterede redskaber og øvrigt materiel. Pionerkompagnierne, ja de stod for at udføre arbejdet. Pionerkompagni (Pionier-Kompanie) Parkkompagni (Park-Kompanie-Kommando) - 6 officerer, 24 underofficerer og 226 menige - 3 officerer samt 205 underofficerer og menige samt 14 trænkonstabler/sanitetssoldater - 1 bagagevogn og 1 forsyningsvogn - 4 pionervogne, 1 bagagevogn, 1 forsyningsvogn, - 7 heste 1 fodervogn og 1 feltkøkken - 6 rideheste samt 16 trækheste.

3 Belejringstræn (Pionier-Belagerungs-Train) - 4 officerer samt 9 underofficerer og menige - 1 bagagevogn - 9 heste Trænkolonne (Train-Kolonne) - 3 officerer samt 84 underofficerer og menige - 36 pionervogne, 1 bagagevogn og 1 fodervogn heste Lyskasterenheder Lyskasterenhederne fandtes i en række forskellige udgaver, der her er eksemplificeret ved enhedstyper, oprettet af Kurhessisches Pionier-Bataillon Nr.11 (Kilde 6) - Scheinwerferzüge 3), Schwere Festungs- Scheinwerfer-Züge, Leichter Festungs-Scheinwerfer-Züge, Hand-Scheinwerfer-Trupps og Reserve- Scheinwerfer-Züge. Tysk lyskasterdeling. Fra FirstWorldWar.com. Hvorledes de enkelte typer adskilte sig fra hinanden står ikke klart, men Kilde 2 giver følgende oplysninger: Lyskasterdeling (Scheinwerfer-Zug) - 2 officerer samt 39 underofficerer og menige - 2 lette lyskastere 4) med forstillinger - 2 materielvogne og 1 fodervogn - 28 heste Selve lyskasterne havde en diameter på 60 cm. Herudover rådede delingen over 4 mindre, bærbare, acetylendrevne lyskastere, der blev transporteret på materielvognene. Kilde 2 oplyser videre, at den normale indsats var således, at de to trukne lyskastere blev bragt i stilling, nogenlunde som artilleripjecer, således at de om natten kunne belyse terrænet foran stillingerne, og at de inden dagslyset brød frem blev trukket tilbage i skjul.

4 Tysk lyskaster. Fra FirstWorldWar.com. Der udviklede sig hurtigt et behov for, at lyskasterne også kunne bruges mod luftmål, og et antal lyskasterenheder blev overført til flyvertropperne, og senere til luftværnsartilleriet. At dømme efter soldaterne med kikkerter, er lyskasteren nok snarere indsat mod luftmål, end ved belysning i forbindelse med fæstningsanlæg. Minekasterenheder I 1914 var visse ingeniørenheder udrustet med minekastere, et våben der var udviklet specielt med henblik på at bekæmpe fjendtlige feltbefæstninger. Det fremgår af Antwerpen 1914 (Kilde 1), at der var minekastere med under kampene, men det fremgår ikke hvilke enheder, der betjente dem, eller nærmere omstændigheder i øvrigt. Minekasteren, en slags tidlig tung morter, befandt sig i 1914 endnu på et forholdsvis tidligt stadie i sin udvikling, der for alvor tog fart, da krigen senere udvikledes sig til skyttegravskrig.

5 25 cm minekaster (alter Art). Våbensystemet var udviklet af og til pionerenheder, hvilket man kan læse nærmere om i artiklen Die deutschen Minenwerfer und Granatenwerfer im Ersten Weltkrieg (Battlefield 1918), hvorfra også det nok noget senere billede stammer. I 1914 var der to typer - 25 cm schwere Minenwerfer og 17 cm mittlere Minenwerfer - af hvilke der fandtes 44 henholdsvis 116 eksemplarer. Granaten blev benævnt Mine, og deraf navnet til våbensystemet. Udviklingen var sket i stor hemmelighed, og var så vidt vides ikke kendt på allieret side. Der fandtes ingen formel organisation af minekasterenheder, blot kunne våbensystemet udleveres til pionerkompagnierne, når der var brug for det. 4. Kompagni/Pionerregiment 24 ved Liège Da nu oplysninger om minekasternes indsats ved Antwerpen ikke foreligger belyst, forholder det sig heldigvis således, at chefen for 4. Feldkompagni/Pionierregiment 24, Hauptman Thorner, i Die ersten Minenwerfer im Weltkriege (Kilde 4) har beskrevet sit kompagnis indsats under belejringen af Liège. Her ledte han 13. august 1914 den første indsættelse af minekastere under Første Verdenskrig. Det er muligt, at 4. Pionerkompagni også var blandt de ingeniørtropper, der anvendte minekastere ved Antwerpen. Pionererne i 4. Pionerkompagni var, som de eneste i regimentet, uddannet på minekastere. Fredstidsuddannelsen var omgæret med særlige sikkerhedskrav og det fremgår, at skytsstillingerne blev holdt skjult mod indsigt af regnslag. Natten mellem 12. og 13. august 1914 befandt kompagniet sig i kvarter ved Lièges universitetet, og modtog her 4 stk. 25 cm minekastere, der blev bragt frem på lastvogne. Minekasterne blev bragt i stilling, så de kunne beskyde Fort Fléron, på afstande op til 420 m. Ingen af soldaterne havde endnu oplevet at skyde med andet en øvelsesgranater, så det, nu at skulle skyde med skarpe granater, der hver vejede ca. 100 kg, blev imødeset med stor spænding.

6 Skitse af Fort Fléron. Fra The Battle of Liège, Belgium August, 1914 Minekasterens meget krumme skudbane gjorde det muligt at beskyde bl.a. fortets strubekaserne, hvilket eller ikke var muligt med almindeligt artilleri. Denne tidlige udgave af 25 cm minekasteren havde en skudvidde på ca. 600 m, granaternes spredning i målet på 420 m oplyses til 3 m. De 420 m, der var valgt som skudafstand, var så tæt på målet man kunne komme, når man samtidig ville skyde fra skjul og passende dækning. Skjulet og den relative dækning var et fuldt lastet jernbanetog, der var efterladt tæt ved fortet. Fortets hovedarmering kunne ikke sænke sine kanoner så langt ned, at de kunne beskyde minekasternes stilling, og jernbanevognene gav skjul og nogen dækning mod fortets mindre kanoner og geværskud. Stillingerne befandt sig dog så tæt på målet, at de kunne nås af splinter fra minekasternes egne granater! Forsvaret af Liège og omegn - 4. til 25. august Fra et samtidigt postkort. Resten af historien kan læses i kaptajn Thorners egen beretning (Kilde 4), men ovenstående er medtaget her, da beskrivelsen giver et indtryk af forholdene omkring indsættelse af minekastere.

