DOKUMENT HENSIGTSERKLÆRING Skolevæsnet ved Ullits og Foulum skoler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DOKUMENT HENSIGTSERKLÆRING Skolevæsnet ved Ullits og Foulum skoler"

Transkript

1 DOKUMENT HENSIGTSERKLÆRING Skolevæsnet ved Ullits og Foulum skoler Egnen og Skolen, historisk set hænger disse to ting sammen. Går vi tilbage i tiden med landsbyer som Gl. Ullits og Foulum, bestod egnen af fæstebønder, jordløse husmænd og indsiddere, herskede der i gamle dage stor uoplysthed, og behovet af for oplysning var minimalt, idet kampen for at eksistere krævede alle evnerne og kræfterne. Den eneste oplysning og påvirkning var kirkernes forkyndelse og præsteparrets daglige omgang med deres sognebørn. Men langsomt sneg der sig lidt kundskaber ind, idet kirkemyndighederne efter reformationen 1536 krævede, at der blev udpeget en mand, der kunne oplære børnene og ungdommen i Skriften, dvs. Bibelens tekster. Denne mand fik benævnelsen degn. Senere kom dansk og regning til som fag tillige med historie og geografi. I denne udvikling af undervisningen på landet fra reformationen og op gennem tiden var ikke mindst skoleloven af 1814 ( tvungen 7 års skolepligt indført) et stort fremskridt. Men der måtte skrappe midler til at bryde bøndernes modstand mod tvungen skolegang for børnene, som var en vigtig medhjælp i det daglige arbejde. Derudover skulle bønderne bekoste opførelse af skolebygninger, vedligeholdelsen samt betale læreren degnen både løn, ildebrændsel og fornødne naturalier. Loven påbød bøder for forsømmelser, som kunne inddrives med trussel om fængsel på vand og brød. Den første skole blev oprettet ca i Ullits ( Gl. Ullits) idet det var pastoratets hovedsogn. Skolebygningen lå dengang op ad kirkediget, skolebygningen fra 1600 blev fornyet et par gange, undervisningen ophørte på dette sted i 1935, og fortsatte i en nybygget skolebygning. Herefter overgik den gamle skole til privat beboelse, og blev nedrevet i Foulum som var et fattigt annekssogn, havde i gammel tid ingen skolebygning, og såfremt at Foulum børn skulle i skole måtte de gå til skolen i Gl. Ullits. Skoleloven af 1814 påbød, at der skulle rejses skoler i alle sogne i landet. Men på grund af bøndernes modstand tog det lang tid.

2 Men nogle fremsynede bønder i Foulum gik ind for skolegangen, men idet man ikke havde nogen skolebygning, boede og underviste degnen rundt om på gårdene, indtil at der i 1847 blev opført en ny skolebygning i Foulum, den lå på adressen Hestbækvej 139. Herefter kom langt de fleste børn til at gå i skole, den stedlige degn bliver obligatorisk kirkesanger ligesom der bliver tilknyttet en jordlod, bygget stald til lidt husdyr. Degnen bliver ligeledes sognets foregangsmand indenfor mark og havebrug, dette indebærer at mange gøremål imellem skole og egn bliver knyttet mere sammen. I dag er der fortsat stærke bånd imellem Ullits skole og egnens befolkning. Kunstværker / Skulpturer / Historiske genstande. 1. Solpigen 2. Fiskeren 3. Tyren 4. Hingsten 5. Buste Jacob Regnar 6. Indmuret dokument 7. Støys træ 8. Vandkunsten 9. Kunstprojekt 2014 SKULPTUREN SOLPIGEN. Ullits skole blev indviet 8. august 1961, det blev for egnen, lærere, elever og hele egnens befolkning en stor festdag. I forbindelse med indvielses festlighederne blev der til skolen skænket og afsløret en skulptur Solpigen, støbt i bronze. Skulpturen var formet og skænket af den blinde Osvald Kavsman, København. Osvald var født i Foulum i 1912, havde sin skolegang hos lærer Jacob Regnar i den i 1961 nedlagte Foulum skole. Osvald Kavsmans forhold til sin fødeegn var hele livet igennem meget stærkt, han glemte aldrig sin kærlighed til skolen. Trods blindheden havde Osvald Kavsman et lyst sind, han kunne se det lyse i alting han søgte lyset ligesom Solpigen.

