Gamle kontakter. Hvad kan man skifte til

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gamle kontakter. Hvad kan man skifte til"

Transkript

1 Gamle kontakter Hvad kan man skifte til

2 Når du vil skifte fra gammelt til nyt Der er flere fordele ved at udskifte gamle afbrydere og stikkontakter. Du opnår en mere sikker og tidssvarende installation, og du forskønner dit hjem med nye kontakter. Og ved at skifte nogle af dine afbrydere til lysdæmpere og bevægelsessensorer kan du samtidig give dit hjem et løft, når det drejer sig om bekvemmelighed. Når der skal arbejdes på el-installationen i din bolig, er der nogle opgaver, du selv må udføre. I Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen, der fastsætter reglerne for gør-detselv el-arbejde. En af de ting, du selv må, er at udskifte indendørs (normaltætte) afbrydere og stikkontakter uden jord - det vil sige stikkontakter med to huller op til 250 V i boligen. Hvis boligens el-installation er beskyttet med en HFI- eller HPFI-afbryder, må du yderligere udskifte indendørs (normaltætte) stikkontakter med jord - det vil sige stikkontakter med tre huller - op til 250 V i boligen. Når du vil udskifte gamle stikkontakter og afbrydere, skal du være opmærksom på, at ikke alle gamle afbrydere og stikkontakter kan udskiftes lige nemt. På de følgende sider finder du en oversigt over gamle typer afbrydere. Til hver afbryder er der en beskrivelse af de moderne afbrydere, som den gamle kan udskiftes med. Oversigten fortæller også, om der er særlige forhold, du skal være opmærksom på. Alle de viste modeller i oversigten er afbrydere, men de samme retningslinier gælder for stikkontakter af tilsvarende typer.

3 Før gammel afbryder i grå. Efter LK FUGA afbryder i koks/stålmetallic med 63 mm Softline ramme.

4 Planforsænket eller på underlag? Vær opmærksom på, at stikkontakter og afbrydere kan være fastgjort på forskellig vis. Nogle gamle modeller er fastgjort direkte i dørkarmen. Moderne installationer og mange af de gamle er enten monteret på underlag eller planforsænket. Når de er monteret på underlag, sidder den tekniske del af installationen uden på væggen, i et underlag. Moderne underlag er typisk af plast, mens ældre underlag ofte er af træ. At afbrydere og stikkontakter er planforsænket vil sige, at de sidder plant med væggen. Der er en dåse forsænket i væggen. Selve den tekniske del af installationen sidder i dåsen. Moderne dåser er oftest af plast, mens ældre dåser for eksempel kan være af træ eller jern. Generelt gælder det, at du gerne selv må udskifte underlag. Denne regel omfatter også de gamle træunderlag, som du gerne må udskifte for eksempel til nye plastunderlag - i forbindelse med udskiftning til en ny stikkontakt eller afbryder. Vær opmærksom på, at det er ulovligt at have samlemuffer bag gerigter. Planforsænket afbryder. Afbryder monteret på underlag.

5 Sådan er en afbryder bygget op En afbryder består af forskellige dele. Alt efter hvilken type afbryder eller stikkontakt, du vil skifte, har du brug for forskellige dele. Det kan være underlag, tangenter, indsatse med mere. Disse typer tilrådes skiftet af en elinstallatør. Dåse eller underlag er den del, en afbryder monteres på. Indsats er den tekniske del af afbryderen. Ramme udgør overgangen mellem væg og indsats. Tangent er den knap, man trykker på.

6 Disse typer tilrådes udskiftet af en el-installatør LK Tumbler-afbryder med hvælvet dæksel Hvælvet dæksel i glat eller riflet messing på porcelænssokkel. Fandtes også med hvidt eller sort porcelænsdæksel og med dæksel i brunt eller sort bakelit. Messingdækslet kunne også leveres sort oxyderet, brunt patineret eller forniklet. NES Drejeafbryder Dæksel i glat messing eller sort isoleringsmateriale placeret på hvid eller sort porcelænssokkel. Fandtes også med hvidt eller sort porcelænsdæksel. LK Christiansborg-serie Let hvælvet dæksel i glat messing eller porcelæn i hvid eller sort placeret på hvid porcelænssokkel. Kunne også leveres sort oxyderet, brunt patineret eller forniklet samt med dæksel i brunt eller sort bakelit.

