»Idékatalog til specialkursus, bachelorprojekt, diplomafgangsprojekt og kandidatspeciale på Danmarks Tekniske Universitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "»Idékatalog til specialkursus, bachelorprojekt, diplomafgangsprojekt og kandidatspeciale på Danmarks Tekniske Universitet"

Transkript

1 »Idékatalog til specialkursus, bachelorprojekt, diplomafgangsprojekt og kandidatspeciale på Danmarks Tekniske Universitet facebook.com/alectiaas linkedin.com/company/alectia

2 001 Undersøgelse af de tekniske og økonomiske konsekvenser af ændringen af DRY-årets klimadata. Nyt DRY-år og dets indflydelse på energirammeberegninger e Claus Wessel Andersen, ALECTIA cwa@alectia.com Morten Vendelboe, ALECTIA mvve@alectia.com I efteråret 2013 blev det tidligere DRY-år opdateret med klimadata fra Dette opdaterede DRY-år er obligatorisk for 2015, og det undersøges, hvilken betydning ændringen har. Der tages udgangspunkt i tidligere udførte beregninger af forskellige typer af bygninger, som vil blive stillet til rådighed fra ALECTIA. Disse beregninger opdateres med det nye DRY-år, og det undersøges, hvilke tekniske og økonomiske konsekvenser det teoretisk ville have, hvis bygningerne skulle opføres i dag. Det er desuden gjort muligt at vælge lokale vejrdata i forbindelse med udførelse af en energirammeberegning, og det undersøges, hvilken betydning dette har for energirammen. De tekniske og økonomiske konsekvenser belyses. Der udføres en underopdeling af de enkelte tekniske elementer, såsom belysning, ventilation, køl og varme, for at kortlægge betydningen af disse for energirammen. Ligeledes undersøges de økonomiske konsekvenser heraf. Der kan udføres en tilsvarende analyse af det beregnede antal overophedningstimer i beregningsmodulet Sommerkomfort, hvor det tidligere og det nye DRY-år sammenlignes.

3 Projekt-ID 002 Undersøgelse af indeklimaet ved naturlig ventilation i boliger, inkl. bestemmelse af luftmængder, der kan anvendes ved beregning af Sommerkomfort. Naturlig ventilation i boliger Claus Wessel Andersen, ALECTIA For lavenergibyggeri 2015 og bygnings- indeklima. Herudover udføres en cwa@alectia.com klasse 2020, stilles der nye krav til det registrering af de fysiske forhold og termiske indeklima. ALECTIA benytter værktøjerne BSim eller Virtual Environ- brugsmønster. ment (IES<VE>) til at simulere inde- sammenhængen mellem det ople- klimaet, men for boliger i dag benyttes vede og det målte indeklima. ligeledes Be10-modulet, Sommerkomfort. Teoretiske beregninger til at I Sommerkomfort-modulet indsættes bl.a. undersøge, om der kan fastlægges luftmængder, men der foreligger ikke en sammenhæng mellem det ople- direkte erfaringstal for luftmængder ved vede og beregnede indeklima. den naturlige ventilation. Der udføres et indeklimastudie for CFD simuleringer til at undersøge, om der kan fastlægges en sammen- naturlig ventilation på boliger. Her kan hæng mellem simulering og bereg- evt. vælges forskellige typer af boliger, ning/spørgeskemaundersøgelse. etplans- og etageboliger, samt forskellige Indeklimamålinger til at kortlægge Sommerkomfortberegninger til at scenarier på rumbasis, f.eks. soveværelse undersøge værktøjets usikkerheder, med ensidet ventilation, soveværelse med samt hvornår man bør og kan gøre tværventilation ved åbning af dør til gang, brug af værktøjet. samt med forskellige åbningsgrader. Projektet bør overvejes indarbejdet som Projektet kan omfatte: et led i CISBO (Center for Indeklima og En spørgeskemaundersøgelse Sundhed i Boliger), hvor der er lavet omkring oplevelser af det termiske flere studier.

4 003 En detaljeret kortlægning af energiforbruget for kontorbygninger. Kortlægning af bygningers energiforbrug Ejvind Løgberg, ALECTIA I forbindelse med en energiberegning ved myndighedsgodkendelse af et byggeprojekt, indgår mange dele af bygningsdriften kun under standardiserede forhold, og nogle forbrug indgår slet ikke. Energiforbruget i bygningen kortlægges, så det synliggøres, hvilke poster, der indgår i energirammen og hvilke, der ikke gør. En mere detaljeret oversigt over samtlige varme- og el-poster, som bygherre skal betale for, kan forbedre dialogen imellem bygherre og rådgiver og give nogle beregningsmæssige inputs til udførelse af realistiske energimæssige og økonomiske beregninger. Dette vil muliggøre, at bygningen kan optimeres efter det reelle energiforbrug og ikke kun de dele, der indgår i energirammeberegningen eller indgår med standardiserede værdier. Som udviklingen er i dag, hvor bl.a. elforbrug til belysning reduceres, øges betydningen af elforbruget til lysstyringen, på samme måde som bygningers øgede tæthed medfører, at kuldebroer har en større betydning. Der foretages en kortlægning af energiforbruget af 1-3 eksisterende bygninger. Forbruget opdeles i de poster, der indgår i energirammen og de, der ikke gør. Fx kan nævnes en post som automatikanlæg (IBI-bokse, spjældmotorer, mv.), der kun indgår med en ganske lille standardværdi. Der tages udgangspunkt i eksisterende bygninger med målte forbrug henover minimum et år og med målere på samtlige poster. Der gøres i videst muligt omfang brug af undersøgelser udarbejdet i tidligere forsknings- og afgangsprojekter, bl.a. på Århus Universitet og DTU. Kontaktperson: Steffen Petersen, stp@eng.au.dk.

