Ka-fag. Indholdsfortegnelse. Historien om Lille Petrus Edderkop. Aktiviteter Teori. Afslutning. Af Britta Potempa GHV13D.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ka-fag. Indholdsfortegnelse. Historien om Lille Petrus Edderkop. Aktiviteter Teori. Afslutning. Af Britta Potempa GHV13D."

Transkript

1 Ka-fag Indholdsfortegnelse. Historien om Lille Petrus Edderkop. Aktiviteter Teori. Afslutning Af Britta Potempa GHV13D.

2 Lille Petrus Edderkop En historie for 0-3 årige Lille Petrus Edderkop boede i et gammelt grantræ på landet. Han havde i løbet af natten lavet det fineste edderkoppespind fra sit grantræ og over til huset, hvor hunden Fido boede.

3 Det var en dejlig morgen i september. Solen var lige stået op, og strålerne som ramte edderkoppespindet, der var våd af morgenens dug, dannede det smukkeste mønster i edderkoppespindet. Lille Petrus Edderkop ventede spændt på, at Fido skulle vågne op af nattens drømmesøvn. De skulle nemlig ud at gå en tur sammen.

4 Endelig slog Fido øjnene op, og strakte sig langsomt. Lille Petrus Edderkop sad klar til at springe ned på Fidos ene øre, så snart Fido gav tegn til, at den var klar til at gå

5

6 Lille Petrus Edderkop sad altid godt gemt bag hårene på Fidos øre. Derfra kunne Lille Petrus Edderkop sidde trygt og godt og følge med i alt, hvad Fido kom forbi på turen.

7 Denne morgen var Fido mere stille end den plejede at være. Den gik ofte i stå midt i en sætning i det eventyr, som den var i gang med at fortælle. Den kunne ikke huske, hvad den lige havde fortalt. Lille Petrus Edderkop blev bekymret og tog mod til sig og spurgte Fido, om der var noget i vejen, for Lille Petrus Edderkop syntes, at Fido var lidt underlig i dag

8 Først sagde Fido ingenting, og Lille Petrus Edderkop fortrød næsten, at han havde spurgt. De gik længe, hvor ingen af dem sagde noget, men pludselig sagde Fido med tårer i øjnene, at den var ked af det, for om en uge skulle Fido flytte til et andet sted, og så kunne de ikke længere gå morgentur sammen.

9 Lille Petrus Edderkop blev frygtelig ked af det. Nu blev han ensom, og de daglige morgenture ville være slut. Lille Petrus Edderkop og Fido gik hjemad i tavshed. Fido havde ikke fået morgenmad, og selv om han ikke var rigtig sulten, skulle han hjem og have lidt vand.

10 Da de kom tilbage, så de, at der var flyttet en ny beboer ind på grenen over Lille Petrus Edderkops gren. Det var en lille hun-edderkop, som hed Petra. Petra og Lille Petrus Edderkop blev hurtigt uadskillelige venner, og selv om Lille Petrus Edderkop ville komme til at savne Fido og de daglige gåture, vidste han nu at, han ikke ville blive ensom, når Fido flyttede fra gården.

11 Aktiviteter Musik Drama Natur Værksted Medie

12 Musik motivation aktivitet 1 I dag skal vi synge den kendte børnesang om Lille Peter Edderkop. Lille Peter Edderkop er på vej op af en mur, da det begynder at regne. Det regner så meget, at Peter falder ned. Heldigvis begynder solen at skinne igen, og Peter bliver tørret af solens varme, så han kan fortsætte med at kravle op. Er I alle sammen klar????????????

13 Lille Peter Edderkop Lille Peter edderkop kravled op ad muren. (vi kravler rundt) Så kom regnen, og skylled Peter ned, (vi ruller rundt) Så kom solen og tørred Peters krop. (vi gnider armene på kroppen) Lille Peter edderkop kravled atter op. (vi kravler igen)

14

15 Musik motivation aktivitet 2 Petra og Petrus bliver hurtigt allerbedste venner. Det er godt, at have en allerbedste ven. Har I en Aller-allerbedste ven? Nu skal vi synge en sang om Petrus og Petra Hør nu, den lyder sådan her

16 LILLE PETRUS MELL: MESTER JAKOB Lille Petrus Lille Petrus Se nu op Se nu op Her i spindet er jeg Her i spindet er jeg Petra din Petra din

17 Drama motivation aktivitet 1 En edderkop kan sidde lige så stille i sit spind, og det ser næsten ud som om den sover. Meen den sidder bare og venter på, at en flue skal lande i det klæbrige spind. Det er nemlig en lækkerbisken for en sulten edderkop. Nu skal vi lege, vi er edderkop og fluer, der driller. Hvem vil være den første edderkop?????????