7 En beskrivelse af Fort Fléron findes som en del af The Battle of Liège, Belgium August, Oplevelsen fra belgisk side er en anelse mere nuanceret end det indtryk, man får af at læse Thorners beretning. En beskrivelse af fortets indsats, time for time, findes også, se Fort de Fléron, 1914 & 1940 (Jean-Claude Hoet). Om de belgiske enheder ved Liège, se Liège, the Overture (Belgian Fronts). Eksempler på pionertroppernes indsats Westfalen stand wie ein Fels - Die westfälischen Regimenter im Weltkrieg (Kilde 4) giver oplysninger om chefen for 3. Kompagni af 24. Pionerregiment, kaptajn Ehringhaus, der udmærkede sig ved stormen på Fort Wawre-Sankt Catherine og mellemværket ved Dorpvelde. For sin indsats tildeles kaptajnen Jernkorset af 1. klasse, et af de første der uddeles af chefen for Armee-Abteilung Beseler, general von Beseler. Kurhessischen Pionier-Bataillon Nr. 11. Fra Alte Ansichtskarten. Ved stormen på Fort Wawre-Sankt Catherine slog 3. Kompagni to stormspange (Schnellbrücken) over den 50 m brede, våde grav, der omgav fortet, og selv ikke beskydning fra fortets flankesikringsanlæg kunne hindre denne operation. Stormen på det lille batteri ved Dorpvelde beskrives som tæt på at minde om en pionerøvelse i et øvelsesterræn. Gefreiter Nikolaus Müller, Fußartillerie-Regiment 9, nedskrev følgende beretning (gengivet fra Kilde 1), om sine oplevelser fra stormen på mellemværket (et lille fort) Dorpvelde. Angrebet blev gennemført af II. og III. Bataljon fra 48. Reserveinfanteriregiment (5. Reserveinfanteridivision), støttet af hold med pigtrådssakse og stormspange fra 3. Kompagni af 24. Pionerbataljon. Situationen forekommer knap så

8 øvelsesagtigt, som man ellers kunne få indtryk af. "Unter Kommando (1 Unteroffizier, 5 Mann) wurde einer Abteilung der 3. Kompanie Pionier-Regiments 24 zugeteilt. Wir gingen ungehindert bis vor die Drahthindernisse vor. Als nun auf das Kommando "Leute mit Drahtscheren vor!" die Pioniere in Tätigkeit traten, wurde vom Fort aus lebhaftes Gewehrfeuer gegen uns eröffnet. Pionerer med pigtrådssakse. Fra FirstWorldWar.com. Jeder suchte Deckung in den Furchen und Geschosslöchern, so gut es eben ging, während die Drahtschneider ruhig und vorsichtig einen Gang zum Wassergraben freilegten, wobei von den elf Drahtschneidern sieben fielen oder verwundet wurden. Jetzt holten die Pioniere die Laufbrücke vor und stellten die Überbrückung des Grabens unter großen Schwierigkeiten her, trotz des lebhaften feindlichen Feuers, das von unserer nachrückenden Infanterie erwidert wurde. Besonders zeichnete sich dabei ein Unteroffizier der Pioniere (Unteroffizier Holler) aus, der sich vollständig auszog und annähernd eine halbe stunde in dem kalten Wasser die Brücke zusammenhielt, um ein schnelles Vorwärtskommen unserseits zu ermöglichen.

9 Saksisk pioner, ca ). Fra Alte Ansichtskarten. Pionerens skanseværktøj, hvoraf man aner skaftet, er måske pionerspade Model ). Der erste Gang war zum Panzerturm, der unschädlich gemacht wird. Nach Durchschneiden der Leitungen ging es weiter gegen di inzwischen auf das Fort zu vorgerückte feindliche Infanterie. Wir suchten in Geschosslöchern Deckung. Auf der linken hinteren Seite feuerten noch immer schwere Geschütze auf unseren vorgehenden linken Flügel. Die Pioniere ließen nun starke Sprengladungen vor den Rohren längs der Betonwand an langen Strichen nieder, um die Geschütze unschädlich zu machen, was jedoch erfolglos blieb. Gegen 9 Uhr bekamen wir Artilleriefeuer, das aber bald wieder eingestellt wurde. Nun versuchten wir in das Fort zu gelangen. Der Versuch, durch Seitentore einzudringen, kostete einem Unteroffizier und zwei Mann das Leben. Es ließ sich nicht durchführen. Daher gruben die Pioniere auf dem Fort die Erde ab und legten die Betondecke frei. Währenddessen schollen die feindlichen Geschütze während der ganzen Nacht, bis nach einer zweiten erfolgreichen Sprenglandung gegen 6 Uhr die Bresche durch die dicke Betondecke geschlagen war. Auf die nun flüchtende Besatzung eröffneten wir mit der Infanterie ein lebhaftes Gewehrfeuer. Durch die Bresche drang ich sofort in das Innere des Forts, unsere Infanteristen folgten nach. Der Kommandant des Forts und dreizehn Artilleristen wurden von uns gefangen genommen. Nach Zerstörung der Geschütze suchte ich mit Sergeant Mahmens das Fort ab, wobei wir noch ein Maschinengewehr in der Schützendeckung fanden. Dabei wurde rechts und links vom Fort immer noch lebhaft gekämpft, wobei wir Gelegenheit hatten, noch tätig einzugreifen."

10 Passage af vandhindringer Kgl. Sächs. 2. Pionier-Bataillon Nr Tonnenfloß und fliegende Fähre, Fra Alte Ansichtskarten. Områdets naturlige og kunstige vandhindringer, gav god brug for feltbrotrænet ved 5. og 6. Reserveinfanteridivision (se Del 1), men også mere improviseret materiel, så som færger og stormspange. Kortskitse 3: Situationen pr. 2. oktober 1914.

