Til bestyrelsen og direktionen 20. november 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til bestyrelsen og direktionen 20. november 2007"

Transkript

1 Til bestyrelsen og direktionen 20. november 2007 Ref. MT J.nr I lighed med tidligere år har Finanstilsynet udarbejdet et orienteringsbrev om regnskabsregler, som vedlægges. Brevet omhandler gruppevise nedskrivninger af udlån og øvrige regnskabsforhold. I afsnittene om gruppevise nedskrivninger henledes opmærksomheden på, at lempelsen for dokumentationskravet ikke længere kan anvendes, og at der ved udarbejdelse af årsrapporten for 2007 skal anvendes en egentlig model. I den forbindelse bemærkes det, at skiftet fra anvendelse af kvalificerede skøn til en egentlig model som udgangspunkt vil være udtryk for et regnskabsmæssigt skøn. Tilsynet omtaler endvidere den model til beregning af gruppevise nedskrivninger, som Lokale Pengeinstitutter stiller til rådighed for foreningens medlemmer. I den forbindelse gør tilsynet opmærksom på, at det er en forudsætning for anvendelse af modellen, at det enkelte institut altid foretager en vurdering af, om de gennemsnitlige forhold, som Lokale Pengeinstitutters model bygger på, også gør sig gældende for instituttet. FINANSTILSYNET Gl. Kongevej 74 A 1850 Frederiksberg C Tlf Fax CVR-nr finanstilsynet@ftnet.dk ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Herudover følger tilsynet op på de problemstillinger, som blev behandlet i Finansrådets "sommerbrev" om gruppevise nedskrivninger, og enkelte yderligere forhold relateret til gruppevise nedskrivninger behandles. I afsnittene om øvrige regnskabsforhold henleder tilsynet opmærksomheden på enkelte regnskabsregler. Baggrunden er, at tilsynet ved kontrol af årsrapporterne for 2006 og delårsrapporterne i 2007 har konstateret, at de pågældende regler ikke altid har været efterlevet. Endvidere gør tilsynet opmærksom på, at enkelte regler er ændret, og der orienteres om tilsynets praksis på udvalgte områder. Finanstilsynet skal anmode alle institutter om at give en kopi af orienteringsbrevet til instituttets eksterne revisorer og eventuelle revisionschef. Med venlig hilsen Lars Østergaard kontorchef På Finanstilsynets hjemmeside under "Om os" og "Hvad kan du forvente af Finanstilsynet" findes information om bl.a. sagsbehandlingstider.

2 1 20. november 2007 Ref. MT/LE/FJ J.nr Orientering om regnskabsregler for pengeinstitutter Finanstilsynet har ultimo 2004, 2005 og 2006 sendt orienteringsbreve til alle pengeinstitutter om regnskabsreglerne for indregning og måling af udlån og garantier. Med dette brev giver tilsynet sin ultimo orientering til alle pengeinstitutter 1. Orienteringen omhandler følgende emner: FINANSTILSYNET Gl. Kongevej 74 A 1850 Frederiksberg C Tlf Fax CVR-nr Gruppevise nedskrivninger af udlån finanstilsynet@ftnet.dk 1.1. Ophør af lempelse for dokumentationskrav Skift fra gruppevise nedskrivninger baseret på "kvalificerede skøn" til anvendelse af model 1.3. Anvendelse af Lokale Pengeinstitutters model ØKONOMI- OG 1.4. Opfølgning på Finansrådets "sommerbrev" ERHVERVSMINISTERIET Eksplicitte betalingsrækker vs. Basel II parametre Definition af ny kunde Migration (flere klasser i samme gruppe) IBNR-nedskrivninger "Tidlige hændelser" Brutto-/nettotilgang i en ratingmodel 1.5. Øvrige forhold vedrørende gruppevise nedskrivninger Opgørelse af udlåns effektive rente "Emergence-perioden" 2. Øvrige regnskabsforhold 2.1. Beskrivelse af væsentlige indregningsmetoder og målegrundlag i anvendt regnskabspraksis 2.2. Beskrivelse af usikkerhed ved indregning og måling 2.3. Omvurdering af domicilejendomme 2.4. Egenkapitalopgørelse og præsentation af korrektion af væsentlige fejl 2.5. Anvendelse af overtagelsesmetoden ved virksomhedsovertagelser 1 Tidligere udsendte orienteringsbreve er fortsat gældende, medmindre andet er anført i dette brev. De tidligere udsendte breve kan findes på tilsynets hjemmeside i tilknytning til regnskabsbekendtgørelsen.

3 Oplysning om incitamentsprogrammer 2.7. Henlæggelse af nettoopskrivning til reserve efter indre værdis metode 2.8. Elektronisk indsendelse af års- og delårsrapporter 2.9. Ledelsespåtegning af halvårs- og kvartalsrapporter 2.10.Sammenligningstal i halvårs- og kvartalsrapporter 1. Gruppevise nedskrivninger af udlån Finanstilsynet har i de tidligere orienteringsbreve fra også behandlet gruppevise nedskrivninger af udlån. De tidligere breve har især omhandlet dokumentationskrav, kvalificerede skøn - hvis et institut endnu ikke havde en model på plads, ikke-anvendelige metoder, samt hvad et institut skulle gøre, hvis det blev opmærksom på en fejl i en tidligere aflagt årsrapport. Dokumentationskravene formuleret i orienteringsbrevet af 17. december 2004 er stadig gældende og er siden blevet indarbejdet i vejledningen til 71 i lov om finansiel virksomhed, hvortil der henvises 2. Overgangsordningen om anvendelse af et kvalificeret skøn kan ikke anvendes ved udarbejdelse af årsrapporten for 2007, jf. nedenfor. For information om korrektion af fejl (væsentlige og ikke-væsentlige) henvises til tilsynets orienteringsbrev af 6. december 2006 samt afsnit 1.2 i nærværende brev Ophør af lempelse for dokumentationskrav I orienteringsbrevet af 17. december 2004 meddelte tilsynet en lempelse i forhold til dokumentationskravet for gruppevise nedskrivninger. Institutter, som ikke havde udarbejdet egentlige modeller til beregning af gruppevise nedskrivninger i årsrapporterne for 2005 kunne herved i stedet nøjes med at foretage kvalificerede skøn over virkningen af eventuelt indtrufne tabsbegivenheder. Denne lempelse blev med brevet af 6. december 2006 forlænget, således at egentlige modeller først skulle foreligge til brug for udarbejdelse af årsrapporten for I den forbindelse gjorde tilsynet opmærksom på, at yderligere forlængelse af lempelsen ikke kunne påregnes. Tilsynet har i løbet af 2007 haft en god dialog med flere institutter, datacentraler, brancheforeninger, revisorer og af institutter engagerede konsulenter. På baggrund af denne dialog er det tilsynets forventning, at alle institutter anvender egentlige modeller til beregning af gruppevise nedskrivninger i årsrapporten for Vejledningen kan findes på "jura", "banker og sparekasser", og "vejledning for pengeinstitutter i henhold til 71, stk. 1, nr. 1-8, i lov om finansiel virksomhed".

4 3 Hermed skal tilsynet derfor gøre opmærksom på, at lempelsen af dokumentationskravet for gruppevise nedskrivninger - som bebudet sidste år - ikke længere er gældende og ikke kan anvendes ved udarbejdelse af årsrapporten for Et instituts gruppevise nedskrivninger i årsrapporten for 2007 vil derimod skulle baseres på egentlige modeller. Modellerne vil kunne være udviklet af det enkelte institut selv eller for instituttet (af datacentraler, brancheforeninger, konsulentfirmaer eller lignende). I den forbindelse skal tilsynet henlede opmærksomheden på, at det, uanset hvorledes modellen er udarbejdet, altid vil være det enkelte instituts bestyrelse og direktion, som er ansvarlig i forhold til modellen og de gruppevise nedskrivninger, som de indregner i instituttets eksterne regnskabsrapportering. Finanstilsynet er opmærksom på, at det ved udarbejdelse af årsrapporten for 2007 er første gang, at mange institutter anvender egentlige modeller til beregning af gruppevise nedskrivninger. Tilsynet har derfor forståelse for, at procedurerne for backtesting endnu ikke er fuldt ud på plads ved udarbejdelse af årsrapporten for 2007, men først bliver det i løbet af Skift fra gruppevise nedskrivninger baseret på "kvalificerede skøn" til anvendelse af model 3 Skiftet fra alene at have baseret de gruppevise nedskrivninger på "kvalificerede skøn" til en egentlig model er efter tilsynets opfattelse udtryk for en ændring af et regnskabsmæssigt skøn og ikke en ændret anvendt regnskabspraksis, idet principperne i reglerne om gruppevise nedskrivninger ikke er blevet ændret som følge af, at lempelsen ikke længere er gældende. En eventuel virkning ved overgangen vil derfor som hovedregel skulle indregnes i resultatopgørelsen for Undtagelsen hertil vil være, hvis et institut i forbindelse med skiftet konstaterer, at de tidligere indregnede gruppevise nedskrivninger er væsentligt fejlbehæftede, f.eks. fordi instituttet ikke har foretaget et kvalificeret skøn i overensstemmelse med regnskabsreglerne. Som det fremgik af tilsynets orienteringsbrev af 6. december 2006 er det afgørende for, hvorledes en fejl skal korrigeres, om der er tale om en væsentlig eller ikke-væsentlig fejl. Er der tale om en væsentlig fejl skal alle berørte poster, herunder sammenligningstal, noteoplysninger mv. korrigeres med tilbagevirkende 3 Afsnittet er ikke relevant for de institutter, som allerede anvender egentlige modeller til beregning af gruppevise nedskrivninger.

5 4 kraft. Årsrapporten for 2007 skal derfor udarbejdes, som om fejlen ikke var begået 4, jf. regnskabsbekendtgørelsens 82, og IAS 8, afsnit Korrektionen vil således ikke få direkte indvirkning på resultatopgørelsen i Er der tale om en ikke-væsentlig fejl, kan instituttet blot korrigere fejlen, som om der var tale om et ændret regnskabsmæssigt skøn, jf. regnskabsbekendtgørelsens 81, og IAS 8, afsnit Korrektionen vil herved få direkte indvirkning på resultatopgørelsen i Der henvises i øvrigt til orienteringsbrevet af 6. december 2006, Fondsrådets "Vejledning om ændring af regnskabsinformation i års- og delårsrapporter" og Fondsrådets afgørelser vedrørende væsentlige fejl 5, samt oplysningsforpligtelsen i henhold til 27 i lov om værdipapirhandel for børsnoterede institutter. For så vidt angår resultateffekten i 2007 af gruppevise nedskrivninger vil den naturligvis afhænge af, hvad de udarbejdede modeller måtte beregne og eventuelle justeringer for forhold, som modellerne ikke tager (fuldt ud) hensyn til, jf. afsnit om tidlige hændelser. Henset til udviklingen i 2007 forventer tilsynet, at det kan vise sig, at nogle institutter skal indregne gruppevise nedskrivninger som en omkostning i resultatopgørelsen i Anvendelse af Lokale Pengeinstitutters model Som nævnt i afsnit 1.1. er det altid bestyrelsens og direktionens ansvar, at den eksterne regnskabsrapportering, herunder også de gruppevise nedskrivninger, er i overensstemmelse med regnskabsreglerne. Et instituts bestyrelse og direktion vil således altid skulle forholde sig til det resultat, som en model måtte beregne som gruppevise nedskrivninger, og om fornødent korrigere de modelbaserede gruppevise nedskrivninger, hvis det vurderes, at modellen ikke tager (fuldt ud) hensyn til alle relevante forhold i overensstemmelse med regnskabsreglerne. Finanstilsynet har accepteret, at en af Lokale Pengeinstitutter udviklet model til beregning af gruppevise nedskrivninger anvendes for så vidt angår årsrapporten for 2007, men forventer at Lokale Pengeinstitutter udbygger modellen yderligere i løbet af Se dog afsnit 2.4 nedenfor om egenkapitalopgørelsen (bevægelser på egenkapitalen), hvor effekten af korrektioner af fejl skal vises. 5 Fondsrådets vejledning og hovedindholdet i Fondsrådets afgørelser om væsentlige fejl kan findes på