3 Solpigen symboliserer en ung pigeskikkelse, med armene udstrakte og med retning mod solen. Skulpturen Solpigen er kun fremstillet i ganske få eksemplarer, den er symbolet for et blindt menneske der søger imod lyset, mod solen. Udover Ullits skole er der en tilsvarende på et museum i Norge, i Frankrig og på Fuglsangcentret i Fredericia. Solpigen blev opstillet uden for skolen og blev naturligvis en del af Ullits skoles symbol. Men i 2008 var skulpturen pludselig væk, den var blevet fjernet, var blevet tyvstjålet, og var væk for altid. Alle, skolens elever, medarbejdere, forældre samt egnens befolkning blev meget skuffet over dette tyveri. I forbindelse med Ullits skoles 50 års jubilæum i 2011 blev der opfordret til at forsøge at få Solpigen genskabt. Mange kræfter blev der lagt i projektet, En ny Solpige. Det lykkedes, og i 2014 kunne en tro kopi af Solpigen genindvies / genafsløres. For at minimere risikoen for et nyt tyveri blev skulpturen opstillet indvendig på skolen i skolens aula, og den nye Solpige med arme og ansigt med retning mod syd, og når solen skinner gennem loftvinduet rammer sollyset den unge pige. SKULPTUREN FISKEREN. Denne figur er ligeledes formet af Osvald Kavsman. Det var det første kunstværk som han skabte. Fremstillet i brændt ler og ligeledes skænket til Ullits skoles indvielse i Det begyndte en aften hvor Osvald var i sit sommerhus og legede med en klump ler. Resultatet blev en model af en fisker, som han i sine tidlige barneår havde mødt i Hvalpsund, ( Osvalds bedstemor boede i Illerisøre ). På den måde blev Fiskeren igen levende. Af denne skulptur blev der skænket et eksemplar til Esbjerg museum. SKULPTUREN TYREN. Også denne skulptur er skabt og skænket af Osvald Kavsman til Ullits skole i Ligeledes fremstillet i brændt ler. Brusende ser den ud, bliver kaldt Himmerlands tyr.

4 SKULPTUREN HINGSTEN. Denne var den sidste som Osvald Kavsman modelerede. For Osvald symboliserede den saft og kraft. Osvald havde aldrig levende modeller, men alene fra hukommelsen og en klump ler, blev genstandene formet og efterfølgende brændt. Selv for seende mennesker kan det være svært at forme noget så vellignende. BUSTE af JACOB REGNAR. Denne er den sidste gave som Osvald Kavsman skænkede til Ullits skole. Osvald og Jacob Regnars bekendtskab varede livet ud, men idet Osvald ikke kunne se Jacob Regnars ansigt fik han billedhugger Ejnar Breinholt til at modellere dette ansigt som blev støbt i bronze. SKOLEUDVIDELSEN i I forbindelse med indvielsen af dette nybyggeri blev der indmuret følgende: En lydoptagelse af taler, sange og tegninger fra indvielses festen blev lagt i et forseglet rør og indmuret i den østlige mur. På murens indvendige side i aulaen er der påsat en plade på dette sted. STØYS TRÆ. Træets historie. Oprindelig plantet midt i skolegården og med en sladrebænk rundt omkring. Bænken havde en plade med følgende indskrift: Denne rødbøg blev plantet 15 juni 1983 i anledning af lærer Ellen Rask Jensens afgang fra skolen efter 43 års arbejde ved Foulum og Ullits skoler. Desværre er ovenstående blevet historie, da det har været nødvendigt at fælde den smukke rødbøg. I stedet er plantet en afløser på græsplænen foran skolen.

5 MINDESTEN VANDKUNST. Rita Lybæk, lærer ved Ullits skole døde pludselig i Der var stor interesse for at skabe et mindesmærke, bestående af sten. Der blev sammensat en arbejdsgruppe. Fra skolens ansatte, elevforældre og fra hele egnen blev der indsamlet penge til dette projekt. Der blev på egnen hvor sognene mødes fundet nogle sten fra en fjern fortid, fra en oldtids langdysse. Stenkunstneren Erik Heide fra Mors havde opgaven med at sætte stenene sammen. Oprindelig løb der vand ud over på stenen, og var i mange år skolens vartegn. På østsiden er der indhugget E. HEIDE 1989 og på en plade står der: Elever og forældre, venner og kolleger satte dette minde for Rita Lybæk, der var lærer ved Ullits skole fra 1963 til ELEVARBEJDER og KUNSTPROJEKT Kunstnerne Kiss Jønson og Penina Risgaard i samarbejde med skolens lærere og elever havde projektet At lege i livstræets krone. Den færdige kunstudsmykning blev friser ophængt indvendig samt et udvendigt gavlmaleri. Ovenstående beskrivelse af de enkelte historiske genstande er mere udførligt beskrevet i bogen SOLPIGEN. FREMTIDIGE FORHOLD Vedr. SKULPTURERNE KUNSTVÆRKERNE. Såfremt at det fremadrettet ikke er naturligt, eller af en eller anden årsag ikke er relevant eller muligt med at disse genstande befinder sig på Skolens område skal følgende respekteres: De ovennævnte genstande skal bevares for eftertiden. Genstandene bør ikke bortskaffes eller tilintetgøres. Såfremt en af genstandene ændre hjemsted påhviler det modtageren at forestå den fremtidige vedligeholdelse.