11 Fra Kilde 1. Fæstningstropper Festungs-Luftschiffer-Abteilung 10 Festungs-Luftschiffer-Abteilung 22 Festungs-Eisenbahn-Betriebs-Abteilung 1 Festungs-Eisenbahn-Betriebs-Abteilung 2 Festungs-Eisenbahn-Bau-Kompanie 5 Festungs-Eisenbahn-Bau-Kompanie 10 Belagerungs-Telegraphen-Abteilung Festungs-Vermessungs-Abteilung 1 Festungs-Vermessungs-Abteilung 10 I sin oversigt over enheder, der indgik i Armee-Abteilung Beseler, nævner Kilde 1 en række enheder af fæstningstropperne. De kilder, jeg har til min rådighed, er dog yderst sparsomme hvad angår omtalen af disse enheder, herunder deres organisation og uniformering. Jeg har dog søgt at uddrage, hvad jeg kan omkring fæstningsenheder, og indtil nærmere oplysninger måtte foreligge, er dette det bedst opnåelige resultat. Man kan betragte fæstningsenhederne som en reserve for felthæren, oprindeligt forudset indsat ved et angreb på Tyskland. Da et sådant angreb ikke fandt sted, kunne man derfor sende en del af fæstningsenhederne til fronten til forstærkning af felthæren. Ballonkompagnier Tyske ballontropper, ca Fra Rosebud's WWI and Early Aviation Image Archive. De to Festungs-Luftschiffer-Abteilungen stillede en del af de observationsballoner, hvorfra der observeredes for bl.a. Belejringsartilleriet (se Del 2). De øvrige observationsballoner kom fra Feld- Luftschiffer-Abteilung 1, og det er muligt, at fæstningsenhedernes organisation minder om den organisation af et ballonkompagni, der er omtalt i Del 1.

12 Teksten på kortet lyder: Um feindliche Flieger zu täuschen und anzuledern, wird eine Strohpuppe in den Korb des Fesselballons gestellt. Smart nok, men det løser næppe observationsopgaven... Soldaternes uniformer er en blanding af feltgrå og mørkeblå uniformer. Jernbaneenheder II. Bataillon, Eisenbahn-Regiment Nr. 1. Fra Eisenbahn-Regiment Nr. 1 (Formationsgeschichte, Deutschlands, Gen-Wiki). Forlægget er et tysk cigaretkort. Eisenbahn-Regiment Nr.1 Eisenbahn-Regiment Nr.2 Eisenbahn-Regiment Nr.3 Eisenbahn-Bataillon Nr.4 Betriebs-Abteilung der Eisenbahntruppen Kgl. Bayer. Eisenbahn-Bataillon I fredstidsorganisationen af de tyske jernbanetropper indgik følgende stamenheder: Jernbaneregimenter var organiseret i to bataljoner, hver á 4 kompagnier.

13 Gefreiter, Eisenbahn-Bau-Kompanie Nr. 8, Fra Kilde 8. I tilknytning til disse enheder oprettedes ved mobiliseringen en rækker yderligere række afdelinger og underafdelinger, herunder de Festungs-Eisenbahn-Betriebs-Abteilungen og Festungs-Eisenbahn-Bau- Kompanien, der indgik i Armee-Abteilung Beseler. Kort fortalt stod Eisenbahn-Betriebs-Abteilungen for driften af jernbanelinjer, mens Eisenbahn-Bau- Kompanien stod for bygning og vedligeholdelse skinnenettet. Kilde 8 anbefales som udgangspunkt for videre studier af tyske jernbaneenheder, under såvel Første som Anden Verdenskrig. I Kilde 8 omtales også bogen Preußische Eisenbahntruppen af Hans Georg Kampe, der tyder på at være værd at studere nærmere, hvis man vil vide mere om jernbaneenheder, samt den militære jernbane syd for Berlin. Kilde 2 omtaler, at en Betriebs-Abteilung i 1914 blandt sine underofficerer talte 4 stationsforstandere, 12 lokomotivførere og 7 togførere. Telegraftropper Ved mobiliseringen i 1914 oprettedes tre Belagerungs-Telegraphen-Abteilungen (Kilde 9), men hvorledes disse var organiseret og udrustet står ikke klart. Blandt det mulige materiel kan være felttelefoner respektive telegrafvogne, som er vist på de følgende billeder.

14 Tysk felttelefon, ca Telegraphen-Abteilung des Oberkommandos der 9. Armee auf dem Marktplatz in Osterode im September Begge billeder er fundet på Internettet. Med hensyn til uniformering henvises til Kilde 9 samt Telegraphen-Bataillon Nr. 2 - Frankfurt/ Oder (Verein Historische Uniformen). Kartografiske enheder De to kartografiske enheder, her Festungs-Vermessungs-Abteilung 1 og Festungs-Vermessungs-Abteilung 10, opererede i tilknytning til belejringsartilleriet og stod for fremstilling af det kortmateriale, som blev anvendt ved indmåling af og skydning med de tunge pjecer. (Kilde 2) Maskingeværenheder

15 I tilknytning til felthærens maskingeværenheder, se Om tyske maskingevær- og jægerenheder, 1914, fandtes en række fæstningsmaskingeværenheder, af hvilke der i 1913 var oprettet 15 afdelinger (Kilde 10). Tre af disse afdelinger indgik i Armee-Abteilung Beseler, hvor de var afgivet til Belejringsartilleriet, måske som artilleribedækning. Soldat fra en fæstningsmaskingeværafdeling, ca Fra Axis History Forum. Festungs-Maschinengewehr-Abteilung 4 (Graudenz) Festungs-Maschinengewehr-Abteilung 6 (Posen) Festungs-Maschinengewehr-Abteilung 9 (Straßburg im Elsass) I regi af fæstningstropperne eksisterede også en række Festungs-Maschinengewehr-Trupps, af hvilke vi finder seks ved Antwerpen, hvor de var afgivet til infanteriet henholdsvis belejringsartilleriet, måske som artilleribedækning, men måske med andre opgaver... mine kilder kan ikke belyse emnet nærmere. Festungs-Maschinengewehr-Trupp 2 (Marine-Division) Festungs-Maschinengewehr-Trupp 4 (6. Reserve-Division) Festungs-Maschinengewehr-Trupp 5 (Belejringsartilleriet) Festungs-Maschinengewehr-Trupp 6 (5. Reserve-Division) Festungs-Maschinengewehr-Trupp 7 (Belejringsartilleriet) Festungs-Maschinengewehr-Trupp 8 (37. Landwehr-Brigade) Forvirrende nok bestod en Festungs-Maschinengewehr-Abteilung af 4 maskingeværer, mens en Festungs- Maschinengewehr-Trupp, som man henset til navnet kunne tro var mindre, talte 6 maskingeværer. Disse Trupps oprindelse kan p.t. ikke efterspores, idet Kilde 11 frembyder en ganske forvirrende mængde enheder fra de respektive tyske fæstningsbyer.