7 LK Tumbler-afbryder planforsænket Glat messingdæksel, der også kunne leveres sort oxyderet, brunt patineret eller forniklet, placeret på hvid porcelænssokkel. Fandtes også med dæksel af spejlglas samt med dæksel i ebonit og i udgaver med runde dæksler. LK Tumbler-afbryder med fladt dæksel Fladt dæksel i glat messing eller bakelit i sort eller brun på porcelænssokkel. Fandtes også med hvidt porcelænsdæksel. Messingdækslet kunne også leveres i sort oxyderet, brunt patineret eller forniklet.

8 Disse typer kan du selv udskifte, hvis de er monteret på underlag NES Trykafbryder Sort, brunt, hvidt eller gråt nokaitdæksel på porcelænssokkel. Med eller uden hvid prik på knappen, der tænder strømmen. Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den er planforsænket, bør den udskiftes af en el-installatør. NES Enknapsafbryder Gråt dæksel og sokkel af bakelit. Hvis den er monteret i trædåse, kan den skiftes til LK FUGA med 68 mm Softline eller Baseline ramme. Hvis den har metalbund, kræves et adaptorbeslag, som skal anskaffes gennem en elinstallatør. NES Panel-afbryder Gråt dæksel og sokkel af bakelit. Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den er planforsænket, bør den udskiftes af en el-installatør.

9 LK Smal Minitangent-afbryder Gråt dæksel og sokkel af bakelit. Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den er planforsænket, kan den skiftes til LK Smal Minitangent. Hvis den ønskes skiftet til nyere modeller, bør den skiftes af en elinstallatør. NES Panel-afbryder Gråt dæksel og sokkel af bakelit. Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den er planforsænket, bør den skiftes af en el-installatør. LK-NES Smal Plantangent-afbryder Standardfarven for tangenten var grå, men den kunne også leveres i brun, grøn, gul, orange og sort. Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den er planforsænket, kan den skiftes til LK Smal Minitangent. Hvis den ønskes skiftet til nyere modeller, bør den udskiftes af en el-installatør.

10 Disse typer kan du selv udskifte NES Trykafbryder Sort, brunt, hvidt eller gråt nokaitdæksel. Kan skiftes til LK FUGA med 68 mm Baseline eller Softline ramme. LK Tumbler-afbryder, planforsænket Sort, brunt eller hvidt firkantet bakelitdæksel med porcelænssokkel. Kan skiftes til LK FUGA med 68 mm Baseline eller Softline ramme. LK Tumbler-afbryder, udvendig Sort, brunt eller hvidt firkantet bakelitdæksel med porcelænssokkel. Kan skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme.

11 NES Trykafbryder Sort nokaitdæksel, der suppleredes med en hvid udgave placeret på porcelænssokkel. Kan skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme. LK Tumbler-afbryder, halvforsænket Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den er planforsænket, kan den skiftes til LK FUGA med 63 mm Hardline, Baseline eller Softline ramme eller med 68 mm Baseline eller Softline ramme. LK Tumbler-afbryder, planforsænket Dæksel og sokkel af sort eller brunt bakelit. Kan skiftes til LK FUGA med 68 mm Baseline eller Softline ramme.

12 LK Tumbler-afbryder planforsænket Fladt, rundt bakelitdæksel i sort, brunt eller hvidt med porcelænssokkel. Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den er planforsænket, kan den skiftes til LK FUGA med 63 mm Hardline, Baseline eller Softline ramme eller 68 mm Baseline eller Softline ramme. LK Tumbler-afbryder, halvforsænket Dæksel af sort, brunt eller hvidt bakelit med porcelænssokkel. Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den er planforsænket, kan den skiftes til LK FUGA med 63 mm Hardline, Baseline eller Softline ramme eller 68 mm Baseline eller Softline ramme. LK Tumbler-afbryder, udvendig Brunt eller hvidt, rundt bakelitdæksel med porcelænssokkel. Kan skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme.

13 LK Tangent-afbryder, planforsænket Sort, gråt eller hvidt bakelitdæksel med bred tangent, samt sokkel af bakelit. Kan skiftes til LK FUGA med 68 mm Baseline eller Softline ramme. LK Tangent-afbryder, planforsænket Gråt dæksel med smal tangent og sokkel af bakelit. Kan skiftes til LK FUGA med 68 mm Baseline eller Softline ramme. LK Tangent-afbryder, halvforsænket Sort, gråt eller hvidt bakelitdæksel med bred tangent, samt sokkel af bakelit. Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den er planforsænket, kan den skiftes til LK FUGA med 63 mm Hardline, Baseline eller Softline ramme eller 68 mm Baseline eller Softline ramme.