18 Edderkop vågn nu op. Et af børnene skal ligge på gulvet ( som i bjørnen sover), og skal forestille at være en sovende edderkop. Vi andre lister os lige så stille ind mod edderkoppen i midten, mens vi siger edderkop, edderkop vågn nu op. Når vi er tæt på edderkoppen, prikker vi den på skulderen, og vi skynder os at løbe væk. Edderkoppen vågner af sin søvn, springer op og skal så fange et af de andre børn, som den kildrer. Den der bliver fanget, er så edderkop i en ny runde. Legen er bedst at lege i legestuen, hvor vi er flere, og der er bedre plads.

19 Drama motivation aktivitet 2 Edderkoppen Per Hop-ben kan en rigtig spændende ting. Ved I hvad han kan??? Han Kan trylle Er I klar til, at Per Hop-ben tryller???????????

20 Edderkoppen tryller Vi leger denne leg i legestuen eller i hallen, hvor vi er mange og der er god plads. Børn og voksne står i en kreds om en voksen i midten, der er edderkop. Vi siger..edderkop edderkop Gør et hop Tryl os til. Ex. Hund, løve, brandbil. Edderkop tager et hop, og siger TRYLLE RYLLE RYLLE NU TRYLLES I TIL.( det der er ønsket) Vi bevæger os rundt mellem hinanden, mens vi tuder, hyler, vov' er. Muligheder er mange.

21 Natur motivation aktivitet 1 Nu er der blevet efterår, og der er masser af spændende edderkoppespind både inde og ude. Når duggen falder om natten, sætter rimen sig i edderkoppespindet. Kom med ud, så vil vi tage nogle edderkoppespind med hjem.

22 PÅ OPDAGELSESTUR. Når vi har fået øje på et edderkoppespind, skal vi bruge et stykke sort karton, som vi sætter bag spindet og trækker papiret frem, så spindet klæber sig fast på papiret. Derefter tager vi noget hvedemel som drysses på papiret, og spindet bliver meget tydeligt. Det overskydende mel rystes af. Så har vi det fineste edderkoppespind.

23 Natur motivation aktivitet 2 Kære børn. I dag skal vi en tur på legepladsen ved mosen. Kan I huske den fine sansegynge, som er derovre? Hvis vi nu leger vi er edderkopper i dag, så kravler vi op i spindet.. Jeg tror vi tager madpakker med. Det er dejligt vejr,så vi kan lege, at vi er edderkopper, der sidder i vores spind og spiser. Vil i hjælpe mig med at smøre madpakkerne????????

24 Gyngetur i sansegyngen Vi kravler op i sansegyngen. Vi kan sagtens være 4 børn og jeg i gyngen. Den er rar at sidde i, og vi kan spise vores madpakker der. Sansegyngen er også dejlig at ligge i, og bare kigge op på trætoppene. Måske får vi øje på en rigtig edderkop.

25 Værksted motivation 1 Nu er det ved at være efterår og kastanjerne falder ned fra kastanjetræerne. De er dejlige at røre ved, og de kan bruges til mange ting. Vi vil lave edderkopper af kastanjer

26 Kastanje- edderkopper. Vi skal bruge kastanjer, piberensere og noget spidst til at lave huller, som piberense-benene skal stikkes fast i. Det er bedst, at det er en voksen, der stikker huller i kastanjen. En edderkop har 8 ben.

27 Kastanje-edderkop.

28 Værksted motivation 2 Kære børn. Nu skal I høre. Synes I ikke det kunne være hyggeligt, at invitere jeres far og mor til en hygge-eftermiddag, hvor de kunne se, hvad vi har lavet det sidste stykke tid. Tænkte, at vi kunne male noget papir, og lave nogle invitationer på karton.

29 Invitationer på karton. Først tager vi noget alm tegnepapir, som børnene maler på med fingermaling.( det kan godt ske, det skal tørre til næste dag) Når det er tørt klipper vi strimler af malerierne, som vi klistrer på A5 karton, der er foldet en gang til et kort. Til sidst skriver vi invitationer i kortene som vi giver til far og mor.