16 Unsere Maschinengewehr-Kompagnie auf dem Marsch. Fra Alte Ansichtskarten. Bortset fra antallet af maskingeværer i de respektive fæstningsmaskingeværenheder, foreligger der ikke oplysninger om enhedernes nærmere organisation mv. De kan have lignet felthærens enheder, men kan have været mindre mobile, og måske udrustet med improviseret transportmateriel. Kilder 1. Antwerpen 1914 af Erich von Tschischwitz, Schlachten des Weltkrieges, Band 3, udgivet af det tyske Reichsarchiv, Verlag Gerhard Stalling, Berlin Imperial German Army Organisation, Structure, Orders-of-Battle af Hermann Cron, Helion & Company Ltd., Solihull / West Midlands 2002, ISBN Bogen er en engelsk oversættelse af en af standardkilder vedrørende tysk organisation, udgivet i 1937 som bind V i serien Geschichte des Deutschen Heeres im Weltkriege, Oversættelsen af enhedsbetegnelser er sine steder ikke konsistent. 3. Imperial German Handbook af D.B. Nash, Ian Allan Ltd., Shepperton / Surrey 1980, ISBN Westfälische Pionier-Bataillon Nr. 24. Som en del af afsnittet Im Kriege findes to artikler, der her er anvendt som kilder - Die ersten Minenwerfer im Weltkriege af Hauptmann Thorner, Illustrirte Zeitung "Minenwerfer", Ausgabe 3.882, Kriegsnummer 173, 1917, samt uddrag af bogen Westfalen stand wie ein Fels - Die westfälischen Regimenter im Weltkrieg af Wilhelm Westecker, Berlin Deutsches Heer Formationsgeschichte (Interessen- und Arbeitsgemeinschaft Weltkrieg ) - især Allgemeines zur Formationsgeschichte. 6. Die ehemalige Pioniergarnison Hann. Münden (Bodo Redlin). 7. Københavns Landbefæstning , Del 2 af løjtnant O. Andersen, Krigshistorisk Tidsskrift, august I artiklen vurderes bl.a. tyskernes eventuelle muligheder for at bryde gennem Københavns landbefæstning, med udgangspunkt i belejringen af Liège i august Geschichte der Eisenbahntruppen (Johannes-Paul Kögler). 9. Fernmeldetruppe und Militär - Die Geschichte der Fernmeldetruppe des Heeres (Hans Georg Kampe), især Telegraphentruppen og Erster Weltkrieg The Imperial German Army, pre-1914 (A Pocket German Army). 11. Provisorische Gliederung - Verzeichnis der im Kriege vorhandenen Einheiten

17 (Formationsgeschichte, Deutschlands, GenWiki). Fra Alte Ansichtskarten. Per Finsted Noter: 1) Generalmajor Georg Karl Franz Amandus Friemel ( ) (web.genealogie) 2) Kilde 5 oplyser, at der ved mobiliseringen af Pionerregiment 24 blev oprettet 1. til 3. Pionier-Ersatz- Kompanien. 3) Die Uniform der Pioniere (Verein Historische Uniformen) omtaler kort uniformer og udrustning for lyskasterenhederne. 4) I German Air Forces af Ian Sumner, Osprey Elite nr. 135, Osprey Publishing, Oxford 2005, ISBN X, oplyses antallet af trukne lyskastere dog kun til en, hvilket sandsynligvis er en skrivefejl. 5) Der fandtes to saksiske pionerbataljoner - Kgl. Sächs. 1. Pionier-Bataillon Nr.12 og Kgl. Sächs. 2. Pionier-Bataillon Nr.22, men fra hvilken enhed soldaten stammer, foreligger ikke oplyst. 6) Om pioneruniformer, se Die Uniform der Pioniere (Verein Historische Uniformen).

Tysk organisation og uniformering 1914

Tysk organisation og uniformering 1914 Tysk organisation og uniformering 1914 Udmarchen i 1914. Samtidigt postkort tegnet af A. Roloff, gengivet fra hjemmesiden The Great War in a Different Light. Indledning I forbindelse med læsningen af Walter

Læs mere

Tyske enheder ved Antwerpen i 1914, Del 2

Tyske enheder ved Antwerpen i 1914, Del 2 Tyske enheder ved Antwerpen i 1914, Del 2 Indledning De tyske artillerienheders indsats mod de belgiske forter ved Liège og Namur samt de franske forter ved Maubeuge i august og september 1914 gjorde stort

Læs mere

Tyske enheder ved Antwerpen i 1914, Del 1

Tyske enheder ved Antwerpen i 1914, Del 1 Tyske enheder ved Antwerpen i 1914, Del 1 Indledning Denne artikel startede i al beskedenhed, da jeg søgte efter navnene på nogle af de tyske enheder, der deltog i kampene om den belgiske havneby Antwerpen

Læs mere

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni Om dansk fodfolk 1932-1941, Regimentets kanonkompagni Indledning Fodfolksregimenternes kanonkompagnier blev oprettet som en del af 1937-ordningen, og udrustet med en - efter datidens forhold - slagkraftig

Læs mere

Mindehøjtidelighed Søgaard Lejren i anledning af 75 året for Danmarks besættelse. 9. april 2015.

Mindehøjtidelighed Søgaard Lejren i anledning af 75 året for Danmarks besættelse. 9. april 2015. Mindehøjtidelighed Søgaard Lejren i anledning af 75 året for Danmarks besættelse 9. april 2015. Nimbus Jahrgang 36 machte bei Kronprinzessin Eindruck Kann das Motorrad denn noch fahren?, fragte Kronprinzessin

Læs mere

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK.

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. Tekst og billeder: Dan Obling, fotos N. J. Amorsen Blandt de våbentyper, der især kendetegner 1. verdenskrig, er maskingeværet. Utallige er de overlevende soldaters

Læs mere

LGVT Lesegeschwindigkeits und -verständnistest 10.Klasse

LGVT Lesegeschwindigkeits und -verständnistest 10.Klasse LGVT Lesegeschwindigkeits und -verständnistest 10.Klasse Der LGVT dient der Ermittlung des Leseverständnisses und der Lesegeschwindigkeit. Die Schüler lesen nach Bearbeiten des Übungsbeispiels einen Fließtext

Læs mere

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Indledning Som supplement til min artikel Om engelsk jernbaneartilleri under Første Verdenskrig kan historien rundes af med en omtale af den engelske

Læs mere

Den tyske Marinedivision i 1914

Den tyske Marinedivision i 1914 Den tyske Marinedivision i 1914 Indledning Admiral Ludwig von Schröder. Fra Deutsche Kriegsgeschichte. Den tyske marinedivision blev oprettet 23. august 1914, på initiativ af marineministeren Grossadmiral