6 Til varetagelse af dette oprettes der en Komite, bestående af repræsentanter for: Skolens ledelse / medarbejdere Skolebestyrelsen Skolens venneforening Menighedsrådene for Ullits, Foulum og Svingelbjerg Lokalhistorisk forening for Ullits og Foulum Ullits Borgerforening Disse repræsentanter skal i samråd med hinanden finde en fremtidig løsning for bevarelse af de ovennævnte genstande. Et eventuelt ændret hjemsted skal findes indenfor det oprindelige Ullits skoledistrikt dvs. indenfor Ullits og Foulum sognegrænse. Således vedtaget den For skolens ledelse / medarbejdere Skolebestyrelsen for Ullits Skole Ullits skoles Venneforening Ullits, Foulum, Svingelbjerg Menighedsråd Lokalhistorisk forening for Ullits og Foulum Ullits Borgerforening

Kjellerupegnens Kunstsamling

Kjellerupegnens Kunstsamling Kjellerupegnens Kunstsamling 1982-2015 Nr. 4/1984: Solstenen på Torvet i Kjellerup Udført af billedhuggeren Edgar Funch assisteret af Esben Bach 1 1982-2015 Nr. 7/1985: Solsneglen ved bådehavnen i Ans

Læs mere

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år Skole for folket i 200 år Skole i Danmark i 1000 år For 1000 år siden oprettede munke klostre rundt om i Danmark. Her lærte nogle få drenge at skrive med pen og blæk. Fra 1100-tallet til 1300-tallet blev

Læs mere

Mindesmærke for hjemløse på Assistens Kirkegård

Mindesmærke for hjemløse på Assistens Kirkegård Mindesmærke for hjemløse på Assistens Kirkegård Hvorfor er der brug for et mindested for de hjemløse? Hjemløse og gadens folk lever i et samfund, hvor vi andre meget ofte ikke har lyst til at se dem. Men

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 (Evangelietekst Johannesevangeliet kapitel 15, 1-12) (Det sande vintræ v1 Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere

En trist skolehistorie

En trist skolehistorie En trist skolehistorie Skoleforholdene i den søndre del af Vejrum sogn lå langt efter den nordlige del op gennem 1800-tallet. Ganske vist havde man et skolehus (på nuværende Tingvej 29) og en række skiftende

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016 Gyserforfatteren Stephen King fortæller, at han i sin skoletid blev tvunget til at lære et bibelvers uden ad. Han var måske en smule dovent anlagt og valgte et af dem, vi har hørt i dag: Jesus græd. Det

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

SKULPTURPAS FOR BØRN

SKULPTURPAS FOR BØRN SKULPTURPAS FOR BØRN Vil du med på Skulpturjagt - følg den røde tråd 4 5 3 6 2 1 10 8 9 7 Introduktion Ved du, hvad en skulptur er Man kan gå rundt om en skulptur, i modsætning til et maleri. Den kan være

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af døde Det er hver langfredags pant på en påskemorgenrøde

Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af døde Det er hver langfredags pant på en påskemorgenrøde PRÆDIKEN PÅSKEDAG DEN 16. APRIL 2017 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 118,19-29; 1. Kor. 5,7-8; Mark. 16,1-8 Salmer: 218,233,238,241,234 Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af

Læs mere

Skulpturen på Havnepladsen

Skulpturen på Havnepladsen Skulpturen på Havnepladsen Det startede ca. marts 1991, hvor Broager Kommune havde planer om at opføre noget kunst på Havnepladsen i Egernsund. Borgerforeningen tog affære, og et udvalg - sammen med en

Læs mere

Grundejerforeningen indbyder hermed til generalforsamling

Grundejerforeningen indbyder hermed til generalforsamling www.christiansbjerggrundejerforening.dk www.facebook.com/grundejerforeningenchristiansbjerg Medlemsorientering 2 2019 Grundejerforeningen indbyder hermed til generalforsamling torsdag den 11. april 2019

Læs mere

Undervisningsideer. Indledning. Faglige mål: - kreativt arbejde med bogen Annas Himmel af Stian Hole. Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt

Undervisningsideer. Indledning. Faglige mål: - kreativt arbejde med bogen Annas Himmel af Stian Hole. Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt Indledning Bogen Annas Himmel tager fat på et meget stort emne for både børn og voksne, nemlig døden. Anna har mistet sin mor og gennem bogen bliver Annas sorg

Læs mere

ØSTERLARS FRISKOLE. Oprindelse og start.

ØSTERLARS FRISKOLE. Oprindelse og start. ØSTERLARS FRISKOLE Oprindelse og start. Men før det kom så vidt, at man kunne starte i egne bygninger på Fredbo, gik mange bryderier, tanker og positive planer forud. Sindene er blusset op i skoleaffæren

Læs mere

Vi fiskede fra Vorupør...

Vi fiskede fra Vorupør... Landingspladsen i Nørre Vorupør fotograferet i 1907. Dengang såvel som i dag foregår fiskeriet fra Vorupør ved at bådene sættes direkte ud fra kysten. Der har aldrig været en havn i Vorupør. Man kan se

Læs mere

i Aulum By Udarbejdet af Aulum Kunstforening juli 2017

i Aulum By Udarbejdet af Aulum Kunstforening juli 2017 i Aulum By Udarbejdet af Aulum Kunstforening juli 2017 oversigtskort KUNSTVÆRKETS NAVN: Black Lady KUNSTVÆRKETS ART: Skulptur i svensk granit på sokkel af bornholmsk granit. PLACERING: På den røde plads

Læs mere

I skole i billeder. af Mette Vibjerg Hansen, Give-Egnens Museum

I skole i billeder. af Mette Vibjerg Hansen, Give-Egnens Museum I skole i billeder af Mette Vibjerg Hansen, Give-Egnens Museum Den danske folkeskole har de sidste par år fået en del opmærksomhed. Ikke kun på grund af den meget debatterede skolereform, der trådte i

Læs mere

Brande Platter

Brande Platter Brande Platter 1978 1984 Forlaget Ravnebannerets Pdf/tryk udgivelser 2011 I samarbejde med Lokalhistorisk Forening Brande ISBN-13: 978-87-87584-39-9 Brande Platter 1978 1984 Millhouse, Danmark producerede

Læs mere

Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen

Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen Født 13/9-1913 - Død 21/2-1945 Hans vokser op og bliver skovarbejder som sin far i skovene ved Silkeborg. Af familie og venner beskrives han som en flittig og dygtig

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven Forløb 11 HISTORIE 4-6 klasse Oldtiden ligger mere end 1000 år tilbage med sten-, bronze- og jernalder. Alligevel kan vi stadig finde spor fra dengang i landskabet

Læs mere

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet.

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet. CHRISTIAN DEN 4. PÅ KOLDINGHUS Når du kommer ind på det gamle kongeslot Koldinghus, vil du opdage, at der på slottets vægge hænger masser af malerier. Mange af dem er portrætter. Men hvad er portrætter

Læs mere

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen.

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3 Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tusind tak for, at jeg må få lov til at sige et par ord ved denne festlige begivenhed,

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted. Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted. Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse Et forløb, der nemt kan tilpasses andre landsbyer. Eleverne går tilbage i tiden, når de gruppevis undersøger deres landsbys udvikling.

Læs mere

i Aulum By Udarbejdet af Aulum Kunstforening juli 2017 Redigeret juni 2019

i Aulum By Udarbejdet af Aulum Kunstforening juli 2017 Redigeret juni 2019 i Aulum By Udarbejdet af juli 2017 Redigeret juni 2019 oversigtskort KUNSTVÆRKETS NAVN: Black Lady KUNSTVÆRKETS ART: Skulptur i svensk granit på sokkel af bornholmsk granit. PLACERING: På den røde plads

Læs mere

Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009

Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009 Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009 (Det talte ord gælder) Allerførst vil jeg gerne sige mange tak for invitationen til at være med til at fejre 150 års jubilæet

Læs mere

4. søndag efter Helligtrekonger Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27

4. søndag efter Helligtrekonger Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27 4. søndag efter Helligtrekonger 2017 Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7: Sov sødt 20: Jeg ser dit kunstværk (Sperontes

Læs mere

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret? Jernbanegade 35 Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad er bygget til senere? Hvor mange tårne er der? Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Læs mere

BILLEDER AF LORENZ FRØLICH

BILLEDER AF LORENZ FRØLICH BILLEDER AF LORENZ FRØLICH UDVALGTE FOR UNGDOMMEN OG FORSYNEDE MED TEKST AF POUL WIENE UDGIVET AF SKOLEBIBLIOTEKSFORENINGEN AF 1917 Egil Skallegrimsen finder Sønnens Lig. C. A. REITZEL, BOGHANDEL. INDEH.

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

Lev med kunst - og i al evighed. Skulpturer af Anders Nyborg

Lev med kunst - og i al evighed. Skulpturer af Anders Nyborg Lev med kunst - og i al evighed. 16 Skulpturer af Anders Nyborg Livsglæde Stil, individualitet og karakter kommer for Hvorfor ikke give dine bedste venner en mange mennesker til udtryk gennem den skulptur

Læs mere

19. trin. II Begyndergudstjeneste + velkomst for konfirmander 2. oktober 2016 Sundkirken 10

19. trin. II Begyndergudstjeneste + velkomst for konfirmander 2. oktober 2016 Sundkirken 10 19. trin. II Begyndergudstjeneste + velkomst for konfirmander 2. oktober 2016 Sundkirken 10 Salmer: 747 Lysets engel 26 Nærmere Gud til dig 335 Flammerne er mange 164 Øjne I var lykkelige 424 I Herrens

Læs mere

1 of 10. Mørkesjælen MØRKES DNA. Udarbejdet af Citydesign

1 of 10. Mørkesjælen MØRKES DNA. Udarbejdet af Citydesign 1 of 10 Mørkesjælen MØRKES DNA Udarbejdet af Citydesign 2 of 10 1. Formålet Formålet er at inddrage stakeholder analyse, interview med 20 borgere, samt vision, strategi og handling, at få sat udviklingen

Læs mere

SKULPTURPAS FOR BØRN

SKULPTURPAS FOR BØRN SKULPTURPAS FOR BØRN Vil du med på Skulpturjagt? - følg den røde tråd 4 5 3 2 1 8 9 7 10 6 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Introduktion Ved du, hvad en skulptur er? Man kan gå rundt om en skulptur, i modsætning til

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

Janus Gottfred Elleby

Janus Gottfred Elleby Janus Gottfred Elleby Fotograf og billedhugger Janus Gottfred Elleby * 03. Feb. 1865, Østermarie, Bornholm. 11. Oct. 1959, Rønne Sygehus, Bornholm. Søn: Oskar Heinrich Arthur Elleby. * 02. Feb. 1892.??

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om landbrugets historie. Forløb 08 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om landbrugets historie. Forløb 08 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om landbrugets historie Forløb 08 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse Rundt om skolen ligger nutidens store landbrug og de mange nedlagte, tidligere landbrug ind imellem. I dag har de fleste børn

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Orkesterrejsekoncert torsdag den 23. maj kl.10.15 for skolen og kl. 18.00 for forældre.

Orkesterrejsekoncert torsdag den 23. maj kl.10.15 for skolen og kl. 18.00 for forældre. [deadline mandag kl. 8.30] Til skolens forældre Valg til bestyrelsen lørdag den 25. maj 2013 kl. 09.30 på skolens lærerværelse umiddelbart før sommerfesten Skolens bestyrelse består af 7 personer, og heraf

Læs mere

- for trivsel og velvære i virksomheden...

- for trivsel og velvære i virksomheden... - for trivsel og velvære i virksomheden... - EN OPLEVELSE I Få et spændende kreativt indspark i dagligdagen - få nye sjove oplevelser og ryst kollegaerne sammen på en anderledes måde. Hyr én, to eller

Læs mere

Et 100 års jubilæum i Solrød sogn - Solrød kirkes overgang til selveje 1910

Et 100 års jubilæum i Solrød sogn - Solrød kirkes overgang til selveje 1910 Af Bent Hartvig Petersen Den 18. februar kan Solrød sogn fejre et 100 års jubilæum for den over 800 år gamle Solrød Landsbykirke. Det er på denne dag 100 år siden, at kirken overgik til selveje og blev

Læs mere

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse Sindal Gl. Kirke - en beskrivelse 1 2 Sindal Gamle Kirke Sindal Gamle Kirke ligger på en bakketop i den østlige udkant af Slotved Skov. Kirkebygningen Kirkens ældste dele stammer fra Valdemarstiden, dvs.

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

I mit liv er det netop sådan, at der en lillesøster, der er en yngre søster og en storesøster, der er en ældre søster.