6 5 Anvender et institut denne model for beregning af gruppevise nedskrivninger, er det af endnu større betydning, at det enkelte institut forholder sig til det resultat, som modellen beregner, da instituttets forhold kan afvige fra de gennemsnitlige forhold, som Lokale Pengeinstitutters model bygger på. Tilsynet har forstået, at Lokale Pengeinstitutters model som udgangspunkt bygger på landstal, men at visse parametre (f.eks. tal for arbejdsløshed og boligpriser) bygger på regionale tal, og at der herudover på sigt (men ikke for 2007) vil finde en vis automatisk tilpasning sted i forhold til det enkelte instituts portefølje af udlån til private. Efter tilsynets opfattelse er det en forudsætning for brug af modellen, at det enkelte institut altid foretager en vurdering af, om de gennemsnitlige forhold, som Lokale Pengeinstitutters model bygger på, også gør sig gældende for instituttet og dets specifikke kundeportefølje, samt foretager en korrektion, hvis det ikke er tilfældet. Eksempelvis vil to institutter med aktivitet i samme region og med udlån til de samme brancher således godt kunne have en forskellig sammensætning af relativt "stærke" og relativt "svage" kunder. Tilsvarende vil et instituts historiske tabserfaringer kunne afvige markant fra de gennemsnitlige historiske tabserfaringer, som Lokale Pengeinstitutters model bygger på, hvilket ligeledes vil fordre en korrektion af de modelbaserede gruppevise nedskrivninger. Lokale Pengeinstitutter har informeret tilsynet om, at organisationen planlægger at udsende et "tjekskema" til medlemmerne. Ideen med anvendelse af tjekskemaet er at give instituttet et grundlag for at vurdere, om instituttet adskiller sig fra "gennemsnitsinstituttet" og derfor vil skulle foretage en justering af de estimater for gruppevise nedskrivninger, som modellen har beregnet. Finanstilsynet gør i den forbindelse opmærksom på, at et udfyldt tjekskema er at betragte som dokumentation, der som minimum skal foreligge ved hver regnskabsaflæggelse (års- og delårsrapporter). Tilsvarende skal et institut ved justering af de gruppevise nedskrivninger, som modellen beregner, kunne vise, hvilke af instituttets forhold der adskiller sig fra de gennemsnitlige forhold, som Lokale Pengeinstitutters model bygger på, samt kunne dokumentere/sandsynliggøre effekten heraf på de forventede fremtidige betalingsstrømme (og dermed de gruppevise nedskrivninger). Tilsynet gør i øvrigt opmærksom på, at betragtningerne om "tidlige hændelser" i afsnit ligeledes er relevante for et institut, som anvender Lokale Pengeinstitutters model.

7 Opfølgning på "Finansrådets sommerbrev" Finansrådet udsendte den 5. juli 2007 et "sommerbrev om gruppevise nedskrivninger", hvortil der henvises. Brevet behandlede en række problemstillinger knyttet til egentlige modeller for beregning af gruppevise nedskrivninger (primært problemstillinger knyttet til ratingmodeller 6 ). Finanstilsynet skal i det følgende kommentere på de rejste problemstillinger Eksplicitte betalingsrækker vs. anvendelse af Basel II parametre Finansrådet anførte i brevet, at parametre udviklet til brug i Basel II sammenhæng (PD 7, LGD 8 mv.) også kan anvendes, hvis instituttet kan tilpasse disse parametre, så de kommer i overensstemmelse med regnskabsreglerne. Finansrådet nævnte følgende områder, hvor det er påkrævet, at der foretages korrektioner af Basel II parametrene for, at de kan anvendes regnskabsmæssigt: Forskellig løbetid (PD har en 12-måneders tidshorisont, mens regnskabsreglerne tilsiger, at udlånenes resterende løbetid skal indgå i beregningen), Forventede vs. indtrufne tabsbegivenheder (expected vs. incurred) (kapitaldækningsmæssigt tages udgangspunkt i forventede tabsbegivenheder, mens regnskabsreglerne tilsiger, at der kun skal og kan tages hensyn til allerede indtrufne tabsbegivenheder), Gennemsnit over en konjunkturcyklus vs. den aktuelle konjunktursituation (kapitaldækningsmæssigt tages udgangspunkt i et gennemsnit over en hel konjunkturcykel, mens den aktuelle situation skal afspejles i henhold til regnskabsreglerne). Herudover bemærkede Finansrådet, at gruppevise nedskrivninger alene skal beregnes på baggrund af forværringer indtruffet siden første indregning. Såvel de danske som de internationale regnskabsregler foreskriver, at et nedskrivningsbehov skal opgøres som forskellen mellem den regnskabsmæssige værdi før nedskrivningen og nutidsværdien af de forventede fremtidige betalingsstrømme. Efter Finanstilsynets opfattelse skal nutidsværdien af de forventede fremtidige betalingsstrømme beregnes ved opstilling af eksplicitte forventede fremtidige betalingsrækker og tilbagediskontering heraf. Tilsynet kan 6 Ratingmodeller dækker over såvel rating- som scoremodeller 7 Probability of default sandsynlighed for misligholdelse 8 Loss given default tab i tilfælde af misligholdelse

8 7 imidlertid acceptere, at nutidsværdien ved gruppevis vurdering beregnes på baggrund af ovennævnte Basel-parametre, hvilket indebærer, at der alene opstilles tabsrækker. Det er dog en forudsætning, at parametrene korrigeres for ovennævnte forskelle mellem kapitaldæknings- og regnskabsreglerne. I forbindelse med korrektion af PD/LGD vil det efter tilsynets opfattelse være relevant at inddrage information om "emergence-perioden". Herved forstår tilsynet den periode, hvor hændelsen (nedklassificeringen i en ratingmodel) vurderes at have indvirkning på de forventede fremtidige betalingsstrømme. "Emergence-perioden" vil ofte være kortere end lånenes resterende løbetid. Et institut kan derfor ikke blot sætte 1- årige PD-værdier i forlængelse af hinanden i udlånenes resterende levetid ved beregning af nutidsværdien af de forventede fremtidige betalingsstrømme, men vil skulle tage hensyn til, at effekten af hændelsen (nedklassificeringen) er aftagende over tid. Der henvises i øvrigt til afsnit om, hvorvidt der i øvrigt skal tages hensyn til "emergence-perioden" ved beregning af gruppevise nedskrivninger. Estimerer et institut til kapitaldækningsformål ikke selv PD, LGD mv., kan instituttet ikke anvende Basel II - parametrene til beregning af nutidsværdien. En fast LGD på f.eks. 45 % kan imidlertid godt anvendes som et udgangspunkt, men vil skulle korrigeres i forhold til hver enkelt gruppe, så LGD kommer til at afspejle den enkelte gruppes forhold, herunder sikkerhederne i gruppen og øvrige forventede betalingsstrømme fra gruppen. Anvendes Basel II parametre uden korrektion for ovennævnte forskelle, eller anvendes en fast LGD, der ikke tilpasses den konkrete gruppe, er der tale om en fejl i forhold til regnskabsaflæggelsen Definition af ny kunde Såvel de danske som de internationale regnskabsregler bygger på en enkeltlånstilgang (facilitetstilgang). Som Finansrådet gjorde opmærksom på i "sommerbrevet", kan tilsynet imidlertid acceptere, at et institut anvender en kundetilgang, der omfatter alle kundens udlån 9. Kundetilgangen medfører imidlertid visse praktiske udfordringer i forhold til at fastslå, hvornår der regnskabsmæssigt er tale om en ny kunde. Efter Finanstilsynets opfattelse skal en kunde betragtes som ny, hvis der er tale om en helt ny kunde, som "tages på bøgerne" for første gang, eller 9 Garantier, uudnyttede kreditrammer mv. er ikke omfattet, da de skal behandles efter andre regler.

9 8 hvis der er tale om en eksisterende kunde, hvor afgørende udlånsvilkår (f.eks. renten (risikopræmien), indfrielsesvilkår) ændres, så de tilpasses den aktuelle vurdering af risikoen på kunden. Efter tilsynets opfattelse følger dette blandt andet af IAS 39, afsnit AG76. Finanstilsynet er blevet præsenteret for og har accepteret flere praktiske tilgange for, hvornår udlånsvilkårene må antages i praksis at være ændret. I den forbindelse er det afgørende for tilsynet, at de praktiske tilgange, som et institut vælger at anvende, er i overensstemmelse med, hvorledes instituttet faktisk agerer over for sine kunder. Vil et institut i praksis have ændret udlånsvilkårene, f.eks. renten, på en kundes samlede udlån, så de svarer til kundens risiko, hvis der f.eks. er foretaget en forøgelse af det oprindelige engagement med 40 %, vil det være acceptabelt, at instituttet anvender en praktisk regel svarende hertil ved fastlæggelse af, hvornår en eksisterende kunde skal betragtes som ny. Ændrer instituttet derimod i praksis først udlånsvilkårene, f.eks. renten, så de svarer til kundens risiko, hvis en forøgelse er større end det samlede udlån umiddelbart før forøgelsen, vil det være acceptabelt, at instituttet anvender en praktisk regel svarende hertil. Et institut skal kunne dokumentere, at en praktisk regel har baggrund i, hvorledes instituttet faktisk agerer over for kunderne. Finansrådet behandlede i "sommerbrevet" ligeledes udlån som genforhandles. I forhold til disse er det ligeledes tilsynets opfattelse, at det essentielle er, om afgørende lånevilkår ændres. Ændrer et institut ved genforhandlingen afgørende udlånsvilkår svarende til låntagerens ændrede risiko, skal et genforhandlet udlån ligeledes betragtes som nyt. Instituttet skal i så fald kunne dokumentere, at udlånsvilkårene er ændret svarende til den højere risiko på låntageren Migration i en ratingmodel (flere klasser i samme gruppe) Finansrådet anførte i sit brev om migration i en ratingmodel, at der menes udlåns/låntageres vandring mod dårligere ratingklasser. Endvidere gjorde Finansrådet opmærksom på, at én ratingklasse ikke pr. automatik skal medføre én gruppe, og at én gruppe til regnskabsmæssige formål kan sammensættes, så den består af flere ratingklasser. Finanstilsynet er enig heri. Efter tilsynets opfattelse skal institutterne dog sikre sig, at en gruppe herved ikke bliver så bred, at der ikke længere er tale om ensartede karakteristika med hensyn til kreditrisiko inden for gruppen.

10 IBNR-nedskrivninger 10 Finansrådet anførte i sit brev, at IBNR - nedskrivninger er udtryk for nedskrivninger, som kan henføres til det forhold, at tiden er gået, og ikke til det forhold, at der er indtruffet forværringer efter tidspunktet for første indregning. IBNR-nedskrivninger er således udtryk for indregning (periodisering) af de oprindeligt forventede tab i det omfang, disse endnu ikke har udmøntet sig i individuelle tab. Finanstilsynet er enig i denne forståelse. For at et institut kan indregne IBNR-nedskrivninger som gruppevise nedskrivninger, skal instituttet efter Finanstilsynets opfattelse kunne dokumentere en sammenhæng mellem det forhold, at tiden er gået, og at der som følge heraf er indtruffet en eller flere tabsbegivenheder (som oprindeligt var forventede), samt at instituttet på den baggrund har lidt et tab, som ikke er individuelt identificeret. Efter tilsynets opfattelse kan det vise sig vanskeligt at dokumentere IBNR-nedskrivninger som gruppevise nedskrivninger, jf. ovenfor. Tilsynet kan derfor acceptere, at de oprindeligt forventede tab først indregnes i takt med, at de identificeres som individuelle nedskrivninger. Tilsynet kræver således ikke, at der foretages indregning af IBNR-nedskrivninger som gruppevise nedskrivninger. Indregner et institut IBNR-nedskrivninger som gruppevise nedskrivningen uden at have dokumentation herfor, vil det som udgangspunkt blive betragtet som en fejl "Tidlige hændelser" Ved "tidlige hændelser" forstås ifølge Finansrådet forværringer eller forbedringer, som er indtruffet efter tidspunktet for første indregning, men som instituttets model endnu ikke tager hensyn til, da de bagvedliggende parametre (ratingkarakterer i en ratingmodel og aktuelle parameterværdier i en segmenteringsmodel) endnu ikke har ændret sig. Finanstilsynet er enig i denne forståelse. Har et institut kendskab til sådanne hændelser, som instituttets model for beregning af gruppevise nedskrivninger vurderes ikke at tage (fuldt ud) hensyn til, skal instituttet korrigere de modelbaserede gruppevise nedskrivninger. Efter tilsynets opfattelse følger pligten til at foretage denne korrektion blandt andet af IAS 39, afsnit 62, om velunderbyggede vurderinger (experienced judgement). Da de danske regler i forhold til gruppevise nedskrivninger er IFRS-forenelige, vil der også ved regnskabsaflæggelse efter de danske regler skulle foretages en sådan korrektion. 10 Incurred but not reported losses - Opståede men ikke præsenterede tab. Der henvises til IAS 39, afsnit AG90.

11 10 Ved korrektion af de modelbaserede gruppevise nedskrivninger skal instituttet kunne dokumentere, at der er indtruffet en eller flere hændelser, samt kunne sandsynliggøre, at hændelserne har en påvirkning af de forventede fremtidige betalingsstrømme og derved de gruppevise nedskrivninger. Et simpelt ikke underbygget skøn kan således ikke anvendes til at korrigere de modelbaserede gruppevise nedskrivninger. Herudover gælder det, at udgangspunktet for en gruppevis vurdering skal være en egentlig model, som efterfølgende skal suppleres af velunderbyggede vurderinger (experienced judgement). En omvendt tilgang vil efter tilsynets opfattelse ikke være i overensstemmelse med reglerne. En ændring af de gruppevise nedskrivninger på baggrund af "tidlige hændelser" vil efterfølgende skulle erstattes af gruppevise nedskrivninger beregnet på baggrund af instituttets model. Såfremt, der ikke opstår den forventede effekt af den eller de "tidlige hændelser", skal ændringen (nedskrivningen/tilbageførslen) tilbageføres Brutto/nettotilgang i en ratingmodel I orienteringsbrevet af 6. december 2006 gjorde tilsynet opmærksom på, at der efter tilsynets opfattelse vil være tale om en fejl, hvis en model for beregning af gruppevise nedskrivninger bygger på netto- frem for bruttovandringer. Ved en nettotilgang i et ratingsystem tillades under visse betingelser modregning mellem nedskrivninger på låntagere, som vandrer nedad (dårligere ratingkarakter), og "opskrivninger" på låntagere, som vandrer opad (bedre ratingkarakter). Tilsynet er fortsat af den opfattelse, at det er i overensstemmelse med reglerne at basere sin model for beregning af gruppevise nedskrivninger på bruttovandringer. Ved en bruttotilgang vil de samlede gruppevise nedskrivninger udgøres af summen af de enkelte låntageres forværring i ratingklasserne uden hensyntagen til, at andre låntagere i perioden har fået en bedre rating. Finansrådet har imidlertid præsenteret tilsynet for to nettotilgange (A og B), jf. nedenfor, som tilsynet ligeledes har accepteret, idet de begge bygger på, at der holdes styr på den enkelte låntagers vandring siden første indregning og frem til statustidspunktet. Efter begge nettotilgange skyldes en gruppevis nedskrivning således, at der for nogle kunder er sket en forværring siden første indregning, som ikke opvejes af den forbedring, andre kunder i samme gruppe har oplevet siden deres første indregning. Finansrådets tilgange bygger således ikke kun på, hvor mange låntagere der pt. er placeret i de forskellige klasser uden hensyntagen til, hvor låntagerne er vandret fra siden første indregning og siden seneste vurde-

12 11 ringstidspunkt. Var det tilfældet, ville tilgangene ikke kunne accepteres af tilsynet. Hvad enten en bruttotilgang eller de af Finansrådet præsenterede nettotilgange anvendes, skal der således holdes styr på den enkelte låntagers vandring siden første indregning og frem til statustidspunktet. Forskellen på bruttotilgangen og de af Finansrådet præsenterede nettotilgange er hermed alene, at der ved nettotilgangene tillades modregning (nettoficering) mellem nedskrivningerne på visse låntagere og "opskrivninger" på visse andre låntagere. Efter Finansrådets nettotilgang A tillades "nettoficering" mellem låntagere, som oprindeligt var placeret i samme ratingklasse. Er to låntagere f.eks. begge placeret i ratingklasse 2 oprindeligt, og er den ene på vurderingstidspunktet vandret til klasse 1, mens den anden låntager er vandret til klasse 3, kan der foretages modregning mellem nedskrivningen på sidstnævnte og "opskrivningen" på førstnævnte. Efter Finansrådets nettotilgang B tillades "nettoficering" mellem låntagere, som aktuelt (på balancedagen) er placeret i samme ratingklasse. Er to låntagere på vurderingstidspunktet begge placeret i ratingklasse 2, og er den ene vandret fra klasse 1, mens den anden er vandret fra klasse 3, kan der foretages modregning mellem nedskrivningen på førstnævnte og "opskrivningen" på sidstnævnte. Det er Finanstilsynets opfattelse, at begge de af Finansrådets nettotilgange kan accepteres, idet tilsynet har forstået, at begge tilgange bygger på, at der kun beregnes en "gruppevis nedskrivning" på et udlån/en låntager, hvis kunden siden første indregning er vandret til en dårligere ratingklasse, der kun foretages modregning mellem udlån/låntagere, som oprindeligt (nettotilgang A) henholdsvis aktuelt (nettotilgang B) er placeret i samme gruppe (klasse), og altså ikke foretages modregning mellem udlån/låntagere i forskellige grupper, der ikke kan foretages opskrivning af en gruppe (defineret efter tilgang A eller B) som helhed, samt at

13 12 låntagere, om hvilke der foreligger information, som identificerer tab, fjernes fra deres respektive grupper og i stedet gøres til genstand for individuel vurdering og nedskrivning. Blandt andet fordi det kan medføre store forskelle i de gruppevise nedskrivninger, om der anvendes en bruttotilgang, nettotilgang A eller nettotilgang B, skal et institut i anvendt regnskabspraksis beskrive den af metoderne, der er anvendt. Efter tilsynets opfattelse er der således tale om et forhold, der skal beskrives i afsnittet om anvendt regnskabspraksis i henhold til IAS 1, afsnit og regnskabsbekendtgørelsens Øvrige forhold vedrørende gruppevise nedskrivninger I det følgende behandler tilsynet enkelte yderligere forhold vedrørende gruppevise nedskrivninger, som ikke blev behandlet i Finansrådets brev Opgørelse af udlåns effektive rente Finanstilsynet har konstateret, at der hos flere institutter hersker tvivl om, hvorledes et udlåns effektive rente skal opgøres, herunder især om den opgjorte effektive rente skal korrigeres for de oprindelige tabsforventninger på tidspunktet for første indregning. Finanstilsynet gør derfor opmærksom på, at der ikke skal tages hensyn til de oprindelige tabsforventninger ved opgørelse af den effektive rente. Dette fremgår af IAS 39, afsnit 9 11 : "...Ved beregning af den effektive rente skal virksomheden foretage skøn over pengestrømme under hensyntagen til alle kontraktlige vilkår for det finansielle instrument (eksempelvis førtidig indfrielse, call-optioner og lignende optioner), men ikke til fremtidige kredittab." Baggrunden for, at der ikke skal korrigeres for de oprindelige tabsforventninger, er, at det antages, at der ved fastlæggelse af renten (risikopræmien) er taget hensyn til de oprindelige tabsforventninger på kunden "Emergence-perioden" I afsnit om beregning af nutidsværdien af de forventede fremtidige betalingsstrømme på baggrund af Basel II parametre i en ratingmodel omtaltes den såkaldte "emergence-periode". Herved forstås den periode, hvor en tabshændelse vurderes at have indvirkning på de forventede fremtidige betalingsstrømme. Efter perioden forventes alle tab som følge af tabshændelsen således at være individualiseret. 11 Eftersom de danske regler i forhold til gruppevise nedskrivninger er IFRS-forenelige gælder dette også for institutter, der aflægger regnskab efter regnskabsbekendtgørelsen.

14 13 Det er tilsynets opfattelse, at det ligeledes kan være relevant at tage hensyn til "emergence-perioden" i en segmenteringsmodel. Baggrunden er imidlertid en anden end under ratingtilgangen, hvor der alene tages hensyn til emergence-perioden for at korrigere PD og LGD. I det følgende gives et eksempel for at illustrere problemstillingen: Der indtræffer en tabshændelse i form af en markant stigning i benzinprisen, som påvirker en række vognmænd negativt. I ratingmodellen, hvor vognmændene ikke er placeret i en gruppe for sig, medfører hændelsen, at vognmændene som følge af dårlige økonomiske nøgletal hver især vandrer til dårligere ratingklasser. Denne migration til dårligere ratingklasser medfører objektiv indikation for værdiforringelse og efterfølgende, at der beregnes en gruppevis nedskrivning i ratingmodellen. I segmenteringsmodellen vil den samme hændelse (markant stigning i benzinprisen) ligeledes føre til en gruppevis nedskrivning, men modsat ratingtilgangen er "benzinprisen" den forklarende variabel og ikke vognmændenes økonomiske nøgletal. I segmenteringsmodellen er instituttets historiske tabserfaringer således kendskabet til sammenhængen mellem udviklingen i benzinprisen og det forhold, at instituttet lider tab. Ved kombination af disse erfaringer med den aktuelle markante prisstigning haves grundlaget for indregning af en nedskrivning på gruppen af vognmænd. (I eksemplet antages det for enkelthedens skyld, at den eneste parameter, som anvendes for gruppen af vognmænd, er benzinprisen). I eksemplet forbliver benzinprisen på det høje niveau, hvilket som forventet medfører, at nogle vognmænd tages ud til individuel vurdering og nedskrivning i de efterfølgende perioder. Efter x perioder er alle individuelt værdiforringede vognmænd identificeret, og de resterende vognmænd er ikke længere påvirket af den markante stigning i benzinprisen, fordi de har formået at overvælte prisstigningen på kunderne eller på anden vis har tilpasset sig det nye prisniveau. I ratingmodellen vil de resterende vognmænd derfor migrere tilbage til de bedre ratingklasser i takt med, at deres økonomiske nøgletal igen forbedres. Den gruppevise nedskrivning på de resterende vognmænd vil herved automatisk blive tilbageført. I segmenteringsmodellen vil de resterende vognmænd imidlertid fortsat være omfattet af en nedskrivning som følge af ovennævnte historiske sammenhæng mellem benzinprisen og instituttets tabserfaringer, idet benzinprisen er forblevet på samme niveau. En nedskrivning, det ikke vil være korrekt at opretholde, da vognmændenes økonomiske situation ikke længere er forringet.

15 14 I eksemplet vil det derfor alt andet lige være relevant at tage hensyn til "emergence-perioden" i segmenteringsmodellen, idet den gruppevise nedskrivning ikke automatisk tilbageføres, selvom låntagernes økonomiske nøgletal igen er forbedret. Der vil også kunne opstilles andre eksempler, hvor de resterende låntagere i en gruppe fortsat er negativt påvirket af en hændelse, selvom en række låntagere er identificeret, udtaget til individuel vurdering og individuelt nedskrevet. I sådanne eksempler vil "emergence-perioden" omfatte udlånenes resterende levetid. Hvorvidt der skal tages hensyn til emergence-perioden, må derfor afhænge af, hvilken type hændelse der er tale om, og instituttets specifikke erfaringer med de forskellige hændelsestypers emergence-periode. Tilsynet kan ikke på forhånd udelukke, at en segmenteringsmodel kan være designet således, at en gruppevis nedskrivning på ikkeværdiforringede kunder som i eksemplet, automatisk vil blive tilbageført, og at det derfor ikke er relevant at tage yderligere hensyn til "emergenceperioden". Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis andre parametre (i eksemplet var alene benzinprisen en parameter) eller hyppige genberegninger af sammenhængene mellem værdierne af de forklarende variable og bankens tab medfører, at den ikke-relevante nedskrivning automatisk tilbageføres. Finanstilsynet har forståelse for, hvis et instituts model ved udarbejdelse af årsrapporten for 2007 ikke tager eller kun delvist tager hensyn til virkningen af "emergence-perioden". 2. Øvrige regnskabsforhold Øvrige regnskabsforhold omfatter nogle af de forhold, som Finanstilsynet i øvrigt er blevet opmærksomme på i forbindelse med regnskabskontrollen i Beskrivelse af væsentlige indregningsmetoder og målegrundlag i anvendt regnskabspraksis I henhold til IAS 1, afsnit , og regnskabsbekendtgørelsens 85, stk. 1, skal et institut i et særskilt afsnit i årsrapporten redegøre for alle væsentlige indregningsmetoder og målegrundlag, der er anvendt på posterne i balance, resultatopgørelse og noter. Efter tilsynets opfattelse er der tale om et meget vigtigt afsnit, da det er ved læsning af dette afsnit, at regnskabsbrugerne skal blive i stand til at

16 15 forstå, hvorledes de forskellige beløb i instituttets årsrapport er fremkommet. Ved kontrollen af årsrapporterne for 2006 har tilsynet i en række tilfælde imidlertid konstateret, at beskrivelsen af anvendt regnskabspraksis efter tilsynets opfattelse ikke giver regnskabsbrugerne denne fornødne støtte. I flere tilfælde er anvendt regnskabspraksis alene en gengivelse af regnskabsreglerne uden oplysning om de underliggende metoder, forudsætninger mv., som instituttet har anvendt, og som er afgørende for forståelse af de indregnede beløb. I andre tilfælde er afsnittet alene en afskrift af modelregnskaber fra revisionsfirmaer uden, at der er foretaget tilpasning til de aktiver og forpligtelser, som instituttet rent faktisk har, og uden, at der er foretaget tilpasning til de metoder og fremgangsmåder, der rent faktisk er anvendt. På den baggrund gør tilsynet opmærksom på, at alle væsentlige indregningsmetoder og målegrundlag skal omtales i afsnittet om anvendt regnskabspraksis, jf. ovenfor. En mangelfuld beskrivelse af anvendt regnskabspraksis i årsrapporten for 2007 vil af tilsynet blive betragtet som en fejl. Som et eksempel på, hvad et institut efter tilsynets opfattelse alt andet lige vil skulle omtale i årsrapporten for 2007, er den metode, der er anvendt ved beregning af individuelle nedskrivningsbehov. De forventede fremtidige betalingsrækker vil således kunne opstilles såvel på baggrund af det mest sandsynlige udfald som på baggrund af sandsynlighedsvægtede scenarier, jf. Fondsrådets tidligere afgørelse herom 12. Der er tale om to metoder/fremgangsmåder, som efter tilsynet opfattelse vil kunne medføre ret forskellige nedskrivningsbehov, hvorfor det er relevant, at den valgte fremgangsmåde beskrives, ligesom målegrundlaget skal oplyses (f.eks. hvordan man når frem til risikovægtene ved anvendelse af sandsynlighedsvægtede scenarier). Et andet eksempel på et område, som efter tilsynets opfattelse skal beskrives i årsrapporten for 2007, er metoden for beregning af gruppevise nedskrivninger (rating, segmentering, brutto-, nettotilgange mv.). De forskellige metoder/fremgangsmåder for beregning af gruppevise nedskrivninger kan således ligeledes medføre meget forskellige nedskrivningsbehov. 12 Se evt. "afgørelser", "væsentlige og eller principielle overtrædelser" og afgørelsen benævnt "pengeinstituts beregning af nedskrivningsbehov på udlån (anvendelse af sandsynlighedsvægtede scenarier).

17 Beskrivelse af usikkerhed ved indregning og måling Det fremgår af 131, stk. 1, nr. 2, i regnskabsbekendtgørelsen, at ledelsesberetningen skal beskrive usikkerhed ved indregning og måling, så vidt muligt med angivelse af beløb. Finanstilsynet har ved kontrollen af flere institutters årsrapporter for 2006 konstateret, at ledelsesberetningerne ikke indeholdt en sådan beskrivelse. Hermed gør tilsynet derfor opmærksom på bestemmelsen. I den forbindelse gør tilsynet ligeledes opmærksom på, at lov om finansiel virksomhed 185, stk. 1, omhandlende ledelsespåtegningen er ændret. Ved ændringen er det blandt andet tilføjet (nr. 3), at det i ledelsespåtegningen også skal erklæres, hvorvidt ledelsesberetningen indeholder en retvisende gennemgang af udviklingen i virksomheden og en beskrivelse af virksomhedens væsentligste risici og usikkerhedsfaktorer. Ændringen trådte i kraft den 1. november 2007 og finder således anvendelse for årsrapporterne for Omvurdering af domicilejendomme Finanstilsynet henleder opmærksomheden på, at domicilejendomme efter regnskabsbekendtgørelsens 61 løbende skal måles til omvurderet værdi, som er dagsværdien på omvurderingstidspunktet, og at omvurderingen skal foretages så hyppigt, at den regnskabsmæssige værdi ikke afviger væsentligt fra domicilejendommens dagsværdi på balancetidspunktet. Finanstilsynet har konstateret tilfælde, hvor der ikke har været foretaget ændring af den omvurderede værdi i flere på hinanden følgende år med den begrundelse, at der ikke i det pågældende område har været grundlag for ændringer i den omvurderede værdi som følge af stagnation i ejendomspriserne. Tilsynet gør i den forbindelse opmærksom på, at institutterne ved hver regnskabsaflæggelse skal foretage en vurdering af, om der er behov for regulering af den omvurderede værdi. Institutterne skal ligeledes være opmærksomme på, at den regnskabsmæssige værdi på balancetidspunktet er den omvurderede værdi efter fradrag af efterfølgende akkumulerede afskrivninger, og at det er denne nettoværdi, der i henhold til 61 ikke må afvige væsentligt fra dagsværdien. Dagsværdien på omvurderingstidspunktet af domicilejendomme skal opgøres i henhold til bilag 8 til regnskabsbekendtgørelsen, hvilket skal fremgå af beskrivelsen af anvendt regnskabspraksis. I noteoplysningerne skal det herudover anføres, hvorvidt eksterne eksperter har været involveret i målingen af domicilejendomme samt gives oplysning om de gjorte

18 17 forudsætninger, herunder f.eks. hvilket forrentningskrav, der er lagt til grund ved målingen af den omvurderede værdi. 2.4 Egenkapitalopgørelse og præsentation af korrektion af væsentlige fejl Ifølge regnskabsbekendtgørelsens 36, stk. 1, nr. 5, skal årsrapporten indeholde en opgørelse over bevægelserne på egenkapitalen, jf. lov om finansiel virksomhed 183, stk. 1. Et af de elementer, der skal indgå i egenkapitalopgørelsen, er effekten af korrektioner af fejl, såfremt det konstateres, at tidligere årsrapporter har været påvirket af væsentlige fejl. Finanstilsynet har i en række tilfælde, hvor pengeinstitutter i 2006 har offentliggjort korrigerende/supplerende oplysninger til årsrapporten for 2005 konstateret, at pengeinstitutterne ikke havde udarbejdet årsrapporten for 2006 således, at effekten af fejl kunne aflæses i egenkapitalopgørelsen for De pågældende pengeinstitutter havde alene foretaget korrektion af sammenligningstal, noter og femårsoversigter mv. i årsrapporten for 2006 i overensstemmelse med regnskabsbekendtgørelsens 82, stk. 1. Dette er imidlertid ikke tilstrækkeligt, idet de supplerende/korrigerende oplysninger ikke er at betragte som en integreret del af en allerede aflagt årsrapport. Effekten af fejlkorrektionen skulle derfor tillige have været vist i årsrapporten for 2006 som en korrektion af primoegenkapitalen, idet 2006 var det år, hvori fejlen blev konstateret. Det fremgår således også af 188, stk. 1, nr. 9, i lov om finansiel virksomhed, at primobalancen for regnskabsåret skal svare til ultimobalancen for det foregående regnskabsår. Primoegenkapitalen i opgørelsen over bevægelser på egenkapitalen, skal således svare til ultimoegenkapitalen i henhold til den senest på generalforsamlingen godkendte årsrapport. Det skal af teksten i egenkapitalopgørelsen fremgå, at der er tale om rettelse af en fejl, hvorfor f.eks. en betegnelse som "regulering vedrørende tidligere år" ikke er anvendelig. Finanstilsynet har endvidere konstateret, at en del pengeinstitutter har vist egenkapitalopgørelsen som en note til balancen. Ifølge regnskabsbekendtgørelsen er egenkapitalopgørelsen at betragte som et element af årsrapporten således som f.eks. ledelsesberetning, resultatopgørelse og balance og kan derfor ikke vises som en note. 2.5 Anvendelse af overtagelsesmetoden ved virksomhedsovertagelser

19 18 Finanstilsynet ønsker at understrege, at hovedreglen 13 ved virksomhedssammenslutninger er, at overtagelsesmetoden skal anvendes, jf. 145 i regnskabsbekendtgørelsen. Metoden indebærer, at de overtagne aktiver og forpligtelser skal indregnes og måles til disses dagsværdi på erhvervelsestidspunktet. Overtagne aktiver og forpligtelser, der ikke tidligere har været målt til dagsværdi (men derimod til fx amortiseret kostpris, kostpris eller omvurderet værdi), vil således skulle indregnes i den overtagende virksomheds balance til en værdi, som vil kunne afvige fra den regnskabsmæssige værdi i den overtagne virksomhed. Derudover skal den overtagende virksomhed i forbindelse med allokering af købesummen identificere andre aktiver, der skal indregnes i den overtagende virksomheds balance, men som ikke tidligere kunne indregnes i den overtagne virksomheds balance. Disse andre aktiver vil ofte være immaterielle aktiver. Tilsvarende skal den overtagende virksomhed identificere og indregne eventualforpligtelser, som ikke tidligere kunne indregnes i den overtagne virksomheds balance. Til yderligere orientering skal tilsynet oplyse, at reglerne for den regnskabsmæssige behandling af virksomhedsovertagelser og fusioner m.v. 14 er blevet justeret i forhold til tidligere gældende regler. Det fremgår nu eksplicit af 146, stk. 2, at sammenlægningsmetoden efter tilladelse fra Finanstilsynet kan anvendes i forbindelse med fusioner eller koncernetableringer, der ligger uden for anvendelsesområdet for IFRS 3. Eksempler herpå er, at de sammensluttende virksomheder er underlagt fælles kontrol, at de sammensluttede virksomheder er gensidige virksomheder, eller at virksomhederne sammensluttes ved aftale uden opnåelse af en ejerinteresse. Justeringen giver Finanstilsynet mulighed for at give dispensation fra anvendelse af overtagelsesmetoden, eksempelvis ved sammenslutning af to sparekasser. I forbindelse med fusioner eller koncernetableringer, hvor to virksomheder begge er underlagt fælles kontrol, kan sammenlægningsmetoden uden videre anvendes. I disse tilfælde er det således ikke nødvendigt at søge Finanstilsynet om tilladelse til at anvendes sammenlægningsmetoden. 2.6 Oplysning om incitamentsprogrammer 13 Dette har været gældende siden 1. januar og 146 i henholdsvis bekendtgørelse nr af 13. december 2006 og bekendtgørelse nr af 26. oktober 2007.

20 19 Det fremgår af regnskabsbekendtgørelsens 121, stk. 2, 3. pkt., at institutterne skal give oplysninger om eventuelle incitamentsprogrammer for ledelsesmedlemmer. Finanstilsynet har imidlertid konstateret flere tilfælde, hvor institutter i deres årsrapporter for 2006 ikke har afgivet tilstrækkelige oplysninger om incitamentsprogrammer. Hermed understreger Finanstilsynet derfor, at kravet indebærer, at der skal oplyses om eksisterende aktieoptioner, warrants, bonusprogrammer osv. Alle oplysninger, der er nødvendige for at kunne vurdere værdien af programmet, skal gives. Hvis et institut eksempelvis anvender aktieoptioner i et incitamentsprogram til ledelsen, og instituttet anvender en Black-Scholes model til opgørelse af programmets dagsværdi, så er det Finanstilsynets opfattelse, at der f.eks. skal gives oplysning om optionernes udnyttelseskurs (exercise price), optionernes løbetid, den underliggende aktiekurs, volatiliteten og den risikofrie rentesats Henlæggelse af nettoopskrivning til reserve efter indre værdis metode I henhold til regnskabsbekendtgørelsens 56, stk. 4, skal et beløb svarende til regnskabsårets nettoopskrivning henlægges til reserven for nettoopskrivning efter indre værdis metode. I tilfælde af nettounderskud 15 i de virksomheder, der måles efter indre værdis metode, skal et beløb svarende til regnskabsårets nettonedskrivning, indregnes og fradrages i en positiv reserve. Overstiger beløbet for nettonedskrivning den positive reserve inden fradraget, skal kun den del af nettonedskrivningen, der svarer til reserven, fragå denne. Formålet med binding af opskrivninger er, at der ikke skal kunne ske udlodning af midler til ejerne på baggrund af urealiserede gevinster. Først når gevinsterne er realiseret (typisk ved modtagelse af udbytte) skal reserven opløses, og midlerne kan udloddes til ejerne som udbytte m.v. Bindingsreglerne er således selskabsretlige beskyttelsesforanstaltninger af kreditorer. Det er tilsynets opfattelse, at en nøje efterlevelse af regnskabsbekendtgørelsens ordlyd kan føre til et ikke tilsigtet resultat. Såfremt en dattervirksomhed har et underskud i år 1 på 100, skal dette beløb fradrages i modervirksomhedens frie reserver. Har dattervirksomheden efterfølgende i år 2 et overskud på 100, skal dette beløb henlægges til reserve for netto- 15 Det forudsættes her, at der i øvrigt ikke forekommer egenkapitalbevægelser i virksomhederne.

21 20 opskrivning efter indre værdis metode. Denne reserve kan ikke anvendes til udbytte og kan kun frigøres ved udbytte fra tilknyttede virksomheder (eller anvendes til dækning af modervirksomhedens underskud). Da dattervirksomheden, såfremt den er stiftet uden overkurs, efter år 2 ikke har nogen udbyttemulighed, ses der ikke umiddelbart at være nogen begrundelse for, at der i modervirksomheden skal etableres en bunden reserve på 100 i år 2, som bestemmelsens ordlyd kræver. Efter tidligere gældende regnskabsbestemmelser var der kun krav om henlæggelse til reserve for opskrivning efter indre værdis metode, såfremt det akkumulerede nettoresultat var positivt. Efter de nugældende regler skal der foretages henlæggelse, såfremt årets nettoresultat er positivt. Regnskabsbestemmelserne for de finansielle virksomheder er på dette punkt udformet, så de svarer til den tilsvarende bestemmelse i årsregnskabsloven. Af bemærkningerne til de ændrede regnskabsregler, som blev gjort gældende fra 1. januar 2005, fremgår det, at der er tale om en videreførelse af de tilsvarende regler i de tidligere gældende regnskabsbekendtgørelser. Der synes således ikke at være tilsigtet nogen stramning af reglerne omkring binding. På den baggrund vil Finanstilsynet udstede en ændringsbekendtgørelse, hvorefter bestemmelsen ændres med virkning for årsrapporterne for 2007, således at der alene skal foretages henlæggelse, såfremt der er tale om et akkumuleret positivt nettoresultat. 2.8 Elektronisk indsendelse af års- og delårsrapporter Finanstilsynet henleder opmærksomheden på, at det vil blive muligt at indsende såvel års- som delårsrapporter elektronisk til Finanstilsynet. Yderligere oplysninger om denne mulighed vil fremgå af Finanstilsynets hjemmeside. 2.9 Ledelsespåtegning af halvårs- og kvartalsrapporter Med de nye regnskabsbestemmelser, som trådte i kraft den 1. januar 2007, er der stillet krav om, at institutternes halvårsrapporter ud over en ledelsesberetning også skal indeholde en ledelsespåtegning. Indholdet af denne ledelsespåtegning skal opfylde kravene i 185 i lov om finansiel virksomhed. Finanstilsynet har i flere tilfælde konstateret, at indsendte halvårsrapporter ikke har været forsynet med en ledelsespåtegning, ligesom nogle alene har indeholdt en påtegning fra instituttets daglige ledelse.

22 21 Tilsynet gør derfor opmærksom på, at halvårsrapporter skal være forsynet med en ledelsespåtegning omfattende såvel bestyrelse som direktion. Aflægger instituttet kvartalsregnskaber, skal disse også indeholde en ledelsespåtegning, der opfylder kravene i henhold til 185 i lov om finansiel virksomhed. Finanstilsynet gør i øvrigt opmærksom på, at det ikke er nødvendigt, at de enkelte ledelsesmedlemmers underskrift er påført den indsendte års- /delårsrapport, men at det er tilstrækkeligt, at instituttet opbevarer et underskrevet eksemplar af års-/delårsrapporten Sammenligningstal i halvårs- og kvartalsrapporter I henhold til regnskabsbekendtgørelsens 148 skal halvårsrapporten indeholde en resultatopgørelse for perioden 1. januar til 30. juni med sammenligningstal for den tilsvarende periode året før. Herudover skal halvårsrapporten indeholde en balance pr. 30. juni med sammenligningstal pr. 31. december for året før. Finanstilsynet har i flere tilfælde konstateret, at institutter ikke har medtaget sammenligningstal pr. 31. december, men derimod sammenligningstal pr. 30. juni for året før. Efter regnskabsbekendtgørelsens 148, stk. 1, er der ikke krav om sammenligningstal for balancen pr. 30. juni for året før, men for balancen pr. 31. december. Finanstilsynet gør derfor opmærksom på kravene om oplysning om sammenligningstal i regnskabsbekendtgørelsens 148. Aflægges en kvartalsrapport skal den indeholde en resultatopgørelse for perioden fra 1. januar til balancedagen (31. marts eller 30. september) med sammenligningstal for den tilsvarende periode året før. Herudover skal kvartalsrapporten indeholde en balance pr. balancedagen (31. marts eller 30. september) med sammenligningstal pr. 31. december for året før. I tilfælde af at der tale om en koncern, kan modervirksomheden udelade sit eget regnskab, således at kvartalsrapporten alene omfatter koncernregnskabet.

Notat om ikke anvendelige fremgangsmåder ved opgørelse af værdien af udlån i forbindelse med udarbejdelse af åbningsbalancen pr. 1.

Notat om ikke anvendelige fremgangsmåder ved opgørelse af værdien af udlån i forbindelse med udarbejdelse af åbningsbalancen pr. 1. Finanstilsynet 8. juli 2005 FIRA J.nr.122-0031 /mt Notat om ikke anvendelige fremgangsmåder ved opgørelse af værdien af udlån i forbindelse med udarbejdelse af åbningsbalancen pr. 1. januar 2005 Indledning

Læs mere

Antal virksomheder. Emne Beskrivelse Bestemmelse

Antal virksomheder. Emne Beskrivelse Bestemmelse Her er tale om overtrædelser i perioden 1. oktober til 31. december 2006, hvor Fondsrådet har vurderet, at de konstaterede fejl og mangler ikke har kunnet påvirke investorernes stillingtagen. Fondsrådet

Læs mere

Orienteringsbrev fra Finanstilsynet om regnskabsaflæggelse. m.fl. 1. Værdiansættelse af landbrugsjord

Orienteringsbrev fra Finanstilsynet om regnskabsaflæggelse. m.fl. 1. Værdiansættelse af landbrugsjord 20. december 2012 Ref. MMA J.nr.10122-0002 Orienteringsbrev fra Finanstilsynet om regnskabsaflæggelse for 2012 for kreditinstitutter m.fl. I dette brev orienteres om forhold kreditinstitutterne skal være

Læs mere

Bekendtgørelse om finansielle rapporter for forvaltere af alternative investeringsfonde

Bekendtgørelse om finansielle rapporter for forvaltere af alternative investeringsfonde Bekendtgørelse om finansielle rapporter for forvaltere af alternative investeringsfonde I medfør af 131, stk. 6, 132, stk. 1, og 190, stk. 4, i lov nr. 598 af 12. juni 2013 om forvaltere af alternative

Læs mere

BNC Holding ApS Markskellet 4 Bønnerup Strand 8585 Glesborg CVR-nr.: 29 81 23 22

BNC Holding ApS Markskellet 4 Bønnerup Strand 8585 Glesborg CVR-nr.: 29 81 23 22 CVR-nr.: 29 81 23 22 ÅRSRAPPORT 1. juli 2014 til 30. juni 2015 (7. regnskabsår) Godkendt på selskabets generalforsamling, den 12. december 2015 Kirsten Kaagh Mogensen Dirigent Indholdsfortegnelse Selskabsoplysninger...

Læs mere

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2005

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2005 Side 1 af 9 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1067 København K 20. april 2005 Kvartalsrapport for 1. kvartal 2005 Regnskabet i mio. kr. 1. kvt. 2005 1. kvt. 2004 Hele 2004 Netto rente- og gebyrindtægter

Læs mere

Krogh Ejendomme ApS CVR-nr. 28 12 84 52

Krogh Ejendomme ApS CVR-nr. 28 12 84 52 Krogh Ejendomme ApS CVR-nr. 28 12 84 52 Årsrapport 2012 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 22. maj 2013. Jan Krogh Dirigent Indholdsfortegnelse Side Påtegninger

Læs mere

Tilskud fra moder- til dattervirksomhed Tilskud fra datter- til modervirksomhed Tilskud fra én dattervirksomhed til en anden dattervirksomhed

Tilskud fra moder- til dattervirksomhed Tilskud fra datter- til modervirksomhed Tilskud fra én dattervirksomhed til en anden dattervirksomhed 28. april 2009 /jcn Sag 2008-16.095 Notat om selskabsretlig og regnskabsretlig regulering af tilskud indenfor en koncern Det er gennem de senere år blevet mere aktuelt at yde tilskud mellem virksomheder

Læs mere

Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter

Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter Deloittes pengeinstitutgruppe Deloittes kommentarer til halvårsrapporten for 2015 for pengeinstitutter 1. januar 30. juni 2015 Revision. Skat. Consulting. Corporate Finance Deloittes kommentarer til halvårsrapport

Læs mere

Regnskabskontrol af Nykredit Realkredit A/Skoncernens årsrapport for 2014, kvartalsrapport for 1. kvartal 2015 og halvårsrapport for 1.