Læs mere

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Indledning Det så vidt vides fjerde og sidste udklipsark i serien Danske Soldater (fra cirka 1946), tegnet og/eller udgivet af N.C.W. - se Udklipsark: Danske

Læs mere

"Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941

Ungarische Reiter in der Ukraine - Ungarske husarer, 1941 "Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941 Indledning Det tyske tidsskrift Die Wehrmacht, Nr. 18/5. årgang, fra 27. august 1941, indeholder en malerisk beretning af krigskorrespondenten

Læs mere

Tysk luftværnsartilleri

Tysk luftværnsartilleri Tysk luftværnsartilleri Nu er turen så kommet til en lille beskrivelse af mit tyske luftværnsbatteri. Som med mine øvrige tyske krigsspilsenheder er der tale om brug af modeller fra mange forskellige fabrikater

Læs mere

Om den engelske 6-tommers feltkanon

Om den engelske 6-tommers feltkanon Om den engelske 6-tommers feltkanon 1914-1940 Indledning Six-inch Guns, 1916. Tegnet af Fortunino Matania 2). I efterskriften til min artikel QF 4.7-in Field Gun omtales en anden pjece, der - ligeledes

Læs mere

Om belgisk organisation og uniformering 1914

Om belgisk organisation og uniformering 1914 Om belgisk organisation og uniformering 1914 Indledning Denne artikel kan læses som et supplement til Ryttertræfningen ved Haelen, 12. august 1914 og det er hensigten at give et rids af periodens belgiske

Læs mere

Der Nordschleswiger. Wir lieben Fußball. Paulina(14) aus Ghana

Der Nordschleswiger. Wir lieben Fußball. Paulina(14) aus Ghana Der Nordschleswiger www.nordschleswiger.dk DEUTSCHE TAGESZEITUNG IN DÄNEMARK 30. JUNI 2011 Wir lieben Fußball Paulina(14) aus Ghana Es gibt nichts Besseres als Fußballspiele anzuschauen! Naja, außer man

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 4 Maskinkanondelingen Maskinkanondelingen blev indført så sent i perioden, at det p.t. rådige kildemateriale ikke omtaler den i samme detalje, som øvrige

Læs mere

Mit den Steinen vorsichtig umgehen, da vor allem die Ecken und Kanten der Specksteine sehr spröde sind.

Mit den Steinen vorsichtig umgehen, da vor allem die Ecken und Kanten der Specksteine sehr spröde sind. 15.09.2011 Montageanleitung zum Einbau der Speck und Speichersteine in Scan-line 820, 830 und 80. Heta empfiehlt, die Montage des Ofens von zwei Personen vorzunehmen. Mit den Steinen vorsichtig umgehen,

Læs mere

Undervisningsplan. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over forløb

Undervisningsplan. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over forløb Undervisningsplan Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2014 Institution IBC Fredericia Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Tysk A Susanne Krarup Schrøder

Læs mere

DOWNLOAD OR READ : MONTE CASSINO THE STORY OF THE MOST CONTROVERSIAL BATTLE OF WORLD WAR II PDF EBOOK EPUB MOBI

DOWNLOAD OR READ : MONTE CASSINO THE STORY OF THE MOST CONTROVERSIAL BATTLE OF WORLD WAR II PDF EBOOK EPUB MOBI DOWNLOAD OR READ : MONTE CASSINO THE STORY OF THE MOST CONTROVERSIAL BATTLE OF WORLD WAR II PDF EBOOK EPUB MOBI Page 1 Page 2 monte cassino the story of the most controversial battle of world war ii monte

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Indledning Et fælles træk i beretningerne om krigen på Østfronten er russernes imponerende evne til at krydse vandløb ved hjælp af improviserede

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 1 Indledning Efter Hærloven af 1932 var skytskompagniet i praksis et morterkompagni (chef med kommandogruppe samt 3 delinger á 2 mortergrupper og 1 ammunitionsdeling),

Læs mere

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Indledning Blandt de mere usædvanlige enheder i Det engelske Ekspeditionskorps i Frankrig, 1939-40, var 6 forsyningskompagnier udrustet med muldyr. Kompagniernes

Læs mere

Den svenske hær Luftværnsartilleriet

Den svenske hær Luftværnsartilleriet Den svenske hær 1939-1945 - Luftværnsartilleriet Indledning Luftværnsartilleriets rolle i Operation Rädda Sjælland var, efter de foreliggende kilder at dømme, ganske beskeden - i alt 24 luftværnskanoner

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2010 Institution Frederikshavn Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Tysk A Lone

Læs mere

Slovakiske mobile enheder i Rusland

Slovakiske mobile enheder i Rusland Slovakiske mobile enheder i Rusland Indledning Slovakiske enheder deltog i operation Barbarossa næsten fra starten af felttoget. I Slovakiet begyndte mobiliseringen om morgenen d. 22. juni 1941. Samtidigt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold hhx Tysk fortsættersprog

Læs mere

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864.

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. Krigen 1864 12:52:26 18-05-2014 Side 1 af 9 Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. L Heltborg 18-05-2014 12:52 Brigade Bataillon Bemærkn. Kompagni Leder - Division Armeens overkommando Overg eneral

Læs mere

1.8 Ordstilling i hoved- og bisætninger

1.8 Ordstilling i hoved- og bisætninger 5 1.8.4.1 Opgave A Marker hoved- og bisætninger i nedenstående tekst med HS og BS! 1. Muren mellem øst- og vestsektoren i Berlin blev bygget den 13. august 1961. 2. Vestberlinerne og vesttyskerne kunne

Læs mere

16748-1. A x 1 B x 2. C1 x 1 C3 x 1. E1 x 2. E2 x 4. D1 x 1. D2 x 1 F x 1 H2 X 90 II X 4 I2 X 12. H1 X 8 50 x 50. G x 14. C2 x 1.

16748-1. A x 1 B x 2. C1 x 1 C3 x 1. E1 x 2. E2 x 4. D1 x 1. D2 x 1 F x 1 H2 X 90 II X 4 I2 X 12. H1 X 8 50 x 50. G x 14. C2 x 1. 16748-1 AKKU xxv A x 1 B x 2 C2 x 1 C1 x 1 C3 x 1 E1 x 2 D1 x 1 E2 x 4 D2 x 1 F x 1 Senest revideret: Letzte Änderung: 10-2014 G x 14 Ø4 x 80 X 8 50 x 50 H2 X 90 II X 4 I2 X 12 Ø4 x 40 Ø125 Ø8 x 80 Læs

Læs mere

1. sein i nutid (præsens)

1. sein i nutid (præsens) Nutid: 1. sein i nutid (præsens) Datid: Ich e - (ingen) Du st st Er/sie/es t - (ingen) Wir en en Ihr t t sie/sie en en Førnutid: er hat ge + stamme + en Ich bin, du bist... 1. Er in der Schule. 2. Wir

Læs mere

Russisk ingeniørkampvogn - PT-34

Russisk ingeniørkampvogn - PT-34 Russisk ingeniørkampvogn - PT-34 Indledning Kontoret udfasede på et tidspunkt en IBM matrixprinter af ældre model. Printerens farvebånd blev ført frem og tilbage ved hjælp af nogle tandhjul fremstillet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Skive-Viborg Hfe Tysk B fortsætter Grethe

Læs mere

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864.