14 NES Enknapsafbryder Gråt dæksel og sokkel af bakelit. Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den er planforsænket, kan den skiftes til LK FUGA med 63 mm Hardline, Baseline eller Softline ramme eller 68 mm Baseline eller Softline ramme. LK Minitangent-afbryder Gråt dæksel og sokkel af bakelit. Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den er planforsænket, kan den skiftes til LK FUGA med alle typer rammer. LK-NES Plantangentafbryder Standardfarven for tangenten var grå, men den kunne også leveres i brun, grøn, gul, orange og sort. Hvis den er planforsænket, kan den skiftes til LK FUGA med alle typer rammer. Hvis den er monteret på underlag, kan den skiftes til LK FUGA på underlag med 50 mm Baseline ramme. Hvis den skiftes til LK FUGA på underlag, kan det gamle underlag bibeholdes.

15

16 Husk at tænke på dine afbrydere og stikkontakter, når du forbedrer din bolig. En tidssvarende og funktionel elinstallation giver dig fordele både hvad angår sikkerhed, smukt design og bekvemmelighed i hverdagen. Få mere information på Lauritz Knudsen A/S Industriparken Ballerup Telefon Lauritz Knudsen A/S

Gør det elsikkert. Råd om elarbejde i hjemmet. Tag folderen med hjem til værktøjskassen. Læs bl.a. om: Hvad må du selv udføre?

Gør det elsikkert. Råd om elarbejde i hjemmet. Tag folderen med hjem til værktøjskassen. Læs bl.a. om: Hvad må du selv udføre? Gør det elsikkert Læs bl.a. om: Hvad må du selv udføre? Værktøjskassen Ophængning af lamper Udskiftning af stikkontakter Udskiftning af trebenet med tobenet stikprop Tag folderen med hjem til værktøjskassen

Læs mere

Råd om elarbejde i hjemmet. Tag folderen med hjem til værktøjskassen. Hvad må du selv gøre? Værktøjskassen. Ophængning af lamper

Råd om elarbejde i hjemmet. Tag folderen med hjem til værktøjskassen. Hvad må du selv gøre? Værktøjskassen. Ophængning af lamper Gør det elsikkert Råd om elarbejde i hjemmet Hvad må du selv gøre? Værktøjskassen Ophængning af lamper Udskiftning af stikkontakter Udskiftning af trebenet med tobenet stikprop Tag folderen med hjem til

Læs mere

Lad dit hjem tænke LK IHC Bolig - det intelligente hjem til dig der bygger nyt

Lad dit hjem tænke LK IHC Bolig - det intelligente hjem til dig der bygger nyt Lad dit hjem tænke LK IHC Bolig - det intelligente hjem til dig der bygger nyt 1 Kontakt med omtanke Nu kan du bringe en helt ny dimension af lys og liv ind i dit hjem. Når du står for at skulle bygge

Læs mere

LK IHC Control. Komfort og sikkerhed i hjemmet. Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk.

LK IHC Control. Komfort og sikkerhed i hjemmet. Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk. LK IHC Control Komfort og sikkerhed i hjemmet Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk. Lauritz Knudsen A/S Industriparken 32 2750 Ballerup Telefon

Læs mere

Råd om elarbejde i hjemmet. Tag folderen med hjem til værktøjskassen. Hvad må du selv gøre? Værktøjskassen. Ophængning af lamper

Råd om elarbejde i hjemmet. Tag folderen med hjem til værktøjskassen. Hvad må du selv gøre? Værktøjskassen. Ophængning af lamper Gør det elsikkert Råd om elarbejde i hjemmet Hvad må du selv gøre? Værktøjskassen Ophængning af lamper Udskiftning af stikkontakter Udskiftning af trebenet med tobenet stikprop Tag folderen med hjem til

Læs mere

Gør-det-selv el. Tag folderen med hjem til værktøjskassen

Gør-det-selv el. Tag folderen med hjem til værktøjskassen Gør-det-selv el Tag folderen med hjem til værktøjskassen Indhold Om gør-det-selv el 3 Før du går i gang Ledningstyper, fastgørelse af ledninger 4 Stikpropper og forlængerled 7 Gør-det-selv el for begyndere

Læs mere

Styr dit hjem via SMS - nem og intelligent styring af boligen

Styr dit hjem via SMS - nem og intelligent styring af boligen Styr dit hjem via SMS - nem og intelligent styring af boligen Smart fjernstyring - af el-installationen med nyt SMS-modem Lauritz Knudsen gør det nu muligt at fjernbetjene el-installationen med enkle SMS-beskeder

Læs mere

Hjemmeside på SkoleKom

Hjemmeside på SkoleKom Hjemmeside på SkoleKom 1 Om vejledningen Har din lærer givet tilladelse, kan du nu lave din helt egen personlige hjemmeside på SkoleKom. En hjemmeside på SkoleKom er let at gå til, og har du arbejdet lidt

Læs mere

Gør-det-selv katalog WWW.SCHNEIDER-ELECTRIC.COM/FORBRUGER/DK

Gør-det-selv katalog WWW.SCHNEIDER-ELECTRIC.COM/FORBRUGER/DK Gør-det-selv katalog WWW.SCHNEIDER-ELECTRIC.COM/FORBRUGER/DK INDHOLDSFORTEGNELSE Schneider Electric forhandler kvalitetsprodukter til Gør-det-selv - markedet under følgende brands: 01. Afbrydere og stikkontakter

Læs mere

LK IHC Control. Sikkerhed og komfort i din hverdag. Traditionelt el-materiel. Intelligente systemer. Data og kommunikation.

LK IHC Control. Sikkerhed og komfort i din hverdag. Traditionelt el-materiel. Intelligente systemer. Data og kommunikation. LK IHC Control Sikkerhed og komfort i din hverdag Traditionelt el-materiel Intelligente systemer Data og kommunikation Belysning IHC den fleksible totalløsning LK IHC er den intelligente løsning til boligen

Læs mere

Du Kan - Du Må. Køge Boligselskab

Du Kan - Du Må. Køge Boligselskab Du Kan - Du Må Vejledning til råderet i Køge Boligselskab Du Kan Du Må Om mulighederne til at forny og forandre Dette hæfte er en vejledning til hvordan du kan udføre forbedringer, fornyelser og forandringer

Læs mere

Råderet. - sådan får du dine ønsker til hjemmet opfyldt

Råderet. - sådan får du dine ønsker til hjemmet opfyldt Råderet - sådan får du dine ønsker til hjemmet opfyldt Hvad er råderet? Din bolig er dit hjem. Den er din, så længe du bor der, og her er det dig, der bestemmer. Ikke bare med hensyn til hvilke farver,

Læs mere

Årsafslutning i SummaSummarum 4

Årsafslutning i SummaSummarum 4 Årsafslutning i SummaSummarum 4 Som noget helt nyt kan du i SummaSummarum 4 oprette et nyt regnskabsår uden, at det gamle (eksisterende) først skal afsluttes. Dette betyder, at der er nogle rutiner omkring

Læs mere

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel 1 Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel Indhold Når I får barn...2 Betingelser for orlov...3 Løn under orloven...4 Hvor meget kan jeg få?...4 Sammensæt jeres forældreorlov...5 Del forældreorloven

Læs mere

Gode råd når du skal købe fiskeskib

Gode råd når du skal købe fiskeskib Gode råd når du skal købe fiskeskib 1 Det er en stor beslutning at købe et fiskeskib Vi synes, det er vigtigt, at du får det rigtige skib med hjem. Følg rådene her, så er du godt på vej til en god handel.

Læs mere

Vejledning Flex-Control:

Vejledning Flex-Control: Vejledning Flex-Control: Når du kommer hjem med din startpakke eller dine løse komponenter, så er du nu klar til at komme i gang. 1. Start med at pakke alle komponenter ud. 2. Fjern nu det lille stykke

Læs mere

Efterisolér med ISOVER og gør en god investering

Efterisolér med ISOVER og gør en god investering Efterisolér med ISOVER og gør en god investering Bæredygtig isolering Bedre løsninger Indhold 2 Fordele ved at efterisolere Sundt indeklima Bæredygtig isolering Hvilke muligheder er der for at efterisolere

Læs mere

çç~. SIKKERHEDS STYRELSE N Elinstallationsrapport for ejendommen Ole Sørensen Nørre Voldgade 80 7000 Fredericia 09.03.2015 09.03.

çç~. SIKKERHEDS STYRELSE N Elinstallationsrapport for ejendommen Ole Sørensen Nørre Voldgade 80 7000 Fredericia 09.03.2015 09.03. çç~. = SIKKERHEDS STYRELSE N Eleftersyn Elinstallationsrapport for ejendommen Sælger Adresse Postnr. og by Dato Udløbsdato Ole Sørensen Nørre Voldgade 80 7000 Fredericia 09.03.2015 09.03.2016 Autoriseret

Læs mere

Afdragsfrie lån Hvis du vil have luft til nye muligheder

Afdragsfrie lån Hvis du vil have luft til nye muligheder Afdragsfrie lån Hvis du vil have luft til nye muligheder Hvad er et afdragsfrit lån? Hos Realkredit Danmark kan du få disse låntyper med afdragsfrihed: fastforrentede lån, FlexGaranti og FlexLån. I de

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Infraktioner i dentinen

Infraktioner i dentinen N r. 1 3 Infraktioner i dentinen Usynlige revner i tænderne kan gøre ondt Infraktioner i dentinen Hvad er en dentininfraktion? En dentininfraktion er en revne i tandbenet inde under emaljen, som kan få

Læs mere

Det sikre valg. ARGUS røgdetektorer

Det sikre valg. ARGUS røgdetektorer Det sikre valg ARGUS røgdetektorer 2 Det handler om kvalitet Når det gælder menneskers sikkerhed i hjemmet, må man ikke gå på kompromis med kvaliteten. Derfor introducerer Schneider Electric ARGUS røgdetektorer

Læs mere

Fremtidens netværk til boligen. Internet, tv, radio og netværk - Elegante og gennemtænkte løsninger

Fremtidens netværk til boligen. Internet, tv, radio og netværk - Elegante og gennemtænkte løsninger Fremtidens netværk til boligen Internet, tv, radio og netværk - Elegante og gennemtænkte løsninger 2 Det rigtige netværk til din bolig Skal du bygge nyt - eller skal du renovere din nuværende bolig? Så

Læs mere

Godt lys. i boligen. Få mere at vide på www.boliglys.dk. Godt lys har vi brug for hele livet.

Godt lys. i boligen. Få mere at vide på www.boliglys.dk. Godt lys har vi brug for hele livet. Lyset har afgørende betydning i vores boliger for de mange gøremål og for sikkerheden. Det rigtige lys afgør, om vi føler os tilpas. Lys medvirker til at skabe stemning og atmosfære. Lys er liv. Godt lys

Læs mere

LK PIR-guide. Find den bedste PIR til formålet!

LK PIR-guide. Find den bedste PIR til formålet! LK PIR-guide Find den bedste PIR til formålet! Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...side 2 Introduktion...side 3 Vælg PIR...side 4 PIR-produkter LK FUGA PIR 10 A...side 6 LK FUGA

Læs mere

Så let er det at udskifte vinduerne

Så let er det at udskifte vinduerne NYE VINDUER I ET SNUPTAG: Så let er det at udskifte vinduerne Et parcelhus fra 1963 fik nye vinduer og terrassedørsparti på et par dage. Da først teknikken var lært, var opgaven ikke så uoverskuelig som

Læs mere

LK IHC Bolig - til dine kunder. Nemt at sælge. Nemt at installere. Til både nybyg og mindre renoveringer.

LK IHC Bolig - til dine kunder. Nemt at sælge. Nemt at installere. Til både nybyg og mindre renoveringer. LK IHC Bolig - til dine kunder Nemt at sælge. Nemt at installere. Til både nybyg og mindre renoveringer. LK IHC på en helt ny måde Med LK IHC Bolig har vi hos Lauritz Knudsen givet det kendte og populære

Læs mere

malerier du selv kan lave Nemme Lav selv sæt Et gratis blad for os Miniature folk. Masse af

malerier du selv kan lave Nemme Lav selv sæt Et gratis blad for os Miniature folk. Masse af Vis os det som du selv har lavet og som du er stolt af. Her er det kun positivt at prale. Det giver nemlig idéer til andre. Nr 5. 2 Årgang April 2009 Et blad for folk med dukkehuse som hobby. Lavet af

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline

Læs mere

En centralstøvsuger er nem at installere i både nye og eksisterende huse

En centralstøvsuger er nem at installere i både nye og eksisterende huse LET SVÆRT SVÆRHEDSGRAD: Hvis du er en habil gør det selv-håndværker, er det ikke svært. Men meget afhænger af forholdene i huset som fx antallet af skabe, samt hvad lofter og vægge er lavet af. En centralstøvsuger

Læs mere