5 Projekt-ID 004 Procedure og potentialer ved udførelse af enkeltrums- og bygningssimulering. Indeklimasimuleringer og energiberegninger af hele bygninger kontra enkeltrum Claus Wessel Andersen, ALECTIA Indeklimasimuleringer for nybyggeri Der udarbejdes en procedure for, udføres typisk med BSim eller Virtual hvornår de forskellige tilgange bør Environment (IES<VE>). Her udvælges anvendes afhængig af formål. normalt rum, som er repræsentative for de forskellige typer af opholdsrum, såsom kontorer, møderum, mv. I byggerier, hvor kontorrum afviger fra hinanden hvad angår funktionalitet, intern belastning, orientering, mv. kan det være vanskeligt at udvælge repræsentative rum. Man kan derfor være nødsaget til at lave simuleringer på samtlige kontorrum i hele bygningen. Der udarbejdes en fuldbygnings simulering kontra simulering af repræsentative rum af worst case. Simuleringerne udføres med henblik på analyse af både det termiske indeklima og energiforbruget. Desuden undersøges optimeringspotentialer i forhold til tid og økonomi.

6 005 Energimæssige og økonomiske effekter af forskellige renoveringstiltag. Øget produktivitet ved energi- og indeklima- optimering/renovering Claus Wessel Andersen, ALECTIA Bygninger står for 40 % af Danmarks energiforbrug, og i dag renoveres 1-1,5 % af bygningsmassen årligt. Målet er, at energiforbruget for den samlede bygningsmasse skal reduceres til det halve i år Der opsættes retningslinjer og tilgangsmetoder for mulige tiltag: Forbedring af indeklimaet. Renovering af teknik. Renovering af hele bygninger. Resultaterne af ovenstående analyseres i forhold til de økonomiske omkostninger, energimæssige besparelser og rentabilitet. Der lægges særligt vægt på energimæssige tiltag og hvilke økonomiske omkostninger, renovering til forskellige indeklimaklasser har, sammenholdt med den økonomiske gevinst ved øget produktivitetsniveau.

7 006 Udnyttelse af BIM (Bygnings Informations Modellering) som værktøj til projektering af bygningsinstallationer i forskellige stadier af et byggeprojekt. BIM-modeller og udnyttelse heraf Mads H. Rasmussen, ALECTIA mhra@alectia.com BIM bliver et mere og mere integreret værktøj i bygningsprocessen, og ALECTIA har gennem de senere år gjort erfaringer på en del større danske byggeprojekter. Følgende forslag er idéoplæg til studerende, som ønsker at arbejde med BIM-relaterede projekter i samarbejde med ALECTIA. Vi kan tilbyde vejledning og et eventuelt caseprojekt også på projekter, som ikke er omfattet af emnerne herunder. I forhold til en byggeproces med forskellige stadier defineres hvornår væsentlige beslutninger skal træffes, og hvornår det er økonomisk fordelagtigt at anvende BIM. Detaljeringsgraden i de forskellige projektstadier defineres samt hvornår og hvordan, BIM kan anvendes af forskellige fag (fx dimensionering af ventilationskanaler og varmeanlæg). Det undersøges, om BIM kan benyttes som værktøj af projektledere og fagingeniører til at skabe overblik og fælles forståelse med øvrige samarbejdspartnere. Fx så grænseflader er tydelige, og tidsplaner fastholdes i et bedre greb af alle parter (i den forstand at man kan låse modeller, og alt, der ændres efterfølgende, er tydeligt så ekstraomkostninger kan fastsættes). Det undersøges, om der kan udvikles redskaber, der bedre anskueliggør konsekvenserne af designændringer, fx ændringer af skakte og føringsvej. Det undersøges, om der kan skabes et struktureret arbejdsflow, hvor noget arbejde foregår i beregningsprogrammer som Excel og andet i Revit. Hvordan sikres konsistens i projektdata?

8 007 En kortlægning af energiforbruget til bygningsautomatik. Energiforbrug til bygningsautomatik Ejvind Løgberg, ALECTIA Bygninger bliver i større og større omfang bestykket med bygningsautomatik, som BMS/CTS, IBI mv. Årsagen er, at vi ønsker et stadigt mere kontrolleret indeklima, samtidigt med at der stilles stigende krav til at designe bygninger med lavt energiforbrug. Men er disse systemer rent faktisk energibesparende? De energiberegninger, der skal foretages på alle nye bygninger i dag, omfatter ikke energiforbrug til sensorer, relæer, transformatorer, motorer, aktuatorer, spoler, CTS-centraler og undercentraler, IBI-bokse m.m. Der findes derfor ikke noget samlet overblik over, hvor stort energiforbruget til disse systemer er. Energiforbruget til disse systemer undersøges; kontorbygning anvendes til bygningsautomatik? Hvor stort er energiforbruget til automatik, sammenlignet med den energi, den skulle spare? Findes der produkter og løsninger med markant lavere energiforbrug end markedet for bygningsautomatikomponenter generelt? Fx kan en radiatortermostat med et lille batteri køre flere år uden batteriskift, mens nettilsluttede aktuatorer bruger væsentligt mere strøm. Hvad er Best Practice på automatikløsninger med lavt energiforbrug? Hvor stor en andel af det reelle energiforbrug i en nyere

9 008 Undersøgelse af komfort og effektivitet af ventilationen i boliger under forskellige driftsforhold. Udfordringer ved balanceret mekanisk ventilation i boliger Ejvind Løgberg, ALECTIA ejl@alectia.com Hvordan sikres et komfortabelt indeklima i boliger med balanceret mekanisk ventilation ved de normalt forekommende driftsforhold? Ved projektering af boligventilation kan der vælges forskellige løsninger: Centralt anlæg med udsugning fra bad, wc-rum og bryggers og gennem emhætte i køkken. Centralt anlæg med udsugning fra bad, wc-rum, køkken og bryggers samt separat emhætte med afkast til det fri. Decentrale anlæg med udsugning fra bad, wc-rum og bryggers og gennem emhætte i køkken. Decentrale anlæg med udsugning fra bad, wc-rum, køkken og bryggers samt separat emhætte med afkast til det fri. Ofte øges udsugningen i køkken og bad; enten manuelt eller automatisk vha. en fugtføler. Indblæsning skal ske i beboelsesrummene med en samlet udelufttilførsel på mindst 0,3 l/s pr. m2. Det kan være vanskeligt ved så små luftmængder at opnå tilstrækkelige kastelængder til at give en effektiv opblanding af luften i rummene. Det undersøges, hvordan opblandingen sker (termisk, CO2, luftfugtighed) afhængig af valg og placering af armaturer, samt under forskellige driftsforhold (åbning af vinduer, emhætte i brug, forcering af udsugning i bad, lave udetemperaturer o.a.). Eksempler på undersøgelser: Hvordan bliver opblandingen med små luftmængder? Hvordan påvirkes balancen, når der forceres gennem emhætten? Hvordan påvirkes balancen, når der forceres pga. høj fugtighed i badeværelse? Hvordan påvirkes ventilationen af åbne vinduer? Bør indblæsning og/eller udsugning stoppes? Hvad sker der ved lave udetemperaturer i anlæg med separat emhætte, når denne tændes? Der kan tages udgangspunkt i projekter udført af ALECTIA. Undersøgelserne kan udføres med CFD (Computational Fluid Dynamics) eller andre egnede simuleringsværktøjer. Inspiration kan hentes i tidligere afgangsprojekter, fx: Luftstrøm mellem rum i beboelsesbygninger, 2010, Madara Berzina. Energi og komfortdesign af danske boliger via mellemøstlig tankegang, 2010, Hassan Chaachouh.

10 Projekt-ID 009 Analyse af alternative udformninger at finde optimale økonomiske og med varme- og kølelofter i åbne energimæssige løsninger. og lukkede kontorarealer med forskellige ventilationsstrategier for Diffus indblæsning i kontorer ved varme- og kølelofter e Claus Wessel, ALECTIA Der bygges videre på kandidatspecialet, Et projekt udført af ALECTIA cwa@alectia.com Experimental investigation and devel- anvendes som teoretisk opgave, evt. opment of capillary chilled ceiling Axeltorvbyggeriet (billedet), hvortil Morten Vendelboe, ALECTIA systems used for heating and cooling of optimal styring/regulering indbygges, i mvve@alectia.com low energy offices in the Danish forhold til antallet af rum og rumtyper. context, 2014, af Morten Skyum Erik- Yderligere undersøges kondensforhold sen og Rasmus Onsberg. og fugtgenvinding. Den udførte løsning på Axeltorv analyseres ved forskellige ventilationsløsninger, fx diffus indblæsning gennem loftet. Dette kan give mulighed for at temperere luften fra aggregatet, så den netop dækker det mindst belastede rum, hvorpå man kunne anvende køleog varmeloftet til at temperere luften på rumniveau. Undersøgelserne foretages under både sommer- og vinterforhold ved køle- og varmelofter, med henblik på optimering af ventilationseffektivitet og termisk komfort.

11 010 Opsætning og undersøgelser af parametre til implementering i tidligt designstadie til arkitektinput. Energiregelsæt til optimering af boligers udformning i tidligt designstadie iht og 2020-krav e Claus Wessel, ALECTIA cwa@alectia.com Morten Vendelboe, ALECTIA mvve@alectia.com I tidlig designstadie, når arkitekten bl.a. designer facader med henblik på vinduesarealer og placeringer, er der ofte sparring imellem arkitekt og rådgivere på energi- og indeklimaforhold. Der udvikles et sæt af simple tommelfingerregler eller et værktøj, der kan benyttes på det tidlige stadie til at guide arkitekten. Det vil sikre færre ændringer i de senere stadier og kan give økonomiske og tidsmæssige besparelser. Der fokuseres især på dagslys i boliger, jf. BR krav. Det undersøges, om værktøjet idbuild kan benyttes, samt om det kan optimeres, så rådgivere vil kunne gøre brug af det. I forbindelse med udvikling af tommelfingerregler i ft byggeri undersøges følgende: Naturlig ventilation; fx værdier på luftmængder ud fra vinduesareal, åbningsgrad, mv. Vinduesarealer; hvor store arealer kan antages på baggrund af orienteringer, med henblik på energi, indeklima og dagslys? Solafskærmning; typer af løsninger, og kan der findes en løsning, der kan accepteres, da der generelt er modstand mod udvendig solafskærmning ved boliger? Hvordan kan skyggeopsætninger benyttes? Solceller; kan man anskue på et tidligt stadie, hvorvidt solceller bliver et behov, afhængig om det er eller 2020-byggeri? Teknikarealer og skaktstørrelser; hvor mange kvadratmeter skal afsættes til teknikareal og skakte ud fra de tekniske systemer, der indgår i byggeriet? Kan der opstilles krav til føringsveje, der kan prioriteres i ft. arkitektoniske ønsker? Sammenligning af Bsim, kontra Virtual Environment, kontra Sommerkomfort; hvor meget afviger resultater fra hinanden, og hvornår bør det ene anvendes frem for det andet? Hvilke fordele og ulemper kan der være? Hvad betyder det, hvis man anvender Be10-standardværdier i indeklimasimuleringerne?

12 011 Undersøgelser af hvad de forskellige ventilationsmetoder betyder for komfort i opholdszonen samt produktivitet i forhold til at opnå et optimeret og fleksibelt design. Parametriske undersøgelser af alm. kendte og innovative ventilationsløsninger vha. CFD e Hassan Chaachouh, ALECTIA hwch@alectia.com Thomas D. Nielsen, ALECTIA tdni@alectia.com Når rådgivere skal designe ventilationssystemer, benyttes ofte standardløsninger baseret på erfaring. Men kan der være alternative ventilationsstrategier, og hvornår er hvilke løsninger bedst? Parametriske undersøgelser af gængse metoder og nye ventilationsløsninger ved hjælp af CFD skal afdække optimeringsmuligheder inden for indblæsningsmetode, opvarmning og køling. Disse metoder skal kunne benyttes til at optimere: Kapacitet i forhold til at opnå et en bedre luftfordeling i lokaler/ bygning med en øget komfort i opholdszonen. Luftstrømmes bevægelser i forhold til reduktion af trækgener og store temperaturforskelle i opholdszoner. Placering af indblæsnings- og udsugningsarmaturer for at sikre højest muligt produktivitet af medarbejdere. Bedst udbytte af naturlig ventilation, hvorvidt det er ensidet ventilation, tværventilation, eller skorstenseffekten. Ligeledes skal projektet afdække den nødvendige detaljeringsgrad af CFD-modellen i forhold til at opnå et retvisende resultat. Hvordan optimeres opbygningsprocessen af CFD-modeller i forhold til simplificering kontra detaljering af fysiske elementer? Ligeledes undersøges, hvad betydning mesh-kvaliteten kan have på resultaterne; hvorvidt det er et groft mesh kontra et fint mesh.

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Fremtidssikret energirenovering af bygninger i et helhedsperspektiv. Diana Lauritsen Phd-studerende dila@byg.dtu.dk

Fremtidssikret energirenovering af bygninger i et helhedsperspektiv. Diana Lauritsen Phd-studerende dila@byg.dtu.dk Fremtidssikret energirenovering af bygninger i et helhedsperspektiv Diana Lauritsen Phd-studerende dila@byg.dtu.dk Energipolitiske milepæle 2035 2 DTU Byg, Danmarks Tekniske Universitet Hvordan imødegår

Læs mere

Spar penge på køling - uden kølemidler

Spar penge på køling - uden kølemidler Spar penge på køling - uden kølemidler En artikel om et beregningseksempel, hvor et sorptivt køleanlæg, DesiCool fra Munters A/S, sammenlignes med et traditionelt kompressorkølet ventilationssystem. Af

Læs mere

Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk COWI Byggeri og Drift

Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk COWI Byggeri og Drift Praktiske erfaringer med de nye energiregler Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk 1 Energiforbruget i den eksisterende

Læs mere

Indeklima i medborgerhus

Indeklima i medborgerhus Indeklima i medborgerhus Om Hvidovre Medborgerhus Anlæg og resultater Tekniske løsninger Case for metodeudvikling Brugerne før og under byggeprocessen Kontakter Fokus på indeklimaproblemer for medarbejderne,

Læs mere

Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet

Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet Møde i Lysteknisk Selskab 7. februar 2007. Jens Eg Rahbek Installationer, IT og Indeklima COWI A/S Parallelvej 2 2800 Lyngby 45 97 10 63 jgr@cowi.dk

Læs mere

BIM Universe CFD til design af bygningers performance. Lars Broder Nielsen

BIM Universe CFD til design af bygningers performance. Lars Broder Nielsen BIM Universe 2018 CFD til design af bygningers performance Lars Broder Nielsen MAJ 2018 SIDE 1 800+medarbejdere 100+ ejere 85+ års erfaring 6 kontorer i Danmark 1 datterselskab i Norge 1 datterselskab

Læs mere

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet Jørgen M. Schultz, BYG DTU Kirsten Engelund Thomsen, By og Byg Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Sagsrapport BYG DTU SR-02-13 2002 ISSN

Læs mere

Fra beregnede til faktiske energibesparelser

Fra beregnede til faktiske energibesparelser Fra beregnede til faktiske energibesparelser Kasper Nielsen knie@teknologisk.dk Teknologisk Institut 17. december 2015 Energirenovering 2020 en udfordring til dansk byggeri Agenda 1. Introduktion til projektet

Læs mere

1. Potentialet for varmebesparelser ved anvendelse af varmlagring i konstruktion

1. Potentialet for varmebesparelser ved anvendelse af varmlagring i konstruktion Grønn Byggallianse Varme Kuldelagring i Beton Opfølgning på spørgsmål fra mødet. På mødet blev der rejst spørgsmål omkring det energimæssige potentiale for varme kuldlagring i bygninger. Som opfølgning

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

VENTILATIONSDAGEN 2015 BOLIGVENTILATION REDIGERE I MASTER

VENTILATIONSDAGEN 2015 BOLIGVENTILATION REDIGERE I MASTER KLIK FOR AT BOLIGVENTILATION REDIGERE I MASTER VENTILATIONSDAGEN 2015 LIVING 2.0 Living Konsulent Vagn Olsen Institute Manager Henning Grønbæk VENTILATIONSDAGEN 2015 / 1 VENTILATIONSDAGEN 2015 / 2 1 1.

Læs mere

Tænk grønt det betaler sig

Tænk grønt det betaler sig Tænk grønt det betaler sig I årtier er bygninger blevet opvarmet og ventileret uden hensyntagen til energiforbrug og CO2-udledning. I dag står verden over for klimaudfordringer, som gør, at måden, hvorpå

Læs mere

Udvikling af mekanisk ventilation med lavt elforbrug

Udvikling af mekanisk ventilation med lavt elforbrug Udvikling af mekanisk ventilation med lavt elforbrug Søren Terkildsen Sektion for bygningsfysik og installationer Alectia seminar 20 September 2012. Introduktion 3 årigt Ph.d studie på DTU byg. Ny type

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Ro 047 Stenvænget 1 4000 Roskilde Bygningens energimærke: Gyldig fra 29. november 2012 Til den 29. november 2022. Energimærkningsnummer

Læs mere

Energirenovering i Albertslund. Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd

Energirenovering i Albertslund. Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd Energirenovering i Albertslund Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Hvorfor renovere energirigtigt? Energiforbedringer af eksisterende bygninger er billigst at gennemføre, når bygningen alligevel skal

Læs mere

Brabrand Boligforening Afd. VI, Holmstrup. Energitiltag i eksist. byggeri 2012-03-10

Brabrand Boligforening Afd. VI, Holmstrup. Energitiltag i eksist. byggeri 2012-03-10 Brabrand Boligforening Afd. VI, Holmstrup Energitiltag i eksist. byggeri 2012-03-10 Ingeniørfirmaet VIGGO MADSEN A/S Bjørn Schmelling Energitiltag Passive tiltag Aktive tiltag Passive tiltag omfatter

Læs mere

Nye energibestemmelser i Bygningsreglementet år 2005 Rammeprogram for forskning, udvikling og forsøgsbyggeri udgave September 1999

Nye energibestemmelser i Bygningsreglementet år 2005 Rammeprogram for forskning, udvikling og forsøgsbyggeri udgave September 1999 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT Danish Building Research Institute Nye energibestemmelser i Bygningsreglementet år 2005 Rammeprogram for forskning, udvikling og forsøgsbyggeri 1998-2003 Udarbejdet for

Læs mere

Energirenovering for Lejerne. Wilkenbo

Energirenovering for Lejerne. Wilkenbo Energirenovering for Lejerne Wilkenbo Renoveringen af Wilkenbo Hvor er vi nu i projekteringsfasen Dispositionsforslag Projektforslag STOP Detailprojektering 2 Vi antog at følgende har betydning for at

Læs mere

Fbbb temadag boligselskabet KAB d. 2. oktober 2012

Fbbb temadag boligselskabet KAB d. 2. oktober 2012 Peder Vejsig Pedersen, Director, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobile: +45 20 46 67 55, e mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. Forslag

Læs mere

Energy Renovation of Existing Buildings. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

Energy Renovation of Existing Buildings. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Energy Renovation of Existing Buildings Diskussionsoplæg om Klimaløsninger i Workshop Gruppe 2 Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Tre drivende faktorer for energibesparelser Klima Det er værre, end vi

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 8 Adresse: Multebærvænget 12 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-104347-001 Energikonsulent: Bjarne Jensen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 8 Adresse: Christen Kolds Vej 10 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-007346-014 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser. Mærkningen er

Læs mere

Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM

Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM INTELLIGENTE ENERGISYSTEMER 3 ET INTELLIGENT ENERGISYSTEM BYGNINGER Omstillingen fra fossile brændsler til et el-baseret energisystem

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

CTS-guide. Om CTS-guide. Hvorfor CTS-guide. Modellen. Kontakter

CTS-guide. Om CTS-guide. Hvorfor CTS-guide. Modellen. Kontakter CTS-guide Om CTS-guide Hvorfor CTS-guide Modellen Kontakter Kommunale bygherrer, der skal udarbejde en CTS-strategi, eller skal etablere eller renovere CTS, kan hente hjælp i CTS-guidens anbefalinger om

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NYBROGÅRD BOTILBUD

GLADSAXE KOMMUNE NYBROGÅRD BOTILBUD GLADSAXE KOMMUNE NYBROGÅRD BOTILBUD ENERGIRENOVERING OG OMBYGNING AF BOLIGFLØJEN FRA 33 UTIDSSVARENDE VÆRELSER TIL 24 MODERNE ALMENE BOLIGER I forbindelse med omdannelsen af Nybrogård Botilbud fra utidssvarende

Læs mere

Løsninger der skaber værdi

Løsninger der skaber værdi UNI-Energy 1 2 Løsninger der skaber værdi 3 Bygherre Bygherre Arkitekt Arkitekt Rådgiver Rådgiver Entreprenør Entreprenør Bygherre admin. Bygherre admin. Slutbruger Slutbruger Lovgivning 4 Baggrund - politisk

Læs mere

Skovvangsskolen. Projektkatalog. Answers for energy

Skovvangsskolen. Projektkatalog. Answers for energy Skovvangsskolen Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre

Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre Livsstil 20.02.2016 kl. 11:10 Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre AF Anita Jensenius Hos familien Simonsen i Albertslund har en ambitiøs energirenovering ført til forbedret indeklima, æstetisk

Læs mere

Reelle energibesparelser i renoveret etagebyggeri - fra beregnede til faktiske besparelser

Reelle energibesparelser i renoveret etagebyggeri - fra beregnede til faktiske besparelser Reelle energibesparelser i renoveret etagebyggeri - fra beregnede til faktiske besparelser Indeklimaets temadag 27. September 2016 Ole Ravn Teknologisk institut, Energi & Klima or@teknologisk.dk Projekt:

Læs mere

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger.

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. SIDE 1 AF 7 Adresse: Skrænten 18 Postnr./by: 5540 Ullerslev BBR-nr.: 450-009739-003 Energikonsulent: Torben Stange Nielsen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå

Læs mere

lindab vi forenkler byggeriet Lindab Pascal - Forenklet VAV-løsning med fuldt potentiale...

lindab vi forenkler byggeriet Lindab Pascal - Forenklet VAV-løsning med fuldt potentiale... lindab vi forenkler byggeriet Lindab Pascal - Forenklet VAV-løsning med fuldt potentiale... Enkel projektering... Enkel idrifttagning... Lavt energiforbrug... Næste generations VAV-system Efterspørgslen

Læs mere

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Lys og Energi Bygningsreglementets energibestemmelser Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Bæredygtighed En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende

Læs mere

Screening af energiforbruget

Screening af energiforbruget Screening af energiforbruget Screening af energiforbruget Hvad er forskellen på kortlægning og screening? Kortlægningen giver overblik over - Hvor energien bruges - Hvor meget der bruges Screeningen giver

Læs mere

Renovering af erhvervsbygninger

Renovering af erhvervsbygninger Renovering af erhvervsbygninger Energirenoveringer - Konference om energirigtige renoveringer i den bestående bygningsmasse. Mandag 25. september 2006. Jens Eg Rahbek Installationer, IT og Indeklima COWI

Læs mere

Energirigtig boligventilation

Energirigtig boligventilation Energirigtig boligventilation Om energirigtig boligventilation Hvorfor boligventilation Tekniske løsninger Fire ventilationsløsninger Økonomi Kontakter løsninger til energirigtig boligventilation, der

Læs mere

Dagslys i bygninger med udgangspunkt i Bolig for Livet Kunstakademiet København

Dagslys i bygninger med udgangspunkt i Bolig for Livet Kunstakademiet København Dagslys i bygninger med udgangspunkt i Bolig for Livet Kunstakademiet København Kontorer i Århus, København, Sønderborg, Oslo og Vietnam Esbensen A/S 30 år med lavenergi Integreret Energi Design Energi-

Læs mere

Rådgivers vinkel Eksempler på energiberegninger med Be06 for lavenergi erhvervsbyggeri

Rådgivers vinkel Eksempler på energiberegninger med Be06 for lavenergi erhvervsbyggeri Rådgivers vinkel Eksempler på energiberegninger med Be06 for lavenergi erhvervsbyggeri ved Alice Diederichsen Specialist i Energi og Indeklima, COWI 27.05.2010 Energikrav i Danmark Udvikling i energikrav

Læs mere

Ventilation. Anlægstyper. Generelt. Kommune-erfa nr. 3, 4 & 5

Ventilation. Anlægstyper. Generelt. Kommune-erfa nr. 3, 4 & 5 Kommune-erfa nr. 3, 4 & 5 Ventilation Generelt Der er ca. 15.000 ventilationsanlæg i Danmark, der forsyner offentlige bygninger og arbejdspladser med frisk luft. Heraf er rigtig mange anlæg indstillet

Læs mere

Energirenovering af erhvervsbyggeri Trends og muligheder for renovering af erhvervsbyggeri. Fællesskab mellem Rockwool, DONG Energy og COWI

Energirenovering af erhvervsbyggeri Trends og muligheder for renovering af erhvervsbyggeri. Fællesskab mellem Rockwool, DONG Energy og COWI Energirenovering af erhvervsbyggeri Trends og muligheder for renovering af erhvervsbyggeri Fællesskab mellem Rockwool, DONG Energy og COWI Agenda: Præsentation af samarbejdsparter Hvorfor renovere? Eksempler

Læs mere

Eksempelsamling af renoveringsprojekter

Eksempelsamling af renoveringsprojekter Reelle energibesparelser ved energirenovering af etageejendomme Eksempelsamling af renoveringsprojekter August 2018 Projekt Reelle energibesparelser ved energirenovering af etageejendomme Rapport titel

Læs mere

VIDENSHUS. Sønderborg Havn

VIDENSHUS. Sønderborg Havn VIDENSHUS Sønderborg Havn En masterplan af den verdenskendte arkitekt Frank Gehry Introduktion: Sønderborg Havneselskab og Rambøll er gået sammen om at udvikle et projekt for et Videnshus på Sønderborg

Læs mere

Energirigtig boligventilation

Energirigtig boligventilation Energirigtig boligventilation Om energirigtig boligventilation Hvorfor boligventilation Tekniske løsninger Fire ventilationsløsninger Økonomi Kontakter Til et murstensbyggeri fra 1950 erne i Gladsaxe er

Læs mere

Komforten i energirenoverede boliger en spørge-undersøgelse v. Peter Svendsen, Iben Østergaard, og Mikael Grimmig

Komforten i energirenoverede boliger en spørge-undersøgelse v. Peter Svendsen, Iben Østergaard, og Mikael Grimmig Komforten i energirenoverede boliger en spørge-undersøgelse v. Peter Svendsen, Iben Østergaard, og Mikael Grimmig Gadehavegård og Engvadgård, Taastrup/Hedehusene Renoveringen - Tiltagsoversigt Udvendig

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 7 Adresse: Bakkedraget 17 Postnr./by: 6040 Egtved BBR-nr.: 621-262482-001 Energikonsulent: Jesper Berens Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hyldeblomsten 17 Postnr./by: 8700 Horsens BBR-nr.: 615-000000 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Energimærkning Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Firma:

Energimærkning Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Firma: SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Sandbakkevej 19 Postnr./by: 8500 Grenaa BBR-nr.: 707-076127 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Varme- og køleanlæg i bygninger

Varme- og køleanlæg i bygninger Dansk standard DS 469 2. udgave 2013-02-06 Varme- og køleanlæg i bygninger Heating and cooling systems in buildings DS 469 København DS projekt: M253996 ICS: 91.140.10 Første del af denne publikations

Læs mere

Ungt Lys. Dansk Center for Lys

Ungt Lys. Dansk Center for Lys Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, konferencer,

Læs mere

Energimærkning nr.: 100135720 Gyldigt 5 år fra: 28-09-2009 Energikonsulent: Frank Scholkman Firma: NRGi Energi- & Ingeniørgruppen

Energimærkning nr.: 100135720 Gyldigt 5 år fra: 28-09-2009 Energikonsulent: Frank Scholkman Firma: NRGi Energi- & Ingeniørgruppen SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Allingvej 62 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-001742 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energibestemmelserne i bygningsreglementet

Energibestemmelserne i bygningsreglementet Energibestemmelserne i bygningsreglementet Dansk Betonforening 6. december 2006 v/ Ejner Jerking 1 Situationen i Europa Kyotoaftalen Europas afhængighed af energiimport fra politisk ustabile områder Bygninger

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Havrevænget 1 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-005463 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Den almene boligsektor i 2050

Den almene boligsektor i 2050 Den almene boligsektor i 2050 "Om få årtier forsynes Danmarks almene boliger 100 procent med vedvarende energi. Men el- og varmeforbrug på forkerte tidspunkter kan blive dyrt, så vores boliger skal indrettes

Læs mere

Jørgen Lange Partner, Ingeniør

Jørgen Lange Partner, Ingeniør Jørgen Lange Partner, Ingeniør Jørgen Lange Bygningsingeniør 1987, Aarhus Teknikum Partner i firmaet Ellehauge & Kildemoes Deltidsansættelse som lektor på Ingeniørhøjskolen i Århus Praktisk og teoretisk

Læs mere

INTRODUKTION TIL EFTERISOLERING SBI-ANVISNINGER HVAD STÅR HVOR

INTRODUKTION TIL EFTERISOLERING SBI-ANVISNINGER HVAD STÅR HVOR INTRODUKTION TIL EFTERISOLERING SBI-ANVISNINGER HVAD STÅR HVOR Introduktion til de tre anvisninger om efterisolering SBi-anvisning 221: Efterisolering af etageboliger SBi-anvisning 239: Efterisolering

Læs mere

BBR-nr.: 580-008331 Energimærkning nr.: 200014422 Gyldigt 5 år fra: 02-06-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 580-008331 Energimærkning nr.: 200014422 Gyldigt 5 år fra: 02-06-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Callesensvej 1A Postnr./by: 6230 Rødekro BBR-nr.: 580-008331 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Ventilationsløsninger til eksisterende etageejendomme

Ventilationsløsninger til eksisterende etageejendomme Ventilationsløsninger til eksisterende etageejendomme Dette notat omhandler etablering af ventilation ved individuel ombygning og er tænkt anvendt ved tilbudsgivning og indledende projektering. Notatet

Læs mere

EVALUERING AF ENERGISTRATEGI 2011-2015

EVALUERING AF ENERGISTRATEGI 2011-2015 EVALUERING AF ENERGISTRATEGI 2011-2015 Indledning I perioden fra 2011 til 2015 har Bygningsservice & Beredskab gennemført den pr. 7. december 2010 af Vejen Byråd godkendte energistrategi. I de 5 år projektet

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Korsnæbsvej 52 Postnr./by: 4673 Rødvig Stevns BBR-nr.: 336-006987 Energikonsulent: Niels T. Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Resume ABT-projekt Optimering af besøgsplanlægning

Resume ABT-projekt Optimering af besøgsplanlægning Resume ABT-projekt Optimering af besøgsplanlægning Kort om indhold: Socialstyrelsen gennemfører i årene 2011-2012 et demonstrationsprojekt, der skal vurdere det tidsmæssige potentiale forbundet med at

Læs mere

H E N R Y J E N S E N A/S - R Å D G I V E N D E I N G E N I Ø R E R F R I

H E N R Y J E N S E N A/S - R Å D G I V E N D E I N G E N I Ø R E R F R I NOTAT Sag: Danmarks Keramikmuseum - Grimmerhus - 12-265 Emne: Dispensation for overholdelse af energiklasse 2015 Dato: 04-12-2012 Vedr.: Dispensation for overholdelse af energiklasse 2015 Tilbygningen

Læs mere

Vejledning Stop cirkulationspumpen

Vejledning Stop cirkulationspumpen Vejledning Stop cirkulationspumpen til varmt brugsvand uden for arbejdstid Konstant cirkulation af det varme brugsvand er unødvendigt i langt de fleste kontorbygninger, fordi bygning erne ikke bliver brugt

Læs mere

Forskning inden for området på DTU Byg - Indvendig efterisolering - Renovering af parcelhuse - Fossilfri varmeforsyning

Forskning inden for området på DTU Byg - Indvendig efterisolering - Renovering af parcelhuse - Fossilfri varmeforsyning Forskning inden for området på DTU Byg - Indvendig efterisolering - Renovering af parcelhuse - Fossilfri varmeforsyning Svend Svendsen Danmarks Tekniske Universitet ss@byg.dtu.dk 5 Marts 2014 1 Indvendig

Læs mere

Energi i bygningsplanlægning

Energi i bygningsplanlægning Energi i bygningsplanlægning Arkitektskolen - Energi og Ressourcer 31.10.07 Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd IPCC s scenarier for 2100 4 o C Temperaturstigninger Forandringer i nedbør Annual mean precipitation

Læs mere

Årlig besparelse i energienheder

Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Sigynsvej 23 Postnr./by: 3140 Ålsgårde BBR-nr.: 217-19850 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

PRODUKTDATA VARMEFLADER BY NILAN. Tilbehør. Bolig

PRODUKTDATA VARMEFLADER BY NILAN. Tilbehør. Bolig PRODUKTDATA VARMEFLADER BY NILAN Tilbehør Bolig FROSTSIKRING Produktbeskrivelse I modstrømsvekslere med høj temperaturvirkningsgrad vil der i perioder med frost, ske en til-isning. Styringen i Nilans aggregater

Læs mere

Bæredygtighed og Facilities Management

Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed er tophistorier i mange medier, og mange virksomheder og kommuner bruger mange penge på at blive bæredygtige Men hvad er bæredygtighed er når det omhandler

Læs mere

Energioptimerings plan for Taastrup Idræts Center

Energioptimerings plan for Taastrup Idræts Center REPORT Energioptimerings plan for Taastrup Idræts Center Prepared Kim Lindberg (KIMLI), 19 juni 2015 Checked Accepted Approved Doc. no. Ver. no. 1 Case no. Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 19 juni 2015

Læs mere

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger.

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. SIDE 1 AF 7 Adresse: Postnr./by: Birkeparken 228B 5240 Odense NØ BBR-nr.: 461-439462-043 Energikonsulent: Torben Stange Nielsen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Brobæklunden 101-147 Brobæklunden 101 5260 Odense S Bygningens energimærke: Gyldig fra 12. oktober 2012 Til den 12. oktober

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Mikkels Banke 17 Postnr./by: 4736 Karrebæksminde BBR-nr.: 370-028162-001 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Mærkningen

Læs mere

Energikonsulentens kommentarer Bygningen er nyopført i 2009 med isoleringstilstand iht. gældende regler dvs. det opfylder kravene i BR08.

Energikonsulentens kommentarer Bygningen er nyopført i 2009 med isoleringstilstand iht. gældende regler dvs. det opfylder kravene i BR08. SIDE 1 AF 6 Adresse: Bakkegårds Allé 98 Postnr./by: 5550 Langeskov BBR-nr.: 440-008792-001 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug. Mærkningen er lovpligtig og skal udføres af et certificeret

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Solbakken 6 Postnr./by: 3600 Frederikssund BBR-nr.: 250-003077 Energikonsulent: Per Johansen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: PJ Arkitekt-

Læs mere

Markedet for energieffektivisering

Markedet for energieffektivisering Markedet for energieffektivisering Ole Michael Jensen Statens Byggeforskningsinstitut, Ålborg Universitet Fokusgruppemøde: Energieffektivisering 28.09.2010 TEKNIQ, Paul Bergsøesvej 6, 2600 Glostrup Varmebesparelsepotentiale

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 7.900 kwh fjernvarme

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 7.900 kwh fjernvarme SIDE 1 AF 9 Adresse: Bangsboparken 5 Postnr./by: 8541 Skødstrup BBR-nr.: 751-966482-001 Energikonsulent: André Enemærke Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Hvordan kan innovative dynamiske facadeløsninger reducere støjen, give energibesparelser - og skabe et bedre indeklima?

Hvordan kan innovative dynamiske facadeløsninger reducere støjen, give energibesparelser - og skabe et bedre indeklima? Hvordan kan innovative dynamiske facadeløsninger reducere støjen, give energibesparelser - og skabe et bedre indeklima? Art Andersen CPH og Inwido > Hvem er Art Andersen CPH? > Hvem er Inwido? Støjen trænger

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Dalumvej 97 Postnr./by: 5250 Odense SV BBR-nr.: 461-075312 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Fælleshus Søagerpark 81 2730 Herlev Bygningens energimærke: Gyldig fra 6. august 2012 Til den 6. august 2022. Energimærkningsnummer

Læs mere

BBR-nr.: 580-000957 Energimærkning nr.: 100120907 Gyldigt 5 år fra: 18-05-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 580-000957 Energimærkning nr.: 100120907 Gyldigt 5 år fra: 18-05-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Valdemarsgade 9 A Postnr./by: 6330 Padborg BBR-nr.: 580-000957 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

ENERGIMÆRKNING AF STØRRE BYGNINGER

ENERGIMÆRKNING AF STØRRE BYGNINGER ENERGIMÆRKNING AF STØRRE BYGNINGER FORMÅLET MED ENERGI- MÆRKNINGSORDNINGEN Gavnligt for miljø, indeklima og økonomi Formålet med energimærkningsordningen er at motivere bygningsejere til at bruge mindre