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Efter at have set DR-udgaven af 1864-krigen, har jeg lyst til at komme med nogle bemærkninger, der har interesse for uniforms- og militærhistorisk

Læs mere

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave.

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave. Pz Kpfw V Panther I fortsættelse af min artikel om SdKfz 251 serien - og dermed billeder af ældre modeller - så er her et par snapshots af mine Panthere. Her er også her tale om Esci modeller i skala 1:72.

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 2 Maskingeværdelingen Delingstrop 4 maskingeværgrupper, hver med 1 delingsfører 1 næstkommanderende 1 karrefører 1 afstandstager 1 vinkeltager 2 ordonnanser

Læs mere

1 20 eins zwei drei. 10 tabellen. haben i datid. sein i datid. haben i nutid. sein i nutid. werden i datid. werden i nutid. ich bin. ich habe.

1 20 eins zwei drei. 10 tabellen. haben i datid. sein i datid. haben i nutid. sein i nutid. werden i datid. werden i nutid. ich bin. ich habe. sein i nutid sein i datid haben i nutid haben i datid ich bin ich war ich habe ich du hatte. werden i nutid ich werde werden i datid ich wurde 1 20 eins zwei drei 10 tabellen zehn zwanzig dreißig.. tal

Læs mere

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864.

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. Krigen 1864 15:04:19 07-12-2014 Side 1 af 11 Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. L Heltborg 07-12-2014 15:04 Regiment Brigade Bataillon Bemærkn. Kompagni Leder - Division Armeens overkommando

Læs mere

Russisk feltartilleri indsat som luftværn

Russisk feltartilleri indsat som luftværn Russisk feltartilleri indsat som luftværn Indledning Det følgende er essensen af en russisksproget artikel, som jeg har funder på Internettet. Artiklen ( http://www.weapon.df.ru/ poligon/ contents/ number1/

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Maj-juni 2010/12 Handelsskolen Silkeborg Hhx Tysk B Jenny

Læs mere

Autoren- und Herausgeberverzeichnis Fortegnelse over forfattere og udgivere

Autoren- und Herausgeberverzeichnis Fortegnelse over forfattere og udgivere Autoren- und Herausgeberverzeichnis Fortegnelse over forfattere og udgivere aus: 1864 Menschen zwischen den Mächten 1864 Mennesker mellem magterne Herausgegeben von / udgivet af Rainer Hering und / og

Læs mere

kanoner). fjendens position.

kanoner). fjendens position. Præsenteret af: To-kanonen her er en kopi af Garderhøjfortets rigtige To-kanon. Øverste etage er kanonrummet med to kanoner. I den nederste etage drejer man kanonen i den retning, den skal skyde. Den rigtige

Læs mere

Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? -

Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? - Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? - Hæren bestod af: Infanteriet Rytteriet Artilleriet Ingeniørkorpset Vejkorpset Indtil ca. 1800 Da havde mange kompagnier navn efter kompagnichefen. Indtil

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Indledning Del I handlede om virkelighedens materielgenstande, mens temaet i del II er krigsspilsenheder og materiellet, som det eksempelvis kan

Læs mere

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Indledning Under søgning på Internettet mødte jeg en spændende dokumentation af et stykke grundigt udført slægtsforskning, hvori historien bag et gammelt fotografi

Læs mere

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Bildende Kunst / Bildhauerei Onsdag / Mittwoch den 6. Februar 2013

Netværkstræf / Netzwerktreffen. Bildende Kunst / Bildhauerei Onsdag / Mittwoch den 6. Februar 2013 Netværkstræf / Netzwerktreffen Skabende kunst / Billedhuggerkunst Skabende kunst / Billedhuggerkunst Bildende Kunst / Bildhauerei Onsdag / Mittwoch den 6. Februar 2013 Wir treffen uns.. Vi mødes.. 6. Februar

Læs mere

Dansk skanse I. Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen, Sønderjylland

Dansk skanse I. Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen, Sønderjylland Dansk skanse I Skanse I var den yderste danske skanse på venstre fl øj. Den var bygget til 6 kanoner og havde til opgave at sikre strand- og kystterræn langs Vemmingbund. Den var lukket med vold og grav

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2010 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Tysk A Karen Nylev

Læs mere

Tung selvkørende kanon ISU-152

Tung selvkørende kanon ISU-152 Tung selvkørende kanon Lidt om historien En tung selvkørende kanon med en 152 mm haubits så dagens lys første gang i 1943, hvor køretøjer af type SU-152 blandt andet deltog i Slaget ved Kursk. Grundlaget

Læs mere

1. SEIN i nutid (præsens)

1. SEIN i nutid (præsens) 1. SEIN i nutid (præsens) 1. Er ist in der Stadt. 2. Wir oft in Österreich. 3. du morgen zu Hause? 4. Jan und Lara im Wald. 5. Das Wetter meistens schön in Italien. 6. Die Familie dieses Jahr in England.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2010 Institution Handelsskolen Sjælland Syd, Næstved Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Tysk,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Forår 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium Stx Tysk fortsættersprog, B BE 2a Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Tema 1 Tema

Læs mere

Den danske Hær Veterinærtjenesten

Den danske Hær Veterinærtjenesten Den danske Hær 1932-1941 - Veterinærtjenesten Indledning Hvor Lægekorpset tager sig af sårede og syge soldater, sørger Dyrlægekorpset for sårede og syge heste. Yderligere havde Dyrlægekorpset fra 1932

Læs mere

Fredagsnyt d. 2. juni, Kære alle. Tillykke til årets konfirmander!