I mit liv er det netop sådan, at der en lillesøster, der er en yngre søster og en storesøster, der er en ældre søster. En særlig søster Søster er betegnelsen på en person af hunkøn, der har samme forældre som en anden person. En lillesøster er en yngre søster, mens en storesøster er en ældre søster. Sådan står der i Wikipedia,

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole Forløb 10 HISTORIE Billedkunst 4-6 klasse Bondestenalder, Middelalder og Landboreformer kan godt virke lidt fjerne, men lige uden for skoledøren

Læs mere

Kunst og Symboler kort udgave

Kunst og Symboler kort udgave 1 Gravsten som nabo til Rådhuset? Gravsten som nabo til Rådhuset? Den er god nok. Rådhuset og rådhusparken blev anlagt på den gamle Søndre Kirkegård, der havde eksisteret siden 1818. Her blev den sidste

Læs mere

Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud

Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud Vendsyssel Historiske Museum har fem afdelinger, og alle steder er der mulighed for, at grupper kan bestille

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. 19-10-2014 side 1 Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. En juni dag i 1767 kæmpende en kvinde for sit barn og sit liv i fødselsveer. I den stråtækte gård i Munklinde var familien

Læs mere

Stensnæsskolen. November 2014. Stormøde. Nyhedsbrev Årgang 13 Nummer 10

Stensnæsskolen. November 2014. Stormøde. Nyhedsbrev Årgang 13 Nummer 10 Stensnæsskolen Nyhedsbrev Årgang 13 Nummer 10 I dette nummer: Stormøde 1 Skolen i gamle dage 2 Motionsdag 3 Musik på spil 4 Tværfaglig uge 46 4 Nyt fra SFO 5 Zumba 5 Troldeskov i 2. klasse 6 Kalender for

Læs mere

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen Anne-Sophie Rasmussen P.S. Krøyer - Lysets maler Portræt af P.S. Krøyer, Valdemar Poulsen, ca. 1901, Danmarks Kunstbibliotek. 2 P.S. Krøyer Peder Severin Krøyer er en berømt dansk/norsk kunstner, som

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Ja, påskens budskab er et ord om, hvad der aldrig sker på jord, og det et ord helt stillet blot og værgeløst mod verdens spot.

Ja, påskens budskab er et ord om, hvad der aldrig sker på jord, og det et ord helt stillet blot og værgeløst mod verdens spot. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 3. SEPTEMBER 2017 12. SETRIN AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 BRAHETROLLEBORG KL. 14 Tekster: Sl. 115,1-9; 2. Kor. 3,4-9; Mark. 7,31-37 Salmer: 28,309,443,388,10 Ja, påskens budskab

Læs mere

MIDDELALDEREN PÅ 9 LEKTIONER

MIDDELALDEREN PÅ 9 LEKTIONER MIDDELALDEREN PÅ 9 LEKTIONER Lektion Indhold Mine noter 1. lektion Aktiviteter, som sigter på, at klarlægge elevernes forhåndsopfattelse af middelalderen. Forslag under I gang med forløbet. Drøftelse af

Læs mere

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31.

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Den bedste og den sværeste højtid. Pinse betyder 50. 50 dage efter påskedag. 50 dage efter Jesu opstandelse. Så længe tog det

Læs mere

Årsplan for hovedfag i 3. klasse Line B. Trofoed Skoleåret Rudolf Steinerskolen i københavn

Årsplan for hovedfag i 3. klasse Line B. Trofoed Skoleåret Rudolf Steinerskolen i københavn Uge Indhold Aktivitet Færdigheder og kundskaber 33-34 Dansk: Skabelsesberetningen/Det Gamle Testamente Udvalgte fortællinger gives som mundtlig fortælling eller læses af eleverne. Historierne tages op

Læs mere

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 1 Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Glædelig pinse. Den

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

"Hvorledes kunne Aftenskolerne paa Landet anvendes mest hensigtsmæssigen"?

Hvorledes kunne Aftenskolerne paa Landet anvendes mest hensigtsmæssigen? "Hvorledes kunne Aftenskolerne paa Landet anvendes mest hensigtsmæssigen"? Af Fritz ] acobsen Titlen til denne artikel står som overskrift på en rundskrivelse, som lensgreve F. A. Holstein-Holsteinborg

Læs mere

Mørkesjælen MØRKES DNA. Udarbejdet af Citydesign

Mørkesjælen MØRKES DNA. Udarbejdet af Citydesign Mørkesjælen MØRKES DNA Udarbejdet af Citydesign 1. Formålet Formålet er at inddrage stakeholder analyse, interview med 20 borgere, samt vision, strategi og handling, at få sat udviklingen af Mørke i gang

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

ELKIN LÆSERAKETTEN 2019

ELKIN LÆSERAKETTEN 2019 ELKIN 50 LÆSERAKETTEN 2019 Man skal lære tusind ting HEIDI BREHM ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM Solen bager ned, selv om det er tidlig morgen. Elkin går gennem de støvede gader på vej mod skolen. Hvert skridt

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

7. søndag efter trinitatis I Salmer: 743, 36, 597, 492, 477, 471

7. søndag efter trinitatis I Salmer: 743, 36, 597, 492, 477, 471 7. søndag efter trinitatis I Salmer: 743, 36, 597, 492, 477, 471 Zakæus var nok blevet mobbet, fordi han var lille og sky. Nu hævned han sig gennem jobbet; som tolder i Jeriko by. Sådan lyder det første

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Generelt. Kirkens byggeri

Generelt. Kirkens byggeri Antvorskov Kirke November 2009 Generelt Antvorskov Kirke ligger på en bakke 66 m over havet og ca. 400 m i luftlinje fra resterne af det tidligere Antvorskov Kloster. Vandrekirken August 2011 Antvorskov

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om landsbyens byggematerialer. Forløb 28 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om landsbyens byggematerialer. Forløb 28 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om landsbyens byggematerialer Forløb 28 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse De fleste landsbyer er over 1000 år gamle og gennem århundreder været selvforsynende med næsten alt også alt hvad man

Læs mere

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen.

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen. 1 Konfirmationerne i Borbjerg og Hogager 2016. Salmer: 478, 29, 658 / 68, 192v1,3+7, 70. Tekster: Psal.8, Jh.21.15-19.... Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

22. DECEMBER. Det går helt godt

22. DECEMBER. Det går helt godt 22. DECEMBER Det går helt godt Jeg kan godt li at gå i skole her i Ringe. Det var slet ikke så slemt at begynde i den nye klasse, som jeg havde frygtet. Jeg synes, de var flinke alle sammen og vores klasselærerinde

Læs mere

PRÆDIKEN FYRAFTENSGUDSTJENESTE VESTER AABY TIRSDAG DEN 12.NOVEMBER KL. 17.00 Tekster: Dan. 7,9-10.13-14; Matth.9,18-26 Salmer: 773,653,367,786

PRÆDIKEN FYRAFTENSGUDSTJENESTE VESTER AABY TIRSDAG DEN 12.NOVEMBER KL. 17.00 Tekster: Dan. 7,9-10.13-14; Matth.9,18-26 Salmer: 773,653,367,786 PRÆDIKEN FYRAFTENSGUDSTJENESTE VESTER AABY TIRSDAG DEN 12.NOVEMBER KL. 17.00 Tekster: Dan. 7,9-10.13-14; Matth.9,18-26 Salmer: 773,653,367,786 Barndommens land Nu er jeg en mand. Tit har jeg lyst til at

Læs mere

Lintrup. det idéelle hjørne

Lintrup. det idéelle hjørne 2010 2020 Lintrup det idéelle hjørne A n s v a r lig : L o k a lr å d e t i L in tr u p S e p te m b e r 2 0 1 0 Indhold Indhold...2 Forord...2 Lokal Udviklingsplan...3 Lintrup s historie...3 Lokal analyse...3

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Mål Målene med at læse teksten og tage på tur med museet er, at I skal: Lære noget om Fredericias historie Lære at se efter spor efter Fredericias historie

Læs mere

Valdemarsgudstjeneste. 15/ Johs. 3,16. Jørgen Christensen

Valdemarsgudstjeneste. 15/ Johs. 3,16. Jørgen Christensen 725-10-787 Valdemarsgudstjeneste. 15/6-07. 20.30. Johs. 3,16. Jørgen Christensen Læsning: Johannes 3,16: For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke

Læs mere

Middelalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Middelalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Kjellerupegnens Kunstsamling 1982- Nr. 4/1984: Solstenen på Torvet i Kjellerup Udført af billedhuggeren Edgar Funch assisteret af Esben Bach

Kjellerupegnens Kunstsamling 1982- Nr. 4/1984: Solstenen på Torvet i Kjellerup Udført af billedhuggeren Edgar Funch assisteret af Esben Bach Kjellerupegnens Kunstsamling 1982- Nr. 4/1984: Solstenen på Torvet i Kjellerup Udført af billedhuggeren Edgar Funch assisteret af Esben Bach 1 Nr. 7/1985: Solsneglen ved bådehavnen i Ans Udført af 5 elever

Læs mere

Prædiken søndag d. 5. marts Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Joh 1,1-16 & Salme 36,6-10.