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 3 MWh Fjernvarme, 1752 kwh el

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 3 MWh Fjernvarme, 1752 kwh el SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Skolegade 43 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 8600 Silkeborg BBR-nr.: 740-014451 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Programversion: EK-Pro,

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Næ 056 Grønvej 1 4700 Næstved Bygningens energimærke: Gyldig fra 19. oktober 2012 Til den 19. oktober 2019. Energimærkningsnummer

Læs mere

BYGNINGSREGLEMENTETS EKSEMPELSAMLING DAGSLYS I NYT KONTORHUS

BYGNINGSREGLEMENTETS EKSEMPELSAMLING DAGSLYS I NYT KONTORHUS BYGNINGSREGLEMENTETS EKSEMPELSAMLING DAGSLYS I NYT KONTORHUS KONSEKVENSER FOR DAGSLYS VED FORSKELLIGE VINDUES- PLACERINGER OG -UDFORMNINGER I NYT KONTORHUS. ENERGISTYRELSENS EKSEMPELSAMLING OM ENERGI SBI

Læs mere

TILTRÆDELSESFORELÆSNING

TILTRÆDELSESFORELÆSNING TILTRÆDELSESFORELÆSNING STORE ISOLERINGSTYKKELSERS BETYDNING FOR KLIMASKÆRMENS BYGNINSFYSISKE FUNKTION TOMMY BUNCH-NIELSEN 12. DECEMBER 2013 Statik mit oprindelige fag Og stadig vigtigt for forståelsen

Læs mere

»Masterminding sustainable progress

»Masterminding sustainable progress »Masterminding sustainable progress »Agenda 1. Hvem er ALECTIA 2. Forankring af bæredygtighed i forretningsstrategi 3. Bæredygtighed i praksis 4. Bæredygtighed som vækstdriver 5. Afrunding »1. Hvem er

Læs mere

Årlig besparelse i energienheder. 1 Der udføres dagslysstyring 0 kr. 0 kr. år

Årlig besparelse i energienheder. 1 Der udføres dagslysstyring 0 kr. 0 kr. år SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Julsøvej, Risskov 40 - Postnr./by: 8240 Risskov BBR-nr.: 751-86916-9 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 251 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 251 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 251 Offentligt N O T AT 27. april 2015 Center for Bygninger Resumé af høringsnotat vedrørende nyt bygningsreglement (BR15) Indledning Bygningsreglementet

Læs mere

MARTS 2016 ENERGIPOLITIK. Energipolitik for ALBOA // 03.2016 1

MARTS 2016 ENERGIPOLITIK. Energipolitik for ALBOA // 03.2016 1 MARTS 2016 ENERGIPOLITIK Energipolitik for ALBOA // 03.2016 1 Indhold ALMEN BOLIGORGANISATION AARHUS Vestergårdsvej 15 8260 Aarhus Telefon 87 406 700 Fax 87 406 701 post@alboa.dk www.alboa.dk CVR 29462518

Læs mere

Invitation til samarbejde

Invitation til samarbejde Samarbejdsmuligheder SBi s forskning gennemføres i samarbejde med danske og internationale parter i den private og den offentlige sektor: Virksomheder, brancheorganisationer og oplysningsråd Ministerier,

Læs mere

Nyt fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. Kontorchef Dorte Nøhr Andersen

Nyt fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. Kontorchef Dorte Nøhr Andersen Nyt fra Erhvervs- og Byggestyrelsen Kontorchef Dorte Nøhr Andersen Nyt fra EBST Energistrategi og bygningsreglementet Forslag til ændring af byggeloven Sagsbehandlingstider og gebyrer Strategi for reduktion

Læs mere

BR15 høringsudkast. Ombygning. Niels Hørby, EnergiTjenesten

BR15 høringsudkast. Ombygning. Niels Hørby, EnergiTjenesten BR15 høringsudkast Ombygning Niels Hørby, EnergiTjenesten Komponentkrav ved ombygning Bygningsdel Ydervægge Terrændæk Loft og tag Komponentkrav: U-værdi / isoleringstykkelse 0,15 W/m 2 K (ca. 250 mm isolering)

Læs mere

BBR-nr.: 580-003419 Energimærkning nr.: 100120457 Gyldigt 5 år fra: 14-05-2009 Energikonsulent: Lars Petz Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 580-003419 Energimærkning nr.: 100120457 Gyldigt 5 år fra: 14-05-2009 Energikonsulent: Lars Petz Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Jaruplundvej 14 Postnr./by: 6330 Padborg BBR-nr.: 580-003419 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Hi 051 Esthersvej 34 2900 Hellerup Bygningens energimærke: Gyldig fra 19. oktober 2012 Til den 19. oktober 2019. Energimærkningsnummer

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Vibevej 3 Postnr./by: 4684 Holmegaard BBR-nr.: 370-008157 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 1.557,88 m³ fjernvarme. 2.485,47 m³ fjernvarme

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 1.557,88 m³ fjernvarme. 2.485,47 m³ fjernvarme SIDE 1 AF 9 Adresse: Ivar Huitfeldts vej 1 Postnr./by: 5220 Odense SØ BBR-nr.: 461-594042-001 Energikonsulent: Torben Stange Nielsen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær

Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær Tirsdag den 26. januar 2016 Marianne Bender, Energitjenesten Nordjylland Landsbyens Energi Kort om projektet og dets tilbud Erfaringer indtil nu: Hvad vi finder ved

Læs mere

Har du et spørgsmål, er du velkommen til at kontakte udvalgsansvarlig Lars Ravn-Jensen på lrj@ds.dk

Har du et spørgsmål, er du velkommen til at kontakte udvalgsansvarlig Lars Ravn-Jensen på lrj@ds.dk FAQ vedr. DS 469:2013 Varme- og køleanlæg i bygninger Udarbejdet af standardiseringsudvalget DS/S-316 Varme- og kølesystemer Senest opdateret 30. oktober 2014 (TSM/LRJ) Har du et spørgsmål, er du velkommen

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Afd. 1, Mølleparken 1 (1/2) Lillemosevej 4 Bygningernes energimærke: Gyldig fra 27. juni 2014 Til den 27. juni 2024. ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

Læs mere