Fredagsnyt d. 2. juni, Kære alle. Tillykke til årets konfirmander! Fredagsnyt d. 2. juni, 2017 Kære alle Tillykke til årets konfirmander! I sidste weekend, på Kr. Himmelfartsdag, blev de sidste af de 13 elever i 7. klasse konfirmeret og sammen de havde en dejlig Blå mandag

Læs mere

Periode Emne Mål, metode, grammatik og materialer Uge 34 37 Du und ich

Periode Emne Mål, metode, grammatik og materialer Uge 34 37 Du und ich Periode Emne Mål, metode, grammatik og materialer Uge 34 37 Du und ich Overordnet mål: UVM fællesmål kunne præsentere sig selv skriftligt og mundtligt (navn, alder, Wie heisst du adresse ) Wir grüssen

Læs mere

TYSK NIVEAU: E. DATO 10. marts 2015 INDHOLD

TYSK NIVEAU: E. DATO 10. marts 2015 INDHOLD CASEEKSAMEN TYSK NIVEAU: E DATO 10. marts 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2018/19 Institution Gymnasiet HHX Ringkøbing, Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern Uddannelse Fag

Læs mere

Das lyrische Ich des Liedes hat an Berlin also schöne Erinnerungen und möchte ja, es muβ - deshalb schon bald wieder dorthin fahren.

Das lyrische Ich des Liedes hat an Berlin also schöne Erinnerungen und möchte ja, es muβ - deshalb schon bald wieder dorthin fahren. Ernst-Ullrich Pinkert Dänen in Berlin Ein berühmter deutscher Schlager aus dem Jahr 1951 hat den Titel Ich hab noch einen Koffer in Berlin. Thema des Liedes ist die Sehnsucht nach Berlin, die besonders

Læs mere

Om den engelske 9,2-tommers haubits

Om den engelske 9,2-tommers haubits Om den engelske 9,2-tommers haubits 1914-1940 Indledning Ved Første Verdenskrig besad den engelske hær kun tungt artilleri i begrænset omfang, hovedsageligt af kaliber 6" udviklet som belejringsartilleri

Læs mere

Den danske Brigade i Sverige 1939-1945 - 5. (tunge) Bataljon, Del 1

Den danske Brigade i Sverige 1939-1945 - 5. (tunge) Bataljon, Del 1 Den danske Brigade i Sverige 1939-1945 - 5. (tunge) Bataljon, Del 1 Indledning Brigadens 5. (tunge) bataljon havde følgende krigsstyrke: Bataljonsstab: Chef med stab (34) samt 2 personvogne, 5 lastvogne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2011 Institution ZBC Næstved Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Tysk niveau B Thomas Steenbjerg

Læs mere

Bydelsmødre Et projekt på vej fra Berlin til Danmark

Bydelsmødre Et projekt på vej fra Berlin til Danmark Bydelsmødre Et projekt på vej fra Berlin til Danmark Jan-Christoph Napierski Den Danske Ambassade i Berlin * * * Foredrag i Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration 23. oktober 2007 Berlin-

Læs mere

Service und Zuvorkommenheit

Service und Zuvorkommenheit Service und Zuvorkommenheit Wertbox : Die Zimmer Nr. 52 59, 101 119, 201 214 haben eine Wertbox im Schrank. Den Code bekommen Sie am Empfang gegen eine Gebühr von DKK 25,-. Spielplatz : Der Spielplatz

Læs mere

Eksaminationsgrundlag for selvstuderende

Eksaminationsgrundlag for selvstuderende Eksaminationsgrundlag for selvstuderende Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Teknisk Gymnasium Skive Tekniske Skole

Læs mere

ARM TROTZ ARBEIT. Tyske arbejdsmarked v/jakob Lykke, 3F Esbjerg Transport den 17. november 2014.

ARM TROTZ ARBEIT. Tyske arbejdsmarked v/jakob Lykke, 3F Esbjerg Transport den 17. november 2014. ARM TROTZ ARBEIT Tyske arbejdsmarked 2000-2014 v/jakob Lykke, 3F Esbjerg Transport den 17. november 2014. Alt andet end Working Poor. Ethvert menneske har ret til et anstændigt arbejde. En ret til et arbejde,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2011-2012

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2013-2014 Institution Københavns Tekniske Skole, HTX Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Tysk

Læs mere

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb)

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb (1 skema for hvert forløb) Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 13 Institution Tradium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Tysk fortsættersprog, niveau B GWE/ANJ

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2014-2015 Institution Københavns Tekniske Skole, HTX Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Tysk

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Side 1 af 19 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013-2014 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Stx Tysk b Mette

Læs mere

Et tysk kampvognsangreb i 1918

Et tysk kampvognsangreb i 1918 Et tysk kampvognsangreb i 1918 Indledning Tysk kampvognskommandør foran en Sturm-Panzerkraftwagen A7V, oktober 1918. Fra Nigel Thomas & Ramiro Bujeiro: The German Army in World War I (3), Osprey Publishing,

Læs mere

TALE PÅ HIROSHIMADAGEN (årsdag for atombombardementet på Hiroshima), afholdt torsdag d. 6. august 2015 kl. 19 på Stehansplatz i Wien

TALE PÅ HIROSHIMADAGEN (årsdag for atombombardementet på Hiroshima), afholdt torsdag d. 6. august 2015 kl. 19 på Stehansplatz i Wien TALE PÅ HIROSHIMADAGEN (årsdag for atombombardementet på Hiroshima), afholdt torsdag d. 6. august 2015 kl. 19 på Stehansplatz i Wien Hvad er vel tallet 70 Hvad vægt har det? Det er en øvelse Du må bare

Læs mere

Udklipsark: Danmarks hær og flaade

Udklipsark: Danmarks hær og flaade Udklipsark: Danmarks hær og flaade Indledning "Danmarks Hær og Flaade" er titlen på et hæfte med udklipsark, som er udgivet en gang i 1940'erne. Arkene er tegnet af Ove Meier og udgivet på Arthur Jensens

Læs mere

Screening i tysk. Navn: Kasus Maskulinum Femininum Neutrum Pluralis. das Kind. einem Kind. - dem Mann. dem Kind

Screening i tysk. Navn: Kasus Maskulinum Femininum Neutrum Pluralis. das Kind. einem Kind. - dem Mann. dem Kind Screening i tysk Navn: Vejledning Start med at læse teksten på side 1. Lav herefter de efterfølgende opgaver. Du skal lave alle opgaver. Du har 75 minutter til at lave screeningen. Tilladte hjælpemidler

Læs mere

TYSK NIVEAU: E. DATO: 7. januar 2015 INDHOLD

TYSK NIVEAU: E. DATO: 7. januar 2015 INDHOLD CASEEKSAMEN TYSK NIVEAU: E DATO: 7. januar 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen

Læs mere

O. Sternal, V. Hankele. 4. Magnetismus

O. Sternal, V. Hankele. 4. Magnetismus 4. Magnetismus 4. Magnetismus 4.1 Magnete und Magnetfelder Magnetfelder N S Rotationsachse Eigenschaften von Magneten und Magnetfeldern Ein Magnet hat Nord- und Südpol Ungleichnamige Pole ziehen sich an,

Læs mere

Den danske hær Ammunitionstjeneste - supplement

Den danske hær Ammunitionstjeneste - supplement Den danske hær 1932-1941 -Ammunitionstjeneste - supplement Indledning Let lastvogn af typen Ford A, 1935 1). Ammunitionsforsyningsenheder hører ikke til de mest omtalte militære enheder, men uden en effektivt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2010 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Tysk B Karen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2012 Institution Handelsgymnasiet i Roskilde, Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2014 2015 Institution Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Tysk fortsætter B Tina

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj- juni, 2013

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj- juni, 2013 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj- juni, 2013

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2012 Institution Campus Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Tysk B Kim Odgård HH12tysk4112

Læs mere

Feldpost 301, 301/III, 301a, 301/IV, 301G. 5. Armeekommando. ISONZO: Maj 1915 til august 1916.

Feldpost 301, 301/III, 301a, 301/IV, 301G. 5. Armeekommando. ISONZO: Maj 1915 til august 1916. Feldpost 301, 301/III, 301a, 301/IV, 301G. 5. Armeekommando. Maj 1915 til august 1916. 48. Infanterie-Division. (Sarajevo) Maj 1915 til juli 1915. Kärnten: Juli 1915 til marts 1916. November 1916 til marts

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2014 Institution Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Tysk B fortsættersprog

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse tysk A 2014/2015

Undervisningsbeskrivelse tysk A 2014/2015 Undervisningsbeskrivelse tysk A 2014/2015 Termin Juni 2015 Institution Handelsgymnasiet Silkeborg Uddannelse HHX Fag og niveau Tysk A fortsættersprog Lærer(e) Hold Susanne Troensegaard Ht3tya14 Undervisningsforløb

Læs mere

Slægtsforskning i Tyskland

Slægtsforskning i Tyskland Slægtsforskning i Tyskland Hvis man ikke har fødselssted og dato fra folketællinger, kan de måske findes i pasprotokoller. Når man har fødselsstedet og fødselsdatoen man søge i: http://www.familysearch.org/eng/default.asp

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stam til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2019 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Det blå Gymnasium, Business College Syd hhx Tysk B Gert

Læs mere

Tysk årsfagplan 7. Klasse Privatskolen Nakskov 2016/2017

Tysk årsfagplan 7. Klasse Privatskolen Nakskov 2016/2017 Periode Emne Mål, metode, grammatik, evaluering og materialer Uge 34 37 Du und ich Wir grüssen Simone interviewt Eine Reise durch Deutschland Overordnet mål: UVM fællesmål kunne præsentere sig selv skriftligt

Læs mere

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment.

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment. Ozereika Udgangssituation Vi befinder os ved Sortehavet i februar 1943. Det aktuelle terrænområde er besat af en tysk kystartilleriafdeling (789.) og en rumænsk infanteribataljon (+) (1./38. Infanteriregiment).

Læs mere

Danske vejrudsigter i modtagervind

Danske vejrudsigter i modtagervind Danske vejrudsigter i modtagervind Global kommunikation i lokalt perspektiv: Når vi ikke taler samme sprog 10. juni 2013 Mette Skovgaard Andersen, lektor, CBS Om undersøgelsen Undersøgelse forløbig Sprogparret:

Læs mere

Verbraucherpreisindizes

Verbraucherpreisindizes Verbraucherpreisindizes Wählen Sie ein Jahr: 2019 2019 Jänner 1,8 105,5 116,8 127,9 141,4 148,8 Februar 1,5 105,5 116,8 127,9 141,4 148,8 März 1,8 106,4 117,8 129,0 142,6 150,0 April 1,7 106,5 117,9 129,1

Læs mere

Tekst til Zeppelin foredrag:

Tekst til Zeppelin foredrag: Page 1 of 9 Besøg på Page 2 of 9 ZEPPELIN MUSEUM Tønder En smagsprøve på hvad der venter FRISKAREN i september 2005: Tønder husede i tiden 1914-1918 en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser Marine

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse 2017-18 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2018 Institution Rybners Tekniske Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX Tysk fortsættersprog

Læs mere

Esben Dreesen

Esben Dreesen Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2016 Institution Handelsgymnasiet Ribe Uddannelse HHX Fag og niveau Lærer e- mailadresse Hold Tysk A Esben

Læs mere

Om dansk fodfolk , Rekylgeværkompagniet

Om dansk fodfolk , Rekylgeværkompagniet Om dansk fodfolk 1932-1941, Rekylgeværkompagniet Rekylgeværkompagniet Rekylgeværkompagniet består af: Chef og kommandogruppe 4 delinger á delingstrop og 4 rekylgeværgrupper. Rekylgeværgrupperne i 4. deling

Læs mere

Hærens Flyvertropper - Ballonparken

Hærens Flyvertropper - Ballonparken Hærens Flyvertropper - Ballonparken Observationsballon. Tegnet af Adolph Holst. Tegningen, der stammer fra et udklipsark fra 1930'erne, er venligt stillet til rådighed af Gert Strande Sørensen. Indledning

Læs mere

Wallstickers Wandsticker

Wallstickers Wandsticker Wallstickers Wandsticker Færdige motiver eller design selv Dette er et lille udvalg af vore mest solgte Wallstickers. Men vi har mange flere motiver og forslag i vores online katalog. Alle Wallstickers

Læs mere

75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933.

75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von år dansk-tysk arkivoverenskomst af 1933. Programm des Festaktes Program for jubileumsfestligheden aus: Archive zwischen Konflikt und Kooperation Arkiver mellem konflikt og samarbejde 75 Jahre deutsch-dänisches Archivabkommen von 1933 75 år dansk-tysk

Læs mere

Ungarsk feltartilleri

Ungarsk feltartilleri Ungarsk feltartilleri Indledning Med denne artikel ønsker jeg at vise billeder af de pjecer, som indgik i det ungarske feltartilleri. Mit håb er, at artiklen dels kan tjene som inspiration ved opstilling

Læs mere

Zeit des Verfalls Verfall der Zeit

Zeit des Verfalls Verfall der Zeit Beiträge zur Skandinavistik 20 Zeit des Verfalls Verfall der Zeit Zeit und Zeitwahrnehmung im skandinavischen Großstadtroman Ende des 19. Jahrhunderts Bearbeitet von Katja Bethke-Prange 1. Auflage 2012.

Læs mere