Regnskabskontrol af Nykredit Realkredit A/Skoncernens årsrapport for 2014, kvartalsrapport for 1. kvartal 2015 og halvårsrapport for 1. Bestyrelsen og direktionen for Nykredit Realkredit A/S Kalvebod Brygge 1-3 1780 København V 21. december 2015 J.nr. 6848-0029 Regnskabskontrol af Nykredit Realkredit A/Skoncernens årsrapport for 2014,

Læs mere

Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport

Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport Bestyrelsen og direktionen for Danske Bank A/S 19. januar 2015 Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport for 2013 Finanstilsynet har foretaget en delvis 1 regnskabskontrol af Danske Bank A/S (Danske

Læs mere

K 711 ApS. Årsrapport 1. juli 2012-30. juni 2013. Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 10/09/2013

K 711 ApS. Årsrapport 1. juli 2012-30. juni 2013. Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 10/09/2013 K 711 ApS Årsrapport 1. juli 2012-30. juni 2013 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 10/09/2013 Olaf Hedegaard Dirigent Side 2 af 13 Indhold Virksomhedsoplysninger

Læs mere

Ejendomsselskabet Østerport 2, Rudkøbing ApS Å R S R A P P O R T

Ejendomsselskabet Østerport 2, Rudkøbing ApS Å R S R A P P O R T Ejendomsselskabet Østerport 2, Rudkøbing ApS CVR 29 69 00 22 Å R S R A P P O R T 2 0 1 2 6. regnskabsår Godkendt på generalforsamling, afholdt den 12. februar 2013. Dirigent: S. E. Kracht c/o Svendborg

Læs mere

Andersen & Busch ApS. Årsrapport 18. september 2013-31. december 2014

Andersen & Busch ApS. Årsrapport 18. september 2013-31. december 2014 Andersen & Busch ApS Årsrapport 18. september 2013-31. december 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 02/05/2015 Jesper Galle Dirigent Side 2 af 14 Indhold

Læs mere

IFRS-STANDARDER OG FORTOLKNINGSBIDRAG (GODKENDT AF EU) Siden udsendelsen af IFRS-NYT 2010-02 har EU godkendt følgende ændringer til IFRS:

IFRS-STANDARDER OG FORTOLKNINGSBIDRAG (GODKENDT AF EU) Siden udsendelsen af IFRS-NYT 2010-02 har EU godkendt følgende ændringer til IFRS: IFRS-nyt 2010-03 Faglig udviklingsafdeling IFRS-NYT 2010-03 Indhold: Ny IFRS: IFRS-standarder og fortolkningsbidrag (godkendt af EU) Kommende ændringer af IFRS-standarder. Temaer: Tema I: Fokusområder

Læs mere

Dronninglund Sparekasse

Dronninglund Sparekasse Halvårsrapport pr. 30.06.2015 Dronninglund Sparekasse CVR: 5894 3010 www.dronspar.dk Indholdsfortegnelse Side Ledelsespåtegning 2 Ledelsesberetning 3 Anvendt regnskabspraksis 8 Resultat- og totalindkomstopgørelse

Læs mere

K 711 ApS. Årsrapport 1. juli 2011-30. juni 2012. Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 14/09/2012

K 711 ApS. Årsrapport 1. juli 2011-30. juni 2012. Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 14/09/2012 K 711 ApS Årsrapport 1. juli 2011-30. juni 2012 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 14/09/2012 Olaf Hedegaard Dirigent Side 2 af 14 Indhold Virksomhedsoplysninger

Læs mere

Norddan-Søndervig ApS CVR-nr. 26 27 37 06

Norddan-Søndervig ApS CVR-nr. 26 27 37 06 Norddan-Søndervig ApS CVR-nr. 26 27 37 06 Årsrapport 2012/13 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 8. januar 2014. Keld Hansen dirigent Harbogade 51 6990 Ulfborg

Læs mere

NÆSBYLUND HOLDING ApS

NÆSBYLUND HOLDING ApS NÆSBYLUND HOLDING ApS Årsrapport for 1. januar - 31. december 2013 (13. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 24/4 2014 Ruth Hessel Madsen dirigent

Læs mere

Vejsmose Holding ApS CVR-nr. 31 36 64 88

Vejsmose Holding ApS CVR-nr. 31 36 64 88 CVR-nr. 31 36 64 88 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 23.07.15 Ricki Vejsmose Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB

Læs mere

Modeller for gruppevise nedskrivninger beskriver sammenhængen mellem forhold (forklarende faktorer) og efterfølgende tab på udlån.

Modeller for gruppevise nedskrivninger beskriver sammenhængen mellem forhold (forklarende faktorer) og efterfølgende tab på udlån. Til bestyrelsen og direktionen 17. december 2008 Ref. LOE/BIJ J.nr. 10122-0002 Orienteringsskrivelse fra Finanstilsynet i forbindelse med regnskabsaflæggelsen for 2008 1. Gruppevise nedskrivninger I Finanstilsynets

Læs mere

Boghandler Henning Clausens Fond. Årsrapport 2013

Boghandler Henning Clausens Fond. Årsrapport 2013 Boghandler Henning Clausens Fond CVR-nr. 35 40 50 62 Årsrapport 2013 (1. regnskabsår) Årsrapporten er godkendt på fondens årsmøde den 8/5 2014 Knud Ove Christensen Dirigent Jens Baggesens Vej 90N, 8200

Læs mere

k e n d e l s e: Ved brev af 29. april 2013 har Revisortilsynet klaget over statsautoriseret revisor Claus Witt, jf. revisorlovens 43, stk. 3.

k e n d e l s e: Ved brev af 29. april 2013 har Revisortilsynet klaget over statsautoriseret revisor Claus Witt, jf. revisorlovens 43, stk. 3. Den 19. februar 2014 blev i sag 72/2013 Revisortilsynet mod Statsautoriseret revisor Claus Witt afsagt sålydende k e n d e l s e: Ved brev af 29. april 2013 har Revisortilsynet klaget over statsautoriseret

Læs mere

Ortopædkirurgisk Klinik Sydhimmerland ApS CVR-nr. 30 71 68 92

Ortopædkirurgisk Klinik Sydhimmerland ApS CVR-nr. 30 71 68 92 Ortopædkirurgisk Klinik Sydhimmerland ApS CVR-nr. 30 71 68 92 Årsrapport for 2011/12 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 24.01.13 Tom Burgdorf Ringstrøm Dirigent STATSAUTORISERET

Læs mere

EJENDOMSSELSKABET HJULMAGERVEJ 58 A/S 24. REGNSKABSÅR

EJENDOMSSELSKABET HJULMAGERVEJ 58 A/S 24. REGNSKABSÅR Tlf: 96 2 76 BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab frederikshavn@bdo.dk Rimmens Alle 89, Box 712 www.bdo.dk DK-99 Frederikshavn CVR-nr. 2 22 26 7222267 EJENDOMSSELSKABET HJULMAGERVEJ 58 A/S ÅRSRAPPORT

Læs mere

Jyske Bank-koncernens kvartalsrapport for 1.-3. kvartal 2005

Jyske Bank-koncernens kvartalsrapport for 1.-3. kvartal 2005 Københavns Fondsbørs BESTYRELSEN Vestergade 8-16 8600 Silkeborg Telefon 89 22 20 01 Telefax 89 22 24 96 E-mail: jyskebank@jyskebank.dk 25.10. Jyske Bank-koncernens kvartalsrapport for 1.-3. kvartal - RESULTAT

Læs mere

Kaffe og Kage ApS Årsrapport for 2013

Kaffe og Kage ApS Årsrapport for 2013 Kaffe og Kage ApS Årsrapport for 2013 CVR-nr. 25 91 26 91 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 23/6 2014 Mikael Lunøe Dirigent Indholdsfortegnelse Side Påtegninger

Læs mere

NÆSBYLUND HOLDING ApS

NÆSBYLUND HOLDING ApS NÆSBYLUND HOLDING ApS Årsrapport for 1. januar - 31. december 2014 (14. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 27/3 2015 Ruth Hessel Madsen dirigent

Læs mere

Aalborg Trading ApS Vester Hedensvej 31, 9362 Gandrup CVR-nr. 32 08 17 03

Aalborg Trading ApS Vester Hedensvej 31, 9362 Gandrup CVR-nr. 32 08 17 03 Vester Hedensvej 31, 9362 Gandrup CVR-nr. 32 08 17 03 Årsrapport for regnskabsåret 01.09.14-31.08.15 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 20.01.16 Thomas Olesen Dirigent Indholdsfortegnelse

Læs mere

MIP Holding Esbjerg ApS

MIP Holding Esbjerg ApS MIP Holding Esbjerg ApS CVR-nr. 31 88 70 97 Årsrapport for 2014 Godkendt på selskabets ordinære generalforsamling, den 29. maj 2015 Som dirigent:... Michael Laugesen Petersen Indholdsfortegnelse Ledelsesberetning

Læs mere

Sydvest Kloakservice ApS

Sydvest Kloakservice ApS Gasse Høje 25, Ullerup 6780 Skærbæk CVR-nr. 33262175 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 29. maj 2015 Jørn Hansen Dirigent Indholdsfortegnelse

Læs mere

Skovslund Holding ApS

Skovslund Holding ApS Skovslund Holding ApS CVR: 27928102 2014 01.01.2014 31.12.2014 en er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den: 1. juni 2015 Jacob Lykke Eriksen side 2 Indhold Påtegninger 3 Ledelsespåtegning

Læs mere

Core Bolig III Investoraktieselskab II. Årsrapport for 2015

Core Bolig III Investoraktieselskab II. Årsrapport for 2015 Core Bolig III Investoraktieselskab II Skoubogade 1, 2., 1158 København K Årsrapport for 2015 CVR-nr. 35 20 64 77 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den / 2016

Læs mere

Årsrapport for 2014/15 28. regnskabsår

Årsrapport for 2014/15 28. regnskabsår Revisionsfirmaet TORBEN JENSEN Godkendt Revisionsanpartsselskab www.torbenjensen.dk CVR.nr. 27521975 Havnepladsen 3 A 7100 Vejle Tlf. 70 20 13 05 Fax 75 85 85 49 E-mail: vejle@torbenjensen.dk Vejlevej

Læs mere

Hobro Boligselskab A/S Adelgade 39, 9500 Hobro (CVR-nr. 20900601)

Hobro Boligselskab A/S Adelgade 39, 9500 Hobro (CVR-nr. 20900601) Adelgade 39, 9500 Hobro (CVR-nr. 20900601) Årsrapport for 2012/13 (15. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 20. september 2013 Erik Henningsen

Læs mere

ABF Digesvalen. Digesvalevej 2-6, 10-12, 16-22, 26-28, 34, Studstrup, 8541 Skødstrup. Årsrapport for 2009/2010. (5. regnskabsår)

ABF Digesvalen. Digesvalevej 2-6, 10-12, 16-22, 26-28, 34, Studstrup, 8541 Skødstrup. Årsrapport for 2009/2010. (5. regnskabsår) Digesvalevej 2-6, 10-12, 16-22, 26-28, 34, Studstrup, 8541 Skødstrup Årsrapport for 2009/2010 (5. regnskabsår) Vedtaget på andelsboligforeningens ordinære generalforsamling, den / 2010 dirigent INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Dantherm Fonden CVR-nr. 87 10 89 10

Dantherm Fonden CVR-nr. 87 10 89 10 CVR-nr. 87 10 89 10 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er godkendt på bestyrelsesmøde, d. 09.03.15 Laurits Toft Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB International - et

Læs mere

MTN Lejebolig ApS CVR-nr. 28 30 55 67

MTN Lejebolig ApS CVR-nr. 28 30 55 67 CVR-nr. 28 30 55 67 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 19.02.15 Morten Taagaard Nielsen Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem

Læs mere

Harmonie Huse ApS Gærdet 9 6715 Esbjerg N. CVR-nummer: 30 70 29 72. ÅRSRAPPORT 1. januar 2012 til 31. december 2012

Harmonie Huse ApS Gærdet 9 6715 Esbjerg N. CVR-nummer: 30 70 29 72. ÅRSRAPPORT 1. januar 2012 til 31. december 2012 Harmonie Huse ApS Gærdet 9 6715 Esbjerg N CVR-nummer: 30 70 29 72 ÅRSRAPPORT 1. januar 2012 til 31. december 2012 (5. regnskabsår) Godkendt på selskabets generalforsamling, den 8/6 2013 Brian Madsen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten

Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten Kurssikringsinstrumenter i årsrapporten Med en voksende globalisering og større samhandel med udenlandske kunder har mange virksomheder behov for og ønske om at sikre virksomheden mod fremtidige udsving

Læs mere

Finansrådets bemærkninger til høring af Finanstilsynets bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl.