30 Boller til forældre- hygge Da vi har beskæftiget os en hel del med edderkopper, er det oplagt, at vi bager nogle edderkoppekager til forældre- hygge eftermiddag. Det er muffins som vi pynter med glasur, laver ben af lakrids-snører og øjne af chokoladeknapper.

31 Medie motivation aktivitet 1 Kære unger. I dag skal vi sammen finde nogle billeder, som vi kan bruge til et vende spil. Vi kan kigge i vores fotoalbum på pc, og se om der er nogle gode billeder, eller vi kan google nogle. Lad os se, hvad vi har

32 Vende-spil Først finder vi de billeder, som vi vil bruge. Dernæst skal vi finde den App på tablet, som er skabelon til spillet Vende spillet fungerer på den måde, at billederne skal passe sammen parvis ens. Hvis billederne er ens fortæller spillet med en lyd, at det er rigtigt. Børnene bliver hurtigt rigtig dygtige til spillet.

33 Medie motivation aktivitet 2 Kære unger. I den sidste tid, har vi snakket meget om edderkopper Vi skal nu lave en billedbog sammen. Lad os finde nogle billeder, så skal I bestemme, hvad jeg skal skrive til billedet.

34 Billedbog Børnene udpeger de billeder, som de synes der skal være i billedbogen. De kan så på skift ved et billede, som de har valgt fortælle, hvad der skal stå ud for billedet. Der er en skabelon på tablet, der kan bruges til dette formål.

35 TEORI Musik Drama Natur Værksted Medie

36 Musik Hvorfor er musik godt for børns udvikling? Musik styrker og skærper sanserne. Ex, se-føle-høre. Musikken opleves gennem vores sanser. Musik har en effekt på os alle. Noget musik taler særligt til kroppen, og vi kan slet ikke lade være med at bevæge os. Selv små børn, der når de ligger på maven, kan klappe rytme ved at slå hænderne i gulvet. Børns sproglig udvikling fremmes ved ex, rytmer rim-remser, brug af fagter ved sang. Brug af fagter er med til at understøtte sproget. Noget musik taler mest til følelser, og påvirker vores mentale tilstand. Oplevelsen af rytme- tonernes variation, højde-styrke harmoni-disharmoni, instrumenters lyde giver alt sammen en æstetiks oplevelse, som kan bevæge os og give forskellige sindsstemninger. Når børn udtrykker sig gennem sprog, der tales, synges, danses, spilles er det skabende æstetik virksomhed.

37 Drama Hvad er godt ved fantasilege? Fantasilege stimuleres allerede fra spæd f.eks. med legen borte tit-tit. Først undrer barnet sig, senere viser barnet genkendelse og forventer, at den voksne dukker op. Nu er det blevet en sjov leg om forventninger. På et tidspunkt er barnet motorisk udviklet, at det selv forsøger at gemme sig ved at sætte hænderne for øjnene. Gemmeleg er en grundleg, der leges overalt i verden. Grundlege stimulerer sanserne og udvikler motorik på forskellige udviklingstrin. Grundlege er lystlege og har et socialt indhold. Fangeleg er ligeledes en grundleg, der kræver forestillingsevne. Fantasi er menneskelig evne til at forestille sig noget som ikke er. Det kræver erfaringer. Fantasi er nødvendig for udvikling. Fantasi er nødvendig for leg. Fantasi er livskvalitet, og mindsker kedsomhed-ensomhed. Fantasi udvikler sprog-tænkning-empati-hukommelse og sociale kompetencer.

38 Natur Hvorfor er det godt for børn, at færdes i naturen? Når vi færdes i naturen, og i varieret terræn med mange forhindringer, udfordres kroppen og børns motorik. På varieret underlag stimuleres børns muskler, balance og vestibuler sans afhængigt af, om det er ex, løst sand i klitter- fast sand på strand, bløde blade i skovbund, nyslået græs, grusstier eller flisefortov. I naturen kan børn løbe-kravle-gå-rulle rundt-slå koldbøtter-løbe op og ned af bakker-hoppe i vandpytter- gå i sne-trampe i mudder. Ved at styrke børnenes motoriske færdigheder styrkes deres forudsætninger for at udvikle sig. Fortællinger om naturen kan vække børns nysgerrighed, fange interesse og kan i sidste ende hjælpe med til at huske. Børn der færdes meget ude, bevæger sig mere. Erfaringer vi får i naturen opleves gennem kroppen og sanserne, og oplevelser og erfaringer skal opleves på egen hånd, og på første hånd. Erkendelse og læring kræver mange gentagelser og erfaringer.