Prædiken søndag d. 5. marts Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Joh 1,1-16 & Salme 36,6-10. 1 af 5 Prædiken søndag d. 5. marts 2016. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Joh 1,1-16 & Salme 36,6-10. I onsdags var der er god flok, som gik fra kirken med et kors af aske malet

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

15. DECEMBER DEN FØRSTE DAG

15. DECEMBER DEN FØRSTE DAG 15. DECEMBER DEN FØRSTE DAG Vi har nu boet her nogen dage, og far er begyndt at arbejde på mejeriet. I dag skal vi begynde i skolen. På en af vores ture ud til Ortenvej, har far vist os, hvor Jacobi Skole

Læs mere

AFSLØRING AF BRONZEBUSTE af broder eksmester Jeppe Hansen lørdag den 21. november 2009 i Odd Fellow Palæet på Nonnebakken i Odense.

AFSLØRING AF BRONZEBUSTE af broder eksmester Jeppe Hansen lørdag den 21. november 2009 i Odd Fellow Palæet på Nonnebakken i Odense. AFSLØRING AF BRONZEBUSTE af broder eksmester Jeppe Hansen lørdag den 21. november 2009 i Odd Fellow Palæet på Nonnebakken i Odense. I provinsen blev de første initiativer til stiftelsen af en Odd Fellow

Læs mere

Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn juni til august 2006

Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn juni til august 2006 Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn juni til august 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen, Teglparken

Læs mere

2013 Byvandring - Kunst i Skjern. Ny Skjern Borger kåret. Billeder fra oprydning i anlægget. Gelænderet til K.T. Nielsens Bro

2013 Byvandring - Kunst i Skjern. Ny Skjern Borger kåret. Billeder fra oprydning i anlægget. Gelænderet til K.T. Nielsens Bro 2013 Byvandring - Kunst i Skjern I forsommeren satte Skjern UdviklingsForum Qr. koder op ved alle kunst og minde sten i Skjern by. Derfor havde Skjern UdviklingsForum lørdag den 24/8-13 inviteret til en

Læs mere

Sankt Vincent Grupperne. i Manipur Nordøstindien

Sankt Vincent Grupperne. i Manipur Nordøstindien Sankt Vincent Grupperne i Manipur Nordøstindien Bjergrige Manipur Nordøstindien kaldes De syv søstre Manipur er en af delstaterne Manipur har 35 forskellige stammebefolkninger. De tre etniske hovedgrupper

Læs mere

Helligtrekonger søndag, den 3. januar 2016 Vor Frue kirke kl. 17. Tekst: (Job 28,12-28) Johs 8,12-20) Salmer: 362, 434, 606, 66, 125, 123 v.7, 101.

Helligtrekonger søndag, den 3. januar 2016 Vor Frue kirke kl. 17. Tekst: (Job 28,12-28) Johs 8,12-20) Salmer: 362, 434, 606, 66, 125, 123 v.7, 101. 1 Helligtrekonger søndag, den 3. januar 2016 Vor Frue kirke kl. 17 Jesper Stange Tekst: (Job 28,12-28) Johs 8,12-20) Salmer: 362, 434, 606, 66, 125, 123 v.7, 101. Gud, lad os leve af dit ord Som dagligt

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om de gamle skoler. Forløb 06 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om de gamle skoler. Forløb 06 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om de gamle skoler Forløb 06 HISTORIE 4-6 klasse Med 21 folkeskoler er der i dag en relativ decentral skolestruktur i Hedensted Kommune. Alligevel var der engang mange flere skoler og

Læs mere

Prædiken Juleaften d. 24. december Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Lukas 2,1-20. Gennembrud

Prædiken Juleaften d. 24. december Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Lukas 2,1-20. Gennembrud 1 af 6 Prædiken Juleaften d. 24. december 2018. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Lukas 2,1-20. Gennembrud Den danske sang er en ung blond pige synger vi fra Højskolesangbogen. Vores

Læs mere

Gjerndrup Friskoles historie

Gjerndrup Friskoles historie Gjerndrup Friskoles historie For at fortælle om Gjerndrup Friskole, skal vi lidt længere tilbage i tiden. Gjerndrup Skole blev bygget i 1930, men før 1930 var der i Gjerndrup Surhave Skole, hvor de fleste

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4.

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Bruger Side 1 17-05-2015 Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Dåbsvandet drypper fra barnets isse, og bedsteforældre blinker med våde øjne. Glæde og stolthed, slægtens og familiens nye

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde. Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde. Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse Engang var børn ikke inde. Kun hvis de skulle i skole eller spise eller sove. Det gælder så ikke længere - for PC, ipad og mobil

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Hjerting Kirkegård. Livet på kirkegården - Den grønne have.

Hjerting Kirkegård. Livet på kirkegården - Den grønne have. Hjerting Kirkegård Hjerting Kirkegård Livet på kirkegården - Den grønne have. At besøge kirkegården i Hjerting er som at besøge en smuk have. Efter at have passeret det grønne dige, som omkranser kirkegården,

Læs mere