Finansrådets bemærkninger til høring af Finanstilsynets bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att. Fuldmægtig Marianne Skou Moltsen Finansrådets bemærkninger til høring af Finanstilsynets bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter

Læs mere

JOB INWEST VIKAR ApS. Årsrapport 1. januar 2014-31. december 2014. Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den

JOB INWEST VIKAR ApS. Årsrapport 1. januar 2014-31. december 2014. Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den JOB INWEST VIKAR ApS Årsrapport 1. januar 2014-31. december 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 01/04/2015 Johnny West Hansen Dirigent Side 2 af 15 Indhold

Læs mere

Ejendomsselskabet Nordtyskland II A/S. Årsrapport for 2015

Ejendomsselskabet Nordtyskland II A/S. Årsrapport for 2015 Ejendomsselskabet Nordtyskland II A/S Skoubogade 1, 2., 1158 København K Årsrapport for 2015 CVR-nr. 29 78 40 51 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den / 2016

Læs mere

LJ DUBAI INVEST APS. Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling, den 9. juni 2015.

LJ DUBAI INVEST APS. Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling, den 9. juni 2015. Tlf.: 96 34 73 00 BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab aalborg@bdo.dk Visionsvej 51 www.bdo.dk DK-9000 Aalborg CVR-nr. 20 22 26 7020222670 LJ DUBAI INVEST APS ÅRSRAPPORT Årsrapport 2014 Årsrapporten

Læs mere

CODA BYG & VVS & ALT TIL BAD ApS

CODA BYG & VVS & ALT TIL BAD ApS CODA BYG & VVS & ALT TIL BAD ApS Årsrapport 26. oktober 2011-31. december 2012 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 20/05/2013 Tino Segebrecht Dirigent (Urevideret)

Læs mere

PROTICA GROUP APS. CVR-nr Regnskabsår. Godkendt på selskabets generalforsamling, den 31. juli Dirigent

PROTICA GROUP APS. CVR-nr Regnskabsår. Godkendt på selskabets generalforsamling, den 31. juli Dirigent Årsrapport for periode 2014 PROTICA GROUP APS CVR-nr. 33 24 65 79 4. Regnskabsår Godkendt på selskabets generalforsamling, den 31. juli 2015 Dirigent -------------------------------------------- Årsrapport

Læs mere

Bojesen Chokolade A/S Vesterbrogade 4 A, 1620 København V

Bojesen Chokolade A/S Vesterbrogade 4 A, 1620 København V Bojesen Chokolade A/S Vesterbrogade 4 A, 1620 København V CVR-nr. 30 71 70 82 Årsrapport 1. januar - 31. december 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den

Læs mere

LED LIGHT DISTRIBUTION ApS

LED LIGHT DISTRIBUTION ApS LED LIGHT DISTRIBUTION ApS Årsrapport 1. januar 2013-31. december 2013 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 26/06/2014 Thomas Juul Jørgensen Dirigent Side 2

Læs mere

S.C. INVEST ApS. Skovholmvej 7 A 2920 Charlottenlund. Årsrapport 1. oktober september 2017

S.C. INVEST ApS. Skovholmvej 7 A 2920 Charlottenlund. Årsrapport 1. oktober september 2017 S.C. INVEST ApS Skovholmvej 7 A 2920 Charlottenlund Årsrapport 1. oktober 2016-30. september 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 06/03/2018 Christian

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 11. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 5/2015 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Ryberg Biler ApS CVR-nr. 30 50 51 82

Ryberg Biler ApS CVR-nr. 30 50 51 82 CVR-nr. 30 50 51 82 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 27.04.15 Per Ryberg Jensen Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB

Læs mere

Guld & Ure City Vest ApS

Guld & Ure City Vest ApS Guld & Ure City Vest ApS CVR-nr. 34 05 24 68 Årsrapport for 2013 (2. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 15/05 2014 Per Borg Dirigent Telefon

Læs mere

AC Lundbæk A/S CVR-nr

AC Lundbæk A/S CVR-nr AC Lundbæk A/S CVR-nr. 28 27 94 77 Årsrapport 1. januar - 31. december 2013 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 14. maj 2014. Claus Lundbæk Dirigent Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ann Holding, Viborg ApS. Egeskovvej 19, 8800 Viborg. Årsrapport for

Ann Holding, Viborg ApS. Egeskovvej 19, 8800 Viborg. Årsrapport for Østergade 130 DK-6900 Skjern Tlf. 88 81 11 88 Fax 76 11 44 01 www.martinsen.dk CVR-nr. 36 56 05 09 Ann Holding, Viborg ApS Egeskovvej 19, 8800 Viborg Årsrapport for 2017 CVR-nr. 39 05 61 86 Årsrapporten

Læs mere

Razz Bolig ApS CVR-nr. 31590663. Årsrapport 2014

Razz Bolig ApS CVR-nr. 31590663. Årsrapport 2014 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR nr. 33963556 Vesterballevej 25A Postboks 454 7000 Fredericia Telefon 75 92 72 22 Telefax 75 93 39 88 www.deloitte.dk Razz Bolig ApS CVR-nr. 31590663

Læs mere

Periodemeddelelse 3. kvartal 2015

Periodemeddelelse 3. kvartal 2015 Periodemeddelelse 3. kvartal 2015 CVR-nr. 65746018 Møns Bank vil åbne filial i Vordingborg hvor Allan Andersen, Mette Frank og Jan Nielsen allerede betjener kunder. Fondsbørsmeddelelse nr. 07/2015 RESUME,

Læs mere

Redegørelse i medfør af konkurslovens 125, stk. 2

Redegørelse i medfør af konkurslovens 125, stk. 2 J.nr.: 8915935 130R/JFR/CHO Redegørelse i medfør af konkurslovens 125, stk. 2 Sparekassen Lolland A/S under konkurs Skifteretten i Nykøbing f. alster - SKS 12-28/2013 Jeg skal herved som kurator i ovennævnte

Læs mere

NJL Vikar og Flex Montage ApS. Nørregade 63, 7200 Grindsted. Årsrapport for 2013/14

NJL Vikar og Flex Montage ApS. Nørregade 63, 7200 Grindsted. Årsrapport for 2013/14 Edison Park 4 DK-6715 Esbjerg N Tlf. 76 11 44 00 Fax 76 11 44 01 www.martinsen.dk CVR-nr. 32 28 52 01 NJL Vikar og Flex Montage ApS Nørregade 63, 7200 Grindsted Årsrapport for 2013/14 CVR-nr. 31 27 50

Læs mere

LNM Holding ApS. Smallegade 34, 1. tv Frederiksberg. CVR. nr.: ÅRSRAPPORT 1. januar 2017 til 31. december 2017

LNM Holding ApS. Smallegade 34, 1. tv Frederiksberg. CVR. nr.: ÅRSRAPPORT 1. januar 2017 til 31. december 2017 Smallegade 34, 1. tv. 2000 Frederiksberg CVR. nr.: 32769691 ÅRSRAPPORT 1. januar 2017 til 31. december 2017 Godkendt på selskabets generalforsamling, den / 2018 Dirigent INDHOLDSFORTEGNELSE Påtegninger

Læs mere

Komplementarselskabet Malmø I ApS

Komplementarselskabet Malmø I ApS Komplementarselskabet Malmø I ApS c/o VPM Fund Management A/S Amaliegade 27 1256 København K Årsrapport for 2013 (12. regnskabsår) CVR-nr. 26 11 73 99 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets

Læs mere

MCS Invest Fond 1 K/S

MCS Invest Fond 1 K/S Navervej 16 C, 7000 Fredericia CVR-nr. 36 46 46 90 Årsrapport for perioden 1. januar til 31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 08/06 2018 Henrik

Læs mere

Marianne Hvid Holding ApS

Marianne Hvid Holding ApS Marianne Hvid Holding ApS Kongevej 72, st. 6400 Sønderborg CVR-nr. 36 46 67 82 Årsrapport for 2016 Opstillet uden revision eller review Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

Køb Guld ApS. Årsrapport

Køb Guld ApS. Årsrapport Vester Farimagsgade 6, 5. 1606 København V CVR-nr.: 26 99 53 96 Årsrapport for regnskabsåret 1. juli 2013-30. juni 2014 10. Regnskabsår Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

Heino Cykler ApS Østerbrogade 158 2100 København Ø. Årsrapport 1. juli 2011 til 30. juni 2012. CVR-nr. 77847715

Heino Cykler ApS Østerbrogade 158 2100 København Ø. Årsrapport 1. juli 2011 til 30. juni 2012. CVR-nr. 77847715 Heino Cykler ApS Østerbrogade 158 2100 København Ø Årsrapport 1. juli 2011 til 30. juni 2012 CVR-nr. 77847715 Godkendt på selskabets generalforsamling, den 28 /11 2012 Bent Støttrup Dirigent TimeVision

Læs mere

Pekänjo A/S CVR-nr. 27 68 34 79

Pekänjo A/S CVR-nr. 27 68 34 79 CVR-nr. 27 68 34 79 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 28.05.15 Lisbeth Degn Bladt Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af

Læs mere

Særlige problemstillinger ved revision af pengeinstitutters årsregnskaber for 2014

Særlige problemstillinger ved revision af pengeinstitutters årsregnskaber for 2014 15. januar 2015 Særlige problemstillinger ved revision af pengeinstitutters årsregnskaber for 2014 Til inspiration og vejledning af FSR - danske revisorers medlemmer har FINU (foreningens Finansielle udvalg)

Læs mere

Overgang til IFRS i 2005 (ikke revideret)

Overgang til IFRS i 2005 (ikke revideret) Pr. 1. januar 2005 ændres den anvendte regnskabspraksis til at være i overensstemmelse med kravene i de internationale regnskabsstandarder, IFRS. Overgangsdatoen er 1. januar 2004. De i Bekendtgørelse

Læs mere

A/S Vinderup Bank fik udkast til afgørelse i partshøring den 7. september 2009. Banken har ved brev af 15. september 2009 kommenteret på udkastet.

A/S Vinderup Bank fik udkast til afgørelse i partshøring den 7. september 2009. Banken har ved brev af 15. september 2009 kommenteret på udkastet. FONDSRÅDET Bestyrelsen og direktionen for A/S Vinderup Bank Søndergade 30 7830 Vinderup 19. oktober 2009 Ref. IH J.nr.6245-0501 Kontrol af A/S Vinderup Banks årsrapport for 2008 Indledning Finanstilsynet

Læs mere

VIBORG CYKELSPECIALIST ApS

VIBORG CYKELSPECIALIST ApS VIBORG CYKELSPECIALIST ApS Årsrapport 1. oktober 2013-30. september 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 08/04/2015 Ib Rohde Dirigent Side 2 af 14 Indhold

Læs mere

Nørrebro Fysioterapi ApS ÅRSRAPPORT 2012/2013

Nørrebro Fysioterapi ApS ÅRSRAPPORT 2012/2013 Nørrebro Fysioterapi ApS Thorsgade 59, st. tv. 2200 København N CVR.nr.: 31 26 96 36 ÅRSRAPPORT 2012/2013 (5. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

NIR HOLDING APS BLANGSTEDGÅRDSVEJ 1, 5220 ODENSE SØ

NIR HOLDING APS BLANGSTEDGÅRDSVEJ 1, 5220 ODENSE SØ Tlf.: 63 12 71 00 BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab odense@bdo.dk Fælledvej 1 www.bdo.dk DK-5000 Odense C CVR-nr. 20 22 26 7020222670 NIR HOLDING APS BLANGSTEDGÅRDSVEJ 1, 5220 ODENSE SØ ÅRSRAPPORT

Læs mere

Bønnerup Strands Murerforretning ApS Havet 42 Bønnerup Strand 8585 Glesborg CVR-nr.: 73 43 87 13