39 Værksted Hvordan opstår børns kreativitet? For at kunne udfolde sig kreativt er det nødvendigt at kunne bruge sin fantasi. Fantasien giver os mulighed for at forestille sig anderledes løsningsmuligheder. I fantasien tænker vi os alle mulige og umulige tænkelige og utænkelige handlinger. Tankerækken fra fantasi til handling kaldes kreativitet= at skabe. Fantasien er fundament for kreativ udfoldelse. En forudsætning for, at kunne udvikle sig kreativt, er at kunne lege, og at børnene er nysgerrige. Fortælling,drama,tegning, musik og tale er vigtige elementer i udvikling for at kunne lege. Det er vigtigt, at vi som voksne skaber gode rammer og stimulerer børnene til at udfolde sig kreativt.

40 Medie Hvad giver det børn at lære noget om IT? I dag er computere så billige, at de stort set er alle mands eje. Det er blevet naturligt at gå på nettet. Børns leg og kultur har ændret sig de seneste årtier. Undersøgelser tilskriver udviklingen de elektroniske og digitale mediers påvirkning. Medier-digital legetøj er gode redskaber for leg. De medvirker til at skabe socialt samvær og leg mellem børn. Det er f.eks. computer/spillekonsoller med fors. typer spil-billed-tekst og musikprogrammer. Mange lege spil eller projekter, som børn deltager i i den digitale medieverden giver læring og masser af viden. Motivation for medielege og det at se TV, er for en stor del, de samme legemotiver, som de gamle traditionelle lege Computere bruges ofte på lige fod med andet legetøj. Børn er i stand til at skelne mellem fiktion og virkelighed.

41 Afslutning. Små noter og ideer. Denne story-line er lavet med henblik på aldersgruppen 0-3 årige, som er det arbejdsmiljø, hvor jeg har mine erfaringer i form af dagpleje-arbejdet. Forløbet kan løbe over en uge, men kan med fordel foregå over en længere periode. I dagplejen, hvor vi kun er en voksen til 4-5 børn, er vi meget sårbare over selv små forandringer, så det må være mit ansvar at vurdere, hvordan og hvad, der er relativt at nå, så vi alle børn og voksne får gode og lærerige oplevelser. Der skal være tid til at fordøje og reflektere. Et godt motto er at se de store ting i små ting er en stor ting. Bedstemors lov Kun den, der arbejder lærer. En Ide, som ikke er afprøvet, men som jeg synes lyder spændende.tag en stemmegaffel, og gå ud og find et edderkoppespind, hvor der sidder en edderkop. Sæt gaflen i svingninger og læg det stille mod spindet. Edderkoppen skulle så tro at det er en flue, der er landet, og den kommer frem, for at bese sit bytte. GOD ARBEJDSLYST.

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Børnehaven 44 børn 1. Kan du lide at gå i børnehave? Hvordan har du det i børnehaven? 44 børn svarer ja = 100 % 2. Har du det godt i din børnehave? 43 børn svarer ja og et barn nej =97,72 % 3. Hvad er

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Kirsebærbakken 3, 4572 Nr. Asmindrup 26216884/59311033 Jeg vil gerne give børnene en tryg og rolig hverdag i dagpleje. Der er altid tid til knus, kram og trøst.

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Kære dagplejere i Aalborg kommune

Kære dagplejere i Aalborg kommune Kære dagplejere i Aalborg kommune En lille sommerhilsen efter jeg har besøgt mange af jer ude i legestuerne og på legepladser, jeg har været ude og se hvad i laver af lege og aktiviteter og sat mine lege

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: I vores gruppe er vi 5 dagplejer, Kit, Marianne, Lotte, Anja og Annette P. Vi har tilsammen 20 børn i alderen 0-3 år. Lige nu har vi rigtig mange nye små, som

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

FOrside. Hej. skal vi lære?

