Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet"

Transkript

1 Kristendomsprofilen skal være en levende og dynamisk profil. En profil der også i fremtiden vil blive justeret, reformuleret og udviklet. Ligesom KFUM og KFUK er en levende og dynamisk bevægelse, skal profilen også være det og I skal være med til at videreudvikle profilen! Med dette hæfte ønsker vi i Kristendomsudvalget at sætte KFUM og KFUKs kristendomsprofil på dagsordenen.vi ønsker, at kristendomsprofilen bliver foldet ud på gulvet og i udvalgsarbejdet. KFUM og KFUK har fået en kristendomsprofil, som positivt beskriver hvordan vi i KFUM og KFUK ønsker at arbejde med kristendommen og være sammen på. Positivt udfoldes det hvad vores menneskesyn og Gudssyn er. Kristendomsprofilen er udfoldet gennem 7 statements. De kredser om individet og dets forhold til Gud, sig selv, andre, KFUM og KFUK og Bibelen. For hvert fokus er der formuleret et kort statement, der beskriver, hvordan KFUM og KFUK tolker det kristne fællesskab og hvordan vi ønsker at møde hinanden. Kristendomsprofilen er hele bevægelsens profil. Derfor skal den tænkes med ind i udvalgsarbejde, bestyrelsesarbejde, foreninger samt diverse projekter. Dette hæfte indeholder aktiviteter til fire af de syv statements. Igennem disse aktiviteter ønsker vi at hjælpe til med at få kristendomsprofilen diskuteret og tænkt ind i udvalgsarbejde, bestyrelsesarbejde og diverse projektarbejde. Ønsker I yderligere materiale om kristendomsprofilen findes der på et inspirationsmateriale, hvori der til hvert statement er en andagt m. tekst-, bønog sangforslag. Rigtig god fornøjelse med at folde kristendomsprofilen ud! Kristendomsudvalget, oktober 2010

2 Gud elsker verden, og du er med i Guds mission: at bevare og hele verden. Vi tror på Gud, og derfor er verden en gave og en udfordring. Gud tror på dig. Han velsigner dig til at leve i ansvar overfor skaberværket [Dig og KFUM og KFUK] Dig, Gud og verden I hænger sammen! Logoet: Vi er trekantede! Trekanten er et tegn, der viser hen mod kristendommens gudsbillede, menneskesyn og forholdet til hele skaberværket. Gudsbilledet udtrykkes gennem Kirkens bekendelse. Vi tror på Gud, himmelens og jorden skaber. Vi tror på Jesus Kristus, som er Gud midt iblandt os, og som giver sig selv totalt, for at vi skal leve nu og i al evighed. Vi tror på Helligånden, som gør både tro og håb og kærlighed levende for os. Menneskesynet fremhæver menneskets ånd og sjæl og krop som ligeværdige gaver fra Gud. Ånden er den kraft, der gør et menneske levende, og vi er skabte til at være fyldt af Guds Ånd. Sjælen er et begreb, der beskriver et menneskes personlighed. Kroppen er vores biologiske krop med alle dens sanser. KFUM og KFUKs logo er en trekant, hvor de tre sider er: ånd, sjæl og legeme. n er at lave KFUM og KFUKs logo en trekant som den ser ud i jeres udvalg. I bestemmer selv hvordan den ser ud, ud fra jeres overvejelser omkring: - Fylder de tre sider i KFUM og KFUKs logo (ånd, sjæl og legeme) lige meget i jeres - Er de tre sider lige vigtige i jeres - Er der en af siderne i trekanten, der prioriteres højere end andre? - Husker I at tænke ånd, sjæl og legeme ind i jeres Imens I laver KFUM og KFUKs logo, kan I desuden diskutere statementet Dig og KFUM og KFUK. Træpinde, karton, pap eller papir, lim, sakse, perler, sten etc. Forholdet til hele skaberværket: Gud har skabt mennesket i sit billede, som sine medhjælpere og samtalepartnere.

3 upersonlig, tålmodig, levende, hellig, almægtig, sortseer, god, følsom, håb, retfærdig, skaber, dommer, højere magt, liv, tavs, tilgivende, trøster, sovende, krævende. [Dig og Gud] Vi tror på Gud der elsker os! I KFUM og KFUK er fortællingen om Jesus Kristus i centrum, fordi han får os til at forstå, hvor uendeligt meget Gud elsker os. Det giver hver enkelt af os håb og glæde og overskud og mod til at elske andre. KFUM og KFUK skaber rum for, at børn og unge møder fortællingen om Guds kærlighed gennem sang, bøn, samtale, fællesskab og leg. Vi fortæller om Gud, så det bliver nærværende, at du kan hente hjælp fra Gud, lige netop til dit liv som det er i dag. Guds kærlighed gennem Jesus Kristus binder os sammen med både Gud og vore medmennesker. På bordet ligger der 48 kort og en kuglepen. På de 40 af kortene står der et af følgende ord: Egoistisk, fredfyldt, fader, kvindelig, magt, moder, fraværende, usynlig, gammel, død, kontrollant, passiv, træt, trodsig, mandlig, personlig, glæde, drillende, følelseskold, lys, nådig, ns 1. trin: Hver person udvælger 2 kort, med de ord som passer bedst på ens forestilling om Gud. De blanke kort kan udfyldes med andre ord, som I måske mangler. ns 2. trin: Fortæl de andre i gruppen, hvorfor I har valgt som I har. ns 3. trin: Illustrer på et lærred det Gudsbillede der ligger bag jeres udvalgsarbejde. Imens I maler jeres Gudsbillede kan I drøfte følgende: - Er det, det samme Gudsbillede I har i jeres udvalg? - Hvordan kommer jeres Gudsbillede til udtryk i jeres - Skal I have den samme Gudsforestilling for at kunne arbejde i samme retning? I kan evt. dele lærredet op i mindre felter og dermed få alle jeres Gudsbilleder frem. De forskellige Gudsbilleder er ikke en hindring for et godt og frugtbart samarbejde. 48 kort, kuglepenne, lærreder, maling og pensler.

4 Vi hører, ser og oplever forskelligt! [Dig og de andre] Vi er forskellige og det er en stor styrke! Vi ønsker en verden, hvor vi er bedre til at arbejde sammen og har større forståelse for hinanden. Det betyder, at der ikke kun er én måde at være kristen på, men mange forskellige. Forskellighed er en rigdom, så vi kan lære af hinanden. Ingen må være dommer over hinandens tro. Verden har brug for, at vi bliver bedre til at leve sammen med alle vores forskellige interesser, religion, evner, meninger og drømme. KFUM og KFUK skaber rum for, at børn og unge kan se en udfordring ved, at vi har forskellige måder at leve og tro på. Selv om vi lever og tror forskelligt, har vi alle brug for fællesskabet med Jesus Kristus.»Det er ikke meningen vi skal være ens, men ét i troen på Jesus Kristus«. ns 1. trin: Se på billederne og tal om hvad I ser på billederne og hvordan I opfatter/tolker dem. Drøft følgende: - Hvordan kan I bruge Dig og de andre i jeres udvalgsarbejdet: - Hvordan kommer forskellige (nåde)gaver, kompetencer, ideer og interesser til udtryk i jeres - Hvordan bruges forskellighed bedst? - Tænker I over forskellighed i jeres udvalg at I sidder med forskellige interesser og kompetencer? Eller spørger I altid de samme, -dem med de samme interesser og kompetencer som jer selv? ns 2. trin: Dramatiser en af følgende bibeltekster: - Rom 12,3-8: Nådegaverne i menigheden - 1 Kor 12,4ff: Om Åndens gaver I er velkomne til at vælge en anden bibeltekst. Billeder (print evt. selv nogle billeder ud fra internettet, som viser forskellighed) Bibel

5 [Dig og Bibelen] Bibelens fortællinger er en gammel kilde til nyt liv Bibelen er den bog, der fortæller kristne om Gud og hans historie sammen med menneskene. I Bibelen kan du finde inspiration og vejledning til dit liv. Du kan finde svar på nogle af livets store spørgsmål. Du kan finde håb, hvis du er i et mørke. Trøst i fortvivlelse. En ny start gennem Guds tilgivelse. Bibelen kan læses igen og igen. Du udfordres til lige nu at koble dit eget liv sammen med Guds nærvær i verden. I KFUM og KFUK læser vi Bibelens budskab om Guds betingelsesløse og grænsesprængende kærlighed med Jesus Kristus som den røde tråd. Derfor kan du skelne mellem vigtigt og mindre vigtigt i Bibelen. I KFUM og KFUK synes vi, at det er helt afgørende, at Bibelens fortællinger i dag gøres nutidige og nærværende, gennem moderne medier og i et sprog, der kan forstås af børn og unge. Bibelens fortællinger er en gammel kilde til nyt liv. På bordet ligger der 40 kort og en kuglepen. På 40 af kortene står der et af følgende ord: fredfyldt, magt, fraværende, usynlig, gammel, død, kontrollant, levende kilde, inspiration, passiv, træt, trodsig, personlig, glæde, følelseskold, lys, nådig, upersonlig, tålmodig, hellig, almægtig, god, følsom, håb, retfærdig, skaber, dommer, højere magt, liv, tavs, tilgivende, trøster, sovende, krævende, kærlighed, tro, kedelig, livgivende, åben. ns 1. trin: Hver person udvælger 2 kort, med det ord som passer bedst på ens forhold til Bibelen. De blanke kort kan udfyldes med andre ord, som I synes mangler. ns 2. trin: I skal nu fortæller overfor hinanden, hvordan det valgte ord siger noget om jeres forhold til Bibelen. ns 3. trin: Modeller den Bibel der er i dit udvalg (ift. de ord I har valgt og ud fra hvordan I bruger Bibelen i jeres udvalgsarbejde). Imens I modellerer jeres Bibel kan I drøfte følgende: - Hvordan bruger I Bibelen i jeres - Bruger I Bibelen til at holde en andagt ud fra? - Bruger I Bibelen som inspiration til jeres - Er det nødvendigt med det samme forhold til Bibelen for at kunne arbejde i samme retning? 48 kort, kuglepenne, Bibel, modellervoks

Det kristne fællesskab en gave til os

Det kristne fællesskab en gave til os Det kristne fællesskab en gave til os Hvor er det godt og herligt, når brødre sidder sammen! Det er som den gode olie på hovedet, der flyder ned over skægget, over Arons skæg, ned over kjortlens halsåbning.

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

ALPHA I LUTHERSK SAMMENHÆNG

ALPHA I LUTHERSK SAMMENHÆNG ALPHA I LUTHERSK SAMMENHÆNG - nedkog Alpha i luthersk sammenhæng - Nedkog v/ Kristoffer Kruse Originaludgave: Vejledning i at bruge Alpha i en almindelig luthersk sammenhæng, 2004 - v/ Jens Linderoth,

Læs mere

Hvordan fortælle sine børn om Gud?

Hvordan fortælle sine børn om Gud? Hvordan fortælle sine børn om Gud? Carsten Hjorth Pedersen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Det vigtigste er faktisk ikke, hvad vi fortæller vores børn om Gud, men hvad vi viser dem

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

Jeg er vejen, sandheden og livet

Jeg er vejen, sandheden og livet Jeg er vejen, sandheden og livet Sang PULS nr. 170 Læs Johannesevangeliet 14,1-11 Jeg er vejen, sandheden og livet. Sådan siger Jesus i Johannes-evangeliet. Men hvad betyder det egentlig? Hvad mener han?

Læs mere

Det var en god prædiken!

Det var en god prædiken! Det var en god prædiken! En pjece for tilhørere og forkyndere Børge Haahr Andersen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 1 En god prædiken forudsætter et godt budskab Det er snart fyrre

Læs mere

Hv ordan få ørenlyd i klubben?

Hv ordan få ørenlyd i klubben? Hv ordan få ørenlyd i klubben? Lissen Margård Bendix Jensen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 2 Ørenlyd i en larmende verden Vi lever i en tid, hvor vi omgives af larm. Larm fra mobilen,

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

DEN RELATIONSORIENTEREDE LÆRER

DEN RELATIONSORIENTEREDE LÆRER DEN RELATIONSORIENTEREDE LÆRER EN KOMMENTAR TIL DOKUMENTARFILMSERIEN MIN BEDSTE LÆRER Foto: Stig Stasig Af Per Schultz Jørgensen Professor emer., dr. phil. Når talen er om den bedste lærer, man har haft,

Læs mere

HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT

HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE - AUGUST 2012 Finlandsgade 53, 7430 Ikast Telefon: 40 78 78 29 Internet: www.mjkk.dk E-mail: info@mjfk.dk HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT Som kristen bør man have

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Bibellæsning helt konkret hvordan gør vi det i medvandring

Bibellæsning helt konkret hvordan gør vi det i medvandring 1 Bibellæsning helt konkret hvordan gør vi det i medvandring 2 HVAD GØR VI MED ORDET? 1 Bibelen er ikke givet os for at øge vores kundskab, men for at forandre vores liv, hedder det sat lidt på spidsen.

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

NÅR BØRN MISTER - ET FØRSTEHJÆLPSHÆFTE VED DØDSFALD

NÅR BØRN MISTER - ET FØRSTEHJÆLPSHÆFTE VED DØDSFALD NÅR BØRN MISTER - ET FØRSTEHJÆLPSHÆFTE VED DØDSFALD INDHOLD INDHOLD Indledning s. 03 Et barn er aldrig for lille til at savne og sørge s. 04 Konkrete råd i forbindelse med dødsfald s. 07 Fra død til begravelse

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Den lille Prins og Ræven I Antoine de Saint-Exupérys eventyr om Den lille Prins, der forlader sin asteroide for at finde nogle venner på de andre planeter, møder

Læs mere

Steen Bonde: Ud af skammen

Steen Bonde: Ud af skammen Steen Bonde: Ud af skammen Som jeg beskrev i kapitlet Skam, er både skyld og skam særdeles relevante størrelser i forbindelse med at have en kronisk sygdom eller et handicap. Selvom begreberne er almenmenneskelige,

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Et godt liv. Et liv med fundament

Et godt liv. Et liv med fundament Et godt liv Er det overhovedet muligt at udtale sig om, hvad et godt liv er? Er det ikke noget individuelt? Til dels. Det kommer meget an på, hvilke fortolkninger vi lægger ned over de begivenheder eller

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

Forslag til ritual for vielse af to af samme køn.

Forslag til ritual for vielse af to af samme køn. Forslag til ritual for vielse af to af samme køn. (En del af ritualet - tilspørgsel, forkyndelse, fadervor og velsignelse - autoriseres. Den øvrige del af ritualet er vejledende.) Præludium Salme Hilsen

Læs mere

Af Byron Katie med Stephen Mitchell

Af Byron Katie med Stephen Mitchell Et ekstrakt fra Elsk det som er Fire spørgsmål der kan ændre dit liv Af Byron Katie med Stephen Mitchell Ingen andre end dig selv kan give dig frihed. Denne lille bog vil vise dig hvordan. Byron Katie

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og Rettigheder skal erhverves. De skal være 3.s.e.trinitatis, 21.6.2015. Domkirken 10: 3 Lovsynger Herren, 435 Aleneste Gud, 289 Nu bede vi, 492 Guds igenfødte, 31 Til himlene. Nadver: 493 Gud Herren så.

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Det vi gør godt og gerne vil kendes på

Det vi gør godt og gerne vil kendes på TEMA Stress Værktøj 5 Det vi gør godt og gerne vil kendes på Sådan finder I sammenhængen mellem hverdag og vision 1 Indhold Introduktion Processen Lav et oplæg til at indlede processen Mening og sammenhæng

Læs mere