Bønnerup Strands Murerforretning ApS Havet 42 Bønnerup Strand 8585 Glesborg CVR-nr.: 73 43 87 13 Havet 42 Bønnerup Strand 8585 Glesborg CVR-nr.: 73 43 87 13 ÅRSRAPPORT 1. juli 2013 til 30. juni 2014 (31. regnskabsår) Godkendt på selskabets generalforsamling, den 17. november 2014 Flemming Nørgaard

Læs mere

BET ApS CVR-nr. 30 83 12 92

BET ApS CVR-nr. 30 83 12 92 CVR-nr. 30 83 12 92 Årsrapport for 2013 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. Dirigent Indholdsfortegnelse Selskabsoplysninger m.v. 3 Ledelsespåtegning 4 Den uafhængige revisors

Læs mere

MATADOR EJENDOMME APS

MATADOR EJENDOMME APS Tlf: 76 97 37 00 BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab vejen@bdo.dk Ådalen 13 A, 1. www.bdo.dk DK-6600 Vejen CVR-nr. 20 22 26 7020222670 MATADOR EJENDOMME APS ÅRSRAPPORT Årsrapport 2012 Årsrapporten

Læs mere

MY Fro Yo Cup ApS Fiolstræde 9 1171 København K

MY Fro Yo Cup ApS Fiolstræde 9 1171 København K MY Fro Yo Cup ApS Fiolstræde 9 1171 København K CVR-nr. 34 88 21 26 ÅRSRAPPORT FOR ÅRET 2014 Vedtaget på selskabets ordinære generalforsamling, den 16. juni 2015 Dirigent Navn: Lars Meinertz INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

IA Invest ApS. Årsrapport for 2016/17

IA Invest ApS. Årsrapport for 2016/17 IA Invest ApS Vestervangen 6, Skt Klemens, 5260 Odense S Årsrapport for 2016/17 (regnskabsår 1/7-30/6) CVR-nr. 32 83 91 34 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

TSG Bolig ApS Søndre Skovvej 66, 9000 Aalborg CVR-nr. 35 24 42 63

TSG Bolig ApS Søndre Skovvej 66, 9000 Aalborg CVR-nr. 35 24 42 63 Søndre Skovvej 66, 9000 Aalborg CVR-nr. 35 24 42 63 Årsrapport for regnskabsåret 01.10.14-30.09.15 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 05.02.16 Jesper Skovsgaard Dirigent STATSAUTORISERET

Læs mere

Design Cykler Esbjerg ApS

Design Cykler Esbjerg ApS CVR-nr. 24 23 96 24 Årsrapport 2013/14 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 12/12 2014 Kristian Lauridsen Dirigent Indholdsfortegnelse Side Selskabsoplysninger

Læs mere

Astro Fysioterapi v. autoriseret fysioterapeut Lars Nielsen ApS Årsrapport for 2012

Astro Fysioterapi v. autoriseret fysioterapeut Lars Nielsen ApS Årsrapport for 2012 Astro Fysioterapi v. autoriseret fysioterapeut Lars Nielsen ApS Årsrapport for 2012 CVR-nr. 30 61 52 98 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 4 /6 2013 Lars

Læs mere

Ændring i regnskabspraksis og regnskabsmæssige skøn

Ændring i regnskabspraksis og regnskabsmæssige skøn Ændring i regnskabspraksis og regnskabsmæssige skøn Ændringer kan opdeles i områderne ændring i regnskabspraksis og ændring af regnskabsmæssige skøn. Herudover kan der være ændringer som følge af fejl.

Læs mere

Lokalbankens bestyrelse har i dag godkendt bankens halvårsrapport for 2007.

Lokalbankens bestyrelse har i dag godkendt bankens halvårsrapport for 2007. OMX Den Nordiske Børs København Nikolaj Plads 6 1007 København K 8. august Fondsbørsmeddelelse nr. 16/ Lokalbanken i Nordsjællands rapport for Lokalbankens bestyrelse har i dag godkendt bankens halvårsrapport

Læs mere

Apricore ApS ÅRSRAPPORT 2014

Apricore ApS ÅRSRAPPORT 2014 Apricore ApS Løvsangervej 5 4300 Holbæk CVR.nr.: 34 88 13 40 ÅRSRAPPORT 2014 (2. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 1. maj 2015 Jakob Tholle

Læs mere

Niko Holding ApS CVR-nr

Niko Holding ApS CVR-nr Niko Holding ApS CVR-nr. 29 40 11 60 Årsrapport 2012 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 24. juni 2013. Niels Korsbæk Kristensen Dirigent Indholdsfortegnelse

Læs mere

KET Ejendomme ApS CVR-nr. 28 86 80 57

KET Ejendomme ApS CVR-nr. 28 86 80 57 CVR-nr. 28 86 80 57 Årsrapport for 2014 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 29.05.15 Torben Høholt Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB International

Læs mere

Orientering om ændrede regnskabsregler for indregning og måling (værdiansættelse) af pengeinstitutters udlån og garantier pr. 1.

Orientering om ændrede regnskabsregler for indregning og måling (værdiansættelse) af pengeinstitutters udlån og garantier pr. 1. Til pengeinstitutterne 17. december 2004 Ref. MT/TH/LOE J.nr. 122-0031 Orientering om ændrede regnskabsregler for indregning og måling (værdiansættelse) af pengeinstitutters udlån og garantier pr. 1. januar

Læs mere

Inter-Graphics.dk A/S. Bytorvet 14, 8722 Hedensted. Årsrapport for

Inter-Graphics.dk A/S. Bytorvet 14, 8722 Hedensted. Årsrapport for Gunhilds Plads 2 DK-7100 Vejle Tlf. 75 82 10 55 Fax 76 11 44 01 www.martinsen.dk CVR-nr. 32 28 52 01 Inter-Graphics.dk A/S Bytorvet 14, 8722 Hedensted Årsrapport for 2014 CVR-nr. 25 06 89 47 Årsrapporten

Læs mere

Admiral Capital A/S Delårsrapport for perioden 1. juli - 31. december 2015

Admiral Capital A/S Delårsrapport for perioden 1. juli - 31. december 2015 Nasdaq Copenhagen A/S nr. 3 / 2016 Aarhus, 29. februar 2016 CVR. nr. 29 24 64 91 www.admiralcapital.dk Admiral Capital A/S Delårsrapport for perioden 1. juli - 31. december 2015 Bestyrelsen i Admiral Capital

Læs mere

Bil-Forum import og eksport A/S CVR-nr. 31 08 69 06

Bil-Forum import og eksport A/S CVR-nr. 31 08 69 06 CVR-nr. 31 08 69 06 Årsrapport for 2012 Årsrapporten er godkendt på den ordinære generalforsamling, d. 10.05.13 Niels Jørgen Kristensen Dirigent STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem

Læs mere

KIS REMA1000 HØJE TAASTRUP ÅRSRAPPORT 1. REGNSKABSÅR

KIS REMA1000 HØJE TAASTRUP ÅRSRAPPORT 1. REGNSKABSÅR Tlf.: 75 18 1666 esbjerg@bdo.dk www.bdo.dk BOD Statsautoriseret Bavnehøjvej 6 OK-6700 Esbjerg CVR-nr. 20222670 revisionsaktieselskab KIS REMA1000 HØJE TAASTRUP ÅRSRAPPORT 2014 1. REGNSKABSÅR Årsrapporten

Læs mere

Næss Invest ApS. Årsrapport for CVR-nr Næsset Horsens

Næss Invest ApS. Årsrapport for CVR-nr Næsset Horsens Næss Invest ApS Næsset 13 8700 Horsens CVR-nr. 26 53 44 61 Årsrapport for 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 24/05 2018 Benthe Midtgaard Dirigent Næss

Læs mere

Halvårsrapport for 1. halvår 2005

Halvårsrapport for 1. halvår 2005 Side 1 af 12 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1067 København K 10. august 2005 Halvårsrapport for 2005 Regnskabet i mio. kr. 2005 2004 Hele 2004 Netto rente- og gebyrindtægter 250 213 426 Kursreguleringer

Læs mere

KBS HOLDING HEDENSTED ApS

KBS HOLDING HEDENSTED ApS KBS HOLDING HEDENSTED ApS Årsrapport 1. juli 2013-30. juni 2014 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 11/01/2015 Kenneth Sørensen Dirigent Side 2 af 12 Indhold

Læs mere

J Jensen, Vejle ApS. c/o Jacob Jensen, Hallinsgade 22, 2100 København Ø. Årsrapport for 2011/12. CVR-nr

J Jensen, Vejle ApS. c/o Jacob Jensen, Hallinsgade 22, 2100 København Ø. Årsrapport for 2011/12. CVR-nr Gunhilds Plads 2 DK-7100 Vejle Tlf. 75 82 10 55 Fax 75 83 18 79 www.martinsen.dk CVR. nr. 32 28 52 01 J Jensen, Vejle ApS c/o Jacob Jensen, Hallinsgade 22, 2100 København Ø Årsrapport for 2011/12 CVR-nr.

Læs mere

Egerland Holding ApS CVR-nr. 30572637. Årsrapport 2014

Egerland Holding ApS CVR-nr. 30572637. Årsrapport 2014 Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR nr. 33963556 Gøteborgvej 18 Postboks 7012 9200 Aalborg SV Telefon 98 79 60 00 Telefax 98 79 60 01 www.deloitte.dk Egerland Holding ApS CVR-nr. 30572637

Læs mere

Kvartalsrapport 1. kvartal 2007

Kvartalsrapport 1. kvartal 2007 Side 1 af 10 OMX Den Nordiske Børs Nikolaj Plads 6 1067 København K 2. maj 2007 Kvartalsrapport 1. kvartal 2007 Forretningsomfang øget med 17%. Renteindtjening øget med 4,1 mio. kr. (+12,4%) - gebyrer

Læs mere

Regnskabsvejledning for klasse B- og C-virksomheder

Regnskabsvejledning for klasse B- og C-virksomheder Regnskabsvejledning for klasse B- og C-virksomheder Regnskabsvejledning for klasse B- og C- virksomheder Regnskabsvejledning for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B og C jf. årsregnskabsloven Vejledning

Læs mere

Slik & Is Kælder ApS. Årsregnskab

Slik & Is Kælder ApS. Årsregnskab Slik & Is Kælder ApS Fiolstræde 29, kl. 1171 København K CVR-nr.: 35 82 39 80 Årsregnskab 1. Regnskabsår 4. april 2014-31. December 2014 Årsregnskabet er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

Kapital 31/8 ApS. Sødalsparken 18, 8220 Brabrand. Årsrapport for 2016/17. (regnskabsår 28/ /8 2017) CVR-nr

Kapital 31/8 ApS. Sødalsparken 18, 8220 Brabrand. Årsrapport for 2016/17. (regnskabsår 28/ /8 2017) CVR-nr Kapital 31/8 ApS Sødalsparken 18, 8220 Brabrand CVR-nr. 37 77 72 85 Årsrapport for 2016/17 (regnskabsår 28/4 2016 31/8 2017) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

Frederiksberg Dyreklinik og Spa ApS CVR-nr. 33167652. Årsrapport 2012/13. Dirigent. Godkendt på selskabets generalforsamling den 16.12.

Frederiksberg Dyreklinik og Spa ApS CVR-nr. 33167652. Årsrapport 2012/13. Dirigent. Godkendt på selskabets generalforsamling den 16.12. Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR nr. 33963556 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Frederiksberg Dyreklinik og Spa

Læs mere

Andelsselskabet Hemmeshøj Sogns Forsamlingshus CVR-nr. 81 16 24 17 Årsrapport 2007/08

Andelsselskabet Hemmeshøj Sogns Forsamlingshus CVR-nr. 81 16 24 17 Årsrapport 2007/08 Deloitte Statsautoriseret Revisionsaktieselskab CVR-nr. 24 21 37 14 Ndr. Ringgade 70 A 4200 Slagelse Telefon 58558200 Telefax 58558201 www.deloitte.dk Andelsselskabet Hemmeshøj Sogns Forsamlingshus CVR-nr.

Læs mere