FOrside. Hej. skal vi lære? FOrside Hej skal vi lære? sjove skum- Bogstaver Klar til skolestart? Børneulykkesfonden, DGI og bobles vil i samarbejde med børnefysioterapeut Louise Hærvig give inspiration til at lære med kroppen og

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Velkommen hos motorik- og Idrætsdagplejer. Helle Jensen. Nøddevænget 3 Asnæs - 59651663

Velkommen hos motorik- og Idrætsdagplejer. Helle Jensen. Nøddevænget 3 Asnæs - 59651663 Velkommen hos motorik- og Idrætsdagplejer Helle Jensen Nøddevænget 3 Asnæs - 59651663 Jeg hedder Helle Jensen, er født i 1962. Jeg blev ansat som kommunal dagplejer i Asnæs I juni 1998. Jeg og min familie

Læs mere

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge.

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Anja Andersen Indledning Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Det er igennem alle aktiviteter vigtigt, hele tiden at have i baghovedet, at vi

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Kvalitet i leg-læringstimerne.

Kvalitet i leg-læringstimerne. Kvalitet i leg-læringstimerne. Pædagogerne skal være med til at skabe de bedste betingelser for børnenes udvikling, de skal være med til at skabe fysisk og mental rum, som fremmer børnenes selvværd og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Goddag-sang. Goddag, goddag, goddag alle sammen Goddag, goddag, goddag alle sammen! Farvel-sang

Goddag-sang. Goddag, goddag, goddag alle sammen Goddag, goddag, goddag alle sammen! Farvel-sang Alle vores morgensamlinger starter med at alle børn og voksne holder i hænderne og synger goddag. Når morgensamlingen er slut, holder vi igen i hænderne og synger vores farvelsang. Når hver enkelt sang

Læs mere

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud har en plan -3 Plan nr. 3: Jeg giver dig evigt liv! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 3: At give mennesker evigt liv. Gud giver sig selv, for at intet nogensinde vil kunne stå i vejen for et evigt

Læs mere

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED I-tegnesættelse af børns kultur og symboler Projektforløb for ældstegruppen Sommerfuglen i Børnehuset Bagterp, Hjørring. Udformet og afviklet af Lina Franke Hedegaard

Læs mere

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små Vuggestue området Vi har i år lavet et separat område kun for vuggestuer, så alle vuggestueaktiviteter r samlet et sted og de små ben ikke skal bruge al deres energi på at gå mellem de sjove aktiviteter.

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Ordforklaring Se, syng, lyt, læs Skriv Find navneord Hvad er Halloween? Hvad betyder ordet? Hvorfor fejrer man Halloween? Se, syng, lyt og læs. Se videoen Halloween

Læs mere

Nyhedsbrev Februar 2015

Nyhedsbrev Februar 2015 Fælles for hele Børnehuset Nyhedsbrev Februar 2015 Fødselsdag for hele Børnehuset: Tirsdag den 3. Februar holder vi fødselsdag for hele børnehuset med bla. Underholdning fra børnene og fællesspisning.

Læs mere

Motorik. Sammenhæng. Mål

Motorik. Sammenhæng. Mål Motorik Sammenhæng Vi kan ikke forære barnet en god motorik, men vi kan tilbyde det gode rammer for at udvikle sine iboende potentialer. Motorikken er en vigtig del af barnets udvikling. Barnet lærer verden

Læs mere

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå er et musik- og teaterprojekt for dagplejere og deres børn i Aarhus Kommunes Dagpleje. Projektet er kendetegnet

Læs mere

Vinter 2017/ December - Januar - Februar

Vinter 2017/ December - Januar - Februar Vinter 2017/2018 - December - Januar - Februar Nissejagt i Stensbæk Plantage - Grønne Spirer - Spring ud i naturen Så er det blevet den 1. december, en måned som børnene glæder sig til. Fordi der plejer

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Nyhedsbrev for August / September

Nyhedsbrev for August / September Nyhedsbrev for August / September Kære Forældre Så er sommerferien forbi for de fleste børn og voksne. Jeg håber I har nydt ferien nogle få har stadig lidt til gode, men vi er stort set alle tilbage. Det

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Mit stamtræ

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Mit stamtræ Dialogisk læsning - Lotte Salling Mit stamtræ OPLÆSNING MED DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE. Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Mit Stamtræ af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. Sprogaktiviteterne

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Årsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2015 til Juli 2016 Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere